(4005) Slavskij nézete

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

Ez a háború kivérezteti a Nyugatot

Rolo Slavskij (orosz blogger)
89. útban a 90. felé

Ha, megnézzük a nyugati média Ukrajnával kapcsolatos narratíváját, és összehasonlítjuk a NATO tényleges viselkedésével, azt találjuk, hogy egyre jobban láthatóvá váló kirívó ellentmondások vannak, amelyek azt mutatják, hogy ez az egész színjáték elhúzódik. Persze, feltételezhetjük, hogy a szlávok egymás gyilkolása beleillik a NATO napirendjébe. És azt mondják nekünk (ez egyszer őszintén), hogy mindezt a Liberális Világrend népszerűsítése végett teszik.

El kell kezdenünk kérdéseket feltenni arról, hogy mi is történik valójában a helyszínen, mielőtt azt feltételeznénk, hogy a kitűzött célok összhangban vannak a nagy geopolitikai sakkstratégiákkal. Például: mi történik a nyugati fegyverszállításokkal Ukrajnába?

Ha,feltételezzük, hogy Oroszország és Ukrajna kivéreztetése a céljuk, akkor miért jelennek meg folyamatosan videók az ukrán reguláris fegyveres erőkről, amelyek krónikusan alul felszereltségükről, kifizetetlen bérekről, felszereléshibákról és így tovább panaszkodnak? Ezen az alapon a nyugati országok dollár milliárdokat pumpálnak Ukrajnába. Nem aggódnak amiatt, hogy pénzt kapnak a pénzükért? Ez egy rutinszerű kelet-európai korrupció esete, ahol a fegyvereknek csak egy része kerül ténylegesen a frontra, a többit pedig eladják? Ha a fegyvereket eladják, kinek adják el?

Nos, tudjuk, hogy az ukrán katonák eladták a franciák által nekik biztosított Caesar-fegyverrendszereiket az oroszoknak 120 ezerért, amelyeket most szétszednek és tanulmányoznak egy hadi mérnöki létesítményben az Urál-hegységben.

Úgy tűnik, sokkal több pénzt nem számoltak el, vagy legalábbis nem arra a célra használták fel, amire állítólag kiosztották. Érdekes lenne látni az alapokról és a fegyverekről szóló elemzést, bármilyen elemzést, hogy lássuk, hová kerültek valójában. Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy a kezünkben van egy Afganisztán 2.0, ahol a nyugati adófizetők pénzét ládákban küldik át, de úgy tűnik, hogy ebből nagyon kevés megy el akár háborús erőfeszítésekre, akár államépítésre, akár bármi másra, ami ezzel kapcsolatos. Afganisztánnal kapcsolatban a kapcsolódó vállalkozók és hírszerző ügynökségek hatalmas összegeket szippantottak el az adófizetők pénzéből, és mindezt következmények nélkül tették.

Ukrajnával kapcsolatban már tudjuk, hogy a republikánus és demokrata oldalon álló amerikai politikusok éveken keresztül hatalmas mennyiségű pénz mosására használták fel az országot. A legfigyelemreméltóbb példa Biden elnök és fia, Hunter egy hamis palagáz-céget használtak több tízmillió dollár tisztára mosására. De Nancy Pelosi egy hasonló tervet folytatott fiával egy másik hamis gázipari cég frontembereként, és egy másik program, amely az ukrajnai sportprogramok állítólagos finanszírozásával kapcsolatos. Ez szinte biztosan csak a jéghegy csúcsa.

Általában az történik, hogy egy kapcsolatban álló amerikai politikus kölcsönt kap egy korrupt ország számára, ahol az elit hajlandó labdázni és részt venni a pénzmosási programban. A pénz címzettjei ezután visszaadják a pénz egy részét, amelyet ilyen vagy olyan célra juttattak hazájuknak, és ennek jelentős részét maguk teszik zsebre. A hitelező ország több száz millió dollárt veszít az adófizetők pénzéből, a fogadó ország pedig az általa felhalmozott adósság miatt van horgon. Mind a politikusok, akik intézték a kölcsönadást, mind azok a politikusok, akiknek kölcsönadták a pénzt, rendesen profitálnak, de mindkét politikus országa rosszabbul jár a sötét üzlet következtében. Ilyen a liberális világrend, azaz a globális oligarchia természete; mindez bennfentes ügyletekre és korrupcióra épül, amely globális jellegű, és lehetetlen felkutatni és megállítani, mert a számlát fizető embereken kívül mindenki benne van. Th

Ukrajnával kapcsolatban azt kell feltételeznünk, hogy továbbra is ugyanazok a korrupt politikusok hálózatai léteznek keleten és nyugaton is, és továbbra is üzletelnek egymással. Ez a háború kiváló alkalom arra, hogy több százmillió dollárnyi segélypénzt, fegyvert így tovább szippantson el úgy, hogy senki sem tud semmit tenni ellene, mert az egészet ideológiai burkolat borítja. Végül is ez egy háború az emberi jogokért, a szabadságért, demokráciáért, és ezért senki sem lehet nyíltan ellene. Az arra vonatkozó kérdéseket, hogy hová megy a pénz (természetesen nem a frontvonalba), oroszbarátnak ítélik, ezért kevesen tesznek fel kérdéseket.

Ha ennek az egésznek van egy kis háttere, akkor az az, hogy a ZOG túl korruptnak bizonyult ahhoz, hogy hatékonyan vívjon háborút egy halálos ellenség ellen. Ez abból látszik, hogy a védelmi intézmény akkor is intézi ügyeit, ha nem vesz részt proxy háborúban Oroszországgal. Persze, az USA sokkal több pénzt költ a hadseregére, mint bárki más, de nagy kérdés, hogy ebből mennyi megy a politikusok zsebébe, és mennyit jelent valójában megnövekedett katonai teljesítmény?

Most, hogy Oroszország és más országok is valóban elkezdik kijátszani a petroldollárt, az infláció az Egyesült Államokban és Európában is megindult. Végéhez közelednek azok az idők, amikor végtelen mennyiségű pénzt nyomtathattak a Liberális Világrend véget nem érő terjeszkedésének finanszírozására. Legalább három évtized után először a Nyugatnak szembe kell néznie meggondolatlan költekezésük következményeivel. Ez azt jelenti, hogy egy billió dollár elvesztése Ukrajnában komoly hatással lesz a következő háború megvívásának képességére. Másképpen megfogalmazva a kérdés az: ki fogja birtokolni az egyre értéktelenebb nyugati adósságot? A válasz: senki. Ezt az adósságot nem lehet úgy exportálni, mint régen. A meggondolatlan költekezés költségeit a nyugati polgárok viselik, akik a nagyobb inflációtól és a magasabb adóktól fognak szenvedni, hogy finanszírozzák az elszabadult inflációt.

 

Bár Oroszország nagyon furcsa módon vívja ezt a háborút (a csatatéren túlerőben van Ukrajnával szemben), Oroszország ezt a háborút költséghatékonyabb módon vívja. Sokkal kevesebb pénzt költenek, mint amennyit a Nyugat, Ukrajnában kényszerből bepumpál. A szankciók pedig egyértelműen visszaütöttek azokra az országokra, amelyek bevezették őket. A németeknek azt mondják, hogy kevesebbet zuhanyozzanak, hogy ezzel üssenek egyet Putyinra. Úgy tűnik, a saját médiájuk is belátta, hogy nem tudnak semmit eladni, és nem tudnak már semmit sem gyártani, így máris beindult a recesszió. Ezen túlmenően, Zelenskynek még az idei év őszén lehet egy határidő, hogy ténylegesen eredményeket produkáljon.

Viszont az oroszoknak senki se mondta, hogy kevesebbet zuhanyozzanak. Nem is hiszik el, hogy háború van, mert az élet ugyanúgy megy tovább, mint a különleges hadművelet kezdete előtt. Természetesen van infláció, amellyel meg kell küzdeni, de ha Oroszország sikeresen rákényszeríti az országokat, hogy rubelben fizessenek az energiáért, és több árut kezdenek el gyártani, hogy enyhítsék a kínálati válságot, akkor az infláció visszafogott lesz. Az egyetlen másik módja annak, hogy a pénzt kivonják a forgalomból, ha jobban megadóztatják az embereket és a vállalkozásokat, amire Putyin még nem is utalt.

Mindig is azon töprengek, vajon a nyugati elit valóban elhiszi-e a saját baromságaikat?

Ennek a jelenlegi állapotnak magyarázata a korrupció és az oltás.

Úgy tűnik, hogy a hatalmon lévő embereket azért fizetik, hogy a Liberális Világrendet fenntartsák. Ukrajnában sokkal könnyebb ezt gyakorlatban látni, mert a folyamat sokkal átláthatóbb. A nyugati civil szervezetek és a külügyminisztérium szó szerint ládányi készpénzzel jelennek meg, és politikusokat vásárolnak, akik aztán természetesen arról kezdenek beszélni, hogy milyen nagyszerű a liberális világrend. A parasztok persze egyszerűen bedőlnek az ideológiai retorikának, és szerencsétlenül belemennek bármibe, amivel azt mondják nekik, hogy jó. Vagy legjobb esetben nem tudnak versenyezni a korrupció és az oltás lehetőségeivel, amelyeket a Liberális Világrendben való részvétel biztosít az uralkodó elit számára.

Csak az tud ellenállni az ellopott pénz zsarnokságának, aki megvesztegethetetlen. Vagy akinek nem lenne mire költenie a pénzt, még akkor sem, ha a kezébe került, vagy olyan, akinek van elég pénze ahhoz, hogy ne próbálja rátenni a kezét még több pénzre. Az előttünk élők megértették ezt és a történelem során ezért hozták létre különböző formákban az autokrácia intézményét. A népnek szüksége van legalább egy valakire, akit nem lehet megvásárolni. Ha egyszer megjelenik egy ilyen személy, a globális oligarchia célja lesz, hogy ezt a személyt leépítse, és olyanná tegye, hogy ugyanúgy függjön a piszkos pénzétől, mint az összes többi, megvásárolt és lefizetett elit.

A globális oligarchia fenntartása nem olcsó. A titkosrendőrség és informátorok hatalmas hálójának fenntartása, egy erős, éjjel-nappali propagandagépezet és a tényleges globális katonai gépezet, amely ezt fegyvercsőhöz kényszeríti, óriási teher. Ha egyszer a pénz fogy, vagy maga a pénz értéktelenné válik, hányan hajlandók harcolni a Liberális Világrendért? Persze, vannak szexuális és etnikai panaszcsoportok, akik ennek a rendszernek az önkéntes „katonái”. De mindenki más?

Világosnak tűnik számomra, hogy a Liberális Világrend által viselt költségek a szláv vér kioltására egyszerűen túl magasak. Az egy dolog, ha 100 dollárba kerül egy halott orosz. De ha 1 millió dollárt költenek egyetlen orosz meggyilkolására, akkor a kérdés az, hogy ez a fajta erőfeszítés fenntartható-e. Pedig szó szerint ezt csinálják – csak pénzt dobnak az Ukrajnának nevezett fekete lyukba, pedig nyilvánvaló, hogy Kijev nem tudja megnyerni ezt a háborút. Nyilvánvaló, hogy az emberek, akik pénzt keresnek ebből a tranzakcióból, nem törődnek vele. Örömmel költenek 1 millió dollárt minden halott oroszért, mert ebből a pénzből egyébként is több kerül a zsebükbe. Más szóval, a saját kapzsiságuk a veszteségük.

Mindezt, azzal a feltételezéssel tervezték és támasztották alá, hogy a Nyugatnak végtelen mennyiségű pénze van a költekezésre, de minden bizonyíték arra mutat, hogy ez egyszerűen nem igaz. Oroszország megengedheti magának, hogy szegény legyen, de a globális oligarchia, amely a vesztegetés és lopás hatalmas hálózatától függ, hogy az embereket sorban tartsa, nem.

Ha egyszer elmegy a pénz, akkor a Liberális Világrend is elmegy.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

41 gondolat erről: „(4005) Slavskij nézete

 1. 1. A gáz ára már olcsóbb, mint a háború kitörésekor.
  2. Nyugati szempontból ez egy olcsó háború, alig költöttek rá eddig, az összes támogatás amit egy rakás ország összehordott, összesen 30-40 milliárd dollár körül van. Összehasonlításként pl.: Németország csak a gázár lakossági kompenzációjára költ 100 milliárd dollárt. A nyugat messze nem erőn felül támogatja az Ukránokat, hanem éppen ellenkezőleg, messze lehetőségei alatt. Ez különösen a németekre igaz, ha a gázár kompenzációjuk felét odaadták volna ukrán fegyverekre, akkor már rég ki lettek volna verve Ukrajnából az oroszok. Európa nagyjai még mindig csak annyit adnak, hogy ne tűnjön úgy mintha nem segítettek volna.

 2. 1 – Vlagyimir:
  Tehát Ny. Európa miatt nem veszít Oo. november 30-ig. – Mintha ki akarnál hátrálni korábbi véleményedből.

 3. 1. Valgyimir

  Az EU tényleg vonakodva adakozik. Annak ellenére, hogy a gazdi üvöltve követeli.
  No. még legénykedik, mert vannak tartalékai. De ha ilyen ütemben égeti el a pénzügyi tartalékait a társadalmi felfordulás elkerülése érdekében, nem sokáig fognak tartani. Egyébként pénzt sem tud nyomtatni, mint adott esetben USA. Vagy ha igen, akkor még jobban elértéktelenedik az EURO.
  Nem véletlen, hogy nagyon viszket a seggük a közös EU-s újabb hitel felvétele iránt! DE hát ez nem megy. A fagyi – azaz a lengyel magyar vétó a sok kicseszés miatt /pl. az általunk is kezességet vállalt újjáépítési hitel részünkre történő megtagadása/ – visszanyalt.
  Az hogy most még van gáz Fricznél, az annak tudható be, hogy a nyáron a bőségesen érkező orosz gázból bespájzolt. A jövő tél lesz érdekes. Egyébként nem csak gáz szempontjából.
  Nem mellékesen az EU iparban addigra eldől, hogy mennyire bírja drága vagy semmilyen nyersanyag mellett és 7x-es palagáz mellett a globális versenyt, pl. Koreával.
  Nemrég hallottam a területen dolgozó ismerőstől, hogy az autók ára azért drágul folyamatosan (pl. a Toyot RAV a tavaly ilyenkori árról /12.5 millió/, november 1-től 18.5 millió lesz), mert nincs elég nyersanyag, így nem tudnak eleget gyártani, ezzel pedig visszaszorítják a kereslet mértékét. Egy SX4 Suzuki Cross 10 millió forint. Ki tudja ezt megvásárolni? Ez lassan nyugaton is probléma lesz, ahol pl. 3000 eurós munkás fizetés, már nagyon jónak számít.
  Szóval várjuk ki a végét.

  Még annyit, hogy az USA eddig – az oda küldött katonai eszközöket is figyelembe véve (nézd meg, hogy egy Javelin mennyibe kerül és aztán szoroz 3500 darabbal)- bőven 100 milliárd felett áldozott az ukrán ügyre.

  Én a jövő év novemberére teszem, hogy jelentős változások lesznek nyugaton. Ha csak addig ránk nem szakad az ég.
  Neked könnyebb, csak november végéig kell várnod, hogy az oroszokat az ukránok kiverjék a visszafoglalt területekről.

 4. Olyan ukrán blogger bejegyzését is közzéteszed majd, akinek a szülei meghaltak a bombázásban, a felesége és a gyermekei elmenekültek az országból, mert életveszélyben voltak, ő pedig ott maradt védeni a hazáját? Vagy csak az orosz propaganda fordítása fér bele a blog tematikájába?

 5. 3: Bendegúz. A palagáz ára nem hétszeres, a gáz annyiba kerül amennyi a holland tőzsdei ár. A palagáz sem drágább ebben a pillanatban. Voltak pillanatok, amikor nagyon drága volt a gáz és ezzel a palagáz is, de ez elmúlt, most ott tartunk, hogy olcsóbb mint a háború kitörésekor, és hónapról hónapra olcsóbb lesz. Azt is leírtam az augusztus végi fogadásunkkor , hogy a gáz ára télre a töredéke lesz az akkorinak. Ez szépen alakul, és még nincs vége, ahogy akkor is írtam, a gázárak szezonálisan februárban esnek a mélypontra, idén sem lesz másként. A fogadásunkat a november végi orosz vereséggel minden bizonnyal elvesztem, de a lényegében, az orosz vereségben igazam lesz, ha nem november végén, akkor legkésőbb a jövő év elején valamikor bedobják a törölközőt.
  Bendegúz: Egy Javelin 150k dollár, a 3500 az 5 milliárd. Az USA eddig 20-25 milliárd körüli katonai támogatást adott át az Ukránoknak. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a katonai támogatás jó része nem terhelte közvetlenül a költségvetést, mert olyan eszközöket adtak át, amiknél már fejlettebbek vannak hadrendben, pl. Javelinből is java részt az első generációs, amúgy is elfekvő készleteket.

 6. 4. András:
  Hát ha érzelgősködni akarunk ahhoz ott az internet, van elég videó síró gyermekekről. Az ilyen családi sztorikat nyomatják mindenhol, még a filmekben is. Nem érdekel orosz propaganda vagy sem de ha egyszer az beszél racionálisabb hangnemben akkor nem fognak meghatni ilyen photoshoppolt videók égő házakról s síró nagymamákról, mert azzal visznek bele hogy háborúzz s ne gondolkozz, olyanból van mind a két oldalon bőven.

 7. 4 – András:
  Ha már van egy „András” nickünk, akkor más nevet kellene választanod. Mondjuk ennyi eszed lehetett volna.

 8. 7. Tibor bá’
  Gondoltam rá, hogy változtassak de aztán végül meggondoltam magam, mert nem akartam felvállalni a másik András által képviselt korábbi hozzászólásokat, így legalább látszik hogy más személyről van szó. De következő alkalommal akkor nevet változtatok, végülis mindegy.

 9. 5. Vlagyimir
  Az biztos, hogy az amerikaiak az LNG-jüket a holland gáztőzsdei áron kell ill. csak azon az áron adhatják el Európában?

 10. ” Most, hogy Oroszország és más országok is valóban elkezdik kijátszani a petroldollárt, az infláció az Egyesült Államokban és Európában is megindult. ”

  Egyiptom központi bankja közölte, hogy eltávolodnak a dollártól

  Az egyiptomi központi bank vezetője, Hasszán Abdalla 2022. október 23-án bejelentette, hogy Kairó új valutamutatót kíván kidolgozni, hogy “megváltoztassa azt a kultúrát, amely szerint a amerikai dollárhoz vagyunk kötve”

  A múlt hónapban felröppenő hírek szerint Egyiptom arra készül, hogy átvegye az orosz MIR fizetési rendszert és felvegye az orosz rubelt az egyiptomi bankok és turisztikai cégek által használt valuták listájára.

  / https://vilaghelyzete.substack.com/p/egyiptom-kozponti-bankja-kozolte?publication_id=988923&isFreemail=true/

 11. „Nos, tudjuk, hogy az ukrán katonák eladták a franciák által nekik biztosított Caesar-fegyverrendszereiket az oroszoknak 120 ezerért”

  Legalább is az orosz propaganda ezt állította, bizonyíték meg sehol…

  „Ha ennek az egésznek van egy kis háttere, akkor az az, hogy a ZOG túl korruptnak bizonyult ahhoz, hogy hatékonyan vívjon háborút egy halálos ellenség ellen.”

  Oh! Hát persze, a zsidók tehetnek erről is. A cionisták támogatják az ukránokat, akik az oroszok szerint nácik.

  „Most, hogy Oroszország és más országok is valóban elkezdik kijátszani a petroldollárt, az infláció az Egyesült Államokban és Európában is megindult.”
  „Természetesen van infláció, amellyel meg kell küzdeni, de ha Oroszország sikeresen rákényszeríti az országokat, hogy rubelben fizessenek az energiáért, és több árut kezdenek el gyártani, hogy enyhítsék a kínálati válságot, akkor az infláció visszafogott lesz.”

  A jelen valóság viszont az, hogy az orosz infláció 14%, az EUs 10%, az USA pedig 8%.

  „németeknek azt mondják, hogy kevesebbet zuhanyozzanak, hogy ezzel üssenek egyet Putyinra. Úgy tűnik, a saját médiájuk is belátta, hogy nem tudnak semmit eladni, és nem tudnak már semmit sem gyártani, így máris beindult a recesszió.”
  „Viszont az oroszoknak senki se mondta, hogy kevesebbet zuhanyozzanak. Nem is hiszik el, hogy háború van, mert az élet ugyanúgy megy tovább, mint a különleges hadművelet kezdete előtt.”

  A németek nem menekülnek tíz-százezer számra a saját országukból a mozgósítás elől. Valószínűleg nem is igazán zuhanyoznak kevesebbet, mint korábban.
  A recesszió kapcsán meg a helyzet az, hogy a német GDP az 1 évvel ezelőtti szinthez képest jelenleg +1,7%-on van, az orosz viszont -4,1%-on. Na hol is van recesszió?

 12. 11

  Ahol egy Bandera nemzeti hős lehet- államilag támogatott módon -ott azért érdemes elgondolkodni nácizással kapcsolatban, hogy miért is van a szokásos propaganda mellett létjogosultsága ,mondjuk ha provokációnak is szánták nem rossz húzás volt ……és bizony az ukrán menekültek között is vannak szép számmal olyanok akik a mozgósítás miatt mentek el Ukrajnából…a magyar határon az ukrán határőröknél 5000 euro volt a tarifa személyenként ,ennyiért engedték át őket. Érdemes lemenni a határhoz és beszélni a menekültekkel…amit az ukrán nagykövet nem tett meg és az ukrán sajtó sem ír arról ,hogy például Magyarország hány menekültet engedett be.

 13. 11 & 13:
  Nagyon kevés férfi hajlandó bevonulni, ha nem muszáj, és jó esetben mindent elkövet, hogy elkerülje. Béke időben én is a nyakam törtem, hogy ne vonuljak be. Nem sikerült.

 14. A cikkből azt minden esetre megtudtuk, hogy miért kell ennyit lopnia Orbán és sleppjének. Hogy ellent tudjanak állni a globális oligarchia pénzének!! Igazi hazafiak ezek kérem szépen?

 15. 8./ András
  nem kell nevet változtatni, de legalább egy betűvel
  vagy egy számmal = ( K. András, vagy ANDRÁS 2. )
  hogy megkülönböztethessünk a másik AAndrástól.

 16. Szegény orosz blogger teljesen szét van dezinformálva. A gázár bezuhant a háború előtti szintre és ez volt Putyin egyetlen fegyvere ellenünk, így már semmije sem maradt, csak az orosz propaganda, de attól nem fog bedőlni senki. Hiába vár arra, hogy kivéreztetik a nyugatot, a közelébe sincsenek.

 17. 17. Tilinkó
  A gáz volt az egyetlen fegyvere Oo.-nak?
  Hát kétlem.
  A sok olcsó nyesanyag ami az EU (értsd: No.) versenyképességét biztosította, amiből már nem küld a muszka nekünk, azzal mi van?
  Na meg az olcsó ukrán áram, amivel a német ipar dübörgött (könnyű volt így a zöld idiótizmust zászlóra tűzni a banyának) amitől éppen most foszt meg minket Putyin a semmire sem való iráni drónokkal.
  Majd nézd meg mennyi gáz marad a német tárolókban január végére, ha annak nagy részét áramtermelésre kell felhasználniuk. Nem véletlen, hogy az ukránok Zaporozsec felé nyomulnak, hogy felszabadítsák az atomerőművet, hogy legyen a Fritznek, mivel működnie. Egyébként nem fog sikerülni megszerezni ezt az EU számára létfontosságú komplexumot. Nem mellékesen az USA sem szeretné, ha ez sikerülne. Nem az a célja, hogy No. tovább működjön. Jó lesz a Hanzi az araboknak, napszámosnak.
  Nagy a mellény itt errefelé a nyugat verhetetlensége kapcsán, de Róma is elbukott egyszer, aki korához mérten sokkal fejlettebb volt, mint a mostani atlanti övezet.

 18. 19 – Bendegúz

  „Na meg az olcsó ukrán áram, amivel a német ipar dübörgött …”

  A csehekből is szó szerint kiszipolyozzák a németek az ő általuk olcsón megtermelt elektromos áramot a lipcsei Európai Áramtőzsde (EEX) beiktatásával. Plusz a franciáktól is veszik a „fuj, fuj!” atomenergiát.

  Olcsó alapanyagok és olcsó energia nélkül az ipar padlót fog fogni Európában, minél több áram kell egy-egy iparágnak, annál előbbre lesz abban a sorban, amiben majd sorra húzzák le a rolót a termelők. Aminek az amerikaik majd tapsolnak, hiszen ez volt a cél, nemde?

  Az alumíniumgyártásnak itt Európában annyi (talán Norvégia kivétel lehet), de az acélipar is nagyon nagy bajban van.
  Egy írás erről, csak példának:

  https://slaynews.com/news/worlds-largest-steel-manufacturer-warns-crisis-plants-shut-down/

  Az acél meg nélkülözhetetlen nem csak rengeteg más civil iparágban, de a fegyvergyártásban is! Hogy akar Európa fegyvert gyártani acél nélkül?!
  Maga az USA is kiszervezte külföldre a saját acélgyártásának nagyobbik részét, a mostani otthoni kapacitásaik szintén elégtelenek az igényeikhez képest.
  Szóval, hogy a Nyugat fegyvereket gyárthasson, mondjuk Kínából, Oroszországból vagy máshonnan kell acélt importálnia. 🙂

  És ez még csak az acél, rengeteg más alapanyag, komponens van még, amiből a Nyugat szintén hiányt szenved.

  Újabb példa: az amcsik nem tudnak emiatt („átmenetileg”) harci repülőgépeket gyártani, mert Kínából nem jönnek a ritka fémek, amelyek persze sok minden máshoz is kellenek.
  Elég beírni a keresőbe, hogy „Pentagon halts production of vaunted F-35 after discovering Chinese alloy is a critical component”; nem akarok több, mint egy linket iderakni, mert akkor nem fog átmenni ez az írás.

  És a sort még lehetne folytatni.
  Ahol van bőven alapanyag és olcsó energia, ott nem lesznek ilyen gondok.

 19. 17. Tilinkó
  Akkor téged is megkérdezlek, az USA LNG gáz ár Európában megegyezik a holland gáztőzsde árával?
  Azért kérdéses ez, mert minap Macron és más elnök is beszóltak az USA-nak, hogy túl drágán adják az LNG-t. Arra gondolok, ha a holland gáztőzsde árán adnák, akkor nem lenne értelme, hogy szóvá tegyék a túl magas LNG árat. Hisz az egy Európai tőzsde ára. De, ha jóval a holland tőzsdei gáz ár fölött értékesítik Európában az LNG-t, az alapja lehet, hogy Macron reklamáljon.
  Ezért kérdezem ezt tőled is, mert határozottan állítod, hogy a holland gáztőzsde áron vásárol Európa USA-tól LNG-t. Ez biztos?
  Az is meglehet, hogy Macron csak fontos ember látszatát akarta kelteni és valóban a holland gáztőzsde áron adja USA az LNG-t.

 20. 20. Zsolt
  „A csehekből is szó szerint kiszipolyozzák a németek az ő általuk olcsón megtermelt elektromos áramot a lipcsei Európai Áramtőzsde (EEX) beiktatásával.”

  Na meg a tótoktól is lenyúlják az áramot. Gondolom ugyanezt tervezik a betárazott gázzal is, nem véletlen, hogy Szijártó rikoltozik, hogy nem adjuk a magyar népnek megvásárolt földgázt. Minek mondaná, ha nem lett volna ilyen „felkérés”? Attól tartok, hogy vinni fogják, éppen úgy ahogy a február 24.-én még 50% körüli tározókból, amikor is egy hónap alatt 5%-ra csökkent, ti. Ukrajnának nyomták át (meg is érdemlik szegények, hisz már Bp.-et akarják ostromolni.

  „Olcsó alapanyagok és olcsó energia nélkül az ipar padlót fog fogni Európában, minél több áram kell egy-egy iparágnak, annál előbbre lesz abban a sorban, amiben majd sorra húzzák le a rolót a termelők. Aminek az amerikaik majd tapsolnak, hiszen ez volt a cél, nemde?”

  Az áram pedig gázból, szénből, olajból vagy uránból készül. Valamennyi Oo. területén bőségesen fellelhető. Innen importált az EU szenet is, hogy a saját bányáit aztán bezárhassa, és hirdethesse, hogy ő milyen zöld. Micsoda cinikus és szemforgató magatartás.
  Hogy az USA ezt (EU ipar kicsinálását) akarja, nem vitás. Csak nem értem hogy nem számol azzal, hogy egy erős gazdasági partner elvesztése számára is gyengíti a globális pozícióit. Ha csak nem az van, amiről már többször is írtam korábban. Azaz, EU feladása és iparának és egyéb erőforrásainak a lenyúlása, önmaga létének meghosszabbítása érdekében.

  „Az alumíniumgyártásnak itt Európában annyi (talán Norvégia kivétel lehet), de az acélipar is nagyon nagy bajban van.”

  Ez az iparág kaputt. És, hogy még legyen súlyosabb a helyzet, most tervezik bevezetni az oroszokkal szemben az alumínium import szankciót. Miből fog az autóipar működni, pl. váltóház, motorblokk gyártása.

  „Az acél meg nélkülözhetetlen nem csak rengeteg más civil iparágban, de a fegyvergyártásban is! Hogy akar Európa fegyvert gyártani acél nélkül?!”

  Sehogy. Az acél gyártásához nagyon sok szén és elektromos áram kell. Egyelőre – az orosz források elapadása miatt – egyik sincs bőséggel Európában.
  És még hol a réz, ólom, cink, vanádium, stb., fémek kérdése? Hogy akar az EU e fémek nélkül csúcstechnikát gyártani és működtetni. És a nagy elektromos autó felfuttatással mi lesz? Vagy azt hiszik, hogy addigra az orosz kifekszik és jut bőséggel mindenből a szabad rablást követően? Álom, álom édes álom!

  „Újabb példa: az amcsik nem tudnak emiatt (“átmenetileg”) harci repülőgépeket gyártani, mert Kínából nem jönnek a ritka fémek, amelyek persze sok minden máshoz is kellenek.”

  Szerintem a titán mint a repülőgyártásban kulcsfontosságú fém hiánya okozza az repülőiparuk akadozását. E fém legnagyobb exportőre Oo.

  Érdekes ez a nyugati szankciós hozzáállás. Saját magukat vágják taccsra, nem azt akinek ezekből bőséggel van. Ami hiányzik az orosznak, azt pedig ő beszerzi a kertek alatt Kínától és egyéb helyekről. Egyébként az sem véletlen, hogy az USA éppen most tiltotta meg a chipek exportját Kínába. De már későn.

  22. Károly

  Nagyon jó észrevétel. Sok igazság lehet benne.
  Egyébként szerintem az USA a Holland gáztőzsde ára felett adja, mert 100 dollár alatt már nem gazdaságos a palagáz kitermelése.

 21. 20: A német áramár is zuhan a gáz árával együtt. Az 1 hónappal ezelőttihez képest 60%-ot esett. Rohamosan közeledik a 2021 szeptember előtti (100 eur/Mwh alatti) szintek felé.
  #https://tradingeconomics.com/germany/electricity-price
  Másik oldalról viszont az acél ára is esik a shanghai-i tőzsdén (2 éves mélyponton van), így ha csökken a termelés átmenetileg az EU-ban, akkor is van honnan beszerezni.
  #https://tradingeconomics.com/commodity/steel

 22. 17. Bendegúz

  A gáz volt az egyetlen fegyvere Putyinnak, az is csak azért mert hirtelen zárta el. A háború nélkül is levált volna róla Európa de csak fokozatosan. Nincs semmi egyéb amit máshonnan ne lehetne beszerezni, csak ők járnak rosszul ha másoktól szerezzük be. A Szovjetunió nélkül is virágzott a szabad Európa, ami azóta csak kibővült és erösebb lett, Oroszország meg csak összement és gyengült. Tévednek ha azt hiszik nem tudunk meglenni nélkülük, majd meglátják.

  22. Károly

  Nemhogy határozottan de egyáltalán nem állítottam semmit az amerikai LNG áráról. Ne adj a számba olyan állításokat amiket nem tettem.

  Macron nem csak az USA-nak de Norvégiának is beszólt, nekem úgy tűnik, hogy a magas tőzsdei árral volt baja. Érthető az álláspontja de kifogásolható is. Norvégia szemére veti, hogy sokat kaszáltak a magas tőzsdei áron ami igaz, de nem ők tehetnek róla, hanem a csapelzáró Putyin. Az USA szemére meg azt vetette, hogy a belső piacukon olcsóbban adják, ez az ő rezsicsökkentésük, de nem is elvárható, hogy az otthoni árcsökkentés mellett állami támogatásból az export árakat is csökkentsék.

  Macron érvei nem túl erősek. Zavarja a magas tőzsdei ár, ez érthető, de például a francia áramexportot ő a tőzsdei ár alatt adja? Ha nem, akkor mást milyen alapon kritizál ezért?

 23. 26 – M.I.:
  Az atlantista drukkolók sorba állítják, hogy Oo bajban van. Működnek a szankciók. Közben ma reggel hallgatom a HirTV-t: A Gazprom rekord mértékű osztalékot adott a részvényeseinek. A rekord osztalékhoz rekor nyereség kell. Hol itt a baj?

 24. 27. Tibor bá

  Az osztalékról a részvénytársaság vezetése dönt. Vannak nyereséges cégek amik nem fizetnek osztalékot és vannak veszteségesek amik fizetnek.

  Rekord nyeresége a norvég, az algériai és az LNG gázcégeknek vannak. Pont a Gazpromnak nincsen mivel ők okozták a magas árat de ehhez hatodára kellett csökkenteni az exportjukat. A saját exportjuk feláldozásával csináltak rekord nyereséget a többi exportőrnek, pusztán politikai céllal, mert azt képzelték ezzel megtörhetik Európát.

  A Gazprom részvényei egy év alatt a felére estek. A részvényesek kitörölhetik a seggüket az osztalékkal ha közben a részvényeik értéke megfeleződött. Nem véletlenül hullanak a Gazprom vezetői mint a legyek, ezt biztosan nem ők akarták.

 25. De ki az az M.I.? Tilinkó lenne vagy Vlagyimir?
  „A gázár bezuhant a háború előtti szintre” írta Tilinkó
  „A gáz ára már olcsóbb, mint a háború kitörésekor.” írta Vlagyimir

  Ha kijelentéseddel nem a holland tőzsdei gáz árra utalsz, akkor megeszem a kalapom.
  Azért kapcsolódik a kijelentésedhez az LNG ára, mert az is gáz és a háború előtt is szállítottak Európába és most is. Viszont kérdésként merült fel bennem, mert most nagyon sok LNG-t hoznak, hogy az LNG árat is a holland tőzsdéhez igazítják e? Mert, ha nem akkor az LNG-ről nem tudjuk, hogy bezuhant e vagy sem. Azért kérdeztelek téged, mert állítottad, hogy a gáz ára bezuhant, ill. olcsóbb, mint a háború előtt.
  Az LNG is?
  Macron úgy jön a képbe, hogy reklamálta a magas árat USA és Norvégia felé. Viszont Norvégiát azért nem említettem, mert nem LNG-s gáz. Az ő gázukra érvényes az amit írtál, bezuhant a háború előtti szintre, mert az a holland tőzsdei árat követi.

 26. 27: Az is egy jó kérdés, hogy a HírTV-ben miért most mondanak be egy szeptember végi hírt… #https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/09/rabolintottak-a-reszvenyesek-a-gazprom-gigaosztalekara

  28: Az oroszok a gázszállítás radikális csökkentését csak nemrégiben lépték meg, addig igencsak jól profitáltak ők is a magas gázárakon, ebből származik a Gazprom rekord nyeresége az idei év első félévében.
  Viszont mivel most már kb hatodát szállítják csak a korábbi mennyiségnek és egyre inkább úgy tűnik, hogy Európa megoldja a gázellátást nélkülük is, ezért a következő időszakra már nem várható ilyen gazdasági eredmény. A részvényárak 1 évvel ezelőtti szinthez képest történt megfeleződése szerintem erre vezethető vissza.
  Mellesleg a részvényár a fenti bejelentés óta nagyjából pont annyit esett, mint az egy részvényre jutó osztalék (51 rubel).
  Az járt jól, aki még szeptember elején (vagy még korábban még magasabb árfolyamon) eladta a részvényét.
  #https://tradingeconomics.com/gazp:rm

 27. 30: szerintem az LNG-t is a tőzsdei áron adják-veszik, az is ugyanolyan földgáz, csak cseppfolyósítják, aztán meg újra gázzá alakítják.
  De a tőzsdei ár úgy alakul ki, hogy abban a kínálati oldalnak is szerepe van. Nem „csak úgy van” egy ár és ahhoz igazodik mindenki, hanem a potenciális szállítók megadják mikorra milyen áron hajlandóak szállítani, a potenciális vevők meg hogy mikori szállításra milyen áron hajlandóak venni, és ha van átfedés akkor létrejön egy kontraktus.

 28. Az az igazság hogy jól felment pl. az új autó ára.Azt mondják 12-15 milliótól indul, nem ellenőriztem le de elhiszem. Namsot azt hisszük nem lesz vas vagy alumínim.Van amikor másképp alakulnak a dolgok mint hisszük.Például egy nagy bazi teherszállító hajóra nemtudom hány ezer, tízezer tonna vas fér fel.Például egy hűtőgépgyár esetáben a hűtőbe kell pl. 2 kg vaslemez egy teherhajónyi vastekercsel 20 évig tud gyártani.De pl egy autó karosszéria ha 400 kg akkor szintén kiszámolható ha mondjuk a hajó tud hozni 100 ezer tonnát (gondolom van ilyen mert olyan van hogy 24 ezer konténer fér fel a hajóra ha jól emlékszem) akkor 100000*1000 osztva 400kg/autó=250 ezer autó karosszériához valaó lemezt tud elhozi egy fordulóval.A kisgépekbe amit beépítenek az semmi 1 hajónyi vassal étvizedekig tudnánk gyártani.
  Ha azt nézzük hogy a szenet és a gázt is hajón szállítják amit elégetünk, akkor a vasat is be tudják hozni elvégre abból kevesebbet kell szállítani és 10-15 évig itt „marad” a vas.
  Persze az más kérdés hogy majd akarnak e szállítani acélt a Kínaiak de a pénz általában utat tör.Más kérdés a ritkaföldfémek. Majd úgy leszünk mint az amcsik hogy nem termelünk hanem csak papírfecnivel fizetünk a termékekért 😀

 29. 27: Még egy érdekesség:
  #https://24.hu/kulfold/2022/06/30/a-gazprom-nem-fizet-osztalekot-zuhanni-kezdett-a-reszveny-ara/
  Azaz a most megszavazott osztalék valójában egy kicsit még kevesebb is, mint amit már a tavalyi nyereségből javasolt az igazgatóság kifizetni 3 hónapja…
  Az állami tulajdon aránya 50% fölött van, így a közgyűlés nagyjából úgy néz ki, hogy az állam megmondja mi legyen a döntés. Valamiért most ki akarták venni a 3 hónapja bennhagyott pénzt…

 30. 28. Gabiiii

  Ez a cikk is azt írja, hogy nem Európában volt extra nyeresége a Gazpromnak az első félévben, hanem Ázsiában mert márciusban az ázsiai gázár is megugrott és ott nem csökkentették az exportot mint Európában.

  Ami nincs benne a cikkben, hogy már az ázsiai tőzsdén is a háború előtti szinten van a gázár, valamint hogy az orosz gázexport Ázsiába összesen nincs annyi mint amennyivel az Európai export csökkent. Összességében nem lehet nagyobb bevétele a Gazpromnak, az elfáklyázott gázért semmit nem kaptak, az európai áremelkedésből nem profitáltak mert inkább elfáklyázták a nagyját mint hogy ideadják, az ázsiai áremelkedésen volt némi extraprofit de már az is visszaállt.

  Ki lehet ragadni egy-egy jó adatot, de összességében nem véletlenül feleződött meg a Gazprom értéke egy év alatt és ez nem arra utal, hogy olyan jól állnának.

 31. Van egy ország, Szingapúr, ahol kigyomlálták a korrupciót. Óriási eredményeket értek el. A világ élvonalába fejlődtek.
  A nyugati főáramú sajtó agyonhallgatja, és egy rendőrállam minősítéssel elintézi.

 32. Szerintem ngyjából mindegy a gazprom nyeresége.Az átlag orosz amúgy sem lát belőle egy fillért sem.Ez olyan mintha itthon a Mol-nak nem lenne nyeresége vagy úszna a profitban.Az átlagembernek teljesen mindegy mert egy szűk réteg kezén van. Az oroszoknál meg inkább az számít hogy az országban belsőleg mit csinálnak.Például ha kevesebb az állami bevétel a gazprom miatt attól még pl. tudnak utat építeni mert van alapanyaguk (aszfalt) Tehát mindenük van igazából a pénz nem számít csak legyen munkás aki megcsinál mindent.

  Egyik ismerős mondta hogy a magyar boltmultiknál állítólag ha nem nyereséges akkor kikell volnulnia egy kománydöntés miatt.És állítólag nem nyereségesek az árstopok miatt majdhogynem nullásak. Én nem akarom ezt elhinni hogy pl. jövőre kivonulna a spar, lidil vagy valamelyik nagy. Pedig az imerősnek az ismerőse a boltnál dolgozik .Valakinak van infója erről?Vagy csak rémhír?

 33. 38, andrew

  Rémhír.
  Az árstop mellett is a napi áruforgalma a nagyvárosi Lidl-Aldi üzleteknek 17-18 millió ft. Abból csak van valamennyi profit….
  Sőt, most kezdődött el csak igazán az élelmiszer vásárlás…ahogy a tantusz leesik az embereknek, hogy vissza nem mennek az árak.

 34. 40János
  Én sem hinném hogy kimenne akármelyik bolthálózat is legalábbis még nem.

  Viszont kicsit más de olyat is hallottam hogy azért sok nagyobb vállalkozó (millió,milliárd árbevétel) a tevékenysége ellenére a nullán evickél bevétel szempontjából.Tehát majd jöhetnek a vállalkozások megszűnései.Persze ennek sem lehet hinni 100%-osan, mert sokszor az ellenzéki tv mondja.De lehet 1 év múlva már sok vállalkozás bezár (ÉLELEMelőállítás,építőipar,vendéglátás, szolgáltatás,műkörmös)
  PL. mutatta a tv hogy a belga vállalkozások már harmada küzd pénzügyi gondokkal (pl pékésg) meg hogy az emberek kevesebbet vásárolnak pl kenyeret (belgiumban) Nem tudom porhintés e de valami igazság lehet benne,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük