(3999) Friss jelentés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Kherson sikeresen tartja magát. Putyin szerint eddig 49.000 mozgósított katonát küldtek a frontra.

89. útban a 90. felé

Délen, leginkább az orosz tüzérség jó munkájának köszönhetően sikerült visszaverni egy ukrán támadást Herszonnál.

A hadművelet során az ukránok kísérletet tesznek, hogy megszüntessék az orosz csoportosulást a Herson régióban. Ugyanakkor a régió nyugati frontvonalain, a Davidov Brodtól délre súlyos harcok folynak.

Az ukránok állítólag 60 ezer katonát halmozott fel Herson irányában. Az orosz hadsereg újabb nagyszabású ukrán támadására készül a térségben. A mozgósított katonákat és katonai felszereléseket a térség katonai állásaira helyezik át.

Eközben a civileket evakuálják az orosz ellenőrzés alatt álló településekről. A hersoni nőknek és gyerekeknek azt javasolták, hogy hagyják el a régiót a folyamatos ellenségeskedések közepette.

Az orosz hadsereg továbbra is sikeresen veri vissza az ukrán támadásokat a zaporozsjei Hersonban. Az ukrán erők nem dolgoznak ki offenzívát az LPR-ben, és nem tudnak visszavonulni a DPR-ben.

Az orosz sikerek az orosz katonai felső vezetésben bekövetkezett változások és az ukrajnai csoportosulás nemrégiben mozgósított katonákkal való megerősítésének első eredményei. Minden nap, amikor Ukrajna vár, Oroszországnak nagyobb esélye van visszatartani őket.

Mindannyian csak a nagy összecsapásra várunk.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

67 gondolat erről: „(3999) Friss jelentés

  1. Akárhogy nézem, képtelen vagyok megérteni az ukrán haború kinézését.Soha nem hittem volna el az oroszokról ezt a rendkivül furcsa, sőt meghökkentő katonai bénázást, az elejétől fogva.
    Annyira furcsa volt a finomkodás, a kimélet, a balfácánkodás, hogy ez már a bizarrság határát súrolta, egyetlen ország sem háborúzik igy.
    Nem vagyok hadvezér, egyszerü hétköznapi ember vagyok, de akkor is kijelentem, IGY , ennyire hülyén,nem viselünk háborút.
    Mi lehet az egész dolog hátterében?

  2. Akik érintettek az oroszok ukrajnai háborújában,azok egytől egyig,
    mindannyian, ennek a háborúnak a foglyai , áldozatai ,elszenvedői , kárvallottjai.
    A legtöbbet természetesen az ukrán és az orosz nép szenved , ebben a sorrendben.
    Ezt a tipikus emberi játszmát Európában, a II. Világháború óta példátlan rombolás pusztítás,értelmetlen pazarlás az anyagi javakkal ,valamint hullahegyek árán játsszák.
    Akik pedig ezt teszik, azok kivétel nélkül háborús bűnösök.
    Egyetlenegy orosz , ukrán , európai és amerikai állampolgár véleményét nem kérdezték meg.
    A vezetésben lévő elitek
    – akikből hiányzik az elemi emberi együttérzés minimuma –
    ők háborúznak, az utolsó ukrán és orosz katonáig.

  3. 3,Tibor bá
    Várom.
    Remélem, választ kapunk arra, hogy miért nem lett lerakétázva az első háborús nap hajnalán Kiev.Mire való a rakéta?
    Miért nem lett lenullázva az energetikai infrastrúktúra azonnal?
    Miért nem lett szétbombázva minden út, hid, vasútvonal NYUGAT-Ukrajnában, a fegyverutánpótlást kiiktatva?
    Miért nem lett megsemmisitve minden nyugatról érkező fegyverszállitó teherautókonvoj, szerelvény, repülőgép azon pillanatban, hogy átlépte az ukrán határt?
    Kiváncsi vagyok.

  4. 2 Ungár gyula
    Azért ez a nép megkérdezése naiv dolog.
    Az átlag kisembernek halvány fogalma sincs, mi fő a fazékban, nem lát tovább a maga kis szűk körénél.
    Soha nem fogja látni tisztán, hogy mi forog kockán, ezért nem is tud helyes döntésekre jutni, vakokra bíznád a jövőt.
    Aki egy forrongó világban jóhiszeműen passzívan várná, hogy mi lesz, az hamar martalékává válik idegen érdekeknek, anélkül, hogy a sajátját akár csak részlegesen is érvényesíthetné.
    Ilyenkor azért jó, ha van egy éleslátású vezető, aki tudja, hogyan sakkozzon a változó feltételek között, és ebben a katonai erő sokat nyom a latban, bármilyen fájdalmas is ez a kisembernek.
    Persze lehetne felülemelkedni ilyen apróságokon, hogy kinek fizetjük az adót, vagy milyen nyelven kell beszélnünk a jövőben, vagy kik kapnak lehetőséget egy jobb élethez…

  5. Bálint,

    sokkal komfortosabban éreznéd magad, ha Kijevet már februárban szarrá lőtték volna a ruszkik?
    De úgy tényleg rendesen.
    A hárommilliós lakosságból mennyinek kellett volna minimum meghalnia, hogy ne gyötörjön annyira téged a kíváncsiság?
    Esetleg ha atomot szórna mindenki mindenhová, az javítana a közérzeteden?

  6. 4 Bálint: pedig a válasz egyszerű. Nem számítottak ellenállásra az ukránok részéről az oroszok, a titkosszolgálati jelentések alapján 3-4 napos háborúra készültek. Ha kiiktatnak minden infrastruktúrát, hogyan tudta volna az új orosz bábkormány irányítani Ukrajnát? Miután kiderült, hogy az ukránok ellenállnak, már késő volt, addigra megkapták az ukránok a NATO támogatást. Most sem tudnák cirkálórakétákkal lőnni Kijevet az oroszok, ha a NATO nem hagyná. De mivel a nyugati közvélemény kezd belefáradni a háborúba, kellenek a civil áldozatok. Nyilván nem túl sokáig:
    https://www.portfolio.hu/global/20221013/hamarosan-az-egyik-legnepszerubb-nato-fegyvert-is-megkaphatja-ukrajna-572667

    Patikamérlegen ki van mérve a NATO részéről az egész. Putyin pedig nem tudja már leállítani a háborút.

  7. 5. Szólna
    Bálint szerintem tisztán katonapolitikai szempontok alapján kérdezett.
    Mert hogy egyébként az USA a felvetett kérdések szerint járt volna el. Ahogy mindig amikor háborúzott! Lásd Irakot amikor több ezer civilt bombáztak át a másvilágra!

  8. Elejétől kezdve pontosan ugyanolyan kavarás megy az Ukrán határmódosítással, mint a sars-kov2-vel.
    Pusztítás és annak időben elhúzása, szétterítése. Hogy minél később dőljön a pénz és ingatlanlufi – de legfőkébb: a másiknál. Ennyi látszik a stratégiából és a taktikából. Egy-két évig még lehet húzni, de egyszer akkor is eljön a game over. Valami új társadalmi rendet kell lassan kitalálni…

  9. 1. balint
    A média amerikai kézben van ezért sikerrel hitették el, hogy de rosszul állnak az oroszok, mintha bohóckodnának összevissza de azért várjuk ki a végét. Lenézték őket a németek is de láttuk a végén mi lett. Amerikát ezúttal szerintem keményen meg fogják fingatni, NATO ból meg mindenből azonnal ki kellene lépni, mert rosszul állnak erősen, az tisztán látszik, azért ez a sok elkeseredett próbálkozás szankciókkal meg mindennel; fel fog áldozni minden szövetségest csak a bőrét védje.

  10. 7 – Vaszil

    A kérdés az, hogy van-e még 1-2 év ebben a pénzrendszerben…. Persze tudom, a fiókban már ott a digitális pénz nagyszerű megoldása; rabszolgahadak, ó, örüljetek!
    … csak legyen villany is hozzá! 🙂

    Más. Nem tudom elképzelni, hogy milyen lesz a jövő tél Európában! Ebben az évben még igazából rendesen jött az orosz gáz, de amikor a jövő évben a hidegek beköszönnek majd, na az nagyon érdekes lesz!

  11. 9: Zsolt

    „A kérdés az, hogy van-e még 1-2 év ebben a pénzrendszerben…. Persze tudom, a fiókban már ott a digitális pénz nagyszerű megoldása; rabszolgahadak, ó, örüljetek!”

    Semmilyen pénz nem alkalmas az erkölcsi válság megoldására! Sem a lerohadó fiat-pénz, sem annak bármilyen digitális változata nem tud beindítani egy lerohadt civilizációt, amelyiknek még koncepciója sincs hogy mit is kéne hogyan csinálni?!? Egy biztos, ez az áldemokrácia teljesen alkalmatlan – digitális pénzzel együtt is – a szellemi megújulásra. Ha aranyhoz kötik is, akkor is lehetetlen az irányításból kiiktatni a korrupciót, sőt! Ez a játék mindenképp finishez ért, valami új szellemi célt és ahhoz illeszkedő hatalomtechnikát kell leosztani megfelelő szintekre – pont úgy, mint a Magna Charta és az Aranybulla idejében: a központi hatalom és a középhatalom között…

  12. 9. Zsolt
    A digitális pénz nem biztos, hogy megoldja a jelenlegi valuták problémáját
    1. Ha nem nullázzák le az eddigi adósságokat, akkor ott van minden ahol most, csak nem papír alapú pénz a fedezete, hanem digitális valuta. Ha pedig lenullázzák a fennálló tartozásokat és így hoznak létre egy teljesen új pénzt, akkor sokan járnak rosszul a nagyok közül Gondolj bele a bankok kintlévőségeibe. Micsoda tömeges csődhullám indulna!
    2. Ha ki is jön az új digitális világpénz, azzal az lesz a baj – legalább is az USA szempontjából – hogy az már nem neki fog dolgozni és nem is ő adja ki. Azaz a FED megy a kukába!
    3. És mit szólnának a tömegek, ha a pénzüket csak úgy lenulláznák valakik világmegváltási célzattal.

  13. 9 Zsolt

    A lényegre tapintottál rá: milyen lesz a jövő tél Európában?!

    Nos, per pillanat a németeknek január vévéig van gázuk, aztán annyi. Pótolni nem lehet, fizikai képtelenség. Ergo jövő ősszel a németek – legkésőbb – fejre állnak és annyi nekik.
    Ebből teljesen világosan következik, hogy nagyjából van egy év(ünk).

    Bálint, a helyzet jobb megértése érdekében javaslom: Paul Craig Roberts és Israel Shamir elemzését, illetve konklúzióját elolvasni. Nevezetesen egy nyerő helyzetből az oroszoknak sikerült – nem kimondottan a „csatattéren” egy olyan helyzetbe kerülniük, amiből armageddon lesz. Ehhez ajánlom Robert C. Castel azon nyilatkozatát – Erdélyi tv a múlt héten és accem a Hit Rádió múltheti adása -, ahol konkrétan lehülyézte Európát, már mint, hogy szakmailag dedós pöcsök a hidegháborús korszak politikusaihoz képest és mégdurvábban lehülyézte a demokrata pártiakat Amerikában, Obamáig visszamenőlegesen.
    Summa summarum: b@szhatjuk, ez már most látszik.

  14. 11 – Bendegúz

    Normális ember nem támogathatja a digitális pénz ötletét, de ugyebár a jelenlegi elit minden, csak nem normális! Nekik mások a szempontjaik.

    Mit szólnának a tömegek a lenullázott számlákra? Hát hiszen ez a cél, nem lesz tulajdonod, de boldog leszel! Ugye? Úgyhogy kípszmájling, kedves tömeg, itt kopogtat a szép új világ!

    Fejadagos-kvótás rendszerrel, természetesen. Kapsz ennyi kilowattot, kapsz ennyi digitális pénzt, kapsz ennyi nyűves kaját, kapsz ennyi vizet, s kapsz egy jó nagyot a pofádra, ha nem tetszik!

  15. 15 – Zsolt:
    Tessék mondani. Központilag fognak-e gondoskodni szexről is? És ha igen, hány évtől, hány évig.

  16. 16 – Tibor bá´

    Persze! Minden páros héten kötelező lesz a buzulás, mert ha nem, bevörösödik a QR-kód a mocskos homofóbjának! Oszt még nyűvet se ehet!

    Bírja ki, Tibor bá´, hátha kiutalnak egy kínai nőt egy numerára! Vagy nem is tudom, utána meg jönne egy fekete hapsi… Látja, az a világ se lesz tökéletes! ? 🙂

    …. mindenképpen elbaszta az ember, mikor felhagyott a vadász-gyűjtögető életformával, ezért kár volt ez a sok kínlódás!

  17. 16. Tibor bá’
    Biztos ismered:
    Szép új világ (Brave New World) Aldous Huxley.
    Abban a világban te már rég néhai lennél.
    Itt nem öregedtek meg az emberek, 45 éves kor után önként mentek a kremcsibe (nem véletlenül megy az utanázia népszerűsítése nyugaton – ti. ezt szánják az időseknek).
    Ezeknek a beteg embereknek nincs szükségük öregekre, azok csak nyűgnek és anyagi tehernek számítanak.

  18. 6,Szokja
    Nem akarom senki civil lakosság halálát semmiképpen, és ezt elkerülendő, megvan a módja. A második VH. óta, amikor sajnos napi szönyegbombázások voltak, azóta léteznek sokkal pontosabb fegyverek.Ha szaros kis országom képes volt kifejlesztett olyan rakétát, amely eszméletlen távolságból inditva FÉLMÉTERES hibalehetőséggel berepül a hálószobád ablakán, akkor egyszerüen nem hiszem el, hogy az orosz ne tudja ugyanezt, talán még pontosabban.
    Hát az iszonyatos képességü, lerázhatatlan katonai drónokról sem hallottál, igenis, azokról, amelyek a megadott koordináták alapján maguktól száguldanak a cél felé, és amelyek közvetlenül a célpont közelében, titokban, megbújva indithatók?Csak egy megfelelő , szépen álcázott desszant csoport, a városba beszivárogva kellett volna hozzá, erre sem volt képes az orosz?
    Nem hiszem el. Az infrastruktúra szétverése-ami létesitmények szinte mindig városon kivül vannak-miben veszélyeztette volna a civileket?
    IGY nem háborúzunk, Szokja.

  19. 19 – bálint
    Most hallottam. Kijevben a rendőrök géppisztollyal lövik az orosz drónokat. Ha eltalálják a drón nem a célpontját találja el, hanem leesik ott ahol volt és a földön, háztetőn felrobban. Lehet siránkozni, hogy az oroszok civil célpontokat lőnek.

  20. 20,Tibor bá
    Féligazságokból, vagy abszolút hazugságokból kotyvasztott propagadnda mindig, minden háborúban használatban volt. Az eseményektől távol élő, egyszerü,a te és én kaliberü kispolgár azt eszi a tévé elött, amit felszolgálnak neki. Néha előfordul, hogy történnek dolgok, ám róluk egy árva mukkot nem szólnak, még hazugságképpen sem..Csak…
    Irtam volt annakidején, nem sokkal az afgán kivonulást megelözöen, hogy éjszakánként irdatlan motorzaj van az égben, hatalmas gépek vonulnak el fölöttünk. Egy árva utalás, célzás még nem volt a tervezett kivonulást illetően, csak utólag, megtörténte után kezdtük kapiskálni mi, a kisemberek, hogy az amerikai hadsereget és felszerelést cipelték ki onnan az óriásgépek.
    Nemrég ismét morajlott az éjszakai égbolt, ismét egy mukkot nem közöltek az okáról, Tőled tudtam meg, hogy valami nagy demonstrációt tartott a környéken Amerika, hatalmas, atomfegyvert is szállitani képes óriásgépekkel.

  21. 21 – bálint:
    A Ukránok szerint 10.000 saját halottjuk van 65.000 orosz halottal szemben. Az oroszok szerint 7000 halottjuk van 70.000 ukrán halottal szemben. Mikor fogjuk megtudni, hogy hány katona halt meg?

    😀

  22. 16 – Tibor bá´

    Most komolyan.
    Ha azt gondolod, hogy annyira abszurd az, amit az én 15-ös hozzászólásom második felében leírtam, akkor kérlek, hogy tanulmányozd át a Világgazdasági Fórum (WEF) honlapján, 2022. szeptember 14-én megjelent írást, íme linkelem:

    https://www.weforum.org/agenda/2022/09/my-carbon-an-approach-for-inclusive-and-sustainable-cities/?DAG=3&gclid=CjwKCAjw-rOaBhA9EiwAUkLV4v2_jRrd12ZYctzfV-5Nc_1paC-43dUbK-BsowTWMLRAP_3gAgJGjxoCia8QAvD_BwE

    Külön felhívnám a figyelmedet arra a nagyon fontos dokumentumra, amit „personal carbon allowance programs” kék betűire ráklikkelve ki tudsz nyitni!

    Tbor bá´, ha az emberek nem ébrednek fel, akkor a valóság minden elképzelhető rémálmon túl tesz majd! Ezek sokkal rosszabbat tartogatnak az emberiség számára, mint azt Orwell 1984 c. regényében elképzelte, hidd el!

    Igazából ez a téma, ez a WEF terv megérne egy külön posztot ezen a blogon is, mert amit ma viccnek hiszünk, ezek véresen komolyan gondolják! Minden gondolatukból világosan kirajzolódik az olyan mértékű antihumanizmus, ami egy átlagos, normális ember számára teljesen emészthetetlen, elfogadhatatlan, szélsőségesen beteges.

    A WEF weboldalát áttanulmányozva minden jóakaratú ember fejében százzal kell, hogy megszólaljon egy ordító, piros fényt árasztó sziréna! Itt az idő minden nevetséges, művi ellentétet félre tenni, jobb- és baloldali kis csetepatékat, ilyesmiket, mert egyébként nagyon nagy baj lesz!

  23. Nincs itt kérem semmi látnivaló! Nincs összeesküvés, túl élénk a fantáziátok!

    Ezek csak zuhanyzók, hiszen az nem lehet, hogy……- gondolták a zsidók a gázkamrában.
    Egész addig amíg a szóbeszéd valósággá nem lett és össze nem csinálták magukat.

    Nincs összeesküvés, itt mindenki jót akar, csak valahogy nem sikerül nekik, soha nem sikerül!
    A csúnya denevérek is itt repkednek és belekakilnak a macskapörköltbe!
    A háború is sok tényezős, aztán nem úgy haladnak ezek a szerjózsák.

    Halihó, jó reggelt!
    Fogd már meg a szomszédod vagy arra érdemesek kezét, keressétek az alternatív megoldásokat és próbálj meg minél kevesebbet félni!

    Én 12 éve élek örökös létbizonytalanságban, de bátran mondhatom, hogy van adaptációs készségünk! Bárcsak annyi tökünk lenne.
    Kevesebb szappanopera kell a kapcsolatainkban, kevesebb elmélet, de az célirányos és sokkal több cselekvés!

    Na majd a kemény idők kiverik a tévesbeidegződéseket, meg a júj baj van, de azért még rendes kis törvénytisztelő fiúcska vagyok.
    A törvényeket azért kell betartani, hogy működjön még egy kicsit ez koceráj és ne te légy az első akit elvisznek. De valójában már rég más törvények vannak és hamarosan szerint kell csinálni a dolgokat!
    Az eredeti értelmüket vesztett jogszabályok arra lesznek jók, hogy megmutassák hova vezet a dekadencia. Kár! Mert ezzel a jó dolgojat is ki fogjuk dobni!

    Nincs tovább hátra!

  24. 24 – Balázs

    Teljesen igazad van!
    A te hozzáállásod példamutató, s legfőképpen azért, mert a cselekedetek fontosságát is hangsúlyozod. Igen, gondolkodni kell, azonosítani a problémákat, ez az alap, de önmagában ez semmit sem segít, ha az ember nem tesz konkrét lépéseket is.
    Tudom, hogy van egy remek közösség, amelyhez tartozol, s amely együtt gondolkodik és cselekszik.
    Igazából mindenkinek ezt az utat kellene járni, amire te már korábban ráléptél! … és jobban odafigyelni arra, amit mondasz, hogy tanuljon belőle az olyan, aki még nem tart olyan messze, mint te magad.
    Jól csinálod!

  25. 24. Balázs
    Kár a gőzért!
    Aki felismerte a helyzetet és el is fogadta az elképzelhetetlent, az cselekszik és talán lesz esélye túlélni.
    Aki pedig nem ismerte fel (pl. azon oknál fogva, amiről Tibor bá’ is szokott írni, azaz olyan az elménk, hogy a kellemetlen valóságot, vagy annak hírét kizárjuk, kvázi hazudunk magunknak, hogy komfort érzetük ne sérüljön) azok élik tovább langymeleg, értelmetlen tevékenységek halmazával teletömött életüket és legyintenek.
    Nagyon nagyon kíváncsi leszek, hogy mi fog várni a sok semmihez sem értő individualista bölcsészetet, szociológiát, piszologiát meg egyéb áltudományt művelő nagyvárosi okostojással.
    Szerintem, majd elfogyasztják utolsó vacsoraként az egyetlen társukat, azaz kutyájukat, macskájukat, aztán jó szokásukhoz híven elaltatják magukat – mert, hogy a valóság elviselésére nem lesznek képesek.

  26. 14.Jovonk
    „Nos, per pillanat a németeknek január vévéig van gázuk, aztán annyi.”
    Ez valóban igaz? Én azt hittem hogy amitn az egyik hozzászólásomban írtam hogy kiépítik az LNG forrásokat(persze tudjuk hogy az sem jó hosszútávon) monduuk 5-10 országból és lesz gázuk.Nem kérdőjelezlek meg mert te 10x többet olvasol a témában mint én.
    Na ez nem olyan lesz mint a klíma hogy ugye 10-20 éve mondta Tiborbá hogy baj lesz de nem tudni pontosan mikor.A gáz kérdése ha valaki sokat kutakodik a neten talán-talán kikövetkeztethető hogy meddig elég és hgy épülnek e új források ..És Jövőnk te lehet meg is találtad a dolgot és ezzel az időpontot valamilyen hiteles forrásból.
    Márpedig ha ez így van akkor nagyon nagy baj lesz mert mi a német iparra épülünk. Ez alapján simán elképzelhető hogy egy Kecskeméti autógyár nem 10-20%-al (ami már elég súlyos recesszió) hanem mittudomén 50-80%-al csökkenti a termelést és ezzel a létszámot.De nemcsak ő hanem legyen az tévégyár,hűtőgépgyár stb……Viszont akkor itt is nálunk kb. Albánia életszínvonal vagy még az sem lesz.

    Nyilván még az elején járunk azért nehéz ezt elhinni és azért a netről nehéz összeollózni az igazságot, mert pl. honnan lehetne tudni hogy nem adott e le megrendelést a német mondjuk a japánnak mittudomén 10 lng terminál „csap” legyártására, vagy akármelyik más országnak .
    Mert azt mondom hogy ha kiadja a munkát mondjuk 10 országnak akkor kiépíthetik az lng terminálokat gyorsított ütemben.Az más kérdés hogy szállít e valaki mert épp Kína mondta hogy elvileg mégsem szállít LNG-t.
    Na mindegy de ha nem lesz gáz akkor itt tényleg letérdel Magyarország is mert munka nem lesz.Szerintem sinán lehet számolni egy 40-50-70%-os munkanélküliséggel(ugye válságok idején is csak 10-12% szokott lenni) tehát geddon.

    De azért várjuk ki mert pl. itt sokan mondták hogy az aszály miatt összeomlik az élelemellátás még idén.Lassan november lesz de még a boltokból 1 termék nem lett visszaszedve hogy nincs .Hogy képzeli el mégis aki azt mondja hogy nem lesz kaja?
    Novembertől napi mondjuk 5 hústermék lekerül a polcról a lidből ? Év végére meg a 90%-a a z évből hátralévő cirka 60 napban? Nem , ezt most nem tudom így elképzelni.Igaz drága a kaja pl. egy kisnyugdíjasnak maga a rémálom havi 80 eft-ból, de egy aktívan dolgozó házaspárnak aki keres havi 600 eft-ot még mindig rohadt olcsó a kaja a helyzethez képest.
    Na mindegy az élelem tekintetében csak kb. 60 napot kell várni a konfirmációra hogy meglássuk igazunk lett e.

  27. 27. Andrew
    Lesz gáz a németnél, nagyon nagy gáz lesz egy év múlva.

    Rohamlépésben is 2-3 év a hiányzó LNG terminálok felépítse, nem beszélve a szállító hajók megépítéséről. És ezt egy energia és nyersanyagszegény környezetben (és 7x áron, mint egy éve) kellenen abszolválni. Na meg a pénz is hiányzik hozzá. Nem véletlen, hogy újabb EU-s hitelt akarnak felvenni, csak hát hiányzik a magyar és lengyel szavazat hozzá (lévén, hogy kiba@tak velük). Most nyal vissza a fagyi, klasszikus esete.
    És ha meg is lesz a pénz, az LNG terminál és LNG szállító hajók, honnan lesz LNG? Mert, hogy a kapacitások jelentős része évekre előre le van kötve, Kína, D-Korea, Japán és egyéb államok által. A közel keletiek pedig nem hajlandók becs szóra újabb kitermelési övezeteket megnyitni, mert mi van ha hirtelen eszébe jut Van még Lejeb kisasszonynak, hogy ők nem demokratikusak és nosza neki szankciózzuk őket. A nyugat túlon túl eljátszotta a becsületét ezzel a sokszor ok nélküli és szeszélyes szankciós politikával, illetve a nemrég lefolytatott nyílt színi rablással, ami az orosz kint lévő vagyont érintette.
    Katar azt mondta, hogy ha kell gáz, jöjjenek oda fektessenek be és vigyék ami kell. De hát az is több év, mire lesz valami abból.
    Hát mit ne mondjak, fel van adva a lecke Hanzinak!

  28. 27 – 28:
    Ebből az EU nem tud kimászni. lesz itt még sírás-rívás és fogaknak csikorgatása.

  29. 28-29
    Tibor bá’ összefoglalta röviden és tömören a lényeget.
    Ami annyi, hogy január végéig elég a németek gáza, 2023 őszére fejreállás lesz, azaz
    van maximum 1 évünk. Ez a „Hanzinak feladott lecke” nem megoldható; és nekünk sem.

  30. 29-30

    Azért recesszióban is van-volt élet, válság sem örök ugyanúgy ahogy a bikapiac sem.
    Fejreáll aztán feltápászkodik mindenki akinek kell.
    A nyugat előveszi a fiókból az oda rejtett energia megoldásait, és most a drágább energiakörnyezetben majd most beruház olyan dolgokra ami megoldja a gondok nagyobb részét.

    Közben lehet hogy lesznek itt ott zavargások, ezt nem vitatom.

  31. 28 – Bendegúz

    Miért akarna az EU vezetése bármilyen megoldást az öreg kontinens energiaellátására? Mikor közismert, hogy von der Leyen irodájában szinte csak amerikai szakértők szakértenek. Talán ők azok annyira szíven viselik az itteni gondokat? Nem inkább az a feladatuk, hogy elmélyítsék a problémákat, hogy megakadályozzanak minden ésszerű megoldást? Az európai bürokraták és politikusok nagyobbik része ki se látszik az amerikai segglyukakból, olyan mélyre sikerült befúrniuk magukat.
    Egy másik részük meg Davosba jár, értekezni, ukázokat átvenni. Vagy szerinted, Bendegúz, ott keresik a megoldásokat?

    Durva? Az hát, pedig ez a magyarázat: az Európai Unió teljesen egyértelműen Európa érdekei ellen politizál, ez nem is kérdés! Az itt élő emberek érdekei az utolsók, amelyek érdeklik őket. A munkájuk eredménye az egyre nagyobb gondok, végül mindez totális káoszba fog torkollni. Dehát ez a cél! Utána a kalapból meg előhúzzák a megoldást, az lesz aztán a Szép Új Világ, hogy basszák meg!

    Mondok egy konkrét példát a közelmúltból, ami Magyarországon nem igazán kapott nagy publicitást, mert csak egy „diplomáciai bonyodalomról” volt szó….

    Nos, az EU soros elnökségét betöltő ország ebben a fél évben Csehország. Most a hónap elején volt ott egy negyedéves EU-s összeröffenés, amire pluszban még 17 ország kapott meghívást.

    Prágában tartózkodott a katari emír is és látogatását úgy időzítette, hogy ő is ott lehessen ezen az összejövetelen, amelynek fő témái gazdaságiak voltak, közöttük természetesen az egyik legfontosabb az energiaellátás ügye.

    A hazai, tehát a cseh diplomáciát szólította meg a kéréssel, hogy részt vehessen az ülésen, beférhessen Moldova mellett 18.-ként is…. A cseh külügy nyilván konzultált a többi EU-s delegációval és elutasították az emír kérését! Persze, Katar kicsi ország, területileg is, meg a lakossága sem nagy, csakhogy a gázüzletágban nagyhatalomnak számít!
    Tamim bin Hamad Szání emír megsértődött és idő előtt elutazott Prágából.
    Szerinted fog kapni jó sok katari földgázt ezután az EU vagy nem fog?
    Nem fog, de Brüsszelnek éppen ez volt a célja, nehogy má´valami fény látszódjon az alagút végén, na azt már nem! Persze úgy van, ahogy mondod, a katari gáz is le van kötve más vevők felé, de valamennyi mennyiségről, ami már valamit számít, lehetett volna akárcsak tárgyalni vagy mi a szösz?! Ez, ami történt, egyébként úgy hívják, hogy szabotázs!

    Bendegúz, a fejétől bűzlik az EU-s hal, de nagyon!

    Itt egy cseh link erről a fenti ügyről:

    http://www.novinky.cz/clanek/domaci-katarsky-emir-predcasne-odletel-z-ceska-40410715

  32. 32. Zsolt
    Igen, így van. A káosz, ahogy Brezinski is megmondta, szükséges a célok elérése érdekében. És meg is valósítják az irányított káoszt. Amint látjuk, most ültetik gyakorlatba a sok birka-polgár pislogó tekintete előtt.

    Már egy jó ideje egyértelműen látszik, hogy az EU vezetése (de nem csak az, hanem egyes nemzetállamok vezetői is – lásd a volt olasz miniszterelnököt, aki szintén a globalisták keltetőjéből jött ki anno, ahogy Makron is) a szövetség és a benne lévő országok ellen dolgozik, egyértelműen tengeren túli érdekek szerint, vagyis a cél a lerohasztás.
    Hogy mi végből?
    Azért, hogy:
    1. kiszippantsanak minden használhatót Európából az USA-ba,
    2. vagy azért, hogy megteremtsék a gazdasági válság okán kialakuló káoszban a VEF (Schwab) féle tervek megvalósításának a feltételeit,
    3. vagy mindkettő együtt.
    Majd meglátjuk.

    Én 3.-ra tippelek, azaz, hogy Amerika, Európa gazdasági csődjét kihasználva elszívja annak erőforrásait, majd amikor a maradék és számra haszontalan nép már jól meg lesz „főzve/puhítva”, előáll a világmegváltó megoldásával és létrehozza a „Szép új világ” című regényben leírt társadalmat (amolyan totális digitális diktatúrát).
    Először, mint amolyan szovjet kísérletet (de most vigyázni fog, hogy ne menjen félre), aztán ha működik, akkor Kínával karöltve és tűzzel vassal globális modellt csinál belőle, az egy világkormány és az egy vezető legnagyobb dicsőségére.

    Ennek csak Oo. tudna ellenállni. Persze, ha Putyin nem csinálná azt amit most. Ha Oo. elbukik, akkor a fenti tervet nagy valószínűséggel megvalósítják.
    Igaz, rövid lesz az örömük, mert nem lesz hosszú életű a művük!

  33. Az ukrán pasas hazajön az erdőből egy vadnyúllal.

    Éhségtől kopogó szemmel, a száját nyalogatva átadja a feleségének és azt mondja neki:

    – Csináld meg vadasan!
    – Nincs gáz.
    – Akkor süsd meg!
    – Nincs áram sem.

    A férfi mérgében kitépi az asszonya kezéből a nyulat, kimegy az udvarra és kivágja a kerítésen túlra.
    A nyuszi bukfencezik néhányat, s mikor talpra áll, vidáman elkiáltja magát:
    ” Dicsőség Ukrajnának!” („Слава Україні!”)

  34. Amúgy azt hallottam hogy Líbiába is mentek orosz ügynökök állítólag azért hogy Líbia ne adjon gázt az EU-nak.

    31. Dumburnyák
    Ha igaz lesz ez a gázhiány akkor nem válság lesz mint 2008-ban hanem szerintem kb. Magyarország is majdnem le fog állni
    Meglátjuk, mindenesetre akkor amit biztos megtudunk hogy mennyire igazolódnak be a jóslatok időrendben:

    1. Élelemhiány 2023 januárra
    2. Gázhiány németeknél és ezzel európa részleges összeomlása: >> 2023 január (de ha igaz akkor már 1-2 hónappal előbb is gondok lesznek)
    3. Klíma: még váni kell 2023-2024-ig hogy mi is lesz

  35. Három évre való száraz fám van. Lehet jönni hozzám melegedni. 😀

    Éva rám szólt: Mi van, ha valaki komolyan veszi ezt a bejegyzést. Nos azokkal közlöm, hogy nagytestű (kiéheztetett) kutyákat tartunk, akik nem szeretik a melegedőket. 😀

  36. Az Armageddon szélén? Miért hasonlít az ukrajnai konfliktus veszélyesen a kubai rakétaválságra? – nagy történelmi ELEMZÉS

    /https://www.alternativhirek.com/2022/10/az-armageddon-szelen-miert-hasonlit-az.html/

  37. 35:

    1.,
    2023 januárban nem lesz élelmiszerhiány.
    Betakarítás megvolt, most vágják le azt az állományt amit az aszály miatt nem tudnak etetni.
    Szerintem ezzel most minden feldolgozóipari üzem ki van tömve, friss áru is van.
    Ha már élelmiszerhiány a kérdés az inkább jövő nyári műtrágya mentes betakarítás után nézelődnék körbe hogy az meddig tarthat.

    2.,
    Gáz ügyben az a helyzet, hogy az LPG terminálok fullon dolgoznak, plusz sok területen jönnek be az alternatív energiaforrások (olaj, szén, atom, fa, nap, szél). Próbálnak spórolni is mindenhol, ami szintén jelenthet valami megtakarítást.
    Ezért csak a készletből visszaszámolva a 2023 január dátuma nem jó, leginkább a 2023-24 tele lesz kritikus, sok energia szakértő mondja ezt, szerintem nem alaptalanul.

    3.,
    Klímát nem tudom, lehet kiderül addigra, de az is lehet hogy nem. Ez a közeljövőt nem befolyásolja.

    36:
    Tüzifa ügyben érdekes hogy nekünk 3-4 éve tető alatt száradó fánk van, mert lusta voltam az elmúlt két télen begyújtogatni. Idén ez biztos elég lesz, a 10köb meg be van rendelve jövő télre.

  38. 16: Tiborbá:
    Előbb vágják le ezek a farkadat! 🙂
    Viccet félre téve, a meddőség tömegessé tétele is a célok között van.
    Feleslegessé váltunk, örülhetünk, ha az alapjövedelemmel relatíve civilizáltan vezetik ki jelenlétünket a robotok világából. Aztán majd mennek ők is, a saját robotjaik által, akiknek egy kicsit mi is besegíthetünk majd ehhez…

    Kiválóan összefoglaltad a mai posztban az álláspontod alapjául szolgáló információkat. Persze azt hiába várod, hogy ezzel mindenki egyetértsen, nyilván nem is ez volt a célod. Nehéz ezt a témát hideg fejjel szemlélni, főleg úgy, hogy a hazai helyzet és politikai állásfoglalás, ill. annak várható negatív hatásai is jócskán belezavarnak a képbe. Egy kicsit úgy érzem, már túl sok a külpolitika, s a jövőbeni fejlemények kapcsán ugyanilyen fontos lenne a belpolitikával is foglalkozni! Rendkívül eseménydús hetek, hónapok jönnek, s ezt sokan elég nehezen fogják megélni, tán ismét fel sem fogják, mit jelent egy-egy ostoba döntés, amit a gátlástalan politikusaink ránk erőltetnek.

    Azt hiszem, nem a gázhiány lesz a legnagyobb baja Európának a dicsőséges 2023. esztendőben! Nekünk ellenben lehet még bajunk abból, ha van (orosz) gáz… Király-király, adj katonát!

  39. 19. Anonimus

    „Király-király, adj katonát”
    Nézd! A népszámlálás folyamatban, szóval kezdik előkészíteni a terepet a bármire is…..
    Na, ebben az egy esetben én tuti nem leszek jó állampolgár. Biztos, hogy nem megyek a frontra! Ez 1000%! Igaz katona sem voltam, csúnyán alkalmatlan lettem pszichológiai okok miatt, amik-sajnos?- a mai napig fennállnak.

    25. Zsolt
    26. Bendegúz

    Egyrészt kár is a gőzért meg nem is!
    Egyébként mi sem állunk túl jól közösségépítés terén, de érdekes módon, ahogy elengedek egy-egy dolgot mindig újabb és újabb fejlemények történnek.
    Ahogy változom én, úgy változik a környezetem.
    A nagy „férfias” túléljük a halálunkat című tragikomédiából átfordulunk szépen lassan valami másba, ahol már más emberek jelennek meg. Folyamatos updatelés van, bár ez elég fárasztó tud lenni!

    Ez nem lehet erőltetés, és üres szépelgés.
    Jelen rendszer keretein és törvényein belül kell gondolkodnunk, de! már teljesen máshogy.
    Itt nem csak ezen kormány törvényeire,( de azokra is), hanem a 3 d-s világunk törvényeire gondolok legfőképpen.
    Most hallottam és nagyon tetszik, hogy: ” Ezt nem lehet megcsinálni! Futni kell mint Forrest Gump, aztán vagy futnak veled vagy nem!”
    Egy biztos, hogy nagyon nagy a baj a fejekben, ami csak egy szinten tűnik helyénvaló racionalitásnak. Igazából a körülmények állandó monitorozása lebénítja az emberek szabad cselekvését! Félelmet generálnak magukban!

    Most már ott tartunk az időablak miatt, hogy okosan kell lépni, de ha nem lépsz az a legnagyobb butaság!
    Persze tudom, majd beszaladnak az erdőbe a gyerekekkel egy hátizsákkal, és egy quechua sátorral.

    A tett halála a túlzott okoskodás, no meg az okoskodás hiánya!

  40. 39-40:
    Magyarország szerepe nem a haderejéből fakad. A kb 4000 hadrafogható katonánk kb semmire sem elég, jó ha a helyi helyőrségi feladatokat képesek ellátni.

    Putyinnak kell egy szócső aki megszólal az EU médiáiban, mert ugye az ő riportjait nem teszik közzé. Erre tökéletes Orbán.
    Vigyázni fog kis hazánkra, mert többet érünk Putyinnak így mint hadszíntérként, hadviselő félként.

  41. 38 Dumburnyák

    1.Élelem
    Nemtudom de felénk idén láttam sok traktort műtrágyaszóróval szóvalén nem tudom mi kit írt a médiában de van műtrágya igaz drágán.

    2.Gáz
    Ha 2023-2024 tele a kérdéses (és utánna minden sima) akkor 1-1,5 év alatt azért csak ki lehet építeni infrastruktúrát.Nézd sok munkát , alkatrész legyártást ki lehet adni külföldi mgmunkálócégekenk .Minél több cégnek adja wordwide ki annál jobban lerövidül az idő.ha csak egy bisz basz csvet kell keresztbe összehegeszteni és azt adja ki mittudomén Japán cégnak akkor megcsinálja.
    Azért nem az egész német társadalmat kell újraépíteni hanem csak egy LNG terminálhálózatot amit építhet párhuzamosan bárki (pl japán ,brazil stb….beszállító)
    LNG Hajó: az már hosszabb építési idejű dolog de ott van Koreában, Japánban és ki tudja még hol szabad kapacitás.Ráadásul ha nagy tárazók vannak a németeknél akkor azt tölthetik orrba szájba 1,5 éven keresztül.
    A németek tele vannak lóvéval és sokaknak egy napelem akkupark vagy hűszivattyú majdhogyen fillérek.Most szerintem ott is sokan kezdtek el iyleneket venni.1,5 év alatt a jövő télig még szerintem sok millió napelemet, zöldenergiás cuccot szereltetnek be a germánok ezzel is csökkentve a gázigényt.
    De gyárak is biztos gőzerővel pakoltatják a napelemet és egyéb forrást mert van lóvé bőven.
    Egyéb energiaforrások is beszállításra kerülenk biztos (olaj szén ,fa stb….) amiből azért csak tudnak áramot csinálni .Most az más kérdés hogy megint környezetszennyező a szenet cibálni a világ másik végéből.
    Atomerőművek: nem tudom mennyi van a németeknél de van és mondták hogy amit le akartak állítani nem állítják le, azért szerintem nem kevés energiát tudnak termelni , az szetergagépeket csak meg tudják hajtani vele.

    Szóval ezt csak fejből mondtam most de 1,5 év az 1,5 év a felkészülésre.Ismerősöm ismerőse volt kint és azt mondja semmilyen 18 fokos korltozás nincs a németeknél és ugyanúgy költekeznek mint eddig és a kaja olcsóbb és 5x annyit keresnek.
    Persze energetikai szakértők mondják hogy kritikus lesz 2023-2024 tele.De mit ért kritikus alatt? Lehet kritikus az hogy lehet lesz 1 hónap amikor a lakosság nem tudja 24 fokra fűteni a lakást hanem csak 22-re de az is kritikus lehet hogy leáll a bmw gyár 2 hétre meg az is hogy leáll 6 hónapra.Vagy a németek a döglött ló oldalát vágják ki mint a II vháborúban 😀
    Na most akkor melyik?Mivaan?
    Megmondom őszíntén én pesszimista vagyok úgy általában de azt látom hogy a németeknél nem lesz semmi még válságocska sem.
    Maximum amiatt lesz egy kis visszaesés hogy azt mondják hogy egy új autó már 15 milliót nyaldossa (sima nem luxus) és emiatt sokan nem vesznek majd.Szóval jelen állás szerint a német gáz témából nem lesz világvége, persze a helyzet változhat mert soktényezős a dolog, de ember nincs aki összeszedi a netről az infót hogy mi lesz mennyi gáz jön mennyi gáz lesz stb…..Bele lehetne hülyülni az infóáradatba.
    2 emberrel beszéltem mindkettő azt mondta hogy megoldják a németek és nem számítanak világvégére és majdnem hülyének nézett hogy azt mondtam hogy itt nagy gebasz lesz.
    Na gyerünk a kommentekkel azért vagyunk itt hogy kibeszéljük.Viágvége lesz vagy nem ? 😀
    Úgy tűnik nem akar összeomlani ez a dolog.

  42. 42 – andrew

    Az egy dolog, hogy mit szeretne elérni a német ipari lobbi.
    Csakhogy nagy erők mozdultak meg azért, hogy Németország – és vele Európa – ki legyen mindenképpen fektetve. Sajnálatosan, jól áll az ügyük, eddig jól haladnak. S az a baj, hogy ezeknek az érdekeknek – ilyen vagy olyan okok miatt – alávetették magukat sokan Európában is, elsősorban a politikusokra gondolok, de mások is.

    Úgyhogy, szerintem nagyobb a baj, mint azt te elképzeled.

  43. 42:andrew:
    Élelem: Itt most még drágán, de van műtrágya … ezért élelem is lesz jövőre bár valószínűleg egyre drágábban. EU szinten is. Az is igaz, hogy nem sok mindent tudunk, hogy valójában mi a helyzet az ukránoknál. Az ukrán termés volumene nem elhanyagolható. És nem tudjuk, hogy mennyi műtrágya/vetőmag került és mennyi fog a földekbe kerülni idén/jövőre náluk ?

    Energia:
    Nehéz dió. Az elmúlt időszak adatai szerint nagy gebasz lesz, mivel fizikailag szinte lehetetlen ilyen rövid idő alatt pótolni a kieső orosz gázt. Idén azért az oroszok nyomták majd 10 hónapig így vagy úgy a gázt, ezért idén nagyobb fennakadások nem valószínűek, de ha jövőre egész évben ez közel 0-ra csökken, akkor nagyon esélyes, hogy földbe áll az EU gazdasága. Persze van némi tartalék a rendszerben, ha pl. csökkentjük a fogyasztást … amit az elmúlt 200 évben nem igazán sikerült.

    A „csak” 22 vagy 18 fokra fűtik a lakásokat nem fog működni. A nyugati ember (főleg a politikus) már csak ilyen. Ennek következtében egyik nap még 24 fok lesz, másnap pedig nincs fűtés mert elfogyott a gáz.
    Amennyiben a BMW gyár leáll 6 hónapra, esélyes hogy nem nyit ki többet. És magával rántja az egész gazdaságot, mert ha ő leáll akkor a többi is le fog állni ugyanazon okoknál fogva.
    B*hatja a német a pénzét, mert az igényeik is nagyobbak, kihalt már ott is az a generáció aki még tudta mi a nélkülözés.

    Az Orosz gáz volumenéről:
    #https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20220320/igy-fugg-az-orosz-gaztol-az-eu-magyarorszagnak-szuperkegyetlen-lenne-a-levalas-1123066
    Ha megháromszorozzák az amcsik a szállított LNG-t (ami kizárt) az akkor sem sok.
    #https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/10/sorban-allnak-az-lng-szallito-hajok-europa-partjainal

  44. Kiállni egy féltett, fontos, európai érték mellett , se nem ingyenes, se nem veszélytelen. Vannak akiknek csak érdekeik vannak ,és vannak, akiknek értékeik is.

  45. 42 andrew
    Ezt egy roman Fb.oldalrol forditottam le neked:
    „ÚJ – Németország:
    80 éve az alapítás óta: a német Hülsta bútorgyár fizetésképtelenné vált.
    85 éve az alapítás óta: A nagy Thilmann pékséglánc fizetésképtelenség alatt áll.
    125 éve az alapítás óta: a német Wolff Hoch- und Ingenieurbau építőipari cég fizetésképtelenné vált.
    Megalakulása óta 130 éve: A német Bodeta édességgyártó fizetésképtelen.
    156 éve az alapítás óta: a német Borgers autószállító, fizetésképtelen.
    170 éve az alapítás óta: a német Kappus szappangyártó fizetésképtelen.
    A fenti fizetésképtelenségeket az elmúlt 24 órában jelentették.

  46. 42:

    A műtrágya veszettül megdrágult, lehet hogy szórnak ki, de valószínűleg nem annyit mint eddig. Az is simán lehet hogy a fele harmada mennyiség is megsegíti a termesztést, de a rekord hozamok valószínű nem teljesülnek.

    Ha bármi gebasz beüt akkor erről a gyengébb bázisról fogunk visszaesni.

    Nagyon nem mindegy kivel beszélsz, mert az átlagember nem lát előre 3 hetet sem, nemhogy 3 hónapot.
    A fent besorolt csődhullám sokkal komolyabb indikátor mint átlagbéla vagy átlagjürgen véleménye.

  47. Az LNG hajók eddig is szállítottak gázt. Senki ne higgye, hogy ezek a hajók eddig üresen a kikötőkben álldogáltak. Viszont, ha most az LNG hajók Európába szállítanak, mert mi többet fizetünk, mint az eddigi vevők, akkor valakik bizony gáz nélkül maradnak.

    „Bangladesben 100 millióan maradtak a sötétben órákig a múlt héten, mert nem volt áram. Az alapvető ok a sok áramszünetre leginkább az Indiában, Bangladesben és Pakisztánban, hogy nem tudják megfizetni a méregdrága cseppfolyósított földgázt.”
    Hozzáteszem, a gazdag európai országok vásárolják fel a szegények elől a gázt felverve az eddig sem alacsony árakat és okozzák ezzel az ottani energia krízist.
    Még van pofája a nyugatnak azt követelni ezektől az országoktól, hogy csatlakozzanak a szankciókhoz.
    Ez a drága együttérző demokratikus nyugat nehéz fájó szívvel, de a demokráciáért még ezt az áldozatot is vállalja, hogy szegényebb országokban százmilliók maradjanak energia nélkül és ami ennek következménye.
    Erről beszélünk, mikor a vitapartner azt mondja az orosz szankciók hatására, majd legfeljebb lejjebb tekerjük a fűtést és rendben leszünk.
    A szankcióknak messze gyűrűző tragikus következményei vannak.
    Az Ukrán gabonát is felvásárolták a gazdag országok az éhező országok elől.
    Hogy valaki még elhiszi ezt a demokratikus, meg egyetemes emberi értékek maszlagot az előttem rejtély.

    Andrew
    Európa rövidesen nagy pofonoknak lesz kis gazdája.
    Ha valami elfogy, akkor Dáriusz és a németek pénze együtt is kevés ahhoz, hogy a semmiből vegyen. Gáz és az áram is lehet akkora hiánycikk, hogy semennyi kincsért nem kapni. Ez az a pillanat, mikor összeomlunk.

    Az olajra kivetett szankciók 2023 jan. 01-én életbe lépnek.
    Ezután már nem csak a gázt, hanem az olajat is felvásárolja a szegényebb országok elől ez az emberbarát nyugat.

  48. „A gond az, hogy nincs elég, de ami van, Európa azt sem tudja betárolni.
    A cseppfolyósított gáz gázneművé alakítására és betárolására szolgáló terminálok kapacitását már meghaladja a megrendelt mennyiséget. A Reuters közlése szerint 30 hajó vár kirakodásra, de csak 6 terminál áll fogadásra készen. Ugyanilyen problémák merültek fel a brit partoknál is. A következmények fájdalmasak lehetnek. Ha nem tárolják be hamarosan a hajók tartalmát, akkor az eladók neves egyszerűséggel máshová irányítják az árut, Európa pedig hoppon marad…
    A tejes képhez hozzátartozik, hogy egyes hajók most arra várnak, hogy a hideg időjárás beköszöntével felmenjen a gáz ára, és majd akkor adnak túl a fedélzeten lévő árun…
    A texasi Tellurian LNG-gyártó vállalat vezetője korábban figyelmeztette Európát, hogy felejtse el, hogy az USA majd olcsó energiával segíti ki az Uniót az energiaválságban. Épp ellenkezőleg, legalább dupla költségekkel kell számolnia. Persze, a cégvezető azt is mondta, hogy Európának több százmilliárd dollárt kellene amerikai gázlelőhelyekbe fektetnie, hogy biztosítson magának “hosszú távú tartalékokat az Egyesült Államokból” – vagyis azt mondja, Európa fizesse amerikai gáziparát és tegye ugyanolyan függővé magát, mint az orosz energiahordozóktól tette – csak most a korábbi ár sokszorosáért.
    Kiriákosz Mitszotakisz görög miniszterelnök úgy véli, hogy az uniós tagállamok így is két-háromszorosát fizetik annak az árnak, mint amit Ázsia fizet az LNG-ért. A kereskedők kihasználják a kontinens nehéz helyzetét és (egyelőre még meglévő) fizetőképességét.”
    https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2022/10/18/utoleri-a-valosag-europat-ott-sorakozik-a-megoldas-a-kikotokben-csak-epp-nem-tudjuk-betarolni/

    Közben kiesett a gázszállító Nigéria, az áradások miatt men működnek a gázüzemek.
    Tehát az olcsó és olcsón szállított vezetékes gázt lecserélik a drága LNG-re. Ehhez és a kitermeléshez pedig hatalmas költségű beruházásokat kell még megvalósítani Ezrópában és külföldön.
    Nincs olyan tartalék, ami ne fogyna el. Nem véletlen, hogy a németek 200 milliárdos energiatámogatását már hitelből kell megvalósítaniuk. De ezzel csak azt érik el, hogy adnak egy átmeneti laufot a cégeknek, mert később is versenyhátrányban lesznek. Akkor is lesz még fedezet a többletköltségekre? Igaz, mi is tulajdonképpen hitelből töltjük fel most a tározóinkat (az orosz késleltetett fizetés), kérdés, hogy ebből mennyit tudunk majd a jövő év elején jó áron eladni.
    Most még szinte nyári fogyasztás van, ez látszik a magyar fogyasztáson is. (https://fgsz.hu/) A téli ennél sokkal nagyobb lesz, most még letárolás van. A magyar energiatőzsdén a januári ár majdnem duplája az októberinek. (https://hudex.hu/hu/piaci-adatok/villamos-energia/napi-adatok#month)
    Közben a vevő diktálná az eladónak az árat, hogy mennyiért adhatja el. „Eszerint a tagállamok saját tárolókapacitásának 15 százalékáig kötelezően részt vennének a közös uniós gázbeszerzésben. Ha igazak a hírek, akkor ez azt jelentené, hogy minden tagállam gáztározóit 15 százalékban kötelezően közösen vásárolt gázzal töltik majd fel.”
    De a kivéreztetés nemcsak ezen a módon megy. Ukrajna életben tartása egyre többe kerül, amit Európának kell állnia. De honnan lesz rá pénz? A recesszió miatti csökkenő bevételekből?

  49. Erről nem is tudtam. Akkor azért kellett 83-ban lóhalálában mindent kitelepíteni az eldugott helyre?
    „A beszélgetés során előkerül az éppen zajló NATO nukleáris hadgyakorlat, a várható orosz reakciók, és egy negyvenéves történet egy kis híján kitört atomháborúról…
    Meséltünk magunknak, meséltek nekünk egy liberális, internacionalista mesét arról, hogyan működik a nemzetközi rendszer. Erre jön egy figura Moszkvából és bebizonyítja nekünk, minden, amiben eddig hittünk, csak mese! Amit most látunk az megint a XIX. század, csak most modern köntösbe csomagolva!”
    https://ma7.sk/nagyvilag/robert-c-castel-a-tegnap-pacifistaibol-lettek-a-ma-haborus-uszitoi-videointerju

  50. 50 kakukk
    Légy szíves jelöld már meg, kinek a hozzászólására reagálsz, mert ha kíváncsi lennék rá, hosszas nyomozást kell hozzá folytatni, pedig érdekelne… 🙁

  51. 41. Dumburnyák

    Semmi kétségem, hogy Putyin nem csinál belőlünk hadszínteret. Én inkább az USA és EU párostól tartok e tekintetben. Amint nyíltan fel kell vállalnunk, hogy hová húzunk célkeresztben lesz az ország akár katonai szempontból is.

  52. 51. Hubab
    A 49 a 42-höz, de valójában bármelyik előzőhöz, ezért nem jelöltem.
    Az 50-es meg „csak” a háborúhoz, igaz, a megjegyzésem félrevezető lehet, de nem akartam bő lére ereszteni, csak érdekesnek tartottam a beszélgetést, nem a szokásos háborús jóslás. 21:45 „Nincs idegesebb a felébredt baleknál…”
    Valójában a beszélgetés második része a mai poszthoz illett volna. 🙂

  53. Jó kommentek születtek.Az is igaz hogy 2 ismerős véleményére nem lehet alapozni akik optimisták és nem is jól tájékozottak.Amúgy nem is szeretek beszélgetést folytatni velük, mert mindig azt hozzák ki hogy nem lesz itt semmi baj (pl jaj hát vesznek gázt a norvégektől, meg hogy itt van az új bmw gyár debrecenben -de mondom az 5 évvel ezelőtti terv alapján még békeidőben lett megtervezve-….). Persze itt a blogon is voltak már túlzások és világvégék, peak oilok, utólsó karácsonyok,covid kihalások stb… 😀 néha itt is eltúlozzuk a dolgot negatív irányba. Persze én nem mondom azt sem hogy nem lesz nagy gebasz a német gáz dologból.Szerencsére én nem ragaszkodok ahhoz az állásponthoz hogy „de igen minden rendben lesz”.Általában az emberek legyen az optimista vagy pesszimista görcsösen ragaszkodik az álláspontjához .Én megmondom őszintén nem ragaszkodom az álláspontomhoz mert a fenti kommentek alapján pesszimizmusra adnak okot, de a meglévő infók alapján (gáztározók töltöttsége , lng hajók stb…) én nem tudom kikövetkeztetni hogy mi lesz.Pedig itt viszonyleg egyszerű lenne az input adat egy klímakatasztrófa vagy egy hosszútávú gazdasági összeomlás lemoodellezésében ami lehetetlen. Hát mindegy várunk, és viszonyleg hamar meglátjuk hogy tényleg brutális összeomlás lesz e.

    Mindez Magyarországi vonatkozásban akkor így nyilvánul meg: autógyárak leállnak, munkanélküliség , építőipar állami szférában leáll, építőipar lakosság körében szintén leáll, a vállalkozók nagy része tönkremegy.Tehát az állam 3 fő pillére : termelő multik dolgozóinak adói, vállalkozóktól adóbevétel és az építőipari adóbevétel megszűnik.
    Így gyakorlatilag mi marad az államkasszában mikor már most sem engednek egy kávéfőzőt használni lassan mert sokat fogyaszt.Az önkormányzati aktatologatóknak meg a tanároknak lesz munkája majd és kb. ennyi.Ez nem termel GDP-t és bevételt.Nyilván ha ez igaz lesz visszazuanunk az 50 es évekbe.Nyilván a most anygailag látszatra jól élő (ház rendben, újszerű autó stb..) emberek is pillanatok alatt szabadesésben fognak zuhanni a térkővel kirakutt udvarocskájukra ha nem lesz munka.Ráadásul aa folyamatok egymást erősítik majd mert ha ez igaz lesz akkor nem válságocska lesz hanem államcsőd mert hiába vennénk fel kínai hitelt ha nem tud újraindulni semmi mert pl . Egy német mercedes gyár újraindulás nem rajtunk múlik.De a fennmaradó drága energia miatt hogy indulna újra egy bezárt pizzéria vagy építőipar ha nem lesz pénze az embereknek semmire.
    Na mindegy meglátjuk mi lesz.

  54. 54, andrew:

    Lovaskocsi és sparhelt életszínvonal garantált.

    Várj türelemmel 2023. őszéig, addig az Izaura-tv sok dolgot fog leközölni.

    Az entrópia törvénye értelmében a rendszer csak addig tartható fenn, ha folyton energiát kap kívűlről, mert különben összeomlik.

    Magyarország-Szerbia még éppen elevickél, míg a nagyok belefulladnak egymás kölcsönös káoszába.
    Épp csak a felszínen fogunk lebegni az irígy szláv országok szorító gyűrűjében. ((Zrínyi 2026…sajnos kicsit korábban kezdődött ez az orosz -(és látszólag) kisorosz konfliktus) amivel a hazai honvédelmet felfejlesztjük))

    A nagyorosz-kínai-Brics országok pedig a harmadik világ infrastruktúráját felhúzzák a 80-as évek elejének a szintjére, amíg az EU-ban kialakul a „nem vénnek (nyugdíj viszlát) való vidék”.

    Kisebb érdekesség: a napokban az USA a kínai félvezetőgyárakból „hazarendelte” az ott tevékenykedő állampolgárait, Kínát sújtó szankciók előkészítése végett…

    A hideg időt a 42.-44. hétvégétől számítják, mivel alacsony légnyomású légtömegek érkeznek Kelet-Európába, mert az északi poláris légörvények karjai „leszakadtak” az előrejelzések szerint. Ez itthon is érződni fog.

    Lviv városvezetése pl. már ősszel felhívta a figyelmét a lakosságnak a távhő-és áramkimaradásra, hogy kisméretű vaskályhát ill. nagy mennyiségű tüzifát-szenet helyezzenek el az óvó-és melegedőhelyeken ill. társasházak pincéiben.
    stb…
    forrás: Andrij Sadovy polgármester úr

  55. 55. János
    „Magyarország-Szerbia még éppen elevickél, míg a nagyok belefulladnak egymás kölcsönös káoszába.
    Épp csak a felszínen fogunk lebegni az irígy szláv országok szorító gyűrűjében.”

    Ha Oo. eljönne Záhonyig, akkor nem csak elevickélni és felszínen maradni fogunk, hanem kifejezetten jó helyzetben leszünk.
    Ugyanis biztosítva lesz az olcsó energia és nyersanyag utánpótlás a közvetlen orosz kapcsolat okán (ukrán zsarolás kizárva). Ettől kezdve az EU nem fog tudni zsarolni (sőt mi fogjuk, azzal, hogy ha folytatja amit csinált, akkor kilépünk és ezzel akkor ugrik nekik a Balkán, Ro és Bulgáriával együtt), USA szintén visszavesz, a német ipar marad, sőt jönnek újak is az olcsó energiára tekintettel.
    Szóval nem annyira rosszak a kilátásain, ha a dolgok úgy alakulnak, ahogy még nem alakulnak.

  56. @46 verebes b zola:
    „…170 éve az alapítás óta: a német Kappus szappangyártó fizetésképtelen.
    A fenti fizetésképtelenségeket az elmúlt 24 órában jelentették.”

    Csak a Kappus-nak néztem utána, kvázi szúrópróbaszerűen, de a csőd már vagy 3 éves és nem az elmúlt 24 órában jelentették be. Ennyit a facebook, mint forrás hitelességéről…

    Ez egy 2019 ápr. 24-ei cikk:
    https://www.fr.de/rhein-main/offenbach/seifenfabrik-kappus-offenbach-firmenchef-spricht-ueber-12211811.html

  57. 55:

    Ezt egy társadalom nem fogja elviselni, egy-egy embernél elmegy, ha egyes térségekben is lemegy így az életszínvonal az is előfordulhat de csak egységesen.

    Budapesten pl kizártnak tartom hogy ez működhet, ahogy a legtöbb nagyvárosban is.
    Falun még nem régen dobálták ki a sparhelteket, simán elfogadott ha valakinek az van és még használja is.
    Nálunk konkrétan már működik, miközben a faluban max disznóvágáskor röffentik be az üstházas kondérral együtt.

    A lovaskocsi pedig utópia. Egy ló gondozása nagyságrendekkel nagyobb meló mint egy gépkocsi üzemeltetés. Ha üzemanyag hiány lesz akkor előbb lesznek fagáz üzemű próbálkozások mint lovaskocsi. Mondom ezt úgy, hogy itt a faluban vannak lovak és húzható kocsik is vannak.

  58. 58…Dumburnyák

    Képletesen momdom.
    A minimál infrastruktúra második eljöveteléről beszélek már jó ideje.

  59. 58 – 59:
    Ha nincs fosszilis energia, akkor csak állati erővel lehet kiváltani a fizikai munkát.

  60. 60:

    Ez egyre kevésbé igaz.

    Én is tele vagyok akkus gépekkel, plusz napelemem is van. Ha lenne egy hibrid autóm is akkor kb mindent tudnék használni üzemanyag nélkül is.

    59:
    A minimál infrastrukúra szintjét jó lenne definiálni, mert egyébként meglepően magas életszínvonal hozható össze úgy is hogy valójában 2-3 szintet visszalép az ember.

  61. 61 – Duburnyák:
    Azt azért megnézném, hogy akkus porszívóval hogy fogsz szántani, esetleg aratni.

  62. 62:

    Rotakapám van elektromos. Igaz nem akkus, de a rendszeremről elmegy. Aratni még ugyan nem tudok, de kaszálni szoktam. ?

    Ha a társadalom bedől akkor úgysem lesz semmi.
    Akkor ha a népesség nagyobb hányada megpusztul akkor a vadon termő gabona aratása nem lesz akkora meló, mert nem kell akkora mennyiséget learatni.
    Jártam elvadult búzavetésben ahol 2-3 éve !learatott! búza után gazosodott vissza a terület, szépen ollóval lehetett szedni a kalászokat.
    Plusz ismerek olyan ehető növényeket amiből kenyérféleség süthető.
    Ha learatás nélkül újraveti magát a búza akkor az kevésbé lesz gazos, mert mindent elnyom majd.

    A jelen kor életszínvonala nem tartható fent, de azért éhenhalásról sincs szó ha nincs társadalom.

    Viszont evidenciának vesszük, hogy nem lesz kaja, pedig hatalmas területek vannak bevetve mindenféle élelemnövénnyel.
    Kevesebb embernek a kaja is, olaj is, gáz is, nyersanyagok is elegek lesznek.

  63. Egy ukrán fórum szerint a „Kombatant” harkálycsoport feltörte az ukrán egészségügyi miniszter egyik védett számítógépét….ahol olyan doksikat találtak, ami azt taglalja, hogy a (2022. évi) nyugati véradományok (nato) egy részét HIV, Hepatitis B és C fertőzöttnek találták a lelkiismeretes ukrán orvosok…

    Mit érezhetnek vajon – a gyermekeikre nézve – a még tisztán látó kisorosz állampolgárok ilyenkor…amikor a nők is megkapták szeptemberben a behívójukat, az ukrán gabona kb. 70%-át a Nyugat bezsebelte magának, a szerhasználó miniszterelnökük tervezi a hadműveleteket, nincs és nem is volt szemétszállítás-feldolgozás az országban, banderizmus, korrupció, elhasználódott infrastruktúra…ááá.

  64. 64 Hát, ha megnézzük annak a haditechnikát, amit kaptak, meg hogy mennyit ér a búza, saccra talán a tizedét ha fedezheti. Még így is elég jó üzletnek hangzik.

    Ha meg sose volt szemétszállításuk, kötve hiszem, hogy pont most ez lenne a legnagyobb problémájuk.

  65. 65:Ábel:
    „Hát, ha megnézzük annak a haditechnikát, amit kaptak, meg hogy mennyit ér a búza, saccra talán a tizedét ha fedezheti. Még így is elég jó üzletnek hangzik. ”
    Ki mondta, hogy szőrén cserélik a búzát fegyverre ? Amint eljön az idő „benyújtja” a számlát a nyugat … nincs ingyen ebéd … főleg a nyugati világrendben

  66. 66. berko
    Kérdés ki és kinek nyújtja be? Ahogy látom, nekünk már benyújtották. Gondolom, mi sem maradhatunk eme áldozatvállalásból, a demokrácia védelme ezt megköveteli. 🙂
    De ki adja a pénzt? Neki nem éri meg a kockázat? Ha egyszer egy üzlet beindul…

    „Csehország kezességet vállal annak a hitelnek egy részéért, amelyet az Európai Bizottság azért venne fel, hogy Ukrajnát támogassa. A cseh kormány már el is fogadta az erről szóló határozatot, amelynek értelmében 1,4 milliárd cseh korona (57,4 millió euró) értékben vállalnak kezességet a kölcsönért. Az EU által Ukrajnának szánt következő pénzügyi támogatás összege 5 milliárd euró.”

    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/11/02/csehorszag-kezesseget-vallalt-az-ukrajnanak-szant-unios-kolcson-egy-reszere/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük