(3866) Maszturbálás

Tibor bá’ online

89. Útban a 90. felé

Forrás: Euronews

Queenslandi ausztrál hatóságok online kampányt indítottak, hogy maszturbálásra ösztönözzék a férfiakat és a nőket.

A kampány egyik propaganda videójában az állam egészségügyi minisztere azt mondja, hogy „a maszturbálás természetes és tökéletesen egészséges gyakorlat a polgárok számára”, hozzátéve, hogy mindenkinek képesnek kell lennie arra, hogy szükséglete szerint kielégítse vágyait.

A promóciós videó végén hangsúlyozzák, hogy „a maszturbáció hozzájárul az emberek szexuális egészségéhez”.

Egy, ugyanahhoz a kampányhoz kapcsolódó cikkben az állami egészségügyi tisztviselők arra ösztönözték a szülőket, hogy beszéljék meg az ügyet tizenéves gyermekeikkel. A kampány egyik szlogenje: „nincs semmi baj olyan cselekedettel, amely segít, hogy jól érezd magad.”

Az elmúlt években végzett tanulmányok eredményei azonban azt mutatják, hogy a maszturbálásnak nincs káros hatása a tesztoszteron szintjére vagy a férfiak általános egészségére. A maszturbálás teljesen egészséges szexuális gyakorlat, amíg függőséggé nem válik.

Tibor bá’: Igaz, hogy kamasz koromban felekezeti iskolába jártam, de az államiban se volt nagyon  más a helyzet. Nekünk azt mondták, hogy a maszturbációtól (igaz, hogy „magadhoz nyúlásnak” nevezték) gerincvelő sorvadást kapunk (és persze nem jutunk a mennyországba). Egy generációval korábban az intelem még meredekebb volt. Középiskolás koromban teljes értékű nemi életet éltem, amit az apám dühösen vett tudomásul, és szerinte a túl sok szeretkezéstől is gerincvelő soradást lehetett kapni.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

36 gondolat erről: „(3866) Maszturbálás

  1. Tibor bá’!
    Az látszik, hogy nem félsz, és soha nem féltél a tabuktól, és írásaidat olvasva úgy tűnik, hogy abszolút gátlások nélkül léptél a felnőtt létbe.
    Mintha soha nem küzdöttél volna a tapasztalatlan ifjak kezdeti félénkségével, gátlásaival, amelyekkel a legtöbb ember az elején komoly lelki harcokat vívott.
    Egy fiatal fiú szemszögéből nézve irigylésre méltó könnyedséggel vitted ágyba a lányokat egész fiatalon minden vallásos előneveltetésed ellenére is.
    Ehhez képest az én utam valóságos pokoljárás volt, a magam ilyen irányú vágyait sokáig piszkosnak éreztem, és lelkiismeretfurdalásom volt, ha egy ilyen kaland lehetősége felmerült, úgy éreztem, megrontanák egy ártatlan, jobb sorsra érdemes lányt, nehezen küzdöttem ki magam ebből a gödörből.
    Nem volna kedved írni az életed ezen szakaszáról, hogyan jutottál el az első kalandig, voltak-e ebben segítő női kezek, akik átvágták a gordiuszi csomót? 🙂
    Mert az első fázis nem szokott olyan sima lenni, mint ahogy az történeteid alapján tűnik…
    Mondjuk gyanúsnak tűnik az a történet, amikor gyermekkori haverod otthon a saját nővérét akarta rádszabadítani…
    Az ilyen első kalandok története mindig igen hatásos volt, a művészeket is megihlette, mikor valami idősebb angyali, vagy éppen ördögi női alak rávezeti az ifjat a tiltott útra…
    Mint egy Mrs. Robinson, vagy éppen a Gyermekkorom legszebb nyara c. amerikai film női főszereplője…

  2. Az alkohollal sincs különösebb probléma míg függőséggé nem válik. Persze, hogy nagy a függőség esélye a dopamin miatt. Extrém módon durva ilyesmire ösztönözni embereket s nem amiatt mert tabu lenne vagy vallásilag ellentmondásos, hanem mert csak korlátolt esetekben igaz. Nők számára nem annyira káros, férfiak számára akkor ha csak ritkán történik s akkor is pornó nélkül s fantáziálgatás nélkül, egészséges, normális szexuális élet mellett s nem helyette.
    Másképp lelkileg és hormonálisan a szexuális kielégülés eme módját megtanulja, hozzászokik, igazi nővel való találkozáskor pedig nem biztos hogy képes megtermékenyítésre alkalmas állapotba kerülni. Fiatalkori ED fő okaként bátran meg lehet nevezni a túlzott pornót és maszturbációt. Aki ezt javasolja az a depopulációs törekvéseket aktívan támogatja és azt szeretné, hogy minél több férfi szexuális problémákkal küszködjön.

  3. Szeretkezés és szeretkezés kötött hatalmas minőségi különbség van.
    Ugyanez igaz az önkielégítésre is.
    Egy kitűnő szeretkezés, megnöveli a férfi önbizalmát , vállalkozó hajlamát , életkedvét , javítja a hangulatát.
    Ugyanez a maszturbálásról nem mondható el.
    Vannak különleges élethelyzetek, amikor a maszturbálás jótékony lehet, de ezek sokkal ritkábbak, mint amikor inkább ártalmas.

  4. 2. András
    ” Aki ezt javasolja az a depopulációs törekvéseket aktívan támogatja és azt szeretné, hogy minél több férfi szexuális problémákkal küszködjön.”

    + 1

  5. 1 ./ hubab.
    „”Mert az első fázis nem szokott olyan sima lenni, mint ahogy””
    DE NEM ÁM !!! — 17 évesen még mindig szűz fiú voltam, akkor
    kaptam az első öltönyömet, apám csináltatta a Múzeum krt-n.
    Feszítettem benne, mondván mostmár nagyfiú vagyok, pedig
    talán a nyúlnál is gyávább voltam, ha lányokrol volt szó. —
    Ráadásul apám elvitt a munkahelyére a május elsejei nagy
    ünnepségre és megengedte, hogy az asztaltársaságnál én is
    fogyasszak bort. — ült ott egy30 körüli vénlány is, akivel nagy
    rábeszélés után elmentem táncolni., már spiccesen. — Száz
    szónak is egy a vége. hajnalban hazakísértette magát, persze
    taxival, s a vége az lett, hogy még ráittunk és végül részegen
    egy ágyban aludtunk el. — azt persze kifeletettem, hogy
    volt velünk egy idősebb fiatalember, de a részegség miatt
    nem emlékszem mindenre. — Reggel ( már csak ketten
    voltunk,) Mária azt kérdezte = TE IS ? azt feleltem = IGEN.
    hónapokkal később jöttem rá, hogy mi volt a kérdés
    hátterében, amit én akkor úgy értettem, hogy én is
    berugtam. — a lényegaz, hogy ott akkor, szépen
    átsegített a hubab említette nehéz pillkanatokon azzal,
    hogy akkor már mindegy. — ebből jöttem rá késóbb,
    hogy a velünk lévő fiatalember már elintézte Máriát
    előttem. — Talán innen red az hogy később az első
    feleségemen kívül minden partnerem idősebb volt
    nálam. — Később persze „”kinyílt a csipám””
    szabadjára engedtem a vágyaimat aminek aztán az
    lett a következménye, hogy két gyerek után elváltunk.
    ENNYIT A KEZDETI NEHÉZSÉGEKRŐL !!!

  6. Kismértékben orvosság !
    Nagymértékben méreg !

    (Hogy kinek mi a kicsi és mi a nagy, az mindenkinél más, tehát egyéni)

  7. 1 – hubab:
    8 éves koromban a Tisza Kálmán téren „banda vezér” voltam. 10 éves koromban én irányítottam a játékot a szabad foglalkozás alatt. 13/14 évesen iskola sakk bajnok lettem. 15/16 évesen tanulókört vezettem. Első középiskolában a harmadikosoknak előadást tartottam osztályfőnöki felkérésre. Negyedikben matek órát tartottam a párhuzamos osztályban, mert a tanár nem ért rá. Ilyen élmények mellett soha nem érezem semmit problémásnak. Középiskolában a lányok kedvence voltam, mert matek, fizika, kémia dogáknál kapták tőlem a puskát. bármelyikkel azt tettem, amit akartam. Nem volt problémám. 8 szüzességet vettem el. A több tucat nő közül egy se volt nálam idősebb.

    A barátom nővére esetben messze voltam az ivaréréstől, még nem volt erekcióm.

    A vallásos neveléstől 14 évesen megszabadítottam magam pusztán logikus gondolkodás segítségével. (mutass nekem egyetlen egy isteni megnyilvánulást!)

  8. 6 – Legendi:
    A szex önszabályozó. Ha már elég, se kedved, se képességed folytatni.

  9. Tibor bá”

    meg ne haragudj rám ezért:

    Ha óvó, gondoskodó, meleg szeretetteli vér szerinti és nevelőszülők vettek volna körül gyerekként, akkor nem lett volna igényed több tucat partnerre életed során, melyekhez nem kötődtél és ragaszkodtál és ők sem hozzád.
    Keveset simogattak, öleltek és kommunikáltak veled a szüleid, sajnos!

  10. 7 Tibor bá’
    A matekkal nekem sem volt problémám, csak a lányokkal. 🙂
    Én is sokat segítettem osztálytársaimnak matekból, fizikából, hálásak is voltak, csak nem tudtam ezt úgy kamatoztatni, mint te… 🙂

  11. 8 ,9

    Az emberek nem csak akkor esznek, amikor igazán megéheztek , így van ez a szex esetében is.

    *****
    A sok szexpartnert fogyasztóknál, nincsen meg a partner iránt érzett intimitás, gyengédség , felelősségérzet.
    Nem nagy sikerekről van tehát szó, hanem érzelmi fogyatékosságokról.
    A gazdag nemi élet, érzelmi szegénység.

  12. Az igazság az, hogy a maszturbáció erősen addiktív, különösen pornóval kombinálva, ami ma már könnyedén elérhető akármilyen elektronikus eszközről, ami gyakorlatilag mindenkinek birtokában van ma már.

    Egy életre teljesen tönkre tudja tenni az ember szexuális életét, párkapcsolatra való képességét.

    Ha gerincvelősorvadást nem is okoz, számos negatív hatása van az életre: alacsonyabb energiaszint, drasztikusan csökkent motiváció a tanulásra, munkára, még a szórakozásra is. Teljesen félre tud siklatni életeket.

    Nyilván elkerülhetetlen hogy a kamasz fiúk valamennyit maszturbáljanak, de ezt még bátorítani is: hallatlan felelőtlenség.

  13. 9 – János:
    Senkire se haragsom meg a véleményéért.

    Szerintem egészséges férfi ösztön: mindenkit megkefélni, amire lehetőség adódik. A legtöbb kapcsolatom hónapokig tartott, és nem volt mentes érzelmektől. Arra lennék kíváncsi, ha annyi tesztoszteron termelődött volna nálad is, mint nálam, ugyanez lett volna-e a véleményed. Mert a lényeget ez adja, nem a gyermeki nevelés.

  14. 14 – Avatar

    Akkor most már tudjuk, hogy honnan van a kis hableány ötlete…

  15. 14. Avatar:
    Ja meg a sok maszturbáció miatt képtelen volt nővel kapcsolatba lépni így szűzen kellett meghaljon. A gondolkodására is minden bizonnyal kihatással volt.

  16. 14: Igen, ez szerintem a mellett szóló érv, hogy a túlzott maszturbáció problematikus.

  17. Én nem találok semmi kivetnivalót a dologban, ez szerintem éppenhogy a fiatalkori rávezető út, ráhangolódás a szexuális fantáziával együtt a párkapcsolatok felé való törekvésre.
    Hát mi az, ha nem ez, ami megcsillantja a majdani páros élmények menyországát, ami ettől még kívánatosabb lesz?
    Addig meg, ló helyett szamár a tomboló ösztönök lecsillapítására… 🙂

  18. 18 hubab, 30-40 évvel ezelőtt talán igazad lett volna. Ma minden kamasz és felnőtt számára elérhető az internet, és rajta a HD pornó, ami gyökeresen megváltoztatja a képet. Ez nem vélemény kérdése, hanem tudományos tény.
    https://www.yourbrainonporn.com/

    Nekem megvan a könyv, már egy ideje gondolkodom rajta, hogy kéne írni róla egy recenziót, kivonatot.

  19. Én is csodálkozom Tiborbá hogy ennyi nőt megdugtál.Szerintem jóval átlagon felüli , de jól van az 😀 . Érdekes hogy azt hitte volna az ember hogy régen az erkölcs miatt nem mentek volna ilyenbe a nők .Közben meg lehet az az igazság hogy ponthogy a mai elridegült világunkban nem mennek bele ilyenbe a nők.Tehát régen könnyűvérűbbek voltak a nők nekem ez jön le .Hát a világ megváltozott.Régen elmentek a művelődési házba felkérték Mari nénit táncolni és nagyjából mindenki megházasodott . Ma meg ismerkedési lehetőség sincs nagyon. Illletve előjön a fogyasztói társadalom a felturbózott kinézet férfinál nőnél és ezáltal a nagy igények.Így már sok ember nem talál magának párt.Nem csoda ha a maszturbáció marad a számára.Ilyen elridegült(emberek egymástól ) társadalom talán még soha a világtörténelemben nem volt.Nyilván ez itt a párkapcsolatokban is leképződik.Ugye rengeteg a szingli, gyerektelen 30-40-es.
    Amúgy akik párkapcsolat nélkül vannak maszturbálnak ám, de persze senki nem vallja be, jajj ő nemm.Ismerősi körben is tudni hogy nincs párja régóta, de jön azzal hogy így meg úgy keféli a nőket hétvégén, közben meg a százada sem igaz.Ha valakinek épp nincs kapcsolata akkor vagy maszturbál vagy kurvához megy el, de azt is tudni kell hogy a mai kurvák biztosan nem olyanok mint régen (alázat , tisztelet stb…) Nagyrészük egy pénzéhes lyuk semmi más, átalakult a világgal ez is.Ma már feministák lettek és a pénzlehúzásra mennek így többségük hányadék.Én úgy látom hogy van egy réteg aki házasságban él (60%-a elválik ezeknek is) , meg van egy a régi időkhöz képest jóval nagyobb egyedülálló réteg aki maszturbál lehet épp pornóra.
    Ugye régen nem volt pornó így lehet elment csajozni .De most épp a pornó miatt és az elridegült világ miatt nem megy el csajozni/pasizni mivel nincsenek is ismerkedési lehetőségek.
    Régen ha valaki bókolt egy lánynak az bók volt.Ma meg ha épp valaki bókol akkor lehet épp úgy veszi sok nő hogy mit akar ez a köcsög baszni? Szóval nagyon megváltozott a világ.
    Hozzá kell tenni országonként eltérnek a kúltúrák, vannak jobbak rosszabbak noha a globalizáció minden országban rátette a pecsétjét erre.

  20. 13.

    A tesztoszteronos érv, igazán elgondolkodtató !
    De minden nőt, élénken óvnék az ilyen férfiaktól.
    Az ilyen férfinek a szex „mindent” felülír,
    a legtöbb nőnek a stabil párkapcsolat a biztonság is fontos.
    Az utóbbinak az elköteleződés és a kizárólagosság aligha elengedhető eleme.
    Ezt az ilyen férfitől, soha nem kaphatja meg.
    Mondjuk az olthatatlan étvágyú , mindig szexre éhes nő és férfi jó párosítás lehet.
    Ők meg fogják érteni egymást.

  21. 21 – Legendi:
    Persze a nőnek a biztonság kell, amit főleg a házasságban talál meg. De az mikkor van? 25-30 éves korában? És addig? Volt olyan 18 éves csaj (nem is egy), aki konkrétan kifejtette, hogy velem akar szeretkezni, illetve, elvetetni a szüzességét. A férj majd jöhet 5-10 év múlva. Persze néhány hét után megkérdezte, nem akarok-e elválni. Nem akartam. Hogy ez manapság hogy van, azt nem tudom. De szerintem ismerkedni az interneten is lehet.

  22. 22.

    És addig ?

    A szexuális élettől, indokolt esetben lehet hosszabb rövidebb ideig tartózkodni.
    Ebbe, még senki sem halt bele.
    Nemi betegségekben, elég sokan.
    Párt kell keresni , nem szexuális partnert !
    Normális emberek, pontosan ezt teszik.
    A szex, egy egészséges dolog, ami öröm és feltöltődés.
    Mégsem javasolnám bármilyen áron.
    Az időszakos absztinencia nem káros.
    Az igénytelen és gyakori partnercserélgetés , éretlen és sérült lelkek gyakorlata.

  23. 23 – Legendí:
    Az igénytelenségnek semmi köze a partner cseréhez.
    Hogy te mit javasolsz és mit nem, ahhoz nekem semmi közöm.
    Az élet nem arról szól, hogy mibe halsz bele és mibe nem. Az élet arról szól, hogy hogyan tudod elrendezni a lehető legkellemesebben.
    A szexuális partner = házaspár.
    A „normális embert” meg kellene határozni. Egyesek azt hiszik magukról, hogy ők normálisak, de mások nem.

  24. 24.

    Hálásan megköszönöm, hogy felvilágosítottál miről szól az élet !
    Nem kell hülyén meghalnom.
    Alázatot tanulni járok ide !
    A normalitásról mindenkinek van egy víziója.
    Nem minden vízió egybevágó.
    De attól még van.
    Amikor azt leírom , hogy normális, akkor arra apellálok, amit az olvasó erről gondol.
    Szexuális partner = / lehet a / házastárs / persze , abszolút /
    Kevesen válják fel , hogy nem normálisak.
    Sok mindent lehetetlen definiálni, de ettől még lehet használatos.

    Normális = szokásos , rendes , megfelelő , normatartó , nem deviáns , nem furcsa ,
    elfogadott , tömeges , bevált , példaértékű , oké , elvárható….

  25. 23 Szerintem nem lehet kijelenteni, hogy a férfi számára minden elérhető nő megdugása abnormális lenne, ahogy az sem abnormális, hogy a nők a férfiak legjobb 20%-ával hajlandók csak lefeküdni, ahogy éppen kedvük tartja, vagyis leginkább amikor ovulálnak, de akkor bárkivel, aki elég jól néz ki fizikailag és mentálisan. Amennyire tudni lehet, ebben a modellben élt az emberiség kb. 10 000 évvel ezelőttig, a paleolitikumban, törzsekben, halászó-vadászó-gyűjtögető életmódban.

    A 20% férfi úgyis megkapja, amit akar, a 80% úgysem, ezért egyáltalán nem érdemes törekedniük, építeniük, erőfeszítést tenniük a puszta túlélésen túl. A nőknek meg elég, ha egymás között megszervezik, hogy ne haljanak éhen se ők, se a gyerekeik, legalábbis túlnyomórészt életben maradjanak.

    A baj csak az ezzel a felállással, hogy összeegyeztethetetlen a civilizációval. Minden magasabb értéket amiatt hoztak létre a férfiak az elmúlt 10 000 évben, mert megszületett a monogám házasságra épülő patriarchátus intézménye, ami lehetővé tette, hogy majd minden férfi biztos lehessen abban, hogy a gyerekek, akiket nevel, az övéi, és ezzel motiválta arra, hogy emberfeletti erőfeszítéseket tegyen azért, hogy ezeknek a gyerekeknek minél jobb életkörülményeket biztosíthasson. Ez egy mesterséges férfimotivációs rendszer, amivel a férfiak teljesítményét sokszorosára lehetett fokozni. Ha ezt kiiktatjuk, a civilizáció magától összeomlik néhány generáción belül, mindenféle környezeti csapástól függetlenül is.

    A csapásokkal megbirkózni meg aztán pláne nem tudnak a farkuk után rohangáló hímek és nőstények.

  26. 26.

    Egyetértek.
    A monogám házasságon alapuló család,az egyik tartóoszlopa a civilizációnak.
    Akik tehát ezt az intézményt rombolják, azok a civilizációt rombolják.
    A következő hozzászólás ennek kijelentésnek a relatívizálása.

  27. 26-27:
    Az iszlám másfél ezer éves múltja cáfolja állításotokat. Nincs szükség a monogám házasságra ahhoz, hogy a faj fennmaradjon.

    A monogám házasság azt se oldja meg, hogy a férfi biztos legyen apaságában. Igen komoly százalékban a gyereknek a biológiai apja, nem a névadó apa.

  28. A nyugati civilizáció monogám , az iszlám „civilizáció” poligám.
    „A Korán szerint a nőnek nincs lelke.”
    Nemcsak asztalnál és tányérból késsel villával lehet enni.
    Kézzel ,a földön ülve is jól lehet lakni.
    A monogám házasság még mindig a család egyik legfontosabb tömegesen alkalmazott kerete.
    Valószínűsíthető , hogy nem a gyermeküket egyedül nevelők, elváltak,mozaikcsaládok, intézetek a legideálisabbak a következő nemzedék optimális felnevelésére.
    Elismerve a tényt, – a macskák kisebbek a kutyáknál – de akadnak kivételek is.
    Elismerve, hogy lehetnek jobbak a körülmények egy kevésbé tradicionális családban, mint egy rossz monogám házasságban.
    Hogy mennyire voltak előnyösek a neveltetés körülményei, azt talán az ott felnőtt személyek életútja mutatja majd meg.
    A fajfenntartást a csimpánzok, bonobók, gorillák orangutánok is megvalósítják.

  29. 28 Az, hogy az iszlám 1400 év alatt nulla civilizációs fejlődést tudott felmutatni, éppen hogy megerősíti a mondanivalónkat.

  30. 31.

    Azt fejtegettük Ábellel , hogy a monogám házasság, egy fontos és bevált civilizációt megtartó érték.
    Te említetted a fajfenntartást.

  31. 32 – Legendi:
    Elnézést!
    Manapság a jelenlegi civilizáció fennmaradása egyenlő az emberi faj fennmaradásával. Ezért kevertem őket össze. Nem vagyok ellensége a monogám házasságnak, de nem látom be, hogy csodafegyver lenne. És az emberiség nyugati fele távolodik tőle.

  32. 33 Én itt két rendszert vetettem össze:
    1 Mindenki kefél össze-vissza, ahogy éppen kedve tartja
    2 A túlnyomórészt monogám házasságokon alapuló civilizációt.

    Az iszlám tulajdonképpen egy harmadik rendszer a poligámiájával, de még mindig inkább a másodikhoz áll közel: teljesen tilos az össze-vissza kefélés, és a férfiak többségének csak egy felesége van. Viszont az is feltűnő, hogy a poligámiának még ez az alacsony szintje is elég volt ahhoz, hogy az egész kultúrkört egy lassú hanyatlási pályára állítsa, miután a 7. században katonai erővel átvették az irányítást az ősi civilizációk felett. Akkor még pár generácón át tartott az ősi lendület, és alkottak valamit a matematikában, aztán több mint ezer éven át csak a katonai erőszakra és úgy-ahogy a fenntartásra futotta nekik.

    Abban van valami, hogy a modern civilizáció összeomlása kihalást is okozhat, de én azért azt gondolom, hogy fog maradni egy mag, akik az értékeket továbbviszik, és egy átmeneti hanyatlás után később újravirágoztatják. Elhagyják a dekadenciát, visszatérnek a monogám házassághoz, és így újra képesek lesznek fejlődni. Hacsak nem atom lesz a vége, akkor tényleg lehet, hogy mindennek vége, de ez csak áttételesen kapcsolódik a szexuális dekadenciához.

  33. 33.
    A monogám házasság se nem több se nem kevesebb mint egy bevált eszköz, egy alkalmas kerete a családnak.
    Mint a legtöbb eszköznek, ennek is vannak korlátai.
    Nem tudja megelőzni a család biztonságának rovására megvalósuló ismétlődő vagy eseti szexuális kicsapongásokat.
    Mivel a fejlett nyugaton a nők egyre kevesebb gyermeket szülnek , a monogám házasság jelentősége tagadhatatlanul csökken.
    Több a szingli , több a gyermektelen személy.
    Ezek nem házasodnak , klasszikus értelemben vett családi életet nem élnek.

  34. Térjünk vissza az eredeti témához! Az összes függőség (drog-, alkohol-, csokoládé-, stb.) közül még ez a legártalmatlanabb, hiszen maszturbálással senkinek sem okozol gondot, fájdalmat stb., magadnak pedig örömet szerzel. Sokkal jobb, mint ha p.nafüggő lennél: nem köpsz bele mások házaséletébe, nem csinálsz fűnek-fánek gyereket, nem teszel másokat boldogtalanná – a saját párodat is beleszámítva. Mert párod attól még lehet, de nem biztos, hogy mindig kedve van a hancúrozáshoz, amikor neked feláll a büszkeséged. Ilyenkor miért ne könnyíthetnél magadon? Mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük