(4067) Atomtámadás

Tibor bá’ fordítása online

Egy orosz atomtámadás következményei katasztrofálisak lennének, és nem csak Ukrajna számára.

 

89. útban a 90. felé

Ukrajnában vagy azon kívül Putyin Oroszországa konfrontációs eszközei közé tartozhatnak vegyi vagy biológiai fegyverek használata. Putyin megsemmisítheti az energiavezetékeket vagy a tengerfenéki infrastruktúrát, vagy kibertámadásokat hajthat végre a nyugati pénzintézetek ellen. A taktikai nukleáris fegyverek alkalmazása lehet az utolsó mentsvára. Putyin egy szeptember 30-i beszédében felhozta Hirosimát és Nagaszakit, és zavaros értelmezéseket kínált a második világháború végfázisáról. A hasonlat finoman szólva is tökéletlen. Ha Oroszország taktikai atomfegyvert használna Ukrajnában, Kijev nem adná meg magát. Egyrészt az ukránok tudják, hogy az orosz megszállás egyenértékű országuk kipusztulásával, ami 1945-ben Japán esetében nem volt igaz. Ráadásul Japán akkoriban elvesztette a háborút. 2022 végén Oroszország vesztésre áll.

Egy nukleáris támadás következményei katasztrofálisak lennének, és nem csak az ukrán lakosságra nézve. A háború azonban folytatódna, és a nukleáris fegyverek a helyszínen nem sokat segítenének az orosz katonáknak. Ehelyett Oroszország nemzetközi felháborodással nézne szembe. Brazília, Kína és India egyelőre nem ítélte el Oroszország invázióját, de egyik ország sem támogatja igazán Moszkvát annak szörnyűséges háborújában, és egyik sem támogatná az atomfegyverek használatát. Hszi Csin-ping kínai elnök ezt novemberben nyilvánosan kimondta: miután találkozott Olaf Scholz német kancellárral, nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy a vezetők „közösen ellenzik az atomfegyverek használatát vagy az azzal való fenyegetést”. Ha Putyin dacolna ezzel a figyelmeztetéssel, elszigetelt pária lenne, akit gazdaságilag és talán katonailag is megbüntethet egy globális koalíció.

Oroszország számára tehát a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetőzés nagyobb hasznot hoz, mint a tényleges végrehajtás. De Putyin még mindig ezen az úton járhat: elvégre az invázió megindítása látványosan rosszul kigondolt lépés volt, és mégis megtette. Ha a nukleáris tabu megdöntése mellett dönt, a NATO nem valószínű, hogy jóindulatúan válaszolna, hogy elkerülje az apokaliptikus atomcsere kockázatát. A szövetség azonban minden valószínűség szerint hagyományos erővel válaszolna az orosz hadsereg gyengítésére és a további nukleáris támadások megakadályozására, kockáztatva egy eszkalációs spirált, ha Oroszország cserébe hagyományos támadásokat indítana a NATO ellen.

Még ha ez a forgatókönyv elkerülhető is lenne, a nukleáris felhasználást követő orosz vereség veszélyes következményekkel járna. Olyan világot hozna létre, amely nélkülözi a hidegháború és a hidegháború utáni 30 év tökéletlen nukleáris egyensúlyát. Ez szerte a világban arra ösztönözné a vezetőket, hogy induljanak el az atomerőműben, mert úgy tűnik, hogy biztonságukat csak nukleáris fegyverek beszerzésével és használatukra való hajlandóságuk mutatásával lehet biztosítani. Az elterjedésének korszaka következne, ami a globális biztonság rovására menne.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

111 gondolat erről: „(4067) Atomtámadás

  1. Wishful thinking… semmi más.
    (Vagy ennyire hülyének néznek minket, vagy ennyire dilettáns hülyék és el is hiszik, amit írnak… mindkettő siralmas és szánalmasan nevetséges.)

    Vesztésre áll… meg nem sokat segítene… 😀 😀 😀

  2. 1 – Jövőnk:
    A Foreign Affairs-ban megjelent cikkeket az amerikai középosztálynak szánják. Számunkra az érdekes, hogy miként gondolkodik ez a középosztály ilyen cikkek olvasása után.

  3. “, a nukleáris felhasználást követő orosz vereség veszélyes következményekkel járna. Olyan világot hozna létre, amely nélkülözi a hidegháború és a hidegháború utáni 30 év tökéletlen nukleáris egyensúlyát. Ez szerte a világban arra ösztönözné a vezetőket, hogy induljanak el az atomerőműben, mert úgy tűnik, hogy biztonságukat csak nukleáris fegyverek beszerzésével és használatukra való hajlandóságuk mutatásával lehet biztosítani. Az elterjedésének korszaka következne, ami a globális biztonság rovására menne.”

    Ha Oroszország atomfegyver bevetése után veszítene, akkor értelmét veszítené az atomfegyver gyártása, beindulna a hagyományos fegyverkezési spirál. Orosz pilóta ismerősöm azt mondta, szerinte visszajönnek az 1990-es évek Oroszországba, emiatt lépett le külföldre.

  4. Jövőnk,

    Azt vágom, hogy te másképp értékeled a harci helyzetet, szimplán kacagsz azokon, akik szerint Oroszország „vesztésre áll”. Illetve azok ” dilettans hülyék”, mind, ne szépítsük.
    Szerinted O.o. nyerésre áll? Ilyen amikor egy nagyhatalom (katonailag) sikert sikerre halmoz?

    Kifejtenéd kérlek , miért is nem te vagy a dilettans hülye?
    Előre is köszönöm megtisztelő válaszodat.

  5. A legkevésbé valószínű az, hogy Ukrajnában használnának atomfegyvert az oroszok.
    Talán figyelmeztetésnek valami lakatlan területen, de nyilván nem a saját szobájukban.
    A nagyhatalmak gyengülésével a középhatalmak erősödnek, a mozgásterük megnő, szükségét érzik majd, hogy atomfegyvert birtokoljanak, mert enélkül nem veszik őket komolyan, nem lenne a kezükben megfelelő elrettentő erő.
    „A szövetség azonban minden valószínűség szerint hagyományos erővel válaszolna az orosz hadsereg gyengítésére és a további nukleáris támadások megakadályozására, kockáztatva egy eszkalációs spirált, ha Oroszország cserébe hagyományos támadásokat indítana a NATO ellen.”
    Hol, mikor, mit támadnának az oroszok, arra kik, hol és hogyan válaszolnának? Ez csak etetés. A hidegháborúban azzal indokolták az amerikaiak németországi nukleáris arzenálját hogy egy hagyományos orosz támadást csak ezzel lehetne kivédeni, mert akkora az orosz fölény. Most, kiderült, hogy az orosz hadsereg semmitérő, akkor az amerikaiak nyugodtan hazamehetnének?

  6. Ki ért itt Önök közül a hadtudományhoz? A katonák általában precíziós műveletekre törekednek (a különleges egységek különösen), vagyis a lehető legkisebb kockázat nélküli legnagyobb nyereség elérésére. Egy atomtámadás minden csak nem precíziós…… Tarol mindent.
    Semmi köze a tudáshoz, egy számítógépbe betáplált koordinátára egy gombnyomásra kilövi az ürge az atomtöltetet. Ujjmunka……., de a pusztításon kívül haszna nem sok van.

  7. Meglepő, hogy egy orosz méretü irdatlan ország, majd egy évvel a háború kezdete óta, amit egy kisebb és sokkal gyengébb ország ellen visel, oda jut, hogy atomfegyverek bevetését hozná fel, mint végső megoldását egy rendkivül fura háborúnak.
    Mindennapi fejjel gondolkodva, el nem képzelmé az ember, hogy egy ilyen kaliberü ország ilyen szánalmas-nevetségesen totyogna az ukrán mocsárban. Fogadjuk el az elején hangoztatott lehetőséget, hogy Putyin igyekszik kimélni a lakosságot, elvégre testvérnépként tekint reájuk, oké, rendben van.
    De miután kiderült, hogy a nyugat fegyvereket szállit az ukránoknak, miért van még mindig ép vasútvonal, országút, mezei földút Nyugat -Ukrajnában? Továbbmenve, miért nem lettek szétbombázva a szerelvények még útközben, a vágányokon?
    Ezt nem értem.
    Kijevben hogy maradt még akár egy ép kutyaól, ezt sem értem.
    Komolyan, miféle háború ez, kik vezetik, és milyen terv alapján?

  8. 7 – Bálint:

    „De miután kiderült, hogy a nyugat fegyvereket szállit az ukránoknak, miért van még mindig ép vasútvonal, országút, mezei földút Nyugat -Ukrajnában? Továbbmenve, miért nem lettek szétbombázva a szerelvények még útközben, a vágányokon?
    Ezt nem értem.
    Kijevben hogy maradt még akár egy ép kutyaól, ezt sem értem.
    Komolyan, miféle háború ez, kik vezetik, és milyen terv alapján?”

    Szívesen válaszolok arra amit nem ért. A mai világban az „információs háború” hasznosabb mint a bombák, gránátok. Nem is kell bombázni a „nyugati ellátási útvonalakat”. Ugyanis Ukrajna egy életképtelen országgá válik (szerintem már most is az). Nulla turizmussal, a gazdaság működésképtelenségével valóban már most is „lélegeztetőgépen” van. Ha a Flightradar honlapját megnézi valaki, láthatja, hogy még repülők sem igen lépnek be az ország légterébe. Mi Ukrajna kiútja? A nyugat érdemben nem segít neki, az oroszok meg engedik a nyugatot játszani a játszótéren mert tudják, hogy a nyugat semmit nem ér el egy ilyen elmaradottá tett és szegény országban. Mindig hozzáteszem: szerintem.

  9. Vidéki ember.
    „az oroszok meg engedik a nyugatot játszani a játszótéren mert tudják, hogy a nyugat semmit nem ér el egy ilyen elmaradottá tett és szegény országban”
    És közben mi történik? Szépen lassan tönkretesznek minket…
    Eddig a covid volt az adu, most a háború. Ha jól rémlik tavasszal az volt, hogy azért kell beavatkozni, mert Putyin nem fog megállni Ukrajnában hanem tovább nyomul.
    Erre lassan 1 éve tart a háború(vagy mi ez). Európa meg szopóágra került a szankcióknak köszönhetően.
    Miért nem lőtte rommá Putyin a villamos hálózatot már az elején? Ha nincs áram, nincs élet…ennyit a mondern világról. ☺Jaaaa akkor a sztárocskák(Bono, Van Damme…) sem tudnának jópofizni Ukrajnában…
    Egyébként már évekkel ezelőtt előkészítették ezt, kezdve a háborús videójátékokkal(Oroszország a fő ellenség), a „reality” műsorokkal(az amerikai paliknak hogy hogyne ukrán nő kellett). Tehát az utca embere full ruszofób lett.
    Ismét csak a felszínt kapargatjuk…Úgy néz ki mintha Putyin Schwab ellensége lenne, de a tények mást mutatnak.

  10. 8.Vidéki Ember
    …” A mai világban az “információs háború” hasznosabb mint a bombák, gránátok. Nem is kell bombázni a “nyugati ellátási útvonalakat”…
    Kedves Vidéki Ember, az információs háború fontosabb, mint az ellenségnek küldött hadianyag megsemmisitése, ebben biztos vagy?Ha tegyük fel Te , háborúban állsz közvetlen, keritésen túli szomszédoddal, és látod, hogy utcahosszában érkeznek rosszakaróidtól fegyverrel megrakott teherautók a szomszédhoz, nem rohansz felrobbantani őket még útközben?
    Inkább információs háborúba kezdel, kiállsz az utcára egy nagy táblával ” A szomszéd egy gyenge, tönkrement szerencsétlen, holnap éhenhal, fillerje nincs” -? És közben özönlik a fegyver a szomszéd udvarára?

  11. 7. Bálint,

    „De miután kiderült, hogy a nyugat fegyvereket szállit az ukránoknak, miért van még mindig ép vasútvonal, országút, mezei földút Nyugat -Ukrajnában? Továbbmenve, miért nem lettek szétbombázva a szerelvények még útközben, a vágányokon?”

    Mert kiderült, hogy az orosz hadsereg képtelen erre.
    Nem én mondom, hanem az orosz Girkin.

    Íme:

    „De miért nem bombázzuk a közlekedési infrastruktúrát?
    Mert nincs mivel, egyszerűen nincs mivel.

    Az ukránok légvédelmét nem sikerült kiiktatni, taktikai légierőnket, repülőinket könnyen lelövik. Nem tudják megsemmisíteni a rakétáinkat, amelyek azonban gyöngék, csak sérülékeny célok kiiktatására jók. Hidak ellen haszontalanok. Nincs annyi rakétánk, hogy – mint az ukránok – a HIMARS-ból egymás után kilőjenek százat, hogy egy nagy híd egyik elemét kiiktassák. Mi ezt nem engedhetjük meg magunknak. HIMARS-nak megfelelő taktikai rakétáink pedig egyszerűen nincsenek. Messze hordó rakétákat alkalmazni – túl költséges. Hogy egy hidat tönkre tegyünk, egy havi rakéta készletet kellene elhasználni.

    Lehetne bombázni repülőről, ha a repülőink repülnének. Önállóan célra tartó „vitorlázó” bombáink pedig nincsenek, pedig már mindenkinek van a világon. A szovjet időkben kifejlesztettük, de húsz éve nem gyártjuk, mert a Honvédelmi Minisztérium nem rendelt belőlük. Nem tudom, megvannak-e a gyárak, amelyek valamikor gyártották ezeket a bombákat. Nincsenek olyan bombáink, amelyeket hetven kilométerrel a céltól le lehet ejteni egy stratégiai bombázóról, s az rávezeti magát egy hídra, nagy lyukat ütve rajta. Meglévő eszközeinkkel egyetlen hidat sem voltunk képesek megsemmisíteni. […]

    Nincsenek pilóta nélküli, támadó repülőgépeink, drónjaink, amelyekkel meg lehetne bénítani Ukrajnát, mint azt az amerikaiak tették Irakban 12 évvel ezelőtt. Már akkor kétezer pilóta nélküli gépük volt, kezdve a taktikai drónokkal, amelyek század-ezred szinten nyújtanak támogatást, egészen a kétezer kilométer hatótávolságúakig, amelyek önirányító bombákat és rakétákat képesek hordozni. Mi egyszerűen nem rendelkezünk ilyenekkel. A mi Honvédelmi Minisztériumunk átaludta azt az időt, ami alatt az egész világ áttért a taktikai légierőre. […] Kiderült, hogy egyáltalán nem állunk készen modern háború viselésére.

    A ’90-es évek Szovjetuniójának fegyverkezési szintjén maradtunk, amely akkor sok tekintetben megelőzte a NATO-t. Csakhogy eltelt harminc év! Vagy elkéstünk a modernizálással, vagy nem tartottuk szükségesnek, vagy ellopták az allokált pénzeket, mivel dollár-milliárdosok nem keletkeznek a semmiből.”

  12. 11,Gyarmathy
    Szomorú és félelmetes. Félelmetes azért, mert ha Oroszo.ennyire le van rongyolódva, akkor logikus, hogy végveszély esetén atomot vet be, más hiján.

  13. 12. Bálint,

    Milyen végveszély esetén? Egyelőre még az orosz hadsereg van egy másik ország földjén. Oroszországot nem támadta meg senki.

    Az atomfegyver bevetéséről jó sokat esett szó itt ebben az évben a háború kezdete után. Tibor bá – ha jól tévedek – 99%-ra tette, hogy ez év végéig kitör az atomháború.

    Aztán az oroszok meg lettek állítva, vissza lettek szorítva számos területről, amit kezdetben elfoglaltak, sőt mélyen a határaikon belül légibázisok meg lettek támadva és az atomháború mégsem tört ki és továbbra is biztos vagyok benne, hogy nem is fog.

  14. A kérdés mindössze az, hogy a civilizált világnak, vagy oroszország hadiiparának nagyobb a kapacitása? (költői kérdés)

  15. Az Orosz Föderáció vesztésre áll? Nemcsak Ukrajnában, hanem Szíriában és Afrikában is?

    Ha állítólag vesztésre áll, akkor miért szállít le hamarosan az Iráni Iszlám Köztársaságnak minimum 24 db. tolóerő-vektor változtatásra képes Su-35 repülőgépet?

    Szergej Lavrov külügyminiszter december 28.-i beszéde újabb érdekességekkel szolgál:
    ### https://www.mid.ru/ru/press_service/video/posledniye_dobavlnenniye/1845915/ ###

    Addig baszkódik az Usa a kibertérben és a terepi multiintelligens-hálózatközpontú adatfolyamokkal a csatatereken, míg a világ legjobb uav-ja szépen beköszön az ötszögűbe.
    Az uav oldalára Sarmat lesz írva.

  16. 14. Z.Próféta

    Putyin egy héttel ezelőtti nyilatkozata. (magyar felirattal).

    #https://fb.watch/hJIfWupqY1/

    Az első mondat érdekes. „Fogytán a lőszerünk”

    Wagner katonák is mintha ilyesmire panaszkodnának:

    #https://www.youtube.com/watch?v=PjCQziSDVMU

    Nem akarok belelátni semmit, csak érdekesség.

  17. Oroszországot föderációnak nevezni eufemizmus.

  18. Gyarmathy + Z Próféta
    Még mielöt az oroszországot elsiratnánk:
    1. Moszkvában zajlik az élet, Kievben sötétség
    2. Ukrajna kb 20%-ból kiverve az ukrán sereg
    3. Ukrajna jövöje az lesz ami az USA akciói után
    szokot maradni lásd Afganisztán, Irak,Libia…

  19. 15. János,

    Jó reggelt kívánok! Így tíz hónap orosz produkció után ideje lenne már ébredezni.

    Nem feltűnő, hogy egy (valaha volt) 70 ezres kisvárost az orosz haderő több hónapja képtelen bevenni? Hogy több tízezer km2-t visszafoglaltak az ukránok?

    A szarmatról meg mindenfélét lehet olvasni. Nekem a háború utolsó szakaszában lévő hitleri Németország csodafegyverekbe vetett bizalma jut eszembe arról, amit írtál.
    A kölcsönös nukleáris megsemmisítés képességét nem vitatja senki.

    Viszont az, hogy az oroszok időről időre (hol Lavrov, hogy Medvegyev) a nukleáris fegyverekkel fenyegetőznek, ezzel a gyengeségüket árulják el. Azt, hogy nem túl jól mennek számukra a dolgok Ukrajnában.

  20. Ödön
    A világ „legvidámabb” városa a náci Berlin volt.

  21. 18. ödön,

    #https://www.youtube.com/watch?v=JW6Y75BghTM

    Nem olyan rossz ez ahhoz képest, hogy ma volt a legutóbbi orosz támadóhullám az ukrán infrastruktúra ellen, ami már közel három hónapja zajlik.

    És hogy mit hoz a jövő Ukrajna (és Oroszország) számára, azt majd meglátjuk. (Kíváncsi lennék mit jósoltál mondjuk február végén vagy márciusban és hogy abból mi jött be).

  22. 13 – Gyarmathy:
    Ilyen hülyeséget sose mondtam. A 99 % stimmel, de időkorlát nélkül.

  23. Sokáig úgy gondoltam, hogy a liberálisok tulajdonképpen, tudják, mi a valóság, de fizetik őket azért, hogy játsszák a hülyét, illetve hogy ne akarjanak valóságot látni. Egyszerűen nem egyszerű elhinni, hogy valaki annyira kicsavart gondolkodású és élhetetlen legyen, mint egy liberális, aki faarccal magyarázza, illetve mantrázza, hogy a nemzeti érzés rossz, buzinak lenni egészséges, és dicsőséges, vagy hogy „egybizonyosetnikum” és szegény migrik bűnözése és kirívóan degenerált magaviselete a többségi társadalom kirekesztő gonoszsága miatt van, Oroszország a legsötétebb és legforróbb pokol, Putyin maga a patás ördög, stb….
    De sajnos, be kell látni, hogy ezeket külön tenyésztik, és azt is meg kell érteni, hogy józan valóságérzethez elengedhetetlenül szükséges az, hogy az ember a valóságban kényszerüljön élni. Azt gondolom, hogy ezek a való világban életképtelenek. Tehát, nem meglepő, hogy egyébként is hülyék.
    Arra a végkövetkeztetésre jutottam, hogy ez a libsi fajta nem játssza a hülyét, hanem ők valóban ennyire életből és valóságból felmentett idióták… És mit lehet egy ilyennel érdemben a világ dolgairól vitatkozni, véleményt cserélni? Semmit.
    Itt az „értelmes emberek vitafórumán” ezekkel az emberekkel egyszerűen nem lehet beszélni, maximum hozzájuk beszélni – de az kb. annyi, mintha a rádióddal vitatkoznál….

  24. Mackómuki

    A szalmabábérvelés egy klasszikus érvelési hiba.
    Az írásod tökéletesen illusztrálja.
    Amikor erre példát kell felhozni, idézni foglak.
    Boldog új évet!

  25. A „civilizált világ”! lenne pl. az USA?

    – nagyon kemény-

  26. 16. Gyarmathy
    Te mindent elhiszel amit Putyin mond?

    Egyébként nyílván fogynia kell a készletnek, hisz sokat használnak belőle és idő átállni egy fokozottabb gyártási kapacitásra.
    A beszéd későbbi részénél van a lényeg. Míg az ukránoknak nem növekszik a lőszergyártási képessége, addig az oroszok addig növelik amíg szükséges.

    Az angol titkosszolgálati jelentések a kínosan nevetségessé vált hírek sulykolásával nem véletlenül hagytak fel hónapokkal ezelőtt. Ez a két hír, az oroszok mindjárt kifogynak a lőszerekből és Putyin haldoklik.

    Mindez nem történik meg, ha amerikai stílusú letámadást lemásolják. Egy hónapig csak a légierő támad és az összes hidat, utat, vasutat, repteret, energia hálózatot földig rombolja nem foglalkozva a civil áldozatok számával. Na meg a temetői és esküvői meneteket is megsemmisítik, akkor nem kellene utángyártani a szárazföldi erők lőszerét. De az oroszok még rendesen, olyan amerikai és sunyi angol módra /vegyi fegyver van Irakban/gyilkolni is elfelejtettek.

    A Bucsai mészárlásról. Egy nyugati oknyomozó ujságíró egy cikkben feltárta az igazságot. Az oroszok ölték meg az utcákon szana szét heverő civileket.
    Nem a független katonaorvos szakértő és halottkém jelentését ismertetik az ukránok, hanem egy cenzúrázott írást, vajon miért?

  27. 4 Szóval… az úgy van, hogy…
    … eszem ágában sincs Veled diskurálni, elkezdeni az ABC-t, miközben már a B-nél elakadsz, és okoskodni kezdesz, hogy az A után már pedig az F-jön…
    … sőt tovább megyek, pont jéghidegen nem érdekel a sorsod, mint emberi lény.
    Amikor eljön majd a nagy nap, na majd onnantól nézz szembe a kihívásokkal. Ennyi.

  28. 23,Mackómuki
    Tulajdonképpen igazságtalanul haragszol a népre:kevés gyerek születik hülyén, amúgy gyárilag sérülve, a hiba a nevelésben, a kis emberpalántákat egészen zsenge korukban érő külső behatásokban van.
    Képzeld el, hogy téged apró korodtól fogva úgy otthon, mint az óviban arra neveltek volna, arra szoktattak volna ,hogy idézlek:
    ” a nemzeti érzés rossz, buzinak lenni egészséges, és dicsőséges, vagy hogy “egybizonyosetnikum” és szegény migrik bűnözése és kirívóan degenerált magaviselete a többségi társadalom kirekesztő gonoszsága miatt van…”
    Nos, mit gondolsz, milyen szemléletű felnött lennél?

  29. 28 – bálint:
    Engem kicsi gyerekkoromban (14-ig) arra neveltek, hogy isten fiát keresztre feszítették, hogy mindenkit megváltson bűneitől, stb. stb. és eszem ágában se volt elhinni. Mire megérik egy emberi agy, gondolkodással ki tud igazodni a nevelési hülyeségeken.

  30. 26. Károly,

    „Te mindent elhiszel amit Putyin mond?”

    Nem, dehogy, sőt… csak néha elszólhatja magát. 🙂
    Mellétettem a wagneresek videóját, úgy azért már érdekes, de hogy mi igaz belőle, talán hamarosan megtudjuk.

    Az angol titkosszolgálat azt sulykolta, hogy az oroszok mindjárt kifogynak a lőszerből és hogy Putyin haldoklik? Nem tudom, erre nem emlékszem. Valami linket dobjál már, ahol ezt sulykolták.

    „Mindez nem történik meg, ha amerikai stílusú letámadást lemásolják.”

    Ahhoz, hogy lemásolják, ahhoz eszközök is kellenének. Márpedig nekem nagyon úgy tűnik, hogy Girkinnek igaza van, az orosz légierő egyszerűen nem képes arra, amiről beszélsz. Sőt, a sokszázezer tonna szállítmányt, hadianyagot, amit az ukránok az országuk területén közel 2 ezer km utaztatnak, míg a keleti részbe a frontra ér, miért nem pusztítják el az oroszok?

    Mert képtelek rá.

    Abban talán megegyezhetünk, hogy az orosz szárazföldi erő kegyetlenül lebőgött. Miből kéne azt feltételezni, hogy a légierő sokkal jobb helyzetben van? Az, hogy az oroszok a jelenlegi nehéz helyzetükben is csupán iráni drónokkal, meg hetente néhány tucat rakétával bohóckodnak trafóállomások ellen szerintem világosan mutatja, hogy a légierejük sem az, amit sokan hisztek vagy hittetek róla.

    Neked is jó reggelt, Károly barátom! 🙂

  31. 26 – Károly

    The Saker alábbiakban linkelt cikke december 27.-én jelent meg. A lényege az, amit már jó ideje tudunk (és nem csak sejtünk!): ez a háború messze nem csak Ukrajnáról szól!

    Teljesen véletlenül a cikk tartalmaz pár főcímet a nyugati sajtóból, amelyben azt állították 2022 folyamán, hogy az oroszok mindjárt kifogynak az ilyen-olyan fegyverekből. Egyébként ezek az újságcímek csak egy töredéke az ilyen cikkeknek, amelyek megjelentek és valóban egy részük brit (vagy más) titkosszolgálati információkra hivatkozott. Ha bármelyiket pontosan beírod a keresőbe, jóval több hasonló iromány jelenik meg. Tudom, hogy te ezzel tisztában voltál, csak hát ugye vannak, akik egyáltalán nem, csak ezért bátorkodtam felhívni erre a kis listára a figyelmet, ami viszont nem is igazán a linkelt cikk legfontosabb mondanivalója.

    http://thesaker.is/the-most-important-question/

    Ebben az évben a brit tudósok mellett már a brit titkosszolgálatokra való hivatkozás is legendássá vált, hogy úgy mondjam… Most már ezeknek az infóknak kirobbanthatatlan helye lett a Móricka, cigány, anyós, szőke nős stb. kategóriák mellett.
    Köszönjük, Nagy-Briatannia, Isten óvja a királynőt! 🙂

  32. 22. Tibor bá,

    „Ilyen hülyeséget sose mondtam. A 99 % stimmel, de időkorlát nélkül.”

    Kíváncsivá tettél, hogy tényleg én emlékszem-e rosszul vagy esetleg te?

    Kb. 20 percembe került, de meglett. Azthiszem erre emlékeztem.

    https://www.antalffy-tibor.hu/3867-ertekeles

    Első és második mondat! 🙂

  33. 30. Gyarmathy
    április, május
    Az ukrán védelmi tárca szerint Putyin halálos beteg. mfor.hu

    Amerikai hírszerzés: Putyin áprilisban rákellenes kezelést kapott. index.hu

    Egy volt brit hirszerző szerint is komoly beteg az orosz elnök. index.hu

    A brit Daily Mirror szerint Putyin legutóbbi szerepléseit nagy valószínűséggel előre rögzítették. Azt feltételezik, hogy a győzelem napján az elnök helyett egy dublőr szerepelt a nyilvánosság előtt.

    Putyin nagyon beteg, és amikor meghal, a halálát hetekig, sőt hónapokig titkolják majd” – mondta egy titkosszolgálati forrás a szervernek. „Fennáll annak a lehetősége is, hogy már meghalt” – tette hozzá.

    Brit titkosszolgálat: Putyin már halott, dublőre beszél. elemi.hu

    Vlagyimir Putyin súlyosan beteg, s jelenleg éjjel-nappal orvosi ellátásra … aki a brit titkosszolgálat orosz alegységének vezetője volt. napi.hu

    Volt MI6-főnök: Putyint szanatóriumban kell kezelni. Sir Richard Dearlove 1999 és 2004 között vezette a brit titkosszolgálatot, az MI6-et. forbes.hu

    Júliusban fordult a széljárás: CIA-igazgató: Mi úgy látjuk, hogy Putyin egyszerűen túl egészséges. hirado.hu

    kb. október közepéig jöttek az alábbi hírek
    Az orosz hadsereg ember-, lőszer- és járműhiányban szenved a brit hírszerzés szerint. mandiner.hu

    Kifogynak az oroszok a lőszerből, de a következő ukrán ellenoffenzíva csak tavasszal indulhat Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország

    Brit hírszerzés: Fogy a lőszer az oroszoknál, kétségbe vannak esve

    Brit hírszerző főigazgató: Oroszország kifogy a szuflából hvg.hu
    Ezek a hírek is elcsendesedtek.
    A hírek mostanában kicsit bizonytalanok. Az oroszok már nem olyan gonoszak, az ukránok meg nem annyira szentek. Mintha azt várnák, írhatnak e nyíltan az ukrán fasisztákról, az orosz hadifoglyok brutáális kínzásáról, megölésükről. Hébe hóba már találkozni ilyen jellegű hírrel. Természetesen a nyugati sajtóról beszélek.

  34. Nagy győzelemre készülnek.

    „Az oroszok az év júliusa és szeptembere között 1,47 billió rubelt utaltak át külföldi bankokban vezetett számlákra. Ez huszonhatszorosa a 2021-es év azonos időszakában tapasztaltnak.”

  35. 32 – Gyarmathy:
    Igazad van, én tévedtem. Mentségemre legyen mondva, hogy a papírforma szerint a vörös vonal átlépését követve Putyinnak oda kellett volna csapni. Nem tette, amit senki se ért.

  36. 27:
    Mióta is készülsz az atomháborúra? ?
    És nemjönarohadt? ?

  37. Egyrészt még nem telt el az év, hátra van belőle 28 óra, meg aztán a 99% esélyben az is benne van, hogy 1% valószínűséggel érdeklődés hiányában elmarad.

  38. Diadal, diadal hátán a diadalmenetben:
    Putyin egyik fontos tudósa
    Vlagyimir Nesterov 74 éves volt, ő fejlesztette a jövőbeli orosz holdmisszió rakétáját.
    Az egykori főigazgatója december 28-án halt meg, de a körülményekről semmit sem tudni.
    Az oroszok által „a világ legjobb rakétájának” tartott Angara fejlesztésének egyik úttörője rövid időn belül az orosz elit negyedik tagja, aki rejtélyes körülmények között vesztette életét.

  39. Volt egy amerikai film (a címére már nem emlékszem), de asszem az volt a sztori, hogy egy család a háza alatt épített egy bunkert majd a hidegháború alatt leköltöztek oda mert ugye biztosnak tűnt az atomháború és biztos ami biztos leköltözött az egész család még a baj előtt. Ott voltak vagy 20-30 évet és úgy a nyolcvanas évek közepe táján jöttek ki az élő családtagok és látták a rengeteg változást. Viszont bánták is azokat a dolgokat amik kimaradtak emiatt az életükből. Tanulságos film volt. Tudja valaki a címét? Látta valaki?

  40. 29,Tibor bá
    Jó, hogy néha, a vasárnapi prédikációkban ezt mesélték neked, de nem jött veled szembe nap, mint nap, állandóan, csecsemőkorodtól fogva.Nem nyomták le a torkodon már az oviban sem a multikultit, sem az LMBQT őrületet, sem a migránsokkal való szinte törvényerőre emelt kötelező toleráns eggyüttélést, nemde?

  41. balint

    Mit jelent az „LMBQT őrületet”, mi a sikerem titka, hogy az elmúlt 60 évben nem találkoztam vele? Hogy lehet ezzel naponta találkozni? Hol van ez a hely? Hogy kerültél oda?
    Mit keresel még ott?

  42. 42.

    Láttam én is, de azt hittem régebbi….. 1999: mint ha tegnap lett volna és mégis elszaladt 23 év.

  43. 43,ZPróféta
    Én tévedtem el a mai hülyeségek tekervényes ösvényein.
    LGBTQ akart lenni. Az utóbbi néhány év globális tömegbolondériája.

  44. 9. Valaki
    ” Ismét csak a felszínt kapargatjuk…Úgy néz ki mintha Putyin Schwab ellensége lenne, de a tények mást mutatnak.”

    Tisztelt ” Valaki”
    Ez számomra is nagyon valószínűnek tűnik!

    A globalisták meleg és hidegháborúkat, lázadásokat, kereskedelmi konfliktusokat és gazdasági bérgyilkosokat használtak, hogy minden függetlenné próbáló nemzetállam életét elviselhetetlenné tegyék.
    Mindezek a viszályok arra kényszerítették ezeket a nemzeteket, hogy nemzetközi szervezetekhez forduljanak „segítségért” (ami katonai megszállás vagy adósrabszolgaság formájában jelentkezett).
    Szándékosan egyre nehezebb problémákat fognak okozni, hogy a nemzeteket az Új Vlágrend elfogadására kényszerítsék és csak a globalizációs intézmények ölelésében találhatnak békét ezek a nemzetek…”
    Ezekből a globalizációs intézményekből a BRICS sem kivétel…

    Bár a hírekben a Nyugat és Kelet közötti állítólagos konfliktusról informálnak, a hírekben egy kicsit mélyebben kotorászva sejthetni lehet az igazságot: mindezek a politikusok ugyanazoknak a főnököknek dolgoznak, és valójában cimborák a színfalak mögött.
    https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_webp,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F8acf97cb-54ee-4cc6-ba3d-f0180c97c8b1_344x500.jpeg
    A Rockefeller Brothers Fund, a Special Studies Project néven ismert 1956-os erőfeszítésének eredménye volt, és ez határozza meg a ma körülöttünk megvalósuló többoldalú/multipoláris Új Rend tervezetét.

  45. 37:

    Ezt nekem írtad?

    Nem idén kezdte a jóember. Jómunkás módjára már évek óta nyomja az ipart.

    Ha meg oddsokat nézünk akkor a 99 vs 1% már nagyon nem igaz, jóval kisebb a különbség köztük, de még az is lehet hogy a nemleszsemmi vezet.

    Erre a másfél napra kb lottóötösnyi az esély egy atomcsapásra. Szerintem. ?

  46. balint

    az LMBT és az LMBTQ, egy azon halmaz. Az LMBTQ-nál a Q a queer csoportot jelzi.

    Ennek az „őrületnek” sem látom jeleit, még csak több naponta sem.
    Te miben látod?

  47. 48Z Próféta
    Miben látom?Abban, hogy valamikor nagyon régen, a szivárvány természetes helye csak a gyerekek meséskönyvében volt, máshol nemigen találkoztál vele, és ezzel a kedves gyermeki szimbólummal semmiféle abberrációt nem párositottak.
    De ez olyan réges-régen volt, hogy a mai generáció nem is emlékezhet arra a nagyon régi, normális világra.

  48. balint

    …minden konkrétum nélkül úgy tűnik hogy csak fantáziálsz. A naponta szembejövő LMBTQ őrület csak fantazmagória.
    Vagy túlkompenzálsz valamit.
    Csalódtam az objektivitásodban.

    További boldog óévet!

  49. 50,ZPróféta
    Lehet, hogy úgy van, ahogy mondod.
    Öreg vagyok. Konzervativ.
    Kivánok Neked is kellemes, boldog ó-és újévet.

  50. 51. balint

    Dehogy, jól látod. Szinte már nincs olyan Disney mozi (direkt a fiatalokat megcélozva), amiben nem érezhető a plogresszió hatása. Erre jó példa a Disney vs. Florida:

    „…szintet lépett a rajzfilmóriás: a tervek szerint a jövőben a szereplők 50 százaléka LMBTQ+ vagy más kisebbség tagja lenne – ezt Karey Burke, a Disney General Entertainment elnöke jelölte meg célként a vállalat számára…”
    https://2022plusz.hu/2022/04/24/a-disney-eltokelt-lmbtq-ugyben/

    A kedvencem:

    – The Washington Post: Miért nincs Argentínának több fekete játékosa?
    – Válasz: „Azért, mert ország vagyunk, nem egy Disney-mese.”

    És tényleg! Már Hófehérke sem lesz hófehér az új élőszereplős filmben:
    https://starity.hu/magazin/82132-hofeherke-nem-lesz-feher-az-eloszereplos-adaptacioban/

  51. 52 -SZVP:
    Megjegyzem: Argentína kaukázusi ország. Nehéz lenne összeszedni egy néger csapatot.

  52. „Putyin szerint Oroszország azért harcol most Ukrajnában, hogy megvédje a szülőföldjét, és biztosítsa népe igazi függetlenségét.”

    Sikeres lett mint a Don kanyari honvédelmünk.

    52. linkelt oldal igazi ikonja a hiteles kormánypropagandának:
    A DISNEY ELTÖKÉLT LMBTQ-ÜGYBEN
    Írta: vasarnap.hu

  53. 52 SZVP
    Mi meg alkalmazzunk fehér színészt Kunta Kintére, meg Tamás bátyára… 🙂

  54. 54. Z

    Több hírben is lehetet olvasni az ügyről, mivel nagy port kavart. Egyébként a tartalmát cáfold, ha tudod, nem kell a felesleges duma.

  55. …a szimpla hazugságok le is lepleződnek a hiteles forrással:
    „faji kisebbségek és az LMBTQ-közösség a szokásos szereplőknek legalább 50 százalékát adják.”

    Mivel a fehér rassz, a föld népességének kisebb hányadát adják, így az, hogy a látható többség és az LMBTQ közösség együtt (!) érik el az 50% -ot, igazán szánalmassá teszi a kormánypropaganda, illetve a te erőlködéseidet.
    Akarsz róla beszélni?
    „…such as racial minorities and the LGBTQ community, account for at least 50 percent of its regular characters by the end of the year.”

  56. Dehát ez van a linkelt magyar cikkben is! „50 százaléka LMBTQ vagy más(!) kisebbség(!) tagja(!) lenne”. És Disney még mindig a Nyugati világban van és amerikai (az amerikai box office-ból kapják vissza a legtöbb pénzt). Már olvasni és értelmezni sem tudsz? Szerinted utána miért jöttem a színesbörű(!) Disney Hófehérkével? Ha észrevetted volna, nem neked írtam az eredeti hozzászólást, így nem csak az LMBTQ lett megemlítve. De ott azt és a beteges rasszmániát (a hófehérkés ügy és más eredeileg fehér karakter átszínezése az!) egyben kezelik, mint minden progresszív dolgot.

    Ja, és nincs olyan, h fehér rassz. Még az europid alrasszai között sincs. Ki is vergődik itt?

    Bocs, de nekem van jobb dolgom is, mint veled beszélni. Boldog újévet!

  57. bruhahaha..

    „50 százaléka LMBTQ+ vagy más kisebbség tagja lenne”
    nem ugyanaz mint az eredeti szöveg, de a kognitív disszonancia nagy úr..
    „as racial minorities and the LGBTQ community, account for at least 50 percent of its regular characters by the end of the year.”
    Így működik az avas fidesz propaganda, amit vallásszerűen benyeltél.

  58. Az egyes rasszok és etnikumok aránya az USA lakosságon belül (%)

    2010 2020
    Fehérek 63,7 57,8
    Spanyolajkúak és latinok 16,3 18,7
    Feketék 12,2 12,1
    Ázsiaiak 4,7 5,9
    Kevert rasszúak 2,9 4,1
    Egyebek 0,2 1,4
    Forrás: census.gov

  59. 61. Z

    Mi van? Éppen a rasszal kapcsolatos (értsd: „más kisebbség”) dolgot emeltem ki az eredeti hozzászólásomban. Annyira betegesen meg akarnak felelni a saját kvótájuknak, h már Hófehérke sem lesz hófehér. Mit nem lehet ezen érteni?

    „bruhahaha..vallásszerű benyelés” Ok, most már tudom, hogy csak egy óvodás, kötekedő troll vagy.

  60. „Nem nyomták le a torkodon már az oviban sem a multikultit, sem az LMBQT őrületet, sem a migránsokkal való szinte törvényerőre emelt kötelező toleráns eggyüttélést, nemde?”

    …barátom, ebbe kapcsolódtál be:

    „Nem nyomták le a torkodon már az oviban sem a multikultit, sem az LMBQT őrületet, sem a migránsokkal való szinte törvényerőre emelt kötelező toleráns eggyüttélést, nemde?”

    A Desney igen tisztességes eljárást folytat. A valós népességarány és a más kisebbségek esetleges megjelenítése (köztük pl. LMBTQ), teljesen normális protokoll. Nem csak az USA-ban.
    Az hogy te ezekre miként rezonálsz nem engem minősít.
    Ezt negatív kontextusban használni roppant kormánypárti. Lásd NER médiacunami.
    További boldog új évet, kicsihuszár.

  61. 64.
    Nem egészen, csak nem tudod értelmezni, amit látsz. A „plogresszió hatása”-ról írtam a témához kapcsolódóan. Amibe és az idézet okán simán belefér a nagyobb merítés. Ha már ők is együtt emlegetik. Miért ne? Mi közöd hozzá? Szóval, ha úgy tetszik, akkor csak indirekt módon kapcsolódtam be.

    „A Desney igen tisztességes eljárást folytat.”

    Hahaha… Annyira tisztességes, h eredeti fehér karaktereket beszínesit. De legalább a Kis hableány új filmnél biztosan nem mondják majd, hogy „rasszista hal”.
    Neked is boldog új évet, mégkicsihuszár!

  62. Látom reszketsz még a gondolatától is, hogy a színesbőrű (fekete) szülők fekete mesehőssel szórakoztassák a gyereküket. A fehérek meg továbbra is választhatják a fehér karaktert.
    Tüntess azért, hogy a fekete gyerekek ne láthassanak csak fehér (felsőbbrendű) főhősöket.
    Csak ne legyél rá ennyire büszke, kedves fehér, keresztény, hetero fajtezsvírem…
    Ugyanis nem fogják bezúzni a gazember usák díznisek az eddigi mesehősöket.
    A NER legyen teveled.

  63. 64,ZPróféta
    Te egyféleképpen, mások másként látják a dolgokat. Tagadhatatlan, hogy az útóbbi években a másság propagálása a fehér társadalmakban-kimondottan és csakis a FEHÉR társadalmakban – lihedően gyors és lelkes iramot vett fel.
    Minden másság, minden ami azt szuggerálja a fehérnek, apró kora óta, hogy országát, társadalmát, életét meg kell, sőt szinte kötelező megosztania másokkal, ellenkező esetben ő kirekesztő, anti-valami, reakciós, naradi akárki lesz, és mint ilyen, kirekesztendő a „haladó”társadalomból.Ezen elv, sőt manapság majdhogy kötelező norma szerint , mint „felvilágosult, haladó, toleráns” emberke , tapsolni kell a multikultinak, mert a tarka szép.Reklámokban, rajzfilmekben, filmekben, úton-útfélen súlykolni kell a gyerekeknek is, hogy a teljesen idegen jelenléte MINDENHOL az teljesen természetes, neki, a fehérnek , saját kontinensein szuverén létezés nem jár! Ezzel szemben, kedves Próféta, sokat adnák, ha előkotornál egy KINAI, INDIAI, AFRIKAI azaz nem fehér ország filmjét, reklámplakátjaát, vagy akármi médiát, ahol EGYETLEN fehér látható!
    Mig az én régi világomban, kúltúremberként szép csendben tudomásul vetted a nemiségi eltéréseket, és az élet ment tovább, manapság a felvonulásokat illik kalaplengetve köszönteni.
    Hadd ne is folytassam. Vagy megérted álláspontomat, vagy sem.

  64. 52,SZVP
    Kösz, Jó tudni, hogy van még blogtárs, aki hasonlóan lát dolgokat.
    Már jóideje zavar, afféle kényelmetlen, feszengő érzést kelt a filmipar fura és méltánytalan kivételezése a fehér művészek rovására!
    Ahány filmet bnéztem az utóbbi években, szinte mindig, amúgy obligát, ott a néger, vagy legújabban, a latino. A néger az okosabb, a jobb, a sikeresebb, mint a fehér. A néger nemegyszer mint a fehér felljebbvalója, főnőke jelenik meg, és gyakran lenéző, kioktató, néha egyenesen sértő módon beszél a fehérhez.
    A jelenség, szerintem káros jelenség már a kisgyermekek rajzfilmjeiben is megjelent, ott is hirtelen bejöttek az obligát szines figurák. Egészen kicsi, óvódáskorú gyerekeknek való rajzfilmekről van szó!
    Mindezen dolgokra rá lehet legyinteni azzal, hogy ez Amerika, ilyen a filmipar és mehetünk tovább.A baj viszont az, hogy az ilyesmi is az agymosás része, ha nem teljes mibenléte:valami jelenség állandó, örökös súlykolása.
    EZ engem zavar, hiába, régimódi ember vagyok.

  65. 68 – balint

    Ez lerágott csont, úgy van, ahogy írod, de ezek a dolgok nem tegnap kezdődtek el, esetleg nagyobb sebességre kapcsolt a filmipar az elmúlt kb. 20-30 évben.

    A reklámfilmekben is jól megfigyelhető a jelenség. Meg lehet nézni, hogy mit reklámoznak a mindig fizikailag erős, sportos, egészséges fekete férfiak vagy nők segítségével!
    Elárulom: a prosztatára való gyógyszert soha, az mindig az idősebb fehér férfinak jutó szerep! De több ehhez hasonló példa is van.
    A tudat alatt a nők felé eljut az üzenet: ez is egy oka a rengeteg kevert kapcsolatnak, s ezekben túlsúlyban vannak azok, ahol a férfi fekete a nő pedig a fehér rasszt képviseli.

    Persze, ez csak az egyik módszer a sok közül, a tudatmanipuláció ipari szinten folyik és a közhiedelemmel ellentétben nem a média tömeges megjelenésével kezdődött el a folyamat. Az csak a lehetőségek új dimenzióját nyitotta meg e téren, de ez a jelenség előtte is már nagyon régóta létezett, méghozzá ugyanúgy masszívan. Csak más formákban.

  66. Az ostoba… Amikor Disney csak dumál, mert már vagy 30 éve vannak nem csak fehér karakterekkel operáló mesefilmeik. Nem is kevés. Csak fejből az én gyerekkoromból: Aladdin, Mulan, Pocahontas, Notre Dame-i toronyőr… És tudod mit? Szerettük őket! Szóval kurvára az zavar! LoL!
    Veled a nerfóbiás mánia van, de az nagyon.

    De meddig offolunk még? Nincs további mondandóm a témában. Csupán ismétlés van.

  67. Érdekes, értelmes emberek vitafóruma. Hm.
    Nem tanulság nélküli.

  68. -A Hard Resetnek nem látom az értelmét. Környezetszennyező, na meg sok energiát emészt kis hatásfokkal. Elvetném a gondolatot.
    -A Soft Reset hosszabb távon hatásosabb. LMBTQ, spermium és az ovum. Erre kell fókuszálni, ezt kell szabályozni. Ez a jövő kulcsa.

  69. Úgy kell nekem.
    Evolúciós ovuláció..tudom is én mi lesz itt.

  70. 19, Gyarmathy

    Falvak és mezővédő erdősávok százai lesznek az új – és újabb ukrán védelmi rendszerek, így aztán csigalassúsággal haladnak a taktikai zászlóaljak keletre az 1997-es határokhoz.
    A donbászi frontvonalat még egyik fél sem tudta úgy megkerülni, hogy az utánpótlási útvonalakat és a szortírozó raktárakat megsemmisítsék a jelenlegi különleges hadművelet során.

    Hány hétbe telhetett például bemérni műholdról, drónról és telepített hang-és fényfelismerő elektro-optikával a mobil és álcázott terroreszközöket, amivel a Köztársaságot lövik 2014 óta, 20-30 kilométerről?

    Továbbá azt gondolom, hogy az oroszok levonták az afganisztáni-szíriai háború azon tanulságait, melyet a NATO és az USA vélhetően nem teljesen értett meg (irreguláris mintázatok).

    A Wagner PMC vezérigazgatója a napokban nyilatkozott a korrupció és a bürokrácia felszámolásáról, hogy az ellátási gondok minden jelenlegi és jövőbeli munkaterületen megoldódjanak.

  71. Az egyik műsorban azt mondták az elemzők hogy rakétacsapásokkal nem lehet elérni eredményeket, egy háborúban sem értek el.Ehhez kell a szárazföldi erő orosz részről.De állítólag nincs mindenkinek ruhája, az orosz kattonáknak sokszor nincs élelem, fosztogatnak.Nem tudom amúgy mi a protokoll mostanság ott, konzervet esznek? Mert gondolom nem megy a katonákkal pár Mari néni aki pörköltet főz nekik.Állítólag OO-ban titkos mozgósítások is vannak és kellene vagy 150 ezer katona a szárazföldi hadműveletek sikerességéhez mert rakétákkal nem lehet területet szerezni.
    Kérdés hogy hogyan alakulnak az év eleji folyamatok?Esetleg Putyin az atomhoz nyúl még az első félévben?
    Amúgy meg a másik dolog hogy Orosz o. Irántól vesz rakétákat azaz lehet hogy nem tud már gyártani belsőleg mert nincs chip? Vagy tud nagyszélességű chipet gyártani ? De az jó e a modern rakétákba?
    Felmerül a kérdés hogy esetleg kifogy e majd a rakétákból ?Na de akkor mit vet be?Nem marad más mint az atom?Vagy esetleg ügyelnek a kényes egyensúlyra az ukrán fegyvercsomagok és az orosz fegyverek között?

  72. Az izgalmakat fokozni fogja, a még több, még hatékonyabb fegyver átadása Ukrajnának…

  73. 79
    Tudom hogy már sokszor kibeszéltük de totális atomtámadás után mi lenne a világ atomerőműveivel? Nem is az atombomba szennyezése a kérdés hanem hogy hogy lehet elkerülni a világ mittudomén hány atomerőművének a nem elpukkanását?
    Nem értek hozzá , de lenne e a megtámadott országok között olyan személyzet aki szép csendben le tudja kapcsolni az atomerőműveket anélkül hogy elpukkan?
    Vajon meddig bírja Putyin idegekkel hogy ukrajna fegyvereket kap?illetve meddig bírja hagyományos fegyverekkel?Ha nem akar kihártrálni arcvesztés nélkül és elfogynak a konvencionális fegyverei lehet akkor jön az atom.
    Mondjuk pl. Jovonk tudja hogy mennyi atombunker van Oroszo-ban, de pl lehet egy uniós képviselő aki támogatja ezeket a fegyverszállításokat ukrajnának lehet szart sem tud pl. hogy Oroszo-nak mennyi bunkerje van.Simán el tuom képzelni a 20-30 éves EU-s képviselőkről hogy szart sem tudnak az orosz hadierőről, atomarzenálról.Kb hazamennek és az xboxon játszanak vagy a facebokon lógnak 😀
    Így hogy nem is tudják hogy 3-5000 atombunkerjük van az Oroszoknak lehet nem is érzik a helyzet komolyságát.Lehet hogy emiatt a majdani atomháború egy félreértés miatt történik 😀
    Ha tudja Putyin hogy még jobban meggyengíti az EU és USA lehet hogy elkeseredettségében is megnyomja a gombot elvégre mikor ha nem most ? Rakéta van, atomunker van, indok van 😀

    Más:
    Kim Dzsong meg állítólag a szilveszteri tűzijáték helyett balisztikus rakétákat lőtt a japán óceánra.
    De nagy arc. Most komolyan 😀 Lehet égeti őt is a vágy hogy atomot lőjjön ki dél koreára vagy USA-ra? Ugye látja hogy Putyin lehet atomot indít és még előtte akarja magát kipróbálni atomban hogy ő legyen az első?

  74. 78. andrew

    Nincs fúrófeje, nincs chipje az orosznak, mi lesz szegénnyel így?
    Igaz közben rakétákat indít az űrbe, saját lábon álló bánya-, nehéz, könnyű-, hadi- és élelmiszeripara (meg a többi) van nekije, de olyan hülye, hogy még sincs semmije.

    Megjegyzem, hogy az általad hiányolt chipeket a fekete piacról be tudják szerezni és ilyen olyan utakon becsempészni Oo.-ba. Mondjuk a kínai vámosok aktív közreműködésével, s ha így nem menne (amit kétlek), akkor tevekaravánnal (1 teve elbír vagy 100 kg-ot, ami ebből a portékából, valljuk be, azért nem kevés) valamelyik közép-ázsiai sivatagon keresztül, amit aztán az USA össze műholdja sem tud kiszűrni (és ha igen, akkor mit csinál? oda megy? kétlem Kínai, kazah, Mongol terület). Hamarabb megtalál egy tűt a kazalban Amerika, mint a csempészett árút a több tízezer km-es orosz határ közelében.
    Nyugatnak rá kell jönnie, hogy Oo.-ot nem lehet szankcióval megtérdeltetni. Minden ország – amelyiknek egy kis esze van – kereskedik velük és még ha szóban szankcióznak is mint Kína szokta ezt tenni, fű alatt megy a biznic. Mondjuk úgy, hogy a háttérből az állam által szervezett csempészbandák működtetik, akik ellen aztán a Kínai állam bárhogy is harcol, nem ér el eredményt (pedig ők tényleg törekszenek?).
    Ha esetleg az USA számon kérné rajtuk ezen mulasztásukat, azt válaszolhatnák, hogy: „ha olyan jól megy nálatok a határellenőrzés, akkor miért folyik be annyi koko D-Amerikából?, na látjátok, mi is így vagyunk, küzdünk de valahogy mégis átkerülnek azok a fránya chipek Oo.-ba.”

  75. 80. andrew

    „Vajon meddig bírja Putyin idegekkel hogy ukrajna fegyvereket kap?illetve meddig bírja hagyományos fegyverekkel?Ha nem akar kihártrálni arcvesztés nélkül és elfogynak a konvencionális fegyverei lehet akkor jön az atom.”

    Putyin még egyelőre (ha csak Ukrajna játszik) még nem fog atomfegyvert használni.
    Van még bőven hagyományos fegyvere, egyelőre csak a letárolt 50-60 éves tankokat, apc, ifv, tüzérséget „égeti” el. Ezekből 10.000-es darabban van nekik, ami azt jelenti, hogy még 3-4 évig kitart ebből a nehéz technikában. Addig pedig Európa bőven kiürül az ilyen eszközökből (de még talán az USA elfekvő készlete is).
    Ezeken az elavult harci eszközökön kívül Oo. még rendelkezik egy rakás korszerűnek mondható technikával is. Na meg gyárt is folyamatosan. Tankból (modernizált T-72 és T-90) havi 40-50 db-ot képes békeidőben előállítani, háborúban a többszörősét is. Ezeket valami okból kifolyólag nem veti be az ukránok ellen. Talán más háborúra tartogatja őket?

    Atomfegyvert csak legvégső esetben fog bevetni. Annak pedig az lesz a jele, hogy megkezdik a kiválasztottak (szakemberek, fontos emberek és a reprodukcióhoz szükséges civilek) evakuációját, ami mondjuk kb. 24 óra. Na ha erről érkeznek hírek, akkor elkezdhetünk aggódni! Ha csak nem egy meglepetés első csapást fog valamelyik fél alkalmazni. Akkor nem lesznek ilyen érzékelhető előkészületek. De erről Jövőnk többet tudna írni.

  76. 80 – andrew:
    Ha valaki az atomhoz nyúl azt onnan fogod észrevenni, hogy egy éjszaka hatalmas villanásra ébredsz, majd fél perc múlva berepül az ablak a szobába. 😀

  77. Andrew, bocs az Andrásozásért, a gép valahogy átírta, nem vettem észre.

  78. 73.

    – Pedig a Soft Reset még mindig humánusabb, mint ezek a keményebb dolgok.
    Ja, hát igen. Nem túl vonzó, meg nem happy, de a happy világnak vége.
    Fordulat van és szépen lassan mindenki megtanul majd valamiről lemondani.

  79. 83. Tibor bá’

    Nem fejezted be.

    andrew! És ha nincs sok jódtablettád, meg geiger számlálód, meg betonbunkid , meg élelmed és vized 5 évre, meg szórakozásod, meg társaid stb.
    akkor nem lesz kellemes
    a hátralévő életed, meg persze mindannyiunké.?

  80. 86 – Balázs:
    Folytathatom. A berepülő ablak után azt veszed észre, hogy ezer sebből vérzel, amit az ablaküveg darabkák rakéta gyorsasággal végeztek rajtad. Mire magadhoz térsz, jön a szívóhatás. A törmelékek kirepülnek az ablak nyíláson, ami újabb sebeket jelent, de rá se ránts. Bekapcsolod a rádiót, recsegés. Nem tudod mit csinálj. Később radioaktív hamu fog hullani az égből, amivel egyidőben hányingered lesz. Lassan rádöbbensz, hogy óráid meg vannak számlálva. De nyugi, téged vár Jézus Krisztus, akiknek oldalán elkezdődik a lelked örök élete. 😀

  81. 87. Tibor bá’

    Látod, hogy egy-egy illúzió milyen csodákra képes?!?
    Teljesen nyugodt vagyok.

  82. 85 – D7

    Ez a „soft reset”, ahogy te hívod, nem csak arról fog szólni, hogy „mindenki megtanul majd valamiről lemondani.”

    Az egyik nagy csoport, amely áldozatául esik majd ennek a bizonyos „soft resetnek” a gyerekek lesznek.

    https://thepostmillennial.com/number-of-american-minors-seeking-sex-changes-has-doubled-since-2017

    https://nypost.com/2022/12/31/scotland-police-deflect-blame-after-being-blasted-for-report-describing-pedophiles-as-minor-attracted-people/

    Hol van az a bizonyos határ, amit még az agymosott Átlag Józsi sem enged meg, hogy átlépjenek a „dicsőséges nagyurak”? A gyerekük életének tönkretétele még teljesen rendben van? Mert a „soft reset” mégiscsak jobb, mint a gázkamra meg az árokba lövés? Örüljünk ennek?

  83. 86,87
    Aza baj hogy lusta vagyok megvenni ezeket a dolgokat. Valahogy az ember sajnálja rá a pénzt.Illetve mindig kell valami másra a pénz.Eddig örülök hogy nem vettem semmiből többet és nem készültem fel (élelem, generátor, vízszűrő, stb…) mert így nem ért elavulási költség.
    Viszont most idéntől talán érdemes lenne betárazni.Amúgy szerintem sokak itt a blogolvasók közül szintén nem készültek fel.Az átlagembereket meg hagyjuk is, mert kb. anyival elintézik a felkészülést hogy „hát akkor úgyis kampec”. A mindennapok rohanásában kurvára nem érdekli az átlagembert.

    —-
    Amúgy egy atomháború meg nem is okoz nagy bajt.Azt szoktam mondani hogy amit az ember alkot (ház, kütyük , autó, betonlétesítmények,mobbiltelefon stb..) annak az élettartama max. 30 év pár kivételtől eltekintve.
    Így egy atomháborúval max 30 év munkáját lehet lesöpörni.
    Előnyei: minden olyan negatívumot elsöpör ami a mai kapitalista rendszer negítívuma, profitközpontú, társadalmi egyenlőtlenségek,felesleges termelés (pl újabb autók ) .Fel lehet úgy is fogni hogy a negatívumok kisöprése 😀

    Talán az utólső normális népek még az erdélyi önfentartók és a mongol jurtások voltak (nincs uralkodás a másikon, a másik kiszipolyozása, felesleges termelés stb…..) , persze nem mondom hogy könnyű az az életmód.

    Épp múltkor láttam a tv-ben hogy vágták ki az őserdőt és két fegyveres manusz zavarta le a csimpánzt a fáról , nem tudom lelőtték e. Na akkor szakadt el a cérna nálam és mondtam hogy igenis megérdemli az ember az atomot 😀 Atomot, atomot , atomot az emberiségnek 😀 Hahaha.

    Amúgy meg spirituálisan kell felfogni , civilizációk jöttek mentek az évezredek alatt .Lehet hogy épp megy a mostani is. Majd most mi adjuk át a helyet a csimpánzoknak és az állítvilágnak.
    Ember által felállított érték elszáll nem baj , nem számít 30 év múlva úgyis elszállna magától szinte mindennek az értéke ha nem újítaná az ember. Na amúgy meg a rombolás része a termtésnek, nézzzük csak meg a
    földi folyamatokat (erdőtűz) vagy az univerzumot (fekete lyukak , bolygó teremtődés) Úgyhogy egy totális atomháborúval igazából nem történik semmi .Hahaa 😀
    A másik szempont a felmelegedés.Ha 2030 körül végünk lesz akkor valamilyen szinten olyan mindegy hogy idén Putyin picsánbasz minket atommal vagy 2030-ban klímahalál.Igazából 2555 nap a különbség.
    Na jó azért egy klímaösszeomlást szivesebben megnéznék mert mégiscsak látványosabb és kíváncsi lennék a lefolyására.Pl nyáron napról napra mi történne.
    Úgyhogy ezen szempontok alapján már nem is annyira szörnyű egy atomhabcsi.Sőt egyenesen várod.Amit vársz az meg nehezen jön el.
    Nem kell ide pszichológiai felkészülés. A fenti dolgokat kell végiggondolni és könnyen elfogadjátok az atomháborút 😀

  84. 89. andrew

    Én elfogadtam. Ha lesz, remélem közel leszünk az epicentrumához.

    Én tavaly, még a háború előtt bevásároltam. Azért nem baj, hogy pl.490 ft.-ért vettem gyümölcssalit, most 1100.-. Tésztát meg 190 ért, most vmi 590.-. Igaz mi a durumbúzásat szeretjük, nem azokat a ragacsos tojásosokat.
    Rizst még a covid előtt vettem 2020 ban 229 ft.-ért, most nem tudom mennyi, 590 talán. Úgyhogy most már 1000 ért veszek jázmint.

    Spiritualitás? Tessék, ezt ma hallgattam sajtozás közben. Úgyse bírják a legtöbben végighallgatni, pedig nagyon jó kis előadás.

    https://m.youtube.com/watch?v=Fub2KWmGin0

    Segíthetne kissé a félelmeket kezelni! Ja és amiről beszél annak megvan a metafizikai háttere levezetve. Hiába könnyű érteni, csak annak nem lesz zöldség, akinek van füle a hallásra.

  85. andrew – 80, 90

    Azt meg kell hagyni, hogy stílusosan írsz! 🙂
    Találtam neked egy videót, amely némileg egybevág a te legutóbbi bejegyzéseid tartalmával is, de igazából – szerintem – a gondolkodásoddal és az optimista hozzáállásoddal is nagyon rezonál, ezért remélem, hogy tetszeni fog!

    Jó szórakozást!

    http://www.youtube.com/watch?v=ifLqzLEB3E0

  86. 89. Zsolt!

    Azt kell megérteni, hogy elérkeztünk a falig. Vége.
    Vissza kell fordulni, -kellett volna már vagy 50 éve!-, nem tartanánk itt.
    Én elhiszek mindent, de vége!

    A gyermekekben mindig is a jövőt láttam, de azt kell mondjam, – ahhoz, hogy egyáltalán legyen jövőjük-, áldozatot kell hozni. Minél nagyobb az áldozat, annál stabilabb a jövőkép.

    Én azt gondolom és ez szigorúan magánvélemény, hogyha egy párnak egy gyermekénél több van, az a Föld gyilkosa. Lehet utálni, de ez a valóság.

  87. Komoly bajok vannak egyesek fejében, s egyre több ilyen degenerált van ezen a blogon; sajnos.

    Méghogy a Föld gyilkosa lennék két gyerekkel…

  88. D7 Téves a gondolatmeneted.
    …”hogyha egy párnak egy gyermekénél több van, az a Föld gyilkosa..”
    Számolj utána, ez nem is olyan hosszútávon kihaláshoz vezet.

  89. 96 – bálint:
    Két embernek egy utód két generáció után látványos javulást adna. Innentől kezdve lehetne több gyerek is. De ezzel az ötlettel elkéstünk minimum 50 évet.

  90. 97.Tibor bá
    Számoljunk egy kicsit, lehet , hogy én tévedek családonként egy gyerek esetében.
    Jancsika és Juliska 1950 januárjában házasságot kötnek, és 1950 szeptemberében megszületik a kis Bence. Népszaporulat azonnali mutatója 50%al megugrik, de szerintem, csakis szerintem, ideiglenesen! Néhány évtized múlva, tegyük fel 1980-ban úgy Jancsika, mint neje eltávoznak körünkböl, Kisbence egyedül marad, és a populáció most még kevesebb, mint 1950-ben volt, akkor volt kettő, ideiglenesem lett 3, most, évtizedek után, már csak egy!
    Ha tévedtem, esetleg, rossz a gondolatmenetem, ne csapjatok agyon!

  91. 98 A gyermekvállalás átlagéletkora 29,3 év, kerekítsük fel harmincra, mondjuk, hogy harmincévente van egy generációváltás.

    Most élünk 8 milliárdan a Földön, ha holnaptól az átlagos gyermekszám 1-re csökkenne, akkor ez azt jelentené, hogy 30 évente megfeleződne a gyermeklétszám – a teljes népesség csak késve, mert aki most él, az még néhány évtizedig élni fog.

    Ez azt jelenti, hogy 90 év múlva a született gyermekek száma 1 milliárdos népességet eredményezne. Újabb 90 év múlva 125 milliót. Ami még mindig több nagyságrenddel nagyobb, mint a vadon élő nagytestű gerinces fajok természetes, stabil populációja.

    A gond nem ezzel van, nem ettől fog kipusztulni az emberiség.

  92. 94. D7 – ne haragudj, de ezt visszautasítom.

    Nem a több gyerek a Föld gyilkosa, hanem azok a vállaltvezetők, akik a műanyagot rászabadítják a világra, meg azok az országvezetők, akik ezt hagyják. Akik 1972-ben a Növekedés Határait olvasva úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy a civilizáció eredeti értelméhez visszatérnének: a közjó érdekében való ésszerű, önkéntes önkorlátozáshoz, inkább bedobták a gyeplőt a lovak közé, és a civilizáció teljes lebontásán, összeomlasztásán kezdtek el dolgozni, a környezetkárosítás maximalizálása mellett.

    Gyermeket az vállaljon, aki úgy tudja felnevelni őket, hogy ha véletlen ők lesznek azok, akik túlélik a kataklizmát, akkor emberek legyenek a talpukon. Annak ellenére, hogy az egész világ ez ellen dolgozik, hogy normálisan lehessen gyereket nevelni.

  93. 97. Tibor’bá
    Kína egyke politikája évtizedekig kitartott.
    Vannak tanulságai.

  94. 101 – Z.Próféta:
    Természetesen tudok róla, de az egy kényszer helyzet volt. Önkéntes esetben a helyzet egészen más lenne. Különben Kína is javíthatott volna rajta, ha a leány gyerek esetére adott volna valamifajta kompenzációt, hogy az arány megmaradjon. De azok is olyan hülyék, mint Orbán, aki ötletszerűen rendeletekkel akarja irányítani a társadalmat.

  95. Tibor bá’
    97., 102.
    Tökéletes gondolatmenet!

  96. 102 Tibor’bá

    Azt ne reméld hogy kényszer nélkül mindenki (!) elfogadja az egykét.

    A jóléti társadalmakban korlátozás nélkül is fogy a gyerekszám. Nő az átlagéletkor. És emelik a nyugdíjkorhatárokat.
    Van gond elég. Miközben napnál világosabb, hogy sem a jólét, sem a népességnövekedés nem fenntartható.
    A túlszaporodó populációk összeomolnak. (gradáció)
    Nem lesz máshogy…

  97. 89.andrew
    Kedves andrew
    „Az éhínség nem azért van a Földön, mert képtelenek lennénk jóllakatni a szegényeket, hanem azért, mert képtelenek vagyunk jóllakatni a gazdagokat.”

    „https://www.youtube.com/watch?v=8eIBjPkkOm8”

    A Szahara alatt épített folyó Líbiában. Kadhafi hihetetlen projektje

  98. Augusztus 6.-án és 9.-én sokan emlékeznek meg a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadásokról. Csak az Egyesült Államok vetemedett eddig arra, hogy bevesse e pusztító fegyvereket városok ellen és ezzel sok százezer civil életét oltsa ki és további százezrek életét nyomorítsa meg visszavonhatatlanul. Ráadásul e tett nem csak szörnyű és cinikus volt, de a legteljesebb mértékben felesleges is.

    A legtöbben – mint a kacsa a nokedlit – tudatlan módon kajálják be azt az amerikai hazugságot, hogy a két atombomba ledobása vezetett Japán kapitulációjához és ezzel sok ezer amerikai katona életét mentette meg e gonosz cselekedet.

    Pedig nem ez történt akkor 1945 augusztusában.

    A tények olyan történészéknek adnak igazat a japánok motivációjáról, mint például Tsuyoshi Hasegawa.

    Hosszan is lehetne írni e témáról is, de ezt most a lehető legrövidebben foglalom össze.

    1945. augusztusában a Japán még a saját szigetei területének kb. háromszorosát tartotta megszállás alatt a mai Kína területén (kb. 1,2 millió négyzetkilométert), ennek messze legnagyobb része Mandzsukó volt, a Japán Birodalom által létrehozott mandzsúriai bábállam (kb. 1,1 millió négyzetkilométer). A bábállamot a japán Kwantung Hadsereg irányította, létszáma kb. 700 000 katona volt és a japán katonai alakulatok között kimondottan erősnek számított.

    1945. augusztus 8.-án a Szovjetunió megindította a Keleti Vihar hadműveletet Mandzsúriában a környező szibériai területekről. A Kwantung Hadsereg látványosan gyorsan omlott össze, egy hét sem kellett hozzá.

    1945. augusztus 15.-én (és nem szeptember 2.-án, ahogy az sokan elkönyvelték a fejükben – az csak a hivatalos ceremónia volt) Japán hivatalosan kapitulált. Olyan történt a japánokkal, ami addig még sosem: meghallgathatták a császáruk hangját a rádióban. A beszédet Gyokuon-hoso-nak („a császári hang sugárzása”) nevezték el.

    A japán kapituláció fő oka pedig nem a két atombomba ledobása volt, hanem egy jóval nagyobb félelem attól, hogy a gyorsan előretörő szovjetek napokon belül Hokkaido szigetére lépnek és elkezdik nyomulásukat délre. Japán vezetői attól tartottal, hogy az ország két részre fog szakadni: délről az amerikaik, északról a szovjetek támadnak majd és egy vonal mentén két különböző megszállási zónában találja magát majd az ország: lesz tehát egy Észak-Japán és Dél-Japán, amelyek majd szemben állnak egymással (lásd Észak-Korea és Dél-Korea illetve az NDK és NSZK példáját). A gyors kapituláció oka pontosan ez volt, s ennek következményeként a japánok hagyták, hogy az amerikai hadsereg ellenállás nélkül megszállhatta az országot. A bónusz a japánok szempontjából az volt, hogy egységes ország maradhattak. Trianon után a magyaroknak nem nehéz megérteni e motiváció mélységét.

    A Keleti Vihar és következményei hiányában a két atombomba nem lett volna elég ok a kapitulációra. Amelybe egyébként a japánok már korábban, 1945 júliusában is beleegyeztek volna, ha az amerikaiak már akkor garantálják a császár sértetlenségét és a császárság formális fennmaradását. Utólag ez megtörtént, s ez is azt bizonyítja, hogy mennyire cinikus volt az, ami Hirosimában és Nagaszakiban történt.

    Az amerikaik azonban az atomtámadással üzenni akartak a világnak, de elsősorban a Szovjetuniónak, hogy van egy új, pusztító fegyverük. Ezzel akartak nyomást gyakorolni Sztálinra, hogy az akkori világ felosztásánál vegyék ezt figyelembe a szovjetek. Az „üzenet“ azonban nem ért célba, egyáltalán nem érte az amerikaik által remélt hatást. „Csak“ annyit ért el az Egyesült Államok, hogy egész Japán amerikai megszállás alá került.

    Az meg egy külön téma lehetne, hogy mennyi más, igazán katonai célpont állt annak idején rendelkezésre az amerikaik számára Japánban – Hirosima és Nagaszaki egyértelműen civil célpontok voltak és azt hivatottak megmutatni az Egyesült Államok ellenfeleinek, hogy a terrorban és a gonoszságban kőkeményen elhivatottak és rendíthetetlenek.

    És ezt hamarosan koreai és vietnami civilek milliói is megtapasztalták, ha már a Távol-Keletről volt szó a fentiekben is…

  99. 107.
    Hiányoltam az Oppenheimer filmből, hogy Hirosimai támadás még egy bevágást sem érdemelt meg, pedig a Trinity teszt és a két éles bevetés között csupán három hét telt el.
    Nem sok fegyver lehetett bevetve ilyen hamar egyetlen teszt után, és ráadásul a legpusztítóbbal jártak el így.
    A filmből kimaradt több százezer japán halott helyett így a szegény meghurcolt és hős Oppenheimert sajnálhatja mindenki.

  100. 107 Zsolt
    Érdekes narratíva, amiből az a rész nyilvánvaló, hogy az atombomba hatását be kellett mutatni a szovjeteknek.
    A többi része nem annyira nyilvánvaló, azt bizonyára mindenki a maga szemüvegén át értékeli.
    A japán történészek nyilván a maguk szennyesét próbálják tisztára mosni, az amerikaiak meg a sajátjukét, és mi főleg az amerikaiból kaptunk bőségesen.
    Azért az is tény, hogy az amerikaiaknak tengernyi vérbe került a japán megszállás alatt álló, viszonylag kis szigetek elfoglalása, még ha a japánoknak ennél is nagyságrenddel többe.
    Az biztos, hogy rémálom lett volna, ha japán területén partraszállnak, és ott minden vakondtúrásért emberek ezreinek kellett volna meghalniuk a halálraszánt japánokkal szemben.

  101. 107

    Egyre több szakember gondolja azt ,hogy Japán hajlandó lett volna szovjet támadás és a két amerikai atombomba bevetése előtt a kapitulációra ha a császár a helyén maradhat azért hogy azt ő jelentse be ,és azért ő mert egyedül neki engedelmeskedett a hadsereg és a nép egy a Japán megadást bejelentő parancsra .A másik feltétel az lett volna hogy idegen hadsereg nem lép Japán földjére de ez nem volt olyan lényeges mint az első. Egyébként egy lehetséges amerikai invázió több japán élet elvesztésével járt volna mint amit két atombomba bevetése okozott , nyilván nem ez volt az amerikai részről az elsődleges szempont mondjuk az amerikai veszteségek elkerüléséhez és más célokhoz képest….

  102. 109

    Oliver Stone az : Amerika elhallgatott történelme című sorozatában sokat foglalkozik az atombomba bevetése a Japán kapituláció , szovjet támadás és elrettentés, Truman elnök szerepe stb összefüggéseivel kapcsolatban több amerikai és japán szakértőt megkérdezve…..érdekes kép bontakozik ki
    már csak azért is mert a kulturális és ideológiai különbségek következtében a kölcsönös félreértések itt nagy szerepet játszottak minden oldalon és hát az utólagos magyarázkodás a felelősség kérdése is megjelenik…..persze a legrosszabb egy amerikai invázió lett volna amely japánok számára az áldozatok számát tekintve többszörösét eredményezte volna mint amit a két japán város elleni atomtámadás végül is okozott. Azonban annál is ami végül is megvalósult lett volna jobb verzió is a háború befejezésére a Csendes-óceánon és a Távol- Keleten 1945 nyarán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük