(3913) Nukleáris támadás

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

WSWS

A New York City Vészhelyzet Menedzsment Osztály közszolgálati közleményt adott ki a  nukleáris támadásról

WSWS

89. Útban a 90. felé

A New Yorki vezetés közszolgálati közleményt tett közzé, amelyben tanácsot ad a lakosoknak, mit tegyenek nukleáris támadás esetén. Hihetetlen módon a videó így kezdődik: „Tehát atomtámadás történt. Ne kérdezd, hogyan és miért. Csak tudd, hogy bejött a végső fegyver.” Aztán jön a tanács: 1) Menj be a házba; 2) Maradj bent, maradj távol az ablakoktól, és zuhanyozz le, ha radioaktív hulladéknak voltál kitéve; 3) Maradj a házban.

Gondolj csak bele, hány életet menthetett volna meg, ha Hirosima és Nagaszaki népe megtette volna ezeket a lépéseket! A videót készítő fantaszták nem említik, hogy egy hidrogénbomba-csapás másodperceken belül lángoló törmelékké változtatná New York városának nagy részét. Emberek tízezrei azonnal elpárolognának. A New York-i lakosok legalább 80 százaléka az atomcsapás után perceken belül meghalna. Az összes közszolgáltatás működésképtelenné válna. A legtöbben, akik túlélték a robbanást, néhány napon belül meghaltak. New York City és környéke évtizedekig lakhatatlan lenne.

A pusztulás mértéke leírhatatlan. „Cár Bomba” – egy hidrogénbomba, amelyet a Szovjetunió robbantott fel egy nukleáris kísérletben 60 évvel ezelőtt – 100 kilométeres körzetben okozott pusztítást. Egy New York City elleni támadás csak része lenne a világméretű nukleáris adok-kapoknak.

A Louisiana State University számítógépes szimulációit használó új tanulmány szerint egy nukleáris háború globális jégkorszakot eredményezne, ami az élet kihalásához vezetne a bolygón. Még a káprázatos tanácsnál is rosszabb a kijelentés: „Ne kérdezd, hogyan és miért.” De pontosan ezeket a kérdéseket kell feltenni, ha meg akarunk állítani egy katasztrófát. A tömör válasz a „miért?” az, hogy Washington vakmerő politikája indította el az atomháborút. A közszolgálati üzenet nyilvánosságra hozatala csak azt jelentheti, hogy a NYC tisztviselői a Washingtontól kapott információk alapján úgy vélik, hogy egy atomháború most már egyértelmű, sőt közvetlen veszélyt jelent.

Ahelyett, hogy visszahúzódna a szakadék széléről, Biden eszkalálja az Oroszország elleni vakmerő háborút. A közszolgálati bejelentés összhangban van az amerikai kormány és a média közelmúltbeli erőfeszítéseivel, amelyek célja egy nukleáris háború következményeinek kicsinyítése és túlélhető eseményként való megjelenítése.

Az 1962-es kubai rakétaválságról nemrég megjelent könyvében Serhi Plokhy történész azt írja, hogy számos baklövés és téves számítás ellenére sikerült elkerülni a nukleáris háborút, mert az amerikai és a szovjet vezetők felismerték a katasztrofális következményeket. Ezt írja: Kennedy, Hruscsov, a világ vezetőinek generációja és országaik polgárai a hirosimai és nagaszaki atombombázás árnyékában értek nagykorúvá… Ez a generáció nagyon is tisztában volt azzal, hogy az atombombák és különösen a hidrogénbombák milyen pusztítást végezhetnek országaikon és az emberiség egészén. A két vezető minden lépését az atomfegyverek bevetésétől való félelmük diktálta.

Aligha kétséges, hogy ma a világ vezetői készek felelőtlenebb hozzáállásra a nukleáris fegyverekkel és az atomháborúval kapcsolatban, mint Kennedy és Hruscsov 1962-ben. Ez igaz. De a meggondolatlanság nem pusztán a vezetők pszichológiai problémája. Az intenzív kapitalista válság körülményei – amely azt az érzést kelti a vezetőkben, hogy a kétségbeesett intézkedések szükségesek és elkerülhetetlenek – olyan tetteket eredményeznek, amelyeket „normális időkben” mint „őrültséget eleve elutasítanának.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29 gondolat erről: „(3913) Nukleáris támadás

  1. Érdemes ezt a posztot is a helyén kezelni. Nyilván nem annak szól aki elpárolgott vagy megsült. Annak szól aki kisebb nagyobb sérülésekkel, de túlélte az atomrobbanást, vagy épp útban van a bomba és még nem ért oda. Azért kell bemenni és bent maradni, mert a lökéshullám miatt bent jobban védve vagy. Utána pedig a radioaktív kihullás miatt kell legalább 48 órát bent maradni.
    A 60-as években sokkal durvább ilyen kampányok, felvilágosító videók, anyagok mentek arrafelé a médiában, iskolákban, TV-ben, ez kb. semmi azokhoz képest.
    USA nyilván nem fogja hagyni hogy az Oroszok azt tegyenek amit akarnak a teljes világ, az ENSZ által 30 éve elfogadott, szuverén államban amit akarnak. Afganisztánban se hagyták. Hiteltelenné, gyengévé válnának, ami nagyobb rossz mint az eszkaláció. Ez nem tudom miért nem egyértelmű a poszternek.

  2. Ha robban a bomba akkor ablak ajtó kinyit, és szépen fedezékbe kell vonulni.
    Télen nem lesz üveges, aki befoltozza a több tízezer lakás/ház ablakát…

  3. Fiúk!
    Félreértettétek a posztot. Védekezés a hidrogénbombával szemben egy vicc. Nem lehet. A 60-as évek „közkedvelt” vicce: Mit kell tenni egy atomtámadás esetén. Magadra húzol egy fehér lepedőt és kikúszol a legközelebbi temetőbe.

  4. Tibor ba’, annyira nem vicc. Tételezzük fel, hogy Bp. kap egyet. Nyilván akik ott laknak kampó, de pont nálad Pilisborzasztón csak az ablakok törnek be, vagy egy két cserepet lekap a légnyomás, neadj istwn felgyullad a hősugárzástól egy pár szalmabála. Na, nálad pont hogy ha bent vagy, ezekből nem kapsz. Sőt. Ha bent is maradsz, akkor eh, esetleges DNY-i áramlás okozta radioaktív kihullásból kapsz, ami miatt indokolt a hosszan tartó bentlét, elszigeteltség.

  5. 5. Minato
    „”Tételezzük fel, hogy Bp. kap egyet.”” — Kötöd az ebet
    a karóhoz. — Itt és most kizárólag csak arról van szó,
    hogy ez az amerikai tájékoztatás mennyire a vicc
    kategóriájába tartozik. — Jellemző a gondolkodásukra,
    az fel sem merül bennük, ( ahogy benned sem, ) létezhet
    egy józanabb szcenárió.— Sajnos Biden környezetében
    talán nem is létezik józan gondolkodású ember. — Nem
    hajlandók észrevenni, hogy már mennyire feszes a húr.
    Azt most nyugodtan félreteheted, hogy melyiknek van
    igaza ebben a háborúban. Tibor bá’ posztja a helyzet
    komikumát vázolja és nem viccelődik.

  6. 5 – Minato:
    Ha az atomot a parlamentre dobják akkor itt Borosjenőn látunk egy nagy villanást. Megbeszélés szerint mi azonnal az ágy alá bújunk, elkerülve így a lefejezést a kirobbant ablaküveg által. A légnyomás kb 30 mp múlva ér ide. Ez elég idő ahhoz, hogy akár a konyhából is beérjünk az ágy alá. A légnyomás után jön a szívó hatás. Ezt is ki kell várni. Ok, túléltük, kijöhetünk az ágy alól. Mindenütt törmelék. És most várható a fallout (kihullás). Ezt hogy ússzuk meg? Sehogy. Néhány hét szenvedés és meghalunk. Nem járunk jobban, ha a robbanás elvisz minket is?

  7. 7, Tibor bá”

    A rendszerváltozás előtti nagy polgárvédelmi gyakorlatokon ezt a nukleáris csapást jól lemodellezték.
    A lakosságnak nagy része megmaradt volna, úgy hogy pár hónap múlva egymást ölték volna meg ennivalóért, gyógyszerért, vérkészletekért, ruháért, vízért, működőképes járművekért…szörnyű halállal lakoltak volna az életben maradottak.

    Most se lenne másképp…nincs itt erre forgatókönyv. Bezzeg a finn, svéd, svájci, orosz vészhelyzeti tervek ismeretesek a honi lakosság előtt…

    Tervezem, hogy augusztusban meglátogatom a kunmadarasi szovjet repülőteret és a múzeumot.

  8. Tisztelt Tibor bá’!

    Nem lehetnénk kicsit optimistábbak? Azaz nem lesz a jövőben semmilyen atomtámadás.
    Végülis az ominózus „Fultoni beszéd” óta mindig ezzel riogatták a népeket, mégis mindig csak ijesztegetés maradt. Talán most is így marad. Ugyanis a hatalomnak csak a „félelem szinten tartása kell”, ezt már láthattuk az eltelt sok évtized alatt. Jelenleg „újratöltik” ezt a félelemszintet. Talán megakadályozható a „nagy háború”, ugyanis az elitnek „munkáskezek” kellenek, tehát nem érdek a globális pusztulás. Ugyanis ha elit egy atomháborút túl is élne atombiztos bunkerekben minden „földi jóval” felszerelkezve, akkor is kijönnének mondjuk 30 év múlva és ha lakhatatlan állapotokra jönnének ki, akkor már nekik sem lenne jó. Ugyanis egy komoly atomháború nem azt jelentené, hogy 8 milliárd helyett leszünk majd 500 millióan (akiket könnyebb élelmezni és vígan szolgálnák az elitet) egy normális ökoszisztéma mellett hanem azt is, hogy jelenti, hogy az 500 millió túlélő (eldugott helyeken túlélhetik) 90%-a esetleg már nem is lesz alkalmas termelő munkára, így az elit számára „használhatatlan lesz”, de itt a lényeg emellett az is, hogy nem is maradna normális ökoszisztéma, tehát ezt is számításba véve az elit a „munkáskezet” és a számára is élhető bolygót bukná el…… Magyarul az elit is veszítene.

  9. „New York City és környéke évtizedekig lakhatatlan lenne.”

    Hirosima és Nagaszaki és környékük nem lett lakhatatlan évtizedekre… Volt egy komoly népesség csökkenés, de nem nullázódott a népesség, és kb 10 évvel később már mindkét város népessége meghaladta az atombomba előtti populáció nagyságát.

  10. Tisztelt Mindenki!

    Nemrég hozzászóltam, de nem jelenik meg. (Bocsánat! Már látom, megjelent amit írtam).Talán ki lettem moderálva (mégsem…), pedig semmi sértőt nem írtam. Nem tudom. Csak azt írtam le, hogy lehetünk optimisták is, amit lehet cáfolni természetesen. Az optimizmust arra alapozom, hogy a „Fultoni beszéd” óta is akár lehetnénk befordult depressziósak, várva az atombombát ami azóta sem jött. Azt írtam, hogy a hatalomnak valamiért a globális félelemkeltés a célja mert talán így jobban lehet uralkodni a tömegeken. Ezzel lehet egyetérteni, de természetesen cáfolni is. Én csak azt írtam, hogy az elitnek nem éri meg az atomháború mert ők túlélnék atombiztos high-tech bunkerekben „minden földi jóval” ellátva, de ha mondjuk 30 év múlva kijönnének, akkor szükségük lenne normális ökoszisztémára. Egy atomháború után nagy valószínüséggel ez nem lenne meg. Pár elszigetelt helyen lenne mondjuk 500 millió túlélő (a Föld lakossága lecsökkenne a 8 milliárdról) és talán ha az elit célja a népességcsökkentés lenne, akkor ezt így meg is valósíthatnák, de az ökoszisztéma így is élhetetlen maradna az elit számára is és a vegetáló élet egyrészt nekik sem cél mert ők a luxushoz vannak hozzászokva, de a megmaradó 500 milliós emberiség nagyrésze munkaképtelen lenne, akik szintén vegetálnak, így az elit számára nem lennének hatékonyak. Magyarul az elit luxusát képtelenek lennének megtermelni egy rossz ökoszisztémával rendelkező bolygón. Lehet ezt cáfolni, de az tény, hogy a hidegháború kezdete óta („Fultoni beszéd”) nem vetették be az atomfegyvert, de rengetegszer riogatták vele az embereket. Nem csak most, hanem a kubai rakétaválság idején is például vagy akár az 1950-es években.

  11. Bocsánatot kérek a szerkesztőktől! Nem lettem kimoderálva, megjelent minden amit írtam. Köszönöm! Technikai problémám adódott……………..
    Szóval kérdés, hogy hogyan maradhatunk optimisták ebben a „nehéz légkörben”…..
    Ez hatalmas kérdés.

  12. 12 – Dezsőke:

    Hogy optimista vagy illetve pesszimista az nem a körülményektől függ, hanem az egyéniségedől.

  13. 9, 11 – Dezső, Dezsőke

    Én tudok a számodra szolgálni némi jó hírrel is.

    Az elit egy igazán erős csoportja, amely igazából a legnagyobb tudással rendelkezik és a legrégebben egyengeti a emberiség sorsát, irtózik a gondolattól, hogy a Föld nukleáris háborúban pusztuljon el és hosszú időre teljesen vagy nagy részben élhetetlenné váljon. Igazából nem azért, mert annyira emberszerető lenne ez a társaság, egyáltalán nem! Hanem azért, mert magát a bolygót, annak bioszférájával, erőforrásaival, nagyságrendileg nagyobb értéknek tartja, mint magát az emberiséget. Hogy legyen az emberekből mondjuk csak 500 millió?! Azt könnyű szívvel aláírják – ez persze önmagában is egy rettenetesen rossz hír! Viszont az atomháborút meg mindenképpen el akarják kerülni, hiába van biztosítva a számukra kényelmes, nagy kiterjedésű búvóhelyek sokasága.

    Vannak viszont, akik szerint meg lehet nyerni egy nukleáris háborút az oroszok vagy a kínaiak ellen; nos, a fent említett elit ezek ellen is harcol az említett ok folytán.

    Az, hogy végül nem lesz itt semmilyen nukleáris háború, még mindig egy reális végkifejlet, nem csak vágyálom.

  14. 13.

    Természetesen az egyéniségemtől függ az optimizmus vagy a pesszimizmus. Annak azonban lehet oka, hogy időnként már jópár évtizede „kiugrasszák a nyulat a bokorból puskával”, utána a „nyúl bebújik egy másik bokor alá” és utána „onnan is kiugrasszák” és utána ismét és ismét és ismét………. De valamiért a „nyulat nem lövik le”. Vajon miért? A kérdésem inkább erre vonatkozott és nem a különböző emberek lelkiállapotára.

  15. 14.

    Alapvetően azonban az elitnek az emberiség létszáma is kellhet, ugyanis most nem az élelmezés válsága van (úgy sem, hogy 8 milliárdan vagyunk) globálisan (most nem Afganisztánról beszélünk például mert ott sajnos az van), hanem politikai válság van (az oroszok a „barátságtalanoknak” nem akarnak eladni erőforrást, nyersanyagot) mesterségesen gerjesztve. Azonban ha az USA érdeke, hogy az EU tőle vegyen nyersanyagot és ne az oroszoktól sokkal olcsóbban, akkor az USA lépése logikusnak tűnhet érdek alapon. Viszont az sem oldja meg az EU-ban a munkaerőgondokat (kevesebb képzett munkaerő az ellátási láncban pl.: kamionsofőr hiány, kevesebb repülőtéri dolgozó, munkaerőhiány miatt akadozó beszállítások). Az EU-nak tehát több képzett emberre lenne szüksége, tehát nem a 8 milliárd ember a gond. Kenyában vagy Szomáliában a szegény úgyis kimegy a tengerre és halászik vagy a tengerparton összeszedi a kagylókat és megfőzi és azt eszi, az USA és EU pénzei nélkül sem hal éhen. Az USA/EU munkaerőpiacán ők úgysem jelennek meg. A migráció más kérdés, de az egy külön téma…….. Afrikából, Ázsiából nagyrészt nem a „zsúfoltság” miatt jönnek el, hanem éghajlati és politikai okokból (nagyrészt). Az külön téma……

  16. 16 – Dezsőke

    A Nyugat alapvetően nélkülözhetetlen alapanyagok deficitjével küzd. Plusz a pénzrendszerében túl sok a fedezetlen pénz.
    A megoldás sok alávaló nyugati vezető és a „sugdosóik” számára nyilvánvaló: kevés az alapanyag, sokkal kevesebb ember kell! Túl sok az éhes száj, hát erre kell a megoldást keresni…

    Ezek háborút hirdettek az egyszerű emberek ellen, ezt támasztják alá napi szinten az agyament intézkedéseik. Ez megy Brüsszelben, Berlinben, Párizsban, Prágában, Rómában, Stockholmban, szinte mindenhol. Ezek téged is el akarnak pusztítani, a gyerekedet is, az unokádat is, ha vannak! A sajátjaikon is könnyed lábbal átlépnek, szerinted mit remélhetnek a közép- és kelet-európai népek ezektől?!

  17. 17/
    Ne beszéljünk éhezésről ,amíg luxusszinten dözsöl az egész nyugati világ – természetesen átlagos világviszonylatban.
    Nincs semmiféle alapanyag hiány,csak kibaszott hülyék tömkelege ,agymosott idíóta élvezkedik a bolygó kincsein felelőtlenül.
    4×4 es városi terepjárókban : D viszi a kikupálodott 45 éves volt sarki kurva a mesterségesen megtermékenyitett bitangját a nagyvárosi óvódába. A hülye mérnök férje,a fogyatékos kétdiplomás doktor – a Brico Depotban vásáról barkácsszerszámokat ,amível nagy valószinűséggel megnyomoritja magát,mikőzben a felesége leszopja a szomszédban a nyers és bűdős parasztot,mert neki igazi férfi kell.
    Minden nyugati nyavalyog az energiakrizis miatt, – kelj fel ,menj vidékre és teremtsd meg magadnak a létfeltételeket és harcold ki az élettered.A világ hatalmas ,van hely és erőforrás mindenki számára.
    De felejtsd el a metropoliszi életformát.Az atomfegyvereknek ugyis ez az elsődleges célpontja.

  18. 17.
    Európában nem kell kevesebb ember. Több kell, legalábbis több munkavállaló kell a gazdaságnak. Több kamionsofőr, több beszállító, több árufeltöltő, több repülétéri dolgozó……… Lehet sorolni. Úgy működne minden jól.

    18. Elég „durva” írás tisztelt „kalotaszegi”! Lényegretörő írás, de az szubjektív, hogy „ki dőzsöl és ki nem”………. A gazdaságot nem az viszi előre, hogyha valakinek 5 terepjárója van. Az viszi előre, hogy van-e ember akinek a munkája által elkészül-e időre és minőségileg megfelelően az az 5 terepjáró.
    Magyarul nem az a gazdag akinek halat adnak, hanem akit megtanítanak halászni.

  19. 18. Kalotaszegi
    Tökéletes és tömör megállapítás. Minden benne van ami a nyugati ember sajátja.
    Lásd, svéd teheneket akik a néger szeretőikkel fetrengenek, míg kiharcolták a férjeiknek, hogy a csecsemővel kötelezően 1 évet nekik is otthon kell ülniük.
    Ez a nyugati életvitelű világ pusztulásra van ítélve. És nem a COVid miatt!
    Egyébként csak neked jegyzem meg, hogy panziós barátom szerint az egész Teszaloniki vidék tele van románul garatyoló turistákkal.

    U.i.:
    Egyébként arrafelé, felétek, van víz?

  20. 19
    Álom az álomban az álmodozásod ,mint az Inceptionban. 😀
    2o.Bendegúz
    A románság nem a gonoszság megtestesitője,nagyon egyszerű emberek és nagyon jól értenek a mezőgazdasághoz,csak kicsit meghülyitette őket is a nyugat,ezért eladtak mindent az országból,legatyásodtak – ígyhát elindultak a kánaánba szerencsét probálni.Legyen ez hát a nyugatiak problémája immár.
    Az erdőség és hegyvidék elegendő vízet táról évekig ahoz ,hogy a kutadban mindig legyen víz a legnagyobb szárazság idején is,a harmat pedig bőven elegendő a kukoricának,amivel az állatállományt ellátod.De arra már nem lenne elég ,hogy fűrdőmedencét tölts fel , kocsit mossál ,és minden nap tizenhatszor húzd le az angol wc-ét.

  21. 21kalotaszegi

    Nem is mondtam olyant hogy ők a főgonoszak. Ahányat ismertem rendes emberek voltak. A legjobban a Máramaros és Beszterce vidékiek jöttek be, hasonlóak a székelyekhez. Volt szerebcsém a déliek ez is, ők amolyan ügyeskedők fajták, de nem gonosznak. Hogy jó földművesek lennének az nem olyan biztos, de hogy kivállóan értenek az állatokhoz, az már igaz. A többségük még közel van az anyatermészethez, ezért is sokkal nagyobb esélyel indulnak neki az eljövendő időknek, mint az itteni magyarok, akiket 100x jobban tönkre tett nyugat romlott életformája. Talán a székelyek vannak azon a szinten képességileg (mára amelyik még nem cserélt hazát, fél centivel vastagabb szalámiért, mert ilyen is van bőven).

  22. Eléggé eltértek a kedves kommentelők a témától. A székelység egy lokális dolog. A cikk itt globális megoldásokról szólna, melynek a székelyek csak részei. Románok, székelyek, magyarok…… A világbékéért sajnos közösen kell küzdenünk; azért, hogy élhető legyen a bolygónk.

  23. 23: Dezsőke:
    A világbéke érdekében, vagy mondhatnám méginkább, hogy a világban megjelenő igazságtalanságok tömkelegéért érdeklődve elsőként kersd fel az USA irányító csapatát!
    Utána jöhet Izrael, Kína, Törökország, Oroszország… Ha ezeknél minden kipipálva, akkor tudunk egyeztetni érdemben az Eu, ill. Mo. tennivalói mentén. Mivel Te is tudod, hogy ilyenformán a világbéke sosem jön el, mást nem tehetsz, mint beletörődsz, hogy szar időben és szar helyen születtél, ahogy mindnyájan a ma élő sorstársak közül…

    Feltételezem, hogy az ifjabb generációhoz tartozol, s így felettébb értékelem a tettvágyadat! Sajnos azonban, amit az elődök 50 év alatt elcsesztek, nem lehet hipp-hopp megfordítani… Jelen pillanatban nincs mit tenni, csak az utolsó éveinket tudjuk még erőteljesen megkeseríteni azzal, ha a már égő tűzre locsolunk még itt-ott egy kis olajat. Ilyen lehet a háborúsdi, gyűlöletkeltősdi, megosztósdi, megszorítósdi.

    A felesleges pazarlás megszüntetése indokolt, másra nincs lehetőség és sztem. többet nem is szabad vállalni a semmiért!
    Aki megtanul a természettel harmóniában élni és szerencséje is lesz, élhet még szűkös boldogságban egy darabig.

  24. 24. Horváth Csongor
    „A felesleges pazarlás megszüntetése indokolt, másra nincs lehetőség és sztem. többet nem is szabad vállalni a semmiért!”
    Ez biza szín igaz.
    Szeretem az olyan gondolatot, ami rövid és tartalmaz minden lényeges elemet.

  25. Nem akarok akadékoskodni, de a felesleges pazarlás megszüntetése mellett ha az USA kormányzat retorikája a „békés egymás mellett élés” felé mozdulna el, az is épp eleget segítene. Hiszen ha véget vetnének diplomáciai úton a globális békétlenségnek a felek, akkor egymás erőforrásaival békésen lehetne kerekedni. Így mindenki jól járna.
    Tisztelt Csongor! Erre a mondatra reagálok most: „A világbéke érdekében, vagy mondhatnám méginkább, hogy a világban megjelenő igazságtalanságok tömkelegéért érdeklődve elsőként kersd fel az USA irányító csapatát!”.
    Sajnos ez nem megy mert egyszerű állampolgárként ezt sajnos nem tudom megtenni.
    Levelet írjak nekik? Vicc kategória……..
    Erre nekik, a multimilliárdos elitnek maguknak kell rájönniük…..
    A probléma gyökere abban van, hogy a hatalom képviselői a „néptől elrugaszkodtak”, mintha egy külön világban élnének.
    Szerintem a hatalom ha a népek (globálisan) érdekében cselekedne, akkor a mostani folyamatot meg lehetne fordítani. Lehet erre azt mondani, hogy ez vágyálom……. De mi más segíthetne? A beletörődés szerintem aligha segít…….. Az „egyszerű” embereknek kellene valahogyan hatnia a hatalom képviselőire, ugyanis a mezei állampolgár csak normálisan akar boldogulni, családot alapítani, dolgozni és azt akarja hogy ebben ne gátolják. A világon minden nép ezt akarja és nem a hatalomnak való kiszolgáltatottságot……

  26. Akarni bármit lehet.
    Olyan szegény senki sincs, hogy ne álmodozhatna!

    A valóság persze gyakran szembejön, de ez senkit ne tántorítson el!

  27. 26: Dezsőke:
    Azt nem írhattam, hogy robbants ki forradalmat…
    Ez lesz az egyetlen út. Szerte a világon be is fog következni, de már túl későn.

    Az a helyzet, hogy páran igen régóta látogatjuk már ezt a blogot, s most már 20 évre visszamenően végig lehet menni azon, mit láttunk, gondoltunk, milyen ötleteink voltak, s azokból mi valósult meg, ill. mennyire időarányosan.
    A világ és benne a sok átlagember mindig jó évtizedes lemaradásban volt/van. A hatalom csak akkor cselekszik, amikor az alattvalók és a körülmények erre rákényszerítik.
    Nem létezik olyan megoldás, hogy te észreveszed, átgondolod és az ötlet alapján mindenki beáll emögé és időben cselekszik. Mindig többségben voltak, vannak és lesznek, akik az egyéni érdekeiket helyezik előtérbe és hasznot húznak a fenntarthatatlan folyamatok elódázásából, ill. kihasználják a buta tömegek adta lehetőségeket. Kizárólag az utóbbi miatt nem irtották még ki a pórnépet.

    Az 1990-es években a környezetvédelem még ismeretlen fogalom volt, pedig a természet és a környezet állapota már több segélykiáltást is leadott.
    A 2000-es években lehetett volna utoljára tettlegesen befolyásolni a klímát, de a klímavédelmet (s főleg az emberiség szerepét) még tudományos körökben is csak ízlelgették, utóbbit inkább tagadták (lásd a sok kibúvókeresőt, mint a mi Miskolczi professzorunk).
    A 2010-es években egyértelművé vált, hogy csak alkalmazkodni tudunk már, de akkor még mindenki legyintett, hogy nincs akkora baj, elegendő a klímavédelem, mint fogalom beépítse, tudatformálás, meg hasonló apróságok.
    2020-ban kimondható volt, hogy nincs tovább, erre az időpontra jutott oda a világ, hogy elkezdett alkalmazkodási terveket készteni.
    És most értünk el a falig, így a következő pont a világ egyszerűbb emberkéinek nagyon fog fájni majd (szerencsétől függően valójában mindenkinek kisebb-nagyobb nyűg lesz). Arra törekedj, hogy ne tartozz közéjük, erre van még esélyed, a többi vonat már mind kifutott, csak keseregni és integetni tudunk…

    27: Balázs:
    Ez nálam, tanárként így szól:
    Hinni a templomban, akarni pedig a wc-n kell, de ott sem mindig sikerül! 🙂

  28. Mindenben Horváth Csongorral értek egyet!
    Még csak hozzá fűzni sem tudok többet. Örülök hogy vannak még józan, értelmes gondolkodású emberek!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük