(3945) Zaporizzsja erőmű

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Szakértők mérlegelik a katasztrófa kockázatát egy ukrán atomerőműben

Szerző: François Diaz-Maurin

89. útban a 90. felé

Miután, az orosz erők március elején ágyúzták és elfoglalták a Zaporizzsja Atomerőművet, az aggodalomra ad okot. Az ágyúzás és a robbantás folytatódott, Ukrajna és Oroszország egymást hibáztatja. Az orosz erők katonai bázisként használják az erőművet az Ukrajna által ellenőrzött Nikopol város éjszakai ágyúzására, amely a Dnyeper folyó túloldalán található. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy múlt heti videó beszédében megígérte, hogy célba vesz „minden orosz katonát, aki vagy lövöldöz az üzemre, vagy az üzemet fedezékként használva lövöldöz”.

A világ 10 legnagyobb atomerőművének egyike, Európa legnagyobb atomerőművének számító Zaporizzsja erőműben kialakult romló helyzet a múlt héten fokozott riadalomra okozott mind az ENSZ-nél, mind pedig a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ), illetve az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetnél.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt augusztus 11-én Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója ismét felszólította a NAÜ-t, hogy küldjön megbízottakat az erőmű biztonságának felmérésére. „Ez egy nagyon komoly helyzet” – mondta Grossi a biztonsági tanácsnak bécsi irodájában. Grossi figyelmeztetését követően Antonio Guterres ENSZ-főtitkár demilitarizált zóna létrehozását szorgalmazta a zaporizzsiai üzemben. Guterres felhívásához hamarosan 42 ország – köztük az Egyesült Államok, Japán, az Egyesült Királyság, Törökország, valamint az Európai Unió – csatlakozott, és felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit az üzemből, és közvetlen környezetéből.

Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az orosz csapatok azonnali „feltétel nélküli” kivonását is kérte a Zaporizzsja Atomerőmű területéről. Nem tartott azonban sokáig, hogy Oroszország visszautasítsa ezeket a felhívásokat. Egy orosz diplomata még figyelmeztető üzenetet is küldött, mondván, túl veszélyes lenne, ha egy NAÜ-misszió Kijeven áthaladva vizsgálná meg a zaporizzsiai üzemet.

Dél-Ukrajna térképe, amely azonosítja a Zaporizzsja atomerőművet, az oroszok által megszállt területeket és a kulcsfontosságú városokat, alant látható. fel van tüntetve Ukrajna négy működő atomerőműve (sárga) és a 2000-ben teljesen leállított csernobili atomerőmű (piros) elhelyezkedése.

(Forrás: Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project. Térkép: Thomas Gaulkin / OpenStreetMap)

Annak ellenére, hogy a zaporizzsjai erőműben félnek egy új nukleáris katasztrófától, semmi nem utal arra, hogy az erőműben emelkedett volna a sugárzás. Az ukrán állami nukleáris vállalat, az Energoatom szerint ugyanakkor az erőmű száraz, kiégett fűtőelem-tárolóját ért augusztus eleji rakétatámadás három sugárzásfigyelő érzékelőt megrongált, ami rontotta a sugárzási szint növekedésének észlelését a területen. Csak a NAÜ vizsgálata tudná megerősíteni a kárt.

Augusztus 12-én az Egyesült Államok egyik magas rangú katonai tisztviselője háttér tájékoztatót tartott: „Zaporizzsjában nincs különösebb hír az atomerőműről. Orosz irányítás alatt áll, és csak a NAÜ megjegyzéseire szeretném felhívni a figyelmet, hogy a nukleáris biztonságra nincs közvetlen veszély.” A magas rangú katonai tisztviselő hozzátette: „ez bármelyik pillanatban megváltozhat.” Ugyanezen a napon a NAÜ főigazgatója azt mondta az Associated Pressnek, hogy az orosz irányítású zaporizzsiai üzemben a helyzet „nagyon gyorsan romlik”.

Grossi az üzemben folyó katonai tevékenységet „nagyon riasztónak” minősítette. A riadalmat minden bizonnyal az erőmű biztonságát övező zűrzavar, a benne lévő orosz katonai felszerelések terjedelme, és végső soron Oroszország célja, az erőmű megtámadása jelenti. Sok megfigyelő bizonytalannak tűnt azzal kapcsolatban, hogy mi lesz Oroszország végjátéka az üzemmel.

Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Kyiv Independentnek azt mondta, hogy „az orosz csapatok lövik a Zaporizzsja atomerőművet, hogy Ukrajna déli részén megszűnjön  az áramszolgáltatás, amiért az ukrán fegyveres erőket okolja”. „A cél az, hogy lekapcsoljanak minket a hálózatról, és ezért az ukrán hadsereget hibáztassák” – tette hozzá Podolyak a Twitteren.

A BBC korábban arról számolt be, hogy az ukrán védelmi minisztérium azt közölte, hogy az augusztus elejei ágyúzás következtében megsérült egy nagyfeszültségű vezeték. A Wall Street Journal értesülései szerint ukrán vezetők, nemzetközi atomenergia-szakértők és az erőmű dolgozói mind megerősítették, úgy tűnik, Oroszország szándékosan próbálja elszigetelni a Zaporizzsja erőművet, Ukrajna megmaradt területétől az elektromos vezetékek elvágásával. A zavart fokozandó, a Kyiv Independent az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési információi szerint az orosz csapatok hamis zászlós hadműveletre készülnek, az orosz önjáró tüzérséget ukránnak álcázva. Egyelőre nem világos, hogy az elektromos vezetékeken kívül mire irányulna egy ilyen művelet.

A Bulletinnel beszélgetve Olexi Pasyuk atomenergia-szakértő és az Ecoaction nevű ukrán civil szervezet igazgató-helyettese határozottan kifejtette a véleményét: „Úgy gondolom, hogy az oroszok nagyon jól tudják, mit csinálnak a ZNPP-vel kapcsolatban. Egyelőre abban érdekeltek, hogy a megszállt területek áramellátása  továbbra is működjön. A kérdés az, hogy mit fognak tenni, amikor visszavonulnak.” Ez az, ahol a helyzet valóban veszélyessé válhat.

Az áramellátás hiánya a hűtés elvesztéséhez és leálláshoz vezethet. Rod Ewing, a Stanford Egyetem nukleáris biztonság professzora négy sebezhetőséget lát, amelyeket figyelembe kell venni a zaporizzsjai üzemben. A Bulletinnek azt mondta: „maga a reaktor, a kiégett fűtőelemek [tároló] medencéi, a támogató berendezések, például a tartalék generátorok és az üzemeltető személyzet.” Zaporizzsja hat VVER reaktora egy-egy konténment szerkezettel rendelkezik, ami körülbelül egy méter vastag vasbeton falból áll. (A VVER reaktorok túlnyomásos, könnyűvízhűtéses reaktorok, hasonlóak a nyugati vizes reaktorokhoz.)

„A modern fegyverek, például a bunkerrombolók várhatóan áthatolnak a konténmenten, és a zónát felnyitják” – mondja Ewing. De nem kell behatolnia a konténment épületbe, hogy károsítsa a reaktorokat. Pasjuk szerint, az egyik legvalószínűbb forgatókönyv, amely potenciálisan katasztrófához vezethet a zaporizzsjai erőműben, a „áramellátás elvesztése, emberi mulasztással párosulva”. Egy másik atomenergia-szakértő, M.V. Ramana, a British Columbia Egyetem munkatársa megerősíti ezt az értékelést a Bulletinnek adott nyilatkozatában: „Természetesen aggodalomra ad okot, hogy egy rakéta megrongálja a zaporizzsiai erőmű egyik nukleáris létesítményét. Az is aggodalomra ad okot, hogy az erőmű áramellátása megszakad, és az erőmű elveszíti a villamosenergia-termeléshez szükséges összes tartalék eszközét, ami akár az erőmű közvetlen megtámadása nélkül is összeomlást jelenthet. Az utolsó aggály az, hogy az üzemben dolgozó kezelőknek, bár professzionálisak is legyenek, kimerültnek és stresszesnek kell lenniük, és így képesek hibázni. Az ilyen hibák katasztrofálisak lehetnek, amint azt a Three Mile Island-nél és a Csernobilnál láthattuk – olyan balesetek, amelyek minden külső kiváltó ok nélkül kezdődtek.

Az utolsó két lehetőség a világ bármely pontján bármely atomerőműben előfordulhat, még háború és katonai támadások nélkül is. Az ágyúzás ellenére az ukrán kezelők állandó félelem mellett folytatják a munkát az erőműben, „hogy elkerüljék csernobili katasztrófát” – mondta egyikük a Reutersnek. Az emberi hiba felhalmozódott kockázatára utalva Pasyuk azt mondta: „az erőmű személyzete több mint öt hónapja stresszhelyzetben dolgozik, miközben [tudjuk], hogy az emberi hiba fontos tényező a nukleáris balesetekben”. Ewing is ezt a nézetet hangoztatta. „Nem számíthatunk arra, hogy a fogvatartott kezelőszemélyzet képes lesz megfelelni a reaktorok biztonságos üzemeltetésére vonatkozó elvárásoknak”

Robert Rosner fizikus a maga részéről megjegyezte, hogy további bonyolító tényező a háború ködének jelenléte, mondván: „Azt olvasom, hogy egyik fél sem akarja nyilvánosságra hozni, mi is történik valójában: a Nyugat, mert hasznos hibáztatni. az oroszokat a nukleáris telephelyen végzett pusztító akciókért, az oroszokat azért, mert jók az ukránok hibáztatásában az ismételt „hamis zászló” akcióikkal.” Rosner azt is megjegyezte, hogy véleménye szerint a valódi aggodalmak kétféleképpen jelentkeznek: az atomerőmű ilyen körülmények között dolgozó kezelőszemélyzetének stressze és egy egyszerű katonai hiba.

„Az oroszok jó néhány rosszul képzett harci erőt hoztak be, és ezek már rossz ítélőképességről tettek tanúbizonyságot, mind a zaporizzsja erőművi komplexum megtámadásának kezdeti napjaiban, mind a csernobili viselkedésükben. Mindkét esetben azt gondolom, hogy ami történt, az a rossz irányítás következménye, és egy olyan környezetben, ahol sok erősen radioaktív anyagot tárolnak viszonylag rosszul védett módon, például a tárolómedencékben. Ez nagyon aggasztó, mert egy hiba jelentős radioaktív anyag kibocsátásához vezethet. És sajnos ez a lehetőség a legvalószínűbb és legkárosabb következménye a rossz orosz parancsnoki irányításnak.

A nemzetközi közösség továbbra is ragaszkodik annak fontosságához, hogy a NAÜ a zaporizzzsiai üzemben végezhesse küldetését. De, nem minden atomenergia-szakértő ért egyet abban, hogy ez a leghatékonyabb módja a katasztrófa megelőzésének. „Nem szükséges ellátogatni a helyszínre ahhoz, hogy megértsük, nagy a kockázat, és Oroszország már megszegi a NAÜ határozatait, sőt a genfi ​​egyezmények jegyzőkönyvét is, amely tiltja ezeket a tevékenységeket” – mondja Pasyuk. „Itt az ideje, hogy a NAÜ és az ENSZ módosítsa a háborús törvényeket, és háborús bűnné tegye a polgári nukleáris létesítmények megtámadását, hasonlóan a kórházak támadására vonatkozó korlátozásokhoz” – javasolja Ewing. De hogyan kaphatunk ENSZ- vagy NAÜ-határozatot, ha Oroszország tagállam? A nemzetközi közösség tehetetlenségének jeléül a zaporizzsiai atomerőmű sorsával kapcsolatban Tedrosz Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a világ „alvajárásnak következménye katasztrófa lehet… akár egy atomháború.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

32 gondolat erről: „(3945) Zaporizzsja erőmű

  1. Elpukkantanák már gyerekek 😀 Utána meg lehetne összedobni az államoknak a pénzt a betonburkolatra. Csernobilnál is sokba került. Eseteg lehet valamelyik dolgozónak a stresszől elszáll az idegzete és úgy kapcsolgatj a kapcsolókat hogy elpukkanjon 😀 Habár gondolom ezek már nem egy emberen múlnak. Meg az emberek bezárkóznának otthonra most nem a covid miatt henem a sugárzás miatt évekig 😀

  2. 1. andrew

    A sugárzás miatt majd Európa keleti felében egy csomó tenyészállatot lehet levágni és kukázni, illetve a mezőgazdasági területek is szennyezettekké válhatnak, így a gabonának is annyi – tökéletes lehetőség fokozni az élelmiszer válságot is.
    Sőt, már pedzegették a NATO V. cikkelyt is egy ilyen esetre, tehát egyes politikai körök számára ez legalizálná egy világháború kirobbantását.
    A lényeg jól látszik, a tömegek pszichés nyomását és a félelmet lehet még tovább fokozni, a félelem pedig agressziót szül. Egy agresszívvá váló társadalmat pedig már könnyű táncba vinni, a szükséges dogmák és narratívák jól előkészítve.
    Atomzsarolás jobbról és atomzsarolás balról.

  3. Addig fognak hülyéskedni, amíg tényleg lesz valami gubanc. De mért féljen az atomhaláltól az, aki naponta néz szembe a rakétahalállal.

  4. 2. MangaM
    Te is tudod, hogy az ukránoknak nincs meg a képességük egy atomerőmű messziről történő lerombolásához!
    Csak az egyik blokk (az sajnos éppen elég is lenne) lerombolásához kellene egy tucatnyi 1000 kg körüli bomba, na meg azokat hordozó harci repülők. És még hol van az orosz légvédelem, ami már 100 km-ről kiszúrná őket és menne az áldás az S-400-asoktól.
    A HIMARS-ok egy ilyen művelethez kevesek. Kicsi a robbanó fej ami bennük van, még az ATACMS rakéták is gyengék egy ilyen akcióhoz (nem is erre lettek kitalálva!) a maguk 200 kg-os töltetével. Megrongálni megtudnák az erőmű külső burkolatát, de az kevés egy robbanás kiváltásához.
    Ahhoz a hűtést kellene leállítani. De azt sem tudják, mert a földalatti csatorna pótolná a kieső felszíni vezetéket, amit szintén 1 tonna körüli romboló bombával tudnának csak kiiktatni. Szóval, nincs meg az ukránok képessége egy ilyen akcióhoz.

    Persze azt nem zárom ki, hogy ha az atlantisták nagyon háborúzni akarnak, akkor pár F-35-el megoldják az ukránoknak problémát jelentő feladatot, aztán az oroszra kenik. Ami gazemberséget eddig tettek a glóbuszon, ez semmiség lenne azokhoz képest!

    3. Tibor bá’
    Ne aggódj. Most még nincs meg az ukránok képessége egy ilyen akcióhoz.
    Persze kaphatnak a nyugattól olyan fegyvert amivel ezt meg tudják tenni (vagy amint fent írtam, maguk az angolszászok léphetnek), de akkor az már hadüzenet Oo.-nak, és akkor már csak egy kávét kell kérjél Évától és kiülhetsz az erkélyre a nagy tűzijátékot várni.

  5. 5. Tibor bá’
    Nem mindegy?
    Vagy jobban szeretnéd, ha az esemény után, Békásmegyeri éhes hordák pörköltet készítsenek belőled:-)?

  6. 6 – Bedegúz:
    Ha megkérdezed, hogy melyik halált preferálom, akkor a termonukleáris robbanást választom. Ezerszer jobb, mint a lélegeztető gépi 2 hetes szenvedés utáni fulladás, vagy a néhány hetes 50°C feletti hőség szívleállása.

  7. 7. Tibor bá’
    Akkor kifejezetten ajánlott a teraszi kávézás közbeni tűzijáték figyelés 🙂 !

  8. 4. Bendegúz

    Nem kell igazi erőművi balhé, el lehet engedni némi izotópot a környéken és utána telekürtölni a világsajtót, hogy balhé van, ha valaki erre játszik.
    A HIMARS-ok sem erre vannak kitalálva, ráadásul az ukránoknak szállított rakéták hatótávolsága meg sem közelíti azt, amivel az oroszok lövöldöznek az ukránokra.
    Aki pedig igazi atomháborút akar kirobbantani, az le se fogja sz.rni a média PR-t, simán kiadja az indítási parancsot és bruttó egy óra múlva nem lesz szervezet és bíróság, aki majd számon kérje.

    Ez az egész ukrajnai orosz támadás és az azóta folyó hadművelet meglehetősen furcsa, egy háborúnak kinéző valami, de a háttérben nem egészen olyan erővonalak mentén zajlik a műsor, mint amit a média próbál elhitetni a világgal.
    Előhúzták a világháborús/atomháborús kártyát, de közben egyik oldal sem mer igaziból olyat lépni, ami beindítaná a nukleáris dominót, pedig volt rá fél évük. Putyin is nyithatott volna azonnal taktikai atomcsapások sorozatával, mégsem így kezdett, tehát…

    Valószínűnek tartom, hogy a háttérben nem egy atomháború kirobbantása a cél, az atomzsarolás is csak egy eszköz. Az egy más kérdés, hogy ettől még kitörhet egy atomháború a hibás helyzetértékelés és egyéb bénázás miatt úgy is, hogy nem ez volt a valódi szándék.

  9. Ha nem győzhet a csatatereken Volodimir Zelenszkij elnök, akkor Európát jól meg fogják büntetni egy (nukleáris vagy energiahiányos) Holodomorral?
    Zsarolási potenciál?

    Az is napfényre kerülhetne igazán (a menekültek elbeszélése szerint) hogy az ukrán katonák holttesteinek és a családoknak miért nem adja meg az ukrány tisztikar a végtisztességet?

  10. 10. János

    Zelenszkij folyamatosan győzelmet ígér, ilyen, hogy nem győznek a harctereken fel sem merülhet. Csak mindig a céldátumot kell módosítani, augusztus nem jött össze, most a tél beállta előtt kell győzniük…

    Az atomerőmű egyértelmű zsarolási potenciál és óriási rizikó, ez nem játék.

    Az ukrán tisztikar nem adja meg a rendes végtisztességet? Ilyen ki nem derülhet, micsoda kérdéseid vannak!

  11. 11, Manga M.

    Köszönöm szépen szíves válaszod a felvetéseimre.

    //Továbbá, ha sorban leállnak az európai ammóniagyárak is,

    akkor az Orosz Föderációtól (vagy honnan) fognak ammónium-nitrátot vásárolni ? Meg a tervezett (fegyver)gyárakkal (…) mi lesz?

    Már nem azért mondom, hogy kárörvendő vagyok.//

  12. 12. János

    Nem tudom, majd megoldják, lesz kicsit drágábban és kicsit kevesebb.
    Vagy nem oldják meg és elmondják a pógároknak, hogy Putyin miatt most nem trágyáznak, de legyenek majd büszkén éhesek, mert ez is a szabadság árához tartozik és ezzel is Putyint büntetik.
    Nincs ezzel baj, Európa lakossága kicsit edződik a hideghez és lefogy – ez voltaképpen egy kontinensnyi egészségprogram, hála Putyinnak és a Nyugat bölcs vezetőinek.

    Micsoda hálátlan egy népség vagytok!

  13. 2.Manga M

    Érdekes dolog ez az élelem.Épp tegnap beszéltem egy régi ismerőssel .Egy nagy fuvarozó cégnél van a manusz lakatosként a műhelyben.Kb. érettségivel, nem egy nagy durranás a manusz .Azt mondja megkeres havi 400-440 eft-ot tisztán.Nem szakad meg mert új kamionok vannak így nem nagyon kell javítani.Persze idegesítő mert én mérnökként nem keresek meg annyit.Na mindegy az a lényeg hogy pl. egy ilyen bevétel melett végül is az egyén számára nincs élelmiszerválság , mert ha bemegy a boltba bármire rámutat megveszi.
    És ráadásul még nincs olyan hogy pl. a felvágottak fele eltűnt a polcokról.Mondtuk is hogy ez vagyoni alapon fog kiszelektálódni.Nem is vagyoni alapnak mondanám mert ennek a manusznak sincs vagyona meg sokaknak sincs hanem csak pillanatnyi keresete van.Tehát pillanatnyi kereset alapján szelektálódik ki a dolog.Egy targoncás sok helyen kap nettó 300-350 eft-ot,most ebből nem hal éhen.
    A kisnyugger meg kap 70ezret amiből persze megfagy télen, de előtte lehet éhenhal . Szóval ez a gond hogy iszonyatosan elszálltak az emberek közötti bevételek.Míg régen ilyen a 80-as években nem volt, addig most sokszor van ilyen hogy 5-10x-es egy adott ember bevétele.És nem gyárigazgatóról beszélek hanem például az előőző példámban:
    lakatosként dolgozó érettségi nélkül nettó 440-ért ellébecoló idiótát összehasonlítva mondjuk egy nyugdíjassal aki 65 ezerből megdöglik.
    Tehát nem élelmiszerválság van jelenleg még hanem kurva nagy bevételbeli különbségek amit rendszni kellene de a jelenlegi kapitalista rend nem engedi.
    Persze ha jön a válság és kibasszák a 440-ért ellébecló embert akkor ő is éhenhal.De amúgy sok ember keres az országban 3-4-500 eft-okat havonta (még segédmunkás is) így őket még nem érinti az elszálló árak.Viszont van sok közalkalmazott ,nyugdíjas kiskeresetű stb…akik meg alig keresnek havi 2 kilót , számukra az áremelkedés nagyon nagy mértékű.Például a lignit már 3000ft/mázsa és lista van.De tételezzük fel egy ilyen havi 440 eft-os ember meg tételezzül fel van egy felesége aki hazavisz havi 240-et így már havi 680 -eft bevételük van (évi 8,1 millió) amiből mondjuk megvesz évi 150 mázsa lignitet ami 450 eft.Namost az évi 8,1 milliós bevételből lényegében még nem sok.De a nyuggernek akinek az évi bebétele 65*12=780eft az már kurva sok.

  14. 9. MangaM
    Nekem van egy tippem, ill. elgondolásom, ami az idő előrehaladtával egyre jobban erőt nyer.

    Nem véletlenül Európa ismételt felosztás a cél a két nagy (USA és Oo.) között, majd Kína közös lerendezése???
    Vagy most teremtenek meg egy Orweli hármas hatalmi osztatú világot, ahol kettő mindig harcol egymás ellen, míg a harmadikot felkészítik a következő háborúra, a győztes ellen?
    Csak kérdem.

    Mert annak tükrében, hogy Kína még most sem állt be az orosz mögé 100%-ban (holott, ha a korábbi felvetéseink igazak lennének, azaz Oo. után ő kerül célkeresztbe, ill. ketten könnyebben leverik az USA-t, mint külön külön, akkor már rég a medve mellé kellett volna álljon ), egyre inkább azt a sejtésem erősíti, hogy tudhat/érezhet valamit, ami visszatartja az oroszok melletti kiállástól.
    Olyan tessék lássék magatartást tanúsít, amit semmi sem indokol, ha csak a fenti helyzet nem.

  15. 14. Andrew
    „Tehát nem élelmiszerválság van jelenleg még hanem kurva nagy bevételbeli különbségek amit rendezni kellene de a jelenlegi kapitalista rend nem engedi.”

    És hogy gondolod?
    Attól aki megküzdött a jövedelméért (tanult, dolgozott, fegyelmezetten élt) attól elvenni és odaadni annak aki csak úgy beleélt a világba?
    Na jó a nyugdíjas az más kategória. De soknak azért ilyen alacsony a nyugdíja, mert korábban nem dolgozott (pl. otthon ült, míg a férje munkába járt), vagy nem adózott megfelelő „mennyiséget”, mert pl. maszek volt és minimál bérre volt bejelentve, amíg mondjuk Te fizetted az adót és TB hozzájárulást.
    Ismerősöm takarításból él. havi 800 ezret összekalapál magának egyéniben, KATA rendszerben adózik. Mondtam neki, hogy fizessen többet a nyugdíjra, de ő, hogy minek, úgy sem lesz nyugdíj amire ő odaér 10 év múlva (anyámék is ezt mondták a 70-es években, aztán mégis nyugdíjasként távoztak az Úr elé:-)).
    A jövőben még több alacsony nyugdíjas lesz, mint most.

  16. 14. andrew

    A pénz oké, egészen addig, amíg van áru, amit meg tudsz venni a boltokban.
    Az élőállat állomány nagy részét már vágják és nem lesz utánpótlás. Most nem sorolom itt fel tételesen, hogy egyéb vállalkozói ágazatokban mi a helyzet, jó pár nagyvállalkozóval állok szinte napi kapcsolatban, a trend abba az irányba mutat, hogy lesznek fennakadások, ez már csak idő kérdése. Egyelőre még nem látni/érezni annyira a dolgot, de akik benne vannak napi szinten ezekben, azok már látják, hogy lehetnek itt bajok.

    15. Bendegúz

    Ez neutronbagoly barátom fixa ideája évek óta, egyébként lenne rá kereslet az USA-ban is, de ennek előfeltétele lenne, hogy a jelenlegi Let’s go Brandon főelnök húzzon végre el egy nyuggerotthonba az egész neokon bagázsával együtt és vegye vissza az USA irányítását végre egy nemzetállami Amerika építésében érdekelt vonal.
    Kína nem bízik az oroszban sem 100%-ban, egyelőre kivár, de a neokonoknak nem esik le ez sem, beleálltak Tajvanba, biztos ami biztos. Helyesebben leesik, de kényszerpályán vannak ők is, ha a globális dominanciájuk megreccsen (márpedig recseg szépen), akkor bajban lesznek otthon.
    Az oroszok tolják Indiát is keményen, az indiaiak pedig elhajtották az USA-t az oroszellenes szankciók ügyében, már nincs dollárelszámolás semmilyen orosz-indiai ügyletben.

    Írtam már korábban, nincs olyan, hogy az egész világ fullosan beleálljon bármelyik nagyhatalom totális bukásába. Aki ezt hiszi, az szimplán hülye és lövése sincs arról, mi és hogyan működteti ezt a bulit.

    Dinamikusan mozgó, több szabadságfokú rendszer a jelenlegi geopolitikai játéktér és ennek megy folyamatosan egyfajta kiegyensúlyozása – ellenkező esetben borul az egész struktúra és sokan maradnak alatta. Nem borítani akarják, hanem fokozatosan visszaépíteni, de úgy, hogy a rendszer ne produkáljon egy progresszív összeomlást.

    Ezért nem fog összeomlani az USA, nem fog bedőlni Oroszország és nem eshet szét Kína sem – ezt a világ nem engedheti meg magának, legalábbis az irányított lebontás helyetti hirtelen bedőlést.

    Ami igazi kockázat, az három dolog:
    1. Egy féleszű szélsőséges csoport akkora balhét generál, amivel a világot belerángatja egy totális háborúba.
    2. A nagy egyensúlyozó mutatvány közben benézik a dolgot és a rendszer mégis összeomlik.
    3. A klíma hazavág mindenkit, nagy tervek ide vagy oda.

  17. 15 – Bendegúz

    Európa célzott kivégzése folyik, az EU túlélése esélytelen, korábban már írtam, hogy a jelenlegi formáját nem éli túl, max. két tél és annyi neki.

    Az, hogy az oroszok és az amerikaik (egy jelentős erőt, hatalmat jelentő csoportja) előre megegyezett már régen, az egy teljesen reális forgatókönyv. Vannak viszont ellenérdekelt erők, ezeket főleg az amerikai/nyugati oldalon nehéz kezelni, mert tudják, hogy a fent említett megegyezés nekik nem jó. Na nem azért, mert ők annyira szolidárisak lennének Európához vagy bárkihez, hanem azért, mert elesnek az erőforrásaiktól és akkor nekik kampec. Amikor egyre kevesebb a hal, akkor az eszkimók is egymásnak esnek; ez nem csak kicsiben fog lejátszódni a közeljövőben Európában és még nagyon sok helyen a világon a pórnép között, de ez nagyban is igaz, az elitek is egymásnak estek pont e miatt.

    A WEF terve az egy terv, az egyik terv, a jövő hozhat mást. Másoknak vannak más tervei illetve sosem szabad elfeledni, hogy lehet egy fekete hattyú esemény is.

    Nézd csak, mi folyik Norvégiában is, s vannak, akik ezeket a dolgokat komolyan be is kajálják, mármint az indokot:

    https://www.reuters.com/business/environment/norways-climate-choice-old-oil-gas-fields-switch-green-power-or-close-early-2022-08-15/

    Európa egyre jobban emlékeztet egy elmegyógyintézetre.

  18. 17. MangaM
    Neutonbagoly előtt (1991 körül) már Huntington megírta, hogy Európa újra fel lesz osztva a nyugati és keleti kereszténység törésvonalán. Abban az időben nagyon nagy visszhangja volt a dolognak, a románok rendesen össze is fosták magukat az ötlettől (azóta mindent és annak ellenkezőjét is megtesznek/-ik, csak, hogy a nyugati érdekszférában maradhassanak – de hát ember tervez Huntington végez:-), írhatnám).

    Az általad felsorolt három tényező az ami akár a nagy MI, akár a magukat mindenhatónak gondolók számításait áthúzhatja. Nincs olyan, hogy 100%-os terv. Ha van 1% rizikó és az bejön, akkor dőlhet az egész projekt. Ezért is idegesek a nagy bábmesterek. Ismerik a történelmet és a terveiket korábban ért kudarcokat is.

  19. 16 Bendegúz
    Nem egyszerű dolog ez.Nagyon sok ember beleszarik az életébe de szerencse miatt keres jól.(a fenti 440 ezres lakatos ,vagy a 20-asért dolgozó segédmunkás,de manageri körben is ismerek sok olyat aki nem a tudás és a szorgalom miatt lett az) Én nagyon sok ilyen szerencséből jól keres embert látok.Aki megdolgozott érte az más de kevés az olyan.
    Ha pl az ápolók felmondanának akkor összeomlana az egésségügy tehát mindenki nem mehet el jobb fizetésért új munkába, hanem a rendszernek kellene megélhetést biztosítania.Persze aki lusta azzal baszson is ki.De ma ezek a kereseti/bevételi különbségek rekordokat döntönek (soha nem volt ilyen szerintem)
    Persze az is hibás aki régen nem volt bejelentve de amúgy nem teljesen hibás mert nem tudhatta a 80-as években hogy mostanra ekkora ganéj világ lesz.
    Olyan rendszer kellen ami igazságosabb azaz semmiképp sem legyenek ilyen nagy kereseti különbségek és az ember bármiylen szakmában dolgozik éljen meg.
    Pl erdély jutott szembe hogy ott régen ugye a földeken dolgoztak az emberek és mindenki egyformán szegény vagy gazdag volt , lehet egyiknek 5 amásiknak 6 tehene volt de nagyjából egyenlő volt.De sokkal vagyonosabb nem tudott lenni a másik mert maximum1-1,3-szor tudott többet dolgozni vvalaki.(mondjuk nem napi 8 órát hanem 10-et)De mondjuk ez egy letűnt világ.

  20. 18. Zsolt
    „Na nem azért, mert ők annyira szolidárisak lennének Európához vagy bárkihez, hanem azért, mert elesnek az erőforrásaiktól és akkor nekik kampec.”

    Európa „méltányos” felosztásával mind az USA, mint Oo. jól járna.
    Az USA számára megmaradna a fejlett nyugat-eu-s rész, amit fejhetne tovább. Oo. megkapná a fejletlenebb keleti régiót, igaz ezzel jelentős piacokat is nyerne, na meg biztonságát növelő területeket.

  21. 21 – Bendegúz

    Igen, vannak Washingtonban és Moszkvában is, akik ezt így gondolják. De nem mindenki ezeken a helyeken sem.

    De például Londonnak ebben mi lenne a pláne?
    Semmi. Csak a baj. Egy független Skócia, Új-Pakisztán, Birminghami Kalifátus meg Leeds-i Emirátus….

  22. 17 MangaM

    „A pénz oké, egészen addig, amíg van áru, amit meg tudsz venni a boltokban.” Nem mondom hogy nem lesz baj mert lesz.De még nincs .Még 1 darab termék gyártó sem esett ki, minden van.Éppa franciáknál mutattaa tv hogy nem lehet kapni musttárt mert nincs (szerintem nem igaz) .Nálunk még mindig van minden.A gondok akkor kezdődenk majd ha 100 termékből 10-20-30 eltűnik a polcokról.Hogy ez mondkuk novemberre megvalósul e nemtudom de szerintem még nem.Ugyanúgy lesz minden.Esetleg jövőre? lehet elképzelhető.

    Egy műsorban elemezgették hogy a welness szállodáknak annyi lesz (Tiborbá örülhet :D) meg sok étteremnek is mert a megemelt rezsivel mondjuk 4000 ft lesz egy pizzza és inkább bezár.Egyenlőre még csak mondják de meglátjuk.
    A fenti példánál maradva pl. a 440 eft-ot kereső lakatos idióta meg a feleséga aki keres mondjuk 240-et ugyanúgy el fog menni welnessre ha 60 eft helyett 99 eft lesz.És sok iylen van maximum 100 helyett 80 ember fog elmenni.Tehát amit mondonak még ne higyjük el.Hotelek…szintén mondják hogy baj lesz.Őket sem kell sajnálni azt mondják covid előtt fullon üzemelt az összes mióta ez a repkedős világ van.Fulladozott a pénzben az összes oylan forgalmuk volt.Ráadásul a tulaj sok esetben külföldi milliárdos, billiárdos…..A dolgozők elküldése más kérdés , de még nincs leépítés.
    Na nem mondom hogy nem lesz gond mert lesz csak sokszor az ellenzéki tv is álhíreket közöl és világvégét állít be.
    A kisvállalkozókat akik nem kulákok sajnálom de a milliárdos maffia étteremláncosokat ,éttermetulajokat ,szálloda és welnesstulajokat nem.

  23. 23. andrew

    Amíg az alapanyag ellátás működik , addig – üza, energia és nyersanyag áremelés ellenére is – lesz szolgáltatás, csak drágábban.
    A drágább szolgáltatás miatt némileg csökkenhet a bevétel és ez okozhat valamekkora létszám elbocsátást egyes szektorokban.
    Ha viszont maga az alapanyag ellátás zuhan be, na az gebasz.

  24. 18. Zsolt
    Igen, ez így van, ahogy írod, viszont nem csak Nyugaton, hanem az oroszoknál is van olyan ellenérdekelt erő, aki nem a Nyugattal való együttműködésben képzeli el a jövőt. Konkrétan a duginista orosz nacionalisták egy része az eurázsiai modellt részesíti előnyben, ami több szempontból mind Kínának, mind a neo-ottomán vonalat képviselő Törökországnak is megfelelne.
    Az angolszász világ népszerűsége már nem az, ami egykoron volt, a világ többi része ha lassan is, de tanult az elmúlt korszakból, egyébként az amerikai neokon elit tette ez ügyben a legtöbbet, őket külön köszönet illeti. 🙂

  25. Re: 10 János
    Azért nincs rendes temetés, mert akkor kiderülne a pontos elhunyt katonák száma.
    Az a gyanúm, hogy a kijevi vezetés nagyon titkolni akarja ezt a számot, mert katasztrofális lenne az adat, és ez nagyon demoralizálná a lakosságot.
    Ezzel szemben a hős honvédők tartják a frontot, és minden rendben van, sőt, még ellentámadásra is készülnek. Nyilván, és itt nem a honvédők erőfeszítéseit kérdőjelezem meg…

    Egy dolog biztos.
    Az oroszok nem akarják olyan gyorsan megnyerni a háborút, mert az ukrán ellenállás lavina szerűen omlana össze, ami számukra nem lenne túl jó, hisz mrd dollárokban mérhető bevétel kiesést jelentene. A saját katonai ipari termelésük most garantáltan pörög, már ezért sem éri meg túl gyorsan abba hagyni a háborút.
    A véletlenül ott hagyott orosz haditechnika is beszédes, pont jól jött az ukránoknak a harctéren.

  26. andrew:
    Ne találd felé a spanyol viaszt. 10 éve megírtam, hogy a szelekció (a halálra) vagyon alapon fog történni. Volt minimum 10 év a felkészülésre. Aki rendre minden jövedelmét elköltött, az most majd nézheti.

  27. 27: Tibor bá’

    „Aki rendre minden jövedelmét elköltött, az most majd nézheti.”

    Nem ilyen egyszerű a képlet, mert aki pár milliót félre rakott, az is csak 1-2 évet húzhat max ki ilyen infláció mellett (és még csak most kezdődik az exponenciális szakasz)

    Szóval el lehet húzni az agóniát abban a reményben, hogy majd utána jobb lesz. Én is ezt teszem, meg gondolom az itteni többség is. Egem főleg már csak a kiváncsiság vezet, hogyan alakul a sok évezredes show fináléja!?

    Meg kicsit bízom a kritikus tömeg összeverődésében, főleg szellemi téren. Ma képes villámgyorsan az egész földön terjedni a jó gondolat is, nem csak a hülyeség.

    Ja, meg a gazdagok és potentátok közt is vannak gondolkodók nem csak pszichopaták…

  28. Kíváncsi leszek, hogy ebben a szláv konfliktusnsk látszó proxiháborúban, mikor kezdik szabályozni a híreket, tényeket, eseményeket – Kijev és Moszkva ill. a többi „belesodródott” is.

    Minden orosz és ukrán érdeklődő beleszólhat, cikkezhet, analizálhat, videózhat, fórumozhat, találgathat, írhat szabadon.

  29. Figyeli valaki azt az „akciófilmet”, ami éppen ma reggeltől zajlik az atomerőműnél?

    Ukrán desszantosok érkeztek – egyes hírek motorcsónakokat, mások meg kétéltű járműveket emlegetnek – a kachovkai víztározón keresztül, a szemközti Nikopol irányából és kb. 3 kilométerre az atomerőműtől partra szálltak. A terv az volt, hogy nagyjából az NAÜ embereinek érkezésével egy időben elfoglalják az atomerőművet, aláaknázzák és az lesz a kijevi hatalom követelése, hogy délen az oroszok vonuljanak vissza egészen a Krímre.

    A pontos terveket az akciót irányító tisztekkel együtt Boris Johnson hozta el a legutóbbi látogatásán Zelenszkijnek. Az MI-6-osok ma reggeltől egy Kijev külvárosi központból irányították az egész akciót.

    Halottak, sebesültek , foglyok – így jártak az ukrán desszantosok, állítólag még egy részük harcol.

    Nos, olyan hírek vannak, hogy Boris Johnson áprilisban és májusban az amerikaikkal került konfliktusba és pontosan emiatt már nem Nagy-Britannia miniszterelnöke. Ha igaz, hogy ez a balul sült akcióval is kapcsolatba hozható a személye, nagy bajba fog kerülni, Washingtonban azok is levehetik róla a kezüket, akik egyelőre még nem tették.

    A „miértre” a válasz az, hogy a nemzetközi ellenőröknek az oroszok valamit mutatni akarnak a létesítményben. Nyilvánvaló, hogy mit. A mai ukrán akció nem a véletlen műve volt, hanem kétségbeesett próbálkozás.

  30. 30. Zzolt
    Az egész déli offenzíva egy kétségbeesett és elhamarkodott akció volt, amit pontosan azért indítottak, hogy eltereljék a medve figyelmét az atomerőműről és megejtsék a kis deszantos akciójukat. Csak éppen azt felejtették el a tervbe iktatni, hogy az erőművet az orosz Specnáz védi, aki semmiért sem hagyja el az őrhelyét, legkevésbé egy ukrán déli offenzíva miatt, aminek a megállítása nem mellékesen nem is az ő feladata. Szóval nagy a fejetlenség az ukrán és nyugati vonalon!

  31. 31 – Bendegúz

    A „Specnáz” igazából ma már csak gyűjtőfogalom a különleges alakulatokra – egyébként nem csak Oroszországban, de szinte minden volt szovjet tagköztársaságban használt szó. Ezért ma már kisbetűvel írandó, mert nincs ilyen alakulat, amelynek ez lenne a neve. A megnevezése egy hosszabb orosz megnevezés rövidítéséből alakult ki, konkrétan még a szovjet GRU különleges alakulatát nevezték így valaha, az még egy konkrét alakulat volt.

    Ilyen értelemben a támadók az atomerőműnél az ukrán specnáz volt. Szerintem illúzióik – legalábbis egy részüknek – nem lehettek, tudták, hogy kikkel fogják szembetalálni magukat.

    A Rosgvradijával (magyar kiejtés: raszgvargyija). Az ilyen találkozás szinte mindig fatális az ellenfél számára. Most is ez történt.

    „Mindig őrségben!” a jelmondatuk, az ukránok tehát tudták, hogy a találkozás elkerülhetetlen lesz. Bizonyára a bevetés előtt elbúcsúztak a családjaiktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük