(3959) Jelentés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Ukrajna katonákat veszít – Európa gazdaságot – mindezt haszon nélkül

89. útban a 90. felé

Mára több mint 3000 ukrán halt meg a hersoni offenzívában anélkül, hogy jelentős előrelépés történt volna. Több száz harckocsi és páncélozott jármű veszett oda. Egy tucat ukrán repülőgépet és helikoptert lőttek le. Az összes hadianyag „nyugatról” érkezett, amely mára kiürítette szovjet gyártmányú fegyverkészletét. Több egy ideig biztos nem érkezik.

Ukrajna ezzel elvesztette az esélyét, hogy fellépjen bármilyen jelentős új orosz lépéssel szemben. És ezek a lépések jönni fognak.

Soha nem voltam háborúban. De volt egy több éven át tartó katonatiszti képzésem, valamint több hónapos tartalékos szolgálatom zászlóalj szinten. Rengeteg könyvet olvastam és filmek tucatjait néztem meg az első világháborúról, a második világháborúról, Koreáról, Vietnámról, Afganisztánról stb. és az ott vívott frontharcokról. Ha valaki visszagondol ezekre az eseményekre és az ábrázolásokban leírt részletekre, akkor kialakul bizonyos „érzéke”. Aztán ott van a műveleti matematika, mint a négyzetkilométerenként leadott tüzérségi lövedékek száma, a csapatsűrűség és az ilyen tüzérségi bombázások által elkerülhetetlenül jelentkező áldozat szám.

Az ukrán katonáknak soha nem volt esélyük ellenállni az orosz hadsereg erejének. Ez már a háború kezdetétől felismerhető volt. Logikátlan volt, hogy az ukrán kormány és támogatói megpróbáltak ellenállni a támadásnak.

A „nyugatnak” meg kellett volna adnia azokat az engedményeket, amelyeket Oroszország követelt.

Az ukrán kormány szigorúan ellenőrzi a médiát és a frontvonalról érkező tudósításokat. Csak orosz jelentéseket kaptunk nagyszámú ukrán áldozatról. Vannak, akik kételkednek az oroszok által megadott számokban. Én nem. Leginkább megfelelnek a tanultaknak és a számításoknak.

A Washington Post egyik riportere most olyan kórházakba jutott el, ahol az „ellentámadásban” részt vevő sebesült ukrán katonák megpróbálnak felépülni. John Hudson jelentése zord, még ha nem is a frontvonalból származik.

A katonák azt mondták, hogy hiányzik a tüzérség, amely ahhoz szükséges, hogy elűzzék Oroszország erőit, és tátongó technológiai szakadékot emlegettek ellenfeleikkel szemben. Az interjú alanyok közvetlen beszámolót adtak az elfoglalt területek visszafoglalására irányuló törekvésekről, amelyek annyira érzékenyek, hogy az ukrán katonai parancsnokok megtiltották az újságíróknak, hogy felkeressék a frontvonalat.

Minden tettünk után öt embert veszítettünk” – mondta Ihor, egy 30 éves szakaszparancsnok, aki megsérült a hátán, amikor a harckocsi, amelyen utazott, az árokba csapódott.

Az orosz Orlan drónok a fejük felett több mint egy kilométeres magasságból tárták fel az ukrán állásokat, olyan magasságban, hogy soha nem hallották a repülőgép zümmögését a mozgásukat követve.

Orosz tankok emelkedtek ki az újonnan épített betonerődökből, hogy nagy kaliberű tüzérséggel robbantsák a gyalogságot – közölték a sebesült ukrán katonák. A járművek ezután visszahúzódtak a beton óvóhelyek alá, ami megvédte őket a rakétatűztől.

A radarrendszerek automatikusan észlelték és megtalálták azokat az ukránokat, akik lövedékekkel vették célba az oroszokat, válaszul tüzérségi tüzet zúdítottak rájuk.

Orosz hacker eszközök eltérítették az ukrán kezelők drónjait, akik látták, hogy repülőgépeik tehetetlenül az ellenséges vonalak mögé sodródnak.

Olekszandr szerint, az orosz tüzérségi tűz könyörtelen volt. „Mindig tűz alá vettek minket” – mondta. „Ha kilőttünk három gyalogsági aknát, akkor cserébe 20-at kaptunk.”

Az ukrán katonák azt mondták, hogy gondosan be kellett osztani a lőszer használatot, de még akkor is, amikor lőttek, gondot okozott a célpontok eltalálása. „Amikor megadja a koordinátákat, annak pontosnak kell lennie, de nálunk nem volt az” – mondta, megjegyezve, hogy felszerelése 1989-ből származik.

Az orosz elektronikus hadviselés is állandó fenyegetést jelentett. A katonák beszámoltak arról, hogy befejezték műszakukat, és bekapcsolták telefonjukat, hogy felhívják, vagy üzenjenek a családtagoknak – ez azonnal kiváltotta az orosz tüzérségi tüzet.

„Amikor bekapcsoljuk a mobiltelefonokat, vagy a rádiót, azonnal felismerik jelenlétünket” – mondta Denys. – És akkor kezdődik a tüzelés.

Nem tudták megerősíteni az ukrán állításokat olyan falvak visszafoglalásáról, mint Vysokopillya, bár a megkérdezett katonák elmondták, hogy képesek voltak előrenyomulni, néhány korábban orosz ellenőrzés alatt álló faluba. Ezek a katonák elöljáróik utasításaira hivatkozva nem voltak hajlandók megnevezni a falvakat.

Egyértelmű képet Ukrajna veszteségeiről nem lehetett kialakítani.

Denys egyenesen a kórházi ágyán ülve elmondta, hogy 120 fős egységének majdnem minden tagja megsérült, bár csak ketten haltak meg.

Egy 25 éves katona, akit repeszsebekkel kezelnek, azt mondta, hogy 100 katonából álló egységén belül heten meghaltak és húszan megsebesültek. Ihor, a szakaszparancsnok elmondta, hogy a parancsnoksága alatt álló 32 emberből 16 megsérült, egy pedig meghalt.

Arra tippelek, hogy az ukrán veszteség nem ötszöröse, hanem tízszerese az orosz fél veszteségének. A nyílt sztyeppén keresztül, egy technológiailag kiváló páncélos haderő elleni támadás öngyilkos küldetés.

Az orosz katonák nem hordhatnak magukkal mobiltelefont. Nem tudom eldönteni, hogy az ukrán katonák miért rendelkezhetnek és használhatnak ilyeneket. Öngyilkosok akarnak lenni?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

141 gondolat erről: „(3959) Jelentés

  1. Amerikának nem érdeke egy gyors győzelem. Európa gazdasága visszaesik, emiatt a Kínai is, az Orosz pedig értelemszerűen, a szankciók hatására. USA jól jár.

    A lövedék per négyzetkilométer a mai világban nem sokat mond: ha kilősz 500 lövedéket, hogy eltalálj egy célpontot, vagy elég 1 precíziós lövedék – akkor melyik jobb?

  2. A „jelentés” szerintem elég objektívnek tűik. De legalább egy nem sablonos szempont.

  3. Nem tudom miért ragaszkodsz ennyire ehhez a Moon of Alabama forráshoz… Ők már április elején azt írták, hogy az ukrán seregek úgy kifogytak mindenből, hogy mozdulni se tudnak, és néhány héten belül az egész Donbaszt elfoglalják az oroszok, ahol lényegében felszámolásra kerül az ukrán haderő zöme.
    Ehhez képest azóta se sikerült még a Donbaszt se bevenni, és most már nem is az a kérdés, hogy milyen tempóval nyomul előre az orosz sereg, hanem hogy mennyire szorul vissza…

    Nem akarom megbántani a magukat jóinformáltnak tartó szakértőinket se, de az se jött be, hogy Liszicsanszk feladása után a Sziverszk-Bakhmut vonal teljesen védhetetlen lesz… eltelt 2 hónap, és még mindig az ukránok kezében vannak ezek a városok.

  4. 5. Avatar

    Ennek nagy része a Washington Post riportján alapul (amit MangaM most linkelt be az Ukrán háború-3 alá)
    Talán ők is ferdítenek?

  5. A moon of alabama mire alapozza katonai meglátásait? Milyen források bizonyítják ezt?

  6. 8 – Majsz:
    Ez alkalommal lásd 7. hargi.

    Én azért ragaszkodom a moon of Alabamához, mert kiszűri nekem a angol nyelvű termésből a megbízhatót.

  7. A WP cikkhez, igen ez mind igaz lehet, hiszen a támadó félnek mindig nagyok a veszteségei, de kórházi ágyon adott anekdotikus elmesélésekből általános tanulságot levonni minimum bátorság. A másik oldalról is találni még ennél durvábbakat is.

    MangaM: Eddig azt mondtad nem foglalkozol napi hírecskék linkelésével. Tegyük azért hozzájuk az objektivitás végett, hogy kb. tízszer ennyi fordított videó kering az elműlt napokból a másik oldalról, rengeteg orosz eszközveszteség, rengeteg emberveszteség, rengeteg orosz hadifogoly és zsákmányolt hadi eszköz szerepel rajtuk. Meg az látszik még, hogy valami elképesztő csóróság lehet az orosz hadseregben, mert az elfogott katonáik úgy néznek ki sokszor mintha az első világháborúból szalasztották volna őket. A lényeg, a lényeg: az ukránok két nap alatt elfoglaltak több mint 500km2-t, míg az oroszok eddig napi 10-20km2-re voltak képesek a donbaszi „offenzívában”. De még ha nem is ez történt volna, vegyük már észre, hogy hetek óta az történik a fronton amit az ukránok akarnak, ők irányítanak és az oroszok már csak reagálnak, kezdeményezni, megújulni nem tudnak.

  8. Vlagyimir

    Az általam linkelt cikkek véleményem szerint fontosak. Ha neked nem az, ugord át.

    Olyat nem írtam, hogy nem foglalkozom majd napi hírecskék linkelésével, olyat írtam, hogy nem fogok a napi sz@rságokról vitaestet nyitni. Amit arra érdemesnek tartok, linkelem, majd a blog gazdája eldönti, kell-e vagy sem.

    Túl sok a fals infó, ezt árnyalni kell, mert a nyugati mainstream hírei alapján az ukrán erőknek lassan már Moszkva külsőn kellene harcolniuk.

    Jöhetnek az általad hivatkozott videók és adatok.

  9. MangaM: Ezen az oldalon az orosz narratíva az elfogadott, így árnyalás alatt nem tudom mit értesz, max. megerősíted ilyen posztokkal. Azt sem értem milyen mainstreamről beszélsz, hiszen a napi magyar nyomtatott sajtó, a vezető internetes portálok, index, stb. mind a NER-é, és az orosz narratívát nyomják. A redditten a r/ukraine/-alatt van bőven tartalom az elmúlt napokból, twitteren még több.

  10. Vlagyimir

    Nem igazán foglalkozom azzal, hogy alapvetően melyik média melyik oldalhoz tartozik, azzal foglalkozom, hogy mit ír.
    Amikor mérföldekről szaglik, hogy vagy totál hülye hozzá az újságíró (szakértő), vagy szándékosan torzít, akkor onnantól lesz@rom, akár NER, akár brit, akár orosz oldal.
    A közösség portálok videómegosztóival is óvatosan, a háború kezdete óta a legtöbb sci-fi és kamu videó ott lett feltöltve mindegyik oldalról.

    Viszont:
    Az ukrán-párti oldalak folyamatosan győzelmi jelentésektől és az oroszokon való gúnyolódásától hemzseg, az orosz-párti oldalakon viszont alig találni ilyet, jóformán zéró.
    Ez miért van?
    Ha valóban olyan jól állnak az ukránok, akkor miért kell számolatlanul önteni beléjük a dollár és euro milliárdokat valamint lekopasztani az európai haderők fegyverraktárait?

    Orosz narratíva?
    Itt minden orosz narratíva, ami nem fikázza okkal vagy ok nélkül az oroszokat?
    Kedvelem, pontosabban kedveltem az orosz geopolitikát Putyin színre lépése óta február 24-ig, ez nem akadályoz meg abban, hogy kritikus legyek velük szemben is, de nem fogom a nyilvánvalót letagadni.
    Nem kedvelem az angolszász geopolitikát, de nem fogok róluk sem hazugságokat terjeszteni.

    Jelen idő szerint – az USA nagy örömére – Európa szopóágon, az orosz meg gyengül…, ja, Ukrajna és az ukránok számukra a fogyóeszköz.

  11. 12. Vlagyimir

    Az az index, ami még mindig felületet ad Vonának és Puzsérnak? A háború első hónapjaiban olvastam az oldalt (a háborús hírfalat), és nagyon nem a NER-s orosz narratíva (vagy mi) ment ott. De pl. a portfolion sem.

  12. 14. SZVP
    Index, Portfolio, 168.hu, 24.hu, Napi.hu, Nyugati Fény, 444!, Riposzt, Privátbankár, Átlátszó, Liner, Qubit, HVG – csak így kapásból a magyar „mainstream” média minimum 50%-a.
    Ha ezek NER oldalak, akkor a Fidesz egy öngyűlölő mazochista.

  13. 13 – MangaM:

    Szerintem ott van a különbség / egyet nem értés, hogy hiába nézed ugyanazt az adást és próbálsz objektív lenni, a narratíva a döntő.

    Az oroszpárti narratíva, hogy „az oroszoknak nem ártottak a szankciók, vagy nem annyira”, mindenesetre „nem érték el a céljukat”.
    Egyébként pedig: „A politika nem a moralizálásról szól, az erősebb kutya b…ik, és ehhez alkalmazkodni kell.”

    A nyugati narratíva pedig, hogy „Ez egy háború, ami nyilván fáj Európának is, de példát kell statuálni, hogy nem lehet következmények nélkül a XXI. században Európában lerohanni egy nem szimpatikus országot.”
    Különben is egy „emberrabló zsarolásának sem fogsz engedni, hogy a szabadon engedésért követelt X milliót kifizeted neki”.

    A kettő közül muszáj, hogy egy történetmesélési keretet (szemüveget) felvegyél, és hiába vagy kritikus mindkettővel, óhatatlanul az egyik narratíva szerint fogod a két oldal cselekményeit megítélni. Ezek alapján pedig azokat a szakértőket fogod elfogadni, akik ugyaneszerint a történetmesélési keret szerint gondolkodnak; akik meg nem, azok „vagy hülyék vagy szándékosan torzítanak”.

    Én így látom.

  14. MangaM: Ugye viccelsz? Mert ha nem veszed észre hogy ezek orosz narratívát tolnak, akkor az komoly baj. Az index, a portfolió egyértelműen, a többit nem tudom, nem olvasom, de ha ők is NER lapok akkor egészen biztosan. A leggusztustalanabbak a címadásokban, amikkel tovább torzítják a tartalmakat, szégyen amit művelnek.

    A mai nappal már 700km2 az elfoglalt terület. Ez pár nap alatt több mint amit az orosz erők az elmúlt három hónapban elfoglaltak.

    Tegnapi orosz hír:
    – „Nincs pánik, Balakleyában mozgósítottak, és tartalékosok is Balakleya felé tartanak. Az ágyú és a rakéta tüzérség dolgozik. A repülés aktív. Nincs szó áttörésről. A helyzet ugyanaz mint a másik náci ellentámadásnál Herszon irányában”
    – És a mai valóság ukrán hírekből: „Balakleyát felszabadítottuk” (És mielőtt megkérdőjelezné bárki, videóval ahogy a város főterén átvonulnak az ukrán tankok).

  15. 15:

    Az Index, Riposzt, 168 óra egészen biztos, hogy Fidesz-közeli vállalkozó kezében van – bármit is írjanak.

  16. 16. Keltafan

    Nekem „egyszerűbb” a dolgom, mivel bő 30 éve foglalkozom geopolitikával és haditechnikával valamilyen szinten, tehát nem tegnap óta nézem a történéseket.
    A mostani orosz-ukrán balhé kezdete is igen régi történet (még csak nem is 2014), de ebbe most ne menjünk bele, mint ahogy az USA geostratégiája sem egy félórával ezelőtt kezdődött folyamat.

    Innentől kezdve azok a szakértők és agytrösztök (oldaltól függetlenül! pl. Kissinger, Todd, Friedman, Kagan, a néhai Brzezinski) akik ebbe a folyamatba helyezik el a sztorikat, hitelesek, az összes többi, aki egy „pillanatfelvételre” mutatva manipulál, pedig hazug.

    Sem Kagan (Vic Nuland férje!), sem Friedman (SRATFOR), sem Kissinger, sem Brzezinski soha egy percig sem etetett senkit álszent dumával, ők kő keményen letették az asztalra az elsőrendű amerikai geopolitikai érdekeket és annak nevezték/nevezik a dolgokat, amik.

    Ehhez képest a fórumokon meg közösségi médiában jönnek az igazhitű balfaszok, akik tegnap óta láttak ilyet és máris magyarázzák megállás nélkül a polkorrekt agitpropot és közben lövésük sincs arról, amit előttük és helyettük a valódi amerikai thintank-ek már egy-két évtizeddel korábban leírtak.

    Ezért nincs értelme itt okoskodni, mert GipszGéza és KókányKároly jobban tud mindent is, mint az igazi amerikai geopolitika csinálók és nekem kelljen velük vitáznom arról, amit ezek a nagybetűs nevek már rég leírtak nyíltan?

    Na, ezt untam meg halálosan, cikkeket szeretnék csak linkelni és vitázzanak a cikkíróval vagy azzal, akiről a cikk szól.

    Az én szemüvegem Brzezinskin, Todd-on, Friedman-on és társain csiszolódott, értem a mögöttes szándékot és logikát, ezzel párhuzamosan pedig értem az ellenfeleik szándékát is.
    A hidegháború vége óta az orosz geopolitika sokkal korrektebb, mint az amerikai. Ahova pedig mostanra jutott a világ, az tragédiával fog végződni.

  17. MAngaM: Mit fűzöl Balaklya elfoglalásának híréhez? Egy nap alatt ukrán kézre került egy 30 000-es város, megnyílt az út Kupyansk felé. Nagyon rosszul fest ez orosz szemszögből.

  18. 21. Vlagyimir

    Tudtommal kevés orosz katonai erő volt a térségben, döntően a luganszki és donbasszi erők tartották a területet.
    Ez ukrán katonai siker, de erről már írtam az előbb az Ukrán háború 3 blogban…, ott el tudod olvasni (217-es hsz).

  19. Vlagyimir

    Még némi kiegészítés a balaklijai sikerhez.

    Az ukrán ellentámadás fő erői délen indultak meg egy hete, az bebukott.
    Az oroszok is délre toltak át jelentősebb erőket. A mostani balaklijai akcióban a déli ellentámadáshoz képest csak töredék ukrán erő vett részt, döntően a külföldről kapott „tartalék” technikával és mint írtam, nem látni mögöttük azt a második lépcsőt, ami klasszikusan kellene a siker „bebetonozásához”.

    A 700 km2 és 20 kis település visszafoglalása ettől függetlenül siker, de katonai-stratégiai szempontból egyelőre csak félsiker, ami vagy állandósul, vagy – amire ukrán szakértők is figyelmeztetnek – belesétálnak egy újabb „húsdarálóba” és ez komoly gond is lehet később. Ez rövidesen ki fog derülni.

    Ez a katonai siker viszont nem jelent a front szempontjából átütő sikert, nem fordítja meg a háború állását – ez is az igazsághoz tartozik.

  20. „Ahova pedig mostanra jutott a világ, az tragédiával fog végződni.”

    Ezzel nem tudok vitatkozni.
    Bár ennek szerintem nagyon nem csak geopolitikai vetülete van, én nem innen vezetném le a dolgokat. Nézzük csak az ökológiai válságot, a pénzügyi-monetáris rendszer fenntarthatatlanságát, a klímakatasztrófát vagy a migrációt.

    Nem kérdés, hogy rengeteg a probléma.

  21. 23. Manga M

    Előrenyomultak ugyan az ukránok, de nyitott szájú zsákokba jelenleg. Kis ellenállássalt tapasztaltak, hogy a zsák száját később beköthessék az oroszok, elvágva őket az utánpótlástól.
    (Legalábbis zsáknak fordítja a szöveget a fordító.)

  22. 16 Keltafan
    Figyelemre méltó a megközelítésed, az ember agya nyilván azokat a tényeket válogatja ki, és értelmezi hangsúlyosabban, amelyek megerősítik saját koncepcióját.
    Ami pedig a szakértők elfogult nyilatkozatait illeti, azért ott van mögötte az a tény is, hogy mindenki igyekszik azt az oldalt erősíteni, amelyiknek a győzelmét fontosnak találja, még az objektivitás rovására is.
    Nem hiszem el, hogy a szakértők nagy része ne látná az információkban a szándékos torzításokat, viszont tudomásul veszi, hogy ez is része a kiterjedt háborúnak, ez is egy ütős fegyver, amivel segíteni lehet a támogatott oldalt, és kárt okozni az ellenséges oldalon, ezért nem moralizál az igazság kérdésén.
    És ha tegyük fel, ha látja is a nyugat provokatív lépéseit, ami az oroszokból kiváltotta a támadást, nem ez alapján dönt az állásfoglalásában, hanem az alapján, hogy milyen következményei lennének az egyik, vagy másik fél győzelmének saját jövője szempontjából, és máris nem számít, hogy ki, és hogy kezdte…
    És az is benne van, hogy mindenki óvatosságból az ellenfél jövőbeli céljairól a legrosszabb variációt tételezi fel, és nem az optimistát, és ez sajnos eszkalációhoz vezet, mert senki nem óhajtja, hogy egy rossz fordulat esetén ő legyen a naiv bűnbak.
    Ez a nyugati részről az, hogy az oroszok siker esetén nem elégednének meg a kérdéses ukrán területek elcsatolásával, vagy az ukrán hatalom megdöntésével, hanem csak ugródeszkának tekintenék további hódításokra.
    És ki merne garanciát vállalni, hogy ez nem következne be, még akkor is, ha ennek kicsi a valószínűsége, hogy az oroszok NATO tagokat is bepróbálnának?

  23. Azért ez a példa statuálás nem volt ilyen merész, legalábbis a vasfüggöny meglétekor itt Európában. Most kb. letojják, hogy az oroszok teljesen felújították az atomarzenáljukat. Arra alapozni, hogy belülről majd összeomlik Oo., eléggé szűklátókörű stratégia.
    „senki nem óhajtja, hogy egy rossz fordulat esetén ő legyen a naiv bűnbak.” Már most bűnrészes az EU több tízezer ukrán halálában.
    Ha meg gyarapodnak a Liz Truss-féle gombnyomogató politikusok, max. éveink vannak hátra, pusztul az egész bolygó.

  24. 27 – László

    „Ha meg gyarapodnak a Liz Truss-féle gombnyomogató politikusok, max. éveink vannak hátra, pusztul az egész bolygó.”

    Te elhiszed, hogy Liz Truss, ha úgy akarná, maga megnyomhatja azt a bizonyos gombot? Vagy Biden?
    Még Putyin sem.

    Nincs olyan, hogy egy emberre rábízzák egy bolygónyi civilizáció sorsát. Ez nem így működik és ha jobban elgondolkodsz a dolgon, nem is működhet így.

    … pusztul az egész bolygó”

    Még abban az esetben sem pusztul a bolygó, ha tényleg nukleáris háború törne ki (nem fog). Ugyanis a bolygó marad, ha van rajta ember, ha nincs. A Föld jól el lenne az emberiség nélkül is, fordítva ez már nem igaz.

    A liz trussok arra vannak, hogy romboljanak, ne építsenek. De a nukleáris romboláshoz semmi közük; a társadalmi rombolás a dolguk, amit megelőz az gazdasági, pénzügyi összeomlás, az energiakrízistől kezdve az élelmiszerkrízisen keresztül a deindusztralizáció (és még sok más minden is). Hogy a romokon majd egy idő után valami újat lehessen felépíteni. Nem nyilvánvaló ez? Nem nyilvánvaló, hogy a nyugati kormányok nem a saját állampolgáraik érdekeiért kormányoznak, hanem éppenséggel ezen érdekek ellen? Nem nyilvánvaló, hogy az Európai Unió Európa lakosságának az érdekei ellen cselekszik jó rég óta? S hogy e kettő érdek szembemegy egymással?

    Ahol a rombolás a szándék, ott éppen az ursula von der leyenek, liz trussok, petr fialák, olaf scholzok, mark rutték stb. kellenek, erre a munkára ők a megfelelő emberek. A kulcsfontosságú döntések viszont nincsenek az ő kezükben, nem is lesznek, nem is lehetnek.

  25. Még az ókorban is a békére törekedtek, ha látták, hogy eleve vesztes a pozíció, aztán adóztak a győztesnek. Erre Ukrajnának is megvolt a lehetősége. A jelenlegi pusztítás alapján már látható az öngyilkos stratégia, Európának úgyszintén, amiben természetes az, hogy a saját lakosság érdekei egyáltalán nem játszanak szerepet.
    Lehet utána halottnak nevezni , ha a Föld nevű élő golyóbisunkról eltűnik a légkör már atomarzenál töredékével is.
    „társadalmi rombolás, gazdasági, pénzügyi összeomlás, energiakrízis, élelmiszerkrízis … Hogy a romokon majd egy idő után valami újat lehessen felépíteni.” – már nem lesz rá lehetőség, a végén pedig azt is bevetik, amitől az elején még mindenki félt.

  26. Már 1000km2 Ukrán kézen.
    MangaM hivatkozott arra, hogy Ukránok mögött nem látja a tartalékokat. Én az oroszok mögött nem látom. Valahogy mindig ahol épp áttörnek az ukránok ott azért van mert „ott éppen azon az egy helyen gyengén felszerelt LNR-es ek voltak”. Én azt gondolom, hogy ez egyszerűen nem igaz, sima magyarázkodás. Most is voltak desszantosok is a lerohant térségben, és ők is be lettek darálva.Szerintem az egész seregük ilyen összegrundolt, vegyes minőségű alakulat, a sereg nagy részét gyenge harckészségű és képességű katonák alkotják. Vagy miért van az, hogy február óta harcolnak váltás és pihenés nélkül az LNR-es alakulatok? Ez létszámhiányra utal. Ezen a videón épp az látszik, ahogy LNR-es katonák megtagadják, hogy a frontvonalra menjenek megállítani az ukrán offenzívát, mert már elegük van, hogy 7 hónapja harcolnak pihenő nélkül, azt mondják az orosz parancsnoknak, hogy tesznek rá, hívjanak ügyészeket ha nem tetszik, ők nem mennek sehová:
    https://twitter.com/visegrad24/status/1568028412492787712

  27. 28 – Zsolt:
    Out of the blue sky természetesen senki se nyomhatja meg a piros gombot. Ebben tökéletesen igazad van. Nem is így fog történni a dolog. Én két lehetőséget látok:
    1) Titkos szolgálai jelentések szerint 99 százaléknak vehető, hogy a másik fél atom csapásra készül. A megfelelő testület úgy dönt, hogy akkor inkább mi mérjük az első csapást.
    2) Szorongatott helyzetben valamelyik fél taktikai atomhoz nyúl, csak egy icike-picikét. Megtisztult a terep. Sikeres volt a művelet. A másik fél viszont felhatalmazva érzi magát, hogy ő is alkalmazza ezt a taktikát, csak egy kicsit merészebben. Ennek a vége a termonukleáris fegyverek totális bevetése.

    Én se akarok megdögleni, de a félelem rossz tanácsadó a helyzet kiértékelésénél. Objektívnek maradni kurva nehéz, belátom.

  28. 29. László: Te még mindig azt hiszed nyerhetnek az oroszok?? Érdekes, az utóbbi napok fényében. Szerintem az oroszok adják meg magukat, amíg van elég eszközük, mert ha így folytatják annyi se marad amivel az összegrundolt birodalmukat egybe tudják még tartani miután ki lettek verve Ukrajnából.

    Orosz belpolitika sem alakul túl rózsásan, amikor már ilyesmik mennek egy diktatúrában, akkor ott nagy a baj:
    Egy szentpétervári önkormányzati tanács határozatot fogadott el, amelyben felszólítja az Orosz Állami Duma képviselőit, hogy emeljenek vádat Putyin elnök ellen a hazaárulásért, és menesszék hivatalából.
    https://ukrainetoday.org/2022/09/08/local-st-petersburg-deputies-urge-putin-be-removed/

  29. Visszanézve sem írtam ilyet. A humanitás szempontjából mindkét fél egyszerre vesztes és agresszor, és Európa is elindult az elembertelenedés útján.
    De hol látsz te nyereséget ? Hogy lehet nagy emberáldozat árán 1-2 visszafoglalt falu , város nyereség ?

    Kitől kérdezed

    ?

  30. 32 – Vlagyimir:
    Megkérlek, ne csinálj magadból bohócot.
    Kiértékeljük az eseményeket, lehetőleg objektívan. Van, aki némi jóslásra is adja a fejét. Nem okos dolog, de nem tilthatom meg. De, amit te teszel az már messze a vicc kategória. Mi nem harcolunk. Bennünk nem kell tartani a lelket. Mi csak tudni szeretnénk, mik történik a Világban. De te ezt teljesen leprimitivalizálod.

  31. 29 – László

    Akik ott vannak a gyeplőnél, de úgy igazából, nem a bábjaikról beszélek, azoknak teljesen világos nagyon-nagyon régóta, hogy a kapitalizmus nevű piramisjáték, ami a krematológián alapul, nem végződhet máshogy, csakis összeomlással. Ezt az összeomlást viszont irányítani szeretnék, erről már olyan jelek tanúskodtak több, mint fél évszázada (amikor már az összeomlás utolsó fázisa is lassan kirajzolódott), amelyeket az emberek egyáltalán nem hoznak ezzel az egésszel összefüggésbe, sőt, semmivel sem hoznak semmit összefüggésbe, mert „a dolgok csak úgy vannak, csak úgy alakulnak maguktól, ez a fejlődés útja…” Bla-bla-bla. Ugyan mi köze van például a mai helyzetnek ahhoz, hogy a múlt század második felében, annak is inkább a közepe után a minőségi sci-fi keményen mellékvágányra került, helyette viszont masszívan megjelent a fantasy világa?! Semmi, mondanák legtöbben, az ég világon semmi. De tévednek. Csak jó alaposan, „nagyító alatt” kell megnézni akár csak ezt a paradigmaváltást és annak hosszútávú következményeit.
    Ez ismét csak egy példa volt, nem a fatális és egyetlen oka annak, ami miatt most nagy bajban van az emberiség; ez is csak egy kis mozaikdarab a kirakójátékból, amit a többség a legmesszemenőbbik képtelen felismerni.

    „Fejlődés lassíts, ember lassíts, vissza, vissza mindent!” – hallani a bábjátékosok kiáltozását, már annak, akinek van egy kis hallása az ilyesmihez. A „miértről” már írtam itt ezen a blogon, fogalmam sincs melyik poszt alatt, az idő törvényéről volt ott szó, ami megmagyarázza a logikát az igazi döntéshozók viselkedésében és arra, hogy milyen úton terelgetik (vagy inkább terelgetnék!) az emberiség nevű nyájat.

    A félelemmel meg csak nagyon óvatosan tessék bánni! Ha csak félsz, akkor az semmit nem fog megoldani. „Jaj, de mit tehetnék én, kisember?!” Nem sopánkodni kell, hanem a magad módján tenni a dolgok ellen, minden vízcsepp számít a tengerben!
    Ha csak ezt az egyet felfogják elegen, akkor máris nyert ügye van az emberiségnek; nincs semmi eleve elrendelve, bekódozva belénk, van választásunk csak élni kell vele tudni! A „Jövő” nevű ösvény nem egyirányú, hanem tele van leágazásokkal.

  32. 30 – Vlagyimir

    „MangaM hivatkozott arra, hogy Ukránok mögött nem látja a tartalékokat. Én az oroszok mögött nem látom”

    Azért vethetnél egy pillantást a térképre is, kérlek szépen!
    Mennek az ukránok egyenesen az orosz határ irányába, az egyik oldalt oroszok ellenőrizte terület, a másikon szintúgy, csak hátul (nyugaton) van az ukrán hátország.

    Az oroszok nem rohannak, ha előre mennek, ők tudják, hogy miért…
    Az ukránok rohannak előre, ők tudják, hogy miért…

    Bummm! Csak nehogy egy jó nagy fedél lecsapódjon a végén, oszt lesz sírás-rívás, lesz új Debalcevo meg szlavjanszki katlan!

    Az orosz csapatok mögötti tartalékot úgy hívják, hogy Oroszország. Mondom, nézz a térképre, itt a logisztikai helyzet nem az, mint a Dnyeper nyugati partján ám!
    Ha neked ez kevés, hát legyen kevés! Akkor úgy jártál!

    Nagyon szeretsz előre inni a medve bőrére, szinte sportot űzöl ebből.
    További jó sportolást, csak tudod, néha a sportolókat is sérülés szokta érni! A történelem tele van ilyen „élsportolókkal”…

  33. Demkó Attila: „A helyzet orosz forras szerint is kritikus az orosz erok reszere. Ha Kupianszk elesik eszakon, Lyman delen, Izium vedelme is remenytelen. Szamos orosz helyorseg bekeritesben van – most eloszor a haboruban sok orosz fogoly lehet, ha nem tudnak gyorsan ellentamadast inditani. De meg ha forditanak is, a reputacios kar oriasi, az orosz hadsereg eleve megtepazott hirneve ujabb csorbat szenvedett.
    Mi johet? Nem tunik elegnek a „kulonleges muvelet” ereje meg a vonalak tartasara sem. Persze meglatjuk a 3. Hadtestet, mit tud, de ha valodi, hadrafoghato ero is, a lyukakat kell tomni vele valoszinuleg, igy komoly orosz offenziva nehezen kepzelheto el Donyeck bevetelere. Az oroszok most tul kevesen vannak tul szeles fronton, sebezhetoek meg sok helyen.
    Putyin aligha fogadja el a vereseget, ergo a logikus a mozgositas vagy mas tipusu eszkalacio. Putyin sarokba szoritva meg veszelyesebb, szvsz semmi sem draga, valamit ki kell hoznia ebbol a haborubol, ami nem csak indokolhatatlan, de radasul tobb mint bun, hiba is.
    Nem tudom mennyire kell oroszbaratnak lenni ahhoz, hogy tobb mint hat honap orosz bukdacsolast valaki valaki sikertortenetnek lassa. Csak az orosz gazdasagi felkeszules volt jo, a katonai nem hogy elegseges (2-esre becsultem marciusban ,de csak a deli sikerek miatt), hanem elegtelen.
    Van info hogy jon egy 3. ukran offenziva is, vagy Melitopol vagy Mariupol iranyaba.”

    Majd erre Robert C. Castel válasza: „Ahogy Tihanyban mondtad.
    Semmi sincs levéve az asztalról.
    Minnél nagyobb a presztizsvesztés, annál nagyobb a kísértés arra, hogy drasztikus eszkalácìós eszközölhöz nyúljanak.
    Remélem, hogy lesz még lehetőségük egy demonstratív robbantásra és nem ugorják át az eszkalációs létrának ezt a fokát.
    Ha mégis bekövetkezik az amitől tartunk, akkor az nem csak az orosz konvencionális haderő kudarca, hanem a nyugat válságkezelésének a Waterloo-ja is.”

  34. 35. Zsolt
    „A kapitalizmus nevű piramisjáték, ami a krematológián alapul, nem végződhet máshogy, csakis összeomlással.”
    Hogy cinikus legyek, a kelet és a nyugat kölcsönösen megfertőzte egymást, kölcsönösen kicserélődtek az „ideológiai értékek” ez végződik most összeomlással. A vallási és állampolgári értékek eltűnnek, a nemzeti identitás is viszonylagossá válik.
    Ez az „új világrend” értékrendszere, benne vagyunk nyakig, csak az emberekben még nem tudatosult, mert agyilag le van lemaradva. Ahogy az sem, hogy az NWO -nak már nincs köze a történelmi térhez – a fizikai országhatárok feloldódtak – virtuális technikákon keresztül , a virtuális térben zajlik. Ezért sincs értelme ennek a II. vh. szinten zajló háborúnak, pláne határtologatásoknak egy katonai térképen előre-hátra 🙂

  35. 35 Zsolt – magam is ezt tartom valószínűnek. Csak azt nem értem, hogy ha azok, akik a gyeplőt tartják, már 50 éve tudják, hogy mi a helyzet, és tesznek is róla, mért nem hoztak meg olyan triviális intézkedéseket, mint például hogy ne mérgezzük már agyon az egész bioszférát műanyaggal és egyebekkel, hogy visszafogjuk a széndioxid kibocsátást, vagy hogy ne gyaluljuk le teljesen nullára az összes nagy élőrendszert.

    Azt még értem, hogy eleve nem volt cél, hogy a tömegeknek jó legyen, vagy hogy az összeomlásra játszanak, de azért lehetne – lehetett volna ezt az összeomlást úgy is irányítani, hogy az élőrendszerek veszteségei közben nagyságrendekkel kisebbek legyenek.

  36. 30. Vlagyimir

    Na, ácsi egy pillanatra!

    Egy: Te kérdezted azt, hogy én hogyan látom. Leírtam.

    Kettő: Nekem hol és miért is kellene itt magyarázkodnom? Én vagyok az orosz haderő parancsnoka vagy én készítem a haditerveket?

    Többféle forrást nézek, mindegyik fújja a magáét, egyiket sem hiszem el kritikátlanul.

    Ehhez most hozzáteszem, főleg az ukrán forrásokat nem, gondolom te is ismered a kígyó-szigeti hősi halottaktól kezdve a DCI-s játékprogramos légiharcokon át a megrendezett csatajelenetek és Kijev Szelleme agybajáig mindet.
    Sőt, van egy új is: ukrán nagypapa sörétes vadászpuskával leszedett egy SZU-34-es vadászbombázót. No comment, ez már az a kategória, amiről tényleg nincs mit beszélni.

    Nem tudom megmondani, hogy Putyin miért korlátozza a háborút és miért vet be korlátozott erőket korlátozott technikai háttérrel, egyáltalán miért nem nevezi háborúnak a háborút és miért nem mozgósít, ha győzni akar.

    Nem tudom – és te sem tudod, sőt , rajtuk kívül senki sem tudja – hogy mi volt a valódi stratégiai cél, mert ezt a mai napig nem közölték.
    Ötletbörze van csak, valós válaszok nincsenek.

    Oroszország még mindig nem nyúlt a tartalékaihoz, sőt, az alap békeidős haderőnek is csak 15-25-35%(???)-a van bevetve, még ebben sem képesek megegyezni Nyugaton, pedig van real-time felderítés égen-földön-űrben. Ehhez képest a Nyugat és az ukránok már taktikai atomfegyverek bevetéséről beszélnek.

    Putyin akár kezdhette volna egy tucat ukrán célpontra mért taktikai atomcsapással is és mostanra valószínűleg nem lenne sem Ukrajna, sem ukrán kérdés.
    Ukrajna már nőket és 60 év felettieket soroz és havonta kunyerál (mit, kunyerál, követel) pénzt és paripát, mert mostanra szinte már kifogyott mindenéből.
    Ezek a tények.

    Az orosz haderő bénázása több esetben látszik, pl. Moszkva cirkáló elsüllyesztése, de ott sincs válasz, hogy a hadműveletek során miért volt például kikapcsolva minden lokátor és radar. Mintha csónakázni mentek volna a ligeti tóra, nem pedig háborúba.

    Putyin elindított egy – az én ismereteim és tudásom szerint – rossz időpillanatban és rosszul megszervezett korlátozott hadműveletet világosan megfogalmazott katonai célok nélkül.
    Az én eddigi tudásom szerint ez több szempontból sem volt és nincs is rendben, de nem ismerem az orosz hibrid stratégia elemeit és nem avattak be az igazi célokba.

    Tehát nem tudom megmondani, hogy az orosz hadművelet most sikeres-e vagy sem.

    Ha Putyin C. Schwab egyik legjobb tanítványa volt (Claus maga ismerte el nyilvánosan) és valójában a davosi fórum programjára segít rá, akkor sikeres.

    Ha Putyin önjáró módon nekivágott Ukrajna leigázásának, akkor kudarc.

    Ha Putyin a BRICS és SCO államok közös stratégiáját valósítja meg és a Nyugat, illetve a petrodollár rendszer tönkretétele a végső cél és ehhez egy elhúzódó európai katonai konfliktust kell fenntartania, hogy Kínáról is egy időre lehúzza az USA/NATO nyomulást, akkor meg majd kiderül a végén, hogy sikeres volt-e vagy sem.

    Senkit sem akarok megbántani és megsérteni, de mi néhányan itt nem ugyanazon az emeleten focizunk.
    Én meghagyom neked is a grundodat a saját játékodra, drukkolj az ukránoknak, nekem ez is tök mindegy, de ne kelljen már hetente újra és újra ugyanazt elismételnem.

    Te Ukrajnát nézed, én meg az egész glóbuszt. Ennyi.

    Ui: itt egy friss ukrán térkép
    https://liveuamap.com/en/2022/8-september-occupation-authorities-in-kupiansk-say-that-russian

    … és mivel tényleg szeretem betartani az ígéretemet, nem szeretnék a továbbiakban két mondatnál többet írogatni és bárkinek bármit bizonygatni akármiről is.
    Kérem ezt tiszteletben tartani, ha lesz érdemi mondanivalóm, majd írok, ha látok fontos infót tartalmazó cikket, linkelem.

    Szerintem minden kérdésre választ adtam, amire csak tudtam, a többit majd megválaszolja az idő.

  37. Zsolt: „Az oroszok nem rohannak, ha előre mennek, ők tudják, hogy miért…
    Az ukránok rohannak előre, ők tudják, hogy miért…Bummm! Csak nehogy egy jó nagy fedél lecsapódjon a végén, oszt lesz sírás-rívás, lesz új Debalcevo meg szlavjanszki katlan! Az orosz csapatok mögötti tartalékot úgy hívják, hogy Oroszország. Mondom, nézz a térképre, itt a logisztikai helyzet nem az, mint a Dnyeper nyugati partján ám!
    Ha neked ez kevés, hát legyen kevés! Akkor úgy jártál! ”

    Erről nekem ez jut eszembe:
    „mivel ezt a háborút a Nyugat mar az elején elvesztette, a finn és svéd Nato bővítés pedig további óriási hátulütőkkel és rejtett veszedelmekkel jár a Nyugat számára, ezek az ideiglenes szépségtapaszok, amikor a szedett-vetett nyugati fegyverzetet olykor vak tyúk módjára véletlenül megfelelően használó ukrán erők hozzak a kötelezőt, azaz egy-egy kisebb falu ellen erőtlen támadásokat indítanak, csak az ő élőerejüket őrli fel.
    A hatalmas anyagi és élőerő-előnyben lévő orosz hadsereg mindezt feltehetőleg előre kiszámította egyfajta csapdaként, hogy a biztosra vehető katasztrofális ukrán vereség előtt megritkítsa az ellenállásra képes, egyre fogyatkozó erők sorait…”

  38. 39 – Ábel

    50-60 éve már csak egy bizonyos folyamatot akartak lassítani, terelgetni, amely folyamatok a meglevő rendszer végfázisát jelezték előre világosan.

    Mindig is tudták, hogy ide fog kifutni az a „kóceráj”, amit üzemeltetnek. S hogy a menedzsmentjük, mint olyan megmaradhasson, úgy kellett menedzselniük a dolgokat, ahogy azt tették. Hogy közben emberek milliói, százmilliói, milliárdjai beledöglenek? Ez nem volt soha szempont a részükről.
    Hogy az irányítás megmaradhasson, olyan módszerek is kelletek (sőt, ma kellenek csak igazán!), amely károsítja a környezetet is. Ezt az árat is megfizetik, ha kell, de egy bizonyos ponton túl ebben az ügyben nem mehetnek tovább, mert akkor az már önmagukat is veszélybe sodorja. Azt nem engedhetik meg, hogy az élhető világ feltételei globálisan rohadjanak szét a Földön, kell nekik egy „menekülési útvonal”, s az inkább ne legyen a sok évtizedes, vagy sok száz éves földalatti lét; ebben ugyanis semmi vonzó nincs.
    S hogy ezt elkerüljék, szó szerint rárontottak a szolgáikra, akik az – a maguk beteges logikája szerint – az ő levegőjüket szívják el, az ő vizüket isszák meg, az ő erdeikbe merészelnek egyáltalán kimenni…. „Rovarirtót a rovarokra!”

    Nem vagyok benne biztos, hogy sokat értettél belőle, amit írtam. Ha mégis igen, annak örülök.

    Vannak itt nagyon értelmes fórumozók is, akiket én is nagyon szívesen olvasok, mert sok mindent felfogtak a lényeges dolgokból vagy vannak/voltak nagyon jó forrásaik.

    Például Vaszil fórumtársnak volt egy rövid bejegyzése sok-sok hete, ami arról tanúskodott, hogy ő érti, hogy annak idején honnan indult ez a „vándorcirkusz” világhódító útjára. Mert valahol bizony elkezdték művelni „a szakmát” és világháborút hirdettek az emberiség ellen. Útjukat felemelkedő birodalmak szegélyezik, amelyek a maguk erejéből sosem emelkedtek volna ki a semmiből, kellett a tudás, a mély hatalomtechnikai ismeretek, amelyek generációkról generációkra szállt és persze néha bevontak az ismeretekbe külső embereket is. Nagyon ritkán. Mert akiket „a világot jelentő deszkákon” látunk egyáltalán, az már csak a másodvonal, sokszor még az sem. A politikus döntő része az „az sem” kategóriába tartozik. Ezek többsége is csak becsapott „fogyó eszköz”, de erre a legtöbb hülyéje nem képes rájönni.

  39. MangaM:

    „A hidegháború vége óta az orosz geopolitika sokkal korrektebb, mint az amerikai.”

    Ahh, ne haragudj, hogy ehhez még visszanyúlok!
    Szóval az orosz geopolitika minimum a 2010-es évek kezdete óta arra épül, hogy „le fogjuk rohanni Ukrajnát + ki tudja, hogy még kicsodát” és „a gázzal fogjuk zsarolni Európát”, ezáltal nem csak a Szovjetuniót építjük vissza gazdaságilag, hanem Európát is teljesen kiszolgáltatottá tesszük.
    Putyin megveti Gorbacsovot, és pajzsra emeli Sztálint.
    Ha ez a korrekt, akkor köszönöm szépen, én ebből nem kérek.

    Lehet az európai értelmiségre hozzá nem értő polkorrekt balfaszként tekinteni, akik valójában egy bábuk a sakkjátszmában. Elfogadom, hogy nekem ez maradt, és nem sértődöm meg, hogyha ezt gondolod rólam.
    Nagyon nehezen megy, de szerencsére van annyi érték és szeretet (sic!) az életemben, hogy ne váljak egy megkeseredett cinikussá.

    Nekem jelentenek valamit a 48-as és az 56-os hősök (meg amikben ők hittek!), de tudom, ha így haladunk, lassan meg sem lehet ünnepelni, mert az oroszok érzékenységét ezek is sértik, és akkor jajj, jajj…

  40. Per pillanat az ukrán ellentámadás meglepően sikeres. Az orosz faszakodás még meglepőbb. A nagy kérdés az, hogy az ukránok fenn tudják-e tartani ezt a lendületet, és Putyinék mit tudnak tenni. Az eseményeknek nem örülök, mert ezzel is közelebb kerültünk a taktikai atom bevetéséhez.

  41. 43. Keltafan

    Az orosz geopolitka 2010-től…, miért is pont 2010?

    2002. ABM szerződés egyoldalú amerikai felmondása
    2003. grúz „rózsás forradalom”
    2004. ukrán „narancsos forradalom”
    2007.müncheni biztonságpolitikai fórum
    2008. grúz támadás Chinvali ellen
    2008. Koszovó függetlenségének kikiáltása és elszakadás Szerbiától erős USA támogatással
    Grúzia és Ukrajna majdani NATO-tagságának folyamamtos lebegtetése…

    A változó orosz biztonságpolitikai prioritásoknak esetleg ezek nem lehetnek az előzményei többek között, ha már 2010 a referencia dátum?
    Egy komplex folyamatot nézünk vagy önkényesen kiragadunk néhány elemet – nos, melyik legyen?

  42. Kezdhetjük akár azzal, hogy Putyin kormányra kerülésének első hónapjaiban hogyan számolt le a csecsenekkel 1999 szilveszterén.

    Nézd, a titkosszolgálatok a játszma részei. A CIA és az FSZB is teszi a dolgát.
    Csak nézz rá Magyarországra: a 2000-es évek eleje óta az összes kormány sokkal jobban kiszolgálja az orosz érdekeket, mint az atlantiakat.
    Orbán 2007-ben azt mondta, hogy „az olaj keletről, a szabadság nyugatról jön”. Ahogy kormányra került, megvilágosodott: ma már a szabadság is kelet felől jön. (Nyilván azért, mert az FSZB-nek még megvannak az aktái a ’60-70-80-as évekből, fel tudják használni zsarolásra.)

    Ugyanez történik az EU belső szétbomlasztásával.
    Putyin finanszírozza jóformán az összes szélsőjobboldali szervezetet (Salvini, Le Pen, Orbán, Farage), akik be tudják akasztani a küllőt, és gyengíteni tudják az EU-t.
    Ma már mindenki tisztában van, hogy 2016-ban Trump győzelme sem volt mentes az orosz titkosszolgálatok machinációitól.

    Valójában a CIA azért sokkal látványosabb, mert diktatúrákban próbál (az ottani eszközökkel) a rendszerelleneseknek (sokszor tömeggyilkosoknak) muníciót adni. Putyin meg az EU-ban elsősorban fehérgallérosokat tud segítségül hívni.

    Szóval az orosz geopolitika ugyanolyan „g”, mint a nyugati. Nem akarok közülük választani.

    A különbség csak ott van, hogy a vasfüggöny idején megtapasztaltuk, hogy milyen a keleti és milyen a nyugati államfelfogás . És az én polgári életstílusomhoz és attitűdömhöz Nyugaton – a maga korruptságával és romlottságával – bár egyre szűkölő mértékben, de van még némi mozgástér, Keleten sose volt és nem is lesz.

  43. 43. Hát igen, némi környezetkárosítást be lehet még vállalni nagyobb célokért. Csak azon vagyok fennakadva, hogy szerintem azon a bizonyos ponton, amit nem kellett volna átlépni, már túl vagyunk: az élőrendszerek összeomlóban, és nem világos, hogy ez megállítható-e, és hogy hol lesz a nyugvópont. Ebben az értelemben nem vagyok biztos benne, hogy mindig is tudták, hogy ez ide fog kifutni. Akármilyen okosak is, akármennyi erőforrás és szürkeállomány áll is rendelkezésükre, mégis csak emberek, mindent ők se tudhatnak, nem lehet mindent évszázadokra előre tervezni, különösen olyan természeti folyamatokat, amiknek a létezésére is csak azóta derült fény.

  44. 48 – Ábel

    Teljesen igazad van abban, hogy nem mindenhatóak, hús-vér emberek, se nem félistenek, se nem marslakók. Tehát mindent ők sem tudnak és olyan is volt, hogy nagy hiba csúszott a terveikbe, teljesen máshogy alakultak bizonyos fontos események, mint azt ahogy szerették volna.

    A tervevezésről annyit, hogy hosszú időre előre lehetséges; ha a terveket folyamatosan, generációkon átívelve valósítod meg, az egyszeri ember, sőt, még társadalmi szinten sem észlelhető annyira a változás, mert azt tartja az embernek normálisnak, amibe beleszületett. Ezért volt sokkal könnyebb dolguk a tervezéssel és a megvalósításukkal régebben, amikor az idő lassan folyt, a változások lassúak voltak, a gyerekek évszázadokon keresztül úgy éltek, mint a szüleik, később már csak nagyjából éltek úgy, s így megérkezünk a jelenkorhoz, amikor a változások túl gyorsak, egy generáción belül zajlanak le a folyamatok és így az embereknek nagyobb esélye van rájönni, hogy ami volt, az ma már nincs és ami ma van, az holnapra akár eltűnhet vagy teljesen megváltozhat. Kvázi jobban reflektorfénybe kerülnek az irányítók, mert az emberek egy része a fejükre csap és azt mondja: „Nem normális, ami a világban folyik!” vagy „Én egy másik világban, más morális szempontok alapján nevelkedtem, ez a pokolba vezető út, ami ma van, nem is értem!”. Satöbbi. Az emberek tömegében növekszenek az ilyen érzések. Ennek folytán az történik, hogy az irányítás kezd kicsúszni a bábjátékosok kezei közül és a fejlődést kerekébe husángot akasztanak és próbálják „visszaforgatni az időt” egy olyan pontba (társadalmilag értve), ahol még az irányítás még nagy biztonsággal voltak a kezeik között. Az oktatás színvonalának a csökkentése, az ipar tönkretétele, a korábban természetesnek vett jogok korlátozása, és így tovább. Egy szóval visszafejlődés. A fenti okok miatt, amelyeket máshol már szintén kifejtettem, talán bővebben is.

    S mivel emberek ők is, az is előfordulhat, hogy miközben degenerálni akarják a tömegeket és szítani különböző társadalmakon belüli és társadalmak közötti ellentéteket, aközben ezen elitek új generációi maguk is degenerálódhatnak, kevésbé értelmesek, mint felmenőik. Ezeket a társaik persze próbálják kiszűrni, szerintem egy idő után minden bizonnyal sikerrel is, de közben akár jó nagy károkat is okozhatnak maguknak, saját „szuperosztályuk” érdekeinek is. Sok minden előfordulhat velük is, ami korábban nem, mert eleve gyorsabban kell nekik is reagálni az eseményekre a múlthoz képest és egyébként a legnagyobb gondjuk az, hogy rendkívül kevesen vannak, tehát mindig eszközként kell használni más embereket, sokszor egész népeket vagy országokat. Csakhogy az igazán jó, használható káderből kevés van, mivel nem működnek a társadalmi liftek (Mr. és Mrs. Superclasséknál ez nagyon nem divat!), ebből pedig további nem várt hibák adódhatnak.
    Kissinger jövőre már 100 éves lesz, de még mindig szolgál; nem csak ez, de ez is jelzi, hogy kevés az igazán használható „ügyvezető igazgatójuk”, akik profi módon tudnak folyamatosan végrehajtani terveket, műveleteket.
    Más problémáik is vannak, de most ennyi elég lesz. Messze nem mindenhatóak, ez a lényeg!

  45. Pozsár Zoltán (Credit Suisse – New York) szavaira mindig érdemes odafigyelni, nemzetközi szinten is nagyon elismert pénzügyi szakember:

    #https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220907_pozsar_zoltan_megbomlott_a_termelo_kelet_es_fogyaszto_nyugat_egyensulya

    A teljes írás angolul: #https://plus2.credit-suisse.com/shorturlpdf.html?v=5amR-YP34-V&t=-1e4y7st99l5d0a0be21hgr5ht

    Ez pedig egy 2022 március eleji írása ‘Bretton Woods III’ címmel, ajánlom ezt is:
    #https://static.bullionstar.com/blogs/uploads/2022/03/Bretton-Woods-III-Zoltan-Pozsar.pdf

    A portfolio szemlézte magyarul: #https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220316/pozsar-zoltan-csunyan-labon-lotte-magat-a-nyugat-az-orosz-szankciokkal-es-fel-nem-fogom-ezt-hogy-nem-lattak-elore-533009

  46. 47. Keltafan

    Csecsenföld külön történet, szerinted az USA mit csinálna, ha az egyik indián törzsük nekiállna függetlenségesdit játszani náluk? Vagy a spanyolok a katalán illetve baszk függetlenségi törekvésekkel. Nagy-Britannia és az északír kérdés…, soroljam tovább?

    A csecsenföldi balhé szításában az USA nyakig benne volt, Brzezinski alaptétele: az Orosz Föderáció „lágyéka” a Kaukázus, a bomlasztás onnan indítható a leghatékonyabban.
    Nem tudom, te mennyire vagy képben a kortárs amerikai geopolitikai agytrösztökkel, de szerintem semennyire, ami nem lenne gond, ha nem olyan példákkal jönnél, amit pont ők nyíltan felvállava „tanácsoltak” az USA vezetésének.

    Az EU belülről Putyin ármánykodása nélkül is szépen bomlik, sőt, az EU jelenlegi vezetése többet ártott az EU-nak, mint az összes külső ellenfél összesen.
    Ja, GB is Putyin unszolására lépett ki az EU-ból?

    Nem is megyek tovább a témákban, szerintem két külön univerzumban létezünk.

  47. 45. Tibor bá’

    A kelet-ukrajnai katonai helyzet nem indokolja semmiféle taktikai atomcsapás elrendelését.
    Atomháború felé tart a világ, de nem emiatt.

  48. 49 Hát igen, de azt kétlem, hogy az irányítás kezdene kicsúszni a kezeik közül. Sőt: olyan eszközök vannak a kezeikben, amiről akár csak ötven éve is még legfeljebb álmodozni lehetett.

    A kütyük, főleg az okostelefonok révén gyakorlatilag mindenkiről tudhatnak mindent, a legkisebb rezdüléseinket is nyomon követik, és közvetlenül manipulálhatnak is minket. És hogy a sokmilliárd ember csilliárdnyi adatát se kelljen közvetlenül kezelniük, arra is megvannak az eszközeik: a hárombetűs ügynökségek, a legnagyobb világcégek, és az AI.

    Ez lassan az 1984-es kontroll szintje fölött van.

  49. 51. MangaM

    Szerintem ott van a különbség kettőnk között, hogy a hidegháború végétől új korszaknak tartod az orosz történelmet és geopolitikai stratégiát.

    Az orosz néplélek nem változott 1991 végén egyik napról a másikra. A sok Szása ugyanúgy egy birodalom része szeretne lenni most is, ahogyan a Szovjetunióban az volt. A mindenkori orosz vezetésnek meg kell felelnie ezeknek az igényeknek.
    Putyin pedig, aki Sztálint szeretné restaurálni + a SZU felbomlását a XX. század legnagyobb tragédiájának nevezi, ennek meg is akar felelni.

    Ezt nem belevenni a teljes képbe valóban két külön univerzumba helyez bennünket.

  50. 52 – MangaM
    Ugyan azt írtam, amit te csak más szavakkal: „ezzel is közelebb kerültünk a taktikai atom bevetéséhez.”

  51. 53 – Ábel

    A technológia fejlődés annak a szegmensének volt zöld lámpa adva, amely az emberek feletti kontrollt szolgálja, ez így van.
    Lehetett volna ez másként is? Lehetett volna. Úgy is lehetett volna, hogy 2020-ra régen a Marson landol egy emberekkel teli űrhajó vagy a mélytengeri kutatások vannak előtérbe helyezve stb.

    De egyelőre nincs arra törvény, hogy neked kell, hogy mobiltelefonod legyen vagy ha van is, ne kapcsolhasd ki bármikor! Vagy ne hurcold magaddal mindenhova.
    Nehéz ezt elképzelni? Nem olyan régóta vannak ilyen kütyük, az emberek előtte megvoltak nélkülük. Úgy van kialakítva a rendszer, hogy az ember nyomás alatt legyen, hogy használni kelljen, de még jobb az, ha használni is akarja ezeket az eszközöket. Nehéz a mókuskerékből kilépni, elismerem. Hátha majd a sok áramszünet segít ebben vagy az alkatrészek hiánya! 🙂

    Könnyen adódhat úgy a helyzet, hogy a valóság túltesz majd az 1984-ben vizionált világon is. Megtörténhet. Vigyázni kell és gondolkodni!

  52. 54. Keltafan

    Nem itt van a különbség, de hagyjuk.
    Putyin sem egészen erről beszélt, mint ahogy például Biden sem nevezte gyilkosnak Putyint, de ezt is hagyjuk, a média már megtette a dolgát, az eredeti beszédek és interjúk pedig manapság nem számítanak.
    A magam részéről kitettem a fehér zászlót, legyen úgy, ahogy mondod.

  53. Friss infók egy régi meg nem válaszolt kérdés:

    Ukrán katonai siker, az ukrán kb. 1000 km2 területet ellenőrzésük alá vontak (kb. 50 x 20 km). A korábbi „heves harcokról” szóló információk után ukrán jelentések szerint Kupjanszk, Izjum és Balaklija térségben minimális az orosz jelenlét, az ukrán erők a közutakon haladva harc nélkül (???) veszik vissza a településeket.

    Mielőtt bárki megkérdezi, hogy mi történik ebben a régióban, nem tudom. Aki azt állítja, hogy tudja, valszeg túlértékeli önmagát (vagy hazudik).

    Viszont – ha már itt a fórumozók közötti különbségek is szóba kerültek – újra feltennék egy régi kérdést még 2021. decemberéből, amire a mai napig nincs válasz, mondjuk ez a kisebbik gond, de hogy ez senkinek sem okoz problémát azóta sem, az már nagyobb gond.

    Oroszország decemberi követelés jegyzékére két héttel később megérkezett az amerikai írásos válasz azzal a kitétellel, hogy az oroszok ne hozzák nyilvánosságra az USA válaszlevelének a tartalmát.
    Csak jelzem, ez a mai napig így van, azóta sem az USA, sem Oroszország nem tette közkinccsé az amerikai választ. A mai napig egyetlen sajtó vagy média sem hozta le a tartalmát, terelés, mellébeszélés és spekuláció volt csak.
    Ez a mai napig qrvára nem zavarja az európai NATO tagállamokat és a polgárokat sem.

    Én speciel szeretném tudni, hogy mi volt az az amerikai válasz, amit sem Washington, sem Moszkva nem hoz nyilvánosságra azóta sem és amiből Európa mellesleg totál ki lett hagyva.

    Lehet, hogy sok egyéb kérdésünkre választ kaphatnánk, például arra, hogy mi is folyik Ukrajnában.

  54. Re:58 Manga
    Ez vagy egy tökéletes csapda, és a zsákot az ukránokra ráhúzzák, vagy totál amatőrizmus áll fenn, amit viszont erősen kétlek. Ukránok helyében én nagyon nagyon óvatos lennék, mert ha elnyújtják az utánpótlási útvonalukat, akkor pár óra alatt be tudják darálni őket.

  55. 58. MangaM

    Engem érdekel a válasz, és nem igaz, hogy nem zavar, hogy semmit nem tudunk róla.

    Én a Nyugatot szeretném kritizálni és fogom is, mert rengeteg okot ad rá.
    Engem az zavar, amikor ez a kritika nem érték alapú, hanem egy ürügy, hogy miért kell az oroszokat választanunk, és az ő zenéjükre táncolnunk.

    Mielőtt félreértenéd, nem rád gondoltam, de a magyar közvélemény többsége nem azért kritikus a nyugattal, mert „érte haragszik”, hanem egyértelműen „ellene”.

  56. 56. Zsolt

    Meg kell mondjam, hogy szeretem a hozzászólásaidat.
    Sokszor sokféleképpen próbálsz rávilágítani a -szerintem is- lényegre, míg sokan a következményeken, vagyis a történéseken lovagolnak.
    Igaz azt ezerféle aspektusból szeretnék megvizsgálni, kitárgyalni, holott addigra az adott kérdésben már a játszma általában lejátszódott, csak a kifutása tart.

    ———————–

    Ma megbüntettek a rendőrök. Sok pszichológia trükköt bedobtam(kiszálltam a kocsiból, rögtön elismertem, megelőzve őket, hogy tudom tudom hibáztam, segítséget kértem tőlük stb.)., hogy megszólítsam bennük az embert és észrevettesem velük, hogy én is az vagyok.
    Ez egyébként mindig segít egy akármilyen beszélgetésnél is, mármint hogy átbillentsd a szituációt, a kedvezőbb irányba lökd el a hintát. Ez most a minimális büntetést jelentette esetemben.

    Azonban ahogy beszélgettünk -míg a papírokat töltögették- rájöttem, hogy mennyire automatikusak a folyamatok. Vagyis, hogy ők mint rendőrök hogyan járulnak hozzá a társadalom széteséséhez, pusztán azzal, hogy szerepüket eljátszva , elszemélytelenedve, tudattalanul szolgálják a gonosz rendszert. Nekik ki van adva, hogy mennyi büntetést kell beszedniük. Innentől fogva nincs miről beszélni!

    Ez itt a legnagyobb baj! Olcsó, vásári trükkökkel lehet bohóckodni, de a fejekben változást előidézni tömegesen, csak kormányzati szinten lehetne
    könnyebben amely kijelentés
    egy oximoron, látván a szándékokat.
    Tehát marad a nehéz, nagyon nehéz és lassú út. Face to face!

    Itt is sokan nem értik meg (és ami rosszabb, hogy felesleges hülyeségnek, szócséplésnek tartják) hogy az emberiség nem predesztinált a kihalásra, hanem csak nincs elég információja,
    hogy okos lehessen.

    Mindenki megnyugodhat, így atom lesz a vége, ha ezt nem értjük meg.

    De EGYESÉVEL kell megértenünk!

    Midannyiuknak csak a saját ráeszmélésünkig van felelősségünk.
    A változás kulcsa, hogy nem foglalkozol a külvilág borzalmaival( max. a cselekvés technikai szintjén). csak a saját határaidat bővíted.

    A borzalmak úgyis megtalálnak, azért semmit nem kell tenni. Persze elemezhetjük őket teljes kognitív disszonanciába süllyedve, mantrázva az elkerülhetetlent.

  57. 59. dajtás

    Tökéletes cunami jelenség a frontvonalon. El is nevezem cunami taktikának.
    A tenger épp visszahúzódik, az Ukrán alakulatok pedig rohannak a visszahúzódó víztömeg után. Olyan nincs, hogy a víz nem jön vissza.
    Minél jobban visszahúzódik a víz, annál nagyobb pusztítást végez a visszatérő víztömeg.

  58. Az ukrán erők most mutatják be a klasszikus szovjet mélységi támadást.
    Megkeresik a védelmi vonalban a leggyengébb szakaszt, majd nagy erőket összpontosítva ott törnek át, az áttörés után mélységben előre nyomulnak, az utánuk érkező második lépcső stabilizálja a területet, majd megkezdik a terület „kiszélesítését”.
    Az ukrán erők most pont azt csinálják, ami a II. VH óta klasszikus szovjet harcászati modell és eddig egyedül pont az oroszok nem csinálták ezt Ukrajnában.

    Ez lehet egy valódi ukrán katonai siker is, kihasználva a frontvonalon lévő orosz erők egyenőtlen eloszlását, de lehet belőle egy csapda is, ha túl mélyen nyomulnak előre és nem marad elég erő második lépcsőnek mögöttük.

  59. 60. Keltafan

    Nem ürügyként kritizálom a Nyugatot és főleg az USA geopolitikát, hanem Kelet-Közép Európa szempontjából. Itt van melletünk egy atomhatalom Oroszország és nem fog átköltözni Afrika déli részére, tehát itt is marad.

    Minden szándékosan szított konfrontáció és bekerítési művelet katonai lépésekre sarkallja Moszkvát, de mi itt Kelet-Közép Európában vagyunk az elsők, akik ennek alatta maradhatnak függetlenül attól, hogy kinek szebb a propagandája.

    Lesz@rom a Nyugat és az USA álszent dumáját és elveit, ha közben ebbe beledöglök és ugyanígy sz@rok a nagyorosz eszmékre is, ha emiatt patkolok el.

    De az egyértelmű, hogy a HH vége óta nem oroszok kezdték bekeríteni az USA-t és közben a csalánt Európa farkával veretni, hanem fordítva. A kötekedő hagyja abba a balhé szítását, mert az én asztalom borul fel miatta először.

    Innentől kezdve miért is az oroszokat kellene állandóan fikáznom?
    Ne válaszolj, csak költői kérdés volt.

  60. 60

    Minden talán azért lett így alakítva hogy a két lehetséges rossz közül mi itt Nyugaton ?….ne az oroszokat mellett kössünk ki és még véletlenül se legyen esélyünk egy értékalapú választásra egy harmadik út irányába. Számomra inkább az a kérdés ,hogy van – e valóban két alternatíva amit kitettek elénk és ez nem csupán látszat és ha igen akkor viszont van- e bármilyen választásunk nemcsak lokálisan hanem globális méretben is. Vagy nincs tehát egy konkrét esetet tekintve például: a nyilvánosság elé nem tárt amerikai válaszjegyzék az 2021 decemberben elküldött orosz követelésekre már eldöntött mindent rólunk nélkülünk a fejünk felett elkövetkezendő sorsunkat illetően és most a lebonyolítás zajlik….mi még legfeljebb reménykedhettünk abba, hogy ezúttal ha most sincs beleszólásunk sorsunkba mint annak idején Jaltában nem volt végre most nagyobb szerencsénk legyen mint akkor ….de lehet hogy a várható végeredményt tekintve már teljesen mindegy számunkra.

  61. Gondoltam, beköszönök.
    Látom, még mindig megy a prepperkedés, hiába írtam meg, hogy ennek egy éles helyzetben mi lesz a vége… Sok vér, annyi biztos. Nagyon nekem esett a többség akkor, pedig tartom, hogy amit mondtam, az kőkeményen úgy is van.
    Kint voltam légiósként fél évet, most járt le a szerződésem, Wagner-csoport, ha van kérdés, hajrá, ma még válaszolok, aztán megint eltűnök egy időre.

  62. 61 – Balázs:
    Pszichés trükk:
    Bassza meg! Ha a feleségem megtudja, hogy gyorshajtás miatt 50 rongyra büntettek egy hétig fogja nyomni a balhét. Elmondja az anyjának is, és vele együtt folytatja a cirkuszt. De nem tudom kirúgni a gyerekek miatt. Magának van felesége? Az nem szokott balhézni? Mit? Szokott? A haverok előtt? Na ez a legrosszabb…. – legközelebb ezt próbáld, nekem mindig bejön. Szöveg közben mutogatok az anyós ülésen lévő felességemre, aki (megbeszélés szerint) roppant komor képet vág.

  63. Vadász 56
    Ha Wagner, akkor talán többet tudsz arról, hogy mit bukdácsoló az orosz sereg fél éve? Mi az oka a balfaszkodasnak? Hogyhogy előfordulhatott a Moszkva kilövése, miért harcol töredék erővel az orosz csapat? Mi ennek az értelme? Itt sehogy sem tudjuk megfejteni.

  64. 66. Vadász
    Engem is érdekelne, amiket tudsz vagy láttál.

    68. Fényhozó Kerub
    htka – molnibalage

  65. MangaM: Téged tisztellek, ezért őszinte leszek.
    Szarul állnak az oroszok, de még szarabbul az ukránok.
    A(z orosz) sorállomány nem ritka, hogy pályaudvarokon alszik egymás hegyén hátán, nincs megfelelő élelmezés, a zsold is késik, néhányan szerintem frankón éheznek. Demoralizáltak, nem csoda.
    A szerződésesek (mint mi) sincsenek elkényeztetve, de a havi 3200.- USD-t rendesen és határidőre fizetik.
    Legalább 8-9 ezren vagyunk, komoly harci tapasztalattal. A java közel-keleti, de a 2REP-esek közül is volt legalább 50 ismerős. Sokan jönnek volt légiósok.

    Azt gondolom, hogy semmi esélyük nincs az ukránoknak, lassú ledarálás a stratégia, orosz részről NINCS hiány a munícióban, fegyverzetben. Az élelmezés az gáz, még a szerződéseseknek is, késik, nem érkezik meg, stb.

    Én a magam részéről úgy gondolom, hogy jövőre február-március környékén nem lehet elkerülni a taktikai atomcsapást az oroszok részéről, legalábbis erről megy a „pletyka”. Addig nem lesz, de akkor 60-70% valószínűséggel igen és egyesek azt is tudni vélik, hogy az ipari kapacitások semlegesítése érdekében Krivij Rih (Krivoj Rog) lesz a kiszemelt célpont. Nem biztos, hogy így lesz, de én most azért nem pecóznék ott.

  66. 66. Vadász : Kíváncsivá tettél! Szívesen olvasnám a helyzetértékelésedet és meglátásaidat a jövővel kapcsolatban.

  67. MangaM: Közelharc nincs is szinte, pedig ha ki akarnák használni, amit a 2REP tud (és vagyunk néhányan), akkor esély lenne komoly előretörésekre az oroszok részéről. De mintha erre nem lenne igény…
    Tüzérség van ezerrel, eléggé be van ásva az egész front, tiszta 1.vh.

    HATÁROZOTT meggyőződésem, hogy ez a háború (és ez a lényeg, amit most leírok) VALÓJÁBAN nem az oroszok és az ukránok között folyik, hanem a globális játszma része, ami Európa térdre kényszerítéséről szól valójában. És működni is fog, sajnos.

    Ezt sokan látjuk, de nem elég sokan, ez a baj, szerintem az EU politikusai gyakorlatilag kivétel nélkül hazaárulók a szankciókhoz való csatlakozás miatt, ez így szerintem nem mehet tovább, Putyin pont erre játszik, de – amit én gondolok, és ez a baj – szerintem ő is a globalista „játszma” része.

    A háborút orosz-ukrán háború helyett egy EU elleni háborúnak is tekinthetjük.

  68. 70. Vadász

    Értem és köszönöm.
    Ez a jövő tavasz már sok helyről és sok összefüggésben felmerült, baromira nem örülök neki. Tartok én is egy – minimum – korlátozott atomháborútól, talán nem eszkalálódik globális full scale atomháborúvá.

    Nagyon nehéz – majdnem lehetetlen – innen átlátni ezt az egész őrületet és egy csomó dologra nincs is egyszerű válaszom.
    A privát véleményedre vagyok kíváncsi – ha publikus persze – arról, hogy ha már háborút indítottak az oroszok, akkor miért korlátozott létszámmal, lekorlátozott képességekkel és sok esetben fittyet hányva alapvető harcászati/taktikai játékszabályoknak.

    Én úgy gondolom, hogy ez az ukrán háború például sosem Ukrajna megszállásáról szólt, hanem egy köztes „manőver” és közben valami nagyobb balhéra készülve tartalékolják a haderő többi részét.
    Ukrajna esetében a vélhető cél a nyersanyagban és iparban gazdag keleti régiók leszakítása volt és a „maradék” Ukrajna életképtelenné tétele, ami utána az EU nyakába szakad, akár még újabb háborús helyzetet előidézve más európai (akár NATO) tagállamok között, pláne, ha a „maradék” Ukrajna elkezd széthullani.

    Persze ez is csak egy spekuláció, de ha az oroszok nem akarták a teljes erejüket bevetni Ukrajna ellen, akkor ennek egyéb okai lehettek/lehetnek, ez lehet az egyik.

  69. 71. Vadász

    Köszi, kicsit hamarabb írtam meg a 72-es hozzászólásomat, minthogy olvastam volna a következőt, de akkor nagyjából valami hasonlót látsz te is.
    Fasza…
    Most már csak egy kérdésem maradt – (Nem igaz, még lenne egy csomó, de fel sem merem tenni!) – akkor inkább pakoljam össze a kis családot jövő tavaszig és húzzak el a világ másik felére csöves bevándorlónak, vagy maradjak itthon, voltaképpen itt is simán ki tudunk fingani?

  70. De jó, hogy benéztem ide!
    Vadász – köszönöm, hogy megosztottad az információid és a helyzetértékelésedet! Vigyázz magadra és a rád bízottakra!
    Mit tanácsolsz egy magyar polgárnak, családnak a jövőre nézve?

  71. 71. Vadász
    73. MangaM
    Ahogy írtátok és gondoltuk, az EU megtérdeltetése folyik, majd a felosztása következik.
    Putyin a nyugati(atlantista) összeesküvők kottája szerint játszik, persze nem ingyen (megkapja a részét Európából).
    Készül, Kína!
    Akkor kezdjetek el csomagolni, amikor általános mozgósítást rendel el Oo.
    És igen, az orosz sereg színe java várakozik, és folyamatosan töltik fel, miközben jelen „háborúval” felmérik a nyugati fegyverrendszereket és tűzben edzik a katonáikat.
    A felosztás után, akár nyugati részhez, akár keletihez fog valaki tartozni, egyformán szar lesz.
    Aki pedig menni akar, az – mivel Ausztrália és Új-Zéland nehezen fogad be – dél Amerikába, azon belül Csillébe vagy Uruguayba menjen. Mindkettőnek nagyjából azonos életszínvonala van, mint Magyarországnak. Meg kell tanulni spanyolul, aztán be lehet illeszkedni.

  72. Vadász, én is köszönöm az információkat… de biztos, jó ötlet ezt itt leírni?! ( 146. § /2/ )

  73. 76. Jövőnk
    Ez a különbség egy igazi katona és egy magát katonának gondoló között (nem rád gondoltam!).
    Mit veszíthet, főleg, ha nem is itthon van?
    Esetleg nem is magyar állampolgár, mondjuk francia – a légió okán. Megcsókolhatják a seggét!
    Gondolod aki napi szinten több tucat emberhalált lát, azt egy – jaj istenkém letartóztathatnak, mert beszélek, – fenyegetés megrémít. Aki ezt feltételezi egy tűzben edzett (nem lőtéren, meg egyéb bohócságban) katonáról, az nincs egyáltalán képben.

  74. 74: Hanyistók: Vegyél aranyat, befektetési érméket, legalább 1 uncia súllyal, kisebb az árrés. Európából – ha nyugalmat akarsz – előbb utóbb lépni kell. Ez persze családdal nehezebb, de javaslom Kolumbiát, a korábbi rossz híre miatt alulértékelt. Vagy itt is meg tudod majd állni a helyed, de ez nem lesz olyan nyugis.

    73: MangaM: Sokszor kint (értsd: Oo. területén is olvastam miattad a blogot, rendkívül nagyra becsülöm a meglátásaidat. Emellett:

    1) Idén még biztos (100%), hogy nem lesz ledobva egyetlen atombomba sem sehova.
    2) Jövőre (márciustól) 50% eséllyel lesz taktikai atomtámadás Krivij Rih vagy Dnyipro (Dnyipropetrovszk) ellen. Utóbbit szerintem még senki nem hallotta.
    3) Én a magam részéről 35% alá tenném annak az esélyét, hogy mi is kapunk valamit, itt szerintem nem lesz háborús probléma, annál inkább lesz más, és ott jövök megint én… Sajnos ilyen az élet.

    Eléggé le fog esni az életszínvonal és megnő majd a bűnözés.
    A „betárolgató” prepperek azzal fognak szembesülni, hogy elveszik tőlük, amit összespóroltak maguknak… Én szóltam…

  75. 78. Vadász

    Köszönöm a dícsérő szavaidat, de ez nem tesz jót a májamnak.
    (Csak viccelek, azt hiszem tudom a helyem és tudom, hány kiló vagyok.)

    Régi álmom az Andok, ki tudja, ennek a f@szom összeesküvő bandának végül még hálás is lehetek, ha eltűzök oda…, na bumm, vége lesz az ingyen elemzéseknek… 😀
    Hát mindenesetre nyugodtabb nem lettem attól, amit írtál, sajnos elég reálisnak hangzik.
    Vigyázz magadra és mondanám, hogy kerüld a bajt, de valószínűleg úgysem fogsz rám hallgatni…

  76. 76. Jövőnk: „szövetséges fegyveres erőn kívül” – na ez nem valósul meg.
    Máshogy van lepapírozva, az oroszok nem hülyék. Én tulajdonképpen egy török cégnek dolgozok, ami NATO-tag.

    De egyébként sincs ennek jelentősége, semmiféle felelősségre vonás nem lesz másoknál sem, más miatt szorul a segge a magyar kormánynak és joggal. Télen kurva nagy gáz lesz, illetve nem lesz (csak nagyon drágán).

    Nálunk (Fro.-ban) legalább az atomerőművek miatt biztos, hogy nem lesz „gáz”. :DDD

  77. Elég fura hírek jönnek a Harkiv frontról. Az ukránok már a spájzban vannak???

  78. Zsoldosként Putyin és az oroszok oldalán harcolsz, akik tönkre akarják vágni Európát, és mindeközben egy EU-s országban élsz. No comment.

  79. 79: MangaM: Szerintem egyébként nincs menekülési útvonal valójában.
    Áltathatjuk magunkat azzal, hogy van, de mára a „válságok” globális szintre terjedtek ki.
    Én először 2020 márciusában, a COVID kapcsán gondoltam arra, hogy menekülni kell az atlantista civilizációból, de globális lett a dolog. Pont akkor jártam a Mirador Travel-el Dél-Amerikában (Kolumbia, Peru, Chile) és ott is gáz volt (főleg Peruban). Nincs már hová menni…
    Ennyi volt.
    Szerintem felejtsd el a dél-amerikai álmaidat, „been there done that”, nem nyerő ötlet, hacsak nem komolyan vagyonos vagy.
    Én sokat éltem/szolgáltam külföldön, nem annyira jó poén az, hidd el.

    Érdemes inkább végignézni, hogy mi lesz itt. Ezzel kapcsolatban viszont nem vagyok optimista.
    Franciaországnak már annyi, Nagy-Britanniának pláne (lényegében a minisztereik fele indiai), hátha nekünk nem. (Sok reményem nincs nekem sem.)

    Vadász (aktív IH-s)

  80. 82. elesz: Tudod, hogy mi az IH?
    Máskülönben nem lenne megbízhazó hírünk, csak a propaganda.
    Ezt tovább nem részletezném, utána lehet nézni.

  81. 86. elesz: Jaja. A Rogán miatt kifüstölték a Bunfordot, úgyhogy az Oláh van.
    Ez ilyen Rogán-Pintér meccs.
    Engem nem érint.

  82. Mielőtt bárki a „kútba” ugrana, hadd emlékeztesselek benneteket, hogy egy fecske nem csinál nyarat.

  83. 73: MangaM: Ha ez eszkalálódik, akkor teljesen mindegy, hogy hova viszed a féltett családodat, ott is utolér.
    MARADJ.
    Mondom ezt mint ma is állományban lévő és emiatt komoly információkkal rendelkező IH-s.
    Jelenleg arra van nagyobb esély, hogy jövőre (de idén még nem) lesznek atomcsapások.
    De lehet, hogy nem lesznek, részemről teljesen 50-50%-ra tenném az esélyt.
    Annyira nincs nagy gáz, hogy „feltépjed a családodat gyökerestül”, ezt ne tedd!

    Ha még létezni fog ez a fórum, akkor megírom, hogy mikor van vége a táncnak, szerintem még van idő, idegenbe menni mindig gáz.

    Az utolsó esélynek kell ennek lennie, de szerintem ott még nem tartunk.

  84. Azért egy dolgot határozottan szögezzünk le: az oroszok sem mások, mint a zsidók ebből a szempontból.
    A Sámson-opció nem csupán Izrael ötlete… Erről tökéletesen meggyőződtem.
    Ha az ukrán-orosz konfliktusból nem az oroszok jönnek ki győztesen, akkor nem háború, hanem egyszerűen részben önpusztító atomcsapás lesz.
    Mondjuk, miként írtam, jövő év március-áprilisában a 2 város közül egyre ledobják eleve, de ez azért más, mint egy globális konfliktus.

    Isten óvjon minket, bár nem vagyok vallásos, prepper sem, mert tudom, hogy mit tud művelni a házkutatás alatt a katonai rendőrség, inkább hiszek az aranyban…
    Meg azt is tudom, hogy mi (egy katonailag komolyan kiképzett) brigád részről soha nem éheznénk semmilyen szempontból sem, a networking még működik a harcostársak között is. Akinek nincs fegyvere, az viszont halott.

  85. 90 – Vadász:
    A Sámson-opcióval kapcsolatban tökéletesen egyetértek veled, de korábban ezt már többször is kifejtettem itt. Abban is egyetértek veled, hogy nem kell innen elmenni.

  86. „Európából – ha nyugalmat akarsz – előbb utóbb lépni kell. Ez persze családdal nehezebb, de javaslom Kolumbiát, a korábbi rossz híre miatt alulértékelt. Vagy itt is meg tudod majd állni a helyed, de ez nem lesz olyan nyugis.”

    majd háromnegyed óra múlva:

    „Én először 2020 márciusában, a COVID kapcsán gondoltam arra, hogy menekülni kell az atlantista civilizációból, de globális lett a dolog. Pont akkor jártam a Mirador Travel-el Dél-Amerikában (Kolumbia, Peru, Chile) és ott is gáz volt (főleg Peruban). Nincs már hová menni…
    Ennyi volt.”

    Nincs itt egy kis ellentmondás? 🙂

  87. Egy magyarul beszélő ember, aki az oroszok oldalán a Wagner csoportban harcol az ukránok ellen pénzért (rongyos 3200 dollárért? Ennyiért vásárra viszi a bőrét? Ennyit szakmunkásként lazán megkeresne bármelyik nyugat európai országban).

    És a kapott pénzt Európában költögeti.

    Kizárt, hogy ez nem súlyos bűncselekmény, de ettől függetlenül is, hát hogy is mondjam, erkölcsileg ‘picit’ aggályos.

    Egyébként az oroszok csak úgy bevesznek akárkit, aztán elengedik Európába?

    És itt kérdezgetik, jókívánságok stb. Mi folyik itt gyerekek?

  88. Egy itt blogoló, aki hónapokig az oroszok oldalán harcolt, mint wagneres. Aktív IH-s (akármit is jelentsen ez) orosz hadititkok tudója és most Franciaországban grasszál.

    És csak úgy lazán beírja ezeket ide.

    Az amerikai és európai titkosszolgálatok meg mind hülyék. Csak úgy grasszálnak ilyen alakok a NATO és az EU területén?

    Mit szólsz ehhez MangaM ?

  89. Gyarmathy 93-94, „Az Információs Hivatal Magyarország szuverenitását és törvényes rendjét, állampolgáraink védelmét szolgáló nemzetbiztonsági szervezet.”

    Úgy néz ki, a titkosszolgákra más szabályok vonatkoznak. Ha aktív IH-sként kint volt a Wagnerrel harcolni, akkor erre az IH nyilván rábólintott. Akkor viszont legális kell legyen.

    Ha IH-s akkor viszont valószínűleg tudja, hogy tud úgy írni ide, hogy ne legyen azonosítható. És/vagy a főnöke jóváhagyta, hogy csepegtessen.

    És persze az se lehetetlen, hogy a hozzászólásai pontosan azt tartalmazzák, amit valaki akarja, hogy halljunk, és igazságot csak annyiban tartalmaznak, ami ezzel véletlenül egybeesik.

  90. 89. Vadász.
    Ne vetíts kérlek! Valamint tiszteld meg a többi olvasót/gondolkodót azzal, hogy nem kevered a szart féligazságokkal. Mint tudjuk „a tények makacs dolgok”, de ha valaki ezekre felépít egy legendát, talán olyan okból, ami kidomborítja önnön fontosságát, jól informáltságát és legyezgeti a hiúságát, az nem helyes. Emberek vagyunk, megtörténhet ilyesmi. De itt ezen a fórumon, köszönhetően Tibor bá’-nak próbáljuk egymást segítve a történéseket összerakni és a lehetetlenre vállalkozva megbecsülni az előttünk álló kihívásokat. Több hozzászóló (csak egy kiemelve közülük hogy ne legyen sértődés, pl. MangaM). Sok időt és energiát beletesznek abba, hogy az általuk feltárt adatokat, ismereteket megosszák az olvasókkal. Ezért őket minden tisztelet és köszönet megilleti. Még többen vannak azok, akik csak olvasnak és nem, vagy csak ritkán szólnak hozzá. Legtöbbünk úgyszintén rendelkezik információkkal, kapcsolatokkal, ahonnan a híreket kapjuk, véleményem szerint a legtöbb olvasó az mind gondolkodó ember. Nem biztos, hogy csak Te jártál Ukrajnában a háború kezdete óta. Nem szerencsés lebecsülni a többiek tapasztalatát és ismereteit. Lehet, hogy az olvasók között több olyan is akad, aki tisztában van a 2REP képességeivel, illetve annál professzionálisabb alakulatoknál szolgált.
    Én személy szerint köszönöm az infókat, amiket megosztottál, de arra kérlek, hogy a nagyítót felejtsd el, és olyan dolgot írjál le, amit valóban megtapasztaltál, illetve, ha már az IH-t említetted. Természetesen ők is olvassák a fórumot, mint más szolgálatok is. Gyűjtik az információt, ez a dolguk. Elképzelhetőnek tartom, hogy egy IHs téged is kikérdezett valamikor, vagy Te azt gondolod, hogy IHs volt…, de úgy vagy Te aktív állományban mint ahogy én a Szentszék és a Dalai Láma kettős ügynöke.
    Bocs, nem akartalak megbántani, nekünk minden infó hasznos és köszönet érte, csak arra kérlek, hogy ne rugaszkodj el a valóságtól, és olyanokat állíts, amivel nem ásod alá a saját hitelességedet.

  91. Gyarmathy!
    Tudod nagyon jól, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar. A mi messziről jött emberünknek akkora volt a hallgató tábora, hogy még ő is megijedt tőle,és egy kicsit visszakozott a végén. Arra viszont jó és hasznos, hogy most el lehet gondolkodni azon, amiket mondott.
    Mik azok, amiket már én is írtam korábban?
    1) Arany vétellel kell felkészülni.
    2) Nem szabad sehova se elrohanni.
    3) Putyin fog a taktikai atomhoz nyúlni
    4) A vége lehet egy totális világégés.
    5) Putyin bejelentette, hogy létezik orosz Sámson-opció, amiről valahogy nem tud a közvélemény.
    Ezeken kívül tőle se hallottunk sokkal többet.

  92. Ez az utolsó hozzászólásom, innentől átmegyek „read only” üzemmódba.
    Egyesek jól kikövetkeztették, hogy amit leírtam (töredékét annak, amit megtapasztaltam), arra jóváhagyásom volt.

    A látszólagos ellentmondás kapcsán: menjünk vagy maradjunk és Kolumbia, mint általam javasolt célország: én azt mondom, hogy menjünk, de csakis az, aki családostól (jól funkcionáló mikroközösséggel) költözne Dél-Amerikába ÉS ami ennél is fontosabb, vagyonos, tehát van akkora anyagi bázisa, hogy élete végéig a meglévő tőkéjéből el tudja tartani a családját. Az ilyen feltételeknek megfelelő emberből kevés van.

    Ha valaki ennek megfelel, menjen (pl. Kolumbiába, ahogyan javasoltam), mindenki másnak a maradás a legcélszerűbb stratégia.

  93. Gyarmathy, Vadász és Mindenki, aki olvassa a blogot

    Mindenkinek elhiszem és elfogadom, amit magáról ír.
    Én nem szoktam vetíteni magamról és szándékosan biztos, hogy hazudozni sem fogok, ezt pedig eleve megszavazom mindenkinek. Nem azért, mert elképzelni sem tudom, hogy ilyesmi megtörténhet, hanem azért, mert valójában mit változtat meg az, ha valaki nekem vetít? Semmit.
    Ettől még a világban a baj baj marad és a saját megoldandó problémáim sem oldódnak meg.
    Ha bárki nagyot mond vagy becsap, hát lelke rajta, nekem sem jót, sem rosszat nem tesz vele.

    Nyilván minden fórumot és blogot figyelnek szakszolgálatok, ami egyébként nagyon helyes, figyeljék is és lehetőleg védjenek meg minket és a családjainkat. Az én alapvető aggodalmam arról szól, hogy nehogy egy olyan helyzet álljon elő (pl. atomháború), amikor aztán senki sem fog tudni megvédeni semmitől.

    Nekem a geopolitika (és kisebb léptékben a haditechnika) kérdésköre több évtizedes „kattanásom”, érdekel, foglalkozom vele és igyekszem napi szinten követni és értelmezni. Nincs saját hírszerző ügynökségem, nincsenek műholdjaim, csak az interneten olvasható híreim vannak és a saját agyam. Hogy ez sok vagy kevés, nem tudom, de amit látok és gondolok, azt meg szoktam osztani, aztán mindenki eldöntheti, hogy szerinte baromság az egész vagy sem.
    Az is lehet, hogy a jobban értesült szolgálatok napi szinten fekszenek a röhögéstől, amikor az ötleteimet vagy a vélt igazságaimat olvassák, ez is benne van a pakliban.

    Annak viszont örülök, hogy van egy-két olyan fórum, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel tudok ezekről beszélgetni, bár mostanában már nagyon fáraszt az a sz@rcunami, ami mindenhonnan ömlik (nem erről a blogról van szó alapvetően).

    Tehát én továbbra is tartom magam ahhoz, hogy amit pl. magatokról írtok, azt én vita nélkül elfogadom, vitázni geopolitikai témakörökben fogunk.

  94. 100. MangaM

    Aki személyesen is ismer, az tudja, hogy nem vagy vetítőgép!
    Normális értékrendű, józan gondolkodású ember vagy, véleményem szerint,
    számomra teljesen hiteles. Ezért kissé naiv is vagy mikor feltétel nélkül elhiszel dolgokat.

    Dél-Amerika szerintem egy hülyeség. Ez meg Új-Zéland az egyik beakadás egy csomó pénzes preppernél.
    Persze értem én a szempontokat, de egy csomó magasabbrendű szempont is van, mint amire az ilyen ötleteknél gondolni szoktak.

    Vadász jókat írt, de még az életem árán(ami könnyen bekövetkezhet) sem cserélnék vele.
    Lesz még itt meglepetés mindenkinek!

    Ezt az atomháborús dolgot mint legfőbb félelmet el kell engedni.
    Majd a legvégén üvegesre sül a föld (a sok felhalmozott atomfegyver miatt) és mindenki a terráriumban, de odáig el kell jutni. És ez az időszak lesz a lényeg, mint a próbák sorozata emberségből.

  95. Vadász akkor harcolt Ukrajnában amikor én. Ennyi hülyét, hogy beveszitek a faszságait.

  96. 102. Balázs

    Lehet hogy naiv vagyok, de sem késztetésem, sem energiám arra, hogy a fórumozók után kajtassak, hogy ki mond igazat és ki nem saját magáról.
    Engem az emberek véleménye, meglátása és tudása érdekel egy témában, az, hogy az illető szakács, kőműves, kommandós vagy akármi, ebből a szempontból teljesen másodlagos.
    Sajnálnám, ha Vadász nem kommunikálna többet, pedig jó lenne, a „kényes témákat” meg ne feszegessük és kész.

    98. Tibor bá’

    A Putyinnak tulajdonított megjegyzés úgy hangzott, hogy „Oroszország nem érdekelt egy Oroszország nélküli világban”, ha jól emlékszem, talán valamelyik Valdaj Fórumon hangzott el, ha valakinek van kedve/ideje, kikeresheti a netről.
    Nyilván mindegyik atomhatalom hasonlóan gondolkodik, ha kimondja, ha nem. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy atomhatalom anélkül pusztul el, hogy nem nyúl az utolsó pillanatban atomfegyverekhez.
    Ilyen szempontból az egykori francia „atomstratégiát” tartom a leginkább kifinomultnak, amely nagyjából úgy hangzott, hogy „egyetlen országnak sem lehet érdeke úgy elfoglalni Franciaországot, hogy közben egy Franciaországgal megegyező saját terület pusztul el.”
    Ehhez képest az amerikai és szovjet (orosz) atomstratégia egy brutális, favágó szintű többszörös overkill volt, illetve valahol még most is az.

  97. Az orosz ellenállás összeomlott. Az ukránok már 1800km2-t foglaltak vissza. Kupyansk nagy része ukrán kézen, Izjum utánpótlása elvágva, a város bekerítve, benne becslések szerint 5-10 000 orosz katonával. A hadtörténet egyik legnagyobb összeomlása zajlik a szemünk előtt. Tegnap este Putyin rendkívüli válságtanácsot hívott össze.

  98. 103

    Ukrajna sem omlott össze katonailag az idén nyáron akkor szerinted most az oroszok viszont igen….

  99. Kedves Vadász!
    Senki se gondolja, hogy valótlanságokat írtál volna, de a szöveged mindenkit meglepett. Engem is. Nem hittem volna, hogy az orosz hadvezetés így bánik a katonáival. A hadtáp ellátás pont olyan fontos, mint a lőszer utánpótlás. Egyik nélkül se lehet győzni. Személyes helyszíni tapasztalatod fontos tényező, ami komoly mértékben megváltoztathatja elképzeléseinket a valóságról. Ne menj át read only-ba.

  100. Gyamathy, Balázs, Uldin, MangaM és a többiek, „utolsó utáni” megnyilvánulásom:

    Sajnos nem vetítek, bárcsak így lenne.
    A blogot valóban követik a szakszók, de nem az IH, hanem az AH.
    (Bennfentes poén, de ezen mindig röhögünk: Alkotmányvédelmi Hivatal, de nincs is Alkotmányunk, hanem helyette ugyebár Alaptörvény van.)

    Közel 7 éve nincs közöm a 2REP-hez (már valójában 2e REP), az IH-nak dolgozó emberek java része pedig – nem meglepő módon – külföldön állomásozik, utasítások alapján pedig próbál beépülni ide vagy oda (leszámítva az objektumőrzéssel foglalkozó szerencsétleneket). Emiatt időnként olyan dolgokat is csinál, amik látszólag vagy időlegesen ellentétesek az ország érdekeivel, mert beépülés nélkül nincsenek autentikus hírek. Én is jelenleg Párizsból írok.

    Aki harcol (zsoldoskodik) bármelyik oldalon, annak ez nem elsősorban pénzkérdés, hanem életforma (sajnos). Valóban nem sok a Prigozsinéktól havonta befolyó 3200.- USD, főleg összehasonlítva azzal, hogy a Blackwater (aztán Xe, Academi, jelenleg meg Constellis) közel a tripláját fizeti, de nem is ez az elsődleges szempont.

    Új-Zéland kérdéskör: nem véletlenül írtam Kolumbiát, esetleg ez lehetett még volna a gazdagabbak számára Costa Rica is, elég jelentős az ottani külföldiekből álló kolónia.
    Azonban magyar pénztárcával (még az ott kifejezetten gazdagok számára is) már Costa Rica is túl drága, Új-Zéland pedig teljességgel megfizethetetlen (talán Mészáros kivétel ez alól). Kolumbia az az ország, amit szerintem egy gazdagabb, itthoni mértékkel komoly tőkével rendelkező magyar ember sikerrel célozhat meg. Új-Zélandra nincs esélye jóformán senkinek, ráadásul az atlantista blokkhoz tartozik és egyre inkább rendőrállam. (A csúcselit számára persze nem az, de ehhez már a pénz sem elég.)

    Atomháború-kérdéskör: Igaza van Balázsnak, el kell engedni, amennyire csak lehet, mert a jelen életminőségét is borzasztóan lerontja, ha az ember ezen kattog egyfolytában. Ismételem zanzásítva az álláspontomat: szerintem idén nem kell tőle tartani, jövő tavasszal jó eséllyel (50-60%) lesznek taktikai bevetések atommal, globális eszkalálódásnak ugyan adok esélyt, de valójában elég csekély a valószínűsége. (Vagy én is csak áltatom magamat? Nyilván nem vagyok mindentudó…)

    Na akkor tényleg ezzel lezárnám a mondanivalómat.
    Adok én neked! 😀

  101. 104. Tom: Nyilván az összeomlást az adott frontra értem. Ukrajna már százszor összeomlott az itt kommentelők szerint, tegnap Tibor’bá lebaszott, ezért kínosan ügyeltem hogy csak tényeket írjak, nem jósolok, nem állok egyik oldal mellé se, ezt meghagyom nektek, ezek csak tények. Azért az beszédes, hogy egy nap alatt megduplázódott az elfoglalt terület, nemhogy lelassult, hanem felgyorsult az offenzíva, ehhez meg az kellett, hogy az orosz ellenállás összeomoljon, egyszerűen az a helyzet, hogy az oroszok a „taktikai visszavonulást” (menekülést) választják.
    Én is ismertem idegenlégiósokat, mind rendkívül buta ember volt, egy részt is vett a megverésemben, igaz ő nem rugdalt, csak a társa, ő csak biztosította, ha véletlenül fel tudtam volna venni a kesztyűt (nem tudtam). Szerencsére már meghalt, erőszakos halállal. Nem sirattam meg.

  102. 73. MangaM

    Bocsi, de elsiklottam a kérdésed felett, amit nyugodtan megválaszolhatok, annál inkább, mivel Tőled leszek kénytelen idézni:

    „Én úgy gondolom, hogy ez az ukrán háború például sosem Ukrajna megszállásáról szólt, hanem egy köztes “manőver” és közben valami nagyobb balhéra készülve tartalékolják a haderő többi részét.
    Ukrajna esetében a vélhető cél a nyersanyagban és iparban gazdag keleti régiók leszakítása volt és a “maradék” Ukrajna életképtelenné tétele, ami utána az EU nyakába szakad, akár még újabb háborús helyzetet előidézve más európai (akár NATO) tagállamok között, pláne, ha a “maradék” Ukrajna elkezd széthullani.”

    Hogy mi a távolabbi cél, azt én sem tudhatom 100%-ra, megalapozott sejtéseink vannak, de erről írva már túllépném azt a határt, amig elmehetek.

    Borzasztóan jók a helyzetértékeléseid egyébként (és nem csak az ukrán konfliktus esetében!), effektíve nehezemre esik elhinni (egyáltalán elhiszem?), hogy csak „műkedvelő” vagy.

  103. 107

    Igen. Nem akarok én sem jósolni de mintha minden jel arra mutatná hogy akár melyik oldal is ér el sikereket vagy szenved vereségeket az nem a háború véget hozza közelebb hanem meghosszabbítja a háborút ….

  104. 107. Vlagyimir

    Az ukrán előretörés a térségben folytatódik, nincs értékelhető orosz ellenállás.
    Információk vannak arról, hogy jelentősebb orosz erők tartanak oda, helikopteres szállításról jönnek videók meg valami most szervezett 3. hadtest is arrafelé kolbászol, de hogy mikor és mi lesz ebből….

    106. Vadász

    Csatlakozom Tibor bá’-hoz, szerintem is maradj. Én elhiszem, amit írtál, de ezen lapozzunk is tovább, olyan témákról beszéljünk, ami mindenki sorsát érintheti majd.

  105. 107. Vadász

    Na jó, beavatlak egy műhely titokba, ez úgysem szivárog ki innen. Évtizedek óta stratégiai játékokkal is játszom (szinte csak azokkal), a fő kedvencem Sid Meier’s Civilization sorozata (1-6).
    Egyébként műkedvelő vagyok, nem kamuzom.

  106. Ha az oroszok is így tepertek volna volna Kijev fele, mint most az ukránok, akkor most nem lenne miről beszélni. Persze, nyugtával dicsérd a napot, de ha ez így marad, akkor hatalmas történelmi pofon, annak ellenére, hogy ez a háború végét még nem feltétlenül hozza magával. A legújabb hírek szerint ukrán kézen van már Izium is.

  107. 110. MangaM

    A CIV-nek én is nagy rajongója voltam fiatalabb koromban. A CIV IV.-ig követtem a játékot, az még megvan nekem eredeti DVD-n.
    Azt követően sajnos már nem állt módomban követni a dolgokat, de egyébként most, hogy van néhány hét szabadidőm, jó ötletet adtál, utána is nézek az újabb részeknek.

    „Egyébként műkedvelő vagyok, nem kamuzom.”

    Okés. :DDDDDD

  108. 112. Vadász

    Civ5!!!!!!
    Nálam ez a csúcs (100x jobban szeretem, mint az új 6-ost) a Beyond Earth kiegészítője pedig zseniális.
    A másik: Humankind. Ez viszonylag új, kicsit más, de nagyon jó.
    Van még egy pár jó (Endless Space 2, Dune Spice Wars, Crusader Kings III, Tropico), szóval érdemes szétnézni a placcon.

  109. Putyinnak könnyen lehet, hogy már csak napjai vannak hátra a hatalomban:
    „A moszkvai képviselők – a szentpétervári Mundepek nyomán – felszólították Putyint, hogy mondjon le. „Arra kérünk, hogy mentse fel tisztségét, mert nézetei reménytelenül elavultak, és akadályozzák Oroszország fejlődését” – áll a Lomonoszov Kerületi Tanács az Orosz Föderáció elnökéhez intézett felhívásában.”

  110. 111. Majsz

    Nekem gyanús ez az egész „ellentámadás” körüli menet, legyünk óvatosak a gyors helyzetértékeléssel. Ugyanannyi esély van szimpla orosz balfaszkodásra, mint egy taktikai manőverre.
    Nem vagyunk beavatva a Geraszimov-féle hibrid hadviselés elemeibe.

    Szerintem a háttérben más területeken megy az alkudozás-sakkozás, és a háttérben zajló eseményekhez „igazítják” a hadműveleti területen a folyamatokat. Ez általában fordítva szokott lenni egy „normális” háborúban, de ez a háború sehol sem az.

  111. Olyan gyorsan történnek az események, hogy nehéz követni. Orosz források megerősítik, hogy Izjumot is elfoglalták az ukrán csapatok (45 000-es város), miután az oroszok jelentős mennyiségű haditechnikát hátrahagyva elmenekültek. A legfrissebb hírek szerint ugyanez történik éppen Lymannál is (20 000-es város), az oroszok mindent hátrahagyva menekülnek.
    A visszafoglalt terület nagysága már 2300km2.

  112. 114. Vlagyimir

    Igen, tudjuk.
    Putyin már az év elején is rákos, halálos beteg, stb. volt.
    A nyugati atlantista sajtó szerint meg leváltották Geraszimovot meg Sojgut is.
    Nem viccelek, keressetek rá, tényként közölték ezt március körül…

    Aki valamennyire is tisztában van az orosz viszonyokkal, az tudja, hogy őket ha formálisan le is váltják, valójában megmaradnak legfőbb tényezőknek. Pláne Sojgu, akit Putyin számunkra transzcendentálisnak tekinthető okokból szinte testvéreként kezel.

  113. 115. MangaM

    Orosz balfaszkodásra tippelnék, és nagyon sok ilyen volt és van és lesz is, de ez nem változtat a dolgok menetén. A való életben még komoly túlerő esetén is érheti meglepetés az erősebb felet, itt is az történt, de ez csak az én véleményem.
    Viszont az meg ennél is határozottabb meggyőződésem, hogy csodák nincsenek, súlycsoportok vannak… (Röviden.)
    Egyelőre minden a „tervek” szerint folyik, fordulópont nem volt és a következő hónapokban nem is lesz. Konzerválják a konfliktust.

  114. 117. Vadász. Eddig nem akartam hozzászólni a kamuzásodhoz, de ha már megszólítottál: Te akkor vagy zsoldos amikor én pápa. Ha ekkora Wágneres lennél akkor követnél orosz telegram csatornákat, pl. a wágnerét ahol éppen temetik az orosz haderőt, de már hetekkel ezelőtt is ekézték folyamatosan.

  115. MangaM

    A Civ6 egyre újabb kiegészítőket kap, és most már szerintem übereli a korábbi részeket, csak meg kell szokni. Nem voltál te nálam Jásdon blogtalálkozón? Csak mert egy akkori résztvevő is említette a játékot, viszont neki más volt a nick-neve, bár az Andok iránti vonzalmadat fejezheti ki az akkori név.

  116. 119: Vlagyimir

    Mindenkinek jogában áll kétségbe vonni a valódi azonosságomat, ez így is marad, nem fogok azonosító okmányokat feltölteni magamról.
    Abban viszont tévedsz, hogy ki milyen csatornákat követ.
    A magam részéről az elkövetkező 2-3 hétben semmiféle csatornát nem fogok követni, pont azért, mert azok manipuláltságát eléggé jól ismerem. A valóságot személyesen szintén ismerem.
    Ezeket a csatornákat a műkedvelők követik, 70-80%-ban dezinf csatornák.
    A „Gruppa Vagnera” pedig nem bajtársi közösség, hanem egy profitorientált vállalat. Hogy segítsek, ez valami olyasmi, hogy ha egy multinál dolgozol, akkor Te sem olvasod a „fogyasztóknak” kiküldött marketing hírleveleket a szabadságod alatt…

  117. Vadász: Ezzel ismét azt erősíted, hogy kamu vagy. A wágneres csatorna nem hivatalos, még csak a nevében sem utal rá semmi, csak épp mindenki tudja, hogy wágneresek kommunikálják ki ott a meglátásaikat, elemzik a helyzetet.

  118. 121. Jani

    A Civ6 összes kiegészítője megvan, játszom is vele, de nálam a Civ5 a nyerő.
    Voltam nálad és vettem is tőled egy karkötőt anno. 😀

  119. 98 – Tibor bá´

    „Putyin bejelentette, hogy létezik orosz Sámson-opció, amiről valahogy nem tud a közvélemény.”

    Ez a kijelentés számomra meglepő, mégpedig azért, mert nem is igaz.

    Ugyanis az „orosz Sámson-opció” egyáltalán nem titok, mégpedig sok-sok éve nem az.. A közvélemény előtt sem, akit is kicsit is érdekel a politika, benne pedig leginkább a külpolitika, geopolitika vagy katonapolitika, az szinte el sem kerülhette, hogy ez a tény szembe ne jöjj|ön vele. És nem tegnap vagy tegnapelőtt, hanem jó rég óta, akár sok-sok éve. Persze az orosz (és posztszovjet) közvélemény ez ügyben jobban képben van, mint mondjuk az közép- vagy nyugat-európai, de mondom, ez az infó nem titkos.

    Még neve is van az orosz „opciónak”: Мртва рука, azaz Halott kéz.
    Ha nincs aki leállítsa a rendszert (mindenki meghalt egy ellenséges támadásban), automatikusan indulnak a nukleáris bombákat hordozó rakéták az előre megadott célpontok felé. Ezres nagyságrendben. Persze ez egy nagyon egyszerűsített leírás, de ez a lényege.

    Az interneten sok anyagot lehet erről találni, orosz oldalakon valószínűleg jóval többet, mint máshol, több részlettel is, de a nemzetközi hálózaton is talál sok infót az, aki akar.

  120. Jövő tavasszal nem atomcsapás lesz, hanem jó eséllyel a háborús bűnösök – köztük a wagneresek – begyűjtése.

    Vadász blogtárs nem lesz közöttük, mert ő egy kamugép, de viccnek jó. Én jól szórakozom. 🙂

    98. Tibor bá,

    Sámsonopció, taktikai atomfegyver meg világégés.

    Egy beteg, hatalommániás alak miatt majd leég atomhábúban a világ?

    A Putyin vezette orosz birodalom össze fog omlani és semmiféle atomfegyver nem lesz bevetve.
    Kicsit csodálkozom, hogy ezt nem vetted fel a lehetséges opciók közé.

  121. 126. Gyarmathy

    Atomcsapás lehet, hogy nem lesz (én is 50-65% közé tettem csak az esélyét), de Oo. sem fog veszíteni, a háború akkor még tartani fog.
    A „wagneresek” begyűjtésére soha nem fog sor kerülni, mint ahogyan a korábban említett Blackwater (Xe, Acedemi, Constellis) alkalmazottai sem lettek begyűjtve.
    Egyébként ha tudnád, hogy hogyan toboroz a CHVK Vagner, akkor nem mondanál ilyen butaságokat. Senki nem a saját valós személyazonosságával jelentkezik. A szerződések fél évesek, utána pedig mindenki elmegy pihenni, ha nem engednék el az embereket, akkor senki nem jelentkezne, akinek komoly harcászati tapasztalata van, márpedig ezt a szerződés aláírása előtt felmérik, „casting” van, ha nem voltál éles háborús helyzetben, nem kerülhetsz be. Ez szimplán csak pénzkereset a legtöbbünknek, pont olyan, mintha egy multinál dolgoznál.

    A Sámson opció létezik, ahogyan erre Zsolt helyesen felhívta a figyelmet. Ugyan a „Мртва рука” kifejezés a rendszerváltás előttről származik és sokan azt hitték, hogy 1991-ben érvénytelenné vált, ez soha nem volt kijelentve és nincs is így, ez egy máig hatályos doktrína, Zsoltnak köszönöm, hogy rámutatott a történelmi eredetére.

    Putyinról nem tudjuk, hogy beteg és/vagy hatalommániás lenne, bár ezt már március óta kívánja elhitetni velünk a nyugati sajtó. (Ellenben az, hogy az USA elnöke, Biden egy komolyan demens, szellemileg teljesen leépült báb, ahhoz nem férhet kétség, bár erről meg pont nem ír a mainstream sajtó).

    Végül: Hogyan képzeled Oroszország összeomlását? Netán azt gondolod, hogy majd felosztják a területét a győztes Ukrajna, az EU, Kína, és az USA között? :sarc

  122. 130. Vadász,

    Azért nem mindennapi, hogy az egyszerű emberfia melós egy orosz zsoldossal beszélhet. 🙂

    Tudom, hogy létezik Sámson opció, csak ilyesmire nem fog sor kerülni, mivel senki sem fog atomfegyvert bevetni.

    „Hogyan képzeled Oroszország összeomlását?”

    Nem úgy, hogy katonailag meghódítják és a területét felosztják.(Bár Kína nagyon feni a fogát Szibériára). A hazugságra, korrupcióra és erőszakra (félelemre) épített putyini rendszer összeroskad. Valahogy hasonlóan, mint a román rendszer 1989-ben.
    Az Orosz birodalom, mint világhatalmi tényező, mint aki világpólus akart lenni, elveszíti jelentőségét és az Angol-Amerikai világhatalom befolyása és felügyelete alá kerül. Én így képzelem, de ezt már leírtam hónapokkal ezelőtt is.

    Talán ekkor vagy valamivel ezután békét és biztonságot hírdetnek majd, lesz nagy öröm és eufória…

  123. Elnézve a térképet kábé most vagyok ott, hogy végképp nem értem, ami történik.
    Azt most hagyjuk, hogy Putyin megindított egy hadműveletet a győzelemhez elégtelen erővel és még azt az elégtelen erőt is véleményem szerint rosszul alkalmazták, ezen most lépjünk túl.

    Ellenben két hete az ukrán erők bejelentették, hogy ellentámadást fognak indítani, előre szóltak, meglepetés kizárva.

    Ehhez képest alig 100 km-re az Orosz Föderáció határaitól a frontvonalat továbbra is alig védte valaki, majd ahogy megjelentek az előre nyomuló ukrán erők, hátra arc és futás, szinte harc nélkül át is engedték a területeket.

    Az orosz légi és űrfelderítés pedig nem látta az ukrán erők összevonását egy olyan helyen, amit – kis túlzással – egy rendes távcsővel is be lehetett volna nézni akár a határ orosz oldaláról is.

    Az orosz légierő továbbra is jelképesen támadgat itt-ott, a be nem vetett „maradék” orosz hadsereg továbbra sem csinál semmit, tartalékosok behívásáról semmi hír, de közben Putyin azért biztos, ami biztos összehívja a „válságstábot” és jókat dumcsiznak zárt ajtók mögött.

    Vagy teljesen idióta és alkalmatlan az egész orosz politikai és katonai vezetés, úgy, ahogy van, vagy pedig valami egészen szürreális bábszínházat látunk – ha így jobban tetszik, egy első vagy második világháborús „paródiát” – ahol a hadszíntéri eseményeket mindig előre valami olyan dologhoz „igazítják”, amiről nekünk itt a leghalványabb fogalmunk sincs.

    Ezzel a háborúval semmi sem stimmel.
    Sem a kezdése, sem a „lebonyolítása”, sem semmi.
    Oké, eleve magával a háborúkkal sem stimmel semmi soha, de ilyet én még életemben nem b@sztam, ami Ukrajnában folyik.

    Mostantól lehet, hogy jobban teszem, ha hátra dőlök és ötletelés helyett inkább fotelból nézem tovább ezt a nem is tudom micsodát, amit Putyin „különleges műveletnek” nevez. Különlegesnek különleges, ez vitán felül áll.

  124. 135 – MangaM
    Teljes mértékben egyetértek veled.
    Már legalább kétszer írtam: Nincs értelme szándékosságot feltételezni ott, ahol a butaság elégséges magyarázat. Ennél jobbat nem tudok kitalálni. De a valóság marhára érdekelne.

  125. 135. MangaM,

    Szerintem az oroszokat rászedték. Déli nagy ellentámadást hírdettek már vagy két hónappal ezelőtt az ukránok, az oroszok ott készültek, oda csoportosítottak át, majd a meggyengült északi részen indítottak komolyabb támadást az ukránok.

    Hogy mi történik Oroszországban a zárt ajtók mögött, arról meg egyelőre fogalmunk sincs.

    Egy autoriter rendszerben eljöhet a töréspont, amikor az események kikerülnek az addigi irányítóik hatalma alól és a rendszer főkolomposai és kiszolgálóik is saját jövőjükért kezdenek el aggódni, másra már nem jut energia.

    Nem állítom, hogy itt tartunk, de hamarosan ki fog derülni.

  126. Elnézve az orosz katonák tömeges visszavonulását, úgy tűnik, hogy ma a legnagyobb fegyver és lőszer utánpótlást Oroszország adja Ukrajnának.

  127. Véleményem továbbra is az, hogy be van programozva a végcél és a mesterséges intelligencia pedig teszi a dolgát, ami nem az emberi logikai lépések sorozatán keresztül éri el a célt. Ezért nem érthetőek a történések. Nem az emberi logikát követik az események ezért azt logikátlannak látjuk.
    Első fontos cél, Európa szétzilálása.

    Van úgy, hogy valamit kétszer háromszor is el kell olvasnom, mikorra leesik a tantusz.
    Így volt ez most azzal a felvetéssel, hogy az oroszok csak meggyengítik katonailag, területileg, társadalmilag Ukrajnát, a nyugat marakodása az instabillá vált Ukrajnán és energia ínségen keresztül pedig megroppantja az EU egységét és Ukrajna szétesik. Ezen a szemüvegen át érthetőek a történések.
    Így már létrejöhet Európában ideiglenesen a nyugati és orosz érdekszféra.
    Ezután már tárt kapukra lel az egyre elfogadottabbá váló nyugat kelet háború szükségszerűsége, amit az elszegényedő Európában könnyű lesz végletekig szítani.
    /Elszegényedés az is, ha valaki a kastélyát luxus lakásra kényszerül cserélni./

  128. 112. MangaM

    Számítógépes stratégiai játékok? Akkor ez a game a blog kedvence is lehetne: Defcon – Everybody Dies/Global Thermonuclear War
    https://store.steampowered.com/app/1520/DEFCON/

    Én a Total War sorozatért voltam oda anno. Történelmi időszakokra összpontosít, de sajnos a napóleoni háborúkon túl még nem ment (több mint 20 éves a széria).

  129. 140 SZVP

    Játszottam ezzel is, de jobban szeretem a nagyívű stratégiai játékokat (kutatás/fejlesztés, diplomácia, kémkedés, gazdaság, stb.). A Defcon ebből a szempontból meglehetősen egyszerű…, amúgy nem rossz, van egy hangulata, az biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük