(3192) A paleo étrend is egy átverés?

Tibor bá’ fordítása online

 

Egyre több  tudós állítja, hogy a paleo étrend mögött meghúzódó elv az evolúció működésének kolosszális félreértésén nyugszik. A paleo étrend alapfeltételezés szerint (lásd: Szendi Gábor paleo mániáját) az emberi genetika az elmúlt 10.000 év alatt nem változott, nem evolvált, ma is pontosan olyan, mint a mezőgazdálkodás elkezdése előtt volt, miközben számtalan bizonyíték létezik arra, hogy az emberi gének változtak az elmúlt néhány ezer év alatt.

Az már önmagában ironikus, hogy az amerikai tudós, Loren Cordain az étrendet kinevezte: „Optimális étrend, amire az ember genetikailag a legalkalmasabb.” Miközben senki se tudja, hogy a gyüjtögető-halászó-vadászó korai ember pontosan mit evett.

Marlene Zuk a Minnesotai Egyetem evolúciós biológusa szerint a napjainkban rendelkezésre álló élelmiszerek majd kivétel nélkül mind messze elütnek attól, amit a Paleolit korban élő elődeink ehettek. Ez nem azt jelenti, hogy nem ettek fagylaltot, hasábburgonyát vagy pizzát, de a mai megjelenési formában nem fogyasztottak húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket sem. Tehát az, amit a paleo étrend harcosai hirdetnek, az egyértelmű csalás, és persze számukra jó üzlet.

Pete Evans, ausztrál celeb, a „My Kitchen Rules” (az én konyhám uralkodik) TV műsor sztárjának könyve (“Bubba Yum Yum: The Paleo Way,”) ami Jamie Oliver, celeb főszakács szerint a gyerekeket veszélybe sodorja a benne található receptek miatt, pedig a könyv szerzője állítja, hogy a paleo étrend megakadályozza az autizmus kialakulását a gyermekekben, és még egy csomó más kedvező hatása is van. Ez viszont a komoly hozzáértők szerint „lószar”. Persze a paleo étrend apostolai sok minden mást is ígérnek totálisan alaptalanul, mert az emberek imádnak hinni extrém dolgokban.

A paleo értendert követők úgy gondolják, hogy azt esznek, amit az ősök ettek a kőkorszakban, ami 2,6 milliótól ezelőtt 10.000 évig tartott, és lényege a tejtermékek, gabona származékok és feldolgozott élelmiszerek elkerülése.

Liz Kellett, az Ausztrál Dietetikusok Egyesületének elnöke szerint „a paleo étrend követők meg lehetnek elégedve és egészségesnek érezhetik magukat, de fontos tápláléktól fosztják meg magukat, mint például kalcium és rostanyag, ami hosszútávon egészségügyi problémákhoz vezethet, ahelyett, hogy megoldják azokat.

Elsősorban tinédzser lányokra leselkedik veszély, mert ebben a korban alakul ki az a csonttömeg, ami igen jól jön a késői korban megjelenő csontritkuláskor.

Az egyesek által szorgalmazott paleo étrend elsősorban a mezőgazdaságból származó termékeket hagyja el, vagyis rengeteg szénhidrátot. Sokan azért gondolják, hogy a paleo étrend egészséges, mert első nekifutásra veszítenek a súlyukból – állítja  Jane Scott a Curtin Egyetem kutatója. Ennek oka nem más, mint a szénhidrátok lecsökkentése, de ezekkel egy időben a paleo étrend követői elhagynak egy rakás silány ételt is: felesleges finomított cukrokat, süteményeket, kekszeket, főtt tésztákat, apró harapnivalókat.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egészen a II. világháborút követő időkig, még a fejlett Nyugaton is, az emberi élet fenntartásához szükséges kalória nagy részét a szénhidrátok adták. Kínában és Délkelet Ázsiában még ma is milliók egész életük alatt a főtápláléka a rizs – 100 % szénhidrát, mindenfajta egészségkárosodás nélkül. Persze a puszta szénhidrát és napi 24 óra tétlenség, nem egy kedvező kombináció.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22 gondolat erről: „(3192) A paleo étrend is egy átverés?

  1. Ez a poszt végtelen vitát generál, mert ellentmondásokat tartalmaz.

    „A paleo értendert követők…lényege a tejtermékek, gabona származékok és feldolgozott élelmiszerek elkerülése.”
    Ez jó.

    „Liz Kellett…szerint…fontos tápláléktól fosztják meg magukat, mint például kalcium és rostanyag.”
    Ez hamis állítás! A feldolgozatlan gabona, magvak, stb, sok rostot tartalmaznak.

  2. Saját tapasztalat, a Paleo működik, a cikk tele van pontatlansággal , pl. a rizs 100% szénhidrát. Csak a fehér ember által krehált hántolt rizsre igaz az állítás, aki csak ezt fogyasztja meghal ( beri-beri). Loren Cordain szerint ha valaki 80%-ban betartja a Paleo elveit már érzékelhető a kedvező hatása. Szerintem egyébként egyénenként változó, hogy mi az amit el kell hagyni, pl. ha valaki a cukorra érzékeny ( inzulin rezisztens ) nem kell elvetnie a hüvelyesek fogyasztását, viszont a finomított pékárút, süteményeket cukros üdítőket igen. Szerintem sem lehet tudni mit evett a paleolit ember, azt viszont igen, hogy mit biztosan nem, pl. sejthető, hogy ritkán evett big-mac menüt nagy üdítővel, valamint a Haribo gumimaci is nehezen ejthető el kőhegyű lándzsával stb. .

  3. Üdv Mindenkinek,
    Paleo étrenden elő őseink sem éltek tovább 40-50 évnél. Ezt az régi sírokban talált maradványok elemzése egyértelműen bizonyítja. Illetve a ma élő és a paleo-hoz legközelebb álló étkezést folytató emberek ( eszkimok, délamerikai indiánok) átlag életkora is messze elmarad attól, amit a modern paleo étrenddel el kívánnak érni.
    Nézz meg egy valódi matuzsálemi kort megért embert. Nők max 40-45 kg , és a férfiak sem több 50-60 kg-nál.

  4. 3 BAB

    „Paleo étrenden elő őseink sem éltek tovább 40-50 évnél.”

    Te most elmentél valamerre.
    Az öseink nem éltek sokáig. Az éhség, betegségek, egymás agyonverése rövidítette az életüket.

    Ez más.

  5. Re 4.
    n/a,. Mert én azt gondolom, hogy minden modern diéta alapvetően arra lett kitalálva, hogy hosszabb, egészségesebb életet biztosítson. ( Itt most nem érintve, hogy a kiötlőnek meg extra profitot 😉 )
    De ha a ma élő emberek legnagyobb része 40-50 éves kort akkor is megéri ha hamburgert, chipset, colat , csokit töm magába, akkor miért gondolják, hogy pl paleo módon étkezve ezt évtizedekkel meg fogják tudni hosszabbítani?
    Azzal egyetértek, hogy sok más bajság is tizedelte a népet, de azért voltak ott is hosszabb békés időszakok, és akkor sem éltek sokkal tovább mint fél évszázad.
    Szerintem bármit megehetünk ami a környezetünkben megterem, megvehető ill a gyomrunk bírja, a lényeg a mértékletességen van.
    Egészségesen az táplálkozik, aki szinte mindig éhes egy kicsit.

  6. Nagyszüleink és az ő felmenőik sok-sok évszázadon át a paleo-étrend totális ellentétét fogyasztották:
    – alapvetően gabonákat (a paleo szerint a teljes kiörlésű gabona sem elfogadható a glutén miatt, és a héjban található toxinok, gombás fertőzések miatt)
    – hüvelyeseket (ezeket szintén kerülendőnek tartja a paleo)
    – tejtermékeket.
    Aztán mégsem voltak rájuk jellemzőek azok a civilizációs betegségek, ami ellen annyira jó lenne a paleo-étrend
    Kulcsszó: MOZGÁS
    Felmenőink sokat mozogtak, az ősemberek sokat mozogtak (egyesek szerint annyit nem, mint a földművesek).
    Az őskori népek alacsony életkora csak az átlag miatt volt, betegségek, balesetek, stb. miatt sokan hamar meghaltak, de aki nem, az bizony szép kort megélt, és nem voltak azok olyan kevesen

  7. A paleo diéta (hívjuk étrendnek) egy kvázi rövid időszakra megfelelő terápiának vagy adott terápiára történő rásegítésnek. Egyébként a rá épült iparág nettó átverés, kezdve azzal, hogy a paleolit korszakban azt ettek, amit találtak, például bogarakat is. A másik nagy átverés az, hogy a paleo hívei azzal érvelnek, hogy nem volt egy csomó betegség ismert a paleolit ember számára. Naná, éltek vagy 30-35 évet maximum, idő sem volt olyan betegségek kialakulására, amit a mai 50-60-as korosztály ismer. A harmadik nagy átverés a kókusztej és kókuszliszt. Már elnézést, de a paleo elvileg azt hirdeti, hogy azt egyél, ami a környezetedben természetesen megtermett. Európában mióta őshonos a kókusz? A kókusszal egyébként semmi baj, de soha nem volt őshonos felénk, ergo a paleolit korszakban az európai emberek nem ettek kókuszt soha.
    Egy szónak is száz a vége, a paleo diéta nagyon jó időszakosan, de ez sem mindenkinek, ezt is ki kell tapasztalni, akárcsak a ketogén diétát vagy bármi egyebet.

  8. @5: BAB! „Mert én azt gondolom, hogy minden modern diéta alapvetően arra lett kitalálva, hogy hosszabb, egészségesebb életet biztosítson.”
    Na ennél nagyobb tévedést már nem tudsz elkövetni, a mai diéta minden csak nem egészséges ( Super size Me című film ), nézz körül picit, mit látsz, nem 50+ ,hanem tizen éves ” elefántokat „, az ifjúság nagyobb része már fiatalon beteg, allergiás, elhízott ,cukorbeteg, stb. Ezt észlelve próbált meg ez a Loren Cordain valami kiutat, megoldást találni. Egyébként a paleo alapelvei rém egyszerűek, minimalizálni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, s lehetőleg ki kell iktatni az allergéneket, s mindenféle mesterséges vacakot, amennyire lehetséges. Persze a mozgás is fontos, de most az étrend van terítéken.

  9. Ez a cikk a szokásos bullshit a paleóról.

    Ráadásul azt, hogy paleo olyasmire is ráaggatják amihez semmi köze.
    A cikk állitásai a szalmabábérvelésre hasonlítanak.
    Szendivel közel 10 éve vagyok rendszeres kapcsolatban. Nem mindenben értek vele egyet.
    A munkássága viszont nélkülözhetetlen.
    Pl. a D vitamin ajánlása is követendő.
    0 szénhidrát nem okoz hiánybetegséget.
    Magam is követem a paleo-ketogén étrendet.
    Most is ketózisban vagyok.
    A paleo nem mondja, hogy olyanokat egyél mint a paleotikumban…. ezt azok mondják akik opponálják.

  10. Persze, hogy átverés, Tibi bácsi.

    Ahogy a Covid- 1984 is.

  11. 10 -Húsevő:
    Nem tudom tudsz-e róla, aki Tibi bácsinak hív, annak az apja faszát emlegetem.

  12. 3 Bab.
    A paleotikumban gyakori halálok zömét jó eséllyel elkerülhetjük.
    Pl. kőbalta okozta koponyaalapi törés, bakteriális eredetű fertőzés, zoozisok, kondérba kerülés, gyermekágyi láz, oroszlánharapás, hosszú áramszünetből eredő kihűlés, tetanusz, dárda, egy tályogos fog, veszettség, éhhalál, vízbefúlás, aki meg túlélte az egészségesen halt meg…

  13. 12: Tegyük hozzá, hogy a kőkorban a szülést nem kísérték orvosok, akik előtte hullát boncoltak, aztán nem mostak kezet, ezért a gyermekágyi láz jóval ritkább volt, mint 200 éve.

  14. 14 Ábel

    „Tegyük hozzá a teljesség miatt is, hogy akkor azért…”

    A teljesség miatt tegyük hozzá azt is, hogy gátrepedés azért volt, + az ezzel járó sebészeti gondok.
    A farfekvés is előfordulhatott, vagy más ok miatt elakadt a baba szülőcsatornában. akkor pedig örülhetett a kismama, ha kegyelemből agyonütötték a többiek, így nem kellett sokáig szenvednie.

    Furcsán forog az eszetek!

  15. 15.n/a

    Különösen azt, hogy a vezető halálokok a civilizációs tünetegyüttes részei és a nyugatias étrend következményei.
    A paleomozgalom egyszerűn mást kínál mint a hivatalos táplálkozási ajánlások, jobb eredményt is ér el…

  16. 15: A gátrepedés egész jól megelőzhető, ha egy gyakorlott bába olajjal masszírozza a gátat. Na és persze, ha nem gyorsítják a szülést oxitocinnal, ami valószínűleg jellemző lehetett a kőkorban.

    A farfekvés se megoldhatatlan képzett bábákkal.

    Biztos volt, aki belehalt a szülésbe, de nagyságrendekkel kevesebb, mint amennyi „komplikált” szülést látunk most, mert a komplikációk legalább 90%-át az orvosok, a szülésznők, a protokoll és a kórházi környezet okozza.

  17. 2016 januar ota vagyok paleo. A keresztek eltüntek a leleteimből, kigyógyultam egy betegségből. A legutóbbi nagy vérleletem utan azt montda a doki: nincs ennél jobb lelet. Lefogytam 107 kiloról 72 re. a válaimból el tünt a kopás. 10 évvel fiatalabnak néznek….stb Van még kérdés?:)

    google: vagy facebook: Lefogyni örökre. üdv N

  18. Ábel 17: másképp gondolom. Láttam már szüléseket, asszisztáltam is, szültem is kétszer. Visszautalva sleeper hasonlatára (3191. blogbejegyzés 70. hsz) kalapácsok potyoghatnak az égből az otthonszülőkre is és a kórházakban szülőkre is. A kockázat, az nem mindegy! És ez az a helyzet, amikor valaki nemcsak a saját életét, hanem a megszületendő gyereke életét és testi-szellemi épségét is kockáztatja! Egy pillanat alatt megtörténhet valami, ami miatt nem mindegy, hogy a műtőbe két perc vagy fél (egy, két…) óra alatt jut el a szülőnő. Tök jó otthon szülni, ha az oxigénhiány miatt elmegy a gyereke agya…egy életre…
    A császármetszés szakmai indokait kellene betartani. Nem „kényelemből” császározni, mert nyaralni indul a fogadott orvos, vagy a kismama azt hiszi, hogy könnyebb lesz neki a császár és utána, mint egy rendes szülés…hát pedig egy frászt. Nem lesz neki könnyebb.

    Az otthoni és a szülészeti statisztikákat összehasonlítani: szilvát a banánnal. Otthon szülni ugye csak akkor lehet legálisan, ha nem valószínű komplikáció. Minden más esetben csakis a kórház. Akkor is, ha méretaránytalanság miatt a baba feje nem fér át a szülőcsatornán (na ebben az esetben indokolt pl. a császár). Akkor is, ha az anya betegsége, vagy állapota miatt veszélyeztetett (magas vérnyomás, diabétesz, szívbetegség, véralvadási zavar, terhességi toxémia, stb.) Akkor is, ha a magzatnál van vagy lehet gond (fenyegető koraszülés, éretlen magzat, ikrek, Rh összeférhetetlenség, …)
    A kórházi statisztikákban ezek a fokozottan veszélyeztetett „esetek” is benne vannak…Sokan. Pár száz éve ők már a terhesség alatt vagy a szülés környékén nagy eséllyel elhaláloztak… Manapság jó esélyük van nekik is arra, hogy baba is, mama is egészségesen élje át a szülést-születést. Kórházban.
    Legyen háborítatlan szülés. De kórházban.

  19. Gartai, és Koczka Zoltán hozzászólása jól világítja meg a problémát. Hozzátenném, a paleo gondolatot az váltotta ki, hogy a civilizáció fejlődése során, sokszorosára nőtt a rossz táplálkozás okozta betegségek száma. Ez nagy nyereség az orvosiparnak, gyógyszer és élelmiszer iparnak. Hatalmas haszon van a betegek kezelésen, amely nem a végleges gyógyulást szolgálja. Az élelmiszeripar rácuppant a gluténmentes, laktózmentes, rostos, stb. termékekre, háromszoros haszonkulccsal. A betegségek megelőzése a legfontosabb. A paleo étkezés megelőzi a táplálkozás betegségeket. Ez nagy csapás a három iparágra. Prüszkölnek is ellene rendesen. Se szeri, se száma a hazug, félrevezető kampányoknak. Már az is ordító hazugság, hogy nem tudjuk mit evett az ősember. Hiszen ma is élnek elszigelt népek, őskori állapotban. Az átlagéletkor számítás is csalóka. A modern orvostudomány meghosszabbítja az életet, de az élet minőségére nem sokat ügyel. Minden tapasztalat azt mutatja, minél jobban eltávolodunk a természetközeli életmódról, annál több bajunk lesz.

  20. 19: lehet, hogy apám életminősége Parkinsonnal a DBS-sel se lesz már olyan, mint 30 évesen volt, de azért sokkal jobb, mint koporsóban feküdni. Anyám esete dettó a mellrákkal és maszektómiával.
    Néhány évtizeddel ezelőtt mindkettejük nagyjából esélytelen lett volna a túlélésre.

  21. 18: Én pedig négy szülést kísértem végig, és két könyvet olvastam a témában, ezért a Dunning–Kruger görbe csúcsán vagyok: többet tudok a témáról, mint az átlag szülészorvos! 🙂

    Nagyszerű dolog, hogy a modern orvostudomány meg tud menteni egy csomó veszélyeztetett kismamát és babát, vércukor, vérnyomás és mindenféle problémával, akik amúgy meghalnának.

    Az viszont egyáltalán nem nagyszerű, hogy a szülést, ami egy normális élettani folyamat, eleve a kór szemponjából kezelik, és olyan protokollokat állítanak fel, amik sok tökéletesen elkerülhető komplikációhoz vezetnek. Az indokolaltlan császárok tömege csak egy példa, a rutinszerűen beadott oxitocin a másik. Azzal szívatják szerencsétlen kismamákat, hogy „fájásgyenge”, meg hogy kicsi a szülőcsatorna… Lófaszt mama! Nem kéne idegesíteni a kismamát, békén kéne hagyni, nem fektetni, nem bunkóskodni vele, nem türelmetlenedni, és akkor minden menne a maga rendjén!

    Ha a szülészorvosok és szülésznők tisztában lennének azzal az alapvető ténnyel (amit egyébként az összes tehenész is tud), hogy a szülés menetét alapvetően meghatározza az hogy a kismama mennyire ÉRZI biztonságban magát, és ennek megfelelően viselkednének, akkor nem kellene otthon maradni ahhoz, hogy az ember biztos lehessen benne, hogy háborítatlan lesz a szülése. Egy rossz beszólás, ami amúgy lepereg az emberről, az egész szülést tönkreteheti. Elég csak jelen lennie az orvosnak vagy a szülésznőnek aki ellenszenvessé tette magát.

    Ez úgy tűnhet, hogy offtopic, de a kérdés tulajdonképpen egész szépen leképezi azt, amit a civilizáció és a modern orvostudomány jelent mindenféle szempontból, beleértve az étkezést is. Áldás és átok egyszerre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük