(3900) Első csapás

Tibor bá’ erősen szerkesztett fordítása online

Az USA növeli egy nukleáris háború valószínűségét

Szerző: Dave Lindorff


89. Útban a 90. felé

Az USA nagy valószínűséggel elsőnek készül hozzányúlni nukleáris fegyverekhez, amire bizonyíték az összes F35A vadászgépének az átalakítása, hogy képesek legyenek termonukleáris fegyverek hordozására. Szakértők szerint a nukleáris fegyverek tűzereje a 0,3 kilotonnától 50 kilotonnáig terjedhetnek.

A 0,3 kilotonna „mindössze” 300 tonna dinamit erejének felel meg, ami a Pentagon szerint „alkalmassá” teszi első csapás alkalmazásra, feltételezve, hogy az ellenfél válaszul nem lépi túl ezt a tűzerőt. Na és, ha túllépi?

Állítják, hogy az F35A gépek átalakítása nagyobb flexibilitást tesz lehetővé. Például a gép az utolsó pillanatig visszahívható. Miközben tapasztalati tény, hogy ez csak fantázia. A valóságban semmi garancia nincs arra, hogy a pilótához eljut a parancs, vagy ha eljut, el is hiszi az eredeti parancs visszavonását.

Ahogy ezt szakértők kifejtik, a kommunikációs rendszerek szinte napi rendszerességgel meghibásodnak az amerikai hadsereg több száz globális bázisának és repülőgép-hordozó harccsoportjának valamelyikén. Washington és a katonai bázisok közötti kapcsolat megszakításának bekövetkezése, a berendezések meghibásodása, viharok, napkitörések stb. miatt állhat elő.

Továbbá nemzetközi válság idején a pilóta még a támadás leállítására irányuló parancsban is bizonytalan lehet, végül is nem az elnök, egy Pentagon tábornok, vagy akár egy ismert bázisparancsnok telefonhívása lesz, hanem egy rövid kódolt üzenet. A másik hiba az, hogy a pilóta, akit egy ilyen bevetésre elküldenek, a pillanat hevében dönthet úgy, hogy folytatja a parancsot, és ledobja a bombát, függetlenül attól, hogy megkapta a törlési parancsot.

Ne feledjük, válság idején az országok zavaró rendszereket alkalmazhatnak az ellenséges katonai kommunikáció megzavarására, vagy a kommunikációs műhold megsemmisítésére.

Mindeközben a feltételezés szerint egy magányos pilótát küldenek, hogy egy vagy két B61-12 termonukleáris fegyvert szállítson valamelyik parancsnoki és irányító központba vagy rakétakilövő helyre. Ez nem igazán az, ami a Pentagon stratégái szerint, az F-35A repülőgépeknek a szerepe.

Valójában az F-35-ös gépek százaiban úgynevezett „négyes blokk” módosításokat hajtottak végre, és a korábban sima karosszériát kidudorodó burkolatok váltották fel, hogy lehetővé tegyék két hosszúkás hidrogénbomba szállítását a törzsükön belül. Így nem mutatnak nagyobb radarképet, mint ha azt a kívülről, szárnyak alatt szállított bombák tennék.

Az ötlet (remélhetőleg vágyálom) az, hogy az ilyen repülőgépek két atombombával felfegyverkezve szuperszonikus sebességgel, alacsonyan repülve átvághatnának az orosz és/vagy kínai határon, hogy kormányzati épületekre, katonai bázisokra és rakétasilókra csapjanak le. Így a meglepetésszerű támadásokat a célország képtelen lenne megtorolni.

Az amerikai katonai politikai döntéshozók számára egészen a háború után, a 1940-es évek végéig, majd az 1950-es évekig és tovább, a nukleáris fegyverekkel rendelkező riválisok semlegesítése egy megelőző atomcsapással már régóta stratégiai álom volt, amelyet szerencsére mindig elhalasztottak az felmerülő félelmek miatt.

Józan fejek között egyértelmű, hogy egy ilyen bűnöző, és népirtó támadás nem akadályozza meg az ellentámadást. A kiötlőknek most abba kell hagyni azt az elképzelést, hogy a fent leírt bombázás végrehajtható.

Ugyanis, a F-35A gépek nem is tudnak az Északi-sark felett átrepülni, hogy bombáikat orosz vagy kínai célpontok felett kioldják, kivéve, ha repülés közbeni többször végeznek üzemanyag-utántöltést, és mindvégig szubszonikus sebességgel repülnek az üzemanyag megtakarítása érdekében.

A terv az lenne, hogy az amerikai pilóták az F-35A gépeikkel előretolt bázisokra repüljenek, ahol az atombombákat tárolják. A gépeket és pilótáikat ezután felkészítik, hogy csatlakozzanak egy esetleges támadáshoz, vagy olyan fenyegetettség érzetét keltsék, amely állítólag az ellenséget – mondjuk Oroszországot vagy Kínát – meghátrálásra készteti, vagy megelőző saját támadást indítsanak.

A hírek szerint a légierő készen áll a F35A flottájának nukleáris bombázógépekre való teljes körű átállásának a megkezdésére.

Tisztázzuk: egy nukleáris bombákkal felszerelt, radarkerülő vadászbombázó flottát semmiképpen sem lehet „megtorló” fegyverként felfogni. Mert, ha Oroszország vagy Kína – a két olyan ország, amely elgondolkozhatna azon, hogy első csapást mérjen az Egyesült Államokra – megtenné ezt, akkor elsősorban a katonai bázisokat rombolnák le.

Akkor tehát, ezeket a gépeket már a kezdeti támadás során a földön szétrombolják. Másodszor, ha valahogy túlélik a támadást és felszállnak, a támadó ország politikai és katonai vezetői már régen rejtett védőhelyekre költöztek. A csapatokat a célba vett bázisaikról eltávolították. A rakétasilók pedig üres lyukak, rakétáikat már elindították.

Ezen túlmenően az ellenséges országok fokozott készültségben lennének, várva az érkező F35A-sokat vagy más bombázókat, és légelhárító rakétacsoportjaik tüzelésre készen állnának, vadászgépeik pedig már a levegőben teljes készenlétben lennének, hogy semlegesítsék a súlyosan megterhelt, bejövő amerikai repülőgépeket.

Más szóval, az egy nagy hazugság, amit a Pentagon állít, vagyis hogy ezek az átalakított gépek biztonságosabbá teszik a világot. Valójában az első csapásmérő fegyverként az atombomba-képes F35A egyszerűen növeli annak esélyét, hogy az Egyesült Államok háborút indítson, ha a Pentagon stratégái elkezdik azt hinni, hogy lehetőségük van ezt elrendelni anélkül, hogy jelentős megtorlástól kellene tartaniuk.

Az Egyesült Államok életképes első csapásmérő képességének kidolgozása arra készteti az oroszokat és a kínaiakat, hogy alternatív elrettentő fegyverekkel válaszoljanak, nevezetesen a hiperszonikus cirkálórakétákkal.

Oroszország és Kína által tesztelt hiperszonikus rakéták védelmi fegyverek, amelyek célja, hogy egy olyan nemzetet, mint az USA, amely nyíltan keresi az első csapás lehetőségét, kétszer is gondolja meg, mielőtt ilyen holokausztot indít.

Az F35A nukleáris bombázó fejlesztése leghatározottabban nem az elrettentésről szól. A legjobb, amit remélhetünk, hogy ez a bombázó frissítés csak a legújabb a Pentagon, az F35-öt gyártó Lockheed-Martin közös jövedelem kiegészítő ötlete.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13 gondolat erről: „(3900) Első csapás

  1. Közvetve, de ide tartozik:
    https://www.justsecurity.org/82143/jcpoa-tracker-official-government-statements-on-the-iran-nuclear-negotiations/
    Irán (állítólag) 8-10 napra van attól, hogy atombombája legyen. A Jcpoa tárgyalások befuccsoltak, állítólag Irán miatt, mert új követelésekkel lépett elő. Irán ezt tagadja, csak az a feltétele, hogy az Irgc-t vegyék le a terrorszervezetek listájáról, és kapjon garanciát arra, hogy a szankciókat nem vezetik vissza. Erre az usa nem hajlandó.
    Blinken bejelentette twitteren, hogy újabb szankciók jönnek Irán ellen, hogy ne tudjon olajat eladni.
    És én meg azon csodálkozom, hogy az irániak mennyire mazohisták, hogy még nem zárták le a hormuzi-szorost.

  2. Tibor bá !

    Nem kötözködni akarok.

    De a hatóerőt nem dinamitban , hanem tnt -ben mérik.

  3. Nagy különbség nincs. A Dinamit kb. 20%-al erősebb mint a TNT, viszont sokkal instabilabb. Ezért”győzött” a TNT.

  4. Régebben megadtad az eredeti linket…. Ez a cikk amúgy mikori?

  5. Inkább az üzlet.
    Ha esetleg a finneket vagy az észteket is bevásároltatják az F-35-ből, attól még nem lesz láthatatlan az orosz lokátorosok számára, pláne az emelkedés szakaszában!

    Szerintem az amerikai nato nem érti, hogy a Kárpátok keleti részén lévő hidegháborús fő objektum roncsolásához elegendő volt egy mig-31-es hasa alól elengedni robbanóanyag nélkül, a jakétát.

    Ha megy a keménykedés tovább, akkor újabb koordinátákat fognak megosztani, hogy az európai unió lakossága ne szenvedjen a brüsszeli bölcsész-és büfészakosok miatt.

  6. Jópofa mese! Van egy újságíró (látnoki képességgel), kitalál egy vad dolgot és utána elkezdi ekézni, hogy milyen agyatlanok ezek az amerikaiak, hogy ilyet akarnak csinálni. Ezek után bekerül a keresztény-konzervatív (hi-hi) sajtóba és most már az egész világ azon kacag, hogy lehetnek ilyen buták az amerikaiak.
    De mindegy is, hiszen jól szórakozunk!

  7. Amerikai F35 így, orosz Sarmata úgy, stb. Vannak hírek a két hagyományos atomnagyhatalom oldaláról.

    Node mi a helyzet sárkányéknál? Biztos van nekik sok óccó-kici rakétájuk és bulirepcsijük. Vagy mivel made in China, ezeket nem veszik be a hírekbe, úgyis szétesnek félúton?

  8. 11. hecklerk
    Ha jól értettem korábban Jövőnk-et, ő azt mondta, hogy Kína felét sem vallja be a töltetei számának és, hogy a hordozó eszközei nagy részét mobil platformra, például vasútra telepítette és folyton járatja körbe karikába az országban, hogy ne legyen lekövethető.
    Komoly fejtörést okozgat az amcsiknak, hogy mondjuk amikor bemegy egy vonat egy több km hosszú alagútba, akkor a másik végén ugyanaz a szerelvény jön-e ki. Mert mi van, ha a belső vágánynak van elágazása és ott lecsatolják a valódi nukleáris töltetes konténereket és helyettük megy az üres konténer?

  9. F35-k már Romániában vannak pár hónapja. Kettőt láttam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük