(4114) A kezdet

Tibor bá’ fordítása online

A háború kialakulása Ukrajnában (emlékeztetőül)

(1933.02.11.)

2022 elején Ukrajna befejezte a renegát Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DPR és LNR) elleni elsöprő támadás előkészületeit.

Az ukrán hadsereg fele, mintegy 120.000 ember, akiket az elmúlt 7 évben toboroztak és képeztek ki, a tűzszüneti vonal közelében állomásozott, és készen állt a támadásra. Az ellen oldalon csak mintegy 40.000 férfi volt fegyverben, akiknek kevés esélyük volt egy támadásnak ellenállni.

Oroszország nem hagyhatta, hogy az ukránok támadjanak.Ha Ukrajna vissza tudja szerezni a renegát tartományokat, képes lett volna csatlakozni a NATO-hoz.Az orosz közvélemény döntően az oroszul beszélő DNR és LPR oldalán állt.Ez mindenképpen beavatkozást igényelne.A 2014-es kijevi puccs óta már mintegy négymillió ukrán költözött Oroszországba.A két ország között sok a családi kötelék.Ennek láttán Oroszország készenlétbe helyezte saját erőit, és fegyvereket, lőszereket szállított az ukrán határ közelében lévő gyülekezési pontokra.

Az Egyesült Államok hónapok óta figyelmeztetett a közelgő Ukrajna elleni orosz támadásra.Megtehette ezt, mert tudta, hogy Ukrajna megkísérli erőszakkal visszaszerezni a köztársaságokat.Tudta, hogy Oroszországnak válaszolnia kell.2022. január 12-én, Bill Burns, a CIA igazgatója titokban Kijevben találkozott Zelenszkijel.

2022. február 13-án, vasárnap, Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetés után Zelenszkij ukrán elnök kiadta a végső parancsot a tervezett ukrán támadásra.

Hogy a döntés megszületését azonnal kiszivárogtatták Londonban és Kijevben is.

A nap összefoglalójában a Guardian sok olyan tevékenységet sorolt fel, amelyek összhangban állnak egy konfliktus közelgő kezdetével. Diplomaták és külföldi katonaság kivonult Ukrajnából. Fegyvereket küldtek be légi szállítással.

Kormány figyelmeztetésére a brit Lloyd biztosítási konglomerátum leállította a viszontbiztosítási szolgáltatást Ukrajnában.

2022 elején Ukrajna befejezte a renegát Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DPR és LNR) elleni elsöprő támadás előkészületeit.

Az ukrán hadsereg fele, mintegy 120 000 ember, akiket az elmúlt 7 évben toboroztak és képeztek ki, a tűzszüneti vonal közelében állomásozott, és készen állt a támadásra.Az ellen oldalon csak mintegy 40 000 férfi volt fegyverben.Kevés esélyük lett volna a támadásnak ellenállni.

Oroszország nem hagyhatta, hogy megtörténjen egy ukrán támadás.Ha Ukrajna vissza tudta volna szerezni a renegát tartományokat, képes lett volna csatlakozni a NATO-hoz.Az orosz közvélemény döntően az oroszul beszélő DNR és LPR oldalán állt.Ez mindenképpen beavatkozást igényelt.A 2014-es kijevi puccs óta már mintegy négymillió ukrán költözött Oroszországba.A két ország között sok a családi kapcsolat.Ennek láttán Oroszország készenlétbe helyezte saját erőit, és fegyvereket és lőszereket szállított az ukrán határ közelében lévő gyülekezési pontokra.

Az Egyesült Államok hónapok óta figyelmeztetett az Ukrajna elleni közelgő orosz támadásra. Megtehette ezt, mert tudta, hogy Ukrajna megkísérli erőszakkal visszaszerezni az elszakadt köztársaságokat.Tudta, hogy Oroszországnak válaszolnia kell.2022. január 12-én, Bill Burns, a CIA igazgatója titokban találkozott Zelenszkijvel Kijevben.Burns gyakran küld üzeneteket Joe Biden elnöktől.

Anatolij Ivanciv, az Expo ukrán biztosítótársaság vezetője az Interfaxnak elmondta, hogy az EBESZ különleges megfigyelői vannak a kelet-ukrajnai tűzszüneti vonalon. A február 12-i és 13-i hétvégén a front viszonylag csendes volt:

A Donyeck régióban február 11-én és 13-án este a misszió 261 tűzszünet megsértését rögzítette, köztük 50 robbanást.Az előző beszámolási időszakban 114 tűzszünet megsértését rögzítette a régióban.

Luhanszk régióban február 11-én és 13-án este a misszhió 114 tűzszünet megsértését rögzítette.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

66 gondolat erről: „(4114) A kezdet

  1. Mariska tejbegrízt készített vacsorára. A rabló nem hagyhatta, hogy Mariska ezzel veszélybe sodorja a rabló életét, így a rablónak támadnia kellett. Ez amúgy jogos önvédelem volt. Az agresszor Mariska férje sajnos otthon volt, megjegyzendő, egy náci állat, a bűnös Mariskát védte. A 90 éves Tibor bá fontosnak érezte (érzi), hogy a rabló becsületét megvédje.

  2. Többször van ismétlés a szövegben. Ez így jön le Moszkvából, és nem szabad módosítani?

  3. Az OSCE report-ok (magyarul EBESZ) letölthetök nyilvánosan, itt egy: https://www.osce.org/special-monitoring-mission-to-ukraine/512842 jó sok robbanással. A táblázatot is érdemes megnyitni.
    Az MoE Orosz bias-t enyhítendő, azt nem említi sem a report, sem a MoA hogy melyik fél sérti meg a tűzszünetet, ugyanakkor az elhelyezkedésből lehet rá következtetni.
    Az is fontos, hogy a világ országai a DPR és LPR-t nem ismerték el, így valójában Ukrajna részei voltak, melyeket próbált Ukrajna visszafoglalni az Orosz (támogatott) megszállás alól, mint háborús zóna, sajnos és szomorú tény hogy sok civil áldozattal járt ez.
    Nyilvánvalóan ezt Oroszország nem nézte jó szemmel, így beavatkozott, felkészületlenül.

  4. Tehát egy évvel a háború kitörése után a moon of alabama kiderítette, hogy megelőző ellentámadás történt.
    Surprised Pikachu-face.

  5. 2

    Nemcsak az oroszok készültek a háborúra. Párhuzamosan folyt a felkészülés. A nemzetközi jog és az Ensz pedig szép lassan de biztosan hátérbeszorult.

  6. Mindenesetre ma már a múlté az a taktikai öröm, hogy az oroszokat beleh7zták az ukrán háborúba. Nagyon röviden: stratégia szintjén az, hogy az oroszokat nem tudták megtérdeltetni gazdaságilag, nagyon nagy baj a nyugatnak, főleg az EU nak. Ezzel vetexik az, hogy sikerült összeboronálnu Kinát és az oroszokat egy katonai- gazdasági- politikai érdekszövets3gbe. Ráadásul az oroszok ma már katonailag tapasztaltak, harcedzettek, az ukránok már a végüket jarják,a NATO felhasználható készletei elfogytak csak saját harcképességük rovására tudnak már csak az ukránoknak fegyvereket küldeni. Cserében rövidesen ott áll majd a hatàraikon egy egymilliós, harcedzett orosz sereg, A közel keleten is van vesztenivaló, de Kína szépen, mosolyogva várja, hogyan gyengül a nyugat: mert hogy tajvanra menni fognak, az biztos, k3rdés csak, hogy mikor. Közben sok hagyományos USA szövetséges – pl. Izrael, Törökország, etc- nem áll bele az USA fősodorba, a szaúdiak pedig nyíltan USA ( dollár ) ellenes lépéseket tesznek.

    Szóval elbaszták. Nem kicsit: nagyon.

  7. 1. Bohóc Jani
    A meséknél nagyon fontos, hogy ne változtasson a mesemondó a mesén. Te átírtad a mesét.
    Ami így szól. Hol volt hol nem volt, Mariska a mostohaanya aki fondorlatos módon űzte el a mostohagyerekekkel jól bánó szintén mostoha szülőt, egyre mostohábban bánt. A konyha zugába száműzte, megkeserítette életüket és még azt is megtiltotta nekik, hogy az anyjuk nyelvén tanulhassanak. Közben azon mesterkedett, hogy országa szövetségre lép a 29 fejű sárkánnyal, hogy darabokra tudják szaggatni a földkerekség legnagyobb birodalmát a Medvét.
    Mikor a Medve ezt látta dühében éktelen haragra gerjedt és elhatározta, hogy a gonosz mostohát Mariskát a trónbitorlót az Óperenciás tengeren túlra űzi.

  8. Hitler legalább vette a fáradtságot, hogy megcsinálja a Gleiwitz incident-et.

    Putyinnak erre sem volt szüksége, hogy elhitesse sokakkal, hogy nem is ő, hanem az ukránok a támadók.

    Tibor bá pedig továbbra is az orosz propaganda hasznos idiótája.

  9. Igazából biztosat senki sem tud.
    Ha Oroszországnak sikerülne deklarált célja szerint Ukrajnát visszaállítani semleges ütközőzónává, és annektálni az elszakadni kívánó oroszlakta területeket, és ugyanakkor a nyugati félelmekkel ellentétben nem fenyegetni Európa egyéb térségeit, akkor a legbölcsebb lett volna ezt mindjárt az elején elfogadni, mert a világ biztonsága a legfontosabb.
    Ha viszont az oroszok ezt csak nyitánynak szánták, és siker esetén folytatják a további területek kiharapdálását, míg el nem érik a másik oldal tűrőképességének határát, az garantált világégéshez vezet, mert a nyugati világ egységesen rádöbben, hogy nincs más kiút, mint összefogva katonailag legyőzni a létét fenyegető hatalmat.
    Egyik verzióra sincs garancia, nem bizonyíthatók, és nem cáfolhatók.
    De mivel a dolgok pszichológiája úgy működik, hogy mindenki a másik fél legrosszabb reakciójával számol, nehogy meglepetés érje, ez lehet, hogy oda vezet, hogy a nyugat totális háborúvá fokozza azt, ami elkerülhető lett volna egy kis gyakorlatias kompromisszummal, ami persze ukrán szemmel elég frusztráló lett volna.
    Persze egyenlőre a nyugat úgy taktikázik, hogy megpróbálja Oroszországot gazdaságilag felmorzsolni a háború és a szankciók együttes hatásával anélkül, hogy közvetlen összeütközésbe kerülnének az oroszokkal, míg, annak ereje meg nem roppan, és a belső elégedetlenség is egyre erősebbé válik.
    Csak ez meg veszélyes játék, könnyű valahol elrontani a játékot, és az események elszabadulnak.

  10. 11 – Gyarmathy:
    90 év alatt te vagy az első, aki leidiotáz. Feltételezem, nem az utolsó félreértékelésed, ha már a történelmi tényekbe is belekötsz.

  11. 11-Gyarmathy

    Egyetértek,az Egyesült Államok és Nagy -Britannia pontosan így csinálta Irak és a tömegpusztító fegyverek esetében,később maguk is elismerték.Aki pedig ellenérzéseinek adott hangot,az belátva tévedését,öngyilkosságot követett el.
    (Dr. David Kelly,fegyverzet ellenőr)

    Egyetértek,ráadásul még az Egyesült Államokból is segítik ebben páran.( Richard Black egykori szenátor,vietnami háborús veterán,és mások is)

    Mélységesen egyetértek a bölcsességgel,miszerint a stílus maga az ember.
    További jó egészséget kívánok.

  12. 12. hubab

    Nyugat háborút akar. Eszi nem eszi, nincs más választása. Ti., ha hagyja a világ eseményeit békésen maguktól csordogálni, belátható időn belül elveszíti a globáis szerepét. Ennek okán, most az ottani elit feltett mindent egy lapra.
    Mondhatjuk, hogy ebben nincs józanság. De pont hogy van. A szemszögükből nézve, CSAK az van! A körülmények ezt az ellentmondásos helyzetet hozták (ég a ház, így vagy leugranak a ház tetejéről, vagy megégnek – egyik sem egy bíztató perspektíva).
    Ha USA meg akarja őrizni a globális vezető szerepét, csak ez az út áll előtte.
    Gondolj bele. Nem tesz semmit, engedi létrejönni az Európa-Oo.-Kína-India+D.K.Ázsia együttműködést, ami korlátlan nyersanyaggal, parttalan innovációs képességgel, brutális populációval (a főld 2/3-a) és határtalan szárazföldi kereskedelmi lehetőséggel fog rendelkezni, ami még Afrikát is eléri előbb utóbb, lévén adott a szárazföldi kapcsolat. Hol lesz ebben a képletben az USA? Sehol, mert mindeből kimaradna, jó esetben egy lehetne a sok kooperáló ország közül. Egyáltalán nem tudna semmilyen feltételt diktálni, legfeljebb kialkudni. Gondolod ez tetszene neki?
    És a végén még a katonai képességeivel sem menne semmire, mivel a tenger/óceán mellőzve lenne kereskedelmi szempontból (ha csak nem Dél-Amerika irányába, de az akár ki is hagyható ha az USA kalózkodni kezd.), így cseszhetné a flottáját és annak ékköveit jelentő anyahajóit.
    Szóval, kérdem, jó lenne ez az USA-nak?
    És ha nem, akkor mit léphet ennek megakadályozására?
    Csakis háborús konfliktust, azaz a III. vh.-ut, amit persze addig nem akar nyíltan felvállalni, amíg nem teszi rá a kezét a orosz atomfegyverekre (túl nagy rizikót jelentenek neki). Ezért kellene valahogy Ukrajnában vagy Ukrajna által (pl. egy orosz belső lázadás és szétesés) eredményt elérni. Aztán jöhet Kína. Blokád alá helyezné és ha pattog, akkor belengetné, hogy mennek a nukik korlátlanul, hogy még a történelemből is kitörlik őket (woke majd tesz az ügyért).
    Vagyis nincs más választása a nyugati luciferiánus elitnek, mint megy előre a háború utján (ha nem más, legalább emberáldozatot mutat be a gazdinak). Aztán vagy bejön vagy nem (NEM fog).
    Valami volt cicavezető nyilatkozta a napokban, hogy ha az ukrán háború bukik, akkor Ukrajna után az USA veszíti a legnagyobbat. Telejen egyetértek a muksóval.

  13. 16 Tibor bá’

    Sajátos módon próbáltam reagálni,némi iróniával.
    Az egyoldalú látásmóddal nem értek egyet.
    Szerintem a cikk sok igazságot tartalmaz.

  14. Hamarosan szintet kell emelni, vagy témát kell váltani, mert ez a háborúsdi már nagyon unalmasá vált, nem lehet újabb embereket bekapcsolni a hisztériába, ahogyan a covid is 2,5 év után lelolhadt.
    Véleményem szerint hónapokon belül vagy világháborúban találjuk magunkat, vagy az egész Földön össze kell fogni a klímaváltozás megállítása érdekében, s mindenki kap egy valóban környezetszennyező, rabszolgamunkára épülő szuperzöld gyárat a települése mellé.
    Basszus, de tele van a bugyrom ezzel a kibaszott XXI.századdal!
    Ha veszekedni akartok, semmiképpen ne ezen, hiszen mindannyian tudtuk 20 éve, hogy ennek az időnek el kell jönnie… Hát most potyog a szar a képünkbe rendesen, s kelletlen-kénytelen állni kell azt, vagyis ezt!

  15. 18 – H.Cs.
    Tulajdonképpen azt totózhatjuk ki, hogy melyikkel kapjuk be a legyet. A klímát nem lehet leállítani. A megfutás bekövetkezhet akár 2026-ban is. Az ukrán háborút nem hagyják, hogy Moszkva megnyerje. Kérdés mikor nyúlnak az atomhoz. A COVID nem csengett le. Kedden rakom fel a fordítást. A long COVID él és virul. Előbb vagy utóbb mindenki megkapja. És ugye közben jöhet egy olyan mutáns, amitől fejre állunk.

  16. 18 Horváth Csongor

    Szerintem most az ufók jönnek. Vagy előtte még egy finom kis vérzéses láz (ebola, Marburg, Lassa és hasonlók) vagy a háborús területekről átkerülő kolera.
    Ami ellen sürgősen be kell majd oltani a népességet egy néhány nap alatt zseniálisan kifejlesztett és biztonságos és jól működő, lehetőleg kombinált vakcinával. Akinek még a legújabb kísérletes vészhelyzeti engedélyes vakcina „felvétele” után mégis ilyen-olyan lázai és/vagy vérzései lesznek, azzal nyilvánvalóan csakis az a szerencsétlen eset történhetett, hogy „túl későn vette fel” a megmentő vakcinát…

    Az ebola testnedvekkel való közvetlen érintkezéssel terjed, a fertőzötteknek látványos tünetei lesznek, mielőtt még sokaknak tovább adhatnák.

    A kolera ellenben a szennyezett ivóvíz útján rövid időn belül sok embert megfertőzhet… Ahol tönkrement az ivóvíz ellátás és a csatorna hálózat… Ahol a megfelelő higiéniát nem tudják biztosítani.

    Talán érdemes lenne arra felkészülni, hogy itthon is úgy vigyázzunk az ivóvízzel, mintha egy szép trópusi országban nyaralnánk. Ott is csak forralva és csak palackozott ásványvizet iszunk és még a legelegánsabb szállodákban sem teszünk jeget az üdítőnkbe.

  17. 20. Delp

    Szoktam mondani, hogy ezt a kétéves ciklikusságot nem fogják megszakítani. Csak emlékeztetőül, 2015-ben ránk tolták a migriket, 2017-ben felpörgették a klímahisztit G. Tumbika előszedésével (globális diák-tüktikézés), 19 végén (20 elején) jött a COV19 és 2022-ben az ukrán háború. És ez a rendezettség a többségnek fel sem tűnik. Amikor szóba hozom, hogy nézd mi van, csak bámulnak bután, aztán kinyögik, „tényleeeeeg”. 1 óra múlva pedig, megint ott vannak ahonnan kizökkentettem őket. És ezen személyek nagy része tanult ember! Ilyenkor mindig eszembe jut amit Tibor bá’ szokott mondani, hogy az emberek alaptermészetük szerint nem szeretnek kizökkenni saját biztonságosnak vélt világukból, ezért még a szembe jövő valóságot is elhazudják maguknak.
    A 10 pontos kérdés, hogy jövőre mit találnak ki. Röhejes, de nem zárható ki, hogy a birkának betolják az UFO randit. És a népek nyelni fogják, mint kacsa a nokedlit.

    És még valami. Jellemzően azt mérlegeljük, hogy milyen előnye haszna származik ebből a háborúból az USA-nak. Keveset foglalkozunk azzal, hogy az EU-nak ez miért jó, és ha el is jutunk valamilyen következtetésre, az jellemzően a körül forog, hogy az EU az USA bábja (ez nem vitás!) és akár olyant is tesz ami neki káros (szankciók) de az USA-nak jó. Elsiklunk azon tény mellett, hogy az EU-nak létkérdése a bővítés, azaz újabb lecsupaszítható területek megszerzése (úgy lett felépítve, mint a nyugati cégek, vagyis ha nem fejlődik, magába roskad). Ukrajna csatlakozás egy jó nagy ideig segítette volna (még ha csak morzsákat is kap az USA-tól) az EU fennmaradását, fejlődését (más kérdés, hogy ebből mit nyert volna Ukrajna – kb. azt amit mi, vagyis majd semmit. félgyarmati státuszt). Szóval ha nem lesz meg belátható időn belül (jövőre) Ukrajna, akkor nagy bajba kerül az EU.

  18. „Macron: Oroszországnak vereséget kell szenvednie, de nem kell széttaposni” Na igen, Trianon óta tudjuk, hogy a győztesek között Franciaország mire képes a nem széttaposás terén.

  19. 21: Bendegúz
    „Szóval ha nem lesz meg belátható időn belül (jövőre) Ukrajna, akkor nagy bajba kerül az EU.”

    Nem az EU itt már a kérdés, az csak a rothadó rendszer egyik szerencsétlen vazallusa, katonailag megszállt terület, amit lassan hadigazdálkodásra kényszerítenek. Ezek egy birodalom összeomlásának biztos jelei.
    Birodalmak jönnek-mennek, ez elkerülhetetlen, jobb ha mi is meg ők is ezt tényként elfogadják. Minél előbb kezdünk egy új rendszerben gondolkozni, annál nagyobb az esély a romok alól kikászálódni… Aki csak fegyverekben gondolkozik az garantáltan a pusztulásba visz.

    22: Tibor’bá
    „Macron: Oroszországnak vereséget kell szenvednie, de nem kell széttaposni!”

    Tipikus wishful thinking… A realitásokhoz semmi köze, sőt elárulja a kétségbeesést, ami a megállíthatatlan nyugati hanyatlás miatt ezt az egyetlen kiutat látja: az orosz létszféra elpusztítását és az erőforrások megszerzését.
    Nyilván lehetetlen kívánság, éhes disznó makkal álmodik.
    Ha netán megszereznék is azt a makkot, megemészteni már nem lenne idejük.

  20. Tibor bá’:
    „a stílus maga az ember.” Kicsit erős volt a hasznos idióta kifejezés? Nézz utána, ha nem érted mit jelent. Nem gyalázkodás egyáltalán, csak egy rövid leírása egy jelenségnek, (egy embercsoportnak) mely a nyugati világban dívik. Tibor bá-ra tökéletes leírás szerintem. Nem egyetlen poszt alapján állítom ezt, hanem mondjuk az elmúlt 2-3-4 év számos posztjai alapján.

  21. 25 – Gyarmathy:
    Az első (ausztrál) feleségem kifogástalan King’s English kiejtéssel azt mondaná rád, hogy „he is not a gentleman”. Két évtizedes Angliai tartózkodás után az ember elvárná, hogy gentleman légy, de te „add insult to injurty”. Először „useful idiot”-nak nevezel, majd feltételezed, hogy fogalmam sincs mi az, nézzek utána és akkor kiderül, hogy tulajdonképpen megdicsértél. Igaz, hogy idióta vagyok, de hasznos. — OK. Cserébe én elmagyarázom neked a sok száz éves „felségsértés” lényegét, amiből intézmény lesz, amikor levágják a sértő fejét. Nem arról van szó, hogy a király megsértődik és dühében lefejeztet. Nem, a király szarik rá, de mögött van egy nemzet. Aki a királyt sérti, az a nemzetet sérti, és a nemzet elvárja, hogy ezt a király ne nyelje le. Szerintem erről fogalmad se volt. Sebaj, a haszontalan idióták holtig tanulnak, ha a megbízójuk ezt engedi.

  22. 24. Vaszil

    Persze a birodalmak összeomlanak. Csak nem mindegy, hogy mikor. A nyugati atlantista birodalom (USA és EU) időt akar nyerni. Ezt segítené a hatalmas orosz és ukrán vagyonok megszerzése. Szerintem az EU azzal lett behülyítve az USA részéről, hogy ha összejön a keleti szlávok kinyiffantása, akkor megkapják Ukrajnát, mint lerabolható területet (persze zt EU-s csatlakozásnak neveznék el!), míg az USA Oo.-ot, pontosabban a belőle létrejövő vazallus államokat fosztaná ki. Olyan mennyiségű javakról van szó, hogy legalább 100 évet eltolnák a nyugat bedőlését. És mint tudjuk, aki időt nyer életet nyer. Abban bíznak, hogy ennyi idő alatt csak kitalálnak valamit, hogy tovább húzzák saját agóniájukat.

  23. 27: Bendegúz

    Persze, ez az időhúzás már évek óta megy, a Nyugat bedőlését elodázná Oroszország elpusztítása – elméletileg! De közelebb áll a valósághoz egy a hatalom berkeiben jártas korábbi uralkodó figyelmeztetése:

    „Arra gondolok, hogy az orosz „szmuta” ezúttal globalizálódik és „világszmuta” lesz belőle. Azt hiszem, jelenleg e felé haladunk. Még mindig nem veszítette érvényét, amit V. Mehmed, az Oszmán Birodalom utolsó szultánja – az ő nevét viselte pár évig az első világháborúban a Múzeum körút − egy tárgyalás alkalmával mondott, amikor leintett egy brit diplomatát:

    Oroszországot leverni? De hisz a holtteteme agyonnyomna minket!”

    https://24.hu/kultura/2023/02/07/szilagyi-akos-interju-orosz-ukran-haboru-elemzes-vilaghaboru-vlagyimir-putyin-nyugat/

    Ma sincs ez másképp, sőt! Mai háborús eszközökkel ez nyilvánvaló, hogy abszolút realitás.

    Ki kell találni egy új hatalommegosztási szisztémát az egész világra, mint anno a Magna Charta és az Aranybulla volt, csak már globálisan. Vagy pusztulunk tovább…

  24. 28. Vaszil

    Kérdés, hogy akar-e az USA osztozkodni?
    Szerintem nem.
    Akik uralják, nem tudnak olyan helyzetet elképzelni, hogy mások is diktáljanak. Nem azért építették fel az USA-t egy szigetre. Ennek célja volt, méghozzá a világhatalom. A XX. század elejétől, szívós következettességgel ezen munkálkodnak, és most a cél előtt adják fel? Tény, hogy nem minden alakult a vártak szerint, de még mindig nyerő helyzetben vannak. Hogy csak mást ne mondjak, mással vívatják a háborújukat. Kell ennél több?

  25. 29: Bendegúz

    „Kérdés, hogy akar-e az USA osztozkodni?”

    Ez nyilván nem kérdés, melyik korábbi birodalom akart osztozni?!?

    A kérdés az, hogy az emberiség szellemi kapacitása megmozdul-e ebben a helyzetben, vagy rettegve bámul Ukrajnára meredő tekintettel? Persze, zseniális húzás volt két testvérnépet egymásnak ugrasztani a hanyatlás végóráiban, elhúzhatja még egy-két évig, de addig az oroszokat se kell félteni, tovább is bírják az ilyen kiképzéseket.
    Mi márkevésbé.

    ” Tény, hogy nem minden alakul a vártak szerint, de még mindig nyerő pozícióban vannak.”

    Azon kívűl hogy évtizedes előkészületek után kirobbantották ezt a konfliktust, hol és milyen nyerő pozícióról beszélhetünk??

    Ja, hogy az EU szelektív hulladéklerakója (vezetése) velük van? Komoly hadsereg ebből nem jön össze. Főleg hogy beindult a sikeres vakcinázás után a halálozás rendesen:
    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20230217-1

    (Olaszok, angolok, svédek adatokat sem adtak meg… )

    Csak időhúzásnak jó ez az ukrajnai konfliktus, de semmit nem old meg az alapvető gondokból: az emberiségnek nincs perspektívája a jelenlegi kamudollárra alapozott világrendben.
    Ha az oroszok holnap leállnak, akkor sincs, de ha nem állnak le, akkor sincs!
    Erről beszélek: amíg van időnk, addig kell alternatívát találni, mert Seymour Hersh óta láthatóan van repedés azon a „szigeten”, ott sem akar mindenki elszigetelődni és elpatkolni értelmetlenül, kilátások nélkül…

  26. Nem tartozik sehova,de ez a” Fehér buszkonvojon bevonuló Wagner harcosok Zaporozsje-ba ” videó egy kicsit komolytalanná tett pár dolgot.

    https://oroszhirek.hu/video-40-autobuszbol-allo-konvojjal-erkeznek-a-wagner-csoport-harcosai/

    Mindenki emlékszik amikor az orosz harckocsi konvojt a művelet legelején egyszerűen kivégezték,most meg buszoznak a sittesek,közben Prigozsin fel fogja égetni a Leopárdokat.
    Ez a videó olyan mint amikor a TEK levonult Karmacsra,a körúti robbantót elfogni.

    Közben eszembe jutott MangaM Topic-ja,de már nem írom át oda.
    ( Fel nem tett kérdések )

  27. 31. ötlet

    Ha ilyen szép fehér buszokkal all inclusive viszik a zsoldosokat Zaporozsje felé az alapvetően két dolgot jelenthet:
    1. színház a világ és kemény show-t nézünk egy éve
    2. nincs show, ellenben a környéken már nincs számottevő ukrán erő, ami miatt aggódniuk kellene

  28. 34 MangaMonguz
    Ebben a mondatban visszaköszön az, amit nemrég itt fejtegettem a blogon:

    „Nem az együttműködés felé tereli az európai államokat annak a felismerése sem, hogy a katonai erő az átalakuló és egyre bizonytalanabb világban nemcsak a szuverenitás záloga, de meghatározza egy adott ország geopolitikai pozícióit is.”

    Ha bármely ország elkezd komolyabb katonai fejlesztéseket, az óhatatlanul kivált a szomszédokban is egy félelmet, és félszemmel téged fognak figyelni, nem a fegyverkezés hivatalos indokát jelentő eseményeket…

  29. 35. hubab

    És a régi konfliktusok és sérelmek sebei nem múltak el. Lehet, h a viszonylagos békés időszakot újra a háborús idők váltják föl Európában. A történelem nem állt meg, hanem ciklikusan robog tovább.

  30. 21. Bendegúz
    „A 10 pontos kérdés, hogy jövőre mit találnak ki. Röhejes, de nem zárható ki, hogy a birkának betolják az UFO randit.”
    Úgy gondolom, hogy egy kívülről jövő fenyegetettség inkább egyberátja az emberiséget. Egy világkormányra még nem vagyunk felkészülve. Azt azért az országok többségének akarnia kell.

    Ebben a kérdésben csak tippelni lehet. Az egyik tippem, mivel megtörtént a tabudöntés, tengerfenéken húzódó további globális hatású vezetékek sérülésének megnőtt a lehetősége. Az is megeshet, hogy egymás műholdjait kezdik kiiktatni.
    A másik tippem, a Világgazdasági Fórum globális biztonsági kilátások 2023-as jelentése azt jósolja, hogy egy „katasztrófális kíberesemény közeleg” és a közeljövőben elér minket. A mesterséges intelligencia és az infrastruktúrák elleni támadások száma egyre nő és durvúl.
    De lehet, hogy változtatnak a taktikán és egyszerre két vasat tartanak a tűzbe. Mert, ha megfut a klíma, lőttek a világkormány tervének és általában minden tervnek. Bel és külháborúzó, éhező, szomjazó embereket nincs az a hatalom, ami irányítani tudná. Gondolom én.

  31. Viszont ha a központi cél szempontjából nézzük, akkor akár pozitív fejleménynek is tekinthető ez a szomszédoktól lemaradni nem akarás, mert ez rákényszeríti a katonai fejlesztéseket azokra a tagállamokra is, akik egyébként szeretnének kimaradni a konfliktusból.
    Lásd Magyarország…
    Amíg ez a megnövelt katonai képesség nem nyilvánul meg konkrétan agresszív egyéni területszerző akciókban, addig növeli a közös katonai elrettentő erőt…

  32. 32. MangaMonguz
    Szerintem az 1-es pont az igaz.
    Színház amit a népnek csinálnak. Putyin beszervezett Oo. kicsinálása és szétdarabolása a feladata. Szép lassan le is vezényli. Majd ha megszűnik az utolsó ellenállás, Kínát ha nem a rendszer része ledarálják, ha pedig az, akkor szépen ő is beáll az új világkormány felállításába. Szerintem az utóbbi az igaz. Ti. Kína a globalista elit játékát játsza, valami alku okán.
    Hogy Putyin és körei miért árulók? Többek között azért, mert nem mentették meg az a 300 milliárd dollárt amit nyugat lenyúlt (csak haza kellett volna utalni, valamilyen indokkal). Továbbá árulók azért is mert nagyon jól tudták, hogy Ukrajna fel van készülve a háborúra és nyugat támogatni fogja, azért teljes erővel neki kellett volna menniük, de e helyett különlegesbohóckodtak. Végezetül az is bizonyítja árulásukat, hogy amikor ritkán és kivételesen az orosz csapatok eredményt érnek el a fronton és megindulnak, mindig leállítják őket különböző okra hivatkozva. Vagy csak egyszerűen nem adnak utánpótlást.

    Ezt támasztja alá a Wagner vezér alábbi levele is.
    Álljanak itt sorai:

    „Jevgenyij Prigozhin, a „Wagner-csoport” vezetőjének felhívása Oroszország népéhez és az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumához:

    „Ahogy mondják, szar forr, forr a vér, de a lőszerrel kapcsolatos kérdések sajnos teljesen megoldatlanok maradnak. Ez a legsúlyosabb probléma. Sőt, van muníció az országban, nem egyszer hangzott el erről nyilatkozat. Az ipar elérte a szükséges mennyiségeket. Azt adja, amire az országnak szüksége van. Ráadásul árréssel ad.

    Ismerem a raktárakat, ismerem a tételszámokat, ismerem a ládaszámokat. Világosan értem, hol van minden. És tudom, hogy ezek a lőszerek. De ezt a problémát minden ismeretségem és kapcsolatom ellenére sem tudom megoldani. Minden elsüllyed és nem születnek döntések.

    Tábornokok, tisztek, katonai parancsnokságokon, különböző beosztásokban, amiben tudnak, segítenek. Minden erejükkel segítenek. Ők próbálják. Ellenáll. Néha megszegik a katonai törvényeket, hogy megadják nekünk azt a plusz lőszert, amelyre égetően szükségünk van.

    Senki sem érti, honnan erednek bizonyos határok. Honnan jöttek a lőszerbeszerzési eljárások. Senki sem tudja, hogyan kell aláírni bizonyos dokumentumokat. Mindenki bólogat az emeleten. Felfelé mutatva az ujját, és azt mondja, hogy – tudod, Jevgenyij Viktorovics, neked nehéz a kapcsolatod odaát. Mutasson felfelé és forgatja a szemét. Tehát bocsánatot kell kérnie(a védelmi miniszterimtól) és be kell vallania, hogy tévedett. Akkor a harcosai lőszert kapnak.

    Kitől kell bocsánatot kérni? Kinek engedelmeskedni? 140 000 000 orosz, kérem, mondja meg, kitől kell bocsánatot kérnem, hogy a srácaim kétszer olyan gyakran haljanak meg, mint ma?!

    Ma naponta kétszer annyi Wagner-harcos hal meg, és nem csak Wagner-harcosok, hanem más katonai egységek is, amelyeket a teljes lövedékhiány miatt nem tudunk fedezni, amiben nem adják oda, ami a raktárakban van. Valaki az ujjait behajlítva ül, és megértése, hangulata szerint dönt arról, hogy ad-e nekünk bizonyos kagylókat vagy sem. Ebben az időben egy adott személy meghal. Egy árokban fekszik. Egy ellenséges lövedék repül rá. Nem tudjuk megállítani az ellenséges tüzérséget, mert nincs eszközünk a pusztításra. És ennek a bizonyos embernek két lábát vagy két karját szakítják le. Egy adott feleséget, lányát, fiát vagy anyját megfosztják szeretteitől. Cinkkoporsóba tettük. És elvisszük a temetőbe temetni. Valóban nincs lelkiismeret ahhoz, hogy abbahagyja a dumálást, mint légy az üvegen?

    A kérelmeket az egyeztetett előírások szerint naponta írják és továbbítják az illetékes hatóságokhoz, de utána senki sem tudja, kinek kell választ adnia és hova kell mennie. A befogadásra tett erőfeszítéseim nem elegendőek.

    Ezek a srácok nem harcolni mentek Prigogine-ért. Harcolni mentek a hazájukért. És Prigozhin egész előnye, hogy megbíznak benne, és meglátták benne az egyiket. Azokról, akiknek meg kell nyerniük ezt a háborút.

    Azok, akik megakadályoznak bennünket abban, hogy megnyerjük ezt a háborút, közvetlenül, abszolút közvetlenül az ellenségnek dolgoznak. Segítenek az ellenségnek megtörni Oroszország hátát! Nálunk az a hagyomány, hogy az oroszok meghalnak, de nem adják fel a harcot. Az oroszok pedig haldokolnak, csak ők nem a hazájukért és a szülőföldjükért halnak meg, hanem , mert egyes katonai funkcionáriusok nem akarják letépni a feneküket és megérteni, hogy ezek nem szeszélyek. Nem lehet szeszélyes olyan időszakban, amikor az ország veszélyben van.

    Nem hibáztatok senkit és nem akarok senkinek semmit sem mutatni. Csak azt mondom – hagyd a szeszélyeidet. Hagyd az elveidet. És adj lőszert. Nem döföm az orrát azzal, hogy beülsz reggelizni, ebédelni és vacsorázni az aranytálakkal, és Dubajba küldöd pihenni a lányaidat, unokáidat és Bogaraidat. Nem szégyell semmit. Abban a pillanatban, amikor egy orosz katona meghal a fronton. Csak azt kérem – adjatok lőszert!”

  33. 39. Bendegúz

    Azt gondolom, hogy a sima nagy átlaghoz képest „képzettebb” vagyok a különböző összeesküvés-elméleteknek nevezett írások és tanulmányok tekintetében, emiatt korábban már többször jeleztem, amit ismét leírok:
    El kell dönteni, hogy milyen világmodell szerint közelítünk az események értékeléséhez és milyen modell szerint vizsgáljuk a folyamatokat.

    Mivel az egyik modell esetén sokan azonnal ráragasztják a „skarlát betűt” az adott írásra, így nemes egyszerűséggel egy jó ideje minden esetben csak és kizárólag a régi, jól betanult klasszikus világmodell alapján írok.

    Ennek ennyi az oka, a többség önkényesen kizárt egy olyan opciót, amire egyébként mind igény és törekvés, mind a szükséges technológiai és infrastruktúra háttér egyébként megvan, de sebaj. Legyen így, ergo bele sem megyek egyéb lehetőségekbe, maradnak a „Fel nem tett kérdések” Keleten és Nyugaton, méghozzá eszelős mennyiségben.

    De ezek rendkívül kellemetlen kérdések, mégpedig azért, mert a klasszikusnak tekinthető világmodell egyenleteibe sehogyan sem illeszkednek, emiatt a végső válasz minden esetben annyi szokott lenni, hogy a világ vezetői szimplán meghülyültek és kész.
    Akit ez megnyugtat, higgyen ebben, de a rossz hírem az, hogy nem, erről szó sincs.
    Nem ők hülyültek meg, hanem az „alattvalóikat” hülyítik meg éppen a mindig megfelelő „színészi gárda” pozícióba emelésével és működtetésével.

    Rengeteg megválaszolatlan, sőt, fel sem tett triviális kérdés merül fel a Kelet és a Nyugat (sőt, az Észak és a Dél) hatalmi centrumainak lépéseivel kapcsolatban, így akinek van kedve, az folytathatja a „Fel nem tett kérdések” sorozatát, de tartok tőle, erre nem fog sor kerülni.

    Nem fog, mert ez nem csak némi munkával jár, hanem az agyat is kell hozzá használni, ráadásul ennek megvan az a kellemetlen következménye, hogy menet közben az emberke szembesül olyan dolgokkal, ami miatt le kell számolnia az eddig olyan jól felépített ideáival és világképével, mert sehogy sem fog illeszkedni a sok puzzle darabka, akárhogyan is erőlködik. Ez viszont kényelmetlen, kellemetlen, mentálisan egyfajta belső metamissziós feszültséget szül, tehát gyorsan abba is hagyja, mert a kényelem és a hamis biztonságérzet mindig jobb, mint szembesülni a kényelmetlen és veszélyes realitás egy opciójával.

    Tehát elengedtem ezt a vonalat és maradtam a jól megszokott, igaz, egyre kevésbé működő és egyre kevésbé válaszképes „terápiánál”, akarom mondani modellnél, mert ez legalább emészthető. A ciki kérdések pedig valós válasz nélkül maradnak, mert így kényelmes sokaknak. Nem kell megemészteni, hanem „salakanyagként” távozik az elméből, mintha sosem lett volna.

  34. Megy a tömbösítés,amikor otthon szétválogatod a garázsba a kallódó csavarokat méret és fajta szerint,aztán a végén fogsz három ládát és ráírod
    -csavarok,
    -anyák
    – alátétek.

    A békepárti Orbán,beszédében leugatja Brüsszelt hogy nem valósult meg az uniós hadsereg,pedig MI hogy mondtuk,és fegyvergyárakkal dicsekszik Lázár.
    BRICS,ahova boldog boldogtalan jelentkezik,Afrika unió,ahonnan látványosan kitették az izraeli meg se hívott megfigyelőt,V4 ,Skandinávok stb.

    Latin- amerikát is elintézték Orosz szárnyak alatt..

    Lényeg hogy szűkül a nadrágszíj,így már könnyebb irányítani a világot.
    Nem akarom hogy igaz legyen,de nekem ez jön le.

  35. Megvolt a Putyin beszéd és megjött azóta az első amerikai reakció is, nagyon rövid első értékelésem a következő:

    1. Putyin semmi újat nem mondott, igaziból ugyanazt ismételte el, ami korábban is ismert volt már. (Nem volt más választásuk, a Nyugat fegyverezte fel Ukrajnát, a Nyugat szította a háborút stb.)

    2. Az USA válaszkommentárja sem jobb egy fokkal sem, abszurdnak tartják, hogy Oroszország másra hárítja a háború kitörésének az okát és abszurdnak nevezik, hogy Ukrajna atomfegyvereket akart volna.

    A helyzet az, hogy a megelőző csapás doktrínáját és annak helyességét pont az USA hirdette meg évekkel ezelőtt, tehát kissé álszent most ezen szörnyülködniük.
    Ukrajna berlini nagykövete a háború előtt konkrétan fenyegetett atomfegyverkezéssel (2021. áprilisában), tehát ez sem egészen légből kapott infó, ezen is kár tovább rugózni vagy letagadni.
    Tovább csökkenti az amerikai kritika jogosságát az ABM, az INF és a Nyitott Égbolt szerződések egyoldalú amerikai felmondásai is, amelyek bőven az orosz támadás előtti időkben történt.
    Az pedig, hogy Oroszországnak volt-e más választása, mint ennek a hadműveletnek a megindítása, az én véleményem szerint igen, volt más választása és lett volna rá ideje is kivitelezni azt, de végül nem emellett döntöttek.

    Putyin egyértelműen felelős ezért a helyzetért, de nem csak Putyin egyedül, hanem a Nyugat is, méghozzá bőségesen. Mindkét oldal felelős a háború megindításáért és még inkább a háború szándékos fokozásáért. Mindkét oldal meg is fogja fizetni ennek az árát.

  36. Az előbb beragadt egy hozzászólásom, ami Putyin beszédéről és az első amerikai reakcióról szólt, de talán nem is baj, ugyanis egy apró, ámde annál kellemetlenebb részlet kimaradt belőle, elnézést kérek a felületességemért.

    A beragadt hozzászólás átengedve.

    A kis részlet pedig a következő:
    Putyin bejelentette az Új START egyezmény felfüggesztését, valamint szükség esetén új atomfegyverek tesztelését is kilátásba helyezte, mivel egyes információk szerint az USA is erre készül. Atomreneszánsz reloaded.

  37. 45 – MM:
    Szépen totyogunk az általam megjósolt úton. Az államfők semmit se tanultak az I. világháborúból. Miért tanultak volna, mennek az ösztöneik után.

  38. 46. Tibor bá’

    Nincs amit tanulniuk.
    Kényszerhelyzetben van az USA és a nyugat.
    Amennyiben hagyják, hogy létrejöjjön egy olyan gazdasági övezet, melynek ők nem részei, végük lesz.
    Ezt évtizedekkel előre látták (a sok think-tank-et nem véletlenül működtetik).
    A megakadályozása érdekében, mindent megtesznek.
    Rendesen készültek (több évtizede), nem bízták a véletlenre az események láncolatának alakulását.
    Ennek eredménye az ukrán háború, ugyanis itt vélik legyőzni az oroszt, ezzel két legyet ütve egy csapásra. Vagyis:
    1. Korlátlan nyersanyag és energiaforráshoz jutnak, ami további évtizedekre meghosszabbítja hatalmukat és rendszerük túlélését.
    2. Megnyílik Kína legyőzéséhez az út, azáltal, hogy teljes blokád (szárazföldi is) alá tudják venni, s ha ez nem elég, akkor az addigra már domesztikált oroszokat az ukránokkal együtt neki tudják kergetni a sárgáknak. Ha Kína is elesik, akkor aztán akár évszázados perspektíva is nyílik a nyugat számára.
    Ez aztán a mesterterv. Úgy nyerni meg egy háborút, sőt kettőt, hogy valójában alig van személyi veszteséged. Oo.-ot legyőzetnék az ukránokkal, majd Kínát a két szláv néppel. Az USA csak a fegyvert és lőszert na meg felderítést adná hozzá. Ha ez sikerül nekik, akkor itt nem ember ember elleni háborúkról van szó!

    Tény az is, hogy az atlantisták nagy kockázatot is vállaltak ezzel a háborúval (DE, mi mást tehetnének?). Ti., ha veszítenek, akkor:
    1. Bukják a kialakulóban lévő globális hatalmukat, a legkisebbek sem fogják komolyan venni őket.
    2. Létrejön egy Euró-Ázsiai gazdasági övezet, amit majd nem tudnak kontrollálni, így bukják a globális hatalmat.
    3. Soha az életben nem indíthat az USA már megelőző háborúkat. Semmi alapja nem lesz hozzá. És számon is fogják rajta kérni (ha csak nem nyeri meg ezt az ukrán balhét, mert akkor nem lesz aki).
    4. Az EU pár éven belül szétesik.
    5. A NATO is.

    A fent írtak akkor igazak, ha tényleg valós ütközet folyik a nagyok között. Azonban, ha mindez csak vetítés, akkor amit írtam az felejtős. Akkor sokkal nagyobb változásokra számíthatunk. A minimum az emberiség egy akolba terelése lesz, egy digitális disztópikus világban. Ahogy már oly régen áhítoznak rá. 1984 csak babazsúr lesz ehhez képest.

  39. 46. Tibor bá’

    Igen, úgy tűnik, szépen emelik a téteket.

    Oroszország egyelőre „csak” felfüggeszti a START egyezményt, de innen már csak egy centi és ki is léphet belőle. Ez pedig annyit tesz, hogy megszűnik az utolsó lényegi fegyverzetkorlátozási egyezmény és innentől kezdve mindenki annyi hadászati atom robbanófejet állít hadrendbe, amennyit csak bír. Ezzel a lépéssel továbbá okafogyottá válhat és megszűnhet egymás kölcsönös ellenőrzése is, ezzel pedig a nukleáris fegyverkezés mellett beindul az ABM rendszerek fokozottabb telepítése is. Sajnos azt kell, hogy mondjam, ez nagyságrendileg növeli egy nukleáris első csapás kiváltásának a kockázatát.

    Gratulálok az Egyesült Államoknak és Oroszországnak is, ez egy igen szép teljesítmény. Köszönjük.

  40. 47. Bendegúz

    Oroszország és Kína legyőzése – pláne együttesen – egy igen szép álom.
    Ez nem fog összejönni.
    Persze ez nem zárja ki egy végső nagy katonai összeütközés beindulását.

  41. Idézet:
    “Kénytelen vagyok ma bejelenteni, hogy Oroszország felfüggeszti a részvételét a hadászati támadófegyverek betiltásáról szóló megállapodásról. Megismétlem: nem kilép belőle, hanem felfüggeszti a részvételét” – mondta. Mielőtt visszatérnének a START-szerződésről folytatott tárgyalásokhoz, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja – közölte Putyin.”

    Ezt írja a Helló Magyar oldala, de nem osztom meg a linket, mert rinyálnak a szerzői jogaikért. Így kapnak egy ingyen reklámot helyette ezen a blogon, akit érdekel, az pedig keressen rá a honlapjukra.

    A lényeg:
    Nagyon örülünk, hogy nem kilépnek, csak felfüggesztik a START egyezményben a részvételt és a továbbiakban be akarják vonni a francia és a brit arzenált is a buliba. Ez még rendben is lenne, de akkor ideje lenne Kína, India, Pakisztán, Észak-Korea és Izrael tölteteit is számba venni.
    A dolog egyetlen szépséghibája, hogy erről sem Kína, sem Izrael nem fog még vitát nyitni sem (gyaníthatóan Észak-Korea sem), így viszont sem a britek, sem a franciák nem fognak értelemszerűen kötélnek állni.

    Végeredmény:
    – nukleáris újrafegyverkezés
    – új atomhatalmak megjelenése (Irán, Japán, Dél-Korea, Brazília, Dél-Afrikai Köztársaság, Szaúd-Arábia, Törökország, Algéria, Egyiptom, Tajvan … hogy csak néhány esélyes aspiránst említsek)
    – növekvő atomháborús veszély

  42. 49. MangaMonguz

    Tudom én is, hogy a két naggyal együtt nem bírna a nyugat. Külön külön szeretné őket kiteríteni. Azonban Kínát nem fogja tudni addig, amíg a szárazföld felé nyitott és mindent megkap az orosztól ami a működéséhez kell. Ezért kellene előbb az oroszt legyőzni, hogy megnyíljon a szárazföldi út Kína felé.
    Igaz közben a két hatalmat – elvileg – egymás mellé kényszeríti. Mondjuk én nem látom Kína részéről azt a fene nagy igyekezetet az oroszok megsegítésére. Ad is meg nem is. Nem értem, hogy miért ilyen óvatos. Sőt még mosakszik is amikor az USA megvádolja és fenyegeti. Már régen be kellett volna állnia az orosz mögé, pénzel, fegyverrel és paripával. Utóbbival csak akkor, ha már a NATO is beszáll.

    És ha az USA tudja, hogy ha sokáig packázik a kettővel, akkor azok összezárnak, miért csinálja ezt? Akkor erő birtokában lenne, hogy ezt is megoldja a világ legnagyobb döbbenetére? Hogy ezzel az úttal mindenkinek megmutassa, hogy apuskáim nem jó velem cicázni, mert látjátok mit tettem ezzel a kettővel.

  43. 32. MangaMonguz
    ” 1. színház a világ és kemény show-t nézünk egy éve . ”

    Jevgenyij Prigozsin, a Wagner cég alapítója ma azzal vádolta meg az Orosz Védelmi Minisztert és az Orosz Fegyveres Erők vezérkari főnökét, hogy megfosztották harcosait a lőszertől és megpróbálták megsemmisíteni Wagnert – ezek a cselekmények szerinte árulásnak minősülnek.

    Prigozsin szemmel láthatóan dühösen és időnként felemelve a hangját azzal vádolta meg Szergej Sojgu Orosz Védelmi Minisztert és Valerij Geraszimovot, az Orosz Fegyveres Erők vezetőjét, hogy szándékosan okozták a fegyverhiányt, ami szerinte a csapatok fokozott veszteségeihez vezetett a Bahmut körüli csatákban.

    https://www.defence-point.gr/

  44. Már többször írtam, hogy az orosz hadsereg nem azt teszi, amit csak bírna, hanem azt, amit engednek neki.

    Ez hatványozottan igaz a Wagner Csoportra is.

    Ez nem feltétlenül jelent belső árulást, szimplán másféle háttér paktumok is lehetnek a történetben, amibe nem fér bele a gyors és brutális befejezése a hadműveletnek.
    Ezen túl van egy állandó kettősség az orosz nagypolitikában évszázadok óta, pontosan ezt jelképezi a kétfejű sas a címerükben is, ugyanez folyamatosan fellelhető a cári orosz, majd a szovjet birodalom idején is és ma is.

    Oroszország területének 1/3-a Európa, 2/3-a Ázsia, a lakosság ugyanakkor pont fordított, 2/3-a európai és 1/3-a ázsiai.

    Az orosz politikai elit mindig is kettős volt, a két fő vonal között mindig is folyt a rivalizálás. A cár idejében ugyanúgy egyensúlyozni kellett a nyugati és a keleti belső erővonalak mentén, mint a szovjet érában, illetve mint a mostani időszakban is.

    Mivel világszinten instabillá vált az uralkodó világrend, emiatt a geopolitikai erőtérben is felerősödtek az ütközések és az elmozdulások. Ennek a folyamatnak egy része a mostani ukrajnai hadművelet is és értelemszerűen a belső erővonalak mentén egyes körök mást akarnak, vagy máshogy akarják, mint a hatalmon lévők.

    A Prigozsin-féle vonal eleve veszélyes volt mindig is, Prigozsint sokan Oroszország valódi urának tartották, aki a háttérből még Putyint is képes manipulálni, kvázi Prigozsin mindig is egyfajta orosz „háttérhatalomként” funkcionált.

    Meglátásom szerint a putyini vonal kénytelen kicsit visszafogni a „veszett kutyákat”, ugyanis más területen és más léptékben egyéb nagy léptékű alkukat veszélyeztetne ez a vonal. Itt nem feltétlenül titkos orosz-amerikai paktumra kell csak gondolni, ugyanígy esélyes, ha nem sokkal jobban egyfajta orosz-török, orosz-kínai vagy épp orosz-indiai háttér együttműködés.

    Az orosz-török és orosz-indiai vonal igen izgalmas téma, sok évvel ezelőtt erről már értekeztem szőrmentén a HTKA-n is, bár akkor nem igen értette senki , nem volt még időszerű.

    Most ismét feldobom a labdát: az orosz-indiai háttér együttműködés lehet az, ami megakadályozhat egy világégést. Pláne, ha a háttérben Japán is képbe kerül.
    Előre szólok, ezekről a dolgokról a mainstreamben hiába is keresnétek bármit, szinte zéró az információ.

    Most a divatos és a médiában folyamatosan haknizó híres Oroszország szakértőkkel nem is példálóznék, ezektől még két értelmes gondolatot sem olvastam és hallottam az ilyen szintű összefüggésekről, ami finoman szólva is, de röhej.

  45. 53 – MM:
    A legtöbb országban van háttérharc, még Hitlernél is volt, de,de,de, ha egyszer egy ország háborúban áll, hátráltatni a csapatok harci tevékenységét egyszerűen hazaárulás, amiért háború esetén halál jár.

  46. 54. Tibor bá’

    Az USA vietnami háborújának döntő része erről szólt, folyamatosan hátráltatták az amerikai haderőt a Fehér Házból, mégsem kapták el egyik védelmi miniszter vagy elnök golyóit sem emiatt.

    A másik dolog, hogy miféle háború is folyik itt a szemünk előtt…

    A harmadik dolog, az hogy Prigozsin telehisztizi a sajtót, az egy dolog, egy másik pedig az, hogy lehet, oka van annak, hogy nem a Wagner kapja meg első helyen az igényelt cuccokat. Hogy mi ez az ok, az már egy más kérdés.

    Negyedszerre: lehet, hogy Putyin mégis csak a Great Reset ügynöke és éppen csak a dolgát teszi, amivel megbízták.

    Ötödszörre lehet, hogy az eurázsista ultrák vonala puccsot készít elő, Putyin megneszelte a dolgot, emiatt a Wagner körül hirtelen fogyni kezdett a levegő.

    Azon túl, hogy lóf.sz információnk van, nincs a közelben egy kib.szott olyan Oroszország szakértő sem, aki valóban szakértene, nem pedig a Kreml vagy a Fehér Ház aktuális baromságait szavalná napestig.

    Ami viszont kimondottan negatív ötlet: a START egyezményből való orosz kivonulás, persze hívhatjuk felfüggesztésnek is….
    Ezt nem tudom díjazni.
    Rossz ómen mindenkinek.

  47. Lassan az az ember érzése, hogy nem Oroszország, hanem Progozsin vezette Wagner Csoport harcol ukrajnával. Úgy látszik ez másnak is szemet szúrt.
    Amikor hátrálás volt, akkor az oroszok hátráltak Putyin hibájából, amikor előre mennek, akkor az Prigozsin érdeme.
    Prigozsin érdeme orosz szemmel nem nőheti túl Oroszország harci érdemeit.

    MangaMonguz,
    Egy gazdasági rovatban akadt meg a szemem azon a híren, hogy 2030-ra India lehet a világ harmadik legnagyobb gazdasága. Ez azért meglepett.

    Széteséshez
    Ha Oroszországot feldarabolnák, akkor egy atomhatalom helyett kapnak nem is tudom, 8-10 atomfegyverrel rendelkező országot. Vagy ezt kiküszöbölve úgy kell elképzelni, hogy Putyin vagy utódja a szétesés előtt egy helyre hordja az összes atomfegyvert? Ukrajna esetéből tanulva, ezek az utódállamok nem fogják leszerelni az atomfegyvereiket.
    Nekem inkább az jön le, hogy amerika el kezdett kapkodni.
    Robert C. Castel fogalmazott úgy, hogy amerika beleragadt a kis döntések zsarnokságába. Mert amerika fő prioritásai Kína és Közel-Kelet, de mégis az oroszokra és európára áldozza figyelmét.

    Az is felmerült bennem kérdésként, hogy ez a háború nem e Kína megerősödését (vagy nem csak kínáét) segítő időhúzó lépés. Ezzel a háborúval kényszerpályára állították amerikát. Nem lehetett véletlen, hogy amerika jelezte, Kína nincs elfelejtve. – Két év és háborúban találhatja magát.
    Túl nagy és túl erős lett az amerikán kívüli világ egyetlen világhatalomnak, ami még fogja a koncot, de ez egyre inkább az üregbe nyúló majom ökle. Ismerjük a történet végét. A makacs ragaszkodás miatt könnyen elejthető az állat.

  48. De hogy Bendegúz életkedvét se vegyem el, mondok még egy szkenáriónak látszó esti mesét:

    Putyin megindítja a fékezett habzású háborúját, jó lassan, jól elhúzva, nem sietve. Persze közben a békéről papol, de ehhez lehetetlen feltételeket támaszt.

    A Nyugat – főleg a balf.sz Európa – ráugrik a csalira, tolja is a fegyvert Ukrajnának, a háború szép csendesen, váltakozó sikerrel folyik tovább, az európai fegyverraktárak kiürülnek, közben persze az USA segít leválasztani az olcsó nyersanyagról a derék európaiakat, nehogy olcsón és rentábilisan tudjanak majd üzemelni.

    Majd elérkezünk a média által jó előre beharangozott évfordulóhoz, ahol Putyin mond egy közhelyekkel teli uncsi beszédet, de közben belengeti a START kivégzését is.
    Ebben a pillanatban már durrannak is a pezsgősüvegek a Vanguard és a Raytheon központokban, hiszen mostanában az „Ukrajna” címkével ellátott pénzügyi gyorssegélyek kezdtek kicsit gyanús ügyletnek látszani Amerikában, de így Putyin megoldotta ezt a kérdést.
    Holnap reggel nem Ukrajna, hanem atomfegyverkezés és ABM rendszer fejlesztés címén kell majd a Kongresszusnak újabb száz vagy épp ezermilliárdokat kiutalni a katonai-ipari komplexumnak és senki sem lesz, aki meg meri kérdőjelezni ennek a jogosságát, hiszen maga Putyin személyesen izente meg a világnak a „jó hírt”.

    Közben ez a szerencsétlen Prigozsin már majdnem áttörte az ukrán védelmi vonalakat, így hát hamar-hamar behúzták neki a kéziféket, mert jött az aggódó telefon Putyinnak: „Baszki, álljatok már le, meg ne nyerjétek idő előtt a háborúcskátokat, még nem ürült ki minden európai raktár!”
    Putyin persze vette a lapot, csak a rendesen kiürült raktárak esetén tud majd Amerika „kiváló” ajánlatot tenni Európának az újra fegyverkezésre, hiszen ne feledjük, addigra Európa ipara már nem lesz versenyképes a nagy víz túloldalán lévő riválissal.

    Pekingben is kapkodják eközben a kis sárgák a buksijukat, ezek az oroszok már megint belesz.rtak a ventillátorba, most majd Oroszország és Amerika nekiáll atomfegyverkezni újra, így hát Kína sem tehet mást, bele kell állnia a buliba neki is, ami persze jó sok pénz, idő és energia.
    Ez pedig Kína további emelkedést lassítja majd valamennyire, hiszen ismét olyan projektekbe kell csilliárd összegeket költeniük, aminek a végcélja pont az, hogy soha senki se merje használni. Csakhogy Amerika és Oroszország dolga relatíve egyszerű, kinyitják a raktárakat és feldobják a már rég legyártott és azóta tárolt petárdákat a rokettyákra, de Kína kénytelen lesz legyártani egy csomó újat, ha versenyben akar maradni.

    A világ közben tovább szegényedik, tovább pánikol és várja a messiást, aki végre békét teremt majd…, és ha eljön az ideje, meg is érkezik majd egy visszautasíthatatlan ajánlattal.
    Például egy még újabb világrend ígéretével, ahol majd minden szép és jó lesz és nem is sokat kell majd ezért tenni, csak egy apró kis világkormányt kell összegrundolni hozzá.
    Nem is olyan nagy ár ez a szép új világért, igaz?

    Szép álmokat mindenkinek!

  49. 57 – MM:
    Én az első esti mesét 8 éves koromban kaptam. Ez bizony egy western film volt. Volt két család, akiknek földje egymás mellett volt, és ezeket egy patak szelte ketté. Az egyik úgy gondolta, hogy ha elterelik a patakot a másik nem tud itatni, tönkre mennek, olcsón meg vehetik a földjüket. Az elterelés munkálkodása közben egy legény a másik farmról megjelent és számonkérte a munkálkodás (nyilvánvaló) célját. Szóvita, fenyegetés a colt előhúzásával, amire lelőtték. A gyilkosság felismerése után a másik család elmenet a helyszínre és lelőtte az ott tevékenykedő két legényt. Ennek ismeretében ez a család éjszaka meglepte a másik családot és mindenkit megöltek. De a másik család egy fiatal tagja nem volt otthon, így túlélte a támadást. Mit tett? A következő éjszaka a másik családra gyújtotta a házukat. Mindenki benn égett. — Én már akkor jól számoltam, így észrevettem, hogy 1) a bosszú mindig nagyobb min az, amit megbosszulnak. 2) a törvénytelen anyagi gyarapodást a vesztes nem hagyja annyiban. 3) törvénytelen anyagi gyarapodást csak az kezdeményezhet, akinek óriási erőfölénye van. Ha nincs, a végén többet fog veszíteni, mint a vélt nyereség.
    A 8 éves korban Zane Grey-től kapott bölcsességemet alkalmazzátok az ukrán háborúra.

  50. 57. MangaMonguz

    Tetszik a fejtegetésed! Mivel alig ismerjük a valós körülményeket és a mögöttük álló láthatatlan döntési láncokat, bármely elemzés – minimális százalékban – valóra válhat, így ez is. A folyamatok gyakorlatilag átláthatatlanok (még egy kisebb ország szolgálata számra is). Valakik, az amúgy is komplex globális folyamatokra rászabadítottak egy csomó logikátlannak tűnő döntést, amivel aztán teljesen összezavarták a logikai okszerűség alapján működő rendszereket. Ahogy már Te is mondtad, így nem lehet, sem katonai, sem gazdasági, sem társadalmi folyamatokat a hagyományos szabályok és következtetések mentén kiértékelni. Eljött a káosz ideje. Ami ma logikus, holnap már nem az. És ezt még fokozzák is a média kakofóniájával. Az egész pedig nem véletlen. Ez a rövid korszak a nagy összezavarás korszaka. Akinek szeme van látja, akinek füle az hallja, és akinek értelme az felfogja, így ennek megfelelően cselekszik.

    Egyébként az alábbi írásoddal kapcsolatban lennének kérdéseim:
    „Például egy még újabb világrend ígéretével, ahol majd minden szép és jó lesz és nem is sokat kell majd ezért tenni, csak egy apró kis világkormányt kell összegrundolni hozzá. Nem is olyan nagy ár ez a szép új világért, igaz?”

    Hogy fogják elérni az egy világkormányt, amikor még az EU-ból sem tudnak egy föderatív államot létrehozni a sok ellenkező tag miatt, akik nem mellékesen azonos kulturális háttérrel is rendelkeznek. Akkor, hogy lehetne ezt megoldani globális szinten, ahol mindenki más tradíciókkal bír?

  51. 58. Tibor bá’

    Az 1., 2. és 3. pontban leírt észrevételeid tökéletesek, valóban így van. Ha ezeket a mostani orosz-ukrán háború teljes spektrumára alkalmazzuk, a végeredmény világháború.

    59. Bendegúz

    Ez csak egy „esti mese” volt, persze nem kizárt, hogy egyes elemei akár igazak is lehetnek.
    A világkormány indirekt módon is működhet, nem kell feltétlenül alapsémákban gondolkodni. Magyarul úgy is lehet, hogy a tömeg nem is tud róla, sőt, pont az ellenkezőjét tapasztalja.
    A jelen korszak az elhitetés kora.

  52. 59 & 60:
    Negyed évente hívom fel a figyelmet a következő angol bölcseletre: „Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity” Mert ez mindig bejön, és mindig elfeledkeznek róla. Magyarul: „Soha ne tulajdonítsd rosszindulatnak azt, amit a butaság kellően megmagyaráz

  53. 56. Károly
    ” Egy gazdasági rovatban akadt meg a szemem azon a híren, hogy 2030-ra India lehet a világ harmadik legnagyobb gazdasága. Ez azért meglepett. ”

    Tisztelt Károly
    Bár sokan ironikusan fogják kommentálni a következőket én ezzel nem törődve közzéteszem.

    Én meg kitörlöm, mert jósnők jóslataival nem foglalkozunk.

  54. 61. Tibor bá’
    Nem rossz bölcselet, de a butaság és a rosszindulat nem zárja ki egymást, ezzel gondolom egyetértesz.
    Lehet ostoba módon is gonosz üzelmeket folytatni, legfeljebb nem jön össze végül.

  55. 65. ötlet
    Kösz. A hírekből nekem is az jött le, mint amit a cikk fejteget, nem nőheti túl a szerepét Prigozsin, ezért a hatalom egy kicsit megdorgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük