(3940) Atomerőmű

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Ez a cikk először orosz nyelven jelent meg a Moscow Times honlapján.

Egyetlen eltévedt rakétán múlik az emberség biztonsága

szerző: VLADIMIR SZLIVYAK

 

89. útban a 90. felé

Újra napirendre került egy potenciális világméretű nukleáris baleset bekövetkezhetősége a Zaporizsjai atomerőműben. Az ENSZ és a NAÜ anélkül, hogy közvetlenül a konfliktusban részt vevő felekhez fordulna, az atomerőmű ágyúzásának beszüntetéséért könyörög.

Nemzetközi sajtóértesülések szerint, az orosz hadsereg nemcsak csapatokat, hanem fegyvereket is telepített az üzem területére. Mennyire rossz a helyzet? Csak a csernobilihoz hasonló atomkatasztrófa lehet rosszabb. Hadd emlékeztesselek arra, hogy az egyik reaktor akkor felrobbant. A radioaktív felhő úgy sodródott, hogy nemcsak a mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország egyes részei, hanem Európa számos országa is szennyeződött. A sugárzás egy része elérte Afrikát, sőt Észak-Amerikát is.

A zaporizzsjai atomerőműben hat reaktor működik. Lehetséges-e súlyos baleset? Könnyen lehetséges. Elég áramtalanítani az erőművet a villanyvezetékek tönkretételével. A tartalék generátorok természetesen egy ideig képesek lesznek árammal ellátni az erőművet, de ez csak órákra alkalmazható. Emlékszem egy orosz atomerőműre, amely az 1990-es évek elején a baleset szélén állt, amikor egy hurrikán lebontotta a villanyvezetékeket, és a generátorok nem működtek. Még háborúra sem volt szükség.

Nem a reaktorok jelentik az egyetlen veszélyforrást. A Zaporizhzzsjai atomerőmű telephelyén konténerekben tárolják a kiégett nukleáris üzemanyagot, a nukleáris hulladék legveszélyesebb fajtáját. A helyszín lebombázása a történelem egyik legnagyobb nukleáris balesetéhez is vezethetne.

1957-ben robbanás történt az akkor még titkos cseljabinszki székhelyű Majak nukleárishulladék-tárolóban – a radioaktív szennyeződés mintegy 20.000 négyzetkilométernyi szovjet területen terjedt el. Ahhoz, hogy megértsük, veszélyes-e a katonai akció az atomerőművek közelében, észben kell tartani: soha senki, sehol nem számolta ki, hogy az atomreaktorok kibírják-e egy cirkálórakéta találatát. Vagy kettőt. Vagy harmincat.

Kétségtelen, hogy ha valaki komolyan bombázni akar egy atomerőművet, akkor egyetlen reaktor se maradna ép. De úgy tűnik, magukat a reaktorokat nem lőtték le. Még. A zaporizzsjai üzem még márciusban került a hírekbe, amikor az orosz csapatok rakétákat kezdtek lőni a területére, majd elfoglalták azt.

Az ukrán személyzet továbbra is dolgozik az erőműben, és rendkívüli stressznek vannak kitéve, ami önmagában is hibákhoz vezethet a reaktorvezérlésben. A történelem során az atomerőművekben a legtöbb baleset és vészhelyzet emberi mulasztás miatt következett be. A Zaporizzsjai atomerőmű nem az egyetlen „nukleáris” háborús esemény. Így van néhány tényszerű bizonyíték annak felmérésére, hogy az ukrán és orosz hadsereg korábban hogyan kezelte a nukleáris létesítmények közelében folytatott ellenségeskedéseket.

Amikor közel hat hónapja az orosz csapatok beszorultak (!) a radioaktívan szennyezett zónába a csernobili atomerőmű közelében, az ukránok nem lőttek rájuk. Különböző sajtóértesülések szerint ott voltak a Roszatom alkalmazottai is, ami nem akadályozta meg az orosz katonákat abban, hogy a radioaktívan szennyezett talajba ássák magukat, és ezért belélegezzék a radioaktív port.

Legalább figyelmeztetni lehetett volna őket. Az ukránok márciusban sem lőttek a lefoglalt Zaporizzsjai Atomerőműre, sem azért, hogy megrongálják a berendezést, hogy ne kerüljenek a betolakodókhoz, sem azért, hogy visszaszerezzék az erőművet. Szóval nem hiszem, hogy most az atomerőműre lövöldöznek.

A NAÜ kétségbeesetten szeretne bekerülni a Zaporizzsiai üzembe – de ez olcsó PR. Rafael Grossi, az ügynökség főigazgatója nem tudja megérteni, hogy a megszállt atomerőműben a tűz alá vett ellenőrök finoman szólva is haszontalanok. Mit tehet a NAÜ? Feljegyezni, hogy háború folyik, és sürgősen le kell állítani? Mért, ez nem elég világos valakinek?

Az orosz hatóságok egyébként szintén nagyon várják, hogy Grosszi főigazgató Zaporizzsjába jöjjön. Általában nem mindegy, hogy továbbra is ki lő a Zaporizzsjai atomerőműre. És nem számít, mit mond a NAÜ, amelynek hírneve sok kívánnivalót hagy maga után. Sokkal fontosabb, hogy az oroszok – nem kevésbé, mint az ukránok vagy az Európai Unió állampolgárai – a nukleáris katasztrófa szélén állnak.

És talán csak egy rakétalövész vagy reaktorkezelő hibája választ el minket a Csernobil megismétlődésétől. Imádkozz, hátha segít.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

40 gondolat erről: „(3940) Atomerőmű

  1. Orosz rulett kimaxolva! Nem elég, hogy atommal fenyegetnek mindenkit, aki nem hisz a mesékben, de egy egész földrészt veszélyeztetnek pár négyzetkilométer földterületért.
    A mondás szerint okos enged… Jó lenne, ha legalább az egyik okosnak bizonyulna!

  2. Ahelyett hogy itt írkál mindenki róla cselekedni illene „a sok pofázás” helyett: 1. Oroszok szépen kivonulnak az atomerőműből és annak környékéről, visszaadják az Ukránoknak 2. kivonulás után nem lövik azt.
    Számomra érthetetlen mit kell ezen sakkozni, ha ennyire kritikus ez minden fél számára.
    Persze érthető Putyin szemszögéből a szarkavarás, muvel ez egy aduász a kezében 🙁

  3. „Ez a cikk először orosz nyelven jelent meg a Moscow Times honlapján.”

    Még mielőtt valaki azt hinné, hogy dübörög a sajtószabadság Putyinisztánban, szólok, hogy a Moscow Times orosz-nyelvű weboldala április 15-e óta blokkolva van Oroszországban. (Nem megfelelően tájékoztattak a háborúról.)

  4. A rakétalővész hibája előtt elszaladtam Győrfi Jani kisvendéglőjébe és mondhatom,remek indiai fogást ettem, s a forró nyárban egy pazar vanília fagyis szuflét is utána engedtem.Én elmeséltemJaninak,hogy a bloggazda egyik fiának osztálytársa és barátja voltam – innen eredezik a kapcsolat a bloggal, – ő pedig asztalomhoz ülve,színesen,kedvesen mesélt az életéről meg mindenről.Nagyon szórakoztató volt ahogy közös ismerősökként említettünk hozzászólokat és a blog céljához méltón igyekeztünk magas szinten kitárgyalni, hogy a világot illetően van remény – vagy nincs.

    A Valhalla nyitva áll – tessen méltóztatnia befáradni a kedves vendégnek!

    Köszi, Jani!

  5. 3 – elesz:
    Vagyis a Moscow Times elfogadhatóan nem orosz propaganda.

    4 – élekhalok:
    Szia Gábor!
    Nem tudtam róla, hogy honlapom látogatója vagy. Örülök, hogy beszámoltál Jani kisvendéglőjéről. Így, aki akar magának egy esti programot ezt is felveheti a lehetőségek közé.

  6. Mint szinte minden ebben a „háborúban”, úgy ez is teljesen homályos.
    Az osztrák híradóban minden este elmondják, hogy lövik az AE-vet. Azt is elmondják, hogy mindkét fél a másikra mutogat.
    Ezzel együtt két hete úgyanazt a 2mp-es vágóképet
    vetítik: egy földbe csapódott és a becsapódástól kicsit meggörbült rakétát. Még csak fel sem robbant! (Hadianyagban is van selejt)
    Ha tényleg lőnék az AE-vet, akkor csak volna már pár felvétel füstről, robbanásról, sérült falról, tetőről, vezetékről.
    Láthatóan egyik félnek sem célja, hogy bármi komoly baj történjen. Ahhoz elég volna egyetlen mesterlövész és egy tárnyi lőszer.

  7. (3940) Atomerőmű
    „hogy a megszállt atomerőműben a tűz alá vett ellenőrök finoman szólva is haszontalanok. Mit tehet a NAÜ? Feljegyezni, hogy háború folyik, és sürgősen le kell állítani? Mért, ez nem elég világos valakinek?”

    Csak annyi derülhet ki, hogy az oroszok igazat mondtak vagy hazudtak az ott talált „érzékeny” anyagok mennyiségéről, fajtáiról és ezek jövőbeni eltitkolt hasznosítási lehetőségéről.

    Az ukránok nagyon nem akarták, hogy oda tényellenőrök menjenek. Macron kellett hozzá, hogy Zelenszkij beadja a derekát. Tudom, annyit írtak meg az újságok, hogy Macron Putyinnal tárgyalt ez ügyben. De mi értelme lett volna csak Putyinnal beszélni a NAÜ látogatásáról, ha nem győzte volna meg előbb Zelenszkijt, hogy jobb, ha beengedi a tényellenőröket az atomerőműbe.

    Ha ott olyat találnak amit nem lenne szabad, akkor Zelenszkij sorsa eldőlt.

  8. 5. Tibor bá’
    Persze, a Moscow Times nem orosz propagandasajtó. És ennek megfelelően nem is jut el az oroszországi olvasóközönséghez, mivel az orosz agitprop letiltotta és blokkolja.

  9. 8 – elesz:
    A honlaplátogató azt hiheti a „Moscow” névből, hogy propaganda újság. Ezért jegyeztem meg. Különben most beindítják a The Bell nevű portált orosz gazdasági témában.

  10. Atomzsarolás – minden atomhatalom élt már ezzel az opcióval, nincs ebben semmi új.
    Igazi nagy kreténnek kell ahhoz lenni, hogy valaki telibeverje a zaporozsjei erőművet.
    Ha az ukránok ezt tennék, az megnyitná az utat egy nukleáris válaszcsapáshoz és Ukrajna történelme nagyjából ott érne véget.
    Az oroszoknak a terület, a lakosság és az erőmű kell, nem egy szennyezett országrész, ráadásul fél szemmel az amerikai félidős választásokat és az európai választásokat (pl. Olaszország) is figyelik, így baromira nem érdekük most egy olyan nagyobb cirkusz beindítása, amit nehéz lenne PC módon eladni.
    Nem mellesleg Ukrajna legértékesebb területei pont keleten és dél-keleten vannak (mezőgazdaság, ipar, nyersanyag stb.), ez a terület tisztán kell.
    Azt persze kizárni sajnos nem lehet, hogy nem lesz balhé az atomerőművel, hülyék mindenhol vannak bőven, arrafelé is.

  11. 3940-atomeromu
    3. elesz
    ” Még mielőtt valaki azt hinné, hogy dübörög a sajtószabadság Putyinisztánban, szólok, …”

    Ami késik az nem múlik:

    110 000 ügynököt fognak alkalmazni a „gyanús” platformok felderítésére és a felhasználók kémkedésére.

    Megbízott digitális ügynökök egész seregét hozták létre a hírhedt Klaus Schwab Világgazdasági Fórumával és a „Nagy újraindítással” .
    Ennek az óránként 3,5 dollárral fizetett seregnek a célja az úgynevezett „hamis információk” elleni küzdelem, más szóval, hogy elhallgattasson minden olyan digitális platformot, amely a WEF-től eltérő nézőpontot fogalmaz meg.
    /https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia//

  12. 5 hónapja foglalták el az oroszok ezt az erőművet, mely Ukrajna villamos energiaellátásának negyvenvalahány százalékát adja.
    Ezért nagyon fontos az ukránoknak is, hogy az oroszok ne tudják lekötni az ukrán hálózatról. Egy ekkora erőműnél nem olyan egyszerű lekötni innen és átkötni oda.

    Amikor elfoglalták az oroszok, akkor offenzívában voltak, csak nagyjából itt állt meg az előrenyomolás, így a frontvonal még mindig ott van, csak most defenzívában vannak már és rohadtul nem akaródzik feladni nekik a sok sok gigawattot ontó erőművet. Iszonyatos arcvesztés lenne és az elfoglalt területek áramellátása is kútba esne.

    Ezért aztán mindkét fél emeli a tétet!

  13. 12.Gyarmathy
    Nem mindkét fél,hanem világszinten mindenhol nő a feszültség ,ami egy szép globális nukleáris háborúba torkollik hamarosan. Vegyél benzint és minden földi javat ,és természetesen egy hat tonnás ólom mellényt.

  14. 13. kalotaszegi,

    Értelek én, persze.
    Csak most épp ez a frontvonalon elhelyezkedő atomerőmű a téma, aztán nem akarok offolni.

    Egy nagy háborús helyzetben és területen az atomerőművek egy egész új téma és ismeretlen fogalom, mert eddig nem nagyon volt ilyen az emberiség történelmében.

    Egy hőerőművet ki lehet iktatni könnyen, de egy atomerőművel nehéz mit kezdeni egy frontvonalon.

    Tibor bának gratulálok a korrekt posztért!

  15. 14.Gyarmathy
    Értelek én is,persze,hogy a remény hal meg utoljára.
    A nyugati civilizáció éllovasként darálta be a bolygót és most eljővé a bőjt ideje ,amit nehéz megemészteni. Valójában ennek még a gondolata is nagyon kiábránditó lehet ,hogy a fényűzés pillanatok alatt elpárologhat,hogy vége a mesterkedés és manipuláció korának.Akár okozza ezt egy atomerőmű szivárgása.
    Hogyan is lehetne a nyugati fenséges létformát bármivel is veszélyeztetni?

  16. 15. kalotaszegi,

    Gondolod van mit a szemére vetni bárkinek is?

    Mindannyian itt a nyugati világ kényelmes létformáját élvezzük még e pillatban. Igen te is! A modern infrastruktúrát, globalizációt, másként nem is tudnánk több ezer km távolságból itt írogatni. Bár megtehetnénk, hogy egy tanyán, nomádként, villany nélkül, minden modern eszköz nélkül élünk. Vagy legalábbis megpróbáljuk, mégsem tesszük.

  17. 17.
    Gyarmathy
    Tipikus angolszász ravaszság ,hogy a nyugati kényelmes létformát -egy balkáni ,indonéz számitógép ,mobiltelefon birtoklásával rendelkező nyomorultal hozod azonos szintbe ,miközben annak a havi jövedelme ,energiafelhasználása és életszinvonala meg sem közeliti nyugati kirablói keresetét.
    ,,Gondolod van mit a szemére vetni bárkinek is ?”
    Te vagy az ,aki köpködi az oroszokat.
    Tehát ,akkor háború!
    Már rég nem az a kérdés ,hogy ki nyer, hanem ,hogy ki veszit többet.

  18. 17 – Gyarmathy:
    Egy másik honlap angol hozzászólója:
    As a Brit, I’ve been watching the „Special Relationship” go from bad to much, much worse for decades, really since Iraq. The current regime is railroading the country into a neofeudal hellhole of Brexit, Covid, Ukraine and Tory corruption. There is no functional Opposition. People are dying unnecessarily and will do so in droves, in unheated homes or on the street, this winter. What truly frightens me is that UK, a prime instigator in Ukraine Nazism since 2014, could „win” in some way. It would accelerate the power dive into the US economic cesspit. It would encourage a British regime with no standards, no unions, no security, no health, no prosperity. So let’s have defeat. Preferably, defeat in spades, with a resounding failure for the establishment stooges who think they have nothing to lose. Let’s have a great reset that takes us back to a representative parliamentary democracy that actually thinks of the public from time to time. Victory for the West leads only to human misery and suffering on an inconceivable scale. Ask Iraq, Afghanistan, Syria, Iran, Yemen and all the rest who have benefitted from Western compassion.

    Nyers fordítása:
    Britként évtizedek óta figyelem, ahogy a „Különleges kapcsolat” rosszról sokkal, de sokkal rosszabbra fordul, igazából Irak óta. A jelenlegi rezsim a Brexit, a Covid, Ukrajna és a tory korrupció neofeudális pokoljába sodorja az országot. Nincs működőképes ellenzék. Az emberek szükségtelenül halnak meg, és tömegesen, fűtetlen otthonokban vagy az utcán ezen a télen. Ami igazán megrémít, az az, hogy az Egyesült Királyság, amely 2014 óta az ukrajnai nácizmus legfőbb támogatója, valamilyen módon „nyerhet”. Ez felgyorsítaná az amerikai gazdasági pöcegödörbe való hatalmi merülést. Ez egy olyan brit rezsimet ösztönözne, amelyben nincsenek normák, szakszervezetek, biztonság, egészség, jólét. Legyen tehát vereség. Lehetőleg súlyos kudarccal az alapítók számára, akik azt hiszik, nincs vesztenivalójuk. Vegyünk egy nagyszerű újrakezdést, amely visszavezet minket egy olyan képviseleti parlamenti demokráciába, amely időről időre valóban gondol a tömegekre. A Nyugat győzelme csak az emberi nyomorúsághoz és felfoghatatlan mértékű szenvedéshez vezet. Kérdezd meg Irakot, Afganisztánt, Szíriát, Iránt, Jement és a többieket, akik részesültek a nyugati együttérzésből.

  19. 13./ Kalotaszegi
    „”Vegyél benzint és minden földi javat ,és természetesen
    egy hat tonnás ólom mellényt.”” — Ugyan már pajtikám.
    Az első büdös, a másodikat nehéz cipelni !!! — Helyette =
    Egy tálca tatárbifsztek, meg egy karton KARAMALZ sör,
    vagy bármi amitől az orvos is eltiltana. UGYE ÉRTED !!!

  20. 6 – BAB

    A rossz hír az, hogy vannak felvételek, ahol az atomerőmű közelében valóban robbanások láthatóak. Hogy mit és miért mutogat az osztrák tévé, azt nem tudom, nem nézem.

    „Láthatóan egyik félnek sem célja, hogy bármi komoly baj történjen. Ahhoz elég volna egyetlen mesterlövész és egy tárnyi lőszer.”

    Az lehet, hogy egyelőre ez jobban az ijesztgetésről és üzengetésről szól (lásd a 623-as számú bejegyzést az „Ukrán háború“ cím alatt!), de elég nagy baj már maga az a tény is, hogy egy atomerőmű körül nehézfegyverekkel lövöldöznek.
    Viszont a „mesterlövész és egy tárnyi lőszer“ ügyben tévedsz, hozzáteszem, hogy szerencsére.

    Az atomerőművek építésénél, természetesen, egy csomó biztonsági előírást és technikai paramétert kell teljesíteni és ez nem volt máshogy akár sok évtizeddel ezelőtt sem.
    Jelen esetben nem nagyon kell például a földrengésbiztos kivitelezésről beszélni, hiszen ez minden ilyen létesítménynél alap követelmény. Maguk a reaktorok a legjobban védett részei az atomerőműveknek. Ha jól tudom, az alapparaméter az, hogy a reaktorköpenyek gond nélkül kibírjanak egy nagy utasszállító repülőgép becsapódását, hiszen ezzel a szerencsétlen, de nem nulla esélyű eseménnyel már nagyon régen számoltak egy-egy tervezésnél.

    Igazából egy másik vonalon sokkal sebezhetőbb minden atomerőmű, s ez a reaktorok hűtésének a biztosítása. Tehát a rakétatámadásoknál sokkal kritikusabb lehet az, ha a becsapódó lövedékek nagy pusztítást végeznek a hűtővizet biztosító infrastruktúrában, úgy mint maga a szállító csövek vagy szivattyúállomások. Ezek sokkal kevésbé védett részei az atomerőműveknek, bár bizonyos mértékű védelem itt is van. De egy mesterlövész nem tudna kritikus mértékű pusztítást megvalósítani még akkor sem, ha valahogy sikerülne lőtávolságra megközelíteni a célobjektumot.

    Sajnos, az ukránok nem csak magát a zaporizzsjai atomerőművet lövik, de hűtővizet biztosító, közeli Kachovka-víztározót is. Az ukránok azt kommunikálják, hogy csak az ottani hidat lövik, hogy megnehezítsék az oroszok logisztikáját a Dnyeper túlsó partján a chersoni területen, de ez nem igaz. Már július második felében találatok érték magát a kachovkai vízerőmű területét is.

    Magánál a zaporizzsjai atomerőműnél pedig van még egy gond: nagyon sok, a szabad ég alatt álló speciális konténer van ott, amelyben radioaktivitással szennyezett anyagokat, eszközöket tárolnak, ezeknek a veszélyessége különböző mértékű (ilyeneket is minden atomerőmű produkál). Enyhén szólva az sem lenne szerencsés, ha ezeket a konténereket érné egy nehézfegyver találata.

  21. Ma augusztus 20.-án is megküldték az atomerőművet az ukránok a pakisztáni 155 mm-es lőszerrel…
    Ha nem fogják abbahagyni, akkor Ukrajnát leválasztják az EU elektromos hálózatáról.

    (Második Holodomor minden eszközzel.)

  22. 17. Gyarmathy
    Ne aggódj, mert Kalotaszegi – akkor amikor a nyugati elkényelmesedett világ már a keselyük és patkányok elesége lesz – ő és családja még élni fog, úgy, hogy nem kell preperkednie.
    Neked fogalmad sincs, hogy egy erdélyi, falusi ember mit el nem bír (a városi ott is olyan tápos mint itt, vagy nálatok).
    Ha egy napot kellene Kalotaszegivel együtt szénát kaszálnunk és szárítanunk, mind a ketten belehalnánk.
    Erdély túl fogja él i ami jön. A többi okoskodik, és majd elpusztul.
    Csak ott (és onnan keletre) adottak azok a feltételek (pl. még élő faluközösség!), amik a túlélést biztosítják. Igaz, még max. egy emberültőig. Oszt akkor azután, ott is annyi!

  23. 24 – Bendegúz:
    Elfogadom, hogy a székely falúközösségek túlélnek egy gazdasági válságot, de ami valóban jön a globális melegedés, azt ők se élik túl.

  24. 24. Bendegúz,

    Sokat járok Erdélybe, a székelyek sem a régiek már. (Persze vannak bőven olyanok is még, akikről írsz). Rengetegen a túrizmusból, vendéglátásból élnek már ott is, vagy a szolgáltatóipar valamely területén dolgoznak, aminek most kampec.
    No meg ott is vannak közepes és nagyvárosok. Ott is lesznek „keselyűk, meg patkányok” bőven.

    Kétségtelen, hogy Mailström örvénye már elkapott bennünket. Azon lehet vitatkozni, hogy ki milyen vizi járművön ül, melyik fog tovább ellenállni a mélybe húzó erőnek.

    19. Tibor bá,

    Igen, vannak itt is mindenféle vélemények pro és kontra.
    Az angol-amerikai birodalom is sáros rengeteg dologban, ez kétségtelen.
    Ami a közeli jövőt illeti, techtonikus társadalmi mozgásokra, zűrzavarra számítok az UK-ban is. Október, noverben körül fog talán bedurvulni/látványosan rosszabbra fordulni a helyzet.

  25. 18. kalotaszegi,

    „Tipikus angolszász ravaszság ,hogy a nyugati kényelmes létformát -egy balkáni ,indonéz számitógép ,mobiltelefon birtoklásával rendelkező nyomorultal hozod azonos szintbe..”

    Én úgy emlékszem nem így beszéltél magadról. Korábban nem földbirtokos, vadászgató, nagy nyugdíjjal rendelkező, étteremtulajdonosként mutatkoztál be? 🙂

  26. 25. Tibor bá’
    Persze hogy nem élik túl. Én csak az azt megelőző társadalmi káosz kezelésére gondoltam. Tovább fogják húzni.

    26. Gyarmathy
    Ez így van. Ott is megváltozott a világ rendesen. Már s fiatalok sem akarnak a nehéz munkával foglalkozni. Ájfon kell nekik. Azonban még nyomokban jelen van a régi székely falusi életvitel. A csángóknál is meg sok más felé (Etéd, Küsmöd, Kányád, Siklód és a sort estig lehetne folytatni).
    Szóval, van amihez visszanyúlni, ha kényszer alá kerülnek, szemben a Mo. és nyugat EU-s vidékkel. Ott az őstudás már 100 éve elveszett.
    És igen, vannak ott is kis és közepes városok. Azonban azok lakói nagyrészt 30 km-es körzetből származnak, így gyalog is hazamennek. A betelepített románok lesznek bajban, mert ők több száz kilométerről kerültek oda. De, hát étlen halni ők sem akarnak, majd elmennek az őseik földjére.
    Szerintem UK-ban jóval az EU-s felfordulást követően lesz balhé, ha egyáltalán lesz. Nem véletlen, hogy az angol elit kiléptette az EU-ból a Briteket.

  27. 25. Tibor bá’
    ” … de ami valóban jön a globális melegedés, azt ők se élik túl. ”

    Y.N. Harari:
    Miután elfogadtátok a lockdown-oltásokatnyitottak vagyunk”extrémebb ötletekhez”
    az éghajlatváltozás kezelésére.

    „Próbálj belegondolni, milyen következményekkel jár egy, a koronavírusnál sokkal nagyobb probléma”

  28. 3O. Tibor bá’
    ” Az éghajlat változást nem lehet kezelni. Csak csendben kihalni lehet.”

    Ki tudja?
    Sajnos ezt csak sejteni tudjuk mi, mint egyszerü emberkék a sok közül.
    Azt viszont nyugodtan elmondhatom, hogy amit csak lehet, céljük elérésében, mindent kihasználnak, főleg az emberi hiszékenységet és az ösztönszerü félelmünket.

  29. 31 – L.S.

    Ha egy napciklus miatt egy melegedési időszakban vagyunk a Földön, azt valóban nem tudja befolyásolni senki ember fia, legyen akármilyen nagy hatalma vagy akármennyi pénze. Ezt az objektív realitást legfeljebb a maga szubjektív céljai elérésére tudja kihasználni.

    Az más kérdés, hogy az időjárás egy bizonyos mértékű manipulációjának a lehetőségére nagyonis kiterjed a jelenlegi emberi tudás! S ha ez így van, akkor szerinted használják ezt a technológiát vagy nem használják?

    Szerintem a klímapolitikán van még egy aduász a hatalmasok kezében. Már egy jó ideje megy az emberek tudatának a megdolgozása ez ügyben is – hogy mást ne mondjak, pár hete a fiatalok elrángattak egy mozizásra és a film előtti promón is észre vehetett venni pontosan azt, amire célzok – végső esetben bevethetik az ellenséges idegenek megjelenésének a témáját a Földön, valahogy úgy, ahogy a téma a Függetlenség napjá-ban van tálalva. Első hallásra nevetséges csak a dolog: gondolj bele, hogy mit lehetne eladni a félelmükben magukat összeszaró tömegeknek, ha a saját szemükkel látnák a megjelenő idegen űrhajókat, hangeffektusokkal, lövöldözésekkel, robbanásokkal. Hogy ezt nem tudják elérni? De igen, szerintem az ilyen technológia a rendelkezésre áll, lehet, hogy már csak a tökélesítés fázisa zajlik.

    Ez a felvétel sem mai (elég a 25. másodperctől megnézni!):

    http://www.youtube.com/watch?v=LM0T6hLH15k

    Szóval, ha véletlenül egyszer eljön az a nap, amikor csúnya, az égen lebegő és morajló UFO-t látsz, akkor gondolj arra, hogy a rossz szándékú emberektől érdemesebb tartani, nem a fényéveket átutazó „bogaraktól” vagy „szürkéktől”!

  30. Egyéni (ferde) nézetem akarom ráerőltetni a többségre, és nem tetszik, hogy ezt nem tehetem korlátok nélkül. Ezért aljas cselekhez folyamodom, mert az a nézetem, hogy az Interneten bármit megtehetek következmények nélkül, ingyen ér bérmentesen. ERz alapvető jogom, amiből nem engedek.

  31. Az a gond, hogy Zelenszkij zsidó. Az Ukránok nem az ő népe. Nem érdekli hogy ki hal meg. A zsidók megvették az ukrán földeket milliárdokért, most pedig Putyin elveszi őket, ezt nem hagyhatják ezért támogatja USA a háborút. Orosz kézen kell maradnia az atomerőműnek és vêdenie kell az oroszoknak, mert a végén valami baleset éri, mert ugye ha nem lehet az USA zsidóké a terület akkor senkié se legyen. Ezért lövik az erőművet.

  32. 34. Dolfin

    Ezt a cionista zsidók nagyon nem így látják:

    „Zelenszkij nem zsidó hős! Nem látom a zsidó hősiességet abban, hogy egy idegen hatalmat és idegen érdekeket szolgál. Nem látom a zsidó hősiességet a vegyes házasságában. Nem látom a zsidó hősiességet abban, ha egy zsidó megkereszteli a gyermekeit. Nem látom a zsidó hősiességet abban, hogy országa következetesen Izrael ellen szavazott a nyíltan antiszemita ENSZ-határozatokban. Nem látom a zsidó hősiességet a neonácikkal való szövetségben…”
    https://neokohn.hu/2022/03/24/zelenszkij-nem-zsido-hos/

    + Zelenszkij nem rég három zsidó oligarchától vonta meg az ukrán állampolgárságot, köztük Igor Kolomojszkijtól, aki Z. legfőbb támogatói közé tartozott.

  33. 36 SZVP

    A cionista zsidók, akik az izraeli hithű zsidók, nem a szarkavarók, ők elítélik. Valószínűleg félnek a megtorlástól is, így elhatárolódnak a hitetlen, átkeresztelkedett, istentelen magát zsidónak nevező csoporttól akik amerikából keverik az eseményeket.

  34. Mielőtt bárki úgy gondolná, ezeket nem gyűlöletből írom, csupán próbálom figyelni az eseményeket és a történések mögé látni.

  35. Kb. egy órája – történelmében első alkalommal – a zaporozzsjai atomerőművet teljesen lekapcsolták az elektromos hálózatról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük