(4002) Háborús célok

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Ahol az ukrán háborús célok ütköznek

 Írta: Patrick J. Buchanan
89. útban a 90. felé

Volodimir Zelenszkij elnök és Ukrajna számára a Krím és a Donbász olyan nemzeti területek, amelyek visszaszerzése indokolja a teljes háborút, abból a célból, hogy Vlagyimir Putyin megszálló hadseregét kiűzzék ezekről a területekről.

Mégis, hogy ki irányítja a Krímet és a Donbászt, az amerikai-orosz kapcsolatok történetében soha nem volt olyan probléma, amely szükségessé tenné a közöttünk lévő háborút.

Amerikának soha nem volt létfontosságú érdeke, hogy ki uralkodik Kijevben.

A 19. században és szinte egész 20. században Ukrajna az Orosz Birodalom vagy a Szovjetunió része volt, Moszkvából irányítva. És ez az állapot nem okozott aggodalomra adó okot a 8000 km-re lévő USA-ban.

Számunkra ebben az ukrán-orosz háborúban nem az a döntő aggodalom, hogy ki irányítja a Krímet és a Donbászt, hanem az, hogy az Egyesült Államok ne lépjen be egy olyan háborúba Oroszországgal, amely világháborúvá és atomháborúvá fajulhat.

Ez Amerika legfőbb érdeke ebben a válságban.

Kelet-Európában semmi se indokolná, hogy az Egyesült Államok totális háborút vívjon Oroszországgal. Végül is, Moszkva uralta Kelet- és Közép-Európát az 1945-től 1989-ig tartó hidegháború alatt.

Az Egyesült Államok pedig soha nem vitatta katonailag a második világháború ezen eredményét.

Amikor 1956-ban a magyarok felkeltek a szabadságért és a függetlenségért, az Egyesült Államok nem volt hajlandó beavatkozni. Dwight Eisenhower elnök ahelyett, hogy háborút kockáztatott volna Oroszországgal, a magyar hazafiakat sorsukra hagyta.

Hogyan változott a világ a 21. században?

Ma az Egyesült Államok nem köteles háborút indítani Ukrajnáért, a NATO-szerződés értelmében mi kötelesek vagyunk háborúba bocsátkozni, ha Szlovákiát, Csehországot, Bulgáriát, Romániát, Magyarországot, Lengyelországot, Litvániát, Lettországot vagy Észtországot megtámadják.

És bár Kijev nem tagja a NATO-nak, az Egyesült Államok Ukrajna finanszírozója, az Oroszországgal a Krím-félszigeten és a Donbászon vívott háborújában, amely Nagaszaki óta először nukleáris fegyverek bevetésével járhat.

Röviden: létfontosságú érdekünk – az Egyesült Államok és az atomfegyverrel felfegyverzett Oroszország elleni háború elkerülése, ami hamarosan ütközhet Ukrajna stratégiai háborús céljaival, vagyis a Krím és a Donbász teljes visszaszerzésével.

Ha Putyin komolyan gondolja a határozatlan ideig tartó háborút, hogy a Krímet és a Donbászt orosz területként tartsa fenn, meddig vagyunk hajlandók elmenni, hogy segítsünk Ukrajnának abban, hogy kiűzze az oroszokat és visszavegye ezeket a területeket?

Úgy tűnik, hogy valami ehhez hasonló helyzet alakul ki:

Miközben az amerikai fegyverek segítenek kiűzni az orosz katonákat Ukrajna megszállt régióiból, Oroszországot és Putyint sarokba szorítják, ahol a rájuk maradt lehetőségek kettőre zsugorodnak: elfogadják a vereséget, a megaláztatást és annak minden következményét, vagy eszkalálják azzal, hogy ragaszkodjanak ahhoz, ami van nekik.

Egy ponton a vereség megelőzése érdekében történő eszkalációhoz szükség lehet a nukleáris küszöb átlépésére. Putyin és kísérete pedig ezt mondta.

A lényeg: A konfliktus egy pontján Ukrajna háborús céljainak eléréséhez Moszkvát az eszkaláció megfontolására vagy a vereség elfogadására kell kényszerítenie.

Oroszország számára minél rosszabb a háborús helyzet, annál hamarabb jön el a nap, amikor Putyinnak vagy ki kell játszania az ászt, hogy elkerülje a vereséget, vagy el kell fogadnia a vereséget, a megaláztatást és az esetleges megbuktatást.

Mivel Oroszország nukleáris fegyvereinek alkalmazása olyan háborúhoz vezethet, amelybe az Egyesült Államok is belép, Kijev könyörtelenül törekszik létfontosságú érdekeire: az összes Oroszország által elfoglalt terület visszaszerzésére, beleértve a Donbászt és a Krímet is, ami végül veszélybe sodorja az Egyesült Államok létfontosságú érdekeit.

Ha, Kijev amerikai fegyverekkel és támogatással kiszorítja az oroszokat a Krímből és a Donbászból, Kijev egyre közelebb tolja az Oroszországgal folytatott háborúját az atomháborúhoz.

Ahogy Kijev igyekszik visszahódítani az Oroszországtól 2014 óta elvesztett összes területét, egyre közelebb taszítja Oroszországot a vereség és a nemzeti megaláztatás elkerülésének egyetlen módja, a taktikai nukleáris fegyverek bevetésének mérlegeléséhez, ami az Egyesült Államokkal való háborúhoz való közeledést jelenti.

Minél magasabb a Putyin-féle orosz áldozatok aránya, minél rosszabb vereséget mérnek Oroszországra az Egyesült Államok fegyveres és felszerelt ukránjai, annál nagyobb a valószínűsége, hogy Oroszország kijátssza az adu ászát, beveti a nukleáris fegyvereket, hogy elkerülje a vereséget és a megaláztatást, és biztosítsa a rezsim túlélését.

Röviden, minél közelebb kerül Putyin a vereséghez, annál közelebb kerülünk az atomháborúhoz, mert egyre inkább úgy tűnik, ez az egyetlen módja annak, hogy megakadályozza az orosz vereséget, szégyent és megaláztatást.

Az amerikaiaknak meg kellett volna fontolniuk, hogy mi lehet ennek a háborúnak az eredménye, amely véget vethet a vérontásnak, visszaállíthatja Ukrajna nagy részét Kijevhez, de nem tekintik Oroszország történelmi megaláztatásának.

Egyes amerikaiak ebben a háborúban lehetőséget látnak arra, hogy vereséget és szégyent okozzanak Putyin rezsimjének és Oroszországnak. Az ilyen célokra törekvőknek fel kell ismerniük, hogy minél közelebb kerülnek céljaik eléréséhez, annál közelebb kerülünk az atomfegyver használatához.

Emlékezzünk vissza: John F. Kennedy elnök arra törekedett, hogy tisztességes kiutat biztosítson a kubai rakétaválságból.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

41 gondolat erről: „(4002) Háborús célok

  1. Na igen, ez a felszín. Közben a kormányok egy olyan csoport befolyása alatt állnak, aminek a célja a civilizációnk eltörlése. A háború csak egy hatékony eszköz ennek a romboló munkának a bevégzésére. Már 1914 óta ezt a folyamat zajlik.

    Hogy Putyin ebben a folyamatban „hasznos idióta”, vagy tagja a klubnak, abban nem vagyok biztos, mindkettőt el tudom képzelni. De hogy a nyugati vezetők mind ezen dolgoznak, az teljesen egyértelmű.

  2. 2. Ábel
    Ez így van.
    Gnosztikus babonás sátáni kultuszt követő társaság, akiknek a világ elpusztítása van kiadva az általuk imádni kívánt gazditól (lévén, hogy a keresztény teológia tanítása szerint azt, nagyra törése okán kicseszték a Mennyből, így bosszúból mindent el akar pusztítani ami Isteni eredetű).
    Tudni kell róluk, hogy kétarcú népség.
    Kifele hirdetik az ész/ráció fontosságát és, hogy ennek uralmának megvalósításáért dolgoznak, közben pedig befele babonás, sátánista szeanszokon bohóckodnak.
    Nem is lenne baj ezzel, ha csak az egészre mint jelkép és hagyomány tekintenének és tisztán a megszokás miatt követnék ezeket a hókusz-pókuszokat, de ők mélyen hisznek benn (e hit nélkül ugyanis be sem tehetnék a lábukat egy ilyen klikkbe).
    Szóval Tibor bá’, az USA-nak nem kell semmit meggondolnia, minden úgy megy ahogy az ott irányító – fenti mentális háttérrel megáldott – politikusok és mögöttük álló körök elképzelték, azaz a világ pusztulása felé haladnak az események.
    Ha ezektől várjuk a békét, akkor elég naivak vagyunk. Az USA számukra csak egy eszköz. A végső eszköz! Mert ha veszítenek most, nincs ahová meneküljenek és a gazdaállam is végleg meggyengül és szétesik.

  3. 1-2.
    Nem egyformán értem a két megközelítést.
    Civilizációnk eltörlése számomra nem azonos a világ elpusztításával, csak valami új megteremtésével.
    És őszintén szólva nem is hiszek, hogy valóban létezik olyan jelentős irányzat, amely a világot akarná elpusztítani saját magával, gyerekeivel, hozzátartozóival együtt.
    Legfeljebb akkor, ha meg van győződve róla, hogy ha nem teszi, akkor őt, és világát feltétlenül elpusztítják, és számára nem marad más, mint egy Sámson opció, amelynek felmutatása talán visszatartja a másik felet.

  4. 3. hubab
    Én is így gondolom, csak tudod vannak olyanok akik nagyobb befolyással bírnak és egyáltalán nem humanisták és még a jóban sem hisznek (mi nem bizonyítja ezt jobban, mint a több évszázad/ezred alatt felhalmozott kincseik, amihez nagyrészt mások vére, könnye és verejtéke tapad).

    Tisztán az ész diktálta logika alapján (kizárva, minden hókusz-pókuszt) elemezve jelen helyzetet, a Sámson opció a körülmények állása alapján, mindkét oldalnak „logikus” választás lehet. Ugyanis, bármelyik fél (Oo. vagy USA) is fog vesztésre állni, nem fogja elfogadni a vereséget (pl. az USA számára Ukrajna veresége egy ilyen helyzet lenne). Ez ugyanis a megvert fél számára egyenlő a hatalmának elvesztésével. Sajnos egy kurva nagy patthelyzetben vagyunk.

  5. 3 Én is mindig ebben bíztam, mert ép ésszel, akármilyen emberi értékrenddel, nincs értelme az atomháborúnak. Ezekből a sátánista szektákból viszont akármit kinézek, akár azt is, hogy az egész élővilágot direkt elpusztítják, önmagukkal együtt.

    Abban bízom viszont, hogy a Teremtő erősebb, már győzött, és a végső győzelem is csak az övé lehet, nem a sátánistáké.

    Addig viszont munkánk van nekünk is, hogy megtegyük ami tőlünk telik. Egy egyénen nem múlik sok, de sokan vagyunk.

  6. 5 – Ábel:
    Én természetesen nem hiszek a teremtő istenben, amit te nagyon jól tudsz. De ha elfogadom (a vita kedvéért) a teremtő istent létét, és megemlítem, hogy 10^23 bolygó létezik a világmindenségben, ami kizárja, hogy csak a Földön legyen élet. Akkor a földi élet elvesztése nem olyan nagy katasztrófa, hogy a teremtőnek közbe kellene avatkozni. Végül is isten a világot rádióaktivitással együtt teremtette, ami nélkül nem létezne Sámson opció.

  7. 6. Tibor bá’

    Egyetértek, részben.
    Sőt, a radiaktivitáson felül az un.
    Sátánnal együtt teremtette a világot!
    Tehát a sánta is egy teremtés, a része annak.
    ————————–

    A szembenálló erők persze minden szinten léteznek. Ez fontos a dinamika szempontjából.
    A mi dolgunk annyi csak, hogy
    1. felismerjük egyáltalán, hogy mi az hogy jó,
    2. azt válasszuk

    A patás sánta meg öreg bölcs Istenbácsi mint kontraszt persze elég röhejes, mégis sokan ebben hisznek. Aztán a következő fokozatban már tulajdonságokat is társítanak a fogalmakhoz és így tovább.
    Mi egy kísérlet vagyunk, a sok milliárd civilizáció közül egy csupán.
    Szerepünk is arányosan ennyi, de ez mégsem kicsi, elhanyagolható szerep. Nagyon is fontos, hogy miként döntünk. Valójában fontosabb a belső változás, mint hogy mi lesz velünk.
    Persze aki önmagát csak anyagi formában tudja elképzelni annak ez hm,- hogy is mondjam?- kissé hihetetlen.

  8. „Számunkra ebben az ukrán-orosz háborúban nem az a döntő aggodalom, hogy ki irányítja a Krímet és a Donbászt, hanem az, hogy az Egyesült Államok ne lépjen be egy olyan háborúba Oroszországgal, amely világháborúvá és atomháborúvá fajulhat.
    Ez Amerika legfőbb érdeke ebben a válságban.”

    Ez már a múlt, talán még Trump idejében volt ez a felfogás, de őt durván eltávolították.
    Ma már a cél más lehet, csak az a kérdés, hogy ennek az elérése meddig éri meg Amerikának, vissza tud-e még lépni?
    Az oroszok döntésén múlik, hogy meddig szöszmötölnek, vagy gyorsan lezárják az egészet, ehhez minden erőforrásuk megvan. Ma még a legolcsóbb megoldáson gondolkodnak, de ha a létük lenne a tét, akkor aligha azon morfondíroznának, hogy be kell-e vetni a szükséges haderőt, vagy válasszák az önmegsemmisítő atomcsapást.
    Viszont a Nyugat lehetőségei korlátozottabbak. Egy ukrán összeomlás esetén mit tehetnének? Akkor már közvetlenül is be kellene avatkozniuk, az pedig tudjuk mivel járna.
    Európában közben az elkerülhetetlen (miért az?) kútba ugrásra készülnek, már csak annyira van ellenállásuk, hogy a megpróbálják a másikat előre tuszkolni a sorban.
    Tehát engem nem az izgat, hogy mi lesz az „elkerülhetetlen” orosz vereség esetén, hanem az, hogy a Nyugat el tudja-e (tudhatja-e) fogadni a vereséget, vagy már nincs visszaút a számára sem.

  9. 6. Tibor bá’
    Szerintem amíg nem tálalunk még legalább egy helyet ahol van élet, addig felesleges a valósznűséggel számolni!
    Főleg ha elfogadjuk a vita kedvéért hogy itt a jó és a rossz harca folyik!
    Lehet tényleg ez az egyetlen hely ahol élet van, és akkor sokkal nagyobb a jelentősége ennek az egésznek mint gondolnánk!

  10. „Emlékezzünk vissza: John F. Kennedy elnök arra törekedett, hogy tisztességes kiutat biztosítson a kubai rakétaválságból.”
    Miért gondolja a jobboldal, hogy nem Putyinnak kéne engednie? Ő kezdte a háborút, ő tudja csak befejezni. Az, hogy nem sikerült elérnie a célját, az ő baja, ezért nem kell atomot dobni senkire. Nem dobtak Kuba és Afganisztán után sem. MIndenki hazament és tovább fegyverkezett. Nehogy már azt gondolja valaki, hogy Putyin a béke őre, őrangyala. Ő is csak egy felfuvalkodott, gátlástalan diktátor és az ő feladata – ha arcvesztés nélkül akar visszavonulni -, hogy kimunkáljon ehhez egy megfelelő stratégiát. Utána mondhatja, hogy nincs itt semmi látnivaló, mindenki menjen haza!

  11. Egész jó cikk (találat), gratulálok.
    Ritka, hogy nem (full) orosz propagandát kap a zember. Van remény, bár mivel ezért nem fizetnek, gondolom ritka holló lesz..
    A cikket nagyon-nagyon leegyszerűsítve : Putyin veszít(ett), mégis nagyon kell szurkolni neki, hogy ez ne legyen mindenki számára ( főleg otthon)nyilvánvaló.
    Hiszen ha már a döntetlenhez is atom kell neki, az mindenkinek a vég.
    Ezért valahogy ki kell engedni a helyzetből, úgy, hogy az agyhalottak számára az győzelemnek tűnjön.
    ( Ez nem olyan nehéz, lásd az itteni kommentelők nagy része szentül hiszi, hogy minden a nagy terv szerint halad).
    Jellemző, kellemesen mulatságos apróság, hogy az itteni nagyágyú kommentelők ilyenkor tüntetőleg távol maradnak, Putyin vereségről úri körökben nem illik beszélni:-)

  12. 13: Szokja
    Ha te úgy gondolod, hogy az ukránok hősiesen megvédik/helyreállítják (nem kívánt rész törlendő) az ősi határaikat, és azután kitör a világbéke, eltűnik a kovid és társai, elfelejthetjük az államcsődöket, nos akkor további szép álmokat…

  13. 12 – Kacor:
    Ha a tények, eseményeknek csak egy részét ismered (mert a forrásod mást nem említ) akkor nem vagy vitaképes.

  14. 14. Vaszil:

    Leírtam mit gondolok.
    Ha nem érted, kérdezz, segítek szívesen!

  15. 15. – Tibor bá –

    A forrásom te vagy, Tibor bá! Te ugyanolyan előítéletes vagy mint én, csak éppen a másik oldalon. És ez nem attól van, hogy valamelyikünknek is több biztos információja van a tényekről. Nekem elég elolvasnom amit voltál és vagy szíves lefodítani és már is tudom, hogy hol az igazság. Az én igazságom nem ott van, ahol a tiéd: ettől még lehet nekem is véleményem. Sőt, akár vitázni is tudunk egymással, harag és személyeskedés nélkül. A véleményem kialakítására hatással lehet, hogy jártam többször a Szovjetunióban, jártam Afganisztánban (a szovjet megszállás idején) és éltem éveket Ukrajnában. Hidd el nem kekeckedésből írok néha, csak számomra fura, hogy mennyire egysíkú a háború és az orosz-ukrán viszony bemutatása. De, ha a többségnek ez kell, ám legyen, jól el tudtok lenni egymás között is, nem kell ide más vélemény is.

  16. 17 – kacor:
    Akkor csak egy téma. A háborút nem Putyin kezdte el. A háborút 2014-ben egy véres puccsal kezdte el az ukrán szélsőjobboldal CIA segítséggel. Ha nem ebből a tényből indulsz ki, akkor csak mellélőhetsz.

  17. 18. – Tibor bá –

    Ez a KGB Propaganda anyaga, ebből nem lehet kiindulni: hiányzik belőle 1922, amikor lenin utasítására a Vörös Hadsereg lerohanta Ukrajnát, hiányzik belőle a Holodomor, hiányzik belőle az 1945-ös megszállás és hiányzik az 2012-es FSZB által befolyásolt választás.
    Tibor bá! Én tényleg tisztellek és becsüllek, de: komolyan elhitted ezt az orosz propagandát? Akkor azt is elhiszed, hogy a csehek bántották a szudétanémeteket, a lengyel határőrök megtámadták a Wehrmachtot és hogy Ferenc Ferdinánd miatt tört ki az első világháború? Tudom, hogy te sokkal, de sokkal okosabb vagy ennél, de ukrán-orosz viszonylatban elhiszed a mesét? Ez ki van zárva! Te látod, hogy a többség merre megy és ez hozza a blogforgalmat, amit sokszor én is fellendítettem az ellenkező véleményemmel. Semmi gondom ezzel, csak azt mondom, hogy a bölcsek köve nem létezik és soha nem is volt. Hatalmi harcok vannak, te az oroszoknak hiszel, én pedig az ukránoknak. Ennyi!

  18. Pentagon irányítás alatt álló, ukrán területen működő biolaborokban népspecifikus vírusok előállításán ügyködtek szorgalmas kezek…. (színtiszta nácizmus)
    Viktoria Nulandnak is okoztak kellemetlen perceket az oroszok által megszerzett bizonyítékok….

    Teljesen „véletlenül” a Hollywood-i mágusok már jóelőre megmutatták a 2019-es Halálos iramban Hobbs és Shaw c. akciófilmben a lényeget is:
    – transzhumanizmus,
    – ukrán biolaborok,
    – „hópihe” nevű vírus, amely kiirtja a gyengéket, akik nem tudnak összeolvadni a gépekkel,
    – Eteon nevű mesterséges intelligencia irányította komplett világ-média….stb.

  19. Summa summarum: a globális játszmában, aminek első fejezete a Covid-propaganda volt, most meg a különböző országokban másképp leadott háborús propaganda (aztán 2-3 év múlva jön a CBDC-nek nevezett digitális jegybanki pénz és a totális társadalmi kontroll), határozott meggyőződésem, hogy Putyin együttműködő, vagyis le lettek zsírozva a szabályok előre és ezeket nem az ún. „nemzeti” kormányok határozták meg.

    Itt nem az oroszok kapták a legjobb lapokat, hanem a jelenlegi globális erőviszonyok miatt még az USA. De ugye, azt senki nem gondolja, hogy a totálisan demens Biden dönthet is valamiről a valódi döntéshozók áldása nélkül? Mint ahogy Putyin sem.
    Mások döntenek a háttérben, ahogy ezt szerintem mindenki sejti, csupán elfogadni nehéz.

    Az oroszoknál csak az ukránok kaptak rosszabb lapokat, szerintem 50 év távlatából Zelenszkij egy olyan emberként lesz megítélve, mint amit mi magyarok a saját történelmünk alapján Kun Béláról vagy Rákosiról gondolunk. Vagy az osztrákok Seyss-Inquart-ról vagy a norvégok Quisling-ről. Utóbbiak szélsőjobbos hazaárulók voltak, de itt jelenleg az egész EU bürokrácia hazaáruló, emellett meg még sokan mások is.

    A háború jövőre is folytatódik, nem lesz különösebb áttörés (ez a lényeg), atomot sem dobnak le majd (75%-os valószínűséggel, de ha igen, akkor is csak egy kicsit egy ukrán városra, szerintem Dnyiprora), de Európának rendkívül meg fognak gyengülni a pozíciói.

    Világvége nem lesz, de pl. forintban, EUR-ban senki ne takarékoskodjon, én a magam részéről 50-50%-ban befektetési aranyban és USD-ben tartom a megtakarításaimat. Ennél jobbat nem tudok.

    (Fél évet harcoltam a fronton Herszonnál és Liszicsanszknál, ezt látom.)

    Egy komoly történelmi paradigmaváltás zajlik ezekben az években, ami 2020-ban kezdődött és talán 2024-2025-ben látjuk már, hogy mi jön ki belőle. Addig óvatosnak kell lenni, bármi lehet…

    Szóval szerintem addig lesz még „világ” és sem járvány, sem globális felmelegedés nem visz el minket, kíváncsian várom a fejleményeket…

  20. Itt most már eljutottunk arra a szintre, hogy ENNYIRE hülyének nézik az embereket és senki nem tesz fel kérdéseket. Itt egy TELEX cikk: &#https://telex.hu/kulfold/2022/10/09/usa-sugarbetegseg-gyogyszer-oroszorszag-atomhaboru

    Na most:
    1) „A most beszerzett Nplate nevű gyógyszerből ugyanis 290 millió dollárért csupán 50 ezer adagot lehet kapni, tehát a széleskörű lakossági védelemhez semmiképp sem elegendő.” Megjegyzésem: akkor egyetlen adag ára: kb. 2.4 millió Ft. Ez tényleg nem lenne elegendő a teljes lakosság védelméhez, de vajon ez volt a cél a beszerzéssel?
    Ki állította, hogy a TELJES lakosság megvédése lenne a cél, beleértve az egyre szaporodó sátorvárosokban élő drogosokat, hajléktalanokat?
    2) „Emellett az sem teszi alkalmassá az atomháború idején történő alkalmazásra, hogy a sugárzásnak való kitettség után 24 órán belül be kell venni. Ez ugyanis nem összeegyeztethető a hatályos amerikai vészhelyzeti tervvel, ami nukleáris támadás esetére azt tanácsolja az embereknek, hogy 24 óráig maradjanak zárt helyen, zárkózzanak be az otthonaikba.” Vajon a csúcselitnek is ezt tanácsolják és számukra sem lenne hozzáférhető 24 órán belül a rejtélyes gyógyszer? Nem gondolnám.

    Na, ennek mintájára vagyunk hülyének nézve. Az, hogy el akarják még azt is hitetni a birkákkal, hogy ha ilyen beszerzés történne, akkor az az USA minden egyes állampolgárára vonatkozna, túlmegy egy határon, ezt már komoly ember nem hiheti el. De balhé nem lett belőle, elhitték, ezért nem sajnálok itt már senkit…

  21. Néha tényleg tátott szájjal és csodálkozva olvasom – nem csak itt -, hogy egyeseknek mennyire nincs lövése sem semmiről, és mégis osztja az észt ezerrel…
    … se kedvem, se időm nincs rá, hogy részletekbe menjek, de a második világháború kapcsán mára – pontosabban 2019-ig, mert azóta újraírása zajlik a történelemnek és úgy általában mindennek, elsősorban a neten -, szóval II. VH kapcsán telje konszenzus volt a hadtörténészek – lehozta még a Regiment magazin is -, hogy a lengyel hadjárat valós oka mi volt – qurvául nem a hivatalos narratíva szerinti -, nevezetesen, hogy a németek egy istenverte autópályát akartak Danzigba, semmi mást. Az utolsó két augusztusi héten már nem kommunikált a német-lengyel diplomácia, cserébe a britek közvetítettek: mindkét félnek full mást mondtak és lehazudták a csillagos eget. Ezért (!) teljesen megtévesztve támadtak a németek; nem mentesít csak más fénybe helyez. Ezt mellesleg egy „laikus” autodidakta hadtörténész fazon bogózta ki a levéltári anyagokból és mind a brit, mind az amerikai hadtörténészek zöme elfogadta. Csak egyetlen egy példa. És miriádnyi van.

    Ha az a befektetési arany papír arany, akkor „életveszélyes”. Ha fizikai arany a bankban, dettó. Ha otthon tartott, akkor a beváltása érdekes lesz majd, amikor hónapokig vizsgálják be tételesen. Esetleges geddon után meg kb. olyan hatása lesz, mint sz@rnak a döglegyekre… persze ha kellő tűzerő van a megvédésére, akkor esetleg jó lesz hokedlinek, mert fizetni a vidéken újrakezdő fával kemencét fűtő péknél – amúgy se lesz rövid idő után alapanyaga – fizetni nem lehet majd vele, mert még nagyobb tűzerő érkezik a kenyér boldog tulajdonosához.

    De… abszolút megértem, miért tűnt el MangaM. Magam is tartom ezt, de most kivételesen nem bírtam kussolni.

    U.I.: Értem én, hogy mindenkinek van véleménye; ami nagyszerű. De ha a vélemények egy tények százas skáláján olyan 0-10 között vannak, akkor az kb. kocsmai színvonal és semmi értelme, bábeli, mintha a kocsmában mindenki más nyelven beszélne. Előre biztos nem visz, helyben toporgásra annál jobb.

    U.I.2.: Nem kekeckedésből – bár benne volt kisrészt – írtam, hogy radioaktivitás és nem rádió vagy radia, hanem mert a google a hibás szóval kevésbé dobja ki az oldalt. (Saját tapasztalat, már mint, hogy google kereséssel mennyire sokan tévednek be egy noname oldalra – sajátomra célzok -, mert a 120+ ország negyedmillió egyedi látogatója anno zömében google keresővel jött, nem véletlen a rengeteg technikai megnevezés és szándékosan angolos – látszólag hibás vagy hanyag – használata.

  22. 24: Jövőnk

    Én általában a Te megnyilvánulásaiddal egyetértek.
    De hogy jön ide a „papírarany”?
    Nyilván aranyat azért tart valaki (vagy ez csak nekem logikus?), hogy egy SHTF szituban azonnal le tudjon lépni. Ezért csakis fizikai formában és otthon elrejtve érdemes szólni róla.
    Aranyat enni valóban nem lehet, viszont jobb esetben ezt még elfogadják élelemért cserélve. Ez így volt Boszniában 1992-ben és Irakban is.
    Ha már ezt sem fogadják el, akkor „game over” és az ólom lesz a legkomolyabban elismert fém…:D Én ezt nem szeretném megélni, és erre elég csekély az esély is.

    Milyen tartós élelem van Szerinted, amit 2 éven túl is lehet tárolni? Szerintem semmilyen.

    Arra viszont emlékszem, amikor a miliciák mentek végig Szarajevoban „Zloto” (arany) felkiáltással, és aki nem tudott adni, meg védekezni sem, azt szimplán gyomron lőtték, hogy még szenvedjen is, mielőtt meghal.

    A legfontosabb, hogy legyen fegyvered a SHTF szcenárióban, mert egyeseknek van és nem tárolnak dolgokat, hanem tudják, hogy hová kell menni ezekért. Ezért csatlakoznak a hasonló fórumokhoz, fel kell mérni, hogy hol és kit lehet lehúzni. Nehéz ügy ez…
    Egy csomóan várnak arra, hogy a SHTF bekövetkezzen, és akkor kitörnek.
    Lehet, hogy a saját fodrászod bizonyul majd a legnagyobb pszichopatának, ez csak éles helyzetben derül ki!
    Nagyon vékony máz a „civilizáció” az embereken és sokan magukkal sincsenek tisztában. De majd meglátjuk: láttam olyat, hogy egy jámbor szomszéd vált tömeggyilkossá Nigériában…

  23. 25 – Vadász:
    Rizs, bab, lencse, sárga borsó, száraz tészta – légmentesen lezárva, de még a sertészsír is. Ha az aranyhoz (zloto) is ennyire értesz, akkor ne szólalj meg.

  24. 25:

    A legtöbb konzerv szavatossága is több mint 2 év, és simán fogyasztható akár 10 év múlva is ha nem sérült a burkolat.

    Egyebekben az búza is tárolható évtizedekig akár, csak a kártevőktől kell megóvni, gyakorlatilag ebből tudsz kenyeret sütni.

    Sima száraztészta is van 3-4 éves szavatosságú is. Pl nekem most van 2026-ig szavatos tésztám.

    Arany kérdés:
    Egy láncdarabért vagy egy 2g-os gyűrűért nem fog a környék nehézfiú csapata neked esni, ennyire kb mindenkinek lehet.
    Nem unciás meg kg-os rudakat kell gyűjteni.
    Másrészt miért rohanna bárki fegyverrel egy olyan cuccért ami neki effektíve nem kell, ha meg kell neki akkor mégiscsak van értéke.

  25. 19

    Koszovo és a nemzetközi jog viszonya nem propaganda kérdése például a határok sérthetetlenségét semmi nem írhatja felül. A népírtás nem nemzetközi jogi kategória. De ha mégis az lett -utólag-akkor lehet alap a beavatkozásra de nem a határok egyoldalú módosítására! Ekkor engedték ki a szellemet a palackból….Koszovó elismerése mint önálló állam elindított egy lavinát.

    A Holodomor tényét mindig éppen az aktuális érdekek szerint magyarázzák mind a nyugati ,ukrán illetve orosz oldalról egyaránt. Az éhínség nemcsak Ukrajnát érintette de ott volt a legtöbb áldozat. …mégis sikerült ezt az eseményt kizárólag ukrán nemzeti tragédiának beállítani újabban, mert a nyugati orientáció támogatásához szükséges oroszellenességet táplálja ahogy a nácikkal együttműködő Bandera alakja és mozgalma is ugyanezért is lesz egyre pozitívabb értelmezésű az ukrán elit számára……

    Az sem propaganda ,hanem az akkor hatályos ukrán törvények alkalmazása lett volna az hogyha 2014- ben megismétlik a parlamenti választásokat Ukrájnában és nem úgy dölnek el a dolgok ahogy végül is eldöltek …

  26. 29. Tom
    „a határok sérthetetlenségét semmi nem írhatja felül.”
    A nemzetközi jog a győztes hivatkozása arra, hogy minden maradjon az éppen neki kedvező helyzetben.
    A történelemben nem sokat ér. Amíg van ereje a pozícióját megvédeni, addig tudja tartani a határait, ha már nem, akkor bukik. Ha vesztes, hiába hivatkozik rá, magasról ….
    Ha ez érvényes lett volna, akkor nem lett volna trianon, versailles, vagy sévres sem.
    Nem tolták volna a lengyeleket 200 km-rel nyugatabbra, nem lenne Kelet-Poroszország nagy része ma orosz terület. Olyan nincs, hogy örök és megváltoztathatatlan, legfeljebb a szovjet-magyar barátság, ami örök és megbonthatatlan volt, amit mindenki hangoztatott és nyilván el is hitte 🙂 .
    Persze, amikor az érdekek úgy kívánták Koszovó esetében, tojtak a „nemzetközi jogra”, annak a betartása csak a gyengéknek kötelező, mondták is, hogy egyszeri és megismételhetetlen, tehát csak nekünk szabad.
    A Holodomort most szívesen nevezik ukránirtásnak, de akkor nem volt etnikai éle, nem számított, hogy ukrán, vagy orosz volt a „kulák” . Az más kérdés, hogy mivel beszolgáltatás volt és Ukrajna jórészt mezőgazdasági terület, őket érintette a leginkább.

  27. Az orosz fél úgy látszik a kiszivárogtatás technikáját kezdi el alkalmazni…

    Vajon az ország közepén lévő egyetlen uránfeldolgozó üzemet – izraeli módszerrel – (Восточный горно-обогатительный комбинат) és a Kijevi Kutatóintézetet ezidáig KÖRNYEZETVÉDELMI és a lakosság érdekében nem rakétázták még meg?
    Mert a Harkivi Kísérleti Reaktor épületének már korábban odavertek az oroszok…

  28. 28 SZVP

    https://m.youtube.com/watch?v=XMticEKjMjA

    Pár napja, javaslatodra, kitettem ezt a videót tálcára. Most volt időm megnézni. Nagyon durva! Ez az ember nem százas. Csak nézni kell a testbeszédét. Érzelemmentes, agyhalott, zombi. Baj, ha ilyenek kezében van a jövőnk. Ajánlom mindenkinek, nézzen bele, legalább pár percre! Aztán lehet rettegni!

  29. 33.tecnomuzsik

    Tipikus keményvonalas Sztálini idöket idézö tábornok….nem adnák lukas kétfillért az életünkért ha atomháborurol is dönthetne…

  30. 33,34..
    Ez az ember tényszerű, arányos, és szakszerű..
    Mitől kéne rettegni?? Agyhalott és zombi?? phh.. hagyjuk már…

  31. 35.tothm204

    Én nem rettegek..remélem nem lesz rest keményebb döntéseket is meghozni..

  32. 33. technomuzsik

    A háború kemény férfiakat igényel.
    A gyengék elhullanak.
    Ennyi.

    Mimóza lelkű, még a tyúk nyakát elvágni sem tudó, kigyóválú, latemachiato-szójabojoknak nincs esélyük egy valódi háborúban. Sajnos mi itt az EU-ban, nagyrészt csak ilyen „vitézeket” tudnánk kiállítani.
    Nem is tudom mit gondolt a társadalom irányításáért felelős nyugati elit, amikor több évtized alatt ide züllesztette a felnövekvő generációkat. Ki fogja őket és hatalmukat megvédeni? Ha csak nincsenek ezrével harci droidjaik, mire támaszkodnak? A sok széplelkű genderfluid, LMBTQ, BLM-es elkényelmesedett, reggel korán 12-kor kelő, bulikázó fiatalságra?

  33. Scott Ritternek van egy egészen friss videója a Youtube-on:

    „Dirty bomb – Update on WAR in Ukraine Scott Ritter” címmel

  34. Amerikai barátaink modern atombombákat hoznak az EÚ területére!
    /https://www.politico.com/news/2022/10/26/u-s-plans-upgraded-nukes-europe-00063675
    Olyan szép lesz majd elégni az Úniós Értékekért !!!

  35. 38-39
    Ezt reggel már a retek klubon is mondták hogy az ukránok piszkos bombát akarnak bevetni és rákenni az oroszokra hogy esetleg berángassák a NATO-t a háborúba.Amúgy meg ha már így előre bemondja még a rtl klub is akkor nem nagy titok az egész.Izgi-izgi-meglátjuk mi lesz 😀

  36. „Friedman azonban leszögezi azt is, hogy ha folytatódik a háború, akkor a dolgok kicsúszhatnak az ellenőrzés alól. Bár Oroszországnak nem sikerült győznie, még mindig küzdhet, bármilyen eredménytelenül is. “Ha olyan helyzetbe hozzuk, hogy nincs lehetősége tárgyalni, akkor a nukleáris lehetőség vonzóvá válhat Moszkva számára. Valójában nem hiszem, hogy ez megtörténne, de az orosz irracionalitás kockázata miatt nem éri meg kockáztatni” írja Friedman.
    A következtetései önmagukért beszélnek:
    Ukrajnának fontos a minél nagyobb alkupozíció, de az ország szörnyű árat fizet érte. Oroszország elérte katonai teljesítőképessége határát.
    Az USA pedig elérte céljait.”
    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/11/20/george-friedman-ha-folytatodik-a-haboru-a-dolgok-kicsuszhatnak-a-kezunkbol/

    Ha ez az USA hozzáállása a háború lezárásához, akkor nem sok remény van rá.
    De mik voltak az USA céljai, amit elért? A cikkből: „Washington ugyan nem veszített embereket ebben a háborúban, de temérdek pénzt költött az ukrán haderőre, ennek egy része pedig most hiányzik az amerikai gazdaságból. Európa gazdasága is kellőképp megviselt ahhoz, hogy felvetődjön a kérdés, hogy ilyen körülmények között a szövetség egyáltalán túléli-e ezt a telet.” Ez? Aligha.
    Az oroszoknak meg nincs tovább? Szerintem még csak most kezdődik a java.
    Az ukránok számára pedig ahogy telik az idő, az alkupozícójuk fokozatosan csökken.

    “Ha az oroszok kiterjesztették volna a háború Lengyelországra, az Egyesült Államok csapást mért volna Oroszországra, amit eddig még nem tett meg. Az igazán veszélyes az a dologban, hogy repülő rakéták esetén nem lehet megállapítani, hogy melyikben van nukleáris és melyikben hagyományos robbanófej. Ez a bizonytalanság potenciális kölcsönös atomcsapássá változtatná a háborút”
    ..amit eddig még nem tett meg? Nem tudja, hogy annak mi lenne a következménye, vagy úgy véli, hogy az számára túlélhető, tehát megéri? Különben nem merné megkockáztatni, sem az ukránokért, sem a lengyelekért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük