(3963) Olvadás

Tibor bá’ szerkesztett fordítás online

SCIENTIFIC
AMERICAN

Már jól benne vagyunk szeptemberbe, Grönland mégis olvad

A grönlandi jég szezonvégi olvadása rekord méretű

89. Útban a 90. felé

Baljós felhők hullámoztak a fejünk felett, és Jason Box tudós rohant, hogy menedékbe érjen, mielőtt eleredt az eső. Dániai és Grönlandi Geológiai Szolgálat glaciológusa, Box múlt pénteken a grönlandi jégtakarónál táborozott kollégáival, amikor az időjárás kezdett megfordulni.

Amikor a csapat rohant, hogy lemeneküljön a jégről, Box megdöbbent, milyen melegnek érezte a levegőt az arcán. A forró Chinook szelekre emlékeztette, amelyek télen végigsöpörnek Coloradón, havat és jeget olvasztva az útjukba.

Igaza volt, amikor sejtelmesnek találta. A következő néhány napban a meleg időjárás jelentős olvadási epizódot váltott ki Grönlandon, ami  egy lenyűgöző szeptemberi esemény, mivel ez jellemzően a jégtakaró olvadási szezonjának végét jelzi.

Az epizód szombati csúcspontján körülbelül 12 milliárd tonna jég olvadt el és ömlött a tengerbe. A tudósok becslése szerint a jégtakaró több mint 500.000 km2 területét érintette az olvadás, ami nagyobb, mint Kalifornia területe.

Xavier Fettweis, a belgiumi Liège-i Egyetem klímakutatója szerint az epizód valószínűleg az eddigi legerősebb szeptemberi olvadási esemény.

Fettweis egy e-mailben hozzátette, hogy „kivételes” egy ilyen erős olvadási eseményt látni az év végén.

Az olvadó grönlandi jégtakaró a klímatudósok és az emberi társadalom egésze számára a legnagyobb gondot okozza a Föld felmelegedése közben. Grönland jelenleg körülbelül 250 milliárd tonna jeget juttat évente az óceánba, omladozó gleccserek és felszíni olvadás formájában. Ez a bolygó legnagyobb mértékű hozzájárulása a tengerszint emelkedéséhez.

Grönland fő olvadási időszaka a nyár. Amikor a jég a felszínen elolvad, a folyékony víz egy része visszacsorog a jégtakaró tetején lévő porózus hóba, ahol újra megfagy. De egy másik része az óceánba fut, ahol hozzájárul az emelkedő tenger szinthez. Ezek a lefolyási események nagy gondot okoznak a tengerszintet figyelő tudósoknak.

A nagy olvadási események általában súlyosbítják a lefolyási problémát, a további folyadék problémán túl. Egy bizonyos pont után megtelik a porózus hó, és nincs hely több folyékony víznek, hogy beszivárogjon.

Fettweis figyelmeztetett, hogy a késői szezonban bekövetkező olvadás a jégtakarót is felkészíthetik arra, hogy a következő nyáron még több víz folyjon le. A tél közeledtével a víz gyorsabban újrafagy, és kemény lencséket képez a jégtakaró felületén. Ezek a lencsék megnehezíthetik a jövő évi olvadékvíz behatolását a felszínre, és arra kényszerítik, hogy az óceánba folyjon.

Az idei olvadási szezon viszonylag szerény volt a szeptemberi epizódig. A National Snow and Ice Data Center szerint júliusban egyetlen „hőhullám” szakította meg, ami mérsékelt olvadási hullámot okozott a jégtakarón.

A jégtakaró azonban az elmúlt nyarakon rendkívüli módon olvadt. A 2019-es szezon az eddigi legerősebb olvadást és a legnagyobb tömegveszteséget hozta (Climatewire, 2019. augusztus 2.). 2021-ben pedig számos nagyobb olvadási esemény történt júliusban és augusztusban. A tavaly augusztusi esemény során a tudósok a történelem során először figyeltek meg esőt a grönlandi Summit állomáson (nagy magasságban, kb 3200m) A hőmérséklet ott ritkán emelkedik fagypont fölé.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy az ilyen jellegű események gyakoribbá és súlyosabbá válhatnak, ahogy a régió folyamatosan felmelegszik, ami növeli Grönland hozzájárulását a globális tengerszint emelkedéséhez. Az erős szeptemberi olvadás még mindig ritka. De ez változhat a következő években. Fettweis szerint a tanulmányok azt sugallják, hogy Grönland olvadási időszaka melegebb éghajlaton meghosszabbodik, és gyakrabban fordulhatnak elő a késői események.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(3963) Olvadás

  1. „Az ausztrál Meteorológiai Iroda bejelentette, hogy a Csendes-óceánon egy La Niña esemény zajlik”
    írja a Guardian

  2. Félelmetes figyelmeztetést küldtek a tudósok: az összeomlás határán a „végítélet gleccsere”

    #https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220911/felelmetes-figyelmeztetest-kuldtek-a-tudosok-az-osszeomlas-hataran-a-vegitelet-gleccsere-566305

  3. 2 – andrew

    Ma milyen rövid voltál! 🙂
    Bírom a szövegeidet, vannak egyéni meglátásaid és sokszor humor van az írásaidban.
    Azt nem mondom, hogy mindig a fején találod mindenben a szöget, de olyan talán senki sincs itt.

  4. Grönlandon a vikingek mezőgazdaságot folytattak. Árpát termesztettek, tehenet tartottak. 800 évvel ezelőtti lehűlés eljegesedése miatt otthagyták. Most ici picit melegszik. vészharangot kongatnak. Mi lesz, ha tényleg komolyan felmelegszik a klíma? A vikingek visszaköltöznek Grönlandra. A művelhető területek mennyisége növekedni fog. TRAGÉDIA 🙂

  5. 4 Bögözy
    Semmi gond, a skandinávok, az oroszok, a kanadaiak hirtelen gazdagok lesznek termőterületekben, mi, meg a világ eddigi termőterületei elsivatagosodnak…

  6. 5. hubab Nem zavar, hogy 800 évvel ezelőtt, a lényegesen melegebb klíma idején sem volt sivatag Magyarország? A sivatagot mi csináljuk saját kézzel, ásóval, talicskával, fejszével. Lecsapolás, és erdőírtás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük