(401) Tibor bá blogja – A dollárral bukik az egész világ – mit tegyünk?

önarcképA II. világháború után a vesztesek megsemmisültek, a győztesek legatyásodtak az USA kivételével. Nagy alkalom volt ez a gyarmatoknak az önállóság kivívására, Izrael állam létrehozására, az ENSz megteremtésére amerikai szájíz szerint, és végül a dollár elfogadtatására (az angol font helyett) a világkereskedelem bonyolítását elősegítő „tartalékvaluta” szerep betöltésére. Ennek megvalósítása érdekében Amerika vállalta, hogy kérésre 35 dollárt átvált 1 uncia négy kilences aranyra. Vagyis a dollár olyan jó volt, mint az arany. Az országok jegybankjai arany helyett dollárt őriztek trezorjaikban. Ezt követve Amerika zöldre nyomott papír fecnikért vásárolhatott igazi értéket, főleg erőforrások formájában. Amerikára soha nem látott jólét borult, mert színes papírért importált a világ összes országából. Dollárnak nevezett papír darabkákkal vásárolta meg az országok uralkodóit, politikusait, hogy mindenütt, minden úgy menjen, ahogy ők akarják. Talán az egyetlen kivétel az V. Francia Köztársaság elnöke, Charles de Gaulle volt, aki dollár helyett az aranyra szavazott. Nem sokkal ezt követve 1971-ben Nixon amerikai elnök megszüntette a dollár átválthatóságát, amire a Világ közömbösen reagált. Elvégre a dollárt mindenki elfogadta. Amerika pedig vérszemet kapott, és gátlástalan költekezésbe kezdett. Mára már nyílt titok, hogy a FED nyakló nélkül „nyomja” a dollárt, az amerikai kormány pedig  nyakló nélkül költi azt. A világ exportáló országainál dollár százmilliárdok vannak tartalékolva, amikkel tulajdonképpen nem tudnak mit kezdeni, hiszen ha az amerikai kötvényeket a piacra dobnák a haladéktalanul bekövetkező árfolyamcsökkenés és érték vesztés őket is sújtaná. Másfelől viszont ez a helyzet a végtelenségig nem tartható fenn. A dollár hiperinflációjának előbb vagy utóbb be kell következni. Nézzük a számokat!  

Az USA szuverén tartozása 13.600 milliárd $, az „államosított” Fannie-Freddie (ingatlan buborék vesztesei) tartozása 6.300 milliárd $, állami garanciavállalások (egészségügy, társadalombiztosítás, stb.) 61.300 milliárd $. Az állami eladósodás összesen 81.200 milliárd $, ami a 14.590 milliárd dolláros GDP 557 százaléka (nálunk „csak” 82 %). Nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy belássuk, ez az adósság egyszerűen kifizethetetlen, hiszen csak a kamatai meghaladják az állam teljes éves bevételét. A FED semmi mást nem tud tenni, mint tovább nyomni a dollárokat. Az ország és vele együtt az egész világ olyan gazdasági krízis előtt áll, amire nem volt példa az emberiség történelmében.

Mivel egy világinfláció bekövetkezésekor mindenki el fogja veszíteni vagyonának egy részét, tudnunk kell, hogy ezt az értékvesztést milyen módon lehet minimalizálni. Álláspontom szerint értékmegőrzésre a gond nélkül tárolható, tényleges szükségleteket kielégítő áru (például szerszámok, nyersanyagok), nemesfém és termőföld alkalmas. Ezek közül most az arannyal fogok foglalkozni. E sorok írásakor a forint megindult a lejtőn lefelé. Pillanatnyilag 1 €-ért 285 forintot kell fizetni, és egy arany dukát (3,44 g) ára 36.000 Ft. A forint összeomlását követően az arany relatív értéke várhatóan fel fog menni, ami azt jelenti, hogy kábé megduplázódik. Vagyis mai forint vásárlóértéken számolva, körülbelül 70.000 forintnyi élelmiszert fogsz kapni egy dukátért, ami szerény körülmények között egy családnak egy hónapi élelmezésére elegendő. Ez tehát azt jelenti, hogy forint helyett okosabb a vagyonodat aranyban tartani. Igen de az arany nem kamatozik. Ez igaz, de nézzünk vissza csak két évet. 2008 december elején egy dukát ára 25.000 forint volt (kerek számban számolva). Ez azt jelenti, hogy az ára évi 20 százalékkal növekedett. Már pedig évi 20 százalék kamatot sehol nem fizettek a forintbetétre. Ezen túlmenően az összes nyugati elemzők szerint a következő néhány évben az arany ára akár megnégyszereződhet.

A fentiekben forintban számoltam, és a forintról írtam, de valójában ez a dollárra és az euróra is vonatkozik, hiszen az elmúlt két évben az aranyhoz viszonyítva a forinttal együtt gyengült a dollár és az euró is. Végezetül az fog történni, hogy a világ kénytelen lesz  visszatérni az arany alaphoz, elvégre az elmúlt 40 év kivételével a különböző nemzetek valutáinak fedezete mindig is az arany volt. Az arany újbóli „felfedezése” a relatív értékét még feljebb fogja srófolni.  

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
   

5 gondolat erről: „(401) Tibor bá blogja – A dollárral bukik az egész világ – mit tegyünk?

 1. 64: Innen vehetsz aranyat: aranypiac.hu. Napi áron,ki is szállítják biztosított értékcsomagban.

 2. Az UTÓ-PIA az az, amikor két sör meg egy üveg bor után még felhajtasz egy Unicum-ot?

 3. 61:

  „Statisztikailag a fegverek számával arányosan csökken a túlélők száma.”

  svajcban 7-8 millio emberre van 2-3 millio eles fegyver magankezben.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_politics_in_Switzerland#Number_of_guns_in_circulation

  de ha engem kerdezel akkor a felvazolt tortenesek eseten en megis inkabb svajcban szeretnek lenni, mint mashol. felteve, h sikerult hasznos reszeve valnom egy helyi kozossegnek…

  de persze ez nem kizarolag az eles fegyverek szaman mulik. az egy olyan tarsadalom ahol profi vizszuroket gyartanak, meg egyeb tulelo felszereleseket, ahol ezeknek (is) van ertekuk, nem (csak) az uj tv-knek amin digitalisan jon a baratok kozt…

 4. 70: Akkor most légy szíves közöld velem, hol kaphatok fegyvert?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük