(399) Lackó vendég posztja – A nemzetközi helyzet fokozódik

LackóA nemzetközi helyzet fokozódik 🙂 . Avagy – Study could mean greater anticipated global warming

Egy frissen megjelent tanulmány szerint nagyobb globális felmelegedés várható, mint amit az eddigi számítások mutattak.

A jelenlegi klímamodellek jelentős globális felmelegedést jeleznek, válaszul az üvegházhatású gázok, mint például a CO2, növekvő mennyiségére. A különböző modellek azonban széles eltérést mutatnak a várható melegedés nagyságát illetően. Az eltérések legfőbb oka a felhők szerepének eltérő értékelése. Némelyik modell előrejelzése szerint, de a logikai is ezt diktálja, egy melegebb világban nagyobb a párolgás, növekszik a felhők mennyisége, és az így megnövekedett albedo (visszavert fény) csökkenti az előre jelzett melegedés nagyságát (Miskolczi is ezt állítja). Más modellek előrejelzése szerint, a felhőzet csökkenni, a hőmérséklet pedig növekedni fog. Egy, a Journal of Climate hasábjain megjelent dolgozatban, a Hawaii Manoa Egyetem (UHM) kutatói kiértékelték a jelenlegi modellek alkalmasságát a felhők szerepének szimulálására, és a visszacsatolás meghatározására előálltak egy olyan új megközelítéssel, amit egy melegebb világ felhői okoznak.

A cikk vezető szerzője, Axel Lauer az UHM International Pacific Research Center (IPRC) kutatója a következőket állította: „Az eddig tanulmányozott valamennyi klímamodell a felhők tulajdonságainak a szimulálásánál  komoly hiányosságokkal küszködött. Valószínűleg ez a globális klímamodellek leggyengébb pontja, miközben a várható hőmérséklet emelkedés szempontjából, ez a pont a legkritikusabb.”

sztrátuszokA felhők tanulmányozására a kutatók az atmoszférának a Csendes-óceán keleti, és a szomszédos szárazföldek feletti résztét reprezentáló modellt alkalmazták, és bár ezen a területen lévő felhők nagymér-tékben befolyásolják a jelenlegi klímát, a korábbi klímamodellek mégse nagyon vették számításba őket. Az IPRC-nél kifejlesztett regionális modell sikeresen szimulálta a régió jelenlegi felhőzetének legfontosabb tulajdonságait, beleértve a felhők válaszát az El Nino jelenségre is. Miután a jelenlegi feltételekkel kiértékelték a modell-szimulációkat, a kutatók azt vizsgálták, milyen válaszokat adna a felhőzet egy melegebb világban, például amilyen 100 év múlva lesz. Ebben a modellben az eddigieknél sokkal jobban érvényesültek a felhők vastagságában és kiterjedésében bekövetkező változások.

Kevin Hamilton, a tanulmány társszerzője szerint „Amennyiben a mi eredményeinkről bebizonyosodik, hogy a globális változást a valóságnak megfelelően írják le, akkor tudomásul kell vennünk, hogy a Föld klímája sokkal érzékenyebb az üvegházhatású gázokra, mint amit a jelenlegi modelljeink jeleznek. Akkor pedig a legborúlátóbb előrejelzés is alábecsüli az előttünk álló változások mértékét.”

Forrás:  http://bit.ly/gEeYCi

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük