(393) Less and less I like this Jakobowsky

Tibor bá’ online

 

~q191Ez lehetett volna a címe annak az 1958-as, fekete & fehér, hollywoodi filmnek, amiben a főszerepet a München-i születésű Curd Jürgens és Danny Kaye játszotta, aki ukrán zsidó bevándorló gyermekeként Brooklynban látta meg a napvilágot. Curd Jürgens egy arisztokrata lengyel ezredest játszott a II. világháború utolsó időszakában, míg Danny Kaye egy menekülő lengyel zsidót alakított. A szerepválasztás kitűnő, ugyanis a két karakter egymás tökéletes ellentétei voltak. A büszke lengyel ezredesnek, aki mélyen lenézi a zsidókat, aktákat kellene leszállítani az angoloknak. A menekülő kis zsidónak egy dolog volt csak fontos, az élete és annak megmentése érdekében bevetette az összes – mondjam mi? – zsidó furfangját. A film tényleges címe: Me and the Colonel (Én és az ezredes). A posztom címe viszont nem más, mint az ezredes meg-megismétlődő megjegyzése, ami az egész történetnek savát-borsát adja. Én a film minden egyes percét soha nem tapasztalt módon élveztem (különben nem írnék róla 50 évvel később), mert nem kevés szakértelemmel sikerült elérni, hogy a néző állandóan nevetésre fakad egy – valójában tragikus – menekülés végigizgulása közben.

Az ezredes és Jakobowsky Párizsban fut össze és egymásrautaltságuknál fogva együtt menekülnek (plusz egy csicskás, meg egy francia szerető) egy nyitott katonai személygépkocsin. Akinek nincsenek személyes élményei a háborúval kapcsolatban, az egy ilyen, eleve reménytelen menekülést aligha tud elképzelni, ami alatt percről percre kell improvizálni. Pontosan ez az, amit az arisztokrata ezredes nem képes kihozni magából, inkább hősi halált halna, olyan „The Charge of the Light Brigade” (A könnyű lovasság támadása) stílusban, ahol azonban semmi esetre se lenne ő Lord Cardigan (igen, akiről elnevezték a nők által kedvelt kardigánt). Jakobowsky – a szemfüles zsidó – még arra is képes volt, hogy – nem is egyszer – benzint szerezzen a gépkocsi kiürült tankjába, de mélyen ülő zsidó észjárásával számtalan problémát megold. Az ezredes – bár első számú kedvezményezettje Jakobowsky ügyeskedéseinek – minden alkalommal fogai között azt sziszegi: less and less I like this Jakobowsky (ez a Jakobowsky nekem egyre kevésbé tetszik). A film teli van szellemes párbeszéddel, és humoros jelenettel, élő példája az emberi nagyságnak akkor, amikor valóban szükség van rá. Persze a már rég elfelejtett háború utáni, ma már elavultnak tűnő stílusban.  A rengeteg kaland során – amiket nem veszek sorra, de a filmet alant csatolom – az ezredes százszor ismétli el a „less and less i like this Jakowobszkyt” oly mély meggyőződéssel, amivel csak egy lengyel arisztokrata rendelkezhet. Éppen ez adja meg a rangját a film végén elhangzó slusszpoénnak. Ugyanis a végső pillanatban Jakobowsky, a „koszos kis zsidó” önzetlensége villan ki a lengyel hazafiság terén. Amit Curd Jurgens csendes elismeréssel érzékel, és a nézőnek egyetlen mondattal hozza tudtára: „more and more I like this Jakobowsky” (egyre inkább kedvelem ezt a Jakobowskyt).

Eszem ágában se volt egy közel 60 éve készült filmet minden ok nélkül bemutatni, de napjainkban egyre több szó esik a háborús hordákról, menekülésről, ezek mentén alkalmazható trükkökről. Nos, a filmből játékosan sokat lehet, észrevétlenül tanulni, átérezni az adott miliőt.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
__________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

14 gondolat erről: „(393) Less and less I like this Jakobowsky

 1. Tibor Bá! ezt a nótát más hangszerekkel fogják játszani.
  Feltéve egy háború esetét a Földnek nem lesz olyan pontja ahová érdemes lesz elbújni vagy odaautózni.
  MO. területre a napokban pakolják be az elavult amerikai hadiszekereket.
  Nem téved nagyot aki azt mondja ez amerikai megszállás.
  Ez lesz az indok a körülötte lévő városaink kilövésére.
  Minap olvastam egy listát az első körben MO.-n elpusztítandó helyekről.
  6 az nem kevés. Közte van kedvenc városom Pápa is.
  Fehérvár stb…
  A hangyától a madarakig minden menne a levesbe.
  Jobb lenne kimaradni ezekből az újabb áldozatból.
  Semlegességet jelenteni kilépni az agresszor nátóból.
  A z orosz és egyéb nyersanyagok az csak ürügy a háborúskodásra.
  Az amerikai ipart a hadianyagok gyártása tartja meg.
  Az orosz az dettó.
  A disznók közösen vakolják ki a kártya lapokat.
  Putyin is vastagon benne van ebbe a szennyes játékba.

 2. Hű, de sokat változott a filmipar azóta!
  Megnéztem a belinkelt részt, és ami feltűnt, a használt angol nyelv mesterkéltsége. Igazából nem mondható sem britnek, sem amerikainak, afféle nemzetközi angol, viszont éppen ezért jól érthető is… 🙂
  Egy mai amerikai filmet alig értek meg, annyira az utca nyelvét beszélik igazi amerikai stílusban.
  A Jakobowskit játszó színészt nem ismertem, de feltűnő a hasonlósága Polanskihoz, a filmrendezőhöz, tán valami távoli rokonok… 🙂
  Jürgensre viszont jól emlékszem, rengeteg amerikai filmben játszott, főleg náci tiszteket alakított, ez a film szinte kivétel…

 3. 2:
  Danny Kaye igen népszerű komikus volt. Nála is ez a szerep kivételes, de nagyon jól hozza az ügyeskedő kis zsidót, amin az életben is volt. Jürgens valóban német tiszteket játszott, de viselkedés szerint egy arisztokrata lengyel tiszt se állt ettől messze. Jürgens különben „nőfaló” hírében állt. Ő játszott BB-vel az „Isten megteremtette a nőt” című korai szex filmben. A pasi az életben is ilyen volt. Az anekdota szerint egy esetben kazuális öltözékben akart bemenni a luxemburgi kaszinóba. A kapus figyelmeztette, hogy csak nyakkendőben lehet belépni. Amire elővett egy ezerfrankost, megcsavarta, majd befűzte az ingjének legfelső gomblyukába, és megkérdezte, „így megfelel?” Különben a fenti filmben senki se angolszász. Akkor ezt úgy játszották, hogy mindenkinek idegen akcentusa volt, de a végén a brit tengeralattjáró kapitányának egyetlen mondatát angol akcentussal adták elő. A valóságban Danny Kaye kiejtése amerikai volt, Jürgensén pedig alig lehetett érezni idegen kiejtést. Mind a kettő végig játszotta a lengyelt, ugyanúgy ahogy a Hegedüs a háztetőn-ben is (persze mások).

 4. Kösz, nem is tudtam, hogy film is van belőle, én szjnházban láttam, Darvas Iván volt az ezredes és Garas Dezső Jacobowski. Persze ők is kiválóan játszották, de érdemes észrevenni, hogy ez nem teljesen a valóság, ez egy jól megírt vígjáték egy – természetesen – zsidó szerzőtől. A valóságban egy tipikus lengyel ezredes bnem volt a feudalizmus eleven paródiája és egy valódi ügyeskedő zsidó nem volt olyan szeretnivaló figura. Sőt, a magyar történelemhamisításokbókl is jól ismert feudalizmuskritikával szemben a tipikus lengyel elit a két háború között a régi nemesi hagyományok megjátszásának máza alatt kiemelkedő mértékben állt zsidó származású parvenűkből. Beleértve magát Piłsudskit is és egykori bankrabló szocialista párti társait, akik mind ezredesek, tábornokok lettek. Az igazi lengyel ezredes gyakran maga volt az ügyeskedő zsidó… 🙂

 5. Néhány igazi lengyel ezredes, akik részt vettek Piłsudski híres 1908-as Bezdany-i postavonatrablásában:

  http://kitalaltujkor.blogspot.com/2011/03/kommunista-bankrablokbol-allamferfiak.html

  „Az akció hősei, akik vitték valamire:

  Walery Sławek : „a II. Köztársaság politikusa, Lengyelország háromszoros miniszterelnöke, a Szejm elnöke, szabadkőműves, a Lengyel Hadsereg okleveles alezredese”
  Korábbi rablótámadásban szerzett sérülései után depresszióba esik, életkedvét a bezdáni vonatrablástól nyeri vissza…

  Aleksander Prystor : „lengyel politikus a két világháború közti időszakban, miniszterelnök, a lengyel hadsereg ezredese. 1905 márciusában a Karl Nolken rendőrfőnök elleni merénylet főszervezője. A következő években az LSZP Harci Szervezetének jónéhány akcióját, közte pénztárak és posták kirablását, terrortámadásokat cári katonák és rendőrök ellen, diverziókat és szabotázsokat, továbbá szocialista tüntetések védelmét szervezte.” ”

  És maga a Marsall, a lengyel ezredesek példaképe:

  „Józef Klemens Piłsudski (1867 – 1935) Lengyel függetlenségi aktivista, katonai parancsnok, politikus. 1918-1922 között a lengyel állam Nemzetvezetője, 1918 november 11-től a Lengyel Hadsereg Főparancsnoka, 1920-tól Lengyelország Első Marsallja, kétszeres miniszterelnök (1926-1928 és 1930), a II. Köztársaság ún. szanációs kormányainak létrehozója az 1926-os államcsíny után.

  És azelőtt: 1887-ben letartóztatják és Szibériába száműzik a Nemzeti Akarat Terrorista Frakció által a cár ellen tervezett merénylet szervezésében való részvétele miatt. A Lengyel Szocialista Párt politikusa, 1894-től a párt Központi Munkásbizottságának tagja, a Munkás (Robotnik) c. pártlap főszerkesztője. 1896-ban a II. Internacionálé IV. kongresszusán Londonban képviseli pártját. 1906-tól a párt Forradalmi Frakciójának és Harci Szervezetének vezetője, az „Expropriációk” (rablások) szervezője.”

 6. 6: de megismétlem, én a darabot nagyon élveztem. Ügyesen írt ez a Werfel, a Musza Dag negyven napját is örömmel olvastam kamaszként.

 7. 3: Jürgensre még egy filmből emlékszem, ami véletlenül nem amerikai volt, ez a „Puha ágyak, kemény csaták” c. angol bohózat, ahol Peter Sellerssel játszott.

 8. 1. tévedsz. A nukleáris fegyverkezés nem lendít fel semmit… csak csillagászati összegeket emészt fel. Már pedig most ez zajlik ezerrel: Oroszországban, Kínában, Indiában, Pakisztánban (+Szaúd-Arábia), USA-ban.

  Tanulni lehet még: Jericho (bár sok hiba van benne), The 100 (ebből sokat!), The Divide (egy kis betekintés a pszichológiai részbe).

  Friss hírek: a meglévő 13 TU-160-as stratégiai (nukleáris erők /RSVN/ kötelékébe tartozó) bombázókat nem csak felújítják, hanem rövid időn belül 50 újat építenek. Az F-35-ös pedig képtelen közeli légicsatát /dogfight/ nyerni az F-16-os ellen.)

 9. „Az F-35-ös pedig képtelen közeli légicsatát /dogfight/ nyerni az F-16-os ellen.”
  Ha ez igaz, akkor nagyon gáz. Csináltak jó sok pénzért egy xart. 😀
  Azt külön megjegyezném, hogy az F-35 ráadásul csúnya is!

  F-35
  http://gazetatribuna.com/wp-content/uploads/2015/04/F-35HD2.jpg

  Ezzel „szemben”:

  F-22 (USA)
  http://images.military.com/media/equipment/military-aircraft/f-22-raptor/f-22-raptor_009.jpg

  Pak-Fa (orosz)
  http://s017.radikal.ru/i433/1311/bf/b74f368eccc7.jpg

  J-20 (kínai)
  http://i.imgur.com/U3mRU.jpg

  J-31 (kínai)
  http://www.ainonline.com/sites/default/files/uploads/webj-31-takeoff.jpg

  Általában igaz, hogy ami szép és arányos, az jó is szokott lenni. Általában…

 10. Kyra,
  Az a propaganda, hogy ezt a hírt veled közlik.
  Ez talán a Khibiny valamelyik változata lehet; de 50 éve is voltak hasonló rendszerek, amit folyamatosan fejlesztenek, és NEM CSAK az oroszok. Az igazán új, fontos stb. fejlesztésekről úgysem fogsz hallani.

 11. Mvm9

  A logika sem segít már a kiigazodásban. Pedig milyen egyszerű lenne így véget vetni ennek a folyamatos feszültségnek.

  Vajon mi jár ezeknek az embereknek a fejében, akik egy atomháborút fontolgatnak és eközben az oroszok 2023-ra tervezik egy új saját gyártású repülőgép hordozó anyahajó legyártását.

 12. 13:
  Ha jövőre tervezném a meglepetésszerű első csapás beindítását, én is úgy tennék, mintha lennének terveim 2023-ra, hátha elhiszik. Különben az anyahajók kora már rég elszállt, nemigen van értelme gyártani őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük