(3873) Számoljunk!

Tibor bá’ számítása online

A világon összesen van 12.800 nukleáris töltet. Ez a következőképpen oszlik meg:

Oroszország      6000 darab
USA              5500
Kína              350
Franciaország     290
Nagy Britannia   225
Pakisztán         165
India             160
Izrael            100
Észak Korea        40

A 12.800 töltet elégséges a Földet tízszer eltörölni. Akkor minek ennyi? A két nagyhatalom úgy gondolta, ha támadni kénytelen elsősorban az ellenfél rakéta kilövőit kell megsemmisíteni, amihez sok rakéta kell. Ha a másik támad, akkor pedig elégségesnek kell maradni, hogy válasz csapást lehessen mérni. Mindkét fél úgy kalkulál, hogy a rakétáinak 1 százaléka mindenképpen megmarad, 50-60 rakéta pedig elég a másik fél teljes megsemmisítéséhez.

A többi ország nem tervezi, hogy valaha is indít támadást, de úgy gondolják, hogy ha megtámadják, őket 2-3 töltetük marad a visszavágásra, amivel elfogadhatatlan pusztítást tudnak végezni. Például Észak Korea egyetlen rakétával meg tudja semmisíteni Los Angelest és környékét, aminek lehetősége elégséges ahhoz, hogy az USA békén hagyja.

Ha Pakisztán és India összekülönböznek, vagy Izrael megsózza az arabokat, az még nem jelent világégést, ha mások nem avatkoznak közbe. Arra viszont jó lenne, hogy a világ lássa, mi várható egy totális háborútól. Ha viszont valamelyik nagyhatalomnak jön meg a kedve az atomhoz nyúlni (bármilyen okból kifolyólag) akkor az emberiség (ami megmarad) elbúcsúzhat a bolygótól. Pontosan ez az, ami miatt sokan arra fogadnak, hogy nem lesz atomháború. Valóban nem, ha minden vezető racionálisan gondolkodna. Van erre garancia?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

39 gondolat erről: „(3873) Számoljunk!

  1. Nyirkai jóslat jól halad.
    Sima rakéták és polgi háboruk lesznek. Az elég kemény lesz.

  2. Érdekes gondolat ez. Patthelyzet. Mi történik ha egy atom(nagy)hatalom elkezd aggresszorként viselkedni? Más országokat elfoglalni? Ártatlan civileket gyilkolni más országban? Hogy lehet megbüntetni egy atom nagyhatalmat ezen bűnei miatt? Elrettenteni attól hogy kisebb, gyengébb országokat támadjon meg? Mégsem kéne hagyni hogy azt tegyen amit csak akar, amihez kedve van, nem?
    Van erre valami megoldás a totális atomháborút elkerülve?

  3. 3. Zsolt

    Sokszor megnéztem a felvételt. Mind a két kezét felemeli a fószer, nincs fixált mozdulat, meg sok test-és egyéb jelből nekem az jön le, hogy mutatja, valószínű közben kérdez, h9gy erre kell kimenni vagy valami hasonló!

    Persze ez a lényegen nem változtat, lévén, hogy egy kissé demens báb az öreg.

  4. Kína nagy valószínűséggel 1500 darabbal rendelkezik kb.
    A bolygó annyit se mondana, hogy jujj. Semmi extra nem történne, csupán lenne egy nukleáris ősz vagy tél – semmi köze a sugárzáshoz -, ami attól függ mennyi tűzvihar jön létre, melynek a füstje szétterül a sztratoszférában és 3-5 évig lehűléssel járna, nyilván félhomállyal vagy akár teljes sötétséggel nappal, de extrém UV értékekkel. Ha az égő városok csak tüzvésszel égnek, nem jön létre a fenti. Sugárszennyezés felszíni robbanáskor jönne létre (fall-out = kihullás), de a városok ellen légi robbantás lenne, mert az hatékonyabban pusztít, ez viszont nem okoz kihullást, csak lokális sugárszennyezést, amit minimálisan hordana el a füst. Silók felszínit kapnának, ebből a szempontból Amerika cumi lenne a 400-500 Minuteman silójával, az oroszoknak töredéke van, ők az ICBM-ek zömét mobilitással védik (tehergépjármű), bár a silóik többet bírnak túlnyomás terén (lökéshullám), és a rakétavédelmi rendszerük is más; jobb.
    Az EMP repítene minket a kőkorszakba. Amerikát és Európát. Hazánk esetében, ha nem vagyunk „megcélozva”, akkor az elektromos ellátórendszernek lenne annyi, autóknak nem biztos, de az előbbi kettőnél minden elektromos cuccnak annyi lenne.
    A leolvadó atomerőművek se akkora világvége. (Csernobil hamis képzetet okoz, akkor az RBMK reaktor képes volt arra, amit megúsztunk, ma nem. Ráadásul egy reaktorban sokszorta több a sugárzó cucc, mint egy termonukleáris töltetben, ami ráadásul már modern nagyon magas fissziós aránnyal, azaz kevesebb sugárzó szar marad, mint a koraiknál.)

    Éppen az a veszély, hogy mindenki mantrázza, hogy úgysem lesz, mert annyi a bolygónak. Csak kevés szakértő (katona és tudós) tudja, hogy ez pont nem így van, s így könnyű a politikumot fals infókkal ellátni, főleg ha az istenadta nép nem tüntet, se Hollywood, ahogy tette azt a nyolcvanas években.

    Bunker van, főleg az oroszoknak… öt év után pedig egy új világra lehet kijönni, ahol csak pár túlélő van. Aki akkor kijön, azé a bolgyó, visszahűlve, ami járadékos haszon.

    Részletes arzenál a weboldalamon.

  5. 4 – Balázs

    Az alelnökük sem százas.
    Ez persze máshol is előfordult már, az oroszok sem dicsekedhettek nagyon, amikor éppen Jelcin állt az országuk élén.

    A kérdés az, hogy akik a bábokat mozgatják szintén hülyék vagy valamiért le akarják járatni az adott országot az adott időben?
    Nekem az a véleményem, hogy ahol nem építeni terveznek, hanem rombolni, oda tökéletesek a hülyék, bohócok, alkalmatlan nímandok. Sokfelé látni mostanában ilyen alakokat.

    A Fekete Tükör sorozat Waldo című része (The Waldo Moment) érdekes ilyen szempontból.

  6. Van még egy ok, ami miatt érdemes arra fogadni, hogy nem lesz atomháború, még akkor is, ha 50% körüli az esélye, hogy lesz:
    1 Ha tényleg nem lesz, akkor nyerek rajta
    2 Ha mégis lesz, úgyis elvesztek mindent, nincs az a fogadás, ami ezt ellensúlyozhatná.

    Ha én lennék a világ leggazdagabb embere, akkor lehet, hogy nekiállnék építeni egy vízalatti bázist, kis elzárt utópiát, mert valami ilyennel még esetleg túl lehetne élni. Na de ettől távol vagyok.

  7. A számomra legemlékezetesebb, nukleáris háborúval foglalkozó, poszt-apokalipszis filmek:

    1. Fonalak (Threads)
    2. Az utolsó part (On the Beach)
    3. Az út (The Road)

    Az elit alkalmatlanságát kiválóan pécézi ki az egyik legújabb alkotás, a Ne nézz fel! (Don´t Look Up!) című film, igaz itt a Földet veszélyeztető katasztrófa nem nukleáris jellegű. Ez inkább jól szórakoztató film, a fenti három ellentétben komoly hangvételű.

  8. 5. Jövőnk
    Nagyon jó, érthető és olvasmányos összefoglaló. Mint mindig.
    Azonban a múltkori írásod kapcsán feltettem egy bunkeres túléléssel összefüggő kérdést amire azóta sem válaszoltál, pedig érdekelt volna. Röviden, az iránt érdeklődtem, hogy az elitek a szuper bunkereiket védő elit katonák – több mint valószínűleg bekövetkező – lázadását, hogyan védik ki. Mert azok egy hosszú bunkerlét alatt, előbb vagy utóbb rájönnek, hogy az elit önmagában semmit sem ér, ki vannak szolgáltatva nekik, így nagyon hamar megfordul a hierarchia.

  9. Az elrettentő atomfegyverek funkciójából annyi jött be az oroszoknak, hogy nem büntette meg fegyveres támadással a NATO Ukrajnában.
    Bevallom számomra nehezen érthető, ​mi szükség van olyan fegyverekre, amik vitathatatlanul csak tuti öngyilkosság árán bevethetőek.
    E tárgyban is megtapasztalhatjuk az Ember irracionális alaptermészetét.

  10. 10 Bendegúz, elnézést, valami rémlik, csak elfelejtettem anno.

    A kérdés rendkívül egyszerű. Bill Gates esetében úgy van, ahogy írod. De…

    Képzeld el az Utazók filmet, csak bunkerként 1000-2000 négyzetkilométeren, pár konténeres – ólomhűtésű – reaktorral, és máris kész a válasz: mindenki kibaszottul jól érezné magát önmagában. (Kriogenikába nem mennék bele, a civil kínálat és halottak esetében 25 millió évenként 1 másodperc „bomlás”. Nem állhatnak messze attól a DARPA-nál, hogy kiütnek és simán reanimálnak, de ezt hagyjuk is.)

    Megjegyzem az orosz dél-uráli bunker 1200 négyzetkilométer és saját földalatti vasúthálózattal rendelkezik, és ez csak az egyik, van még egy közép-uráli, egy ajtáli és van még pár tippem. Hogy a Metro-2 micsoda, mekkora, esetleg meddig ér, nem tudom, de azon se csodálkoznék, ha az Urálig.

    A túlélés rém egyszerű, mellesleg júeszéjben magamnak is meg tudnám oldani; reaktort mondjuk nem és ezzel már mindjárt kiszolgáltatottabb volnék: dízel kipufogó zaj. (Ott a bunkeredet úgy építik meg, hogy a munkások azt sem tudják hol vannak, és légtérzárat is kérhetsz és kapsz.)

    Nagyon leegyszerűsítve egy „csillagközi űrhajó”, ami nem megy sehová, ideális tenger alatt, de megteszi föld alatt is. (Számoltam már nem egy ilyet, igaz csak 1000 főig, nem nagy durr.) A „szórakoztatásra” ott a VR (virtuális valóság), amit már rég leteszteltek bő tíz éve a Second Life online világgal, oly sikerrel, hogy több embert ismertem, aki ott élt, ott dolgozott és csak napi 4-8 órára lépett ki aludni. Elképesztő pénzt kerestek egyesek, és ami a legfontosabb a grafika lényegében szar volt, és mégis ment.

    A védelmet biztosító személyzet… minek?! Zárt, oda be nem jut senki. De ha van, akkor ugyanolyan szerves és nélkülözhetetlen tagok, mint az orvosok, óvónők stb.

  11. 12. Jövőnk.
    Köszi.
    Azért ez ijesztő. Az általad vázoltak ismeretében is (ami szerintem csak a felszín) az elitek simán belemennek egy vállalhatatlan eseménysor elindításába, hisz nagy valószínűséggel túlélik. Kisemberként nem sok esélyt látok egy élhető bunker felépítésére a mostani anyagárak mellet. Beton, bejárati ajtó, légzsilip, nem átlagos generátorok, lég- és vízszűrők, stb. alap hangon 100 millió forint. És akkor nem egy 500 m2-es bunkerről beszélünk, hanem egy 3 szoba összkomfortról.

  12. Aki a bunkerben való túlélést tervezi, nem az a fő kérdés, hogy hány év múlva jöhet ki,
    hanem melyik az az 5-12 perc amikor már ajtón belül kell lennie?!

  13. 12.Jovonk
    Érdekes dolgok amiket írsz hogy milyen hatalmas bunkerei vannak az oroszoknak.Jó lenne ha lenne a spektrumon vagy a National geographic-on erről sorozat de nyilván titkos a dolog 😀 .Persze nem annyira
    mert ha te tudod akkor nyilván az ellenség is tudja mi hol van.Ki tudja ki miket derít fel műholdról stb…..
    1200km2 az kibaszott sok 1 km x 1200 km ??? Nem elírás lenne? Magyarország kelet nyugati irányban kb. 300km, Olyan mintha Soprontól Nyíregyházáig építettek volna végig magyarországon egy 4 km széles bunkert ? Ott az egész orosz lakosság elfér.Nem akarom elhinni hogy ilyen nagy.
    Kérdés hogy vajon ezeket a régi időkben építették vagy nemrégiben építettek hozzá?
    Ennek tudatában persze az ember úgy képzeli el hogy az orosz könnyebben belemegy egy atomtámadás indításába ilyen bunkerszám mellett, mert ha már erre pénzt szánt akkor komolyana gondolja.Ráadásul nem tudjuk mi van Putyin fejében de lehet teljesen más gondolkodás és logika és pont lehet éppen ezért fog belemenni az atomtámadásba.

    Amúgy meg egy vagy több ilyen nagy bunker kiléte biztos ott van az amcsik előtt.Ez olyan mint amikor a milliós orosz tankokra ráejtenek egy egyszerű bombát és kész .Lehet itt is nagy bunker ha valahol a gyenge pontján szétlövik és kifüstölik a benne lévőket.Na jó én tényleg nem vagyok hozzáértő mint te vagy Zsolt itt a fórumon, de józan ész alapján egy 1200km2-es bunker nem rejthető el és sebezhető még az ural alatt is hiába lehetnek zslipek,védelmi rendszerek meg hasonlók.Azt mondják hogy műholdról már az is megfigyelhető hogy ha valaki elővesz egy doboz cigit és leolvasható a márka (állítólag de nem értek hozzá).

  14. 15 Andrew
    Az ilyen bunkereket az Ural gránitszikláiba építik (Amerikaiak többek között a Sziklás hegységben) több száz méter mélyen, amit még a legerősebb atombomba sem tud felforgatni. Legfeljebb a bejárati részt rongálja meg, de az nem nagy baj, mert a kapurendszer (ami nem mellesleg akár 1 m vastag acél) több helyen van, különböző mélységekben is. És biztosan van tartalék kijárat, ami kintről nem látszik, hanem belülről „nyitható”, mondjuk egy robbantással a bunker kivitelezésekor elvékonyított sziklafalon.

  15. Nem eléírás 1200 nkm, duplája a Börzsönynek.

  16. Re:17
    Nettó alapterületről beszélünk?
    Mivel „fúrták” ki ezeket az alagutakat?
    Ha 3-4m magas az alagút szelvénye, akkor is több ezer km3 anyagot kellett kibányászni, ami már nem lehet csak úgy eldugni, ez egy komplett hegynyi meddő, és hol van még a beton, amivel építkeztek…
    B verzió hogy nem vittek semmit sehova, az alagút szelvényének anyaga bele lett préselve az alagút köpenyébe, és ez adja a támasztást, mindezt persze piszok gyorsan, hogy ne évszázadokig tartson az építés.

  17. 15, 16 – andrew, Bendegúz

    Igen, az itt említett helyek a közvélemény számára legjobban ismert bunkerek, plusz az RRMC, ami jóval közelebb van Washington D.C.-hez, mint a Sziklás-/Cheyenne-hegységi létesítmények.
    De abban is biztos vagyok, hogy ezen kívül még sok más olyan hasonló létesítmény létezik, amelyről egyikünk sem hallott soha, Oroszország és az Egyesült Államok is nagy területű országok, van egy csomó lehetőségük.

    A Dél-Urál különleges, szakrális hely, több évezredes történelme van, köthető a Andronovói- és még inkább a Szintasta-kultúrákhoz.
    Érdemes beírni a keresőkbe az „Arkaim” szavat, a képkeresőbe szintén.

  18. Re:20
    Mindez a föld alatt…
    1200km alagút rendszert még el is hinnék, de 1200km2 föld alatti bázis gigászi létesítmény lenne, nem is beszélve arról, hogy mivel ásták ki, mert ez már rengeteg meddőt is jelent, amit nem lehet csak úgy eltüntetni.
    (Nem piszkálni akarom ezzel Jövőnket, de valami nem kerek nekem ebben.)

  19. Be lehetne linkelni Jövőnk honlapját? Régebben talán a jovonk.info volt amit ismertem, de az már nem működik.

  20. Megnőtt (a jelentősége is)! „.com” lett.

  21. 20,21 – Tibor bá´, dajtás

    Megmondom őszintén, fogalmam sincs honnan szerezte Jövőnk kolléga a konkrét adatot a létesítmény nagyságát illetően. Szerintem ez az adat titkos vagy én vagyok ez ügyben kevésbé informált, mint ő, ami egyébként simán lehetséges.

    De viszont, szerintem, nagyon is tudatában van, hogy miről beszél!

    Ez ugyanis nem egy bázis, ahogy dajtás nevezte. Ez egy földalatti, atombiztos város. Konkrétan a Jamantau-hegy alatt van. Szinte biztos, hogy egy földalatti metróvonal vezet a létesítménybe, amelynek a másik kiindulópontja Beloretsk városa. De csak akkor, ha ezt az utóbbi kb. 10 évben nem hosszabbították meg. Ugyancsak meg lennék lepve, ha az építkezés teljesen leállt volna.

    Egy személyes ismerősöm mesélte, aki a mai Cseljabinszkben élt a múlt század hetvenes évek elején, hogy rendszeresen rengett a föld és morajlás hallatszott a mélyből. A helyiek nem beszéltek róla, csak legyintettek: „Tankograd!”. De igazából nincs hiteles infó arról, hogy mi folyt ott is, hogy tényleg csak az ottani gépipari óriás működött a földalatti csarnokokban vagy más is volt. Pedig ez egy nagyváros a dél-uráli régióban.
    Amiről meg itt szó van, az jóval titkosabb létesítmény jó 250 kilométerrel arrébb, benn magában a hegységben. Amit tudni lehet róla, hogy hatalmas méretű.

    Az amerikai Kongresszus vizsgálódott az ügyben, az USA hírszerző szolgálatai szintén. Az egyik jelentésben azt írták, hogy „legalább Washington D.C. méretű” a létesítmény, pontos, számbeli adat itt sincs. De már ebből is látszik, hogy Jövőnknek igaza lehet!

    http://www.autentico.org/oa09467.php

  22. Re:24
    Meggyőzhető vagyok, nem lepődnék meg rajta, ennél sokkal vadabb dolgok is látókörömbe kerültek.

  23. 😀 nem .info az NEM ÉN VOLTAM, hanem valami hungarista oldal régen. Nekem mindig .com volt.

    1200 km2, hogy ebből mi mennyi, azt nem tudom, de az 1200 is 1200+ km2-ként van megadva. Nem mai, hidegháborúban épült. És, ahogy

    24 Zsolt írta.

  24. Jövőnk
    Megadnád a weboldalad. Szívesen olvasnálak ott is. Köszönöm

  25. Érdemes rákeresni a youtube-on egy srácra, aki felszökik a szibériai tehervonatokra. Érdekes dolgokat látni ám. Végtelen fenyves, sehol semmi, zsír új zúzottkő, kerítés, híd és korlát, majd hirtelen elágazás, ami sehová nem vezet, csak pár tíz kilométerre egy hegy felé… és sok ilyen elágazást látni. Ahogy Zsolt írta a Jamantau-hegy alatti (Dél-Urál) ismert, ahogy a közép-uráli is. Tippelek egy észak-urálira is. (Utána jön a sarkközeli és a sarki urál északfelé, utóbbi nem magas.) Ott az Altáj, Putyin nejét oda vitték. És érdekes terület a Verhojánszki hegységrendszer is.
    A másik meg a terület… Szibéria „végtelen” és olyan irdatlan távolságok vannak, hogy azt mi fel sem tudjuk fogni. Jakutföld kurva nagy, egyetlen nagyvárosa Jakutszk célpont, de a szomszédos falvak órákra busszal vagy szárnyashajóval, de még repülővel is. A Léna torkolata légvonalban 1000 km. Folyamkilométerben szerintem valahol 1200-1400 lehet. Lehet atomozni Jakutszkot, csak a kutya sem szarja majd le… a jakutokat aztán nem érdekli, hogy mínusz 50-70 fok helyett csak mínusz 20-30 lesz a nukleáris télben, hiszen ott pont hővisszatartó a pirocumulonimbus (füstviharfelhő) és utána a pirostratostratusz… a Nyugat fel sem fogja, mivel és kivel játszik.

    jovonk.com – de évek óta csak a nukleáris arzenálok vannak úgyahogy frissítve, blog nincs… itt trollkodok, Tibor bá’ nagy örömére 😀 🙂

  26. 29. elesz

    Személy szerint nekem nincs sok bajom a szajhákkal, csak egyik-másik jobban dolgozik a pénzéért, míg mások teljesen hülyének nézik az olvasóit. – így érdemes ágyba bújva olvasni őket. 🙂

  27. Számomra még az a kérdés de nem fontos válaszolni senkinek csak elgondolkodtatásként kérdezem :
    Majdnem minden orosz állampolgárnak jut hely?
    Ennyi ember hogy tudna lemenni oda? Előre ugye nem tudna, mert az az ellenség látná műholdról és tudná mire készül.
    Egy atomháború után meg hogy utazgatnának több 100 kilométert az emberek a lejáratig (gondomom sok lejárat van de akkor is)
    Honnan értesülnének az emberek egy háború kitörése után hogy kinek hol kell lemenni? Ki van osztva az oroszoknak?Niylván akkor az ellenség is tudja
    Egy atomcsapás esetén hogy utazik oda annyi ember és megy le hirtelen?
    1200km plusz a többi….huhh ezeket karbantartani mert minden öregszik nem egy vagyon hanem giga vagyon lehet.

    Amúgy a hidegháborús időkben még véresen komolyan vették ezt az atomos dolgot, akkor más volt a világ szellemültsége szerintem azért is építettek ilyen giga bunkereket.

  28. 31 – andrew

    Csak röviden: nem, természetesen messze nem minden orosz állampolgárnak jutna hely az ilyen védelmi létesítményekben. Ha nukleáris háborúra kerülne sor, akkor az orosz városokban a lakosság nagyobb része meghalna.

    Itt a az illetékesek különböző forgatókönyvekkel dolgoznak és a cél nyilván az, hogy a megmenthető emberek számát a lehető legnagyobb mértékben növeljék. De ez az arány reálisan nem lehet 100 % még megközelítőleg sem.

    A civil védelmi gyakorlatok Nyugaton és Közép-Európában sem divatosak már, enyhén szólva. Az oroszoknál sincs meg az a szint, ami a Szovjetunió alatt, de például 2016 őszén volt Oroszországban egy ilyen nagyszabású gyakorlat, amelyben 40 millió orosz állampolgár vett részt.

  29. Re:31
    Elég nagy eséllyel van föld alatti összeköttetés a nagyobb városok, és a bunker komplexum között, így nem kell a felszínen tántorogni.

  30. Re:31

    Nyilvánvalóan egy kiválasztás és lista alapján, idő előtt. Azt a kutya sem veszi észre. Kiválaszott alatt nem az elitet értem, hanem megfelelő összetételű „társadalmat”.

  31. Re:34
    Ha a vezető tudósok, logisztikusok, orvosok, mérnökök, stb egyszer csak felszívódnak, akkor lehet aggódni.
    Elég árulkodó jel volt a privát repülök foglalása is, mielőtt az ukrán balhé elkezdődött.

  32. Egy ekkora földalatti mesterséges létesítmény fenntartása-üzemeltetése békeidőben is meglátszódik az államkasszán.

    Az energiát mivel szolgáltatnák több ezer embernek heteken-hónapokon keresztül?

    A Varsói Szerződés Központi parancsnoki bunkere is csak szűk 1 hónapig tudott volna autonóm üzemben működni kb. 500 fővel.

    Egy ekkora építménynek nem gondolnám, hogy meg tudnák oldani a lengéscsillapítását, közvetlen felszíni csapás esetén.

    Biztosan nem az Ural-hegylánc természetes barlangjait alakíthatták át ipari komplexummá és kiszolgáló településeknek? Mert a rengeteg kitermelt felszín alatti követ, homokot csak egy látszat felszíni építkezéssel vagy bányanyitással lehet „eltüntetni”.

  33. 21. dajtás
    ” 1200km alagút rendszert még el is hinnék, de 1200km2 föld alatti bázis gigászi létesítmény lenne, nem is beszélve arról, hogy mivel ásták ki, mert ez már rengeteg meddőt is jelent, amit nem lehet csak úgy eltüntetni.”

    33. dajtás
    ” Elég nagy eséllyel van föld alatti összeköttetés a nagyobb városok, és a bunker komplexum között, így nem kell a felszínen tántorogni.”

    Semmi új a nap – és a föld – alatt.

    Már évszázadokkal és évezredekkel ezelőtt föld alatti összeköttetés volt nemcsak a nagyobb városok között hanem a kontinensek között is.
    Már akkor a járatokat egyfajta lézerágyuval nyitották ahol elolvadt a földközeg, a tunel falai kemény üvegszerü felülettel rendelkeznek.

    BIZALMAS FÁJL: ÜREGES FÖLD
    ATALANTI – THOULI – HYPERVOREIUM — SAMPALA – ARCTIC – STONEHEDGE – DELPHI – DELOS – ANTARCTICA – DISTOMO – TIBET – TINARO – AGARTHA – SPINALONGA – AROLIDA – BERLIN

    GIANNOPOULOS TH. IOANNIS

    ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ: ΚΟΙΛΗ ΓΗ

    /http://letuntvilagokenigmai.blogspot.com/2014/04/ureges-fold.html/

  34. 36. János
    „Egy ekkora földalatti mesterséges létesítmény fenntartása-üzemeltetése békeidőben is meglátszódik az államkasszán.”

    Persze, az ilyen tételeket nagy nyilvánosság előtt számolják el, nem pedig valamelyik költségvetési tétel rejtett zsebében (ha már muszáj megjelentetni – DE nem muszáj).

    „Az energiát mivel szolgáltatnák több ezer embernek heteken-hónapokon keresztül?”

    Gondolom hallottál olyanról, hogy atomreaktor. Namárpedig ebből nem csak Paks méretűek vannak, hanem olyanok is amik a tengókat hajtják. Ezek pedig pont évtizedekig elketyegnek, főleg ha van fűtőelem utánpótlás. Nem hiszem, hogy a ruszki vagy USA ne tudná ezt megoldani egy föld alatti város esetében.

    „Egy ekkora építménynek nem gondolnám, hogy meg tudnák oldani a lengéscsillapítását, közvetlen felszíni csapás esetén.”

    Jellemzően nagy hegyek gyomrában alakítják ki az ilyen megaóvóhelyeket, ahol akár 1 km vastag gránitréteg is lehet a „födém”. Na ezt még a CÁR nevű bomba sem tudná még csak megrepeszteni sem. A főbejáratot be lehet temetni, de ezeknek n 1 ilyenje van, ami még nem is látszik, mert csak belülről „nyitható”, mondjuk egy robbantással.

    „Biztosan nem az Ural-hegylánc természetes barlangjait alakíthatták át ipari komplexummá és kiszolgáló településeknek? Mert a rengeteg kitermelt felszín alatti követ, homokot csak egy látszat felszíni építkezéssel vagy bányanyitással lehet “eltüntetni”.”

    Annyi barlang nincs az Uralban, ami egyébként is 90%-ban gránit és bazalt összetételű – kevés a mészkő, amiben a barlangok kialakulhattak.
    Nem mellékesen nem titkolja egyik fél sem (így derülhetett fény pár éve az USA által a Sziklás hegységben épített nagy komplexumra), ha ilyenen dolgozik, mert semmi értelme nem lenne (a műholdak korában nem is lehetne). Hogy a bejáratot tudja az ellen, hát aztán. De onnan befele már nem sokat tud. Hogy le, vagy fel, vagy előre, vagy jobbra, vagy balra megy a járat, azt csak tippelni lehet. Talán a kitermelt föld mennyiségéről lehet következtetni a komplexum méretére.

    Más.
    Annak idején azt olvastam, hogy Oroszország olyan 5 millió embert tud biztonságba helyezni akár több évtizedre is.
    Magyarországon is vannak ilyen kisebb védő/óvó helyek, de azok főleg a politikusok, gazdasági vezetők és katonák védelmére vannak kialakítva. Az is kérdés, hogy ezek közül per pillanat hány működő képes.
    A polgárok védelmére nem sok minden van. A metró vonalán található megállok, na meg amik a bárházak pincéiben vannak. Utóbbiak legfeljebb a pukkanás túlélését segíthetik. Még a hidegháború alatt sem volt Mo.-nak a civileket védő bunkerrendszere. Akkoriban az volt a SzU terve a mi elvtársaink egyetértésével, hogy ha atomcsapás érné Magyarországot, akkor a maradék pár milliós lakósságot Ukrajnába (pontosabban Donbasz területére) költöztették volna. Szép kis védelmi terv volt.
    De mit is vártunk egy ilyen országáruló komcsi magyarellenes „elittől”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük