(3928) Háborút!

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Biden háborút akar Kínával

forrás: WSWS

Szerző: Andre Damon

89. útban a 90. felé

Nancy Pelosi képviselőházi elnök múlt heti tajvani útja óriási mértékben kiélezte az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktust, és az elmúlt fél évszázad legnagyobb katonai válságát váltotta ki a Tajvani-szorosban.

Ma Tajvan szigorú katonai blokád alatt áll, mivel Kína éles lőszeres gyakorlatokat tart a sziget perifériáján. Két kínai repülőgép-hordozó halad Tajvan felé, szemben egy amerikai repülőgép-hordozó harccsoporttal és két, a közeli vizeken működő Amphibious Ready Group (ARG) csoporttal.

Egy olyan katonai válság közepette, amely az Oroszország és Ukrajna között dúló háború elhomályosulásával fenyeget, egyetlen amerikai médiaszereplő se próbálta megmagyarázni, vagy feltenni a kérdést: Miért ment el az Egyesült Államok házelnöke a Fehér Ház támogatásával. Tajvanra?

A Fehér Ház szóvivőjének, John Kirbynek az állítása abszurd, miszerint az Pelosi utazása „semmit sem változtat” az Egyesült Államok Kínához fűződő kapcsolatán. A Trump és Biden ügyvezetése, miután azonosította azokat a lépéseket, amelyeket Kína szuverenitásának elfogadhatatlan megsértésének tekint, egymás után meglépte azokat, szisztematikusan lebontva az Egy Kína politikáját, amely az 1970-es évek óta irányította az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok normalizálását.

Joe Biden amerikai elnök jól tudja, és Kína nyilvánosan figyelmeztetett arra, hogy ha az Egyesült Államok ellenzi az Egy Kína politikát, és ezzel gyakorlatilag független nemzetként ismeri el Tajvant, Kína katonailag visszafoglalja a szigetet. Maga Biden, pedig megígérte, hogy háborút indít Kína ellen, ha ez megtörténik. Más szóval, a Biden-adminisztráció olyan lépést hajt végre, amelyről pontosan tudja, hogy katonai konfliktushoz vezet a világ legnépesebb országával.

Biden, de facto, vagy de jure hadiállapotot akar bevezetni azzal a Kínával szemben, amelyet Washingtonban az amerikai globális uralom legnagyobb veszélyének tekintenek. Múlt év márciusában Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Biden utasította a „Védelmi Minisztériumot, hogy Kínát tekintse ütemezett kihívásnak”. Blinken hozzátette: „Kína az egyetlen ország, amely rendelkezik azzal a gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai hatalommal, amely komoly kihívás elé állítja a stabil és nyitott nemzetközi rendszert.”

Elbridge Colby, a 2018-as Nemzeti Védelmi Stratégia fő szerzője vázolta fel az Egyesült Államok geopolitikai motivációit a Kínával való háborúra, aki kedden a Twitteren úgy nyilatkozott, hogy a Tajvánl konfliktusnak „az amerikaiak konkrét gazdasági érdekei szempontjából van értelme”.

Hacsak, Kínát nem korlátozzák katonailag, Colby egy olyan jövőre figyelmeztet, amelyben „Kína a globális GDP több mint 50 százaléka felett lesz befolyással, és a jüan lesz a domináns valuta. A 2021-es The Strategy of Denial című könyvében Colby olyan politikát hirdet, amely Kínát katonai akcióra ösztönzi. „Talán a legegyértelműbb és a legfontosabb módja annak, hogy Kínát agresszornak tekintsék, ha elérjük, hogy ők támadjanak először.

Kevés emberi erkölcsi megérzés gyökerezik mélyebben annál, hogy az, aki elindította a háborút, az agresszor. Ezért az Egyesült Államok igyekszik Kína összes „vörös vonalát”, átlépni, majd úgy tenni, mintha meglepődne, amikor Kína katonai akcióval válaszol.

Az amerikai imperializmus geopolitikai céljai csak egyik tényezője az Egyesült Államok háborús törekvéseinek. Az irányíthatatlan egészségügyi, gazdasági és társadalmi válsággal szembenézve az Egyesült Államok uralkodó osztálya szívesen használja fel a katonai konfliktust a „nemzeti egység” biztosításának eszközeként. A Kínával folytatott konfliktus eszkalációját a munkásosztály jogai elleni átfogó támadások kísérik majd, és követelik, hogy a munkások áldozzák fel életszínvonalukat a háborús erőfeszítések nevében. Biden őrült és gyilkos háborús tervét az egész amerikai politikai intézmény támogatta.

Kedden Mitch McConnell a republikánus szenátus vezetője 25 másik szenátusi republikánussal együtt nyilatkozatot tett közzé, amelyben kijelentette: „Támogatjuk Nancy Pelosi, a képviselőház elnökének tajvani útját.” „A tajvani válság fenyeget” – jelentette ki a republikánus párti Wall Street Journal vezércikke, hozzátéve: „A fegyverszállításoknak gyorsabbnak kell lenniük, és olyanoknak kell lenniük, amelyek a legjobban elrettentik egy esetleges inváziót”.

Bob Menendez szenátor, a Szenátus Külügyi Bizottságának elnöke a New York Times közleményében méltatta Pelosi utazását, és kijelentette: „Ms. Pelosinak igaza volt, amikor nem hagyta, hogy Kína döntse el, ki látogathat Tajvant és ki nem.

Ebben a közleményben, Menendez bejelentette, hogy Lindsey Graham republikánus szenátorral együtt törvényjavaslatot terjesztenek elő, a 2022-es tajvani politikai törvény címmel, amely nagyságrenddel növeli az Egyesült Államok katonai kiadásait Tajvan felfegyverzésére. Menendez írta: Jogszabályunk megerősítené Tajvan biztonságát azáltal, hogy a következő négy évben csaknem 4,5 milliárd dollárnyi biztonsági támogatást nyújt, és Tajvant „jelentős nem NATO-szövetségesként” ismeri el.

Ezenkívül kiterjesztené Tajvan diplomáciai terét a nemzetközi szervezetekben és a többoldalú kereskedelmi megállapodásokban való részvétele révén. Ez az Egy Kína politikájának tényleges végét jelentené az Egyesült Államokban. Más szóval, a demokraták felkarolják a Trump-adminisztráció politikáját. Biden azon erőfeszítései közepette, hogy háborút provokáljon Kínával, a Demokrata Párt „progresszív” szárnya – Bernie Sanders és Elizabeth Warren szenátorok – hallgattak Pelosi utazásáról, és nem voltak hajlandók válaszolni az újságírók közvetlen kérdéseire.

Sanders hozzáállását azonban egyértelművé tette külpolitikai tanácsadója, Matt Duss nyilatkozatai, aki a The Interceptnek adott interjújában teljes mértékben támogatta az Egyesült Államok katonai felépítésének céljait. Duss „Tajvan biztonságának javítását” szorgalmazta. Valamint, elítélte a Pelosi tajvani utazásának következményeire utaló figyelmeztetéseket.

Más szóval, a Demokrata Pártnak, vagy az Egyesült Államok politikai berendezkedésének nincs olyan része, amely komolyan ellenezné az amerikai militarizmust, bármilyen vakmerő vagy veszélyes is legyen a Fehér Ház fellépése.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

102 gondolat erről: „(3928) Háborút!

  1. Sztem Tajvan esetében a kínaikat elsősorban a jelentős amerikai befolyás zavarja, és mindez a komcsi Kína partjaitól nem messze kínai földön. Nem engedhetik örökké. Ezt Oroszo. az évek alatt Grúzia és Ukrajna vonatkozásában már megtapasztalta.

  2. Kissé megdöbbenve olvastam a mai posztot, meg is jegyeztem, hogy bár a lottón lenne így ötösöm! A benne foglaltak kísértetiesen passzolnak abba a képbe, amit a kezdetek óta gondolok erről a háborúról. Biztos vagyok benne, hogy van valami az USA birtokában, amiről ma még senki sem tud! Ha ez részükről csak blöff, akkor viszont oltárian ostobák és biztosak lehetünk abban, hogy amennyiben 50 év múlva megszűnik az emberi civilizáció, az új teremtés könyvében az amerikai álom már nem fog szerepelni. Mert 20 év múlva már nem fogják tudni a Földön, mi a fene (akarom mondani mi a fene volt) az az USA…

    Számomra a legfontosabb, hogy így miként ítélhető meg hazánk szerepvállalása és korábbi állásfoglalása, hogyan viszonyul majd a jelenlegi Kormány szereplése az eljövendő erőviszonyokhoz? Vajon megállítható az USA katonai gépezete egy kormányváltással? Lenne esélye Trumpnak egy újabb körre, egyáltalán őt indítanák? Mit lép Kína, s van -e „titkos ütőkártya” az ő kezükben is? Putyint lecserélik végül, s mit hoz, mit képvisel majd az utód? Vajon Orbán csak folytatni próbálja a hintapolitikát azzal, hogy az USA-ba látogatott? A kínai kapcsolat viszont még jól jöhet majd, ezt pedig az ellenzéknek javasolom az agyába vésni! S a legfontosabb, ez a lassan minden területén (kivéve propaganda) lezüllesztett ország, kibírja még talpon annyi ideig, amíg a nagyok a majmok fütyiméregetése színdarabukat lejátsszák?

  3. USA nem akar háborút, de nem is akart arcvesztést. Valójában azt teszamit akar, mivel a Földön neki van a legnagyobb ütőerejű hadserege. Ha nem ment volna Pelosi oda a kínai figyelmeztetésre reagálva, akkor gyengeséget mutatott volna az USA, mivel nem állt volna bele az ügybe. Az, hogy nagyívben tesz a kínai fenyegetésekre – nagyon helyesen – mutatja, hogy kész felvenni a kesztyűt és nem hajol meg Kína akaratának. Ezzel a lépéssel pont hogy negvédi Tajwant az inváziótól.
    Az USA – ban az utóbbi évrizedekben iszonyat sokat költöttek katonai technológiákra, nyilvánvalóan titkos technológiákra is, így nem meglepő hogy Kína csak „vicsorog” de nem fog támadni, Putyin sem fog atomot bevetni.

  4. 3: Minato:
    Az USA igazi ereje (sztem.) a világ igen nagy részének ipari/gazdasági uralmában rejlik.
    Ebben látok lehetőséget fordulartra, ezt próbálja kihasználni több ázsiai és dél-amerikai ország vezetése is. Talán hazánkat is ide sorolhatjuk :-)? Mindegy, most nem ez a téma…

    Igaz, a katonai erő náluk van, főleg, amíg maguk mögé tudják sorakoztatni a legerősebb gazdasággal bíró országok haderejét is (NATO). Azért a nyersanyagkészletek alakulása és várható elapadása alapján azt ne vedd szentírásnak, hogy az USA részéről ez csak védekezés, ezt a vélekedést én fatális tévedésnek tartom!

    Kína sara a szellemi tulajdon tiszteletének teljes hiányában rejlik, s erre faraghatnak rá, mert a saját innovációik beéréséhez még idő kellene, ami most nincs, s amit az USA (az utolsó pillanatban) még szintén kihasznál. Így a vicsorgós megállapítást helyén valónak érzem, alapvetően nem is kifelé, hanem befelé (a sajátjaik meggyőzésére) kell ez a vicsorgás nekik.

    A nem tehetett mást kérdésében egyetlen kiutat látok, ez pedig egy olyan ENSZ létrehozása, amelyben a legnagyobb hatalmat és erőt képviselő országok döntéshozóként nem szerepelhetnének. Mint egy világi esküdtszékes bíróság. Persze elsőként a korrupciós lehetőségeket kellene kizárni, ami az emberi faj természetét ismerve eléggé nehézkes lenne, de nem megoldhatatlan. Az ilyen csörték útján, amennyiben pl. mindkét felet pénzbírsággal sújtanák tettéért, valóban jobban járhatna a világ.

    Addig, amíg fegyverek birtoklását egyetlen emberi egyed is szükségesnek érzi a bolygón, planétánkon nem inthetünk búcsút a háborúknak!

    Az erkölcsi kiértékelésen túl azt is fontosnak tartom, hogy a jelenlegi helyzetben a saját (valós!) magyar szempontjainkat és lehetőségeinket is figyelembe vegyük, tehát nem tartom okos stratégiának az igazság megkeresésén és kimondásán túl, hogy ennek okán beálljunk bármelyik sorba (kül- és belpolitikában egyaránt)! Ezt elsősorban azoknak üzenem, akik hajlamosak a fenti gondolaton túllépve, a sajátjaik, akár gyermekeik jövőjét is feláldozva, akár reménytelennek tűnő eszmerendszereket hirdetni és egyetlen lehetőségként bemutatni (jelenleg a fideszes propagandagépezet áldozatai előtérben).
    /https://www.youtube.com/watch?v=iDvXrMbELPc

  5. 4. Horváth Csongor
    „mert a saját innovációik beéréséhez még idő kellene,”
    Nem cáfolatnak, inkább érdekességnek.
    Kína, 1999-ben 276 nemzetközi szabadalom lett beadva.
    2021-ben megelőzve USA-t 60.000 nemzetközi szabadalom lett beadva.
    USA-ban csökken, Kínában nő a szabadalmak száma.
    Az első száz egyetem közül már 9 Kínai.
    Viszonyításképp, nincs magyar egyetem a legjobb ötszázban.
    Lopkodni is tudni kell. 🙂

  6. 5: Károly:
    Mindezt nem vitatva, amíg a gyárak és gyártósorok nem a sajátjaik, nincs függetlenség a gazdaságban. Az oroszoknál már keményen érződik ez a hatás… Azon lehet vitatkozni, hogy meddig tarthat, lehet években, de akár évtizedekben is mérni. Megjegyzem, egy jól működő világban egyébként ez nem lenne feltétel, ill. cél, de most nem ez a forgatókönyv fut. Kína rendkívül közel van ahhoz, hogy átvegye a technológiai hegemóniát, de -az én meglátásom szerint- még nem érte el ezt a pontot. Jól példázza ezt több nyugati konszern jelenléte és eladási statisztikái is, mert hiába másolsz le bármit, ha nem tudod ugyanazt a minőséget, ill. minőségbiztosítást adni mellé. A mobiltelefonok esetében ez megtörtént már, de pl. az autógyártásban, ami a jelenlegi gazdasági rendszerek motorja, vagy az űrtechnikában, fegyvergyártásban -meglátásom szerint- még nem.

  7. 6 – H.Cs.
    Szerintem, Kína már behozta a lemaradást. Nézd meg. Saját űrállomást épít, egyedül. Az amerikai űrhajósokat orosz rakéták szállítják. Kína anyahajót épít. Azt is lemásolja? Tény: Kína élen jár az új chipgyárak építésében.

    Az USA-nak csak addig van katonai előnye, amíg hagyományos háború jöhet számításba. De már úgy se. Régen a tankok voltak acél koporsók. Manapság az anyahajók azok. 1000 km-ről is könnyen kilőhetők.

  8. 7: Tiborbá:
    Ha ez így van, egyértelműen Kína lesz a győztese a jelenlegi „nem fér az emberiség a bőrébe” konfliktussorozatnak. Az „új világrend” azonban így sem kecsegtet sok jóval… Nekünk meg legokosabb lenne akkor minden oldalról csendben zárni és a teljes energia és élelmiszer önellátás felé kacsintgatni országos szinten. A kínai vasút épülgessen, de ne Mészáros cégén keresztül, építsék csak a kínaiak (haszonban érdekeltek lesznek, a magyar melós meg mindenkinek jól jön, mert dolgozik a szarért is, ha a közkedvelt diktátora ezt kiáltja ki helyénvalónak). Az EU-n, ill. EU tagságunkon valószínűleg összeveszünk majd, az így kibontakozó véres polgárháború fogja eldönteni, hol köt ki végül a hajónk (na jó, a csónakunk). Kérdés még, addigra mi marad Európából, s védekeznünk is kell, de nem a migránsok, hanem a közvetlen -várhatóan éhes- szomszédok ellen.

  9. 8 – H.Cs.:
    Magyarország élelemmel el tudja látni önmagát. Jó darabig nem lesz gond, mert az emberek megszokták, hogy színes, nyomtatott papírért javakat adjanak át. Az igai baj akkor fog elkezdődni, amikor ez felbomlik. A megtermelt többlet kajáért pénz helyett mást fognak kérni. Azt kell kitalálni, hogy mit? Arany, alkohol, cigaretta, víz, fegyver, lőszer, benzin, pina?

  10. 9: Tiborbá:
    A legutóbbi esetén én nagyon nagy bajban leszek, már, ha a sajátomat kell adni.
    Lehet, hogy ezek az LMBTQ szakemberek már tudnak valamit? 🙂
    A fegyvert tiltani fogják, különben anarchia lesz, a víz elérhetetlenné tételére 3 napon belül indul lázadás, az aranyra egy Orbán azonnal rá fogja tenni a kezét, a cigi és az alkohol, ill. ezek előállítása sanszos, a magyar amúgy is, mind testileg, mind lelkileg, a legegészségesebb a világon! Esetleg még ott van a gyógyszer, a mosószer, a vegyipari termékek… Én azonnal kuruzslónak fogok állni, még Dajtás előtt befutott gyógyító leszek, természetesen orvosi diploma nélkül. Megyek is a kazánházba bekészített asztrológia könyveket kimenteni… 🙂

  11. Re:10 Csongor
    Csak és kizárólag Kiskegyed,Blikk, és Nők lapja horoszkóppal tüzelhetsz, szakirodalmat nem engedem, mert ha még is, akkor elmegyek hozzád testen kívül, és megsimogatom az aurádat egy asztrál karddal. 🙂

  12. 10 – H.Cs.
    1945-ben mindenki azt dobta a piacra, amiből feleslege volt. Arra emlékszem, hogy egy tubus ultraseptyl-ért vidéken fél disznót adtak az orosz katonák által megbaszott lányok gyógyítására. Tanulság? Bármid legyen, csak papír pénzed ne.

  13. 8. Horváth Csongor

    Irigy – és barátságtalan országok gyűrűjében, új határokkal, tűzparancsos határvédelemmel, feldarabolt és demilitarizált Ukrajnával, gazdaságilag tartósan megroppantott Európával, migráns erőszakkal-és szélsőséges politikai pártok uszításával, felajánlott Kárpátaljával fogunk rendelkezni véleményem szerint egy évtized távlatában.

    A Zrínyi 2026 program, úgy-ahogy befejeződne, az állomány fel lenne töltve?

    Biztos, hogy csak a Nato-kompatibilis járművek, eszközök és felszerelések lennének nekünk megfelelőek abban a közeli területvédő/elrettentő harcias politizálásban, ha Kína körzetéből már 18 nap alatt ide tud jönni a százvagonos tehervonat?
    Szerintem az afganisztáni kivonulásban hátrahagyott amerikai eszközök is jók lehetnének egy „keceli” nagyjavítás után tartaléknak.
    A háborúkban nemcsaka minőség, hanem inkább a mennyiség játszik szerepet.
    Kérdéses lesz még akkor is, hogy miféle emberekből lehetne pár tucat ütőképes gépesített zászlóaljat felállítani, ha a hátországban szaporodik a hitvány-szolgalelkű embersereg?
    Miféle vezénylő-példamutató-és hiteles parancsnokokat tud addigra az ország ebből az emberanyagból kinevelni?

  14. 6. Tibor bá’
    „Kína anyahajót épít. Azt is lemásolja? ”
    .
    Igen, azt is másolta! 🙂

    „Kína befejezte a felújítási munkálatait annak a repülőgép-hordozónak, amelyet még 1998-ban vásárolt Ukrajnától.” (2011-es cikk)

    https://hvg.hu/vilag/20110119_anyahajo_kina

  15. 5, 7, +1
    14: Az első hordozó tényleg egy felùjítás volt, de nyugodtan keress rá a 3. Kínai hordozóra. És készül a negyedik… 2011 es cikkel referálni 2022. -ben, hát hallod…

  16. 7. Tibor bá,

    „Szerintem, Kína már behozta a lemaradást.”

    Azért maradjunk a tényeknél. Kína egyelőre ‘be van zárva’ a kínai tengerre, de ott is sakkban van tartva. Rendkívűl messze van ő még az US haderőtől és világra gyakorolt befolyásától.

    A múlt hétvégén az USA bejelentette, hogy nem hátrál meg a kínai erősködés miatt a kínai tengeren sem, még ebben a hónapban át fog kelni a Tajvani szoroson is.

    Meglátjuk mennyire lesz erős a Tajvan körüli kínai blokád (vagy afféle).

  17. Arra reagáltam Tibor bá,

    Másfél hónapos hír:

    „Kína június 17-én, pénteken bocsátotta vízre harmadik repülőgép-hordozóját, a 80 ezer tonnás Fucsient, ami az ország első modern repülőgép-hordozója. A Fucsien ugyanis többek között már katapulttal segített fel- és fékezőhorgos leszállású repülőüzemre képes, ami a korábbi két repülőgéphordozójáról nem lehet elmondani, az ő esetükben még a hajó orrán lévő ugrósánc segítségével szállnak fel a harci gépek.

    A kínai állami média beszámolója szerint repülőgép-hordozót hatalmas ünnepség mellett, pezsgő, színes szalagok, vízágyúk és füstölés kíséretében tették vízre a sanghaji Csiangnan hajógyárban.

    És bár kétségtelen, hogy a Fucsien megjelenése hatalmas lépést jelent a kínai hadsereg számára, ami nem mellesleg már így is a világ legnagyobb flottájával rendelkezik, szakértők azt mondják,

    egy ideig még biztos nem kell tartani tőle.”

    Még 3-4 év, mire ütőképes lesz.

    https://azonnali.hu/cikk/20220626_nagy-felhajtassal-adtak-at-de-meg-evekig-nem-jelent-fenyegetest-az-uj-kinai-repulogep-hordozo

  18. Egyébként az nem érdekes, hogy a Taiwan-on élő kb. 23 millió ember mit akar?

    Valahogy ez a cikkekből, hasonló elemzésekből mindig kimarad.

    Mi lenne, ha Kína olyan politikát folytatna, hogy ne erőszakkal kelljen fenyegetőznie?
    Ha vonzóvá és érdekeltté tenné Taiwan lakóinak a Kínával való egyesülést?

    Vagy az lehet a baj, hogy a 23 millió tajwani lakos nem hülye és nem kér Kína diktatórikus rendszeréből?

  19. 15. sárkányka
    „de nyugodtan keress rá a 3. Kínai hordozóra”

    vashulladékként vették az elsőt!
    szerinted a 2.-3. hogy készült?
    elárulom neked a titkot, az elsőről másolták némi módosítással és fejlesztéssel!
    .
    de „hát hallod”-ozzál valamelyik rokonodnak, ostoba agyhalott!

  20. 2011-es cikk ,
    Bazz+
    akkor fejezték be a helyreállítást!
    milyen cikket linkeljek?
    2026-ost? 🙂

  21. Oldalakat írhatnánk minden ismert részletet kivesézve, de ez mostanra lényegtelen. El van b@szva az egész történet, a nagyhatalmak – kivétel nélkül – hibát hibára halmoznak. Az USA-Kína relációban az USA hibázott egy hatalmasat, na nem most, hanem a nixon-i nyitással. Rosszul mérték fel az erőviszonyokat, akkoriban túlbecsülték a Szovjetuniót és alulbecsülték Kínát. A Szovjetunió letérdepeltetéséhez az USA-nak szüksége volt Kínára (és Szaúd-Arábiára), az ő közreműködésükkel ez sikerült is, de ennek ára volt és lett, amit mostanában kell majd megfizetni.

    Mostanra ott tart a világ, hogy az USA mindent elkövet háborús feszültségek szításával, a Brzezinski által megfogalmazott „irányított káosz” és a neokon ütemterv (PNAC) szisztematikus végrehajtása történik, a rivális nagyhatalmak pedig – miközben ők is ismerik ezeket, jobban, mint mi – tökéletesen végre is hajtják a számított lépéseket.
    Ebből következik, hogy gyakorlatilag nincs egyetlen nagyhatalom sem per pillanat, amelyik a békében és a nyugalomban lenne érdekelt, mindegyik ezerrel áll bele a feszültség növelésébe a saját stratégiai érdekei miatt, márpedig így egyre kisebb a békés megoldás esélye.

    Az ENSZ főtitkár is figyelmeztetett Hiroshima évfordulója kapcsán, de a világot már ez sem érdekli.

    Minimum egy időben zajló és elhúzódó több színtéren zajló regionális háború kirobbanására számítok, ami akár teljes körű világháborúvá is szélesedhet, ezen felül komolyabb nukleáris problémacsomag is lóg a levegőben (atomerőmű szétlövése vagy akár taktikai atomcsapás).

    Egyéb megjegyzésem nincs a történethez, mostanra elkésett minden okoskodás.

  22. „Váratlanul Tajvanra látogatott egy miniszterelnök: „nem szeretjük, amikor erős országok fenyegetik a kisebbeket

    A Ralph Gonsalves Saint Vincent és a Grenadine-szigeteki miniszterelnök vezette küldöttség vasárnap reggel érkezett Tajvanra, és péntekig marad az országban.”

    #https://www.portfolio.hu/global/20220808/varatlanul-tajvanra-latogatott-egy-miniszterelnok-nem-szeretjuk-amikor-eros-orszagok-fenyegetik-a-kisebbeket-560035?fbclid=IwAR39fNSxfX5ku2Xizq8kM7r1ex8cymd0XuOCzkQEI6td8c_s2FJfyAN45Es

    Persze tudom ennek a kicsi szigetcsoportnak és kormányzati küldöttségének nem sok jelentősége van. A látogatás azonban megmutatja, hogy a blokád csak ál-blokád Taiwan körül.

  23. 22. MangaM,

    Mára elég világos, hogy az ember nem tud békében élni a Földön.

    Eljött a 21. század, csúcson a tudomány, a termelékenység, az erőforrások és a szellemi kapacitás nagyon jelentős része mégis az egymás elleni hadakozásra, pusztításra megy el.

    Élhetnénk békében, bőségben, jólétben, (de nem pocsékolva) vigyázva a környezetünkre és a bolygónkra. Megvan hozzá a technológia és az erőforrások is, mégsem sikerül.

    Kellene egy erős, igazságos király vagy kormányzat, amely rendet és békét teremtene.

  24. 24. Gyarmathy

    A világ 1%-nak van a kezében a világ javainak 50-60%-a. Ők nem fognak lemondani a kiváltságos helyzetükről, a jelenlegi rendszer viszont fenntarthatatlan 8 milliárd ember számára és ez a populációs létszám egzisztenciálisan veszélyezteti az 1%-ot.
    Nem lesz sem béke, sem jólét, mert a 8 milliárd felélné az erőforrások javát. Ha redukálják a populációt, akkor évszázadokat is nyerhetnek, de ez békés úton nem fog menni.
    Vegyétek észre, sem az USA, sem Európa, sem Oroszország, sem Kína, sem Irán, sem a törökök (és még sorolhatnám) nem érdekeltek a feszültségek csökkentésében, hanem fordítva, a maga részéről mindenki beleáll a balhéba.
    A kérdés eldőlt, erővel változtatnak a világ berendezkedésén és lesz ami lesz.
    Nincs sem idejük, sem okuk tovább tökölni.
    Nincs már szükségük sem a jelenlegi kapitalista világrendszerre sem 8 milliárd Földlakóra. Sőt…

  25. 24. Gyarmathy

    „Kellene egy erős, igazságos király vagy kormányzat, amely rendet és békét teremtene.”

    Olyan soha nem lesz, ami előtt mindenki (vagy csak simán a nagyhatalmak) fejet hajtana. A világ királya, vagy világkormány? Egyik sem hangzik így elsőre túlságosan biztatóan.

  26. 24. Gyarmathy
    ” Kellene egy erős, igazságos király vagy kormányzat, amely rendet és békét teremtene.”

    Gyorsan elő vele! Nem kell annyira bújocskázni!
    Mégis, vajon miért rejtegetnénk még?
    Vajon kinek a neve D…d R…..r lehet?

  27. Re: 27 L.S
    Nem kell itt titkolózni, írd ki a főkolompos nevét! 😉

  28. 27. L.S.

    Lehet pályázni?
    Ígérem, igazságos és becsületes király leszek. Ha támogatsz L.S., Görögo.
    kormányzójává teszlek. Oké?

    Ja, és még Tibor bá’ tanácsait is kikérném. Nem lennék hálátlan.

  29. L.S.

    „Vajon kinek a neve D…d R…..r lehet?”

    No ez mi lehet? Fáradt vagyok már ilyen késő este, de lehet holnap reggel sem találom ki.

    Akkor én is írok a témában egy kis találós kérdést.

    Az emberiség csődbe jutott, nem nagyon van tovább, csak a szakadék. Vagy mégis?

    Eljött az ima ideje, írtam valamelyik nap.
    Az ima után pedig:

    „Az igazi bölcsesség az utcán kiált,
    a köztereken hallatja hangját.
    A forgalmas utcasarkokon kiált.”

    Hallgatózzatok és járjatok nyitott szemmel.

  30. 25 – MangaM

    „Nincs már szükségük sem a jelenlegi kapitalista világrendszerre sem 8 milliárd Földlakóra. Sőt…”

    Persze, akikről te beszélsz, azok semmi más perspektívát nem tudnak – és főleg nem is akarnak! – felmutatni, mint az „arany milliárd” ideológiáját, ha ezt az elképzelhetetlenül primitív és barbár tervet lehet egyáltalán ideológiának nevezni. Ráadásul újabban inkább az 500 milliós szám a szimpatikusabb ezeknek a gazembereknek.

    Ha ez a terv megvalósulna, akkor az 500 millió vagy 1 milliárd ember közül nagyon nagy eséllyel a többség szorgos kezű távol-keleti ember lenne (főleg kínai, japán, koreai) , akiknek ráadásul az engedelmesség szükségszerűségéről sem kellene sokat papolni.

    A Nyugat pontosan ezen az úton halad, ezt a jövőképet tudja felkínálni. Lelked rajta, kedves olvasó, ha ezt támogatod, de ugyebár ez azt jelenti, hogy te magad is, meg mindenkit, akit ismersz az életben, kicsi és nagy, öreg és fiatal, nos, mindenki rajta van a listán, akikkel egyáltalán nem számolnak a jövőben. Ez a választás a halál választása.

    „A kérdés eldőlt, erővel változtatnak a világ berendezkedésén és lesz ami lesz.”

    Nem, messze nem dőlt el!
    Fel kell kínálni egy másik utat, egy más ideológiát, amelyben az ember nem farkasa embertársának, hanem testvére!

    Ahol a rendszer úgy működik, hogy senki sem éhezik, fázik és nélkülöz, igaz a végtelenül pazarló luxus is megengedhetetlen, nincs kivétel. Fel lehet állítani egy olyan rendszert, ahol akár 8 milliárd embert is el tud tartani a Föld, csak akarni kell!

    Persze a legtöbben szkeptikusak, hogy ez lehetséges. Az emberi gondolkodással van az alapvető baj. Ami jelenleg tényleg hatalmas! Nagyon nehezen lehet rálelni a kiútra, értem ezt. De mindenkinek magával kell elkezdenie, minden csepp számít a tengerben! Az önmagunkkal szembenézésnek az ideje jött el, a megoldás magában az emberben van benne.

    Semmi sincs veszve. Vannak erők, akik készek segíteni, de a megváltás alapvetően a megváltandók kezében van. Meg kell jól dörzsölni a szemeket és ideje végre felébredni!

    Jó reggelt mindeninek!

  31. 27 – L.S.

    „Vajon kinek a neve D…d R…..r lehet?”

    Hát, abban a kontextusban ahogy írtad és akinek írtad, gondolom, hogy David Rockefeller neve lehet a megoldás….
    Persze az öreg már elpatkolt, de ezeknél szinte mindig van egy „JR”, mint a Dallasban…

  32. 31 Zsolt
    Nagyon naiv az elképzelésed…
    A világ gyorsulva rohan bele az óriásra duzzadó népesség és a fogyó források csapdájába.
    A föld akár 8 milliárd embert is el tudna tartani?
    Miről beszélsz, már ennek a küszöbén járunk lassan, és nyomait sem látjuk, hogy valami képes lenne ezt a növekedést megállítani, vagy jelentősen lassítani!
    A 3. világot képtelenség arra motiválni, hogy visszafogják népszaporulatukat.
    Ez csak a nyugati világnak sikerült azon az áron, hogy a világot kizsákmányolva pazarló fogyasztói életmódot él, és a gazdag források révén fenn tud tartani olyan rendszert, amelyben nem szorul rá öregkorára a sok utód támogatására.
    Mindezt megváltoztatni generációváltásokra lenne szükség, de ehhez már nincs ideje az emberiségnek.
    Ha most minden döntéshozó fejét át lehetne programozni, akkor sem tudnák végrehajtani azt a gigászi feladatot, ami ezt a gépezetet le tudná állítani…

  33. 33. hubab

    Lehet, hogy naív az elképzelése, de akkor is csak az a valós alternatíva létezik, szemben azzal ami zajlik.

    Bármilyen lehetetlenül is hangzik, de nagyon sok technológia van, ami segíthetné ezt a folyamatot.
    Az A.I. felhasználása értelmes célok érdekében fényévekkel növelhetné meg az esélyeinket, egész az utolsó pillanatig.
    Véleményem szerint mind a két félnek helytállóak a megállapításai(Manga, Zsolt) csak a konklúzióban nem.
    Megadni magunkat nem nehéz, csak folytatni kell ahogy eddig.

    Személyes tapasztalatom az ember változási és változtatási képességeiről vegyesek.
    Ha szétnézek ostoba, érzelemvezérelt (rossz értelemben) döntéshozatalt látok. Ha szétnézek szűkebb baráti és ismeretségi körömben akkor vannak biztató jelek.
    Hogy elegek-e? Kötve hiszem,
    azonban ez az egyetlen út egy felelősségteljesen gondolkodó ember számára. A belső változást most éljük át a különféle pofonok ösztönzése révén.
    Csak így tovább!- mondhatnánk.

    Sőt az általatok lenézett, vagy meg nem értett filozófiák gyakorlói egy részét is ismerem.
    A technológiai, technikai megoldások is részben megvannak, főleg magasabb szinteken. Csak eldugják a proletárok elől, pont azért, mint amitManga mondott.

    A tudomány mai szintje nem képes választ adni a maga fogyatékosságából eredő működési problémákra. Még jó, hogy min.2 tudomány van. Egy a nagy világnak, egy meg maguknak belső felhasználásra.

    Egy biztos, minden csepp számít ezen az oldalon is. A nem lehet semmit tenni már érzés teljesen lebénít és így predesztinálja önmagát, mintegy önbeteljesítő mechanizmus.
    Ha segítesz magadon Isten is megsegít mondat teljesen igaz, ha a változás útjára lépünk.

  34. A változás és a segítség már lehet, hogy csak szellemi lesz. De ne csak az orrunkig lássunk!
    Meghalni is sokfélekeppen lehet.

    Ezt csak a pesszimistáknak mondom!

  35. 31. Zsolt
    „Lelked rajta, kedves olvasó, ha ezt támogatod,”
    A rendszer szerves részeként te is támogatója vagy, azért mert …
    – A pazarló társadalmi berendezkedésünket és a pazarló technológiákat vagy kénytelen használni.
    Tudtuk befolyásolni, hogy a stadionok helyett az oktatásba és mocsarasításba, láposításba fektessenek? Vagy, hogy a szerény, takarékos életvitel értékesebb a közösség számára, mint a jómódú pazarlás?
    Részeseként hajtómotorjai is vagyunk ennek a rendszernek.
    El kell, hogy keserítselek, hisz fönn ülsz te is ezen az ezerrel száguldó vonaton és kikiabálod az ablakon, hogy a vesztünkbe rohanunk. A hatás a nullához konvergál.
    Ha az összes utas összefogna és egyszerre kiabálna ki az ablakon, hogy állítsák át a váltót, azzal sem mennénk semmire.
    A sínek lefektetésébe a váltók elhelyezésébe a mozdony vezetésébe fikarcnyi beleszólásunk sincs.

    „ahol akár 8 milliárd embert is el tud tartani a Föld”
    Nem tud.
    Ha az 1 millió városi kutyatartó újrahasznosított papírszacskóba gyűjtené naponta a kutyaszart az is évente 365 millió zacskó legyártását, terítését, kutyaszaros tasakok összegyűjtését, megsemmisítését jelentené. Ez csak a kutyások kutyaszar eltávolításával járó földszennyezés mértéke. Sokan lettünk, ez van.

    Gondoljunk a sáska viselkedésére.
    A sáskáról elmondhatjuk, hogy csak az életben maradáshoz, szaporodáshoz vesz el a környezetéből. A nagy takarékosság mellett, ha a bőséges táplálék miatt létszámuk elér egy kritikus szintet, mindent kipusztítanak maguk körül.
    Egy létszám fölött akkor sem tudunk hátrálni, ha csak úgy élünk, mint az egyszerű sáska. Mert, ha elegendőt eszünk iszunk, felszaporodunk, akkor mi is mindent felélünk amit csak érünk.

  36. 35 – Balázs

    A helyzet egy fokkal azért jobb! A változás és a lehetséges végkimenetel tekintetében.

    Nem mondom, hogy Magyarországon. A magyaroknak van egy hibája, persze statisztikai értelemben értem a dolgot, nem az egyének szintjén: hajlamosak oktalanul felnézni a nyugati emberre (ez persze most nagyon erősen változóban van!), másrészt meg hajlamosak lenézni, lekezelően hozzáállni akár a szomszéd népeket és a keletebbre élő népeket. Ez egyébként itt, ezen a blogon is jól megfigyelhető, pedig szerintem itt az összességhez képest felül vannak reprezentálva azok, akik nem így gondolkodnak, éreznek.
    Nem azért ilyenek a magyarok, mert buták lennének, messzemenőleg nem! Ellenkezőleg, nagyonis tehetséges nép vagyunk, a világ legszebb nyelvével és erős kultúrával a birtokában. De sok okból kifolyólag rengeteg információ nem itt őrződött meg vagy tört újra a felszínre; ennek néha prózai néha meg rendkívül mély okai vannak.

    A jó hír pedig, kedves Balázs nem más, hogy a magyarok a nyelvi, kulturális elszigeteltségük folytán nem igazán látják, láthatják, hogy milyen erők ébrednek máshol; a dehermetikus folyamatok olyan szintre emelkedtek sok helyen, hogy az visszafordíthatatlan eseménysorokat indított el máris. Nem milliók, hanem tízmilliók vannak már olyan szinten egyes régiókban, amelyek olyan tudással rendelkeznek, amellyel Magyarországon még a legfelsőbb döntéshozók is nagyon ritkán, ha egyáltalán. Méghozzá egyszerű emberek, akik „csak” szeretnek sokat olvasni. Olyan információk vannak már hosszú évek óta a köztudatban, amiről itt még csak nem is hallottak, még véletlenül sem! Ezek az információk, amelyeket régebben csak a rendkívül szűk elit tagjai birtokoltak – egy kisebb, részük „bohócruhákba” öltözve adták tovább egymásnak beavatások meg sírig tartó fogadalmak kíséretében , de az igazán fontos infókat még ezek sem jutottak hozzá, vagy csak ismét rendkívül szűk csoport ezek közül. Az, hogy a szabadkőművesek is csak eszközök voltak valakik kezében, semmi, csak egy unalmas közhely.

    Na, ennek a világnak vége, a szellem már kiszabadult a palackból. Igaz, ennek az a veszélye is megvan, hogy éppen azért, mert ez megtörtént, semmi sem lesz drága azoknak, akiknek ez egyáltalán nem állt az érdekében. Inkább elpusztítanák a jelenlegi világot (magukat próbálva menteni), s megpróbálnák újraindítani, hogy ez a tudás újra csak az ő birtokukban lehessen. Ez talán már így meg is történhetett a múltban, ennek van egy jó nagy valószínűsége, sok jel utal erre szerte a Földön.
    Az atomfegyverek viszont nagy gondot jelentenek. Ezen elit egy része egyáltalán nem szeretné, ha nukleáris háborúvá fajulnának a dolgok – már írtam itt egyszer, hogy nem azért, mert annyira humanisták (ellenkezőleg!), hanem mert magát a bolygót minden forrásával tartják annak az értéknek, amit meg szeretnének őrizni a maguk részére. Ez az egész ellentmondás csak tovább erősíti az igazi döntéshozó csoportok közötti ellentéteket és igazából ez egy további jó hír az emberiség egészének. Egymást is rúgják, marják, vérre menően.

    Ami zajlunk a szemünk előtt, az egy új világ vajúdása. A legrosszabb verzió persze az, hogy a szülés tragikusan végződik.
    De ennek egyáltalán nem kell így lenni! Mindenki tehet azért, hogy az „gyerek” ne egy szörnyszülött legyen, ha túléli a megszületését!

    Egyébként is, a dialektika és a ciklikus folyamatok olyan erők ebben a világban, amelyek biztosítják, hogy a sötétség után mindig eljön a világosság. Az, hogy meddig tartanak az egyes időszakok, az ember szabad akartja dönti el. Sajnos, most úgy néz ki, hogy a világosság még nem holnap fog megérkezni! Még befelé megyünk az erdőbe, de mégis: a sűrű, sötét fák között már fel-feldereng a fény is. Csak nagyon kell figyelni! A gondolkodásukban paradigmaváltásra képtelenek, vészmadarak, az állítólag mindent látott-hallott okostojások soha nem fogják ezt észrevenni; ők majd mindig jól megmagyarázzák, hogy mit miért nem lehet, ahelyett, hogy magukba néznének és a lehetséges megoldásokon gondolkoznának. A sok lefojtott frusztrációt meg gúnyolódással, tamáskodással, gyalázkodással és hitetlenkedéssel kompenzálják, csak figyeld meg a reakciókat erre az írásomra is! Pedig nekik is van még mindig esélyük; a megoldás viszont nem sült galambként fog megérkezni senkihez, mindenkinek a sorsát a maga kezébe kell elsősorban venni és főleg meg kell nyitnia a tudatát az új világ realitásaira.

    Lehetne folytatni, de most itt ezt befejezem. Tudom, hogy te nem félsz és bízol abban, hogy mindig van remény. Hidd el, ezek az érzéseid helyesek és egyáltalán nem alaptalanok! Egyáltalán nem vagy egyedül! Milliók és milliók állnak mögötted és melletted is!

  37. 37. Zsolt
    A jómódú ember kiváltsága az ilyen szintű filozofálgatás.
    A szegény megmarad a rögnél. Evés, ivás, szaporodás, fedél a fejük felett. Napi robotból nincs semmiféle kitekintés egy magasztosabb világra.

  38. 38 – Károly

    A jómód hiánya egyáltalán nem jelent automatikus módon lelki szegénységet is. Nagyon sok példa akad arra, hogy a múlt idők egyszerű, sokszor igencsak szegény emberének rendkívül egészséges, mondhatni bölcs volt a világképe.
    Ennek sokszor éppen a túl nagy gazdagság az akadálya.

    Ráadásul nem is érdemes a múlt időben beszélni, ez most is így van, s nemcsak a világ e fertályán, hanem bárhol a földkerekségen.

    Az valóban egy nagy gond, hogy a napi hajtás után sokaknak már nincs ereje még a gondolkodásra sem. A rendszer éppen így van kalibrálva, hogy csak a napi betevő megszerzésére jusson energia, másra már nagyon ne. Maximum bámulni egy dobozt, ami tele van vízióval.

  39. A helyzet az, hogy nagyon szép reményekről én is tudnék oldalakat regélni, csakhogy a valóság kicsit mást mutat – ez igaz kicsiben és nagyban is.

    Kicsiben az a helyzet, hogy az emberek a mai napig nem akarják azt felfogni, hogy a világ meg fog változni – ha tetszik, ha nem – és nem lehet egy befőttesüvegben eltenni télire a régi életformát. Nem csak a gondolkodásmódot kell megváltoztatni, hanem az eddig komplett életformát, amire önként és dalolva esély sincs, mivel az kényelmetlenebb, nehezebb és jó eséllyel rövidebb is lesz, mint amihez ez az elb@szott globális civilizáció hozzászoktatott mindenkit.

    Nagyban a helyzet szerintem sokkal egyszerűbb: a nagyhatalmakat irányító és uraló hálózatok nem fogják a kezükből kiadni a hatalmat és nem fognak lemondani a saját luxusukról – innentől kezdve viszont kezelniük kell majd a frusztrált tömegeket, ez pedig semmi jót nem ígér a világ lakóinak.

    Összefogásról, együttműködésről, összetartó közösségekről azt gondolom, hogy per pillanat nem időszerű hallucinálni, mivel a világ eseményei még nem tartanak ott, hogy ez reálisan életképes legyen. Ahhoz előtte igazán nagy nyomás alá kell tenni a populációt, le kell zajlania a populáción belül minden olyan folyamatnak, aminek a végére esetleg (de még ez sem garancia) létrejöhet egy olyan új világszemlélet, amire talán lehet majd építeni.
    De a bioszféra állapota, a nagyhatalmi rivalizálás, a mesterségesen előidézett „korai” energia-, élelmiszer- és járványügyi válságok nem igazán adnak már időt ezekre a folyamatokra, irányítottan zuhan a civilizáció a káoszba.

    A „világ megmentése” kifejezés nem ugyanazt jelenti a felső 1%-nak és az alsó 99%-nak, itt komoly jelentésbeli/fogalmi eltérés van!
    A 99% meg akarja menteni az erdőket, a tengereket, a többi embert, az eddigi életformát satöbbi, az 1% viszont a 99%-tól akarja megmenteni a bolygó javait és erőforrásait önmaga számára.
    A kettő nem ugyanaz!

    De tovább nem okoskodom itt sem, eszemben sincs elvenni senki hitét vagy reményét egy boldogabb és fényesebb jövőben – matematikailag ez még akár össze is jöhet végül,- csak jelzem: az oda vezető út a legjobb esetben is igen rögös és fájdalmas lesz, valamint igen-igen hosszú.

  40. 37. Zsolt

    Mivel nem rendelkezem túl sok információval a globális erőviszonyokról, ezért egyet tehetek: hiszek neked!

    Hozzászólásodban viszont több olyan lényegi elem is van amelyek számomra is bizonyítottak, így még hitelesebb. Köszönöm!

    Károlynak igaza van részben, de valójában az anyagi helyzet másod-, sokadlagos. Csak a minimumnak kell meglennie, higy figyelmünk ne süllyedjen az ösztöntörekvések szintjére.

    A túlzott gazdagság, a luxus viszont épp ellenkező hatást vált ki és ált. ellenkező szándék hozza létre. Magyarul nem véletlenül hívják fényűzésnek a luxust.

  41. 33: „… nyomait sem látjuk, hogy valami képes lenne ezt a növekedést megállítani, vagy jelentősen lassítani!
    A 3. világot képtelenség arra motiválni, hogy visszafogják népszaporulatukat.”

    Hát ezzel most nem egészen értek egyet.
    A világ népességének növekedése kb az 1930-as években kezdett jelentősen gyorsulni a korábbi tempóhoz képest, de ez a gyorsulás a 60-as évek végéig tartott, azóta lassul a növekedés üteme (persze még mindig elég magas). Ebben nyilván benne van a kínai egyke politika hatása, de pl Dél-Amerikában is igen jelentősen leesett a növekedés üteme, és Indiában is lement a fertilitási ráta 2.1-re, ami a világátlag alatt van.
    Igazán magas fertilitási ráta jelenleg csak a közép-afrikai országokban van, a top 20-30 ország ebbe a régióba esik, alig van olyan ország ezen a területen kívül, ahol ez az érték 3 feletti (mint pl Afganisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Irak, Egyiptom, Pápua Új-Guinea).
    De a globális erőforrások felélése nem a gyorsan növekvő országokra jellemző igazán, egy átlagos amerikai, vagy nyugat-európai nagyjából 1000x annyi energiát, erőforrást használ el, mint a Közép-Afrikában élők. Ha az a kérdés, hogy mekkora népességet lehet képes a Föld eltartani, akkor az se mindegy, hogy milyen élet színvonalon, milyen fogyasztási szokásokkal rendelkező populációként próbál majd az emberiség megélni…

  42. 40 – MangaM< Szerintem, te is tudod, hogy nincs remény egy boldogabb és fényesebb jövő elérésére. Legjobb esetben az egyén számára a túlélés létezik. Túlélés, de meddig? Most értünk az út végére, és nem tudni, hogy pontosan mi vár ránk.

  43. 40 – MangaM

    Most nincs nagyon időm, később fogok egy lényeges pontot érinteni a hozzászólásodból; egyelőre annyit, hogy a két utolsó bekezdéseddel tökéletesen egyetértek. Könnyed kis megoldás nem létezik a világ mostani bajaira.

    Viszont azt nem értetted meg abból, amit korábban írtam, hogy itt nem fantazmagóriáról meg vágyálmokról beszéltem, hanem egy létező, könyvtárnyi, felhasználható szakirodalomról, amelyek már régen válaszoltak a te általad felvetett gondolatokra, kételyekre és még ezernyi más problémára is. Az, hogy Magyarországon ezzel szinte senki sem találkozott, nos, arról is már szót ejtettem feljebb. Nincs magyar fordítása jelenleg egy ilyen lényeges műnek sem, sajnálatosan.

    Amint tudok, majd jelentkezek. Nem biztos, hogy az még ma lesz.

  44. 44. Zsolt
    Rendben, kíváncsi vagyok rá.

    43. Tibor bá’
    Szerintem is egyértelmű a dolog, az emberiségnek nevezett tömeg egészen egyszerűen „nincs még ott”, hogy valóban reális forgatókönyv legyen a felvázolt pozitív jövőkép. A gond az, hogy annyi idő meg nincs már, hogy ezt kivárjuk, a törvényszerű következmények egyszerűen hamarabb hullanak vissza a fejünkre, semmint az emberiség elkezdene változtatni a napi rutinján kicsiben és nagyban. Majd fog változtatni, kicsit kapkodva és pánikolva, egymást agyontaposva, de ez nem egészen az a folyamat lesz, amit sokan remélnek.
    Ne legyen igazam, mert ebből a sz@rviharból mi sem maradunk ki.

  45. 40 – MangaM

    „Nagyban a helyzet szerintem sokkal egyszerűbb: a nagyhatalmakat irányító és uraló hálózatok nem fogják a kezükből kiadni a hatalmat és nem fognak lemondani a saját luxusukról – innentől kezdve viszont kezelniük kell majd a frusztrált tömegeket, ez pedig semmi jót nem ígér a világ lakóinak.”

    Nem önként fogják átadni ezt a hatalmat ezek a struktúrák, ez a feltételezés nem több, mint egy vágyálom, ebben is igazad van.

    Van olyan, hogy az „idő törvénye”. Semmi misztikus maszlag, elmagyarázom röviden, hogy mi a lényege.

    Egy-egy emberi generáció kb. 25 évet jelent. Itt pár év ide-oda nem lényeges, átlagnak tökéletesen megfelel ez a szám. Ezt nevezhetjük a biológiai idő mérvadó frekvenciájának (az ember biológiájáról beszélünk, természetesen).
    Ha grafikusan szeretnéd ábrázolni , akkor ez egy szinuszoid, egyenletes hullámvonal, ami az egyenesen (= az emberi történelem ideje) jelzi a generációváltás folyamatosságát.

    A másik fontos alapfogalom az úgynevezett szociális idő frekvenciája.
    Ezt azt az időintervallumot fedi le, amely alatt az ember megszerzett tudása elégséges volt az adott korban az életkörülmények változatlansága folytán (ebbe beletartozik a kialakított világkép, nemcsak a foglalkozáshoz megszerzett tudásról van itt szó, hanem a lehető legtágabban értendő információáradatot, amelyet megszerezhetett, megtapasztalhatott az élete során).
    Tehát itt arról van például szó, hogy régen akár generációkon keresztül apáról fiára, anyáról lányra szállhattak az elsajátított tudások (mondom, itt nem csak a mesterségen van a hangsúly!), miközben a kinti világ lassú változása miatt egy irányító elit számára sem kellett új kihívásokkal szembenézni; neki is elégséges volt a meglévő tudása, amelyet szintén megtanult, mint felmenői örököse vagy egy másik személy vagy csoport átadta neki ezeket az információkat. Könnyű dolguk volt ilyen szempontból sok évezreden át.

    Ha viszont ezt a szociális időt helyezzük fel a fent leírt egyenesre, a frekvencia teljesen más képet mutat majd az egyre nagyobb mértékű technikai fejlődés, globális folyamatok, hozzáférhető tudás és annak az egyén életében hasznosíthatósága folytán: a lassan változó görbe az időtengelyen egyre intenzívebb lesz, egy bizonyos pontban lefedi a az első görbe 25 éves periodicitását, majd egyre tovább „sűrűsödik“ a hullám jelezve, hogy egy generáció tudása már nem fedi le a megszerzett tudás elégségességének a mértékét az új technológiák, információk mértékéhez képest.
    Ez pedig az elit számára egy katasztrófa! Ugyanis a globális emberi társadalomban, úgy is mondhatjuk a bonyolult szociális szuperrendszerekben maga sem képes elégséges tudást kialakítani és átadni a saját „menedzsmentjének“ ahhoz, hogy az lefedje a szükségesség mértéket ahhoz, hogy az irányítás ne csússzon ki a kezei közül.

    Jelenleg már elég régen túl vagyunk ezen a ponton, ahol a korreláció a biológiai idő mérvadó frekvenciája és a szociális idő frekvenciája bekövetkezett. Az elit természetes reakciója a világ lelassításának az igénye ebben a helyzetben, az új, mérvadó technológiák és tudás szabotálása az emberi tömegek irányába (nem a tömegek ellenőrzésére használt kütyük és információkról van szó; gondoljunk viszont arra, hogy hivatalosan mennyit fejlődött az űr feltárásának az üteme a múlt század 60.-as éveitől, s hol vagyunk ma, de ez csak egy példa, az igazi hátrafelé menet a tömegek oktatásának a minőségében mérhető le, ami rendkívül nagy hatással van sok minden másra is). Az elit másik reakciója az igény az irányított embertömeg számának a csökkentésére, hogy ezzel is egyszerűsítsék a kihívás mértékét.

    Az eredmény egy utolsó görbe, amit hívhatunk az információ gyorsaságának a megújulása: ez egy felfelé tartó ívet fog bejárni abban az időintervallumban, ahol az ember szociális viselkedésének a logikája van mérve. Igazából itt arról van szó, hogy az emberek tömegei észreveszik, hogy az elit csal: az képtelen az időben kellő mértékben elhúzni az irányító manővereit (ez egy külön téma, az irányítási manőverek, a világ, kultúra, értékrendek formázásának az időbeni elhúzása; kvázi ezzel egy-egy generáció számára láthatatlanná tétele), ezek már egy generáción belül zajlanak le nagy intenzitással, amitől viszont lehull a lepel és a „király meztelenül áll a nép előtt”. Talán nem ezt látjuk nap, mint nap? A hitelesség teljes erodálását, a politikába vagy hivatalos médiákba vetett bizalom teljes megroppanását? Ez egy veszélyes időszak, ahol az elit kétségbeesetten próbálkozik úrrá lenni az események irányításán, de a legnagyobb ellensége maga az idő, figyelembe véve a fent leírtakat. Ezért számára a cél egyértelmű: vissza a középkorba vagy még messzebb a múltba, ami a társadalmi berendezkedés filozófiáját illeti, persze megspékelve a totális ellenőrzésre alkalmas eszközök bevetésével. Itt jön a képbe a mai társadalmi viszonyok lebontása; a kormányokba, nemzetközi szervezetekbe saját lojális dilettánsok jelennek meg nagy számmal, azért, mert nem az építés, a fejlődés a cél, hanem éppen ellenkezőleg: a modern társadalmi viszonyok teljes lerombolása. A sok hülye a magas pozíciókban tehát egyáltalán nem a véletlen műve!

    Hát, remélem, hogy érthető voltam. Az elit bajban van, kapkod, nincs ideje. Nem akarták/akarják a hatalmat átadni, az eszükbe se jutott, hanem – ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a fentieket – elfogyott az idejük méghozzá objektív okok miatt. Ilyenkor sokszor hibáznak, s ez új lehetőségeket teremt az embereknek, hogy a végkifejlet teljesen más legyen, mint ahogy azt ők elképzelik. Ez egy veszélyes időszak, ahol viszont megnyílt egy rés, vagy kapu arra, hogy a világ a jó irányba mozdulhasson el. Más módszereket használnak ilyenkor, mint a nyomásgyakorlás, félelemkeltés, de ezekkel az a baj, hogy a reakció mindig ellenreakciót szül (ha máshol nem, akkor a fejekben biztosan!) és ezzel nem erősítik a saját helyzetüket.

    Nincs arról illúzióm, hogy ez az út könnyű és gyors lesz, de létezik, s erről sokan tudnak is, köztük olyanok is, akiknek a kezükben a lehetőségek sokkal szélesebb tárháza van, mint egy közönséges halandónak. A saját hozzáállásunkkal segíthetjük ezeket az erőket és elsősorban saját magunkat és szeretteinket, barátainkat, ismerőseinket. Mindenki számít!

    Sok minden más is van; ez csak egy reakció volt a fent idézett gondolatodra.

  46. 42 Avatar
    Kissé eltúloztam a dolgot, én is tudom, hogy a népességnövekedés már alacsonyabb, mint a korábbi időszakban, de engem mégis megdöbbentett, hogy még a közelmúltban is milyen rövid idő alatt nőtt a népesség több mint fél milliárddal, hiszen nem is olyan rég sápítoztunk rajta, hogy átlépjük a 7 milliárdot.
    Tartok tőle, hogy ez a lassulási ütem édeskevés ahhoz, hogy ne éljük fel egyre gyorsabban a forrásainkat, sőt, még ha stagnálnánk, ez akkor is a fejünk felett lebeg…
    Arra is erős a gyanúm, hogy a nyugati világ óriási gazdasági potenciáljának is egyik motorja a világ népessége, és annak növekedése, ami egyre nagyobb piacokat, olcsó munkaerőt, olcsó nyersanyagokhoz való hozzáférést jelent, aminek hasznát a nyugat fölözi le, míg ott tombol a nyomor.
    A nyugatnak olyan sokat kellene visszavenni életszínvonalából, fogyasztásából, kényelméből, hogy ez önmagában egy világ összedőléssel érne fel az ott élő emberek számára, és nem csak az elitnek.
    Félek, hogy erre rászorítani ezt a világot csak egy háború sokkjával lehetne, ami olyan nyomorba és létbizonytalanságba sodorná őket, ami után egy bármilyen nyomorúságos béke is kívánatosnak látszana a túlélőknek.
    Az ukránok most kapnak már ebből egy leckét, félek, nem ők lesznek az utolsók…

  47. Zsolt:
    Nincs időnk! Nemhogy generációnyi 10-25 év, 1-2 évünk sincs változtatni!
    A „ne nézz fel!” filmecske tökéletesen bemutatja mi a baj, fentről miért nem indul el a dolog…
    Alulról szerveződve sem működik, mert egy-két értelmesebb emberen azonnal megpróbál élősködni sok másik, aminek az a vége, hogy az értelmesebb odébbáll. Amikor meg a nem túl értelmes kerül az élre, elkezdődik a többiek kihasználása, visszaáll az ember/emberiség alapműködése. Ezt nem lehet, nem tudod megváltoztatni, erőszakkal sem.

    Magyarság:
    Persze, nem vagyunk sem jobbak, sem rosszabbak…
    Viszont, ami a tehetség megbecsülését illeti, hát ott még van sok tennivaló. Mert nem az a baj, hogy ne teremne sok tehetséges ember nálunk, hanem az, hogy ugyanígy több a nem igazán tehetséges is (ez a „kevert fajú” populációból adódik :-), nem misztikum). Ezért van az, hogy társadalmilag és a közgondolkodás terén viszont valós lemaradásunk van, kár szépíteni, ezt az elvándorolt és elvándorolni, ill. háttérbe szorulni kényszerülő értelmiségiek nagy aránya objektív tükörként megmutatja.
    Abba, hogy ki és miként használja az értelmét most nem megyek bele, mert nem célom senkit sértegetni.

    Sztem. ma már csak két kiút lehetséges:
    1. Kölső beavatkozás, ill. ismeretlen technológia felfedezése.
    2. Az emberiség jelentős arányának motiválása olyan céllal, amelynek elérése segíti az elszabadult ökológiai és környezeti problémák visszafordítását.
    Egyikre sem látok valós perspektívát…

    Az elsőnél ugye jönnek az ufók és barátságosan megosszák új technológiáikat, esetleg Dajtás megálmodja és meg is építi az ingyenenergia generátort, ami a szén-dioxidot felfelja. Esély? 🙂

    A másodiknál is nagyot kell gondolni, például eszméletlen jó nők ajánlkoznak fel, hogy aki egy hétig kibírja 15 fokban, az hétvégén kap egy menetet érte (cserébe ők 22 fokban lehetnek). Persze, most sarkítottam, de legalább ilyen súlyú, ösztönökre ható valamit kell kitalálni, hogy működjön. A beszélünk róla, simogatjuk egymást, eszünk-iszunk, megosztunk ezt-azt NEM MŰKÖDIK!

    Egy túlszaporodott baktériumkultúra vagyunk a Petri csészében, és nem akarjuk tudomásul venni, hogy most jön a Burst fázis. Tényleg jobb lenne, ha fel sem fognánk! Az értelmünket nem használtuk, ill. eleink nem használták, amikor kellett volna. Kár, hogy most nem lehet őket ide citálni, lássák és élvezhessék ők is a munkájuk/tevékenységük eredményét… (Természetesen a jelenlévők és hozzátartozóik mindig kivételek :-). Ebből a szempontból az emberiség tényleg megérdemelné azt a bizonyos bibliai feltámadást is!

  48. Ausztria nagyvarosai tavhutest vezetnek be a lakasokba, irodakba… Vmi hûtött vizcsoves rendszerrel. Van itt jövõkép 🙂

  49. 37.Zsolt
    …”, A magyaroknak van egy hibája, persze statisztikai értelemben értem a dolgot, nem az egyének szintjén: hajlamosak oktalanul felnézni a nyugati emberre (ez persze most nagyon erősen változóban van!), másrészt meg hajlamosak lenézni, lekezelően hozzáállni akár a szomszéd népeket és a keletebbre élő népeket. ..”
    EZT a kitételt semmiképpen nem fogadom el, kedves Zsolt. Nem vagyok magyar, de ez mit sem számit személyes meglátásaimom, mindenki saját mentalitása alapján viszonyul mimdenhez. Valakiket VALAMIÉRT tisztelünk, és másokat MÁSMIÉRTnézünk le.
    Én, személyesen szorgalmat, technikai szinvonalat, és az ebből fakadó, ezáltal elért életnivót, országimázst tisztelem az arra érdemes népeknél, és végtelenül lenézem és megvetem -most egy fórumtársat szétvet a düh – azokat a nemzeteket, amelyek minden kitünő horgászfelszerelés ellenére, amit ingyen, bérmentve kaptak valakiktől, az istennek sem akarnak megtanulni halászni, elhanyagolták, tönkretették a drága felszerelést, de annál élénkebben nyavalyognak az elnyomás, a kizsákmámyolás mián, mintha netán ez volna nyomorúságjok egyetlen, kizárólagos oka, annak ellenére, hogy már hosszú évtizedek óta nincs egy fia kizsákmányoló sem országaikban, amelyek az idő folyamán sikeresen leküzdötték magukat egy elhanyagolt szemétdomb szintjére.
    Úgyhogy haddd ismételném:Valakit valamiért tisztelünk, valakit valamiért lenézünk, valami régi, gyermekkorunkban belénkkódolt minta alapján.

  50. A Tőke, ehhez is nagy reményeket fűztek, de ez a puding nem állta ki a próbát.
    Zsolt, mi van, ha valami elkerüli az alkotók figyelmét? Mégiscsak az emberiség a tét.
    Tízparancsolatból egy intelmet kéne betartatni, -Ne hazudj.
    Másodpercek alatt földindulás szerű pozitív változás következne be az emberiség életében. Ennél egyszerűbb megoldás nem létezik. Egy kicsi hibája van, ez sem megvalósítható.

  51. 51. Károly: „Tízparancsolatból egy intelmet kéne betartatni, -Ne hazudj.”

    Nincs ilyen parancsolat. Csak hamisan tanúskodni nem szabad.

  52. 52. infos
    Magyar Katolikus Egyház oldaláról 8. parancsolat.
    Hagyjuk is a tízparancsolatot. Marad a ne hazudjunk soha senkinek.

    Mi az ami hajtja az embert, hogy újabb és újabb szerzeményt tudjon magáénak, annak ellenére, hogy a nélkül is jól meglenne? A méret nem számít, ez lehet egy huszadik cipőnk, de lehet a huszadik vállalat is.
    Az elégedettség érzet és boldogság.
    Vannak álmaink vágyaink amit ki kell elégítenünk ahhoz, hogy dopamint termeljünk.
    Ha kevés a dopamin jöhet a depresszió.
    Mikor kielégítettük vágyunkat és a dopamin hatása alább hagy, újabb cél felé fordulunk remélve, hogy agyunk megjutalmaz. Ez a felhalmozási kényszer így megy míg meg nem halunk.

    Zsolt, az elmélet a felhalmozási kényszert hogyan semlegesíti?

  53. A titok az, hogy megértsük a különbséget a szükséglet és a vágy között.

  54. 51, 54 – Károly

    Nem vitatom a felvetésedet a Tőkével kapcsolatban (az okok egy külön téma!) illetve a „ne hazudj!” lehetséges hatásával a világra, ha persze ténylegesen működne a dolog. Igazad van.

    „az elmélet a felhalmozási kényszert hogyan semlegesíti?”

    Van ennek az elméletnek a gazdasággal külön foglalkozó könyvei, ezeket még nem olvastam el. Egy csomó könyv van a várólistán, sajnos, ez a sor csak egyre hosszabb.

    Mindenesetre mindennek az alapja a gondolkodásmód paradigmaváltása. Akik azt vallják, hogy az ember ilyen és kész, nincs mit tenni, nos, azok tévednek. Ezt tapasztalat alapján mondom, nem csak úgy kijelentem a levegőbe.
    Ha ez megtörténik jó értelemben, akkor már nincs lehetetlen.

  55. 55. L.S.
    Véletlenül sem akarok hozzáértőnek látszani, de az agyunk nem csak akkor jutalmaz, ha eszünk, iszunk, szekszelünk, netán egy jót vitatkozunk. Emlékeim szerint ezek rövidtávú kielégülést okoznak.
    A szükséglet nehezen értelmezhető, ha valaki arra vágyik, ha valakinek arra van szüksége, hogy minél több ember osztozzon a világképében. Vallás, politika.

    Egy új autó, egy új ház, egy világkörüli utazás hosszabbtávú jutalmazást okoz.
    Ősi oka kell lennie a felhalmozási kényszernek. Irányuljon ez bármire.
    Szerencsésnek mondhatom magam, mert a hosszútávú jutalmazást egy új vállalkozás beindítása okozza úgy, hogy az előző működőt elengedem. Nem halmozok, hanem mindig új kihívást keresek. Elfogadom, hogy nekem ezt, másnak más okoz hosszútávú elégedettséget. Egy világmárkás ruhától, aranytól stb. nem jövök lázba, más meg ölni képes ezekért.

  56. 54.
    A kiindulási pont ,hogy mi alapvetően ragadozók vagyunk és törvényszerűen ennek az alapösztönnek engedelmeskedünk , ezért az örök versengés és az örök vágy a győzelmi jutalmi mámor után.
    A megelégedést nem az okozza ,hogy harminc vállalatom van,hanem az ,hogy több van mint a vetélytársaimnak.Ez a lényeg. Alfa Him. Hatalom. Uralom.Uradalom.

  57. 58. kalotaszegi
    „Ez a lényeg. Alfa Him. Hatalom. Uralom.”
    Pontosan. Lehet finomkodni, legyen bármilyen rendszer, ez felszínre fog törni.

  58. 56: Zsolt:
    „Mindenesetre mindennek az alapja a gondolkodásmód paradigmaváltása. Akik azt vallják, hogy az ember ilyen és kész, nincs mit tenni, nos, azok tévednek. Ezt tapasztalat alapján mondom, nem csak úgy kijelentem a levegőbe.
    Ha ez megtörténik jó értelemben, akkor már nincs lehetetlen.”
    – Ebben van igazság és ez tényleg valós lehetőség is egyben!
    Véleményem szerint ugyanaz a szitu, mint amikor egyesek kijelentik, hogy a cigánygyereknek úgyis mindegy… És sokszor be is jön ez az állítás, de ettől még nem válik igazzá!
    Viszont ahhoz, hogy a dolog működjön, egy olyan közösség, olyan szocializációs háttér is kell, ami az elvárt pozitív elmozdulás létrejöttét és fenntartását segíti. A fenntartása a legnehezebb.

    Lefordítva, a „jelenlegi családunkban” nincs esélyünk, ki kellene ragadtatnunk ebből a közösségből, de azonnal. Hogyan? Esetleg alapítunk egy új vallást? Az sem biztos, hogy „jó útra” térít, lásd az amishok esetét.

  59. Zsolt, Horváth Csongor!:
    Aki azt hiszi, hogy az emberi természet megváltoztatható, az hatalmasat téved. A szocialista embertípus kialakítására elment egy sikertelen 70 év. Pedig milyen szép volt. Gondolj bele! Mindenki képességei szerint tesz a közösbe, és mindenki szükségletei szerint vesz ki a közösből.

  60. 61,Csongor,mond hát ,te sem olvastad az ember tragédiáját?!
    Tudjátok, kinek van esélye? Akinek az őskorban- az a bizonyos bunkosbot.

  61. Fogytán az idő, emberek, hagyjatok fel a városi létformával!

  62. 62 – Tibor bá´

    Tegyük fel, hogy vannak népek, népcsoportok, akik egy nagy területen évszázadokon keresztül békében élnek egymás mellett.
    Aztán vannak népek, amelyek viszont nem, éppen ellenkezőleg, folyamatosan háborúskodnak egymással vagy akár távolabbi régiókban is.

    Mindkét fenti eset nagy földrajzi területre vonatkozik és hosszú, generációkon átívelő időkre.

    Kérdés: mit jelent ez a te szempontodból annak a kijelentésednek a függvényében, hogy az emberi természet megváltoztathatatlan? Hozzátéve, hogy a területeken nincs nyoma szélsőséges időjárási vagy egyéb földtani katasztrófa nyomainak a vizsgált időszak alatt.

  63. 66 – kalotaszegi

    Tudjuk, tudjuk, Mamutvadász!

  64. 67.
    Egyetlen népcsoport sem élt békében egymás mellett soha a történelemben rivalizálás nélkül sehol a planétán.
    Én ,és a hozzám a hasonló , soha az életben nem fog négerrel vagy muszlimmal,hinduval keveredni és egyezkedni ,- még akkor sem ha ezen múlik a világ jövője .
    Szóval,semmit sem értesz az egészből.

  65. 68 – kalotaszegi

    Tibor bá´-tól várnám a választ, de közben veled is szívesen váltok pár szót, nem gond.

    OK. Nálad a keveredés tehát nem csak faji, hanem vallási alapon is kizárt, ezt írtad le feljebb.

    Hol tehát a határ? A katolikus-protestáns keveredés még azért belefér nálad a pakliba? Vagy az is már túl van a határon? Más fehér néppel keverednél? Mondjuk románokkal?
    Csak hogy értselek…

  66. 69. Zsolt

    Románokkal? Csak idő kérdése lenne és kilopnák alólunk a megmaradt földeket is.

  67. Zsolt:
    Ha két nép békésen él egymás mellett annak valami jól meghatározható oka kell legyen. vegyünk egy példát. franciák/németek. Állandóan harcoltak egymással. Aztán a II. vh. után rájöttek, hogy megváltozott a világ, össze kell fogniuk, ha érvényesülni akarnak. Össze is fogtak, de közben utálják egymást.
    Ami engem illet, csatlakozom kalotaszegihez. Nem kérek más anyanyelvű, más kultúrával rendelkező emberekből. Haragszom azokra a magyar nőkre, akik négerekkel, arabokkal állnak össze és félvéreket szülnek.

  68. A szerzési vágynak van egy reális alapja, amit senki nem tud kikapcsolni.
    Az élet soha nem igazságos, és kiszámítható, láthattuk ezerszer, hogy sokszor tehetségtelenebb emberek véletlenek folytán sokkal sikeresebbek lesznek az életben, mint náluk sokkal többre érdemesebbek.
    Az is egy természetes lélektani folyamat, hogy nagy frusztrációt képes okozni, ha ezt látjuk, és próbáljuk orvosolni a dolgot azzal, hogy megpróbálunk lépést tartani vele, mert mi jobban megérdemelnénk, milyen alapon jut ő jóval előbbre nálunk vagyonban, presztízsben. és máris létrejön egy nagy verseny, aminek hatalmas lélektani momentuma van.
    Tovább megyek, arra is sok példa van, hogy akik konkurenciájuk elé jutnak, azok nem akarják kockáztatni, hogy kiharcolt privilégiumaikat a konkurencia újra elvehesse, aminek két módja van, egyrészt növelni a fölényt, másrészről akadályozni a veszélyeztető elemeket.
    Mindenki szeretne a legnagyobb fa lenni a dzsungelben, ami alatt a későn kelők elsenyvednek, hogy ne ő legyen az aki elsenyved mások alatt.
    Van kockázata az előnyök jóhiszemű feladásának…
    Aki e világban nem ez alapján működik, azt felfalják a farkasok.
    Mindezt kiküszöbölni csak úgy lehetne, ha patikamérlegen ki lehetne osztani a földi javakat mindenkinek, és ennek elfogadására kényszeríteni, nem engedni kibúvót ez alól.
    Ehhez egy valós földi kényszerítő hatalommal bíró, mindent látó isten kellene, különben minden maradna a régiben, mert az emberek egy része nyíltan vagy titokban lázadna a rá kimértek ellen, és megpróbálna javítani az osztályrészén.
    A korábbi nagy forradalmi eszmék is a kiváltságok eltörléséről szóltak, ami mögött képviselőik szépen kiépítették saját kiváltságaikat, még ha álruhában is.
    Ha nem volt divatos gazdagnak látszani, akkor el lehetett játszani az egyszerű hétköznapi kisembert is, míg a bakszámlákon vagyonok halmozódtak a Kádár-korszakban is.
    A cégünknél a főmérnökünk svájcisapkában verte a blattot a vállalati buszon a melósokkal, és öreg wartburgjával járt, mert ez kellett a politikai imázshoz, pedig nyugodtan meg tudta volna venni a fél céget…

  69. Hülyeség! kalotaszegi és Tiboe bá’ már megint olyan fogalmat használa amit nem ért pontosan. Ld.emberi természet.
    Evolúciós gyakorlat zsákutcájáról meg megváltoztathatatlanságról fantáziálnak.

  70. 69.
    Hogy értsél… A világmegmentő erőlködésed nem ér semmit , a názáreti egymillioszor nagyobb atitűddel belebukott… Tudsz te jobbat mondani ,mint Jézus?
    Ha ,nem ,akkor ne pofázz feleslegesen!

  71. 73
    A genderelmélet szerint ,ha levágom a farkam – nő leszek?

  72. 62,71 – Tibor bá´

    „Aki azt hiszi, hogy az emberi természet megváltoztatható, az hatalmasat téved.”

    Ebben a nem értünk egyet.

    Az számomra világos, hogy nem fogadod el, ha azt mondom, hogy az az ember, aminek a természetéből kiindulsz, tehát akit ma látunk általánosan, már az is egy változás eredménye. Nem kell, hogy ilyen legyen az ember, sőt, a tudomány maga mondja, hogy nem is volt!

    Európa korai történelméből vannak azok a leletek sokasága, amelyek arról tanúskodnak, hogy a kontinensünk nagy területein a településeket nem védték semmilyen védművek, ez elsősorban a falakra utalok, amelyek körülvehették volna az akkori falucskákat. A sírokból elvétve kerülnek elő olyan emberi maradványok, amelyeknél a halál erőszakos végre utalnának. S a vizsgált leletek azt mondják a hozzáértőknek, hogy ez az állapot huzamosabb ideig volt a realitás.

    Aztán valami történt, valami szörnyűség. Egy bizonyos időszaktól minden megváltozott: falak maradványai a települések körül szinte mindenhol, tömegsírok, ha jól emlékszek Skandináviában (talán Dél-Svédországban) „törött koponyák kultúrájáról” beszélnek a régészek, továbbá masszív migráció nyomai nyugatról keleti iránya. Ha Európát vesszük, akkor az Ibériai-félsziget a kiindulópont, ahol ezek a nyugtalanító leletek a legrégebbiek.

    Ez az R1b haplocsoportal rendelkező emberek megjelenésre Európában, akik Észak-Afrikából, konkrétan a mai Észak-Marokkóból a Gibraltári-szorosnál léptek nagy valószínűséggel a kontinens földjére, méghozzá nagy számban. A régészek harangedényes kultúrának nevezi ezt a népcsoportot (később népcsoportokat), amely persze idővel több irányba mozgott Európában, nem csak keletre és dél-keletre, de északra is, sőt, a Brit-szigetek felé is; idővel az egységes tömeg szétszéledt a kontinens minden szeglete felé. Közép-Európa sem volt kivétel ilyen szempontból.

    Tehát a korai bronzkorban illetve még kicsit előtte azt szűri le a tudomány – konkrétan a DNA genealógia – hogy, a lakosság hosszú távon békésen vagy sokkal békésebben élt, majd utána tragikus idők következtek, ahol az akkori emberek vagy meghaltak (a férfiak biztosan, a nők hamarabb túlélhették a támadásokat, mert őket gyakran „csak” elhurcolták) vagy nagyon messze el kellett menekülniük, hogy életben maradhassanak. Én azt nem állítom, hogy semmilyen csetepaté nem volt az általam békésnek nevezett időszakban; persze, hogy voltak, de a jelek arra mutatnak, hogy az emberek nem félelemben éltek, ismétlem nem tartották szükségszerűnek, hogy védjék a településeiket. A „harangedényesek” megjelenése minőségi törést jelentett a biztonságuk szempontjából az akkori európaiaknak.

    Erre a minőségi különbségre célozva mondom azt, hogy de, az emberi természet lehet más és más, egyes kultúrák hosszú távon tudnak teljesen más nyomvonalon mozogni.

    Persze vannak sokkal ismertebb példák is: az akkori világ magaskultúráját jelentő muszlim világra (is) megállíthatatlan embercunamiként csaptak le a mongolok. Találkoztam olyan nézetekkel, hogy maga az iszlám is igazából ettől a sokkoló találkozástól vadult meg, mert azóta sem tudta igazából kiheverni azt a horrort, ami akkor és ott bekövetkezett a matekon meg filozófiákon elmélkedő muszlimokkal. Ezzel én nem teljesen értek egyet, szerintem az újkori történelemben a britek eredményesen vadították tovább az iszlámot, ekkor már az arabokon keresztül.

    Szóval kultúra és kultúra között nagy a különbség. Az meg formálja az embert. Ha meg te azt állítod, hogy az emberről a „teher alatt” könnyedén leválik/leválhat a vékonyka kulturális máz, ami alatt az evolúció formálta „emberállat” lapul, akkor ezzel magad ismered el, hogy bizony az emberi természet megváltoztatható, s ennek az eszköze az emberre ható kulturális közeg, amely alapvetően befolyásolja az emberi természetet.

    Ezzel szerintem újat nem mondtam. De akkor miért állítod váltig azt, hogy az emberi természet nem megváltoztatható? Miért ne lenne az?

  73. 76,
    Ha nem tudod két mondatban leirni a lényeget ,inkább ne tedd .
    Az emberi természet nem megváltoztatható – pontosan ez taszitott a jelenlegi helyzetbe,ha nem igy lenne nem tartanánk pont itt ,pontosan a harmadik világháborúban,ami hamarosan nukleárissá válik.
    Ezen már a ráolvasás nem segit,sem a czifra filozofia.

  74. 77. kalotaszegi

    A genderelelmélet meg hasonló baromságok hatására az egykor volt férfiak „töketlen” kisfiúkként vonaglanak. Pöcsük ugyan van, de ezek már nem akarnak alfahímek lenni. Ezek szépelegni meg libetalizálni akarnak mindent.
    Megváltozott a természetük?
    Meg.

    Mi az, hogy emberi alaptermészet? Hogy fejbebaszol vkit bunkóval ha éhes vagy?
    Mennyit változott ez már mostanáig is? Igaz a körülmények miatt, de a körülményeket nem mi változtatjuk?

  75. 76 – Zsolt:
    Az emberi természet (ösztön) belátható időn belül nem változik, nem változhat. Jó felfogott érdekből ezt alkalmanként vissza lehet szorítani. Ez annyira alapvető, hogy nem is vagyok hajlandó vitázni erről.

  76. 78. Balázs

    A transzvesztiták csak azért vannak,mert nincs -nem volt – keresztény családi ,iskolai nevelésük.Elvesztek a net buzunkulusában.
    Ami azért van,mert szüleinek többet ért a pénz ,mint a kulturájuk,mint a gyerekük,a Jövő.
    Eléggé perverz lehetsz ,ha ennyire érintettnek érzed magad.

  77. Tibor bá’

    Most az emberi alaptermészet az egyenlő az ösztönnel?
    Már ezerszer leírtuk és még egyszer sem néztetek utána?

    1.Ösztönén
    2.Ego
    3.Szuperego

    1.ösztöntörekvések, állati ösztönök kielégítése, lebunkozás stb.
    2.ego egyensúlyoz az 1es és 3as pontok között, lelkiismeret, moralitás stb.
    3.szuperego : altruista hozzáállás, önzetlenség, magasabb rendű szemlélet

    A 2 es vagyok én. Az egóm.
    Ezt tanulással, mintakövetéssel stb. alakítom, plusz a körülmények folyamatosan alakítják. A kommunikációval visszajelzéseket kapunk saját viselkedésünk társadalmi elfogadatságáról stb.
    Gondolkodásunk cselekedeteink motorja. Ha máshogy gondolkodunk, máshogy cselekszünk.
    Gondolkodásunk megváltoztatásának legegyszerűbb, un. házi módszere, hogy nézőpontot váltunk.

    Az emberi alaptermészet nem létezik, az egy folyamatosan alakuló viselkedésmintázat.
    Ugyanazon személy lehet szociálisan érzékeny vagy egy „állat”, ha más behatások érik.

    Hogy lehetne már kőbe vésett?
    Az Isten szerelmére!

  78. 62. Tibor bá’
    ” Zsolt, Horváth Csongor!:
    Aki azt hiszi, hogy az emberi természet megváltoztatható, az hatalmasat téved. ”

    Hát erre én, szegény hülye, mit mondjak?

    Inkább erről olvassuk ell a Nagy Vezért amint megmondja a saját igazát:

    2013. május 24. péntek

    Biden vallomása: A Zsidók állnak a melegek „házasságáért”, a „nyitott határokért”, a feminizmusért és egyebekért folytatott harc mögött. Megváltoztatták Amerika kultúráját.

    A Demokrata Nemzeti Bizottság „Zsidó Örökség Hónapja” (Jewish American Heritage Month) rendezvényén felszólaló Joe Biden a Hollywoodi Zsidók szerepvállalásának tulajdonította az Amerikai kultúrában bekövetkezett változást.

    Azt mondta, hogy a Zsidók felelősek Amerika meleg „házasságokkal” kapcsolatos megváltozott hozzáállásáért 85%-ban. „Gondoljon csak bele, lefogadom, hogy ezeknek a változásoknak a 85 százaléka, legyen szó Hollywoodról vagy a közösségi médiáról, a szórakoztatóipar Zsidó vezetőinek következménye.”

    „A zsidó örökség az elmúlt 223 évben ugyanúgy vagy jobban formálta azt, hogy kik vagyunk – mindannyian, mi, én -, mint bármely más tényező. És ez tény” – mondta Biden.

    És ez tény, Tibor bá’, ha tetszik, ha nem!

    /https://redskywarning.blogspot.com/2013/05/blog-post_24.html/

    Szerencsénkre mindezt a Nagy Vezér mondta, mert ha akárki más merte volna elmondani azt, az – „antiszemita” és „összeesküvés-elmélet hívő” jelzővel látnák el.

  79. 82. LS
    A saját nyelvkönyvtáradból beszélj ,ne idézd be ide az összes szellemi szellentést.
    Vagyisz,ha köszölsz valamit ,probáld maghiar nyelven levezetnyi.
    Azt nagyra értékelné a nagyérdemű.

  80. 82. L.S.
    Fogadjuk el, hogy ez úgy igaz ahogy Biden mondta.
    A egyik kérdés az, ezt miért hagyták a többségében nem zsidó amerikaiak a bibliára felesküdött elnökökkel az élen, a másik kérdés, ezt a zsidók jól előre eltervezve úgy ötven év alatt vitték véghez, mondjuk ez is megérne egy misét, hogy volt ez lehetséges, de mi célból? Mi a nyereség a zsidóság számára?
    Úgy tűnik, a zsidóság központi terve volt minden mást megelőzve, hogy melegházasságok jöhessenek létre a fejlett nyugaton.
    A terv sikerült, de még mindig nem világos, miért öltek bele ötven évet?

  81. 82 – L.S.

    Engedelmeddel összefoglalom azt a kritériumrendszert, amely alapján a „nagyérdemű” elégedett lehet egy-egy hozzászólás nyomán, persze, a feltételes mód itt több, mint aláhúzandó:

    1. Ne idézgess itt senkit, ne linkelj, csak a saját gondolataidat gyere ide, vagy pofa be!
    2. Ha nem tudod két mondatban közölni a lényeged, inkább ne is tedd! (Három a magyar igazság; megkérdezhetnénk esetleg, hogy ilyen kompromisszum lehetséges-e, de szerintem már magát a kérdést is provokációnak venné a „nagyérdemű” és frontális támadással vereséget mérne ránk).
    3. Ha nem tudsz jobbat mondani, mint Jézus, akkor pofa be!

    Nos, kedves L.S., ehhez tartsd magad ezután!
    Amennyiben folyamatosan megugrod a lécet, akkor jó eséllyel megalapíthatod majd az Újhellén Filozófiai Iskolát és a neved a legnagyobb ókori görög bölcsekkel és tudósokkal együtt lesz emlegetve. Arról nem is szólva, hogy a „nagyérdemű” is elégedett lesz és az a lényeg!

    Szerintem jóval túlléptél az általam biztosított hozzászólási lehetőségen. L.S. egy különös jelenség, de addig nem jogos a belekötés, amíg valamivel téged személyesen nem sért.

  82. 81 – Balázs:
    Én ösztönnek nevezem azt a belső inditatást, amit a tudat nagyon nehezen tud csak legyőzni (ha értelmét látja). Különben, automatikusan követi. Iskola példa:
    19 éve adtam ki a „Mi volt előbb…” című könyvemet. A könyv végig megy a klasszikus fizikán, majd ismerteti Einstein óta megjelent felvetéseket. Jó vita alap. Mindjárt a megjelenés után kb 400 magyar középiskola könyvtárának küldtem egy-egy példányt. Ez nekem akkor 350.000 forintomba került, ami mai pénzben minimum egy millió. A 400 iskolából egy se írt vissza, köszönte meg az adományt, vagy legalább igazolta vissza a megérkezést. Ezt én elmeséltem a kiadómnak. Három nap múlva (negyed évvel a könyvek szétküldése jután) kaptam egy levelet valamelyik budapesti gimnáziumból, ahol a kiadóm felesége magyar tanár volt. Ha nincs „emberi természet” akkor 200 iskola visszajelzett volna. De mivel van, szinkronban működtek. „egy altruista fasz, ettől se kell félni, le kell szarni az ilyen hülyét.”

    Te igen aktívan hozzászólogatsz. Elég sok idődet vesz el. Nyilván élvezed, vagy egyéb más értelmét látod a dolognak. Eszedbe jutott már, hogy adakozz? Végül is a blog fenntartása pénzbe kerül. De minek, ha a bloggazda olyan hülye, hogy ingyenes lehetőséget biztosít. Naná, hogy kihasználom.
    Balázs nem kell ilyeneket kimásolni:
    1.Ösztönén
    2.Ego
    3.Szuperego
    A fenti leírásokból elég világos, hogy mit nevezek emberi természetnek. Ha erre figyelsz, jól teszed. Ez mindig bejön.
    -majd folytatom-

  83. 85. Zsolt
    „Engedelmeddel összefoglalom azt a kritériumrendszert, amely alapján a “nagyérdemű” elégedett lehet egy-egy hozzászólás nyomán, persze, a feltételes mód itt több, mint aláhúzandó:”

    Tisztelt Zsolt

    * Akármit és akárhogyan irok a „kalotaszegi”- nek az falra hányt borsó.
    A görög vőlegény által reményt vesztett “nagyérdemű kolléga” álmában sem szeretne Hellént látni, olvasni: szerinte „Dögöljön meg minden Görög.”

    Én csupán azt szeretnék emlékeztetni Neki, hogy az életben semmi sem történik véletlenül. Mindaz ami történik valamiért történik…
    – Az élet tele van meglepetésekkel. Minden, ami velünk történik, a javunkat szolgálja.
    Még akkor is, ha emiatt sírunk, bántódunk, vagy feldühít.
    – Oka van, amiért megjelent az életünkben, még ha nem is értjük akkor abban a konkrét időben.

    * Ahogy infosnak is irtam múltkor ha mindenkivel barát akarok maradni hitemet, meggyöződésemet, tudásomat föláldozva – a barátság érdekében – akkor lényegében azt veszem észre, hogy végül saját magam ellensége lettem.

    * Semmilyen ambiciom nincsen, hogy feltünjek a többiek közül. Egyszerüen bánt, ha embertársainkat egy gazdag világelit férevezeti mert hatalma folytán teheti és a népek a mindennapi györködés a megélhetésükért nincs idejük jóbban tájékozódnia.

  84. 87.
    L,S
    Azon persze el sem gondolkoztál ,hogy pont a detto polgártársak vitték válságba a világot az űzőtt életmódjukkal , az álomszép 3o éves hitelekkel ,hogy perverzül felélik a jövőt , túlfogyasztanak, a hülye turista kegyetlenül körberepüli minden évben a Földet,hogy asszályt okoz a globális felmelegedés ,hogy pandémiát gerjeszt a sok idióta koslatás,hogy nem áll már rendelkezésre olcsó energia,hogy már jobban tisztelik a buzit ,mint a családapát.
    Ez mind ti vagytok,nem a felső tizezer,mert az konzervativ és vagyona öröklött vagyon vagy vállalkozás ,nem tőled lopták össze,se nem a te generációdtól.

  85. 88. kalotaszegi

    ” Ez mind ti vagytok,nem a felső tizezer,mert az konzervativ és vagyona öröklött vagyon vagy vállalkozás, nem tőled lopták össze,se nem a te generációdtól.”

    Igy van „kalotaszegi” ha igy hiszed!

    A Világelit, Földünk javainak többségét uralja.
    Tény vagy hazugság?
    A Világelit végső célja: az egész társadalom végleges elbutitása és egy rabszolgaállam megteremtése amellyet Ők fognak uralni?

    Nyisd ki az elméd, és keresd az igazságot ahelyett, hogy rabszolgája és bábja maradnál ennek a tervezett világuralmi rendszerüknek.

    Ne feledd!

    „Kezdetben az ember az istenek rabszolgája volt. De eltörte a láncukat. Ekkor a királyok rabszolgává tették. De eltörte a láncukat. Születése, rokonsága, faja alapján rabszolga volt. De eltörte a láncukat.

    Kijelentette minden testvérének, hogy az embernek olyan jogai vannak, amelyeket sem isten,
    sem király,
    sem más emberek
    nem vehetnek el tőle, akárhányan is vannak,
    mert az övé az Εmber Joga,
    és nincs jog a földön ezen a jogon felül.
    És ott állt a szabadság küszöbén, amelyért az évszázadok vérét ontották mögötte.”

    ~ Ayn Rand, Himnusz

  86. 89.
    LS
    Ami késik ,nem múlik ,hamarosan megadatik a lehetőség számodra ,hogy újraalkosd az emberi civilizáció fogalmát az atomháború után.

  87. 88. kalotaszegi
    ” Ez mind ti vagytok, nem a felső tizezer, mert az konzervativ és vagyona öröklött vagyon vagy vállalkozás, nem tőled lopták össze, se nem a te generációdtól. ”

    Tisztelt ” kalotaszegi ”
    Csupán egy eseményt emlitek a sok közül amit Hazánkban követtek ell a „konzervativ és vagyona öröklött” embereid.

    Az Athéni Olympiai játékoknak ( küzdelmek) 4-5 milliárd €-ba kellett volna kerülnie. A Simitis kormány az utolsó percig szalasztotta a munkálatok elkezdését nehogy versenypályázatot hirdessenek hanem a munka közvetlen kiosztásával saját embereik kapják meg.
    Igy is történt, a 4-5 milliárd € helyett végül 25 milliárdba kerültek.

    Hát tisztelt „kalotaszegi” nem tőlem lopták össze, és nem az én generációmtól.”

    Ηazám az egyik leggazdagabb országok közé tartozik és a világ egyik kulcsfontosságu részén fekszik.
    A 2. világháború óta történt legnagyobb rablás a tőzsdénkben történt:
    46 billió drachma~forint azaz
    136 milliárd euró hagyta el a közép- és alsóbb osztályok zsebét és elvándoróltak a külföldi „varjak” számláiba. Amint később kiderült egy Sörös Gyuszihoz hasonló alakok olyan például mint az F. M. kezdőnevü „jóember” 12O millió € öntött szép lassan a tözsdébe a „Simitis kormányunk” tudtával és beleegyzésével, hogy fölpumpálják az értékeket és amikor már tetőzött az szinte sipszóra lefölözték azt.

    Milliárdok cseréltek gazdát ott. Ennyi pénz még soha nem cserélt gazdát könnyebben, gyorsabban és drámaibban. Méghozzá kínzás, betörési eszközök és nehézfegyverek nélkül.
    Kiszolgálni a vagyon átfolyását a sokaktól a kevésekhez. Robin Hood, de fordítottan, Kostas Simitis áldásával.
    Tizennyolc évvel 1999 után még mindig nem bírálták el
    ezt az ügyet. A görög családok még mindig megtakarításaik kifosztásáért, házukért, sőt emberéletekért is sírnak.

    Felelősek azok a miniszterek és kormányzók is, akik a nyugdíj- és biztosítási tartalékokat a tőzsdére vitték azok „hatékony felhasználása” érdekében.

    Amint gazdaságilag tönkrement országunk, a „nemzetközi kölcsönzők” elsőként a közutakat, a közlekedési díjakat, a vasutakat, a kikötőket a repülőtereket vették a kezükbe.

    Sorra kerültek az összes állami tulajdonban lévő vállalatok, gyárak, üzemek, közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozás, ingó és ingatlan és nem látni ennek a végét.

    Hát tisztelt „kalotaszegi” nem tőlem lopták össze, és nem az én generációmtól.”

    Mindez a véletlen müve?

  88. 89L.S
    ,,Kezdetben az ember az istenek rabszolgája volt. De eltörte a láncukat”

    Nem, ez már startból helytelen , és te erre építesz. Az ember szabadnak született ,a láncait- az alkotmányt- saját maga készitette visszatartó erőként ,mert alapösztönének szerves része a csalafintaság és minden adandó alkalmat megragad,hogy feljebb kerekedjen vetélytársainal. Ez igaz volt az Őskorban,a Középkorban,a Modernkorban és igaz a Jövőre is.
    Az Elit szerves része az emberi civilizációnak , primitiv , törzsi szinten is nyilvánvaló jelenség volt mindig.
    Ahogy mondta a názáreti: ecce homo!
    Kommunistája.

  89. Komállak ” kalotaszegi ” amikor józanul társalogsz.

  90. Kedves L.S.

    ” Én csupán azt szeretnék emlékeztetni Neki, hogy az életben semmi sem történik véletlenül. Mindaz ami történik valamiért történik…
    – Az élet tele van meglepetésekkel. Minden, ami velünk történik, a javunkat szolgálja.
    Még akkor is, ha emiatt sírunk, bántódunk, vagy feldühít.
    – Oka van, amiért megjelent az életünkben, még ha nem is értjük akkor abban a konkrét időben. ”

    Ezzel nem értek egyet.
    A szerencsétlenségek közül, amik az embereket érik némelyik talán hosszú távon tényleg a javukra válik.
    Más esetekben , meg egyszerűen megrövidítenek, hátrányosan érintenek, kárt okoznak megnyomorítanak, sőt esetleg végleg tönkre tesznek, vagy megölnek.
    Az hogy mindennek oka van az nem egybevágó azzal hogy nincsenek véletlenek.
    A mechanikus determinisztikus világkép túlhaladott.
    A véletlen pedig létezik és egy értelmes fogalom.

  91. 88. kalotaszegi
    ” nem a felső tizezer,mert az konzervativ és vagyona öröklött vagyon vagy vállalkozás ,nem tőled lopták össze,se nem a te generációdtól.”

    https://www.napitema.com/2022/08/a-vilag-urai-mondjak-azt-hogy-uraljak.html

    PÉNZÜGYI RENDSZEREINKET, TOLVAJOK NEMZEDÉKE FOSZTOGATJA!
    Emberek milliárdjaitól, dollár billiókat rabolnak el évente! Egyre többet dolgozol, egyre kevesebbet érő pénzért. Mindannyiunkat virtuális rabszolgává tesznek.

    Rockefeller 1991-es, kiszivárgott beszéde. Mindig is az volt a céljuk, hogy létrehozzanak egy magánkézben lévő pénzügyi irányítású világrendszert, amely képes uralni az egyes országok politikai rendszerét és a világ egészének gazdaságát…

  92. 95.

    Marx : A tőke

    Megkerülhetetlen !
    Már az ezernyolcszázas évek első felében elemezte a kapitalizmust és megalkotta a kizsákmányolás fogalmát.

    Ma is ugyanúgy érvényes mint az Arhimidesz törvény , vagy a Pitagorasz tétel.
    A gazdasági kapcsolatokban ritka a fair play.
    Perverz tőkeáramlás.

    Az erővel való visszaélés inkább a tipikusabb gyakorlat.

  93. 95;Ls
    Légy független és szabad ,mint a busman. Senki sem kényszerit a mokuskerékbe.A rendszernek vannak vitathatatlan előnyei ,de hátrányai is szintúgy!

  94. 96: Zuloaga

    Semmi sem tart örökké, a kizsákmányolás sem, csak addig, amíg van kit-mit kizsákmányolni!

    No ennek utolsó morzsáit rágjuk, mert maga alatt vágja a fát a jelenlegi rendszer…

    Most elemzik ezt az orvoskonferencián – ha valakit érdekel:
    https://caraka.hu/konferencia-elo-kozvetites/

  95. „Az Egyesült Államok a háború szélén áll Oroszországgal és Kínával – Kissinger
    Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a Wall Street Journalnak azt mondta, Washington elutasította a hagyományos diplomáciát, és komoly vezető híján az Ukrajna és Tajvan miatti háború szakadékára sodorta a világot…
    „Az Oroszországgal és Kínával vívott háború szélén állunk azokban a kérdésekben, amelyeket részben mi alakítottunk ki, anélkül, hogy fogalmunk lenne arról, hogy ennek mi lesz a vége, vagy mihez fog vezetni” – mondta Kissinger a szombaton megjelent interjúban. ”
    #https://www.rt.com/news/560780-henry-kissinger-ukraine-taiwan/

    Vajon ezt a hozzá nem értés okozza, vagy tudatos? A végeredmény szempontjából mindegy.

    „Ukrajna küzd, hogy pénzt találjon a csapatok fizetésére – WSJ
    A kijevi hatóságok korábban azt mondták, hogy havi 5 milliárd dollárra van szükségük az ország működtetéséhez, és nem lennének képesek megbirkózni nyugati segítség nélkül. A folyóirat szerint azonban a külföldi támogatók által Ukrajnának felajánlott támogatások és kölcsönök a vártnál lassabban érkeznek.
    Az EU például a Kijevnek ígért 9 milliárdból eddig mindössze 1 milliárd eurót biztosított, Németország pedig ellenáll annak az ötletnek, hogy alacsony kamatozású hiteleket ajánljon fel a blokk tagállamainak garanciáival.”

    „Az Ukrajnának nyújtott átfogó segítség kimerítheti a nyugati országok forrásait – derül ki a The National Interest amerikai politikai magazin anyagából.”
    „Ha a jelenlegi pálya folytatódik, a NATO-szövetségesek által Ukrajnának fegyverekre, lőszerre és infrastruktúrára, valamint még több páncélzatra, rakétára, lövedékre és csapatra juttatott dollármilliárdok valószínűleg elhúzódó, gyötrelmes patthelyzethez, konfliktushoz vezetnek. lemorzsolódáshoz” – írja Gerald Hyman rovatvezető.
    Szerinte a konfliktus további eszkalációja nemcsak az ukránokat, hanem szövetségeseiket is érinti.
    „Több polgár és politikai képviselő fogja megkérdőjelezni ezeket a befektetéseket” – mondta.
    Ennek oka a belső problémák súlyosbodása – magyarázta az újságíró. Ukrajna partnerei recesszió felé tartanak, magas inflációval, saját állampolgáraik társadalmi igényeivel és a világ más részein tapasztalható válságokkal néznek szembe. Ilyen háttér mellett Kijev fegyverekkel és pénzzel való ellátására irányuló ragaszkodó követelései elveszítik a hősies glóriát – hangsúlyozta Hyman.”

  96. 97. kalotaszegi
    ” Légy független és szabad, mint a busman. Senki sem kényszerit a mokuskerékbe.”

    99. kakukk
    „Vajon ezt a hozzá nem értés okozza, vagy tudatos? A végeredmény szempontjából mindegy.”

    VAKIS TSIOPANIDIS
    Miért ölte meg a NATO Kadhafit, és milyen hatást gyakorolt ez Putyinra és a Nyugattal való kapcsolatára

    A mai fejlemények közepette fontos megérteni a közelmúlt történetének néhány eseményét, hogy a fejlemények valós képét láthassuk.

    Franciaország miért hagyta abba Kadhafi támogatását?

    Bukása előtt Moammer Kadhafit éppen az Afrikai Unió élére választották az Afrikai Világ vezetői. Afrikai magabiztosságával és Afrika legnagyobb olajtartalékával rendelkező ország vezetőjeként Kadhafi egy új pánafrikai és pánarab valuta létrehozását tűzte ki célul: a híres arany dinár tervet.

    Ennek a pénznemnek kellett az afrikai természeti erőforrások exportjának fő fizetési eszközévé válnia, és meg kell szabadítania Afrikát a CFA-franktól (Afrikában a gyarmati francia frank). 700 milliárd dollár örökre eltűnt volna akkor a nyugati monetáris rendszerből. Ez mindig attól függ, hogy milyen pénznemben értékesítik a nyersanyagot (ezért Putyin most azt követeli, hogy rubelben fizessék ki a gázt).

    Ezt Amerika elfogadhatatlannak ítélte, majd Franciaország és az Egyesült Királyság segítségével megdöntötte és megölte Kadhafit. Ezért minden amerikai háború célja a petrodollár és globális hegemóniájának védelme.

    Ha alaposan megnézzük, az összes háború, amelyet Amerika vív, arra irányul, hogy mindenáron megvédje a világban fennálló dominanciáját. Kadhafi esetében Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak is hatalmas pénzügyi érdekeltségei voltak.

    Putyint mélyen érintette, hogy látta, milyen keményen tud bánni a Nyugat korábbi szövetségeseivel. Számára ez volt a legrosszabb rémálma és a legnagyobb félelme, hogy Amerika módszerei megdöntik a hatalmat, és olyan lesz, mint Kadhafi, akit ugyanaz a lakosság alázott meg az utcán, amely korábban istenítette őt.

    Putyin tudta, hány vezetőt aláztak meg, kínoztak meg és gyilkoltak meg Amerika segítségével. Tudta, hogy Hillary az interneten nézte Kadhafi meggyilkolását, és nevetett.

    V. Putyin ezért támogatta később mindenáron Bassár el-Aszadot Szíriában. Oroszország stratégiai érdekei is voltak Szíriában, de az a döntése is, hogy megmutassa, Oroszország soha nem hagyja el szövetségeseit. Ez pedig a Nyugattal ellentétben, amikor már nincs rájuk szükség, kidobják őket, mint a szőrt a tésztából.

    A Kadhafival történtek meggyőzték Putyint arról, hogy nem lehet többé bízni a Nyugatban, és különösen a NATO-ban és az Αmerikaiakban.

    De végül is a NATO botlása volt, hogy megdöntötte és megölte Kadhafit?

    „ Baklövés volt? ” több mint 14 éven át bombázni, szisztematikusan megsemmisíteni, napalmozni és vegyileg mérgezni a szegény ázsiai Vietnamot?

    Εgy nagy tévedés volt a 2003-as Iraki Invázió a „tömegpusztító fegyverekről és az úgynevezett új Hitlerről, Szaddám Huszeinről” szóló hazugságok alapján?

    Egy hiba volt Szerbia bombázása és a halottak ezreinek az eredménye?

    Vajon egy hiba volt a Pyattal tervezett Ukrajna legitim kormányának megdöntése és Porosenko náci rezsimjének beiktatása?

    Amikor katonai műveleteket terveznek, és a kormányokat szándékosan megdöntik árulással és úgynevezett USA által szponzorált forradalmakkal, amikor vezetőket meggyilkolnak, az soha nem „hiba”.
    Ez háborús bűncselekmény.

    Ez előre megfontolt bűncselekmény. Teljes tudással és rosszindulattal csinálják, ahogy azt az Αmerikaiak nagyon jól tudják tenni.

  97. https://ma7.sk/nagyvilag/somkuti-balint-biztonsagpolitikai-szakerto-az-ukranoknak-vesziteni-fognak-de-mi

    Jól összefoglalja, hogy miért dől t el a háború már májusban. Igaz, ezeket mind tudtuk. Azt is, hogy Ukrajna mellett Európa is vesztett. De vajon milyen következményei lesznek a vesztes háborúnak? Ezt talán már egy fél év múlva meglátjuk. Az is kérdés, meddig tarthat? Senkinek sem sürgős a gyors befejezés, kivéve a vesztes pozícióban lévőket. Ebből Ukrajna semmiben sem dönthet, de Európa sem sokban.
    Az már látszik, hogy nyugati energaiacégek tojnak a „szolidaritásra”, nekik a csak a haszon fontos, de ezen nem is lehet csodálkozni, ez a rendszerből következik. Viszont a kormányok nem mernek velük szembe szállni, inkább a lakosságra teszik a terheket, de a balhét nekik kell majd elvinni, a duma egy idő után kevés lesz. Kérdés, hogy ez milyen változásokat hoz majd?

    „Az orosz-ukrán háborúban ellenben két állam háborúzik, mindketten erre kijelölt hadsereget tartanak fenn, ezek harcolnak egymással. Mindkét hadsereg ipari alapokra támaszkodik, részben ezért is állítom, hogy a háború májusban eldőlt, megnyerték az oroszok…
    Oroszország mérete, ásványkincseinek gazdagsága eleve garancia arra, hogy a Nyugat által vágyott összeomlás nem következik be. Nézzünk rá a térképre! Oroszország nem egy kis sziget, nem Kuba. Sőt, ha már itt tartunk, az elmúlt hetven évben, hiába a rengeteg szankció, mikor is omlott össze a kubai rezsim?
    Semmikor!…
    Másrészt persze tagadhatatlanul csapást mértek az orosz gazdaságra. …
    A háború nem úgy alakult, ahogy várták, a szankciók viszont jöttek, kiestek az európai piacok. Moszkva ekkor kezdett nukleáris csapásokról beszélni, csakhogy pár hét után kiderült, Kína és India boldogan fogadja az orosz nyersanyagokat, rögtön változott is a kommunikáció. Onnantól nyeregben érezték magukat!…
    Mai napig nem értem, józanul gondolkodó emberek miként hihették el, 150 milliárd köbméter földgázt (ennyi volt az EU-ba tartó éves orosz import a háború előtt – a szerk. megj.) majd csak úgy kipótlunk valahonnan. Hirtelen. Kettő darab kérdést kellett volna feltennie a brüsszeli vezetésnek.

    Egy: be tudom-e szerezni máshonnan az Oroszországból érkező gázmennyiséget? Ha biztosan igen, jöhetnek a szankciók. Kettő: Oroszország el tudja adni másnak azt a 150 milliárd köbmétert? Ha biztosan nem, jöhetnek a szankciók.

    Ehhez képest az első kérdésre egyelőre egyértelmű nem, a másodikra pedig egyértelmű igen a válasz. Mi nem tudjuk beszerezni, ők meg el tudják adni. Kinek is fájnak jobban a szankciók?!…
    Oroszországot már nem hajtja az idő, nyilván ők is örülnének neki, ha gyorsan normalizálódna a helyzet, néhány multi visszatérne Oroszországba, a hátországnak szüksége lenne rá.

    Az orosz vezetés pontosan tisztában van vele, a háborút nem veszíthetik el. Éppen ezért hagynak folyton nyitva egy kiskaput, egy egérutat, nem akarnak semmi visszavonhatatlant.”

  98. Majd akkor fogok kacarászni, ha bejelentik, hogy „izé, elfogyott a gáz…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük