(3984) Atomháború

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Ez egy kínai médiumban megjelent cikk, aminek érdekessége nem csak a kínai észjárás, de a kínai szóhasználat és kifejezés is, amit meghagytam eredeti formájában.

Amikor, az atomháborúról van szó, nincs idő a sajnálkozásra

89. útban a 90. felé

Egy nukleáris háború kísértete fenyeget? Az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódásával a nemzetközi közösségben egyre jobban érzik a válságot egy esetleges nukleáris háború kirobbanása miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban megjegyezte, hogy a NATO magas rangú tisztviselői nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőztek Oroszország ellen. Oroszország „sok fegyverrel rendelkezik a válaszadáshoz” – mondta Putyin, miközben hangsúlyozta, hogy ez nem blöff. Ezenkívül az atomsorompó-szerződésben résztvevő feleinek tizedik felülvizsgálati konferenciáján Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy „a hidegháború csúcsa óta nem látott nukleáris veszély időszakával nézünk szembe.”

Az atomfegyverek a leghalálosabb fegyverek. Ha kitör egy irányíthatatlan atomháború, az a pusztulás szakadékába sodorja az emberiséget. Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint az Egyesült Államok és Oroszország közötti teljes körű nukleáris háború több mint 5 milliárd ember halálát okozná világszerte.

Most egy veszélyes jelzés jelenik meg: akár kiadják a felek haragját, akár nagyot beszélnek, a nukleáris fegyverekről szóló megbeszélések gyakorisága nő. De, az atomfegyver semmi esetre sem olyan gránát, amit a derekára fel lehet kötni, és ki lehet venni, hogy kedvünk szerint mutogassák, hogy megrémítsék az embereket. A háború spirális eszkalációja gyakran kiszámíthatatlan. Az atomháború kérdésében nincs idő a sajnálkozásra.

Ezért elengedhetetlen, hogy az érintett felek mielőbb lehűtsék a helyzetet, és megteremtsék a feltételeket a béketárgyalások előmozdításához. Meg kell jegyezni, hogy a jelenlegi „nukleáris feszültség” a geopolitikai játszmákban tapasztalható erős bizonytalanság érzéséből fakad. Ennek fontos oka, hogy nő a nagyhatalmak közötti konfliktus lehetősége, és a globális stratégiai stabilitás rohamosan megingott. És az egyszerű igazság az, hogy minél békésebb és stabilabb a környezet, annál vastagabb lesz a por az atomfegyvereken. Ám amint a világ abba az ördögi körbe kerül, hogy „nagyobb biztonságot keres – egyre kevésbé biztonságos – többet kíván az abszolút biztonságért”, az atomfegyvereket valószínűleg előveszik és csiszolják.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a nukleáris fegyverek elterjedését megakadályozó rendszer sérülékenyebb, mint valaha. Ebben a tekintetben az Egyesült Államoknak és a Nyugatnak kell viselnie a fő felelősséget. Az évek során az Egyesült Államok és a Nyugat „nukleáris kettős mércéje” olyan volt, mint egy tű, amely a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására irányuló globális erőfeszítéseket szúrja, egymás után kiskapukat képezve, ami alacsonyabb nukleáris küszöböt és nehéz helyzetet eredményezett. Az atomfegyver elterjedését nehéz megakadályozni.

Emellett az USA a hidegháborús gondolkodásmódtól vezérelve megerősítette a blokk politikáját és katonai szövetségeit, abszolút stratégiai előnyre törekedett, konfrontációt váltott ki a táborok között az eurázsiai kontinens mindkét végén, és előmozdította a nukleáris rakéták és más stratégiai erők előrevetítését. A „nukleáris feszültség” lényege a negatív lépések sorozata.

Ma Washington a nemzetközi színtéren a legaktívabb szereplő az atomháborúval kapcsolatos „aggodalmak” kifejezésében. Meggyőződésünk, hogy ha Washington komolyan gondolja, amit mond, atomhatalomként és a világ egyetlen szuperhatalmaként, akkor konkrét lépésekkel többet kellene tennie a nemzetközi közösségben, különösen a nagyhatalmak körében tapasztalható bizonytalanság érzésének enyhítése érdekében.

Például leállíthatja a globális rakétaelhárító rendszerek fejlesztését és telepítését, felhagyhat a földi bázisú, közepes hatótávolságú rakétarendszerek tengerentúli telepítésével, a külföldre telepített nukleáris fegyverek mielőbbi visszavonásával, és tartózkodhat a „nukleáris megosztási” megállapodások megismétlésétől az ázsiai-csendes-óceáni térségben stb. Csak akkor lesz képes követeléseket megfogalmazni másokkal szemben, ha az Egyesült Államok ezt először megteszi.

A legnagyobb nukleáris arzenállal rendelkező Egyesült Államoknak és Oroszországnak ténylegesen eleget kell tennie a nukleáris leszerelés terén fennálló különleges és preferenciális történelmi felelősségének, és ellenőrizhető, visszafordíthatatlan és jogilag kötelező erejű módon tovább kell csökkentenie saját nukleáris arzenálját, hogy megteremtse a feltételeket a teljes nukleáris leszerelés végső megvalósítására. Továbbá felszólítjuk az atomfegyverrel rendelkező államokat, hogy hagyjanak fel nukleáris elrettentési stratégiájukkal, amelyek a megelőző csapásokra összpontosítanak. Mint ismeretes, Kína az egyetlen az öt atomfegyverrel rendelkező állam közül, amely elkötelezte magát, hogy „nem használja először” az atomfegyvereket. Nem fog nukleáris fegyvert használni, vagy azzal fenyegetőzni,  atomfegyverrel nem rendelkező államok, vagy nukleáris fegyverektől mentes övezetek ellen. Ez rendkívül fontos szerepet játszik a nukleáris kockázatok csökkentésében és a nukleáris konfliktusok megelőzésében. Reméljük, hogy más atomfegyverrel rendelkező államok, különösen az atomhatalmak, követik Kína példáját.

Az év elején az öt atomfegyverrel rendelkező állam, köztük Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország vezetői kiadták az öt nukleáris fegyverrel rendelkező állam vezetőinek közös nyilatkozatát az atomháború megelőzéséről és a fegyverkezési verseny elkerüléséről, megerősítve, hogy „nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad megvívni”.

Az atomháború megelőzése alapvető fontosságú a globális stratégiai stabilitás megőrzésében és mindenki számára a töretlen biztonság biztosításában. Csak így tudnak a rendelkezésre álló nukleáris fegyverek „védelmi célokat szolgálni, elrettenteni az agressziót és megakadályozni a háborút”, és biztonságos környezetet teremteni, amely alkalmasabb a leszerelés előmozdítására és végső soron egy nukleáris fegyverektől mentes világ felépítésére.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(3984) Atomháború

  1. Nem tudom valakinek eszébe jutott -e, de van rá esély, hogy a LENGYELEK robbantották fel a gázvezetéket:
    „Amit az említett katona ecsetelt, az viszont megdöbbentett. Azt mondta, hogy a német haditengerészet szinte teljesen kizártnak tartja az USA bűnösségét, hivatalosan ők is az oroszokat tartják az előzetes vizsgálatok alapján felelősöknek. Majd aggódva, halkan hozzátette, hogy nagyon de nagyon bízik benne, hogy nem lesz igaza azon magas rangú tiszteknek, akik szerint a lengyelek állnak a szabotázs hátterében, kifejezetten Németországot gyengítendő, mert az Lengyelország és az európai integráció sorsát alapjaiban határozná meg. Sajnos nem alaptalan, amit mond.

    Mint tudjátok, vagy ha nem, akkor röviden: a tíz éve működő gázvezeték (Északi Áramlat 1) a német-orosz gázbizniszt jelenti leginkább, vagyis Oroszország úgy szállít Németországba (és Nyugat-Európába) gázt, hogy – a korábbi rendszerrel szemben – kikerüli Ukrajnát és Kelet-Európa többi államát. Ezért ellenzi minden lengyel kormány is a gázvezetéket, ahogyan ellenezték a balti államok is. Ez egyfajta bosszú is volt Oroszország részéről, Ukrajna narancsos forradalma miatt (2004-2005), amikor elüldözték az akkori, oroszbarát kormányt, és a nyugatosodást választotta az ország. Korábban Ukrajna jelentős bevételre tett szert a területén áthaladó vezetékeken folyó földgázból, de Oroszország előbb megvádolta az országot, hogy lopja a gázt, aztán vem jutottak dűlőre a tranzitdíjakat illetően, nemzetközi bírósági eljárás következett, és 2009-ben leállt emiatt a konfliktus miatt egy időre az Európába irányuló, orosz gázexport. Ezen segített a 2011-2012-es Északi Áramlat 1. Előnyös volt ez Németországnak és Oroszországnak, annál kellemetlenebb Ukrajnának.

    Aztán két nappal Putyin Ukrajnába való betörése után, vagyis ez év február 26-án Morawieczki lengyel miniszterelnök Berlinbe látogatott, hogy Scholz kancellár felé több kérést is megfogalmazzon, Ukrajna érdekében, Oroszország ellenében. Ebből majdnem minden teljesült, egy nem. Azt kérte a lengyel miniszterelnök, hogy állítsák le az Északi áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetési eljárását, ez megtörtént. Zárják ki Oroszországot a SWIFT rendszerből, ez is megtörtént. Kérte az orosz oligarchák vagyonának befagyasztását, ez részben megtörtént. Követelte az orosz pénzintézetek nemzetközi tőkepiacokról való kiszorítását, ez fokozatosan teljesen bekövetkezni látszik. Viszont amit nem teljesítettek, de a lengyelek kérték, az az Északi Áramlat 1 gázvezetéken folyó gázimport felfüggesztése volt. Ez a gázvezeték vált most használhatatlanná. A robbanás után Radosław Sikorski volt lengyel védelmi és külügyminiszter megköszönte az USA-nak az akciót, de később ezt megmagyarázta, árnyalta, finomította, és végül kihozta, hogy az oroszok érdeke volt leginkább az Északi Áramlat kivégzése.

    És mielőtt bárki meghatódna, hogy Lengyelország Ukrajnáért áll ki ilyen vehemensen, nem erről van szó, vagy nem csak erről. Túl a gazdasági érdekeken (a gáztranzit nagy biznisz) Lengyelország nagyon rosszban van Oroszországgal, történelmileg is. De nincs jóban Németországgal sem, vagyis nem magától értetődő a baráti viszony, sokat kellett (volna) tenni érte. A jövő évi parlamenti választások előtt fellángolt a populista németellenesség Lengyelországban, ebbe illeszkedik az is, hogy szeptember elején a varsói parlament vizsgálóbizottsága kiadott egy szakvéleményt, amely alapján a második világháborús károkat 1,3 billió euróban számszerűsítik, és ezt követelik Németországtól.

    Ma pedig a Balti-tenger partján fekvő, fontos kikötővárosban, Kołobrzegben (Kolberg) hagyta el Jarosław Kaczyński, a lengyel nemzeti konzervatív kormányzópárt (Jog és Igazságosság) elnöke, egykori miniszterelnök száját a következő mondat: „Lengyelország ellenzi annak az európai államnak a létrehozását, amelynek élén Németország uralkodik”. Kaczyński ezt egy nappal azelőtt mondta, hogy a német külügyminiszter, Annalena Baerbock (Zöldek) a német egység napja alkalmából Varsóba látogat, és két nappal azelőtt, hogy kormányzati szintű találkozóra kerül sor a lengyel külügyminiszterrel. A dolog pikantériáját fokozza, hogy a helyszín, vagyis Kolberg nem csak egy város neve, hanem Hitler egyik propagandafilmjének a címe is. Ráadásul a Balti-tenger partján fekszik, ahol ugye az Északi Áramlat vezetékek fekszenek. Ezek tények, aztán mindenki úgy épít belőle összeesküvéselmélet, ahogy akar.

    Összefoglalva: az Északi Áramlat elpusztulása gyakorlatilag Németországon és nyugat-Európa többi országán kívül mindenkinek jó. Oroszországnak sem olyan nagy veszteség, mint amit sokan érvként felhoznak, amely alapján kizárt, hogy magukat lőtték volna tökön, ezért biztosan nem ők voltak. Hiszen van számos más módja annak, hogy gázt szállítsanak, ha akarnak: ott van még pl. a Testvériség gázvezeték, vagy a Jamal. Előbbi Ukrajnán át megy, utóbbi viszont Belaruszon és Lengyelországon. Az Északi Áramlat 1-en az orosz földgáztranzitnak a 30%-a folyt Nyugat-Európába. Oroszország pedig az EU teljes földgázimportjának a felét adja. Tehát az Északi Áramlaton kieső import a teljesnek a 15%-a. Nem kevés, de nem is tragikus.

  2. 1 – Vlagyimir

    „Nem tudom valakinek eszébe jutott -e, de van rá esély, hogy a LENGYELEK robbantották fel a gázvezetéket.”

    Természetesen igen!
    De a lengyelek ezt nem merték volna megtenni az amerikaiak jóváhagyása nélkül.

    Ha a lengyelek benne voltak, akkor mint közreműködő fél, az amerikaik csicskásai. És ha valóban így van, akkor azért voltak benne, hogy „biztosíték” legyenek. Hogy kinek?
    Az amerikaiknak. Ha véletlenül kezdene nagyon ráégni a dolog a amcsikra, túl nagy lenne a felháborodás, akkor majd ők fognak a lengyelekre rámutatni. Nem nyíltan, hanem infókat szellőztetve, félinformációk odadobásával a szajha médiának, ami majd „kivégzi” a lengyeleket.

    Ez amerikai akció volt. Lengyel „biztosítékkal” vagy anélkül. Kizárom a lengyel magánakció lehetőségét.

    Akiknek az angolszászok a barátaik, azoknak már nincs szükségük semmiféle ellenségre.

  3. 1 & 2:
    A csőrobbantás okán ne menjünk el a atombevetés lehetőségének fokozatos növekedése mellett. Oroszország látványosan „készülődik”.-
    Ami a lengyel 1,3 billió € követelést illeti. Nekem megáll az eszem. A II. világháborúnak 76 év vége. Ilyen alapon hasonló összeget követelhetnénk a törököktől a 152 éves megszállás miatt. Vagy Hajnaut bíróság elé cipelhetnénk az aradi kivégzések miatt, ami egyértelmű háborús bűn volt.

  4. Azt tartom veszélyesnek, ha az elhárítórendszer tökéletességében bíznak. Ugyan az egyre pontosabb műholdas megfigyelés, a kiértékelés egyre nagyobb automatizálása, ezzel a fáradékony és lassú emberi tényező csökkentése jelentősen javította az észlelés pontosságát, de semmi sem lehet tökéletes, csak papíron. Persze, megjelentek azok az eszközök is, amik kihasználják a rendszer réseit, meg az informatikában szokásos túlterheléses támadás is lehetséges.
    Viszont csábító lehet egyeseknek az. ha olyan jelentéseket kapnak, amiben azt jelzik, hogy a rendszer segítségével számukra elviselhetővé lehetne tenni a saját veszteségeket (nyilván készülhetnek ilyen jelentések, hiszen valamivel alá kell támasztani azt, hogy mire mentek el a dollármilliárdok, a papír mindet elbír, az éles, valódi tesztelés meg lehetetlen).
    Az amerikai elhárító rendszer valószínűleg fejlettebb, mint az oroszoké, hiszen óriási összegbe kerül (amit a dollár révén gyakorlatilag a világ többi része finanszíroz, erre az oroszoknak meg nincs lehetőségük), az oroszok viszont most még előnyben vannak azon eszközökben, amikkel ki lehet kerülni a védelmet (romboló eszközt olcsóbb kifejleszteni, mint a védelmet).
    Tulajdonképpen mindkét oldal lépéskényszerben van. Az oroszok azért, mert most még fölényben vannak az új eszközök területén, az amerikaiak azért, mert kérdéses, hogy az új eszközök elhárítását meg tudják-e majd oldani (csökkennek a forrásaik, nem véletlenül kell Európából kiszivattyúzni az erőforrásokat). Viszont előbb-utóbb nekik is lesznek a rendszert kikerülő eszközeik, akkor megint visszajöhet a kölcsönös elrettentés helyzete, a védelmi rendszer kiépítésének így meg nem sok értelme volt (felmerül, hogy érdemes-e rá költeni, ami meg a fejlesztőket, kiépítőket érinti kedvezőtlenül).
    – Két, eltérő megoldás. Az egyik, ha úgy támadok, hogy ki tudom kerülni a védelmi rendszert, ezáltal megsemmisítem, illetve jelentősen meggyengítem a válaszcsapás lehetőségét, a másik, ha kivédem a támadás jelentős részét, majd a válaszcsapással a maradékot eltüntetem. Ez utóbbi esetben csak kisebb erő bevetése szükséges, tehát nagyobb elfoglalt használható területem marad –
    Mindenesetre az érdekes, hogy az amerikai nagytőke is javaslattal állt elő a háború leállításával kapcsolatban, ezzel mindegy elismerve a politikai hatalom csődjét (Elon Musk tegnapi javaslata az oroszokkal való megegyezésre). De ez amerikai termelő gazdaság, ami a kisebbik tényező, nekik nyilván nem jó a globális gazdaság leépítése).

  5. 1. Vlagyimir

    Lengyelek az USA jóváhagyása nélkül végre mernek hajtani Németország ellen egy ekkora szabotázs /de inkább terror/ akciót?
    USA Lengyel két jóbarát.
    Találgatás 1, USA beleegyezése meg volt, de ha ezeket a robbantásokat valóban a lengyelek hajtották végre, akkor ezek után rövid pórázon tarthatják őket.

    Találgatás 2. USA bátorította a lengyeleket vagy zsarolta, lengyel pedig robbant, majd ahogy USA szokta az ügyeit intézni, véletlenül bizonyítéka lesz a németeknek arról, ki tudja honnan, hogy a lengyelek robbantottak.

    Az EU ezek után nem egyszerűen felbomlik, hanem ellenségekre szakad.
    Ne felejtsük el, hogy az amerikaiak mennyi titkot ismernek az EU vezetőiről.
    USA Merkelt is le tudta hallgatni. A zsarolásra alkalmas információk birtoklása a legnagyobb hatalom.

  6. 4 – kakukk:
    Amerika partjaitól 20-30 km-re felmerülő orosz atom tengeralattjáróból kilőtt rakétákat hogy hárítják el?

  7. 1. Valgyimir
    Nagyon jó elemzés/okfejtés.
    Köszi.

    2. Zsolt
    Neked is abszolút igazad van. A lengyelek önmagukban, USA engedély (biztatás) nélkül nem merték volna meglépni (már ha meglépték).
    Egyébként érdekeltek voltak a robbantásban. Nagyon cseszi a csőrüket a német ipar mérete és annak fejlettsége. Tudják, hogy nekik akkor sem lesz olyan, ha azt elfoglalnák, ti. fenn kellene tartani és ahhoz nincs meg a képességük. Szóval irigyek is, de nem csak ennyi. Történelmi hagyománya van annak hogy a németet gyűlölni kell. Lehet, hogy nem véletlenül, de már el kellene engedni és helyette a jó kapcsolatra törekedni velük. Ha nem vették volna észre az EU-t nagyrészt a német gazdaság tartja fenn. És Lo. is csak és kizárólag azért lőtt ki az elmúlt 20 évben, mert az EU finanszírozta, azaz No. E nélkül sehol sem lennének. Max. gázszerelők nyugaton. Abból meg nem lehetett volna országot építeni. Egy szó mint száz, a lengyelek utálják a németeket, így mindig kaphatok egy kis németellenes akcióra. Az USA pedig ezt, jó érzékkel, ki is használja.
    Csak arra leszek kíváncsi, ha tényleg a lengyelek robbantottak és az ki is derül, akkor mit szól ehhez a német mély állam (mert, hogy ilyen is van!).

    4. Kakukk
    Tömeges rakétíindítás ellen semmit sem ér a THAAD rendszer. Meg a több sem. Több száz rakétát és az azokból kibontakozó több ezer robbanó fejet nem lehet pár száz rakétával semlegesíteni. Akkor van jelentősége a THAAD-nak, ha az USA indítja az első csapást és az nagyrészt megsemmisíti az orosz eszközöket. A maradékot amit még az orosz tud indítani, azt a THAAD leszedegeti, mondjuk 70%-ban. Igaz így is lesz becsapódás, de az még – az őrült tervezők szerint – belefér a tucatnyi nagyváros és 50 millió ember elvesztésébe, ha a medve le lesz törölve a térképről. Kb. így kalkulálnak az amcsik egy ilyen megnyerhető nukiháborúval.

    6. Tibor bá’
    Sehogy, mert azok nagyrészt nem ballisztikus rakéták, így alacsony röppályán repülnek, föld felett pár méterrel, nagy sebességgel. Még ha nem is hiperszonikusak, mint a Kindzsál, akkor is nagyon nehéz elfogni őket, ahogy a Tomahwkok is (nem véletlen pattog a muszka a lengyel és román USA „védelmi” rendszerek miatt).
    Egyébként a tengó nem tudja éles helyzetben 60 km-re sem megközelíteni az USA partokat (az előrejelzők lebuktatják és megy az elhárítás – öngyilkos kísérlet lenne). Jó ha 2-300 km-re és onnan indít. Éspedig szakaszosan. Az első robbantást kb. a parttól pár km-re. Ezzel kiütve az elektronikát meg a védelem nagy részét. Aztán jön a többi rakéta.
    Más a helyzet ha a tengó nem robotrepülőkkel, hanem ballisztikus rakétákkal van felszerelve. Akkor Dél-Afrika partjairól is indíthat! Az orosznak, ilyen is van, meg olyan is.

  8. 6. Tibor bá’
    Sehogy (azt még el tudom képzelni, hogy az észlelésüket ilyen gyorsra kifejlesszék (majd)), viszont az elhárítására kevés az idő (hacsak valami nem mechanikus fegyverrel tennék)), de papíron akár nem jelentős veszélynek lehet beállítani.
    Amerikának vagy előbb kellett volna lépni, vagy akkor most már tudomásul venni, hogy a megnyerhető nukleáris háborúról kialakított stratégiája már nem érvényes.

  9. 1, Vlagyimir

    Értem, hogy most van földgáz és a tárolók is legalább 3/4 részben feltöltöttek Európa-szerte.
    Mi lesz 2023. február-márciusban és az azt követő években, 5-10%-ra fog csökkeni a földalatti gáztározók szintje vagy még a párnagázt is használni fogják?

    Borzasztó válságok vannak előttünk, az éveken keresztül tartó ipartalanítás (dezindusztrializáció) ezzel jár!

  10. 5. Károly
    Amilyen balfaxok a lengyelek, simán el tudom róluk képzelni, hogy az USA átvágta őket egy ilyen akcióba való beszervezéssel.
    De, hogy mi a jó a lengyelnek ebben, én nem tudom.
    Nem akkora Lúmenek, hogy önmagukban, német tudás és orosz nyersanyag nélkül sokra vinnék.
    Kire számítanak? Ukrán, Román meg Skandináv/Benelux barátságra kooperációra? Na, ne. Előbbieknek kint van a segge, utóbbiak mélyen lenézik őket ahogy egyébként valamennyi K-Európai országot és lakóit is (aki nem hiszi, menjen ki és éljen pár évet közöttük).
    Vagy azt hiszik, hogy az USA majd felveszi „n”-edik tagállamnak őket? Persze.
    A valóság az, hogy bár mit is tesznek, maradnak a két nagy között.

    8. Kakukk
    Igazad van. Az USA beli neokonok elkéstek. Veszítettek 4 évet Trump miatt, mert nem volt hajlandó belemenni az oroszok elleni balhéba.
    Ha Klingonné nyer, akkor jobb helyzetben lennének ukrán ügyben. Így azonban végig kell nézzék, hogy a medve miként eszi meg szép lassan a kegyeltjüket.

    Nem mellékesen szoktam mondani, hogy még 3 év kellett volna nekik, ahhoz hogy egy olyan elhárító rendszert építsenek ki, ami – szerintük legalábbis – nagyrészt elkapja a muszka rakétákat. Persze a rendszer nagy része más most is készen van, de az egymásba integrálásuk, a beüzemelésük és tesztjük még évek kérdése.
    Márpedig egy nem biztosan működő védelmi rendszerre alapozva indítani egy nukleáris háborút, az öngyilkosság az USA számára is.
    És hol lesz 3 év múlva Ukrajna. Nem beszélve arról, hogy addigra az orosznak még a halász hajóin is hiperszónikus fegyverek lesznek, ami ellen semmit sem ér a jelenleg fejlesztés alatt álló védelmi rendszer.
    Nem mellékesen a lézer sem (amihez oly nagy reményeket fűznek). Talán az űrben, de a földön, felhős/ködös időben, alacsony magasságon repülő eszköz ellen, minimális az esélye.
    Úgy, hogy tényleg elmenet a megnyerhető nukleárisa háború hajója az USA számára (is)!

    9. János
    Sajnos jól látod. Nyugatból, jó esetben az USA marad meg. Az pedig, ahogy korábban írtam, minden használhatót elszippant innen, mint a NOÉ bárkája. Ahogy szoktad mondani. Lovas szekér, gőzgép. Csak ki fog ennyi semmihez sem értő és – hogy másként ne nevezzem – kényelmes városi (falusi) népet etetni? Mi lesz ezekkel az emberekkel?

  11. Mi van ha a kínaiak robbantották a gázvezetéket?

    Nekik is érdekük volt, ők kapják olcsón, meg akkor mindent őtőlük fognak majd vásárolni..

  12. Kész a Baltic Pipe és Lengyelország boldog.
    Mintha Dániát és Lengyelországot sem kötné össze szárazföld, ezért az Északi Áramlat vezetékeit a tengerfenéken keresztezniük kell.
    A tengerfenék pedig mostanában robbanékony.

  13. 12, Apa

    Európa megpróbál versenyezni a folyékony földgázért Japánnal, Dél-Koreával, Ázsiával, Csendes-óceáni szigetvilággal…de csak kb. 300 db. ilyen tartályhajó létezik most a világban.

    Az európai ipari társadalmak kivégzésének az első fordulójánál járunk a gázmizériával-black-out, recessziós rémhírekkel, második lépcsőben a szociális média és automata
    robotfiókok felhasználásával is okot fognak találni a háborúba való belépésre vagy épp a kormányok elleni lázadásokra, harmadjára a motiváció is meglesz amivel az örökös káoszt a maga javára alakítja a külső agresszor.

    (mások is elmondták ezt jobban, hónapokkal ezelőtt)

  14. Mindenki kösse fel a gatyát! Atom nélkül is kemény talajfogás lesz itt is meg az amiknál is évvégétől:

    „Nouriel Roubini vezető közgazdász szerint a jelek arra utalnak, hogy az adósságválság már elkezdődött, és a gazdaság év vége előtti kemény landolása az alapforgatókönyv.

    Roubini, aki a „Dr. Doom” becenevet a piacokkal és a gazdasággal kapcsolatos pesszimista nézetei miatt érdemelte ki, mintegy egy éve figyelmeztetett a fenyegető adósság- és inflációs válságra. Korábban azt jósolta, hogy ez 2022 végére Frankenstein-szerű recesszióhoz fog vezetni, keverve az 1970-es évek stagflációjának és a 2008-as pénzügyi válság legrosszabb aspektusait.

    És ennek a pénzügyi összeomlásnak a jelei végre megjelennek, mondta Roubini, aki a Project Syndicate hétfői közleményében a kemény landolást nevezte alapforgatókönyvnek.”
    #https://markets.businessinsider.com/news/stocks/dr-doom-nouriel-roubini-recession-prediction-debt-inflation-crisis-stagflation-2022-10

  15. Jó zavaros ez az egész…hugyos józsi tesz egy nyilatkozatot februárban a gázvezetékről, aztán fé évvel később felrobbantják. Még az is lehet, hogy Putyin műve az egész….hogy fokozza az amerika ellenességet. Én a helyében simán megcsinálnám. Ha csak egyszerűen elzárja a csapokat, akkor a fél világ rá köpködne. De így?…
    Bitang jól nyomják a fiúk…esélyünk sincs, hogy tisztán lássunk.

  16. 15 Vaszil
    Még nem biztos semmi sem.Igaz amerikában is felmentek a lakásárak és eladósodott a nép a magas lakásárak miatt illetve itthon is, de a bankok most megfontoltan adtak ki hitelt így nem várható nagy lakáshitel bedőlés, noha magas élelem és rezsiár közbeszólhat.De viszont ha megnézzük hogy egy dolgozó pár kereshet havi 6-700-ezret havonta alaphangon akkor csak ki tudják gazdálkodni.
    Persze mindennek a negatív oldalát nézi az ember hogy milyen drága lett minden de a pozitívot nem hogy régen 10 éve havi 400 eft egy manageri fizetés volt most meg sok helyen egy utólsó munkásé.Érdekes módon azt nem csamcsogják az emberek hogy de jó 3-400 ezret keresek havonta , annyit keresek mint 10 éve egy manager.Persze romlik mindnem és nem mondom hogy nem lehet összeoomlás de mindig vannak youtuberek akik NA MAJD MOST KÖVETKEZŐ HÓNAPBAN MÁROMLUNK-ot hirdetik gazdasági téren 😀
    Nem mondom hogy nem lehet baj.Az is lehet hogy nem az átlagemberek hitele dől be hanem nagy cégek ami miatt bedől minden (pl acélgyártás ,alapanyaggyártás>>csinálnak valami műbalhét hogy nem éri meg gyártani és becsukunk….)
    Hát nem tudom várjuk meg vele az év végét.Fogyazstás van hétvégén a vegyeskereskedés és építők áruháza tele van , parkolóhely sincs .

    Persze bajok lehetnek és beüthet a szar:D

  17. Vajon itthon – Magyarországon van olyan látogatható hidegháborús objektum, ahol láthatók olyan eszközök, rajztáblák, kültéri érzékelők (a dupla villanás miatt), analóg számítógépek amik a nukleáris robbanások hatóerejét, a kihullási felhők nagyságát és irányát, az elektomágneses impulzusok erejét és kártételét …stb. számolta volna?

    Vagy ilyenek egyáltalán (errefelé) nincsenek, mivel az egész ország ment volna a pokolba?

    A KFKI-t kell megkérdezni.

  18. Owen Matthews új könyve (Overreach: The Inside Story of Putin and Russia’s War Against Ukraine) szerint Kína komolyan fellépett/fellép a háttérben, hogy ők is elkerüljék az esetleges nukleáris háborút. A kínai hadsereg felsővezetésével napi szinten kapcsolatban álló egyik forrás:

    „Peking számára kulcsfontosságú prioritás, hogy a NATO-Oroszország konfrontáció során [a felek] elkerüljék a nukleáris eszkalációt”

    Részletesebben ebben a cikkben:
    https://neokohn.hu/2022/12/10/igy-kerulte-el-peking-es-washington-hogy-a-haboru-langba-boritsa-egesz-europat/

    Más részlet az írásból (érdekességből):

    „…oroszok így arra kényszerültek, hogy olcsó, és kezdetben hatékonynak tűnő, de például az ukrajnai hidegben egyeltalán nem működő drónokat vásároljanak Irántól…”

    Közben egy másik neokhon szerző:

    „Odesszát újra sötétségbe borította az iráni gyártmányú öngyilkos drónok támadása. Arról az eszközről van szó amivel kapcsolatban azt olvashattuk, hogy:

    1. A készletek kimerültek.
    2. Az eszköz alkalmatlan a téli hadviselésre.

    Az eset újra rámutat a technológiai hírszerzés korlátaira és a szakmai optimizmus veszélyére. Hasonló szkepticizmussal érdemes fogadni az orosz fél jelentését azzal kapcsolatban, hogy egy szoftver-módosítással sikerült alkalmasabbá tenniük a légvédelmüket a HIMARS rakétáinak a lelövésére. Legyünk szkeptikusak mindkét fél drámai közleményeivel kapcsolatban.”
    Robert C. Castel (Facebook)

  19. 19. SZVP

    Jens Stoltenberg úgy véli, hogy az ukrán konfliktus háborúhoz vezethet Oroszország és az észak-atlanti szövetség között. Ezt a véleményét pénteken az NRK norvég televíziós csatorna Lindmo talkshow-jában fejtette ki.

    Bevette a főtitkár a vicces sütit vagy épp a mániás napok köszöntöttek rá?

    Odesszában az ammóniaraktárak felrobbantását ráfogják majd az iráni drónokra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük