(3926) Einstand

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A Nyugat képtelen megállni, hogy más ország bankszámláját ne einstandolja

Forrás: ICH

Írta: Eve Ottenberg

89. a 90. felé

Azzal a magyarázattal, hogy Oroszországot meg kellett büntetni az ukrajnai háború miatt, a nyugat több mint 300 milliárd dollárt lopott el Moszkva pénzéből. Azzal a magyarázattal, hogy 9/11-es torony rombolással kapcsolatban vesztességet elszenvedett családok kártérítést érdemelnek, az Egyesült Államok 7 milliárd dollárt lopott el Afganisztán pénzéből. Azzal a magyarázattal, hogy nem tetszik nekik Venezuela, az Egyesült Királyság vagy inkább a Bank of England ellopott nagyjából 2 milliárd dollárnyit az ország aranyából.

Tedd a nemzet pénzét egy nyugati bankba, és lehet, hogy nem sokáig lesz a tiétek, különösen, ha bármilyen módon zavarod a nyugati politikát, például ha olyan gazdasági rendszered van, amelyet ők nem fogadnak el, vagy nem tetszik, amikor megszállják az országodat.

Tartsd a megtakarításaid dollárban, egy nyugati bankokban, amit elveszíthetsz, ha mondjuk, nem hagyod, hogy a NATO megtámadja az országot és megdöntse a kormányt, vagy balkánizálja az országot, vagy ami még rosszabb. hagyod, hogy Kína befektessen nálatok.

Világszerte az elmúlt hónapokban az országok végre megkapták az üzenetet, és néhányan kiszolgáltatottnak érzik magukat. A dolgok tehát olyan módon kezdtek megváltozni, ami nem tesz jót Washington globális pénzügyi hegemóniájának. Valószínű például, hogy a kínai vezetők több mint egy billió dolláros amerikai tartozással kapcsolatban arra gondolnak, hogy „Jé, ez talán nem is olyan jó ötlet”.

Valójában 2021 májusához képest Kína amerikai kincstári értékpapír-állománya idén 9 százalékkal csökkent. Mindez a nyugati médiában alig emlegetett, szemet gyönyörködtető hírrel együtt, miszerint Oroszország, Kína és a többi BRICS-ország Brazília, India és Dél-Afrika „hivatalosan dolgoznak saját, új globális tartalékvalutájukon”. Jelenleg a dollár tartja ezt a kiemelt helyet. A dollár a világ tartalékvalutája, az ezzel járó számos előjoggal, amelyek teljes elvesztése esetén olyan nyugati pénzügyi visszaesés állna elő amilyenhez hasonlót a világ valószínűleg soha nem látott.

„Az országaink valutakosarán alapuló nemzetközi tartalékvaluta létrehozásának kérdése jelenleg kidolgozás alatt áll” – mondta Vlagyimir Putyin a BRICS-csoport júniusi ülésén. Moszkva már 2018-ban megkezdte az Egyesült Államok kincstárjegyeinek az eladását. A nyugat meggondolatlan gazdasági háborúját követően Oroszország most felgyorsította a fejleményeket, amelyek (micsoda meglepetés) masszívan visszaütnek.

Eközben, a nyugati bankveszélyekre tekintettel, néhány évvel ezelőtt Kína bevezette a határokon átnyúló bankközi fizetési rendszert (CIPS), hogy valószínűleg segítsen megkerülni a nyugati SWIFT (Worldwide Interbank Financial Telecommunication) üzenetküldő rendszerét és feldolgozni a jüanban történő fizetéseket.

„Ez a rendszer kiterjedt, 1280 pénzintézetből álló hálózattal rendelkezik” – számolt be az Insider április 28-án, megjegyezve, hogy Oroszország korábban, még 2014-ben elindította a Pénzügyi Üzenetek Átviteli Rendszerét (SPFS). Mindkét ország, de különösen Oroszország, a nyugat gazdasági háborúja ellene, megkezdték kereskedelmük dollártalanítását, és ez a két szervezet segít nekik ebben. Ha a BRICS tartalékvalutával együtt a világ több mint felében elterjedt   dollár, elveszti dominanciáját,

A rubel a szankciók és a lopások ellenére is erősebb, mint valaha, hétéves csúcson, miközben az euró 20 éves mélypontra süllyedt, az orosz jegybank csökkenti a kamatokat, Oroszország kereskedelmi többlete idén januártól júliusig 138,5 milliárd dollár, ami nagyjából 100 milliárd dollárral haladja meg az előző év azonos időszakát, és több mint kétszerese az előző évnek. Ez az egekbe szökő többlet ismét jól példázza, hogyan lőtte magát  lábon a nyugat az orosz energiával szembeni szankciókkal.

A legújabb, hogy a Gazprom nem hajlandó a nagyjavításon átesett turbinát átvenni, mert szankció alatt áll. Magyarul Oroszország ragaszkodik a szankciók betartásához ott is, ahol a nyugatiak kivételt tennének. Miért? Mert a megszokott mennyiség 20 százalékának szállításakor a gázár olyan magasra szökik, hogy a 20 % mennyiség 100 % fizetést generál. Oroszország ugyanannyi pénzhez jut, de közben Európa energiahiánnyal küszködik. Erre, a Nyugat megsértve közli: az oroszok a gázt fegyvernek használják. Igaz. És? A háború nem vitézi torna, ahol szabály az egyenlő küzdelmi feltétel. Az életben a szabály a bármik áron elérhető győzelem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

52 gondolat erről: „(3926) Einstand

  1. Ezt a dokumentum hiányra hivatkozást mintha már láttuk volna. Hogyan is volt a Szputnyik V nem engedélyezésével…?

  2. Gazprom és Siemens egy harmadik ország joghatóságát választotta ügyletei felügyeletére, Angliát.
    Ha jó a sejtésem ők még nem bólintottak rá, hogy az embargó sújtotta olajipari berendezés mentesül a szankció alól.
    Az elkövetkező időkben is küldené javításra berendezéseit a Gazprom, de írást vár arról az angoloktól is, hogy nem nyúlják le azokat a jövőben sem.
    A két cég közötti szerződés értelmében Kanadából egyenesen Oroszországba kellett volna szállítani a berendezést az összes okmánnyal együtt. /Ez az infó nyilván nem Kanadai vagy Német forrásból van./
    Ha minden okés lett volna és minden érintett rábólintott volna, hogy az olajipari berendezés lekerül a szankciós listáról, akkor nem Németországba szállítják, miért tennék, hanem egyenesen az oroszokhoz.
    Megmosolyogtató volt, mikor a német kancellár Németországban odaállt a turbina elé és azt bírta nyilatkozni, hogy az oroszok nem tarthatják tovább vissza a gázt.
    Lassan két hónapja tökölnek ezzel a turbinával a szankciózók.
    Szerződést megszegve, /erre a szerződésszegés dologra sok hozzászóló érzékeny/Oroszország helyett Németországba szállította Kanada a turbinát.
    A kulcskérdés, miért oda, ha a turbina minden papírja rendben van?

  3. Azon csodálkozok, hogy lehettek az Oroszok olyan naivak, hogy USA meg nyugati bankokban tartják a pénzt, miközben háborút robbantanak ki, általuk hangoztatottan a „nyugat ellen”. Erre egy magyarázat van csupán: valóban nagyon szűk kör tudhatott csak a háborús tervekről, a pénzügyi döntéshozók nem, így felkészülni sem tudtak.
    Szerintem mindkét részről vannak csúnya dolgok, ez”normális” egy háborúban, de a megnyugtató megoldás csak az lenne, ha a NATO lerohanná Oroszországot és elfoglalná az energiahordozókbam gazdag területeket. Ez nyilván nem fog bekövetkezni a nukleáris arzenál miatt, de sajnos ez lenne az egyedüli megoldás, kulcs ahhoz hogy hosszútávon megszűnjön az Orosz zsarolási potenciál folyamatos biztonsági fenyegetettség.

  4. Kiegészítésül.
    Van olyan hang, ami azt mondja, Kanada azért késleltette a turbina szállítást, mert fejlesztené LNG szállítását Európába. Ez is egy ok lehet, hogy a szerződés ellenére miért a Németekhez szállították a turbinát.
    Nekik annál jobb, ha nekünk minél rosszabb.
    Ha ez igaz, még nem is szállítanak, de már zsarolnak.

  5. Tibor bá, itt mintha a mondat második fele lemaradt volna: „Ha a BRICS tartalékvalutával együtt a világ több mint felében elterjedt dollár, elveszti dominanciáját,”

    Nem kötözködésből kérdezem, hanem érdekel a gondolat, hogy mi lesz, ha.

  6. 3 A megoldás az lenne, ha téged Szibériába vinnének és ott is térnél meg. Mi a f@szt képzelsz már, lerohanni Oroszországot a te kis fos nyugati életviteled fenntartásához?!! Basszus, milyen emberek élnek már köztünk…

  7. 3 – Minato

    Az a gondolkodásmód, amit képviselsz, juttatta az emberiséget abba a helyzetbe, ahol ma van. Úgyhogy neked és a hozzád hasonlóknak legalább a sivalkodást meg kellene spórolni, mert pontosan azt kaptátok, amit megérdemeltetek. A sajnálatos viszont az, hogy mások is miattatok vannak nagy bajban. A te és társaid „megnyugtató megoldásai ” miatt. Egy kicsit gondolkozz, ember!

  8. 6. Zsolt, próbálok viszonylag egyértelműen fogalmazni mindig. Azzal amit te itt összehordasz, nem tudok mit kezdeni. Pl. fogalmam sincs milyen társaimról írsz, vagy milyen gondolkodásmódra utalhatsz. Egy nem „softpower” megoldási javaslatot írtam le, mivel a szankciók illetve a sok duma hatástalanok. Nyilván nem ez lesz a megoldás, az erőszakot én is elítélem de ha lőnek rád, nem kenyérrel kell visszatámadni, mert kiröhögnek.

  9. 5 – Ábel:
    Slampos voltam: “Ha a BRICS tartalékvalutával együtt a világ több mint felében elterjedt dollár, elveszti dominanciáját,”
    Rossz helyen van egy vessző, és hiányzik egy „a” betű:

    “Ha a BRICS tartalékvalutával együtt a világ több mint felében elterjedt, a dollár elveszti dominanciáját,”

  10. 3-as Minato
    Ritkán szoktam hozzá szólni, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni : ezt (az orbitális baromságot írod) : „… de a megnyugtató megoldás csak az lenne, ha a NATO lerohanná Oroszországot és elfoglalná az energiahordozókbam gazdag területeket.”
    Ezt te komolyan gondoltad?!? !
    Tehát egy „védelmi” szervezet lerohan….
    És mi a fasz köze van a nato-nak Ukrajnához?
    !?
    Bocsánat hogy elragadtattam magam, de az „értelmes emberek” fórumán ilyent nem vártam…

  11. 9. Mackómuki, mint többször leírtam, nem támogatom az erőszakos megoldást, illetve a nuklearis armageddon – mint következmény – miatt nyilván ez nem is járható út.
    A NATO védelmi szervezet, ha támadás éri, válszolni fog, a casus belli csak részletkérdés, nem ezen van a fókusz.
    A lényeg az hogy Európa, benne Magyarországgal, hogyan tudná elkerülni hogy a jelenben és a jövőben az Oroszok packázzanak vele, zsarolják. Mivel a „soft megoldások” hatástalanok, erre reagáltam. Hoszabb távon az lenne a megoldás, ha az Oroszokat kihúznák az egyenletből, mivel ahogy látjuk csak a gond van velük, nem tudnak alkalmazkodni a nyugati értékrendhez amit az EU, USA és a világ fejlett része képvisel, ide sorolom magunkat is.

  12. 10. Minato
    A nato-t kellene kihúzni az egyenletből.
    De azt hiszem, hogy ez pusztába kiáltott szó.
    Zsoltnak van igaza a 6-os hsz-ban: „A sajnálatos viszont az, hogy mások is miattatok vannak nagy bajban. A te és társaid “megnyugtató megoldásai ” miatt.”

  13. Tibor bá
    Az Iráni kb. 100 milliárd dollárt kihagyta a felsorolásból. És csodálkozunk, hogy még Irán leül tárgyalni a nyugattal, inkább akadályoznák a köolaj forgalmat a Hormuzi-szorosban. Azzal padlóra küldenék a nyugatot.

  14. „A NATO védelmi szervezet, ha támadás éri, válszolni fog”

    Így igaz! Amikor meg nem fér már a bőrébe, megtámadja saját magát, és egyből válaszcspást is mér, arra akire éppen rá tudja fogni az akciót.

  15. 11,12. Valószínűleg azért mert a jól felfogott érdekük, ezért ülnek le tárgyalni.
    11: ha nem lenne NATO elég rossz világ lenne. Szerinted miért menekültek szinte azonnal a nyugati szövetségekbe a keleti országok a 90-es évek elején? Nyilván azért mert az szovjet/orosz befolyás olyan kellemes volt.
    Nem is értelek titeket, „Te és tásaitok miatt leszünk bajban”, hogy a pékbe lehet kelet felé húzni…

  16. 14 – Minato:
    „Szerinted miért menekültek szinte azonnal a nyugati szövetségekbe a keleti országok a 90-es évek elején?
    Azért mert a rendszerváltó uralkodó osztály kiárusította az országot, feloszlatta a pénznyelő hadsereget, teljesen védtelenné tette az országot. Biztosíték kellett arra, hogy ne támadhassák meg az országot területre éhes (pl.: Románia) szomszédok .

  17. Nekem nem szimpatikus sem a diktatúra, ami likvidálja az embereket, akik különvéleményt fogalmaznak meg, sem a demokráciának álcázott pénzhatalom.

    Végülis lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy ez a kettő kinyírja egymást, és utána valami jobb jöhet, de mégse kívánom ezt a megoldást. Annyi halállal, szenvedéssel fog járni, ami mellett a II. világháború eltörpül majd, attól tartok.

    Óvatosan az ilyen kívánságokkal, akármelyik oldallal szimpatizáltok is!

  18. 15. Tibor ba’ – nem csak magunkra értettem, minden kelet-eu állam elkezdett azonnal kilincselni nyugaton: EU + NATO. Volt népszavazás is. Az uralkodó elit mindenhol ugyan ezt csinálta, mivel nem volt más lehetőség, tőkét kellett behozni.
    Az akkori hadsereg meg egy vicc volt, egy kabaré, már akkor elavult technológiával, miközben az iraki háborúban a tomahawkok GPS vezérléssel kanyarodtak be az utca végén, semmi értelme nem volt megtartani, katonai szempontból sem.
    Senki sem akart – most sem akar – az Orosz érdekszférába tartozni.
    Hogy is mondta Hofi?
    „Jobb ma egy Pershing a házamon, mint holnap egy orosz az anyámon…” – már akkor igaza volt.

  19. 17 Minato

    Hamár idézel akkor legyen pontos! A humorossághoz a szóvicc jelleg is kellett.
    “Jobb ma egy Pershing a házamon, mint holnap egy orosz az anyámon…”
    Helyett :
    “Jobb ma egy Pershing a tanyámon, mint holnap egy orosz az anyámon…”
    A második verzióba az is beéleérthető, hogy az Pesing a saját tulajdonom. Így már tényleg jobb mint, „egy orosz az anyámon”.

  20. Dehát ezt minden alkalommal elmondani ott,ahol értelmileg nem játékos az USA…

    Azért Hunter Biden és a hozzá tartozó körről nem árt olvasni.Például..

    Meg mi köze a NATO-nak ebben a témában.Sorakozzon fel a tagországok határain belül,és csitt.

  21. „Ez az egekbe szökő többlet ismét jól példázza, hogyan lőtte magát lábon a nyugat az orosz energiával szembeni szankciókkal.”

    A lábonlövés egy fájdalmas és kellemetlen dolog és a rehabilitáció jó ideig elhúzódik, de azért viszonylag könnyen túl lehet élni

    És Oroszország micsodán lőtte magát az Ukrajna elleni háborúval? Has, esetleg tüdőlövés?

    Picit egyoldalúra (és russzofilre) sikeredett ez a poszt megint.

    Nincs benne szó a háború költségeiről Oroszország számára. Hogy egyre több nyugati autó és gép áll le az országban, mert nincs hozzá alkatrész. A raktárkészletekből ami van, azt pedig 8 -10 szeres áron lehet megvenni.
    Nincs benne az, hogy kb. 800 ezer orosz hagyta ott hazáját(a háború kezdete óta), ráadásul a tehetősebb és képzett emberek menekülnek a süllyedő orosz honból. Nincs benne, hogy 97%-al zuhant be az orosz autógyártás az egy évvel korábbihoz képest és még sorolhatnám, csak nem akarok regényt írni.

    Az orosz gázzal való zsarolás pedig rövid életű lesz utána pedig jön a nagy koppanás.
    Ami pedig a többlet milliárdokat illeti, minden az utolsó centig rá kell költeni a háborús kiadásokra.

    Ennél is fontosabb kérdés talán, hogy a magyar politika, mely Brüsszel ellen harcol és az oroszokhoz dörgölőzik, ez vajon milyen lövéshez hasonlít?
    Majd talán erről is értekezek egy picit a későbbiekben.

  22. 3:Minato:
    „de a megnyugtató megoldás csak az lenne, ha a NATO lerohanná Oroszországot és elfoglalná az energiahordozókban gazdag területeket.”
    Az ilyen nyugati gondolkodásmód miatt tart itt a világ.

    „de a megnyugtató megoldás csak az lenne, ha a Oroszország lerohanná a NATO országokat és elfoglalná azok területeit”
    Erre persze menne az ajvékolás, hogy kulturálatlan, barbár Oroszok és ilyet csak elborult agyú barmok írnak le.

    Tipikus nyugati (kettős mérce) szemlélet.

    „minden kelet-eu állam elkezdett azonnal kilincselni nyugaton: EU + NATO. Volt népszavazás is. Az uralkodó elit mindenhol ugyan ezt csinálta, mivel nem volt más lehetőség, tőkét kellett behozni.”
    Ami tőkét persze nagylelkűen csupán felebaráti szeretetből, mintegy jótékonykodva a nyugat a rendelkezésünkre bocsátott önös érdek nélkül. Azóta is tele van Bécs magyar cukrászdákkal és mindenben teljesül az egyenlő elbánás elve. Vagy nem ? Továbbá ennek a tőkének az ára véletlen sem az ország kiárusítása, kifosztása volt ami tart a mai napik is. Azóta sem a kifosztásról megy a vita, hanem csak legfeljebb a kifosztó körök összetételéről. Ezen kardcsörték felszínét látjuk mi „jogállamisági eljárás” és egyéb „nem hagyunk az út mellett senkit” lózungok szintjén.

    Ezek után aki meg meri fogalmazni a nyugati berendezkedéssel és viselkedéssel kapcsolatos aggályait az nem Európai. Az csakis bugris bunkó keleti seggnyaló lehet. Mindezt harsogva, kipellengérezve persze az egyenlőség és elfogadás jegyében.

    Ha már Hofi szóba került. Ezzel az egésszel kapcsolatban is volt megjegyzése Taszár, ameriai kontra orosz gázolaj kapcsolatában. (Pusszantás mindenkinek ha jól rémlik).

  23. 20 Gyarmathy

    Amit az orosz alkatrészhiányról írtál az szerintem, csak időleges gond lehet. Nem tudok olyan f@szságot kitalálni amit, ha beütök az aliexpress keresőbe, ne adna több találatot. Kiskínai meg fogja oldani az utángyártást. Kicsit sárga lesz, kicsit savanyú, de elérhető. Mikor nálunk volt hiánygazdaság, akkor is mindent legyártott, becsempészett valaki. Nekem volt egy „nyugati autóm” fiatalkoromban. Fiat 500. Három hónap kellett a koccanás után, de lett hozzá lámpa. Ki is tudtam fizetni. Nézz csak kedvtelésből, pár indiai „how to repair” videót. Én műszaki szemmel csodálom ezeket az ezerrel dolgozó cigányokat, ahogy a semmiből az utcán dolgozva, valamit alkotnak. Bennünk már sajnos, nincs meg ez az akarat, és tudás. Meg fognak enni reggelire!

  24. 21 berko, többiek: Jót mosolygok magban, ha ezt így leírom hogy – el kéne foglalni Oroszország nyugati régióit – micsoda szentségtörés, kétszinűség, meg miegyéb. Ha Putyin meg a sleppje mondogatja hogy Berlinig kell menni, meg lerohanni még egy pár EU államot – az OK? 🙂
    Persze, a nyugati gondolkodásmódba ez nehezen fér bele de kimodva, leírva egyből pikírt.l és ugrotok rá.

  25. 22. Technomuzsik,

    Több millió nyugati gyártmányú autó futkározik (még) az orosz utakon, nyílván több száz típus. De a gyártósorok, erőgépek, kisgépek, épületgépészeti cuccok etc etc…

    Szerintem kizárt dolog, hogy Kína majd legyártja a sokszázezer féle alkatrészt.

    Inkább a csempészet virágzik fel, (no meg a barkács, bár a mai autóknál, gépeknél ez már nem olyan egyszerű) de annak meglesz a sokszoros felára.

  26. 23: Minato:
    Személy szerint a kettős mércére ugrok és a csúsztatásokra.
    Fő érvként emlegetitek, hogy megtámadott Oroszország egy független államot micsoda gonoszság – mintha az USA nem ezt tette volna a közelmúltban több esetben is … igaz ha a Nyugat teszi akkor az nem gonoszság, így embargó sem kell – miközben te magad egy független állam megtámadását/elfoglalását látod megoldásnak a nyugati világ önnön gerjesztett energiaválságára.
    Mindezt a nyugati kultúra elfogadó szellemében.

  27. 24. Gyarmathy

    Nem vagy tisztában, hogy Oo. mennyi és milyen típusú erőgépet gyárt. A paletta teljes területét lefedik. Anglia csak álmodik, hogy annyi és olyan erőgépipara legyen mint Oo.-nak. Az, hogy nem csilivili komputerizált cuccok, kit érdekel. Nem ez a lényegük, hanem hogy A-ból B-be mozgassanak nagy tömegű anyagot.
    Volt vagy 15 éve a NAtGEO-n egy 1.5 órás dokumentum film, amikor USA filmesek JEEP terepjárókkal KAMAZ kamionok mellé szegődtek élvíz idején amikor azok áruval töltöttek fel egy szibériai nagyváros készletét, a befagyott folyón közlekedve, -30-50 fokban. Eleinte amikor indultak az orosz sofőrök csóválták a fejüket a cuccok láttán, és mondták, hogy jobb ha velük mennek a kabinban a filmesek. Na de nem fogadtak szót. Aztán kb. 3 nap alatt az öt JEEP-et az út szélén kellett hagyni, valamennyi tacsra ment, míg a Kamzban Iván trikóra vetközve, középen szamovárral a kezében vodkával vígan el volt. USAnkáék csak hülledeztek, hogy szabad inni vezetés közben?
    Szóval ennyit a nagy nyugati technológiáról. Nem mellékesen az a sok szar ami bele van építve az autókba, nem hogy könnyíti, nehezeiti a vezetést. Ha rajtam múlna a kétéves autómban csak a klímát, ülésfűtést és a tolatóradart hagynám meg. A többi teljesen fölösleges. Csipog, vinnyog és cseszteti az embert. Már nyugodtan vezetni sem lehet.
    Kérdem én, ha az orosz nem rakja bele ezt a sok fost a „modern” autójába, akkor mi baja lesz?
    Meg az EURO 3-4-5-6-7-8-9 szabványt segítő kütyüket. Ki a francot érdekel ott a nagy Oo.-ban, hogy mekkora a kibocsátás. Van hely bőven.

  28. 15. Tibor bá’
    Tökéletes és rövid megfogalmazása a helyzetnek.
    Annyival egészíteném ki, hogy a népszavazás meg volt buherálva. Az érvényességi küszöböt – kivételesen – az országgyűlés levitte a választásra jogosultak 50 1%-áról, talán a szavazásra jogosultak 1/3-ára. Így is csak éppen meglett az érvényesség (ha marad az eredti törvényi szabályozás, nem előttünk volna a NATO tagjai). Tény, hogy a szavazók többsége igennel szavazott (beleértve jómagamat is, de tisztán abból az okból amit Te is felvetettél). Románia ennél durvább volt, ott konkrétan este 7 órakor urnazáráskor a választásra jogosultak 1/3-a vett részt, holott 50 1% kellett volna. Erre tekintettek meghosszabbították (kivételesen, és demokratikusan, nyugati támogatással) este 9-ig a szavazást. És láss csodát, két óra alatt elment 55% szavazni. na ez az amit nyugati demokráciának hívnak. Csak az eszi meg, akinek nincs elég sütnivalója. Pont mint az Ír EU-s alkotmány szavazást. Addig szavaztatták nyomorultakat, amíg azt nem mondták, hogy igen.

  29. Bendegúz,

    A kamaz-ból elég messzemenő következtetéseket vontál le. 🙂

    A világ nyugati fele inkább utakat épít, minthogy az igénytelen teherautókkal szállítson úttalan utakon, folyókon, sártengeren keresztül.

    Egyébként vezettem anno ZIL-t, UAz-t, zsigulit, meg szereltem is azokat a szarokat épp eleget. Szép volt, jó volt – főleg mert fiatal voltam – de tudom értékelni a kifinomult, megbízható nyugati gépeket. Sz@r ügy lenne visszaülni az előbb említett technikai színvonalba.

    Persze az oroszok majd megoldják vamilyen szinten az életüket. Végülis az 1960-70 – es években is éltek valahogy.

  30. 27. Bendegúz,

    Tudtommal az EU és a NATO támogatottság máig erős a magyar társadalomban. (A románnal kapcsolatban nem vagyok képben, de szinte biztos, hogy a többség ott is a Nyugatot és az EU-t akarja).
    Persze lehet vitatni, meg fikázni ezeket a szavazásokat.

    Erről jut eszembe a cucializmusban tartott népi demokratikus szavazás. Ott kötelező volt a részvétel általában az egyetlen jelöltre. Az volt az igazi ‘sikeres választás’. Ott aztán nem volt kérdés a befutó, no meg a megfelelő részvételi arány sem.

  31. 28. Gyarmathy
    Figyú!
    Vettem 2 éve egy szemiterepjárót. Tudod, nem olyan városi szerpejárót, hanem keményebbet (legalábbis azt hirdették róla), mert elég sokat járok olyan helyen ahová kellene a tudás.
    Valahányszor vittem időszakos szervízre cserélni kellett a kormányművet. Szerencse, hogy garanciális (több száz ezer Ft-ba kerül egy ilyen fos!). A szervizesek már fogják a fejüket amikor megyek. Poénkodnak, hogy már meg van rendelve a kormánymű, aztán lefagy a mosoly a szájukról!
    És ezt nevezed nyugati csúcs kifinomult cuccnak. Szart sem ér. Jövőre, még mielőtt lejár a gari, eladom!!!
    Veszek egy 20 évvel ezelőtti nyugati/japo cuccot, az még autó vagy egy 2-3 éves LADA NIVA-t. Ezek még autók!
    Amit most gyártanak nyugaton egy rakás szar. Pár év relatív biztonságos közlekedés és utána kuka.

  32. 29. Gyarmathy
    Kedves fórumtárs. Az hogy mi volt a ciculizmusban, nem kellene nekünk a demokráciában mértékadónak lennie.
    Ha akkor is csaltak hazudtak, az nem jogosítja fel jelen rendszert erre. Főleg nem igazolja csalását.
    Románia 1000%-osan nyugat barát, mert tudja, hogy az Orosz kicsavarja a nyakát, ha a kezei közé kerül.. Lesz vagy három négy részre szedett országuk. Érthető a rajnogásuk.
    Lehet, hogy még Mo. is nyugat párti, de ha az EU ezt így folytatja, akkor jövőre már nem lesz az.

  33. 30. Bendegúz

    Nyugaton is van szar, ez kétségtelen.

    Meg aztán a megfelelő igénybevételhez a megfelelő eszközt kell venni, különben hamar tönkremegy a cucc.

    „Veszek egy 20 évvel ezelőtti nyugati/japo cuccot…”

    No látod, tudod te, hogy merre felé kell tekintgetni. 🙂

    A lada níva fapados, komoly terepen csalódást fog okozni és terepen rengeteget fogyaszt, ami az ársapka után fájni fog.

  34. 31. Bendegúz,

    „Az hogy mi volt a ciculizmusban, nem kellene nekünk a demokráciában mértékadónak lennie.”

    Persze persze, ezért is elég érthetetlen számomra ez az orosz seggnyalás részetekről. Merthogy arrafelé még mindig úgy mennek a dolgok, mint anno.. és nem csak a szavazások terén.

    „de ha az EU ezt így folytatja, akkor jövőre már nem lesz az.”

    Hmm.. hogy folytatja? Nem kínálja fel tálcán Ukrajnát az oroszoknak egy kis gázért cserébe? Vagy nem táplálja a NER-t tovább az EU adófizetők pénzéből?

    NEm nézel te egy kicsit sok orbán tévét? 🙂

  35. Nem értem a problémát, miért nem tartják a pénzüket rubelben egy orosz bankban? A török megtakarítókat is meg lehet kérdezni mennyire megbízható egy illiberális rendszer….

  36. 33. Gyarmathy
    Évente kb. max. 100 órát tévézek, ezt az időt is valamire való európai filmek teszik ki. Híradót nem nézek, meg mást sem. Nyugati szajha tv.-t sem.
    Nem az ukrán a baj, az minket nem érint, hanem az, hogy ránk akarja erőltetni a sok feketét (idegen kultúrát), meg az egyéb ökörségeiket. mint pl. az oviban beteg 40 feletti nőnek öltözött férfiak (szerinted ez normális???) reklámozzák magukat mind, DRÁGKVIN! És ha ne add isten ellent mondasz akkor jön az angol SS-nek megfelelő gyermekjogvédő bagázs és elveszik a gyerekedet, mert veszélyezteted az egészséges lelki fejlődését. Majd kiadják gebinbe őket egy meleg házaspárnak (ahogy szegény román család járt Norvégiában, mert arra merte tanítani gyerekeit, hogy van isten és imádkoztak). Na ebből nem kérünk! Soha!
    Inkább legyen vékonyabb a vaj a száraz kenyéren, mint az állam közreműködésével megrontsák gyermekeinket!!!
    Na ennek feküdtünk útjába, ezért pattognak a sátánisták és nem adják az egyébként jogosan járó pénzeket.
    De nem baj. Ha így megy az EU-nak nem sok van hátra.
    Apropó, valamiért az angolok is kiléptek.

  37. 33 – Gyarmathy:
    Egy vita fórumon természetszerűen mindenki saját meggyőződését terjeszti, amiknek alátámasztására különböző adatokat közöl. Te vagy az egyetlen, aki olyan közleményekkel is él, mint például „érthetetlen számomra ez az orosz seggnyalás részetekről.” Mi a véleményed, rávehető vagy arra, hogy ezeket a jövőben elhagyd?

  38. Lehet, hogy megint kivul vagyok a témàn.
    Dollàr vagy euros.?
    Szerintem mind a ketto hatalmas inflàcion megy keresztul.

    Nekem még van rengeteg egymilliard pengos bankjegyem a nagypapàmtol, nyomtatva 1946 màrciusban.
    1946 Juliusàban jott a forint.

    Torokorszàgban ma az inflàcio 110%-os
    Ez vàr rànk?

  39. 36: Bendegúz:
    „Apropó, valamiért az angolok is kiléptek.”
    – Sokan, elég sokan szívják is a fogukat emiatt…

    Szerinted, ha az EU-nak nem sok van hátra, akkor Magyarországnak mennyi esélye lesz?
    Komolyan érdekel a véleményed, mert abból talán le lehet majd szűrni, hogy vágyálmokat kergetsz, indulatot vezetsz le, vagy tényleg komolyan hiszed, amit mondasz?

    A norvég eset valóban vérlázító, de ez nem általános, a magyar média pedig évek óta felkap minden ilyen „szenzációt”, „mint gyöngytyúk a taknyot”. Ugyanilyen marhaság a Biden kezet fog a nem létező emberrel, amikor tudakolja, hogy merre hagyja el a színpadot. Azóta is hivatkoznak rá, s rengetegen hiszik, hogy tényleg így volt. A bicós esése sokkal jobb alakítás, érdekes, azt mégsem tolták úgy… 🙂

    OK. A néger popsit nem kedveled, s Allahtól az Isten mentsen meg, értem.
    De mi a helyzet a kis sárga, ferdeszeműekkel?
    Szerinted az rendjén van, hogy a Kormány pénzért beengedi a kínaiakat (letelepedési kötvény, Fudan)? Ez nem jelent számodra semmilyen kockázatot, nem vált ki felháborodást? Itt nem véled felfedezni a kettős mércét? És, ha Simon mondja?! 🙂

    Még egy utolsó kérdés, ha megengeded:
    Olvastad valaha az EU alapokmányait? Esetleg, amikor a népszavazás volt? Feltételezem szavaztál anno…
    Csípem, amikor valaki tudja, hogy mi az, ami neki (nekünk?) jár!
    Tudod, hogy van a viccben! Hát Gazsi, igazad van. Járni jár, de nem jut! 🙂

    —————————————–
    27-ben írod:
    „Már nyugodtan vezetni sem lehet.
    Kérdem én, ha az orosz nem rakja bele ezt a sok fost a “modern” autójába, akkor mi baja lesz?
    Meg az EURO 3-4-5-6-7-8-9 szabványt segítő kütyüket. Ki a francot érdekel ott a nagy Oo.-ban, hogy mekkora a kibocsátás. Van hely bőven.”
    – Az a sok felesleges légzsák például, mi?! Őrület! A tiédhez hasonló gondolkodás szüli az olyan intézkedéseket, mint a természetvédelmi területek szabad fakitermelését! Mert ezzel megoldódik az energiaválság. Eszméletlen! Megáll az értelem, legalább is az enyém…

  40. 3: Minato:
    Én régóta pont attól tartok, hogy ez a végső cél!
    Elérhetőnek érzik…
    Szándékosan feszítik a húrt, érdekük, hogy kirobbantsák a III.vh-t, s nyilvánvaló, hogy van a tarsolyukban valami plusz, mert annyira nem lehetnek hülyék, hogy csak vaktába lövöldözzenek. Az ukrán front hamarosan kevés lesz, de ott van még Tajvan, Irán (Izraellel karöltve) , s Pufi birodalma is. Ki tudja hol feszülhet még túl a húr, s hány tűzfészket akarnak/képesek még gyújtani?

  41. Zsolt, Jövőnk, Mackómuki, Bendegúz +1

  42. Akkor mondjuk a plusszosok vagy felőlem bárki, fejtse ki álláspontját erről a bölcs és előrelátó, persze nyilván kényszer is szülte megoldásról:
    https://index.hu/kulfold/2022/08/05/haboru-ukrajna-oroszorszag-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-kijev-moszkva/annyira-egetik-a-gazt-az-oroszok-hogy-finnorszagbol-is-latszik/
    – Ezért pusztul ki az emberiség! Megérdemli…

    S van ennek még magyar vonatkozása is, ha nem akarunk mindenáron a feneketlen narancs fertájából szemlélni mindent:
    https://www.klubradio.hu/hirek/a-kornyeken-mindenki-sokkal-olcsobban-kapja-az-orosz-gazt-mint-magyarorszag-126398

  43. Akkor mondjuk a plusszosok vagy felőlem bárki, fejtse ki álláspontját erről a bölcs és előrelátó, persze nyilván kényszer is szülte megoldásról:
    /https://index.hu/kulfold/2022/08/05/haboru-ukrajna-oroszorszag-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-kijev-moszkva/annyira-egetik-a-gazt-az-oroszok-hogy-finnorszagbol-is-latszik/
    – Ezért pusztul ki az emberiség! Megérdemli…

    S van ennek még magyar vonatkozása is, ha nem akarunk mindenáron a feneketlen narancs fertájából szemlélni mindent:
    /https://www.klubradio.hu/hirek/a-kornyeken-mindenki-sokkal-olcsobban-kapja-az-orosz-gazt-mint-magyarorszag-126398

    /https://telex.hu/belfold/2022/08/04/veszelyhelyzet-tuzifa-erdo-kitermeles-megkonnyites-kormanyrendelet
    – Jó válaszok, jó időben! 🙂
    Úgy csinálnak, mintha a fennálló problémák 1-2 év távlatában automatikusan megoldódnának… Tényleg?

  44. 37. Tibor bá,

    Igyekszem és elnézést kérek, ha megbántottam valakit. Kicsit provokatív beszólás volt, (szoktam ilyet csinálni) hogy lássam a reakciókat.

    36. Bendegúz,

    „Apropó, valamiért az angolok is kiléptek.”

    Ha csúnya akarnék lenni, azt mondanám, itt is a kelleténél egy picit több volt a ‘Bendegúz’. 🙂
    Bedőltek az EU ellenes propagandának, aminek jó része szimpla hazugság volt.

    Minden itt élő ember átlagosan 5 vagy 6 ezer fontot veszített a kilépéssel, miközben előnye meg semmi. Azóta széthullóban van az is, ami még Britanniából megmaradt. Skócia azóta masszívan el akar szakadni és visszalépni az EU-ba. Az ír-északír témában meg ketyeg az időzített bomba.

    Szóval nem volt egy jó ötlet.
    (Csak zárójelben, de lehet vastagon szedetten kellene: Putyinnak nagy melója és sok pénze volt a kilépési kampány támogatásában. Célja, hogy aláássa Európa egységét és gyengítse az egységes Európát).
    Mi nem nagyon nyertünk vele, az biztos, sőt…

    Most Orbán Putyin fő trollja az EU-n belül. Ti még többet fogtok vele veszíteni még akkor is, ha Orbán nem tudja kivezetni az országot az EU-ból.

    Nemhogy vékonyabb lesz a vaj a kenyéren, hanem sokaknak kenyér sem lesz, meg fűtés sem. Dízelből az ország stratégiai tartalékát égetitek már, pedig (Gulyás Gergely maga mondta) nem lehet tudni, meddig megy a csövön az orosz olaj.
    Olcsó orosz gáz helyett meg ki kell vágni a magyar erdőket.

    Ezt hozta az EU ellenes harc és orosz barátság. És ha kikerül az ország az EU-ból, no akkor lesz csak az igazi nemulass.

  45. 44. „Ezért pusztul ki az emberiség! Megérdemli ”
    Milyen gonosz ez a Putyin, megtámadja a testvérszomszédját, és még arra is képes, hogy elégesse a nekünk járó gázt és még az üveggyöngyeink sem kellenek neki. Felháborító. 🙂
    A pökhendi európai felsőbbrendűség nem változott semmit.
    Ahogy az I vh. során a gyarmati pozíció, most meg a világ pénzügyi uralása a tét.
    Több 100 év idejük volt a módszereik kidolgozására, hogy kell lealjasítani annyira egy népet, hogy az kénytelen legyen megtámadni a szomszédját. Majd magas lovon ülve moralizálni eme szemétség láttán, pénzt, fegyvert küldeni a békétlenség fenntartására. Dehát a nyugat csupán a helyes útra szeretné megtéríteni ezeket a „barbárokat” 🙂 (előbb-utóbb ugyanarra a szintre kerül, de lehet, már ott is van)
    A történelem ismétli önmagát, Francisco Pizarro kvalitású emberek mentek kereszttel megtámogatva az újvilágba, vagy ha más nem adódott, egy Lenint küldtek több millió birodalmi márkával kistafirozva külön vonatszerelvénnyel. Ezeknél a demokráciaexport módszereknél csak az ópiumháború volt aljasabb.

  46. 46: László:
    A végeredmény a lényeg!
    Emberek halnak meg, szenvednek, mert egyesek tudni vélik, hogy nekik igazuk és joguk van. Nem tartod ironikusnak, hogy miközben az utolsó energiarabszolga cseppek szó szerint odavesznek, mert eltékozolják őket (természetesen közös felelősséggel), addig egyszerű és ártatlan emberek fognak nem szükségszerűen elveszni (oroszok is, európaiak is, amerikaiak is, lehet, hogy Te is!)? Mi ez, ha nem az emberiség önmaga felett mondott végítélete?! És Te csak odáig jutsz a karosszékedben, pallérozva elmédet, hogy szerinted kinek van igaza, meg milyen a mindenki által köztudottan képmutató demokrácia-export… Tipikus és egyben szörnyű!

    Dajtás:
    Ha van Isten, miért nem némítja el az utolsó napokban sem az ostoba propagandistákat? 🙂

  47. Re:47 Csongor
    Mert ez nem a menny, hanem az árnyékvilág.
    Itt mindent lehet, csak nem szabad, avagy a fejlődés katalizátora maga a sűrű élet.
    Ahhoz hogy jó döntést hozzál, meg kell tapasztalnod és ismerned kell a rosszat.

  48. 48: Dajtás:
    Köszi! Akkor most várhatóan elég sokan, nagyon gyorsan és erőteljesen fogunk fejlődni a „sűrű életben”… 🙂

  49. 47.
    A nyugat elit súlytalan percemberkéi, politikusai már eljutottak oda, hogy nem vállalnak felelősséget semmiért, inkább a mesterséges algoritmusokra bízzák magukat, nemcsak a piaci trendek területén. Még azt is megkockáztatom, hogy a nagy újraindítást előmozdítva hagyják elvégeztetni a piszkos munkát az oroszokkal meg a kínaiakkal.
    https://www.bitchute.com/video/kXsQL6qDt9KJ/?fbclid=IwAR0weBRvX2O3y2Pty1k8MO2rUvNKRVr_6KFojnOh1UWPGDEt3SNIE02-YjA

  50. 50: László:
    Köszönöm! Korábban ecseteltem, hogy ebben a formban a saját magunk áldozatai vagyunk. Pénzügyi befektetési alapok, amelyek emberi életeket tesznek tönkre, azért, hogy akár ugyanezeknek az embereknek, mint befektetőknek a lehető legnagyobb hasznot hozhassák. Ott is ugyanígy igaz, hogy nem kell már hozzá egy nagyhatlmú ember, aki döntéseket hoz, tárgyal. A rendszer kiépült, mindenki, aki belefektet, működtetőjévé válik, s a végeredmény…

    Ez a megközelítés egyébként rendkívül érdekes, s felhívja a figyelmet arra is, hogy hamarosan nem leszünk urai a helyzetnek, az általunk létrehozott rendszerek úgy is ellenünk fordulhatnak, hogy valójában csak követik az utasításokat, amellyel minket szolgálnának. Ahogy a dolgok állnak, idővel senki sem lesz, aki megállítsa, s tényleg egymásnak fogunk esni emiatt is.

  51. 46. – 5O. László

    +1

    „Az Aladdin által szolgáltatott adatok alapján többek között megszervezték 18 görög bank négy nagybankba történő egyesülését és a központi bank rossz hiteljeinek felszámolását.”

    Görög gazdasági Memorandum: 296 milliárd eurós külső adóssággal léptünk be, 400 milliárd eurós külső adóssággal távozunk és a hitelezők markában marad egy „eladott” Görögország egészen 2115-ig!

    A Totális katasztrófa a második világháború után – 14 000 öngyilkosság

    Görögország „zöld utat” kap a fokozott felügyelet alóli kilépéshez
    amint azt az eurócsoport bejelentette a 400 milliárd eurót megközelítő külső adóssággal.
    De nem csak ez a kérdés: A 2016-os törvény 99 évre szóló bevételi felosztásra vonatkozó rendelkezése alapján 2115-ben fejeződik be az ország ókori műemlékek, ingatlanok hasznosításából.
    Repülőterek, kikötők, turisztikai létesitmények, autópályák mellett több jelentős közüzemi szolgáltató is szerepel, úgy mint ivóvízellátásért és csatornázásért felelős vízszolgáltatók s.t.b.

    Más szóval, elméletileg „a memorandumoknak vége”, gyakorlatilag a következményeik még vagy 93 évig tartanak, és nem csak az országot, hanem magát a nemzetet is aláássák!

    2009-ben a külső adósság a GDP 126,8%-a volt, ami akkor 298 milliárd eurónak felelt meg, 2022-ben pedig a 400 milliárd eurót is megközelítő külső adóssággal búcsúzunk!

    Persze túl a számokon, léteztek emberek, akik elpusztultak a Memorandumok miatt, és nem felejtjük el: legalább 14 ezren haltak meg öngyilkosság következtében és további milliók tönkrementek anyagilag és mentálisan…
    /www.pronews.gr/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük