(3973) Atomháború

Tibor bá’ erősen szerkesztett fordítása online

Kétségbeesés, téveszme és meggondolatlanság: Az ukrajnai konfliktus, atomháborúvá válással fenyeget

 

Részletek a WSWS posztból

89. útban a 90. felé

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette az orosz hadsereg részleges mozgósítását, mintegy 300.000 tartalékos behívását, ami új és veszélyes szakaszt jelent a hét hónapja tartó USA-NATO Oroszország elleni, ukrajnai háborúban.

Utalva „a vezető NATO-országok egyes magas rangú képviselőinek nyilatkozataira a tömegpusztító fegyverek  Oroszország elleni alkalmazásának lehetőségéről és megengedhetőségéről, Putyin a következőket mondta:

„Szeretném emlékeztetni azokat, akik Oroszországgal kapcsolatban ilyen kijelentéseket tesznek, hogy hazánkban is vannak különböző típusú fegyverek, és ezek egy része korszerűbb, mint a NATO-országok fegyverei. Ha országunk területi egységét fenyegető veszély lép fel, valamint Oroszország és népünk védelme érdekében minden rendelkezésünkre álló fegyverrendszert bevetünk. Ez nem blöff.”

A „minden rendelkezésünkre álló fegyverrendszerre” való hivatkozás félreérthetetlen volt. Putyin atomháborúval fenyegetőzött.

Putyin utolsó, rövid mondata egy ember végső kétségbeesését leplezi le. Putyin tudja, hogy ha rá kényszerítik, meg fogja nyomni a gombot, amit szeretne elkerülni, de az nem rajta múlik.

Pénteken az orosz Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítása nem volt véletlen. A Pentagonnak el kell dönteni, hogy el tudja-e hárítani.

Putyin beszédében ezeket is mondta: „A Nyugat célja országunk meggyengítése, megosztása és végső soron elpusztítása. Most nyíltan elmondják, hogy 1991-ben sikerült feldarabolniuk a Szovjetuniót, és most van itt az ideje, hogy ugyanezt tegyék Oroszországgal is. A NATO ágyútöltelékként használja az ukrán népet, és háborúba taszította őket. Az ukrán hadsereget a NATO-szabványok szerint képezik ki, és nyugati tanácsadóktól kapnak parancsokat. Fegyveres erőink a kollektív Nyugat teljes katonai gépezete ellen harcolnak.

Az Oroszország által, Észak-Ukrajnában elszenvedett katonai katasztrófa során az ukrán erők néhány nap leforgása alatt több tucat mérföldnyi területet foglaltak el. Nem kizárt, hogy a Kreml ebből a katonai katasztrófából azt a következtetést vonja le, hogy hatalmas katonai eszkalációt kell végrehajtani, ami a NATO eszkalációjához vezetne. Paradox módon a Kreml kétségbeesett erőfeszítései, hogy megegyezzenek az imperializmussal, nem zárják ki a termonukleáris háborút kiváltó akciók sorozatát.

Putyin figyelmeztetésére, miszerint a jelenlegi konfliktus nukleáris lángokkal fenyeget, Biden néhány órával Putyin beszéde után benzint öntött a tűzre. Az Egyesült Nemzetek Szervezetében felszólaló Biden kijelentette, hogy a második világháború óta Európában a legnagyobb szárazföldi háború „egy ember által választott háború volt”, kijelentve, hogy Putyin aggodalmai képzeletbeliek. „Putyin azt állítja, azért kellett cselekednie, mert Oroszországot megfenyegették” – mondta Biden. „De senki nem fenyegette Oroszországot, és Oroszországon kívül senki más nem keresett konfliktust.”

Beszédében Biden a háború eredetének hazug bemutatását ötvözte azzal a szemtelen képmutatással, amely az amerikai imperializmus állandó jellemzője. Elítélte Oroszországot, amiért „szégyentelenül megsértette az Egyesült Nemzetek Alapokmányának alapelveit – ami nem fontosabb, mint annak egyértelmű tilalma, hogy az országok erőszakkal elfoglalják szomszédjaik területét”.

Biden el akarja felejtetni a világgal, hogy az Egyesült Államok ismételten és kirívóan megsértette az ENSZ Alapokmányát, amely tiltja a háború felhasználását politikai célok elérése érdekében. A sok közül a legkirívóbb példa a 2003-as iraki invázió volt, amely Kofi Annan akkori ENSZ-főtitkár szerint „nem volt összhangban az ENSZ alapokmányával” és „illegális”. De, ez csak egy volt az amerikai hadsereg által elpusztított sok ország közül, beleértve Jugoszláviát, Afganisztánt, Líbiát és Szíriát is, amihez hozzá kell tenni az USA által támogatott Szaúd-Arábia Jemen és Izrael Palesztina elleni háborúját.

Miközben képmutatóan moralizált, hogy elfedje azt a tényt, hogy egy jelentős nemzetközi válság nukleáris háborúhoz vezet, Bidennek egyáltalán nem volt javaslata a katasztrófa elhárítására.

De, lépjünk tovább, még ha a legrosszabbat el is kerüljük, és a helyzet nem lép atomháborúba, az eszkalációs spirál emberek százezreit fenyegeti halállal, milliókat pedig szegénységgel, beleértve Ukrajna népét is, akikre az imperialista hatalmak úgy tekintenek, teljesen feláldozható az Oroszországgal való konfliktusukban.

A médiában senki sem foglalkozott azzal, hogy megkérdezze Bident, hány életet hajlandó feláldozni az amerikai imperializmus geostratégiai imperatívuszaiért. A válasz azonban nyilvánvaló az uralkodó osztálynak a COVID-19 világjárványra adott válaszában, amelyben több mint 1 millió ember halálát tekintették elfogadható költségnek, annak biztosítására, hogy az amerikaiak profittermelő tevékenységében ne legyen fennakadás.

Én nem látok kiutat ebből a katasztrofális eszkalációs spirálból. Putyin védi országát, népét, teljesen nyilvánvaló, hogy nem engedhet. Biden gyors válasza pedig egyértelműen azt jelenti, hogy a végsőkig elmennek, mert domináns szerepüket nem hajlandóak feladni. Két kecske megy egymással szembe a keskeny pallón. A meséből tudjuk, hogy a palló közepén egymásnak esnek és mind a ketten a vízben végzik. Most miért lenne másképp.

Csak, hogy van egy olyan tétel, ami szerint, hatalmas előnyre tesz szert az, aki elsőnek lép. A Pentagon kidolgozta, hogyan hajtsák végre a meglepetésszerű, első csapást, minimális válaszcsapás lehetősége mellett. Ezt tudja a másik fél is, és ha teljesen biztos az ellenfél első csapásában, csábítást érez a dolgok megfordítására. Ilyen helyzet már volt 1983-ban, amikor majdnem kitört a termonukleáris háború, mert mind a két fél attól félt, hogy a másik elindítja. Ez azt jelenti, hogy senki se fogja megsejteni, hogy mikor indulnak. Helyette egy szép napon arra ébredünk, hogy többé már nem ébredünk fel. És ez akár holnap is bekövetkezhet.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

121 gondolat erről: „(3973) Atomháború

  1. Jövőnk fórumtárs meglátásainak helyt adok,

    miszerint a Sátán fia a Sarmat, sokkal fejlettebb, mint az apja, többek közt nem befolyásolja az indítását az indítósiló közeli nukleáris tűz valamint ICBM elhárító rakéta találata esetén is az ajándékcsomagot és a csalianyagot is élesíti és azonnal a célkoordinátákra küldi.

    Ukrajna nem fenyegetőzött atomfegyver kifejlesztéssel amúgy? Szaúd-Arábia adta volna rá a pénzt…

    Kifejleszteni egy sokrobbanófejes rakétát, azt komplex számok matematikájával alátámasztani…hát, az ilyen országoknak (műszaki felsőoktatás) lehet csak jövője egy átalakuló világrendben.

    Már megint cidriztezik a nyugati népeket, hogy aszongya: Lengyelhonban a gyógyszerellátó központokat feltöltötték kálium-jodiddal, a közhangulat felhergelésére…

  2. Tibor bá’! teljes mértékben azonos véleményen vagyunk.

  3. Félreértés ne essék, Putyin nem a népét védi, hanem a hatalmi elitet, rezsimet a klánt. A népét senki sem akarja elpusztítani (nem akarta), csak a rezsimet – mostmár ezek után otthon is – de úgy tűnik Ő kész rá, ezt kifejezre beszédében. Kész vágóhídra küldeni a fiatal, életerős dolgozó férfiakat, kész bevállalni országa pusztulását egy atomháborúban. Mindezt valami történelmi, mitológiai zagyvasággal meg összeseküvéselméletekkel tálalja. Hová lett a racionalista, megfontolt, hidegfejű Putyin? Nem tudom mi történt ezzel az emberrel, de az őrület jelei látszódnak rajta 🙁

  4. „Fegyveres erőink a kollektív Nyugat teljes katonai gépezete ellen harcolnak.”

    Mi az anyádért mentél oda?
    Mér nem mész má haza?

  5. 3 valszeg’ valami másik filmet nézel.

    Sokszor hajba kaptunk Tibor bá’-val, de ebben a témában tényleg mindent szépen, precízen kifejtett a kezdetek óta. Ha még mindig nem érti valaki, az már gáz.

    Mit nem lehet pl. Castel elemzésein megérteni?!! Még ő is kimondja – pedig ő aztán nem „russzofób” és „putlerisa”, ahogy Tibor bá’ sem! -, hogy a Nyugat hibája az egész és az eszkaláció menete a fenti és nem Oroszország hibája.

    Itt egyeseknek tényleg lövése sincs a geopolitikáról, biztonságpolitikáról, és főleg nem a nukleáris hadviselésről, ami még nem lenne baj, de melldöngetve száll bele páros lábbal komoly nevekbe, vagy például MangaM-be, hogy csak egy blogtársat említsek. Azt hogy belém is, maximálisan nem számít.

    Mellesleg – Gyartmaty – Tibor bá’ kábé tíz éve – ahogy én is – megmondta, hogy a húszas évekre gebasz lesz. Nos, az van 2020 óta. S lesz egyre rosszabb.

  6. 5 Jövőnk, lehet az Orosz-Angol fordítás volt rossz, de amiket Putyin mondott a tegnap reggeli beszédében, az egyáltalán nem egy józan, hideg fejjel, logikusan gondolkodó, erős kezű vezetőre vall. Ezt eléggé sajnálom, hogy ez lett belőle, korábban bíztam benne, ennek hittem én is Putyint és körét.

  7. Érdekes amikor liz truss-tól megkérdezték, hogy bevetne-e atomfegyvert és igennel válaszolt, vagy amikor amerika 1 honapon belül 2 minotaur rakétát lött ki, akkor egyetlen egy nyugati politikus sem tilakozott.

  8. Èn bátor vagyok ezzel kapcsolatban. Az oroszt/pootin megállítjuk bármi áron . Ismètlem ; BÁRMI ÁRON !!! A gonoszság ellen az elemi univerzális szembeállás egy exisztenciális kötelezettsèg ami a vilagegyetem szerkezetèbe be van èpítve . PUKE?in felè bármifèle engedmény az ezzel a gonosszal való megalkuvás egy aktusa ami kizárt

  9. Tibor bá’ !
    Már korábban jópárszor leírtad/kifejtetted itt a blogodon, hogy:

    Ha kifejlesztettek/legyártottak X ezer nukleáris töltetet/rakétát/bombát/robbanófejet/stb., akkor azt nem azért tették azok az országok, akiknek ilyenjük van, hogy raktárakban/atomsilókban/atomtöltetű tengeralattjárókon/stb.stb. „porosodjanak”, hanem azért, hogy egyszer bevessék őket!
    Ez most egy ilyen alkalom LEHET(séges), majd meglátjuk, (vagy nem látjuk meg, ha éjjel mellettünk robban fel, amikor alszunk 😀 ).

  10. 7. Csaba
    Kettős mérce! Röviden.
    Hosszabban:
    Amit a nyugat tesz az mindig a jó érdekében történik (akár millió civil halottal is jár). Amit a nem nyugat tesz az háborús bűncselekmény. Az USA részéről teljesen jogos, ha az érdekeit több ezer km-re a határaitól védi, az orosz pedig agresszor, ha ezt a határai mentén teszi, úgy hogy nemzettársaink védelmében lép fel.

    Apropó, ezekre a felvetésekre valahogy nem reflektálnak a nyugatfanok. Na jó, hében hóban leírják hogy: “egy elkövetett rossz nem jogosít fel egy másik rossz elkövetésére”. Ez igaz is, csak valahogy azt nem látom, hogy amikor az elsőnek elkövetett rosszat a nyugat megteszi, az igazság bajnokai szót emelnének!

  11. ” Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette az orosz hadsereg részleges mozgósítását, mintegy 300.000 tartalékos behívását, …”

    Már az első mondat kissé gyanus Tibor bá’.

    Több mint 1 millió tartalékost hív be az orosz védelmi minisztérium. Tegnap óta a WarNews247-nek információi vannak B. Putyin rendeletében végrehajtott „módosításokról”. Ezt az információt ma megerősítették.

    Az Oroszok hivatalosan bejelentették, hogy 300 ezer tartalékost hívnak be. De a gyakorlatban ez a szám sokszorosa lesz az Orosz katonai gépezet igényeitől függően.

    A WarNews247 tegnap óta megtudhatta, hogy a titokzatos „7-es pont” bekerült a hadkötelezettségi parancsba. A 7-es szám általában felfedi a fegyverbe hívott tartalékosok számát.

    A 7. bekezdés azonban kimaradt a szövegből: a 6. bekezdést a 8. bekezdés követi. A 7. pontban csak a „Hivatalos használatra” kifejezés szerepel. Az oroszok titkolták az általuk behívott tartalékosok számát.

    Természetesen nem tipográfiai hibáról beszélünk, hanem olyan információkról, amelyek nem a nagyközönségnek szólnak.

    /https://warnews247.gr/ektakto-kolpo-gkroso-v-poutin-me-to-diatagma-epistratefsis-sta-opla-pano-apo-1-ekatommyrio-efedroi-plimmyrizoun-ta-kentra-stratologisis-vinteo//

    Piszkos trükk: V. Putyin a hadkötelezettségről szóló rendelettel: Több mint 1 millió tartalékos fegyverben – Elárasztják a toborzóközpontokat (videó)

  12. Akik fel vannak háborodva Putyin elszántságán azok tökéletesen átlépnek azon, hogy Ukrajna 8 éven át lőtte a Kelet Ukrajnai szakadárokat, akik történetesen orosz ajkúak. 8 év agresszióra válaszolt agresszióval. És már rég elcsitult volna minden, ha a Nyugat (USA) nem a meglévő rend fennmaradásáért küzdene persze nem a saját faszával.

  13. 11. Tibor bá’
    Ukrajna éppen úgy létkérdés (szó szerint) a nyugati világnak és az általuk terjesztett „rendnek”, mint Oroszországnak.
    És ez itt a baj.
    Bár melyik is veszít, az megy a levesbe. Szó szerint.
    Azaz menne, mert itt jön közbe amiről Te szoktál írni. Hogy egyik rész sem vállalja fel a bukást, inkább magával rántja az emberiséget. Sámson opció! Sajnos.

    Egy reményünk van.
    Az USA még nincs felkészülve egy atomháborúra. Kellett volna neki még 2-3 év felkészülés, hogy eséllyel megvívhasson egy ilyen ütközetet. De Putyin nem adta ezt meg nekik.
    Két három év múlva Ukrajna már nem lesz tényező!
    Addig kellene valamit kitalálnia az amcsiknak.
    De mit? Mert ha bedurvul a helyzet, nincs olyan, hogy Európa kap az áldásból, ők kimaradnak. Mindenki, mindenkire kitáraz, aztán lehet elölről kezdeni pár emberöltős bunkerlét után egy rakás – bezártságtól degenerálódott – emberronccsal. Ebből nem lesz nagy technikai fejlettség az biztos.

    Szóval totyog a nyugat, mint székrekedéses galamb a háztetőn.
    Ti., ha most nekimennek a medvének, elpusztulnak azzal együtt, úgy, hogy fikarcnyi esélyük sem lenne a győzelemre/túlélésre.
    Ha nem mennek neki, akkor a medve 1 éven belül megeszi az ukránokat, és az akkora arcvesztéssel fog járni a nyugatnak, hogy attól kezdve a kutya sem fogja őket komolyan venni! Ahogy az oroszt sem venné komolyan egy ukrajnai vereség esetén. Megindulna a bomlása, de még azelőtt a valamikori SZU tagköztársaságok besorolnának nyugat mellé. Ismétlem magam, de ebből is látszik, hogy mekkora a tét mindkét oldalon.

    Azonban ha mégis sikerülne hagyományos eszközzel a medvét kicsinálni (ez a fantázia kategória, mert ahhoz az ukrán kevés, a NATO pedig ha belép, lásd a fent írtakat), onnantól megnyílna az út a nagy rivális, Kína legyőzőséhez.
    Először teljes energia és nyersanyag, plusz kereskedelmi embargó bevezetése (szárazföldön is a vazallussá tett Oo. felöl is!), közben pedig a szomszédokat felhergelik (ahogy Ukrajnát is Oo. ellen) Kínával szembe.
    Bízhattok bennünk – majd mondják – mert mi senkit sem hagyunk cserben, ahogy azt Ukrajna esete is bizonyítja.
    Na ez egy Ukrán vereség esetén nem lenne hiteles!

  14. Itt már többször is elhangzott, hogy Oroszország simán lenyomja Ukrajnát, úgyhogy nektek kellene itt a legnagyobb nyugalomban fórumozgatni.
    Vagy akkor ezek szerint Oroszország mégis vesztésre áll? Vagy elveszítheti ezt a háborút?

  15. 11. Tibor bá

    Akik a nyugat elszántságán vannak felháborodva azok meg azon lépnek át, hogy 8 éve is Oroszország volt az agresszor és a megtámadott Ukrajna akkor is a jogos önvédelmét gyakorolta. Akkor is Putyin támadott, előbb a Krímben aztán Kelet-Ukrajnában, nem hagyva más lehetőséget a megtámadottnak mint hogy szembeszálljon az agresszorral.

    Ha ez az új rend amiért Putyin harcol, hogy a nagy birodalmak erőszakkal elfoglalják a kisebb szomszédaikat, akkor nekünk is a meglévő rend fennmaradását kell támogatni, mert ebben az új rendben mi nem a nagyok közé tartoznánk akik elfoglalnak másokat, hanem a kicsik közé akiket elfoglalnak, ezt pedig nem akarhatjuk.

  16. 6.Minato Mert már Putyin is lehet be van pimpulvaés már nem nagyon tud ebből kilépni.Egyenlőre még próbálja mederben tartani a dolgokat (nem vet be atomot) , de most ugye megint újabb szankciók jöttek ellene illetve a nyuagt még több fegyvert küld ukrajnának.Így már a döntéshozatalában nem a racionalitás játszik szerepet hanem az idegállapot és a bosszú .
    Mondjuk egy atomháborúnak is van előnye: a lassú leépülés rossz mert beindulna a munkanélküliség, a küzdelem az életért (élelem,rezsi.stb…) megnehezedne. Egy atomháború meg viszonylag gyorsan ,fájdalommentesen lerendezné ezt.Ráadásul nem vagyoni alapon szelektálódna ki hanem mindenkit egyformán érintene aminek nagyon örülnék 😀

    Hát igen hiroshima óta nem volt atom bevetve, nyilván Putyint is izgatja hogy bevesse mint amikor egy gyerek kap egy új biciglit és alig várja hogy kipróbálja.Igazából még csak repülőről ledobott atombomba volt , még senki sem vetett be rakétás atombombát.Most itt lesz az alkalom hogy bevesse és az ő nevéhez fűződjön az első „rakétás” atombomba bevetése vagy az első (és utólsó) atomháború 😀 Amúgy meg ha bevetik is nem hiszem hogy egyből elszállna minden eszkalációval inkább csak kilőnek egy nagy töltetet pl. oroszok , utána meg visszalőnek egyet az oroszokra , közben meg szerintem a tévé is közvetíti majd ,mindenhol ezzel lesz tele a sajtó (tőzsde szakad stb…..).Közben meg üzengetnek egymásnak a vezetők (amit nézünk a tévében :D) hogy ha a másik nem áll le akkor jöhet a totális atom .
    Az is lehet hogy eleinte még simán menne az ipari termelés mint eddig hiszen most is megy az autógyártás, ipar meg minden ezerrel hiába van ez a helyzet.(na jó most jut eszembe a műtrágyagyártás részlegesen leállt , és talán az acélgyártás is itt ott 😀 )

    Most olyan mintha mennénk autóval 4 -en és a sofőr gyorshajtó.Sötét van és lefagyott az út.A kanyarokban is nyomja neki, nem tudni mikor pördülünk ki az árokba vagy éppen szembe frontálisan egy másik autónak Szimplán csak árokba megyünk és zúzódik a fejünk ?Vagy éppen fának és szörnyethalunk?Most az emberiség az autó 4 utasa 😀 Mentünk eddig sok száz kilométert és még nem történt baleset , röhögünk is ezen hogy több tucat veszélyes szitu volt mégsem lett baleset, de lehet épp a következő kanyarban csapódunk egy kamionannal szembe frrontálisan 😀

    Még tervezek hosszútávra is, mindenesetre izgi a téma mert egy filmnél már tudni hogy mi lesz a történet vége de itt még nem , egyátalán nem 😀

  17. 13. Majsz

    Itt vagy mindenki veszít vagy mindenki visszakavar a „helyes” útra.

    Mélyen belegázoltak a sárba, cuppognak is a csizmák rendesen.

    A Nyugat szeretné becsalni a „rosszakat” a sár közepére, majd kiugrani a szélére.
    Nem fog menni mert össze vannak kötve.
    Ja és ha a kötél elszakadna a csúnyáknak még van egy marokfegyverük
    is a zsebükben, amivel bármikor lelőhetik őket.a sár közepéről is „gyere velem pajtás alapon”!

  18. 13. majsz
    Miért legyenek idegesek az oroszfanok?
    Tudtommal az oroszok vannak Ukrajnában és nem fordítva. vagy neked más térképed van?

    Az, hogy most egyet villantottak az ukránok és elfoglaltak az oroszoktól kb. 10% korábban visszaszerzett területet, az még semmit sem jelent. Nem nagy teljesítmény úgy, hogy kb. 3:1 arányban vannak létszámfölényben az ukránok az egész frontszakaszon (a támadásnál is 5:1-hez arányban voltak túlerőben, plusz a többi nyugati támogatás!).
    Ezenkívül ezt az elfoglalt területeket meg is kell tartaniuk valahogy!
    Jön a sár, jön a tél és most már jön a „feltőkésített” több száz ezres muszka hadsereg is! Az ukránok nincsenek irigylésre méltó helyzetben, az biztos.

    Egyébként most csak melegít az orosz. Ha ténylegesen háborúba fog vonulni, na akkor csak pislogni fogunk mi itt nyugaton!

    15. Andrew
    „Egy atomháború meg viszonylag gyorsan ,fájdalommentesen lerendezné ezt.Ráadásul nem vagyoni alapon szelektálódna ki hanem mindenkit egyformán érintene aminek nagyon örülnék ?”

    Na ezt nem szeretné a háttérből a szart keverő globalista elit. Akik nem mellékesen ezért az egész balhéért felelősek!
    Ők úgy gondolják, hogy a kisember menjen, de ők megmaradjanak. Aha, ahogy Móricka elképzelte.
    Nem fog összejönni nekik. És ha igen, akkor bízok benne, hogy az atombunkereikben pár hónap után, a bezártságtól bekattanva vérben forgó szemmel és késsel a kézben fogják egymást keresni az ágyneműtartókban is.

  19. 5. Jövőnk

    Köszi a megemlékezést, de nincs ezzel valójában probléma.

    Akik általában „belém állnak”, azok áttételesen Zbigniew Berzezinski-be, George Friedman-be és Robert Kagan-ba állnak bele anélkül, hogy tudnák. Ugyanis két perc alatt kiderül, hogy általában halvány fogalmuk sincsen a jelenlegi amerikai geopolitika agytrösztjeiről, akik útmutatásai szerint halad ma a neokon irányítású Washington. Pedig Mackinder Heartland-elmélete óta ez az egyik alap tézis, erre épül Brzezinski Nagy Sakktáblája és innen jön két ökölszabály, amihez Washington azóta is foggal-körömmel ragaszkodik:
    1. Oroszország Ukrajna nélkül nem lehet újra globális nagyhatalom, emiatt Ukrajna leválasztását mindenképpen meg kell oldani
    2. Az Orosz Föderáció felbomlasztása legkönnyebben „Oroszország lágyékánál” indítható meg, ez pedig a Kaukázus, tehát támogatni kell az ottani nemzetiségek elszakadási törekvéseit

    Brzezinski, Kagan vagy épp Friedman írásai és könyvei nyíltak, magyarul is kiadták őket, ezeket el lehet olvasni – már akinek persze ideje és igénye van erre.
    Ja, rossz hír, ezek az agytrösztök nevén nevezik a dolgokat és ez nagyon nem fog klappolni azzal, amit a fősodratú napi szinten elmesél, még kevésbé azzal az Amerika képpel, amit tapasztalatom szerint az egyszerűek teli torokból nyomnak. De itt be is fejeztem ezt a témát, a jelenlegi korszellem túlhaladta ezt a műfajt, ma a lelátóról divat beordibálni nulla háttér tudással és ismerettel a ringbe, miközben folyik a nagyhatalmak közötti egyre véresebb pankráció.

    Igen, nagy baj felé tartunk, az amerikai katonai tervezők újra leporolták már a ’80-as években kidolgozott, reagan-i korlátozott európai atomháború tervét és újra csomagolták Brzezinskis papírba. Akit behatóbban érdekel, ezeknek is utána tud olvasni, nem fog tetszeni, előre szólok.
    Végezetül ajánlanám Brzezinski egyik – ha jól tudom nagyjából az utolsó – könyvét (2012-ben írta, magyarul 2013-ban adták ki), a címe: Stratégiai vízió – Amerika és a globális hatalom válsága.
    Nagyon tanulságos…

    11. Tibor bá’

    A jelenlegi világhelyzet rövid háttere:
    Az USA által képviselt pénzpiaci (spekulatív) kapitalizmus élesen szembekerült a főként Kína által képviselt ipari-termelő kapitalizmussal és folyamatosan teret veszít, ami a kizárólagos világhegemóniájuk végéhez vezet. Ez egzisztenciális fenyegetés a FED és a Wall Street (valamint a Crown) urainak, így ezt minden eszközzel meg kell akadályozniuk.
    Viszont amíg a nyersanyag exportőr (nyersanyag szuperhatalom) Oroszország egyben van, addig Kínát nem tudják kifektetni, tehát Peking „megrendszabályozásához” Oroszországon át vezet az út.
    Ha sikerül a Föderációt felbomlasztani, akkor nyílik lehetőség Kína valódi visszaszorítására, de az első alaplépés a Föderáció tönkretétele. Hogy közben az EU-val mi lesz, kit érdekel, igaziból csak egy relatív kellemetlen mellékszereplő a neokon sakktáblán.
    A Föderáció felbomlása viszont a jelenlegi orosz elit számára fenyegetés, emiatt valóban készek és képesek is végső esetben bármire.
    A világot uraló pénzpiac urai nem alkudoznak, mert számukra nincs miről, minden alku a kizárólagos világpozíciójuk elvesztését jelentené, a jelenlegi orosz elit pedig nem alkudozhat a Föderáció létéről, mert ez számukra jelentene végső bukást.
    Jelenleg ez a nagy helyzet, minden, ami most történik, vagy történni fog, ebből az alapvető háttérből ered.

    Zárszóként:
    Azt gondolom, hogy alapszinten már bőségesen körbejártuk a témát, újat nem tudok mondani, az önismétlés meg unalmas, ellenben itt a remek lehetőség másoknak kibontakozni, úgyhogy hajrá!
    Szívesen olvasnék jó ötleteket és meglátásokat, de ha lehetne kérnem, a basic szintű nyugati és keleti agitproptól kíméljetek meg, azt el tudom olvasni a híroldalakon is, hiszen másról jóformán alig esik szó a témával kapcsolatban.

    Öveket lassan lehet bekapcsolni, állítólag novembertől februárig hideg tél érkezik és kicsit rázós lesz a buli.

    op. dark winter

  20. Én is csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy november 30-as fogadásomat továbbra is tartom. Addigra otthon lesznek az oroszok. Ez a mozgósítás semmit sem jelent, eddig sem a létszámon múlt a siker, ha azon múlt volna akkor már májusban előrenyomultak volna az Ukránok, mert már akkor sokszoros „túlerőben” voltak. Az oroszok most előre menekülnek, de előbb dől Putyinra saját birodalma, mintsem valóban odaérne ez a sok ágyútöltelék a frontra.

  21. „Charles Richard admirális, az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának parancsnoka elmondta, hogy a hidegháború vége óta először szembesült az Egyesült Államok a nukleáris háború veszélyével magas szintű ellenféllel.
    Richard figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak fel kell készülnie a lehetséges ellenfelekkel szembeni gyors eszkalációra, beleértve magát az Egyesült Államok védelmét is.” (obektivno.bg)

  22. 18 – MangaM

    Miért gondolod, hogy más nem ismeri Brzezinski, Kagan, Friedman írásait vagy előadásait? Nem titkosak.
    Halford Mackinder? Alapvető dolog, aki kicsit is beleszagol a geopolitikába, szembemegy vele „az, aki uralja ezt, az uralja amazt…” Kelet-Európástul, Heartlandostul, az egész levezetésével. Lerágott csont.

    Hogy a geopolitika fontos tényező. ami alapján a világpolitika, s benne különösen a nagyhatalmak biztonság-, kül- és katonapolitikája működik? Ezt ki vitatja?
    Hogy a legmeghatározóbb tényező, ami alapján a világpolitika működik A-tól Z-ig, az összes tényezőjével együtt? Nos, én vitatom. S mellettem sok százmillió ember, ezt nyugodtan elhiheted! Értve és megértve, hogy mit jelent a geopolitika és minden, amit takar!!!!

    Nem az a gond itt, hogy bármit elnéztél volna vagy nem lennél elég intelligens, egyáltalán nem! Szerintem nagyon is az vagy! Csakhogy vannak fogalmak, történések, a világunk, maga az ember, a hatalom stb. alapvető működési mechanizmusait leíró, tudományos alapossággal átdolgozott, könyvtárnyi irodalom, amelyről nem hallottál (s veled együtt szerintem szinte senki Magyarországon), de azért még létezik. Fizikailag, természetesen.

    Igazából már az, ahogy az ellenséghez illetve a háborúhoz viszonyul, amit ugyebár jó lenne megnyerni az egyik fél szempontjából, nos, ilyen szempontból már Szun-ce „A háború művészete” nagyságrendileg értékesebb mű, mint a fent felsorolt urak közül bárki is letett volna az asztalra, ég és föld a különbség! Ez a kínai faszi százszor bölcsebb volt, mint ezek a „nagy gondolkodók” együtt!

    Azóta természetesen Szun-ce gondolatai, ami sok mindent érintettek, de messze nem mindent, jobban ki lettek bontva.

    Igazából ezáltal pontosan tudni lehet – és a mai világban tudni is kellene, mint az abc-t! – hogy például a politikusokat meg akár az ilyen brzezinskiket, friedmanokat mozgató figurákat miként is működnek, miként is tudják rendkívül csekély számuk ellenére szó szerint sakkban tartani az egész emberiséget és rángatni a sok milliárd embert, mint egy rongybábut!

    Most jön egy példa, mi az a keretrendszer, amelyet rettenetesen ki lehet még bontani és minden egyes ilyen kibontásnál információk garmadája zuhanhat az emberre.

    Tehát itt most csak példaként egy alapvető irányítási mechanizmust úgynevezett prioritásait sorolom fel, amelyet, ha egy kis embercsoport a segítségére lévő „humán erőforrásaival” a élet egyes területeire lebont, akkor uralni tudja a milliárdos embertömeget.

    1. prioritás: világnézeti információk uralása. Az alapfogalmak „helyes” meghatározása, a „standard automatizmusok” elfogadtatása. Azokról az alapfogalmakról van szó, amelyeken keresztül magát az életet, a világmindenséget nézi az ember. Ezeknek a megkérdőjelezése szinte soha szóba sem kerül, az automatizmusok ugyanis magára a gondolkodás kultúrájára hatnak.

    A többi prioritást nem bontom ki részletesen, mert ez a bejegyzés túl hosszú lenne, de felsorolom őket:

    2. prioritás: a kronológiai információk uralása a kultúra és a tudás minden területéről.
    3. prioritás: a forrásokon alapuló információk (faktográfia) uralása. Tehát például a történelem „elbeszélése” és „helyes értelmezése”, többek között.
    4. prioritás: a gazdasági és pénzügyi folyamatokat érintő információk és eszközök uralása.
    5. prioritás: a (nem nyílt) genocídum eszközeinek az uralása, amely nem csak a jelenben élő, de a jövő generációit is károsítja (alkohol, nikotin, génterápiák, új „biotechnológiák”, tudatos környezetkárosítás, narkotikumok stb.).
    6. A nyers erő eszközeinek az uralása. Az emberek fizikai likvidálása vagy megnyomorítása, de a létfenntartáshoz szükséges anyagi eszközök fizikai megsemmisítése is ide tartozik. Forró háborúk.

    Az ember az első pillantásra azt gondolná, hogy a 6-os prioritás a legerősebb; nem, pontosan fordítva van, az a leggyengébb. Ugyanis az ilyenfajta reakció reakciót szül, a győzelem is legtöbbször ideiglenes (nem mindig!). Ezek már a végső eszközöz a hatalomtechnikában jártas vezetők között.
    Az 1-es prioritás a legerősebb; ha azt akarják láttatni az embereknek a világból, ami az érdekük azoknak, akik a gyeplőt a kezükben tartják, szinte márt nyert ügyük van.

    Ezekről a dolgokról sokat lehetne írni, de most befejezem.

    Ha most az gondolod, hogy ezt itt fent azért írtam, hogy téged kóstolgassak, netán sértegessek – nem, semmi ilyen nem motivált. Elismerem a tudásodat úgy, mint nagyon sokan mások is itt. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy maga a geopolitika nem ad magyarázatot mindenre, a világ nem a geopolitika körül forog., ez lehet, hogy új a számodra. Pedig ez tény. Mondom ezt úgy, hogy magamat is érdekel a geopolitika, s tudom, hogy alkalmazzák is nagyban a nagy vagy kisebb országok; az angolszászok igenis Mackinderből kiindulva Brzezinski-ig és Fridemanig bezárólag Oroszországgal szemben. A britek vitték tökélyre az alkalmazását, korábban az európai konkurens hatalmakat iktatták ki a segítségével, csak példának okáért. Kétségtelen, hogy a Brit Birodalom alappillére volt.

    Ezek az emberek viszont nem félistenek, akikre érdemes felnézni. Csak egy cinikus tróger társaság, s a tanításaik százmilliók életébe került eddig is és milliárdokéba kerülhet ezután is.

    Különben meg Mackinder előtt is volt minden országnak, államalakulatnak vagy akár törzsnek politikája is meg földrajza is. Mackinder tételei a brit nézőpontból születtek meg. Olyan sok jót hozott ez az emberiségre? Vagy konkrétan: Magyarországra?

    A geopolitikát a helyén kell kezelni, ez a mondandóm lényege. Fontos, egyes országok külpolitikájában meghatározó, mondom, értem ezt is. De a geopolitikán túl is vannak dolgok, nem is kevés, amelyek mozgatórúgói a világunknak.

  23. Az emberi természet oldaláról (saját szakterületem 😀 ): Napról napra egyre többen emlegetik az atomháborút. A társadalom (az emberek) kezdik megszokni a megszokhatatlant. A vezetők átveszik ezt a „beletörődést” és tovább tervezik a háborút, ami mos már elkerülhetetlen, hiszen mindenki úgy gondolja. Aztán egy nagy sóhaj és valaki elsőnek megnyomja a gombot, amit gyorsan követi a többi gomb megnyomása. Aztán majd azt kell eldönteni, hogy aki élve maradt az szerencsésnek, vagy szerencsétlennek tartsa-e magát.

  24. 19.

    Az lenne a kérdésem, hogy az általad ismert, az „amerikai geopolitika agytröszt” jövőbe mutató előrejelzéseiben valahol megjelenik-e, vagy egyáltalán hogyan kezelik a Globális Klíma jelenlegi „problémáját”?

    Lehet-e az a háttérben, hogy minden-mindegy, lesz-ami-lesz.

  25. 23 – Tibor bá´

    „Napról napra egyre többen emlegetik az atomháborút.”

    Igen. De ki emlegeti? Mindenki? Miért? Mert a média is egyfolytában emlegeti? Mert a média csak leköveti az eseményeket és információt közvetít? Vagy inkább magát az információs mezőt formálja? S benne az emberek gondolatait?

    Tematizálás. Félelemkeltés. A gondolatok egy bizonyos irányba való irányítása.
    Mindennapos dolgok ezek, sajnos.Nem mai találmány.

  26. Re:24 fret
    Nem tőlem kérdezted, de én már láttam „új” világtérképet, amiben a vízrajz nagyon nem így nézett ki, ahogy most látod.
    Megvannak a szimulációk a felmelegedésre, és a hozzá kapcsolódó földrajzi átalakulásra, és megvannak a super flare utáni eseményekre is a tanulmányok, ami pontosan az ellenkezője, ami de facto jégkorszakot jelenti.

  27. 8. Ajózanèsz:
    Az igazság az, hogy ki melyik oldalon áll aszerint definiálja a gonoszságot. Mindkét oldal nem ezzel az ürüggyel harcol, hogy állítsuk meg a másikat ? Akkor kinek van igaza ? írtsuk ki akkor egymást, mert mindenki gonosz az ellenkező oldal szemében ?

  28. 22. Zsolt
    Maximálisan igazad van!
    Nem csak ezen a síkon folyik a háború. Aki csak erre, a szeme előtt zajló eseményekre figyel, vagyis békaperspektívából nézi a történéseket, nem látja az egészet kereken.
    A háború látható oka (amit annak ellenére, hogy világos, sokan /min. 90%/ nem tudnak észrevenni – még ezt, sem, hát akkor a nem láthatót!) az USA globális elsőbbségének a megtartása. Ez így van. De ez részigazság. Az egész egyik fele.
    Azonban ennél többről van szó!
    Itt nagyobb erők ütközetéről van szó, mint holmi USA, Kína meg Oo. Valamennyi csak egy eszköz!
    Röviden úgy is mondhatnám, hogy egyik oldalnak a teljes emberiség elpusztítása a célja (beleértve a magukat mindenhatónak képzelő és a folyamatokat szervező háttér „elitet” is), míg a másik oldal az arra érdemes emberek megmentésért küzd.
    Egy kis gnosztikus irodalom olvasása sok minden megvilágosítana.

    Tudom, hogy nem honlap konform amit írtam, így le is lehet venni. DE Tibor bá’nak is tudomásul kellene venni, hogy attól függetlenül hogy ő és más haladó gondolkodók ebben nem hisznek, a világot kézben tartó „elit” ebben a sok hókusz pókuszban hisz és e szerint szervezi cselekedeteit.
    Attól, hogy a bloggazda ateista és „hitbéli” igazságait logikus levezetéssel meg is tudja indokolni, attól még sok milliárd ember hisz a természetfelettiben. És ha egy vallási fanatikus hatalomhoz jut, akkor hiába alogikus érvelés, nem tudná meggyőzni, hogy az ne hite szerint cselekedjen.
    Na ez van a népeket irányítani próbáló „elittel” is. Meggyőződésesen hisznek egy nem e világi hatalomban és az az által kitűzött célban.

    24. fret
    Nem engem kérdeztél, de leírom mit gondolok erről.
    Nem veszik komolyan.
    Csak mint eszközt használják a céljaik eléréséhez. Ennek okán pedig vetítenek (a média által felkarolják és támogatják a hisztériát, sőt maximálisan rájátszanak – még Grétikét is legyártották a tömegnek) és félelmet generálnak.
    Tudják, hogy a megrémisztett tömeget lehet a legkönnyebben „terelni”.

  29. 24. Természetesen bárki leírhatja a véleményét erről.

    Csak számomra érthetelen, hogy „van” egy ismert, „tudott” klímaforgatókönyv (2026. 2030, 2050, 2100. stb.) amit el kellene az emberiségnek kerülni, és vannak forgatókönyek, amiket meg kellene tennünk azért, hogy ezt mérsékeljük, lassítsuk.

    De ezzel jelenleg homlokegyenest szembe megy mindenki, fát égetünk, szenet égetünk. Erőltetjük az alternatív energiákat, amik az átállás gyorsasága miatt csak több kárt okoznak az energetikai ellátó rendszerekbe stb.

    És közben tervezgetik a jövőt, geopolitikai startégiáznak, háborúznak, a klímával meg nem foglalkozik senki, még említésre sem kerül.

    Mire megy Amerika/Oroszo. Ukrajna „megszerzésével, ha élhetelen lesz a Bolygó pl.: 10 év múlva?

    Aki ilyen „magasságból” jövőt tervez, annak azért tudnia illene, hogy végül is mi várható pontosan.

  30. Re:29 fret
    Aki sokáig tervez az vagy hülye(Tibor bá’ erre gondolhat), vagy tud valamit, ami miatt azt gondolja amit. Mindkettő igaz, az elit egy része nem vesz tudomást sok mindenről, mert buborékban él, másik része meg elég vad dolgokat tud/csinál, és ezért tervez ilyen hosszú távra, ugyan úgy vegyes a felhozatal, mint az átlag embereknél.

  31. „Putyin utolsó, rövid mondata egy ember végső kétségbeesését leplezi le. Putyin tudja, hogy ha rá kényszerítik, meg fogja nyomni a gombot, amit szeretne elkerülni, de az nem rajta múlik.”
    Igy van. Ahogy letojták a tárgyalásos rendezéses javaslatait, ugyanúgy nem számolnak a túloldalon a következményekkel, vagy csak lekicsinylik, a végeredmény szempontjából mindegy. Ahogy egy amerikai tanácsadó nyilatkozott, nem kell atomfegyvert bevetni, elég például a fekete-tengeri flottát figyelmeztetésül szétlőni. Mintha egy hegyi pásztor kecskeóla lenne a cél, ami után már tudja, hogy hol a helye. Ebben a helyzetben csak egyszer lehet hibázni.

    „„A Nyugat célja országunk meggyengítése, megosztása és végső soron elpusztítása.”

    Ha azt látják, hogy ez a cél, akkor nem fognak mindent megtenni azért, hogy ez ne következhessen be?
    Persze, itt is írták, hogy nem az orosz népet akarják megsemmisíteni, hanem csak a vezetését. Igen, az USA vezetését nem kellene, mert nekem nem tetszik? Miért nem jó nekik a mostani vezetés? A jelcini jó volt? Nekik igen, az orosz népnek nem annyira. Ki szereti azt, ha kifosztják, de meghagyják rabszolgának. Hiába nem volt az USA gyarmattartó, a mentalitás úgy látszik rá is jellemző.

  32. 22. Zsolt

    Ha figyelmesen olvastál volna, akkor észrevennéd, hogy tapasztalatról írtam, akik általában masszívan „belém állnak”, azokról szinte kivétel nélkül kiderül, hogy fingjuk sincs ezekről a dolgokról.
    Ugyanis ha lenne, akkor eleve értenék, hogy amiről írok, annak az alapjait pont ezek a szerzők fekették le már évtizedekkel vagy egy évszázaddal ezelőtt, méghozzá írásban.

    Soha sehol nem írtam és nem állítottam olyat, hogy ezeket rajtam kívül más nem ismeri – vicces is lenne…

    Mackinder nem lerágott csont (akkor Brzezinski is az…), ugyanis a mai napig ezen elvek mentén bizony működik a dolog.
    Hozzáteszem, van egy másik, nagyjából a Heartland-elvvel egyidős, de pont az ellenkezőjét állító geostratégiai alapelv, amely szerint nem a Heartlandot, hanem a világtengereket és ezen keresztül a kereskedelmi útvonalakat kell ahhoz uralni, hogy a világot urald.
    Ezt az elvet és a Heartland-elvét egyszerre használja és alkalmazza a mai Egyesült Államok a geopolitkájában, ennek a két elvnek a gyakorlatba való átültetéséről szól a Project for the New American Century (PNAC).
    Pont a kínai BRI kezdeményezés az, ami megmutatta, hogy a Mackinder iskola helytálló és ha az USA hagyja, hogy a BRI kiépüljön, akkor pont Amerika marad ki az új vérkeringésből!

    xxx

    Megjegyzés:
    Szun Ce: Ping Fa
    Miyamoto Musashi: Go Rin No Sho
    Munanori Yagyu: Heiho Kadensho
    Hagakure
    Ezek számomra alapművek, mivel tizenéves korom óta folyamatosan budo-val foglalkozom. 16 évesen az akkori wu-shu mesterem a kezembe adta Lao-Ce Tao te King művét (Karátson Gábor fordítása, a legjobb!), hogy tanulmányozzam, majd a technikákat ilyen elvek szerint gyakoroljam.
    A későbbi mestereim más iskolákból a többi művet okították és ehhez igazították nem csak a technikai, hanem taktikai oktatás szintjeit is.
    Go dai elmélet (5 elem), kínai és japán öt elem elmélet, a katonai gondolkodás öt szintje a waza-tól a „warlord” szintig, ezek használata a taktikai szinttől a stratégiai szintig.
    A Ten Chi Yin elmélete.
    Az Ikken hisatsu jelentése és gyakorlati használata (pusztakéztől a katana-ig, Iru-pillanat).
    Nem is folytatom a sort, ebből kb. 10x annyit írhatnék és mutathatnék, mint a geopol agytrösztökből.
    De ennek a helye egy dojo, nem egy fórum.

    Tehát ne gondold, hogy csak a nyugati agytrösztök műveiről hallottam, sőt…

    De vissza a témához, ez nem egy budo ismereteket terjesztő blog és szakkör.

  33. Re:31 kakukk
    „Hiába nem volt az USA gyarmattartó”
    Nagy frászt nem az, csak szépen be van csomagolva, és nem tűnik fel.
    Mit vársz egy angolszász gyökerű társaságtól…

    Egyik ismerősömnek elsütöttem egyszer azt a poént, mikor Londonban voltam, hogy megyek megnézni a British Museumot, hogy mit loptak össze az angolok.
    Nézett rám kerek szemekkel, hogy miért mondom, de végül leesett neki… 🙂

  34. 23. Tibor bá’

    Teljesen igaz, hogy mikor már a köztudatban van, akkor valószínűleg meg is valósul.
    Mondjuk azert az atomháborúban még nem hisz mindenki, még csak a 3. Vh.-t vizionálják a legtöbben, meg a szegénységet, meg hogy 7 szűk esztendő stb.

    Ezt hívják morfogenetikus mezőnek. A mező hat az egyénre és az egyén hat a mezőre.
    A nagyságrendek egyértelműek a nagy átlagnál.
    ————————-

    22. Zsolt

    MangaM tud ezekről, ha nem is ebben a formában.

    Egyszerűen a legtöbb esetben túl udvarias, hogy nehogy a blogba nem oda illőt hozzon.

    Én köszönöm a hsz-det, ezt így még nem hallottam, máshogy már igen.
    ————————————

    Ennek megértése kulcskérdés! Ezért pofázok erről mindig.
    A többi, a geopolitikával meg a többi dologgal együtt ‘csak’ következmény. Fontosságban az összes f@szfejjel az élen csak kullognak e mögött.

    A gondolkodási sablonok, dobozok , a gondolkodás mechanizmusának kialakítása és befolyásolása az alap. Aki ezt uralja minden az övé.

    Önmagára reflektálása nagyon nehéz, hiszen az egyénnek önmaga gondolkodásáról kell gondolkodnia, miközben a saját gondolkodási mechanizmusainak vakfoltjait használja.
    Gyakorlatilag saját maga van az útban.
    Ennek részletesebb megértése és tanulmányozása komolyan megnyit bizonyos kapukat, melynek egyik hozadéka többek között pl. a kognitív disszonancia meghaladása. Hogy az emberek tömegei a kognitív disszonanciában szenvednek? Naná! Totál rögeszmések, már csak a rögeszméjüket kell alakítgatni. Vagyis a társadalmi normát, többek közt.

    A társadalmi sztereotípiák és viselkedési automatizmusok nagyrészt determinálják is azt, vagyis a társadalmat.
    A hatalom gyakorlói láthatóan több szinten is ismerik ennek működését. Ez oly nyilvánvaló annak aki szintén foglalkozik ezzel, mint az 1×1.

    A közbeszéd csak közvetve idézi elő a háborút. Előbb a közbeszédet, annak tematikáját kell kialakítani. Ez nem olyan nehéz miután tömegeket szoktattak rá a híradóra. Ráadásul az átlagos híradónéző ahogy gondolkodása hátterével, úgy érzelemvilágával és ezek kapcsolatával sincs tisztában.
    Tuti recept!
    Bármit benyalnak, minnél alacsonyabb szintű a gondolkodásuk annál inkább.

    Annak, hogy a geopolitikát vagy a fizikai világ eseményeit tartják nagyobb prioritásúnak teljesen természetes. Hiszen azon alaphiten szocializálódtak, hogy az anyag hordozza a gondolatot.
    Tehát kár itt filozofálgatni, mert bebasznak egyet az orromba és az bizony fájni fog.
    Majd rájövök mi a valóság ha nem lesz mit enni.

    Azon egy percig nem gondolkodnak el, hogy semmi nincs idea nélkül. Nemhogy még egy qrva háború.

    32. MangaM

    Ebben nincs igazad szerintem. Ez egy fórum, ahol az ok- okozat megértése nagyon fontos.

    Olyan, mintha egy házépítő fórumban állandóan a belsőépítészet fogásairól beszélnének, de az alap mint lényeget kihagyják.
    Túl udvarias vagy, de ez nem egy csak és kizárólag geopol fórum, hanem egy mindenes.
    Nem Tibor bá’ számít csak, hanem mindenki. Ez a mondókádat is mas fénybe tenné!

  35. 32. MangaM

    „…és ha az USA hagyja, hogy a BRI kiépüljön, akkor pont Amerika marad ki az új vérkeringésből!”

    Pontosan. Ha a BRI kiépül, az USA mint ezen kívül álló sziget, teljesen elszigetelődtek volna. Pontosabban, eljelentéktelenedtek volna.
    Rövid távon még tehet a megvalósítás ellen (pl. ilyen ukrán, vagy más közép ázsiai volt SZU országok fellángolásával – de ezek történelmi léptékben lepkeszárny suhogások), de hát hosszú távon nincs esélye (ha csak Kínát ki nem iktatja – aminek az előfeltétele a medve kifektetése).
    A víz hegyre lefelé folyik, az erő a kisebb ellenállás felé fog előre törni. Ha csak át nem költözik az USA Ázsiába, nem sok befolyása lesz a BRI létrejöttére és működésére. A valamikori selyemút működtetéséről sem kérdezték meg az Európaiakat, hogy mit szólnak hozzá. Egyébként ez a BRI már jó ideje működik csak egy kicsit kezdetleges szinten. De már ez is alakul!
    Sokszor mondtam én már, hogy ami az előnye az USA-nak (azaz a kvázi sziget volta) az lesz a veszte is.
    A 21. század Ázsiáé és Afrikáé lesz. Két olyan kontinensé, melyek között szárazföldön is meg lehet teremteni a kapcsolatot.

  36. 32 – MangaM

    Én mindenáron vitatkozni, pláne veszekedni nem akarok veled, ezt komolyan mondom.

    A lényeget már leírtam a korábbi hozzászólásomban: a geopolitika egy fontos, a napi gyakorlatban alkalmazott hatalmi eszköz, s az ismert, lefektetett politika mentén működik, amelyet annak idején Nagy-Britanniában alapoztak meg.
    S amelyet a világban az USA is (meg más is) szívesen alkalmaz, ahogy írtad is. Egyetértek.

    Csakhogy a geopolitika sok mindent nem magyaráz meg, nem is magyarázhat! Ezt neked kell magyaráznom? Magad írsz jó fél éve olyanokat, hogy „szembe megy minden logikával, eddigi ismerettel” stb.

    Vannak – szinte szó szerint mindent átszövő – hatalomtechnikai eszközök a geopolitikán túl is, ezt gondolom nem vitatod.
    Ha ugyanis nem lennének, minden világpolitikai esemény és hatalmi manőver sokkal érthetőbb lenne a geopolitikában pallérozott elméknek, amilyen a tied is.

    A téma részemről lezárva. Azért viszont nem kell rám haragudnod, hogy nem esek hasra a geopolitikától, annak alkalmazásától és némely „fényes képviselőitől”! Jó ismerni nézeteiket, „receptjeiket”, a gyakorlatba átültetett működésüket. Tisztelni nem kell őket, ugyan miért is kellene?

  37. 34 – Balázs

    Minden fenti szavaddal egyetértek.

  38. 36. Zsolt

    Dehogy haragszom Rád!
    De most kézled el, ha a társadalom mérnökségről, kollektív pszichológiáról, okkultista tanokról, a szubtudati programozás lehetőségeiről, a 4. ipari forradalom égisze alatt bevezetendő új pszichotechnológiák pletykáiról és még egyéb összetevőkről is regényeket kezdenénk itt írni, miközben a geopol abc sem megy néhány emberkének…

    Zömében ott tartunk, hogy a gaz oroszok háborút szítottak, mert nem volt jobb dolguk, a nyugat meg próbálja megmenteni az emberiséget, az emberi jogokat és lásd a többi hagymázas propagandát. Kész, ezen a szinten vagyunk.

  39. 5. jövőnk,

    Ismerem a legnagyobb geopolitikai agytrösztöt 🙂

    Úgyhogy továbbra is tartom:

    1. Nem lesz atomháború

    2. Oroszország hanyatlik tovább és vége lesz a mai formájában. Nem lesz világhatalmi tényező soha többé. A nagy és atomhatalom Oroszország elindult a lejtőn és már nem fog megállni a bukásáig. Bajt és sok szenvedést még okozhat, mert rombolni könnyű és a romboláshoz nem kell sok tudás. Atomháború viszont nem lesz és világháborúra sem kell számítani.

    De ígérem nem idegesítelek benneteket a „nagy” és ‘hős’ Putyin ‘igazságos’ és ‘védekező’ háborújának kitárgyalásában.

    Egyenlőre visszavonulok.

  40. 40. Jövőnk
    Egyetértek.
    Aki arra sem válaszol, hogy miért szabad Amerikának valamit, amit az orosznak nem, azzal nem lehet értelmesen párbeszédet folytatni. Eddig nagyrészt csak kinyilatkoztatott.

  41. 39. Gyarmathy

    Egyre inkább hitvita folyik. Pontosabban vannak tények, de az oroszpárti kommentelőknek most az nem barátja néhány hete, úgyhogy a vágyott igazság felülírja az ezekről való tudomásul vételt.

    Szerintem a következő 5 ablakon kieső oligarchát én most megvárom.
    Kíváncsi vagyok, mikor kommentelhetek újra! Nem kizárt, hogy még szeptemberben…

  42. Azt mondta a hírekben (jó rtl klub volt:D) hogy egyes források szerint nem 300 ezer hanem akár 1 millió katonát is mozgósítottak az oroszok.Amúgy simán lehet mert innen a net mögül ember nincs aki összeszedje az infót.Ezt még szerintem az orosz polgármesteri hivatalokban sem tudják mert nem látnak rá a másik városok behívásaira.Tehát igazából pontos számot senki sem tud szerintem még egy orosz állampolgár vagy aktakukac sem.

  43. 44. Tiborbá
    Azért nem mindegy:
    -Mondjuk behív 100 ezer embert és 300 ezret közöl a médiában>>lehet csak elrettentés,pszichológia

    -Vagy bejelent 300 ezret és mondjuk valósan 2 milliót hív be és valami nagy bulira készül 😀

  44. Re:43 Andrew
    RTL-Klub mint referencia, ezen kicsit felröhögök.
    Ne vedd magadra, nem neked szól, de tandemben ugyan az a színvonal, mint a Tények.

    Egyébként pletyka szinten volt megemlítve az 1 millió fő, de ez egy klasszikus psy op művelet az oroszok részéről, hogy a nyugati koalíció hátországa a gatyájába reccsentsen.
    Ha arra vagy igazán kíváncsi, hogy kinek fáj valamilyen lépés igazán, és ez a nyugatra különösen igaz, akkor meg kell nézni milyen reakciók születnek a szajha médiában.
    Most nagyon megy a sivítás a sorozás miatt, ergo ez valós probléma, mert az ukrán emberelőny elveszik, mert az ukrán katonák 90%-nak képzettsége nagyon alacsony színvonalú, ergo egy félig meddig képzett orosz katonával már nincsenek pariban.
    (A morált most hagyjuk, van probléma bőven mindkét oldalon)

  45. Én ezt egy színjátéknak tartom. Cél a vilg fogyasztásának csökkentése, vele együtt a fogyasztók számának optimalizálása. (Mondjuk kicsit későn, de sosem késő!)

    Ukrajnának a béke érdekében oda kellene dobni 1-2 régiót koncnak, de semmi többet!

  46. Oroszország 2024. február 20.-ig mutatja meg az amerikai ellenőrző csoportnak a legújabb Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétát a Krasmash vállalatnál.
    Az ellenőrző csoportnak megmutatják a rakéta-szerelvényt a hiperszonikus robbanófejek nélkül, annak első fokozatát, valamint a szállító- és kilövő konténert. Az előadás során a méréseket hosszmérővel, mérleggel, szintezőkkel és mérőrudakkal végzik. 20 színes fénykép elkészítését is engedélyezik.
    Meg kell jegyezni, hogy az ilyen meghívás alapja az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, a stratégiai támadófegyverek csökkentését és korlátozását célzó intézkedésekről szóló szerződés (START III).

    (Megmutatják nekik, hogy eszükbe se jusson Európát romhalmazzá változtatni az ukrán nácik megmentése érdekében.)

  47. 49. János

    Az atommal fenyegetőzés a gyengeség jele. Annak a beismerése, hogy a nagynak és erősnek hitt orosz hadsereg nem képes legyőzni Ukrajnát. Amikor már csak az atommal tudnak fenyegetőzni, akkor nem maradt semmi más amivel fenyegethetnének.

    Ez nem erőt hanem kétségbeesést mutat. Putyin ezzel lesüllyed Kim Dzsong Un szintjére. Ő sem ért el semmit a nukleáris zsarolással, csak elszigetelte magát. Jobban tennék ha nem fenyegetőznének ezzel mert csak lejáratják magukat.

    A világ többi nukleáris hatalmának nincs szüksége rá, hogy fenyegetőzzön az atomjával, ők felelősen viselkednek ezzel a hatalommal.

  48. 50. Tilinkó
    Beszélsz butaságokat. Az ukrán kb. teljes erőbedobással plusz az egész nyugati világ támogatásával harcol, addig Oo. 150 e katonát küldött be (holott min. 1:3 kellene legyen az arány a támadó javára). Ennek tükrében értékeld az orosz gyengeséget.
    Na de majd megváltozik a véleményed amikor egymillió muszka megy neki az ukránoknak!

    A nukleáris fenyegetés usankának szól, aki nyíltan beszél Oo. elpusztításár!

  49. 51. Bendegúz

    Oroszország is bevetette a teljes szárazföldi haderejét, ami nem volt elég, ezért kell most képzetlen és motiválatlan civileket bedobnia ebbe az értelmetlen háborúba. De amit a profi hivatásos katonákkal nem tudtak elérni azt a civilektől sem várhatják el.

    Senki nem beszél Oroszország elpusztításáról, senki nem akarja megtámadni őket, senki nem akarja megsérteni a határukat, soha senki nem mondott ilyet. Amiről szó van az Ukrajna megvédése, mert őket akarják elpusztítani, nem Oroszországot. Attól, hogy megvédik Ukrajnát nem pusztul el Oroszország, sőt érintetlen marad.

  50. 52.Tilinko
    „Senki nem beszél Oroszország elpusztításáról, senki nem akarja megtámadni őket, senki nem akarja megsérteni a határukat, soha senki nem mondott ilyet. ”

    Becsapták az oroszokat a NATO keleti bövutés kapcsán. Folyamatosan NAto és USa katonai bázisokat telepitettek az orosz határra. 2003-tól gyakorlatilag propaganda háborút inditottak Oroszország és Putyin ellen, 2014 töl pedig gazdasági háborút inditottak Oroszország ellen. Oroszország határai, a baltikumba, Romániába stb olyan fegyverrendszereket vittek, – azt mondván, hogy ezek „védelmi rendszerek” – melyek kompatibilisek az első csapásmérő Tomahawk rakétákkal és gyakorlatilag percek alatt elérték volna Moszkvát.
    Ő, igen. „Megigérték” – akárcsak a NAto bövitést – hogy nem fognak támadni. Aki nem pusztán az atlantista félnótás propagandából cuclizza a hireket, az tudja, hogy washingtonban létezik a megnyerhető atomháboró elve, melynek lényege, hogy ha egy preventiv csapás keretében kiiktatják az orosz védelmi egységeket, akkor nagy az esélye , hogy minimális veszteséggel leradirozzák az oroszokat a térképröl.
    Nos, ennek e támadó rendszernek az egységei települtek folyamatosan az orosz határra, közép ázsiától a baltikumig.
    Az már csak hab a tortán, hogy Ukrajnát 8 éve fegyverzik fel ( Hitlernek elég volt 33-tól 39-ig 6 év, hogy nekimenjen a gyöztes Nyugatnak. ) Utoljára pedig Zelenszkij bejelentette, hogy itt az ideje, hogy Ukrajna atomfegyverekre tegyen szert.
    ( az megvan, hogy Izrael, az atlantisták kedvence ennél sokkal kevesebbért , már kezdeti szakban szokott odacsapni? Nos, Putyin idáig várt és tárgyalt.

  51. 52 – Tilinkó:
    Utálok személyeskedni, de Tilinkó fiam ülj le és ne szólj hozzá, mert semmit se tudsz a nyugati propaganda ismétlésén kívül. Csak egy: olyanokat hívnak be, aki egy éven belül szerelt le és előtte kiképzést kapott a modern fegyverek kezeléséből.

  52. 52 Tilinkó
    Ismered a három kismalac meséjét?
    Mikor a farkas esdekel, hogy ereszd be legalább egyik lábamat a házadba, mert megvesz az isten hidege, a kismalac köteles lett volna gyanakvás nélkül beengedni, hiszen nem volt semmi bizonyíték rá, hogy a farkas őt meg akarja enni.
    Ehelyett az álnok kismalac csapdába csalta a farkast, egy zsákba került, aztán jól leforrázták, teljesen ártatlanul, hiszen ő csak meg akart volna melegedni…
    És tényleg nem volt rá bizonyíték, hogy a farkas rossz szándékkal akart volna bemenni, tehát a kismalac a vétkes az eseményekért…
    Ismerve az USA viszonyulását az oroszokhoz,és a korábbi amerikai katonai akciókat a világban, csodálkozol, ha az oroszok rosszhiszeműen értékelték a kialakuló helyzetet?
    És ezt érezni kellett volna a másik félnek is.
    Pontosan tudták, hogy így fog reagálni, de éppen ez volt a cél…
    Az oroszok alternatív lehetősége az lett volna, hogy beengedik a farkast.

  53. Tisztelt vitázók!
    Nem csodálkozom azon,hogy ezen az oldalon is két pártra szakad a közvélemény .vannak Orosz barátok és vannak Amerika barátok.Talán végletekig leegyszerűsítem a dolgokat,de a lényeg mégis csak ez.Pedig már régen túl lépte a valóság ezt a ki kinek drukkol álláspontot.Teljesen egyetértek Tibor bá-val.Talán nem tudjuk eléggé megérteni,de itt egy atomháború küszöbére lépett a világ.Itt már nem arról kellene vitázni ,kinek van igaza,ki a rossz és ki a jó,hanem arról,hogy mindennél pusztítóbb háború fog bekövetkezni.Sajnos a politikusok alkalmatlanok egytől egyig,mert nem tudják ezt a katasztrófát leállítani,sőt még olajat öntenek a tűzre.Ha a háború fél évét nézem ,egyre inkább belesodródott a világ ebbe a konfliktusba.Talán az lesz amit megérdemlünk.A szerencsésebbek újra kezdhetik majd.Én részemről ha újra kezdhetem Amerika nélküli Európát szeretnék építeni!

  54. 50.-52. Tilinkó:

    1. A nukleáris zsarolás nem keleti találmány, íme pár szösszenet nem Keletről is – kis történelem:
    1950. Truman elnök nyilvánosan kijelentette, hogy a koreai háború idején a kínai célpontok elleni atomcsapások kivitelezése „aktív mérlegelés alatt áll”.
    1953. Eisenhower elnök atomcsapással fenyegetett, ha a kínaiak megtagadják a koreai fegyverszüneti tárgyalásokat
    1961. Nagy Britannia Nemzeti Levéltár, atomfenyegetés Kína ellen Hong Kong kérdésében
    1982. Argentína Falkland/Malvin-szigetek: atomfenyegetés Argentína ellen (Francois Mitterand állítása)
    1991. Öböl-háború: Izraeli atomfenyegetés Irak ellen, ha az vegyi csapást indít
    2002. USA: A Bush adminisztráció bejelentette, hogy atomcsapással válaszolnak egy esetleges iraki vegyifegyver támadásra
    2018. január 2. USA: Donald Trump nyílt atomfenyegetése Észak-Korea ellen.
    Ebben a kis listában természetesen nincs benne a hidegháború alatti folyamatos USA-Szovjetunió egymással szembeni atomfenyegetése – mert ez heti rendszerességű volt -, a kubai rakétaválság és nincs benne a nem nyugati atomhatalmak atomfenyegetése.

    2. „Oroszország is bevetette a teljes szárazföldi haderejét, ami nem volt elég, ezért kell most képzetlen és motiválatlan civileket bedobnia ebbe az értelmetlen háborúba.”

    Nem.

    3. „Senki nem beszél Oroszország elpusztításáról, senki nem akarja megtámadni őket, senki nem akarja megsérteni a határukat, soha senki nem mondott ilyet.”

    Ez sem igaz, de ha ragaszkodunk az általad leírtakhoz, akkor ezek csak szép szavak. A katonai tervezők nem a szívhez szóló lágy dallamokat értékelik, hanem a valós katonai mozgásokat, telepítéseket és a kiépített potenciálokat.
    Mást mond a száj és mást tesz a kéz…

    53. Fényhozó Kerub

    Ez Gorbacsov nettó kreténsége volt, egy szóbeli ígéretre kivonta a teljes haderejét Kelet-Európából és elkezdte leszerelni az akkor még 30 ezres atomarzenálját.
    Hozzáteszem, hála az égnek, hogy hazamentek és leszereltek, de ez így elb@szott ötlet volt – nem a tett volt a gond, hanem a mód.

  55. 56. sandor55

    +1 like!
    Teljesen igazad van, ha bekövetkezik egy atomháború, onnantól teljesen lényegtelenné válik ez az egész szófosás.

    USA DEFCON: level 3
    Europe DEFCON: level 2 (!!!)

    Az orosz mozgósítás – papíron – Ukrajna/NATO ellen megy.
    De mi van, ha nem ez a valós ok?
    Ki meri azt kijelenteni, hogy ez a mozgósítási lépés (és a későbbiek) nem a hátország további működtetése miatt szükséges?
    Például egy masszív orosz-NATO (atom)csapásváltás utánra…

  56. Nos, nem ijesztgetésképpen, de néhány korábbi információ:

    Oroszországban több ezer új atombunker épült, illetve újítottak fel, csak Moszkvában 5 ezret! 2015 körül Washington rákérdezett Moszkvára, hogy ez most mi? Nem jött orosz válasz.
    Pár évvel ezelőtt a Föderáció elrendelt egy több napos PV gyakorlatot, amibe összesen 40 millió ember került hosszabb-rövidebb időre bevonásra. Ekkora léptékű polgári védelmi gyakorlat utoljára a hidegháború legsötétebb időszakában volt a Szovjetunióban.
    A Yamantau-hegységben amerikai műholdak hatalmas földalatti építkezéseket lepleztek le már az 1990-es évek közepétől, az oroszok a mai napig csak kitérő válaszokat adnak az USA-nak a létesítménnyel (létesítményekkel) kapcsolatban.
    https://www.nytimes.com/1996/04/16/world/despite-cold-war-s-end-russia-keeps-building-a-secret-complex.html

    A dugini eszméken nevelkedett eurázsista orosz elit – sajnos – egy fokkal sem jobb, mint az amerikai neokon elvtársaik, számukra egy atomháború nemhogy tabu, hanem egy teljesen reális opció.
    Addig viszont, amíg a neokon elit a meglévő hatalmát akarja megmenteni ezzel, addig az eurázsista eszméket követő elit a jelenlegi világrendszer lebontásában (lerombolásában) gondolkodik, mert véleményük szerint a mostani rendszer játékszabályai miatt a pálya egy irányban lejt.
    A világ tragédiája, hogy a két, elvileg ellentétes centrum eltérő célokból, de mégis ugyanabba az irányba tolja az eseményeket.
    Egyszóval jó nagy sz@rban van a világ.

  57. 57 MangaM

    Tény, hogy a szárazföldi haderejükből bevetették akit csak tudtak. Ha lennének még bevethető hivatásosaik akkor nem mozgósítanának civileket. Ezek az emberek hiányozni fognak a munkahelyükről ami tovább rontja a gazdaságot, hiányozni fognak a családjuknak ami tovább rontja a hangulatot, a mozgósítás miatt menekülnek az emberek akik így se dolgozni se harcolni nem fognak. Ez egy olyan káros lépés amit csak azért tesznek mert rákényszerültek, ha maradtak volna bevethető katonáik őket küldenék, de nem maradtak.

    A nyugat nemhogy Oroszországot nem akarja megtámadni, de még Ukrajna területén sem akar harcolni Oroszországgal. Csak anyagi segítséget nyújt Ukrajna jogos önvédelméhez, ennyit tesz nem többet. A NATO katonái nem fognak háborúzni még Ukrajnában sem, Oroszországban végképp nem. A jogos önvédelmi támogatást folytatni fogják amíg felszabadul Ukrajna de ők megállnak az orosz határnál, megálltak a határon Kijevnél is, Harkovnál is, senki nem fog orosz területre lépni.

    Oroszországot senki nem fenyegeti, csak az ukrajnai kalandjukat fenyegeti kudarc.

  58. 54 Tibor bá

    Ez igaz, hogy csak olyanokat hívnak be akik már kaptak kiképzést, de egy olyan országban ahol sorkatonaság van ez mindenkire igaz aki nem alkalmatlan. Ettől függetlenül a mozgósítottak civilek voltak, akik nem akartak bevonulni, ha akartak volna megtették volna az elmúlt fél évben magas fizetségért, de nem akarták.

    Tőlük várja azt Putyin amire a profi hadsereg nem volt képes? Mert szerintem csak azért áldozza fel őket, hogy ne kelljen beismernie mekkora hiba, sőt történelmi bűn volt ezt a háborút elkezdenie.

  59. Kínának most kéne Szibériát bekebeleznie. Ebben a helyzetben kb. kegyelemdöfés volna mindez a ruszkiknak.

    De félretéve a cinikus viccelődést: szerintem az oroszok alapvetően a védekezésre állnak így be, és e célból mozgósítanak „részlegesen”. Putyin a kulisszák mögött már egyezkedne és kihátrálna.

  60. 55 hubab

    Találó a farkasos mese, de itt most Putyin a farkas aki belépett a szomszéd házába és Zelenszkij a kismalac aki bezsákolta a farkast.

    Oroszországba továbbra sem lépett be senki és nem is akar. Én ugyanezt mondanám akkor is ha Oroszországba lépnének be, hogy joguk van az önvédelemre a saját országukban, de most erre Ukrajnának van joga.

  61. 60. Tilinkó

    “ Csak anyagi segítséget nyújt Ukrajna jogos önvédelméhez, ennyit tesz nem többet.”

    Tényleg ekkora az információ hiány/sötétség a fejben, vagy fizetségért dolgozol?

  62. 64 – Gyurma:
    El nem tudom képzelni, hogy a nyugati propagandát benyalok miért jelennek itt meg. Hülyék mint a segg és azt hiszik, hogy majd ők felvilágosítanak minket.

  63. 60. Tilinkó
    Akiket most behívtak a részleges mozgósítás okán, őket majd csak kb. 2023. januárjában engedik ki a frontra.
    Addig még sokat fognak tanulni, gyakorolni, összeszokni. Jó részük a frontkatonák háttértámogatását fogja szolgálni.
    Szerintem.

  64. Sorkatona nem vethető be külföldön… bazmeg, ha ennyire nem értesz hozzá Tilinkó, inkább fogd be a p@fádat.

    Elnézést a többiektől.

    U.I.: És senki ne mondja, hogy a nevezett személy régi blogtárs…

  65. 60. Tilinkó

    Pls, ne legyetek már ennyire fafejűek! Nehogy megsértődj, nem bántalak!!!!!

    A békeidős haderő kb. 20%-a van bent Ukrajnában, a Távol-Keleten, a Baltikumban, Kalinyigrádban, Belaruszban és a közép-ázsiai régióban állomásozik az orosz haderő „maradéka”.
    Ebben nincsenek benne a belügyi alakulatok, a fegyveres milíciák és természetesen a tartalékos katonai létszám.
    Komolyan elhitették itt mindenkivel, hogy a teljes orosz haderő bement Ukrajnába és a maradék 17 millió négyzetkilométeren és 20 ezer km-nyi szárazföldi határon nem maradt katona?
    Brutál hülyítés folyik a csapból is.
    Oké.
    A Nyugati Katonai Körzet erőinek 80%-a van bent, de ez a teljes orosz haderő 20%-a csak, ugyanis a Föderáció hadereje 4 plusz 1 katonai Körzetre van bontva.
    (Nyugati KK, Központi KK, Keleti KK, Déli KK és az Északi Flotta, mint önálló körzet a sarkvidéken.)

    Akiket most behívnak, azok mennek a maradék 4 Katonai Körzetbe, onnan pedig vezénylik át ide az eddig ott lévő egységeket.
    Ez a „jobbik” eset.
    A rosszabbik eset, hogy nem ezért van mozgósítás, hanem azért, mert sok katona kell majd belföldön…, az előbb már leírtam, hogy miért.

    62. Fütyök Rutya

    Jó ötlet, szerinted az orosz atomarzenál fele kire/mire van?
    Orosz srtat erők: 2200-2400 db töltet, ebből 1500 db azonnal bevethető. Orosz taktikai arzenál 2400 (3000?) db, ebből azonnal bevethető 450-800 db.
    Kínai arzenál?
    Kínai rakétavédelmi rendszer hogy is áll? Ja, majd az oroszok építik ki nekik egyszer…- erről van már megállapodásuk, csak szólok.
    Kínai populáció eloszlása? 400 millió kínai kb. 40-50 nagyvárosban él. Kb. 100 db orosz nukleáris robbanófej bevetése esetén Kína lakosságának 50%-a, iparának 85%-a elpusztul 20 percen belül. Ez csak 100 robbanófej volt, 200 robbanófej esetén egész Kína véget ért.

    65. Tibor bá’

    Sokan kritika nélkül benyelik a nyugati és bizony a keleti propagandát is. Itt vergődünk hónapok (évek?) óta, hogy tisztuljon a kép, de ez reménytelen ügy. Széllel szemben lehet, de nem érdemes pisálni, fogadjuk el azt, hogy sokan így tudják és így látják, aztán úgyis lesz, ami lesz végül.

    Szavazzuk meg: Rúgjatok ki a fórumról! Légyszi! Nagyon nehezen állom meg, hogy ne szóljak hozzá, pedig már semmi értelme.

  66. 67. Jövőnk

    Számítok Rád a kirúgási szavazatnál!

  67. Olvastátok, hogy Kínában puccs lenne? Ez valami kacsa, vagy valós lehet? Tud valaki valamit?

  68. 68 – MangaM
    Ha az utóbbi időben az abszolút hülyék kaphatnak itt szót, te miért ne beszélhetnél?

  69. 63. „Putyin a farkas… Zelenszkij a kismalac „
    30 éve én is ilyen „egyszerű mint a faék” stílusban álltam hozzá 🙂 , de azóta csak dőlnek a kérdések mint a csontvázak a szekrényből.
    Annak idején a VSZ megszűnt, miért nem szűnt meg a NATO is ? Miért kellett vele felduzzasztani a közép-európai államokat ? 2000 körül Putyin is belépett volna, miért nem akarták ? Mi volt 9-11 valódi oka , és utána miért dúlták fel az amerikaiak a Közel-keletet ? A 2014-es ukrán (amerikai) puccs után a krími orosz támaszpontnak mi lett volna a sorsa, ha nem csatolták volna el gyorsan az oroszok ?
    Megannyi kérdés, amikre aki akarja megtalálja a választ. A nyugat és Oo. árnyéka nem sokban különbözik, csak a jóval gazdagabb nyugaton díszesebb a csomagolás és finomabbak a módszerek (látszólag passzív agresszor)

  70. 67. Jövőnk

    Sorkatona nem vethető be külföldön, mégis februárban az első sorban tolták be a sorozott tizenéves kölyköket. Magánhadsereg illegális Oroszországban, mégis ott harcol Putyin séfjének magánhadserege is, most épp börtönökben és hajléktalanszállókon toboroznak. Egy elnök két ciklust tölthet be az alkotmány szerint, mégis az ötödik ciklusára készül Putyin.

    Maffiaállamban mindegy, hogy mi van a törvényekbe írva, mert a maffiát nem érdeklik a törvények, vannak ott szép törvények demokráciáról, szólásszabadságról, emberi jogokról is, mindre magasról tesznek.

  71. 74 Tilinko
    „Maffiaállamban mindegy, hogy mi van a törvényekbe írva, mert a maffiát nem érdeklik a törvények, vannak ott szép törvények demokráciáról, szólásszabadságról, emberi jogokról is, mindre magasról tesznek.”

    Olvasgass, tanulj, néz át más forrásokat is , mint a 444 és társai. Leirásod egyébként tökéletesen megfelel pl. az USA dolgaira: arrafele az emberek csupán szavazhatnak, de nem választhatnak, a sajtó nem hireket közöl, hanem sztorikat gyárt- hogy te és a nagyközönség olyan butaságokat kiabálj, mint amit most itt szépen visszatolsz.
    Az megván már, hogy Irakban nem voltak tömegpusztító fegyverek? Csak, hogy valami alapozás történjen, ha már erre vetödtél…..

  72. 73. László
    ” de azóta csak dőlnek a kérdések mint a csontvázak a szekrényből….”

    Úgy mint például:
    Proxy Háború a szárazföldön, de az Oroszok és az Amerikaiak együtt az űrben!
    „Egy amerikai űrhajós és két orosz űrhajós ma indult el a Nemzetközi Űrállomásra, amely az ukrajnai háború közepette Moszkva és Washington együttműködésének ritka pillanata.
    A Szojuz rakétát a tervezett időpontban, 16:54-kor (Görögországi idő szerint) indították a Kazahsztáni orosz Bajkonuri űrkikötőről.
    A legénység hat hónapot tölt az ISS-en, ahol jelenleg az orosz Olegy Artemiev, Denis Matveyev és Szergej Korszakov, az amerikaiak Bob Hines, Kiel Lindgren és Jessica Watkins, valamint az olasz Samantha Cristoforetti tartózkodik.
    Az ISS, az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Oroszország és az Európai Űrügynökség együttműködésének gyümölcse, két részre oszlik: az amerikaira és az oroszra. A pályán maradás az orosz meghajtórendszeren múlik, míg az amerikai rész kezeli az elektromos áramot és a túlélési rendszereket….

    /https://www.militaire.gr/polemos-sti-gi-alla-rosoi-kai-amerikanoi-mazi-sto-diastima//

  73. 68 MangaM, és Jövőnk:

    Ne vesszen el a lelkesedésetek csak azért, mert más véleményen levő emberek is írnak ide. Ettől még nem lehet tudni, hogy a több tízezer olvasó többsége hogy gondolkodik.

    Amúgy nagyon sok hasznos gondolatot adtok nekünk, ami akár az életünket is megmentheti egy döntési helyzetben.

    Lenne egy kérdésem mindenkihez:
    Örülnék, ha megosztanátok a véleményetek arról, hogy Magyarországi nagyvárosok, katonai támaszpontok a jelen ismeretek szerint kis, vagy nagy eséllyel lennének célpontjai egy orosz nukleáris csapásnak.
    Vajon Magyarországon is kiiktatnák-e egy megelőző csapás keretében a katonaságot, a nagyvárosokat, az ipart, vagy inkább nem szennyeznék be, és hagyományos fegyverekkel, esetleg fegyverek nélkül tervezik elfoglalni? Mert gondolom svájci mintára nem maradnánk függetlenek :-).

    Nálunk elvileg nincsenek nukleáris fegyverek, így valószínűsíthető, hogy nem leszünk célpontja egy (meglepetésszerű) stratégiai csapásnak?

    Tudom, hogy EMP, kilőtt atomerőművek, tűzviharok, nukleáris tél, de még egy polgárháború esetén is felborulna az élet, de kíváncsi vagyok a válaszotokra a fenti kérdésben.

  74. 75 – Fényhozó Kerub

    Kínában jelenleg nagyon kemény belső hatalmi harc zajlik. Ez a Kínai Kommunista Párt közeledő, október 16.-án kezdődő kongresszusán fog majd kicsúcsosodni, ahol majd megválasztják a Központi Bizottság tagjait, akiknek nagy hatalom összpontosul a kezeikben.
    Ne legyen illúziód afelől, hogy a KKP-n belül is több frakció létezik; vannak, akik a külpolitikát illetően egyértelműen Oroszország felé húznak, vannak, akik kiegyeznének az USA-val, de vannak, amelyek számára a prioritások, hangsúlyok teljesen máshol vannak (pl. kemény Japán ellenesség, erősebb dominancia a Csendes-óceán térségében, Afrika-politika stb.) és ez még csak a külügyi vonal, a gazdasági politika kérdése még fontosabb egyes frakcióknak; világos persze, hogy minden mindennel összefügg.

    Az amerikai mélyállam-barát frakció majd megpróbálja megbuktatni a jelenlegi kínai elnököt is vagy legalább mérsékelni a hatalmát a kínai belső hatalmi hierarchián belül. Az amcsik nagy erőket mozgósítanak, erről se legyen senkinek illúziója, pláne, hogy éppen a 20. kongresszus lesz most, ami a Szovjetunió további sorsában egyébként szintén sorsdöntőnek bizonyult, ez egy hosszú, külön téma, ebbe most nem megyek bele.

    Szóval ezek a kulcsfolyamatok a „kínai kavarás” mögött.

    Ugyanez igaz lesz Oroszországra és Iránra is, ez utóbbiban már megy egy destabilizációs kísérlet, ez messze nem csak az iráni drónokkal függ össze, amelyek jól teljesítenek Ukrajnában, hanem jóval inkább az örmény kérdéssel (a kurdok ismét csak eszközök, business as usual). Az iráni azeri kisebbség helyzete is fontos szempont.

    A kicsi Örményország szerepe a globális politikában jóval nagyobb, mint azt a legtöbben gondolnák, sok vetülete van ennek a kérdésnek is, de ez is egy külön téma. Nem véletlenen az sem, hogy a világon az egyik legnagyobb amerikai nagykövetség éppen Jerevánban működik, szerintem talán az első háromban is benne van, de ebben most nem vagyok 100 %-ig biztos, nem néztem utána, de mindenképpen egy – főleg Örményország jelenlegi méreteihez képest – nagyon túlméretezett diplomáciai misszió (például Kairóban van hasonló, az egyiptomi talán nagyobb is).

    Az 5. hadoszlopok maximálisan aktívak lesznek az elkövetkező hetekben, hónapokban Oroszországban, Kínában, Iránban is, ezek kulcsfontosságú országok (Eur)Ázsiában, plusz persze India, s csak egy szinttel lejjebb van például Indonézia, Szaúd-Arábia, Törökország stb. Nem lebecsülve semmilyen más országot.

    A sarokba szorított patkány nagyon veszélyes. Maga az USA is hatalmas problémákkal küzd, az ő helyzetük sem annyira stabil, mint mondjuk 10-15 éve, gondok garmadája tornyosul föléjük is, amelyekkel meg kell(ene) küzdeniük.
    Minden módszert latba vetnek majd, de ezt jól tudják az ellenlábasaik is, ezeket a dolgokat sokkal jobban fejben tartják és látják Moszkvában, Pekingben, Teheránban, mint bárki Európában.
    Az elit sehol sem egységes, Washington sem kivétel ebből a szempontból.
    Európának az ilyen magas szintű „játékokban” nem osztottak lapot. Legföljebb a képébe dörgölik a tökfilkót…

  75. 62. Fütyök Rutya
    Az oroszok védekezésre rendezkednek be és egyezkednének?!
    Hát…., csak szólók, kurvára nagy pofára esés lesz a nyugaton, rövidesen.
    Nincs ereje, nem fog támadni, csak ukrán propaganda, hogy az orosz támadni fog nyugat felé.
    Sajnos valamennyi „hír” hamis!

  76. A magyarok 85%-a Putyinnak drukkol ebben a háborúban egy közvéleménykutatás szerint, a hozzászólók megoszlása ebben a blogban kb. tükrözi a hazai népességet. Most vagy az átlag népesség ilyen bölcs, vagy itt van egy kis gond a reális helyzetértékeléssel. Eközben az orosz haderő morzsolódik fel, ma épp 4 repülőgép és egy helikopter a veszteségük, mert a szárazföldi erejük már akkora bajban van, hogy kénytelenek a józan észt meghaladó kockázatot vállalni a légi támogatásban. A most bevonuló tartalékosokat meg nem tudják felfegyverezni rendesen, keringenek az orosz csatornákon a rozsdás kalasnyikovokról a képek. Egy elcseszett, szürreális tragikomédia ami ebben a konfliktusban zajlik.

  77. 81. Vlagyimir

    Ön kinek drukkol? Ukrajnának vagy Oroszországnak?
    Kötve hiszem, hogy ez volt a közvélemény kutató kérdése.

    Inkább valami ilyesmi, hogy Ön szerint okot adott Ukrajna az Orosz támadásra?
    Vagy, Ön szerint ki nyeri a háborút? Mert, ha az utóbbi kérdésekre azt válaszolja a 85%, hogy Oroszország, akkor aki közreadta a kutatás eredményét, prejudikál.
    Ugyanis azt feltételezi, aki Orosz győzelemre számít az az oroszoknak drukkol, mi több, velük szimpatizál.
    Hibás következtetés.

    A 85%-ot melyik kutató mérte? Van róla linked?

  78. A rozsdás Kalasnyikovok mellett amúgy az is megérne egy misét, hogy milyen állapotban van a ruszkik atomfegyver-arzenálja…
    A katonai költségvetésükben mindig ott volt egy nagy adag pénz a stratégiai arzenál fenntartására és korszerűsítésére. Felhívás egy táncra, egy korrupt országban. Az orosz oligarchák valamiből vették azt a kurva sok drága jachtot meg ingatlanokat, nem csak a szorgos munkával megkeresett pénzből.
    Alább olvasható egy amerikai mérnök kommentje:
    „Nagyon valószínűtlennek tartom, hogy Oroszország nukleáris arzenálját megbízhatóan karbantartsák. Én úgy becsülöm, hogy Oroszország nukleáris robbanófejeinek körülbelül 5%-át tartották megfelelően karban az elmúlt 10 évben, legalább egyszer.

    Először is, a karbantartás finanszírozása egyszerűen túl csábító – évente legalább 325 millió USD-ról beszélünk a karbantartás finanszírozására. Az illetékes tábornokok és oligarchák nem tudtak ellenállni annak, hogy elvegyék a pénz nagy részét és a saját zsebükbe tömjék.

    Másodszor, a megfelelő karbantartáshoz szükséges anyag – a trícium gáz – nagyon értékes és a feketepiacon értékesíthető. Így még ha a karbantartásra szánt pénz egy részét megfelelően is használták fel, a bázisparancsnokok és a technikusok könnyen átirányíthatták a tríciumgázt más célokra. És lefogadom, hogy a Kreml nem igazán tudja, mely robbanófejeket tartották karban megfelelően, és melyeket nem (bár lefogadom, hogy dolgoznak ennek kiderítésén).

    Oroszország kleptokrácia, és az orosz hadsereg hadtápjának a szintjét az egész világ láthatta az elmúlt hónapokban. Tehát számomra nem hihető, hogy Oroszország nukleáris arzenálját megbízhatóbban tartják fenn, mint a hadsereg többi részét.

    Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nem karbantartott nukleáris robbanófejek ne lennének veszélyesek – csak más módon veszélyesek, mint egy hagyományos nukleáris fegyver.

    A maghasadás elérése érdekében – ami a legtöbb kárt okozza és a gombafelhőt hozza létre – a hagyományos robbanóanyagokat úgy alakítják ki, hogy a hasadó anyagot trícium-gázfelhőben sűrítsék össze (ez persze egy nagyon leegyszerűsített megfogalmazás, de most nem mennék a részletekbe). Egy nukleáris robbanófej, amelyet nem tartottak karban, nem biztos, hogy képes hasadni, ugyanakkor még mindig sok hagyományos robbanóanyag van benne – és néhány hasadó nukleáris anyag.

    Tehát attól még, hogy a robbanófej nem éri el a hasadást, az ugyanúgy felrobban, és szétszórja a nagyon radioaktív nukleáris anyagot a robbanás helyén. Természetesen nem lesz akkora, mint egy atombomba robbanása, de fel fog robbanni. Tehát az atomfegyver helyett alapvetően „piszkos bombáról” van szó. A terroristák évtizedek óta próbálnak nukleáris anyagot szerezni „piszkos bombák” létrehozásához.

    Egy ilyne „bedoglött” nukleáris bomba még felrobbanthat egy-két várostömböt, illetve egy sokkal szélesebb területre terjeszti ki a radioaktív szennyeződést – esetleg egy egész városra. Bár nem lesz gombafelhő, a robbanásból eredő szennyeződés majdnem ugyanolyan halálos lehet. Normális esetben a robbanófejben lévő hasadó nukleáris anyag nagy része elfogy a robbanás során, de ha egy nem megfelelően karbantartott nukleáris robbanófej nem éri el a hasadást, akkor az összes anyag radioaktív porrá válik, amelyet a hagyományos robbantás, majd a szél terjeszt.
    Szóval, még ha nem is valószínű, hogy Oroszország összes nukleáris robbanófejét karbantartották volna, attól ez még mindig nagyon veszélyes fegyverkészlet, amelyet senki sem akar, hogy használjanak.”

  79. 85. Tilinkó

    Szkeptikus vagyok közvélemény-kutatásokkal szemben…

    – igen, még a telexes hír (A Kantar felmérése szerint a magyar internetezők közel fele mérsékelten oroszpárti lehet) esetében is, amiben frissítés után ezt írták: „A felmérésben hét orosz- illetve ukránpárti narratívát fogalmaztak meg a kérdésfeltevők, az erre adott válaszok alapján sorolták ukránpárti, mérsékelten oroszpárti, erősen oroszpárti, vagy teljesen oroszpárti kategóriákba a válaszadókat. Azokat azonban, akik a 7-ből több mint 3 kérdésre ’nem tudommal’ válaszoltak, nem vették figyelembe a csoportok létrehozásánál. Nagyon magas (20-31% közötti) azoknak az aránya, akik egyes kérdések esetében nem tudtak vagy nem akartak véleményt formálni, ezért a végkövetkeztetés torzító lehet” –

    …főleg, ha gyorsmérésű (a megfogalmazás a cikkből van).

    „Az Euronews megbízásából készült felmérés Opinio okostelefonos alkalmazással készült, 900 fős, nemre, korra, végzettségre, lakóhely típusára, végzettségre és régió szerint reprezentatív mintán 2022. március 1-jén és 2-án.”

    Szóval, csak óvatosan velük.

  80. Én mindig idegbajt kapok ezektől a közvélemény kutatásoktól, meg nemzeti konzultációktól.
    Ilyesmit felelősségteljes vezető nem csinál, ez nem más, mint a felelősség elhárítása.
    Miből gondolják, hogy a tömegek jobban átlátják a bonyolult politikai és gazdasági folyamatokat, mint azok a vezetők, amelyek teljes információs háttérrel rendelkeznek?
    Sajnos azt viszont látom, hogy ez kiváló eszköz a populista hatalom megtartásához egészen addig, amíg valami nagy gebasz nem történik, ami a rossz döntésekre vezethető vissza.
    Akkor már az egyszerű szavazó is azt fogja mondani, hogy ott fönt kellett volna tisztán látni, miért nem az alapján döntöttek?
    Igaz, ezt azzal finomítják, hogy a propaganda eszközeivel megsúgják a tömegnek, hogy mit akarjon egy felelősségteljes szavazó…
    A tömeg magától mindig a kellemesnek, kényelmesnek vélt utat fogja választani még akkor is, ha az az út a pokolba vezet hosszabb távon.

  81. 85. Tilinko
    Így már sokkal árnyaltabb az összkép, mint hogy 85% drukkol Oroszországnak.

  82. 8. hubab
    Nagyon ritkán van ellenpélda is.
    Egyik skandináv országban megkérdezték a nyugdíjasokat egy plusz nyugdíjemelésről. Volt a kérdés mellett tájékoztatás az emelés hatásáról is. A fiataloknak, ha a nyugdíj nő, akkor nem jut plusz pénz.
    A nyugdíjasok többsége az emelés ellen szavazott.

    Ha pici korunktól érdemi beleszólásunk lenne legalább helyi dolgainkba, akkor kialakulhatna egy felelősségteljesebb szemlélet és a szerint döntenénk.
    Azt hozzák fel példának, ha az emberek döntenék el, hogy fizessenek vagy ne fizessenek adót, akkor nem fizetnének.
    Én meg azt állítom, ha a kérdésfeltevés mellett leírják, milyen következménnyel járna a nem fizetés, akkor a nagyon nagy többség az adófizetés mellett döntene.
    Pl. Megszűnne a jelenlegi betegellátás, a gyógyszerek elérhetetlen áron lennének, nem lenne közoktatás, katonaság és számos más dolog sem.
    Hol tartunk ma?
    A legtöbb szavazatot kapó név ötlet lesz az új híd neve. Nem az lett a híd neve.
    Viziló bébi született az állatkertben. A legtöbb szavazatot kapó név ötlet lesz a bébi víziló neve. Nem tettszett a szervezőknek a nyertes név, ezért kitalálták, hogy az első három közül választanak.
    Ugye értjük? Még arra sem vagyunk jók, hogy egy vízilóbébit elnevezzünk.
    Nem mondhatjuk meg szabadon, mi legyen gyerekünk neve. Ez annak tükrében főleg érthetetlen, hogy a világ minden tájáról jönnek Magyarországra lakni a legkülönfélébb nevekkel. Nem nevezhetjük el az utcát amiben élünk.
    Mégis, mikor és hogyan alakulhatna ki, hogy a döntés az felelősség és következményét viselni kell?

  83. 89. Károly
    „A legtöbb szavazatot kapó név ötlet lesz az új híd neve. Nem az lett a híd neve.”

    Chuck Norris névre gondolsz? Ott azért volt nem kevés trollkodás. Mondjuk nekem tetszett az ötlet, h legyen egy Chuck Norris-hídunk. :⁠-⁠D

  84. 89. Károly

    Jó kérdések!

    Leginkább a jó és felelősséget felvállaló példamutató neveléstől remélhetnénk ilyet.
    Mivel a nevelés sok fronton zajlik és az átlag erről nem nagyon tud, így csak és kizárólag verbálisan próbál nevelni.
    Azonban a gyermek- életkortól függően- még több érzékkel rendelkezik mint nevelője.
    Namármost ha egy a felelősséget nem felvállaló szülő felelősségvállalásról beszél, akkor a gyereknek lejön, hogy az apja, anyja vagy mindkettő hazudik. Pontosabban a hallott szó, hogy felelősség a szülei példáját fogja jelenteni neki, ami minden csak nem felelősségvállalás, a szó valódi értelmében.
    Tehát neki nem lesz meg ez a fogalom az eredeti kontextusában, egészen a pubertás korig (mikor is az elmeűködése átveszi a kontroll nagyját) és akkor már más példák sokaságán keresztül megérti a fogalmat, de! neki nem lesz meg beépülve a személyiségébe.
    ———————————-
    Tehát véleményem szerint hülyék nem tudnak okosokat nevelni.
    Öntudatlanul csak nagyon apró lépésekkel lehet változás.
    Egyébként általában ilyenkor egy morális degeneráció történik, mint egy ismétlődő , halmazati hatás, nem pedig felfejlődés.

    Főleg ha ráerősítenek a folyamatra a családon kívülről érkező behatások. (Társadalmi értékeknek hitt és hívott bullshit dolgok). Ezek nagyon veszélyesek. Főleg a szülőket éri, aztán a mintaadás el is intézi a többit. De minden generációnak van anyag bőven.

    A skandináv népek még mindig józanabbak mint az átlagos Nyugat, azonban tendenciáik és irányultságuk már mutatja a szomorú jövőjüket. Az a mentalitás ami jólétüket kialakította 1.dekadensé, majd 2. Önpisztítóvá válik(a külső behatások miatt).

    Egyébként az angolszász kultúra térhódítása
    leamortizálta a világot, etikai értelemben. A kapitalizmus nem más, mint egy felerősített és szabadjára engedett szerzésvágy globális megnyilvánulása.
    Sikeressége törvényszerűen rövidtávú, míg a rabolható erőforrások könnyen hozzáférhetőek.

    Az az igazság, hogy keveset tud az ember önmagáról. Ez az elit felelőssége és valódi gonoszsága ebben áll. Tudja, hogy lehet lenyomni és felemelni az embert.
    Egy gyermek nevelése nagyon egyszerű és nagyon bonyolult is egyben. Azonban ha alig tudunk magunkról valamit(pl. hogy van lelkünk és az kb. hogy működik) addig a gyereket egy kis édes, tündéri, szaró majomnak látjuk akinek majd szépen lassan lesz értelme, amikor aztán….. majd jól átadjuk amit mi is tudunk. Érzelemtől elfulló hangon mondjuk:a lányom vagy fiam és így mivel az enyém, birtokos gazdaként úgy nevelhetem ahogy én gondolom jónak.
    Hát pont ez történik! Az, hogy kit mit gondol jónak, más kérdés.
    Azt már láthatjuk, hogy mire elég a mi tudásunk a jóról.

    Ugyanazok a problémák a geopolitika nagy színpadán mint a játszótéri homokozóban, csak itt nem a harapás az agressziójuk eszköze.
    Annyi ‘értelmes és intelligens’ embert láttam saját személyisége és öröklött mintái áldozatává válni. Mindeközben mindig a másik, vagy a körülmények a hibásak! Na itt kezdődne a felelősség!

    Nárcisztikusok, borderline szindrómások garmadája van vezetőszerepben.
    Ezért tart itt a világ!

    Miért ne lehetett volna Chuck Norris a híd neve? Vicces volt. Mindig röhögtünk volna mikor átmegyünk rajta.

    Ebből a példából is látszik milyen komolyan veszik magukat a kis
    sz@rcsimborasszók!

  85. Köszi, Zsolt!
    Jókat írsz.
    Jó lenne veled élőben is megismerkedni. Dajtással ismeritek egymást?

  86. Re:92 Ábel
    Nem hiszem hogy ismernénk egymást, én nem tudok róla… 🙂

  87. 89 Károly

    Tényleg egy-két nagyon jó kérdéssel világítod meg a problémát és annak súlyát.

    Szvsz ma fokozottabb a (disznófejű) földesúr és (szarparaszt) jobbágy rendszer, mint valaha. Ami azért „komoly” teljesítménye a társadalomnak, népnek.

    (Nem csak kishazánkra értendő.)

  88. 92 – Ábel

    Köszönöm az elismerő szavakat!
    Nem ismerem dajtást.
    Bízom benne, hogy valamikor összejön majd egy találkozó, ahol személyesen is megismerhetjük egymást! Akár többen is.
    Azért a tavaszi vagy nyári jó időt személyesen jobban előnyben részesíteném.

  89. „Ha Oroszország átlépi ezt a határt, az katasztrofális következményekkel fog járni számára. Az Egyesült Államok határozott választ fog adni
    – mondta Sullivan az NBC hírtelevízió Meet the press című műsorában. A nemzetbiztonsági tanácsadó ugyanakkor nem pontosította, milyen választ adna Washington. Mindemellett közölte, hogy bizalmasan Moszkva „tudomására hozták, hogy részleteiben ez mit is jelentene”. Sullivan hangsúlyozta, hogy
    az Egyesült Államok folyamatos, közvetlen kapcsolatban áll Oroszországgal, így az utóbbi napokban is megvitatták az ukrajnai helyzetet, illetve Putyin cselekedeteit és fenyegetéseit.
    Putyin továbbra is azon van, hogy… eltörölje az ukrán népet, amelyről úgy hiszi, hogy nincs joga létezni. Továbbra is erre fog törekedni, nekünk meg fegyvereket, lőszert, hírszerzési értesüléseket és minden egyéb tőlünk telhető segítséget meg kell adnunk Ukrajnának” – fűzte hozzá.”

    Nem is tudtam, hogy ennyire önzetlen nagyhatalom az USA, ennyire szívén viseli egy nép sorsát. Még azt is megkockáztatja, hogy bele pusztul (ami természetesen fel sem merülhet, hiszen ő az erős gyerek a kocsmában). Olyan erőben van, hogy bárkire rá tudja kényszeríteni az akaratát, megmondhatja, mit tehet és mit nem. Ha ők meg tudják súgni az oroszoknak, hogy mi várna rájuk, ha nem rendesen viselkednek (amitől persze azok összetojják magukat és bevonulnak a sarokba), akkor az oroszok is viszont. Igaz ez nem kell komolyan venni, mert az blöff, hiszen olyan erősek vagyunk, hogy bennünket senki sem fenyegethet (vagy már nem beszámítható, ahogy halljuk is).
    Eléggé veszélyes hozzáállás, ha valaki túlértékeli önmagát, az könnyen beleszaladhat egy pofonba. Csak az a gond, hogy ha hanyattvágódik, akkor bennünket nyom agyon.
    Vajon képesek lesznek egy reális helyzetértékelésre?
    https://www.vg.hu/kozelet/2022/09/feher-haz-amerika-valaszt-fog-adni-ha-moszkva-beveti-az-atomfegyvereit

  90. Ha Oo. beveti az atomfegyvereit akkor nem Ukrajna lesz a célpont.

  91. 59, MangaM

    Ez a Yamantau dolog, a baskír mitológiából eredhet?
    Moszkvától a Yamantau-hegyig, milyen NBC védett helikopter tenné meg azt az 1200 km-es utat? Hol szállna le egy részben már megsemmisült elsődleges infrastruktúrában? Onnan tovább csak egy kétsávos út vezet az uránbányához.
    Az úton ekkor már lehetnek keresztbefordult-kiégett emp-től károsodott teherautók például.
    Moszkvától a „bányáig” az utazás végig a felszínen egy felaktiválódott környezetben, nem életbiztosítás semmilyen csúcsvezetőnek.

    Azok a vezetési pontok, óvóhelyek, bunkerek csakis Moszkva 25-30 km-es környékén lehetnek, melyeket földalatti metróval lehet megközelíteni, hogy felszíni vagy légköri atomcsapás ideje alatt is lehető legrövidebb idő alatt végig sugármentesen lehessen odaérkezni. Egy polgári repülőtér is jó, ha van a közvetlen közelben, hogy a földalatti létesítmény bővítésének-korszerűsítésének a nyomait pl. a repülőtéri fejlesztésekkel okosan eltüntessék.
    (Ezt nem szükséges pont neked tovább részleteznem.)
    Biztos nem különbözik semmiben sem a kialakítása a Honecker-bunkertől ill. az alépítmények, mint bevezető kapuk konstrukciójukban hasonlók lehetnek, mint a budapesti metró nyomvonala mentén elszórt objektumok.

    Amúgy a Fehér Ház afroamerikai sajtótikára a sajtó előtt mondta egy nagyon friss videóban, hogy nem látják a jeleit annak, hogy Oroszország a nukleáris fegyvereket készül bevetni.
    (Persze attól még az USA, be tud vezetni olyan manővereket, amitől Európa nem éri meg a 2023. nyarat.)

  92. Re:99 János
    Rossz nyelvek szerint direkt föld alatti kapcsolat van a bánya és Moszkva között.
    Hogy ebből mi igaz, megint más kérdés.

  93. János 99. számú hozzászólása kapcsán

    Először is, ha volna valaki, aki „Flight Radar” önkéntesként szakértene és ezzel töltené a drága szabadidejét, akkor rendkívül fontos információink lennének valós időben. Igen, igen a transzponder… pont be lenne kapcsolva x darab gépen a feltűnés elkerülése véget, és persze y darab gép a nélkül repülne. Mind amerikai, mind orosz gépek esetén. DE, nincs ilyen önkéntes – a mi köreikben se volt, se nem lett – így ezen információ hiányában félig vakok vagyunk.

    Másodszor. Amerikában is van néhány bunker, és Oroszországban is. A helyszín nyilvánvalóan hegység kell, hogy legyen. Így jött létre a Yamantau az Urál, déli részén, míg egy másik a középső részén, nagy eséllyel egy az északi részén, és akkor még nagy kérdés a sarkköri szakasza; a sarki része már alacsony és nem a legalkalmasabb. Ehhez kapcsolódik az Altaj-hegységben lévő másik bunker. A sarköri Verhojánszki-hegységrendszert tegyük függővé. Metro-2 önmagában és Isten tudja meddig tartó metróvonala. Igen, szóbeszédek szerint az Urálig… persze őrült baromságnak tűnik, de ne felejtsük el, hogy az északkoreaiak kábé sz@rrá fúrták alagutakkal az egész határvidéket; egyszer majd beomlik „fél Dél-Korea”. Hogy ezek minősége milyen, nem tudjuk és pont. (Magyar metro – a közhiedelemmel ellentétben – semmire nem jó, idehaza semmilyen és semennyi bunker nincs, a Molari is egy kalap sz@r.)

    Odajutás EMP és sugárszennyezett légtérben. Ez a legkisebb gond.

    Harmadszor, de utoljára.
    0,5-1 milliárd Forint és van egy „DOME” (földalatti kupola) bunkerem Amerikában, amelyet úgy építenek meg, hogy légtérzár és az összes munkás „vakon” van odahurcolászva. 3-4 éves izolációra alkalmas, ennek plusz költsége (gázolaj, élelmiszer stb. kb. a duplája a fentinek. Nettó élettér 150-350 négyzetméter. Felárért: a teljes mennyezet „monitor”, amin az időjárás egyszer sem lesz ugyanaz, azaz még arra is ügyelnek, hogy ne egy tizenkétórás felvétel ismétlődjön. (Kértem anno részletesebb tájékoztatást, nem ingyen adták.) Ma, ha ezt beírod a keresőbe elsősorban ausztrál bunker kivitelező cégeket fog az ember találni.
    Summa summarum: 2 milliárd Forint és 5 évig a föld alatt vagyok, nem hülyülök meg, maximum beb@sz a vakbél… igen ám, de ha ez komplexebb dolog, akkor 200 milliárd Forint és már mindjárt 100 bunker, vagy kevesebb és egy kórház bunker.

    Már pedig bunkerek épültek az elmúlt tíz évben és most is. (Ebben például könnyen lehetséges, hogy simán le van zsírozva, hogy egymás bunker projektjeit nem hozzák le, persze meglőni meglőnék.)

    Emlékeztetnék azért mindenkit, hogy Obama alatt olyan 1000 milliárd dolláros nukleáris fejlesztési projekt volt, csak éppen lósz@r sem készült… valahová elment a zsé, ráadásul még olyan költségvetési területekről is eltérítettek pénzt, ami teljesen más terület volt. Bizonyíték, bizonyíték… NINCS, volt, aztán mára nincs, ahogy ezer dolog tűnt el a netről szorozva ezerrel.

    Az utolsó szalmaszálakba kapaszkodás kínjai ezek az érvelések.

    Senki nem mondta, hogy Putyin a Jamantau-hegy felé rohanna…

    Caméliának pedig külön gratulálok ahhoz, hogy véresszájúan, gyűlölettel és gúnnyal várja teljes Oroszország bukását… mert ezzel a saját pusztulásának drukkol. Mennyire kell ehhez hülyének lenni?! Csak úgy kérdezem…

  94. 101. Jövőnk

    1 like

    99. János

    A kérdéseidre nem tudok bizonyítható és egzakt választ adni. Ha azt kérdezed, hogy technikailag megoldható-e egy 2 ezer km hosszúságú földalatti vasút kiépítése, a válaszom az, hogy minden további nélkül, ez csak és kizárólag pénz kérdése még Oroszhonban is.
    Ami tény – ahogy korábban már jeleztem – az elmúlt évtizedben brutális bunkerépítési láz volt az oroszoknál is, csak Moszkva városában adtak át 5000 db új és felújított kisebb-nagyobb bunkereket. Ez nem túl jó ómen egyébként…

    Nem látják a Fehér Házban jeleit nukleáris előkészületeknek…

    Persze hogy nem, mert a stratégiai rakétaarzenál bevetésre kész állapotban van – hivatalosan – már február óta (egyébként hamarabb elrendelték a teljes készültséget), ezeken nincs mit előkészíteni, csak indítani kell.
    Az a kevés, még folyékony üzemanyagú ICBM/SLBM (SS-18 Satan és Sineva) pedig fel van töltve, ráadásul ezeket sem kell havonta leengedni és újratölteni mint 40-50 évvel ezelőtt, simán évekig állhat full feltöltve a silókban/tubusokban a rakéta.
    A hadászati tengeralattjárók zömmel kint vannak az indítási körzetekben, erről pontos infó nincs, de nem sokat látni közülük a kikötőkben műholdakról.
    Egyedül a légi indítású ALCM-ek azok, amelyeknél esetleg észre lehetne venni, ha elkezdik őket felszerelni, de egyes korábbi jelentések szerint az Engels légitámaszponton a stratégiai bombázók egy részére már februárban felszerelték az éles robbanófejes CM-eket, ha ez igaz, akkor azok is bevetésre készek.

    Ezek voltak a stratégiai arzenál részei, a taktikai atomeszközöket pedig bárhol és bármikor pofátlanul bárki orra előtt képesek mozgatni, úgysem veszed észre. Egy műhold nem tudja megmondani, hogy egy Kalibr/Iszkander/Kh-55/101/102 közül éppen melyiken van hagyományos és melyiken atomrobbanófej.

    A lényeg, hogy jelen idő szerint mind az USA/NATO, mind Oroszország bármelyik pillanatban képes lehet minden különösebb előjel nélkül tömeges atomcsapások indítására regionális, kontinentális és interkontinentális léptékben is egyszerre.

    Ami minimális bizakodásra okot adhat, az pont az, hogy hetente háromszor fenyegetőzik mindenki atomcsapással – márpedig ha bárki egy mindent eldöntő atomtámadásra készül, az nem fogja előtte hónapokig telekürtölni vele a világsajtót, hogy az ellenfelek jól fel tudjanak rá készülni már előre.

    Korlátozott régiókra bontott limitált atomcsapás terve viszont nagyon valószínű.

  95. 102 – MangaM:
    Szerintem a folyamatos fenyegetőzés célja, a másik fél elriasztása az első csapás megkockáztatásától. Csakhogy minél többet riasztanak annál nagyobb a valószínűsége a csapás elindításának, azaz egyre valószínűbbé válik, hogy valaki elkezdi, hogy megelőzze a másikat, ha már nem elkerülhető. A katasztrófa elkerülésére egyetlen módot látok. Nevezetesen azt, hogy valamelyik fél küld egy hidrogén bombát a másik fél egyik nagy városára, amiért ő is kap egy hasonlót. És akkor mindenki láthatja mit jelent egy totális termonukleáris háború. Aztán vagy folytatják, vagy nem.
    A bunker építés nem megoldás, mert csak az agonizálást nyújtja meg.

  96. 101-102. Jövőnk – MangaM:

    Köszönöm szépen mindkettőtöknek a bővebb ismertetőt ill. a saját gondolataitokat is. Végül is ezért érdemes fórumozni – egymást építeni, látókört szélesíteni, mint vagdalkózni!

    (Talán még az összefogás is sikerülhetne valamelyik következő nemzedéknek…)

    (Svájcban is nekiláttak a földalatti teherszállítás kivitelezéséhez. Írtam is róla pár mondatocskát forrásmegjelöléssel, valamelyik hozzászólásfolyamba.)

    Mondjuk Cameliát pont nem érdemes hibáztatni, biztos nem foglalkozik szabadidejében információkutatással-és elemzéssel.

    //El sem tudom képzelni, hogy milyen biztonságpolitikai következménye lenne, ha az északi féltekén pár kisebb gyilkos galóca felemelkedne.//

  97. 103. Tibor bá’

    Ez is lehet, hát majd meglátjuk.
    Én személy szerint maximum egy korlátozott nukleáris csapásra számítok ukrán katonai célpontok ellen, utána meg egy jó nagy hisztire és egy darabokra széteső világrendre, ami után a tömeg szinte követelni fogja az új és biztonságos világrendjét szinte bármilyen feltételekkel.
    1 db robbanófejet az amerikai vagy orosz ABM rendszerek igen jó eséllyel leszednek, így nehéz lesz 1-1 db hidrogénbombát csak úgy rádobni a másik félre.
    Az atombunker csak egy kényelmes kripta.

  98. 104. János

    Szívesen, ha úgy érzed, ez segített…

    Sem Cameliát, sem mást nem hibáztatok semmiért, mindenki elnézését kérem, de én szimplán nem fogok reagálni olyan hozzászólásokra, amire nem érdemes.

  99. 101. Jövönk.
    Tetszik!

    102. MangaM
    Akkor kell kezdeni izgulni:
    1. ha valami hírét vesszük annak, hogy az orosz/usa a kijelölt több ezer civil személyt elkezdi begyűjteni és bunkerekbe szállítani, vagyis menekíteni,
    2. ha teli torokból cáfolják ezt az értesülést- na ekkor még jobban el kell kezdeni izgulni,
    3. ha közben jelentősen megnő a semmivel nem indokolható és magyarázható légi forgalom,
    4. már nem állnak szóba egymással a nagyhatalmak, vagy ha igen terelnek, semmi értelmeset nem mondanak,
    5. valahol elpukkan az első taktikai töltet.

    Ebből eredő képlet:
    1.(2)-2.(2)-3.(2-1)-4.(1-02)-5.(01-03).

    Csak azt tudnám, hogy miben bízik az USA, hogy így fel meri hergelni a medvét?
    Van valami csodavédelme? Ezt azért kétlem, mert, ha lenne, akkor nem tökölne Ukrajnával, hanem már rég lapot terített volna és ha az orosz nem akarna megdögleni, akkor letenné a lantot.
    De mi van ha terített az USA, de az orosz nem hiszi el, hanem arra gondol, hogy ez amolyan cowboy poker-blöff?
    És mi van, ha tényleg blöff? Nincs semmilyen szuper elhárító rendszere az USA-nak.

    Egyébként ha tényleg nincs semmi tuti védelme az USA-nak, akkor két lehetőséget látok a jelen helyzet kialakítása kapcsán.
    1. Abban bíznak, hogy az orosz úgy sem fog atomot bevetni, ha pedig igen, akkor elintézik, hogy globális pária legyen. Igaz, ebben az esetben az orosz, mivel nincs amit már veszítsen, kitáraz. Vagyis ennek az útnak a végén is ott van a totális atomháború!
    2. Az USA most hatalmon lévő elitje, valami általunk teljesen irracionálisnak nevezhető okból (mondjuk valami gnosztikus zagyvaságon alapuló babonás meggyőződésből kifolyólag – mert azért, mi tagadás, rendesen át vannak itatva ilyen „messianisztikus ideákkal”) el akarja pusztítani a világot, pontosabban az anyagot.
    Vagyis pont jó és céljaiknak kedvez, ha az orosz belekezd a buliba!

  100. 107 – Bendegúz

    Vannak erős hatalmi struktúrák az USA-ban, akik magasról tesznek az országra és annak népére, hiába van akár amerikai útlevél a zsebükben.

    Az csak Móricka elképzelése lehet, hogy ha az amcsik majd jól kitolnak az európaiakkal, akik éhezni, fázni és halni fognak, akkor az majd nekik milyen jó lesz, mert majd oda menekül az ipar és ők élnek, mint Marci a hevesen.

    Kinek van a legnagyobb fogyasztása egy főre esően a világon? Na, szóval, az amerikai átlagember is „reflektorfénybe kerül” majd, legföljebb egy kis fáziskéséssel Európához képest. Errefelé könnyű a dolguk, de az amerikai polgár jóval inkább fel van fegyverkezve, ott egyértelműen nehezebb dolguk lesz sok szempontból. Persze, a degenerált Kaliforniában nem annyira, de például Texas nem fogja csak úgy odadobni magát a lábaik elé. Szóval, első körben egy jó nagy polgárháborút fognak majd kreálni, hogy puhítsák az ottani helyzetet.

    Különben is, ha Európa legyengül, mint a lepkefing, az amcsik elvesztik azt, amit korábban a réven megnyertek. Időt szereznek, igen, de a problémáik messzemenően nem oldódnak meg. Az Európából átszivattyúzott ipari, humán és pénzügyi erőforrások sem lesznek elegendőek arra, hogy komoly kihívást intézzenek Kína (és a vele egy csónakban evezők) felé.

    Már most látni napi szinten, hogy a korábbi, sok évtizedes amcsi szövetségesek közül sokan látják, hogy nem egy életbiztosítás az USA és Nagy-Britannia szövetségesének lenni és ezeknek az országoknak „kezd kinyílni a csipájuk” és jobban figyelnek a saját érdekeikre, mint korábban, amikor vigyázzba vágva magukat kiszolgálták az angolszászokat.

    Nagy tervük Európa ellehetetlenítésére csak pirruszi győzelemnek bizonyul majd.
    A WEF tervei sem korlátozódnak kizárólag Európára. Az emberek ott is szívni fognak, őket is semminek nézi az elit, akik kezében az USA is csak egy eszköz, mindig is az volt.

  101. 107. Bendegúz

    „Csak azt tudnám, hogy miben bízik az USA, hogy így fel meri hergelni a medvét?”
    Ha engem kérdezel – és erre most semmiféle írásbeli kifejtést nem fogok adni – az előre leegyeztetett műsor forgatókönyvének betartásában.

  102. 108. Zsolt
    Nekem is feltűnt, hogy miért is vállalja az USA az aranytojást tojó tyúk (EU) levágását. Lesz egy jó húsleves, aztán nem lesz többé akivel a számláikat fizettessék és a kreált – lufileeresztő – válságukat exportálják (elkerülendő USA ráfizetését).
    Mi a cél?
    Mert, ha Európa kifekszik és nem lesz itt már semmi, csak állandó belháborúk, országok és bevándorló/őslakós között, akkor még ágyútölteléknek sem használható az itteni népség. És nem mellékesen egyedül marad a porondon is az Atlanti óceán partján.
    És azzal nem számolnak ott túl, hogy ha felhergelik az európai polgárokat, akár dominószerű politikai rendszerváltás is lehet ennek eredménye (lásd olasz választásokat – még ha Meloni kapcsán vannak is kétségeim /túl gyorsan emelkedett fel/), minek eredményeként kizsuppolják az USA delegált komprádor európai politikusokat a hatalomból. Akkor aztán végképp elveszítik az öreg kontinens feletti ellenőrzésüket! Miért jó ez nekik? Mi lehet a hosszú távú céljuk, hogy egy ilyen – 70 éve uralt – zsíros koncot, mint Európa, elengednek?
    Vagy csak nem az amit MangaM is megpendített már többször is (lásd. fentebb)? Az előre leegyeztetett műsor forgatókönyvét követik, amit csak a végén tudunk mi egyszerű halandó és figyelő emberek értelmezni?
    Azonban semmi sem biztos ahol az emberi tényező játszik (egy USA-n belüli polgárháború pont ilyen bizonytalan helyzet – nem lehet 100%-ban lemodellezni, és 1% is boríthatja a tervet).
    Így van remény arra, hogy az őrült ötletek nem valósulnak meg, valami előre nem tervezett ok miatt. Volt már ilyen és ha megfigyelitek, ezen atlantista elitek elég gyakran utalnak az előre nem számolt hibára.
    Hiába a nagy tervezés és társadalom mérnökösködés, nem tudnak minden tényezőz még az MI-vel sem kiküszöbölni. Ez a mi reményünk és az ő félelmük.

    Amitől tartok, hogy a nincstelené tett tömegeket megszórják mondjuk úgy 2028 környékén alapjövedelemmel, majd a még javakat birtoklókra uszítják őket. Ahogy a COV19 kapcsán sec perc alatt megosztották a társadalmat, oltottra-oltatlanra és egymásnak ugrasztották őket, úgy itt is megoldják. Lesznek akik akarják az alapjövedelmet (fiatalok 99%-a) és lesznek akik nem. Az előbbieket azzal fogják utóbbiakra uszítani, hogy a javakat még birtoklók miatt nincs nagyobb mértékű alapjövedelem.

    109. MangaM
    Már május óta nekem is az az érzésem, hogy Putyin is a globális kottából játszik. Ahogy Kína is (ha nem tűnt volna fel, Kína az a hely ahol maximális erővel folyik a digitális rabszolgaságot lehetővé tevő eszközök tesztelése).
    Sajnos Putyesz szép lassan kivérezteti az oroszokat. És mire azok felébrednének, nem lesz már mivel és kivel ellenállni a nagy globális gőzhengernek. És persze közben megy a nagy vetítés, hogy így sorozunk, úgy megyünk Ukrajnába, meg még magunkhoz is csatoljuk egyes részeit. Persze. Tiszta porhintés a plebsz szemébe!
    Ha 2023. februárjáig nem lesz érzékelhet orosz előrelépés, akkor nekem minden kételyem megszűnik azzal kapcsolatban, hogy Putyin nem a globalogazdi (by: Bogár L.) kiszolgálója.

  103. 110. Bendegúz
    ” …akár dominószerű politikai rendszerváltás is lehet ennek eredménye (lásd olasz választásokat – még ha Meloni kapcsán vannak is kétségeim /túl gyorsan emelkedett fel/), …”

    Tisztelt Bendegúz
    Meloni kapcsán ne legyenek kétségeid!
    Pont az amit gyanitasz: egy „Trójai faló”.

    Liakopoulos: Ha az a nő, akit Olaszországban választottak szélsőjobboldali, akkor én Omer Vryonis (Türkalban pasa) vagyok.

    Tekintse meg a…,. „szélsőjobboldaliak”..programját.

    1. A NATO keretében vállalt kötelezettségek betartása.
    Vagyis az amerikaiak rabszolgái

    2. Ukrajna támogasa, amely Oroszország katonai inváziójával néz szembe
    Vagyis ismét az amerikaiak rabszolgái

    3. Az európai integrációs folyamathoz való ragaszkodás,
    Vagyis mind a Világgazdasági Fórum, mind a NAGY RESET rabszolgái

    4. A történelmi és kulturális zsidó-keresztény gyökerek és identitások védelme és előmozdítása Európában.
    Vagyis a zsidó-kereszténység rabszolgái.

    5. Az európai gazdaságélénkítési terv forrásainak teljes körű felhasználása,
    Vagyis bármit mond az Európai Unió

    6. Az alacsonyabb nyugdíj, a szociális ellátások és a rokkantsági ellátások kiigazítása.
    Azaz sok juttatás, és megkeresztelik különben azt a garantált minimumot, amit állítólag ők eltöröltek volna.

    7. A régiók autonómiájának elismerési folyamatának folytatása.
    Vagyis a nemzetállamok fokozatos felszámolása, olyan gyenge szervezetek létrehozásával, mint a régiók.

    8. Küzdelem az antiszemitizmus és az iszlám fundamentalizmus minden formája ellen.
    Vagyis nyilatkozat ad az Izraelnek való behódolásról

    9.A legális bevándorlók társadalmi integrációjának és munkaerő-piaci integrációjának elősegítése.
    Vagyis illegális bevándorlókkal növelni Olaszország lakosságát

    10. Fenntartható energetikai átállás.
    Vagyis a 2030-as AGENDA végrehajtása

    11. Megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés növelése.
    Vagyis az áram magas árának fenntartása

    12. Energiaellátási források diverzifikálása – megváltoztatása – és energia-önellátási terv megvalósítása.
    Vagyis zöld növekedés és „zöld lovak”

    13. Olaszország éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfigyelése és naprakésszé tétele.

    Más szóval, ti és az úgynevezett ellenfeleid, a baloldaliak, ostoba bábok vagytok.

    Ébredj fel és emészd meg. Nincs jobb- és baloldal. Mindenki az elszegényítés, a használaton kívüli, a rabszolgaság és végső soron az emberek megsemmisítése rendszerének rabszolgája.

    /https://www.el.gr/nea-taxh-2/liakopoylos-an-ayti-poy-vgike-stin-ita//

  104. 111. LS
    Kedves LS!
    Szinte gondoltam, mert gyanúsan gyorsan lettek népszerűek. Álá francia Makaroni. Azt is pillanatok alatt felépítették.
    Nincs kételyem, hogy a többség a globalóhazdi szolgája. Annyi a különbség, hogy egyesek úgy tesznek, hogy nem azok és ezért egy kicsit látszat különutasok. Persze a gazdi engedélyével!

  105. 113. Anonimus

    Nemrég valaki megjósolta itt a fórumon, hogy a migri-, klíma-, covid- és háborús válság után az UFOK fognak jönni. Ha a tavaszok alkalmával induló kétéves turnusokkal számolunk, kb. 2023 tavasszára várható az érkezésük?.
    Hogy ezek mennyire kiszámíthatók! És még ők szeretnének egy világkormányt felállítani.

  106. Re:113 Anonimus
    „Kinek az oldalán állnak?”
    Miből gondolod, hogy bárkinek is az oldalán állnának?
    Az állatkerti majomketrec látogatók kinek az oldalán állnak?

    Nem kell annyira be..arni ettől, a Z generációnak inkább lesz érdekes, mint félelmetes esemény.

  107. 115: dajtás:
    Bendegúz vette az adást. Én erre gondoltam.

  108. 112 Bendegúz: „Nincs kételyem, hogy a többség a globalóhazdi szolgája. Annyi a különbség, hogy egyesek úgy tesznek, hogy nem azok és ezért egy kicsit látszat különutasok. Persze a gazdi engedélyével!”
    Ez nekem is sokszor eszembe jut. De én arra is gondolok, hogy valószínű, hogy vannak sokan, akik valóban, igazán a normalitásért dolgoznak a globalogazdi ellenében, és ez a gondolat, hogy ők is ügynökök, arra szolgál, hogy megosztást szüljön a köreikben, és akadályozza őket.

    Nem azt mondom, hogy vakon bízzunk, egész biztos vannak téglák. Azt mondom csak, hogy bátran fogjunk össze, és dolgozzunk vállt vállnak vetve, mert így van esély a győzelemre. Persze ha valaki gyanús, azt meg kell vizsgálni, de a túlzott gyanakvás ne akadályozzon a munkában, harcban.

  109. LS. A valós hatalmi irányítás működése az USA-ban már régen nem titok.
    https://www.activistpost.com/2017/09/high-ranking-cia-whistleblower-deep-state-shadow-government.html
    De az 1 dolláros is mutatja a befejezetlen piramissal, fölötte a mindent látó szemmel – ami mellett olvasható : „annuis coeptis”, jelentése „rábólintott kezdeményezéseinkre” , hogy csak végrehajtók.
    A Rothschild Alapítvány tervezte Jeruzsálemi legfelsőbb bíróság épületének csúcsán viszont befejezett.
    @https://www.pinterest.ca/pin/486177722252174661/

  110. 118. László
    ” A valós hatalmi irányítás működése az USA-ban már régen nem titok.”

    2021 februárja óta Giorgia Meloni tagja az „Aspen Institute”-nak, a Rockefeller-csoport befolyásos „agytrösztjének”. Az intézet vezérigazgatója viszont a WEF tagja is. Meloni kezdetben szintén támogatta a „zöld útlevelet”.

    /https://www.napitema.com/2022/09/giorgia-meloni-tagja-az-aspen-institute.html/

  111. L.S.
    Giorgia Meloni-t a média agresszív, bombasztikus, ingatag és nárcisztikus nőként jellemzi , aki a szélsőjobboldali, rasszista, bevándorlás-ellenes, LMBTQ+-ellenes, neofasiszta Fratelli di Italia (Olasz testvérek) nevű pártot vezeti. „A párt egyik fő szlogenje az „Isten, haza, család”
    Ennek ellenére Hillary Clinton egy hónapja Olaszországban és a velencei filmfesztiválon azt nyilatkozta a Corriere Della Sera olasz nemzeti lapnak, hogy Meloni megválasztása pozitív dolog lenne, és Margaret Thatcherrel példálózott. 🙂

  112. Megy a hozzászoktatás? 🙂
    Őket nem védi meg a tökéletes amerikai védelmi rendszer? Vagy csak ebből lesz sok kattintás, nézettség, pénz? Nyilván nincs benne semmi új, de eddig nem dicsekedtek nagyon vele. Elsőre betojik a lakosság, majd szép lassan hozzászokik a gondolathoz, hiszen mondták tegnapelőtt is, de még ma is itt vagyunk.
    https://ma7.sk/nagyvilag/ide-varjak-az-orosz-nuklearis-csapast-a-britek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük