(3884) Hadi helyzet

Tibor bá’ gépfordítás lektorálása online

Az orosz védelmi minisztérium jelentése az ukrajnai különleges katonai művelet előrehaladásáról

89. Útban a 90. felé

Az Orosz Föderáció fegyveres erői továbbra is támadásokat intéznek Ukrajnában található katonai létesítmények ellen. A Bastion part menti rakétarendszerrel elindított Oniks nagy pontosságú rakéta csapást mért az odesszai Artsiz repülőtérre. A támadás következtében megsemmisült a Bayraktar-TB2 pilóta nélküli légi járműveket (UAV) irányító állomás és a rendszer 2 UAV-ja a földön.

Az ütegek elleni hadviselés keretében az elmúlt 24 órában a Grad több rakétakilövő rendszer 11 szakaszát semlegesítették Kurtimovka, Ochertino, Tonenkoye, Sukhaya Balka, Novgorodskoye, Mayorovka, Otradovka és Zaytsevo közelében.

Emellett az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 12 tüzérségi szakaszát semlegesítették a Dzerzsinszk, Novgorodszkoje, Nyikolajevka, Leninszkoje és Zajcevo melletti lőállásaikon.

Podgornoje közelében 2 db M777 155 mm-es tarack és legénységük megsemmisült.

A hadműveleti-taktikai és katonai repülés 47 felszereléskoncentrációs területet ártalmatlanítva lett legénységgel együtt. Az elpusztított célpontok közé tartozik: legénység és katonai felszerelés Vesyoloye, Privolchye és Bogorodicsnoye (Donyecki Népköztársaság) közelében, a Buk-M1 többszörös rakétakilövő rendszer indító rámpája Szeverszk (Donyecki Népköztársaság) közelében, valamint a megfigyelő radarja. Az S-300 légvédelmi rakétarendszer Novodruzsek (Luganszki Népköztársaság) közelében. A rakétacsapatok és a tüzérség az AFU 148 ember- és haditechnikai koncentrációs területét, 25 parancsnoki állomást, valamint 59 tüzérségi egységet hatástalanítottak a lőállásaikon.

A rakétacsapatok és tüzérség által indított támadások eredményeként 450 nacionalista, 13 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, valamint 16 speciális jármű lett megsemmisítve.

Az orosz légvédelmi rendszerek lelőtték az ukrán légierő egy MiG-29-esét Apostolovo (Dnyipropetrovszk régió) közelében. Ezen kívül 9 ukrán UAV-t lőttek le Alisovka (Kharkov régió), Verhnetoretskoye (Donyecki Népköztársaság), Grechishkino (Luganszki Népköztársaság), Mogila Kulicha, Tomina Balka és Csernobayevka (Kherson régió) közelében.

Az Uragan többszörös indítórendszerrel indított 9 lövedéket elfogtunk Malaja Kamysevakha és Dolgenkoye (Kharkov régió), Makejevka és Avdejevka (Donyecki Népköztársaság) közelében.

Összesen 208 repülőgép és 132 helikopter, 1260 pilóta nélküli légi jármű, 345 légelhárító rakétarendszer, 3696 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 576 több rakétakilövő rendszerrel felszerelt harcjármű, 2055 tábori tüzérségi egységet semmisítettünk meg.

A különleges katonai művelet során 3731 egység különleges katonai felszerelést semmisítettünk meg. Az ellenség jelentős veszteségeket szenved a különleges katonai művelet során.

Május 19. óta a hónap folyamán csak az AFU 14. Gépesített Brigádja veszített 2100 embert (halottak és sebesültek).

Az alacsony erkölcsi és pszichológiai feltételek miatt 800, az egység veszteségének pótlására hivatott személy nem volt hajlandó a hadműveleti területre menni, és a tiszteket alkalmatlansággal, vesztegetéssel vádolták.

A 10. hegyi rohamdandár felderítő egységének mintegy 100 katonáját felmentették a harci szolgálat alól, és vizsgálatra Kremencsugba szállították. Az AFU 30. gépesített dandár parancsnokainak jelentős része kivonta magát az egységei irányításától, és megtagadták a harci feladatok elvégzését. Mindenféle ürügyet használnak a betegség szimulálására. Az egységek többsége már tiszt nélkül maradt.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

58 gondolat erről: „(3884) Hadi helyzet

  1. Ebben az a mulatságos, ha find&replace-el kicserélünk pár szót (pl. : Ukrán-> Orosz, AFU -> Wagner, Baytaktar -> Onyx, stb. ) akkor kapunk egy hasonló Ukrán jelentést, ami ugyanakkora valóságtartalommal rendelkezik mint a fenti. 🙂

    Kicsit más: Tibor ba’ egyszer leírhatnád egy postban, hogy az 56 utáni Osztrák/Ausztrál életedben vajon miért dőntöttél úgy hogy mégis hazatérsz a kádári kommunizmus rögvalóságába az akkor prosperáló nyugatról? Úgy rémlik már volt erről szó, de mostanában néha repríz is van, ha lehet kívánni 😉

  2. Szép teljesítmény, de azért az iráni gárda ennél hatékonyabb lenne.

  3. 1. Minato

    Ha a katonai veszteséglista fordítva lenne, akkor nem gondolod, hogy az Ukránok már kiszorították volna az oroszokat még a szakadár területről is? /légi és tüzérségi fölény/
    Mert, ha így lenne, akkor a hadműveleti logikájuk nagyon trükkös, hisz folyamatosan védekeznek miközben fölényben vannak.

    Ez olyan kipcsakos megoldás lenne, mint mikor felcsökkentjük a forintot.

  4. Általánosan elfogadott, civilizációs jogelv :
    A jogos védekezés ereje , intenzitása, minősége , következménye, nem haladhatja meg a támadás mértékét !
    Putyin Oroszországa nem tartotta be, ezt a civilizációs jogelvet.
    Egy veszélyeztetés, a NATO terjeszkedése és egyéb sérelmek ürügyén, „náci bűncselekmények elkövetése Ukrajnában élő oroszok ellen”
    amiket vitathatatlanul felnagyít, jelenleg, Európában a II. Világháború óta példátlan pusztítást és károkat okozó, milliókat tragikus következményekkel súlytó háborút folytat, egy független európai nemzetállam ellen.
    A „különleges hadművelet” megnevezés olyan, mintha a tarkónlövést
    „elkerülhetetlen, rendvédelmet szolgáló, fenyítés” – nek neveznénk.

  5. 1.
    Mert jobb a pokolban uralkodni, mint a menyországban szolgálni.
    Inkább legyen kisebb a fizetés, de mégis jobb szegények között gazdagnak lenni, mint gazdagok között szegénynek.

  6. 1 – Minato:
    Ha az érzelmeket nem vesszük figyelembe, akkor 5. alatt Vizipiszton megválaszolt. Nekem a hatvanas években havi 20 rongy volt az átlag jövedelmem. De nem ez volt a döntő ok. Egyszerűen magyarnak születtem. Eleve úgy mentem ki, hogy vissza fogok jönni.

  7. 1: Az ukránok szerint:
    „The total combat losses of the enemy from 24.02 to 21.06
    2022-06-21 09:20:00 | ID: 67791
    The total combat losses of the enemy from 24.02 to 21.06 were approximately:
    personnel ‒ about 34100 (+300) persons were liquidated,
    tanks ‒ 1496 (+19),
    APV ‒ 3606 (+18),
    artillery systems – 752 (+3),
    MLRS ‒ 239 (+1),
    Anti-aircraft warfare systems ‒ 98 (+0),
    aircraft – 216 (+0),
    helicopters – 181 (+0),
    UAV operational-tactical level ‒ 611 (+10),
    cruise missiles ‒ 137 (+7),
    warships / boats ‒ 14 (+0),
    vehicles and fuel tanks ‒ 2537 (+10),
    special equipment ‒ 59 (+4).
    Russian enemy suffered the greatest losses (of the past day) at the Bahmut and Avdiivka directions.
    Data are being updated.
    Strike the occupier! Let’s win together! Our strength is in the truth!”

    3: Ha darabra az ukránok lőttek is ki több tankot/repülőt, akkor is számolni kell azzal is, hogy a ruszkiknak annyival több tankja, repülője volt (van), hogy arányaiban az ukránok veszteségei nagyobbak.
    Egyébként általában védekezni könnyebb, kisebb veszteségekkel jár, mint offenzívát indítani. Amíg nem kapnak valami igen komoly nehéz fegyverzet utánpótlást, addig jelentős ellentámadásba nem fognak tudni átmenni.

  8. Tibor bá’
    Mit is mondott Putyin?
    Ukrajnát nácitlanítani és demilitarizálni fogja.
    Most éppen ezt teszi.
    Csinált egy szép nagy zsákot, aminek a száját nem zárja le, hadd ömöljön be az ukrán technika meg a náci hazafiak, aztán a zsákban lévő darálóval szépen ledarálja az egészet.
    Közben meg nyugat örömködik, hogy alig halad előre az orosz.
    Minek is akarna ha felállított darálóba maguktól mennek az ukránok.

    7. Avatar
    „Egyébként általában védekezni könnyebb, kisebb veszteségekkel jár, mint offenzívát indítani.”
    Hát, nem szeretnék az ukránok helyében lenni a nagy védekezés közben, amikor olyan ágyútűz alatt vannak, hogy a bunkeren belül zacskóba kell @arjanak.

  9. 6. Tibor ba’ köszi. Anyagi és ideológiai okok voltak tehát a választás mögött.
    Régebben volt sok poszt a kéthonúságról, gyökértelenség érzéséről. A háború esetleges eszkalációja, a gazdasági környezet várható romlása miatt, a kivándorlás újra előtérbe fog kerülni. A nagy kérdés az lesz hogy: hova?

  10. 9. Minato,

    Reméljük olvassa sok fiatal ezt a blogot és felvilágosul, hogy a Nyugatnak befellegzett, viszont Putyin beszédéből kiderült, hogy komoly népesedési gondjai vannak Oroszországnak, (nagyon fogy a tetrekész, életerős népessége) ezért aztán az új kánaán Oroszország lehet, esetleg a most alakuló Novorosszija.

    Első körben lehet jelentkezni orosz zsoldosnak a tűzvonalba havi 300-400 dollárért, amit természetesen rubelben kap a vállalkozó(ha megéri a hóvégét), és persze hivatalos árfolyamon lesz átváltva.

    Az első lépés lenne oroszul is megjelentetni e blogot (nem értem Putyin internetpásztázói hogyan nem találtak még rá) és hírdetni Oroszországban, hogy az a több tízezer havi szinten kivándorló fiatal és mindenféle szakember ne menjen el a nagy és gazdag oroszhonból, hogy végre felvilágosuljanak és ne rohanjanak a vesztükbe a bukás és pusztulás előtt álló nyugati országokba. 🙂

  11. 8. Bendegúz,

    Elég szépen kopnak közben a darálónak az alkatrészei is. Csak nehogy leégjen a daráló a nagy munka közben.

    Olyan bájos kép, ahogy az egyik legmocskosabb náci nácitlanításról beszél.

  12. 10. Na igen. Bámulatos ahogy urunk és uralkodónk egy seggel próbál két lovat megülni. Előbb utóbb egyik ki fog alóla szaladni. Vajon KGST vagy IMF gyarmat leszünk. Szerintetek zsarolják valamivel a nagysa’got keletről hogy ennyire odafelé nyal? Nem igazán értem az okát teljesen, hisz mégiscsak Brüsszelből jönnek a milliárdocskák (hivatalosan), eddig nem is kértek érte semmit cserébe. Keleten ez nem így szokás.

  13. 12. Gyarmathy
    Putyin olyan amilyen.
    DE, nem flangál és fényképezkedik náci jelképekkel, mint az ukránok.
    Nem támogat náci harcoló alakulatokat, mint az ukránok (Azov, Ajdar , ne meg a többi).
    Nem tiltotta be egy Oo. területén élő nemzet nyelvét sem, ahogy az ukránok.
    Hogy csak párat mondjak, ami elégé meghatározza egy ultranacionalista bagázs attitűdjét.
    Ha Putyin azért náci mert a határa mellett nem engedi felfejlődnie egy vele teljes mértékben ellenséges szövetség katonai erejét, akkor az USA és Anglia minek nevezhető? Ezek ugyanis a határaiktól több ezer kilométerre is megtámadnak országokat a biztonságukra hívatkozva.
    Tényleg ennyire nem látod a fától az erdőt?

    Minden esetre ez a háború, ha nem másra, de arra jó volt, hogy mostantól az USA és csatlósai is nehezebben léphetnek katonailag érdekérvényesítésük okán, úgy, hogy azt közben a nemzetközi közvélemény el is fogadja. Nem véletlen, hogy az Atlantisták új ENSZ II.-t akarnak, ahol persze az lesz (tisztán demokratikusan) amit ők akarnak. Nem mellékesen a NATO-ra is ez a sors vár, mert az is csak egy kirakat intézmény. Ne adja Isten, de ha a medve nekimegy a keleti szárny országainak, az 5. cikkelyről nagyon hamar ki fog derülni, hogy csak egy üres ígéret. Senki, de senki nem lesz hajlandó beleállni a háborúba. A NATO atomhatalmak nem fognak atomháborút kockáztatni kelet-Európáért, a kicsik átállnak, vagy megadják magukat. Az egész szövetségi rendszernek annyi lesz percek alatt. Hogy majd az USA egy újat hozzon létre, ahol mindent demokratikusan intéznek, így az lesz amit ő akar.

    Akkora változások előtt állunk, hogy ha azt mondanám, hogy vegyetek egy papírt és írjátok le egy jövőbeli változásokkal kapcsolatos legelrugaszkodottabb elképzeléseiteket, a fantáziátok eredménye még töredékében sem fedné a megvalósuló eseményeket.

  14. Re:11
    Elsőnek definiálni kellene mi az a „náci”, mert dobálózunk mindenféle hangulat keltő szavakkal.

    Javíts ki, de a náci nemzetszocialista, definitíve saját nemzetét helyezi előbbre mindenki kárára(ez mondjuk ül, de ugyan ez ül a brittekre, ukránokra, amerikaiakra, románokra, sor folytatható sokáig),
    élettér elmélet(ukrán kisebbségek tudnának erről mesélni),
    zsidóság elleni fajgyűlölet(ez nem áll az oroszokra, cserébe az ukránok „kellemes” progromokat folytattak az orosz ajkú lakosság ellen)
    vezetőben való feltétlen hit(ebből nincs hiány sem az ukrán, sem az orosz oldalon)
    demokrácia korlátozása (orosz ukrán tandem itt is meg van)
    rasszizmus(tudomásom szerint nem akarják megsemmisíteni az ukrán népet az oroszok, ellenben az ukránok de facto ezt a propagandát tolják, még ide is be lett linkelve az ukrán azovos menyecske, aki sarlóval nyiszálja az orosz katona(statiszta) nyakát)
    vallásszabadság korlátozása(nem is tudom melyik fél vált le az anyaetyházról…)

    Csak ez a pár feltétel is azt mutatja, hogy az oroszok nem nácik, viszont az ukrán vezetés egy része igen, és még nem is tagadják különösen, pl náci jelképek használata katona ruhákon, stb, stb. Az hogy Putyin cárevics ezt a vezényszót dobta be az orosz lakosság felé, nincs benne semmi meglepő, be van csípődve náluk a nácitalanítás már vagy 80 éve. Ellenben a nyugati sajtó putlerezése maga a vicc, tipikusan azok találták ki, aki valamit nagyon akatak mondani, miközben belesza.rnak a gatyájába a nagy erőlködéstől.
    Lesz itt még arcvesztés bőven, és ehhez nem kell fizetett orosz trollhadsereg, elintézi maga az idő, főleg ha hidegebbre fordul az időjárás…

    Re:13
    „Brüsszelből jönnek a milliárdocskák (hivatalosan), eddig nem is kértek érte semmit cserébe.”
    Még hogy semmit…
    Hol élsz királylány? 😉

  15. 15.
    A náci szerintem az, aki egy másik nép létjogosultságát kétségbe vonja és meg akarja szüntetni.

    Tanulmányozd Putyin beszédeit Ukrajnával, az ukrán néppel kapcsolatban.

    14.
    Tudod van az akció, meg reakció kérdése.
    A Putyin féle nácizás csak ürügy.

    Hogy hogy ennyire nem látod, miközben, ha jól emlékszem te voltál, aki arról írtál, hogy Putyin – ha sikerül legyűrnie Ukrajnát – nem fog megállni, hanem tovább megy, más országokat is megtámadva.

    Akkor Ukrajnában nácítlanít, utána meg birodalmat épít?

  16. 13. Minato
    „Na igen. Bámulatos ahogy urunk és uralkodónk egy seggel próbál két lovat megülni. Előbb utóbb egyik ki fog alóla szaladni. Vajon KGST vagy IMF gyarmat leszünk.”

    Volt már ilyen a történelemben, lásd, Erdély aranykora. Bethlen G. és Báthory korszak. Ha a porta nyakaskodott akkor Béccsel fenyegettük őket, ha Bécs, akkor a Portának hízelegtünk.
    Ha már választani kell, akkor inkább a hagyományos értékeket tiszteletben tartó és támogató keleti érdekszféra, mint az ezeket elvető és különböző természetellenes „értékekkel” (Woke, Black lives Matter, LMBTQ, és egyéb devianciák) behelyettesítő nyugat.

    „Szerintetek zsarolják valamivel a nagysa’got keletről hogy ennyire odafelé nyal?”
    Nem zsarolják semmivel. Ha csak az nem tekinthető zsarolásnak, hogy Putyin megmondta február elején, hogy mi várható 2-3 éven belül és OV. ennek tükrében dönt.
    Felteszem a költői kérdést. Mi van ha az orosz lenyomja kelet európát? Akkor jó lesz nekünk, ha előtte 1000-el arcoskodtunk az orosszal?

    „Nem igazán értem az okát teljesen, hisz mégiscsak Brüsszelből jönnek a milliárdocskák (hivatalosan), eddig nem is kértek érte semmit cserébe. Keleten ez nem így szokás.”
    1. Mint már többször is ki lett beszélve, nem ingyen kapjuk ezt a pénzt az EU-tól. Feladtuk a piacainkat, iparunk nagy részét, összeszerelő üzemé változtattuk országunkat, emberi erőforrás bányát nyithattak errefelé, lemondtunk egy csomó állami bevételről (pl. vámok). Hogy csak párat említsek.
    2. Nem jön a pénz. Mert ami szerződés szerint is jár, még azt sem adják ide, mindenféle mondva csinált okokra hivatkozva. Uniós elvek! Az meg mi a búbánat?
    3. Hogy nem kértek semmit ezért a pénzecskéért? Lásd: 1. és 2. pontokban írtakat.
    Vagyis, még olyant is kérnek, ami nincs benne a csatlakozási szerződésben. Legalábbis nem feltétele a pénzek folyósításának.
    4. Keleten ez nem így szokás?
    Hát hogyan?
    A fényességes nyugaton mi van?
    Az EU még az általa aláírt szerződéseket sem tartja be (lásd: el akar térni a tagállamokkal aláírt csatlakozási szerződéstől, csak mert van egy két koszos kelet-Európai állam aki meri a saját érdekeit érvényesíteni). Sőt, megígérte a tavaly szeptemberben, ha elfogadja Mo. az újjáépítési alapot, akkor nem lesz semmi cseszegetés. Aztán tavaszra elfelejtették az ígéretüket és még a választást is befolyásolni akarták a pénzek visszatartásával.
    Nem mondhatom, nagyon megbízható egy társaság ez a demokratikus nyugat.
    Az orosz, a keleti barbár bezzeg, úgy is szállított nyersanyagot az EU-nak, hogy az közben szankciózta és az ellenségét gyilkos fegyverekkel látta el nap mint nap. Aztán, hogy rubelbe merte kérni a termék árát, elkezdtek sivalkodni, hogy juj felrúgta a muszka a szerződést (igaz, ők az orosz nyersanyagért fizetett „valutát” azonnal lefoglalták, szankció címén). Mint valami tudathasadásosok.

    16. Gyarmathy
    Az orosz nem akart mást, csak biztonságban tudni határát és országát.
    Ezt a nyugat nem szándékozott megadni neki, mert – amint több nagy nyugat elemző leírta – milyen dolog már, hogy Oo. ül a világ nyers és energia készleteinek felén. Az nem illeti meg. Osztozzon rajta.
    Sőt, az addigi érdekszférájába is bepofátlankodtak és elkezdték a felforgatás és az orosz elleni hangolást. Szerinted az USA, hogy reagálna ha az orosz megpucsolná a Mexikói kormányt és azt tenné mint az USA Ukrajnában? Biztosan békésen nézné, hogy épül ki a déli határán egy ellen USA állam.
    Namármost. ha nem adták meg neki, legalább a nyugalmat, a befolyási övezeteinek békén hagyásával, akkor ő maga lépet ennek megteremtése érdekében. És mivel úgy ítéli meg, hogy már kevés lesz az Ukrán állam területe ütköző zónának egy agresszív nyugattal szemben, tovább fog lépni (de nem birodalom építés okán!). A Baltikon kívül talán kelet Lo-ot fogja benyelni, a többi kelt-Európai államból saját befolyási övezetébe tartozó ütköző államot fog létrehozni.

  17. Re:16
    Azért álljunk meg egy pillanatra.
    Putyin nem akarja az ukránokat kiirtani, szemben a náci ukránokkal, akik szemrebbenés nélkül lepuffantanak, ha éppen olyan a kedvük. Próbálj meg Odessza főterén elénekelni az orosz himnuszt, miközben a kezedben van a orosz lobogó…
    Nagy sikered lesz, az garantált.

    „nép létjogosultságát kétségbe vonja és meg akarja szüntetni. ”
    Lássuk mi lesz a vége, de a jelenlegi állás szerint ukrajna és lakossága nem lesz leradírozva, ellenben arra minden esély megvan, hogy ukrajna teteméből lakmározni fog Lengyelország, és Románia tartós békefenntartás címszóval.

  18. Re:18
    Nézd meg link szervezeti logóját:
    https://twitter.com/defencehq
    Nem tudom fel tűnt-e neked valami.
    Így akarja legyőzni a hős nyugat az oroszokat… 🙂
    (Minden bizonnyal érzékenyítő mesékkel, és drag queen flitteres bevonatú bombákkal kívánják megnyerni a háborút. Briteknél teljesen elmentek hazulról…)

  19. 18. dajtás
    „…ellenben arra minden esély megvan, hogy ukrajna teteméből lakmározni fog Lengyelország, és Románia tartós békefenntartás címszóval.”

    Nem lesz semmi lengyel román lakmározás Ukrajnából. DE ha igen, az nagyon rövid ideig fog tartani! Az ukrán hadsereg abban a pillanatban ki fog egyezni az orosszal és a támogatásával olyan buli lesz abban a lengyel román diszkóban, hogy azt a történelemben nagy betűvel fogják jegyezni. Erre várnak az oroszok, hogy az ukránokat megaláztatásukból eredően, a maguk oldalára állítsák. Ájjáj! Akkor egy közel 200 milliós népesség vérben forgó szemű hadseregével kell szembenézzen a régiónak, ami jó ha van 90 milliós, annak is kétharmada nyuszi (engem is ide értve:-)).

  20. 18.
    A világ második legerősebb nukleáris hatalmának vezetőjét nem helyezném egy súlyba néhány tucat vagy száz ukrán idiótával.

    Idióták, szélsőségesek, nácik mindenhol vannak, ezzel nem igazolható országnyi területek porrá lövése és tízezrek meggyilkolása, százezrek deportálása.

    Nem gondoltam, hogy Putyin ki akar írtani 40 millió ukránt, máshogy is el lehet törölni egy népet, átneveléssel, idenditásának, múltjának, kultúrájának stb. és persze országának felszámolásával.

    Aztán azt is megkérdezhetnénk, miért van annyi ukrán ‘náci’? Miért ez az oroszellenesség?

    Vajon az Ukrajnába bevonuló németeket miért üdvözölték az ukránok felszabadítóként 1941-ben? Nem volt annak némi előzménye?

    Ha egy birodalom mesterségesen előidézett éheztetéssel kiírtotta volna a magyarok egynegyedét, akkor tíz év elteltével hogyan tekintenénk rá?

    A jelenlegi Ukrajnában létező oroszellenességnek nincs némi kiváltó oka?

  21. „..minden esély megvan, hogy ukrajna teteméből lakmározni fog Lengyelország, és Románia tartós békefenntartás címszóval.”

    Ruszki propaganda, amit szépen bekajoltál. 🙂

    Putyin hátán futkos a hideg, hogy két akkora nép és ország, mint Ukrajna és Lengyelország szoros szövetségbe kovácsolódik. Mindkét országnak nyomós történelmi okai vannak az oroszellenességre.
    A Kreml általad idézett hazug propagandája ezt az egymásra találást hivatott fékezni, elbizonytalanítani az ukrán embereket.

  22. Re:21
    Persze hogy van oka, de túl kell lépni a önmagát felszámoló káini erkölcsfilozófián(bocs Bálint), mert soha de soha nem lesz vége az egymás öldöklésének.

    Ukrán banderisták a lengyeleket is aprították, egyszerűen az a kor kitermelte a félkegyelműeket, ahogy itthon is voltak nyilasok, azok sem voltak százasok.
    Ez ennél sokkal komplexebb, mintsem hogy a szovjetek az oka mindennek.

  23. Re:22
    Realitás már pedig az, hogy ukrán területi integritást nyugodtan kidobhatjuk a kukába, egyedüli kérdés az, hogy nyugat-ukrajnai régió hogyan és miként marad meg.
    (Nem tudom feltűnt-e, hogy most csatolnak kettő ukrán megyét Oroszországhoz…)
    Ez max annak propaganda, aki nem hajlandó kihúzni a fejét a homokból.

    Tetszik nem tetszik, Putyin cárevics kiengedte a 80 évig lefojtott szellemet a palackból, ami az európai országok területi integritásáról szólt, kellemetlen precedens teremtve ezzel. (Van nem egy gócpont az EU-n belül is, ami forr a mélyben).

  24. Némi érdekesség, amit Putyin a fegyveres erők fejlesztésének kiemelt irányaként említett:

    ” Szükségünk lesz a robotika, vagyis a drónok szélesebb, sokkal szélesebb körű felhasználására; szükségünk lesz az új fizikai elveken alapuló fegyverek aktív fejlesztésére. Lézeres, elektromágneses és más típusú fegyverekről beszélek. Természetesen folytatódni fog az intenzív harci kiképzés és a szövetségeseinkkel való aktív együttműködés gyakorlása”
    Kiemelném ezt: „elektromágneses és más típusú fegyverekről beszélek. „Persze szokásos orosz blöffnek is vélhetnénk, de ez szerintem nem az.

  25. 24 – dajtás

    „Tetszik nem tetszik, Putyin cárevics kiengedte a 80 évig lefojtott szellemet a palackból, ami az európai országok területi integritásáról szólt, kellemetlen precedens teremtve ezzel. (Van nem egy gócpont az EU-n belül is, ami forr a mélyben).”

    Ez a szellem Koszovóban szabadult ki a palackból.

  26. 16./ 21./ Gyarmathy.
    18./ 19./ dajtás.
    Meg ne haragudjatok, de Ti ennyire lusták, vagy felületesek
    vagytok, hogy le nem írnátok a nevét akinek címezitek a
    véleményeteket, válaszotokat ??? — Meg hát ezzel meg is
    kéne tisztelni a beszélgető tásaitokat, ha más is a véleménye.
    VÉGÜL = Végre, ( ha nem is sokan, ) de kezdtenek egy páran
    rájönni, hogy az elmúlt 80 év lappangott eddig a háttérben.
    ( A a bizonyos Churchilli beszéd, ) aminek szerintem egyenes
    következménye a NATO „”védelmi”” szövetség létrehozása.
    ÉS MÉG VALAMI = Személyesen tettem fel a kérdést egy
    véresszájúan oroszellenes embernek, = Sorolja fel azokat a
    dolgokat amikben személyesen akadályoztatva volt az alatt
    a 40 év alatt, amíg tartott magyarország ideiglenes szovjet
    megszállása ??? — AZÓTA MÉLY HALLGATÁBA BURKOLÓZIK !!!
    10 éven keresztül mint BKV-s járművezető naponta többször
    elhaladtam egy pestlőrinci laktanya közelében és csak 3 év
    után tudtam meg véletlenül, hogy az az szovjet katonák
    laktanyája, annyira eszrevétlen volt a jelenlétük, pedig az az
    időszak is a „”megszállásunk”” idejében történt. —
    NEM TITKOLOM, ha választanom kell, ( kellene, ) inkább az
    oroszok mellett döntenék, mint amerika és a NATO mellett.
    Ha rajtam múlna már régen nem lennénk a NATO tagja. —
    Nem véletlen, hogy a hadikiadásokat szorgalmazzák, mert
    eszük ágában nincs bárkit is megvédeni. — Fegyverkezzen
    minden ország, lehetőleg amerikai fegyverekkel, hogy
    megtudják védeni saját magukat. — DIÓHÉJBAN ENNYI.

  27. 16. – dajtás –

    „zsidóság elleni fajgyűlölet(ez nem áll az oroszokra”
    Kedves dajtás! Nem szívesen teszem, de meg kell kérdeznem, hogy ki száműzte a zsidókat Szibériába? Vagy csupán emberbaráti okokból kellett egy autonóm területet kialakítani számukra?

  28. 27. – Barna Mihály –

    Látod kedves Barna Mihály, hogy ugyanaz a gond a magyarokkal, mint volt mindig: szolgalelkűek! Neked akkor nem volt semmi gondod a rendszerrel, nem akartál Ausztriában menni, nem láttad nyáron, hogy milyen kocsikkal jöttek a kelet- és a nyugatnémetek, nem hiányozztak a nyugati filmek, a nyugati könyvek, a nyugati kultúra, mert azt mondták neked, hogy az volt a létező világok legjobbika, és te, mint szófogadó állampolgár elhittél mindent és nem volt egy kérdésed sem. Gratulálok, te lehetsz a mostani szolgalelkűek példaképe, aki éltették Orbánt amikor liberális volt, amikor polgár lett és amikor már nem lehet tőle jobbra már senki. Nem zavar, hogy Szlovákia, Lengyelország, sőt, Bulgária elviharzik mellettünk. Igen mellettünk, akik a rendszerváltáskor a legjobbak voltunk. De nem csak a régi szoc. országok hagynak le, hanem a dél-amerikai országok és a távol-keletiek is.Örülök neki, hogy boldog voltál akkor és boldog vagy most is! Ilyen emberekre van szüksége a hazának és akkor boldogan megyünk a harmadik világháborúba. De az sem probléma, majd rákenjük az angolszászokra, Sorosra, Gyurcsányra és a patkányokra (ezt jobban ismeritek mint én Wassalbert és Tormaycecil munkásságából).

  29. Bocsánat, ez nem szolgalelkűség, hanem tehetetlenség.
    Kacor én nem tudom hogy melyik országban élsz. Nem is nagyon érdekel.
    Itt 80 gramm Gyulai kolbász 900 forint… Érted e ezt az árat? Nincs tíz deka. Gyorsérleléssel készül.
    Elmondom mi lesz.
    Vannak ősermelők, akiknél Gyulai kolbásznál jobb minőséget kapsz bármikor, 3500/kg áron.
    Egy darabig menni fog a Gyulai 12000/kg áron is, de mint tudjuk annyit nem ér, és nem ért soha sem annyit.
    Amíg némely esetben vissza lehet élni a lehetőségekkel, addíg azzal vissza is fognak élni.
    És semmi sem indokolja a Gyulai kolbász 12000 Ft /kg árát. Semmi, csak a mocskos nyerészkedés. Mert a kapitalizmus erről szól.
    Aztán jövök én, mint épületgépész és egy darab mosogató csaptelepet 35000 ft ért leszek hajlandó cserélni.
    Nyilván lehet fokozni a szart, de a kisebb szar is szar.

  30. Kacor 29, nem lesz itt gond a gázhiányból eredő műtrágyaárakkal, megvan a mútrágyát helyettesítő tökéletes szer, ami az egész világot ellátja sz@rral: ami belőled jön…, hogy a szinteden nyilatkozzak. A kukorica tőled 5 méteresre nőne, a búzának 16 tonnás hektárhozamai lennének, annyira komplex, mikroelemekben gazdag az anyagod. Trollvitaminnak nevezném csak egy baja van: a falusi kocsmák soha nem takarított falhugyoldáinak miliőjére hasonlít ez a „stílus”…

    És hogy felvilágosítsalak: egy komplett határmenti járás él csak a Suzukiból Szlovákiában… a vihar az a szél, amivel szemben te végzed a kisdolgodat, és csípi a szemedet…

  31. Re:28
    Miért nem emlegeted ennyi erővel a kazár birodalmat, az is a környéken volt a múltban…
    Én a mai orosz föderációról, és a mai ukrán viszonyokról beszélek, nem a múltról.

  32. 29. Kacor

    Amiket te itt írsz, az a belpesti libsik vágyálma. Mint az is, hogy a magyar foci soha ne legyen jó, mert akkor a Göncibácsi-Blaha-Klinikák metrómegállókon túli mucsai, még a végén büszke lesz magyarságára.
    Egyébként ne izgasd fel magad, a Bolgárok, de még az általatok példának, bezzeg Romániának nevezett nyugati gyarmati lokalitás sem hagyott el minket. Még papíron sem!
    Nem beszélve a Baltikról.
    Magyarország egy hosszú távra tervezett stabil növekedési pályát mutat, szemben a fentiekkel, akik bolhaugrásszerű növekedési pályát produkálnak (hopp-kopp!). Romániában addig lesz még egy kis ideig viszonylagos GDP növekedés (hogy az isteneteket említsem), mert nagyon mélyről indultak hozzánk mérten, így amíg mindent (főleg a mindenféle infrastruktúra) felfejlesztenek, van bennük „potenciál”. Utána aztán leül a nagy lendület. Területi elhelyezkedése okán sincs predesztinálva a tartós fejlődésre. Ez igaz Bulgáriára is. A tengeri „kijárat” kevés egy ország fejlődéséhez.
    De azért örömködjetek, Magyarország hanyatlásán.

  33. 33 – Bendegúz:
    Amit te képviselsz az megegyezik a hajdan volt magyar főúri nézettel, ami a mohácsi katasztrófához vezetett. Aki nem az összmagyar nép boldogulásán gondolkodik az katasztrófába viszi a nemzetet. Most épp ezen az úton járunk, nem a hosszútávú stabil fejlődésén.

  34. Re:33
    Tetszik nem tetszik, kell egy nemzeti minimum konszenzus, amiben benne vannak a „balos” és „jobbos” elképzelések is, és ezek mentén szervezik meg a társadalom/ország működését. Hogy mi a minimum keretrendszer, vita tárgya lehet, de alapvetően olyan alapelvek, amik a népességet csökkentik, és kifosztják az országot nem lehet szervező irányelv.
    Itt hasal el sok „balos” és „jobbos” ideológia és képviselői, mert jól láthatóan az ország ellen dolgoznak(pl eladott magyar aranytartalék Surányi által), ezeket egyszerűen ki kell kukázni, nem lehetnek döntéshelyzetben, de több olyan elem, ami klasszikus balos értékrendbe tartozik, pl szakszervezetek, társadalmi szervezetek, közös társadalom biztosítás, családtámogatások, stb, meg kell tartani.

    Probléma az, hogy senki sem hajlandó kilépni a saját kaptafájából, szép kis ideológiai árkokat ástak(ebben Viktorunk is nyakig benne volt), és nem hajlandóak a minimum együttműködést sem mutatni. Ezen kell változtatni, és nyitni kifelé, amit csak pár értelmiségi hajlandó, pl Kassai, aki a balos liberálisak szemében egy turbómagyarkodó pasas(nem az), igazi aljas fikaáradatot kapott, mikor a filmjével némi magyar önbecsülést vissza tudott csempészni az emberek szívébe, de le tudott ülni, és beszélgetni Gulyás Mártonnal, aki egy LMBTQ-s meleg aktivista. Érdekes módon bár ég és föld volt a kettő ember álláspontja, tudtak beszélgetni, sőt Gulyás szerintem revideálta a Kassaival szembeni sztereotípiáját.
    Persze addig, amíg egyes magyarul beszélő körök ott rúgnak bele a magyarságba, ahol csak tudnak, elég nehéz közös nevezőre jutni.

  35. 29. Kacor
    „Nem zavar, hogy Szlovákia, Lengyelország, sőt, Bulgária elviharzik mellettünk.”
    Azért nem szeretném az elviharzó Szlovákia helyzetét.

    „Az Eurostat szerint a tavalyi évben az egy főre eső bruttó hazai termék az uniós átlag 68 százalékára csökkent.
    Csak halkan jegyezzük meg, hogy mindeközben Magyarország 70 százalékról az uniós átlag 76 százalékára növelte egy főre jutó GDP-jét…”

    https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2022/06/22/nyugati-arak-keleti-berek-ez-mar-nem-csak-stagnalas-a-szlovakiai-eletszinvonal-leszakadoban-van-az-unios-atlagtol/

  36. 34. Kedves Tibor bá’

    Azt, hogy folyton mocskolják a hazámat, azt nem nézem el. Ezért írtam amit, hogy cáfoljam a baliberális narratívát, miszerint mindjárt összedől Mo., mert már a Bolgárok is lehagytak.
    Egyébként, csak arról írtam, amit én is tapasztalok.
    Aki dolgozik, az elmúlt 10 évben Mo-on tudott haladni.
    A dolgozó emberek egy jelentős része évente legalább egyszer el tud menni nyaralni, sőt a wellnes központok – hétvégeken – egész évben tele vannak.
    Járom az országot és azt látom, hogy nyugdíjasokkal teli buszok kirándultatnak.
    Ha olyan szar lenne az élet, akkor ez miből lenne?
    Ha nem üt be valami EU-s balfa@sággal vagy szándékosan okozott gebasz, akkor ez nem is nagyon változna. De tartok tőle, hogy a nyugat büntetésből (mivel nem akarunk több dologban sem beállni a sorba) tartogat még meglepiket számunkra, a jog szerint járó pénzek visszatartásán és a mesterségesen felpumpált 400 eurós forinton kívül is.
    Ha marad minden a jelen állapotában, akkor még előnyhöz is juthatunk. A németek zöldülnek, nálunk meg lesz olcsóbb energia, így az onnan elmenekülő ipar egy része ide jön. Ez pedig közép távon meghozza az eredményét.
    Hogy a múltban az uraink mit tettek, az szomorú! De az nem jelenti azt, hogy adott esetben ne kellene egy magyar érzelmű nemzeti tőkésosztályt létrehoznunk. Hogy nem épp én vagy Te vagy a kiszemelt új tőkés, hát ez van. Ezért nem kell az egész országot megdögleszteni. Az a nemzet, akinek nincs saját tőkés osztálya, az más népnek(népeknek termeli a javakat, azaz gyarmati állapotba kerül.

    35. dajtás
    Az utolsó mondaton van a pont.
    Ennyi.

  37. 33. – Bendegúz –

    Nem vagyok belpesti, de viszont liberális, vagyis szabadelvű, mint Petőfi, Kossuth, Széchenyi és még sokan mások is. Ez a te szitokszavad, de én büszke vagyok rá és te is büszke voltál rá, amíg Orbán Viktor volt a Liberális Internacionálé alelnöke volt. Miután hatalmi mámorának szűk volt a liberalizmus, kitalálta az illiberális fogalmat, ami pontosan a liberalizmus ellentéte és egy autoriter államot kezdett el maga körül kiépíteni. Olyanokat, mint Erdogan, Lukasenka, Putyin és a Türk Tanács többi tagja.
    Tudom, hogy én vagyok itt a fekete bárány, mert még vissza tudok emlékezni akár tíz évre is, ellentétben nagyon sok hozzászólóval, ráadásul annak ellenére, hogy szeretem a meséket, már nem hiszek bennük. Említed a balti államokat. Tavaly voltam mindháromban. Az egyik közparkban automata fűnyírót láttam. Nálunk hány másodpercig lenne ott?

    36. – kakukk –

    A GDP gondom tudod, hogy mit jelent. De tudod-e hogy százalékosan miből áll? Nyilván nem, ezért nézzél utána és utána megbeszélhetjük, hogy miért kell még az összes budapesti közparkot beépíteni és lebetonozni, miért kellenek a stadionok és miért vannak itt a német autógyárak és miért 47%-os haszonnal építenek utat és vasutat Mészárosék.

    v

  38. 37 – Bendegúz:
    Magyar tőkésosztály létrehozása pozitív irány de mellette bűnös mulasztás az oktatás és az egészségügy lezüllesztése, csak hogy a legfontosabbat említsem.

  39. 39. Tibor bá’
    100%-ban igazad van. Csak annyival egészíteném ki, hogy legalább ennyire rossz dolog volt a hadsereg elhanyagolása.

    38. Kacor
    Elnézést nem akartalak bántani, csak ez a mindenhol jelen lévő Magyarország fikázás idegesített.
    Egyébként az eredeti értelemben vett liberalizmussal semmi bajom, csak azzal amit napjainkban ezen eszme alatt értenek.

    Írod:
    „Említed a balti államokat. Tavaly voltam mindháromban. Az egyik közparkban automata fűnyírót láttam. Nálunk hány másodpercig lenne ott?”

    Kb. 1 napot.
    Visszakérdek. És Bulgáriában vagy Romániában?

  40. A nyugat felháborodott Ukrajna megtámadásán.
    Teljes joggal.
    Putyin háborús pusztítását, semmi nem menti.
    Európa és az Usa az összes lehetséges eszközzel megpróbálnak ellenállni, lefékezni a gonosz agresszort.
    A „mérkőzést” most játsszák, a végeredmény későbbre várható.
    Sok dimenzióban zajlik a küzdelem.
    Természetesen nincsen akadálya jósolgatni.
    De egyetlenegy jóslás sem több, mint jóslás.
    Vagy beválik vagy nem.

  41. 2010 ben a régi választási rendszer alapján kapott OV kétharmadot…. és vajon tényleg ami 1990- 2010 között történt az ország többségének az érdekeit szolgálta? Vajon mi történt a rendszerváltás után hogy ide jutottunk? Miért lett nálunk más a folytatás mint más volt szocialista országok esetében? Tényleg csak OV és szűk köre a felelős? A szolgalelkűség vajon nem volt jellemző 1990 után más politikai erőre ha nyugati vagy keleti érdekekről volt szó nem ez volt talán az elit kiválasztásának az egyik szempontja. …stb. Tényleg jobb az egyik nacionalizmus mint másik pusztán azért mert most éppen egybeesik nagyhatalmi érdekekkel pl az ukrán? Vagy koszovói albán?

  42. Szerintem kellene egy poszt, hogy mit is jelent a demokrácia.
    Nem a szabad fegyverviselést, de nem is a gendersemlegességet.. Ez csak hülyegyerekeknek kitalált kamu, álca.

  43. 40. – Bendegúz –

    Tudod, nekem meg avval van tele az összes t@k@m, hogy aki nem nyalja fényesre a hatalom fenekét, az nem magyar. Én magyar vagyok, az is maradok és ezt nem veheti el tőlem sem K.László, sem O. Viktor és az ő nyaloncaik sem. Tudod, aki kirekesztő és/vagy kommunista és/vagy náci eszméket hirdet, az is magyar és a liberális is magyar. A gyűlöletet keltő is magyar és a rasszista is és az is, aki ételt, italt meg szállást ad a menekülteknek Ilyenek vagyunk és ilyen a többi nép is. Nem vagyunk se rosszabbak, se jobbak másoknál és okosabbak vagy butábbak sem. DE! Nem véletlenül hanyagolja el a kormány az oktatást, mert a statisztikák szerint a tanultabbakat nehezebb félrevezetni.

  44. 39. Tibor bá,

    Nem magyar tőkésosztályt kellett volna létrehozni, hanem olyan törvényi környezetet, ami kitermelt volna egy normális tőkésosztályt, egy széles polgári réteggel együtt.

    Ez egy oligarcha osztály, egy állami maffia, ahol a vezérhez való hűség a legfontosabb. A rendszer a csaláson, az erőforrások elzabrálásán, a hazudozáson és a megfélemlítésen alapszik.
    Alapjaiban rohadt az egész.
    Amiről beszélsz, az már csak a tünet, a következmény.

  45. 45. Gyarmathy

    „Nem magyar tőkésosztályt kellett volna létrehozni, hanem olyan törvényi környezetet, ami kitermelt volna egy normális tőkésosztályt, egy széles polgári réteggel együtt.”

    Ebben teljes mértékben igazad van. Csak az a baj, hogy az elmúlt 32 évben valamennyi párt elfelejtette megvalósítani és ezt az uram-bátyám rendszert preferálta, remélve, hogy a privatizációs és költségvetési/EU-s pénzek lenyúlásával az ő kutyám-kölykéből lesz az új elit. Aztán a négy-nyolc évenkénti váltás ezt a számítást mindig áthúzta, arra tanítva a politikusokat, hogy amit lehet a négy év alatt szerezzenek meg, mert csak ennyi idejük van. A FIDESz-nek most van ideje, így meg is csinálta az tőkésosztályát, amolyan hűbéresi mintára, ami – reményeik szerint – akkor is meg fog állni a lábán, ha már nem lesznek állami csöcsön.
    Ezzel a saját tőkés osztály kialakításával nincs semmi baj, mert e nélkül a magyar nemzetnek nem sok esélye lenne és konkurencia híján a nyugat mindent bagóért felvásárolna, aztán vagy bezárná vagy dolgoztatná a bennszülötteket fillérekért. Az lenne, mint a privatizációkor. Meghirdettek eladásra egy egy jobb vállalatot, aztán jöttek a „vevők” és szépen megegyeztek, hogy na jó, most te értél ide előbb, akkor én lelépek, nem verem fel az árat, de akkor majd te cserébe a Borsodchemnél légyszíves ne licitálj.
    Ezzel szemben, amikor a Pick szeged „eladóvá” vált, valami amcsi cég akarta a nagy márkát fillérekért megvenni (mondván, hogy senki nincs aki többet adna érte), beugrott Csányi és kifizette az árát (volt is nagy sziszegés).
    Magyar tőkés itt él, itt tartja a pénzét és ide adóz. A nyugati tőkés nem itt él, nem itt tartja a pénzét hanem kiviszi és ha lehet csak annyit adóz amennyit muszáj. Ha ezt egy magyar ember nem érti, akkor nem tudom mit ért.

    Szóval kell a magyar tőkés.
    Hogy nem mi lettünk erre a célra kiválasztva? Hát így jártunk.
    De ettől még nem kell a nemzetnek gyarmati sorba süllyedni!

    „Ez egy oligarcha osztály, egy állami maffia, ahol a vezérhez való hűség a legfontosabb. A rendszer a csaláson, az erőforrások elzabrálásán, a hazudozáson és a megfélemlítésen alapszik.
    Alapjaiban rohadt az egész.”

    Az utolsó mondaton van a pont.
    Már a kezdetek el lettek rontva. Nem volt elszámoltatás a komcsi elittel kapcsolatban, benne maradtak a rendszerben (és kölykeik és unokáik által továbbra is benne vannak) tovább víve azt a mérgező szellemiséget ami csak rájuk jellemző. Ezeket kellett volna kitakarítani a rendszerből és minden jobb lett volna. Csak hát a fényességes nyugat ezt nem engedte (amint ezt már sokan megírták) mert ezekkel az elvtelen fráterekkel sokkal könnyebben lehetett egyezkedni, illetve az elképzeléseiket végrehajtatni.

  46. 46 – Bendegúz:

    „Magyar tőkés itt él, itt tartja a pénzét és ide adóz.”
    Erre azért mérget ne vegyél. Offshore szendvics mindenhol, yachtok az Adrián és még ki tudja hol, stb.
    Az eseti korrupciót felváltotta a szisztematikus korrupció. Azt várnád, hogy ettől kisebb mértékű lesz egyszer, de nem, mert telhetetlenek, mert jórészt tehetségtelenek (a lopástól eltekintve) és mert rengetegen vannak akit meg kell venni időről-időre, így is-úgy is.

  47. 47. d311c

    És a másik nagy pártoknál nem ez volt?
    MSzP-SzDSz páros privatizáció címszó alatt szétlopta és korrupt módon kiárusította az országot és amikor elfogyott a családi ezüst, akkor nekiestek a felzárkóztatási és költségvetési pénzeknek. Közben egy fillért sem osztottak vissza a produktív rétegeknek (a segilykéseknek azonban annál többet).
    MDF dettó!
    Csak míg az előbbiek ravaszságukból kifolyólag tették mindezt, addig az MDF-es bagázs balfa@sága okán!
    A FIDESz meg okosban csinálja.
    És még valami. Annyi pénz soha nem áramlott ki az országból, mint 1990 és 1998 között. Optimista becslések szerint is több száz milliárd dollár.

  48. Re:48
    Régióban a „magyar” a legnagyobb offshore vagyon, becslések szerint valahol 300mrd USD értékben.

  49. 27./ Kacor.
    Tudod Kacor az a nagy büdös helyzet, hogy az embereknek,
    így nekem is, van az életében egy olyan időszak, amikor
    lényegtelen a a politika irányvonala, az uralkodó ideológia,
    sokkal inkább foglalkoztatja a családalapítás, a saját és
    családja jövőjének tárgyi és financiális megalapozása. —
    FŐLEG, ha ezt nem befolyásolja, hogy az ország melyik
    táborhoz tartozik. — Szolgalalküséggel vádolsz, mert csak
    saját szemüvegeden keresztül vagy képes a látni a világot.
    Holott 56-ban fegyveresen résztvettem, megsebesültem,
    közel két éven át tapogattam a Markó utca és a Gyüjtőfogház
    falait. mégsem az oroszokat hibáztatom, hanem az akkor itt
    uralkodó rendszert. — Hogy követtük a KGST politikáját,
    az nem a szovjetek, hanem a magyar politikusok hibája volt,
    ahogy a mostani politikát is hibásnak tartom. — Nemrégen
    azt mondtam valakinek = orbánviktor legújabb rendelete
    után a NATO úgy grasszál az orzágban, mintha Dunaparti
    korzón lenne, potenciális cvélpontot csinál az országból,
    ezért sürgősen ki kéne lépnünk a NATO-ból. — A válasz, =
    az oroszok rögtön megtámadnának minket is. — Azt viszont
    már nem tudta megmagyarázni, hogy MIÉRT ??? — Szóval,
    ha nem egy amerikai ( NATO ) csövön néznéd a „”világot””
    lehet, hogy többet látnál belőle. — Szebb napokat kivánok
    NEKED, NEKÜNK !!!

  50. 49. dajtás

    Meg is látszik a többihez viszonyítva.
    Ha emlékeztek, amikor már nagy szarban volt a költségvetés, még a Gyurcsány kormány is próbálkozott ennek az irdatlan pénznek a visszacsalogatásával.
    Ha jól emlékszem adómoratóriumot ígért azoknak, akik visszahozzák a kimenekített pénzüket.
    Hogy mi lett belőle, arról már nem szólt a fáma.

    50. Barna Mihály

    100%-ban igazat szóltál!

  51. 45 – Gyarmathy:
    Ezzel tökéletesen egyetértek. Persze kérdé, hogy ez sikerülhetett-e volna. Hagyták-e volna.

  52. 50. – Barna Mihály –

    Őszintén sajnálom, ha durva voltam, elnézésedet kérem. Ettől függetlenül számomra képtelenségeket írtál akkor és most is. Még hogy nem az oroszok (Szovjetunió) bűne, hogy 45 évig megszállva tartottak minket, NDK-át, Csehszlovákiát, Lengyelországot, Bulgáriát, Romániát?! Ezek szerint 56 és 68 sem volt az ő bűnük.
    Neked kell a legjobban tudni, hogy a szovjet Vörös Hadsereg egy pillanatra se hagyta el Magyarországot és ha nem találja meg Kádárt, akkor megtalált volna akárkit. Az elmúlt évben Fehéroroszország és Kazahsztán is hasonlóképpen járt, mint mi 56-ban. Ez sem jelent semmit?
    Nagyon gyerekes gondolataid vannak, de erről már nem nyitok vitát.

  53. FOXBLADE nevű orosz kiberfegyverről a Májkrószoft jelentése már olvasható:

    **https://n9.cl/uqmb4**

  54. A június 26.-i kijevi rakétázás súlyos károkat okozott abban az üzemben, ami a Moszkva hadihajót meglékelte gyártmányaival. (Vyshneve kisváros, Zhulyansky üzem, Vizar)

    De aznap *valahogy még Kijev legbelső – gyönyörű épületekkel tarkított – Sevcsenkovszkij kerülete (Tatarszkaja utca és szomszédos lakóházak) is találatot kaptak.

    Ez utóbbiakat *valahogy nem mutatja a Szentinel kettő műhód infravörös kamerája…

  55. Re:55
    Mi lehetett ott, hogy találatot kapott?
    Precíziós fegyverek nem tévednek csak úgy el.

  56. 56 – dajtás

    Az igazságot lehet, hogy nem tudjuk meg.

    Az ukrán verzió egyszerű, az oroszok június 25.-én és 26.-án Kijevet a Kaszpi-tengeren kilőtt rakétákkal bombázták, a New York Times-ban állítólag megjelent egy kép is erről, az újság az ukrán hírszerzési adatokra hivatkozik. Én a képet a Telegramon láttam.

    Megjelent egy hír erről, az Orosz Védelmi Minisztérium azt állítja, hogy a kijevi Artyom üzem volt a célpont és az ukránok a légvédelmileg jól védett Kijev lakónegyedeiből több, mint 10 ellenrakétát lőttek ki S-300-as és Buk M1-es rendszerekből. Csak állítólag a két rendszer nem volt koordinálva és egy ukrán Buk-os rakéta telibe talált egy S-300-ast, ami meg a lakóépületbe csapódott.

    Hogy ez igaz-e, nem tudom. A rakéta roncsaiból ez kiderülhetne.
    Lehet, hogy az oroszok egy csomó brit gecit vettek célba, akik már túl messzire mentek a szarkavarásban….

    Lehet, hogy később majd kiderül a dolog.

  57. Az Európai Unió, mint közösség, nekikezd egy 150 kg-nál könnyebb polgári-katonai dróncsalád (Next Generation Small RPAS) kifejlesztéséhez, a Stratégiai Iránytűjének értelmében…Németország, Portugália, Franciaország, Ausztria, Magyarország, Hollandia, Spanyolország részvételével, kezdetben.

    Már azt hittem csak lövészlánctalpast, meg 152-155 mm-es lőszert fog ontani a gyár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük