(4110) Szorongó kutyák

Tibor bá’ fordítása online

Szorongó kutyák számára a csoportos edzések meglepő előnnyel járnak

Szerző: Amy West PhD a kutya ismeretek kandidátusa – Portsmouth Egyetem
(1933-2023) 90.

Nem az emberek voltak az egyetlen lények, akik keményen küzdöttek mentális egészségügyi problémákkal a   COVID járvány idején. Házi kedvenceink is szenvedtek – különösen a kutyák, akikről köztudott, hogy felveszik és megosztják velünk szorongásainkat és stresszeinket. 2022-ben a kutya tulajdonosok arról számoltak be, hogy a járvány előtti állapothoz képest kutyáik fokozott félelmet tanúsítanak más kutyákkal és ismeretlen emberekkel szemben, valamint általános szorongásról számoltak be, ha otthonukon kívül tartózkodnak és autóban utaznak.

Ez különösen a járvány idején nevelt kölyökkutyáknál volt szembetűnő. Lemaradtak az engedelmességi oktatásról, a más kutyákkal való szocializációról és az emberi világ felfedezéséről. Mostanra vége a bezárásoknak, sok kiskutya tulajdonos visszatért az irodába. Azoknak a kölyköknek, akik korai fejlődésük során a hét minden napján 24 órában élvezték a figyelmet, most hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy hosszú ideig egyedül maradjanak. Ez a szorongó kutyák egész generációjához vezetett.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kutyák elfojthatatlanok – mindannyian farkukat csóválják és botokat kergetnek, általában magabiztos és boldog állatoknak számítanak. De,ez nem mindig van így. Egy 2019-es felmérésben több mint 4000 kutyát vizsgáltak meg 16 különböző országban, és a szorongást találták a leggyakoribb viselkedési problémának. A kutyák 44%-a szorong.

Nem azért vagyok itt, hogy rossz hírt tegyek közzé, hanem tanácsot adok a szorongó kutyusoknak a megsegítésére. Miért nem próbálod ki a kutyasportokat? Íme, hogyan segíthetnek.

Miért olyan hatékonyak a kutyasportok

Egy kutya élete nem mindig olyan vidám, mint azt szeretnék. Minden kutyatulajdonosnak volt olyan napja, hogy késik, de még mindig ki kell vinnie a kutyát. El kell kísérni őket egy különösen büdös lámpaoszlophoz, vagy mókussal teli fa alá. A kutyák nem mindig tudják élvezni természetes viselkedésüket, például a szimatolást, az üldözést vagy az ásást. Gyakran rövid vezetéken kell tartani őket, ami minimális interakciót tesz lehetővé más kutyákkal.

A kutyasportok lehetővé teszik a kutyák számára, hogy a legtöbbet kihozzák természetes ösztöneikből. A „repülő labda” például azt jelenti, hogy a kutyák egy csapata vágtat akadályokon keresztül, hogy megszerezzék a labdát, és visszaszáguldjanak a rajtvonalhoz.

A vezetéstől való szabadság a kutyasportok kulcsfontosságú szempontja. A futás stressz oldó előnyei az emberek számára jól ismertek, és ebben a kutyák sem különböznek tőlünk. A testmozgás segíthet enyhíteni a stresszt és a szorongást. Vannak csoportok és osztályok minden típusú sporthoz és tevékenységhez, amelyek minden kutyának megfelelnek. A kutyád szeret szimatolni? Próbáld ki az illatosító munkát. Ha kutyád szeret futni, próbáld ki az „egyenlő edzést”. Azoknak a kutyáknak, akik nem tudnak ellenállni az üldözésnek, ott van a „műcsali”.

A Massachusetts állambeli Tufts Egyetem és a Kutyaviselkedési Tanulmányok Központja nemrégiben végzett tanulmánya szerint a kutyasportokban való részvétel javíthatja a kutyák szorongását. A kutatók 1308 kutyán vizsgálták a kutyák szorongásos kezelésére alkalmazott kezelések hatékonyságát, például egy viselkedéskutatóval való konzultációt, a gyógyszereket és az étrend megváltoztatását. De a kutyasportban való részvétel a csúcsra került.

Az edzés szórakoztatóvá tétele

Ezek a sportok segíthetnek a COVID-kutyáknak is. Lehetőséget kínálnak a kutyák szocializálódására és más kutyákkal való játszásra, valamint kölcsönhatásba léphetnek ismeretlen emberekkel, miközben pozitívan megerősített tréningen keresztül javítják a tanulást.

Az új kutatás arra is bizonyítékot talált, hogy a jutalomalapú képzés és a mentális stimuláció segít enyhíteni a kutyák szorongását. Ezek egyszerű stratégiák, amelyeket otthon és séta közben is lehet alkalmazni. A jutalom alapú képzés olyan egyszerű lehet, mint egy új parancs megtanítása a kutyáknak az ételjutalomért. Az ülés, a lefekvés és a mancsok felhúzásának megtanulása segíthet fenntartani a kutya agyát, és enyhíti a stresszt.

Azok a kutyák, akik már ismerik az alapokat, kreatívkodhatnak és kipróbálhatják a kutyás freestyle-t (zenére). A kutatók más típusú mentális stimulációt javasolnak, beleértve a kirakós játékokat, a játékosabb interakciót a kutyával vagy a bújócska játékokat. Ha több időt hagyunk nekik a szimatolásra vagy a felfedezésre séta közben, az segíthet a kutyáknak is ellazulni.

A kutyák csoportos foglalkozásai luxusnak tűnhetnek, de jólétük szempontjából fontosak lehetnek. Ez egy módszer a kutyák életminőségének javítására.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(4110) Szorongó kutyák

  1. Szerintem nem egy kutyát kell tartani, hanem legalább kettőt, így van társaságuk. Ez persze nem váltja ki azt, hogy nekünk is foglalkozni kell velük, de úgy látom, hogy sokkal jobban érzik így magukat. Amikor az egyik kutyánk elpusztult, a másik teljesen megbolondult, de amikor hoztunk mellé egy másikat, visszatért a normális kerékvágásba. Persze nem ment zökkenőmentesen, eleinte acsargott rá, nem lehetett őket összeereszteni, de idővel megszokták egymást.

  2. 1 – hargi:
    Ugyanezt tapasztaltuk mi is. Hosszú éveken át 3 kutyánk volt. Apa, anya és a kölykük. A két öreg szülő egymás után elpusztult, a szuka kölyök egyedül maradt. Kedvetlenné vált. Nyáron vettünk hozzá egy 8 hetes kiskutyát. Két nap alatt összebarátkoztak. Hatalmas harmónia alakult ki közöttük. Egymástól egy méterre esznek morgás nélkül, amire korábban nem volt példa még a szülőkkel sem. Összebújva alszanak. Nem szabad egyetlen egy kutyát tartani.
    Egy kutya nem kutya, két kutya = fél kutya, három kutya = egy kutya.
    Amikor még 3 kutyánk volt, télen egy éhes vaddisznó konda betört hozzánk. A 3 kutya megtámadta őket (voltak vagy nyolcan) visítva elmenekültek.

  3. A mieink is együtt alszanak, pedig két kutyaházuk van. Nyilván nem mindenki engedheti meg, hogy több kutyája legyen, meg néhol az önkormányzat is korlátozza a tartható kutyák számát, de az ideális az, ha falkában élnek (még ha a falkának emberi tagjai is vannak). A szocializáció, rangsor kialakulása, mit szabad, mit nem sokkal természetesebben és könnyedebben rendeződik egy ilyen környezetben

  4. Nem tudom ki volt depressziós, én személy szerint boldogabb voltam mint előtte. Home-office havonta 10-15 napon át. A városban és a boltokban nyugalom volt. Bármit lehetett haza rendelni, ma már sajnos péksüteményt nem. Otthon voltunk a kisgyerekeinkkel… Néha visszasírom azt az időszakot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük