(3911) Z-HADMŰVELET

The moon of Alabama

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

szerző: HELMHOLTZ SMITH


89. Útban a 90. felé

Napóleon egyik megfigyelése az, hogy soha ne szakítsd félbe az ellenségeid, amikor hibázik. Ezt az oroszok tudják, nem utolsósorban azért, mert észlelték az eredményt, amikkor 1812-ben magát Napóleont nem szakították félbe.

Putyinnak és csapatának rengeteg lehetősége volt találkozni a NATO vezetőivel, megfigyelni őket, tárgyalni velük és kiértékelni őket. Nem valószínű, hogy nagyon lenyűgöző volt. Ám amikor Ukrajnában megkezdték „különleges hadműveletüket”, nem is gondolhatták volna, milyen önpusztító lesz a NATO.

Milyen hibákat követtek el? Először is, a Nyugat nem lőtte lábon magát a gazdasági szankcióival – igaza van a magyar Orbán Viktornak, amikor azt észrevételezi, hogy tüdőn lőtte magát. Az ember egy törött lábbal még valahogy elsántikál, de egy tüdőlövéssel aligha.

Másodszor, ki gondolhatta volna Moszkvában, hogy a NATO beönti lőszer- és fegyverkészleteit az ukrán fekete lyukba abban a reményben, hogy ha sikerül eljuttatni a legújabb Wunderwaffe-t Steiner tábornoknak, akkor karácsonyra Moszkvában lesz.

Jó ok arra, hogy Moszkva lassan haladjon – hagyja, hogy a hibák kialakuljanak, és áttéteket képezzenek. Ez magától történik, természetesen, elkerülhetetlenül, logikusan. Nincs szükség külső erőfeszítésre. Egy váratlan bónusz. Tekintsük Németországot „Európa motorjának”. A német mérnökök és a nmet minőség hírnévvel a Mercedes/Miele/Bosch termékek lehet, hogy drágábbak, de hosszú távon olcsóbbak, mert olyan jól vannak legyártva.

Manapság egyetlen nyugati ország se termel sokat, de Németország még mindig termel. Azonban a gyártáshoz energia kell. A felhasznált német energia Oroszországból származik – nem az egész – körülbelül 20%. De a szén 40%, a nukleáris pedig 10%, azonban ezeket csökkenteni kell, ami azt jelenti, hogy több gázra van szükségük, ami olcsóbb és „tisztább”, és amely többnyire Oroszországból érkezik, és egy másik vezetéket kell építeni. De aztán úgy döntenek, hogy Ukrajna a nagy erkölcsi kérdéssé vált, és lezárják a vezetéket, és fokozzák a széntüzelést, amitől 2030-ban teljesen meg akarnak szabadulni a szélenergia fokozása révén.

És mi a helyzet az atomfegyverekkel? Nehéz zöldnek lenni és közben Oroszországot is utálni. Tiltsák ki az orosz búzát (ez az első számú exportőr) és az olajt (ez a 2. számú exportőr). Ja, és az orosz vagyon elkobzásával megmutatták az egész világnak, hogy csak egy idióta tartaná a vagyonát NATO valutában egy NATO bankban. És mindezt egy olyan országért, amelynek hazudtak a NATO-tagságról.

Az ellenségek betiltottak egy nagy energiaexportőrt, egy nagy élelmiszer-exportőrt és egy nagy műtrágyaexportőrt.” Vajon Napóleon azt kiáltja majd: „Hagyd abba, mes chers ennemis, az inflációval tönkreteszed magad!” Valószínűleg nem. Mindenki eszik, és mindenhez energia kell, az árak emelkedni fognak, és minden más árát felhúzzák magukkal. Az EU inflációja májusban 8,8 százalék volt. A brit energiaárak várhatóan 65%-kal emelkednek októberben, januárban pedig újabb emelés várható.

Néhány hónappal ezelőtt a Javelin páncéltörő rakéták voltak a csodawaffe. Április közepére Amerika elküldte raktárkészletének egyharmadát. Vovan és Lexus rávette az Egyesült Királyság védelmi miniszterét, hogy ismerje el, hogy az Egyesült Királyság annyi páncéltörő rakétát küldött, hogy az kifogyott. A Cseh Köztársaságban hamarosan elfogy a küldendő cucc. Franciaország lemondott Caesar-fegyvereinek 18 hónapos gyártásáról. Kijev pedig még többet akar.

Most, hogy a kijevi NATO-támogatók azzal az őrült ötlettel álltak elő, hogy olyan fegyvereket adjanak, amelyekhez NATO-lőszerre van szükség, a 155 mm-es lőszerkészletek kifogyóban vannak. Ha Ukrajna valóban napi 3000 155 mm-es lövedéket lő ki, az néhány héten belül felhasználja az Egyesült Államok teljes éves termelését. Stb.

A háború elképesztő mennyiségű lőszert fogyaszt – az oroszok tudják ezt, mert emlékeznek 1941-1945-re, amit soha nem szabad elfelejteni. Oroszország fenntartja a termelést, de a NATO nem, és nagyon hosszú átfutási idő hiányában, nem is tud. A The Economist is észrevette Európa elégedetlenségének telét. (Még mindig úgy gondolja, hogy Putyin volt az, aki belelőtt a tüdőbe. De ők azok, akik mindent megtesznek azért, hogy idáig eljussunk.)

Miért akarná Moszkva, hogy ez a háború egyhamar véget érjen? Az idő dolgozik, és az ellenség sok hibát követ el.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

158 gondolat erről: „(3911) Z-HADMŰVELET

  1. Ez az „elégedetlenség tele” gyanúsan ismerősnek tűnik…
    Nem a Shakespeare idézet a III. Richárd-ból, vagy a Steinbeck könyv címéből származik?
    Ott úgy hangzott, hogy „the winter of our discontent”, amit magyarra „rosszkedvünk tele”-ként fordítottak…

  2. Nos, van az úgy, hogy az idő sok mindenre választ ad.
    MangaM kolléga sok kérdésre nem találta a választ, sokat írt itt márciustól júniusig, hogy nem érti, hogy az oroszok mit és miért is csinálnak Ukrajnában, nincs értelme hadászati szempontból, ellentmondanak a tények a logikának stb.

    Ma már világosabban lehet látni.

    Az USA terve világos volt, meggyengíteni, kivéreztetni Oroszországot. Ebben Ukrajnának kulcsszerepe lett volna (de nem csak Ukrajnán keresztül tervezték ezt megtenni).
    Van itt egy nagyon fontos iromány, nem lehet eléggé nem értékelni a RAND Corporation anyagát, ami itt letölthető (jobb oldalt, pdf. dokumentum), kb. 300 oldalas mély analízise annak, hogyan is kell meggyengíteni Oroszországot:

    http://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3063.html

    Csak akik nem tudnák, ez a RAND Corporation az amerikai hadiipari komplexum első számú agytrösztje (think tank). Több, mint 2000 ezer szakember dolgozik náluk, mindegyiknek legalább PhD.-je van.

    Tehát, még egyszer: a terv az volt, hogy a Nyugat, élén az Egyesült Államokkal Ukrajna felhasználásával proxy háborút folytat Oroszország ellen és kivérezteti, ami belső instabilitásához vezet majd. Ezt elolvasták Moszkvában is.

    Mi az, amit most látunk Ukrajnában: komótos orosz előrenyomulást, messze nincs megsemmisítve az összes híd a Dnyeper folyón (!), ami furcsa lehet első látásra, mivel a nyugati fegyverek csak jönnek és jönnek a donbászi harcmezőre…
    Meg nem lehetett nem észrevenni azt a brutális fékezést, amit az orosz hadsereg véghezvitt Liszicsanszk után. Másnap már Szeverszk-nél jártak, de utána „stratégiai szünet” következett be a harci akciókban. WTF, kérdezhették sokan Nyugaton? Szerintem mostanra már leesett Washingtonban minden fontos döntéshozónak, akinek van egy kis esze és eddig nem értette, hogy mi is történik ott, a messzi keleten….

    Megmondom, hogy mi: pontosan fordítottja annak, ami a jól előkészített tervek szerint történnie kellene! A Nyugat kivéreztetése folyik. Ehhez kell az idő az oroszoknak, ami nekik dolgozik, sietni hülyeség lenne. Felmérték az erőviszonyokat, jöhetnek a nyugati fegyverek, vannak infók a készletekről és a gyártási kapacitásokról is. Jön majd Tél tábornok is…

    S ami a legfontosabb: a Nyugatnak masszívan pénzelni kell Ukrajnát, ami pénzügyileg egy lélegeztetőgépen van. Szeptember 30.-án véget ér az USA-ban a fiskális év. Új költségvetés kell majd. Európának állítólag legkevesebb plusz 200 milliárd dollárba (vagy európa, mindegy, paritásban van a két pénznem) fog fájni az, hogy nincs elég energiahordozója (gyárleállások, ellátási láncok összeomlása stb.), ami meg van, ahhoz meg jóval magasabb áron jutott hozzá, mint korábban az oroszoktól.

    Vajon meddig tudják és meddig lesznek hajlandóak pénzelni a nyugatiak az ukránokat? Ők kivinni szeretik a pénzeket az egyes országokból, régiókból, és nem fordítva! Ha meg ez így folytatódik tovább, a legvégén az USA-nak már a európai szövetségeseit is pénzelni kell majd, mert pénzügyi szempontból ezek is hullani fognak egy idő után! Erre viszont már az amcsik sem képesek, sem hajlandóak nem lesznek, nix annyi lóvé! Dollárban egyre kevesebben szeretnek kereskedni a világon, ez az igazán rossz hír Amerikának!

    Hát ezért nem sietnek az oroszok, sőt ha kell, szüneteket iktatnak be a csapataik mozgásába. Az előrehaladás lassú, szisztematikus, felőrli az ellenfélt minden szempontból, beleértve morálisan is. Nyugaton, sok helyen, a fegyverraktárakat már csak sepregetik.

    A csapda fedele lecsapódott. A szerepek felcserélődtek: a vad, akit a kimerültségik hajtottak volna, vadász lett hirtelen, s lassan közeleg tudva, hogy az ideges vadásznak elfogyóban vannak a töltényei.

    Persze mindkettejüknek vannak még csúnya más fegyvereik is, de az egy másik történet… Veszélyes.

  3. Másik, ami szembetűnő, hogy amíg az oroszok tanulnak a hibáikból, a nyugat képtelen erre, ragaszkodnak a szankciókhoz, sőt, tovább erőltetik. A semmit óriási eredménynek tüntetik fel ( dubai, azeri, izraeli gáz).
    Kōzben Ukrajna fizetésképtelenné válik (képtelen gázt beszerezni), a tervezett finanszírozás nem érkezik meg, hiába voltak meg a döntések, a végrehajtás a bürokrácián lelassul. Az EU-ban közös hitelfelvétel kellene már ahhoz, hogy az ukrán államot működtetni tudják. Egyre nehezebb előteremteni a pénzt hozzá, a németek már akadékoskodnak. Csütörtökön fontos kamatdöntés lesz, nehéz megtalálni az egyensúlyt abban, hogy mennyire mehetnek el az emelésben. A FED jóval előbbre jár, de egy nagyobb emelés teljesen bedöntené a csőd szélén álló Olaszországot, a kisebb meg tovább gyengítené az eurót (ezzel a forintot is).
    A Kína kezében lévő amerikai állampapír állomány folyamatosan csökken (csak lassan tud megszabadulni tőle, mert különben bedöntené a világgazdaságot), ezt a csökkentést tervezik a Közel-keleti országok is. Az eddig atombiztosnak tartott papír a zárolások miatt már nem annyira megbízható befektetés.

  4. Sok akciófilmben mutatnak – általában a néző jó szórakozása miatt látványos, de irreálisan hosszan és fordulatosan koreografált – élet halálra menő verekedéseket.
    Egy valóságos verekedésben, amikor már mindkét fél mozgása lelassul, mert szinte már haldoklanak, akkor teljesen irreális arról értekezni,
    kinek dolgozik az idő.
    Ha ez utóbbi mégis igaz lenne, az is csak utólag derülhet ki.
    Az a cikk lesz a legolvasottabb, amelyik megdöbbentőt artikulál.
    Mondj minnél szokatlanabbat, meglepőbbet, kreatívabbat – lehetőleg az ez ellenkezőjét a közhiedelemnek, hiszen ez a legfigyelemfelkeltőbb , minél nagyobbat szól a durranás, annál sikeresebb lesz a cikked !
    A cikk a figyelem hatásos manipulálásáról szól, valódi prediktív értéke minimum vitatható.
    Senki sem számított arra hogy a háború még 5 hónap elteltével is, folyik.
    Senki nem számított az ukránok ennyire hatékony és kitartó elszánt ellenállására.

  5. 2 Zsolt: standing ovation! Ez egy tökéletes összefogalaló volt.

  6. https://www.bing.com/search?q=Germany+admits+it+%E2%80%98can%E2%80%99t+give+much+more%E2%80%99+to+Ukraine&cvid=60c0d414060845a9b9f5bcf7391fc3b0&aqs=edge..69i57.1238j0j1&FORM=ANAB01&PC=U531
    Berlin stands ready to support Ukraine in the future but in terms of weapons supplies it can’t “give away much more,” German Defense Minister Christine Lambrecht said on Tuesday. During a visit to Mullheim, she told reporters that Ukraine could be assured of Germany’s intentions “ to continue to support them in the future.

  7. Zsolt, jövőnk, kakkukk illetve MoA: nyilvánvalóan Oroszország meggyengítése és EU Orosz energiáról USA palagázra+olajra való átterelése lehetett az eredti célja az Ukránok NATO belegetésének – ami, lássuk be sohasem következett volna be. Ha az Oroszok olvasták ezt, akkor miért sétáltak vajon bele ebbe a csapdába? Egy hosszan elhúzódó háború nekik is fájdalmas. A totálisan felégetett, szétbombázott, lakosság nélküli területek pedig semmit nem érnek már, politikai hasznuk van, gazdaságilag fekete lyukak, a világ pénze nem elég a helyrehozáshoz.
    A természeti kincsek kiaknázása lehet enyhítő körülmény.
    Katonai-gazdasági szempontból Oroszország eltörpül, midössze a nyugat mozgósítható GDP-jének 5%-ával rendelkezik. Az USA $20trillion+EU $18trillon, az oroszok $1.4trillion. Ez kerek 0.05, aza 5%, az USA+EU (nem is a teljes „nyugat”, abban meg benne lenne UK, Ausztralia, Japan, NewZealand, DelKorea) a difi 95%. Szóval, ha a „nyugat” valóban oda akar csapni, alsó hangon 20x akkora erőforrása van mint Oroszországnak. Ezt ne felejtsük el. Mi kell a háborúhoz? Pénz, pénz, pénz.. Kivéreztetésről szó sincs 🙂 aki kicsit is tud számolni, gobdolkodni, annak nyilvánvaló ez csak orosz propaganda lehet. Az erőforrások kiváltása meg fog előbb-utóbb történni, Oroszország zsarolási potenciálja csökkenni fog. Kína és a harmadik világbeli országok a fizetöképes, gazdag nyugattal akarnak bizniszelni, nem egymással vagy a kiszámíthatatlab Oroszokkal. A nyugat meg fogja valósítani eredeti célját.

  8. 4 – Srapnel Szilárd

    „Senki sem számított arra hogy a háború még 5 hónap elteltével is, folyik.
    Senki nem számított az ukránok ennyire hatékony és kitartó elszánt ellenállására.”

    Csak egy tanács, kedves Szilárd: a „senki” és „mindenki” irreálisan kevés és sok ugyanúgy ez igaz a „soha” és „mindig” fogalmakra, amelyekkel ugyanez a baj, csak az időben elhelyezve őket.

    A „senki” jelen esetben kimerül néhány teljesen kretén vagy/és korrupt európai politikusban, rettentően alultájékozott, buta vagy/és korrupt firkászban plusz „brit” szakértőben és azokban, akik ezeknek a hitvány alakoknak hittek vagy még mindig hisznek.
    Ilyenek az Egyesült Államokban is vannak, de százalékosan ott az arányuk alacsonyabb, mint Európában.

    Az ukrán hadsereget én a maga helyén kezelem. Szerintem a kettes számú, legerősebb hadsereg az európai kontinensen, ha az oroszokat nem számítjuk ide. Az erősek közül a lengyeleket, franciákat és a törököket lehet még említeni, szerintem csak ez utóbbiak voltak erősebbek az ukránoknál 2022. februárja vége előtt. A mai ukrán hadsereg viszont már csak árnyéka önmagának, ahhoz képest, ami még pár hónapja volt. Hiába a sok fegyver, a kiképzés hiánya fontos szempont, a legjobb ukrán alakulatok nagy része már halott, fogságban van, csatában eltűnt.
    Nyugati fegyverek, de legfőképpen nyugati, főleg amerikai és NATO-s információk nélkül már régen összeomlottak volna. Liszicsanszkból úgy futottak, mint a nyulak. Nemhogy nehézfegyvereiket nem tudták kivonni, tömegesen szabadultak meg könnyű fegyvereiktől is, csak hogy gyorsabban tudjanak szaladni. Erről felvételek vannak. Meg az alakulataikat földig leszidó ukrán tisztekről, akiket egyrészt lehajtott fejjel hallgatnak a katonák, másrészt viszont néhányan feleselnek, hogy az életükért futottak vagy vonultak vissza a harcállásaikból. A tiszteknek elég nehéz lehet megemészteni a tényt, hogy alakulataik túlélőinek nagy részénél még a könnyű fegyverzetük is hiányzik!

    Nem macska egér, hanem szibériai tigris egér játék folyik az oroszok és ukránok között ilyen szempontból. Hiába harcol valóban jól sok ukrán katona, az ellenfél fölénye nagy és láthatóan az eszét is használja, nem csak az erejét.
    A napokban titkosították Ukrajnában a háború végéig az emberi veszteségek nagyságát, ez sem véletlen.
    Mostanra teljesen világos, hogy az orosz csapatoknál olyan parancsok vannak érvényben, hogy „előre, de semmiképpen ne túl gyorsan, az szigorúan tilos!”.

    A miértre a választ már kifejtettem, de egy mondatban újra összefoglalom: az oroszok nem taktikai csatát akarnak nyerni Ukrajnában, hanem stratégiai háborút a Nyugat ellen. Ilyen szempontból az idő az ő szövetségesük, s ha nem hiszed nézz körül és nézd meg jól, hogy mi folyik Európában, de akár az USA-ban vagy Kanadában!

    A háború újabb 5 hónap után még mindig tartani fog. Lehet, hogy sokan erre sem számítanak, de ez van. Az optimista forgatókönyv az, hogy valamikor 2023-ban véget ér, de ez sok mindentől függ majd.

  9. 7 – Minato

    Gyenge, átgondolatlan érveidet nagyon könnyű cáfolni, de bocs, én ebbe nem megyek most bele, talán a megszólított kollégák közül majd valaki megteszi.

    Helyette küldök neked és a többieknek egy írást, csak gondolatébresztőnek.

    http://www.defensenews.com/congress/budget/2022/06/08/the-us-is-heavily-reliant-on-china-and-russia-for-its-ammo-supply-chain-congress-wants-to-fix-that/

    A teljes kép egy mozaikdarabja ez is. Persze, sok más dolog is van.

  10. Az a baj, hogy mindkét szembenálló félnek, végső sarokba szorítása esetén, csak az atomkártya maradt!

  11. Egy háborúnál csak egy jobb dolog van: az elhúzódó háború, ezt ki ne tudná?? Minden nagyhatalom erre vágyik legjobban:-) ez mutatja az igazi erőt!
    Oroszok (szovjetek) Afganisztánt , amcsik Vietnámot teljesen kimaxolták, azóta is azt sírják vissza… legendás idők, victory.
    Grúziát ruszkik nagyon elcseszték, három nap volt nagyjából az egész, nem tudták kellően nyújtani az élvezeteket, de úgy látom tanultak belőle.
    Csettintés.

  12. 10. Csongor: A „sarokba szorítást” szokása az Oroszoknak elég tágan értelmezni. Ha hazaküldenék őket, elpicsázva a saját országukba az szerintem sarokba szorítás. Hasonlóan a NATO bekerítéshez. Valószínű ez nem fog bekövetkezni, mivel nem engedhetik meg maguknak, illetve azért vannak erőforrasaik.
    9. Zsolt nyilván az hogy az oroszok gazdasági/katonai erőforrásai nem szignifikánsak (az 5%-ot nem érik el) a nyugati civilizációhoz képest nem érv 🙂 🙂 az antimon-t lehet pótolni máshonnét. Kína üzletelni akar, kevésbé háborúzni.

  13. 12 – Minato:
    Nem vagyok közgazdász!
    DE szerintem a Nyugat/Orosz erőviszonynál hatalmas hibát vétettél. Az USA gazdasági fölényét a papír dollár jelenti. Az oroszét viszont a nyersanyag hátterű Rubel. Jelenleg a világon mindenki iparkodik szabadulni az USA kincstárjegytől. Miközben hatalmas kereslet van a Rubel iránt, mert csak azért lehet vásárolni energiát.

  14. 13 – Tibor bá´

    Igazad van, de a képlet még bonyolultabb. Ugyanis a háború nemcsak a donbászi harcmezőkön dúl, hanem a diplomácia mezsgyéjén is, a gazdasági háborúról már nem is szólva.

    Az oroszok sokaktól valóban rubelt kérnek az árujukért. De itt van egy hír, nicsak:

    http://www.reuters.com/business/energy/exclusive-russia-seeking-oil-payments-india-dirhams-sources-document-2022-07-18/

    Tehát nem rúpiáról van szó, hanem az Egyesült Arab Emírségek pénzneméről, a dirhamról.

    Joe Biden szinte tegnap utazott el a térségből, de ki köti a konkrét, kézzelfogható megállapodásokat? Azt meg mondanom sem kell, hogy az arabok azért mégiscsak fontosak az amerikaiak szempontjából is. Szaúd-Arábia meg a BRICS-be vágyódik.

    Oroszország egyre jobban elszigetelődik a világban, ugye? Itt igazából az a jó kérdés, hogy ki tud olyan üzleti modelleket ajánlani, kitalálni, amelyek mindkét szerződő fél számára előnyös, nemcsak az egyik részére. Mert az olyat igazából nem is szabadna üzletnek nevezni… Nem mindenhol olyan borúsak ám a gazdasági kilátások, mint szeretett Európánkban!

    Ez egy újabb mozaikdarab a nagy képből.

  15. 1. Oroszországról ez az idézet kb. mindent elmond az orosz csúcstechnikáról: „„Az általános megfontolások és a józan ész alapján egyszerűen feltételezhetjük, hogy a narancs nem terem meg az Északi-sarkvidéken. Hogy egy bronzkori palotagazdaságban, ahol a gazdaság minden ágazatát profitforrássá alakították, ahol a magánkezdeményezést szétverték, ahol az összes tudós elmenekült, nem lehet fejlett fegyverrendszereket létrehozni. Nevetséges azt gondolni, hogy egy olyan országban, ahol nem tudnak iPhone-t készíteni, Garin mérnök hiperboloidját fogják gyártani.””

    2. Az USA a múlt héten 1000 db Excalibur lőszert küldött Ukrajnának. Csak ez egymagában, HIMARS-ok nélkül eldöntheti a harcok kimenelét, több tíz km-ről leszedhető pl. egy tank, vagy bármilyen orosz eszköz:
    „A tesztek során a PzH2000 10 Excalibur lövedéket lőtt ki célpontokra kilenc és 48 kilométer közötti távolságból. Minden lövedék precíziós hatást fejtett ki, három méteren belül találta el a célpontokat, megerősítve a robbanófej halálosságát és a szükséges három gyújtószerkezeti módot. Az átlagos tévesztési távolság 48 kilométeren kevesebb mint egy méter volt.”

    3. Ma megszavazták, még több HIMARS és még több lőszer jön Ukrajnába.

    4. Az orosz utánpótlás döglődik, a HIMARSOK minden nap lőszerraktárakat és parancsnoki állásokat semmisítenek meg, és az orosz eszközök is fogyóban. Már elhasználták Fehéroroszország lőszerkészleteit is, és jelenleg Oroszország távolkeleti szegleteiből guberálják össze a lőszereket, amik több tíz évesek, és épp ma is került ki videó ahogy kilövés utána az Iszkander 20 m után lepottyan.

    5. A képzett orosz tüzérség már elhullott, jelenleg ott tartanak, hogy 2 nap kiképzéssel mehetsz löveget kezelni. Az orosz üzenetek alapján egyszerűen olyan alacsony szintű kiképzést kaptak, hogy szó szerint nem képesek eltalálni tüzérek a célt.

    6: Már érkezik az összes lengyel tank Ukrajnába, ez 230 db-ot jelent. Ez mellett Szlovénia is folyamatosan szállít (ha jól emlékszem 50 db tankot ad át), és a nyugati szövetségesektől is jönnek kisebb tételek. Lengyelország a tankjaiért cserébe folyamatosan kapja az amerikai tankokat. Ez így összesen már akkora szám, hogy a jelenlegi reaktív hadviselésről a fejlett tüzérségi eszközök támogatásával támadó hadműveletekre válthatnak. Most már kiegyenlített a küzdelem, de kb. fordulóponthoz ért, az oroszok innen már nem tudnak hagyományos fegyverekkel győzni, kénytelenek lesznek kompromisszumokat keresni, és leülni valóban tárgyalni, nem diktátumokkal, mert úgy el lesznek zavarva a fenébe….

  16. Kedves Tibor bá’

    Beragadt egy hozzászólásom. Kérlek szépen nézd meg mi van vele.
    Köszönöm.

  17. 13. Tibor bá’
    Nem papír, és nem nyersanyag áll a dollár és a rubel mögött, hanem két teljesen ellentétes szemlélet.

    A dollár fölényét az adja, hogy az amerikai gazdaságot alapvetően valódi piaci verseny mozgatja. Ez többek között megmutatkozik a kutatás-fejlesztés minőségében is.

    Ahol pedig a gazdasági szereplők kontraszelektáltak (pl. Magyarország, Oroszország), ott nem piaci versenyben jutnak lehetőségekhez, ergo akármilyen tehetségtelen valaki, ha politikai vonalon kellően helyezkedik, akkor pénzhez jut, azonban ebből nem tud előnyt kovácsolni.

    Ahogy már korábban említettem, nekem mindent elmond, hogy pár évtizedes konjunktúra után sem jutott el Oroszország arra a szintre, hogy nyugati technológia nélkül, csak a saját erőforrásaikra és tudásukra támaszkodva képesek legyenek akár csak egyetlen tengeri olajfúró platformot megépíteni.

    Ja, és persze az sem mellékes, hogy az egyik világban foglalkoznak az alapvető emberi jogokkal, értékként tekintve rájuk, a másikban meg leszarják.

  18. 13. Tibor bá,

    „Az USA gazdasági fölényét a papír dollár jelenti.”

    Hát persze 🙂 Most derült ki, hogy a németek által gyártott és a kanadaiak által szervizelt/javított turbina nélkül az oroszok még a gázukat sem tudják exportálni.

  19. Megint a russzofil vágyvezérelt posztolás és referálás a hozzászólások többségénel.

    Minato meg Elesz már leírta, amit én is írtam volna.

    De nézzük csak a számokat. 2022-ben Európa várható gazdasági teljesítménye: 2.5% növekedés, Oroszország (a saját maguk által frissen közzétett számok alapján) 7.8%-os visszaesés.

    Van még kérdés?

    #https://mandiner.hu/cikk/20220719_racz_andras_oroszorszag_szakerto_mar_latszik_az_orosz_gazdasagon_a_szankciok_hatasa?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

  20. 13. Tibor bá, ahogy ez előzőekben írták, a nemzeti valuta értékét nem az adja hogy papír, vagy nem „papír”. Soktényezős a képlet, de a GDP ami a gazdasági teljesítményt MÉRI csak abban van nominálva, hogy össze lehessen hasonlítani, tehát a Orosz is, hogy ne kelljen váltogatni. Petákban is lehetne, akkor is megmaradna a 95% különbség. Ez gondolom így érthető.
    A rubelre meg nincs akkora kereslet, mivel az országok továbbra is a EUR/USD alapon számolnak el, az Orosz bank váltja át belföldön rubellé, viszont a nemzetközi piacokon nem szignifikáns, mivel ” mwgbízhatatlan”, kereskedésre, befektetésre nem ajánlott.

  21. A GDP adataira hivatkozók kicsit nézzenek utána, hogy mi minden van beleszámítva ebbe az számadatba és hogy az adott ország igazából mennyire részesül vagy nem részesül a létrehozott javakból, azoknak újraosztásából. Mi például a tőkekiáramlások mértéke stb.
    A németek és mások majd jól befűtnek a GDP-vel, bizonyára melegük lesz.Műtrágya helyett a földekbe majd börzeindexet szórnak, hogy jó legyen a termés.

    A pénzügyi spekuláns világra lassan rászárad az a sok mocsok, amit produkált. Éhezés, fázás, halál lesz az eredménye. Ahol a nyersanyagok rendelkezésre állnak és ahol ezek biztosítják majd a reáltermelést, ott nem lesz nagyobb baj. Ott éhezni, sem fázni nem fognak az emberek. A McDonalds meg az IKEA hiányát valahogy majd csak túlélik…

    Ezt mindannyian meg fogjuk hamarosan tapasztalni. A többi csak ócska lózungok puffogtatása.

  22. 2. Zsolt
    Tökéletes megállapítások!
    Nem kötekedésként hanem kiegészítésként írom az alábbiakat.

    Írod:
    „Vajon meddig tudják és meddig lesznek hajlandóak pénzelni a nyugatiak az ukránokat? Ők kivinni szeretik a pénzeket az egyes országokból, régiókból, és nem fordítva!”

    Az USA azzal áltatja az EU-s helytartó politikusaikat, hogy megéri minden nehézséget vállalni (persze nem az USA-nak), mert ha a medve már ki lesz fektetve, akkor a hullájából degeszre zabálhatják magukat. Vagyis százszorosan megtérül az amit az EU most elveszít. Persze azt is elfelejti közölni az öreg kontinens vezetőivel, hogy az esetlegesen felszabaduló „gazdátlan” és korlátlan orosz energia és nyersanyag források csapja az az USA kezében lesz és semmivel sem fogják olcsóbban kapni azokat, mint jelen esetben. Tesz róla az USA, hogy így legyen. Na meg aki pofázni mer, arra hivatkozva, hogy de hát nem erről volt szó, azt jól megdemokratizálják.

    „Ha meg ez így folytatódik tovább, a legvégén az USA-nak már a európai szövetségeseit is pénzelni kell majd, mert pénzügyi szempontból ezek is hullani fognak egy idő után!”

    És ha hullani fognak, akkor óriási társadalmi megmozdulások lesznek, amik előbb utóbb kormányváltásokat idéznek elő, na meg átcsapnak USA ellenességbe. És előállhat az a kellemetlen helyzet, hogy kitessékelik az USA-t az országaikból. Na meg az EU is mint fő Cicaprogram, megy a levesbe.
    Ha dőlni kezd az EU (a déli államok 14 éve meg nem oldott csődhelyzete okán, plusz a szankciók következménye) az USA-nak sem lesz annyi pénze, hogy ezt megállítsa. Egyrészt nyomtatni már nem nagyon tud, mivel kopik a bizalom a dollárral szemben, másrészt mástól sem tud nagyon elvenni, mert a kifosztásra jelöltek száma időközben lecsappant (vagy mert megerősödtek, vagy mert már csontra le lettek rabolva). Na ezen USA gondok megoldása érdekében is jönne jól egy lerabolható Oo. Csak hát ez nem biztos, hogy összejön.

    7. Minato
    „Az erőforrások kiváltása meg fog előbb-utóbb történni, Oroszország zsarolási potenciálja csökkenni fog.”

    Hol? Mikor? Még legalább 5 év, hogy pótolni tudják az orosz energiát, nyersanyagot! Sem elegendő terminál nincs, sem szállító kapacitás. Ami szállító hajó van, az le van kötve évekre előre. De ha lenne is valami csoda folytán, nincs amit elhozni, mert az is le van évekre kötve más nem EU-s államok által. Szerinted azok le fognak mondani az EU javára? Kétlem.
    És az EU-nak van annyi erőforrása, egy döglődő ipar mellett, hogy a rengeteg munkanélkülit megy egyéb szociálisan rossz helyzetben lévő (akár 100 milliós nagyságrendű) embertömeget ellása? És a nép ezt békén tűrni fogja? Nem lesznek utcai zavargások, ne adja Isten, anarchia?

    Na de legyünk optimisták. Megoldja az EU a problémát.
    De milyen áron?
    Hol és miben lesz az EU versenyképes, akkor amikor háromszoros áron szerzi be a működéshez szükséges naftát, mint a rivális keletiek, akik nem mellékesen az orosztól fogják vásárolni.

    „Kína és a harmadik világbeli országok a fizetöképes, gazdag nyugattal akarnak bizniszelni, nem egymással vagy a kiszámíthatatlab Oroszokkal.”

    Megállapításod első fele igaz, második hibás. Ti. az orosz még most is szállít nyugatnak, úgy, hogy az naponta szembe@arja őket. Na meg bónuszban az összes nála tartott orosz pénzt ellopta.
    Ennyit a megbízható nyugatról és a megbízhatatlan oroszokról.
    Vagy szerinted az a megbízhatatlanság jele, hogy az orosz válaszul az 5 hónap nyugati mocskolódásra, végre a sarkára mert állni és nem hajlandó már szállítani a nyugatnak? Vagy csak nyugatnak szabad trógerkedni, de ha az érintett hasonlóan cselekszik akkor az már megbízhatatlanság.
    Én minden esetre az orosz helyébe már februárban lezártam volna minden nyugat felé tartó exportot.

    „A nyugat meg fogja valósítani eredeti célját.”

    Lehet. De jövő ilyenkor térjünk vissza rá. Eddig nem az látszik, hogy a nyugat tervei szerint mennének a dolgok.
    Ha Kínát és Indiát nem tudják rákényszeríteni az oroszok szankcionálására, Oo.-ot nem fogják tudni megtörni. És nem fogják tudni. Éppen most szervezkednek a nyugat ellen, úgy mint a dollár mellőzése, BRICS, meg a többi nyugat által nem reklámozott lépéseik sora.
    Az idő nem a nyugatnak dolgozik!

  23. 15. totoro
    Ha igazad lesz, akkor tél előtt az ukránok elkenik az oroszok száját.
    És az mindenkinek jó lesz, mert a legyőzött orosz mindent meg fog tenni, hogy helyrehozza meggondolatlan lépését. Gyakorlatilag a nyugat fogja diktálni a feltételeket. Nekünk pedig ott az EU-ban, lesz bőségesen olcsó energia és nyersanyag, így – ismételten, mások rovására – folytathatjuk hedonista, semmitevő és pazarló létformánkat.

    Azonban, ha az ukránok a tél beállta előtt nem győznek, azaz nem verik ki a muszkát Ukrajnából, akkor ők már soha nem győznek.

    Nem mellékesen a nyugati fegyverraktárak is ki lettek rendesen seperve. Attól tartok, hogy egy masszív orosz támadás megállításának a kísérlete is kudarcra lenne ítélve! Lengyelek egyelőre még csak ígéreteket parkoltatják a garázsokban az USA cseretankok helyett. Persze előbb vagy utóbb megkapják azt a több száz Abrams tankot, mert az USA érdeke, hogy legyen egy erős bástya északon az orosz ellenében, és ne ő vérezzen, ha helyzet adódik. De addig még el kell jutni, mint addig is, hogy délen ki legyen a bástya. Az ukrán nem valószínű, hogy be tudja tölteni ezt a szerepet, ha leveri a muszka, a román pedig totál megbízhatatlan, így rizikós őket túl erősre építeni (meg egyébként is folyton területszerzésen jár az eszük).

  24. 22. Ha így nézzük, igen. Az EU-nak az maradt, vagyis akkor marad versenyképes ha lerohanja Oroszországot és megszerzi az erőforrásait. Csak ebben az esetben tud továbbra is pozícióban maradni. A jelenlegi kiszolgáltatott helyzetben, mivel a Orosz terrorra nem lehet „soft power”-el válaszolni, csakis az erő nyelvén értenek, más utat nem látok sajnos. Ki kell fejlesztenie az EU-nak egy nagyon hatékony hassereget, hatékony rakéta elhárító technikát és minnél több ütőképes atomfegyver arzenált és jól fenéken kell billenteni az Oroszokat, hogy tudják hol a helyük. Nyilván ez csak ábránd, valószínű inkább az EU felbomlása és agónia, belső harcok, GDP csökkenés, klíma-menekült katasztrófa majd EU elbukása. A fenti ellentétes is a nyugati eszmékkel, de reálisan ez lenne a válasz ami hozna is eredményt.

  25. 19. Gyarmathy
    ” Megint a russzofil vágyvezérelt posztolás és referálás a hozzászólások többségénel.”

    Tatyana Stanovaya, a Carnegie Alapítvány kutatója ír a New York Times cikkében.

    Háború a Nyugati Elit ellen! Ez a Kreml háromfázisú terve a teljes Ukrajnai győzelem érdekében

    /https://www.nytimes.com/2022/07/18/opinion/putin-russia-ukraine-winning.html/
    Ellentétben az ellenségeskedés első hónapjaival, a Kremlnek most „világos terve” van

    ”„A három fő dimenzióból álló terv egyfajta stratégiai orosz „babuska”.
    Minden szempont beleillik a másikba, ami egy nagy tervnek felel meg, amely messze túlmutat Ukrajnán, de középpontjában ez áll…

    1. Területszerzések. Kelet-Ukrajna megszállása és délen a hódítások megőrzése. Putyin ezt azért tartja lehetségesnek, mert a Nyugat megmutatta katonai támogatásának korlátait Ukrajnában, és általában véve nem lépte át a Kreml által kifejezett „vörös vonalakat”. Ezért Moszkva számít csapatainak előrenyomulására Donbászban és a megmaradt megszállt területek megőrzésére.

    2. Ukrajna megadásra kényszerítése. Az Orosz Föderáció véleménye szerint ez a „náci mentesítés” és a „demilitarizálás” feltételeinek elfogadásában fejeződik ki és a Nyugattal való együttműködés megszakításában nyilvánul meg.
    Sztanovaja szerint a Kreml arra számít, hogy egy-két éven belül Ukrajna gazdaságilag annyira meggyenül, hogy az Elit megváltozik, és képes lesz végrehajtani ezeket a változtatásokat anélkül, hogy meg kellene támadnia Kijevet.

    3. A harmadik cél az új megállapodások megkötése a Nyugattal egy Eltérő Nemzetközi Rend alapján. Putyin nem Nyugat-ellenes – vélekedik a szerző.
    De számára létezik egy „rossz” Nyugat a mai politikai elitből, és egy „jó” Nyugat az egyszerű állampolgárokból és vállalkozásokból, amelyek Oroszországgal akarnak együttműködni.
    A Kreml az Ukrajnát övező válsággal és az ezzel összefüggő gazdasági viharral számol, hogy a jelenlegi Politikai Elitet „lesöpörje” a hatalomból, helyére olyan nemzeti vezetők lépnek, mint Orbán, Le Pen vagy Trump, akikkel könnyebben lehet majd megegyezni.

  26. 23. Minato

    NATO, EU-s hadsereg meg még saját. Nem sok egy kicsit? Hogy lesznek ezek összehangolva?

  27. 3. kakukk
    ” Kōzben Ukrajna fizetésképtelenné válik…”
    8. Zsolt
    ” Nyugati fegyverek, de legfőképpen nyugati, főleg amerikai és NATO-s …”

    1. „Moszad az ukrán An-12-es lezuhanása mögött” – Az orosz oldal szerint fegyvereket szállított Izrael esküdt ellenségének?
    Az Orosz oldal azt állítja, hogy az Ukrán Meridian légitársaság An-12-e, amely Görögországban zuhant le, és állítólag Szerbiából Bangladesbe repült Ukrajnából csempészett fegyvereket szállítva, Izrael esküdt ellenségének volt az igazi úti célja, a Hezbollah, ezért szabotálta a Mosad!

    Július 18-án a NEZYGAR Telegram csatornán közzétette, – a forrás megjelölése nélkül – hogy az izraeli különleges szolgálatoknak köze lehet az Ukrán gép lezuhanásához.

    A NEZYGAR jelentés azt állítja, hogy június 28-án a Hezbollah több mint 100 Nlow ATGM-et, körülbelül 100 Javelin ATGM-et, 55 Stinger MANPADS-t, 500 Kalasnyikov géppuskát és töltényt, valamint több mint 100 Intellig 30 sorozatú RPG-t adtak el.

    Az ügylet összege 9 millió dollár volt, és amint a veszélyes rakomány megérkezik Jordánia földjére, végső címzettje lesz Palesztinában lesz és Jeruzsálem azonnal úgy döntött, hogy blokkolja a Nyugati fegyverekből álló katonai rakomány szállítását, amelyet Kijev adott el a Hezbollah katonai szárnyának.

    Az információk további ellenőrzést igényelnek, jegyezte meg a NEZYGAR a Telegram csatornán, és nem vállal felelősséget minden publikáció pontosságáért.

  28. 2. A korrupt Ukrajna Javelint ad el a Hezbollahnak – a CIA és a Moszad az Antonov-lezuhanása mögött

    Az Ukrajnai Zelenszkij-rezsim korrupt volt és továbbra is korrupt marad.
    Miközben az Ukránok harcolnak az Orosz invázió megakadályozásáért… a Zelenszkij-rezsim Javelin páncéltörő rakétákat és Kalasnyikov fegyvereket ad el a Hezbollahnak…
    Az Amerikai és az Izraeli CIA és a Moszad hírszerző szolgálatai együttműködtek, hogy megakadályozzák fegyverrendszerek átadását a Hezbollahnak.
    A fegyverek 9 millió dollárba kerültek – 3 millió Bitcoin előleget adtak.

    Megmagyarázhatatlan módon lezuhant egy Ukrán Antonov teherszállító repülőgép, amely 12 tonna lőszert szállított Szerbiából Jordániába, a fedélzetén tartózkodó 12 ember életét vesztette.
    Június 28-án több mint 100 Nlow ATGM-et, 55 Stingert és további mintegy száz Javelin ATGM-et, valamint 500 Kalasnyikov és BK gépkarabélyt, valamint több mint 100 RPG 30 egységet és lőszert adtak el a Hezbollah képviselőjének az Ukrán Fegyveres Erők fő hírszerzési igazgatóságának képviselőjétől.
    / https://www.bankingnews.gr/koinonia/articles/633620/to-dieftharmeno-kathestos-tis-oukranias-poulaei-javelin-stin-hezbollah-cia-kai-mossad-piso-apo-tin-ptosi-tou-antonov/

  29. Nem csak az oroszok azok akik megfontolva haladnak előre. Az ukránoknak küldött fegyverek mennyisége, milyensége és gyanítom, hogy a műhold és titkosszolgálati információk szűrése is patikamérlegen történik.
    Minatoval ebben egyetértek, írja „ha a “nyugat” valóban oda akar csapni, alsó hangon 20x akkora erőforrása van mint Oroszországnak”

    Miért nem tette eddig?
    Ráadásul a nyugati sajtó tolmácsolásában megtudtuk, hogy roncs kategóriás fegyverekkel, rosszul kiképzett gyáva újoncokkal, akik hátrahagyva fegyvereiket menekültek a harctérröl, hibás stratégiával támadott Oroszország. Már a modern orosz fegyverek is sorra kudarcot vallanak. Ezek ellenére ez a szedett vedett Orosz hadsereg van támadásban, ők irányítanak, Ukrajna pedig csak korlátozott védekezésre képes lassú hátrálás mellett. A festett kép szerint nyugatnak úgy kell visszafognia magát, nehogy túl gyorsan kiűzzék az oroszokat Ukrajnából.
    Akármi legyek, ha ezt USA nyugati szövetségeseivel egyetértésben nem direkt csinálja.

  30. 28. Károly,

    „Miért nem tette eddig?”

    Talán mert nem akar atomháborút. Meg kiterjedt háborút sem, csak annyit segít, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát.

  31. 29. Gyarmathy
    Nem értetted meg amit írtam.
    Vagy megértetted, de azt állítod, ha már márciusban kiképzik az ukrán katonákat a modernebb nyugati fegyverek használatára és küld nyugat korszerűbb fegyvereket áprilisban, alaposan felturbózva az Ukrán hadsereget, akkor atomháború robbant volna ki. Tehát csak annyi és olyan fegyvert, titkosszolgálati infót adhatnak az ukránoknak, ami folyamatos hátrálásra elegendő különben atomháború lenne. Így nincs értelme a védekezésnek, ha kódolják a vereséget.
    Ezt te sem gondolhatod komolyan.

  32. 30. Károly,

    Ugyan már. Meg van kötve a Nyugat keze, nem avatkozhat be, nem csaphat oda nagyon erősen, mégcsak Ukrajnában repüléstilalmi zónát sem hozhat létre az oroszoknak, mert a félőrült Putler ki tudja mit csinálna.

    Folyamatos hátrálás? Nézz rá erre:

    #https://www.understandingwar.org/sites/default/files/DraftUkraineCoTJuly19%2C2022.png

    Ennyire telt Putyin korábban egekbe magasztalt seregétől közel 150 nap háborúzás után.
    Ez azért nem rossz eredmény az ukránoktól a nyugati segítséggel.

    Az utóbbi hetekben egyébként nem nagyon sikerül az oroszoknak az előrenyomulás. Néhány tucat nyugati üteg és kb. 10-12 HIMARS összekuszálta az orosz utánpótlást.

  33. 19. Gyasmathy
    „”Megint a russzofil vágyvezérelt posztolás és referálás
    a hozzászólások többségénel.”” — TE is folyamatosan
    ugyanabba a hibáa esel, mint akiket szóváteszel. —
    Pedig csak megállapítanak valamit feltételelezem a
    szimpátiájuk, vagy vágyaik alapján. — De alig alig vannak
    páran akik a MIÉRT-et is képesek kifejteni.

  34. 31. Gyarmathy
    Annak is fel kellett volna tűnnie, legalább utólag, hogy míg USA a megtámadott országokat úgy egy hónapig csak bombázta meg bombázta és csak ezután lépett katonájuk a megtámadott területre, addig Oroszország 3 napi bombázás után már mentek is a szárazföldi csapatok.
    Meg sem kísérelték a levegőből bombázni a nyugati részeken az utánpótlási útvonalakat, vasútvonalakat, az érzékeny infrastruktúrákat, mint hidak, víztározók, ehelyett az ütődött oroszok jelentéktelen laboratóriumokat bombáztak.
    Nem is értem.

    Annak a fajta segítségnek, szankciók és katonai, amit nyugat produkál jelenleg, győzelem biztosan lesz a vége. Nem véletlenül lett szállóigévé, – az utolsó csepp ukrán vérig harcolunk -. Ezzel sok európai embernek is szenvedést okozva. Nem kellemetlenséget, hogy ezután nem 24 hanem 22 fokra fűtik a munkahelyeket télen.
    Egy személyes kérdés, ha megengeded. Mikor szenvedtél utóljára a hidegtől, éhségtől, vagy lelkileg, mert a gyerekeid nem tudod ellátni? Hát most sokan lesznek ilyenek.
    A parasztok közt van egy mondás arra, mikor többet tárolnak be, mint amit ember, jószág megeszik. A vanból mindig lehet adni, a nincsből van a gond. A döntéshozóknak bőven van, ahogy látom nem is aggódják túl magukat a nincstelenségbe taszítottak miatt.
    Néha elkap a szociális érzékenység luxusa.

  35. 33 -Károly

    „Meg sem kísérelték a levegőből bombázni a nyugati részeken az utánpótlási útvonalakat, vasútvonalakat, az érzékeny infrastruktúrákat, mint hidak, víztározók, ehelyett az ütődött oroszok jelentéktelen laboratóriumokat bombáztak.
    Nem is értem.”

    Kedves Károly!

    Csak egy kérdésem van hozzád: jól értem, hogy azt állítod, hogy a világ legerősebb atomhatalmának teljes katonai, politikai és hírszerzési vezetése amatőr, tehetségtelen hülyék gyülekezete és a te helyzetértékelésed a helytálló?

  36. 23. Minato

    Teljes mértékben igazad van.
    Kellene az EU-nak egy erős hadsereg. De ezt az USA nem engedi, mert akkor:
    1. a kontinensen való tartózkodására nem lenne indok,
    2. ezzel Európa kikerülne abból a helyzetből, hogy szolgai módon végrehajtja az USA utasítását, ne add isten még erőt is felmutatna Amerikával szemben, ha az érdeke úgy kívánja.
    Szóval, amíg az USA itt van, addig felejtős a hadsereg, meg a plusz atomarzenál.
    És az USA, ha csak egy meteorit agyon nem üti, itt marad, míg a világ a világ!

    A potens rakétavédelmi rendszerről annyit, hogy olyan – tömegesen indított rakéták ellen – nem létezik. Az USA sem tudta még kifejleszteni azt a rendszert, amivel magát 99%-ban meg tudja védeni. AEGIS rendszerrel elszedi a rakéták harmadát, a többi meg célba talál. Valami lézeres megoldáson agyalnak (de az sem lesz 100%-osan eredményes), de arra még vagy 10 évet várni kell, és addigra már késő lesz, mert újra lesznek osztva a lapok a nagyok között, rosszabb esetben nem lesznek sem nagyok sem kicsik.

    Írod:
    „A jelenlegi kiszolgáltatott helyzetben, mivel a Orosz terrorra nem lehet “soft power”-el válaszolni, csakis az erő nyelvén értenek, más utat nem látok sajnos.”
    Kérdem én, hogy melyik – magát erősnek érző/képzelő – hatalommal lehet szép szóval egyezkedni? Szerinted az USA-val lehet? Ha az érdeke úgy kívánja, akkor az akaratát nem veri át bármi áron is. Akár egy hazugsággal is, mint Irak második lerohanása során – hogy csak egyet említsek.
    Sajnos ez a viselkedési forma birodalmak természetéből adódik. Mindig ez volt és ez is fog lenni. Az erősebb kutya ba@ik. A többi csak körítés és porhintés a népek szemébe.

    „…jól fenéken kell billenteni az Oroszokat, hogy tudják hol a helyük.”
    A nyugat ezt most próbálja megtenni. Nem mintha nekik erre lenne erkölcsi alapjuk (lásd. népek kiirtása, kizsákmányolása, eltiprása az elmúlt 500 évben). De, kényszer pályán vannak. Hatalmas technológiai fejlődést értek el, és kifogyott a nafta az ipar alól. Az USA-nak van, éppen annyi amennyi neki kell, de abból még ha akarna (DE nem akar! -érthetően, saját érdekét nézi) sem tudna adni az EU-nak. Most eljött az igazság pillanata. Itt állunk EU-kánt egy fejlett iparral és letolt gatyával. Nem tudom mit terveznek az atlantista agytrösztök, de azt az USA-nak is tudni kell, hogy ha Európa tönkremegy gazdaságilag, akkor ő is nagy bajban lesz. Egy komoly és pótolhatatlan gazdasági támasztól esik el. Ezért létkérdése a nyugatnak ez az Ukrán háború. Ahogy annyira az orosznak is!

    „valószínű inkább az EU felbomlása és agónia, belső harcok, GDP csökkenés, klíma-menekült katasztrófa majd EU elbukása.”

    Sajnos, ha a muszka nyer Ukrajnában (elfoglalja) akkor ez várható. EU kuka, a NATO pedig rövid időn belül szétesik, és amíg le nem zárul Európa újrafelosztása, nem is lesz helyette más szervezet – ami már nem védelmi szervezet lesz! 10 éven belül kialakulnak az új érdekszférák és ezekben elfoglalják helyüket az új ideológiákon alapuló rendszerek (pl. a nyugati világ által reklámozott és erőltetett, totális kontrollon alapuló transz-gender és -humán disztopikus világ).

    „A fenti ellentétes is a nyugati eszmékkel, de reálisan ez lenne a válasz ami hozna is eredményt.”
    Már miért ellentétes a nyugati eszmékkel? Esetleg a Krisztusi eszmékkel, amit elég szépen kiforgattak egyes vezetők az elmúlt időszakban.

  37. 34, Zsolt:

    Az USA-nak a céljai közt szerepel – mint ahogy pár hete írtad, az anyaországtól távoli háborúzás és gazdasági vetélytárs kifektetése.
    Az oroszok meg csak fegyvermentes biztonsági zónát szeretnének a határaik mentén egy dollármentes világgazdaságot.
    Sem Oroszországnak sem az USA-nak nem okoz gazdaságilag gondot, ha ez a konfliktus akár még 5 éven keresztül elhúzódik!
    Sőt, így a NATO fegyverkészletek szépen megcsappannak és Európát így neki lehet ugrasztani az oroszoknak…

    31, Gyarmathy,

    az 5. ukrán front (ha lehet így nevezni), ha csigalassúsággal halad, ez miért jelent problémát neked?

  38. 37 – János

    Az teljesen nyilvánvaló, hogy az USA-nak az utóbbi háborúi megindításával mindig is az volt a célja – természetesen, a rövid- és középtávú gazdasági haszonszerzés mellett – , hogy gennyes, rothadó sebfoltokat hozzon létre Eurázsia testén, de Afrikát is ide kell venni (lásd Líbia). Ezek a válsággócok a tényleges fegyveres konfliktusok után is rendkívül sok problémát okoznak nemcsak a saját, szélesebb régiójukban, de akár jóval messzebb is a földrajzi határaiktól (például migrációs nyomás). Ez ellenfelei és jövőbeli lehetséges ellenfelei (például Európa) sok energiáját leköti, mégpedig folyamatosan és hosszú távra. Ez világos.

    Amit említettél, mármint az 5 év vagy akár tovább is elhúzódó ukrán háborús konfliktus, arra azt mondom, hogy igen, elvileg az USA ebben érdekelt, de szerintem a kritikus kérdés ilyen szempontból az, hogy lehet-e majd kezelni az ezzel járó hatalmas belső társadalmi feszültségeket Európában, de magában az Egyesült Államokban is. A nyugati társadalmak atomizáltak, megszűnt vagy megszűnőben van a belső társadalmi kohéziójuk, hogy mást ne is említsek sok más bajuk mellett. Nem a hosszan tartó, szociális nélkülözésre vannak beállítva akárcsak pszichológia szinten is, a társadalmi robbanás ezért nagyon hamar érkezik majd. Ez veti fel azt a kérdést, hogy ki bír-e a Nyugat egy ilyen sokéves ciklust vagy nem. Akik a káoszból akarnak majd újra építkezni, azoknak ez a forgatókönyv jó lehet, de egyben veszélyes is: a káoszban az irányítás teljesen kicsúszhat a kezekből és a végeredmény teljesen más is lehet, mint amit az elején elképzeltek, megcéloztak. Kissinger is igazából erre figyelmeztetett a sorok között.
    Az én véleményem az, hogy jövőre lehet valamiféle békemegállapodás, de ez korántsem jelenti majd a konfliktus végét, esetleg csak ideiglenes szüneteltetését. Ez persze nem biztos, csak egy lehetséges forgatókönyv.

    Egyébként nagyon sok jel utal arra, hogy augusztusban elmérgesedhetnek a dolgok a konfliktus kapcsán. Az ukránok atomerőművet támadtak, szerencsére a robbanások nem okoztak nagy bajt a biztonságos üzemeltetés szempontjából, de ez már szintén egy jel, hogy sok jóra a közeljövőben számítani nem lehet. Az ukránok az orosz városok, köztük krími célpontok bombázására készülnek, akár a nagy hidat is célba vehetik.
    Ha ez nagy méreteket ölt, akkor az oroszoknak erre majd határozottan válaszolni kell, s adott esetben ez a válasz akár a Nyugat számára is nagyon kemény lehet. A gáz- és kőolajcsapok teljes elzárása hosszú időre csak az egyik ilyen lépés lenne, persze ennek sok szarkeverő, főleg az angolszászok kimondottan örülnének is. De lehetnek olyan válaszlépések is, amelyeknek viszont már ők sem tapsolnának olyan lelkesen.

    „Érdekes” ősz és tél elé nézünk…

  39. Sokan még mindig nem értik, vagy nem vesznek tudomást a tényekről.
    A globális gazdaság többtényezős.
    A globalizált világban ha egy vagy több tényezőt kiveszünk a láncból, az a teljes hálózat összeomlását eredményezi.
    Ezeken túl, van egy plusz hatása a háborúnak Oroszország és Ukrajna közt.
    Minden éppelméjű tudja, hogy ilyen esetben a gazdasági szankciók 50-50 százalékban vagy bejönnek, vagy nem.
    Jelenleg a vagy nem jött be.
    És ez mit is jelent?
    Azt hogy az USA nem partnere az EU nak, hanem ellenlábasa. Ha úgy tetszik, az ukrán haderő fenntartásával igazából az oroszok mellett áll.
    Azt lehet fejtegetni, hogy most ki a hülye, de szerintem egyetlen hülye van jelenleg.
    És az az eu.

  40. @39 Dan: +1 (tudom, nem szavazás, de akkor is…)

  41. 35. Zsolt
    Nem tudom átment e az irónia.

    János és Dan is szolgált egy egy válasszal.

    Tartom magam ahhoz, nem csak szerintem a nagykutyák megegyeztek egy körülbelüli forgatókönyvben.
    Utólag nem nehéz okosnak lenni.

  42. 41 – Károly

    Én magam is többször írtam itt korábban, hogy mindig észben kell tartani azt a lehetőséget, hogy a „nagykutyák”, ahogy te fogalmazol, már akkor megegyeztek, amikor a műsor még el sem kezdődött. Putyin és Biden még Genfben találkoztak, Geraszimov és Milley és csapataik pedig Helszinkiben találkoztak 2021-ben. Plusz lehettek találkozók még mások között is, amiről nem tudunk. Akár nagyon sok is.
    És igen, Dan-nak is igaza lehet, hogy valóban az EU vagy még inkább egész Európa rovására megy ki a játék, Ukrajna csak a kezdet illetve egy része az egész kirakósnak. Sőt, igazából az Európán kívüli világot is jócskán érintik az események, lásd a gazdasági kapcsolatok dinamikus átrendeződését stb.

    Viszont azt is mondom, hogy vannak ellenérdekelt felek, a „nagykutyák” dolgaiba beleugatnak más „erős ebek” is, a forgatókönyvek menet közben változhatnak is, oda kell nagyon figyelni a résztvevőknek, ha meg is egyeztek, mert a helyzet összetett és képlékeny.

  43. 42. Zsolt
    Ezt tarom kulcsmondatnak. ” lásd a gazdasági kapcsolatok dinamikus átrendeződését ”
    Talán kezdem kapisgálni, mire alapozzák azt, hogy többpólusú világ közeledik.
    Mint mikor egy vállalat túlnövi magát és mielőtt önmagába roskadna, felaprózzák, hogy megmentsék.
    Nem állítom, hogy ez amit ma a világporondon látunk egy mentőakció, inkább egy félig meddig tervezgetett kényszerpálya.

  44. Tusványoson a minket képviselő miniszerelnök, már nevén sem nevezem, előbújt a valódi arcával. Egyrészt most biológia, illetve fejlődéstörténeti, illetve történelmi tudásával ne foglalkozzunk.
    Viszont rendkívűl veszélyes kijelentésekre ragadtadta el magát egy másik EU országban.
    Gyakorlatilag az a helyzet, annyira elöntötte a hatalommal való visszaélés, hogy elvesztette a józan eszét.
    És ez hatalmas baj, mivel rendeleti kormányzás van Magyarországon, mindenféle ellenállás nélkül.

  45. 46. Mégis mi rosszat mondott? Arról beszélt, amiért megválasztották. Szerintem nincs ezzel a beszéddel semmi gond.

    „ez az – egyébként jól előadott és felépített – beszéd a korábbi ideológia melletti kiállást mutatta, vagyis a magyar nemzet előtérbe helyezését, a családpolitikát, a keresztény gondolkodásmód igenlését, a muszlim bevándorlás elutasítását”

    Az, hogy NER van meg harácsolnak, ahol csak lehet, más tészta.

  46. Végre jó hírek is érkeznek a frontról. 😀 Úgy látszik, mégis léteznek „csodafegyverek”, csak nem a ruszki oldalon.

    https://vilagterkep.atlatszo.hu/…/otven-loves-otven…/

    „Ötven lövés, ötven találat. Az amerikai HIMARS megváltoztatja a háború menetét”

    Káncz Csaba: ” Nő a riadalom az orosz nacionalista információs térben, mivel az orosz hadműveletek üteme lelassult az ukrán nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) kulcsfontosságú orosz logisztikai és irányítási csomópontok elleni csapásai miatt. A Moscow Calling, egy közepes méretű, 31 000 előfizetővel rendelkező orosz Telegram csatorna közzétette az ukrajnai orosz műveletek teljes körű értékelését. A Moscow Calling határozottan azt sugalmazza, hogy a közelmúltban az orosz raktárakra, kommunikációs központokra és hátsó bázisokra mért ukrán támadások pusztító és potenciálisan visszafordíthatatlan hatással vannak a jövőbeni orosz offenzívák kifejlődésére”

    Diétás Magyar Múzsa: „Az alábbi elemzés megmutatja, hogy Oroszországra azért „nem hatnak” látszólag a szankciók, mert az ország épp most éli fel utolsó tartalékait. Az, hogy mi erről nem hallunk, azért van, mert ellentétben az úgynevezett demokráciákkal, ahol az összes lehetséges problémát és forgatókönyvet előre és nyilvánosan megvitatják, Putyinék mindent megtesznek azért, hogy eltitkolják a valós gazdasági adatokat (különösen a saját állampolgáraik elől). Mint Magyarország és a rezsicsökkentés esetében is láthattuk, az ilyen rezsimek mesterségesen fenntartott „jóléti” gazdasága hirtelen omlik össze, abban a pillanatban, hogy elfogy a tartalék. Oroszország esetében ez még fél-egy év lehet, utána konyec filma. 🙂 ”

    Panamajack

    https://foreignpolicy.com/2022/07/22/russia-economy-sanctions-myths-ruble-business/?fbclid=IwAR1Y1Qf-nb49H51b14hY9NfMzjzD7D9jcgUzR_15ukSugQKR0LyUhyvXZaM

  47. 47: Hecklerk:
    Áruld el légy kedves, hogy a keresztény gondolkodásmódban mikor voltak jelen eme fasisztoid elemek? Vajon Ferenc pápa mit szól hozzá? Vagy őt is kikevernétek, ahogyan egyszer már volt egy kis zsarolás feléje is, anno az eukarisztikus találkozón? Ez a beszéd nyilván jót tett az ország EU-s megítélésének is, s bizonyára most aztán önteni fogják nekünk a pénzt (ami jár/na, ha nem tűnne el minden harmadik eurója)! Semmi más nem történt, mint OV a maga módján engedelmeskedett az orosz érdekszférának, cserébe azért a kis gázért, amit nehezen és alázatosan kikuncsorogtak. Csak a vakok nem látják…

  48. Nos, kevert fajún kevert kultúrát értett. SZERINTEM. És szerintem nincs az rendben, hogy bárkit a világon elkergetnek az országából, otthonából, máshová, másnak a nyakára, a szokásaival, vallásával, kultúrájával, legyen az akármilyen. Mondom ezt olyan tapasztalat alapján, amikoris az elődeimet kitették a saját házából és beköltöztettek 7 gyerekkel meg hét kecskével egy békéscsabai szlovák családot, a felmenőimet meg egy szekérnyi cókmókjukkal levitték Mohács mellé egy lepukkant tanyára. Nincs ez rendben, kedveseim. Ezt ugyanis nem lehet kiheverni. És ezt Orbán tudja, és amit mond, azért mondja, mert egyrészt a választói ezt akarják hallani félelmük okán, mert érintettek, másrészt az exisztenciális félelem a legjobb politikai eszköz, Orbán pedig kitűnő politikus a szó jó és rossz értelmében egyaránt. Ennek tükrében lehet filózni azon, hogyan mondta, de azon, hogy mit mondott, az egyszerű választó szempontjából nehéz fogást találni.

  49. 49: Infos:
    A következmény a lényeg (mindenkire nézve), nem az, hogy politikailag kielégítette -e verbálisan az átlag választóját…
    Féktelen és cinikus hergeléseinek az lesz a vége, hogy végleg kettészakad a nemzet és lángra lobban az ország!

  50. 49. infos

    „Nos, kevert fajún kevert kultúrát értett. SZERINTEM.”

    Igen. A magyar nyelvben a faj szónak több jelentése is van:

    – biológiai
    „Az egész emberiség egy faj.”

    – nemzetség, család, más közösség (régies)
    „A magyarról azt tartják, hogy a szittya fajhoz tartozik.
    A Tarnóczy fajnak ivadéka vette meg a kastélyt.”

    – embertípus vagy nép (nácis)
    „A németek magasabb rendű fajhoz tartoznak.”
    stb…

    Ettől függetlenül a II. világháború óta kerülik a használatát, mert a kifejezés terhelt illetve félreértésekre is adhat okot.

  51. 60. Patikamérlegen mérik neki, és pontosan tudja, mit akar hallani a nép. A nagy többséget elégedettséggel tölti el, amit hallott. Nem félek az általad felvázolt helyzettöl, mert az elveket vallók, legyenek azok bármilyenek (és ez a megosztottságukat is jelentse akár), elenyésző kisebbségben vannak a kisebb-nagyobb előnyökkel megfizetett exisztenciális értékrendű választókkal szemben.
    Ez ősztől bizonyossággá is fog válni meglátásom szerint.

    Szvp, 51: teljességgel igazad vagyon, de a megfogalmazás azért szerencsétlen, mert magyarázkodásra kényszeríthető a kimondója. Egy politikus fogalmazzon egyértelműen, félremagyarázhatatlanul, legalább a látszatát keltve, hogy nem megosztani akar.

  52. Tisztázzuk.
    Az a rühes kutyát nem érdekli, hogy egy egyedi nyelvvel rendelkező nép mit ért átvitt értelemben faj szó alatt.
    Vannak világnyelvek, és az elvárható egy ország kormányzójától, hogy tisztában legyen azzal, hogy amit mond egy egyedi nyelven, azaz világnyelvi forditásban nem ugyan azt jelenti, vagy nincs más értelmezhető jelentése.
    A megfogalmazás nem mindegy. Félreérthető, illetve nyugati nyelvvilágban egyetlen dolgot jelent.
    Háborús időszakban szerintem igen csak nagyon oda kell figyelni, hogy melyik politikai vezető hogyan fogalmaz, milyen szövegkörnyezetben.
    Főleg ha bevállalta a politikai celebséget.

  53. Én itt két réteget látok Orbán beszéde kapcsán.

    1. Igaza van abban, hogy azzal, hogy Ny-Európa befogadott egy jelentős parazita népességet, akiknek egyrészt esze ágában sincs integrálódni, másrészt nem is igen tudnak, elsősorban a muszlim vallásuk miatt, Európa elveszett. A számok egyértelműek, és nem úgy néz ki, hogy lenne mód a megállítására: az őshonos európaiak fogynak, a jövevények hihetetlen rátával szaporodnak. Ezt a folyamatot valami erős, kemény intézkedésekkel is alig lehetne megállítani, de ennek az ellenkezője folyik: a parazitáknak nyalják a seggét tiszta erőből, a segélyekkel véglegesen lenevelik őket a munkáról, és a PC terror miatt még csak megnevezni sem lehet a problémát. Ha az európai kultúra az elkövetkező 100 évben meg tud maradni, az valószínűleg a mi régiónkban lesz.

    2. A nemzetközileg elfogadhatatlan, fasizmust idéző szóválasztásával folytatja azt a politikát, amit rég elkezdett: a normalitás értékeinek lejáratását. Előkészíti a terepet arra, hogy a közeljövőben minket is totálisan legyaluljanak majd, azzal, hogy szalonképtelenné teszi a konzervatív, keresztény értékek megfogalmazásait.

  54. 53. Dan

    „azaz világnyelvi forditásban nem ugyan azt jelenti”

    A szóval (angolul race, ami lehet faj vagy rassz) kapcsolatos fordítási problematika nem újdonság.

    „Míg a globális gyarmatosításban vezető szerepet játszó imperialista briteknél a race sokkal szorosabban kötődött a fajelméleti hierarchiák ideológiáihoz, addig a magyar diskurzusban a faj vagy népfaj ehhez képest a faji hierarchia jelenléte mellett inkább a nemzet(iség), a néplélek és a nemzeti kultúra és táj fogalmaival párosult, és jobban kapcsolódott regionális léptékű etnikai identitásokhoz, mint az inkább globális léptékű brit jelentés vagy kifejezés.”

    De ez is igaz:
    „A faj és faji származás vagy identitás kifejezések használata tehát nem jelenti a különböző emberi fajok létezését meghatározó fajelméletek elfogadását.”
    https://zoltanginelli.com/2019/01/24/a-race-magyar-forditasa-faj-vagy-rassz/

    Egyébként igazak a fönti megállapítások, h egy politikusnak vigyáznia kell a megfogalmazással. Sztem OV hibázott.
    De attól még minden nyelvben léteznek nyelvi sajátosságok. S illik figyelembe venni.

  55. Ábel.
    Nevezzük nevén a gyereket.
    Cigányság.
    Eszük ágában sincs integrálódni.
    Pedig a saját lungo dromjuk lévén lehetőség lett volna rá.
    De ők nem külön faj csak egy szimplán más kultúra. Már ha annak lehet nevezni azt amit művelnek.

  56. Ne mosdassátok a szerecsent!
    A helyes szóhasználat pl. a „multikultúrális keverőtégely” lehetett volna, érthetően és szalonképesen.
    Viszont minden mondandónak van politikai célja, s kötve hiszem, hogy ilyen szintű elszólásról, hibáról, s nem egyfajta kockázatvállalásról van itt szó.
    Kellenek a szövetségesek a mindenben kiüresedett diktátornak. Például az olaszoknál egyre erősebb a nemzeti szocialista vonal, valamivel meg kell nyerni az európai emberek ezen csoportját, s ezzel a lehetséges támogatókat a várható, irdatlan EU-s csetepaték mellé!

    A kérdés ismét inkább az, miért éri ez meg Magyarországnak?!
    Az ilyen megnyilatkozások lerombolják a valós, érték alapú és megközelítésű eredményeket.
    Mint pl.: https://index.hu/sport/2022/07/25/miert-vagtak-vigyazzba-magukat-a-sepsi-roman-futballistai-is-a-szekely-himnusz-hallatan-/

  57. 57: Valóban, a gondolatmenet rájuk is vonatkozik. De azért azt érdemes nem elfelejteni, hogy a muszlim arab, az afrikai néger és a cigány mind különböző csoportok, egymás közt se teljesen homogének, de egymástól több tekintetben különböznek, emiatt a problémakör amit okoznak, se egyforma, és a lehetséges megoldások se lehetnek ugyanazok.

  58. Azt sem szabad elfelejteni, hogy szigorúan genetikai értelemben a genomkeveredés kifejezetten előnyös egy faj biológiai túlélési esélyei szempontjából.
    A kultúrális keveredésből adódó rövidtávú (1-2 generációs, kvázi 40-50 év) hátrány, hosszútávon komoly előnnyé is alakulhat.

    HA az így létrejövő társadalom nem pusztítja el önmagát (az európai megközelítés alapján ez erősen kérdéses), ill. HA az emberi civilizáció megéri a hosszútávot (min. 50 év múlva, ami ma szintén erősen kérdéses és valószínűtlen)!

  59. 60 A genomkeveredéssel nagy problémám nekem sincs. A kulturális keveredés se lenne feltétlen óriási probléma, kisülhet az jól is. Csak az a baj, hogy itt az alacsonyabb szintű jövevény kultúra elidegeníthetetlen belső tulajdonsága az összeférhetetlenség bármi mással. Az Iszlámra gondolok. Bár tulajdonképpen a cigány életmódra is igaz ez, csak máshogy.

  60. 58

    Az ún „multikulturális keverőtégely „kifejezés valóban jobb megfogalmazás lett volna. ….1918 -ban sőt 1990 után is azt tapasztaltuk ,hogy még az európai kultúrkörhöz tartozó soknemzetiségű államok is felbomlottak mihelyt a nagyhatalmi támogatás vagy konszenzus megszűnt a számukra, önmagukban nem voltak képesek egyben maradni…ezek után egy teljesen más kultúrkörből érkező más vallású stb …….összességében az itt élőkhöz képest még nagyobb különbségekkel rendelkező heterogén összetételű népesség tömeges beáramlása párosulva viszonylag magasabb szaporodási rátával miért nem vezetne más végkimenetelhez? Mindenkinek van vesztenivalója aki az európai kultúrkörhöz tartozik és persze a migránsoknak is akik már itt vannak és majd jönni fognak ezután ,ez utóbbiak olyan körülményeket fognak maguknak és már itt élőknek teremteni akarva- akaratlanul is amiért nem vándoroltak volna be ….. Egy már nem európai kultúrkörhöz tartozó európai államban- mert megváltozott a lakosság összetétele -az olyan kifejezések mint pl: demokrácia, bal és jobboldal stb fogalmak értelmüket fogják veszteni ,ezért furcsa hogy ez a probléma csak a szélsőjobboldalnak létezik mint probléma a többieknek nem, holott mindenki megy a levesbe …. A gazdasági oldalról nem is beszélve arról az individizmusról vagy munkakultúráról ami a jólét alapját is jelentette ezért is megszűnik majd …nyilván más okból is de ez más téma.

    55

    Igen. Ez egy tudatosan kontraproduktív politika amit OV folytat , ha nem pusztán hatalmi szempontból nézem a dolgot. Azon önvédelmi politika lehetőséget rombolja le -előre-ami talán képes lenne megmenteni valamit az európai kultúrkörből a jövőre nézve…..de ő nem európai politikus már régóta a szó valódi értelmében.

  61. 60

    A kulturális különbségek megtudják akadályozni az embercsoportok közti genetika keveredést még akkor is ha tudatosan nem is törekednek rá . Kivételek csak a szabályt erősitik . A túlságosan nagy fizikai különbségek pedig taszítóan is hathatnak -ami nem rasszizmus . Nem tudatos döntés eredménye ez…hasonló a hasonlónak örül tartja a mondás. Persze mindez lényegtelen a bizonytalan jövőnk alapján igen ha a HA nem lenne ,talán meglátnánk végét….

  62. Ahogy én látom.
    Amerika délik államai néger rabszolgákat vett az ültetvényekre, hogy dolgozzanak helyettük. Az északi iparosodáshoz munkás kezek kellettek, tehát polgárháború útján megszüntették a rabszolgaságot, a négerek beépültek a fehér társadalomba. Ennek máig tartó negatív hatása lett. Most Amerika el akarja baszni az Európai társadalmakat is színes bőrűek beengedtetésével. Legyen nekünk is szar. Németország, Franciaország, Olaszország nem állt ellen, mert az olcsó munkaerő jól jött nekik. Viszont Orbán fogja be a pofáját, mert enged ő be szép számmal munkás kezeket a harmadik világból.

  63. A tusványosi beszéd rendben van.

    O.V. utalása az elrettentés elrettentésére, az is.

    Remélhetőleg a Zrínyi 2026.-ot (darabszám, mennyiség, létszám, képesség, katonai-és polgári tartalékok) be tudják időben úgy fejezni, hogy az ország nem válik ADDIG szétroncsolt műveleti területté a barátságtalan országok manipulációja nyomán („A háborúk és veszélyek évtizedét éljük”).

    Így politizálni, hogy az energia-és nyersanyagforrás keleten van, míg a felbomló EU nyugaton…
    …hát, tényleg gratulálok O:V:-nak és közvetlen munkatársainak ennyi stressz mindennapi kenyeréhez.
    Nem is beszélve arról, hogy az összeurópai NATO (usa nélkül értve) „sarkosra kiganéz” most maga alól.

  64. 56: „Egyébként igazak a fönti megállapítások, h egy politikusnak vigyáznia kell a megfogalmazással. Sztem OV hibázott.
    De attól még minden nyelvben léteznek nyelvi sajátosságok. S illik figyelembe venni.”

    OV a maga 30+ éves politikusi múltjával pontosan tisztában van azzal, hogy mennyire fontos, hogy mit hogyan mond. Egész biztos, hogy előre végiggondolta, hogy ezt a „faj” szóhasználatot alkalmazza-e, és a várható reakciókra hogyan akar majd kontrázni, vagy építkezni belőlük.
    Valószínűleg valami olyan lehet a dolog mögött, hogy amíg ezen rágódunk, addig se az infláció a téma, és hogy Brüsszelre megint lehessen majd mutogatni, hogy jajj de igazságtalanul támadnak minket.

  65. Lemondott Hegedűs Zsuzsa, és minden szavával csak egyetérteni lehet.

    „A főrabbinak Hegedüs Zsuzsa azt írta: „mélységesen egyetértek a nyilatkozatával. Valójában azonban még annál is súlyosabbnak látom a helyzetet, mint amire Ön hivatkozik.“

    „Ennek a gyalázatnak ugyanis a lehető legrövidebb időn belül véget kell vetni, amihez saját, már disszidens tapasztalatom szerint is, az itt élők minél szélesebb körű megszólítása, illetve a nemzetközi közvélemény mozgósítása szükséges. (…) Örülnék, ha személyesen is meg tudnánk beszélni, mit lehet még csinálni” – zárta a főrabbinak küldött levelét a szociológus.

    https://hvg.hu/itthon/20220726_Orban_Viktor_Hegeds_Zsuzsa_lemondas

  66. 67. Camelia,

    Ha eddig kitartott mellette és most ettől a faji keveredős dumától sokalt be Hegedűs Zsuzsa, akkor nem is tudom mit mondjak.

    Egyébként meg kit érdekel még, hogy miről mit és hogyan mond Orbán.

    A napnál világosabb, hogy mindenben hazudott kezdve a rezsicsökkentéstől az orosz gázszerződésen keresztül a megszorításokon át az ellenzékéről terjesztett legocsmányabb rágalmakig.

    Ez az alak a klientúrájával, az általa létrehozott tróger arisztokráciájával együtt rákos daganat a magyar nemzet testén.
    Akinek ez mostanra nem világos, azzal nem lehet mit tenni.

  67. 68: Így van, de jobb későn, mint soha. Amúgy nem ez volt a legfontosabb ebben a hírben, hanem az, amit a főrabbinak írt. Nyilvánvalóan attól fél, ahová ez az egész fajulni fog.

    Sok elemzést elolvastam, Vonáéban sok jó meglátás van, főként ami a Mi Hazánktól való parázást és az egész Fidesz szekta-jellegét ileti:

    https://index.hu/velemeny/2022/07/23/vona-gabor-orban-viktor-tusvanyos-beszed-elemzes-ot-reflexio/?fbclid=IwAR3yndUKpzz2un-NBvdHzz5pu1Tj-f-dLyKl_UFQwalCAwWvUz4PA1r3gXk

  68. A faj nem egyenlő a rasszal. Ha valaki keveri az szándékos, vagy tudatlan. Az ember esetében a rasszok tudnak keveredni, életképes utódot létrehozni, amely szintén tud életképes utódot nemzeni.
    A rassz maximum más fajtajelleggel rendelkezik.
    Fajta nem külön faj.

  69. 67- Camelia
    Tetszik, hogy a főrabbi nyilatkozik.
    Volt egy raktáros kollégám, oda tartozott. Kitagadta a családja, mert olyan nőt vett feleségül, aki nem felelt meg a faji (vallási) előírásnak.

  70. Orbánnak kultúráról kellett volna beszélni faj helyett. Szerintem elragadta a pillanatnyi hév, mert ezzel csak rontotta a helyzetét Brüsszelben a pénzlehívással kapcsolatban.

  71. Valami marha, aki a beszédét írta, kicopyzta Jean Raspail könyvéből… mindenesetre a nagy vezírnek illett volna átolvasni, mielőtt felolvassa…

  72. 55. Ábel
    ” 1. Igaza van abban, hogy azzal, hogy Ny-Európa befogadott egy jelentős parazita népességet, akiknek egyrészt esze ágában sincs integrálódni, másrészt nem is igen tudnak, elsősorban a muszlim vallásuk miatt, Európa elveszett. ”

    Európa elveszett?!?

    Ma reggel a fénysorompon egy középkorú ” Paki ” koldult papirzsebkendőt árulva és meglepetten vettem észre a piros vászoncipőt amit a lábán viselt.
    Eszembe jutott a múlt heti beszélgetésünk egy baráti társasággal amelynek a témája az illegális bevándorlok és a problémák amiket velük szembe kell átélnünk.
    Az utolsót amit beszámolt egyikük – akinek rendőr barátja van – elmentek ellenőrizni a város nyugati részén egy cigánynegyed környékén egy lakást ahol egy tucat „paki” lakta.
    A feljelentés szerint drogkereskedéssel vádolták Őket.
    A lakás küszöbe előtt egy tucat papucs szinte mindegyikük sötét fekete és szürke szinü, az egyik papucspárnak azonban piros szine volt.

    A visszaúton felvetődött egy kérdés az új kollégánál:
    Kié lehetett a piros papucs?
    A tapasztaltabb munkatársa később elmagyarázta neki, hogy Náluk minden héten a piros papucs sorra gazdát vált és éjszaka gazdája átveszi a nő kötelezettségeinek posztját.

    Ugye Tibor bá’?!?
    Nálatok Ausztráliában senkinek sem jutott eszébe nők és pénz hiányában, hogy körbe álljatok és lyúksogorok legyetek?

    Ábel? Európa elveszett?!?

  73. 5.8 milliárd euró, azaz 2 320 000 000 000 (kb. 2320 milliárd) forint ragadt bent a covid helyreállítási pénzből.

    Az eredeti összeg ennél jóval több, kb. 560 milliárd forinttal több lett volna, de ez a 560 000 000 000 forint már biztosan elveszett.

    Sokan nem tudják felfogni ezeket a számokat. Vegyük az előző összeget, ami még kockán forog. Ebből 2320 milliárd forintból közel 93 ezer darab egyenként 25 millióba kerülő házat lehetne építeni.

    Nos ennyibe kerül nektek Orbán Viktor. És persze ez csak egy tétel, bár kétségtelenül ez a legnagyobb, ami összegben kifejezhető.

    Mert ahogy április 3. előtt is írtam, Márky Zay már régen hazahozta volna ezt az összeget, de Orbán jó eséllyel el fogja veszíteni. Nem beszélve pl. a norvég százmilliárdokról, melyek tavaly is és az idén is már biztosan elvesztek.

  74. A faj szó használata nyilván vállalhatatlan, gumicsontnak is erős. Orbán tudatosan dobta be a nagy követ az egyébként sem teljesen állóvízbe. Túl sokat nem kockáztat, mert a helyreállítási pénzeket úgysem kapjuk meg, mert politikai alapon osztják, pedig közös hitelfelvétel annak egy része, és szerintem jogilag járna nekünk. A migráció következményeinek, Európa iszlamizációjának a témáját ezzel a közbeszéd témájá tette, amire jönnek reakciók, amikre lehet reagálni, kifejteni az álláspontot. Két év kihagyás a rendezvényben lehetőséget adott neki, hogy végigvegye az ország előtt álló nehézségeket, beleértve szabadságharcos témákat is, nem csak az aktuálisan legelterjedtebb háború és válság témát, így a hallgatóságban magáról az egyetlen lehetséges kiút képzetét nyújtotta.

    Választások után vagyunk, nyár van, uborkaszezon, emberek nyaralnak, kormányok ilyenkor szokták meghozni a legfájóbb intézkedéseket, hogy a választók sebei behegedjenek a legközelebbi választásokig. Régen esetleg megvárták vele a fél évvel későbbi önkormányzati választásokat, de már elvált egymástól a kettő. A jelenlegi ellenzék alkalmatlan a helyzet kihasználására, nem tudnak tömegeket utcára vinni, mert nem mutatnak fel épkézláb alternatívát.

  75. 77@: Hát, lehet sokba fáj ez a politika, ami szúrja az EU szemét, de ha mondjuk az EU politikáját teljesen kiszolgáló hatalom lenne ( pl a Markiza nevű bábu ) itthon, több pénz jönne az országba, amiből mi, az átlag ember, nem sokat látnánk, viszont jönne a káosz a migrókkal és egyéb destruktív elemekkel ( Én még emlékszem mikor Sopronban a lakásomból, ami az állomással szemben volt, átmentem hajnali egykor a forgalmiba hibára, 3 migric szólított le azon az 50 méteren, hogy adakozzak mert éhes, hát ez nem kellene újra ) . Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok Orbán fan !, csak realista.

  76. 79. Gartai
    ” több pénz jönne az országba, amiből mi, az átlag ember, nem sokat látnánk”
    Amúgy nem csak pénzből élünk.

    Esetleg erősebb lenne a forint? Többek közt ársapka nélkül vehetnénk a csirkeszárnyvéget?
    Alacsonyabb lenne a kamat? Több maradhatna a hitelfelvevőknél, még a nagycsaládosoknál is?
    Prioritások változása okán, talán több lenne a pedagógus és kevesebb focipálya pázsitot locsolnának?
    Kiműveltebb diákok kerülnének ki az iskolából?
    Csökkenhetne a pályázati pénzek alkotmányos költsége az EU ügyészséghez csatlakozás miatt, így 30-100%-al több maradhatna a házak szigetelésére?
    A listát bárki tudná folytatni.

    Ezekre a kérdésekre biztos választ senki sem adhat. De az biztos, hogy változás híján a fontossági sorrend sem fog változni.
    NER etetése, stadionok, sportolók, kommunikáció, …………….és a sor végén az oktatás.
    Már csak Albániát kell legyőznünk és miénk az aranyérem.
    Olyan jó, hogy nem vagyunk kevert faj, más nem számít, csak ne lenne ennyi pallérozatlan nincstelen .

  77. 78-Jani

    „A faj szó használata nyilván vállalhatatlan, gumicsontnak is erős. Orbán tudatosan dobta be a nagy követ az egyébként sem teljesen állóvízbe. Túl sokat nem kockáztat, mert a helyreállítási pénzeket úgysem kapjuk meg, mert politikai alapon osztják, pedig közös hitelfelvétel annak egy része, és szerintem jogilag járna nekünk. ”

    Az első pillanattól világos volt, hogy tudatosan dobta be a gumicsontot, amire rá is harapott a célcsoport rendesen, mint kacsa a takonyra.
    Tervezetten indította a következő fázist a vírushiszti, a háború majd a brutál inflációval kezdődő totál kifosztás után, hogy egy pillanatra se legyen unalom. El kell foglalni az agyakat, szó szerint …

    Egyre érdekesebb telünk lesz, PB még van bőven, tartályt és szállítót tudok ha valakinek kell.

    Hadd rugózzanak a népek

  78. 77 – Gyarmathy:
    Mért nem osztod el 9,5 millióval. Úgy mindenkik jobban érezné az összeg nagyságát,.

  79. 79: Gartai:
    Már megbocsáss, de ezzel a gondolkodással nem realista vagy, hanem …… (hagyjuk is!).
    Most döbbentem rá, hogy nem is a fidesz törzstagsága hozza ránk ezt a rendszert, hiszen azokkal bőven kisebbségben lennének, hanem ez a gondolkodás és hozzáállás teszi lehetővé a magas lovat és a kétharmadot. Meg merem kockáztatni, hogy már a fideszesek közül is sokan változást szeretnének, de a kormány már nem az ő elképzeléseikre ad (nem hallgat az észre), hanem a fenti megnyilatkozást hirdető embertömegeket szolgálná ki. Akárcsak a covid idejében. Ez a folyamat még egyértelműbb lesz majd, amikor elszabadul a pokol, s a belső magon kívül senki sem számít már, de még akkor is védőháló alatt fognak/tudnak tevékenykedni, köszönhetően a „gartaistáknak”.

    Hiába na, ez a világ menthetetlen! 🙂

  80. 80

    Kevert fajúként ….ez persze tévedés viszont kulturális változást okozó bevándorlás következményeként a liberális demokráciának éppen úgy vége lesz- ami még maradt belőle nálunk -mint a relativ jólétnek…..harmadik világ leszünk egy másfajta autoriter rendszerrel. Ha ezt el akarjuk kerülni akkor még azért lesz autoriter rendszer és szegény világ. ….a hajó már elment a XX. században.

  81. Z HADMŰVELET

    Meglehet, hogy az áldozatnak az öltözködése és viselkedése különösen csábító volt.
    Felelőtlen gyanútlansága pedig önveszélyes.
    De a nemi erőszak megtörtént és az súlyos bűncselekmény !
    Akkor is az, ha az áldozat mindent megtett azért, hogy áldozattá váljon !

  82. 77: Közgazdász barátom szerint, ha nem kapjuk meg az EU-s pénzt, államcsőd lesz és a NER végre megy a levesbe, mindent el fognak veszíteni.

    Talán ez kell ahhoz, hogy ez az ostoba nép végre észheztérjen, és valódi rendszerváltás jöhessen.

    Jaksity György tartott most erről egy szuper beszédet a Közgázon:

    https://444.hu/2022/07/26/jaksity-gyorgy-a-corvinus-diplomaosztojan-arra-szolitotta-fel-a-vegzosoket-hogy-harcoljanak-ki-valos-demokraciat-az-orszagban

  83. 86 – Camelia:
    Nem azéret emelete Orbán a rendvédelmiek fizetését, hogy a levesbe menjenek.

    85 – Nemegycsek:
    Ha az áldozat mindent megtesz akkor nem áldozat, hanem kihívó.

  84. „Kihívón” elkövetett nemi erőszak is bűncselekmény.
    Nem is enyhítő körülmény !
    Persze, ha a Tisztelt Bíróság olyan szexista, akinek napi 24 órán át kangörcse van,
    akkor az.
    Akkor megértő lesz az elkövetővel.

  85. 83@ Csongor: Én csak arra utaltam, hogy a másik bagázs is szar, csak másképp, azokkal se lennénk ki a vízből, ez a demokrácia kb. olyan, mintha szabadon dönthetnél melyik lábadat amputálják, nincs jó választás, de ez persze szigorúan a magán véleményem

  86. 81. Vaszil

    Mit jelent az, hogy rugózzanak a népek és probán-bután gázpalack van még bőven?
    Szép kis tűzsugár lesz abból, ha a földgázas tűzhelyre a PB-t rácsatlakoztatják.

    Fel kell halmozni háztartásonként 5-6 palackot, hogy három utcával arrébb élő nyugdíjas házaspárnak még a szúrható 19 dekás se jusson??

  87. 90: János

    A gumicsontokat azért gyártják, hogy azzal rágódjanak a népek, miközben a karaván halad…

    A többi számomra érthetetlen amit írtál, minden paraszt tudja hogy kell bánni a pörkölővel, ettől nem fog a szomszéd éhen halni…

    Egyébként PB-t több köbméteres tartályban is lehet tárolni, bár egy palackkal is több hónapig lehet főzni, ha mondjuk áram se lesz. Erre céloztam.
    Ennyi

  88. Több helyen olvastam ma, hogy már PB palackot is alig vagy egyáltalán nem lehet kapni, illetve nem tudják kicserélni telire és ahol ki tudják, ott az ára igencsak felment akár 8500 forintra is.

    Egyébként tudja valaki, hogy egy 11 kg-os palack gáz hány m3 földgáznak felel meg?

  89. Ha van ismerős benzinkutas, bele lehet abba nyomni 20 kilót is, autógáz áron. Kicsit alacsonyabb az égéshője, de főzni kitűnően lehet rajta.bár nálunk acéllemez palackok vannak, úgyhogy ne tessék kézpénznek venni…

    Egyébként a PB-t gyártják. A földgázhoz nem sok köze van.

  90. Tudja valaki mennyi a gáz rezsicsökkentett ? ( Ft /m3……….)
    és a fölötti áron ? ˙( Ft /m3 ………..)
    Tudja valaki mennyi az átlag gázfogyasztás ? ( m3 )
    Ugyanezek villany esetében ?

  91. 94. Nemescsek,

    Tudja valaki mennyi a gáz rezsicsökkentett ? ( Ft /m3……….) 102 ft
    és a fölötti áron ? ˙( Ft /m3 ………..) 747ft
    Tudja valaki mennyi az átlag gázfogyasztás ? ( m3 ) 144 m3 per hó
    Ugyanezek villany esetében ? Havi rezsicsökkentett limit 210 kw, az afeletti rész 70.1 ft lesz.

    Én ezekre emlékszem.

  92. A mol honlapjáról:

    „A PB-gáz tüzelési hatásfoka kiemelkedően magas: 1 kg PB-gáz fűtőértéke 46 MJ (földgáz: 34 MJ/m3)”

    Tehát egy palack gáz (11kg) főtőértéke 506 MJ
    Ez megfelel 14.9 m3 földgáznak (legalább, mert ha jól emlékszem még 34 MJ sincs a gázszámlákon, hanem valamivel kevesebb).

    Lehet számolgatni, hogy megéri -e palackos gázt betárolni. Szerintem valamennyit mindenképp.

  93. 96. Gyarmathy

    Itthon vannak olyan háztartások akikre nem gondol a Kormány, mert ők csak tüzifával/szénnel fűtenek, palackos gázzal főznek…

    Itt meg nyomatják a népek a felhalmozást, úgy, hogy kályhából, szilárdtüzelésű tűzhelyből már hónapok óta hiány van.

    Már ott tartunk, hogy a lignitre is listás feliratkozás van.
    Lesz még ebből gumiabroncs, pet-palack, fáradtolajos baptista-ruhaégetés is jövő télen és azután is.
    Kémény-és lakástűz is….

  94. Az a nagyon megdöbbentő, hogy vannak olyanok itt is, aki egyfelől úgymond kiakadnak Orbán Viktor szerencsétlen szóhasználatán, másrészt meg teljes szívvel támogatják a virtigli náci kijevi rezsimet, amely a szimbólumrendszerektől kezdve a másként gondolkodókat szó szerint fizikailag likvidálja, sokszor elképzelhetetlen brutalitással, szisztematikusan, évek óta. Milliókat tart félelemben és terrorban egész Ukrajna területén, messze nem csak a nácik által problémásnak ítélt keleti régiókban. Erről nem csak a kárpátaljai magyarok, bukovinai románok tudnának beszélni, de akár olyan ukránok is, akik nem támogatják a jelenlegi rezsimet, ezekből is rengeteg van.

    Ezek az emberek csak a vállalhatatlan kétszínűségüket bizonyítják és azt, hogy igazából nekik semmi bajuk a nácizmussal és mindennel, amit képvisel, hanem ilyen-olyan okból kifolyólag Orbánnal van bajuk. Ez utóbbi önmagában nem volna egyáltalán probléma, de így együtt, ezen a kettős mércén alapuló gondolkodással, na ez aztán igazán gyomorforgató!

  95. 98: Zsolt:
    Ha így vesszük, Orbán = Zelenszkij.
    És milyen igazad van ebben! A kétszínűség, vagy inkább az értetlenség pedig sztem. abban rejlik, ha valaki ezt vitatja!

    A probléma abból fakad, hogy míg az emberek Orbán gazságait (most már) a saját bőrükön érzik, addig az ukrán megnyilatkozásokról fogalmuk sincs. Addig, amíg össze nem futnak pár kárpátaljai, magyarul érteni és gondolkodni tudó honfitársukkal, esetleg kijutnak a frontvonalba.

    A másik az érzelmi szál. Egy háborús agresszor soha nem lesz efogadott a világban. Ilyen egyszerűen nem lehetséges az emberi természet miatt! Aki ezt a kártyát húzza ki, halálra ítéli önmagát. Putyin -ebből a szempontból- nem a legélesebb kés, akkor sem, ha itt korábban páran ezt sugallták.

    A gazdaság ma sokkal erősebb fegyver, mint bármilyen rakéta, sőt atomtöltet!
    Ha nem így lenne, Kína rég beszállt volna (kényszerű érdekből is) a háborúba a diktátorok rendszerének oldalán. Pufi is ezen okból csatlakozott, neki ugyanis nincs gazdasági veszteni valója… Az USA-nak arra kell tűpontosan figyelnie, hogy át ne lépjék azt a határt, ami mögött Kínának nem éri meg a semleges állásponton maradnia (a covid ebben jelentős segítség, függetlenül attól, hogy vitték, vagy megjelent, vagy kiszökött Kínában). Azonban amennyi eszük van az amerikai stratégáknak, csak az lehet a kérdés, hogy a véletlenek útján az orosz, vagy az amerikai haderőnek siekrül elébb belebotlania ebbe a határvonalba a folyamatos nagyhatalmi részeges támolygásuk során. Az átlagembernek ez nem sok biztató jövőképet ad, s Európa igen szerencsétlen geopolitikai és gazdasági helyzetéről még említést sem tettünk. Valójában az öreg kontinens most fizeti meg a korábbi, mindent elfogyasztó, mindent eldorbézoló stratégiáját, hiszen szinte az összes kiaknázható nyersanyagot és energiaforrást a múltban értékké tette, elfogyasztotta (függetlenül attól, hogy a nyugati, avagy a keleti blokk tagja volt -e az átkosban).

  96. Az az igazság hogy el kell gondolkodni alternatív lehetőségeken.Pl. van egy kisebb kertünk amiben van kb. 15x25méter üres terület mert nem műveljük már.
    Namost ott van a császárfa ami elvileg 8 év alatt megnő.Persze a fűtőértéke nem a legjobb mert csak marketingolják ,de talán van olyan mint a nyárfa.
    Ültethető 8 éves kitermeléssel de a másik lehetőség az energiaültetvény, azaz elülteted és 4 év után (elvileg) tővön levágod majd újra kihajt.4 év után lehet akár 10-20 cm átmérőjű is+gallyak aprítóba.
    Igazából minden pótol.Akinek nagyobb kerje van üresen érdemes belefogni császárfa ültetvénybe 4 éves vágásidővel vagy 8 éves vágásidővel.
    4 év az már elég jó idő, mert az energia ugysem lesz olcsóbb és ha valakinek van 2-3 évre való tüzelője akkor áthidalható a dolog.Persze a gyakorlat más hogy hogy nól a fa mert nem mindenkinek olyan szépen nől mint írják.
    De itt az a lényeg most hogy nem 20 éves növekedésű akáccal kínlódjon az ember (addig ugyis összeomlunk, meghalunk:D) hanem mindél rövidebb vágásidejű fával mégha kevesebba kalória is.
    Ha valakinek van még nagyobb területe az nyerő lehet mert 4 év után már vághatja a tüzelőt (elméletben) .
    Munkaigénye kistraktorral nem olyan sok évente.Persze ha azt nézzük hogy kivágni és mozgatni kell a fát akkor azért van vele munka., de itt is sok múlik azon hogy mennyi munkát végzek géppel.
    De ezen már nem is kell gondolkodni mert eddig lehet hülyeségnek tartották az emberek de most már nem az van hogy akkor feltekerem a gázt a faszom kínlódik otthoni tűzifatermeléssel.
    Most már talán megéri ez, mert eddig sok esetben egy család tűzifaigénye 1 télre 2-400 eft-ba került, namost az lehet már 400-600 eft lesz idén, viszont nem látni a jövőt így lehet januárban már a 6000 ft-os tűzifa 8-10 eft lesz
    (kereskedői nyereség, fakivágók drágábban vágnak,üzemanyag, stb…)Így lehet 1-2 év múlva egy szigeteletlen átlagház fűtési költsége évi 1 millió ft vagy több is lesz.Amúgy ez nem sok ahol 2 ember hazavisz havi 7-800 eft-ot, ott simán kifizethető, de sok helyen nem.Szóval stratégiázni kell ilyen dolgokkal.Az energiaválság meg úgysem fog megoldódni, ez már csak drágább lesz.

    Pl. régebben 1 éve felvetettem ismerősökel beszélgetne egy nagyobb kert beültetését fával, és mindenki lebeszélt hogy kicsiben nem éri meg meg hülyeség stb…..lófaszt a picsájukba. Viszont a mostani árak mellett már nem is annyira hülyeség még ha munka is van vele és esetleg nem fedi le a teljes fűtési igényt.
    Ráadásul egy erdő telepítés kint a határban engedéylköteles, nem egyszerű és nem is vághatom amikor akarom (a hatóság dönt róla, de milyen világ lesz itt még ?), nagy traktor kell, kijárni stb…. .Falun belül kertben meg nem kell járkálni ki a határba meg engedéyleket intézni hanem csak beindítom a traktort és mindig megművelek egy kis részt hobbiból:D. Persze még lehet nem lesz semmi ebből, de meglátjuk.

  97. 100: Adrew:
    Butaságokat beszélsz!
    Eszetekbe ne jusson császárfát ültetni…

    Az egyetlen, de földgazdálkodási és egyelőre jogi szempontból szintén problémás, ugyanakkor nagyobb károkat nem okozó, működő lehetőség az akácos telepítése.
    Megjegyzem, a várható időjárásra tekintettel ez is csak pár évre nyújtja meg a lehetőséget, s közben további komoly környezetszennyezést is okoz.

    Sokan vagyunk, nem lehetséges tenni ellene! A lehetséges megoldását hadd ne ecseteljem, biztos vagyok benne, hogy azt senki sem kívánná magának.

    A klímaváltozással is számolni kell, így nem lehet az a válasz a problémára, hogy szó szerint mindent felgyújtunk és elégetünk magunk körül!

    Nem járható út a megvédi magát önállóan, megvédi magát kisközösségben. Maximum elbújni lehet, ha szerencsés vagy, mint a Zongorista című filmben.

    ——————————————————
    korábbiakhoz:
    PB palackból max. 2 db lehet egy háztartásban. Lehet betárazni, de akkor a saját érdekedben meg kell teremteni a tárolás feltételeit is, ill. figyelni kell arra, hogy az éber szomszéd ki ne szúrja, mekkora veszélynek teszed ki őt és önmagadat! 🙂

    Elképesztő számomra, hogy sok ember jódolgában már nem tudja mit kezdjen magával… A nagynehezen kiépített és karbantartásban igencsak elmaradott közművek fejlesztése helyett mindenki a saját megoldásán agyal és tevékenykedik. Gratulálok! Anno azért készültek a közművek, hogy ezeket a problémákat mindenki számára megoldják. De nem, a „jó magyar” ember nem azon gondolkodik, hogyan lehetne ennek a meglévő rendszernek a használatát optimalizálni, fejleszteni, válság esetén is megőrizni a működőképességét, hanem azon, hogy NEKI, önmagának legyen valami, ami alapján -egy ideig- nyugodtabban alhat.

  98. 100. Az agyunk arra van, hogy használjuk. Szerintem a szigetelés jobban megéri. Hatékonyan szigetelni pedig sok mindennel lehet, pl. sörösüveggel, náddal, kukoricaszárral…stb.

  99. ” A szomszédban lévő cigánytelep agresszív lakói megerőszakolták egy családtagomat , másokat brutálisan összevertek , rendszeresen meglopnak minket.
    Vettem egy AMD – 762 – est , átmentem megritkítani őket !
    Mindenki beláthatja, hogy nem tehettem mást ! „

  100. 101 Horvát Csongor
    Miért beszélnék hülyeséget? Az akác 15 év alatt nől meg és invazív.15 éves távlatban tervezni ma hülyeség, mi lesz itt 15 év múlva?Ráadásul ha olyan enyhe telek lesznek mint görögországban akkor bőven elég a puhafa tüzelni.Az akác megnyomja vizet, felesleges lesz….Kertbe sem lehet tudom fát tenni de függ sok mindentől.Pl szomszédoknak nem a háza mellett fut , sávelhagyás,kert lenéz a határba tehát nem a falu közepén van és széles kert.
    Most meg energy emergency van/lesz így nem érekel hogy környezeti kárt okoz.Amúgy mi okoz kárt az hogy ületetek mondjuk 300 tő akármilyen fát????

    Az olaszoknál a Pó folyó kiszárad meg kivágják a brazil esőerdőket az okoz kárt , vagy aki repülget utazgaz ,wellnessezik az is kárt okoz, nem az ha ültetek x tő fát, de amúgy meg már ugyis mindegy a természetnek, kihalunk és majd a természet utána regenerálódik 😀
    Amúgy még lehet akác is lesz (turbóakác) , nem tudom még gondolkodom ezen is, elvégre lehet hogy nem baj ha bennemarad a gyökere hosszútávon.

    102 infos
    Értem én hogy szigetelni kellene de egy emeletes téglaházat az alján díszes zsalukővel szigetelni mai áron brutális költség.Felverni a járdát körbe,lemenni a szigeteléssel, beállványozni10 méter magasan , erkélyeknél, stb….brutál költség.
    Ha egy kádárkocka lenne már megcsináltam volna.De rengeteg kisebb ház is szigeteletlen a környékünkön még olyan helyen is ahol mindketten dolgoznak és viszonylag jól keresnek.Plusz ajtó és ablakcserék…….Ez van egyenlőre.
    Amúgy a mai árak mellett sokaknak nem lesz pénze szigetelésre hiába drága a rezsi.

  101. 103:
    Ez egy következmény.
    Így ide hányva egyébként értelmetlen, nem követhető mire utal és miért…
    Zavaros, mint sok ember gondolatai.

    104: Andrew:
    Nem hülyeség, butaság!
    Ne haragudj, de most sem kedvem, sem időm nincs ahhoz, hogy triviális dolgokat magyarázzak.
    Keress elő egy 7. osztályos biológia tankönyvet és olvasgass az ökológia fejezetéből!
    Persze a leírt szemléletből kiviláglik, hogy sajnos nem sokra fogsz vele menni…

  102. 104: Andrew: az alapot felesleges szigetelni. A föld 10 -12 fokos, ha nem vizes. Magyarul, ha nem ázik a fal töve, az a legkisebb hőhíd. Ajtót, ablakot párforintos öntapadós gumiszalaggal is lehet légzárttá varázsolni, az üvegeket meg lehet duplázni, és máris jobb a helyzet. Ereszcsatorna lefolyókat jó messzire elvezetni a háztól. Nekem a ház mögött, nyugati oldalról 10 méter bozót van, szélfogónak. 10 méteres ház földszintjét elég fűteni, ne mondd nekem, hogy egy 3 emeletes ház összes szobáját lakod…

  103. A japánok egy ősi művészet alapján nevelnek fákat a fák tetején

    A Daisugi a technika ugyanazokat az elveket használja, mint a bonsai, de természetesen az eredmények egészen másak. A Daisugi technika a kis dísznövények helyett erősebb, rugalmasabb, tökéletesen kerek és egyenes formájú fákat hoz létre, és csökkenti a többi fák kivágásának szükségességét.

    /https://www.youtube.com/watch?v=Wcl4I5EF-do&t=22s/

    Az eredmény az volt, hogy az arboristák – a fatermelők -ezt az adaptációt alkalmazták a faültetések számának csökkentésére, a vetésciklus lerövidítésére és sűrűbb faanyag előállítására.

  104. 105 Horváth Csongor tanár úr! Legyen kedves homályosítson fel bennünket a császárfa problematikájával kapcsolatban!

    Megkerestem a 7-es tankönyvet, és nem találom benne az Ökológia c. fejezetet:
    https://www.nkp.hu/tankonyv/biologia_7/tartalomjegyzek

    Mi több, rákerestem a császárfára, és nem szerepel a könyvben.

    Én ugyan gimnáziumban már csak alapszinten tanultam a biológiát, de azt hiszem, az alapfogalmakkal még tisztában vagyok annyira, hogy egy magyarázatot meg tudnék érteni.

    Szóval az világos, hogy egy őshonos életközösséget, mondjuk egy jól beállt gyertyános-tölgyest császárfával helyettesíteni ökológiai bűncselekmény lenne.
    De itt ugye Andrew hátsókertjéről beszélünk, amiről eddig annyi derült ki, hogy nincs ott semmi. Gondolom, mondjuk valami fű azért nőhet, hacsak nem teljesen terméketlen a talaj. A kertek úgy általában amúgy is mesterséges élőhelyek, jellemzően távol állnak a természetes életközösségektől.
    Mégis mért lenne olyan nagy butaság a hátsókertben császárfát ültetni, akinek belefér?

    Amit a neten találok róla, az csupa szép és jó, de nyilván azok írják, akik el akarják adni. Tehát a fő kérdés az, hogy van-e és mi az a hátrány, amiről a marketinganyagokban nem esik szó.

  105. Tényleg az lesz hogy télen mindenki menjen ki a nagy házából egy összeszögelt kis raklapbódéba (2,5×2,5 méter) ami le van szigetelve és van benne egy kis rakétakályha és az ember eltüzel mindent , füvet, kukoricaszárat…..de még ott is csak 17 fokra fűti fel a bódét 😀 Télen meg napsütésben a bódé elé lenne egy üvegfal barkácsolva így felmelegedne a kis 2,5×2,5 méteres bódé napsütésben ingyen. Szerintem nem is sok tüzelő kellene így télire.A bódé köré meg fákat így nyáron a 40 fokban nem kellene egy szál klíma sem.

    Aműgy nem, tudom milyen enerigaimérlege lenne egy ilyen elképzelésnek.Úgy értem hogy pl. egy 4 éves vágásfordulójú császárfaültetvény 2,5*2,5 méteres bódé télen szigetelt üveggel.Szerintem kb. fűtés terén önellátóra ki lehetne hozni a dolgot
    ha mégjobban beütne a szar majd. Ja most jöhetnek a kommentek hogy nem tudod megcsinálni, nem sikerül 😀 , most nem is akarom csak gondolati szinten játszottam el a dologal.De lehet mondom is Ursulának Brüsszelben, szerintem körbecsókolgatná a faszom a mostani időkben az ilyen ötletért mert most ezek a menők 😀

    Felfoghatjuk a mostani helyzetet úgy is mintha beütött volna a peakoil 😀 Minden drága lett, nincs már az embernek 100 rabszolgája mint az olcsó olaj idején.Lassan ha valaki többet locsol árammal akkor ami pénzt keres munkahelyen azz elkölti villanyszámlára így olyan mintha 1:1 EROEI arány lenne olajnál, azaz megéri kézipumpával felpumpálni a vizet ,csak az a baj hogy kikopna az ember vála 😀
    Peakoil, hahaha 😀 ja és az a vicces benne hogy ez nemm 2008-as válság lesz ahol beszaakad minden majd 1-2 év múlva kitisztul az ég és megy tovább minden.Már nem lehet számítani olcsó energiára, de a zöldenergiától sem hinném hogy jelentős javulást várhatunk, noha sokan tetetnek fel majd napelemet , vízmelegítőt, stb….de kérdés hogy ez mennyire lesz elég?

  106. 109 Mért nyomorognál egy deszkabódéban, mikor van házad? Ügyes ember vagy, magad meg tudod csinálni a hőszigetelését, ha nekiállsz. Nem a polisztirol az egyetlen megoldás, lehet nádpallóval vagy kisbálával is hőszigetelni. Nincs ingyen nyilván, de amilyen tüzelőanyag árak vannak, szerintem hamar megtérülne.

    Szerintem ne várj tovább a tanácsokra, novemberben ültesd el azokat a fákat! Csak az a kár, hogy nem tetted meg rögtön, amikor először eszedbe jutott, már idén lehet, hogy fűthetnél belőle.

  107. Andrew: elkeserítelek: https://www.energetikaiazonnal.hu/az-energetikai-tanusitvany-jogszabalyi-hattere

    Nálunk, ha nincs ilyened, nem tudod eladni a házad…

    De nálatok is így van:

    A tanúsítást minden olyan épületre, lakásra el kell végezni, amelyben az előírt lég- ill. komfortállapot fenntartásához energia felhasználása szükséges, illetve a rendelet hatálya alá tartozó alábbi feltételek megléte:
    176/2008.(VI.30.)korm. rendelet 1.§ (3)bekezdése szerint:
    új épület építése;
    meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység
    – ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy
    – bérbeadása;

    500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén

  108. 105

    Nem zavaros, egy hasonlat, ami értelmezhető a topik témájában.
    Persze érteni és értelmezni akarni kell.
    Putyin úgy gondolta, meg kell védenie Oroszország biztonságát.
    Ezért neki nem drága 100 000 halott.
    Valaki szerint ez normális ?
    Oroszország fenyegetettsége és az erre adott brutális reakció nem állnak arányban.
    A fenyegetettség mértékén lehet vitatkozni, a háború pusztításai azonban Tények !

  109. 112: „Oroszország fenyegetettsége és az erre adott brutális reakció nem állnak arányban.”

    Ezt honnét tudjuk?

  110. 112 – Nemegycsek
    100.000 halott tényleg nagyon sok, de ha el lehet kerülni vele 10.000.000 halottat, akkor már másként néz ki a helyzet.

  111. 113

    Onnan, hogy a világ legerősebb atomhatalma.
    Egyébként klasszikus értelemben való tudásról a természettudományok tárgyainál lehet beszélni.
    Az aktuálpolitika, a külpolitikai elemzés ,a borászat, az asztrológia , az ezotériák nem tudományok.

  112. 115 – A borászat hol nem tudomány? Mégis szerinted mért tanítják egyetemen akkor?

  113. 114.
    Az, hogy Ukrajna lerohanásával el lehet kerülni 10 000 000 halottat az egy vélelem.
    Érdekelne is, hogy hogyan keletkezett.
    Most éppen ott tart a RACIONÁLIS ÉLETMENTŐ PREVENCIÓ , hogy esélyes a 10 000 000 halott is, ha bevetik az atomot.

  114. 110. Ábel

    A blog megőrzi a példabeszédeket.

    Andrew, hallod!

    Kelj fel és valósítsd már meg a terveid.

  115. 112 Nemegycsek
    Tudsz sakkozni?
    A nagymenők igen sok lépésre előre kalkulálják a másik fél lépéseit, tehát már sok lépéssel a döntő szituáció előtt fel tudják mérni, hogy hogyan kell megakadályozni, hogy egy ma még nem nyilvánvaló vesztes helyzet alakuljon ki, amit nem kétséges, hogy a másik fél kegyetlenül ki is használna.
    Mert a meccs életre halálra szól, bármit is mondanak most diplomatikusan a felek…
    Aki stratégiai előnybe kerül, az ezt ki is fogja használni, csak idő kérdése mikor…
    Én ezt vontam le az eddigi történelmi szituációkból…

  116. 119. hubab,

    „Mert a meccs életre halálra szól, bármit is mondanak most diplomatikusan a felek…”

    A meccs inkább Putyin hatalmáról és nagybirodalmi álmairól, valamint a félelmeiről szól.
    A szovjet vezetők anno nem tudtak sakkozni?
    Mert eléggé elbukták a partit, pedig az egy jóval erősebb birodalom volt még, mint a jelenlegi putyini Oroszország.

  117. Igaz, a másik oldalon is van egy felvázolható veszélyhelyzet, ami viszont Európa reakcióit teszi érthetővé.
    Játsszuk végig, mi lenne, ha az oroszoknak sikerülne az EU-t teljesen orosz függővé tenni, ami valóban egyre reálisabb lett volna az Északi Áramlat 2, és esetleg további kapacitásbővítések esetén.
    Ezzel az EU előbb utóbb valóban olyan kiszolgáltatott helyzetbe kerülne, hogy az oroszok bármikor benyújthatnák igényeiket.
    A vizionált német technika+orosz nyersanyag valóban óriási gazdasági potenciált jelenthetne, de szerintem ennek az lenne az ára, hogy Oroszország szépen visszaszerezné elveszett oroszok lakta régióit, és az EU ezt tehetetlenül végig kellene asszisztálnia, ha nem akarna teljesen összeomlani.
    Hiszen már a jelen helyzetben is igen súlyos problémákat tud okozni a gáz és olaj megvonása.
    Mi lett volna, ha ugyanez akkor következett volna be, amikor az EU engedve az olcsó energia és nyersanyagforrások csábításának a beszerzési forrásait teljes súlyával ide fejlesztette volna ki?
    Térden állva könyörögnénk az oroszoknak, hogy adja a létfontosságú dolgokat, és meg is adnánk érte bármilyen gusztustalan árat is, ha a totális összeomlást kellene elkerülni…

  118. 120 Gyarmathy
    Én bizony reálisnak tartom azt a forgatókönyvet, hogy a rogyadozó, nyersanyagokból kifogyó kapitalista rendszer utolsó szalmaszálként tekint arra a lehetőségre, hogy az orosz birodalmat felszámolja, kincseire rátegye kezét, persze úgy, hogy politika útján a felelősséget a másik félre hárítsa.
    Az oroszok kétségtelenül az utolsó gyarmatbirodalom, amit nem tudtak eddig a szabad piac hívei szétrobbantani.
    Végül is GB. gyarmatbirodalma is tele volt angol kolóniákkal, akik már annak az országnak a gyermekei voltak generációk óta, de azért Oroszország ritkán lakott keleti térségeiben is az orosz lakosság aránya már magasabb, mint az őslakosoké, az oroszokat könnyebb zászló alá állítani egységük megőrzésére.
    A nyugat szemében ez egy csábító falat lenne, az oroszoknak viszont a nemzeti megsemmisüléssel lenne egyenlő, ha szétszednék őket, ennek a legkisebb esélyétől is fóbiásan félnek, és szerintem nem alaptalanul…

  119. 119.

    ” Megöltem, mert biztos voltam benne, hogyha nem teszem meg, akkor ő ölt volna meg engem ! ”

    Ukrajna Oroszországot ?
    Nem mondod ! ?

  120. 123: Nemegycsek
    „Ukrajna Oroszországot ?
    Nem mondod ! ?”

    Ki beszél itt Ukrajnáról? Ezen már lassan fél éve túlvagyunk…

  121. 123
    Ukrajna itt csak bábu, aki abszolút ki van szolgáltatva nyugatnak, ha megszüntetnék támogatását, pillanatok alatt teljesen összeomlana oroszok nélkül is…

  122. 123 Nemegycsek
    És ha azt látod, hogy a másik, alapból ellenséges fél pozíciót vesz fel a közeledben, és egy pisztolyt is előkészít, persze azt mondja, hogy ezt csak úgy, a biztonság kedvéért?
    Ezenkívül jól tudod, hogy korábban milyen módon járt el azokkal szemben, akikkel különböző érdekellentétei voltak a világban…
    És ezt a másik fél meglépi annak ellenére, hogy figyelmeztető jelek voltak rá, hogy ez a másik nem fogja annyiban hagyni.
    Lehet kifogásolni a lépést, de itt egyértelműen provokáció történt, és a másik fél pont azt lépte, amit a nyugat számított, nincs itt mit csodálkozni…

  123. 108:
    Invazív, vízzsaroló és talajzsaroló növény. Mond ez valamit?
    A Tk-val kapcsolatban igazad van. Az új tantervből már kivették, mert „nem fontos tudni” (az első fejezetben a maradéka, mint egy óvodai kisokos).
    Ellenben jól látszik most is, mennyire „nem fontos” és ez miért baj, ill. miért lesz hamarosan még nagyobb baj!

    Ültesse csak el… Hajrá! Utána majd menjen hozzád, ha később esetleg másra is használná a földjét (mondjuk élelmiszer termelésre). 🙂
    Az tény, ha csak a vágásig tervezel, akkor a megfelelő hibrid kiváló választás és még szép is!

  124. 119. hubab
    ” Aki stratégiai előnybe kerül, az ezt ki is fogja használni, csak idő kérdése mikor…”

    Telitalálat „hubab”!

    Moszkva „ajtója” Anthony Blinkennek: Miért „ürítette ki” N. Peskov az Amerikai külügyminisztert a Sergej Lavrovval való találkozóval kapcsolatban.

    Anthony Blinken Amerikai külügyminiszter tegnap azt mondta, hogy tárgyalni fog Orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

    Az Ukrajnai háború kezdete óta ez lenne az első hivatalos Amerikai-Orosz diplomáciai kapcsolatfelvétel magas szinten.

    Blinken azt állította, hogy ez a kapcsolat a két ország közötti fogolycsere, de a gabonaexportról szóló megállapodás érdekében jön létre.
    De a Kreml képviselője, Dmitrij Peszkov. nem volt hajlandó megerősíteni a konkrét állítást, ami azt jelenti, hogy vagy Blinken hazudott, vagy igazat mondott, de Oroszországnak nincs kedve egy ilyen találkozóhoz.
    A második verzió valószínűbb, mivel az első leleplezné A. Blinkent, és valóban jelentős előnyök nélkül.
    De fontos az Oroszország által választott timing – időzítés – az elutasításra az amerikaiaknak ezen a találkozón.
    Az amerikai elnök Közel-Keleti útjai előzték meg, ahol nem sikerült meggyőznie az arabokat az olajtermelés növeléséről. Ez már önmagában annak a jele, hogy Bin Salman Szaúdijai nem számítanak, és nem akarnak semmit sem kezdeni az Egyesült Államok demokratikus rezsimjével.
    Valójában rendkívül sértő volt az a fogadás, amelyet T.Bidennek tartottak Szaúd-Arábiában. Így az Egyesült Államok kénytelen volt ismét stratégiai olajtartalékokhoz nyúlni, és 20 millió hordót dobni a piacra, hogy visszatartsa az árakat.
    Az USA a stratégiai készleteit felhasználva alapvetően elismeri a vereségét, csak még mindig megpróbálja elrejteni azt az „apró betűs” szöveg mögé.
    Megkérdezhetné valaki, hogy Biden miért akart diplomáciai kapcsolatot a két szuperhatalom külügyminisztere között?
    Közelegnek a félidős választások, ahol várhatóan nagyon súlyos vereséget szenved. Logikus, hogy röviddel ezek előtt egy diplomáciai típusú sikert akart bemutatni. Moszkva nem fogja felajánlani neki ezt a „levegőt”.

    Mint már említettük, Oroszország valódi célja Volodimir Zelenszkij Ukrán elnök megbuktatása, az EU-országok Amerika-barát Európai Kormányainak bukása illetve a Biden-rezsim (alapvetően az amerikai elnök mögé bújók) hatalmának csökkentése az USA-ban.
    A Kongresszust a demokraták irányítják 222 képviselővel, a republikánusok 213 képviselőjével.
    Azt akarják, hogy T.Biden hatalma nagymértékben csökkenjen a 2022. november 8-án esedékes Amerikai félidős választások után. Egy kis különbség, ami a választások után várhatóan a republikánusok javára válik.
    Nincs olyan szeglet az USA-ban, ahol jelenleg ne „kozmetikai jelzőket” ejtenének a demokratáknak és T.Bidennek.

    Az egyik ok, amiért az Oroszok nem törekednek az Ukrajnai háború gyors befejezésére, az az, hogy hasznot húznak a Nyugattal vívott fárasztási – kopás – háborúból, mivel övék az energia, az élelmiszer és a nyersanyag.

    Tehát amikor a valóság érvényesül az életben, vagyis amit az ember valójában birtokol, akkor a tőzsde ereje megszűnik, és az nyer, akinek rengeteg erőforrása van.

    /https://www.pronews.gr/kosmos/porta-tis-mosxas-ston-antoni-mplinken-giati-o-n-peskof-adeiase-ton-amerikano-ypeks//

    Tehát az Oroszoknak bőven van elkölthető idejük, éppen ellenkezőleg, az Amerikaiaknak és különösen a Biden-kormányzatnak nincs elkölthető idejük.

  125. 126

    Minden háborúhoz kell casus belli egy Szép Ok.
    Természetesen ehhez is van. Megrendelésre legyártották.
    Óvakodnék attól, hogy az orosz vagy az euroatlanti propagandát igaznak fogadjam el.
    Az események messzire nyúlnak vissza időben.
    Az értékelésük minden esetben, elfogultságokkal terhes.
    Hosszadalmas könyvtári tanulmányozással lehetne talán pontosabb képet alkotni, ami megint támadható lenne.
    De a cirka 100 000 halottat, az árvákat, a sebesülteket , a gyászolókat , özvegyeket a
    sok millió ! ukránt, aki kénytelen volt elmenekülni a hazájából , semmiféle retorikával nem lehet sem feledtetni, sem igazolni !
    Egyenlőre Putyin milliók gyötrelmét, nyomorát szenvedését okozta csak, nem látom a „Különleges hadművelet” pozitív eredményeit, attól tartok nem is fogom látni soha.

  126. Kicsit túlbonyolítjátok és elvesztek a részletekben ebben az ukrán-orosz kérdésben szerintem.

    A világ érdekövezetekre van osztva. Amerikai, orosz, kínai. Elfogytak a fehérfoltok, szabad prédák a térképen és mostanra összeértek ezek. Az amcsi birodalom túlterjeszkedett. Emiatt erős, de már nem lehet összetartani. Ha megáll, akkor szétesik. Ha megy tovább, akkor szétesik. A továbbmenős szétesésre szavazott és belemászott az orosz érdekövezetbe. A maguk csalafinta módjukon intézték. Az oroszok meg azt mondták, hogy „sztoj”, már annyira nem vagyunk gyengék, hogy ezt hagynunk kellene. Ők meg oroszos egyszerűséggel intézik a dolgot, katonai erővel. Itt nincs jó vagy rossz, csak érdekek. Kína meg abban reménykedik, hogy eljátsza az USA kétszer bejött trükkjét és ezúttal ők lesznek a mérleg nyelve majd.
    Minden más csak ideológiai maszlag. Ukrajna, Zelenszky ebben a játszmában még széljegyzetet sem érdemel, hiába lesz benne a történelemkönyvekben.

  127. 130. Kamionos: teljes mértékben egyetértek Veled.

    Annyit hozzátennék, hogy szerintem ezt már régebben tervezték.

  128. 130, 131:
    Az érdekszférák már a világűrben ütköznek, ill. az északi és a déli féltekén. Meg is tette mindhárom felsorolt fél a szükséges lépéseket! Én pont ezt nem értem, hogy akkor miért éppen Ukrajnában borult ki a bili?! Sztem. ez Putyin rögeszméje volt, s még volt is hozzá valós emberjogi indítéka, csak nagyon elszúrta a pr-t és a kivitelezését is. Aztán most már nem lehet visszazárni a szellemet a palackba. Arcvesztés nélkül senkinek sem megy, s ez itt a megoldandó probléma. Kína nem mer két pofont kiosztani, egyet meg most nem lehet.

  129. 129 – Nemegycsek:
    Az iraki háborúban 5 millió arab vesztette az életét. Emeltél szót miattuk?

  130. 130. Kamionos,

    Kicsit nem ártana az orosz történelmet is tanulmányozgatni, hogy hogyan viselkedett ez az ország az elmúlt kb. két évszázadban. Miért lett például ilyen nagy? Hogy lett 17 millió km2 ?

    Hogyan bánt és hogyan kebelezte be szomszédait, annektálgatta területeiket.

    Az nem lehet, hogy most is van valami ilyesmi a dologban?

    Szuverén országok nem dönthetik el – ha közel vannak Oroszországhoz – hogy milyen társadalmat akarnak és hová szeretnének inkább tartozni? Oroszország jogos igénye, hogy beleszóljon egy hatalmas szomszédja politikájába, korlátozza annak szuverenitását és ha nem engedelmeskedik, akkor elpusztítja (legalábbis megpróbálja)? Ez így rendben van, igaz?

    Láttad Medvegyev milyen térképet tett közzé tegnap? Az miről árulkodik?

    Esetleg jogosak Putyinnak azok az igényei is, melyeket múlt év decemberében megfogalmazott, többek között, hogy a NATO vonuljon vissza az 1997 határai mögé?
    El vagy te tévedve, rettenetesen!

  131. 133.
    Nem tudom hány millió arab halt meg az iraki háborúban.
    Gondolom attól függ milyen az adatforrás.
    Senkisem tudja !
    Valószínűsítések vannak forgalomban.
    Ki ki saját a saját világnézetét megerősítő adatot fogadja el.
    Az ha szót emeltem értük és az ha nem, vajon min is változtatna ?
    De a tatárjárásról is beszélgethetnénk az is érdekes.
    Sok vérzivatar volt a történelemben, talán érthető, ha az fáj a legjobban, amelyik térben és időben közel van.

  132. Senki nem gondol a WEFre?
    Hogy valamiféle általatok elképzelhetö idea rejlik a beszéd mögött?
    Ugyanis OV is ott tanulgatott szintén Putyinnal Merkellel IS!

    A politika utcái zegzugosak hirtelen fordulatokkal.
    Nem vagyok OV fan én értettem mit akar mondani: Nem szándékozik qpit csinálni ahol a migrik a gyerekeket is megb@xák ész nélkül aztán megölik. Mert nyugaton mindennapos!
    Én is elmélkedem mert néha mintha wefnek hajtaná a vizet néha meg mintha ellene Putyinnal eggyütt.

    Ügye a transzhumanizmusról szó sincs pedig az se normális emberi kultura!
    És a jelenlegi ellenzék örömmel kinyalná a semmid nem lesz de boldog leszel bácsi seggét.

  133. A humanista együttérzésből való, a saját nemzetállami közösségünk életszínvonalát és közbiztonságát veszélyeztető mennyiségű migráns idegen, befogadásában nem kívánjuk nyugat Európát követni !
    Szeretnénk Magyarországot megőrizni a magyaroknak.
    Azért nem mert Vallási, kulturális és nyelvi okok miatti beilleszkedési problémáik véleményünk szerint elrettentőek.
    Számunkra fontosabb a magyarok elért békés szerény jóléte, mint az önpusztító irgalmas szamaritánusság.

    Lám se rasszizmus, se náci beszéd !
    Éppen csak egy csipetnyi diszkriminatív fasisztoid ellenségképen alapuló kirekesztés. Ami még mindig óhatatlanul felidézi Holokausztot az erre hiperérzékeny zsidókban és szimpatizánsaikban biztosan.

  134. Horváth Csongor
    Köszi az infót.Tudom hogy nem akarsz rosszat, segítő szándékkal írsz.Az oké hogy kizsigerli a talajt , de hogy ez pontosan mint jelent a gyakorlatban nem tudni.
    A könyv ennyit ír.Jó nagyjából tudjuk hogy mi a talaj kizsigerlés de a gyakorlati szempontból nem.
    Az az igazság hogy olyan megoldást keresek hogy ne kelljen 10-15 évet várni a kitermelésre mert kit tudja hol leszünk addig.Minél rövidebb vágásidejű dolgot keresek mert itt már hosszútávra nem lehet tervezni.
    Az a baj hogy a neten csak az eladók csudaszép ódái vannak a császárfáról.De gyakorlati alapon sehol nincs közösség sajnos ahol van aki megosztaná a gyakorlati tapasztalatát.
    A kanadai nyár sem rossz , ismerős ültetett pár tövet, locsolta nyaranta , 8 év alatt elég derék fák nőttek, hozzá kell tenni a ketje a határra nézett, nekem megy egyik kertem azért bent van, és 20 méter magas fák már lehet zavarnák a szomszédot.
    Amúgy ha valakinek van akár egy fóliányi területe és beletesz 2 sor nyárt sűrűn locsolva abból is elég sok fa lesz, mert úgy süti a nap a fákat (nem úgy mint az erdőben) és gyorsan nől.30 méteren 2 sorban locsolva akár 40-60 fa is lenne.

    Még lehetőség energiaakác, tehát sűrűn ültetve és pár év után vágva.Nyilván itt a baj nagyobb terület esetén hogy folyamatosan aratni kell ami nagy munka (kézzel) plusz a tűzre adagolni….De egy energiaválságos időszakban mérlegelni kell ezt is.

    Ha munkahelyen mondod a témát emberek között akkor meg elviccelik a dolgot mint az 5 éves hülyegyerekek., így nem nagyon van használható tudás.
    Na mindegy majd lesz valahogy.

  135. Re:138 Andrew

    Császárfa hibrid azért nő olyan gyorsan, már ha kap elég vizet, mert a föld humusz tartalmát használja fel a faanyag építésre. Nem láttam még erre vonatkozó kutatást, hogy milyen arányban építi be a humuszt a légköri szénnel szemben, de kertész ismerős azt mondta, hogy a közelébe ültetett növények nem fejlődtek körülötte.
    Semmiből nem nő gyorsan semmi, tehát ennek az az ára, hogy a humusz eteted fel a fával.
    Egyébként már ha minden áron tüzelőt akarsz termelni pár éven belül, akkor felejtsd el a fás szárú növényeket, és nézz utána a kínai nádnak:
    http://verosz.hu/html/BHD_KI_0314_2_melleklet.pdf
    2 év alatt eléri a vágást, és optimális esetben 20t/ha szárazanyag terméshozam érhető el, és a nád anyaga légköri szén eredetű, ergo nem meríti ki annyira a földet.
    Ha nem vagy fakezű, akkor leaprítod a termést, és egy silóban deponálva apríték tüzelő kazánnal elégeted.
    Egyébként a szigetelés még mindig jobb a padlásfödémen, mint szórakozni bonyolult dolgokkal…

  136. 138: Andrew:
    Mindig mérlegelni kell. És tudomásul kell venni, hogy a fák nem nőnek az égig, ill. az energia sem keletkezik magától, mert a megújulók esetében is elő kell állítani a berendezést, amivel kinyerhető, plusz karban kell azt tartani.

    Ez a császárfa valóban káprázatos növekedést produkál, de nem „ellenszolgáltatás” nélkül teszi. A talaj kizsigerelése azt jelenti, hogy a gyors növekedésért cserébe a talaj tápanyagtartalmát nem a megszokott, természetes megújulás ütemében használja fel, hanem annál gyorsabban, tehát növekedése során olyan folyamatokat indít el, aminek a végén a talaj ásványi anyag összetétele felborul és ezért a benne élő mikrobák biológiai egyensúlya is felbomlik. Ennek ellensúlyozási módszerei, és maga a hatás is vizsgálat alatt vannak. Az amerikai és a japán tapasztalatok nem biztatóak. Ezen kívül tudjuk, ha az ember mesterségesen próbál valamit szabályozni, annak mi a végeredménye. Persze, mondhatjuk, hogy jól megtrágyázod, folyamatosan öntözöd és akkor minden szép és jó lesz, de ezt előre nem lehet tudni biztosan.

    Tehát vagy tudomásul vesszük, hogy a fa nem megújuló energiaforrás, mert min. 20 év kell a fejlődéséhez és egy tél alatt eltüzeljük, ráadásul messze nem jut mindenkinek belőle, vagy nekiesünk és felégetjük magunk körül a természet utolsó mentsvárait is.
    A császárfa esetén amit nyersz a réven, elveszíted a vámon. Ha abban gondolkodsz, hogy egy meddő területen próbát tégy, nincs vesztenivalód. Ha csak a kitermelésig használod a területet, önzésből szintén megoldást jelenthet, de csak egyszer élhetsz az „előnnyel”. Ha hosszútávra tervezel, olyan növényekben érdemes gondolkodni, amelyek eleve, a mi természetes életközösségeinkben is gyorsan növekednek. Sajnos az akác is tájidegen, de legealább itt van már annyi ideje, hogy nagyobb kárt nem tehetünk ültetésével, max. amikor kiirtanád, duplán meg kell dolgozni vele.

    Érdemes inkább olyan növényekben gondolkodni, amelyek mezőgazdasági hasznosítása után visszamarad elégethető, hulladékként hasznosítható szerve ad energiát, ill. abból energiaforrás állítható elő. Ehhez az alábbi táblázatot javasolom áttanulmányozásra:
    https://xforest.hu/energianovenyek/

    Meg kell jegyeznem azt is, hogy ilyen ültetvények kisháztáji birtokokon nem fognak gazdasági hasznot termelni, viszont nagyobb területek, s főleg meddő területek hasznosításával valós energiamérleget mutathatnának fel környezeti károkozás nélkül. Községek, kisebb városok energiaellátásába lehetne bevonni, ezzel biztonságot teremtve annyi ember számára, hogy az valóban produktív és nem a kőkorszaki állapotokat megidéző kontraproduktív legyen.

    Bízom benne, hogy így átgondoltabb és felelősségteljesebb döntést tudsz hozni!
    Fontos, hogy ne kapkodj! Bármennyire is kényszerét érzed, a kapkodással csak ártani tudsz. S minden körülményt fontolóra kell venni, sokaknak el kell gondolkodniuk majd azon, vajon megéri -e megpróbálni a jelenleg felépített stratégiát, otthont, helyzetet fenntartani, vagy egyszerűbb feladni és máshol, más úton szerencsét próbálni…

  137. 138: Andrew:
    Bármilyen fa/Nád/Fű ültetésére adod a fejed, öntözés nélkül a leírásokhoz képest évekkel el fog maradni a fejlődése. A talajod sem mindegy, mert egy homoki talajban nem úgy fejlődik mint pl kötött talajon.
    pl. Láttam 10 éves energia akácot az alföldön megfelelő öntözés nélkül ami fele akkora volt mint a környéken magról kelt szintén öntözés nélkül fejlődő akácos társa, pedig papír szerint fordítva kellett volna legyen.
    Szerintem ne mono kultúrában gondolkozz. Én a helyedben sokszínű, gyümölcsfákkal telepakolt területben gondolkodnék.A gyümölcs mindig értékesebb lesz mint a tüzelő. A gyümölcsből készült párlat pedig végképp értékesebb mint a tüzelő, és mennyivel nagyobb az energiasűrűsége 🙂

    Ekkora területről soha nem fogod tudni kifűteni a szigeteletlen házad. Fenntartható módon pedig végképp nem.
    Indulásnak jó lenne megsaccolni a hőszükségletét a házadnak:
    #https://gazterv-budapest.hu/hoszukseglet-szamitas/
    #http://depo.bercsenyi.bme.hu/extra/Uszamito.html
    Egy kg. légszáraz fa (legalább 1 éves vágás és hasítás) fűtőértéke ~ 4,1 kWh ami 80% hatásfokkal számolva (ami inkább csak tégla/cserép kályháknál lehet valós) 3,2 kWh. Ebből már tudsz saccolni, hogy kb mennyi fa kellene.

    Némi elnagyolt támpont, ha ez segít:
    Egy szigeteletlen kádárkocka vegyes kazánnal kifűtéséhez 80-120q fa kell. Ez kb 10 erdei m3 keményfa. (10x1x1,7 m).

  138. 138. andrew
    ” Az az igazság hogy olyan megoldást keresek hogy ne kelljen 10-15 évet várni a kitermelésre mert kit tudja hol leszünk addig.Minél rövidebb vágásidejű dolgot keresek mert itt már hosszútávra nem lehet tervezni. ”

    Mi az a kender?

    A kender nem szárazságtűrő és nem is igénytelen növény, azonban vegyszermentesen, szerves trágyákkal, öntözés nélkül Magyarországon jelentős hozamot érhetünk el. Más szántóföldi kultúrákhoz képest kiemelkedően gyorsan fejlődik, és nagy mennyiségű szén-dioxidot köt meg. Vetés után 2 hónappal rostra, 4 hónappal pedig már magra is betakarítható, így alkalmas elő- vagy utóveteménynek is. Jól illeszkedhet a biotermelés vetésforgóiba is, mechanikai gyomszabályozással termeszthető.
    Terebélyes növekedésének köszönhetően pedig a soron következő kultúrák gyomosodását is segít visszaszorítani. A rostnak termesztett kender mélyre hatoló gyökerei alkalmasak a nehézfémekkel, növényvédő szerekkel szennyezett talajok megtisztítására is. A kendermoly és a harlekinkatica károsíthatja a virágzatát és a termését. Ezek a kártevők azonban egyenlőre nem okoznak komolyabb gondokat a hazai ültetvényeken.

    /https://greendex.hu/felreertett-szupernovenyunk-a-kender//

    A Kender
    A Kender sokoldalú növény. Textilipari alapanyagként és drogként ismerik, de olaja egészséges, jó fehérjeforrás, és akár kenderbeton is készíthető belőle.
    /alternativgazdasag.fandom./
    A kendert könnyű termeszteni, igénytelen a talaj minőségére és négy hónapon belül le is lehet aratni a termést. E több ezer évig fontos ipari növényt az 1990-es évek elején fedezték fel újra külföldön. A gyorsan növő növény (a bambusz után a második leggyorsabban), mely nem igényel vegyszeres kezelést, illetve könnyen és gazdaságosan termeszthető. Egyetlen hektár ipari kender elegendő egy átlagos családi ház felépítésére.

  139. 141. Tizenéve fával fűtünk elsősorban, két köbméternél még sose kellett több. Igaz, hogy van hőszigetelés, és télen nem 25°C-ot tartunk, hanem 17°C-et.

  140. Egykori jásdi szomszédom ültetett két császárfát, egyet az utcára, egyet az udvarra. A szaporodásképtelen, egyenesnövésű hibridet. Kb. 2 év alatt lett kb. 6 méteres mindkettő, nem hallottam róla, hogy a környező növényeket bántotta volna. Egyik télen az utcára ültetett fának a teteje elfagyott, és 1-2 métert visszavágtak. Törökországban és az USA-ban hatalmas ültetvényeken termesztik, és építőanyagként exportálják is (kb. 8 éves infó). Állítólag a Szahara peremén az elsivatagosodás elleni küzdelemben használják, mert a gyökere mélyre megy. Ez a típus elvileg steril, így nehezen lesz invazív. Jó ideje lehet egyéb császárfa fajtákat venni itthon dísznövényként, amelyek tényleg el tudnak terjedni. A levele takarmánynak is alkalmas, állítólag hüvelyeseket, lucernát érdemes ültetni közé. A gyors növekedés nyilván zsigereli a talajt, de a CO2 megkötési képessége is állítólag kiemelkedő.

  141. 143: Ábel:
    Passzív ház energiaszükséglete 15 kWh/(m²év). 100m2 ház esetén ez 1500 kWh. Ez kb 5q fa.Vagyis ~ 0,5 erdei m3 fa.
    Kádár kocka 400 kWh/(m²év). 100 m2 esetén ez 40 000 kWh. Ez Kb 125q fa vagyis ~ 10-12 erdei m3 fa.
    Utóbbi esetén szigeteléssel az energiaszükséglet kb. 60%-al csökkenthető.
    A tapasztalat megerősíti a fenti számokat.

    #https://www.penzcentrum.hu/otthon/20200526/ez-az-igazi-rezsikatasztrofa-kadar-kockakban-ragadt-magyarok-latjak-a-legnagyobb-karat-1096406

  142. 134.Gyarmathy
    „Kicsit nem ártana az orosz történelmet is tanulmányozgatni, hogy hogyan viselkedett ez az ország az elmúlt kb. két évszázadban. Miért lett például ilyen nagy?”
    Szerintem fuss neki újra Kamionos hozzászólásának, úgy, hogy a saját kommentedben behelyettesíted az oroszt britre vagy U.S.A.-ra, vagy hollandra, stb. Értelmes ember vagy, csak a tisztánlátásodat elhomályosítja az elfogultság, és sajnos egyre bővül a hozzád hasonló emberek tábora. 🙁

  143. 146. proton,

    vagy inkább a te (és itt sokak) látását homályosította be az évek alatt módszeresen terjesztett orosz propaganda, ami Magyarországon a nyugati átlagnál is sokkal jobban elterjedt és átitatta a tömegek elméjét.

    Orbán most is folyamatosan az orosz propagandát vakerálja.

    A történelemben minden agresszor megindokolta, hogy miért kell megtámadnia, leigáznia másokat. Talált ürügyet, hogy a támadó háborúja miért indokolt, igazságos, sőt védekező.
    Igen, Amerika is így tett gyakran, amikor háborút indított.

    Az, hogy Amerika a világhatalom még nem teszi semmissé az orosz birodalmi, terjeszkedő politikát és nem indokolja Putyin Ukrajna elleni mocskos háborúját.

    Jó lett volna, ha elgondolkodol a tegnap feltett kérdéseken.

  144. Orosz és orbánfanoknak ajánlott. Hátha:

  145. Én úgy látom, hogy ez pont fordítva van, mármint, hogy Amerika világhatalma provokál ki mindent…

    Nem vagyok semmilyen fan…

  146. 149. infos,

    Mindent? Akkor te is beszoptad az orosz propagandát. 🙂

    Nézd végig Putyin háborúit, azt a 22 évet, amióta regnál. Volt egy pár.

  147. Erre a szopás szóra van egy könyvtárnyi trágárságom, úgyhogy ha nem akarsz szembesülni vele, velem szemben mellőzd. Hidd el, nem tudsz versenyezni velem trágárságban. Egyik diplomamunkámat a magyar trágárságokból és-ról írtam.

    Szerinted tehát az USA csak békegalambokat eregetett és anyatej csorgott a szája szélén az elmúlt 20, 50, 100, 200 évben…

    Tudod, az én családomnak a volt Osztrák – Magyar Monarchia minden államában vannak tagjai. De csak Szerbiában vannak nyomorékok. Oda ledobták az összes szemetüket a polgári lakosságra… előtte 4 nappal léptetek be a NATOba, hogy legyen honnan fölszállni a szemétszállítóknak.

    Még légiriadót se fújtatok, nehogy elvihessem onnan a várandós unokahugomat…

  148. 151.
    A teljesség kedvéért miért is bombázta az Usa Milosevicset ?
    Mert ennek véletlenül , nem a nagyhatalmi terjeszkedés volt az oka !

  149. 152. Nem Milosevicset bombázták, hanem a polgári lakosságot válogatás nélkül. A vajdasági magyarokat. Belgrádot… kinevelték és pénzelték a szerb és horvát szélsőségeseket, hogy legyen miért bombázni. Mindezt ugyanazért amiért most az oroszokat összeugrasztották az ukránokkal. Hogy gazdaságilag gyengítsék európát. Az egykori Jugoszláviában ugyanis mindent IS gyártottak. Ott láttam először színes TV-t, számítógépet, ott tanultam meg lőni, repülni, úszni, hajózni… és, lévén, hogy A Vajdaság eteti egész Szerbiát, Montenegrót, és nincsenek az EU-ban, ott még paradicsomízű a paradicsom, mindennek olyan íze van, amilyennek kell lennie, a pršut, vranac, rakija, aki ezeket nem kóstolta, nem ismeri a Balkán ízeit….

    A szlávok nagyon jámbor és jóravaló emberek, nacionalizmusukat lehet jóra is meg roszra is használni, mert felhasználják őket és lévén, hogy jámbor, vendégszerető népség, hagyják is, mert náluk még él a vendégjog például, amivel ha visszaélsz, vagy hagyod, hogy visszaéljen, a jámbor szláv kiver a házából, vagy a tiedből…

  150. 153 – Infos
    A legaljasabb USA tett, hogy miután elindít egy háborút, amint teheti a megtámadott ország vezetőjét bíróság elé állítja, vagy csak simán megöli (Líbia). És Gyarmathynak ez a példaképe.

  151. Milosevics megfizetett bűnös ember volt, Tibor bá, káliummal ölték meg a cellájában, mert sokat tudott, és nem tudtak-akartak rábizonyítani semmit.

    Montenegro nagyon kis ország, ott mindent tudtak róla. A saját szülei „öngyilkossága” is egy jó kérdés…

  152. 3911-z-hadmuvelet

    154. Tibor bá’
    ” A legaljasabb USA tett, hogy miután elindít egy háborút, amint teheti a megtámadott ország vezetőjét bíróság elé állítja, vagy csak simán megöli (Líbia).
    És Gyarmathynak ez a példaképe.”

    Tibor bá
    Sokban nem értünk egyet. Ebben a témában azonban teljesen egyet kell értenem Veled.

    Milosevicset felmentették halála után

    Miért a Hágai Nemzetközi Bíróság posztumusz – halála után – felmentette Slobodan Milosevicset a Boszniai muszlimok elleni háborús bűnökért?

    A hírek elhallgatása és a Szerb államelnök rejtélyes halálának forgatókönyvei…

    /http://www.slobodan-milosevic.org/news/smorg-aw071816.htm/

    A Bíróság ítélete, amely szerint Slobodan Milosevic nem részese egy közös bűnözői vállalkozásnak, ehelyett „elítélte az etnikai tisztogatást” [16], óriási jelentőséggel bír, mert őt okolták a Boszniában történt összes vérengzésért és az ennek következtében Szerbiával szemben kirótt súlyos gazdasági szankciókért.

    Slobodan Milosevicset szidalmazta az egész Nyugati Sajtó és gyakorlatilag minden politikus minden NATO-országban. „A Balkán hentesének” hívták. Hitlerhez hasonlították, és népirtással vádolták. Démonizálták és vérszomjas szörnyeteggé csinálták, és ezzel a hamis képpel igazolták nemcsak a Szerbia elleni gazdasági szankciókat, hanem az 1999-es NATO-bombázást és a Koszovói Háborút is.

    Slobodan Milosevicnek élete utolsó öt évét börtönben kellett töltenie, hogy megvédje magát és Szerbiát a háborús bűnök hamis vádjaival szemben egy háború miatt, akik most elismerik, hogy Ő megpróbálta megállítani. A legsúlyosabb vádak, amelyekkel Milosevics szembesült, köztük a népirtás, mind Boszniával kapcsolatosak. Most, tíz évvel a halála után, beismerik, hogy végül is nem az ő hibája volt. Tessék?

    Az ICTY semmit sem tett annak nyilvánosságra hozatala érdekében, hogy felmentették Milosevicset a közös bűnözői vállalkozásban való részvétel alól. Csendben beletemették ezt az 1303 oldalt Karadzic 2590 oldalas ítéletébe, jól tudva, hogy a legtöbb ember valószínűleg soha nem veszi a fáradságot, hogy elolvassa.

    A Radovan Karadzic-per elöljárója, a dél-koreai O-Gon Kwon a Slobodan Milosevic-per egyik bírája is volt. Milosevics felmentése a Karadzic-perben azt jelezheti, hogyan döntött volna Milosevics pere, legalábbis a boszniai vádak tekintetében, ha Milosevics megélte volna saját perének végét.

    Érdemes megjegyezni, hogy Slobodan Milosevic nagyon gyanús körülmények között halt meg. Szívinfarktusban halt meg mindössze két héttel azután, hogy a Bíróság elutasította az oroszországi szívműtétre vonatkozó kérelmét. [17] Kevesebb mint 72 órával azután találták holtan a cellájában, hogy ügyvédje levelet adott át az orosz külügyminisztériumnak, és attól tart, hogy megmérgezték. [18]

    A Bíróság hivatalos jelentése a halálával kapcsolatos vizsgálatról megerősítette, hogy „Rifampicint találtak a Milosevic úrtól 2006. január 12-én vett vérmintában”. És hogy „Mr. Milosevics a nehéz jogi helyzet miatt csak 2006. március 3-án kapott tájékoztatást az eredményekről dr. Falke (a Bíróság főorvosa) az orvosi titoktartásra vonatkozó holland jogi rendelkezések értelmében. [19]

    A Rifamicin (egy vény nélkül kapható gyógyszer) jelenléte Milosevic vérében semlegesítette volna az általa szedett magas vérnyomás elleni gyógyszert, és növelte volna a szívroham kockázatát, amely végül megölte. A bíróság beismerése, miszerint hónapokig tudtak a Rifampicinről, de csak napokkal halála előtt közölték Milosevicssel a saját vérvizsgálatának eredményeit a „holland jogi rendelkezések az orvosi titoktartásról” miatt, hihetetlenül béna és őszintétlen kifogás. A holland törvényben nincs olyan rendelkezés, amely megtiltaná az orvosnak, hogy elmondja a páciensnek a saját vérvizsgálatának eredményét – ez hülyeség lenne. Ellenkezőleg, az ilyen információk elhallgatása a pácienstől visszaélésnek minősülhet.

    Mindez megalapozott gyanút kelt, hogy erős geopolitikai érdekek inkább a halálát szerették látni minthogy Milosevicset a per vége előtt felmentenék, és gonosz hazugságaikat leleplezik. Az Amerikai Külügyminisztérium Wikileaks-nek kiszivárgott hirei megerősítik, hogy a Törvényszék az Ő beleegyezése nélkül tárgyalt Milosevic egészségi állapotáról és egészségügyi feljegyzéseiről az Egyesült Államok Hágai Nagykövetségének munkatársaival. [20] Nyilvánvalóan nem törődtek az orvosi adatvédelmi törvényekkel, amikor az Amerikai Nagykövetségen az orvosi feljegyzéseiről beszéltek.

    Nem kielégítő, hogy Milosevicset mintegy tíz évvel halála után csendben felmentették a legsúlyosabb bűncselekmények alól, amelyekkel vádolták. Mostantól minimális anyagi kártérítést kell fizetnie özvegyének és gyermekeinek, valamint jóvátételt Szerbiának a Nyugati Kormányoktól, amelyek megpróbálták megbüntetni Szerbiát, amiért Milosevicset „felelősnek” tartották olyan bűncselekményekért, amelyekről a saját bíróságuk elismeri, hogy nem Ő volt a felelős, és valójában Ő azt próbálta megállítani.

  153. Csak pontosítok: A Rifamicin antibiotikum. „Fontos megjegyezni, hogy a RIFAMICYN ® szisztémás alkalmazásra olyan segédanyagokat tartalmaz, mint a kálium és a nátrium-metabiszulfit, amelyek potenciálisan felelősek a túlérzékenységi reakciókért, különösen atópiás betegeknél.
    Májon keresztül metabolizálódik.

  154. 154. Tibor bá’

    És mindig az ottaniak és Európa szívja meg, amikor az amcsik messze távolról gyújtogatnak, vagy már a meglévő tűzre olajat öntenek. Irak, Líbia, Szíria, Ukrajna. De Afganisztánban is szart hagytak. S ezek csak az elmúlt 20 év ‘áldásos’ termései.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük