(3912)  Extrém meleg

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

AL  JAZEERA

 szerző: Mohammed Haddad


89. Útban a 90. felé

Rendkívüli hőség sújtotta Európát, Észak-Afrikát, a Közel-Keletet és Ázsiát, a hőmérséklet sok helyen 40 Celsius-fok  fölé emelkedett, ami erdőtüzeket és hőségtől származó haláleseteket okozott. Pénteken az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala fennállása óta első alkalommal adott ki vörös „extrém hőség” riasztást hétfőre és keddre Anglia nagy részén, beleértve Londont és Manchestert is, mivel a hőmérséklet várhatóan meghaladhatja a 40 fokot. (Végül is 40,3°C lett.)

Az Egyesült Királyság korábbi hőmérsékleti rekordja 38,7 °C volt, amit Cambridge-ben regisztráltak 2019. július 25-én.

A valaha mért legmagasabb hőmérséklet.

 

A fenti térképen a világ minden országában valaha mért legmelegebb hőmérséklet látható. Legalább 22 országban 50 °C vagy annál magasabb maximális hőmérsékletet regisztráltak. Jelenleg a Föld legmagasabb hivatalosan regisztrált hőmérséklet 56,7 °C, amit a kaliforniai Halál-völgyben regisztráltak még 1913-ban. A legmelegebb ismert afrikai hőmérséklet 55 C, amit a tunéziai Kebiliben regisztráltak 1931-ben. Irán tartja Ázsia legmelegebb hőmérsékletének rekordját. hivatalos hőmérséklet 54 °C, amit 2017-ben regisztráltak. A valaha mért legmagasabb hőmérséklet Európában 48,8 °C volt az olaszországi Szicília szigetén 2021. augusztus 11-én. 2020-ban az Antarktiszon található Seymour-szigeten a maximális hőmérséklet 20,7 °C volt.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint az elmúlt 50 évben közel 3 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet az Antarktiszi-félszigeten. Egyre melegebb a világ. A Föld globális felszíni átlaghőmérséklete 2020-ban megegyezik 2016-tal, amely az eddigi legmelegebb év. A NASA szerint összességében az elmúlt nyolc év volt a legmelegebb az 1880-as évek óta. Ezek az éves hőmérsékleti adatok alkotják a globális hőmérsékleti rekordot, amely a tudósok véleménye szerit azt mutatja, hogy a bolygó melegszik.

A NASA hőmérséklet rekordja szerint a Föld 2021-ben körülbelül 1,1 °C-al volt melegebb, mint a 19. század végének átlaga.

Az idén van először, hogy Európa szerte érzik az emberek, hogy tényleg, mintha melegedne a Föld. Először döbbennek tömegesen rá, hogy valóban baj van, és valamit kellene csinálni. Csakhogy ez a valami 30 évvel ezelőtt még segített volna. Ma már semmi se segít. A fékeveszett autó száguld a szakadék felé. Megállítani már nem lehet,  csak idő kérdése, hogy odaérjen.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

98 gondolat erről: „(3912)  Extrém meleg

  1. És La Niña van. Nyár elején olvastam erről egy cikket:

    Közép-Európa valaha volt legforróbb nyarának első hetén lehetünk túl, a java még csak most jön

    A Csendes-óceán középső és keleti térségének lehűlését eredményező La Niña-jelenség miatt a klímatkutatók szerint Észak-Amerikában és Európában extrém forróság és szárazság várható idén nyáron. Bár a La Niña a testvérpárjával, a nála inkább ismert El Niño-val ellentétben globálisan hűsítő hatással van a földi klímára, Észak-Amerikában, Európában és az Egyenlítői-Afrika térségében lokálisan az extremitásokig fokozza a szárazságot és a hőséget. Cserébe Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában szokatlanul sok csapadék várható.

    https://qubit.hu/2022/06/07/kozep-europa-valaha-volt-legforrobb-nyaranak-elso-heten-lehetunk-tul-a-java-meg-csak-most-jon

  2. Ennél sajnos pesszimistább vagyok. 30 vagy 50 vagy 100 éve sem lehetett volna semmit sem csinálni. Miért? Mert akkor sem vállalta volna egyetlen politikus sem, hogy a 30-50 év múlva esetlegesen bekövetkező klímakatasztrófa miatt megszorításokat vezessen be, csökkentse a gazdaság növekedését, bevételeket, iparágakat szüntessen meg, kényelmetlenséget okozzon a szavazóknak. Egyszerűen nem volt lehetséges ez, mivel ilyen hosszú távra az emberek többsége nem tud vagy hajlandó tervezni, de még gondolkodni sem. A politikusoktól, akik döntenek, pedig egyszerűen lehetetlen ilyesmit elvárni.
    Szerintem ez a „bukás” bele van kódolva az emberiség történelmébe. Csak akkor leszünk hajlandók cselekedni ha már „ég a ház”. Ekkor viszont késő lesz, mivel a rendszernek, a méretéből adódóan van egy hatalmas tehetetlensége. Ahogy a kutatók is mondják, nem tehetünk már semmit, mivel elindultak az öngerjesztő folyamatok. A természet le fogja ezt vezényelni, mi csak követhetjük a folyamatokat a „TV előtt” , beleszólásunk nem lesz – és életben maradhatunk, ha tudunk.

  3. Ez a valami amit tehettünk volna is kissé homályos megfogalmazás. Persze szó szerint igaz.

    A tetteink várható következményiről elegendő információ állt rendelkezésünkre, tehát előre látható volt.
    Azonban egyéb, de a képletben szintén szereplő dolgokról viszont kevés, pl. hogyan alakítsuk át a versenyalapú gazdasági berendezkedést, ami kényszerpályán tartotta a világot.
    Pl.Az emberi motivációs oldaláról szó sem esett. Hogyan érjük el a fenntartható társadalmi, gazdasági berendezkedést stb.

    Na erre kellett volna érzékenyíteni!

    2. Minato
    Nincs semmi ilyesmi belekódolva az emberiségbe. A nép mindig csak
    végrehajt. Az” iránykijelölők” motivációt kell megvizsgálni.
    Utána már persze önmüködő a folyamat és óriási a tehetetlensége is, ahogy írtad.
    No de, hogy az emberiség sorsa predesztinált lenne?!
    Ezen a szinten úgy néz ki, hogy az. Tehát szintet kellett volna ugorni.

  4. Most mind megsülünk, télen meg mind megfagyunk, közben jön a szokásos pandémia 9-10- kitudja hányadik hulláma, tehát így is, úgy is, nekünk annyi, mindmeghalunk

  5. 4. Mackómuki

    Igen, mind meghalunk, de előtte, ha lesz időnk és lehetőségünk még elbúcsúzunk egymástól itt a blogon.?
    Szóval, fel a fejjel!

  6. 6. Tibor bá’

    A lassú agónia végén az összeomlás valószínűleg tényleg gyors lesz. Előtte pár pillanatot igazán adhatna az áram és a net. De ha nem, akkor nem.

    A cikk végéhez csak megjegyzésként :

    Nálam a 2003-as kánikula (ami a franciáknál ‘szépen’ aratott) volt, ami meghúzta a vészcsengőt.
    https://www.origo.hu/tudomany/20030829hoseg.html

    Nem mondhatjuk, h nem voltak anno kijózanító jelek.

  7. MEMORARE NOVISSIMA . RESPICE QUOD SALVANT NEC OPES NEC GLORIA MUNDI NON DECOR AUT AETAS MORS QUIA CUNCTA RAPIT .

    🙂

  8. 6. Tibor bá

    Most látom neked milyen jó humorod van, a fenti beszólás + ez
    20 – Mosógépszerelő:
    Nyugodj meg. Biztosítalak, hogy meg fogod szenvedni.

    Legalább jókedvűen megyünk a halálba.

  9. Csak remélni tudom, hogy rovásírásos székely mondások nem jönnek, ellensúlyozandó a deák bölcseleteket.

  10. Óriási felületeteket erdőtlenítettek, és lecsapoltak világszerte, ezért csökkent a párolgás. Nagy, jól érzékelhető mértékben csökkentek a felhővel borított területek. A felhőtlen területek iszonyatosan felhevülnek, erős szelek keletkeznek a nyomáskülönbségek miatt. A kevés felhőkből kevesebb eső esik. Erre jönnek az okosok, akik fizikából fel voltak mentve, hogy a CO2 miatt van minden, és fogjuk vissza az ipari termelést, ne autózzunk, ne együnk húst, mert a marha telefingja az atmoszférát. Újra kell erdősíteni, minden eső és folyó vizet vissza kell tartani, hatalmas víztárolók kialakítása nélkül csak az alkalmazkodás marad. Légkondi, és elbújás a barlangokba.

  11. Ez a bögözi nem bögözi hanem büfögi a tèmát . A melegedès miatt a lègkörben legalább 7% al több a vízpára mint 100 ève volt . Ennek a kicspódása az özönvízszerű esőzèsek formájában csapódik ki a règiós szárazságok teljesen más okokból pl la ninja felerősödött jet stream ès a klímakondíciók miatti valtozó tengeraramlatok stb miatt vannak .

  12. 13. Tettestárs
    „Az összefüggő nagy erdők ezer kilométerekre képesek a nedvességet bevezetni a szárazföld belsejébe a tengerekről és óceánokról, ez a biotikus pumpa avagy esőfolyosó.”
    https://talajmegujito.substack.com/p/az-elszantott-esok-orszaga?s=r&utm_campaign=post&utm_medium=web&utm_source=direct
    Nem biztos, hogy az az igazság, amit te olvastál/tanultál. Az sem biztos, hogy az az igazság, amit bögözi írt, vagy amit én idéztem. Egy dolog viszont biztos: te felsőbbrendűségi komplexusban szenvedsz, és goromba vagy azokkal, akiknél „értelmesebbnek” tartod magadat.

  13. Szemünk láttára tűnik el Olaszország legnagyobb folyója

    #https://24.hu/tudomany/2022/07/24/olaszorszag-po-siksag-medence-volgy-aszaly-szarazsag-hohullam-klimavaltozas/

    Na tűnögetnek el a folyók.Lehet ez már állandósulni fog nyaranta hogy pl. a Tiszában is alig lesz víz.
    Ráadásul ha ősszel is marad az aszály akkor az őszi vetésnek is annyi lehet.
    Egy előnye van:az autók karosszériája alig korrodált az elmúlt évben 😀

  14. 15. Proton: sajnos vannak köreinkben többen is így ezzel.

  15. Autókázás közben felénk néztem a határt .Hát a kukorica tényleg szarul néz ki mint a katasztrófafilmekben.Gondolom megvan hogy a csövesedéskor milyen hőmérséklet ls vízigénye van , ha ezeket nem kapja meg akkor nem csövesedig be.Illetve egy idő után ha meg is kapja vagy a hőmérséklet visszaáll akkor már szintén késő.Most ez történt.Gondolom búzánál is megvannak ezek a paraméterek.Az lesz majd az érdekes ha úgy csapnak össze a paraméterek hogy sem búza sem kukorica nem lesz 😀
    Igazából ha korán jön az aszály és a nagy meleg akkor megvan erre is az esély, ja és nagy területeken , mondjuk az ország 90-án 😀
    Régen minden megtermett , most már a kiskertben is nehezebben terem meg sokminden.Gyümölcsfák száradnak ki és betegek.Most már jönnek a szántóföldi kultúrák is majd nyalogatja a globális felmelegedés azt is 😀

  16. Nálunk az őszibarackot kezdték zabálni a HANGYÁK.
    Annyira nincs levéltetű amit ők ápolgatnak,és a nedvüket ellopják amiből gomba stb. stb.,hogy le kellett szedni.Elég kemény,most befőtt lesz belőle,15 kiló valamennyit megtartunk még puhulni,és megenni.
    A lótetvek felzabálták a palántákat,nem mertem írtani mert a kis madarak megeszik és nekik is annyi.
    Rozsdafarkúak alig,azelőtt lépten nyomon uralták a telket.
    A ringlót már eszi a darázs,ahogy a szőlőt is fogja,diót megb…ta a fúró légy,uborka szárad,önthetem rá a kútvizet,meggyfánk kuka,kopasz barack kuka,cseresznye fa kuka,és már megawattban számolom a szivattyú fogyasztását.
    A zöldbab mindig jó termést hozott,most nem szedtem le róla 3 kilót,paradicsomon most van VIRÁG.Ennek semmi értelme.

    Katasztrófa.

  17. 19. ötlet
    Nálam is hasonlóan senyved a gyümölcsfa, konyhakert.
    A birka tövig lelegelte a csalánt, amire úgy október táján kényszerül. Úgy legelnek nappal, hogy páran kiszaladnak az ólból tíz- húsz métert, az elszáradt forró fűcsonkból harapnak párat és visszaszaladnak az ólba.
    Normál nyáron napokig nem isznak vizet, mert elég a harmat és a nedvdús fű víztartalma. Most többet isznak, mint télen mikor csak száraztakarmányt esznek.
    Megint kiszáradt néhány kút a faluban, amiben eddig mindig volt víz.

  18. Jövő hétre kizöldül, Tibor bá, indián esőtáncot lejtettem, úgy néz ki, nagy Manitu meghallgatott.

  19. Sárosi nagyjából ötmillió méhe naponta 30-40 liter vizet iszik meg a hőségben. A nektár- és virágporhiány miatt nagyon kevés utódot tudnak nevelni, és agresszívabbak is a szokásosnál. Idejük jó részét a kaptáraknál töltik.

    A közeli napraforgótáblának ezekben a napokban zsongania kellene a méhektől, de alig néhány fordul meg erre. Tudják, hogy nincs értelme energiát pazarolniuk az útra. Az aszály magukon a napraforgókon is látszik: nagyjából kétméteresre kellett volna megnőniük, de jó, ha derékig érnek.

    Amelyik méh mégis elrepül a növényekhez, az rendszerint megállás nélkül sétál végig a napraforgón lévő apró virágokon, mert nem talál bennük táplálékot. Normális esetben a környéken lévő táblákról a méhek annyi nektárt tudtak volna visszaszállítani a kaptárjukba, hogy abból családonként átlagosan 25 kilogramm méz készülhetett volna.

    A rendkívüli szárazság miatt viszont szinte semennyi mézük nincs, és így a gazdáiknak sem lesz. Az aszály hatásainak ellensúlyozására ráadásul a méhészek semmilyen állami segítséget nem kapnak, annak ellenére sem, hogy az átteleltetés komoly beruházást igényel a részükről.

    https://hu.euronews.com/amp/2022/07/29/alig-van-nektar-es-viragpor-eheznek-a-mehek-az-aszaly-miatt

  20. Camélia: Magyarországon tudtommal a méhész nem fizet semmilyen adót. Egypár ismerősöm ezért méhészkedik. Az a méhész, aki ilyenre nincs felkészülve, ne is méhészkedjen. Idén két hordás sikeres volt, a harmadik nem. Tavaly kettő tavaszi nem volt jó, a nyári igen. Minden évben van egy kis nyafogás… az idei évemet 30 családdal kezdtem, most van 50. Épek, egészségesek.

    Nekem 35 -40 kilót összehord egy család. Soha nem adom el az összes mézet, a felét félreteszem nekik. Megdolgoztak érte. Erős családot cukorral nem lehet kinevelni. Aki csak a napraforgóra támaszkodik, azt megette a fene.

  21. 24. infos
    ” Nekem 35 -40 kilót összehord egy család. ”

    Fogadd a gratulációmat ” infos ”

    Propolis solution

    Propolisz oldat 25% propoliszt tartalmazó etil-alkoholos oldat 25 ml-es üvegecskékben.
    Nálunk €10,00 -ért adják el a kereskedők.
    Gyanták, illóolajok, viasz és pollen- virágpor – kombinációja tiszta ivószeszben áztatva.
    Vírus-, gomba-, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van.
    Erősíti az immunrendszert (megelőzés), segít az allergiás tünetek kezelésében és hozzájárul a bőr egészségének javításához.

    Mi, otthon reggelenként egy pohár narancslében k.b. 2ml propolisz oldatot – egy pepitát – felóldva isszuk.

  22. 25 – L.S.

    infosnak nem csak a méz miatt lehet gratulálni. Tiszteletreméltó ember.

  23. 26. Köszönöm Zsolt, nagyrabecsülésem kölcsönös.

  24. 26. 27.
    Nagyrabecsülésem kölcsönös tőlem is, de sokszor nem akarom ezt kifejezni mert egyeseknek nagyon nehezükre esik és trágár módon ki is nyilvánitják ezt.

  25. L.S.: Szent virágoddal, az Artemisia annuával kapcsolatban nézz körül…

    28. A világ attól gazdag, hogy van benne mindenféle. L.S. is egy üde színfolt, ezt csak az nem ismeri föl, aki begyepesedett.

  26. 29 – Infos:
    Felhívom a figyelmed, hogy az L.S.-re keresztelt hajóágyú szabadon rohangálhat a fedélzeten. Néha el is ütne, ha nem ugornék el.

    😀

  27. 29. info
    ” L.S.: Szent virágoddal, az Artemisia annuával kapcsolatban nézz körül…”

    Köszi az infót ” infos „.
    Tudatában vagyok, duplán is, mivel az egyik unokám Artemis nevét viseli.

  28. A medence helyén egy 4×4-es területen pár éve terjedt a kukacvirág.
    Hagytam elszaporodni,ma már olyan sűrű és szép színfolt a kertben,amiért a vadméhek megvesznek !
    Hemperegnek benne,legalább 200 döng már közel egy hónapja,lábukon a virágpor mint egy body builder combja,imádják.
    Kéne csinálnom méh hotelt,mert a cserép lyukjaiba tömködik a jövő generációt.

  29. Tegyél ki egy kaptárt. Lehet hogy beköltöznek. Vess a kaptár alá, köré sóskát, elkerülik öket az atkák. Első évben hagyd őket békén, ellesznek. Télen tegyél a kaptárra valami kabátot, hőszigetelés gyanánt, a kaptár kijárata kelet felé nézzen és legyen árnyékban. Lesz mézed.

  30. Lehet hogy meg kéne próbálni,egyelőre csak figyelem azt a kitartó melót amit csinálnak.
    Bírom őket.Az is lehet hogy van gazdájuk.
    Azt tudtam hogy gyom a porcsinrózsa,de rengeteg porcsint húzok ki és dobom el,mert már nincsenek tyúkok se,és most elolvastam mennyi jó dolog van benne.

    Most kicsit leszakadt az ég 2-3 nap múlva biztos ki nő annyi hogy kipróbáljam
    ” A,C,E,vitamintartalma jelentős”

  31. Ha van a környéken 3 km sugarú körben méhész, akkor lehet. De az is lehet, hogy ez a méhész kicsit hanyag, vagy sok a dolga és kirajzik egy családja. Na akkor van esély, hogy ezek a méhek elmondják, hogy hozzád kell menni. Meg vannak vad, vagy elvadult méhek is.

  32. 30. A hajóágyú néha elszabadul, de jelenleg ott tartunk, hogy abból próbálunk rájönni az igazságra, hogy ki hogyan és mit hazudik. Ez egy nagyon nehéz feladat.

  33. 35 Infos

    Van-van
    Ez a rész végig van rakva kaptárakkal
    https://www.google.com/maps/@47.5381347,19.1579967,278m/data=!3m1!1e3?hl=hu

    2007-ben ránk gyújtották az erdőt

    https://15.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/120402/mega-tervek-valsag-kodeben

    Ráfogták a hajléktalanokra,most ott akácos van az út mentén,és ezért.

    A régi ” Lánglovagok” oldalon egy fotóriport volt erről a tűzről,és egy Richard Field nevű alakhoz kötötték aki LMP közeli ingatlanos volt,ő játszotta el a gyöngyöspatai romák Kanadába ” menekítését is.

    https://mandiner.hu/cikk/20151116_tenyleg_CIA_richard_field_valodi_hattere

  34. 30. Tibor bá’
    ” Felhívom a figyelmed, hogy az L.S.-re keresztelt hajóágyú szabadon rohangálhat a fedélzeten. Néha el is ütne, ha nem ugornék el.”

    L.S. csak L.S. és egy porszemmel sem több.
    Vagy lehet, hogy egészen más? Kinek mit üzen?

    -Hogy őrizkedjék és tudomásul vegye, hogy nem csak saját magáért felelős!

    -Mindenkinek van saját esze, feje, szeme, füle, ítélőlépessége, saját felelőssége, hogy mit fogad el és mit nem.

    -Hogy oltat e vagy sem mindenkinek sajàt döntèsi joga kell, hogy legyen.

  35. 39. Tibor bá’
    „Igen mindenki maga dönti el…, de ezt a döntést lehet befolyásolni.”

    Veszélyeztetve érzi magát az egész szajha média tőlem?
    Hát ez nevetséges.
    Azon túl a Demokrácia egyik alapillére a szólásszabadság joga,
    vagy már ezt is felejtsük el?

  36. Van szárazság Magyarországon? | Klímaváltozás Magyarországon 1. rész

  37. Most az egyik cikk azt írta hogy azért nincs felhőképződés, mert az óceán vízhőmérséklete 3-4 fokkal hidegebb a szokásosnál.Miért hidegebb? Azért mert olvad le az északi sark vagy mi?
    De azt sem értem hogy akkor amikor ősszel bejön az esős idő akkor az óceánok felülete már lehűl mégis képződik felhő jócskán az őszi esők idején.(legalábbis régen :D)
    Annyi fát meg nem vágtunk ki európában 1 év alatt hogy ez befolyásolná a felhőképződést.
    Akkor miért nem képződik felhó? What ?What? Mi a rák van? 😀
    Látszik hogy még sokat ne tudunk ennek a működéséről.Hogy képződik a felhő az óceán felett és miért nem képződik?

    Értem én ezt a szólás mondást hogy az erdő bevonza a felhőt meg onnan is párrolog ki.De ha egyszer felpárolgott a víz a légkörbe akkor az le kell hogy essen előbb utóbb.Akkor most a víz nem párolog fel a légkörbe az óceánok felett?
    De miért nem ? Akkor most mi vaaan? 😀

    Akkor vagyunk nagy bajban ha ez a dolog állandósul mert immár ez a második aszályos év európában.Vagy esetelg már hamarabb leáll a felhőképződés mint azt jósolták 😀

    Amúgy Pl a koromnál is azt mondták hogy ha nincs akkor nm árnyékol.Most meg azt olvastam hogy ha a légkören van a korom valami rohadt sok hőenergiát elnyel.

  38. Idejekorán sárgulni, fakulni kezd a zöld táj az aszály miatt
    szép kis felvételek
    #https://www.idokep.hu/hirek/sargulnak-a-fak-az-aszaly-miatt?fbclid=IwAR0llK54ugogw5nmB5lJzfTJQbk7PvkNzEiDQP1WZD82tvmn_QwG_7Lh-kM

  39. 43, andrew

    Kisebb ügyeskedők Debrecenben, jó nevű fakereskedők alkalmazottainak adják ki magukat és újabban már 9.000.- forintos mázsánkénti áron már aznap házhoz is viszik…

    Tavalyi takarmánykukorica mázsájáért már a terménykereskedők kiskereskedelmi áron már 23-25 ezer forintot mondanak.

    Lesz ez még így se?

  40. A világ kezd megbolydulni, méhozzá elég gyors ütemben:
    Az esti hirekből tudjuk meg, hogy Angliában -történelme folyamán
    elöször -rendkivüli vizhiány lépett fel,, és a brit illetékesek bejelentése szerint milliók számára vizkorlátozát kell majd bevezetni!!!
    Ha nem ilyes bejelentések elözik meg a világvégét, akkor nem is tudom mi kellhet még hozzá…
    Anglia, hatalmas, zöldellő mezeivel….borongos, esös , hüvös éghajlatával…istenem.

  41. 45: Bálint:
    Ne haragudj, de életkorodat ismerve és a fenti gondolatokat olvasva csak kikívánkozik belőlem egy kérdés: Nem provokációnak szánom, puszta kíváncsiság…
    Anno, mondjuk 30-40 évvel ezelőtt is keseregtél (mondjuk egy autóban ülve, vagy repülőn, hajón utazva, miközben a világ dolgai zajlottak) a fent vázolt természeti változások (katasztrófák) miatt, vagy csak most, amikor bekövetkezett a legrosszabb?

  42. 46,Csongor
    Csak most kesergek, csak most, annakidején mindezek a jelenségek NEM voltak ennyire gyakoriak és ennyire intenziv, valamint azonnali kihatásuak.
    A klimaváltozás napjainkban, az utóbbi 1-2 esztendőben gyorsult fel, és egyre jobban szembeötlöbb jelenségeket produkál.
    Egyes helyeken erdőtüzek akkor is voltak, csak nem ennyi, nem egyszerre és ennyi helyen. A sarki jég esetleg akkor is olvadozott, de nem ilyen iramban, és sorolhatnám.
    Mintha a Titanic fedélzetén lenne az emberiség az utolsó 5 percben.

  43. 46. CSONGOR: 40 évvel ezelőtt május 1-én kabátban vonultunk fel. Május 12-én virágzott a kajszi, permetezni kellett vízzel, hogy ne faggyon le. Volt olyan év, hogy májusban hullott a hó. 1987 januárban 1 méteres hó esett, és 3 hétig nem olvadt el. Szénszünetek voltak az iskolákban, mert belefagyott a vagonokba a szén. Akkor azon keseregtünk, hogy megfagyunk, most meg fügét eszem a saját fámról… semminek nem tudunk örülni. 🙂

  44. 45. Bálint,

    Iszonyat meleg van itt, igaz a hőmérő ma csak 30 fokot mutatott, de a párás levegő miatt sokkal többnek érződik.
    Slaggal nem szabad locsolni, kerti medencét tölteni, autót mosni és hasonlókat, mert akár £1000 is lehet a büntetés.

    Kb. egy héttel ezelőtt néhány napig kis adagokban esett az eső, úgyhogy még a növényzeten nem látszik az aszály, de a víztározókban vészesen alacsony a vízszint.

  45. 47: Bálint:
    Köszönöm őszinteségedet!
    Itt a lényeg:
    „Csak most kesergek, csak most, annakidején mindezek a jelenségek NEM voltak ennyire gyakoriak és ennyire intenziv, valamint azonnali kihatásuak.”
    – Ezt be kell szorozni 5 milliárddal, kb. ennyi ember élt akkor a Földön…

  46. 44 János
    Feltolják az árakat mert látják hogy úgyis elviszik a tűzifát.Nem lehetetlen hogy beáll 7-8-9 eft-ra 1mázsa tűzifa majd télre, ebebn benne van a kereskedői nyerség is. de úgy van mint az ingatlan, Józsi bá a jófogáson 21 millióé látott kockaházat ,akor tegyük fel 22 millióé a sajátját.Mari néni felmegy a jófogásra és 22 millióért látja a kockaházat akkor tegyük fel 23 millióért és így továb….A tűzifával is így van .Egy kis hiány nagy árrobbanást idézhet elő.Mondjuk 8 eft 1 mázsa fáért sok e? Tételezzük fel valakinek elfogy napi 1mázsa fa naponta 8 eft-os áron évi 180 napos tüzeléssel számolva: 800*180=1440000Ft Ez sok de ha azt nézzük hogy egy pár aki keres havi 300 eft-ot az évi 7200000 ft bevétel.Így az 1,4 milliós fűtési költség kigazdálkodható (ami lehet jóval kevesebb is !!)Egy egyedülálló kisnyugdíjasnak pedig nyilván kifizethetetlen.Megintcsak az van hogy szétszakadt a társadalom.Pl ismerős manager aki most épített passzívházat lehet hevi 5000 ft-ból megvan a kisnyugdíjas pedig megfagy.Vagyoni alapon szelektálódik ki a dolog sajnos.
    Lehetne erdőket ültetni pl 1 millió hektárt .1 hektárt semeddig sem tart elültetni géppel..Csak az a baj hogy 1 hektár plusz földterület nincs nemhogy 1 millió.A másik dolog hogy ez sem lenne fenntartható……traktorok legyártása, erdő művelése, milllió, millió liter gázolaj kellene ezeknek a műveléséhez ami nem biztos hogy lesz a jövőben.

    Mázsánkénti 25 eft-ból már elég nehéz sertést nevelni házilag.Tegnap mutatta a tv hogy viszik a marhákat vágni mert nem tudják etetni őket.
    És ha így halad akkor az őszi vetésnek a porban nem is lesz érdemes nekikezdeni, így ismétlődhet az idei év.

  47. 45. Bálint
    A hypothetical weather forecast for 2050 is already coming true
    „Two years ago, forecasters in the UK conducted an interesting thought experiment: What will our forecasts look like in 2050?
    ……
    Well, on Monday and Tuesday (11-12 July 2022), the „plausible” becomes reality — 28 years early.”
    https://edition.cnn.com/2022/07/15/weather/2050-uk-forecast-comes-true-in-2022/index.html

    47. Bálint
    „Mintha a Titanic fedélzetén lenne az emberiség az utolsó 5 percben.”
    Szerintem már ütköztünk a jégheggyel, a süllyedés már elkezdődött. 😮

  48. 51, andrew

    Rotációs kapa dolgokkal (adapterekkel) szoktál foglalkozni a műhelyedben?

  49. 53. János
    Van rotációs kapám, akartam csinálni kultivátort hozzá régen.De már nem termelünk így nem foglalkozok vele.Mióta van japán kistraktor azzal csinálok amit tudok.20-as éveimben még felrotáltam a nagy kerjeinket, ma már nem gyalogolnék kilométereket a kapa után, csak „ülve” dolgozom .Amúgy a szevafém rk05-b nagyon jó széria mert könnyű tartani munka közben. Műhelyben ilyennel nem szoktam foglalkozni, mármint másnak, max csak saját részre ha kell valami..

  50. A sivatag, ahol élni fogunk
    Tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. Film az aszály sújtotta Kunságról.

  51. 55 – Elek:
    Én 20 éve javasoltam víztározók építését. A láng eszű Orbán e helyett stadionokat épített. Sajnos, aki a politikában brilliáns, az semmi máshoz nem ért.

  52. 56. Tiborbá

    Nem értek ehhez a víztározós dologhoz, biztos van haszna, de kérdéses hogy ilyen exrém szárazságnál érne e valamit? Vagy ez is úgymond a régi idők kicsit aszályos időjárásában ért volna valamit?
    Igaz nem olvastam a témában mert nincs időm de én nem tudom elképzelni hogy ha kialkítanánk a vízgazdálkodást és a tavaszi árt felfognánk hogy abból egész nyáron locsoljunk.Felfogjuk a tavaszi viezt az már ilyen időben elpárolog szerintem,de hanem is párolog el akkor mennyi terület locsolható belőle ?A szántóföld 1-2-5%-a? Nem hinném hogy több.A tv mutattta hogy 20 kilométerre kelene elvezetni a vizet de olyan kurva drága kiépíteni hogy a gazda nem bírja pedig láttam hogy az a kulák gazda volt (több ezer hektár föld, drága gépek)
    Gondolatban tételezzük fel hogy van egy 5×5 kilométeres gödrünk amit februárban teleengedünk folyóvízzel.Ennek a fele júluisig leszivárog , negyede elpárolog,ami marad azzal mit kezdünk?Mire elég ,belocsolunk vele 50 hektárt?Hány ilyen mesterséges gödör alakítható ki az országban? 10-20-100? és az mire elég? Hogy vezetjük el a tisza vizét mundjuk heves megyébe? Vagy egy zagyván mit csapolunk le? Mire elég a vízhozama?Kb. egy 50 kilowattos szívattyú vízhozamát tudja.belocsolni kb. 5 hektárt lehetne vele belocsolni és el is apadt.
    Kevés gazdának van öntözőrendszere akinek van annak vízforrás közelében nem pedig kilométerekre a vízforrástól.Kiépíteni a csővezetéket mindne földhöz giga összeg.Ráadásul a tulajdonosi struktóra is gond: sok gazdának itt ott van bérleménye a falun kívül nem pedig egyben 100 hektár, így kiépíteni öntözést nem lehet hogy kilométerekre van a gazdáknak 10 helyen föld egymástól.Ráadásul a locsolók sík terepen mennek , szerintem ha már van egy kis emelkedő akkor ez az önjáró locsolás kilőve.Amúgy meg akinak van komoly öntözőrendszere az általában kulák gazda aki ismeretség útján pályázott és a pénz felét lenyúlta.A sima ksigazdának erre nincs pénze.
    Szerintem ez a vízgazdálkodás pl 5 hektár zöldségtermesztés esetén működhet de hogy ezzel locsoljunk több 10 ezer hektár búzát szerintem nem működik. Lehet én látom pesszimistán de szerintem itt ez nem segít.
    La ninja van és hűvösebb az óceán.Emiatt idég globáloisan van aszály.Jövőre valószínű el nino lesz és akkor meg nino-nino lesz az emberiségnek 😀

  53. 57, andrew

    A gazdák évtizedek alatt beszántogatták, azért az öt sor kukoricatöbbletért a kis csatornákat, árkokat. Ezek léteztek annó.

    Nem csak arról beszélünk, hogy mindenfelé szétvezessük gravitációs csatornákban a tavaszi árvizeket, hanem a talaj és erdők avarja, halas-és horgásztavak – szivacs módjára rendszeresen telítődjenek vízzel.
    Az öntözőcsatornákat – csepegtetőcsöves hálózatnak kellene kiegészíteni, ha meg tudták oldani a NEGEV-sivatag több százezer hektárjának öntözését, akkor itt mi az akadálya?
    Kalászosoknál ez biztos nem kivitelezhető, viszont zöldség-és gyümölcstermesztésnél szuperintenzív gazdálkodáshoz vezethet.

    Értem én, hogy passzívház hőigénye 10-15 kWh/négyzetméter/annum (7/2006. TNM rendelet szerinti), de tessenek már mondani a szürkeszennyvíz-hasznosítás, miért van a mai napig mellőzve? Már az is nagy dolognak számít, aki elszivárogtatja telken belül az esővizet!
    Napelemre nem lehet (gyár)ipart építeni…pedig nagy divat lett manapság.

  54. Önmagában a tározó nem old meg semmit. Öntözni akkora léptékben amire szükség volna nem éri meg/kivitelezhetetlen. Ahogy János írta, a vizek szétvezetése+mozaikos tájszerkezet és a termelési struktúra átalakítása lehetne a megoldás … de az legalább annyi érdeket sértene (ha nem többet) mint az oktatás/egészségügy átalakítása. Ezért nincs sok esély a változásra.
    Ez részben válasz Tibor’bá felvetésére is, hogy miért nem tározókat építettek. A stadionok elég nagy beruházások és sokkal egyszerűbb hasznot húzni belőlük mivel közvetlenül nem sérti kényes körök/ tömegek érdekeit. Az más kérdés, hogy igazából az egész ország érdekeit sértik.

  55. 57:Andrew:
    „A tv mutattta hogy 20 kilométerre kelene elvezetni a vizet de olyan kurva drága kiépíteni hogy a gazda nem bírja pedig láttam hogy az a kulák gazda volt (több ezer hektár föld, drága gépek)”
    Nem szeretnék a részletekbe belemenni, de maradjunk annyiban ,hogy a „mit bír” az nagyban függ a „mit akar”-tól. Sajnos ez utóbbival a mezőgazdászoknál is nagy bajok vannak.

  56. 57. ANDREW: ha logikusan gondolkodunk, nem mindegy hogy egy folyó 300 km-en szalad át egy országon szabályozva, vagy teszemazt 600-on, szabályozatlanul. A folyók táplálják a talajvizet, és fordítva vagyis a kutak – hosszabb lefolyás esetén – nem száradnának ki. A holtágak a mai napig megvannak, vissza lehetne terelni a folyókat az eredeti medrükbe, sőt zsiliprendszerrel optimalizálni is lehetne, amikor erre szükség van. A meliorizáció felszámolása óriási hiba volt, mert ezekből a csatornákból öntöztek, ha kellett – legalábbis nálunk. Az egyik ismerős gazda 10 hektár kukoricát öntöz éjszakánként, árasztással, traktorral húzott árkok segítségével, a lehető legminimálisabb vízmennyiséggel, mert drága a gázolaj, a kukoricája virul. Tápot csinál belöle a csirkéinek, magyarul „becsomagolja a kukoricát húsba”, így ki tudja gazdálkodni az öntözés árát.

  57. 61.berko
    Nézd 1 méter 219mmx5mm vastag cső ára 18200Ft , 20000m az 364 millió forint csak a cső ára. Terveztetni kell, nyomásfokozó szivattyúk több 10 millió.Ha horganyzott cső kell az 2x drágább de csak fesd le 10 eft/literes kétkomponensű festékkel a 20 ezer métert, ja de előtte alapozd le szintén a 10 eft /literes kétkomponensű alapozóval.Csak a festés10-20-30 millió forint.
    Gondolj bele mekkoora munka kiépíteni.Odamész reggel és kb estig 5 darab csőre ráhegeszted a karimát meg a boltba veszel csavart hozzá.Apropó csak a csavarok szerintem mai áron vagy 2 millió ft lenne:D
    Az összeszerelés munkadíja? 50-100 milla kifutja e és mennyi idő?
    Hány út alatt kell átfúrni? Egy főút alatt átfúrni elvezetni minimum 3-400 eft.(most engedélyt ne is nézzük mert tételezzük fel az állam gyorsított eljárásban megadta.
    Szóval mondjuk kiépítettünk 20 km 219mm belső átmérőjű vascsövet 500 millióért
    Műanyag lehet olcsóbb de a fene tudja. Vedd meg hozzá az öntözőberendezést .219m átmérőjű cső nem sok mert 5 fóliára 1 colos csővel megy a víz egész nap, tehát szerintem max.20-40 hektár locsolható így.Tehát 500 milióért ott a cső mondjuk 30 hektár földön.Megveszed a locsolóvázat szerintem min. 100 millióért de mai árakon lehet 200 milla 😀
    Műanyag lehet olcsóbb de a fene tudja. Vedd meg hozzá az öntözőberendezést .219m átmérőjű cső nem sok mert 5 fóliára 1 colos csővel megy a víz egész nap, tehát szerintem max.20-40 hektár locsolható így.Tehát 500 milióért ott a cső mondjuk 30 hektár földön.Megveszed a vázat szerintem min. 100 millióért .
    Na akkor -600 millióval indulsz és még be sem kapcsoltad a szivattyút.Elektromos szivattyú mai árakon mennyibe kerülen 30 hektárra? Napi 1-2-500 eft villany?Jó legyen egy pár milliós dízel szivatyú ami pöfög a most 800 ft/literes gázolajjal (ami 5 év múlva nem is lesz vagy 1500ft/liter lesz hihihi 😀 ) Gondolom 30 hektár locsolásnál brutál mennyiség vizet kell megmozgatni tehát a napi gázolaj fogyasztás is jelentős.Meg a gazda is rohangálhatna a kocsival csivattyúkat indítgatni stb…
    És akkor csak 30 hektárt locsoltál be.Mondjuk legyen az évi locsolási költség 15 millió ft.A 700 milliós cső+öntöző pedig 20 év élettartammal 700/20=35 millió/áév költség. Tételezzük fel 5 év múlva nem fested le kétkomponensű festékkel mert a festék kerülne csak 100 millióba a munakdíj meg megint 100 millióba 😀
    Tehát a locsolás évi 15 millió+a csővezeték amortizáció évi 35 millió>>>így évi 50millió forint pluszköltség 30 hektárra >>1 hektárra plusz 1,66 mllió ft kiadás locsolással. Hektáronként 7000 kg terméssel számolva csak a locsolás 1666666ft/7000kg>>>238ft/kg.
    Most 1kg búza durván 128 ft-ba kerül. Erre jönne a plusz 228 ft-os locsolás kilónként,Így durván 3x annyiba kerülne a búza.
    Na ez csak durva számolás, de akkor mennyi lenne 1 kg kenyér? 3000 ft. Jól leromlana az élelemtermelés EROEI-je,az emberségnek annyi lenne 😀

  58. 57. Andrew

    Addig amíg nem nyúltak hozzá a nagyokosak, a Kárpát medencének, és azon belül a nagy magyar alföldnek, nagyon jó volt a vízellátása illetve víz háztartása.
    Aztán azzal, hogy a folyókat kiegyenesítették, árterületeket levágták gátakkal, mocsarakat és tavakat lecsapolták, mindent elrontottak.
    Most ott tartunk, hogy kiszalad az országból a víz. Hogy helyre álljon a medence vízgazdálkodás, nem kellene mást tenni, minthogy visszaadni a folyónak azt ami a folyóé, vagyis az eredeti medrét, holtágait, árterületét (ami adott esetben akár több km-re is elnyúlik a folyó fősodrától. Tudom, sok érdeket sértene ez a lépés, de ha nem lépik meg, azok is belepusztulnak pár éven belül akik most az érdekeikért kardoskodnak (árterületet művelő gazdák). A tavaszi áradáskor szétterített víz pedig táplálná a talaj vízrendszerét, párologna, amiből gyakori helyi esők keletkeznének. Mindezt addig, amíg a nagy nyári melegek fel nem szárítanák ezeket az áradással létrejött természetes tárózókat. De akkor még mindig lenne elég víz a talajba, addig amíg jönnek az őszi esőzések. És ne feledjük, hogy a folyók hossza megkétszereződne, ami kétszeres párolgással járna, illetve talajbeszivárgással. Amíg ezt nem állítják helyre, addig egyre gyorsulva megyünk a nagy magyar alföldi sivatag megvalósulása felé. Aztán a folyó visszaterelése okán az érdekeikben sértett üdülőtulajdonosok ülhetnek korgó gyomorral a kiszáradt üdülő-holtág partján az árterületet művelő gazdákkal és gondolkodhatnának, hogy hol rontotta el a magyar ember a vízgazdálkodást!

  59. 63:Infos:
    „A holtágak a mai napig megvannak, vissza lehetne terelni a folyókat az eredeti medrükbe, sőt zsiliprendszerrel optimalizálni is lehetne, amikor erre szükség van.”
    Sajnos nagyon nem. Ezek legtöbbje nem gravitációs, szivattyúzásuk pedig nagyon költséges. Továbbá ezek teljesen beépültek „üdülőövezetek”. Na itt lenne csak ellenállás ha mondjuk a vízszint emelkedne 2-3 méterrel.

    64: Andrew:
    Írtam korábban, hogy:
    „Öntözni akkora léptékben amire szükség volna nem éri meg/kivitelezhetetlen. Ahogy János írta, a vizek szétvezetése+mozaikos tájszerkezet és a termelési struktúra átalakítása lehetne a megoldás”
    Egyébként csövek helyett árkok és ahol lehet gravitációsan, zsilipekkel. Drasztikusan csökken a beruházás költsége (de nagyságrendileg ez sem igazi megoldás)
    Ahol így sem kivitelezhető ott más tájhasználat, stb. De erről hallani sem akar a legtöbb, mert jelenleg erre kapják a támogatásokat, segélyeket. Mint írtam, érdekek sérülnének de keményen.
    Korábban már linkeltem de ide vág:
    #https://24.hu/tudomany/2022/08/05/alfold-aszaly-szarazsagturo-noveny-talaj-talajviz/

    Egyébként a modern nyugati ember legnagyobb baja, hogy úgy akarja megoldani az által generált problémákat, hogy önmagán és az életvitelén (amik a problémát generálták) nem hajlandó változtatni. Így csak látszatmegoldások születhetnek.

  60. Berko: egy megnyitott holtágba csak lefelé folyhat a víz. Ha alulra teszek egy zsilipet, vagy vízszint-emelő gátat, mit is kell szivattyúzni? Mi nem? Ki épít házat, üdülőt egy folyómederbe, ahol egy nagyobb eső után áll a víz?

    A vizet nem most kell megfogni, amikor nincs, hanem egész évben, hogy telítődjön a talaj víztároló kapacitása, a talajvíz…

  61. 63-67 Infos, egyetértek. Hol is alakultak ki az első civilizációk, a folyóvölgyekben, Nílus, Tigris, Eufrátesz, Sárga folyó, Kék folyó, Gangesz, stb. A folyók tavasszal megáradtak, szétterítették a vizet és a hordalékukat, megtermékenyítve és vízzel feltöltve a környéküket, ahol lehetett gyümölcsöző mezőgazdasági tevékenységet folytatni. Így volt ez Hazánkban is. Kiegészítve még azzal, hogy rekesztéses, halászat, pákászat is működött. Már az avarok idejében is (5-7 sz.) tudunk ilyesfajta vízgazdálkodásról. A korai Magyarországon a török hódoltságig működött a rendszer, onnantól kezdve karbantartás hiányában már nem teljesen, de még így is megoldották a folyók (Tisza, Körösök, Maros) maguktól azt, amit a vízépítésekkel durván felszámoltak. Szerintem a legnagyobb károkozás (a számtalan közül) azzal történt, hogy a rengeteg folyókanyarulat rengeteg vize már nem itt párolog, ezáltal már nem itt képződik belőle felhő és nem itt esik le belőle az eső. Az eredményt meg látjuk ma. Véleményem szerint is az a megoldás, hogy a mesterséges vízműveket meg kell nyitni, hagyni kell a folyókat, hogy visszavegyék azt a területet, ami az övék volt. Persze lenne lázadás azoknak a részéről, akik az árterekben építkeztek, illetve onnan hasítottak ki területeket szárazföldi növénytermesztésre. A rövid távú egyéni haszon felülírta a hosszútávú közös érdeket.

  62. 64. Andrew
    „Most 1kg búza durván 128 ft-ba kerül. Erre jönne a plusz 228 ft-os locsolás kilónként,Így durván 3x annyiba kerülne a búza.
    Na ez csak durva számolás, de akkor mennyi lenne 1 kg kenyér? 3000 ft. Jól leromlana az élelemtermelés EROEI-je,az emberségnek annyi lenne”

    Számításaid szerintem kicsit pesszimisták! Ügyes gazda ennél olcsóbban is megoldja. Másrészt, azt kifelejtetted a képletből, hogy az idei termésátlag ötszöröse is meglehet egy jól öntözött területről. Így semmi indoka nincs a vízionált áremelkedésnek. Kell forrás, és szándék a megvalósításhoz. Kellenek újító kedvű gazdák. Kell sok víz valahonnan. Nem biztos, hogy az Ukránok nem terelgetik majd a Tiszát, és nem biztos, hogy a Románok szó nélkül tűrik majd, ha mi terelgetjük. Én inkább ebben látom az elképzelés megvalósíthatatlanságát.

  63. Ha ez a két cikk igaz (és szerintem az), akkor van még négy (4) – maximum öt (5) – évünk vissza (2026 vagy 2027 és vége).

    Sarkvidéki tengeri jég 2022. augusztus
    „Következtetés
    Összefoglalva, egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a metán kitör a Jeges-tenger fenekéből, és drámai hőmérséklet-emelkedést okoz.
    Még a Jeges-tenger fenekéből származó metánkitörés nélkül is úgy tűnik, hogy a hőmérséklet hamarosan erősen megemelkedik, amikor egy El Niño-ba költözünk, és a napfoltok csúcsával nézünk szembe. Az ebből eredő hőmérséklet-emelkedés már 2025 -ben az emberek kihalásához vezethet , a hőmérséklet pedig 2026 -ban tovább emelkedik az egekbe , így sok tekintetben hiábavaló lenne azon találgatni, hogy mi fog történni 2026 után. ”
    https://arctic–news-blogspot-com.translate.goog/2022/08/arctic-sea-ice-august-2022.html?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

    Kihalás
    Kihalnak az emberek 2026-ra?

    „Összegzés: A teljes globális hőmérséklet-emelkedés 2026-ra elérheti a 18,44°C-ot is . Összefoglalva, a fenti elemekhez kapcsolódó összes felmelegedést összeadva a teljes potenciális globális hőmérséklet-emelkedés (a szárazföldön és az óceánon) több mint 18,44°C ”
    *https://arctic–news-blogspot-com.translate.goog/p/extinction.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

    Eredeti cikkek angolul:
    *http://arctic-news.blogspot.com/2022/08/arctic-sea-ice-august-2022.html
    *https://arctic-news.blogspot.com/p/extinction.html

  64. 71 – Elek:
    A 18 fokos melegedésről szóló cikk már évek óta olvasható. Egyik-másik tételének a valóra válása – szerintem – kérdéses. Ennek ellenére a kihalásunk a nagyon közeli jövőben halál biztos.

  65. 67: Infos:
    Jelenleg sok helyen átemelő szivattyúval oldják meg a holtágak vízcseréjét, mert elég költséges lenne komoly zsilipeket kiépíteni minden egyes holtágnál az élő folyó töltéseinél.
    A gravitációs megoldást a holtágak feliszaposodása valamint a folyó medersülyedése is befolyásolhatja.(Bár ez utóbbi leginkább a Dunánál gond)
    #https://24.hu/tudomany/2020/06/01/duna-talajviz-aradas-szarazsag/

    A másik gond amit írtam, hogy a holtágak víztározó/megtartó szerepe önmagukban nem megoldás (kevés). A vizet a talajban kell megtartani … igaz oda el is kell juttatni.
    pl.:#https://demokrata.hu/magyarorszag/a-vizet-meg-kell-tartani-108610/

    A legnagyobb gond még mindig a csapadék elvezetése:
    #https://magyarmegmaradasert.hu/erdekkorok/termeszet-kornyezet/anyafoldunk/item/5742-z

  66. 72. Tibor bá’
    Ha a 18,44 Celsius-fokos emelkedésből 4-5 °C igaz 2026-ig, akkor (is) nekünk annyi.

  67. „Be kell vallanom valamit. Tévedtem.
    Azt hittem – és meg is írtam -, hogy valószínűleg 2030-ig vagy még tovább tart. Hogy idáig eljussunk. ….
    Barátaim, amikor Európában a termés 30%-kal, egyes esetekben 50%-kal kezd csökkenni, az körülbelül olyan súlyos katasztrófa, amilyet egy társadalom kezdhet átélni. Ez tényleg nagy dolog. …

    Olyan korszakban vagyunk, amikor az éghajlatváltozás néhány legdrámaibb és legmegdöbbentőbb hatása már most érezhető. A termésünk tönkremegy, a vízkészleteink kiszáradnak. A víz és az élelem eltűnése közeleg, és ennél nincs is alapvetőbb dolog.
    De mindez most a legalapvetőbb szinten felbomlik. Mert ha már most, 2022-ben – amikor még vagy egy évtizedig nem kellett volna bekövetkezniük – elkezdünk szembesülni az éghajlatváltozás drámai, sokkoló hatásaival, például a tömeges aszályokkal és terméskiesésekkel, akkor milyen reményünk van arra, hogy 2050-ig eljutunk?

    Hadd fogalmazzak konkrétabban. Vegyük a fenti, terméskiesésekről szóló statisztikákat – amelyek ismét csak magukból a forrásokból származnak. Az olajbogyó 30%-kal, a kukorica 20%-kal, a sárgarépa és a hagyma 25%-kal, a szőlő 30%-kal – nem számít, melyik. Nem kell sokat gondolkodni ahhoz, hogy megértsük a rémisztő következtetést. Ez csak 2022. Mi történik 2030-ra? Mi történik, ha egy egész ország – vagy kontinens – alapvető terményeinek terméshozama 50%-kal csökken?

    Hihetetlenül súlyos helyzetben vagyunk. Nem értjük, hogy abban vagyunk, mert senki sem hallgat a kihalás frontvonalában lévő emberekre. Gazdák. A hidrológusokat. Klímatudósokat. Mindannyian figyelmen kívül hagyjuk őket, egyre szégyenletesebb és idiótább módon. ”

    https://eand.co/the-planet-is-sending-us-a-message-and-its-terrifying-b3e564736796

  68. Értem én ezt a klímaváltozást, reálisnak is tartom, de az ütemére vonatkozóan azért még nem kapkodnám el a végkövetkeztetést.
    Az idei év valóban rendkívül aszályos, de azért emlékszem nem is olyan régmúltból arra, mikor a Balaton vízállása ennél sokkal alacsonyabb volt, a déli part tele volt homokzátonyokkal, és vészhelyzetet hirdettek, már új forrásokat kerestek, ahonnan a Balatont fel lehetne tölteni, aztán következő évre megoldotta a dolgot az anyatermészet.
    Természetesen fel kell készülnünk erre a lehetőségre is, de én még kivárnám, mi lesz a következő évben.
    Ha az is hasonló lesz, akkor már komolyan aggódhatunk.
    Ha normálisabb év lesz, akkor kapni fog a nyakába, aki túlzásba vitte a vészmadárkodást.
    De az biztos, hogy a hosszabb távú trend a melegedés, és nem az egyesek által vizionált közelgő jégkorszak… 🙂

  69. 76 – hubab:
    Ha valamit nem tudsz, akkor ne okoskodj. A melegedés nem lineáris. Nagyon rövid időn belül megfutás várható.

  70. Itt a kihalás kora – néhányan még nem tudják
    Átlépjük a túlélés küszöbét – és nincs visszaút

    Mert ez meghaladja a homo sapiens által igazán felfogható határokat, az Eseményt. Nekik is eljön ez a világ.

    A hasonlatot gyakran használják a békák „éghajlatváltozásának” leírására egy forrásban lévő edényben. Hasznos, de csak bizonyos mértékig. Amikor felforr az edény, kiveszik és megeszik. Egy forrásban lévő edényben voltunk, és most abban a szakaszban vagyunk, amikor kivisznek és megesznek. Ilyenkor kezdenek nagyon-nagyon rosszra fordulni a dolgok – nagyon-nagyon gyorsan.

    Így jutottam eszembe az Eseményről – egy olyan fajról, amely immár 300 000 éve létezik, és oly módon változtatta meg az éghajlatot, ami évmilliók óta nem történt meg, és kihalási eseményt váltott ki – a következő.

    Képzelj el egy fekete lyukat. Az emberiség felsorakozott előtte. Mindenkinek át kell vonulnia. Néhányan a sor elején állnak. Először a túloldalra érnek. Néhányan a sor hátulján állnak. Talán még mindig nevetnek, viccelnek és színlelnek. Senki nem sokat hall azokról, akik átmentek, mert hát ez egy fekete lyuk. De a másik oldalon semmi sem lesz többé a régi .

    Itt tartunk most. A kataklizma küszöbén állunk. Néhányan most átkelnek a másik oldalra, egy másik bolygóra, egy olyanra, amely élhetetlenné válik. Ez nem „meg fog történni” vagy „megtörténhet”, hanem valójában most történik .
    Nem használom a „c klímaváltozás” szavakat ennek leírására, mert hát, ezek nem megfelelőek . Az a mód, ahogyan ezt a történetet elmondjuk, egyfajta megdöbbentő kedvetlenséghez és tudatlansághoz vezetett az előttünk álló valósággal kapcsolatban. Az emberek olvassák a tudományt, és azt gondolják, hogy ha a hőmérséklet egy, kettő, három fokkal emelkedik, akkor mi a nagy baj? Ha ha! Kit érdekel? Ez nem is meleg nap? Rossz. A történet elmesélésének jobb módja valami ilyesmi. Átlagosan, amikor a hőmérséklet egy fokkal emelkedik, az évszakok átlagosan tízszeresére változnak az egyenlítői régiókban. Egy fok, egy pont öt, ahol most tartunk – a nyarak tíz-tizenöt Celsius-fokkal melegebbek. Két diploma? Húsz. Három fok? Harminc .

    Három fok felé tartunk .

    A szubkontinensen már 50 Celsius-fok van. Spanyolország rendkívüli, körülbelül 40 fokos hőhullámra készül, akárcsak Európa, valamint Amerika nagy része. Ez körülbelül egy fokos globális felmelegedés. Két fokon? A szubkontinensen eléri a 60 Celsius-fokot . Spanyolország és Európa elérte az 50-et. Három fokon? Az egyenlítői régiókban eléri a 70 Celsius-fokot vagy még többet. Spanyolország és Európa elérte a 60-at.
    Civilizációnk valahol ötven-hatvan Celsius-fok között omlik össze. Bumm, buzi, elment . Ez után semmi sem működik. Minden elkezd meghalni – nem csak az állatok és mi, hanem a tőlük függő rendszereink is. Gazdasági kráter, az infláció az egekbe szökik, az emberek elszegényednek, ennek következtében kitör a fasizmus. Már láthatja, hogy ez kezd megtörténni szerte a világon – de ez még csak a kezdet. Képzeld el, mennyivel rosszabb lesz az infláció, amikor a kihalás valóban harapni kezd.
    Mi történik egy ilyen világban? Összefognak az emberek, hogy megmentsék? Valószínűleg nem. Az egyenlőtlenség még tovább ível – a gazdagok megtalálják a módját, hogyan monopolizálják azt a kevés erőforrást, amely még megmaradt és haszonleső. A Covid erre élénk példát mutatott nekünk. A megbénult kormányokat fanatikus szekták és frakciók foglyul ejtik, és senki sem érkezik, hogy segítsen, amikor szüksége van rá. Covid, megint. A kultúra háborúvá válik azok között, akik a halált alapvetően jó dolognak, megtisztulásnak gondolják, és azok között, akik nem. Gondoljunk csak Amerika keserű „kultúrháborúira”. Mi történik egy ilyen világban? A társadalom ragadozóvá, regresszívvé válik, megeszi magát – ez a civilizáció összeomlása .
    Most lépjük át a küszöböt. A kihalás látható . A sasok lezuhannak az égből, utolsó lélegzetüket véve lefelé menet egy égő bolygóra. Az utcákat a halál szegélyezi. Már nem vagyunk békák, akik lassan forrnak egy fazékban. Kivesznek minket a fazékból, és mindjárt megeszik.

    Nyugati barátaim még mindig tagadják, hogy ez velük történne. A tudatlanság áldás. Ez a világ mindannyiunk számára eljön . Nem lesz menekülés előle. Az indiai és pakisztáni, valamint bangladesi és srí lankaiak az elsők közé tartoznak az eseményhorizontban. De mindannyiunknak át kell lépnünk, mert nos, mindannyian ezen a bolygón vagyunk . A kihalás olyasvalami, ami egy bolygóval történik .
    https://medium.com/eudaimonia-co/the-age-of-extinction-is-here-some-of-us-just-dont-know-it-yet-7001f5e0c79a

  71. 71.74,77
    Ilyen esetben venni kell tartós élelmet (zsír,konzervek, üdítő stb…) és napi használati cikkekből bevásárolni, egy kevés kézpénzt is meghagyni felmondani a munkahelyen és élvezni az életet 😀
    Én amikor az évi 25 nap szabadságomból veszek ki olyan jól érzem magam.Mivel úgy sem leszünk nyugdíjasok (mert kihalunk meg amúgy sem lesz nyugdíj) így akinek van tartaléka az hozza előre a nyugdíjas éveket
    Mondjon fel és csak lazuljon erre a pár évre 😀

    Más: Amúgy lenne egy nő aki eljönne hozzám romániából de nem román vagyis nem az a barnabőrű,régi ismerősöm.Na mindegy a férjét ott akarja hagyni de van egy 3 éves gyereke és albérletet egyedül meg nem nagyon tudna fizetni mert amúgy is hónapról hónapra él. Namost amik ebben az évben történtek válzozások a világban sajnos vagy nem sajnos de meg kell itt gondolni hgy pl. más gyerekét én is neveljem.Anyagi vonatkozásban azért most egy gyerek forintosítva belejöhet 60-100 eft-ba havonta(megemelkedett kaja,rezsilimit túllépés miatti többletköltség vagy pl megemelkedett ruha árak…de ugye még az iskolákban is lehet hogy nem lesz fűtés)
    Épp azon gondolkoztam hogy mondjuk 5 év múlva de akár már jövő év elején mondjuk ha a mostaninak (igen a mostanainak) a duplája/triplája lesz az élelmiszerár akkor egy gyerek élelmezése mondjuk nem havi 60 eft-ből (napi 2000 ft?? lehet ki sem jön) jön ki hanem ugyanaz a kaja 120 eft-ból/hó,és ez még csak a kaja.Van realitása? Van.És egy teljes költség egy gyerekre lehet havi 100-150 eft lenne/lesz (1-2, pár éven belül) és még nem is luxus hanem csak alapdolgokat kap meg(bicikli, alap ruha,játék stb..).Persze mondjuk hogy egy gyerek az gyerek ezt nem lehet forintosítani de ha nem az én gyerekem és a világ most nagy változásban van így már kell gondolkodni ezen is hogy anygailag mi van/lesz.Mert most még gyerek és nagyon aranyos lehet de ha 15 éves kamasz lesz lehet lerúgja az oldalam ha nem kap iphon-t , mert nem tudni miylen lesz a személyisége ha nagyobb lesz, hogy romlik meg a többi gyerek között..Segítene 5 év múlva a kertben gereblyézni vagy menne be telefont nyomkodni?Ráadásul ha egy sajátot is akarnék akkor 2 gyerek a mai megváltozott világban költség oldalról kiszámíthatatlan a mai élelem és egyéb árak mellett.Mondhatni egy kockázat tetszik vagy nem tetszik de ki lehet jelenteni ez van.Sajnos ide is eljutottunk hogy ezen is el kell gondolkodni legalábbis a költség oldalát írtam meg ide.

  72. Debrecenben háromezer milliárdos akkumulátor gyárat építenek a kínaiak.

    „A debreceni Déli Ipari Parkban megvalósuló projekt európai autógyártóknak szállít majd akkumulátorcellákat és -modulokat.”

    Kik használják ezt majd . A halottak?

    Vagy a kínaiak más újságot olvasnak?

  73. 80. ötlet
    Vagy bejön vagy nem a gyár.
    Mi letesszük a lantot, mert úgy is vége mindennek, a kínai ültet még egy diófát, mert mi van, ha még sem lesz vége a világnak. Aztán ha nem lesz vége, akkor óriási előnyre tesz szert velünk szembe. Ha vége lesz, akkor aztán úgy is mindegy.
    Szerintem ezen megfontolás alapján építenek gyárat!

  74. Én nem akartam ebben a vitában részt venni,azt is finoman.

    Végülis logikus amit írsz,de nem hiszek benne.mmmár a meleg által kipusztulásba.

    Vagyis 50-50?

    Ez azért nem tudomány,valamennyire billenjen el a mérleg nyelve.

  75. 81 – Bendegúz

    Kiváló üzleti terv. A befektetőket ezek szerint meggyőzte. 🙂
    A stratégiája világos: „Mi van ha mégse…?
    Kaszinó selyemút.

    Vagy mégis úgy van, ahogy ötlet mondja: a pártlap eltitkolta a világvégét. A hülyéi! 🙂

  76. 75.camelia

    Az agroinform adatai alapaján érdekes hogy kukorica,búzából wordwide nincs is kiesés szinte ugyanannyi mint az előző években.Akkor mi a franc van mondja már meg valaki ???????Valaki hazudik?
    Kukorica: Világ összesen: https://www.agroinform.hu/termenypiac
    2020/21 1119 millió tonna
    2021/22 1217 millió tonna
    2022/23 1185,9 millió tonna

    Ez alapján az adatsor alapján semmi gond nincs itt kérem szépen, gabona termés tekintetében.
    Amúgy tudom hogy főleg itt a blogon be vagyunk fosva és most a pesszimizmus uralkodik rajtunk, de amúgy még nemhogy válság hanem recesszió (válság enyhébb változata) sincs Nyugaton németeknél pl . még olcsóbb minden mint nálunk a boltban.Tehát pszicológiai félelem van már a jövővel kapcsolatban de amúgy még (MÉG) az égvilágon semmi sincs még recesszió sem nemhogy válság.Persze ez megváltozhat a jövőben fél-1 év alatt is csak most a helyzetértékelésben érdekes dolog hogy mi van valójában a világban vagy mi készül vagy mi mit gondolunk.Nem mondom hogy nem lesznek nagy bajok de pl . ez a termésátlag is érdekes hoyg így meg úgy nincs temrés azt halljuk amúgy meg 10% csökkenés sincs.

  77. A ma esti hirekböl tudjuk meg, hogy nagyon komoly infláció sújtja a világot, elértéktelenedő pénz, egyre magasabb árak, többek között Nagy-Brittaniában, ahol az eddigi infláció elére a 12 %-ot, és még csak augusztusban vagyunk. A drágulások sokakat, a társadalom egyre szélesebb rétegeit nagyon érzékenyen érintenek, és nem is merek arra gondolni, milyen irtózatos polgárháborúk elé néznek a migránsokkal túlzsúfolt nyugati országok, mikor már az őslakosság is nyomorogni kezd majd.Mert igy szokott ez lenni, amig minden volt dögivel és olcsón, addig nem sok embert zavart a beözönlött ingyenélő semmittevők hada, most, amikor az őslakosok élete egyre nehezebb lesz, már nem az a kérdés, hogy lesznek véres összecsapások, hanem, hogy mikor fognak kezdődni.Melyik éhező, nyomorgó brit polgár engedné meg az egyre szaporodó migránstömegek segélyezését, mikor saját gyermeke is éhes?

  78. 85.
    Kedves Bálint!
    Ne aggódj, a nyugati ember inkább éhen hal, mint a kedvenc migrijei éhezzenek. Be vannak azok rendesen idomítva! Nem lesz ott semmi. Legfeljebb a bevándorlók fogják terrorizálni az őslakósokat ha nem kapják meg a nekik járó apanázst. És az őslakósok, bocsánatot fognak kérni, majd mindenüket ami még maradt oda fogják adni.
    Olyan fokú denacionalizálás meg egyéb társadalom-/nemzetszerkezet rombolás ment végbe arrafelé az elmúlt 70 évben, hogy arról neked, mint becsületes, erős és egészséges nemzeti tudattal bíró Izraeli polgárnak, fogalmad sincs (hála az istennek).
    Ha ez lett volna nálatok, mára, minimum két koszos arabot, önként és mosolyogva (akár családod kárára is!) örökbe fogadtál volna!
    De szerencsére nem így van. Oo. mellet talán Ti lesztek Zsidók az utolsó menedék az emberiség számára! Nem mellékesen a Biblia is említi (János jelenések könyve), hogy ott fognak nálatok gyűlni az emberiség normálisabbjai, az utolsó nagy csatára a sátáni erők ellen. Mert, hogy az antikrisztus el akarja pusztítani végül Izraelt is. Tudom nem hiszel az ilyenekben, de azért jó ezen elgondolkodni – nagyon ebbe az irányba mutatnak a dolgok!

  79. 86,Bendegúz
    Köszönöm kedves soraidat. Nagyon reméljük, hogy valahogy konszolidálódik a világ jelenlegi helyzete és nem valósulnak meg a jóslatok.Nem értem a nyugati népeket, hogy lehet ennyire behálózni, elhülyiteni modern, tanult, felvilágosodott nemzeteket, azaz többmilliónyi embert mindenféle izmusokkal, metoo-mozgalmakkal, genderelméletekkel, csupa olyas dologgal, amit egy középkori falusi ember is kinevetett volna.Még ha esetleg Afrika mélyén, valami végtelenül primitiv törzsek között terjedne valami nemzeti elmebaj, ezt megérteném. De a fejlett nyugati társadalmakban, sőt főleg és elsősorban ott????
    Létezne egy olyan fura jelenség, egy ellentmondás, miszerint minél tanultabb valaki, annál ostobább, akár nemzeti szinten?
    A mai nyugati országokat elnézve, lehetségesnek tartom.

  80. Infos!
    „Soha nem adom el az összes mézet, a felét félreteszem nekik. Megdolgoztak érte. Erős családot cukorral nem lehet kinevelni”

    TISZTELETEM!!!!

  81. 84. Andrew
    Mesterségesen csinálják a hiányt.
    Szállítási láncokat blokkolnak tervezetten.
    Pont úgy nincs hiány per pillanat az élelemből, mint ahogy nincs hiány nyers- és üzemanyagból. Csak hiányt generálnak azzal, hogy a háború ürügyén, elvágják Európát az olcsó orosz/ukrán nyersanyagtól és energiától.
    A COV19 hiszti is ezt a célt (tömegek felfokozott lelki állapotát) volt hívatott elérni (el is érték). Akkor is a vírusra hivatkozva teljes szállítási láncokat blokkoltak. Szállítmányozással foglalkozó barátom mesélte, hogy a 2021-es őszi raklaphiányt az év eleji – globálisan levezényelt – raklapmegsemmístési akció okozta, amit arra hivatkozva indítottak, hogy a visszaesett kereslet miatt már nem kell annyi raklap. Hogy aztán ősszel ne lehessen a kész árút csomagolni raklap hiányában. Nem tudom emlékeztek-e amikor a nagy kikötök előtt várakoztatták a konténerhajókat hetekig (főleg USA-ban) arra hivatkozva, hogy nincs aki kipakolja, holott a melósok a bezárt kikötőkapu előtt cirkuszoltak, hogy engedjék be őket dolgozni. Ennek a pár hétig tartó hajóvárakoztatásnak pedig az lett a következménye, hogy konténerhiány lett a világon és az áruk feltorlódtak a gyártóknál.
    Ilyen egyszerű a dolog!
    Óriási manipuláció folyik globálisan.
    Hogy miért csinálják és kik ezt az egész műbalhét, és főleg mi célból, hát azon érdemes elgondolkodni!
    Én azt gondolom, hogy a Kalus Schwab félék a „Nagy Újraindítást” készítik elő, aminek céldátumát ő személy szerint a 2030-as évet határozta meg. Javaslom elolvasni a könyvét! És nem is egy álmodozó befolyás nélküli ez a Schwabna nevezett valaki. Ő alapította meg a Világgazdasági Fórumot, ami évente össze is ül, ahol a világ vezető gazdasági hatalmai vitatják meg a hogyan továbbot.

  82. 90 – Bendegúz

    Teljesen jól (át)látod a helyzetet. Egyébként nem csak ebben a kérdésben.

    Sokszor az olyan tervhez, amelyet normál esetben az emberek nagy felzúdulással és felháborodással elutasítanának, egy jó okot, okokat kell kreálni, félelmet és káoszt teremteni, majd a sötétből mosolyogva elősomfordálni és felkínálni a „fényes” megoldást.

    Sok esetekben meg a tömegek megdolgozását akár nagyon hosszú idővel korábban kell megkezdeni, mondjuk Overton bácsi ablakának a nyitogatásával…

  83. 91. Zsolt
    A tömegek úgy meg vannak dolgozva már az 1960-as évektől kezdve, hogy ha valaki fel is lebbenti a fátylat a hamis valóságról, a nép azonnal – senki ösztönzése nélkül – visít, hogy összeesküvés elmélet. Ezzel a nagyok dolga meg van könnyítve. Már odáig eljutottak, hogy a szemünkbe mondják a terveiket (pl. hogy be szeretnék vezetni a bőr alá ültethető személyazonosító csipet – amit merő emberszeretetből tennének, és K. Schwáb már Fidel Castro bitangjánál házal az ötlettel a kanadai próbaüzem elindítása véget, és erre senki nem kapja fel a fejét) és közben röhögnek, hogy mi birkák az orrunk előtt lévő folyamatokat nem látjuk (nem, hogy értelmezni tudnánk).

  84. 92 – Bendegúz

    Hidd el, hogy nem a múlt század 60-as éveitől kezdve!
    A történet ilyen szempontból jóval, de tényleg jóval messzebbre visz vissza a múltba. Az ne tévesszen meg, hogy az egyes tömegtájékoztató eszközök mikor jelentek meg! Vannak más módszerek az emberi tudat alakítására, s ezek a módszerek sok ezer évesek. S ha ez így van, beleszületsz egy állapotba, amit normálisnak tartasz, s csak ahhoz tudod viszonyítani az esetleges változásokat. Eleve szinte vesztes helyzetből indulsz így ki abból a szempontból, hogy jobban elvonatkoztatva tekinthessél az eseményekre, történésekre.

    Egyébként az, hogy „nyílt kártyákkal” játszanak, szintén érdekes történet. Nem csak arról van ugyanis szó, hogy annyira biztosak a dolgukban, hogy már pimaszak és már titkolni sem kell a terveiket. Hanem ezek a dolgok összefüggnek okkult dolgokkal, amelyekre éppen te, egy tegnapi bejegyzésedben hivatkoztál, s ami felett sokan jobb esetben is csak átsiklottak vagy mosolyogtak.
    Valami módon minden terv közölve van. Sokszor jóval előbb, mint azt az emberek nagy többsége tudatosíthatná, felfoghatná, hogy miről is van szó, hiszen az adott jelenben az üzenetek, amelyek legtöbbször szimbólumrendszerekbe vannak csomagolva, még értelmetlennek vagy értelmezhetetlennek tűnnek. Csak utólag esik le az a bizonyos tantusz, bár az is csak az emberek egy szűk csoportjánál.
    Máskor meg jóval nyíltabb módon üzennek a terveikről. Sokaknak viszont még így sem megy át az üzenet.
    Azt nem merik felvállalni, hogy semmilyen módon ne üzenjék meg beteges vagy sötét terveiket. S ennek bizony oka van, ez nem véletlenül van így elrendezve.

  85. 92,Bendegúz
    Nagyon helyes észrevételeidet a tömeges tudatváltozás, mondhatnánk átnevelés dátumát illetöen kissé kiegésziteném.
    Az átlagember mindig is, akár évezredek óta számoljunk vissza, soha nem mutatott különösebb érdeklődést az ő napi kis gondjain kivül, azonkivül, hogy régebben egy kisembernek nem is volt ennyi rálátása a világ dolgaira, annyit tudott, ami falujában, városkájában történt. Ami megváltozott nála manapság, az az itélőképesség, a jó és a rossz, a káros közötti különbségek felismerése, azaz a józan, realista életszemlélet, ebben igazad volna, az 1960-as évektől datálom én is a tanügyben kezdődőtt káros, romboló változásokat.
    Ezek most érnek be.

  86. 94. Bálint
    Biztos így van, hisz te akkor már felnőtt voltál és értelmezni tudtad a helyzetet. Nem tudom, hogy hol éltél akkor, amikor ez indult, Kolozsváron vagy már új hazádban, de az biztos, hogy egyik lokalitást sem érintette olyan mértékben ez a változás, mint a klasszikus nyugatot. Románia nacionalista volta okán tartotta távol magát ezen fertőző eszméktől. Izrael pedig újjáalakulását követően, nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy ilyen rontó dolgokat beengedjen. Szóval mi itt keleten védve voltunk a nyugatot érintő erkölcsi és egyéb romlástól. Azt is mondhatnám, hogy különböző okokból, de védve voltunk. Most ez már nem mondható el.

  87. Erdőtüzet épületek közelében meg lehet úgy fékezni, hogy a legközelebbi fákat motorfűrésszel kidöntik, amíg meg nem jön az oltóvíz?

  88. Kínában 35°C-os forróság éjjel is

    https://koponyeg.hu/hireso/kinaban-350c-os-forrosag-ejjel-is

    Járassa a millió kis kínai a klímát is most már majd rndszeresen nyaranta.majd építenek még vagy 20 atomerőművet csak azért hogy a klímákat üzemeltessék, mert a 35 fokot a betondzsungelben nem lehet bírni.El ninonál meg ez mennyi lesz 35°C éjjel>>40-42°C éjjel 😀

  89. #https://www.idokep.hu/hirek/sorra-dolnek-a-melegrekordok-europaban

    Rekordmeleget, tavaszias hőmérsékleteket hozott 2022 utolsó napja Európába, de az új év első napja is melegrekordokat tartogat.

    Rendkívül meleg idővel zárult a 2022-es év kontinensünkön. Az Európa fölé áramló szubtrópusi eredetű légtömeg tavaszias időt hozott sokfelé, a téli idő és a mínuszok a kontinens északkeleti részére szorultak vissza.

    2022 utolsó napján Németországban 16-21 fok között alakult a legtöbb helyen a hőmérséklet. 270 mérőállomáson született új decemberi melegrekord. Belgiumban 17,5 fokkal dőlt meg a decemberi melegrekord, amihez Hollandiában mindössze három tized hiányzott. Svájcban 20,9 fokot mértek Delémontnál, melyben a főn szél is nagy szerepet játszott. Franciaországban 23,4, Spanyolországban 24,3 fok volt a maximum szilveszer napján.

    2023 is melegrekordokkal índít. Varsóban ma 18,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami 5,1 fokkal (!) múlta felül az 1993-ban regisztrált januári rekordot. Hazánkban pedig szintén 18,9 fokkal dőlt napi melegrekord Sellyén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük