(4106) Megszűnt propaganda

Tibor bá’ fordítása online

A New York Times felhagyott a propagandával?

Az elmúlt hónapokban Ukrajna megnyerte a háborút – legalábbis a „nyugati” (szajha) médiában.De ezen a héten a NYT riportere ennek az ellenkezőjéről számol be: Túlerőben lévő és elhasználódott ukránok keleten készülnek az orosz támadásra. A kimerült ukrán csapatok arról panaszkodnak, hogy az oroszok túlerőben vannak és lefegyverezték őket már azelőtt, hogy Oroszország elkötelezte volna közel 200 000 újonnan mozgósított katonájának bevetését.

A kórházi orvosok pedig egyre növekvő veszteségekről beszélnek, miközben küzdenek a szörnyű sérüléseket szenvedett harcosok ellátásával.

Az orosz offenzíva első szakasza már megkezdődött.Az ukrán csapatok szerint Bahmut, egy kelet-ukrajnai város, amelyet nyár óta próbálnak elfoglalni az orosz erők, valószínűleg hamarosan elesik.

Másutt az orosz erők kis csoportokban haladnak előre, és a frontvonalakat kutatják, keresve az ukrán gyenge pontokat. Az erőfeszítések már most túlfeszítik Ukrajna hadseregét, amit megviseltek a közel 12 hónapos heves harcok.

Az ukrán erők veszteségei súlyosak. A Nyevszke közelében elhelyezett, Carpathian Sich nevű önkéntes kontingens csapatai azt mondták, hogy a csoportjukból mintegy 30 harcos halt meg az elmúlt hetekben, a katonák pedig csak részben tréfából azt mondták, hogy szinte mindenkinek van agyrázkódása.

„Tél van, és a pozíciók nyitva vannak; nincs hova elbújni” – mondta a Rusin hívójelű katona. A Donbász egyik frontkórházában a hullaház ukrán katonák holttesteivel volt tele fehér műanyag zacskókban. Egy másik kórházban aranyfólia hőtakaróba burkolt sebesült katonákkal teli hordágyakkal tolongtak a folyosókon, és szinte egész nap folyamatosan érkeztek a mentők a frontról.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

118 gondolat erről: „(4106) Megszűnt propaganda

  1. Zelenszkijnek âltalában nem drága a nem zsidó emberek élete.

  2. A brit hírszerzés még nem olvasta a NYT-t. Kiváncsi vagyok az irányváltásuk mikor következik be, mennyi idővel követi a főnököt.

    A brit hírszerzés szerint már január elején megindult Oroszország nagyszabású offenzívája. A brit hírszerzés szerint azért nem haladnak, mert gyengék.
    A brit hírszerzés szerint ismét kifogyóban az oroszok lőszere.
    Nem elég ütőképes a területfoglaláshoz az orosz haderő. Nincs elég hadianyaguk és manőverező egységük.

    Most már nem nevezhetjük ezt szivárgásnak. Egyre több az ukrajnáról szóló, őket negatívan érintő cikk. Ha sikereket érnének el az ukránok, akkor nem hallottunk volna korrupcióról, Mozart-csoport szégyenteljes körülmények miatti megszűnéséről, levágott testrészű zsoldosokról, lengyel zsoldosok ukránok általi lemészárlásról.

    Ilyen híreket amiket a NYT és függelékei írnak mostanában, egy sikerrel kecsegtető ukrajna esetében nem tennék. Mint ahogy ez eddig nem történt meg, peddig tudott volt a korrupció.
    Erről már többen írtunk a blogon, ha a nyugat elkezd kihátrálni ukrajna mögül annak az első jele, hogy az ukrajnai drukkerek befolyásolási iránya megváltozik.
    Ha annyira segíteni akarnák ukrajnát, akkor azok a 150 km-s hatótávolságú rakéták 10 órán belül ott lettek volna és a többi modern hatékony fegyverrendszer is már a helyszínen lenne. De nincsenek.
    Abrams szervízeléshez egy újabb info. Csak a működtetéshez szükséges szervíz megy ukrajnába, a javító szervíz bázis marad az USA-ban.

    Emlékeztetőnek, amikor USA komolyan gondolja a segítségnyújtást.
    1973 Jom kippuri háború. Egy éjszaka alatt megszületett a döntés, másnap már idultak is a harckocsik a helyszínre. Ilyen az, amikor nem a megsegített ledarálása, sunyi megsemmisítése a cél, hanem valóban a győzelem.
    Mindenki eldöntheti, hogy ez az ütemű segítségnyújtás valójában mit takar.

  3. A nagy túlerő az nagy túlerőt jelent, akárhonnét is nézzük. Katonai szempontból előbb vagy utóbb az Oroszok felülkerekednek az Ukránokon, sajnos. Ez fizika, ez az igazság, a NYT is rájött erre Kivéve ha a NATO is beszáll a buliba.

  4. Kíváncsi vagyok a mai posztot Gyarmathy hogyan védik ki. Adhatnék néhány ötletet: 1) Putyin megvette a NYT-t. 2) A NYT szerkesztősége elnézte a naptárt, azt hiszik április elseje van.

    😀

  5. 3. Minato
    Pontosan erről van szó.
    Lehet szurkolni az ukránoknak és lehet álmodni a győzelmükről, de a realitás, hogy az orosz mutatók mindenben jobbak, mint az ukrán és ez nem oldalválasztás függő.

    Nem is értem, hogy fordul meg az amerikaiak fejében, hogy kínát le tudják győzni. Az is átmenne tömegháborúba. Abban kína is verhetetlen.

    Japán békeszerződést akar kötni Oroszországgal, de azért gazdasági tönkretételében aktívan a szankciók érvényesítésével részt vállal. Gyere ölölkezzünk, mondá Japán.

  6. „Pénteken korábban a Süddeutsche Zeitung arról számolt be, hogy Berlin jóváhagyta a német fegyvergyártó Rheinmetall terveit, hogy a régebbi Leopárdok közül 88-at eladjon Kijevnek, miután ezeket megjavították, összesen több mint 100 millió eurós költséggel.”

    http://www.politico.eu/article/germany-send-leopard-tanks-ukraine-russia-war-rheinmetall/

    A pénteken pontosan 2023. február 3.-át jelent és a Süddeutsche Zeitung híre hajnali 4:25-kor jelent meg. Tehát a döntésnek Berlinben legalább egy nappal korábban már meg kellet születnie, azaz február 2.-án.

    A sztálingrádi csata befejezésének a 80. évfordulóján.

    A Leopárdok küldésének a híre Németországból így egy kicsit érdekes, mármint az időzítés szempontjából. De nem ez a legszembetűnőbb, hanem a tankok száma: nem százat küldenek, sem kilencvenet, nem nyolcvanötöt, nyolcvanhetet vagy nyolcvankilencet – hanem nyolcvannyolcat.

    Ki az Németországban, aki egy kicsit is rendelkezik történelmi tudattal, aki nem érti a 88-as szám szimbólumát? Ki az, aki kicsit is ismeri a szimbólumokat szerte a világon, aki nem tudja, hogy ez mit jelent Németország kapcsán?

    Mikor 1945-ben a szövetséges erők megszállták Németországot, betiltották a náci szimbólumokat. Komoly büntetés várt arra, hogy valaki a falakra ilyeneket firkált fel, függetlenül attól, hogy ezt az amerikai, brit, francia vagy a szovjet szektorban tette ezt.
    A nácik, köztük sokan a Hitlerjugend tagjai közül találtak megoldást erre: így kezdett megjelenni a 88-as szám, ami kifejezte a náci ideológia iránti rokonszenvet. A kód megfejtése egyszerű: az ábécé 8.-ik betűje a H, a szám üzenete pedig ez: „Heil Hitler!”.
    Állítólag elsőként a brit szektorban jelentek meg a 88-as számok, de hamar elterjedtek egész Németrországban.

    Azóta is, más egyéb szám- és betűkódokkal együtt, a 88-as szám a szélsőjobboldal által használt szimbólum, ráadásul valószínűleg a leggyakoribb vagy legalábbis az egyik leggyakoribb.

    Csak megjegyzem: Oroszországban vették az üzenetet. Ezek a dolgok ott túl sok embernek nyilvánvaló, túl sok fájdalmas emlék fűződik a III. Birodalom szimbólumaihoz.

  7. Az eredeti ukrán hadsereg hardver állománya megsemmisült, ez volt Európa második legnagyobb méretű hadereje. A következő etapban kisöpörték az európai államok raktáraiból a régi VSZ haditechnikát, ami önmagában egy második hadseregre elegendő hardver volt, ezeket is odaadták Ukrajnának, viszont mostanra ez is elkopott.
    Magyarul az orosz-ukrán hadműveletek során egy év alatt gyakorlatilag két hadseregnyi haditechnika veszett el ukrán oldalon.
    Ez azért igen figyelemre méltó tény, még akkor is, ha a brit 007-es ügynökök szerint az orosz gazdaság minden héten kétszer összeomlik, az orosz lőszerek és rakéták minden hónapban elfogynak, valamint Putyin havonta vagy halálosan megbetegszik, vagy épp besz@rik.
    Minatonak abban igaza van, ahhoz a NATO-nak kellene face to face hadba lépnie, hogy Ukrajna menthető, Oroszország pedig verhető legyen, de ez egy csokor új problémát is generálna hirtelen.

  8. 6. Károly

    Geostratégiai szinten a japán-orosz viszony alakulása egyfajta indikátor. Régi tétel az is, hogy többek között onnan lehet lemérni egy globális háború veszélyének a reális növekedését, ha Japán és Oroszország közeledni kezd majd egymáshoz, mivel ez a lépés alapjaiban írhatja felül az amerikai-japán és orosz-kínai viszonyt is. Tokió és Moszkva közeledése egyfajta fékként, ellensúlyként léphet működésbe egy stabilitását vesztett világrend esetében.
    Majd meglátjuk, hogy a szavakon/vágyakon túl mi lesz ebből az orosz-japán békeszerződésből.

    Japán békeszerződést kötne Oroszországgal
    https://www.atv.hu/kulfold/20230207/japan-bekeszerzodest-kotne-oroszorszaggal

  9. Amikor az USA veszteni kezdett Szíriában, akkor csináltak egy vegyi fegyvertámadást, Damaszkusz egyik kerületében, amit utána az Asszadra kentek. Az OPCW előszőr ezt cáfolta, de onnan az USA kirúgatta az olyan embereket akik nem voltak hajlandók az USA változatot terjeszteni.

    Sajnos lehetséges, hogy Ukrajnában is valami hasonló fog történni. Esetleg egy vegyi fegyver támadás, vagy rosszabb, amit az oroszokra kennek.

  10. A NATO vezetése nem számított arra, hogy az ukrajnai háború ilyen intenzív lesz – a katonai szövetség vezetőit meglepte mind az emberi áldozatok száma, mind a lőszerfogyasztás intenzitása – mondta az európai NATO-erők főparancsnoka egy konferencián a Business Insider szerint.
    https://www.portfolio.hu/global/20230208/erre-a-nato-sem-szamitott-egyszeruen-tulsagosan-eldurvult-az-ukrajnai-haboru-595574

    Nos, ez a cikk megér egy misét kicsit részletesebben is.

    Az első az, hogy ezek szerint az oroszok 2000 db harcjárművet veszítettek egy év alatt, ami bizony nem csekély mennyiség. Ugyanakkor Ukrajna ennek a 2,5-3x-át, ami viszont döbbenet. Nagyon nem mindegy, hogy miközben Putyin 2 ezer hk-t veszít a több, mint 10 ezerből, addig Ukrajna szinte az eredeti teljes hk állományát + az eddig küldött segélyharckocsik döntő részét is.

    A következő: az oroszok volt, hogy napi 20 ezer tüzérségi csapást mértek (Nem 70 ezret, ahogy a brit 007-esek mesélték!). Hogy tiszta legyen a kép, az USA jelen idő szerint havonta 28 ezer db tüzérségi lőszert tud gyártani és a Pentagon most döntött arról, hogy ezt záros határidőn belül háromszorosára kell növelni.

    A harmadik: A NATO nem biztos, hogy a Balti államokat meg tudná védeni, ha Oroszország megtámadná őket. Igen, ez szinte biztos.

    A negyedik:
    „Végül Cavioli arra is reflektált, hogy bár Oroszország nincs olyan helyzetben most, hogy szembe tudjon szállni a NATO-val, a NATO is túlságosan támaszkodik az Egyesült Államok segítségére, a tagállamok jelentős része pedig „nem rendelkezik kellően mély fegyverarzenállal.”
    Magyarul:
    Az orosz „expedíciós erők” jelentős része lekötve az ukrán fronton, a maradék haderő pedig szükséges ahhoz, hogy a 17 millió km2 terület ne maradjon továbbra sem védelem nélkül. Azaz Ukrajnában jelen idő szerint – a számok alapján – mostanra az orosz haderő 25%-a van jelen, de ez nem jelenti azt, hogy a maradék 75% bármikor átdobható és bevethető.
    Jelentős orosz katonai erő állomásozik a kalinyingrádi térségben, Belarusz térségében, Moszkva és Szentpétervár körzetében, valamint a Központi Katonai Körzetben (Közép-Ázsia) és a Keleti Katonai Körzetben (Távol-Kelet).
    A másik oldala a dolognak, hogy a NATO európai haderői jelen pillanatban távolról sincsenek felkészülve egy átfogó háború megvívására Oroszország ellen. A német haderő rendkívül gyenge, a brit haderő sem túl ütőképes, Európában nagyjából két állam van, akinek ér is valamit a hadereje, ez Franciaország és Lengyelország.

    Ha a világ nem döglik bele ebbe a műsorba, akkor egy szép napon ez a háború véget fog érni és rendkívüli tanulságokkal fog szolgálni. Például azzal, hogy a kis létszámú és túlságosan a kifinomult és drága high-techre alapozott professzionális katonai erő nem képes tartós eredményeket elérni egy nagyszabású és elhúzódó háború során. Oda tömeg kell mind élőerőben, mind haditechnikában – azaz az örök szabály ismét igaznak bizonyulhat.

  11. Nos, ideje kicsit ismét visszavonulnom, a figyelemre méltó fejleményekről azt hiszem minden lényeges dolgot leírtam.

    A magam részéről óva intenék mindenkit attól, hogy örömtáncba kezdjen vagy pezsgőt bontson bármelyik oldal javára is, ez a háború még távolról sem ért véget, lehetnek itt még drámai fordulatok oda-vissza bőven!

    Ami tény, az ukrán hadsereg valóban derekasan beleállt az orosz támadásba, ez vitán felül áll. Nem hiszem, hogy a nyugat-európai haderők és katonák képesek lettek volna erre a teljesítményre, amit az ukránok egy év alatt bemutattak az oroszok ellen. Az persze egy más kérdés, hogy milyen áron.

    A továbbiakban átengedem nektek a terepet, ha érkezik olyan hír vagy információ, amiről érdemes beszélni, akkor természetesen közzé fogom tenni.

  12. 9. MangaMonguz
    Köszönöm a háttérmegvilágítást. Csak éreztem, hogy több van a hírben, de gőzöm nem volt mi lehet a jelentősége.

  13. 12 MangaMonguz: a NATO légicsapásokban hisz, ezért nincs annyi harckocsija. Ha Oroszország megtámadná valamelyik NATO országot, meg tudná védeni, ha van akarná. Az ukrán pilóták már tavaly ki lettek képezve amerikai F16-osokra, az USA mégsem ad, mert túl hamar érne véget a háború.

  14. 12. MangaMonguz

    Ha megengeded, tennék egy pontosítást és egy kiegészítést.

    Pontosítás, hogy nem Fo. és Lo. a két ütőképes NATO sereg, hanem Töo. és Lo.
    A többi, papírtigris. Na jó a 10 ezer körüli francia idegenlégiót is ide sorolom, de sajnos egy Donbasz típusú lövészárokcsatában ők is hamar felmorzsolódnának. Máshol meg nem igen lehetne ebben a háborúban használni őket.

    A kiegészítés az lenne, hogy amit még tanultak a nagyokos nyugati katonai stratégák, hogy a háború istene továbbra is a tüzérség! Légvédelemmel jól lefedett műveleti területen nem sokra menne egy haderő sem ezen katonai eszköz nélkül.

  15. 5. Tibor bá,

    Melyik NYT cikkre vagy cikkekre hivatkozol? Ha már erről posztoltál, nem illene linkelni a tárgyal állításokat tartalmazó írásokat?

    Hadd lássam már, hogy mit is kell „kivédenem” . 🙂

  16. 15.
    NYT ben megjelent egy írás a „Vélemény” rovatban.

  17. 12. MangaM,

    „Az első az, hogy ezek szerint az oroszok 2000 db harcjárművet veszítettek egy év alatt, ami bizony nem csekély mennyiség. Ugyanakkor Ukrajna ennek a 2,5-3x-át, ami viszont döbbenet.”

    Hmm, azthittem a második mondat állítása is benne van a portfolio cikkben, aztán látom, hogy dehogy. Ez a te hitrendszeredből fakadó állítás csupán.

    Demkó Attilát talán nem lehet antantista elfogultsággal vádolni.

    Talán neki hiszel:

    „9000 – 3000. Kerekítve ez a „bizonyított” orosz és ukrán eszközveszteség. Az idézőjel azért van, mert a teljes képet sem az Oryx , de még tán a harcolók sem látják – a háború maga a káosz…”

    (Fészbúk idővonalán 6 nappal ezelőtti bejegyzés, ahol az orosz – ukrán veszteségek arányát tárgyalja).

    Véleménye szerint mostanában javítottak az oroszok, így a veszteség aránya kb. 3:1 vagy valamivel ez alá tehető az ukránok javára.

  18. Tényszerűen most éppen Mordor orkjai állnak kicsit jobban, a vérszagra azonnal megjelennek ilyenkor az eddig sértődötten hallgató „szakértők”:-)
    Akik kábé legkésőbb tavaly áprilisra várták, hogy putyin bevonul a tankjaival büntetni… Emberi dolog, semmi gond.
    Van még egy okos megmondó, nem jut eszembe a neve, érdekes, hogy az nem bújt ma elő…

  19. 21 tudod azért vagytok kib@szott idegesítőek, mert alapból azt sem tudjátok merre van arccal előre…
    Én több mint nyolcvanezer lövést – éles, nem airsoft – adtam le Kalasnyikov típusokkal, plusz más típusok és maroklőfegyver. 14 éves korom óta ezzel foglalkozom, még akkor is, ha civil pályán felsővezetőként dolgoztam, az időm fele – azaz másnak a teljes munkaideje – erre a területre fordítódott. Több halált és halottat láttam, mint ahányszor te a retyón voltál az életedben. Spöttle egyszer volt nálam „vizsgáztatni”… úgy felsült, hogy röhögött a titkárnőm, amikor elment. Utolsónak bepróbálkozott a gyakorlattal, hogy ejtőernyős ugrást követő terheléses lövészetnél másfélezer lövés, amire rákontráztam, hogy én víz alatt 9 kilométer sznorkelezés – gyakorlatilag Lelléről Zánka felé 60% és vissza, felszínen csak egyszer néztem körül – gagyi iránytűvel, kb. 50 métert tévedve a lépcsőhöz érve vissza, 13 évesen, de amúgy nálam a terheléses lövészet 2.000-3.000 lövés AK-val. Nógrádi egy hatvanoldalas tanulmányból nem értette igazán a nukleáris hadviselést, megjegyzem Castel se igazán.
    És akkor komolyan gondolod, hogy a hozzád hasonló félnótásokkal Manga vagy én leállunk elmagyarázni az ABC-t az elejéről. Térj már magadhoz, vonatkozik Gyarmathy elvtársra is. Több mint három évtized van mögöttem. Mögöttetek mi a rabokf@sza van?

  20. 22. Jövőnk,

    Senki sem vonta kétségbe (legalábbis én biztosan nem), hogy értesz a fegyverekhez vagy jobban tudod, hogy mi történik, ha felrobban egy bizonyos típusú atomtöltet.

    Vagy ha ezeket tudod, akkor már minden egyebet is tudsz?

    Attól, hogy nem tudtok különbséget tenni féknyúz, (orosz propaganda hazugságok) és a valós történések között, még lehettek kiváló katonák, lövészek, atomfegyver szakértők.

  21. 24 – Gyarmathy:
    Ne haragudj, de engem rettenetesen zavar, ha angol szavakat magyar fonetika szerint írsz le. Tudnál változtatni ezen a meglehetősen bunkó szokásodon?

  22. 25.

    A kedvedért megpróbálhatom Tibor bá, ha ennyire zavar.

    Aztán lehet, hogy el fogom néha felejteni, én sem lehetek tökéletes. 🙂

  23. 26 – Gyarmathy:
    Annyi sok Angliában eltöltött év után nem lehet nagyon nehéz.

    Néha ezekről is beszámolhatnál:
    Video: National Health Service workers speak from picket lines during largest strike in history of the NHS

    National Health Service nurses continue strike, as UK government rejects concessions

    UK: Lecturers strike at Sheffield College continues into fourth week

  24. 27. Tibor bá,

    Majd ha lesz róla szó, akkor leírom a véleményem ezekről is.

    Mi is szívunk, ezt sem vitattam soha. Brexit, nemrég covid, most meg a háború is.

    Ukrajnához, de még Magyarországhoz képest is viszont még mindig sokkal, de sokkal jobb.

    2500-3000 – 4000 fontot kereső emberek tüntetnek, mert megdrágult az élet. (Elküldeném őket egy kis tanulmányútra Magyarországra, magyar bérből, magyar nyugdíjból megélni vagy három hónapig).

    Mire vagy még kíváncsi?

  25. 28 – Gyarmathy:
    Hogy mire vagyok még kíváncsi? Mért nem érted ezt meg?: Last months Ukraine was winning the war – at least in ‘western’ media. But this week the NYT’s man on the ground reports the opposite.
    Vagyis, mostantól az ukránok veszítik el a háborút. Ne rakj egyenlőség jelent a szenvedések közé. Az eddigi ukrán „siker” oka az ukrán katonák lelketlen felhasználása volt ágyútöltelékként.

  26. 29. Tibor bá,

    „”Az eddigi ukrán “siker” oka az ukrán katonák lelketlen felhasználása volt ágyútöltelékként.”

    Ez nincs bizonyítva és ilyet nem is állít a New York Times cikke.

    Ezt az oroszok állítják és harsogják, miközben ők művelik. Mondhatnám: Az mostani orosz“siker” oka az orosz katonák lelketlen felhasználása ágyútöltelékként.
    Idéztem mondatokat a NYT cikkből, melyek ezt támasztják alá.

    No meg az is, hogy köztudott az oroszokról, hogy minden háborújukban ezt csinálták. Semmibe nézték a saját embereik életét is.

  27. 24 – Gyarmathy

    Az felmerült benned, hogy a nyugati mainstream propaganda amiben te hiszel, sokkal távolabb áll a valóságtól, mint az ellenoldali orosz propaganda?

    Azért ezt ne zárd ki szerintem…

    Nézzük csak mit mondott Putyin 2022(!) febr. 10.-én, tehát még a háború kirobbanása előtt:

    „Győztesek nem lesznek! Önöket bevonják ebbe a konfliktusba akaratuk ellenére! Pislogni sem lesz idejük!” – Putyin üzenete a nyugati háborús propagandistáknak. Érdemes meghallgatni végig!

    „Most hallgassák meg, amit mondok, de figyelmesen!” – mondja.

    „Érdemes megnézni hol húzódik a NATO!
    Eddig mondtak valamit, de mindig mást tettek. Ahogy a köznyelvben szokás mondani: megszívattak bennünket. Átvertek.”

    „Ezután az USA kilépett a rakétavédelmi egyezményből is.
    Kértük, hogy ne tegyék, de mégis megtették. És most rakétaindító rendszerek vannak Romániában és Lengyelországban.”

    „Ukrajna katonai doktrínájában az van leírva, hogy ők katonai erővel akarják visszaszerezni a Krímet. Most tételezzük fel, hogy Ukrajna NATO-tag, tele fegyverekkel, korszerű támadórendszerekkel. És elkezdik hadműveleteiket a Krímben. A Donyec-medencéről nem is beszélek.”

    „Ez Oroszország szuverén területe. Részünkről ez a kérdés le van zárva. És Ukrajna NATO tagként elkezdi ezeket a hadműveleteket. Akkor most harcoljunk a NATO-val?
    Gondolkodott ezen már bárki is? Mert úgy tűnik,hogy nem!”

    „Győztesek nem lesznek! Önöket bevonják ebbe a konfliktusba akaratuk ellenére! Pislogni sem lesz idejük!”

    „A javaslatainkban, amiket a NATO-nak küldtünk nincs egyetlen teljesíthetetlen pont sem!” (Vlagyimir Putyin a Macronnal való találkozás utáni sajtótájékoztatón)

  28. 22,Jövönk
    Mindannyian tudjuk, hogy nagyon otthon vagy ezen témákban, rádlicitálni nem lehet.
    Éppen ezért, egy kis kiméletességet mutass azon blogtársak iránt, akik nincsenek ennyire benne a harcászati dolgokban.
    Nagyon leperzselted egyik blogtársunkat, megértem, hogy néha felmegy a cukrod,ha szakmádat illetően képtelenségeket kotyognak, de, egy kis kiméletet, semmi mást…

  29. 31. mrns tours,

    1. Honnan tudod te, hogy én miben hiszek? Vagy aki nem az orosz propagandát fújja, az csakis a nyugati fősodornak hisz?
    Az nem lehet, hogy az orosz propaganda oldaláról nézve az objektív álláspont a másik oldal szélsőségének néz ki?

    2. Nem mennék bele olyan vitába, hogy kinek van jobban igaza, meg kinek nincs. Inkább azt keresem, hogy mi történik valójában és mi fog történni a következő hetekben, hónapokban és hogy hová vezet ez a háború.

    3. Putyin sokmindent mondott. Pl. azt is mondta tavaly február 22-én vagy 23-án, hogy nem fogjuk megtámadni Ukrajnát.
    Aztán mégis, hadüzenet nélkül, az éjszaka közepén.

    Arra pedig, amit művelt idáig, szerintem semmi mentség nincs.

  30. 33 – Gyarmathy:
    Valamennyien a valóságot akarjuk tudni. Mindenki hazudik. Valahogy össze kell szedni a valóságot. Valamit el kell fogadni. Néhány napja közölte valaki a Moszad adatait, ami szerint hatszor-nyolcszor több az ukrán halott. Ezt te lesöpörted az asztalról. A Moszadot!!! Én innen vettem az ágyútölteléket. Te semmi mást nem hiszel el, csak amit a szíved diktál. Ez viszont frusztrál mindenkit. Széles körben elfogadott tényeket tagadsz. Figyelj! Engem nem érdekel hány orosz döglik meg és hány ukrán. Mind kettőt utálom, de a valóságot szeretem tudni. Ne csodálkozz, ha senki nem vesz komolyan.

  31. 33 – Gyarmathy

    Csak egyetlen kérdésem van:

    Ha megnézzük a civil áldozatok számát mondjuk a II. világháború vége óta…Az usa vagy az oroszok agressziói miatt haltak meg többen?

    Ha jól számolok, sokszoros az eltérés…De ezek szerint ezekre neked mindig volt valami kiváló mentség…Érdekes.

    Hogy is válaszolt Madeleine Albright a 1996-ban a 60 minutes-ben amikor arról kérdezte a riporter, hogy megérte e fél millió gyerek halála Irakban? “I think that is a very hard choice, but the price, we think, the price is worth it.”

    500.000 gyerek halála…és ez csak az egyik „kalandja” az usa-nak…

    Erre volt mentség Gyarmathy, most pedig nincs? Hogy van ez? Nem áll ez össze sehogy sem.

  32. 32. Bálint

    Bár papíron neked címzem, de igaziból mindenkinek szól nem is kicsit.

    Az egyik dolog az, hogy vagyunk itt páran, akik azért láttak már ezt-azt, jártak erre-arra és ha nem is sokat, de talán konyítanak katonai vagy egyéb harci-harcászati dologhoz is, legalábbis a nagy átlaghoz képest mindenképpen.
    Ez nyilván senkit sem jogosít fel arra, hogy lenézzen vagy leszóljon bárki mást, aki adott témában laikus, hiszen a másik ember pedig olyan területen lehet nagyobb tudású, ahol a többiek nem.

    A másik: Morális alapon nem létezik olyan háború, amit nem kellene elítélni, tök mindegy, hogy ki kezdi és milyen indokkal. Ergo morális alapon nagyon egyszerű az orosz katonai támadást is minősíteni, ebben mindenki egyetért és erre több szót kár is vesztegetni.

    A harmadik: Ha és amennyiben valaki tovább akar lépni a szimpla morális ítéleten és meg akarja érteni, hogy mi és miért történik, annak sajnos nem kevés prekoncepciót ideiglenesen félre kell tennie, mert a háború, a geopolitika és a stratégia nem emocionális kérdés. Az érzelmek ebben az esetben csak egyetlen dologra jók: manipulációra.

    Bálintnak igaza van, egyébként nem ártana észrevenni, hogy a világháború már folyik, itt és most ezen a blogon is és a fejekben/lelkekben is. Hogyan is álmodozhat bárki arról, hogy bármilyen igazságos békének lesz esélye a bolygón, ha egy online felületen sem jön össze, pedig ez elvileg az értelmes emberek vitafóruma.

    Ilyenkor hol a f@szomban van sokszor az a qrva nagy értelem?

  33. 34. Tibor bá,

    „Néhány napja közölte valaki a Moszad adatait, ami szerint hatszor-nyolcszor több az ukrán halott.”

    Nem a moszad adatait közölte, hanem egy szutyok kis török oldal hazugságát. Szóvá is tettem az érveimet, miért nem vetted figyelembe?

    Sajnálom, hogy ennyire hiszékeny vagy. Ha olyasmit olvasol, ami a hiteddel és vágyaiddal összhangban van, akkor csont nélkül benyeled. Aztán amikor a valóság nyílvánvalóvá lesz, akkor már nem vagy nem úgy emlékszel.

    Ne haragudj meg az őszinteségemért, de én ezt látom.

    Ha akarod, kielemzem ezt az (állítólagos) moszados dolgot részletesen is.

    Aztán meg ezt írod itt: „Ez viszont frusztrál mindenkit.”

    Javaslatom: Indíts egy szavazást (egy IP egyszer szavazhat). Kérdés: Gyarmathy írogasson – e ezen az oldalon: A: Igen B: Nem

    Vállalom a megméretést és tiszteletben fogom tartani.

    Ha a nemek győznek, eltakarodok innen. De ha csak simán megkérsz, akkor is.

  34. 35. mrns tours,

    1. Most nem emlékszem, hogy Sztálin 1945 után mit művelt, mennyi embert írtott ki, így könnyen lehet, hogy igazad van ebben a számháborúban.

    2. Tennél be valamilyen megbízható forrást arra, hogy Madeleine Albright ezt mondta(?) Nem emlékszem ilyenre, de attól még lehetséges, hogy igazad van.

    3. „Erre volt mentség Gyarmathy, most pedig nincs? Hogy van ez? Nem áll ez össze sehogy sem.”

    Ha tényleg így van (bár erősen kétlem), akkor azt mondom, erre sem volt mentség. (Talán olvastál tőlem ilyet? ) Mentegettem valaha az Amerikai birodalom bűneit?

    DE az hogy valaki bűntettet, háborús bűnt követett el nem menti fel egy másik háborús bűnös tetteit. Mindegyiktől undorodom és mindegyiket elítélem.

    Te hogy vagy ezzel?

  35. 38 – Gyarmathy

    Itt megnézheted Albright asszonyt: @https://www.youtube.com/watch?v=KP1OAD9jSaI

    Tehát te erősen kétled, hogy az usa a ‘kis’ kalandjai alkalmával tömegesen ölt meg civileket, köztük rengeteg gyereket? Humoros…

    Elítélem a mostani orosz agressziót is nyilván, de ha pusztán a számokat nézzük, nyugodtan zárójelbe tehetjük ez az elmúlt közel 1 évet az usa által okozott szenvedésekkel összehasonlítva.

    Ha az usa beavatkozik a közeljövőben pl. Venezuelában, nagyságrendileg ugyanennyi halottat hagyva hátra, mint az oroszok jelenleg, akkor is ilyen intenzíven ki fogsz állni a megtámadott fél mellett? Vagy akkor hirtelen újra könnyebb lesz benyalnod az atlantista propagandát olyan címszavakkal, mint: szükséges beavatkozás, exportáljuk a liberális demokráciát, meg kell védenünk amerika érdekeit, stb, stb…?

    Van egy olyan érzésem, hogy te szépen beállnál a sorba, bekapcsolnád a bbc-t vagy a cnn-t és egész nyugodtan szürcsölgetnéd a kávédat azt gondolva, hogy az usa ismét a jó oldalon áll, a jó ügy érdekében cselekszik…

    Ja és mellesleg hogy van az, hogy az usa-nak lehetnek stratégiai érdekei az egész glóbuszon, de az oroszoknak nem lehetnek a saját határai közvetlen közelében?

  36. 39. mrns tours,

    1. Amikor engem próbálsz megítélni, úgy tűnik magadból indulsz ki. Az oroszok bűntetteire szerinted a válasz, de hát az USA is..

    2. Albright asszony egy provokatív kérdésre adott egy szerencsétlen választ. Amerika szanckiókat vezetett be az iraki rezsim ellen. A felelősség minimum megoszlik az iraki akkori diktátor és amerika között a dologban.

    3. Fogalmam sincs, miért kevered ide mindig Amerikát? És hogy te mit hiszel, hogy én mikor és hová állnék, az a te gondod. Sem a bbc-t, sem a cnn-t nem nézem.

    4. Ajánlom megnézésre mindenkinek Oliver Stone: Amerika eltitkolt történelme c. 10 részes dokusorozatot. Elég megdöbbentő.

    5. Én pártatlan és objektív vagyok. Te vagy a ruszkifan. 🙂 Próbálsz vádolni a hiedelmeid és prekoncepcióid alapján.

    Nem vagyok a továbbiakban kíváncsi a vádaskodásaidra. Időm sincs parttalan vitákra, úgyhogy ne haragudj, de azt teszem, amit már jónéhány kommentelővel az oldalon. Olvasatlanul átlépem az írásaidat.

  37. 40. Gyarmathy

    Olivér Stone és Robert Kuznick filmje tényleg jó., érdemes megnézni. Róbert Kuznick és Olivér Stone rendszeresen vendég az orosz hírcsatornákon (pl. az RT-n), Kuznick a kínai CGTN-n is gyakran megfordul. Az amerikai média nem nagyon ad lehetőséget ezeknek az embereknek, hogy kifejtsék a véleményüket.

    Olivér Stone csinálta a „Ukraine ön Fire” c. filmet is. Ez arról szól, hogy Amerika mindig is támogatta az ukrán nácizmus (még a szovjet időkben is, pl. segítette Banderát), és a 2014-es puccsot az ukrán nácik segítségével is hajtotta végre. Azóta az ukrán nácik Amerika és a Nyugat támogatását élvezik.

  38. 40 – Gyarmathy

    1 – Nem, én azt mondom, hogy az usa sokszorosan annyi bűnt és agressziót követett el és mégis az oroszok vannak démonizálva, az usa pedig a jófiú szerepében tetszeleg továbbra is a mainstream média uralásának köszönhetően.

    2 – Szerencsétlen válasz…provokatív kérdés…megoszlik a felelősség…értem 😀

    3 – Miért keverem ide az usa-t? Csak nem azért, mert ők keverik a szart újra és újra? Megvan a George Friedman nyilatkozat 2015-ből? Ha nincs, itt lesz: @https://www.youtube.com/watch?v=IuIoB–Al-I

    4 – Láttam.

    5 – Az írásaid alapján te nagyobb usafan vagy, mint én ruszki…

  39. 40. Gyarmathy

    „2. Albright asszony egy provokatív kérdésre adott egy szerencsétlen választ. Amerika szanckiókat vezetett be az iraki rezsim ellen. A felelősség minimum megoszlik az iraki akkori diktátor és amerika között a dologban.”

    Én ezt el is fogadom, sőt, bizonyos szempontból még egyet is értek, de ebben az esetben felmerül a kérdés: vajon kizárólag Putyin az egyedüli felelőse a jelenlegi helyzetnek és háborúnak?

    Nem mellékesen:
    „Beismerésnek nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Telegram-csatornáján Naftali Bennett izraeli volt kormányfő interjúját, amelyben a politikus azt állította, hogy a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokat az Ukrajna elleni orosz invázió kezdeti szakaszában a nyugati országok szakították meg.”
    https://neokohn.hu/2023/02/06/kiderult-hogy-a-nyugat-szakitotta-meg-bennett-orosz-ukran-bekemissziojat/

  40. 40:Gyarmathy:
    „2. Albright asszony egy provokatív kérdésre adott egy szerencsétlen választ. Amerika szanckiókat vezetett be az iraki rezsim ellen. A felelősség minimum megoszlik az iraki akkori diktátor és amerika között a dologban. ”
    Akkor ezen logika alapján jelenlegi helyzetben is megoszlik a felelősség az Oroszok, Ukránok és a NATO/EU között. Akkor továbbra is az a kérdés miért is van démonizálva Oroszország ? De ami még inkább kérdés, hogy miért is van démonizálva minden ami Orosz ?

  41. 37 – Gyarmathy:
    „Javaslatom: Indíts egy szavazást (egy IP egyszer szavazhat). Kérdés: Gyarmathy írogasson – e ezen az oldalon: A: Igen B: Nem”
    Csak nem képzeled, hogy kiadom a kezemből a marsall botot? 😀 . A frusztráltság pozitív dolog, arra készteti a másikat, hogy válaszoljon. De ezt te is észlelhetted.

  42. 39:
    „Tehát te erősen kétled, hogy az usa a ‘kis’ kalandjai alkalmával tömegesen ölt meg civileket, köztük rengeteg gyereket? Humoros…”

    Hát azért ez egy méretes nagy csúsztatás, ugyanis az 500 000 gyereket nem az amcsik ölték meg, hanem egy adott (szankciós) időszakban megnövekedett gyermekhalandóság áldozataiként tüntették fel őket, de igencsak kérdőjeles, hogy valóban volt-e ilyen jelentős emelkedés. Bővebben:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sanctions_against_Iraq#Estimates_of_deaths_due_to_sanctions

  43. Írok még két dologról, természetesen egyiket sem kell senkinek sem elfogadnia vagy egyet érteni vele, de annyit talán megér, hogy egyszer elolvassa mindenki és maximum 3 percig elgondolkodik rajta. Senki se érezze úgy, hogy ezek a gondolatok bármiféle nyomást akarnak az illetőre gyakorolni világnézet kérdésekben.

    Szakértők hada

    Na, a Covid-balhé óta a világot a média hozzászoktatta a szakértők hadához minden oldalról, egye csak a publikum a rizsát. Szeretnék néhány szakértővel kapcsolatban pár meglátást közzétenni, konkrétan az orosz-ukrán háborúnak álcázott program kapcsán.

    Dr. Kis József Benedek katonai szakértő
    Rendszeresen szerepel a tv-ben is, a szakértő úr a minap szent meggyőződéssel állította következőket: az orosz harckocsik 100 km-en legalább 100 liter üzemanyagot fogyasztanak, de a szupermodern Leopard-2 vagy az Abrams harckocsik 4-5 liter naftával is elmennek ennyit!
    Szóval gyerekek, ideültetik ezt a szerencsétlen hülyét, aki ország-világ előtt előadja, hogy egy 60-75 tonna közötti harckocsi 100 km-en 5 liter gázolajat (M1A2 esetében kerozint) fogyaszt. A neten visszakereshető az ominózus „szakértés”.

    Georg Spöttle
    Édes aranyos és cuki műsorai vannak és bár USA nevelt a kolléga, de rendkívül oroszbarát. Annyira, hogy az már az oroszokkal szimpatizálóknak is fáj. Az még hagyján, hogy nem létező vadászgépekről tart előadást (Mig-31 helyett következetesen Szuhoj-31-ről beszél), de ez még hagyján, de azt, hogy egy szubszonikus cirkálórakétát valaki összekever egy ballisztikus harcászati rakétával majd ezeket is keveri légvédelmi rakétatípusokkal nálam kezdi kiverni a biztosítékot.
    Nem baj, ha valaki nem bírja megnevezni a típusok nevét és feladatkörét, de könyörgöm, akkor ne tartson róla szakértői előadást a médiában.

    Demkó Attila
    Tök jó fej, semmi gond vele, de Gyarmathy által is hivatkozott facebook oldalon szívbaj nélkül bedobja a száz éve ismert 1:3-as ökölszabályt a védekező:támadó erők arányszámára, csak megfordítva. Ebből neki lazán kijön a 3000:9000, amit köszi Attila, de ez így nem szakértés, hanem lóf@sz.

    Sz. Bíró Zoltán Oroszország szakértő
    Eredetileg Leningrádban végzett történész, az egyetlen gond vele, hogy se nem katonai, se nem biztonságpolitikai, se nem gazdasági szakértő. Történész, aki a szovjet időkben (1982-ben) diplomázott a Szovjetunióban. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha nem akarna olyan szakterületen „villogni”, amihez nem ért, amihez meg ért, ott is kissé hézagos a sztori.

    Rácz András
    Szintén divatos költő, akarom mondani szakértő, aki nagy átéléssel tolja a napi szentenciát. Nem, nem katonai szakértő, nem volt háborúban, ellenben történész végzettségű. Tény, szakterülete volt Oroszország külpolitikája és biztonságpolitikája, de sok esetben féligazságokat hallani tőle, amikkel az a baj, hogy igazak, de csak félig.

    Az urakról ennyit, most tovább nem ekézünk senkit, de felhívom a blog olvasóinak a figyelmét arra, hogy a szakértőink döntő része sajnos nem áll a helyzet magaslatán, ha finoman akarok fogalmazni, akár Nyugat, akár orosz szimpatizáns az illető. Kivételek természetesen vannak, de azok nem a felsoroltak.

  44. 46. Tibor bá,

    Vagyis jól pörgetem és érdekessé teszem a blogod? 🙂

    Pedig kíváncsi lettem volna, hogy tényleg mindenkit frusztrálok-e (mint állítottad).

  45. 49 – Gyarmathy:
    Csak nehogy a fejedbe szálljon a dicsőség. Nem te pörgeted a blogot, hanem a történések.

  46. 48. MangaM,

    Ez a te véleményed, ez meg az enyém lesz.

    Dr. Kis József Benedek katonai szakértő,

    Le van maradva, nem követi a napi eseményeket, általánosságokat beszél. A harckocsik fogyasztásánál nem értettél félre valamit?

    Georg Spöttle, fideszcsicska, nem érdemes rá szót sem vesztegetni.

    Demkó Attila,
    én nem nézem le ennyire. Általában tudja, hogy mit beszél és próbál objektív lenni.

    Sz. Bíró Zoltán Oroszország szakértő,

    Kiváló tudós ember, Oroszországnak nem csak a történelmét, hanem a jelenét is jól ismeri.

    Rácz András, a legjobb magyar Oroszország szakértő jelenleg.

    Szele Tamás, az egyik ha nem a legjobb külpolitikai újságíró, nagyon alapos, érdemes odafigyelni rá.

    Anton Bendarjevskiy, fehérorosz származású kiváló a térséget ismerő szakértő

    Lehetne még sorolni. Persze Senki sem tévedhetetlen.

    Ezért érdemes mindegyiket olvasni, hallgatni (kivéve Spöttlét) és lejön egy olyan ismeret és eszencia, ami elég közel lesz a valósághoz.

    50. Tibor bá,

    Pedig már megjelent a glória a fejem felett. Most mit csináljak? 🙂

  47. 48. MangaM,

    Kihagytam az előbb Kaiser Ferencet, aki kiválóan felkészült és objektív katonai, biztonságpolitikai szakértő.

    Orosz fanoknak ajánlott: Nógrádi, Spöttle, Krausz, Stier, Vukics, R.C.Castel, Somkúti (akik így kapásból eszembe jutnak).

  48. 52. Gyarmathy

    Dr. Kis József Benedek esetében a harckocsik fogyasztásánál félrehallás kizárva, a youtube-on fent van a műsor, ahol ezt jól hallhatóan elmondja. Egy szakértő élő műsorban ekkora baklövést nem tolhat el. Nem egy kispolskiról beszél, hanem egy 60-70 tonnás harckocsiról, könyörgöm.
    Kaiser valóban jó szakértő, főleg, ha nem érzelemből szakért.
    Vukics és Castel pedig belülről látott valódi harcot/háborút, amit a többi felsorolt nem igazán mondhat el magáról, ez azért nagyon nem ugyanaz a liga.
    Horváth József jó még szakmailag.

    Mivel igazságügyi szakmérnök is vagyok, emiatt mind elméletben, mind a szakmai gyakorlatban képben vagyok a szakértői munka alapelveivel és metodikájával, eleve honnan és hogyan kell az egészet megfogni és felépíteni, szakterülettől függetlenül ezek általános alapok.
    Ha ezt nyomokban sem látom egy szakértő esetében, onnantól azért jogosak a kétségeim…

  49. „Ezek a harckocsik nagyon mások, mint a közismert T-72, amelynek 100 km-en körülbelül 100 liter a fogyasztása, míg a mai modelleknek 4-5 liter.”
    Videó a cikkben, 2:20-tól.
    https://www.frisss.hu/aktualis/szakerto-ukrajnarol-a-regi-eszkozok-kifogynak-a-csucstechnika-haboruja-jon

    Megjegyzés: Egy M1A1 Abrams felpakolva 1 km-en kb. 1 gallon üzát fogyaszt, ami 3,7 liter/km. 65-70 tonnát mozgatni kell egy valahogyan, a hatótávolsága 450-500 km egyszeri tankolással. A szakértő az 1 km-re érvényes adatot mondta, bár oda meg kicsit sok a 4-5 liter, hacsak nem repeszt 70 km/h-val terepen. Akkor esetleg.
    Találós kérdés: Hány cm3-es egy harckocsi motor?

  50. Rácz András és Sz. Bíró véresszájú oroszgyűlölő atlantista…Miközben előadják magukat, hogy ők aztán az objektivitás megtestesítői. Jót kacagtam, amikor Rácz az atv-n egy videojátékot elemzett még tavaly:D Ja és ő volt az, aki a nord stream felrobbantása után közvetlen azt nyilatkozta, hogy valószínűleg az oroszok voltak…Érdemes megnézni, hogy honnan is kapja ő a fizetését…

    (Apropó Nord stream, itt a teljes cikk az amerikai pulitzer díjas oknyomozó újságírótól: @https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream)

    Spöttle a legalja, Nógrádi is szánalmas. Stier, Vukics…szerintem őket is el kell felejteni ill. felesleges időt pazarolni rájuk.

    Aki szerintem a leginkább objektív, az Demkó Attila.

    Castel-nak is vannak nagyon jó meglátásai.

    Összességében azt gondolom, hogy a legtöbb szakértő vagy magát annak mondó képtelen a vágyait elkülöníteni a valóságtól, ez jellemző mindkét oldalra.

  51. 54 – MM:
    Nem csak mozgatni kell 70 tonnát, de nem autópályán, hanem terepen. Kurvára nem mindegy. És nem gumi kerekeken, hanem lánc talpakon, ahol a 16 keréknél jelentős súrlódás lép fel.

  52. 53. Mangamonguz

    Nemcsak igazságügyi szakmérnök, stb… vagy hanem itt ezen a blogon álnéven hozzászóló neves geopolitikai szakértő!

  53. Érdekes dolog jelent meg,beteszem az eredetit fordítóval.
    Miszerint Prigozsin az USA-ban toboroz,és van jelentkező bőven.

    https://www-unian-net.translate.goog/russianworld/v-chvk-vagner-hotyat-vstupit-10-millionov-grazhdan-ssha-prigozhin-12139185.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu

    Hát ez gáz,már keresztbe harcolnak a népek.

    Tehát honnan ennyi pénz egy ilyen magánhadsereg fenntartására ?

    Nemrég Zsolt egy elnéző szmájlit írt arra a mondásomra hogy a Wagner és a Mozart egy kupac.
    Ami annyiból íródott tőlem , hogy mindkettő egy magánérdekeket védő katonai szervezet.A Wiki szerint legalábbis.

    De akkor hogy lehet a Wagnert fehér kék pirosba öltöztetni,ha nem Orosz az érdek?
    Vagy fordítva.
    Biztos erre is kapok egy elnéző vigyorit,de nem igazán értem a magánhadsereg finanszírozását.

  54. 57 – ötlet

    „Nemrég Zsolt egy elnéző szmájlit írt arra a mondásomra hogy a Wagner és a Mozart egy kupac.”

    Nem vitatok semmit, csak tényleg nem emlékszem pontosan, hogy mit írtam ez ügyben neked, ezért ha lehet, elolvasnám. Kérlek, küldd át a bejegyzés pontos számát (úgy, mint én itt alul).

    58 – ötlet

    Állítólag a Wagner cáfolta, hogy ez az ő videójuk lenne. A videó teljes szövegét lefordítottam és linkeltem egy oldalt, ahol az angol nyelvű videót meg lehetett nézni.
    4100 („Lefejezés” a poszt címe), a 4-es számú bejegyzésem. Február másodika a bejegyzésem dátuma.

  55. 55. Tibor bá’
    Egyértelmű, Dr. Kis Benedek J. akkora kreténséget tolt el, hogy leestem a székről. A baj vele az, hogy nem ez az egyetlen baromság, amiket már hallottam tőle, de ez mindenképpen elég egzakt volt. Ehhez ráadásul semmilyen szakértőnek sem kell lenni, hogy egy soktíz tonnás acél monstrum nem fog 4-5 liter üzemanyaggal 100 km-t furikázni. Például szakértőként rendszeresen Leopard harckocsi alfajokról beszél altípus helyett…, na mindegy, nem is mondom tovább, ezek a mi tuti katonai szakértőink és ezek okítják a népet. Besz@rok, komolyan mondom.

    56. János
    Köszi, kedves tőled.

    Más:
    Mivel nem érkezett megfejtés a találós kérdésemre, akkor segítek: általában 35-45 ezer cm3 közöttiek.
    A T-72 harckocsi motorja speciel 38 ezer cm3, és az „csak” 40-42 tonna acélt mozgat meg. Az átlagos fogyasztása 1 liter/km, azaz 100 km-en 100 liter, ez terepen felmehet 120-140 literre is.
    A Leopard-2 harckocsi felszereltségtől/altípustól függően 60-65 tonna és egy 1500 lovas 47 ezer cm3-s mindenevő diesel motor dolgozik benne. A fogyasztása 200 liter/100 km műúton, terepen ez felmehet 250-280 literre is!
    Az M1A2 tömege 60-70 tonna közötti, a meghajtását egy szintén 1500 lovas, de nem diesel, hanem egy 1,1 m3-es gázturbina adja, az átlagos fogyasztása pedig 350-370 liter/100 km. Az Abrams messze földön híres arról, hogy gusztustalanul nagy a fogyasztása.

    Innen küldöm üdvözletem néhány „katonai szakértőnek”…, nem ártana képben lenni abban a témában, amiről regélnek és ez messze nem csak Benedekre igaz.

  56. 59
    Zsolt

    Ácsi,ácsi.Nem vettem semmit zokon,de kezd a magánalakulatokból elegem lenni.
    Olvastam hogy a Gázprom is magánhadsereget alapít,örző védő fegyvereseket.

    Mi a jövő,Csányi army kontra Bige army.

    El fogom olvasni.
    De észrevettem magam,írtam is.

    Nem vagyok szél ami fújja a port,de ha zavarok csak nyugodtan mondjátok meg.

  57. Egyértelmű, hogy a 31 db Abrahms nem fogja megváltani a világot.

    Inkább csak PR értéke vagy üzenete van. Mi is küldünk a miénkből, úgyhogy tolja mindenki, amit adni tud.

    A célt meg elérte, mert már valami 400 db körüli harckocsi felajánlás érkezett.

    Le lesz tesztelve ukrán földön a raszpu… akarom mondani (ne legyek már bunkó, igaz Tibor bá? 🙂 ) szóval a распутица -ban, aztán megy, amíg megy.

  58. Elgondolkoztató hirek szerint Európában ismét felmerül a katonai sororzás, illetve a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése.Vicces az ügy, vicces.Mi jutott eszükbe ezen a téren a politikusoknak?Elképzelik, egész komolyan, anélkül, hogy valami ártalmasat szivtak volna, hogy az átlag európait, jelenlegi fizikai-lelki állapotában esetleg valamiféle orosz-elleni háborúba belekergetnék, ezt normális ember komolyan elképzelheti?
    És ugyan kiért-miért és milyen megokolások alapján, mert azt nem hinném el, hogy rá lehetne ijeszteni az európaira azzal, hogy ha nem vonul most és azonnal egy oroszellenes háborúba, akkor holnap, de legkésöbb holnapután orosz csizmák döngenek majd a Mac-Donald`s elötti járdán.
    Tévedés ne essék, a fiatalkori rendes katonai szolgálat csak jót tesz az egészséges fiatallal, testileg-lelkileg megemberesedve szerel le, nincs ezzel semmi bajom, és kár , hogy Európa ezen szempontból értékes évtizedeket hagyott veszni.
    Nekem csak az időzitéssel van bajom, csak az gyanús nekem.

  59. 64. Bálint,

    Ha jól tudom az országodban, Izraelben ez alap, ráadásul nem csak a férfiaknak, hanem a nőknek is. Ezért (is) maradhatott meg Izrael állama.

    Európának eddig erre nem volt szüksége, de most alkalmazkodik. Ha úgy tetszik, tanul tőletek. Ennyire egyszerű ez.

  60. 64 balint
    Van ennek egy pszichológiája.
    Szerintem minden európai ország vezetése megijedt, hogy repedezik a régi világrend, orosz agresszióval, vagy anélkül, és esedékes lehet egy világ újrafelosztás, nem világos még milyen szereplők között.
    De azt mindenki tudja, hogy aki egy ilyen helyzetben ott fog állni letolt gatyával, az nem valószínű, hogy jó pozíciókkal kerül ki a végén.
    Aztán elég, ha csak egy is elkezd fegyverkezni, rögtön lesznek a szomszédban, akik ezt fenyegetésként értékelik, meglehet nem is alaptalanul, még ha nem is ez volt az eredeti szándék, de van potenciál…
    Nálunk is megindult a propaganda, de számomra reménytelennek tűnik ezt a kényelemhez szokott plázanépet laktanyákba terelni, a kevés ilyen elhivatottságot mutató kivételével.
    Izrael sajátos helyzetben van, ott nem lehetett lazítani soha, mert folyamatos nyomás alatt vannak.
    Én sokszor rácsodálkoztam, hogy hogy lehet, hogy még a nők is kapnak katonai kiképzést, ez itt egy jóléti európai országban elképzelhetetlennek tűnik…

  61. 65,Gyrmathy
    66,hubab
    Mint irtam volt, kedves barátaim, nekem semmi kifogásom a KÖTELEZŐ sorkatonai szolgálat ellen, sőt!, Én is azon véleményen vagyok, hogy egészséges fiatalember érezze kötelességének, sőt kiváltságnak országa katonai védelmét, csak nyer ezzel, lelkileg-fizikailag.Az izraeli hadsereg nagyon igaz és találó mottója a szülők felé, ” Fiatal gyerekeket viszünk, férfiakat adunk vissza”, és ez pontosan igy is van.
    Azon morfondiroztam , hogy Európa ezen szempontból, az időt tekintve, nagyon lemaradt érdemi hadsereg és felkészültség tekintetében, az elpocsékolt hosszú évtizedek érezhetőek a nép körében , úgy mentálisan, mint fizikailag, ergo mem látom be, honnan lesz majd a megfelelő ember a sorozásokhoz.
    Ezen van a hangsúly, a megfelelő emberek hiányáról.

  62. 67 – balint

    „Azon morfondiroztam , hogy Európa ezen szempontból, az időt tekintve, nagyon lemaradt érdemi hadsereg és felkészültség tekintetében, az elpocsékolt hosszú évtizedek érezhetőek a nép körében , úgy mentálisan, mint fizikailag, ergo mem látom be, honnan lesz majd a megfelelő ember a sorozásokhoz.
    Ezen van a hangsúly, a megfelelő emberek hiányáról.”

    Nem kell ez a pesszimizmus, az európai hadseregek csillaga újra emelkedni fog, mint a főnix! Komolyan! Ide süss csak:

    Emelkedni, mint egy főnix

    Sétálni a törmelékben
    Sétálni üvegen
    Szomszédok mondják, bajban voltunk
    Nos, az az idő elmúlt

    Pillantás a tükörből,
    Nem, ez nem én vagyok
    Az idegen közeledik
    Ki lehet ez a személy?

    Egyáltalán nem ismerhetsz ma
    A gyengülő fényből repülök

    Felemelkedek, mint egy főnix
    Ki a hamuból
    Inkább a keresés, mint bosszú
    Büntetés,
    Figyelmeztettelek
    Egyszer átalakultam
    Egyszer újjászülettem
    Tudod, fel fogok emelkedni, mint egy főnix
    De te vagy a lángom

    Menj a dolgodra
    Viselkedj, mintha szabad lennél
    Senki sem tanúsíthatja,
    Mit tettél velem

    Mert nem ismerhetsz ma
    És látnod kell,
    Hogy elhidd
    A halványuló fényből szállok

    Felemelkedek, mint egy főnix
    Ki a hamuból
    Inkább a keresés, mint bosszú
    Büntetés,
    Figyelmeztettelek
    Egyszer átalakultam
    Egyszer újjászülettem

    Felemelkedek az égre
    Ledobtál, de
    Repülni fogok

    És felemelkedek, mint egy főnix
    Ki a hamuból
    Inkább a keresés, mint bosszú
    Büntetés,
    Figyelmeztettelek
    Egyszer átalakultam
    Egyszer újjászülettem
    Tudod, fel fogok emelkedni, mint egy főnix
    De te vagy a lángom

    http://www.youtube.com/watch?v=SaolVEJEjV4

    A ruszkiknak vége van, ez így már teljesen nyilvánvaló! Ezen kár is a továbbiakban agyalni! Конец фильма!

  63. Közben egy észrevétel: szinte minden nyugati média a hadművelet megindításának évfordulójára valami hatalmas orosz offenzívát vizionál jó előre.

    Nem szívesen jósolok, ebben a háborúban ez nagy luxus, de szerintem nem lesz ilyen, nincs is rá szükség, a daráló működik, ezt fogják folytatni, legfeljebb emelnek a „fordulatszámon” egy kicsit.
    Csak azért jelzem ezt előre, nehogy február 24. után sok „csalódott” emberke legyen aki megint felült a nyugati média előre programozott meséinek.

    Az oroszok sem ígértek semmiféle nagy offenzíva beindítását, Lavrov annyit mondott, hogy az évforduló kapcsán olyannal készülnek, ami „fel fogja kelteni a világ figyelmét”.
    https://www.portfolio.hu/global/20230202/baljos-nyilatkozatot-tett-lavrov-emlekezetesse-fogjuk-tenni-a-kulonleges-muvelet-evfordulojat-594526

    ui: Ha mégis tévednék, akkor bocs, ebben a háborúban előre jósolni nagy luxus.

  64. Szerintem sem lesz nagy támadás. Lassan haladnak és fojtják az ellenséget. Mint az Anakonda. Ezzel is elkeseredett helyzetbe hozva az ukránokat. Bármit tesznek, méterről méterre szorul a gyűrű.
    Az orosznak van ideje. Még ha a tartalékai végesek is lennének, nyugat Európa – annak ellenére, hogy nagyobb pénztömeg felett disponál – hamarabb kimerül, lévén, hogy működtetni kell a túlméretezett ipart, amihez csak drága „tüzelő” van és még ennek tetejébe az USA parancsára Ukrajnát is pénzelnie kell. Előbb utóbb itt is elfogynak a pénzügyi tartalékok. És ez még a kisebb baj. Jön a nyár és el kellene kezdeni a tározókat feltölteni. DE nincs amivel. LNG az pedig túl drága lenne. Jó, tudom, még félig sem ürültek ki a tározók. Igen ám, de ha atél még eltart március végéig, akkor szépen leapadhatnak a készletek és akkor már nem lesz olyan nagy mellényünk. Na meg az áramellátás. A ravasz németek a nagy zöldülés közben lecsapták az atomerőműveiket, hogy titokban az ukránoktól szerezzék be az áramot. Aztán most már az sem jön az orosz bombázások miatt. Nem véletlen, hogy Ursula van de Lejeb a fekete tenger fenekén akar vezetéket fektetni?.
    Na de majd meglátjuk.

  65. A fegyverektől a segélyszállítmányig nem a cégek fizetik a számlát. Ők busásan meg vannak fizetve a küldő ország által. Ha nem lennének, akkor ingyen egy csúzlit sem küldenének.
    A Starlink az egyetlen aminek a számláját a tulajdonos állja. A sebkötöző géztől a HIMARS-ig mindent fizetnek a küldő országok, ami ukrajnában landol, de a Starlinket nem, aminek működése kulcsfontosságú az országra nézve. Kommunikáció nélkül megbénul Ukrajna, a Pentagon ennek ellenére nem egyezett bele, hogy átvállalja a Starlink költségeit.
    Ezen azért el lehetne gondolkodni, miért tartja fenn ezt az állapotot az USA.

    A Starlink szerepe a drónok irányításában. Ukrajna február óta elsősorban az orosz hadállások felderítésére, légitámadásokra, valamint az orosz fél irányából érkező dróncsapások elhárítására használja.
    Miért most telt be a pohár Musknál?

  66. 76 Károly

    „Miért most telt be a pohár Musknál?”

    Állítólag azért, mert nem támadó műveletekhez, hanem kommunikációhoz adta nekik, és az ukránok támadó drónok irányításához használták

  67. 76 – Károly

    „Miért most telt be a pohár Musknál?”

    Lehet, hogy Musk és akik mögötte állnak nem akarják, hogy bármilyen módon a nevük ezzel az üggyel kapcsolatba legyen hozva!

    „Ukrajna vegyi fegyvereket használ? A felkavaró VIDEÓ azt jelzi, hogy elegendő közvetett bizonyíték áll rendelkezésre a kivizsgáláshoz.”

    http://www.thegatewaypundit.com/2023/02/exclusive-ukraine-using-chemical-weapons-warning-disturbing-video-indicates-sufficient-circumstantial-evidence-investigate/

    Az egész cikket érdemes elolvasni és az összes videót megnézni, de külön felhívnám a figyelmet az utolsó videóra, amely egy orosz katona haláltusáját mutatja be egy patakban, zenei aláfestés alatt. Drónból szórták meg a katonát valamilyen vegyi anyaggal. Az ukrán hírportálokon nagy népszerűségnek örvend a felvétel, kárörvendően jól szórakoznak rajta.
    A videófelvétel már nagyon sok helyen megjelent.

  68. 77. 78. hargi, Zsolt
    Már a kezdetektől harci cselekményekhez is használták a Starlinket, de lehet ez a sok, neten keringő videó kiverte a biztosítékot.

    Zsolt feltételezése, hogy a vegyifegyveres támadás lehet az indok, ez is lehet egy magyarázat.
    De ilyen alapon a dróngyártók is beszüntethetnék a szállítást.

    Ezeket az indokokat így egymás után olvasva és ismerve azt, hogy Musk már megpróbált kihátrálni a buliból csak nem sikerült, most jó fedő indokot talált a drónok harci támadásait és a vegyi támadást publikáló videókban a kiszálláshoz.

    Ha pedig teret adunk a fantáziának, akkor belép a képbe a Pentagon elutasító döntése is.
    Musk ezzel a műholdas rendszerével és 25 ezer adatátjátszó kütyüjével biztosított ukrajnának némi önállóságot az amerikai tervektől. Talán ezért nem vállalta amerika a műholdas rendszer költségét, miközben nincs másik olyan eszköz aminek ekkora hatása lenne a harcok kimenetelére.
    Mindenesetre az egy új helyzetet teremt a harctéren, ha ezután csak humanitárius célokra használhatják a Starlinket, mint ahogy a szerződés szól vagy arra sem.

  69. Csodálkoznék, ha Elon Musk döntene ebben a dologban. Elhiszem én, hogy nagy ember és gazdag, meg minden, de azért ez nem az ő szintje.

    Szerintem legalábbis. Aztán majd meglátjuk.

    Ha már nem látok ilyen felvételeket, akkor elhiszem:

    #https://www.youtube.com/watch?v=qpeDbktWjMk

    vagy

    #https://www.youtube.com/watch?v=xrdQ_OqW5Kk

    (érzékeny lelkűek, gyerekek, nők ne nagyon nézzék)

  70. 76. Károly,

    „A fegyverektől a segélyszállítmányig nem a cégek fizetik a számlát. Ők busásan meg vannak fizetve a küldő ország által. Ha nem lennének, akkor ingyen egy csúzlit sem küldenének.”

    Ez konkrétan marhaság. Nemcsak a saját cégem példáján tudom ezt cáfolni, hanem egy sor cégről, vállalkozásról tudom az UK-tól, Németországon és Magyarországon át Romániáig, akik több ezer és tíz és százezer eurós tételeket ajánlottak fel Ukrajna számára.

    Nem beszélve magánemberek sokaságának adományairól a néhány eurótól a nagyobb összegekig. És nemcsak az USA-ban és nyugat Európában, hanem még a szegény kis Magyaoroszágon is tízmilliókat adnak össze és vásárolnak mindenfélet az ukrán hadseregnek. Mutassak konkrét példákat?

  71. Elemzés: amerikai-kínai atomarzenál
    https://novekedes.hu/elemzesek/az-igazsag-az-atomfegyverkeszletekrol-kozben-uj-szovetsegek-kottetnek

    Megjegyzés:

    1. „Az USA-nak alig van néhány tucatnyi taktikai atomfegyvere” megjegyzés szerintem téves, néhány tucatnál azért jelentősen több van tudomásom szerint (kb. 800 db).

    2. A kínai robbanófej készlet szintén erősen alulbecsült, pár éve a Pentagon házi feladatot adott az amerikai egyetemeknek, hogy saccolják meg, hány darab atomtöltete lehet Kínának mindösszesen (taktikai és stratégiai). Az egyetemek megközelítőleg ugyanakkora darabszámot kalkuláltak, kb. 3000 db-ot.
    Az én véleményem szerint ez meg túlzás, a magam részéről kb. az ezer darabos összesített készletre szavaznék 4:6 megoszlásban (kb. 400 db stratégiai töltet és kb. 600 db taktikai töltet)

    3. Az orosz robbanófej készlet a cikkből valamilyen rejtélyes oknál fogva kimaradt, ami azért is meglepő, mert összesített darabszámban és szimplán a taktikai atomrobbanófejek darabszámában is az első helyezettek a világon, ami azért nem egy mellékes dolog.

  72. 2022. június 27.-ig.
    Kormányzati támogatások, kötelezettségvállalások (milliárd EUR) 78.33 Azóta ez megduplázódott.
    Csak amerika legutóbb 40 milliár dollárt szavazott meg.
    Köztudott, hogy cégek, magánszemélyek (pl. bayraktar drónokat vásároltak a fegyvergyártótól) anyagi, eszközbeli segítsége nem kicsi, de az ukrajnába áramló pénzek, fegyverek államok általi finanszírozási mértékéhez képest elenyésző.
    Csak ahhoz, hogy az ukrán államapparátus ne omoljon össze, havonta (EU adat) 3-4 milliárd euróra van szükség.

  73. „Joe Biden egyre mélyebbre süllyed a korrupciós mocsárban: felderítik az elnöki család zavaros ukrán és kínai pénzügyeit is. Az amerikai képviselőház, a kongresszus felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága egy sokrétű és szerteágazó vizsgálatsorozatot indított az amerikai elnök korrupciógyanús ügyleteinek kivizsgálására.”
    https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/02/13/egyre-fogy-a-levego-joe-biden-korul-felderitik-az-elnoki-csalad-zavaros-ukran-es-kinai-penzugyeit

  74. Ahogy az amerikaiakat ismerjük, ha a cikk az ÉÁ felrobbantásáról kitaláció lenne, akkor már rég perrel fenyegetnék az újságírót. Az, hogy ilyen nem történt mindennél megbízhatóbb bizonyíték, hogy igazat írt.
    Micsoda rohangálás lehet most ott e miatt. Biden elnökre rájár a rúd.
    Titkos iratok a házában, újabb korrupciós botrány a fia és körülötte, majd ez a közzététel, az ÉÁ felrobbantása közvetlen parancsára.
    Ha Putyin körül belharcok vannak, akkor az USA-ban belháború.

  75. „Szintén hétfőn tartott sajtótájékoztatót Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, ahol többek közt arról beszélt, hogy Ukrajna szövetségesei kezdenek kifogyni a lőszerből.”
    https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/02/13/bahmut-bombazasa-lehet-az-uj-orosz-offenziva-kezdete
    „Mint elmondta, jelenleg Ukrajna harctéri lőszerhasználata sokszorosan meghaladja a szövetségesek gyártási tempóját. A ma leadott rendelések csak két és fél év múlva lennének kiszállítva – magyarázta Stoltenberg.”

    Nyugi, az oroszok már a mosógépekből gyűjtik be a chipeket és közben minden héten elfogynak a rakétáik…

  76. 90. MangaMonguz
    Valamiért ezt elhiszem Stoltenbergnek. De nemcsak a lőszergyártás szűk keresztmetszete okoz gondot.
    ENSZ adat alapján naponta közli a szabadeuropa.hu a menekültek számát. Többször is megnéztem jól látom e.
    Naponta egy Eger városnyi ember hagyja el Ukrajnát. 51842. 2022 március közepe óta ez a napi átlag és ez csak a hivatalosan menekültstátuszért folyamodók száma.
    Véletlen vagy szándékoltan, de kezd az a konteó megvalósulni, hogy ukrajna hamarosan kiürül. Nemrég egy kérésre tételesen leírtam hány emberrel fogyatkozott Ukrajna létszáma. 1999-ben 52 millióval indultak. Mára ebből durván 30 millió hiányzik. Tíznaponta, ha csak a menekültstátuszért jelentkezőket számoljuk, fél millió ember hagyja el Ukrajnát. Ez brutális.
    A grafikonon azt lehet még látni, hogy hiába fogyott a lakosság sok millióval, a kevesebb emberből is naponta ugyanannyi menekül el.
    E mellett vitathatatlan, az idősek hamarabb halnak, mint a fiatalok, így az otthonmaradtak létszámához képest felgyorsult a halálozás.
    #https://www.szabadeuropa.hu/a/31734137.html

  77. Biden egy ideális bűnbak. Még az is lehet, hogy közvetlenül ő adta ki a parancsot, de hogy nem ő találta ki az egészet, az is valószínű. Olyan demens már, általában azt se tudja, hol van. Majd „megmagyarázza” – elkezdi a mondatot, aztán a harmadik szónál már azt se tudja, hogyan kezdte, miről is beszél.

    Megcsináltatják vele a piszkos melót, aztán viheti a balhét. Sokat nem vesztenek vele. Mire vége lehetne bármilyen pernek, úgyis meghal végelgyengülésben.

  78. 91. Károly

    Nos, akkor néhány adat tájékoztató jelleggel, mert Nyugaton sincsen minden rendben, finoman szólva…

    Az USA per pillanat hetente 9000 db tüzérségi lőszer gyártására képes, ez havi 28-30 ezer darab maximumot jelent. A Pentagon most különített el forrásokat arra, hogy belátható időn belül háromszorosára növekedjen a gyártási kapacitás, de ez sem hetek alatt fog végbe menni. Ehhez képest az orosz-ukrán fronton van, hogy ennyi a napi tüzérségi lőszerfogyás (a 20 ezer db is brutális mennyiség, a brit „hírszerzés” hadovált korábban napi 70-100 ezer darabról, ami már csak logisztikai okok miatt is sci-fi).
    Az US Navy folyamatos emberhiánnyal küzd, több cirkálón a legénység feltöltöttsége 70%.
    A hidegháború végén az USAF 154 harci winggel rendelkezett, ma alig több, mint 50-nel. Nagyjából 800 db harci gép a földön, mert nincs elég pilótájuk és egyre kevesebben jelentkeznek a hadseregbe.

    A legerősebb európai NATO tagállamnak van 300 db bevethető harckocsija. Összesen. Hogy érzékeltessem, a Magyar Néphadseregnek a hidegháború végén, mint VSZ tagállam volt kb. 1300 db bevethető harckocsija. Most van 40 db nagyjából.

    A német haderőben az eleve alacsony darabszámú haditechnika alig 30-40%-a hadra fogható, de vannak fegyvernemek, ahol ennek is csak a fele. Volt év, hogy nulla német tengeralattjáró volt bevethető állapotban.

    A brit haderő jelenleg 70-80 ezer bevethető katonával rendelkezik, ami nagyjából a negyede a hidegháborús brit hadseregnek. 30-40 db mobil tüzérségi rendszerük van (AS-90), amiből ha 32 db-ot odaadnak Ukrajnának, gyakorlatilag a brit haderő ezen fegyverneme technikai okok miatt megszűnik.
    https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/02/alig-maradt-haderejuk-a-briteknek-amit-lehetett-ukrajnanak-ajandekoztak
    A brit flotta épített két repülőgép hordozót, de csak egyre van elegendő harci repülőgépük és képzett katonájuk. A legutóbbi nagyobb NATO tengeri hadgyakorlaton az USA adott kölcsön néhány F-35-ös gépet, hogy legyen mit vinnie a brit hordozónak. Ez nem vicc, hanem véresen komoly.

    Például, ha ma az Egyesült Államok egy átfogó összfegyvernemi konvencionális támadást indítana például Irán ellen, akkor nagyjából azt látnánk, amit az orosz-ukrán fronton, vagy még azt sem. A 2003-as Irak elleni második támadáskor már mutatkoztak jelek, hogy az USA hadereje már nem az, ami az 1991-es Sivatagi Vihar idején volt. Na persze ehhez hozzátartozik, hogy a Sivatagi Vihar hadművelethez az USA és szövetségesei 945 ezer katonát, több ezer harci gépet és több ezer páncélost vonultattak fel és vetettek be, gyakorlatilag egy akkora katonai erőt, ami az európai hadszíntéren a Szovjetunió és a Varsói Szerződés erői ellen volt felépítve és még így is taktikai atomfegyverek bevetésével számolt a Pentagon egy teljes szovjet invázió esetén! Ehhez képest a 20 milliós Irak ellen vetették be ezt az erőt és még így is egy hónapig szinte csak bombáztak. A Sivatagi Vihar idején az USA mindösszesen kb. 60 ezer tüzérségi lőszer vetett be. Nem napi 20 ezret, hanem összesen 60 ezret! Csak hogy a valós arányok érzékelhetőek legyenek.

  79. „Elment az áram Nyugat-Ukrajna egy részén: szinte az összes elektromos alállomást kilőtték
    A nyugat-ukrajnai Lembergben és a régióban szinte az összes elektromos alállomás megsemmisült az orosz rakétatámadások következtében, így problémák adódnak az elektromos ellátással.”
    https://www.napi.hu/kulfold/energia-aramszolgalatatas-ukrajna-lemberg-haboru.767412.html
    „Denisz Smihal ukrán miniszterelnök február 10-én azt mondta, hogy az ukrán hőerőművek mintegy húsz blokkja megsérült, Ukrajna elvesztette a nukleáris termelésének 44 százalékát;
    a kombinált ciklusú hőerőművek kapacitásának 75 százalékát;
    míg a blokkos hőerőművekének 33 százalékát.”

    Az ukrán légvédelem nincs a helyzet magaslatán, pedig nem gyenge többlépcsős légvédelmük volt/van.

  80. 93. MangaMonguz
    Sokáig nem akartam elhinni, ellenséges propagandának, túlzónak tartottam, hogy egy ukrajnai háborúban hamar elvéreznének az európai országok hadseregei.
    Megtévesztett a látványpékség.
    750 millió lakosú európa + amerika ne tuggya ellátni ukrajnát legalább annyi lőszerrel, mint amennyivel az oroszok rendelkeznek, ezt kételkedve fogadtam amíg ezt Stoltenberg nem erősítette meg.

  81. 94 – MM:
    A Hír TV ma reggeli adása szerint, egész Ukrajnában volt áram. Kárpátaljáról azt jelentették, hogy végre több áramot kaptak mint korábban.

  82. 96. Károly

    Mivel én nem jártam körbe személyesen az európai fegyvergyárakat valamint a hadseregek raktárait, így közvetlen tapasztalat alapján nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy valóban ekkora gondok vannak a haderők körül.
    Érdekes módon ezeket az információkat egyébként nem orosz propagandisták terjesztik, hanem nyugati prominens katonai személyek és jó eséllyel nem teljesen alaptalanul.

    Ami viszont konkrét felkiáltójel lehetett mindenkinek, az a 2011-es Líbia elleni katonai fellépés volt, amely során három dolog kiderült:
    1. A líbiai, zömmel második és harmadik generációs légvédelmet alapvetően az USA iktatta ki zömmel hadihajókról indított cirkálórakétákkal, mivel az európai légierők önmagukban ezt nem voltak képesek megoldani, de legalábbis bevállalni.
    2. A támadás megindítását követő pár napon belül már érkeztek a hírek, hogy kezdenek elfogyni az európai precíziós fegyverek.
    3. Pár nap után összeszólalkoztak a britek és franciák, nem tudták eldönteni, hogy most ki irányítja az akciót. Volt némi zavar a kommunikációban.

    Ha engem kérdezel, én azt sem értem, hogy az USA hadiipara hogyhogy csak heti 9000 db tüzérségi lőszer legyártására képes?
    Ha holnap reggel például el kellene kezdeni újra az 5. generációs F-22 Raptor vadászgépeket gyártani, akkor ez sem jönne össze, mert szétszerelték a gyártósorokat, az akkori mérnökgárda már ki tudja merre jár stb.

    Ha van valakinek kedve és ideje, tényleg utánajárhatna ezeknek a dolgoknak és írhatna egy összefoglalót, állítom, hogy egy tucat kérdést lehetne ebben a témában is kapásból feldobni. Nekem erre most sem időm, sem energiám, elég volt az alapvető orosz oldal ellentmondásait összerakni és még az sem teljes távolról sem.

  83. 97. Tibor bá’
    Én elhiszem a hír Tv-nek, hogy Kárpátalján volt áram, sőt, akár egész Ukrajnában is, de mint a csatolt forrásban láthatod, Lemberg (Lvov, Lviv, ide írom mindhárom nevét, nehogy valaki megsértődjön) polgármestere mást állít.
    Az ukrán erőművek állapotáról pedig február 10.-én az ukrán miniszterelnök beszélt.
    Ezeket az információkat nem én találom ki, nem véletlenül csatolom a forrást sokszor.

    Tehát vagy a Hír TV adott téves infót, vagy az ukrán miniszterelnök és Lemberg polgármestere.

  84. „Párhuzamos valóság. Azt látom, miközben az ukrán sajtót olvasom. Ahogy az sejthető volt, az ukránok szorult helyzetét és elbizonytalanodását onnan lehet felismerni, hogy vakmerő, teljesíthetetlen, irracionális célokat tűznek ki.
    A dolog egészen logikus a maga nemében. Ha az embereknek a támadás visszaszorításáról, a front keletre tolásáról, a visszaszerzett falvak tucatjairól nem lehet beszámolni, akkor olyannal kell kirukkolni, ami a figyelmet a frontról teljesen máshova tereli. Földrajzilag egy másik helyre, a kézzelfogható harcok szintjéről a megfoghatatlan stratégia szintjére. Mert aki a bőrén tapasztalja a háborút, annak hiába fogják azt hazudni, hogy nyerésre áll – az illető a saját szemével látja, hogy ez nem így van….
    Minél rosszabb a helyzet a fronton, annál jobban szétválik a politikai vezetés és a katonai vezetés világlátása. A katonai vezetés abból indul ki, milyen képességeik, élőerejük, haditechnikájuk maradt. A politikai vezetés abból indul ki, milyen célja nem teljesült, amire ráépítette a karrierjét. A katonák felmérik a haderőre leselkedő veszélyeket, valós lehetőségeiket, és aszerint osztanák be az erejüket. A politikai vezetés a saját pozíciója és a nyugati támogatások fenntartása miatt aggódik. A két helyzetértékelés azonban köszönőviszonyban sincs egymással. A katonák visszavonulnának, hogy holnap is legyen alkalmuk harcolni. A támogatások fenntartásához azonban siker vagy dráma kell. Harctéri siker vagy orosz brutalitást igazoló, sajtóban jól eladható harctéri dráma. Minél nagyobb az oroszok dominanciája a fronton, annál jobban nő a belső nyomás a tárgyalásokra. Ezeket a hangokat a háború fenntartásában érdekelt személyek igyekeznek elnyomni. Ha valaki azt állítja, hogy Bahmutból ki kellene vinni a civileket és az ütőképes haderőt, és feladni a várost, a másik oldal azonnal azzal válaszol, hogy nincs értelme taktikázásnak, mert ha nem sikerül elsöpörni Oroszországot mindenestől és darabokra cincálni, akkor úgyis mindegy. Győzni kell, bármi áron. És ez az ő szempontjukból igaz is. Ha lesznek tárgyalások, és végül egy fegyverszünet mentén jegelik a konfliktust, akkor a kijevi vezetésnek kell majd elmagyaráznia a nyomorgó népnek, hogy a NATO- és EU-tagságért és európai értékekért, területi egységért, Krím-félszigetért vívott háborúban, amelybe ők vezették bele az országot, értelmetlenül veszett oda többszázezer ember és rokkant bele a nemzet és a gazdaság. Áldozatukért cserébe pedig sem NATO-tagságot, sem EU-tagságot nem kapnak, sőt, területi veszteségeik még nagyobbak lettek, mint előtte voltak. Fel fog merülni a kérdés, miért nem egyeztek meg, mikor még volt rá lehetőség (mert volt rá, többször is).
    Hasonló félelmei egyébként a nyugati háborús uszító politikusoknak is bőven van, ugyanezen okokból….
    Korábban azt jósoltam, hogy ha a Nyugat el akarja kerülni a világháborút, akkor most fogja elindítani azokat a folyamatokat, amelyek befagyasszák a konfliktust. De sajnos ez azzal is jár, hogy most jönnek majd a legvéresebb harcok…”

    https://korkep.sk/cikkek/velemeny/2023/02/14/az-oroszorszag-feldarabolasarol-szolo-ukran-parhuzamos-valosag-jelzi-hogy-komoly-gondok-vannak-a-fronton/

    A korábban végtelennek hitt nyugati támogatási forrásról kiderült, hogy nagyon is véges. Egyre nehezebb lesz a nyugati látszategységet fenntartani, ma még szavakban mindenki lelkes és adakozó, de amikor a tettekre kerülne a sor, akkor már mindenki lapít, oldalaz, terel. De ezt meddig lehet tenni? Majd hirtelen megvilágosodnak és kiderül, hogy ők már a háború elején is megegyezni akartak? De kivel vitetik el a balhét?

  85. 101 Ötlet
    Fizetős cikkben eladni egy véleményt egy olyan műsorról, amit bárki ingyen megnézhet a neten és ha nem hülye, le tudja vonni belőle a saját következtetését? Ügyes.

  86. 🙂

    Két nem értés közben fejfájás elleni gyógyszerreklám menstruációs zavarokra,ami támogatja a veseműködést.

  87. 103. MangaMonguz

    Az is gond lehet, amit a cikk ír (politikai ambíció). De mi van ha az a baj, hogy Putyin és csapata a Wagner elért és a jövőben ígérkező eredményei miatt még a végén nem tudja Oo.-ot kivéreztetni és átjátszani az atlantista bagázsnak (mert, hogy szerintem Putyin könnyen lehet egy beszervezett ügynök, aki elárulta Oo.-ot). Több mint gyanús nekem, hogy amikor az orosz csapatok elkezdenek jobban muzsikálni, Putyin egyből satuféket nyom. Akkor amikor a legjobban kellene tovább űzni az ellenséget, a Kreml akkor rendeli el a leállást, ezzel biztosítva levegővétel az ukránoknak.
    Tudom, tudom, sokan azt állítják, hogy a darálás Putyin célja és nem a gyors győzelem. De kérdezem én naiv ember, hogy nem lehetne úgy nácitlanítani, hogy mondjuk elfoglalja a területet, majd összeszedi a nácikat (ha csak el nem húzták a csíkot).

  88. 105. Bendegúz

    Ahogy a „Fel nem tett kérdések” poszt alatt válaszoltam, egyelőre eddig és ennyit látni, innentől túl sok az olyan kérdőjel, amire több válasz is lehet.
    Nézzük tovább ezt a háborús horrorfilmet és előbb-utóbb valószínűleg ki fog még derülni néhány dolog, ami így vagy úgy, de választ ad néhány kérdésre.

    Putyin lehet egy atlantista ügynök, aki a Nyugat kottája szerint lépked, de lehet, hogy az eurázsiai régi-új elit „alvállalkozója”, aki a nagy keleti birodalom grand strategy projektjében hajtja végre a rá kiszabott munkát, de az is lehet, hogy csak beleöregedett a pozíciójába és megy a saját feje után. Erre majd az idő adja meg a választ, jó esetben.

  89. Egyébként vagytok itt páran, akik szeretnek beleállni a témába, miért nem raktok össze ti is egy hosszabb-rövidebb kis „dolgozatot” abból, amit láttok vagy gondoltok?

    Forrás dögivel van minden oldalról, ezeket is felhasználva lehetne írnotok, a téma bőséges akár csak az orosz-ukrán balhéval kapcsolatban.
    Gondolok itt akár Bendegúzra, Károlyra, Zsoltira, Gyarmathyra, Kakukkra, Hubabra (és még sokan másokra is, elnézést, akit így hirtelen kihagytam), még jó is lenne, mert mindenki más oldalról, más szemszögből és más forrásból hozna valamit.

    Tudom, ez némi meló és nem akarok senkinek sem házi feladatokat adni, de nem lenne rossz irány, feldobná a blogot is, Tibor bá’-nak is besegítene, hogy ne csak ő írjon/fordítson pl. cikkeket és szerintem változna pozitívabb irányba a nexus is.

  90. 106. MangaMonguz

    Nekem a háború folytatásának módjával, két észrevételem van, ami nagyjából állhat.

    1. Oo. megtehette volna, hogy vállalva egy nagyobb veszteséget (de mindenképpen kisebbet, mint ami a végére kijön) bevet egy 5x-ös haderőz és leveri Ukrajnát fél év alatt. Azonban, ebben az esetben nem pusztult volna el, hanem a nyakán maradt volna egy csomó vérben forgó szemű bosszúért lihegő náci akik partizánkodhattak volna (nyugat egyébként erre készített fel őket, mert azzal számoltak az okosak, hogy Ukrajna rövid idő alatt elesik – a technikai támogatás is erre utal /pl. páncéltörők és Stingerek tömege/), plusz nyugat sem kellett volna leszerelje önmagát az ukránok támogatása miatt, illetve a két nagy nyugati szövetségi rendszert sem tudta volna kikezdeni. Na meg a világnak sem mutathatta volna meg, hogy Oo. akár egy évekig tartó háborút is képes folytatni. Ezért jó ha így néznek rá.

    2. Oo. vállalta a lassú és felőrlő anyagháborút, amivel eléri a fent említett célokat.

    Nekem az utóbbi tűnik esélyesnek.
    Most már az USA is kezdi érezni, hogy a medvecsapda egy kicsit őt is tökön vágta. Nem véletlen, hogy kezdik pengetni az egyezség irányába szóló dalt.

  91. 108. Bendegúz

    Az USA szempontjából én nem beszélnék „tökön vágásról”, számára az orosz-ukrán háború elhúzódása a sok „pozitív” következmény mellett inkább geopolitikai színtéren okozhat problémát, elsősorban forrásokat von el Dél-Kelet Ázsia és Kína kérdésében, valamint tovább gyengül a közel-keleti befolyásuk, ami káros lehet a dollár szempontjából, de ezek a negatívumok meg sem közelítik azt, amit Ukrajna, Oroszország és Európa „kap a pofájába”.

    Azt azért látni kell, hogy itt két, párhuzamosan futó tendencia mindenképpen beindul:
    Az egyik az, hogy Európa NATO-tagjai komolyabb fegyverkezésbe kell, hogy kezdjenek és ezt meg is fogják tenni, tehát a NATO katonai oldalról erősítésbe kezd.
    A másik, hogy bár Oroszország szempontjából ez a háború mindenképpen gyengíteni fogja Moszkvát, de közben – a szankciók miatt is – szintén beindul egyfajta katonai ráerősítés hardver szinten (sajáterős hadiipari gyártásfejlesztés), illetve amire a múltkor már utaltam, egyre nagyobb valódi háborút megjárt és rutint szerzett humán faktor fog a rendelkezésére állni.

    Az igazi nagy baj az, hogy Európa összességének szempontjából baromira nem hiányzott egyik sem, ez semmiképpen sem hoz jót Európa számára.

  92. 91. Károly
    Hoppá! Ha kiürül legalább lesz hely az új Kazárországnak!

  93. 109. MangaMonguz

    Ez igaz. Az USA ezen az ügyön nyer. De veszít is, mert Európa végletekig meggyengül és így nem fog tudni beállni, akár pénzügyi támogatással is az USA mögé (ahogy ezt nem egy esetben csinálta az elmúlt 32 évben). Európa meggyengülésével járó hátrányokat (pl. hogy a magas tudás elveszhet) úgy tudja megelőzni az USA, hogy ezt kimenti, iparostól, emberestől. Európát pedig a felperzselt föld taktikájával (legyen az migránsok korlátlan betelepítése vagy háború, esetleg ezek keveréke) egyszer és mindenkorra kiiktatja a vetélytársak közül. Egyébként látni is ebbe az irányba mutató hajlandóságot.

    Oo. még ha gyengül is a háborúba fektetett eszközök elvesztése miatt, de ha legyőzi Ukrajnát (vagy egy részét elcsatolja), akkor többszörösét szerzi vissza annak amit befektetett. Gondoljunk bele micsoda értéket képviselnek a megszerzett területek erőforrásai, illetve ipara (még ha elavult is – de mi lenne elavult egy kohászatban, ott ahol bőven van energia?). Nem beszélve az elcsatolás során megszerzett területek, akár tíz milliót is meghaladó népességéről. Ez is óriási nyereség számára.

    Európa. Jobb ha nem beszélünk erről. Lehetne jobb is, ha nem ezek a janicsár politikusok vezetnék. De hát az USA előre látó volt és tett az ügy érdekébe. Az EU, mint önálló entitás, már nem kérdés. Ami a helyén marad (azonkívül, amit már fent vázoltam), nem lesz más mint a sok marakodó nemzetállam. Szomszéd és polgárháborúk sora esélyes. Az USA pedig tenni fog, hogy senki ne maradjon nyugton. Ha az orosz nyer, akkor relatív nyugalom csak a befolyási övezetében lesz, ha nem, akkor ott sem. Nem nézünk fényes jövő elé.

    Ukrajna. Na hát ő aztán rá lett téve a sz@pó rollerre. Mind területileg mind pedig népességét tekintve vesztésre áll. Ami marad belőle, tele lesz sérült, frusztrált emberekkel. Ezzel az országgal pedig nehéz lesz bárkinek is kezdeni valamit.

  94. 111 – Bendegúz

    „Európa meggyengülésével járó hátrányokat (pl. hogy a magas tudás elveszhet) úgy tudja megelőzni az USA, hogy ezt kimenti, iparostól, emberestől. Európát pedig a felperzselt föld taktikájával (legyen az migránsok korlátlan betelepítése vagy háború, esetleg ezek keveréke) egyszer és mindenkorra kiiktatja a vetélytársak közül. Egyébként látni is ebbe az irányba mutató hajlandóságot.”

    Amikor az USA az fogja gondolni, hogy Európából már minden értékeset kihalászott, amit ki lehetett halászni, akkor egy nukleáris csapással súlytott Európa sem izgatná igazán, sőt! Ennek csak egy feltétele lenne: hogy úgy gondolnák odaát az Atlanti-óceán túlpartján, hogy ez a nukleáris tűz őket nem érintené. Ha erre a meggyőződésre jut néhány amerikai barom (akár tévesen is!), na akkor lehet imádkozni Európában!

    (Bocs, hogy megkérdem, de te írtál kb. egy órája az e-mailemre? Merthogy a „Bendegúz” névnek nyoma sincs a szövegben, csak biztos akarok lenni, hogy te vagy az. Köszönöm a választ!).

  95. 112. Zsolt

    Európa kacsán az atomos opciót csak azért nem írtam, mert minden témában jártas ember tudja, hogy az USA el tudna képzelni egy olyan korlátozott atomháborút, ami csak errefelé zajlik. Őket nem érinti.

    És igen, én írtam.

  96. 115. ötlet
    A „Fel nem tett kérdések” topikban pont most tettem fel egy Somkuti videót a ballonokkal kapcsolatban, érdemes meghallgatni!

    Más:
    ROBERT C. CASTEL: AMERIKA SZEMPONTJÁBÓL ÓRIÁSI TÉVEDÉS EZ A HÁBORÚ
    „mellékvágányra tévedt az amerikai stratégia és azzal, hogy a kínaiakat és az oroszokat egymáshoz préselik ezzel a téves politikával, hatalmas stratégiai hibát követnek el a saját érdekeikkel szemben”
    https://demokrata.hu/vilag/robert-c-castel-amerika-szempontjabol-oriasi-tevedes-ez-a-haboru-642742/

    Eszement geostratégia, amit az amerikai neokonok nyíltan tolnak 9/11 óta. Őszintén szólva nem értem, hogy mi a terv. Beleállni egyszerre a ruszkikba és Kínába, közben kiherélni Európát…

  97. Igazából a kínai belső ellenségeskedésről beszélt az úr,ezt akartam kiemelni,hát elég hülyén.
    De ha a Morgan Stanley volt ázsiai főnöke azt mondja nincs ilyen,akkor érdemes kételkedni,mert nem először hallom máshonnan,hiába betonozta be magát Hszi kondás.

  98. 117. ötlet
    Elnézést, nekem a ballonok jöttek át.
    Az viszont teljesen kizárt, hogy abban a pici Kínában ne lenne a hatalom csúcsán szintén ellentét a különböző érdekek mentén. Csak a kínai társadalom konfuciánuszi alapelveken nyugszik, sokkal zártabb és merevebb a társadalmi érintkezések formája, mint a nyugati világban, emellett ők nem annyira teregetik ki a belső szennyest. Ez egyébként igaz a távol-keleti népekre úgy általában, beleértve a kínaiak mellett a koreaiakat vagy első helyen a japánokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük