(4099) Különleges hadművelet

Tibor bá’ fordítása online

 

GlobalSecurity

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem ad F-16-os vadászgépeket Ukrajnának, mivel Kijev kifinomultabb fegyvereket keres az orosz invázió leküzdésére.

Amikor hétfőn megérkeztek a Fehér Házba, az újságírók megkérdezték, hogy Biden átadja-e a repülőgépeket Ukrajnának. Biden így válaszolt: „Nem.”

Jurij Sak, Ukrajna védelmi miniszterének tanácsadója a múlt héten azt mondta a Reutersnek, hogy Ukrajna azt tervezi, hogy a harckocsik utánpótlását követően harci repülőgépek, például az F-16-os harci repülőgépek beszerzését tervezi.

Ukrajna a múlt héten nyert lendületet, amikor az Egyesült Államok és Németország is megígérte, hogy tankokat küld Ukrajnába, miután Németország hetekig habozott a Leopard 2 harckocsik küldésén.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn utalt arra, hogy újabb ígéreteket tesznek Ukrajna katonai támogatására, és kijelentette, hogy „az Ukrajna védelmi erejének megerősítésére irányuló minden tevékenység NATO-partnereinkkel való egyeztetés alatt áll”.

Úgy tűnt azonban, hogy Olaf Scholz német kancellár is ellenzi a vadászrepülőgépek küldését.

Scholz, aki éppen Dél-Amerikában utazik, sajnálatát fejezte ki a repülőgépekről szóló vita miatt.

Szombaton egy chilei állomásán kijelentette, hogy komoly vitára van szükség, nem pedig „egymás túl igérési versengésre…, amelyben talán inkább a belpolitikai motívumok állnak az előtérben, mint Ukrajna támogatása”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Franciaország fontolóra venné-e vadászrepülőgépek Ukrajnába küldését, Emmanuel Macron francia elnök hétfőn azt mondta, „semmi sem kizárt”, de több feltételt is megfogalmazott egy ilyen lépés megtétele előtt. Ezek között szerepel, hogy a felszerelés nem érint orosz földet, nem vezet a feszültség eszkalációjához, és nem „gyengíti a francia hadsereg kapacitásait”.

Franciaország és Ausztrália hétfőn bejelentette, hogy közösen több ezer 155 mm-es tüzérségi lövedéket gyártanak és küldenek Ukrajnába.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén hétfőn felszólította Dél-Koreát, hogy küldjön közvetlen katonai támogatást Ukrajnának. A szöuli kormány egyre növekvő fegyverexportőr, és jól felszerelt, az Egyesült Államok által támogatott hadsereggel rendelkezik.

A harctérrtől Ukrajna hétfőn közölte, hogy az elmúlt 24 órában az orosz támadásokban további öt civil halt meg, további 13-an pedig megsebesültek, de a két fél továbbra is holtponton áll a kelet-ukrajnai kemény harcokban.

A hatóságok szerint az áldozatok között van egy nő, aki meghalt, és három másik személy megsebesült az északkeleti Harkov városa, Ukrajna második legnagyobb városa elleni orosz támadásokban. Az orosz erők a közel egy évig tartó háború elején elfoglalták Harkiv térségének nagy részét, de az ukrán ellentámadások tavaly augusztusban többnyire visszavették az irányítást.

Ukrajna azt közölte, hogy a dél-ukrajnai Herszon városában vasárnap három ember meghalt és hat megsebesült az orosz csapásokban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy lakóépületek, kórház, iskola, buszpályaudvar, posta és bank is megrongálódott az ágyúzás következtében.

Zelenszkij hétfőn Odesszában újságíróknak elmondta, hogy az orosz erők bosszút akarnak állni Ukrajna harctéri sikereiért.

A brit védelmi minisztérium hétfőn a Moszkva ukrajnai invázióról szóló hírszerzési közleményében arról számolt be, hogy Oroszország „valószínűleg nyitva tartja” a részleges mozgósítás lehetőségét csapatai növelése érdekében, miután olyan hírek láttak napvilágot, miszerint az orosz határőrök megállítottak kirgiz migráns munkásokat. Elvették útleveleket, hogy ne hagyják el az országot, mert a nevük szerepel a mobilizációs listákon.

A brit minisztérium szerint Oroszország „nagy valószínűséggel” továbbra is keresi a lehetőségeket annak biztosítására, hogy rendelkezzen a főbb ukrajnai bűncselekmények végrehajtásához szükséges személyzettel.

Az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Olekszij Danilov az RFE/RL-nek elmondta, hogy Moszkva új offenzívára készül február 24-én, az orosz invázió évfordulóján.

„Most a maximális aktiválásra készülnek, és úgy gondolják, hogy az évfordulóra már lesz valami eredményük” – mondta Danilov. Nem titok, hogy február 24-ig új hullámra készülnek, ahogy ők maguk mondják.

A jelentéshez néhány információ a The Associated Press, a Reuters és az Agence France-Presse oldalától származik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

105 gondolat erről: „(4099) Különleges hadművelet

  1. Németország úgy kezdte tavaly februárban a háború kitörésekor, hogy nem ad fegyvert Ukrajnának, (nem is adott eleinte) csak sisakokat, testpáncélt, egészségügyi felszerelést stb..

    Aztán nemsoká már modern lövegeket adott, majd patriot légvédelmet mostanában pedig harckocsikat.

    Eljöhet az ideje (szerintem hamarosan el is fog) a repülőgépek küldésének is.

  2. USA részről egy 2-3 éves háború a célszerű, hamarosan jönnek a választások. Ha most leszállítja az F16-osokat, max 2 hét alatt véget ér a speciális hadművelet.

  3. Megy a hozzászoktatás. Nem ad, majd megy a lengyeleken keresztül. Ahogy a tankoknál is már rég ment a kiképzés, amikor még azt mondták, hogy olyat nem kapnak.
    Az F-16-osakra is már rég megy a betanítás.
    Azok „kicsúszott”mondatok is, mint amit a buta német külügyminiszter is mondott, meg az egyik NATO vezető, mind arra való, hogy ne érje meglepetésként a társadalmat, ha egyszer tényleg valóságosan is hadban állunk az oroszokkal.
    Most itt az újabb vörös vonal, a szegényített urán lövedék. Tolják a vörös vonalat, amíg csak egyszer elszakad és már nem lehet újra összekötni.
    Látszik (aki nem akarja látni, annak persze nem), hogy Ukrajna nagy bajban van. A politikai döntések felülírják a katonai ésszerűséget, emiatt a hadsereg kivérzik. Hogyan tudja megakadályozni a Nyugat az összeomlást? Csak közvetlen beavatkozással. De kivel? Az európai látszathadseregekkel? Valamiért ezek a vezetők nem érzik, hogy mit jelent egy háború.

  4. Január első hetében írtam a szegényített urán lőszer használatáról, senki nem reagált rá egészen addig, míg neves szakértők be nem nyögték az elmúlt 2-3 napban – az Isaura tv-ben!

    ((Hiába kutatom át a netnek a közepesen sötét részét, amihez a Google már nem fér hozzá….))

  5. Lehet az van hogy először azt mondja hogy nem ad közben meg majd azt mondja 2 hónap múlva hogy ad mármint vadászgépet.Azt hozzá kell tenni hogy ha ad is mondjuk 10 vadászgépet az nem változtatja meg a háború menetét.Főleg hogy nem is lesz aki vezesse, mert az még specifikusabb mint a tank.Itt egy pilóta kilövése is súlyos kár márpedig gondolom ha küld repülőt az oroszok ki fogják lőni.
    Hát ezek a méregdrága tankok is nekem kőkorszakinak tűnnek.Sose értettem hogy kire és mire lőnek.Az ellenéges tankokra, katonai dolgokra,pl .rakétavetőkre?Nagy karbantartásigény, nagy fogyasztás,lőszer logisztika , drága ár , hosszú betanulási idő…sokszor az az érzésem hogy egy marék lószart sem érnek ezek a tankok , persze tudom hogy milliárdos technológia vagy legalábbis a túlárazás miatt ami valakiknek jó üzlet.Vagy pont innen indul ki az egész hogy valakiknek jó üzlet pl. a tank gyártás amúgy meg semmi értelme mert lehet ha egy bányamarkolót vagy dömpert (igazi nagy Caterpillart) kicsit átalakítanánk és betennénk előremenet egyesbe konkréten többet érne mint a szaros tankok(az még a sárban sem süllyedne el) 😀
    Ez a tank is olyan dolog hogy anno feltalálták álcázó járműnek és most 2023-ban is még jelen van habár funkcionaalitásában már nem sokat ér. Persze ez is egy nagy üzlet egyeseknek azért van még tankgyártás.

    —–
    Lehet kiröhögtök de én konkrétan nem tudom hogy pl ki kit lő a háborúban (katonák a katonákat ?) mert amikor látjuk hogy lövik ki a rakétákat nagyszámban konkréten nem tudom hogy tankokra, rakétavetőkre vagy mire lőnek és milyen találati aránnyal? 100-ból 1?
    Mikor tekintenek egy területet elfoglaltnak? Egyátalán mi a cél? Nem kell a kérdésekre válaszolni csak érdekességként tettem fel , de szerintem sokan nem tudják a válaszokat főleg fiatalabbak(persze itt a blogon lehet sokan tudják ) hogy mik a háborús protokollok.
    —–
    Az is érdekes állítólag hogy a német tankok be sem indulnak mert régen voltak beindítva (állítólag)
    Amíg megérkeznek a tankok pár hónap és addig az oroszok kitalálnak valamit ellenük. Akár vesznek drónokat és bombát ejtenek rájuk vagy nagy hatótávolságú rakétával kilövik őket.

  6. 5 Andrew
    Azért azt ne felejtsd el, hogy a tankok óriási áttörést hoztak a háborúk menetében.
    Ezek segítségével lehetett a beásott ellenséges arcvonalon áttörni, és az ellenség hátába kerülni igen rövid idő alatt.
    Tán még emberéleteket is kímélt, mert felszámolta az állóháborúk húsdarálóját, ami az első világháborút jellemezte, és lehetővé tett nagyszabású bekerítő hadműveleteket.
    Persze az elhárító eszközök fejlődésével ez sem úszható meg jelentős veszteségek nélkül, de azért nem véletlenül igyekszik mindkét fél jelentős páncélos állománnyal rendelkezni a frontokon.
    De ez nem volt gyerekjáték már a második világháború alatt sem, a kurszki csatában is páncélos hegyek maradtak a csatatéren…
    De akinek nincs tankja, az behozhatatlan hátrányba kerül a fronton.

  7. Az oroszok már várják a tankokat:
    “ A Nyugat döntése nyomán Alekszandr Oszipov, Oroszország keleti Zabaikalszkij régiójának kormányzója aláírta azt a rendeletet, amely kimondja, hogy az ukrajnai harcokban részt vevő helyi katonák pénzjutalmat kaphatnak, ha sikerül lefoglalniuk vagy megsemmisíteniük egy német vagy amerikai harckocsit.

    Azok, akik sikeresen elfognak egy működőképes állapotban lévő Leopard 2-t, akár 3 millió rubelt (15 millió forintot) is kaphatnak, míg azok, akik megsemmisítik, 1 millió rubelt (5 millió forintot). Az elfogásban segédkezők szintén 2,5 millió forintot kaphatnak, akik pedig a német tankok megsemmisítésében segítenek, azok kb 780 ezer forintot kapnak. Megjegyezték, hogy akár 10 ember is szerepelhet a kifizetésekre jogosult résztvevők között.

    Hasonló vérdíjat ajánlott fel a Foresz orosz vegyipari vállalat is, amely pénteken közölte, hogy 5 millió rubelt (25 millió forintot) fizet minden olyan orosz katonának, aki megsemmisíti vagy elfogja valamelyik tankot, és 500 000 rubelt (2,5 millió forintot) ajánlott fel a későbbi trófeákért. A cég azt is közölte, hogy 15 millió rubeles (75 millió forintos) díjat fizetne ki az első lelőtt F-15-ös vagy F-16-os vadászgépért, ha ilyen fegyvereket szállítanának Ukrajnának.”

  8. 6:hubab:
    „De akinek nincs tankja, az behozhatatlan hátrányba kerül a fronton”
    Ha jól tudom ez csak akkor igaz, ha megfelelő mennyiségben, megfelelő szervizháttérrel és megfelelő légvédelmi/gyalogsági támogatással párosul.
    Kérdés, hogy az ukránoknál ebből a 3 tényezőből mennyi fog egyszerre megvalósulni ?

  9. Úgy látszik, hogy alapos kb. 30 km széles védelmeket építettek az oroszok a Krím szájánál, Zaporizzsja-Tokmak-Melitopol kanyarban az egyiket, míg a másik Novaya – Kalanchak-Chaplynka, ezenkívűl az oroszok igyekeznek Donyeck-Zaporizzsja városok közti területet is megtartani.
    Igyekeznek itt tartósan letanyázni, hogy a Krímen keresztül – ha szükséges – rá tudjanak törni a tavaszi felturbózott ukrán seregekre.

  10. „Az elmúlt hetekben rengeteg olyan döntés született Nyugaton, amelyek okkal töltik el nyugtalansággal és aggodalommal az embert. Ám ha sorra vesszük a történéseket és azokat egymásra épülő eseményekként szemléljük, akkor az eszkaláción és háborús retorikán túl mást is láthatunk. Ha a Nyugat (értsd: az USA) neki előnyös helyzetben akarná befagyasztani a konfliktust, akkor pontosan így és pontosan most kellene eljárnia. A háborút épp azért kellett volna elkerülni, mert ha egyszer elindul, iszonyúan nehéz leállítani. Önálló entitásként kezd el létezni, amelyre üzleti modellek és korrupciós láncok épülnek fel. Mindenki, aki hasznot húz a harcokból és azok következményeiből (energiacégek, fegyvergyárosok, politikusok, jelenlegi és volt katonák különféle érdekeltségekkel), azoknak érdekében áll életben tartani a szörnyeteget….
    Ez a háború azért tört ki, hogy eldöntsék Ukrajna sorsát, majd azért folytatódott, hogy meggyengítsék Oroszországot és Európát. És főleg: évtizedekre szóló éket verjenek Németország és Oroszország közé. Ez nagyrészt sikerült is….
    Egy háborúban álló ország, és egy olyan politikai vezetés, amelynek nincs hova hátrálnia, biztosan nem adná meg magát. Az utolsó kamaszt is behívnák, hogy a bőrüket mentsék, … Esetleg elkövetnének valami még rosszabbat, hogy a végletekig eszkalálják a helyzetet, és ne maradjon más választása a NATO-nak, mint beavatkozni.
    Ha Ukrajna tárgyalóasztalhoz kényszerül, ahhoz alkupozíció kell. Nemcsak Kijev miatt, hanem a sok európai háborús propagandát folytató politikus miatt, akik mind attól rettegnek, hogy milyen hatással lenne karrierjükre egy olyan fiaskó, mint amit az USA szenvedett el Afganisztánban…
    Igen. Úgy vélem, hogy ha maradt még némi racionalitás a nyugati döntéshozókban, felismerik a lehetőséget. Számukra egérút, számunkra fegyverszünet, az ukránok számára túlélési lehetőség. Ha a fenti gondolatmenet teljesen alaptalannak bizonyul, akkor bizony kezdhetünk imádkozni. Mert az azt jelenti, hogy katasztrófa felé sodródunk kapaszkodók és mentőövek nélkül.”
    https://korkep.sk/cikkek/velemeny/2023/02/02/elkezdodott-a-vegjatek-ukrajna-haboruja-szamara/

    Valóban, most adódna egy lehetőség, de azt fel is kellene ismerni. A mai nyugati vezetői garnitúrát látva, erre kicsi az esély. Sajnos.

  11. Oroszországnak szurkoló blogtársak.

    Merítsetek erőt Putyin mai beszédéből. Nagyon kemény és elszánt, az biztos.

    #https://www.youtube.com/watch?v=n_7Ln0WXAMU

  12. 9. János

    Ha a tavaszi ukrán offenzíva elbukik, akkor Ukrajnának és jelen vezetésének vége.
    Ha nyugat belép, akkor nagyon nyugat lesz az emberiségnek.
    Szó szerint, mert akkor Ukrajna területné lesznek agyoncsapva a NATO csapatok, amire a nyugat vagy válaszol, vagy lenyeli a békát. Azonban elnézve az USA okultista és ezért ember- és Istenellenes vezetését, nagy valószínűséggel, az atomkonfruntációt fogják választani.

    11. kakukk

    Ukrajna, szó szerint Armegedoni csata (senkinek nem tűnt fel, mert nem a K.keleten van a helyszín). Lapozd fel a Bibliát!
    Sem nyugat, sem pedig Oo. nem veszíthet (szándékosan nem írtam keletet, mert abban Kína is benne van, márpedig azok nem az oroszt támogatják, hanem a Schwab féléket). Nyugat Európa politikusai ugyanazon a klikkhez tartoznak, mint az usa-t irányítók. Azt teszik, amit a nagy plagizátor sugal.
    Nem engedhetnek, mert az elkövetkező világrend (hitük szerint) Ukrajnában dől el.

  13. 13. Bendegúz,

    hol nyissam ki? Elég sok lapja van.

    Ma ismét láttuk a Putyin narratívát. Az előbb linkeltem a Putyin féle beszédet.

    A másik ez: #https://www.youtube.com/watch?v=4jBKF-OKxW4

    Látszik, hogy profi felvételek, nem valaki titokban készítette őket. Szerintem a The Sun-nak simán elküldték az oroszok.

    Putyin felsült és ennyi maradt, az atommal való fenyegetőzés.

  14. Tibor bá’

    Gyarmathy blogtársunk akkor sem fog megváltozni, amikor majd szénné ég velünk együtt – bár ha londoni, akkor nagyobb az esélye, hogy csak ő változik gőzzé -, neki Putler és kész… vannak ilyenek. A röhejes az egészben, hogy a saját pusztulásának drukkol.

    (Kivételesen.)

  15. 15. Jövőnk,

    Megszólítva érezted magad a 12-ben? 🙂

    Személyeskedésen kívűl semmi érdemlegeset nem láttam tőled mostanában.

    Talán nem értesz egyet a 14-ben felvázolt helyzettel? Hol látod benne a drukkolást?

    Próbálj meg valamit érvelni.

  16. Ma, 2023. 02. 02 án a következők állapithatóak meg.1: Az ukrán offenziva kiffuladt.
    2.: Az oroszok átvették a kezdeményezést, kiverték a minden erejükkel kapaszkodó, maximális NATO támogatást élvező ukránokat Soledarból, elemzők szerint Bachmut nemsokára ugyanerre a sorsa jut.
    3. Iszonyotosak az ukrán veszteségek, ez jól látszik a kárpátaljár9l érkező helyi beszámolókból, illetve a kétségbeesett ukrán kényszersorozásokból.
    .4. : ugyanekkor nem úgy tűnik, hogy oroszország emberhiánnyal küszködne.
    5. Ukrajnàból mára elmenekült a lakosság közel fele. A demográfia katasztrófát semmilyen ábrándszerű nyugati ujjáépitési terv nem tudja 100 éven belül helyrehozni.
    6. A nyugat gazdasàgi háborúja nem ért célt az oroszok ellen. Ugyanekkor europára komoly terhet rónak.
    7. A nyugat nem képes végtelen mennyiségben fedezni Ukrajna igényeit. A pénzügyi támogatás már hitelből megy, a fegyverkészletek annyira kifogytak, hogy már az ukrajnának küldendö anyagok a saját harckészültséget veszélyezteti .
    8. A világ nagyobbik fele nem sorakozott fel Ukrajna( USA ) mögé. A csatlós országok is egyre inkább vonakodnak az Ukrajna projektbe egyre több mindent beletölteni. Nem csak Török, vagy Mo, Izrael sem, stb.
    9. A legújabb nyugati fegyverszállitási tervek a nehézpáncélosoktól az f 16 ig inkább kétségbeesett, nem átgondolt ötletelésnek tünnek.
    10. Egyre inkább úgy néz ki, az eredeti atlantista vágyak Ukrajnával kapcsolatban szétfoszlóban. Most, a következő hónapokban, a teljes összeomlás elött még ki akarják facsarni, amit a sztoriból még ki lehet az utols9 cseppig. Pénz, adomány, katonai érdekeltségek az utolsó milliárdokat még kifacsarják ( persze az ukrán kisemberek ebböl csak a halál és pusztulás jut), majd elegánsan lezárják az 7zletet. Szép nyereséggel. A végén a csillagos sávos rablóbanda degeszre tömte a pénztárcát, az EU komoly hanyatlás elé néz, Ukrajna meg lepusztitva, romokban. Kb. még egy év.

  17. 17, Fényhozó Kerub

    Nem gondolnám, hogy Amerika kivonul Ukrajnából, ha már több évtized munkáját belefektette. Pénzzel és eszközökkel támogatni fogják ezután is, csak épp annyival, hogy a tengerentúli választók még éppen ne hőbörögjenek (Dónald Trump sajnos most nem játszik), hogy az ukrán beszivárgó partizánakciókat el tudja kezdeni.
    A fiat pénzét mindenáron meg fogja tartani, akár úgyis, hogy Európa a hexogéntől vagy a gamma sugártól folyton parázslik.

  18. 17.
    7. „A nyugat nem képes végtelen mennyiségben fedezni Ukrajna igényeit.”

    Azonban a nyugattal & ukrajna nem (sem) végtelen erőforrások állnak szemben.
    Az orosz gazdasági (pénzügyi-ipari) képességek eltörpülnek a koalíció erőforrásai mellett.
    Így előbb merül ki.
    Ezen az sem változtat, ha Nicaragua, Eritrea, Észak-Korea, Szíria együtt hőbörög Putyinnal. ((plusz a Szijjártó-Orbán bolondokháza)

  19. 15.Jövőnk
    Szerintem is inkább írhatnál rövid elemzéseket a helyezttel kapcsolatban hogy milyen forgatókönyvek várhatóak.Te azért jobban benne vagy a témában.
    Mondjuk 120 küldött tankra pl. Putyin nem nem hinném hogy még atommal reagálna.Elvileg neki van 15 000 db.Ha úgy nézzük a 120 tank neki játék kategória.Persze bejön a szubjektív döntés is hogy
    épp ő mit gondol.Pl. a Volvográdi megemlékezésen előjönnek a régi emlékek (régen is megtámadtak minket) és ez persze simán lehet hogy befolyásolja a döntését elvégre ő is ember.
    Lehetne beszélni nem csak arról hogy elégünk meg ilyenek, hanem röviden, hogy pl. egy taktikai atom bevetés milyen sugárszennyezést okoz pl.Mo-on.Vagy egy kisebb atom bevetés milyen szennyezést okoz, mert
    pl. talán a honlapodon olvastam hogy ugye a kis töltet már nem „veszélyes”. Pl éppen ezért lehet usa elmegy addig hogy valóban be legyen vetve az atom ukrajnában de úgy hogy ott usa-ban ne okozzon gondot.
    Elméleti szinten lehetséges e ez? És sok ilyen kérdést kellene kitárgyalni szerintem röviden.
    Meg kellene nézni ezt az európa legyengülését (ha nem lesz atom) hogy valóban mennyire süllyedünk le mert azért szint és szint között van különbség.Amikor itt vagy a médiában is említik hogy európa gyengül az egy nagyon tág fogalom.Ha 0-100 skálán gyengülök 5 pontot az is gyengülés meg az is ha gyengülök 80 pontot. Pl albánia szintjére jutunk?
    És ha igen akkor milyen ellenintézkedéseket tud tenni az egyén?pl részleges önellátás felállítása stb….Sok kérdést ki lehetne tárgyalni, bár a képet nehezíti hogy senki sem tudja mi lesz.

  20. 17. Fényhozó Kerub

    „Ma, 2023. 02. 02 án a következők állapithatóak meg.
    1: Az ukrán offenziva kiffuladt.”

    Nem fulladt ki, az ukránok az ütőképes harcedzett erők nagyobbik részének (kisebbik része a harcedzetteknek, felügyeli az aktív frontot – pl. Karken, Azov) összevonását hajtják végre, egy közelebbi nagy offenzívára készülve. A frissen toborzottakkal tömik a Bachmuti darálót, a jó katonákat kímélik.

    „2.: Az oroszok átvették a kezdeményezést, kiverték a minden erejükkel kapaszkodó, maximális NATO támogatást élvező ukránokat Soledarból, elemzők szerint Bachmut nemsokára ugyanerre a sorsa jut.”

    Ez egyelőre igaz, és ha iparkodnak és megfelelő erővel mennek tovább, felboríthatják az ukránok számítását. Pl. a most összevonás alatt álló főerőket is be kell dobják a darálóba és akkor oda a nagy offenzíva.

    „3. Iszonyotosak az ukrán veszteségek, ez jól látszik a kárpátaljár9l érkező helyi beszámolókból, illetve a kétségbeesett ukrán kényszersorozásokból.”
    Igaz, de az orosz is vérzik rendesen.

    „4. : ugyanekkor nem úgy tűnik, hogy oroszország emberhiánnyal küszködne.”
    Így van, Oo. egyelőre még a zsoldosokat és a szakadárokat küldi harcba. Meglátjuk mit hoz a jövő ebben a vonatkozásban.

    „5. Ukrajnàból mára elmenekült a lakosság közel fele. A demográfia katasztrófát semmilyen ábrándszerű nyugati ujjáépitési terv nem tudja 100 éven belül helyrehozni.”
    Ha fele nem is, de harmada igen. Ez azonban nem jelent semmit, mert a háború elmúltával sokan visszatérnek.

    „6. A nyugat gazdasàgi háborúja nem ért célt az oroszok ellen. Ugyanekkor europára komoly terhet rónak.”
    Mindkét entitás hosszú távon nagyon meg fogja sínyleni.

    „7. A nyugat nem képes végtelen mennyiségben fedezni Ukrajna igényeit. A pénzügyi támogatás már hitelből megy, a fegyverkészletek annyira kifogytak, hogy már az ukrajnának küldendö anyagok a saját harckészültséget veszélyezteti .”
    A nyugat anyagilag fogja bírni a kérdéses a humán faktor (az orosz ebben a vonatkozásban jobban áll!). Mit hajlandó a nyugati ember beáldozni Ukrajna, akarom mondani USA érdekeiért. Ha kinyílik a szeme a népeknek, nagyon hamar véget fog érni ez a háború.

    „8. A világ nagyobbik fele nem sorakozott fel Ukrajna( USA ) mögé. A csatlós országok is egyre inkább vonakodnak az Ukrajna projektbe egyre több mindent beletölteni. Nem csak Török, vagy Mo, Izrael sem, stb.”
    Így van. Aki látja, hogy mire megy ki a játék és milyen mélységei lehetnek ennek a konfliktusnak az próbál kimaradni. A megvett, Amerikában kiképzett EU-s politikusok akik a normális ésszel ellentétesen működnek ebben a csatában.

    „9. A legújabb nyugati fegyverszállitási tervek a nehézpáncélosoktól az f 16 ig inkább kétségbeesett, nem átgondolt ötletelésnek tünnek.”
    Ki van ez találva. Nincs itt semmi kapkodás. Előre kidolgozott forgatókönyv szerint mennek a dolgok. Amióta belelépett a medve a csapdába, azóta szépen terelgetik a taktikai atombevetés felé, hogy aztán ráfoghassák, hogy a megtestesült gonosz és a népek páriájává tegyék. Mert akkor már, ti. senki nem lehetne semleges, vagy besorolnának az USA mellé, vagy levadászható páriák lennének. Nem véletlen, hogy az orosz nem akar a nukihoz nyúlni. Ha beveti, akkor minden menni fog, mindenkire. End of Time lesz!

    „10. Egyre inkább úgy néz ki, az eredeti atlantista vágyak Ukrajnával kapcsolatban szétfoszlóban. Most, a következő hónapokban, a teljes összeomlás elött még ki akarják facsarni, amit a sztoriból még ki lehet az utols9 cseppig.”
    Egyelőre nem omlott össze az atlantista terv. Még mederben folydogál. Ami nem azt jelenti, hogy nem omolhat össze. Na akkor komoly döntés elé érkeznek a nyugati politikusok. Vagy belépnek (akkor III. vh., annak minden következményével) vagy nem, de akkor óriási arcvesztés, dodo megy „n”-ik valutának és Ukrajnából már nem fogják tudni kimenekíteni a berakott több billió dodót!

    „A végén a csillagos sávos rablóbanda degeszre tömte a pénztárcát, az EU komoly hanyatlás elé néz, Ukrajna meg lepusztitva, romokban.”
    Nagy igazat szóltál!

    „Kb. még egy év.”
    Ha idén nem ér véget, akkor több ideig fog tartani, mint egy év. Szerintem minimum 3 év (mostantól), de az is lehet, hogy 5.

  21. 17. Fényhozó Kerub,

    Gondoltam cáfollak egyenként, de minek.

    Lehet majd visszanézem mit jósoltál 10-11 hónapja vagy akár fél éve a dologban és abból mi jött be.

    Az orosz/orbán propagandán kívűl ha mást is olvasol, akkor talán közelebb kerülsz a valósághoz.

  22. Orosz TOR-M2DT légvédelmi egység pusztulása videón.

    #https://www.youtube.com/watch?v=on2JC4l3afE

    Mi lesz, ha ömlik az ukránoknak a 150 km-es hatótávú preciziós töltet?

  23. 23: Gyarmathy
    Nem lesz az a töltet anyira preciziós maximum 150km-es:
    *http://hadmernok.hu/2012_1_papp.pdf
    219 oldal alja:
    „1 wattos zavaróadó 1000 kilométeres távolságig alkalmazható”
    🙂

  24. 24. ödön,

    Biztosan, majd némi zavarás hatástalanná teszi. Igaz a 80 km hatótávú töltetek elég jól működnek, gondolod a 150 km-esek már nem fognak? 🙂

    Tavaly áprilisban az oroszok 2. világháborús taktikára váltottak kelet Ukrajnában, miután csődöt mondtak Kijev elfoglalásával. A tízszeres tüzérségi fölényükkel a módszer nyerőnek is tűnt, azaz porrá lövünk magunk előtt mindent, rohamozunk (ami még maradt, felszámoljuk) majd néhány km-t előrehaladva, ismét porrá lövünk mindent ….

    Aztán jöttek a HIMARSOK, és kilőtték az orosz vonalak mögötti készleteket, a napi 70-80 ezer nehéztüzérségből leadott lövést lehetővé tevő logisztikát és láss csodát, az oroszok ugyanott toporognak, ahol tavaly áprilisban voltak, sőt még vesztettek is azóta több mint 10 ezer km2-t.

    A NYugat döntése, hogy most az ukránok kilövik -e az orosz vonalak mögül a hátrébb vont katonai infrastruktúrát és készleteket.

  25. 23:
    „Mi lesz, ha ömlik az ukránoknak a 150 km-es hatótávú preciziós töltet?”

    Megtorlás. Nem annyira bonyolult ez. Az sem, hogy a hátország támadása akár növelheti is Putyin népszerűségét és összeránthatja az oroszokat. Immár Európa ellen.

  26. 26. Hegel,

    Úgy érted, atomháború?

    VAgy engedtek győzni Ukrajnában, elfoglalhatom, amit akarok, vagy mindannyian megdöglünk. (Putyin doktrína)

    Ezt akarja elhitetni az orosz fél.

    Te és sokan már elhitték. Szerintem meg nem fog összejönni Putyinnak és bandájának ez a taktika.

  27. 27 – Gyarmathy:
    Katonai szakértő: Egy atom hatalmat nem lehet legyőzni.
    Ezt mondtam én is, csak más szavakkal. Ha Putyin nem éri el a célját, beveti az atomot.

    Én nem hülyéskednék a 150-300 km hatótávolságú rakétákkal. Ha Putyin feldühítik, kilövi a kijevi kormány épületeket. Esetleg, néhány reaktort.

  28. 28. Tibor bá,

    Tudom, hogy te is elhiszed a putyin féle doktrínát.

    Oroszország kész forgatókönyvet kapott már hónapokkal ezelőtt, hogy mi történik majd, ha taktikai atomot vet be, vagyis azt teszi, amit felvázoltál.

    Ebben az esetben a NATO nem fog atommal válaszolni, hanem megsemmisíti Oroszország Ukrajna területén található összes haderejét és fekete tengeri flottáját.

    Ez egy chicken game, kérdés, hogy ki rántja el a kormányt.

  29. 29 – Gyarmathy:
    Putyin helyében, amikor elsüllyesztették a Moszkvát, én egy cirkonnal meglőttem volna az USA valamelyik anyahajóját. Amikor Erdogán lelőtt egy orosz gépet 2 perces határsértés miatt én visszavágtam volna. Most pedig nem taktikai atommal lőnék egy feleslegeset, hanem meglepetés szerűen a teljes atom arzenált rászabadítanám az ellenségeimre. Csodálkoznék, ha Putyin nem ugyanezt tenné.

  30. Putyin nincs abban a helyzetben.
    Örülhet amíg csak a seggén van lyuk.

  31. 30. Tibor bá,

    Az a baj, hogy rohadtul lebecsülöd a NATO stratégákat.

    Putyin és felső köre, Lavrov, Medvegyev, Patrusev, Nariskin stb, stb… állandó megfigyelés alatt van.
    Hol vannak a családtagjaik, azt is követi a NATO.

    Ha ezen kör nagy része hazatér és megy a bunkerba, akkor tudni fogják a Nato stratégái, hogy baj van. És ezekre az esetekre megvan az A, B, C, D, E, F forgatókönyv.

    Meglepetésről szó sem lehet.

    Aztán a másik dolog, ha Putyinnak bekattanna ma este és kiadná a tűzparancsot az atomfegyverek bevetésére, vajon mi történne?

    Hogy menne ez végig a parancsnoki láncolaton? Lehet ezen gondolkodni. Amikor kiadják a parancsot, ami a te, a bajtársaid és mindenki családjának biztos pusztulásához vezet, ott leomlik a tisztelet, a félelem és minden egyéb gát. Lehet ezt tovább gondolni.

    Ne vedd tiszteletlenségnek, de picit el vagy te tévedve Tibor bá !

  32. 27
    Dehogy atom. Nem szeretnék ennyire előre lapozni a forgatókönyvben. Sok egyebük is van még a ruszkiknak. Pár éve még amerikai elnökválasztást is képesek voltak meghackelni. Állítólag. XD

    31:
    Speciel annak mindenki örülhetne egy kicsit jobban is.

  33. 33. Hegel,

    VEgyi fegyver? Ha igen, az a taktikai atom bevetésének kategóriájába tartozik, a válasz hasonló lesz, mintha taktikai atomot vetett volna be.

    Más mi van még? Az utóbbi hónapokban lakóházakat és trafóállomásokat rombolt a rakétáival az orosz hadvezetés. A fegyverek meg ömlenek az ukránoknak a frontra.

    Ennyire volt képes az orosz haderő. Milyen bölcs döntés volt trafókat rombolni az értékes rakétákkal és nem az ukrán katonai célpontokat, nem?

    Te mit hallasz ki Medvegyev mai hőzöngéséből?

    Én ezt: Ha nagyhatótávú preciziós tölteteket küld a NATO, mi nem tudunk mit tenni, mert nem igazán van mivel válaszolni, csak atomtöltetekkel.

  34. Az USA-beli kínai kémballon lelövéses sztori false flag vajon vagy nem? Olyan esetleg előfordulhat, hogy ezzel Kínát akarják belerángatni a háborúba, hogy harcoljon Oroszország oldalán?
    Egyébként pedig a mai világban nem tudom, hogy mire jó egy kémműhold.
    Ugyanis bizonyos műholdak már a talajon egész apró dolgokat is észreveszik.
    Nem értek a kémkedéshez, de egy-két fotó vagy videó egy adott koordinátán levő objektumról nagy magasságból is elkészíthető. De ez sem új dolog, régóta vannak már ilyen eszközök. Ezért nem értem. A talaj felszínéről mit lehet megtudni?

  35. 32+34: Gyarmathy
    Nagyon de nagyon túlértékeled a NATO képességeit és az
    Oroszokot képességeit mélyen lebecsülöd !
    Emlékezzél a Krim ukránoktól leválasztására amikor a NATO
    vezetöi csak tátott szájjal, csepegö nyállal, bambán néztek.
    Nekünk Magyaroknak nem érdekünk hogy Ukrajna gyözzön
    hisz látjuk mit müvelnek Kárpátalján, olvashatjuk miket irkálnak
    náci ideológiával fertözöt politikusaik.
    Orbán jólteszi hogy nem támogatja észnélkül ezeket a hülyéket
    és bizzunk az Istenben hogy mielöbb vége lesz a háborúnak.

  36. 32. Gyarmathy

    „Hogy menne ez végig a parancsnoki láncolaton? Lehet ezen gondolkodni. Amikor kiadják a parancsot, ami a te, a bajtársaid és mindenki családjának biztos pusztulásához vezet, ott leomlik a tisztelet, a félelem és minden egyéb gát. Lehet ezt tovább gondolni.”

    És az USA esetében ez nem igaz?
    Ha igen, akkor megnyugodhatunk, mert nem lesz atomcsapás?.

    Tényleg ennyire tájékozatlan vagy?
    Szerinted egy atomtengóra olyan embereket válogatnak, akik ha elveszítik a kapcsolatot a parancsnoksággal vagy parancsot kapnak, nem indítanak rakétát, hanem moralizálnak?

    Meg hogy figyelik a nagyok családtagjait.
    Bibi, figyelünk, mi NATO.
    Aztán mi van?
    Ha minden is indul, max kapnak a hozzátartozók egy jelzést, és mennek a legközelebbi metróba, alagútba, aztán kihozzák őket az orosz különlegesek. Vagy szerinted nincs ott arra felé egy két orosz alvó sejt, erre az esetre. Ez a képességet csak a NATO birtokolja?

    Írod, hogy ömlik a fegyver az ukrán frontra.
    Na és? Van valami látszata?
    Ha lassan is, per pillanat az orosz halad előre és nem fordítva.
    Ha átszakad az erődrendszerük, azaz elesik Bachmut, akkor majd térjünk vissza az ukránok lehetőségeire. Egyébként, az lesz a vég kezdete az ukránok számára. Nem véletlen, hogy azt a semmire sem való jelentéktelen pórfészket (ti nevezitek így már vagy 2 hónapja, azelőtte a védelem csúcspontja volt a nyugat szerint) ennyire meg akarják tartani.

  37. 35. Ödön

    Egyetértek, nem érdekünk az ukrán győzelem. Az egyetlen gond, hogy ukrán vereség esetén Kárpátalja mégiscsak ukrán kézen fog maradni.

    Viktor úgy tenné legjobbat mindenkinek, ha végre befogná a pofáját. Nem kellene hergelje egyik oldalt sem, az később csak visszaüt.

  38. 32 Gyarmathy

    “Hogy menne ez végig a parancsnoki láncolaton? Lehet ezen gondolkodni. Amikor kiadják a parancsot, ami a te, a bajtársaid és mindenki családjának biztos pusztulásához vezet, ott leomlik a tisztelet, a félelem és minden egyéb gát. Lehet ezt tovább gondolni.”

    Rendszeresen tesztelik a „láncolatot” inaktív kódokkal. A kilövőhelyen szolgálatot teljesítők nem tudják, mikor kapnak éles parancsot, és mikor zajlik egy teszt. Egy év alatt több tíz alkalommal hajtják végre a rutint úgy, hogy közben a szeretteikre gondolnak. Aki hezitál, vagy hibázik, másnap már más feladatot kap. Elég stresszes munka.

    A hezitáló(k) döntése felülíródik, ha a többségben levő döntéshozók kiadják az indítási parancsot.

    Linket a forráshoz hadd ne keressek, de ha belegondoltok, a fent leírt helyzet így logikus.

  39. 39 – Kálmánka:
    Erre hozott fel példát Gyarmathy, de nem valósat. A Kubai válság alatt egy orosz tengeralattjáró abban a helyzetben volt, hogy atom töltetet lőjön ki. Ez három emberen múlott: kapitány, első tiszt, politikai tiszt. Három közül egy megakadályozta. Csakhogy ez hamis példa. Mert nekik ott a helyszínen kellett dönteni. Amiről itt szó van az fentről jövő parancs, ahol nincs döntési jog biztosítva a végrehajtóknak.

  40. Okinawán fegyverrel akadályozták meg, hogy atomtöltetet indítsanak Kínára ami katonák.
    1962 október 28.

    Van humán faktor
    Hasonlóan mint egy orosz tiszt aki a radarhibát ismerte fel és nem jelentette a vélelmezett atomtámadást.

  41. 36. ödön,

    Az a baj, hogy ahány kárpátaljai magyarral én beszéltem, vagy ahányat csak olvasok, nem így gondolják. Ők nem akarnak orosz győzelmet.

    Betettem néhány napja egy kárpátaljai magyar hosszú írását. Jó lenne, ha elolvasnád. Vagy te jobban tudod, mi lenne jó a kárpátaljai magyaroknak?

    Talán két napja volt beszélgetés az ungvári Egyetem magyar nemzetiségű tanárával, Fegyir Sándorral, aki az oroszok ellen harcol valahol Bakhmut környékén. Nagyon nem szeretne orosz győzelmet.

    A kárpátaljai magyarellenesség nagyon el van túlozva és hájpolva, főleg az orbán propaganda által. Szerintem az hatott rád.

    De ha tudsz kárpátaljai példát, ott élő magyart, aki az oroszok győzelmét óhajtja, mert az ukránok szerinte rosszabbak, akkor szívesen megnézem.

  42. 37. Bendegúz,

    „Írod, hogy ömlik a fegyver az ukrán frontra.
    Na és? Van valami látszata?
    Ha lassan is, per pillanat az orosz halad előre és nem fordítva.”

    Van bizony! Mármint látszata a fegyverszállítmányoknak. Vagy szerinted az nem látszata, hogy a világ 2. legerősebb hadserege nagyjából ugyanott topog, ahol 6-8 hónapja?

    Ha lassan is az oroszok haladnak előre. Januárban elfoglaltak kb. 600 km2-t. Előtte meg futottak és feladtak több ezret.

    Meglátjuk mi lesz a közeli jövőben. Az oroszoknak most van 2-3 hetes időablakjuk, míg nem érnek oda a nyugati tankok, rakéták, ezért aztán most embert és eszközt nem kímélve beleadnak mindent. Meglátjuk mire lesz ez elég. (Szerintem nem sokra).

  43. 42: Gyarmathy
    Olvastam a kárpátaljai magyar hosszú írását de életszerütlenek tünt,
    az a Fegyir sem igazán kritizálhatja ukrániát ha éppen ukrán egyenruhában
    az ukrán seregben szolgálva nyilatkozik…
    Nem tudom hány éves vagy Gyarmathy barátom de én még 1990 elöt
    lettem nagykorú és emlékszem nagyon kellet vigyázni kinek, miröl,
    miket beszélsz mert bizony csúnyán ráfizethettél a szavaidra, ezért
    kárpátaljai magyar arcal, névvel, azonosithatóan NEM fogja birálni
    ukrajna vezetöit, törvényeit és szokásait .
    Az oroszokat okom lenne gyülölni hiszen egyik nagyapám ottveszet
    a donkanyarban de most ebben a konfliktusban inkább nekik adok igazat.
    Talán a csalódás is müködik nálam és másoknál is hiszen az Úniós csatlakozásnál
    nem gondoltuk hogy ennyi émelyitó, undoritó dolog is ránk fog zúdulni nyugatról
    mint az LMBTQpropaganda, genderbutaságok, extrémliberalizmus, klimahisztéria
    ésatöbbi akkor még nem várt jelenség …

  44. 44. ödön,

    Szerintem nagyjából egyidősek vagyunk. (53 múltam).

    Értem, hogy miről beszélsz, a véleményem mégis tartom. Egyébként Fegyir megnyilvánulása nekem őszintének tűnik, akkor is, ha tudom nem nagyon mondhatna mást akkor sem, ha nem így gondolná.

    A kárpátaljai magyarok védik a hazájukat és nem akarnak orosz győzelmet. Egyetlen orosz győzelmet óhajtó véleménnyel sem találkoztam, azoknál sem, akik anonim módon nyilatkoznak meg.

    Azért arra is kíváncsi lennék, hogy hogyan viszonyulsz az orbán féle médiához? Hogyan, honnan és miért alakult ki az a véleményed, hogy jobb lenne orosz fennhatóság Kárpátalján?

  45. „Az oroszokat okom lenne gyülölni hiszen egyik nagyapám ottveszet
    a donkanyarban de most ebben a konfliktusban inkább nekik adok igazat.”

    Akkor én is hadd mondjak valamit. Én sem gyűlölöm az oroszokat. Ha hiszed, ha nem egy orosz énekesnő a kedvencem, akit évek óta hallgatok.

    Ő az: #https://www.youtube.com/watch?v=EtBQ-Sr2ifs

    No ehhez mit szólsz? 🙂

    Szerintem ez az egyik legszebb, legkellemesebb dal és jelenség az interneten:

    #https://www.youtube.com/watch?v=O6cEZOAWgFo

  46. Vajon a Dnyeper folyó duzzasztott vizét kissé megcsapolják az idei (2023. tavaszi-nyári) krími betörési kísérlet csúcspontján?
    Ororszország méltó megbüntetésére való tekintettel?

    Továbbá, mikor mondják be az Isaura-tv-ben, hogy Európa ipartalanítása már itt kopogtat az ajtón?
    //Tüzifa-program, Barnakőszén-program, Műtrágya helyettesítő-program, Üzemanyag-program, Sparhelt-program, Tömegközlekedés kiváltása-program, Villanyleoltás-program//

    ****
    A földgáz (vagy az LNG) értéke az aranyéval fog vetekedni, nem arra szolgál, hogy mindenféle célú épületek gázkazánjaiban használják el, hanem a stratégiai védelmi ágazatokban inkább.
    ****

  47. 47. János

    Ok. Én is így gondolom, hogy közelebbről földgáz vagy aranyáron vagy sehogy sem lesz, főleg a kisfogyasztóknak (benzin, dettó).
    De kérdem én Tőled is, hogy akkor mivel fogják kimelegíteni a 10 emeletes tömbházakat meg egyéb lakóparki csodakaptárakat?

  48. 47. János,

    „A földgáz (vagy az LNG) értéke az aranyéval fog vetekedni..”

    Mintha erről szólt volna a mantra bő fél évvel ezelőtt.(az orosz fanok között) Aztán most nézem, hogy az európai gázár a háború előtti szinte van, most például 53 euró egy MWh gáz.

    Januárban az orosz gáz aránya Európában történelmi mélypontra csökkent, mindössze 1.8 milliárd m3-t exportáltak az oroszok. Ennyire alacsony még a hidegháború alatt sem volt.

    Az orosz gáz aránya Európában jelenleg kb. 8%. Durva, ugye? 50%-ról 8% kb. másfél év alatt.

    Aztán látom, hogy Szíjjártóék sem bíznak már benne, hogy az orosz szerződés teljesítve lesz.

    „Magyarország és Azerbajdzsán között előrehaladott tárgyalások zajlanak egy hosszútávú gázvásárlási megállapodás megkötéséről” – jelentette be egy keddi budapesti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter utalt rá, hogy az oroszokkal kötött hosszú távú gázszerződés teljesítése bizonytalan..”

    #https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230207/itt-a-bejelentes-hosszu-tavu-gazvasarlasi-szerzodest-kot-magyarorszag-azerbajdzsannal-595490

  49. 49 Gyarmathy
    Nekem az a sejtésem, hogy Orbánék megpróbálnak középen egyensúlyozni, és ebben az is benne lehet, hogy bármennyire is bíznak az oroszok felőli ellátásban, belekalkulálják azt is, hogy ha az események úgy alakulnak, hogy mégis ránk kényszerítik a nyugatiak az embargót, vagy a háború során a Barátság vezeték is megszakad, akkor legyen egy egérút az ellátásra.
    De mindezt úgy, hogy orosz siker esetén az oroszoknak se legyen különösebb oka, hogy haragudjanak ránk…

  50. 49. Gyarmathy

    „Az orosz gáz aránya Európában jelenleg kb. 8%. Durva, ugye? 50%-ról 8% kb. másfél év alatt.”

    Igazad van. De kérdem én a nagyokos EU-s vezetőket, mivel fogják feltölteni a tározókat? LNG-vel? Merthogy az a 42% pont oda kellett volna.
    Ezen a télen könnyű volt pattogni, amikor még a háború ellenére is orosz gázzal nyomták tele a tározókat, de a következő télen bajok lesznek, amikor csak félig lesznek a tározók.

  51. 50. Hubab,

    Eddig úgy lehetett tudni, hogy muszáj megvenni az oroszoktól egy nagy mennyiséget. Most akkor nem értem, hogy lesz. Vagy az azeriekkel lesz rugalmas a mennyiség?

    51. Bendegúz,

    #https://agsi.gie.eu/

    Tegnapelőtt 69.5%-on állt az európai gáztározók átlagos töltöttsége. Nagyon úgy néz ki, hogy a fűtésszezon végére bőven 50% felett marad a tározókban, így az idén nyáron sokkal, de sokkal kevesebb kell majd a feltöltésre. Nem 15-20%-ról indul majd a feltöltés, hanem mondjuk 50%-ról.

    A tározók feltöltésére az a gáz, ami most is nap mint nap jön Európába, elég lesz, mert áprilistól majd nem a gázkazánokba áramlik, hanem megy a tározókba.

    Meg lehet nézni a nyári hónapokra lekötött gázmennyiségeket. Nem magasabb, hanem alacsonyabb az ára még a jelenlegi nem túl magas árszintnél is.

  52. Eljött az idő – még jóval a következő tél előtt, hogy a minisztérium többféle teljesítményű szeneskazán b(ehordócsiga, napi tárolóautomatás rendszerre) kérjen be árajánlatot, szállítási határidőt.
    Nehogy úgy járjunk, mint a covid-os védőeszközökkel, hogy sorba kell állni érte messzi földön!

    A gáztározók töltöttsége nem játszik, mert az ammónia-és műtrágyaüzemek leálltak.

  53. Hogy látjátok kedves barátaim, ki látta reálisabban ezt a gázkérdést, orosz-európai gázháborút?

    Lett-e 2000 meg 5000 dollár egy MWh gáz (mint Medvegyev nyilatkozta valamikor augusztus-szeptember környékén).

    Megfagytak-e a németek? Bejött – e az orosz gázzsarolás? Ki húzta a rövidebbet?

    Nekem vagy nektek lett-e igazatok? 🙂

  54. Fával fûtök. Saját magam termelem ki a saját erdõmbõl. Beinvesztáltam hõszigetelésbe, két – három köteg vagy szeneskanna fával fûtök és csinálom meg a melegvizemet naponta. Nem érint a gázkérdés…

    A városi panel-lakásom fûtésének árát a duplájára emelték, ezért elzártam, és felszereltettem négy darab klímát. Olcsóbban jövök ki, mint az elõzõ fūtésár. A melegvizet bojlerrel gyártom.

    Hosszútávon nem lesz gáz, vagy luxus lesz, korai a gyõzelmi mámor.

  55. Hogy látjátok kedves barátaim, ki látta reálisabban ezt a gázkérdést, orosz-európai gázháborút?

    54. Gyarmathy

    Nem látsz TE semmit! Csak az egy bites hőbörgésedet!
    Egy német gyáriparos csapatnak szervezett vadászatra a lefoglalt 16 főből 4 érkezett a többi lemondta. Anyagi okok miatt. Azt tudni kell hogy tizen-huszon éve járnak ide vadászni. Nem kispályások. Az egyik vadásszal beszélgetve -gépgyártásban- érdekelt. Amúgy már a második vh-ban is működött a cég, jelenleg 6-7000 főnek ad munkát. Elkeseredve mesélte, NINCS TOVÁBB. Ezen az energia és nyersanyag költségen nem lehet a világpiacra termelni. Kina féláron tudja ugyanezt. A dilemma a következő: hol kezdje a dolgozók leépítését. Akikkel 25-35 éve együtt dolgozik, vagy a fiatalokkal akik a digitális kultúrát és jövőt tartogatják a cég számára. Patt helyzet.

    Az LNG és CNG-vel soha nem lesz európa versenyképes.

  56. 56. SzJ,

    Ha én nem látok, akkor te, (ti) mit láttatok? Ahhoz képest mi történt, amiket állítottatok? (Ha te nem, sajnálom, akkor nem kellett volna magadra rántani a kabátot).

    Európa szépen átalakul. Majd más lesz a gazdaság szerkezete, (máris más) mások lesznek a prioritások és hasonlók. Másrészt Európának van miből leadnia. Még mindig rengeteg a luxus, meg a pocséklás például.

    A vadászatot lemondókat meg majd sajnálom, ha ráérek.
    Bizony, a háborúnak ára van, örüljünk, hogy egyelőre nekünk csak ennyi.

  57. Az AWACS – gépek most miért érdeklődnek fokozottan a kalinyingrádi régió közelében?

    Az orosz Balti flotta, mintegy 24 hadihajója, számtalan merev-és forgószárnyas repülőeszköze, gyakorlatozik csupán.
    (o)Ro(s)sznyelvek szerint az EMP-hatás kivédését gyakorolgatják.

    55, Infos:

    Itt az egész ország redundáns hőellátásáról beszéltem.

  58. Re:54 Gyarmathy
    Az ne zavarjon, hogy az összes ipari gázfogyasztó(műtrágya, cement,nehézipar, vegyipar) gyakorlatilag áll, és nem fogyaszt gázt…
    Tőzsdei ár ebből a szempontból kb lófütty indikátor.

    Kicsit olyan ez, mint a cigány lovas vicc: a gebe kipurcant, pedig kezdte már megszokni hogy nem kap szénát.
    Csak egy keresztkérdés, 2023-24 télre mivel fogja az EU feltölteni a gáztárolóit?
    Ursula von Hazug szerint is min 30mrd m3 hiányzik a piacról, szakértők 60mrd m3 hiányt jósolnak. LNG adu ász kártya nem ér, nincs elég kikötő/hajó hozzá.

  59. 59. dajtás,

    Nyílván jobb lenne még olcsóbb gáz, de majd beáll egy új egyensúlyi állapot.
    Felemelkednek olyan iparágak, melyek pl. a megújulók fejlesztéséhez kapcsolódnak vagy az energiatakarékossághoz és stb…

    A nyugati világ alkalmazkodó.

    Nemcsak LNG van, hanem norvég gáz, afrikai gáz, azeri gáz stb…

  60. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230131/megdobbento-de-europa-ugy-veszeli-at-az-energiavalsagot-hogy-kozben-szo-sincs-komoly-visszaesesrol-593976

    Plusz egy LNG terminált már felhúztak a németek 9 hónap alatt, hamarosan a második is elkészül, és nem csak ők növelik az LNG kapacitásokat.
    Az EUnak arra is több forrása van, szerintem hamarabb elkészül vele, hogy pl Algéria, Egyiptom felé építsen ki gázvezetéket, mint ahogy Oroszország Kína vagy más ázsiai országok felé képes lenne jelentős gázvezeték kapacitásokat felállítani.

  61. 62. Avatar

    Ez így van. Európának van ereje ehhez, csak kérdés, hogy az USA engedni fogja-e az energiafüggetlenségét. Ha már ennyit kínlódott, hogy az orosz energiát levágja rólunk és a sajátját tegye a helyére 3x-os áron, nem hiszem, hogy célja lenni tétlenül nézni, hogy Európa ismét megkerül őt és így nem tarthatja rajta az úját az EU energia ütőerén.
    Szóval lenne, lenne csak nem lesz. Tesz az ügyért Samu bácsi.
    Kis törzsi villongás, arabtavaszos kormánycserék akik majd épp nem támogatják a rajtuk áthaladó vezetéket (pl. mint a sokszor megdemokratizált Bolgár kormányok a déli áramlatot) és egyéb szabotázs nyalánkságok.

  62. OFF TOPIC Elemzés – mivel nem találtam a témához jobban kapcsolódó posztot, konkrétan olyat, amely a koszovói kérdéssel foglalkozott volna.

    Károly fórumtársnak

    Észrevettem, hogy te már nem egyszer hivatkoztál Koszovóra és jóval kevésbé felületesen, mint esetleg más fórumtársak. Lehet, hogy téged a téma kicsit jobban érdekel, ezért első sorban a te figyelmedbe ajánlok egy friss (s)irományt Boris Tadić, nyugatbarát volt szerb kormányfő tollából, amely 2023. február 3.-án jelent meg a „The National Interest” honlapján.

    Az írása címe: „Az annektálás anatómiája: hogyan destabilizálta a nemzetközi jogot egy 2010-es Nemzetközi Bírósági ítélet Putyin javára”

    Csak két rövid mondatot idézek a hosszú szövegből:

    „A Nyugat teremtette meg azt a jogi precedenst, amelyet Vlagyimir Putyin a mai napig használ.”
    (Micsoda újdonság!)

    Megoldásként javasolja:
    „A nyugati államok visszavonhatnák Koszovó elismerését, megerősítve, hogy a területi integritás elve időben és minden összefüggésben érvényesül. ”

    Mondom, ez egy nyugatbarát ex-kormányfő írja.

    Az oroszok annak idején világosan figyelmeztették a Nyugatot és az USA-t Koszovó kapcsán, hogy jól gondolják meg, hogy mit csinálnak. Úgy látszik, hogy Boris Tadić úrnak ez 2023. februárjában végre leesett és a Nyugat szemére hányja azt, hogy a világ kevésbé stabil hely lett azután, hogy létre jött egy Koszovó nevű állam.

    https://nationalinterest.org/feature/anatomy-annexation-how-2010-icj-ruling-destabilized-international-law-putin%E2%80%99s-benefit-206180

  63. 62, Ki nem mond igazat?????

    https://piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/a-nemet-2022-es-ipari-termeles-06-szazalekkal-marad-el-a-2021-estol.html#:~:text=A%20n%C3%A9met%202022-es%20ipari%20termel%C3%A9s%200%2C6%20sz%C3%A1zal%C3%A9kkal%20marad,a%20vegyiparban%20%C3%A9s%20az%20energiaintenz%C3%ADv%20%C3%A1gazatokban%20volt%20nagym%C3%A9rt%C3%A9k%C5%B1.

    A decemberi adatokat is figyelembe véve az egész éves 2022-es ipari termelés az előzetes számítások szerint 0,6 százalékkal marad el a 2021-estől. A járványvédelmi korlátozások által nem érintett utolsó év, a 2019-es ipari termelésétől a 2022-es 5,0 százalékkal marad el.

    A feldolgozóipari termelés decemberben szezonális és naptári kiigazítással 2,1 százalékkal csökkent a novemberihez képest és 2,2 százalékkal maradt el a tavaly decemberitől.

  64. 65: Az általam linkelt cikk még a friss adat előtt íródott, de a decemberi adatokkal se lehet hatalmas visszaesésről beszélni éves szinten, a -0,6% ipari termelés nem rengeti meg a gazdaságot.
    Még az utolsó negyedéves gyenge GDP eredménnyel együtt is éves szinten GDP növekedés volt. Az infláció is már csökken náluk, 10% alatti, és egyre kevésbé paráznak a csődtől az egyes vállalatok is.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230208/mar-nem-felnek-annyira-a-csodtol-a-nemet-vallalatok-mint-korabban-595784
    Talán majd még vadászni is újra eljárnak a vezetők…

  65. Az, hogy az orosz olaj és gáz bevételek radikálisan csökkentek ez csak azt jelenti, hogy az orosz kisember rosszabbulfog élni. Kevesebb jut oktatásra, egészségügyre. Történelmi példák csak arra vannak, hogy a szankciókkal meggyengített országokban a nép jóléte szenved kárt, de egyetlen rendszer sem dőlt meg emiatt. Meglepődnék, ha a katonai kiadások csökkennének. Ezért semmilyen hatással nincs a bevételcsökkenés az orosz különleges katonai műveletre.
    Egyébként ez a jelenlegi olaj és gáz bevétel megfelel a három évvel ezelőttinek, amikor az orosz gazdaság az akkori bevétel mellett még gyarapodott is.

    64. Zsolt
    Jó kis háttéranyag.
    Arra hivatkoznak Koszovót elismerők, hogy Koszovó egyedi jellemzőkkel bír.
    A nemzeti és nemzetközi jogok olyan bonyolultak, hogy meg sem próbálom a jogi értelmezést. Viszont erre a sui generis-re hivatkozás a viág összes nezetiségére, kissebbségére igaz. Mind bír egyedi jellemzőkkel. Ezért arra jutottam, amit egyszer már írtam. Amit szabad Jupiternek nem szabad a kisökörnek.
    Az erős mondja meg
    mi a jog, a törvény, a rend
    az igazság
    a gyenge érdekében teszi
    majd kinyírja a gyengét

  66. 63 Bendegúz
    Azért az veszélyes játék lenne az USA számára.
    Egyenes út ahhoz, hogy az EU felismerje, hogy az USA ellene játszik, és politikájának felülvizsgálatára kényszerülne.
    Hiszen most legalább a látszata megvan, hogy a lényeg az oroszok szankciózása, ami csak egyéb források beállítása révén lehetséges, és amihez az USA a maga részéről hozzájárul beszállításaival.
    De az egyáltalán nem biztos, hogy ez a kapacitás elegendő lesz Európa ellátására, tehát a további források ellehetetlenítése nyilvánvaló barátságtalan lépés lenne, az már nem az oroszokról szólna.
    És az amerikaiaknak is el kell dönteni, mi a fontosabb, az oroszok legyőzése, vagy az EU esetleges szembefordulása, ami hosszabb távon akár az oroszoknak kedvezhetne ismét.
    Azért nekik az orosz az igazi mumus…

  67. Az sem egy utolsó kérdés, hogy honnan van az az LNG gázkapacitás amit európa a tárazói feltöltéséhez vásárolt.
    A válasz egyszerű. Mivel ezek az LNG hajók eddig sem lazsáltak, ezért csak úgy juthatott hozzá európa a szankciók miatt az LNG szállító kapacitáshoz és tölthette a tárolóait, hogy a szegény országok elől, akik máshogy egyébként nem jutnak gázhoz ráígértek az árra felvásárolva előlül a gazdaságuk működéséhez szükséges gáz egy jelentős hányadát.
    – írja a Bloomberg amerikai pénzügyi szaklap.
    Pakisztán, Banglades és Thaiföld.

    Russell Hardy Vitol
    „A cseppfolyósított földgáz először a fejlett országoké, a maradék pedig a fejlődő országoké. (…) Európa gyakorlatilag elveszi mások energiakészleteit”

    Büszkék lehetünk magunkra és büszkén hangoztatjuk is, hogy le tudtunk válni az orosz gázról. Bravó. Felborítva az LNG világkereskedelmet rúgtunk még néhányat az elesettekbe. Mert mi demokraták bele és átgázolhatunk mindenkin a felsőbbrendű erkölcsünk és pénzünk okán.
    2021 december, 8 millió köbméter LNG-t vett európa egy hónap alatt.
    2022 december, 12 millió köbméter LNG-t vett európa egy hónap alatt. Lehet örömködni, hogy a mi tárolóink teli vannak.

  68. 69: Hát a piac már csak olyan, hogy ha nő a kereslet a kínálat változatlansága mellett, akkor magasabb lesz a piaci ár is, így aki korábban olcsóbban vásárolt, az vagy többet fizet, mint korábban, vagy nem vesz egyáltalán. Hibáztathatjuk akár a pénzes vevőt, akár a kapzsi eladót, aki inkább több pénzért adja el a termékét, mintsem kevesebbért…
    De Európa nem elveszi mások készleteit, hanem megvásárolja.

    Másrészt az LNG forrásaként viszonylag nagy arányban szolgált Kína COVID restrikciók miatt csökkentett igénye a tavalyi év során.

  69. 70. Avatar
    Hozzád nem ment át a lényeg.
    Azért, hogy kicsináljuk az orosz gázpiacot ukrajna megtámadása miatt és egyetlen ország védelmében, kiötlöttük, hogy ezentúl LNG-t veszünk amivel egy sor amúgy is szegény országban élőket pedig még nehezebb helyzetbe hozzuk.
    Erköltcsi kényszerből egyet segítek, többekbe pedig belerúgok. Ehhez az erkölcsi érzéketlenséghez semmi köze a piaci folyamatoknak.
    Ez épp olyan, mikor rohan valaki megmenteni egy ugrani készülő öngyilkost, de közben nem törődve azzal, sőt, tudja, hogy három másik embert meg lelök.
    Mondhatjuk, hogy ez a mentés része? Épp úgy nem, mint hogy kiötlünk olyan segítséget a megtámadottnak, hogy emiatt több országnak a fal adja a másikat.

  70. 68. Hubab

    Most viccelsz?
    Európa vezetői nagyon is látják, hogy az USA az EU ellen játszik (legfeljebb a lakosság az aki nem látja, mert le van hülyítve az USA irányítása (Udo Ulfkotte, „Megvásárolt újságírók” c. könyvét/alatt álló média által).
    Az sem véletlen, hogy nem tesznek az USA ezirányú törekvései ellen. Ti. az EU vezetés nagy része, na meg a nagyobb országok vezetői is USA janicsárok (lásd. Macront a globális elitek pénzügyi keletetőjéből, és a jelenlegi német kormányt, ahol már a látszatra sem vigyáznak).
    Nagyrészt, szegről végről valahogy kapcsolódnak az amerikai elitekhez. Évekig tartó oktatás/továbbképzés, ösztöndíj által egy nagy pénzintézeti munka, vagy alapítványi tevékenység során lettek beszervezve.
    Mit gondolsz, hogy miért nem mondják meg, hogy ki robbantotta fel az ÉÁ2? Holott nagyon jól tudják, hogy benne volt az USA keze!
    Akiktől még változást remélhetünk, az a nyugati iparmágnások, akik érdekeit jelentősen sérti az USA politikája, csak még nyíltan nem mernek lépni (látták, hogy mi lett azzal a társukkal, aki szót mert emelni).
    Még egyszer, a néptől pedig semmi nem várható. Úgy manipulálják és félemlítik őket, ahogy akarják. No.-ban pl. ha nyíltan szóba hozol egy ilyen témát, sec perc kicsinálnak egzisztenciálisan. Mindent figyelnek a hatóságok, s ha nem más a kollégád nyom fel, mint nácit. Ez van.

  71. 71: A hasonlatod szerintem több ponton is hibás. Egyrészről nem ugrani készülő öngyilkos mentéséről van szó, hanem inkább medvetámadás áldozatáról, másrészt a három másikat se lökjük halálba, inkább csak a lábukra tapostunk miközben szaladtunk menteni…

    De esetleg ha az eredeti Bloomberg cikket is megosztanád, akkor esetleg mélyebben is beleásom magam a dologba…
    Azt hittem ez lesz az, de nem volt benne olyan, amiket te felemlegettél:
    #https://web.archive.org/web/20230209125214/https://www.bloomberg.com/graphics/2023-europe-energy-crisis-updates-fill-gas-reserves/
    A „Russell Hardy Vitol” idézet forrását se találom egyelőre, de annyi már most is kiderült, hogy „Russell Hardy Vitol” nem egy személynév, hanem Russel Hardy a Vitol cég vezérigazgatója…

  72. 72 – Bendegúz

    „Akiktől még változást remélhetünk, az a nyugati iparmágnások, akik érdekeit jelentősen sérti az USA politikája, csak még nyíltan nem mernek lépni (látták, hogy mi lett azzal a társukkal, aki szót mert emelni).”

    És még talán a józanul gondolkodó európai katonák, beleértve egy a katonai vezetők egy része az, amelynek az álláspontja nyom is a latban valamit.

    Itt egy cikk egy szlovák katonai portálról („Armádny magazín – Katonai magazin”), a cikk a napokban jelent meg, érdemes végig olvasni!

    Cím:
    A Ramstein-botrány hátterében. A nyugati hadseregek és politikusok közötti nézeteltérések az Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatban aláássák a NATO alapjait

    Január 20-án, a nyugati védelmi miniszterek újabb találkozóján, az amerikai Ramstein légitámaszponton Németországban, botrány tört ki, amelyet megpróbáltak eltussolni. A megbeszélés egyetlen témája az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás volt, és ebben a kérdésben Lloyd Austin és Jens Stoltenberg az európai katonai vezetők ellenállásába ütközött, akik ellenezték Ukrajna további katonai támogatását.

    Ugyanebben a szellemben az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának vezetője, Mark Milley tábornok nemrég azt mondta, hogy Kijev valószínűleg nem fogja kiszorítani az orosz katonai erőket Ukrajnából, ami „dühöt váltott ki a Zelenszkij-kormányzatban” – jelentette a Politico.

    „A közelmúltban több európai és amerikai agytröszt a vezető nyugati katonai hatalmak vezérkarainak megbízásából modellezést végzett az ukrajnai katonai konfliktus kilátásairól, amelynek eredményei még az ukrán győzelem 10 százalékos valószínűségét sem adták meg. Az európai és amerikai katonai szakemberek most közvetlen konfrontációba kerültek a vicsorgó és kalandorságukat meghazudtoló politikusokkal, akik a konfliktusnak az egész világra nézve rendkívül veszélyes eszkalálódásának szélén tántorognak” – mondta az FSK-nak Alesja Miloradovic, a Párizsi Geopolitikai Akadémia munkatársa.

    A hadsereg ellenállása ellenére Austin és Stoltenberg keresztülvitte a döntést. A kijevi rezsimnek nyújtott katonai támogatást növelni fogják. Ugyanakkor a vezető nyugati agytrösztöket utasították, hogy keressenek Washingtonhoz lojális katonai személyeket a NATO-országok parancsnokainak leváltására. A francia katonák körében különösen erős az ellenállás az ukrajnai háborúba való bevonással szemben – jegyezte meg Alain Corvey nyugalmazott francia katonai hírszerző ezredes, aki szeptemberben Moszkvába látogatott. Alesja Miloradovic arra is emlékeztetett, hogy Macron tavaly márciusban kirúgta a francia katonai hírszerzés vezetőjét, Eric Videaux tábornokot, mert ő is ellenezte, hogy támogassák Ukrajnát.

    A francia fegyveres erők korábbi vezérkari főnöke, Pierre de Villiers tábornok tavaly év végén azt mondta, hogy a francia hadsereg nincs felkészülve egy olyan nagy intenzitású konfliktusra, mint amilyen az ukrajnai. A tábornok a Le Figarónak adott interjújában azt mondta, hogy „egy ukrajnai háború nem áll az európaiak, és bizonyosan nem áll Franciaország, de valószínűleg az amerikaiak érdekében igen. Honest Words című könyvében de Villiers így ír: „Ez a háború nem a miénk. Elítéli, hogy „Franciaország szisztematikusan alkalmazkodik az amerikai nézetekhez”.
    Florian Filippo, a Hazafiak mozgalom vezetője is csatlakozott hozzá: „Macron, Zelenszkij és a NATO egy harmadik világháborúba sodor minket! Franciaországnak a béke nevében kell cselekednie, nem pedig az amerikai sólymok háborújának a nevében“.

    Tavaly májusban Daniel Dere ezredes, a Fédération des Opex de France (Külső katonai műveletek veteránjainak szövetsége) elnöke levelet küldött a francia elnöknek, amelyben a „nagyon egységes és jól informált katonai közösség” nevében felháborodását fejezte ki „a halálos fegyverek egy hadviselő félnek történő szállítása” miatt. „Meglepődtünk, hogy hazánk fegyvereket küld Ukrajnába, amely konfliktusban áll egy másik országgal, ami gyengíti a hadseregünket, és belerángatja Franciaországot egy olyan háborúba, amelyet nem akar” – mondta a francia katonai veterán.

    2022 májusában a francia fegyveres erők állapotát vizsgáló parlamenti különbizottság arra a következtetésre jutott, hogy a francia hadsereg teljesen felkészületlen egy új fegyveres konfliktusra. A hadseregnek nincsenek repülőgépei, hajói, tankjai, ágyúi és mindenekelőtt lőszere. A bizottság elnöke, Christian Cambon szenátor megjegyzi, hogy „a tankok a szabványos lőszer kevesebb mint felével rendelkeznek, és ugyanez vonatkozik a hajókra is”. mutat rá Cambon:

    „Az új generációs fegyverek esetében a helyzet még rosszabb. Franciaország hamarosan teljesen a külföldi beszállítóktól fog függeni. Most már szinte semmit sem termelünk“.

    Míg a francia hadsereg még mindig a legnagyobb katonai erő Európában, a brit hadsereg már nem számít „csúcshadseregnek”. Ezt mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő a brit védelmi miniszterrel, Ben Wallace-szal nemrégiben készített interjúban. A brit hadseregről alkotott rossz véleményt megerősítette Tobias Ellwood nyugalmazott ezredes, az alsóház védelmi bizottságának elnöke, aki a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy „a brit hadsereg szörnyű állapotban van”. Jelenleg 76 ezer katonája van, de a gazdasági válság miatt a létszámot 73 ezerre csökkentik. A hadsereg jelenleg fele akkora, mint 1990-ben volt, és a napóleoni háborúk óta a legkisebb létszámú.

    Hamish de Bretton Gordon, a brit hadsereg nyugalmazott tisztje a The Independent című újságnak nyilatkozott: „14 tank Ukrajnába történő áthelyezése kárt okoz a saját erőinknek. Simon Englim hadtörténész megjegyzi, hogy a brit Challenger harckocsik „már nem állnak szolgálatban, és Ukrajna is hamarosan megtudja, míg a Scimitar könnyű harckocsik az 1960-as évek vége óta állnak szolgálatban. A brit hadsereg harcképességének csökkenése a 42 éve tartó alulfinanszírozás eredménye, és az, hogy a hadsereg képtelen értelmesen elkölteni még azt a pénzt is, amit a kormány adott neki – írja a The Independent.

    A Sky News felvázolta a brit fegyveres erők előtt álló probléma nagyságrendjét. Egy nagyobb fegyveres konfliktus esetén a hadsereg napokon belül kifogyna a lőszerből. Az ország képtelen megvédeni a légterét, tekintve a modern rakéták és drónok képességeit. Öt-tíz évbe telne, amíg a brit hadsereg képes lenne egy teljes harci hadosztályt felállítani több mint 30 000 emberrel, nehéz harckocsik, tüzérségi rendszerek és helikopterek támogatásával.

    André Wüstner ezredes, a Bundeswehr katonai szövetségének elnöke szerint a Leopard harckocsik Németországból Ukrajnába tervezett szállítása gyengítené a Bundeswehr harckészültségét. Szerinte a német fegyveres erők a modern történelem legsúlyosabb védelmi válságával néznnek szembe. A Deutschlandfunknak adott interjújában az ezredes „katasztrofálisnak” nevezte a német kormány elmúlt évtizedekben folytatott védelmi politikáját, és megjegyezte, hogy a Bundeswehrből szinte minden hiányzik, amire egy modern hadseregnek szüksége van. Ales Miloradovic szerint a nyugati hadseregek és politikusok közötti nézeteltérések az Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatban aláássák az Észak-atlanti Szövetség alapjait, amelynek tagjai egyre inkább aggódnak az ukrán válság eszkalálódásának kiszámíthatatlan következményei miatt. A növekvő elégedetlenséget tovább fokozza az európai katonai személyzet tervezett rotációja, amelyet Washington azért tervez, hogy lojális amerikai tiszteket és tábornokokat helyezzen el a NATO hadseregek kulcspozícióiban.

    https://www.armadnymagazin.sk/2023/02/10/na-pozadi-skandalu-v-ramsteine-nezhody-medzi-zapadnymi-armadami-a-politikmi-v-otazke-pomoci-ukrajine-podkopavaju-zaklady-nato/

  73. 72 Bendegúz
    Van igazságod, de azért a jelenlegi helyzetet lehet úgy lefesteni, hogy Európának áldozatot kell hozni, hogy megállítsák az agresszort, még ha az áldozatokat is kíván átmenetileg.
    De azt már nehezebb lenne kimagyarázni, ha az amerikain kívüli alternatív források is be lennének dugítva.
    Azt már nem lehetne így megideologizálni, és mindenki látná, hogy a király meztelen. Mindenkinek nem lehet bekötni a szemét…

  74. Károly,

    Savanyú a szőlő, nem jött be Európa megfagyása,(amiről te is elég sokat deríváltál) sőt rekord idő alatt alkalmazkodott a kialakult új helyzethez és még a gazdasága is kisebb veszteségekkel megússza?

    Ez a különbség az egyszemélyes, rugalmatlan, önkorrekcióra alkalmatlan lator rezsimek és a demokráciák között. Ez utóbbiak sem tökéletesek, de még mindig sokkal, de sokkal hatékonyabbak, emberségesebbek, mint a Putyin féle rendszerek.

  75. 73. Avatar
    Igen, a Vitol a világ egyik legnagyobb olajjal üzletelő vállalata.

    #https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-08/eu-energy-crisis-sparked-by-ukraine-war-to-create-blackouts-in-poor-countries?srnd=premium-europe#xj4y7vzkg&leadSource=uverify%20wall&leadSource=uverify%20wall

    és ebből szemléz a ripost.hu
    #https://ripost.hu/kulfold/2022/11/az-eu-minden-foldgazt-felvasarol-a-szegeny-orszagok-elol

    2022 év vége felé érdekelt és kerestem rá, hogy milyen LNG gáz az amit európa felvásárolt. Mert olyan nincs, hogy havi többmillió köbméter LNG gáz terem a semmiből. Azt valaki elől elszipkázzuk. Akkoriban több írás is foglalkozott ezzel a problémával. Most azért vált ismét aktuálissá a történet, mert az öröm mellett, hogy az európai tárolók még szinte teli vannak, eszembe juttatta, másoknak ez mekkora bánat, amit mi okoztunk. Ez az ostor olyanokon csattant, akiknek vékképp semmi közük az orosz ukrán harcokhoz és az európai szankciókhoz.

  76. (Nemtudom már mit hová írjak, mert minden poszt alatt megy mindenféle téma).

    Szóval: harcászati szint.

    Tegnap olvastam, hogy az oroszok valami 2700 harckocsit és közel 4000 egyéb harcjárművet állítottak készenlétbe a most (vagy mostanában) meginduló offenzívájukhoz.

    Ez a videó mai és azt mutatja, hogy az oroszok 30 tankkal támadtak Vuhledarnál, de a támadás roncsderbivel és orosz futással végződött.

    #https://www.youtube.com/watch?v=pNWlJrdsGWg

    Vajon milyen esély lehet egy sikeres átfogó orosz támadásra a drónokkal támogatott, precíz nyugati tüzérséggel felszerelt ukrán erőkkel szemben, akik ráadásul ki vannak tömve egy személy által hordozható és indítható hatékony páncéltörő fegyverekkel is?

  77. 75. Hubab

    Még nem tömte el az USA az alternatív forrásokat, mert nincsennek is teljesen beizzítva. DE azért próbálkozik. Pl. Ursula van de Lejebb elszaladt Katarba gázért. Meg is ígérték hogy adnak. Aztán véletlenül kirobbant a Katari EU képviselők megvesztegetési botránya, mire fel Katar beintett, hogy nem úgy és nem annyit fog adni mint ígérte. vagyis majd semmit. Most ami LNG jön az EU-ba, nagyrészt USA és átcímkézett orosz gáz jó drágán. De sebaj, az agresszor orosz miatt megéri.
    Most a téllel szerencsénk volt, így maradtak tartalékok. Egyelőre. Ha még két hetet tartanak a mínuszok, azok is elolvadnak. Kérdés, hogy mivel töltjük fel a tározókat. Mert, hogy LNG-vel nem lehet, az biztos. Túl drága ahhoz, hogy ide oda fejtéssel 20-30%-os veszteségeket „termeljünk”. Persze az USA-nak semmi nem drága, főleg ha már kifizettük neki. Maradjunk annyiban, hogy orosz gáz nélkül az EU ipara nem versenyképes. Előbb utóbb el fog vándorolni az ami életben akar maradni.
    És ezt mind látják az EU-s vezetők és nem tesznek ellene semmit. Sőt tovább vágják maguk alatt a fát. Miért is ne, ha ez a megbízójuk érdekeit szolgálja. És ha kételyeid vannak, hogy jelen csúcsvezetők kinek az érdekeit szolgálják, nézz utána a CV-ik között, melyik mennyi ideig volt kint az USA-ba vagy dolgozott Európa területén lévő USA pénzügyi érdekeltségnél. Ennél pontosabb marker nincs annak tekintetében, hogy ki kinek a szolgája.

    78. Gyarmathy

    És hány ilyent sikertelen támadást voltak kénytelenek az ukránok elszenvedni. Hány és hány videó volt amikor az ukránok több tucat harckocsival próbáltak áttörni, aztán bevert fejjel menekültek, ahogy most a ruszkik.
    És ne feledd egyelőre nem Oo. területén folynak a harcok, hanem ukrajna területén. Hogy mi lesz a jövőben, azt senki nem tudja. Én arra tippelek, hogy Ukrajna elesik 2-3 éven belül. Ha csak a NATO be nem lép (egyébként nem tudom, hogy lépne, be amikor Ukrajna nem tag), de az akkor már Vh. Persze bemehet segíteni a lengyel is, csak az akkor minket nem kötelez.

  78. Ihor Zsovkva, az ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője.

    Távirati stílusban. – Szinte nulla a lőszerünk. stop Küldjetek sürgősen lőszert. stop Küldjetek tüzérségi rendszereket. stop Tankokat is küldjetek.stop Repülőgépeket is küldjetek. stop
    Ez már az én kiegészítésem. Küldjetek ukránokat. stop Már a gyerekeket és öregeket, nőket, rokkantakat sorozzuk. stop
    Talán mindenki ismeri azt a történetet, mikor a távol lévő szülők hazatelefonálnak és érdeklődnek mi újság otthon.
    A gyerek meg mondjja, hogy megégett a macska. De miért égett meg? -kérdezik a szülők. Az istálótól perzselődött meg. -feleli a gyerek. Az istálló mitől gyulladt ki, – kérdik aggódva. Hát a házról átterjedt a tűz.
    A jövőbe nem láthatunk, de egyenlőre az ukrán helyzet egyre inkább hasonlít erre a telefonbeszélgetésre.

    #https://www.bloomberg.com/news/videos/2023-02-09/full-digital-ihor-zhovkva-video

    A jóbarát mindig segít, ha kell. A vezetékek felrobbantásával megkönnyítették európa végleges leválását az orosz gázról.
    Miért törte el a barátja mindkét lábát? – kérdezte a rendőr.
    Azért, mert ezután nem tud a szomszédjában működő csaló boltoshoz menni vásárolni, hanem házhoz rendel tőlem. – feleli a jóbarát.

  79. 79 – Bendegúz

    „És hány ilyent sikertelen támadást voltak kénytelenek az ukránok elszenvedni. Hány és hány videó volt amikor az ukránok több tucat harckocsival próbáltak áttörni, aztán bevert fejjel menekültek, ahogy most a ruszkik.”

    Költői kérdések.

    Egyébként Ugledarnál (amit Gyarmathy ukránul Vuhledarnak hív) különösen nehéz a támadók dolga a terepviszonyok miatt. De csak idő kérdése, hogy az oroszok innen is kisöprik az ukránokat.
    A harci mozdulatot irányító orosz parancsnokok itt alulbecsülték a helyzetet és hibákat vétettek, ez nem vitás. Itt és most az ukránok kerekedtek felül, de a harci állások vonalán ezt nem lehet látni, egyáltalán nincs szó ukrán előrenyomulásról.

    Érdekesség: a csapást elszenvedő orosz alakulat távol-keleti volt, valamelyik csendes-óceáni hadosztályhoz tartozó katonák voltak ott. Nem dicsérik a parancsnokaikat az orosz portálokon, keményen megfizette a tanulópénzt ez az alakulat. Le fogják vonni a tanulságokat, ez sem kétséges.

  80. „És hány ilyent sikertelen támadást voltak kénytelenek az ukránok elszenvedni. Hány és hány videó volt amikor az ukránok több tucat harckocsival próbáltak áttörni, aztán bevert fejjel menekültek, ahogy most a ruszkik.”

    Bendegúz,

    Mutass már akkor néhányat? Biztosan megvannak még.

    Kíváncsi lettem volna a véleményekre, érvekre, hogy az oroszoknak milyen esélyük van előretörni a rendkívűl hatékony javelinek meg nlawok erdejében plusz az amerikai hírszerzés támogatta, drónokkal felszerelt ukrán precíziós tüzérség teljesítményeit látva.

    No de mindegy, majd meglátjuk hamarosan a fejleményeket.

  81. 82. Gyarmathy

    Miért ne lenne esélyük előretörni?
    Hogy nehezített a pálya az tiszta sor, de azért az oroszok messze nem esélytelenek.

    Ha megnézed az elmúlt 10 év izraeli, török-szír és szaúdi-jemeni akcióit, ott is képesek voltak harckocsikkal előretörni, pedig volt bőven TOW-2 meg Kornet, sőt, kilőtt páncélos is Leo-2-től M1A1-ig. De ennél azért kicsit bonyolultabb dolog az összfegyvernemi harcászat, nem egy autóskártya színvonala és egyébként akkor harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű már nem is kellene senkinek sehol, hiszen mindegyik oldalon óriási mennyiségű ATGM fegyver van.

    Ha nem lenne igaza Bendegúznak abban, amit ír, akkor hol van az eredeti ukrán haderő hardver állománya (több ezer harckocsiról és páncélozott harcjárműről beszélünk) és miért kell körbekalapozni az egész NATO-t újabb harckocsikért?
    Oké, hogy az oroszokat kell ekézni egész nap, de közben az alap ukrán haderő már egy ideje nem létezik, pedig nem kicsi hadsereg volt az sem.

  82. 83. MangaM,

    A háború tavaly február 24-e kezdete után, mondjuk úgy március közepétől volt-e egyáltalán erőteljes orosz előretörés és siker?
    Nem emlékszem ilyenre.
    (Na jó ez sem igaz, mert ott volt Mariupol meg Liszicsanszk, de volt veszteség is bőven.)

    Inkább páncélosokkal történő gyors előretörésre, áttörésre gondolok.

    A most megszállva tartott területet az oroszok a háború első napjaiban vagy mondjuk két hetében foglalták el, azóta nem sokra mentek. Kicsit nyertek, még többet azonban vesztettek. És nem látom, hogy mitől változna ez meg.

    Olvassatok Anton Bendarjevskiy-t:

    „Megint csak reagálni szeretnék a hazai médiában is terjedő véleményekre és hírekre, miszerint „közel van az ukrán összeomlás”, „az oroszok jól állnak”, és „hamarosan áttörik az ukrán védelmet”, „az ukrán haderő elfogy”, stb. stb. Látom, hogy ezek honnan jönnek, az orosz média előszeretettel indítja útnak ezeket a várakozásokat, csak nem értem, hogy miért veszi át a hazai nyilvánosság egy része bármiféle kritika nélkül.

    Az igazság az, hogy ilyen gondolatok most már sem az orosz vezetés, sem az orosz katonai vezérkar, sem az orosz katonai tudósítók között sincsenek. Tavaly év vége óta el is indult egy olyan irányba a Kreml kommunikációja, hogy készülni kell arra, hogy ez egy hosszú „különleges katonai művelet” lesz, nem lesz egyhamar vége.
    És akkor hadd idézzem ide Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánjellegű zsoldos vállalat, a Wagner csoport február 10-én pénteken adott interjúját, amelyet egy ismert orosz katonai újságírónak, Szemjon Pegovnak adta:

    „Ha el akarjuk érni a Dnyeper vonalát, akkor még 3 évre van szükségünk. Ha el kell érnünk a DNR és LNR adminisztratív határait, akkor legalább másfél-két évet kell dolgoznunk rajta” – mondta Prigozsin. Forrás: #https://t.me/wargonzo/10816″

    (Mai facebook bejegyzése)

    Nagy csodálkozásomra Kastélyrobi is egyetért. 🙂

  83. 84. Gyarmathy

    Tegnap a másik poszt alatt erről írtam, hogy én nem várok semmiféle új nagy hadműveletet (Megszűnt propaganda 74. hsz.), ráadásul ezt nem az orosz, hanem a nyugati sajtó (Foreign Affairs) hirdeti. Az oroszok sehol nem ígértek nagy hadműveletet.

    Prigozsin szavait ugyanolyan óvatosan kell kezelni, mint Szrelkovét.
    Prigozsinnak hol érdeke, hogy gyors befejezés legyen? Sehol. Addig van beleszólása a legfelső orosz hatalmi elit dolgaiba, amíg a Wagner Group nélkülözhetetlen az ukrán fronton.

    A Putyin-Sojgu-Geraszimov vonal áll szemben a Medvegyed-Szurovikin-Prigozsin hármassal, de ezekről a lényeges orosz belső hatalmi erővonalakról például egyetlen Oroszország szakértő sem beszél soha…

  84. 83. MangaM,

    „Oké, hogy az oroszokat kell ekézni egész nap, de közben az alap ukrán haderő már egy ideje nem létezik…”

    Nem orosz haderőt akartál mondani?

    „A Rybar nevű, formálisan nem állami, viszont a háborúról nagyon részletesen, több nyelven, térképekkel is tudósító orosz Telegram-csatorna alapítója egy pár nappal ezelőtti tévéadásban úgy nyilatkozott, hogy az orosz légidesszant-erők (VDV) 2022 szeptemberére, tehát a részleges mozgósítás bejelentésének idejére már elveszítették állományuk 40-50%-át (!). És ez ugye a négy hónappal ezelőtti állapot….” #https://twitter.com/wartranslated/status/1620409293353918464?fbclid=IwAR1lQFg0l7vPx9uH7KVCueKrL1SUZjlYCmugvvUplftMLr6hhYBfmO5Ne1s

    Kiképzőtisztje is alig maradt az orosz seregnek.

    Újabb hír, hogy az orosz csendes óceáni flottájukból a hajókról a legénység egy részét kivonják és viszik gyalogosnak Ukrajnába.

    Van sok berángatott, besorozott emberük az oroszoknak Ukrajnában, de ez már nem az a harcértékű sereg, mint egy éve, az egységek jó része a parancsmegtagadás szintjén jár, moráljuk a béka segge alatt van.

  85. Lehet hogy McGregort tévesen in formálták?

    Douglas Macgregor volt amerikai védelmi miniszter tanácsadója szerint Artemovszk közelében megsemmisültek azok a tartalékok, amelyeket Kijev egy ellentámadáshoz tervezett felhasználni az ország déli részén.

    Az amerikai nyugállományú ezredes szerint a Bakhmut, oroszul Artemovszknak nevezett település az ukrán erők számára súlyos vérfürdővé vált.

    „Az ukránoknak körülbelül 14-15 dandárjuk volt 4.000 emberrel Bakhmutban. Kettő-három kivételével mindet kivonták. Személyzetük 70 százalékát elvesztették” – magyarázta Macgregor.

    Rámutatott, hogy Szoledar az orosz hadsereg kezére került, a Bakhmut környéki városok fokozatosan kapitulálnak, és az ukrán erők számára nehéz lesz megtartani ezt a várost. Macgregor feltételezései szerint ezért hamarosan elesik.

    Gorlovka és Artyomovszk / Bakhmut közelében fokozódik a frontcsatározás

    #https://rumble.com/v26h3a6-bakhmut-is-a-terrible-blood-bath-for-ukrainian-army.html

    De igazság szerint 23 már az ufókról fog szólni…
    #https://nepszava.hu/3184785_eszak-amerika-repulo-targy

  86. 85. Gyarmathy

    Nem, nem oroszt akartam írni.

    Twitter, Telegram, VK, satöbbi…, ne már, de komolyan. Ezeket hagyjuk, nagyjából napi ezer hír-ellenhír, videó és ellenvideó minden oldalról, a fele esti mese.

    A Csendes-óceáni Flotta tengerészeit viszik gyalogosnak Ukrajnába?
    Ez komoly?
    Mi a hírforrás?

    Félreértés ne legyen, első perctől kezdve stratégiai baklövésnek tartottam a háború megindítását a katonai eredményétől függetlenül, visszakereshető az összes tavaly február-márciusi véleményem ezen a blogon is meg a htka-n is. De ettől még nem fogok átmenni debilbe, az a tömény maszlag, ami a médiából azóta is ömlik mentális gyomorrontást okoz.

    Csak egy megjegyzés: Az USA egy év alatt 110 milliárd (!!!) dollárt költött Ukrajnára, ami több, mint az oroszok éves katonai költségvetése. Ehhez képest még mindig nem verték ki őket Ukrajnából és még mindig létezik az orosz hadsereg, bár hetente elfogy a rakétájuk és havonta minden harckocsijuk. Ez nem gyanús egy kicsit sem?

    Szóval keleti és nyugati agitprop, én egyelőre maradnék a realitások talaján.

  87. 86. Vaszil

    Persze, Mcgregor totál nincs képben.

    Foreign Policy:
    Egy meg nem nevezett ukrán tisztségviselő szerint az orosz haderő rövidesen hatalmas támadást indít több százezer katonával, 1800 db harckocsival, 3950 páncélozott harcjárművel, 2700 db tüzérségi rendszerrel, 810 db MLRS rakétavetővel, 400 db vadászbombázóval és 300 db helipotrerrel.
    https://foreignpolicy.com/2023/02/08/ukraine-russia-counteroffensive-abrams-tanks-putin-war/

    Na most akkor itt valaki hazudik.
    Elfogyott az orosz haderő, de közben egy eredeti ukrán haderő méretével megegyező újabb csoportosítással indítanak az oroszok egy gigantikus támadást?
    Most akkor van még harckocsija, tüzérsége, harci gépe a ruszkiknak vagy nincs?
    Van még cirkáló rakétájuk, vagy a minap lőtték el az utolsó 50 db-ot?

    Egyébként nincs szükség ilyen offenzívára, a tüzérség folyamatosan darál be mindent a frontvonalakon és bár köztudott, hogy minden nap elfogy a lőszerük is, de azért csak dolgozik tovább az a tüzérség.

    De mindegy, hagyjuk, Ukrajna rövidesen győz, egy egyértelmű.

  88. 89 : MangaMonguz

    Eznem videójáték, ez van. Erről a pirosak-zöldekről valamiért mégis beugrik egy ezred éles Hajmáskéren, ahol oroszok voltak páncélosokkal, a mi lövészeink meg kopogtatták őket 75-ben. Nagy buli volt.
    Persze ott nem lőttek vissza..

  89. MangaM,

    Twitter nem oké, rumble oké? 🙂

    Na mindegy, köszi, hogy leírtátok, mit gondoltok. Most várni kell néhány hetet, vagy 1-2 hónapot is, hogy lássuk mi lesz.

  90. 91. Gyarmathy

    Ki és hol mondta, hogy oké bármelyik is? Mcgregor ellenben ritkán beszél hülyeséget, legalábbis eddig még nem sikerült rajta kapni, ellenben egyéb szakértőkkel.

    A CSOF tengerészeinek bokorugró katonaként való ukrajnai bevetése honnan jött?

  91. 84:Gyarmathy:
    „Olvassatok Anton Bendarjevskiy”
    Olvasom, hallgatom de csak arra jutok, hogy a vágy vezérelt énje felülírja a józan eszét. Kár, mert vannak jó meglátásai és nem lenne hülye.
    Aki azt mondja, hogy 6 év alatt Ukrajna előrébb fog tartani mint volt a háború kitörésekor és példának Horvátországot állítja mint pozitív demográfiai forgatókönyv, vagy a nyugatnak aprópénz Ukrajna gazdasági helyreállítása (II. v.háborút hozza párhuzamként), stb.
    Szóval van néhány olyan kijelentése ami nem veszi figyelembe a mai valóságot ezért elbizonytalanít a többi érvével kapcsolatban is.

    De ha már ajánásnál tartunk. Neked sem ártana, ha meghallgatnád néha Vukicsot, Castel-t, Respergert, Demkót. Tudom Oroszbarátok … én inkább realistábbnak nevezném őket.

  92. OFF:

    Pár hónapja már szó volt róla, hogy a világháborús projekt sikertelensége esetén a következő globális műsorszám az UFO támadás lesz.

    „Vasárnap az észak-amerikai légteret felügyelő amerikai légierő tábornoka az azonosítatlan objektumok kilövése után azt mondta, egyelőre nem zárja ki az idegeneket vagy bármilyen más magyarázatot az USA hírszerzésének szakértőinek hivatkozva – írja a Reuters.”
    https://liner.hu/usa-ufo-idegen-lenyek/
    „A földönkívüli eredetet firtató kérdésre Glen VanHerck tábornok azt felelte, hagyja, hogy a hírszerzők és a kémelhárítók dűlőre jussanak ebben. „Nem zártam ki semmit.” Vasárnap egy F-16-os vadászgép lőtt ki egy nyolcszög alakú objektumot a Huron-tó felett az amerikai-kanadai határon, mely ugyancsak felvet pár kérdést.”

    Tessék, az érzékenyítés megkezdődött, jönnek a marslakók.

  93. 93. berko

    Egyetértek. Anton Rácz András tanítványa egyébként, annak az Oroszország-szakértőnek, akinek egy értelmes meglátása sem volt a Geraszimov-Szurovikin (Armageddon tábornok) féle kremlbeli helycserés támadásban, pedig nem piti törésvonal van az orosz hatalmi eliten belül már egy jó ideje. Antontól egyelőre sokat ne várjatok.
    Hogy Ukrajna hol és hogy lesz 6 év múlva, majd meglátjuk, de amit Anton állít, az egy sci-fi.

    Resperger igazi katona, Vukics és Castel pedig emellett testközelből látott már valódi harcot és háborút. Hozzájuk képest a többi aktuális divatszakértő egy bohóc a témában.

  94. 94 – MangaMonguz

    „…pedig nem piti törésvonal van az orosz hatalmi eliten belül már egy jó ideje.”

    Ez igaz. Ha a fejedelemségek korát is beleszámoljuk, akkor kb. 1000 éve.
    Tudom, hogy te feljebb nem éppen erre céloztál, de igazából erről van szó ma is. Igazából ez Oroszország messze legnagyobb problémája, mindig is ez volt.

  95. 97. Zsolt

    Tegnap írtam egy hozzászólást, de beragadt, a lényeget megismétlem:

    A jelenlegi orosz felső politikai elitben két fő vonal fut párhuzamosan (és a hagyományoknak megfelelően), az egyik a nyugatos/atlantista bekötésű vonal, a másik eurázsista vonal.

    Jelen idő szerint a Putyin-Sojgu-Geraszimov trió képviseli az egyik vonulatot, a Medvegyev-Prigozsin-Szurovikin trió a másikat. Az ezen a blogon is sokat emlegetett és híres Oroszország szakértők még csak említés szintjén sem adtak erre vonatkozóan semmiféle elemezést, holott a jövő alakulásának szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a két trió belső hatalmi súlya hogyan változik.

    Igen, ebben az összefüggésben vizsgálva a dolgot a Nyugat szempontjából valójában Putyinék a kisebbik rossz (és ezt a Nyugat is tudja), de ezt értelemszerűen nem mondhatja ki a nyugatos szakértő gárda, mert akkor megdől az eddig felépített antiputyini narratíva.

  96. 98. MangaMonguz

    Akkor Putyin-Sojgu-Geraszimov nyugatias/atlantista vonal lenne? Mert szerintem a Medvegyev, Orosz Nemzeti Bank és egyéb pénzügyi körök lennének azok.
    Habár ahogy Putyin simogatja az ukránokat lassan egy éve, kételyeim vannak orientáltságával kapcsolatban. Mint írtam, az is lehet, hogy Oo. ellen játszik, mivelhogy beszervezték már korábban (amíg kint volt No.-ban). De az is lehet, hogy ez a sok megmagyarázhatatlan balfaxkodása, csupán az ukrán helyzet benézésének köszönhető.

  97. 99. Bendegúz

    A KGB felső vezetése a szovjet időkben is atlantista vonal volt. Putyin a KGB drezdai rezidenseként működött, majd a szintén atlantista báb Jelcin emelte pozícióba 1999-ben.
    Putyin azért is volt képes gyorsan helyre tenni az orosz oligarchiákat az első években, mert megfelelő támogatása volt belülről és „kívülről” is.
    Ugyanígy, Putyin azért tudta Oroszországot belülről stabilizálni, mert egyes nyugati vonalaknak ez volt az érdeke és segítették is ebben.

    Jelen idő szerint a Nyugat elitjén belül is egyre komolyabb törésvonalak vannak – most hagyjuk az álszent kamu meséket – és az USA a saját hegemón birodalmát akarja menteni, ez pedig értelemszerűen ellenérdekeltté tette több nyugati középhatalommal is. Az orosz vonal alapvetően német és francia bekötésű meglehetősen régóta, viszont a német és a francia érdekek még véletlenül sem esnek egybe az USA érdekeivel. Innentől kezdve a képlet egyszerű: szét kell verni a német-orosz és a német-francia együttműködést. A putyini vonal innentől kezdve ellenség, akármilyen is volt az eredeti „bekötöttsége”.

  98. 99 – Bendegúz

    Szeretnék Tőled (és még egy valakitől, őt is majd külön megszólítom) valamit privátban megkérdezni.
    Ha nem gond a részedről, megadnád az e-mail címedet, kérlek? Ide elküldheted:
    zsoltaforumrol@citromail.hu

    Ha megadod, akkor jelentkezni fogok nálad, nem biztos, hogy még ma, de mindenképpen hamarosan.

    Köszönöm.

  99. 95. MangaM.

    „Tessék, az érzékenyítés megkezdődött, jönnek a marslakók.”

    Remélem, ismét békével jönnek:

  100. 102 – SZVP

    Már az is az eszembe jutott, hogy ettől az istenkomplexusos bagázstól, amelyik „elitnek” képzeli magát csak úgy fogunk tudni megszabadulni, hogy a végén a tömegek suttyóságát és hiszékenységét látva beleszakadnak a röhögésbe és elpattannak az erek bennük. Lehet, hogy ez a legreálisabb forgatókönyv a pusztulásukra. 🙂

  101. 9, 47: János,
    ha esetleg még itt vagy:

    Milyen
    kommunikációs csatornákat nézegetsz, hogy a Kahovkai-gát felrobbantását már februárban kikövetkeztetted és egyéb kisebb eseményekről is rendszeresen hoztál híreket?

    Virtuális meghajtóról és előfizetős VPN-ről nyomod?

    A Kahovkai-tározó megsemmisülésével talán lehetősége lesz a megmaradt ukrán népnek a valamikori kozák (Zaporizzsje Sich-ek, Veliky Lug, kurgánok, erdők stb…) ártéri gazdálkodási-rendszert egy kis részen helyreállítani… moszkvai segítséggel.

  102. 104 – Gumihuszar

    Mi van, magaddal beszélgetsz? Ittál?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük