(4113) BCG

Tibor bá’ szerkesztett fordítás online

BCG: Hogyan használnak egy évszázados oltást a ráktól az autoimmun betegségekig

Szerző: Steven Smith vezető előadó az orvosbiológiai tudományoknál, a Brunel University London
(1933.02.11.)

2020 márciusában, mivel az Egyesült Királyság arra kényszerült, hogy bezáródjon, két új vizsgálatot tettek közzé a ClinicalTrials.gov adatbázisban.A kutatók azt javasolták, hogy a BCG -t, a tuberkulózis (TB) elleni régi oltást pedig meg kell vizsgálni a Covid elleni védőhatás szempontjából.

Mivel a vakcinák általában nagyon specifikus immunválaszokat aktiválnak a célbetegségükkel szemben, miért gondolták ezek a tudósok, hogy a BCG hatással lehet erre az erősen eltérő kórokozóra?

Valójában, szinte a TB-vel szembeni első, alig több mint 100 évvel ezelőtti felhasználása óta, a BCG-ről ismert, hogy „nem-specifikus védőhatásokkal” rendelkezik.Más szavakkal, megakadályozhatja a TB-től eltérő betegségeket.

A BCG-t két orvos, Albert Calmette és Camille Guérin fejlesztette ki Franciaországban, tehát a neve: Bacillus Calmette-Guérin.1908 és 1921 között Calmette és Guérin többször tenyésztett a szarvasmarhák TB-jéért felelős organizmus, amíg az már nem okozta az állatok betegségét. Ezeket az állatokat védte, amikor később megtámadták őket az emberi változat: a Mycobacterium tuberculosis.

Néhány éven belül a BCG-t gyermekekbe injektálták, magas szintű védelmet nyújtva a TB ellen, kevés mellékhatással.1931-ben Calmette azt sugallta, hogy a BCG megakadályozta a TB-től eltérő fertőző betegségek halálát is, ezt a megfigyelést részben alátámasztották egy svédországi tanulmány adatai.

A svéd adatok közelmúltbeli reanalízise arra a következtetésre jutott, hogy bár az adatok egy részében volt az „egészséges oltás-torzítás” (azaz a jobb egészségben szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel oltanak be), az eredmények támogatták a nem-specifikus védelmet.

A BCG hatása:Későbbi megfigyelések és vizsgálatok arról is beszámoltak, hogy vannak a BCG nem-specifikus védőhatásai a TB-vel nem összefüggő tüdőfertőzésekkel szemben.

A BCG azon képességének kulcsa, hogy az immunrendszerben az általános készenléti állapotot indukálja, egy „képzett immunitás” néven ismert jelenség, amely egy komplex külső sejtfallal rendelkező élő mikroorganizmus identitásához kapcsolódik.Ennek a sejtfalnak bizonyos alkotóelemeit az immunrendszer legrégebbi (evolúciós értelemben) elemei detektálják, más néven veleszületett válasznak.Ez az interakciós a veleszületett immunsejtek programja, hogy hatékonyabban reagáljon minden olyan mikroorganizmusra, amellyel találkoznak.

Oltás a rák elleni

A BCG jótékony hatása nem korlátozódik a fertőző betegségekre. A 19. században úttörő szerepet játszott az élő vagy a halott baktériumok rák kezelésére. Különösen a 20. század elején megfigyelték a miko baktériumok rákjával szembeni hatásait, ami a BCG kialakulásához vezetett, amelyet közvetlenül a hólyagba juttattak, az izmok invazív hólyagrákja elleni kezelésként-ahol a rákos sejtek csak a hólyag belső bélésben vannak. Ez továbbra is az ilyen típusú rák szokásos kezelése.

A BCG immunterápiájának más típusú rákos vizsgálatai vegyes eredményeket hoztak. Egyes tanulmányok szerint az általános rosszindulatú daganatokkal szemben hatás nem volt kimutatható. Mások javasolták a gyermekkori leukémiát, vagy akár drámai hosszú távú hatást is a tüdőrákkal szemben. A melanóma léziókba történő közvetlen befecskendezés pozitív eredményeket tárt fel, míg a BCG beadása a felső karba  kevésbé meggyőző a melanoma kezelésében.

A rákos sejtek hatékony megsemmisítése érdekében az immunrendszer ugyanazokat a fegyvereket telepíti, amelyek szintén hatékonyak a vírusok és baktériumok ellen, amelyek szeretnének a sejtekben élni. Sőt, a BCG által nyújtott képzett immunitási hatás akár közvetlenül, akár közvetve aktiválja ugyanazokat a fegyvereket. Más szavakkal, a BCG „immunosztimuláló”.

Ezért meglepő lehet, ha felfedezzük a BCG néhány nem-specifikus védőhatása olyan betegségek ellen, ahol az immunrendszer túl aktív, vagy téves. Például az autoimmun sclerosis multiplex és az 1. típusú cukorbetegség. Ezekben az esetekben a BCG ellentétes és jótékony, immuntompító hatású.

A tanulmányok kimutatták, hogy a BCG csökkentheti és megakadályozhatja az idegrendszer immunrendszeri károsodását a sclerosis multiplexben.

És a Covid

És mi van a BCG oltással a Covid ellen? A kép ismét vegyes. Egy nemrégiben végzett metaanalízis-ahol több tanulmány adatait kombinálják és elemezték, nem találtak átfogó védőhatást. Az egyes vizsgálatok azonban némi sikert jelentettek. Például a oltás után hat hónappal a Covid csökkent kockázata. Vagy drasztikusabban, a 92%-os hatékonyság a régóta fennálló 1. típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél, akiknek BCG-t kaptak a Covid megelőzésére.

A BCG hatása egy ideje ismert. Ez igaz a „napi munkájára”, mint a TB elleni oltás, valamint a nem-specifikus védőhatásokra. Számos okot javasoltak erre a variabilitásra. Más mikroorganizmusok, például a BCG-vel vagy a parazita férgek baktériumaival, ami rossz választ ad a BCG-re. A recipiensek genetikai hátterének különbségei szintén kevésbé hatékony immunválaszokhoz vezethetnek a BCG-re.

A környezet jobb megértése, amelyben a BCG a leginkább következetesen működik, hogy sajátos és nem-specifikus hatásait megvalósítsa, biztosan lehetővé teszi a jövőben a leginkább sokoldalúbb oltások hatékony felhasználását.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(4113) BCG

  1. Vizsgálták, a BCG-t is, Ivermectint is, meg mindent is, amiről feltételezték, hogy lehet védő hatása.
    A hivatalos álláspont szerint talán nem is teljesen reménytelen, de megközelítőleg sem olyan hatékony, mint a vakcinák.
    Gondolom, a kutatók teszik a dolgukat.
    Meglepődnék , ha itt a fórumon bárki előrébb járna, mint a tudomány jelen állása, de azért örülnék is, nyilván.
    🙂

  2. A BCG Covid elleni hatásosságában kb 2020 nyaráig lehetett reménykedni, amíg nálunk lényegében nem is indult be igazán a járvány, miközben tőlünk nyugatabbra (ahol a BCG nem volt kötelező) már jelentős számú áldozatot szedett.
    Aztán ősszel nálunk is beütött a fertőzés, és semmivel se voltak jobbak az adataink, mint a nem BCG-zőknek, a 2021 tavaszi alfa variáns hullámnál pedig kimondottan rosszabb fertőzési és halálozási számaink voltak (ekkor még COVID vakcinákkal sehol nem volt jelentős átoltottság, így az nem „zavarhatta” meg a képet)…

  3. Lehet sokmindenben reménykedni, de ami ma már biztos, hogy a jó egészség és a le nem rombolt immunrendszer mindennél többet ér! Elejétől kezdve ezt mondtam…

    A The Lancet végre elismeri, hogy a természetes immunitás jobb, mint az mRNS COVID vakcinák.
    A múltbeli COVID-19 fertőzésből szerzett immunitás erős, tartós védelmet nyújt a betegség súlyos kimenetele ellen, olyan szinten, amely „ugyanolyan magas, ha nem magasabb”, mint az mRNS-vakcinák által nyújtott védettség, áll a The Lancet című folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányban:
    https://childrenshealthdefense.org/defender/covid-infection-natural-immunity-superior/

    A tömegeket és azok irányítóit egyaránt a korszellemet meghatározó fő ideológia vezeti, mintegy hipnotizálva az embereket miközben arra fókuszálnak. Így mindkét csoport hangadó része beleszorul az elsődleges narratívába, figyelme csak arra koncentrálódik.
    De nem mindenkit lehet így hipnotizálni! Ezért ebből a szempontból a társadalomban mindig három csoport alakul ki:
    – kb30% teljesen elfogadja az aktuális narratívát, nincsenek kétségei és így pszichopaták és fanatikusok számára is jó közeget jelent ez a csoport.
    – kb. 40-60% közömbös, de praktikusan nem ellenkezik. Ez a hozzáállás teljesen megfelelő a flegmatikusok, az életúntak és az életművészek nagy tömegeinek.
    – végül a maradék 10-30% az, aki kétségeit hangoztatni meri, egy kis részük akár fizikai ellenállástól sem riad vissza.
    Gustave Le Bon tanulmányozta, hogyan lehet az első csoport mintegy hipnotizált állapotát feltörni, és meglepő eredményre jutott:
    a hangot a lehető legnyugodtabb és legtiszteletteljesebb módon kell felemelni, nem tolakodóan, hanem mindig érzékenyen reagálva az esetlegesen felmerülő ingerültségre és dühre, ám határozottan és kitartóan! Ha az ellenvéleményeket elhallgattatják, vagy szószólói céltalannak látva a további tiltakozást maguktól elhallgatnak, a rendszer mindig szörnyeteggé válik, és ez mind a tömegeknek mind a hatalomnak komoly pusztulásával jár a végén.

    Megjegyzés Mattias Desmet: A totalitarizmus pszichológiája (278.o) kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük