(4012) Ideges Kutyák

Tibor bá’ fordítása online

The Sunday Times

Úgy gondolod, hogy a kutyádnak mentális problémái vannak? Nagyon valószínű, hogy neked van szükséged pszichiáterre

89. útban a 90. felé

Az angolok, úgy általánosságban kétségtelenül kutyabarátok. Ez mellett igen sokat költenek négylábú barátaik mentális egészségére. Azonban a szakértők úgy vélik, hogy a probléma a gazdi, nem a kutya viselkedésében van.

Ha azt hiszed, hogy kedvenced szorongásban, depresszióban, rögeszmében szenved, akkor ne dobj ki pénzt az ablakon, hanem nézz a tükörbe és kérdezd meg magadtól, véletlenül ez nem az én hibám?

Kedvenc állataid nincsenek ezekben az emberre jellemző állapotban. A problémátok abból adódhat, hogy nem értitek meg egymást.

A le-felugráló kutya csupán azt mondja, hogy szia, megjöttél. A bútort karcoló macska nem agresszív, mindössze azokat a visszahúzható macskakörmöket tartja karban. A ketrecét rágcsáló nyúl csak azt jelzi, hogy szívesebben lenne ketrecen kívül.

Az állattartóknak ezek a leggyakrabban említett kifogásaik, amikről azt gondolják, hogy az állatok pszichéjével van valami baj.

Az ötlet, hogy az állattal van valami baj, tökéletesen hibás. Az Angol Állatorvosok Szövetségének elnöke, Daniella Dos Santos elmondta egy újságnak, hogy a háziállatok simán csak reagálnak a környezeti változásra. Az egésznek a lényege, hogy a tulajdonosnak meg kell tudnia, mire van szüksége a kedvencének.

Egy barátom vásárolt egy féktelen, csoki barna Labrador kiskutyát, aki miután túljutott a kamaszkoron, minden kutyasétáltatóra felugrott, és ha nedves volt az időjárás természetesen besározott. A legtöbb esetben frászt hozva az idegenre.

Mivel a barátom nem nagyon értett a kutyákhoz, a Labradort elvitte egy kutya pszichológushoz, aki elmondta neki, hogy a probléma nem a kutyával van, hanem vele, és meg kellene fontolnia, hogy ő kezelteti magát. A nő természetesen azt hitte, hogy a pszichológus ugratja, de nem, komolyan gondolta.

A kutyapszichológus azt mondta, hogy a kutya viselkedésével kapcsolatban a tulajdonos szorongott, amit átvett tőle a kutya.

A gazdi türelme és rengeteg sétálás következtében a kutya egy év alatt lecsillapodott, de nem elég mértékben. Ezért a kutyába behelyeztek egy implantátumot, ami miatt a herék elsorvadtak. Kevesebb tesztoszteron lecsendesítette a kutyát. Viszont a kutya túlságosan alázatos lett, állandóan veszélyeztetve érezte magát, ami miatt támadhatott volna. Amikor, egy évvel később kivették az implantátumot, a herék visszanőttek eredeti méretükre és minden kezdődött elölről. Hiába szerették a kutyát, az eljárás kissé kegyetlen volt.

Őszintén, az egészet el lehetett volna kerülni, ha a barátom megértette volna a kutyáját. A kiválasztott fajtát a kezdettől fogva fegyelmezni kell, sok figyelmet és gyakorlást igényel. Ha ezeket megkapja a kutya, aranyat ér. Kissé együgyű, de egy jó kutya.

Nem egy elszigetelt esett, az emberek divatos kutyákat vesznek, de fogalmuk sincs mitől kutya egy kutya. Ezért egy vagyont költenek kutyaiskolára, drogokra és terápiára, hogy visszaszorítsák azokat a viselkedéseket, amiket megengedtek, hogy kifejlődjenek.

De nem csak kutyákról lehet szó. Az emberek vesznek macskákat, nyulakat, hörcsögöket, tengeri malacokat, és nem messze tőlem egy pár vett három felnőtt Dél amerikai papagájt, amiket napközben felügyelet, és élelem nélkül hagytak.

Egy másik szomszédom ugyanezt tette egy Staffordshire terrierre, ami az összes tapétát leszedte a falról néhány hét alatt.

Egy másik szomszéd kék nyúlra tett szert, amelyek folyamatosan rágták a kalicka rácsát a kert alatt. A gyerekek, akik a nyulakat kapták, már rég rájuk untak. A szerencsétlen nyulak éjszaka hatalmas zajt csaptak, ami miatt a kutyák őrült ugatásba kezdtek.

Hogy lehet az, hogy a gazdik nem jönnek rá, hogy akadt egy kis probléma, amit meg kell oldani?

Miközben tudunk arról, hogy az állatkerti állatok maguk közötti antiszociális viselkedése, és frusztrációjuk miatti le-felugrálása, vagy mászkálása nyilvánvaló, háziállataink esetében erről nem veszünk tudomást.

Az utóbbi időben, amikor a kutyánkat sétáltatom, és találkozunk más kutyatartókkal, figyelem a gazdik viselkedését, észrevehető-e az a kutyáikon? És persze tudom, hogy ők ugyanezt teszik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(4012) Ideges Kutyák

  1. Szoktam nézni Cesar Millan filmjeit, ahol kezelhetetlennek ítélt kutyák rehabilitálásával foglalkozik, de többnyire a gazdákat kell rehabilitálni… 🙂
    Néha előfordul, hogy a kutya már úgy el van rontva, hogy neki is kell egy kis átnevelőtábor, ami Millan saját telephelye, ahol normálisan működő kutyaközösségbe teszi őket, és megtanulnak alkalmazkodni.
    Fantasztikus látni, hogy azok a kutyák többsége, amelyek állítólag kezelhetetlenek, hogy követik az általa sugallt mintát, felhagynak az agresszióval.
    Persze tudom, a filmek mindig a sikeres akciókról készülnek, nem a kudarcokról, de azért látványos, ahogy megváltoznak a kutyák és gazdáik beavatkozása nyomán…
    És tényleg, többnyire a gazda a kulcs.

  2. Megesett az eset.
    Egy családból a kutyát külön külön hárman is vitték sétálni.
    A mama, papa és a gyerek. A kutyának három személyisége volt. A kutya viselkedése attól függött a családból épp ki sétáltatja. Az a kutya volt agresszív kezelhetetlentől a barátságos szófogadóig minden.

  3. Erről az here „implantátum” dologról nem is hallottam még! Visszanőnek utána a herék? Mi kiheréltettük a kutyát, hogy ne jelöljön minden felé, nem cécóztunk. Azóta nyugi van. Anyways, némely agresszív embertársunkra is ráférne ilyen implatátum, a pszichológus helyett (a cikkből ez hiányzik 🙂

  4. Csányi Vilmosi értelemben, sokkal jobban értik az embert a kutyák, mint azt az ember hiszi-szeretné hinni. Sokszor el van ütve a mélyebb feltárást igénylő probléma azzal, hogy „nem vagy falkavezér” hiszen az erő nyelve egyszerűbb. A kutya meg alkalmazkodik, ha a gazdi így, ő is úgy. Kutyakiképző vagyok, így gyakorlatból tudom, hogy a legtöbb probléma megértéssel orvosolható, nem kellenek nagy csodamódszerek, csodakutyadoktorok- nem elég szeretni a kutyát, érteni is kell. Ennyi abszolút elég a kiegyensúlyozott átlag-gazdi élethez.

  5. A mi kutyáink a nyakukat törik, hogy kommunikáljanak velünk. Megéri nekik, mert a kérésüket mindig teljesítjük. Pl. apró vakkantás és az ajtóra néz = ki akar menni. Halk vonyítás = itt a vacsora idő. Befúrja orrát az ölembe = légy szíves vakarj meg. Szemembe néz és ülve felemeli a jobb első lábát = Valami (dióhéj) beszorult a körmeim közé, légy szíves vedd ki. Megnyalja a kezemet = köszönöm.

  6. A felvetődő gond nagy százaléka, a nem átgondolt kutyaválasztásban keresendő. A leendő gazdi sokszor, nem a kutya, de a saját igényeivel sincs tisztában. Nem gondol bele, hogy mennyi ideje van a kutyára, a fajtajellemzők egybeesnek -e az elképzelésével. Egy kutyával foglalkozni kell, akár egy gyerekkel, sok szeretettel és türelemmel. A kutyák egy szőrös gyerekek, ahogy Csányi Vilmos mondja, s valóban így van. Egy kutya sokkal több energiát tesz a gazdával való kapcsolatába. Ő mindenképpen meg akar felelni a gazdi elvárásának, ellentétben pár gazdával, aki nem veszi a fáradságot, figyelmet, hogy kiismerje kutyája jelzéseit.
    Egy kutya tartása sok felelősséggel, és rengeteg örömmel jár. Nem érdemes másképp csinálni.

  7. 4.Tiborbá
    „Egy kutya tartása sok felelősséggel, és rengeteg örömmel jár. ”

    Meg sok pénzzel is.Egy nagytestű kutya élelme mai élelmiszerárak mellett nemtudom kijöne napi 500-1000Ft-ból.Éves szinten szerintem attól függően hogy ki mivel eteti lehet számolni 2-300 eft-al (élelem, oltások, kutya vételi költsége elosztva a kutya életkorával,,esetleg gyógyszerek) ha mindent felszámolunk. És még az élelmiszerárak emelkednek, tehát ez jövőre még több lesz. Persze mellette egy kutya sok örömöt adhat, mert nyugtató hatású és a mai sok geciláda ember mellett az egyik legjobb barátja lehet.
    Én is mindig halasztom egy németjuhász vásárlását, mert mindegy de családi okok miatt is apám ki be emgedné a házba amilyen kinja van (most nem menjünk bele) de a másik az anyagi ok.Megtehetém , mert kibírnám anygailag de azért lehet számolni évi 2-300 eft-al.
    10 év>> 2-3 millió ft! a most exponenciálisan megninduló élelmiszerárak miatt ez lehet nem 2-3 milllió hanem 4-5-8 millió?? 10 év alatt :C

    Illetve időm sem lenne most tanítgatni,foglalkozni vele.De tetszik amikor bebasszák a kutyát a kocsiba és megy a gazdájával mindenhova. és ül az ülésen.
    Szörnyű de ma sokminden pl. gyerekvállalás, kutyatartás is anyagi alapon szelektálódik ki a mai világunkban :S

  8. 7 – Andrew:
    Két kutya napi 400 Ft. Havi 12.000 Ft. És ha valaki megáll a kapuban, ugatnak. Ha a kerítésen is átmászik, akkor kiharapnak egy darabot a seggéből. Nekem megéri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük