(4057) Tánc

Tibor bá’ fordítása online

Hétvégi tánc a pokol kapujában

Írta: Robert Koehler Chicago-díjas újságíró és szerkesztő.
89. útban a 90. felé

Két kutya sétál. Egyikük azt mondja a másiknak: „Ugatok és ugatok, de soha nem érzem, hogy hozna valódi változást.

Ez Christopher Weyant több évvel ezelőtti rajzfilmjének felirata. Folyamatosan felbukkan a fejemben, úgy értem, minden nap. Mint mindenki más, én is azt akarom, hogy az, amit csinálok, számítson, „valódi változást idézzen elő”. Amit én csinálok, az, hogy írok. Konkrétan a lehetőségek végtelenjében úszom. Az emberiség megölheti magát, vagy megtanulhat túlélni. A legtöbb ember (azt hiszem) az utóbbit részesíti előnyben, ami arról szól, hogy felfedezzük, hogyan kapcsolódunk egymáshoz és az univerzum többi részéhez. Erről próbálok írni.

Ezután a Kongresszus elfogad egy újabb katonai költségvetést. És ismét ott van a  rajzfilm.

„Az éves védelempolitikai jogszabályokról kialakuló kompromisszum 45 milliárd dollárral támogatja Joe Biden elnök védelmi kiadási terveit” – írja a Politico.  A megállapodás 847 milliárd dollárban határozná meg a 2023-as  honvédelmi engedélyezési törvény költségvetési keretét a honvédelem számára.

Tudod, ez több, mint a világ kilenc legnagyobb védelmi költségvetése együttvéve. Több mint 750 katonai bázisunk van szerte a világon. Dollármilliárd értékű fegyvert küldünk Ukrajnának, hogy fenntartsuk a háborút, a közel-keleti két évtizedes háborúnkat vívjuk, hogy megszabadítsuk a világot a terrorizmustól.

Ennek eredményeként a bolygó halálra vérzik. De ne aggódj. Még mindig vannak atomfegyvereink.

Mennyire lehetünk biztonságban?

És itt van a Northrop Grumman, amely bemutatja a világnak a B-21 Raidert, egy frissített atombombázót, más néven Armageddon jövőjét. Nem kell aggódni. Amikor az Armageddon készen áll arra, hogy megtörténjen (na mi?), az zökkenőmentesen fog megtörténni, repülőgépenként 750 millió dolláros akciós áron.

Maga Northrop Grumman így fogalmaz: „Amikor Amerika elhatározásáról van szó, a B-21 Raider csendben készen fog állni. Amerika harcosait olyan fejlett repülőgépekkel látjuk el, amelyek a hatótávolság, a hasznos teher és a túlélés kombinációját kínálják. A B-21 Raider képes lesz áthatolni a legkeményebb védelmet is, hogy precíziós csapásokat adjon a világ bármely pontján. A B-21 az elrettentés jövője.”

A pokol kapujában táncolunk.

Lehetséges, hogy az emberiség ezen túl fejlődjön? Armageddon előtt? Ha azt hirdetjük, hogy az emberiség kollektív tudatának túl kell lépnie a militarizmuson és a bolygóval szembeni hozzáálláson, az azt jelenti, hogy szöges ágyon fekszünk. Gondoljunk csak arra a furcsa és titokzatos erőszakos cselekményre, amely a közelmúltban történt Moore megyében, Észak-Karolinában, és amit lehet – vagy nem – egy nagy show váltott ki.

A hétvégén valaki lövöldözött két elektromos alállomáson, Észak-Karolina megye középső részén, több millió dolláros kárt okozva az elektromos hálózatban, és fél hétre mintegy 40.000 háztartást hagyva áram nélkül. Míg a rendfenntartók előtt az elkövető és az indíték rejtély marad, egy személy a Facebookon ezt írta: „Moore megyében elment az áram, és tudom, miért.” Ezután közzétett egy fotót a Southern Pines belvárosában található Sunrise Theatre-ről, az „Istent nem fogják kigúnyolni” szavakkal együtt.

Aznap estére a színházban volt egy húzós műsor, amelyet az elektromos hálózat elleni támadás előtt sok jobboldali hevesen ellenzett.

A Facebook állította, miszerint az áramszünet a húzós show leállítását szolgálta. (és egyébként egy kudarc is, mivel a nézők mobiltelefonjukkal világították meg a műsort, hogy az folytatódhasson). Talán soha nem tudjuk meg biztosan. De még ha a tervezett műsor miatt dühöngő plakát egyszerűen összeválogatta a bűncselekmény indítékát, lényegében Istennek tulajdonítva azt, akkor is azt jelzi, hogy sok indulat van a levegőben. Ha utálsz valamit, ne próbáld megérteni. Menj háborúba. Végül is néhány héttel ezelőtt tömeges lövöldözés volt egy Colorado Springs-i LMBTQ éjszakai klubban – valóban, a több célpontra irányuló tömeges lövöldözés, te jó ég, mindennaposak.

Attól tartok, hogy a háború továbbra is az emberiség fejlődésének logikus végpontja. Valóban, a háború szent, legalábbis Kelly Denton-Borhaug feltételezi, példaként említve George W. Bush 2008-as húsvét hétvégéjén elmondott beszédét. Megjegyezte, hogy a húsvéti történet a poklok dicsőítésére, az ország Irakban és Afganisztánban pusztító folyamatban volt, egy kis evangéliumot dobva a gonosz elleni háborúba: „Nincs annál nagyobb szeretet, mint az, hogy az ember életét adja érte.”

Ezt írja: „A vallás erőszakos kizsákmányolása az erőszak megáldása céljából a háború iszonyatos pusztításának valóságát szent csillogásba borította.”

De talán még a háború álszentségénél is rosszabb a normálissága, ez a soha meg nem kérdőjelezett billió dolláros költségvetés, amelyet a Kongresszus minden évben hibátlanul a Pentagon elé dob. A végösszeg pedig évről évre emelkedik, emelkedik, növekszik, hagyva ránk például azt a Northrop Grumman B-21 Raidert, amely készen áll arra, hogy parancsra átadja az Armageddont.

Armageddonon kívül egyszerűen csak vannak felfegyverzett gyűlölet-oszlatóink, akik készek és mindig hajlandók megölni egy ellenséget az élelmiszerboltban, az iskolai tanteremben vagy egy éjszakai klubban.

Értsd meg, szeresd, gyógyíts: ezek nem egyszerű szavak. Megtanuljuk valaha, mit jelentenek? Adunk nekik valaha költségvetést?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

72 gondolat erről: „(4057) Tánc

  1. Kiváló írás! Kevés szóval, de mindent elmond. Az ember állat lényegére rávilágítva. Kik vagyunk, mivé lehetünk, mert változni nem fogunk.

  2. A szerző finoman operál az összeesküvéselméletekkel, igazságokat keverve a manipulatív feltevésekkel, USA ellenes bias-al.
    Viszont, nézzük a tényeket. Az USA, ugyanúgy mint minden „ellensége” kényszerpályán mozog. A kihívói, Kína, Oroszország, egyre nagyobb részt fordít a költségvetéséből fegyverkezésre: hiperszonikus rakéták, atomtengeralattjárók, repülőgép hordozók. A poszter ezekre nem tért ki, helytelenül. Pedig ha megnézzük Oroszország új atomtengeralattjáróját, Poseidon, Sataus-6 atomtorpedókkal felszerelve, melyek egész partvidékeket tudnak eltörölni, akkor ezekre nyilvánvalóan válaszolnia kell az USA-nak, ha nem teszi, lemarad. Ahogy lemaradt a huperezonikus fejlesztésekkel is . Kína új atomsilói a Góbi-sivatagban. Rossz dolgok ezek, ha elszabadulnak Armageddon lesz, de a teljes képet kell nézni, nem csak ez egyik oldalt.

  3. 3 – Minato:
    A teljes kép a 700 USA bázis, meg az USA kezdeményezett háborúk (soroljam fel őket?), amire védekezni kellett.

  4. Egyszer már linkeltem, most még egyszer ide rakom ezt az interaktív adatbázist, ahol meg lehet nézni az alap infókat minden egyes külföldi amerikai támaszpontokról. A kisebbekkel együtt ez a szám 867 darab.

    https://worldbeyondwar.org/no-bases/

  5. 4. Tibor bá, igen az is hozzá tartozik a big picture-höz hogy az USA próbálja megtartani a fent és általad említett világuralmi hegemóniáját, ezért kell válaszokat adnia. A B21 egy a sok közül. Anyways, addig van jó világ míg ezt sikerül neki, ha nem, mindenki egymás torkának fog esni 🙁

  6. 6 – Minato:
    Egy több pólusú világ nem feltétlenül anarchia. Sőt, a kis mérettű államok kifejezetten jól járnának, mert a „pólusok” kénytelenek lennének versenyezni egymással.

  7. 7. Igen, ez jól is hangik. A valóság az, hogy smerve a politikusokat, diktátorokat, az emberi gyarlóságot, agresszivitást, ez a „versenyzés” sok esetben háborúhoz vezetne. Egy ideális világban nyilván nem, de nem ez van/lesz 🙁 talán a rossz lehetőségek közül a kevésbé rossz ha van egy világcsendőr aki rendet tart az akarnokok között.

  8. 8 – Minato

    És rendet tart? Ezt nevezed te rendnek, ami most van?! Komolyan?!

    Nem „korrupt” kicsit ez a „világcsendőr bácsi”, biztos, hogy annyira jól végzi a dolgát? Ez az a világ, amiben olyan jó élni? Ez a „csendőr bácsi” mindig a jó ügy mellett kardoskodik, harcol és teszi le a voksát? Tényleg így lenne? Európa „nénivel” és másokkal is olyan jól bánik ez a „manus”? Élt vagy inkább visszaélt a státusával?

    Az Egyesült Államok 1991 után bizonyíthatta, hogy mire képes az unipoláris világrendben. Az eredményét mindannyian láttuk, látjuk…

  9. Csak egy ország, példaként – Irak.

    Mennyi áldozata volt a „jó csendőr bácsi áldásos tevékenységének”?
    Mennyi volt ebből gyermek?

    http://www.youtube.com/watch?v=RM0uvgHKZe8

    Ezek után még van pofájuk az észt osztani, bárkinek és bármi módon?
    Na, menjen az ilyen „világcsendőr” a jó büdös francba!

  10. Minato

    Tehát, végül is a fő agresszor a jó, mert így mellette nem rúd labdába senki.
    Fenntartotta a 2.vh.-tól fogva a rendet.
    Az senkit se zavarjon, hogy a világcsendőr szerepében mindenkit kirabolt és elterjesztette a kapitalizmus mételyét.

    Az USA alkotmánya isteni ihletettségű. Az egyik legigazságosabb parlamenti demokráciát hozta létre.
    Összefogta az államokat és közös képviselettel látta el őket, illetve egyenlően arányos szavazati joguk volt. Sajnos az eredeti szándékok kisiklottak.

    Egyébként a törpeállamok nem jók, mert az érdekek a területhatárok és eltérő elképzelések miatt-ezen a tudatszinten- elkerülhetetlenül konfliktusba keverednek.
    Valójában egy világállam lenne jó, mert egy nagy közös érdek mentén lehetne a tennivalókat átgondolni.
    Olyan ez, mint amikor egyedül maradsz. Nincs kit hibáztatni és nincs kivel vitázni. Egy elgondolás, megoldás helyességét a valóság igazolhatja egyedül vissza,
    vagy vetheti el.

    Az energiák legeslegnagyobb része a parttalan vitákra, majd az erőszakra megy el.

    Úgyanígy az egy társadalmában is komoly szervezeti felépítettség kellene. Egy olyan hiearchikus vezetési struktúra mely az emberi erkölcsön kell, hogy alapuljon.

    Amíg az erkölcs gyenge, addig az üvegzseb-program, felelősségre vonás stb. komolyan veendő dolgok. Később a társadalmi norma változásával és az oktatás tematikájának módosításával az új generációk már „normálisan” gondolkodnának. A képességek szerint lenne a tevékenységi kör kialakítva.
    Nem egyenlőség kell, mert az lehetlen, hiszen nincs egyformaság. Csupán egyenlő lehetőségek kellenének.
    A társadalmi norma végül átfolyna működőbe és onnantól lehetne emberi civilizáióról beszélni. Az intelligenciánk, akárcsak az ebből felépülő technológiánk hiányos.
    Ez a baj.
    Simán lemodellezhető ez a dolog mikroszinten is. Jelentem már meg is történt.

    Az USA egy jó próbálkozás volt, de mivel a vezetésben sokan eladták az eszményeket, így ő maga lett a legrohadtabb alma a kosárban.

    Meglátásom szerint nincs nagy különbség a un. demokrata államok között.
    Ez is egy színjáték, de itt most, ebben a konkrét darabban az amcsik vannak a rosszfiú szerepében.

  11. 11 Balázs
    Én itt már sokszor megkaptam azt a címkét, hogy naiv és jóhiszemű vagyok, de ezennel ezt átruházom rád… 🙂
    Valamelyik filozófus, talán Descartes mondta, hogy ha nem volna isten, ki kellene találni.
    Sajnos csak egy ilyen ideális isteni lény lenne alkalmas a világ objektív, igazságos kormányzására.
    Nem tudok elképzelni semmiféle emberekből álló intézményrendszert ,a mely képes lenne elfogultság és részrehajlás nélkül végezni egy ilyen tevékenységet.
    Egy rendszer akár diktatórikus, akár demokratikus, mindenképpen rászorul a támogatói körre, legyen az rokonság, barátok, üzleti támogatók, saját nemzet, tehát egy olyan közösség, aki megválaszt, támogat, megvéd cserébe valamiféle privilégiumokért, amit nagyon sokan szeretnének elérni a körön kívülről is.
    A világkormány szükségszerűen nagy hatalmi bázissal, és anyagi erőforrásokkal kell rendelkeznie, különben nem tudja érvényesíteni akaratát a milliónyi eltérő szándék közepette.
    És természetesen ebből a hatalmas anyagi erőforrásból ő is meg kell kapja a maga átlag feletti részét, tekintve, hogy átlag feletti munkát véges, és felelősséget hordoz.
    Ez önmagában kiélezett versenyhelyzetet teremt ezen privilégiumok megszerzésére.
    Arról már nem is szólva, hogy a birtokon belül lévők kizárt, hogy önként dalolva lemondjanak mások javára erről, tehát mindent elkövetnek, amit egy versenyhelyzet megkövetel.
    Az emberi természetbe az nincs kódolva, hogy versenyhelyzetben ne tegyen meg mindent a győzelemért.
    A szabályokat mindig a hatalmon lévők írják meg.
    A korábbi szabályok mindig megváltoztathatók általuk, ami kettős célú lehet, vagy az új helyzethez történő alkalmazkodás jogos szükséglete, vagy a hatalom rejtett bebetonozása, és a kettő általában szépen összemosható.
    A néptömegek eredendően alkalmasak a hatalom általi befolyásolásra, a hatalom meg mindig képes a médiát irányítani.
    Az emberi természet változatlan, csak a színek változnak, mint Madáchnál.
    Az elbukott szocializmus alatt megpróbálták kikovácsolni az „új embert” az egyenlősdi, a kommunista eszmék mentén, de tudjuk, mi zajlott abban a korban, mikor elvették a vagyonos emberek tulajdonát, hogy azok egy új réteget gazdagítsanak a régi helyett (lásd, Apró villa)

  12. 12. hubab

    Feltételes módot sokszor használtam.
    Ez egy feltételezés.
    Lehet(ne) működő társadalmat építeni.
    Azt soha nem mondtam, hogy ezekkel a szereplőkkel.
    Az nem az emberi természet amiről te beszélsz. Az egy társadalmi berögződés ami generációkon átível.
    Madách művének mi a végszója?
    Csináljuk tovább úgyanígy?

    Nem naív vagyok, hanem hülye, de az más tészta.

    Valójában nincs is olyan, hogy statikus emberi természet.
    Csak egy rakás hülye van akinek a felfogóképessége kicsiny és megy a megszokások útján.

    Én nem gondolom, hogy az emberek jók és hajlandóak változni, változtatni.
    Én azt gondolom, hogy tudnának változni, ha akarnának.
    Hogy miért nem akarnak?
    A gondolkodásuk helytelen iránya miatt.

    A szenvedésben sok belátás fog születni. Lesz itt még „fogcsikorgatás”, meg megbánás sokaknál.
    Az utolsó pillanatig fog menni az életük ahogy eddig, megfőnek, mint a békák.

    Nagyon hosszú lenne kifejteni, hogy miért sohasem késő megváltozni, változtatni folyamatosan magunkat.
    Nem számít, hogy 1 percig vagy ezer évig élünk, ha semmi sem marad az életünkből, még információsan sem , nem igaz?

    Több mint valószínű, hogy teljes kihalás lesz, utána aranykor.
    És ebben nincs is semmiféle ellentmondás.
    El kell olvasni Madáchot még egy párszor.

  13. 13 – Seregi Balázs:
    Ha odafigyelsz, észlelheted, hogy bármilyen jó szándékkal alkotsz alkotmányt, vagy ezen belül törvény, rendelkezést, az „alattvalók” éjjel-nappal azon tevékenykednek, hogy hogy lehet azokat kijátszani saját hasznuk érdekében. Ha a rendelkezés gyengén van megfogalmazva, a kijátszás 1-2 év alatt bekövetkezik. Ha olyan ragyogó munka, mint az amerikai alkotmány, akkor kell 200 év. Konklúzió? Nem érdem foglalkozni a témával.

  14. Tibor bátyám

    És akkor mivel érdemes foglalkozni?
    Itt is, mint mindenben van egy kritikus többség.
    Mahatma Gandhi hülye volt?
    Azt mondták rá az elején, aztán meg milliók követték.

    Ha mindenki el is dobja a szemetet, nekem is azt kéne tennem?

  15. A nyugati mèdia már poo-tin menekülèsèt taglalja a B21 meg az ugyanilyen mitugrálsz fajankóknak a helyère rakását biztosítja akik ….. Nem tudják hogy az pontosan hol is van
    ; poo-tin , shit-chink-pig , a korea kisdisznó
    a mullahok iránban èsatöbbi . Poo-tinal orbán koca is letűnik remélhetőleg a fattyaival együtt felkoncolva aztán majd meglátjuk

  16. 13 Balázs
    Szépen haladunk az eszkimó szín felé, ahol sok a vadász, kevés a fóka… 🙁

  17. Nem mondtam egy szóval sem hogy az USA csakis angyali tetteket vitt véghez, sokszor leírtam már itt, hogy micsoda szörnyűségeket csinalt Vietnam Iraq, Afghanistan…
    Nem tökéletes, sőt sokaknak viszolygást keltő, nekem is sok tekintetben.
    De mégis azt mondom ha választani kell, jelenleg nincs jobb (Kínai, Putyin, Iran, Korea, stb..), sajnos. Nézzük talppal a földön állva. Ezekben a felsorolt államokban egy átlagpolgár élete sokkal rosszabb sok tekintetben mint a Nyugaton vagy USA-ban, felsorolni is nehéz mikben, így nincs jelenleg más alternatíva. Kivéve ha nem diktátorok, depoták, hódítók vagytok vagy szeretnétek lenni 🙂

  18. az unokám már svédként születik.
    Ami ott hétköznapi, az egy átlagmagyarnak utópia.
    Pedig a fejlett világ más, mint amit itthon sulykolnak róla.

  19. 19. Z Próféta , kérlek írd le mi utópia arrafelé Svédben, nekem átlagpolgárnak, kíváncsi vagyok rá. Szerintem mások is. GDP-n kívül, azt a wikipedia is írja.

  20. 15 – Balázs:
    Mahatma Gandhi megmutatta hogyan lehet megszabadulni az angol gyarmatosítóktól. A nép hallgatott rá, és ment utána.
    Hogy eldobod-e a szemetet vagy sem. Az égvilágon semmit se jelent. Egyéni viselkedésed nem befolyásolja 8 milliárd sorsát.

  21. Minato
    Itt (ott) kell lenned, hogy elhidd.

    Anyagi okok miatt sokkal kevesebb Svéd költözik Magyarországra, mint fordítva. Teljes rejtély.
    Majdnem mindegy, hogy tetőfedő, IT szakember, vagy egyetemi tanár vagy, a jövedelmek szűk, de magas sávban szórnak.
    Elégedett tanárok tanítanak, az orvosi ellátás nem a végeláthatatlan várólistára épül.
    Elég ha megnézed az utcaképeket, random, vidéken/városokban.
    Mosolyognak.
    Angolul bármit elintézhetsz, bárhol.
    Megbízhatóak.
    1989 ben jártam már rendszeresen. Az akkori (!) Svédországtól ma kb 25 évvel vagyunk hátrébb. A távolság nő.
    Bármiben.
    A GDP nem mutatja a galaktikus leszakadását M.o.nak.

    Itthon élek.

  22. 22., Z Próféta, igen kíváncsi voltam hogy látod. Nekem közvetlen családtagok és barátok is élnek kint, sok éve. Ők nem számoltak be utópiáról, átlagos életet élnek ki a fővárosban, ki vidéken. Az anyagiakat leszámítva nem számoltak be utópisztikus különbségekről. Cserébe a sok hideg, a nyirkos idő, a rövid nappalok, a kemény tél viszont megviseli őket. Köszi.

  23. 23. Minato

    Ragadjunk le valamelyik közszolgáltatásnál?
    Közoktatás?
    Nyugdíjrendszer?
    Egészségügy?
    Tömegközlekedés?
    Tájékoztatás?
    Közutak?
    Járványkezelés?
    Táplálkozási ajánlások?
    Természetvédelem?
    Tömegsport?

    Melyiket akarod összehasonlítani a hazaival?
    Hol a legkisebb a lemaradásunk?

    Miben előzzük őket?

  24. Nyilván mindegyikben jobbak, ez nem is kérdés. Valamit valamiért.

  25. 25 – Mintato

    „Valamit valamiért.”

    De mi az a valami?

    Két példa, itt az első:

    A nők elleni erőszak aránya.

    Az alábbit táblázat 2010-es svéd adatot közöl, a 63.54 százezer főre vetítve. Ezzel az adattal akkor az 5. volt a világon, Európában magasan a legnagyobb szám ez.

    https://worldpopulationreview.com/country-rankings/rape-statistics-by-country

    Alul a szövegben van egy külön magyarázat a magas svéd számmal kapcsolatban: azt írják, hogy azért ilyen magas az arány, mert a svéd metodológia szerint jóval szélesebben értelmezik a nők elleni erőszak fogalmát és ha a német megközelítési módot veszik alapul ez a szám azonnal 15-re csökken.
    OK, legyen így! Csak megjegyzem, hogy Magyarország neve mellett a szám ugyanitt 2,46. Ugyancsak 2010-es adat. Még a 15-ös adat is elég rossz, ha Magyarországgal vetjük össze!

    folyt. köv.

  26. Kedves Zsolt
    A nemzetközi boldogságindexet hozzátennéd?
    Az Isztambuli egyezmény, hogy esett át a vak komondorodon?

    vicces fiú vagy. Komolyan.

  27. 24 – Z. Próféta:

    Mesebeli kiskirályhoz betévedt egy kisleány.
    A király éppen uzsonnázott tulipános udvarán.
    Ugye szép itt: ugye jó itt, nézz csak ide, meg oda.
    Bársony itt a gyepes udvar, drágakő a palota.
    Nézd a cicánk aranyszőrű, ezüst tollú a libánk
    Ugye itt maradsz minálunk örökre te kisleány.
    Köszönöm a meghívást, de el nem fogadhatom.
    Szalmatetős kicsi kunyhóm a világért nem adom.
    A mi cicánk nem aranyszőrű, nem ezüst tollú a libánk.
    Ott ott lakik két testvérem, édesanyám meg apám.

  28. 29 – Z Próféta

    Azóta, hogy nagy büszkén bejelentetted, hogy számomra nálad az „IGNORE ON” van érvényben, ez már nem az első hozzászólásod hozzám címezve.

    Úgyhogy mi lenne, ha legalább a saját magad szavát vennéd komolyan és nem csinálnál folyamatosan segget a szádból? Újra és újra.
    Nem bírod ki, igaz? 🙂

  29. 30 – Tibor bá´

    Volt egy nagyon jó svéd ismerősöm, nagyon jól megértettük egymást. Munkaügyek kapcsán ismertem meg. Leif volt a neve.
    Az öreg harcos még jóval a nyugdíjas évei előtt vett egy kis házat Olaszországban, nem messze Genovától, közel a tengerhez. Ha tehette, már akkor is ott töltötte a szabadidejét, amikor még munkaviszonyban volt, gondolok itt például a hosszú hétvégékre.
    Azt mondta, hogy egész életét Svédországban élte le, de nyugdíjasként nem akar ott maradni. Hogy olyasmi volt ez, mint amikor az öreg nyugdíjas amcsik Floridába költöznek? Részben igen. De azt mondta, hogy egyszerűen rosszul érzi magát Svédországban, ez nem csak a pénzről szól nála.
    És tényleg úgy lett: amint nyugdíjas lett, vette a cókmókját és hátra se nézve leköltözött Olaszországba. Ez még jóval a migrációs válság előtt történt.

    Mostanában inkább azt hallom, hogy a svédek, amennyiben húzzák a csíkot otthonól, akkor Európán kívüli helyeket keresnek. Dél-Amerika a kedvencük, több ottani ország, köztük például Paraguay. Ott már vannak német és svéd többségű falvak. Meg gondolom más európai népek is vannak ott, ugyanúgy, mint Uruguayban, Argentínában és még más országokban is.

  30. 32 – Zsolt:
    Az én álláspontom szerint, ha valahol kialakul egy „kis Magyarország” akkor már túl nagy probléma nincs. Ha azonban magányos farkas maradsz, az lelkileg nagyon igénybe vesz. Természetesen nem mindenkit egyforma mértékben. Én csak olyan helyre mennék, ahol angolul értenek, és ott is csak max 2 hétre. Egy üzletben mutogatni, hogy miből kérek 10 dekát azzal már teli van a hócipőm. Én csak olyan helyen érzem jól magam, ahol, ha elkiáltom, hogy „egy bolond” valakik rávágja „százat csinál”. Pusztán azért mert imádom az anyanyelvem. Egyesek ezt nem értik, de vannak itt kettesek és hármasok is. 😀

  31. 30. Tibor bá’

    Ez gyönyörű volt.

    21. Tibor bá’

    Hogyan érte el Gandhi, hogy kövessék?
    Mi volt a „formabontó” a módszerében, amiért szóba hozhattam?

    Ha a világ el is pusztul, miért ültetsz diófát?
    Nem vagyunk mi olyan mások!
    Én kőkemény realista vagyok, de tovabbra sem dobom el a zsebkendőmet, hiába ég üvegesre pár méter mélyre a föld egy évtizeden belül.

  32. Bárkihez.

    Akkor leszögezhetjük. Magyarország még a szociálisan, politikailag, gazdaságilag lecsúszó svédeknek sem elég vonzó.
    Megvárják a sikeres csatlakozásunkat a szovjet/orosz nemzetek közösségéhez.
    Talán.

  33. 34 Balázs
    Gandhi egy különleges személyiség volt, aki képes volt kihasználni a megfelelő pillanatot, hogy nemzetét összekovácsolja egy rövid kritikus időre.
    De már az ő ideje alatt is repedezett az egység, voltak problémák, amiket ő sem tudott megoldani.
    És mint minden nagy világfordulat esetén, nyomában felbukkantak a további önjelölt vezetők, akik meglehet istenítették őt, de eszük ágában sem volt mezítlábas nyomába szegődni.
    Egyes emberek lehetnek önzetlenek, önfeláldozók, de a tömegben mindig többen lesznek, akik az új helyzetet csupán ugródeszkának tekintik ahhoz, hogy hatalomhoz jussanak.
    Arról nem is szólva, hogy a gátlástalan ember mindig kijátssza, maga alá gyűri az altruista embereket, mert az altruista visszaretten olyan eszközöktől, amelyeket ellene használnak, a besározást, a megvesztegetést, az alaptalan ígérgetést…
    A realista embernek nem marad más eszköze, mint a kisebbik rosszat választani az alternatívák közül, még ha tudja is, hogy ott sem a becsület lovagjai vannak.

  34. 35. Z próféta
    “ Akkor leszögezhetjük. Magyarország még a szociálisan, politikailag, gazdaságilag lecsúszó svédeknek sem elég vonzó.”
    Ez a mi szerencsénk. Idejönnének azok is és (nekik) fillérekért felvásárolnák a földeket, ingatlanokat. Így is éppen elég nyugatról elmenekült család telepedett már ide.
    Egyék csak meg otthon, azt amit főztek. Az iszlám és a sok sz@rházi befogadott sáska hamarosan bedarálja őket (is).
    Különben te mit keresel itthon, miért nem telepedsz át álmaid országába, Svédországba?

  35. 35 Z Próféta
    Én nagyobb távlatban nézem az összképet.
    Bármennyire is vonzó egy nyugati fejlett, magas életszínvonalú és szociális rendszerű egy ország, ezzel tulajdonképpen ő gyorsítja legjobban a világot a betonfal felé, zabálja fel a leggyorsabban a világ forrásait. Mert annak a jólétnek és magas szervezettségnek igen nagy a forrásigénye.
    De megértem, ha valaki számára mégis ma ez a vonzó, mert a világ nem filozófusokból áll, meg egyébként is érezzük jól magunkat amíg lehet…
    Hacsak Balázs meg nem téríti a világot, és mindenki visszavesz önként a jólétből valami nagyon szegényes életformára….
    Igaz, Orbán sem élharcos a fenntarthatóságért folytatott önmérsékletben, állandóan előzni akarjuk az előttünk állókat a gazdasági rangsorban, csak nem nagyon sikerül, csak kommunikációban…

  36. Azért nevetséges hogy egy pöttöm nemzet ilyeneket hozott létre:
    Volvo, Saab, Hasselblad, Tetra Pack, Ikea, Elektroluxs, Mecman, Lindab, Alfa Laval, Astra Azeneca, Fjall RavenRaven, H&M, Husqvarna, Koenigsegg, Oriflame, Sandvik, Silva, Spotify,

    Ezen alapszik a svéd modell, a kooperáción, a korrupció teljes elutasításán, a hatalommegosztáson, az önkormányzatiságon, a szociális biztonságon, az idősek megbecsülésén. A kemény munkán.

    Persze nekünk jobban bejön s mélyszegénység, a szociális igazságtalanság a kiszolgáltatottság, és a holdról is látszó lopás.

    csak külföldről származó jövedelmem van. Oda megyek, ahova akarok.
    De vak nem vagyok, Magyarország önerőből mögékerült már minden európai nemzetnek.
    Viktoriánus korban élünk.

    Fűtetlen házakban nyomorgók tömegei jellemzik a büszke msgyarországot ahol szeméttel fűtve küzdenek a túlélésért.

    Az utolsó természeti értékeinket éppen most számolja fel a rezsim.

  37. 37 – Hanyistók

    A jólét, ami az a bizonyos skandináv modell eredménye, bizonyára örök időkre szól. A világ természetesen stabil, a változás csak illúzió. Egyesek szerint.

    Ezért, amikor a változás már kézzel tapintható, akkor sem veszik észre és az utolsó pillanatig ragaszkodnak múltbeli rögeszméikhez és a jelen vékony máza alatt nem akarják észrevenni a rothadás világos jeleit.

    Pedig sokan vannak Svédországban is, akik nagyon is jól látják ezeket. Mások meg folytatják a struccpolitikájukat.

    http://www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w&t=20s

  38. 39 – Z.Próféta:
    Az idősödő svéd nők tömegesen vesznek magjuknak fiatal muszlim férfiakat és kitartják őket. Úgy tűnik a nagy gazdagságot összehozó svéd férfiak nem képesek használni a faszukat. Ez nekem nem tűnik perspektívának. 😀

  39. 16 ajózanész
    Nem tudom, a világ melyik csodálatos sarkában élsz, de hidd el, nem jó reklám nekik a stílusod, szerintem szégyellnék hogy köztük élsz, ha olvasnák a szövegedet.
    Alulmúlod a legmélyebb balkáni sötét szintet is.
    De őszintén.
    Szitkozódáson kívül még egy értelmes gondolatot nem írtál ide…

  40. Igazatok van, ne lovagoljunk tovább a hazai problémáinkon, nézzük az eredményeinket, azok sokkal elkeserítőbbek.

    Azt teljesen kizárhatjuk persze, hogy az idős svéd férfiak fiatalabb nőkre hajtanak. Eszükbe sem jut ilyen magyar finesz.
    Az áprilisi választásokon szavazatszámlálóként végignéztem a szavazóköröm állapotát.
    Egészségi állapot + a külső megjelenés, ápoltság, öltözet.

  41. 39. Z próféta
    Egy kis betekintés az általad sztárolt svéd életmódba :
    “ – Nem tanácsos idegenekkel beszélgetni az utcán, a tömegközlekedésen, az üzletekben, és úgy általában sehol. Az idegenek közé tartoznak a szomszédok és a velünk egy épületben lakó emberek is. Egy történet: „A spanyol barátom 3 hónapja vonatozott minden reggel ugyanazzal az idős bácsival egy ülésben, és egyik reggel úgy döntött, hogy köszön neki. Az öreg erre azonnal felállt, és át ült máshova.”
    – Nagyon egyértelmű emberek, és miután választ kaptak a kérdésükre, többször nem fogják azt feltenni.
    – A flörtölés nem az erősségük. Általában először udvariasan visszautasítanak minden ilyen ajánlatot, még akkor is, ha nekik is szimpatikus a másik fél.
    – A nyár a bogyós termések és a gombaszedés szezonja. A Svéd Agrártudományi Egyetem még az adott év várható hozamának előrejelzését is közzéteszi minden szezon elején, amiket aztán a reggeli újságban is olvasgathatnak az emberek.
    – Az erdőkben rengeteg, különböző mértékben veszélyes állat él. A leghíresebbek a jávorszarvasok és a farkasok, bár a svédek nem félnek tőlük. Számukra a legnagyobb ellenség a borz. A svédek szerint, ha egy ilyen állat megharap, akkor addig harapja a kezünket, míg el nem töri benne a csontot.
    – A közös filmnézés tabu az ismerősökkel. Rosszabb esetben pedig pofont is kapsz. Az emberek itt csak akkor hívnak át valakit „közös filmezésre”, ha össze akarnak bújni velük a kanapén.
    – Télen, amikor a nappalok frusztrálóan röviddé válnak, a svédek minden napon töltött időt kihasználnak. Annak érdekében, hogy a helyi lakosság ne legyen depressziós a napfény hiányától, a buszmegállókban speciális lámpákat helyeztek el, ami imitálja a napfényt.
    – Nem szokás intenzíven kimutatni az érzelmeket, de néha a szigorú skandinávoknak is ki kell kicsit szabadulniuk. Ezért az Uppsala-i Egyetemen egy furcsa szokást vezettek be: pontosan 10 órakor minden diák kinyithatja az ablakokat és kikiabálhat egy nagyot. Ezzel a fiatalok egy kicsit enyhíthetik az iskolai órák és dolgozatok közben bennük felgyülemlett stresszt.” Varga H.
    Köszi, de én ilyen helyre nem kívánkozom, inkább magyarosan sírva vigadok a “faházakban nyomorgó” tömegek mellett! 🙂
    A felsorolt svéd csoda márkák számát a magyarok röhögve überelik. Ha pedig a svéd anyagi háttér is mögöttük lett volna, akkor nagyságrendileg sem azonos kategóriában lennének. Sajnos a legtöbb magyar találmányt vagy ellopták, vagy a külföldnek termeli a profitot.

  42. Tibor’ bá majd eldönti hogy s nettó fidesz propagandának mekkora teret ad.
    Én konkrétan leszarom.
    A Barankovics Alapítvány feladata „hogy ápolja a keresztény politizálás előremutató hagyományait, és keressen kereszténydemokrata szellemiségű választ a 21. század társadalmi-politikai kihívásaira” (Alapító Okirat).

    Különösen a friss kormányrendelet fényében ami vezényli a munkaszolgálatos orvosainkat.

    Aki a megfontolt, előremutató rendeleteinket támadja, az nem bízik bölcs vezetőnkben. Aki nem bízik meg bölcs vezetőnkben, az kétségbe vonja a Párt vezető szerepét. Aki a Párt vezető szerepét kétségbevonja az saját nemzetét tagadja meg. Aki megtagadja Nemzetét az elárulja hazáját! ⸮

  43. Fidesz propaganda!!!!!!

    Na bazmeg,ezt is meg kaptam.

    Jó mulatást a gondolkodóknak,de hogy itt mindig van valami akció a tények ellen,,,,

    na ennyike,amúgy se voltam itt senki,és milyen jó is ez.

  44. ….. Svédország,aki az Ukrán Maidan után-idején bejelentkezett a termőföldek felső 30 centiméterére,hogy azt majd haza viszi uszályokon mert köll neki.

    jájjj..

  45. 46 – ötlet

    „Fidesz propaganda!!!!!!”

    Hát igen, a France24 is a Fidesz propagandát nyomja meg a szajha média szerte a világon, az alternatív hírforrásokról már nem is beszélve! Igazán nagyra nőtt a Fidesz médiabirodalma! Ez hogy a francba sikerült nekik?! 🙂

    „A helyzet odáig fajult, hogy Svédország – a világ egyik leggazdagabb és legegyenlőbb országa – most vezeti a halálos lövöldözések európai rangsorát.”

    „Gyakoriak az otthonok és autók bombázása és a gránáttámadások is.”

    http://www.france24.com/en/live-news/20220906-a-different-sweden-gang-shootings-loom-large-in-vote

  46. Nemzetközi boldogságindex

    Ami a rangsort illeti, immár zsinórban ötödik éve Finnország a világ legboldogabb országa, de általánosságban egész Észak-Európa jól teljesített: Dánia a második, Izland a harmadik, Svédország és Norvégia pedig a hetedik és nyolcadik helyet foglalják el.

    Az elemzők szerint ennek hátterében a magas várható élettartam, a magas egy főre jutó GDP, a szociális támogatások jelentős mértéke, a korrupció alacsony rátája, a társadalmi bizalom, az egymásra való odafigyelés, a kulcsfontosságú döntések meghozatalában rendelkezésre álló szabadság is közrejátszik.

    Lehet rajtuk itthonról gúnyolódni. Kognitív disszonancia.

  47. Én csak annyit mondok, hogy Thaiföldön, Kubában, Jamaicán vagy Brazíliában elég nehéz depis emberrel találkozni. Minden helyi gondjuk ellenére.
    Skandináviában meg nehéz nem ilyenekkel találkozni. Pedig ott is vannak pozitív oldalai az életnek, amelyek ezt ellensúlyozzák: a szép természet, a természetjárás, az elterjedt sportos életmód. Ezt nehéz vitatni.
    Viszont eleve a napfény csodákra képes, a pénz nem helyettesítheti ezt (sem). Az individualizmus mértéke meg kimondottan ront a skandinávok helyzetén ilyen szempontból.

    Bhután pedig külön odafigyel a boldogságra, ez is eléggé köztudott.

    http://www.life.hu/kultura/20210429-bhutan-a-mennydorgo-sarkany-boldogsaga.html

    … aki nem hiszi, járjon utána! 🙂

  48. Hubab Maki !
    Abban a sarkában ami mèg mindig biztosítja neked hogy poo-tin szaros seggèt nyalhassad az olcsó tèli tüzelőd remènyèben . Ès a mosógépedet miután megkúrták rajta a lanyod meg vagy unokád az orosz testvèreid mèg le is vitessèk veled a zsukjukba amit hadisarckènt visznek haza az imadott oroszorszagodba te baromarcu na a vilagnak.abba a szegletèbe

    Tibor bá’: Ajózanész! ezennel elbúcsúztunk.

  49. Egyszer 3 hétig voltam Göteborgban, télen.
    Olyan sötét volt nappal is, mintha napnyugta lenne egész nap.
    A svédek nagyon jó kedélyű és kifinomult emberek. Ez 2009 ben volt. Már akkor sok bevándorló volt, meg magyar fornetti-s.
    Nem tudnak főzni, sütni rendesen.
    Egy cukrász haverommal voltunk kint és néztük ahogy a fornettis tarol, pedig mi az?!
    A magyar fickót kérdezgettük. Azt mondja nagyon jól érzi kint magát, de olyan idegenül is.
    Ha vendégségbe hívnak megvan a fejadagod, (mondjuk 5 húsgombóc), megetted aztán eltesznek mindent.
    Nem véletlenül híres a magyar vendéglátás.
    Én soha nem laknék kint, bár már mindenhol személytelenek az emberek, itt is.

  50. Úgy látom a zuhanás végetért. Ennél lejjebb menni, az már művészet. Amit, és ahogyan írsz, az már mentális környezetszennyezés. Gratulálok!

  51. 56.

    Putyin nagyszerű államférfi lehet, és az oroszok remek nemzet, ha az ellenük vakkantók szintje ilyen mélyen van.

  52. 57
    Ennél szebben nem is demonstrálhattad volna mindazt, amit írtam rólad, tökéletes látlelet… 🙂

  53. Most néztem a keresztapát, és eszembe jutott egy cikk, amit mostanában olvastam, ami szerint a szicíliai maffia már átfonta az egész világ vezetését, az összes kontinensen. És akkor nem beszéltünk még a szabadkőművesekről, és egyéb sátánista nagyhatalmi csoportokról.

    Igaza van Hubabnak, hogy már a szimpla emberi természet is nagyon megnehezíti, hogy egy világkormány akár csak hozzávetőlegesen kielégítő munkát is végezzen, de az az alapfelállás, hogy gyilkos, sátánista bűnözői csoportok próbálják lerendezni egymás között, hogy melyikük is legyen a főgóré – hát ebből nem lehet jól kijönni. És minél nagyobb a hatalomkoncentráció, annál rosszabb a helyzet.

    Tényleg még egy teljes összeomlás, utána tiszta lap lenne még a legideálisabb.

  54. 55. Zsolt
    ” Bhután pedig külön odafigyel a boldogságra, ez is eléggé köztudott. ”

    Tisztelt Zsolt
    Így volt a Thibetiek országában is mielőtt megszállták volna Őket.
    Szinte teljesen párhuzamos életrajzzal és a szegények boldogságával éltek Ők is.
    Pechük volt azonban a szomszédjukkal.
    Többségük elsősorban Thibetinek tartotta magát, de a Kinaiak rájuk kényszeritették , hogy „vállalják” a Kinai származásukat.

    Félős a Bhutániak sorsa is …

    Amikor a kis államok függetlenséget és szabadságot álmodoznak a nagy nemzetek az arroganciában és a gőgben élnek.

    Ha a Bhutániak csak a boldogságukra figyelnek akkor könnyen prédává válhatnak és közösen sírhatják sorsukat a Thibetiekkel.

    Egy szólás szerint:
    „Εάν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο
    Si vis pacem para bellum
    Ha békét akarsz, készülj a háborúra”

    Összehasonlítva a két szomszédot azonban Bhután egy kis béka, Kina meg egy bivaly hozzá képest amely egy szempillantás alatt letaposhatja.
    Minden szempontból nézve hatalmas a különbség közöttük.

    Logikusan, józan ésszel gondolkodva nekem Thuküdidész Méloszi dialógusa jut eszembe amely szerint:

    „Az igazságosság az emberi kapcsolatokban akkor érvényesül, ha az ellentétes felek egyenlőek, különben az erősek azt teszik, amit erejük enged, a gyengék pedig engednek.”

    A 20. században Thuküdidészi dilemmának nevezték el azt a csapdahelyzetet, mely a háború kirobbanásához vezetett.
    Ennek lényege, hogy egy háború kitörése nem feltétlenül „egyes vezetők döntésein múlt, hanem a kialakult történelmi helyzetben tulajdonképpen szükségszerű volt…
    „Nem szabhatunk korlátokat terjeszkedésünknek… Mert fennáll annak a veszélye, hogy uralni fognak minket, ha nem uralkodunk rajtunk”

  55. 62 – Ábel

    „Most néztem a keresztapát, és eszembe jutott egy cikk, amit mostanában olvastam, ami szerint a szicíliai maffia már átfonta az egész világ vezetését, az összes kontinensen. És akkor nem beszéltünk még a szabadkőművesekről, és egyéb sátánista nagyhatalmi csoportokról.”

    Kizárt, hogy a szicíliai maffia átfonta volna a világ vezetését. Maga a szicíliai maffia túl későn lépett a történelem színpadára, amely már nagyon régóta foglalt volt ilyen szempontból. A szicíliai maffiának – amit ugye úgy hívnak, hogy Cosa Nostra – sem tudásbéli, az igazi világot irányító „nagyágyúkhoz” képest sem anyagi lehetősége nem volt, még elméletileg sem, hogy labdába rúgjon.
    Igazából a szicíliai maffia még Olaszországot sem tudta meghódítani; a Szicíliától kőhajításnyira lévő Calabriában is már a ’Ndrangheta az úr az alvilági ügyekben.

    A Cosa Nostra természetesen Szicílián kívül jól befészkelte magát az Egyesült Államokban és elméletileg innen terjeszthette volna ki a hatalmát a világ többi részére. Ez sem történt meg. Figyelmük New York-ból leginkább Nevadára szegezték.

    A legtöbb, amit ilyen szempontból elérhettek az volt, hogy voltak olyan személyek, akik kapcsolatban állhattak a Cosa Nostrához és hasonló szervezetekhez nagyságrendileg magasabb befolyással rendelkező struktúrákkal, amelyek igazából szintúgy bűnözői tevékenységgel foglalkoznak, csak teljesen más alapra helyezik az „üzleti modellt”, hogy úgy mondjam…

    Egy ilyen személy, aki bejáratos volt nagyon befolyásos körökben az Egyesült Államokban és igazából a Cosa Nostrából jött, a sokak által teljesen más módon ismert Frank Sinatra volt. Ő az, csak emlékeztetőül:

    http://www.youtube.com/watch?v=le1QF3uoQNg

    Még 1947-ben Al Capone unokatesója elvitte Kubába, ahol bemutatták ezt az „aranyhangú digót” a Cosa Nostra akkori keresztapjának Lucky Lucianónak. Aki ott élt, mivel akkora már deportálták az Egyesült Államok területéről. Sinatra eleve tehetséges énekes volt, de pályája, karrierje ezek után a megfelelő módon egyengetve volt. S mikor már igazán népszerű lett, „hírvivőként” bejutott a már említett felsőbb körökbe is, ahol képviselte a Cosa Nostra ilyen-olyan ügyleteit, kéréseit.
    1969-ben New Jersey-ben elfogató parancsot is kiadtak Frank Sinatra ellen, az amerikai bűnüldöző szervek előtt egyáltalán nem volt titok Frank bácsi „olasz kapcsolatai”.

    Egyébként szinte biztos, hogy Mario Puzo-t, „A keresztapa” íróját Frank Sinatra alakja ihlette az egyik, könyvben szereplő karaktert is, nevezetesen Johnny Fontane-t.

    Azt nem kétlem az szicíliai maffia üzletel mindenféle egyéb maffiákkal (amelyek némelyikéről nem éppen ez az elnevezés jutna az emberek eszébe), van akár egy csomó másik „Frank Sinatrája” is, de hogy ők lennének a meghatározóak az világ igazán fontos ügyeiben, nos azt enyhén szólva is nagyon kétlem. Igazában tőlük sajnos nagyságrendileg nagyobb szarjankók „fújják a passzátszelet”.

    A szabadkőművesekről is sokat lehetne beszélni, de ezt a témát most passzolom.

  56. F.F Coppola a III. részre úgy nyilatkozott ( a könyvet nem,csak a filmet láttam) hogy „lehet hogy nem kellett volna megcsinálni”. ( Vatikán )
    Az addigi maffiózó ahogy feljebb került,és törvényes üzletre vágyott,mondta „minél magasabbra jutok,annál mocskosabb minden” lehet nem szó szerinti idézet.

    És ahogy Zsolt mondja nagyobb szarjankók ….

    ebbe Don Licio Lucchesi vitte a pálmát,hozzá képest Corleone egy kis bűnöző volt.

    Na szóval lényeg amit akartam,talán Coppola elszólta magát ami a piramis lépcsőit illeti „vakolósan”.

    Lényeg amire rámutatott a film mennyire piti helyen volt a Donkodás a világ szemétdombján.

  57. 67 – ötlet

    „Lényeg amire rámutatott a film mennyire piti helyen volt a Donkodás a világ szemétdombján.”

    Sok szempontból a Cosa Nostra felépítésű bűnözői csoportok problémát jelentenek a globalista bűnözők szempontjából. Maga a tény, hogy a család, a klán mennyire fontos szempont az előbbieknél (nehéz beférkőzni és átvenni az irányítást egy ilyen zárt struktúrában), már maga gond, ehhez jön sokszor még a vallási kérdés is; ez lehet keresztény alapú, de akár az iszlám is jó példa erre (török, libanoni, albán stb. maffia).

    Az egyik legjobb példa erre az orosz maffia esete volt a vad 90-es években a jelcini Oroszországban. Ebben a nehéz, kaotikus időkben az ottani szervezett bűnözés is virágzott, de annyira, hogy ez nagy gondolt jelentett a külföldi, értsd nyugati rablóbandáknak, akik a privatizáción meg a hivatalos orosz vezetésen keresztül vitte ki a pénzt Oroszországból „vagonostul”. A helyi maffia ugyanis sarcolta „rotschildékat meg rockefelleréket” is; fizetniük is kellett, mert akkor a helyi képviselőiknek veszélybe került az élete. Vicces, de az orosz maffia lényegében hazafias húrokon pendült, rühellték a nyugati banksztereket meg helyi talpnyalóikat és állandóan a fejükre vetették, hogy magukhoz, a maffiókhoz képest nagyságrendileg nagyobb bűnöket követnek el az ország és lakosai ellen.
    Volt is nagy sírás-rívás, Clinton meg Margaret Tchatcher többször beszélt arról annak idején, hogy jelcinéknek vissza kell szorítani az orosz alvilág tevékenységét, mert veszélyezteti a demokráciát meg ilyesmi…. Marhára rühelltek fizetni a helyi maffiának, nehezményezték, hogy más is lophat, nem csak ők maguk.

    Igazából ez a példa is arra mutat rá, hogy a Cosa Nostra és társai maximum itt-ott megtalálhatta, megtalálhatja a közös érdeket a világot kézben tartó elittel egy-egy ügyben, de lehetetlen, hogy ezek a „régi vágású” maffiózók és embereik vinnék a prímet az igazán magas szinteken.

  58. 66 Igazad van, a ndraghentáról írtak, nem a Cosa Nostráról. 444-es cikk volt pár hónapja.

    Ha nem is ők fújják a passzátszelet, attól tartok a magasabb szint akár még rosszabb lehet.

    Sőt, attól tartok, h egy durva összeolás után is simán átmentenék a hatalmukat.

  59. Valószínű Keletre is ez a csoport ült át,Amerikában bajok vannak,és gyengék lesznek világcsendőrködni.

    Jelcinnek és családjának Putyin megbocsájtott,ha rajta múlt volna most nincs izmozás.
    Amikor Hodorkovszkij H.D.Genscher közbenjárására szabadult,

    https://khodorkovsky.com/wp-content/uploads/2014/12/Mikhail-Khodorkovsky-genscher.jpg

    elkezdett rend lenni,de nem bírnak magukkal a „kicsik”viszont a nagyok nyugodtak maradtak.
    Putyin benne van,Kína a gond,és az ideges „kicsik”.

  60. 47 – ötlet

    „Fidesz propaganda!!!!!!”

    Ezzel a bejegyzéssel zárom ezt a svéd témát, de ezt azért még leírom illetve linkelem, mert kapcsolódik ahhoz a vitához, amely fentebb lefolyt, s amiben többen cáfoltuk Z Próféta idealisztikus elképzeléseit, állításaid a svéd helyzetet illetően. Azt egyébként én sem, meg senki sem állította, hogy Svédországban jelenleg ne lenne magasabb az átlag életszínvonal, mint Magyarországon, meg hogy ne lennének ott jobban kitalált és működő oldalai az életnek. Viszont, ahogy azt korábban Minato fórumtárs tömören és helyesen megjegyezte: „valamit valamiért”. A fenti vita lényegében erről szólt.

    Legújabban, maga a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson hajolt meg a Fidesz propaganda előtt (á la Z Próféta); lássuk, hogy mit mondott tegnap, az ő személy szerint első karácsonyi beszédében:

    „Az 58 éves férfi aggodalmát fejezte ki az országában elkövetett halálos fegyveres erőszak miatt. Az EU-ban egyetlen más országnak sincs olyan súlyos problémája, mint Svédországnak ebben a tekintetben – mondta. Külföldön Svédországot általában békésnek és harmonikusnak tekintik.

    Az év elejétől december közepéig 378 fegyveres incidens történt, 60-at megölve és 104-et megsebesítve. Ehhez képest Dániában és Norvégiában mindössze négy, Finnországban pedig kettő haláleset történt. Idén eddig ugyanannyi embert lőttek agyon a Stockholm melletti Södertäljében, mint egész Londonban. Különösen a fiatalokat ölik meg és gyilkolják, szinte mindig szervezett bűnözői csoportok részeként, és szinte mindig külföldi háttérrel – mondta.”

    https://switzerlandtimes.ch/world/very-serious-situation-in-sweden/

    Nem hiszem, hogy ehhez bármi többet érdemes lenne hozzáfűzni.

  61. 71
    Zsolt

    Ha bekapcsolod a Kossuth híreket azt hallod

    Londonban,és Berlinben az emberek egymás zsírrétegét eszik,mert se élelmiszer,se fűtés,pont mint a jegesmedvék.

    Arról nem szól a Kossuth rádió hogy mennyien hűltek / fagytak meg eddig itthon,miközben a gazdaság dübörög,rezsicsökkentés,….és mindenki kívülről tudja.

    Ehhez képest Ulf Kristersson egy úriember.

    Nekem nem kell bizonygatnod semmit,nem tegnapi hír volt az amiről beszéltünk,meg a skandináv női miniszterekről se.

    Ide írom,minek foglaljon máshol helyet-

    Mai Orosz hírek,egyet kiemelnék mert olvastam a sárga kék megjegyzést

    https://oroszhirek.hu/zaharova-gratulalt-ukrajna-uj-zaszlajahoz/

    – Hivatalos látogatásra érkezett Izraelbe az ukrán neonáci Azov zászlóalj utódja, az Azov ezred

    – Biden, közölte, hogy Zelenszkij nem kaphat meg minden fegyvert, amit akar

    – Muneo Suzuki, a japán parlament felsőházának tagja felszólította az amerikai kormányt, hogy őszintén vallja be, hogy a hirosimai és nagaszaki atombombázás hiba volt.

    Pár napja a FIFA hajtotta el Zelenszkij szereplési vágyát.

    Valakik véget akarnak vetni lassan ennek háborúnak,vagy minek,hogy mi lesz a hozadéka a jövőben majd látjuk.

    És köszi a választ,meg minden jót 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük