(3856) Árak

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

Emelkedő élelmiszerárak az éhezés árnyékában


89. Útban a 90. felé

Milliók néznek szembe éhezéssel, bizonytalan ellátással, emelkedő árakkal és élelmiszerhiánnyal.

A Világbank becslése szerint ebben ez évben az élelmiszer árak 22,9 százalékkal fognak növekedni. A FAO élelmiszerár indexe, ami a cukor, tejtermék, gabonafélék és növényi olajak nemzetközi árán alapszik majdnem kerek 30 százalékot mutat 2021. áprilisához viszonyítva.

Az USA Statisztikai hivatala szerint az elmúlt hónapban az élelmiszerárak 9,5 százalékkal nőttek. A hús 20 százalékkal kerül többe, mint 2021-ben. A munkabérek ezzel nem tartanak lépést. A legtöbb ágazatban a munkabérek 3-4 százalékkal maradnak el az inflációtól.

Az ENSZ WFP (Világ Élelmiszer Program) szerint a Földön 811 millió embernek „bizonytalan az élelmezése”, éhesen megy esténként lefeküdni. Becslések szerint 48,9 millió ember az éhezés szélén áll.

Az élelmezési krízisnek négy tényezője  van: háború, klíma változás, COVID-19 okozta gazdaság, és az élelmiszer globális költség növekedése. A WPF szerint ugyanazért az élelmiszerért 2022-ben 30 százalékkal fizettek több et, mint 2019-ben.

Indiában több mint 7 millió 5 év alatti gyermek szenved alultápláltságban. Indonéziában ez a szám több mint 800.000, Pakisztánban közel 700.000, Nigériában 500.000, Bangladesben pedig 350.000.

Az élelmiszer krízis nem határolódik le az úgynevezett fejlődő országokra. Az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint a társadalom 27 százaléka, vagyis kb.10 millió ember áprilisban kihagyott egy-egy étkezést, míg egy másik 67 százalék lecsavarta a fűtést. Az angol infláció 7 %, ami az elmúlt 30 év legmagasabb értéke. A Marks & Spencer kiskereskedelmi lánc szerint az élelmiszer árak további 10 százalékkal nőhetnek az év végéig.

Az USA-ban a szülők nem képesek hozzájutni csecsemő táphoz, kénytelenek átautózni Mexikóba, mások pedig kórházaknál próbálnak hozzájutni.

Az élelmiszer árak emelkedéséhez nagyban hozzájárul az üzemanyag hiány. Az USA-ban csütörtökön a benzin ára átlépte a 4 $/gallont [ami átszámítva 420 Ft/liter, ami ott szörnyű soknak számít] Ugyanakkor Kaliforniában 6 $/gallon, vagyis 630 Ft/liter. Ez főleg a kis keresetűeket sújtja, mert jövedelmük nagyobb százalékát költik üzemanyagra és elektromos gépkocsiról álmodni se mernek.

Az üzemanyag és az élelmiszer árakat több faktor is emeli, beleértve az ukrajnai háborút. A globális gabonaexport 30 százaléka Oroszországból és Ukrajnából származik. Több mint 26 országba exportálnak. Előre jelzések szerint ebben az évben az ukrán export a szokásos mennyiség fele lesz csupán.

Az ukrán/orosz háború kitörése óta 23 ország rendelt el élelmiszer export tilalmat. Többen az élelmiszer tilalom mellett nem engednek exportálni kálium és nitrogén tatalmú műtrágyát se, ami további áremelkedést jelent. A műtrágya drágulás miatt a földművelők kevesebbet vetnek, ami szintén áremelő hatású.

Amerikában a vezető politikusok az élelmiszer és üzemanyag drágulásokat kizárólag Putyin nyakába akarják varrni, holott a valóság más. Azt mindenki tudja, hogy az áremelkedések messze megelőzték a háború kitörését.

Valóságban az infláció oka a FED pénz nyomtatása 2008 óta, ami garancia arra, hogy a gazdagok még gazdagabbá váljanak. 2020 márciusában az amerikai kormány több ezer milliárdos CARES törvénye óriási segítség volt a financiális oligarchák részére. A bankok megmentése az amerikai milliárdosok vagyonát 62 százalékkal növelte a pandémia alatt, miközben a dolgozók bére csak 10 százalékkal emelkedett.

Az uralkodó osztály úgy döntött, hogy a vagyonosok megmentését és a háború költségeit a munkás osztályra hárítja.

Forrás: WSWS
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

159 gondolat erről: „(3856) Árak

 1. “Indiában több mint 7 millió 5 év alatti gyermek szenved alultápláltságban. Indonéziában ez a szám több mint 800.000, Pakisztánban közel 700.000, Nigériában 500.000, Bangladesben pedig 350.000.”

  Hozzánk évente visszatér egy füstifecske család. Amikor nem megfelelőek a körülmények akkor egy-két tojás kel ki, amikor minden klappol akkor 4-5 fióka lesz egy fészekaljban. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy csak annyi gyereket kell szülni amennyit fel tudsz nevelni, ha ezt nem veszed figyelembe akkor a természet majd megoldja. Azzal, hogy különböző segélyszervezetek ételt küldenek, csak rontanak a helyzeten, mert ezzel gyakorlatilag házikedvencet csinálnak az ottani emberekből, etetik szaporítják, ösztönzik további szülésre, majd ha megunják, otthagyják őket.

 2. Az inflációs adatok számítási modellből kifolyólag jócskán kozmetikázva vannak mindenhol a világban. A valós drágulás ezt többszörösen felülmúlja, ezt szerintem jelen helyzetben tapasztalati úton is könnyű megállapítani. A fizetések a hivatalos inflációt sem követik nemhogy a valós drágulást. Naív aki azt hitte, hogy a covid okozta gazdasági lezárásoknak, a féktelen pénznyomtatásnak nem lesznek következményei, a gazdaság csak úgy visszaáll normalitásba. Lehet a háborúra fogni de az csak súlyosbította de nem előidézte a problémát. Meg kell nézni kőolaj, búza vagy bármilyen nyersanyag árfolyamát, a háború előtti 2 évben folyamatosan menetel fölfele minden. Jó nagy média propaganda az is, mikor azt mondják a háború miatt van minden. A háború ezen problémák elkendőzésére tökéletesen kapóra jött (hivatott?), nélküle is nagyjából fix ebben a szituációban lennénk csak lehet időben 2-3 hónap lemaradással. A probléma gyökere talán még a covidon lezárásokon is túlmutat, hiszen a pánikszerű pénznyomtatás már azelőtt elkezdődött.

 3. 1: Minden probléma gyökere a túlnépesedés, mindenütt. Most vendégünk volt pár napig egy egy kenyai lány. Ő is látja, milyen hatalmas probléma az országában a túlnépesedés: egy nő 8-10 gyereket szül úgy, hogy a pasik a gyerek születése után 2-3 évvel továbbállnak, a gyerekeket a nagymamák nevelik, nincs szociális rendszer, óriási a szegénység, tényleg sokszor csak kukoricán élnek.(A zöldség és gyümölcs is luxus sokaknak). Kérdeztem, hogyan lehetne szerinte lenyomni a születésszámot? Azt mondta, 2 oka van: az egyik a nyugdíj hiánya (a gyerekektől várják az idősek, hogy eltartsák őket), ill. a feneketlen ostobaság, pl. ingyen kapnának fogamzásgátlót a patikában, de a nők nem hajlandóak bevenni, a legtöbb férfi nem is engedi nekik, gondolom mert az a menő pasi, akinek sok gyereke van mindenhol. Nem látják át, milyen borzalmas ez, a gyerekek úgy nőnek, mint a gyom, a semmire, a teljes kilátástalanságra. A nemzetközi segélyek nem jutnak el a kisemberhez,ott is lenyúlják a politikusok, óriási probléma a kínai terjeszkedés. Gyűlölik a kínaiakat, átlátják, hogy kifosztják őket, de az átlagember ott is tehetetlen. Ő nagyon szerencsés, mert nem Kenyában fog élni, de a legtöbb ember számára nincs menekülés. Rettenet az egész. Ráadásul nem csak Afrika problémája ez. Most elkezdett korrigálni a természet, jön a kiigazítás.

 4. 1@: Lehet, a fecske okosabb állat, mint azok ott lenn. A problémák oka nyilvánvaló, túl sokan vagyunk és túl sokat fogyasztunk, a korrekció elkezdődött.

 5. A cikk jó.Annyit lehet hozzátenni ehhez az éhezés témához hogy a fejlődő országokban mindig is vot éhezés.Sokszor az van hogy pl.Indiában/afrikában csinálnak 3 gyereket és persze utána nem tudja etetni de ebbe bele sem gondol.
  Ez sokszor a pénzügyi analfabétizmus nem pedig az élelmiszerárak miatt van.Például nálunk is van sok cigány aki parasztházban lakik de bmw-t vesz hogy feszítsen vele.Tudjátok mennyi pénzügyi analfabéta van a világban? Rengeteg, csak pl. afrikában , indiában nem bmw-t vesz lízingre hanem baszik és lesz 3 gyerek amibe bele sem gondol hogy költség.Namármost a fenti statisztikában pl. Indiában úgy jön ki ez a 7 millió alultáplált gyerek ahogy leírtam.Soknak vállalni sem szabadna vagy max. 1-et.De higgyétek el hogy ha megnéznénk ezt a 7 milllió Indiai alultápláltat akkor kiderülne hogy szinte mind többgyermekes családban nől fel ahol a szülők pénzügyi analfabéták.
  Ja hogy Angliában is van ilyen?Hát ott is a sok bevándorló alsó rétegben van ilyen.Igen van ilyen láttam dokumentumfilmet ahol az átlag bevéndorló szalagdolgozó a londoni szegénynegyedben él albérletben , az asszony felbassza háromszor majd otthagyja csapott papott 3 gyerekkel.Na pl. sok ilyen kerül be ebbe az éhezési statisztikába és úgy tűnik hogy milyen drága az élelem közben meg idióta felelőtlen emberekről van szó.
  Na nem mondom hogy nincs baj de a cikkben sszereplő statisztikát hamisítják ezek a felelőtlen emberek.
  Persze a bolti árakon én is csodálkozom , de elgondolkodtam azon hogy a hírek és a pszichológiai nyomás is eléggé befolyásolja az ember pszihéjét.De ha belegondolunk már írtam hogy például látni operátori álláshirdetéseket nettó 300eft-ért Magyarországon.Namost ha csak egy operátor párt nézünk akkor ez havi 600 eft.Ami 15 éve egy jó manageri fizetés volt. Tehát havi 600eft-ból nem fog éhezni egy operátor.Persze a magyar valaóság tudom nem ez mert egy operátor pár csak havi 400 eft-ot keres, de szerintem havi 400 eft-ból még nem gond megvenni a 800ft-os kenyeret sem.De egy segédmunkás is megkeres napi 15-20 ezret.A baj a kiskeresetűekkel és a kisnyugdíjasokkal van.

  Például akinek a nyugdíja 40-80 eft az tényleg nélkülözhet manapság.De például egyik ismerősöm most ment nyugdíjba és nem volt munkaéve csak ápolásin volt az anyjával vagy huszonöt évet.És most az új nyugdíjrendszernek köszönhetően 80 eft a nyugdíja, ami persze nem jó de mindig jobb mintha csak 40-50 lenne.Külföldet tekintve pedig az a véleményem hogy pl. egy átlag német manapság keres 1-1,5 millió forintot.Így egy pár keres havi 2-3 millió forintot .Na meg ne sajnáljam őket.Havi 2-3 millióból még ingyen van a kaja és az üzemanyag nekik, lófaszt a picsájukba 😀 .

 6. Tulajdonképpen jön is a kérdés? Történik egy életszínvonal csökkenés valójában vagy nem?Persze itt el vagyunk foglalva a háborúval és a negatív jövőkép belénkivódik talán ezért is látjuk szarnak a világot.De ha a fizetéseket nézzük akkor arról nem beszélünk hogy ott is végbement egy nagy emelkedés az elmúlt években Így tulajdonképpen én azt látom hogy az átlagemberek többsége (magyar vagy külfüldi) még mindig jól és és mondhatni nem történt életszínvonal süllyedés legfeljebb pár %, de az semmi.Viszont van egy réteg akik már érzik az áremelkedéseket , szívnak is emiatt (magyar és külföldit is beleértve) de feltehetően ez még relative nem nagy tömeg.
  Persze a jövő borús mert épp olvastam hogy valaki 2 hónapja 15 cm-es hungarocellt vett ma pedig ugyanazért a pénzért 10 cm-eset kap 2 hónap alatt.Például gondol

  Például nagyanyáink idejében huszonévesen volt házuk meg két gyerek.Ha hosszútávon nézzük akkor a kép már nagyon is borús mert ma egy fiatal nemhogy huszonévesen hanem 40 évesen sem tudja ezeket megteremteni.Ilyen szempontból egy szar geci világ lett.Már semmir nem tudsz alapozni.3 éve még kijött egy ház 20-25 millióból most meg 30-40 millióból jön ki és nem tudod hogy holnap milyen ára lesz a vasnak ,fának mert napi ára van .Nem tudod hogy ha ma terveztetsz egy házat akkor a megépítéskor még 10-20 millióval többe kerül.Ilyen a nagyanyáink idejében hol volt???????
  Én 3 nagy szakaszra bontom a lakásárakat (de ezzel együtt más árakat is, pl élelem, életsznívonal) :
  1: nagyanyáink ideje-mondhatni szaré húgyé volt a lakás (huszonévesen megvolt a fiataloknak)
  2. 1980-2020 évek az ingatlanár jóval magasabb de aki tudatos annak még megfizethető
  3. 2020 évek után Az építőanyagárak berobbantak.Egy tudatos pénzmegtakarító ember már a pénzgyűjtögetéssel nem tudja követni az ingatlanárak emelkedését, az ingatlanhoz jutás számára szinte esélytelen.
  Piszokul megnövekedett építőanyagárak és járulékos költségek (minthogy egy házterv 1,5 millió ft, vagy csak passzívházat építhetsz , szigorú technikai előírások, ismerős már nem segíthet stb..)

  Megjegyzés:ha most 10-15 millióból kijönne egy új ház akkor az ugyanolyan lenne mintha a 80-as években élnénk amikor még szaré húgyé volt a ház.Most ennek az összegnek a 3-4x-ese így nyilván a tömegek számára esélytelen.A 80-as évek olyan volt mintha most egy ház kijönne 10-15 millió forintból azaz rohadt olcsó lenne egy párnak.A helyzet ilyen szempontból kilátástalan a tömegek számára.

 7. 6 “Például nagyanyáink idejében huszonévesen volt házuk meg két gyerek.” Biztosan volt ilyen is. A jellemző az vokt, hogy 15 nm-en élt 5-6 ember, ha a dolgozó nem lett alkoholista, akkor ki tudták fizetni a lakbért. Kommunisták panelprogramja nem volt véletlen.

  Az infláció, megjegyzem, Magyarországon a legmagasabb a fejlett országokban, de ez nem baj, mert Orbán az oroszokkal van.

 8. 6 – andrew:
  “nagyanyáink ideje-mondhatni szaré húgyé volt a lakás (huszonévesen megvolt a fiataloknak)” Ezt te csak álmodtad. A valóság ennél sokkal sötétebb volt.

 9. 2

  A műtrágya esetében is már a tavaly óta komoly problémák vannak.Ezt csak fokozta a jelenlegi ukrán- orosz háborús helyzet. A két ország ezen a téren is globális méretű tényező.

 10. Az éves infláció UK-ra most már 9% lett, lehet, hogy régi a cikk. Persze ez az átlag. A szegényebb rétegek – akik fajlagosan többet költenek élelemre és energiára – ez igazából 20% minimum. A nekik szóló segélyeket 2.3%-kal emelték.
  Persze az oroszok nem csak az idei termés mennyiségét csökkentik Ukrajnában, hanem a tavalyit sem engedik kiszállítani Odessa blokád alatt tartásával. Így szándékosan felverve az árat a saját exportjuk számára. Nem számít, hogy a célországok ki tudják-e fizetni, vagy sem. Úgyhogy a drágulások egyik fele igenis Putyin nyakába varrható. A pénzügyi utóhatásokkal együtt lett ez ilyen súlyos mértékű.

 11. 8. Tiborbá
  A szaré húgyé volt lakás-t úgy értettem hogy a mai korral összehasonlítva szaré húgyé:D. Mindkét nagymamámnak kádárkockája van ami kinyúlik hátra még konyhával spajzal.Nem vettek fel hitelt 20 évre és egyszerű munkások voltak.Nem tudom hogy hogyan de az egyik mamám a saját házán kívül még mindkét gyerekének segített 1-1 házzal.És termelő volt , a kiskertben megtermelt dolgokat árulta a pesti piacon. Most lassan egy átlegember 40 évesen nem tud ingatlanhoz jutni nemhogy legyen egy saját és még segítse az 1-1 gyereket is.Jó nem azt modom hogy minden szuper volt régen , de sokkal könnyebb volt a MAI KORRAL ÖSSZEHASONLÍTVA.
  Most egy telek úgy kezdődik hogy 6-7 millió ft.Építsé rá házat , nevelj fel 2 gyereket és őket is támogasd most csak elméletben ez egy laza 100 millió lenne.
  szóval igenis abban a korban olcsóbb volt minden.Most a 7 milliós teleke egy kerítés nagykapu 1-2 millió forint hossztól függően.

  Más:Persze nem könnyű megítélni hogy hol tartunk az összeomlás és árak tekintetében. Meddig emelkednek még az árak?Lesz e műtrágyahiány ? (ugye tavasszal még nem volt hiány mert mindenhivá kijuttaták a műtrágyát)
  Ha valóban lesz globálisan akkor milyen újabb árrobbanást okoz?Mikor érinti a tömegeket az árrobbanás? Mert ugye ha tömegeket érint majd akkor indul be a buli.Amíg a lakosság 10-20%-át érinti az élelmiszerárrobbanás addig relative nincs gond mert ők megveszik az olcsóbb kaját.De ha majd tömegeknek megy al a pénzük élelemre és nem tudnak majd fogasztani az lesz a szívás.Akkor indul be pl. a közbiztonság leromlása,gazdasági válság..

 12. Re:11
  Sok igazság van abban amit írsz, de egy személyes példa.
  A telkem utca frontja 84m(tudom, jó hosszú), megvettem közvetetten a lengyelektől egy győri forgalmazótól a kerítés elemeket, oszlopokat, szerelvényeket(3D kerítés) porfestetten. Nem mondanám egy kovácsolt vas kerítés színvonal, de kulturált, és nem egy ronda fonott dróthálós kerítés. Tavalyi áron 400k-ból megvolt, és befogtam az asszonyt betonozni, talajfúróval lyukat fúrni, beállítani stb. Sacc/kb 3 napnyi munkámba került.
  Na most elmehetnek a melegebb éghajlatra a melósok, hogy ezért a munkáért elkértek volna tőlem 1,5-2 misit, mert mérnökként én nem keresek annyit napi díjban.
  Az az igazság, hogy az utóbbi időben nemcsak az anyag, hanem a munkadíjak szálltak el, mint a rakéta. Ma egy kivitelezésnek bő 60% munkadíj, maradék az anyag.
  Másik mérnök évfolyam társam maga szereli a villanyát a felújítás alatti házában, és falaz, mert a kőműves a kisebb melókért már le sem hajol, plusz ha igen, akkor bemond egy vicc árat, hogy ha van még is olyan hülye valaki, hogy kifizeti, akkor megcsinálja. Ugyan ez a srác maga cseréli ki redőnyöket, mert alu motoros redőnyre kapott 1,5milliós ajánlatot. El sem kell mondjam, hogy az anyag 350eFt került, maga szereli be ezt is…
  Ma itt tartunk, és részben ezért ennyire drága minden, mert a nagymamád még nagyfaterral keverte a betont, és a rokonsággal falaztak és építették a házat, most meg minden szakipari melósnak nagyon vastagon fog a ceruzája, és elmondható az, hogy a műszaki értelmiségi szarabbul keres, mint egy kőműves.

 13. “Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy hat hónapra felmentést ad Fehéroroszországnak a hamuzsíriparra tavaly bevezetett szankciók alól, cserébe a vasutak megnyitása érdekében, hogy megkezdődjön a gabonaszállítás Ukrajnából Litvániába – írja a Wall Street Journal
  A februárban kezdődött orosz katonai offenzíva miatt elzárták az ukrán hajózási útvonalakat. Az Egyesült Államok azzal vádolta Moszkvát, hogy globális élelmiszerhiányt okoz a fekete-tengeri blokád révén, és azt akarja, hogy a teherhajók a Kijev által ellenőrzött odesszai kikötőt használják gabonatartalékok exportálására.
  Oroszország visszautasította a vádakat, mondván, hogy a hiányokat évekkel ezelőtt megjósolták a Covid-19 világjárvány hatásai és a bezárások miatti ellátási láncok megszakadása miatt.
  Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki a Biztonsági Tanács alelnökeként szolgál, csütörtökön „kozmikus kreténizmusnak” nevezte az Oroszországot célzó nyugati politikát.
  „Azok a „pokoli szankciók” egy fillért sem érnek, ha alapvető dolgokról van szó. A lakások fűtésének energiaellátása. Élelmiszer az emberek táplálására. Polgárok milliói, akik valóban egy dolgot akarnak politikusaitól: egy normális, nyugodt és virágzó élet lehetőségét”
  #https://www.rt.com/russia/555796-belarus-fertilizers-grain-lithuania/

  “A jelenleg is zajló orosz-ukrán konfliktus kétségtelenül hatással van a globális gabonaellátásra, valamint a növénytermesztés módjaira szerte a világon. De vajon a fenyegető globális élelmiszerválság kizárólag Oroszország hibája – ahogyan azt a nyugati médiagépezet pörgeti?
  Elkerülhető lett volna ez a katasztrófa? A Nyugat és Oroszország 2014 óta – közvetlenül a Krím Moszkva visszacsatolása után – ütközési pályán volt. A világnak nyolc hosszú év állt rendelkezésére, hogy kivédje az új nyugat-oroszországi hidegháború eszkalációját. Ahogy Oroszország folyamatosan építette aranytartalékait, a Nyugat is tanulmányozhatta, azonosíthatta és tárolhatta volna azokat a tárgyakat, amelyekre Oroszországból szüksége volt egy geopolitikai eszkaláció esetén. A lista elején a műtrágyáknak és a tárolható élelmiszereknek kellett volna lennie. Ehelyett a Nyugatot jobban érdekelte a Pussy Riot és a liberális menetrend előmozdítása. ..
  A nyugat- európai gazdaságok a szennyvíziszap felhasználása miatt mára a mikroműanyagok legnagyobb tározójává váltak. Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódásával tovább fokozódhat az EU termőföldjeinek degradációja…
  Azt, hogy karácsonyig éhínség pusztítja-e a világot, bárki találgathatja. De ne tévedjünk: elsősorban a szegényebb társadalmak – elsősorban Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában – fognak szenvedni elsősorban. Még ha Oroszország és Ukrajna holnap fegyverszünetet ír is alá, és visszatér a normalitás a régióba, Kína számos részén példátlan bezárások várnak. A globális gazdaság csavaranyái és csavarjai ma már céltalanul billegnek számtalan hajóban Kína partjai mentén. Ide tartoznak a mezőgazdasághoz nélkülözhetetlen dolgok is.”
  #https://www.rt.com/russia/555615-global-hunger-food-crisis/

  Miért van az, hogy a nyugati vezetők az orrukig sem látnak előre?
  Kínában most tiltották meg a magas rangú pártvezetőknek és családtagjainak, hogy külföldön ingatlant, részvényeket vegyenek, bankszámlát nyissanak. Tanultak az oroszok esetéből.

 14. 12 éve mikor elkezdtem építkezni 4eft volt 1m3 sóder, most 12-15eft. 8 éve mikor az első kecskéket vettem 4000 ftvolt egy bála széna, most 10eft.
  A műtrágya ára az egekben.

  Túlnépesedtünk, na de hol?
  Akik nem dolgoznak van idejük kefélni meg energiájuk is hozzá.
  Dugni jó és addig sem a nyomorral foglalkozik. Senki kedvéért nem fogják módosítani a szokásaikat az afrikaiak meg hasonlók.

  Az élelmet előállítani igen nehéz munka. Még mindig nem drága valójában. Persze drága, drága de lesz ez még így se.
  A pék-molnár haverom mondta, hogy most 12eft a búza, de valójában ez a reális, sőt!
  A parasztság le volt nézve az elmúlt 30 évben, most divat lett parasztkodni.
  Divat lenne, de már nem fog menni. Sorra dobják be a törölközőt a kisebb állattartók
  Sőt az itteni “TÉESZ” nem tart már csirkét mert nagyon drága a szója. Ha nekik nem éri meg akkor végig lehet gondolni…….

  Még mindig azt látom, hogy reneszánszát éli a vissza a kiskertekhez meg kecskékhez stb. című szösszenet.
  Ez teljesen érthető, csak sajnos a jelenlegi rendszer oldalhajtásaként semmi esélye a ma fiataljának megcsinálnia ezt.
  Az állatok, növények elkorcsosultak a sok segítség miatt és most a régi valóságnál is keményebb körülményekkel kell szembenéznie mindezeknek és mindenkinek. Egyrészt a klíma miatt, másrészt az nagyobb hozam miatt létrejött cuccok egyre állandosuló hiánya miatt. De ha még lesz is a növekvő árak nem fogják lehetővé tenni a használatukat. Magyarán pl. paradicsomból nem fogsz tudni annyit megtermelni, hogy megvehesd a disznóhúst. A pénz szétcseszte a természet adta nagyságrendeket, elvesztettük a realitásérzékünket azt
  ami nagyszüleinknek még megvolt.

  A parasztromantikát ki kell dobni a büdös picsáb@, mert ma már csak elvétve vannak “kalotaszegi”-k.
  Teljesen máshogy kéne csinálni az élelemtermelést, de semmi jele a mozaikosodásnak és az alternatív energiaforrások térnyerésének. A tudás és a genetikák még meglennének hozzá, de akkor rendesen vissza kellene lépni egy 3-4 lépcsőfokot, hogy ne kelljen már hátrazuhanunk a lépcsőn lefele.

  Lesz és már van élemiszerválság, csak még mindenkinek tele a hasa errefele.

 15. Nyolcmilliárd emberből csak nyolcszázmilliónak bizonytalan az élelmezése? Megdöbbentően kevésnek. Mindig arról hallunk, hogy az emberiség több, mint fele nyomorban él, akkor ezek szerint annyira azért mégsem, hogy éheznének. A világtörténelem során ez a bizonytalanság volt a köznép számára a mindennapi realitás. Van honnan zuhanni.

  Az utolsó két bekezdés a lényeg! Köszönjük, Tibor bá!

 16. 15. Balázs:

  Hogy kellene másképp csinálni az élelmiszertermelést ekkora létszám és ilyen fokú víz-szennyvízpocsékolás mellett?
  Tegnap írtam, hogy Sri Lanka a biogazdálkodással annyira befürdött, hogy már 2 éve vergődik agazdasága.

  Brazilia a világegyik legnagyobb szójatermesztője, ők is elkezdték bespájzolni az orosz műtrágyát…

 17. Már itt tartanak.

  “Több ezren álltak sorba a töltőállomásoknál Srí Lankán, ahol szinte már egy csepp benzin sincs, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik. Napi több órás áramkimaradás, bezárt iskolák, az áruhiány miatt tettlegességig fajuló versengés és az államadósságát törleszteni képtelen ország, melynek alig több mint 25 millió dollárnyi devizatartaléka maradt. Egyre rosszabb a helyzet Srí Lankán. Az országban évtizedek óta nem volt ilyen súlyos gazdasági válság – az üzemanyag hiánya miatt leállt a közlekedés, csak a mentők és létfontosságú feladatot ellátó szolgáltatók tudnak közlekedni. A hatóságok országos áramkorlátozást is bejelentettek, amely naponta akár négy órán át is tarthat, mivel nem tudnak elegendő üzemanyagot szállítani az erőművekbe. Az üzemanyaghiány miatt bezárták az állami és magániskolákat, és otthonmaradásra kérték a köztisztviselőket is. Az országban emberek ezrei napokig álltak sorba a benzinkutakon.”

  https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/05/20/sri-lankan-szinte-mar-egy-csepp-benzin-sincs-az-emberek-verekednek-az-elelmiszerert/
  KÖRKÉP.SK

 18. IMF igazgató: Talán túl sok pénzt nyomtattunk anélkül, hogy gondoltunk volna a következményekre
  https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220517_imf_igazgato_talan_tul_sok_penzt_nyomtattunk_anelkul_hogy_gondoltunk_volna_kovetkezmenyekre

  “Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója a CNBC korábbi rendezvényén beismerte, hogy meggondolatlanul nyomtattak pénzt a nyugati világban, amiből nagy infláció lett.”

 19. “Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt – jelentette be szerdán a Fehér Ház.”
  https://168.hu/kulfold/nem-gondolna-mibol-van-hiany-az-egyesult-allamokban-235421

  „Éjszakánként a fűtetlen lakásban gyertyák mellett ücsörgök” – panaszkodik az elszabaduló rezsiárakra a brit édesanya
  https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/05/19/ejszakankent-a-futetlen-lakasban-gyertyakkal-ucsorgok-panaszkodik-az-elszabadulo-rezsiarakra-a-brit-edesanya?fbclid=IwAR2zQyFtNkwlaLJKtxDxxrsMC1xbcLd3GWaQMvSzh5zLLcdave7ZmXTFvGc

  “Pokoli nyár várhat amerikaiak tízmillióira az aszály, a hőhullámok és a visszafogott energiatermelés miatt várható áramkimaradások következtében – írja a Bloomberg jelentésére hivatkozva a Zero Hedge.”
  https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/05/20/aramkimaradasok-es-kimeletlen-hoseg-sujthatja-a-nyaron-az-amerikaiak-felet

  “Az európai infláció 50 százalékát az energiaárak adják, ezek nélkül 2,9 százalék lenne”
  https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/05/20/az-europai-inflacio-50-szazalekat-az-energiaarak-adjak-ezek-nelkul-29-szazalek-lenne

 20. 20. MangaM,

  “„Éjszakánként a fűtetlen lakásban gyertyák mellett ücsörgök” – panaszkodik az elszabaduló rezsiárakra a brit édesanya”

  És közben whisky-t szopogat?
  Itt élek lassan két évtizede és nem hiszek neki. Még az április 1.-e óta felemelt másfélszeres rezsiárakkal sem.
  Sokan nyavalyognak az árakra, közben cigiznek, isznak, pub-ba járnak hetente többször, hitelkártyára vásárolnak minden sz@rt.
  Az édesanyákat elképesztő módon támogatja az angol állam, úgyhogy kíváncsi lennék én a szóban forgó édesanya bevételeire és szokásaira, ha nem tudja kifizetni az élelmiszert és rezsit.

 21. OFF

  1. Az egészségügy,meg az oktatásügy a belügy alá került .
  Mi következik ebből,mi várható ?
  Csongor ?

  2. Pintér Sanyi az egyetlen miniszter ,aki mind az 5 O5G kormányban
  szerepel ! (?)
  Nekem J. E. Hoover jut eszembe…

 22. Szintén OFF

  Mi ez az új majomhimlő téma? Ha nem lett volna épp előtte a covid, nem kaptam volna rá fel a fejem, de így… minimum gyanús. Második fázis?

 23. A poszt egyébként jó és aktuális.
  Mégis némi észrevétel(mivel itt élek)

  “Az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint a társadalom 27 százaléka, vagyis kb.10 millió ember áprilisban kihagyott egy-egy étkezést, míg egy másik 67 százalék lecsavarta a fűtést.”

  Először az Egyesült Királyság népességének 27%-a nem 10 millió, hanem közel 20. (68 millióan vagyunk, utána lehet tehát számolni).

  Kizárt dolog, hogy az UK-ban a népesség ilyen nagy hányadának ki kellene hagyni étkezéseket.
  Nálunk az alapélelmiszer továbbra is nagyon olcsónak mondható. Liszt Ł0.30/kg, Egész csirke Ł2.99/kg, étolaj Ł1.30/liter, kenyér Ł1-ért is kapható kilogrammonként és így tovább. Szinte minden élelmiszer 0% áfát (VAT) tartalmaz.

  Az egyik munkatársamnak Ł3000 feletti a fizetése évek óta, de soha nincs pénze. Van viszont több mint 10 hitelkártyája és maga sem tudja mennyi adóssága. Iszik, dohányzik, pub-ba jár, a felesége szerencsejátékozik. Rá tényleg igaz, hogy néha nincs pénze kajára sem, de nem azért mert szegény, hanem mert hülye.

  Biztosan van egy szegény réteg itt is, akire igaz, hogy anyagi gondjai vannak önhibáján kívűl, de ez 1-2 max 5%-a lehet a népességnek.

 24. 23. Buda,

  “Az egészségügy,meg az oktatásügy a belügy alá került .
  Mi következik ebből,mi várható ?”

  A tanárok szája be lesz fogva, (már most pedzegetik(pintérsanya: “nem ígérek semmit, de azt betartom”), hogy nem lesz béremelés, még olyan mértékben sem, amit fideszék a választások előtt megígértek) a nagyszájú pedagógusok pedig seggbe lesznek rúgva. Az oktatás színvonala tovább csökken, a magyar közoktatás pedig tovább halad a rabszolganevelde útján. Amelyik nebulónak van pénze magániskolára, a kap normális oktatást, amelyiknek nincs, az meg jó lesz rabszolgának valamelyik ner birtokon.

  Angliában egy primary school-ban (ide járnak a gyerekek 6 évig, 5-11 éves korukig)
  a tanárok KEZDŐ fizetése Ł2100-2800 között van.
  Magyarországon ez mennyi? Ł400 vagy annyi sem? De ha szeretnének valamivel többet (mondjuk Ł500 vagy esetleg Ł600-at is), akkor bizony jön a kemény maffiózásban edzett pintérsanya és nyakon fogja őket vágni.

  Magyarország jövője a jelenlegi úton: #https://www.youtube.com/watch?v=L15Pxb1uaNM

 25. 17. János

  Teljesen máshogy.
  Nagyon hosszú és elméleti téma ez és úgyse lesz meg, mert az emberek nem akarnak változni, csak jól élni.
  A kettő együtt pedig nem megy és elméletileg sem lenne lehetséges a közeljövőben, mármint a jólét fenntartása és a változás, pont a változás érdekében és következtében.

  Az idea nem találna befogadásra, de létezik.
  Kezdetnek fel kéne hasítani a társadalom szövetét, a vízfej városokat szét kéne pukkasztani.( De az A.I. jobban megmondaná a változtatás folyamatát és mértékét, ütemezését abelétáplált információk alapján) Na itt már megbukott a gyakorlati megvalósítás. Amelyik kormány megpróbálná rögtön lázadás lenne. Gondoljunk bele mi lett Kedves Loránddal is, még itt sem érte el mondókája első megértési szintjét.
  A közelgő káosz látszik, de inkább a jólétből ugranak bele egyenest a halálba semhogy tegyenek vmit. Itt csak egy kőkemény diktatúra-természetesen konkrét célokkal-, lehetne sikeres.

  A politika és a nép egymást tartja táncban, öngyilkos táncban.
  Úgyhogy igen, az elgondolás elméleti, szinte gyakorlati 0 % eséllyel. Az élelemellátás kérdése is-mint minden más- a fejekben kezdődik és “meglepő módon” nem az élelemnél.

 26. 27 Balázs
  “A politika és a nép egymást tartja táncban, öngyilkos táncban.”
  Nagyon jó meglátás…
  Ettől van, hogy hiába vannak az emberi társadalmakban kiváló ítélőképességű, intelligens egyedek, a társadalmak folyamatait a legprimitívebb tömegek vak ösztönei határozzák meg a választási rendszerek, a politika mechanizmusai révén.
  Ugyanakkor, ki szeretne egy olyan rendszerben élni, ahol az intelligens, vízióval rendelkező vezetés az egyszerű polgárok egyetértése nélkül, vagy éppen érdekei ellen törhesse az utat elképzelései szerint a szent jövő érdekében? 🙁

 27. Re:28
  Pedig kell egy irányítói elit, ami nem politikai, hanem tudományos alapokra helyezi az élet alapdöntéseit, különben annak a civilizációnak hamarosan befellegzett.
  Egyiptomi papság irányította pl több ezer évig a civilizációt, de ott összefonódott a tudomány a vallással, ergo egy ókori technokrata civilizációról beszélhetünk.
  Kell hagyni szabadsági fokot az embereknek, pl annak a focicsapatnak szurkoljon, akit kedvel, mert a túl szoros gyeplőt nem szeretik, de alap kérdésekben nagyon is diktatórikusnak kell lenni, mert “proli” szintről nem érthető és nem is dönthető el sok kérdés.

 28. 28. hubab

  szent jövő = működőképesség

  A sikert csak ebben kéne mérni. A vak, tehetetlen, primitív tömegekkel meg kéne láttatni, értetni a korlátaikat és itt van egy alapvető, feloldhatatlannak tűnő ellentmondás.
  A társadalom a választási rendszerével, politikusaival, vásárlási szokásaival, olimpiáival stb. együtt nem más, mint egy rossz beidegződés.
  A társadalmi demokrácia fogalma egy oximoron (primitívsége miatt). Azonban erre az ingatag tákolmányra építkeznek.
  Ingatag, mert hiányoznak a fejlett társadalmakat felépítő tulajdonságok. Ez idáig egy helyzetértékelés- nem több,- ezt megtettük már sokszor(ahogy a szociológusok és társadalomkritikusok is).

  És a gondolkodásunk itt, ezen a ponton szokott kettéválni.

  Ezeket a társadalom működőképességét garantáló tulajdonságokat nem építik, hanem inkább rombolják, csírájában elfojtják. Pl. kérdés, hogy a versenyszellemet erősítik-e vagy a versenyszellem erősíti-e önmagát(evoluciós ösztöntörekvésként)? Ha szándékosság is van benne(pl.reklámok) akkor az ezt erősítő fél saját versenyszelleméből fakad-e , mintegy tudatlanul, engedelmeskedve saját nem felismert motivációiknak, vagy magasabb rálátásból(tehát, hogy teljesen átlátják a témát)?

  Itt most sokat kéne írni, de vannak információk(nem elkerülni akarom a témát, de logikailag már kijött és nagyon hosszú lenne) melyek arra utalnak, hogy magasabb rálátásból történnek .
  Tehát az un. elit(ek, mert ott is vannak hatalmi érdekkülönbségek) nem tudnak mit kezdeni ezzel a primitív, maguk gyártotta, buta kolonccal.

  A megoldás a tudás megosztásában rejlik társadalmi szinten, azonban ez kizárólagos hatalmuk ellenében lenne lehetséges csak. Tehát ez is vagy egy megrekedés, vagy egy olyan fajeltérés, ami magyarázza ezt.( De ez nagyon meredek téma, hagyjuk meg David Icke bácsinak.)

  A buta tömegek is fejleszthetőek ( inkább már csak lettek volna, mert már nagyon kicsi az időablak erre a folyamatra), ugyanis az intelligencia fejlesztheti önmagát(ebbe sem megyek bele).
  Tehát a buták is megérthetnék saját motivációjuk hátterét, így képessé válnának a változásra.
  Ahogy én, egyszerű kecskepásztor hozzáférhetek minden lényegi információhoz, képzeljük el mi lenne ha ezeket tolnák a tv-ben. Előbb-utóbb a tömegek nagy része- jóval a kritikus szint felett-, megértené,elérné azt a szintet mely a tömegek szintjén már működőképességet garantálna. hiszen ez nem olyan bonyolult.
  Az emberi psziché vizsgálata azt mutatja, hogy az emberi alaptermészet szintén evolválódhat a különféle behatások függvényében.
  Tehát ugyanúgy tolható alruista irányba mint önző irányba, akár tömegesen is.
  Igen, az egyidejűség fontos a folyamatban, de hát erre vannak különféle jutalmazó, támogató és tiltó eszközeink.

  Azt, hogy egónk az ösztönén vagy a szuperegó irányába mozdul el( egónk fejlettségi szintje következtében), azt nem kell magyarázni egy borsodi romának, de a maga szintjén rá lehet vezetni. Pontosabban mondva a folyamat elején bele lehetne kényszeríteni. Az átlagember pedig megérti és megtenné a gyerekeiért. Megértené, hogy ha senki nem tart vissza semmit, akkor nem szenved senki sem hiányt. Idő míg a tapasztalát felülírja, de ezt nem ebből a mai tudatszintből kell megítélni.
  A társadalmat kondicionálni kellett volna 30 éve és akkor egy évtizeddel később képes lett volna befogadni ilyen irányokat. Ahogy én tudom ezt, feljebb ezt sokkal jobban tudják, tehát itt ordas nagy átverés van.

  Mindezektől függetlenül létezhet jó és működőképes társadalom. Egyáltalán nem lehetetlen.

 29. 27 – Balázs

  “A politika és a nép egymást tartja táncban, öngyilkos táncban.”

  Itt a tömegbázisú elitizmusról van szó. Pontosan ezt jelenti a mindent látó szem a piramis tetején, ami a dollárbankjegyeken is ott van.
  A csúcselit (nem valami politikusok csürhéje, akik döntő része semmik, csak nyomorult bábok a bábosok kezeiben) alakítják a tömeget. A manipulációs technikák még az iskolakor elkezdése előtt megkezdődik, de első körben magában az iskolarendszerben teljesedik ki. Egyébként ha ez nem így lenne, a szajhamédiának sokkal nehezebb dolga lenne megdolgozni az emberi elméket.
  Ez az elit erre a tömegre támaszkodva irányít, miközben elnyomja az eszét használni tudók, egészséges ösztönökkel és főleg tudással rendelkező kisebbséget. Mert illúzióink ne legyenek, a manipulált tömeg az emberi társadalom többségét jelenti. Egy más, egészséges társadalomban, ahol az embereket nem manipulálnák olyan hatásosan, mint a maiban, az elitnek sem lenne egy tömegbázisa, amire hivatkozni és támaszkodni tudna. Túl kevesen vannak, ezért így oldják meg ezt a nehézségüket.
  Igazából ahhoz, hogy ez a borzasztó helyzet változzon az egészségesen működő család mellett az iskolarendszer a kulcskérdés. Ezt sokan lebecsülik, pedig ha változást remélünk hosszútávon, itt van a kutya elásva. Sok más fontos dolog is van, de ez az egyik legfontosabb terület, ahol nagy változásra volna szükség.
  Ezt már Szun-Ce is tudta és – többek között ezt is – kifejtette a Háború művészetében. Ha megnyered az ellenségeid gyermekeinek az elméjét, akkor máris megnyerted a jövő háborúit. Én a háborút nem abban az értelemben használom, hogy lőnek, bombák hullanak az égből. Szélesebb megközelítésben.

 30. Olvasom a hozzászólásokat, nagyon is igazat adok mindazoknak, akik a ” fejlödő országok” felelőtlen születési rátájában, az évente szinte kötelezően megszült éhes szájak felelőtlen szaporitásában látják a tragédia okát.
  Egy időben, teljesen félreértelmezet humánumból , nagy divat volt élelmiszerrel segiteni Afrikát, tucatnyi kikötöbe vittem gabonát, sokszor.
  Most , utólag mea culpa , sajnálom, de igazából és őszintén, kár, hogy nem vezettem annakidején zátonyra a hajót.

 31. 23: Buda:
  Végre rend lesz a magyar közoktatásban!
  Egyébként az erőteljes kontraszelekció miatt ez rá is férne.

  Már azoknak, akik maradnak…, ill. csinálni is fognak még valamit a gyermekfelügyeleten kívül. Jönnek a képesítés nélküli megoldások, mert másra nincs lehetőség. A fiatalokra sem lehet már azt mondani, hogy az elhivatottság vezérli őket, sőt, aki a jelen ismert feltételrendszerben tanárnak áll, ott már nem csak a pszichológiai megfelelés lesz a kérdés, hanem IQ tesztet sem szabad majd íratni, mert egyértelmű, hogy aki így választ az mennyire eredményes.

  Akinek ez nem tetszik, gyűjtheti a lóvét a magántanárokra/magániskolára! Mert értelmiségi, hozzáadott értéket teremteni tudó tanerő csak így lesz elérhető. Pár év és mindenki érezni fogja! 🙂

  Én még kihúzom valahogy, s egyáltalán nem sajnálom az utánam jövőket, mert ők már szabadon és ismert feltételekkel választották ezt a szakmát (megj. nincsenek is sokan!). Talán az egyházi iskolákban lesz még valamiféle lehetőség, de csodát attól sem lehet várni… S a lényeg, hogy ez társadalmi konszenzussal jó évtizedekre elvégeztetett. S ezért hálás vagyok, mert nem lehet majd mellébeszélni, ill. most egyértelművé vált, hogy ezt a társadalmi csapdát beárazta a magyar rendszer, nincs többé reménykedés, hogy talán meggondolják magukat. Ennek én nagyon örülök, mert vénemberként sokszor elmondhatom majd, hogy “bezzeg az én időmben”, “ugye megmondtam”. 🙂

  Eszembe jut régi tanárom mondása:
  “Jegyezze meg Fiam! Hülye emberek, hülye társadalmat építenek! És nincs szükség hülye emberekre!”
  Soha nem mertem erre válaszolni, de most megteszem:
  – De hát Professzor Úr! Csak ők maradtak… 🙂

 32. 33. Szia Csongor!

  Ez most magánjellegű kérdés, de nem baj, ha más is látja.
  63 vagyok, talán megérem a nyugdíjaskort. Fiatalon fizikatanárként kezdtem. Nagyon szerettem, és a diákjaim is szerették. A diri nem annyira. Öveges szerű “játszós” nem fegyelmezős tanár voltam, és bevallom az óráim néha kaotikussá alakultak. Fejemre nőttek kölkök. De jó volt! Már akkor sem lehetett ebből megélni, ezért amikor megszületett a lányom, vállalkozó lettem. Jó életem volt, sosem szűkölködtünk. Nem voltunk királyok, de felső 20% kb. Megöregedtem. Most egy távközlési cégnél, otthonról keresek 4 ropit, de nem érzem jól magam. Napi 1 óra körüli a tényleges teljesítményem, de stresszel, hogy egész nap “figyelnek”. Óránként beülők a gépbe, szarakodok valamit, aztán megyek dolgomra. Sokan ezért irigyelnének, de nem jó!!! Nem bánnám, ha akár kevesebb pénzért, életem levezetéseként élvezetesebb munkát végezhetnék, akár nyugdíjasként is amíg bírom. Szerinted ebben a korban, partiképes matematika/fizika tudással lenne helyem egy iskolában, mondjuk óraadókén napi nem 8 órában? Az egy karú emelőtől, az atomerőműig mindennek tudom a működését, mert az egész életem erről szólt…tudni mi, miért van, úgy ahogy van. Mindig mindent szétszedek, néha össze is tudom rakni (ha van hozzá kedvem). Mindenből tudok, mindent is gyártani. És legfőképpen rettenetesen szerény vagyok ! 🙂

 33. 31 Zsolt
  Ebben nekem az nem kerek, hogy elvileg ez a láthatatlan elit rendelkezik a legtöbb információval a világ valós folyamatairól, tehát neki lenne érdeke saját jövőjét is figyelembe véve fenntartható irányba vinni a világot, és nem pedig a látható módon egy végpusztulásba vinni.
  Egy apokaliptikus összeomló világ után nem lesz itt boldogan éldegélő elit sem…
  Hacsak nem az a filozófiájuk, hogy utánunk az özönvíz, igaz, mi is pusztulunk, de addig miénk a világ…

 34. 35
  Szia technomuzsik!
  Szerintem a nickedből kimaradt egy “h” betű, a rendszer ezért nem engedett át. Szerintem fizika szakos tanárból alapos hiány lehet. Egészen biztos kellesz. Drukkolok neked.

 35. Az infláció, az árak, a tőzsde, a valutaárfolyam – köszönőviszonyban ezek közül valamelyik is a valósággal? Nem inkább spekuláció eredménye, a Covidkával és a háborúval takarózván? Mesterségesen generált árak, árfolyamok, tőzsdei trükkök, pénzhatalmi törekvések, egyeseknek semmi sem elég?

 36. 35 – hubab

  Aláhúztam egy korábbi bejegyzésemben, hogy nincs olyan, hogy egységes elit. Igazából sok esetben az érdekek teljesen különbözőek, vannak esetek, hogy az érdekazonosság szinte teljes, de sok más okból kifolyólag az eszközök és legfőképpen az út az elérendő célig nagyon is különböző lehet. Sőt, még olyan is van, hogy a látszat az, hogy két különböző csoport harcol egymással, miközben a legfőbb irányítás egy helyre fut össze. Képletesen: két kéz harcol, a fej viszont csak egy van. A “kezeknek” erről nem is kell tudniuk. A harc közben meg elérhető a kitűzött cél, akár – legfőképpen egy harmadik fél rovására. Gondolj csak bele ebbe! Mondjuk akár az aktuális orosz-ukrán konfliktus kapcsán…
  Sok minden van, ami egy ilyen rövid bejegyzésbe nem fér be.

  Ez a fenti bekezdés legyen egy zárójeles gondolatmenet; tegyük ezt félre, és te abból indultál ki, hogy tényleg a piramis csúcsán lévő, legnagyobb hatalommal bíró elitre gondoltál, akik messze a legerősebb játékos széles e tájon, mondjuk a Föld nevű bolygón. Nekik mi az érdekük egy lepusztult világ kapcsán, ha jól értem ez a megjegyzésed lényege.
  Nos, a helyzet az, hogy az idő ellenük dolgozik. Ez egy szűk elit és szükségük van egy hozzáértő, beavatott rétegre, amely végre hajtja a szükséges hatalom-irányítási manővereket globális szinten, mert ők maguk nagyon kevesen vannak. A gond viszont a felgyorsult időből adódik és ennek minden következményéből. Példának okaként csak gondolj bele, hogy milyen mértékben változott a világ, generációról generációra ezer, ötszáz vagy akár még száz éve! Ez a változás irgalmatlanul felgyorsult, igazából ott tartunk, hogy a nagy technológiai változások ma már egy generáción belül bőven megvalósulnak. Az emberek szeme láttára. Ennek okán az irányítás ilyen szinten (nagy társadalmi rendszerek illetve globális szinten) irgalmatlanul megnehezülnek. Másrészt viszont a fejlődés üteme azt is jelenti, hogy a csúcselit a végrehajtó elit példátlan hiányával küszködik. Egyszerűen nem napra készek a nagy ütemű változások illetve az emberiség nagy száma miatt. Szerinted mondjuk Henry Kissinger a jókedvében repülget, meg ad interjúkat, meg dolgozik majdnem száz éves korában is? Ez nem egy mindent eldöntő példa, de egy marker arra, hogy az igazán használható káder nagyon nagy hiánycikk a kedves csúcselitnél. Az meg, hogy ezek a nagy változások az emberek szemei előtt zajlanak le (nem úgy, mint régen, ahol sokszor egy fiú ugyanúgy élt, mint az apja) összefügg a média tevékenységével, amely próbál egy fátylat teríteni az emberi szemekre, tudatra, hogy mérsékelje a károkat.
  Ha viszont így van, az idő ellenik dolgozik és a hatalmat meg akarják tartani, akkor a társadalmi és technikai fejlődést vissza kell fogni. Ez egészen szembetűnő trend, ha csak a múlt század 60-as, 70-es éveire gondolunk, amikor az ember már az űrben járt. Nézd meg miről írtak akkor az újságok a technikai fejlődés várható eredményeit illetően, miről szóltak az akkori sci-fik (ami nem mérvadó, de ugyancsak jelzésértékű!) és hol vagyunk ehhez képest ma!
  Nagyon szembetűnő viszont a fantasy előretörése a tudományos fantasztikus irodalom rovására – mintha a jövőképet az ifjú generációba úgy programoznák bele, hogy az lényegében egy középkori Európa képét mutatja be, szóval a jövő olyan lesz, mint a múlt volt, esetleg némi technikai fejlettséggel megspékelve, néha meg az sincs nagyon (pl. Trónok harca). Viszont van bőven mágia, okkultizmus, ilyesmi….
  A lényeg a lényeg: ha ez a meghatározó elit úgy gondolja, hogy a hatalmát csak egy kevésbé fejlett, kevésbé népes bolygón tudja megtartani, akkor a világot a disztópia irányába manőverezi.
  Nekik az a legnagyobb apokalipszis (egyébként ezen a szón is el lehetne egy kicsit filózni, hogy mit jelent önmagában és hogy kinek mit jelent), ha elvesztik a hatalmukat. Minden egyéb sokkal jobb megoldás az ő szempontjukból.
  Ezek a piramis csúcsán levők nem akarnak atomháborút, ez a bolygó túl értékes az ő szempontjukból. Akkor inkább már az emberiség számát csökkentik a minimális szintre, befejezik ennek a civilizációnak a történetét és újraindítják azt. Mi a biztosíték arra, hogy ez már nem volt eljátszva a múltban?
  Ha ez a cél, az olyan politikusok és egyéb, egy fokkal alsóbb irányító emberek is bőven megfelelnek, akik csak rombolni tudnak. Nézz körül a világban, mit látsz, mi folyik mindenhol? Fejlődés vagy rombolás?
  Befejezem, mert túl hosszú lesz ez a bejegyzés, sok erős érdekcsoport van, az első, zárójeles bekezdés is fontos.

 37. 39. Zsolt
  “Nagyon szembetűnő viszont a fantasy előretörése a tudományos fantasztikus irodalom rovására…”

  Mindkét műfaj egymással kölcsönhatásban (Dűne, Star Wars) hasonlóan, töretlenül népszerű. A középkornak van egy varázsa (talán a mai világ miatt is), amihez az írók szeretnek visszanyúlni. Nem kell ehhez ármánykodó elit.

  Emellett a sci-fit is simán fel lehet használni propaganda célokra, pl. a cyberpunk, transzhumanizmus kiváló terep a progresszív, gender, abc-s ügyeknek.

 38. Zsolt

  Nagyon érdekeseket írtál. Nekem is ilyenek jöttek ki logikai alapon.

  A múltkor beszéltünk az “Isteni hiearchiákról”, ott is érdekeseket írtál.
  Véleményem szerint az un. csúcselit terveit szépen át fogják írni feljebb(ebben a hiearcjiában) mint ahogy ez történik is.
  Bizonyos szintet meghaladó beavatkozás részükről (pl. az oktatás lezüllesztése és ami ezzel jár hosszútávon) már az egész faj -beleértve önmagukat is- eltünését okozhatja. Túlzottan hülye lett a manipulált réteg, túltolták a bringát.
  Ilyen esetben a Föld nevű játszóhelyet -mint egy petricsészét- kimossák és a rendrakás után jöhet a újrajátszás.
  Az ember, mint faj nem ugrotta meg a lécet
  Vanak is erre utaló jövőképek, bizonyos idővonalakon egyértelműen látható (és bizonyos proféciák ki is jelentik), hogy a természeti katasztrófa mint felülírása az emberi játszmáknak meg fog történni.

  Másrészről hubab jól rávilágított egy ellentmondásra. Ha ez az elit sokat tud, akkor a folyamatok lezongorázásakor nagyot hibáztak. Szerintem ekkorát nem hibáznának, hogy a saját életterüket is hagyják tönkrecseszni.

  Láthatóan szeretnék megőrizni a Földet, de mivel a pakliban nagyon benne van (és ez már jó ideje előrelátható) más verzió is, így több forgatókönyv is lehet, bár ezek már nagyon vadak.
  Vagy terraformálják a Marsot vagy már eleve nincsenek a bolygóhoz kötve származásuk okán.

  Ugyanis a technológiai fejlődés nagyon más szinten állhat, mint amit felénk közvetítenek. Fényévekkel előrébb járnak, de az valóban probléma lehet, hogy a plebsnek is jutottak játékszerek pl. Internet, ami a globális elhülyítéshez is jó lehetett, de részben öngólt is lőttek vele.

  Egy biztos, kicsúszott a kezükből a totális kontroll és egyre kendőzetlenebbül tolják bábjaik, a politikusok a szemenszedett hazugságokat. Viszont ezzel nagyon kilóg a lóláb egyre nagyobb tömegek számára.
  Magyarán már a hazugságok felépítménye nagyon rossz színvonalú, kapkodás és nagyon hülye magyarázatok, értelmetlen geopolitikai-, katonai stb. döntések látnak napvilágot.
  Ahogy a hitetlenség a rendszerben és hiteltelenség a politikusokban elér egy kritikus szintet a tömeg eszében, akkor biztosan jön a teljes összeszakadás.
  Ez már nagyon a végjáték, bár a színpad még áll.

 39. 40 – Száguldó Világfaló Pizza

  Persze, a sci-fit is fel lehet használni propagandára, nem vitatom.
  Én csak arra céloztam, hogy egy bizonyos jövőkép rögzítésére a fantasy műfaj nagyon elő van véve. Nagyon nyomva volt az elmúlt években, évtizedekben a sok Harry Potter, Gyűrűk Ura, Éhezők viadala, Vaják, miegymás. És igen, keveredések is vannak a műfajban, ahogy említetted.
  Régebben a sci-fi sokkal népszerűbb volt, egy bizonyos időtől viszont a fantasy még inkább az. Bocs, de a mai fiatalokat látva – ha olvasnak egyáltalán könyveket, mert ez sem olyan kézenfekvő dolog már, mint régebben – nagyságrendileg több fantasy fogyasztót látok, mint sci-fit olvasót.
  Nem vitatom, hogy mindkét műfajban vannak értékes művek és szenny kategória is. Csak a trendre szerettem volna rámutatni, ami szerintem nem véletlenszerű.

  Egy megjegyzés a Dűnéhez: nagyon érdekes, ahogy ez a mű elő lett véve és népszerűsítve lett a szovjetek afganisztáni háborúja után. Én magam a Dűnét legelőször egy – mai szemmel legalábbis – primitív számítógépes játék formájában láttam.
  Nagyon sok minden ül, pedig A Dűne korábban íródott, mint 1979:
  Az Atreides-ház bolygója, nem is tudom hirtelen, hogy mi a neve, de tengerekkel, óceánokkal borított – az atlantisták világa
  A Harkonnen-ház, a gonoszok, vezetőjük Vladimir Harkonnen – a szovjetek
  Az Arrakis bolygó, a Dűne – Afganisztán, sivatagos, sziklás vidék
  A fremenek – az afgán harcosok, akik élére Paul Atreides áll – a mudzsahedinek
  A „fűszer“ – az ópium

  Nem érdekes ez?

 40. 41 – Balázs

  “Másrészről hubab jól rávilágított egy ellentmondásra. Ha ez az elit sokat tud, akkor a folyamatok lezongorázásakor nagyot hibáztak. Szerintem ekkorát nem hibáznának, hogy a saját életterüket is hagyják tönkrecseszni.”

  Erős ellenfeleik vannak.
  A csúcselit az USA-t eszközként használta, használja céljai elérésében. Előtte a Brit Birodalmat, előtte nagyon sok mindenki mást.
  Az amerikai elit egy része a hosszú évtizedek alatt elhitte, megszokta, hogy ő a csúcselit, sokáig meneteltek velük együtt egy irányba, nem volt nehéz ebbe a téveszmébe esniük. S amikor a Szovjetunió összeomlott és ezek kezdték felfogni, hogy a túlfogyasztó Nyugat, élén az Egyesült Államokkal a következő a sorban, mert a piramis csúcsán lévők leveszik róluk a kezüket, elkezdtek keményen ellenállni. Ugyanis semmi szükség olyan embertömegre, ami a Föld összlakosságának az 5-10 %-át adja, az energiafogyasztása meg 40-50 %. Ez tarthatatlan állapot, csak addig voltak jók jóléti kirakatnak, amíg legyőzték a szovjeteket, akik alternatívát mutattak be, legalábbis a fejlődésük egy bizonyos pontjáig. A Szovjetunióban kisiklottak a folyamatok a 20. század első felében, szinte semmi sem alakult úgy, ahogy az el volt tervezve. Viszont a szovjet összeomlás pillanatban megpecsételődött az USA további sorsa is.
  Tehát vannak az igazi globalisták és a globális politikát folytató amerikai elit, a Pax Americana képviselői. És ezek keményen harcolnak. Természetesen, az első csoportban vannak bőven amerikaiak is, de ők magasról tesznek róla, hogy hol születtek és mi lesz Amerika sorsa. Ilyenek vannak Kínában, Oroszországban, minden jelentősebb, néha jelentéktelenebb országban is.
  Viszont a csúcsragadozók nagyon kevesen vannak, az úgynevezett globalisták is már csak a második szint alattuk. A “bábmozgatók” története, vérvonala ősi, ugyanúgy, ahogy a tudományuk.

  Hibázásukat az ellenfél ereje, de legfőképpen az okozza, amit már kifejtettem: az idő ellenük dolgozik és kevés az olyan emberük, akik tényleg érdemben használhatóak. Kezd kicsúszni a kezükből az irányítás. A Pax Americana emberei sokan vannak, igaz, legtöbbjük hülye, mint a segg, kevés a kivétel. Viszont nagyon operatívak, mert sokan vannak. Sáskák. Vérszívók. Ha atomháború lesz, nagy eséllyel miattuk történik majd.

  A globalisták nem akarnak nukleáris pusztítást. Nem az embereket sajnálják, hanem magát a bolygót, azt viszont nagyon.

  Itt jönnek képbe azok, akik értik ezeket a folyamatokat és reményt jelentenek az emberiség jövője szempontjából.
  Mondom, a játszma nagyon magas szinten folyik, több szereplős a harc, bizonytalan a végkimenetel.
  De a világ sok részén már milliók tudják és értik a nagy összefüggéseket; a csúcselit legnagyobb fegyvere az volt, hogy titokban tudtak működni, az emberek szinte 100 %-a nem tudta beazonosítani az igazi hatalom birtokosait. Zsidókról, Rotschildokról, Rockefellerekről hadoválnak még most is sokan. Ők csak eszközök, ugyanúgy, ahol a régmúlt nagy birodalmai voltak. Az igazi hatalom koncentrált, a belső köre meglepően szűk. A tudásuk nagy. Csakhogy az idő nagyobb úr, mint ők maguk.

  Az emberiségnek az az egy reménye maradt, ha a nevető harmadik győz. Ebben a pillanatban az idő nekik dolgozik, igazából ez adja a fő reménységet.

 41. 35: Technomuzsikus:
  Elvi akadály nincs előtted, dolgoznak bőven 70 feletti tanárok is, nem is kis számban az oktatásban. Nélkülük már rég összeomlott volna a rendszer, ezért is kedveznek nekik minden téren (nincs TB járulék, nyugdíjárulék, nyugdíj mellett a legmagasabb óradíjakkal, tiszta, kizárólag szja levont jövedelem-kiegészítés).
  Gyakorlatilag viszont nem annyira kedvelik őket, mert nem vállalhatnak teljes állást, legtöbbször csak óraadók. Ez ugye egy-két esetben nem lenne probléma, de amikor 18 főből 8 nyugdíjas, akkor ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem vesznek részt semmilyen iskolai egyéb feladat végrehajtásában, nem vállalnak túlórát, nincsenek ott az egyéb kötelező programokon, s ez mind ingyen munkaként a többiekre hárul. Ráadásul sokszor kiesnek, akkor őket is helyettesíteni kell, szintén ingyenes munkában, nem beszélve a diákok így kieső tanóráiról. Gondolhatod, a többiek hogyan szeretik őket ilyenkor… 🙂
  Alapvetően az ilyen szervezési keretek miatt kerül sok iskola működtetése a tönk szélére.

  Leírásod alapján Te pont a nyugdíj előtt pár évvel térnél vissza a pályára, s kinevezéssel, részmunkaidős állást vállalnál. A fenti megjegyzések erre nem vonatkoznak, ill. így a hátralévő pár évedre ebben a tekintetben a fütyi másik felén leszel még. Ezért elárulom azt is, hogy nekem például nem a diákokkal van a legtöbb problémám. Mondjuk arra ne számíts, hogy a gyerekek különösebben motiváltak lesznek, mert manapság egy robbanás is kevés ahhoz, hogy felkeltsd az érdeklődést. Arra ellenben készülnöd kell, hogy bármi olyat mondasz, vagy teszel, ami a helyben évtizedek alatt kialakult kontraszelektált társaságnak nem tetszik, azt azonnal leverik rajtad. Nem a gyerekek változtak nagyot, hanem a szülői hozzáállás és a sok iskolában kialakított besúgóhálózat által vérig mérgezett, kollegalitást nélkülöző, politikai kézi vezérléstől és bosszúvágytól túlfűtött viszonyok.

  Szürke egérként bárki szerencsét próbálhat! Ha viszont csodabogár vagy, ill. lennél, eszedbe ne jusson visszatérni, mert még rámegy az egészséged, pont a megérdemelt nyugdíjas évtizedeid előtt! Sajnos több olyan kollégát is ismertem, aki a “katedráról a koporsóba” program áldozata lett (igaz ők idősebbek voltak nálad, de szó szerint ráment az életük a visszatérésre)…
  Egy próbát megér, hátha bejön, de a jelenlegi munkahelyeden semmiképpen ne mondj fel!!!

  Ui.: Én a hátralévő éveimet szívesen eltölteném egy távközlési cégnél, távmunkában, akár alacsonyabb fizetésért is.
  Mit csinálsz ott konkrétan? Ha lenne lehetőségem, azonnal váltanék… Cseréljünk! 🙂

 42. 44. Szia Csongor!
  Köszönöm, hogy válaszoltál. Bevallom a pedagóguspálya iránti nosztalgiámba belekavart, egy-két kör sörunicum is. Van a családban több pedagógus is. Ők is szokták mondani ilyenkor ….. hülyevagytenemkicsit. Jelentem kialudtam a dolgot! Jó volt ugyan “tanárni”, de lehet, hogy inkább fialnak lenni volt jó. Egyszer átképeztem harminc falusi varrónőt, egy hét alatt vizsgázott okleveles elektroműszerésszé. Ezt biztos el fogom párszor mesélni minden unokámnak. Most viszont, hogy kipihentem magam, maradok inkább jólfizetett lelkibeteg naplopó. 🙂

 43. 43: Kérlek mondj pár nevet, kik a csúcs elit teteje, ha nem a Rotschild család és hasonlók.

  A SZU megszűnése után Nyugat-Európa züllesztése (pl. migrációval, most meg a magas energiaárakkal) hasonló folyamat, amit az USA kapcsán írsz. Már nem kell a tömegeket magas éleszínvonalon tartani nyugaton, nincs “vonzó” alternatíva a néptömegeknek (szocializmus, mindenki egyenlő), nincs már veszélyben a gazdagok magántulajdona.
  Legalább is én így látom, ez van a látható folyamatok mögött nyugaton.

  Ajánlok neked egy könyvet: Ganser D. – NATO’s Secret Armies
  Nem könnyű olvasmány, de sok mindent meg fogsz érteni belőle, mi zajlott nyugaton az itteni szocializmus alatt.

 44. 45 – Technomuzsik:
  Köszi a bók. Tehát, ahhoz, hogy itt megszólalj, tök részegnek kell lened. 😀

 45. 46 – Ganser

  A pénzügyek/gazdaság felett mindig van ideológia illetve hatalom-irányítási módszertan, ismeretek; az igazi hatalom nem alapulhat csak a pénzre vagy a pénz semmiből való előállításának a folyamatára. Tehát világos, hogy van néhány közismert család, akik például a FED-et is megalapították, régebben hasonlóak voltak a Fuggerek. Ők nagyon nagy hatalmú figurák, családok, de nem a piramis legteteje. Ott olyanok vannak, akik első ránézésre messze nem olyan hatalmasok, mint mondjuk a Rockefellerek, Rothschildok, J.P. Morganek, de ne tévesszen meg ez az első benyomás!
  Teljes névsor nincs. De mondok, mondjuk, két nevet, akik a pénzügyi vonal felett állnak: 1. Henri Albert Gabriel Felix Marie Guillaume, 2. Bernard-Henri Lévy
  Direkt választottam két teljesen más kategóriájú, státusú embert, viszont mindketten nagyon fajsúlyosak.

  A globális Nyugat helyzete és útja ugyanaz a túlfogyasztás miatt; viszont az USA nagyobb ellenállást tud tanúsítani, ezt napi szinten tapasztaljuk is. Nyugat-Európa viszont gyenge, csak igazodik és elszenvedője, nem pedig irányítója semmilyen létfontosságú geostratégiai vagy globális folyamatnak. Európát elárulták, lakói fogják ennek a levét meginni.

  Köszi az ajánlást! A könyvtáramban van Daniele Ganser könyv (Imperium USA), amit ajánlottál az nincs meg, nem olvastam.

 46. 47 Tibor bá’

  Mint hozzászólásomból látható volt, a “fogalmazásgátlós” szintet nem értem el. Nem voltam részeg, csak kevésbé feszült mint egyébként. Amit írtam az volna talán a jobb út, de az küzdelmes és nehéz. Önző, józan emberként nem megyek háborúba, ha harc nélkül is megúszhatom. Teljesen józanul is szoktam írni, csak magasabb az ingerküszöböm az átlagnál. Ha valakit a véleménye miatt reménytelennek vélek, akkor elengedem. Láthattál már pár ilyet. Nem állt szándékomban megbántani a blogodat elnézést kérő írásommal.

 47. 47, 49:
  Pedig a valóságot jól mutatná, hogy tanárnak állni ma, csak lerészegedve lehetséges… 🙂

 48. Re:50
  Vagy küldetés tudata van, mert akad azért ilyen is.

 49. 50: Nem feltétlen. Két olyan megoldást láttam eddig, ami működik (nem hal éhen az illető).

  1. Mérnök (orvos vagy menő vállakozó) + tanár házaspár, több ilyet ismerek, kiválóan működnek a gyakorlatban.
  2. Tanár, de kiemelkedő szaktanári tudással (akár PhD) + különórák és/vagy csoportos felkészítések vállalása középiskolai vagy egyetemi felvételikre iskolai óraadás mellett vagy akár helyett. Ez utóbbiakra is ismerek kiemelkedő tudású tanárokat, ez is működik.

 50. 51, 52:
  Persze, olyan 5-10%-ban, ill. elit, tiszta munkahelyeken.
  Zsugabubus, apuci mellett félállásban, unalmában dolgozó tanerő nem fogja a gyerekedet semmire sem megtanítani, mert neki csak pletykaforrás az iskola.
  Az iskolák 80%-ban megkeseredett, megalázott, kisemmizett, testileg és lelkileg is problémákkal küzdő 50 év felettiekkel vannak tele. 10% nyugdíj mellett dolgozni kényszerülő, és 10% nyugdíj, vagy apu mellett unatkozó, részmunkaidős.
  Ébredjetek már fel!
  Attól, hogy az elit gimiben te nem ezt látod, még ez a magyar valóság. És most már garantálható, hogy mivel nincs kiútkeresés, kiút sem lesz belőle…
  A társadalmi hozzáállás -ahogy a ti megmagyarázó szövegetekből is látszik- gyalázatos, sokszor elmondtam már, meg is lesz az eredménye! Megkeresed inkább önigazolásra az 1%-ot, mintsem beismerd, mekkora kátyúban ülünk, no komment.

  Rendszerszemlélet. Egy – egy ember kiemelkedő tudása elvész, ha a rendszer, amiben dolgozni kényszerül elolvasztja az igyekezetét, elveszi a kedvét!
  Mint mondtam már többször, természetesen a magánoktatás működni fog, ahogyan a magánegészségügy is. S tudom, téged az nem érdekel, hogy ahhoz mindenki nem férhet majd hozzá…

  Ui.: Ne személyesnek vegyétek, de így talán többen magukra ismernek, s elgondolkodnak.

 51. “Az Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból származó élelmiszereket és műtrágyákat be kell engedni a világpiacokra, ha a világ közössége véget akar vetni a kibontakozó élelmiszerválságnak!”
  Ezt az euronews szerint Antonio Guterres ENSZ-főtitkár jelentette ki a globális élelmezésbiztonságról szóló miniszteri értekezleten.
  „Tisztázzuk, nincs hatékonyabb megoldás az élelmiszerválságra az ukrán élelmiszertermelés, valamint az Oroszország és Fehéroroszország által előállított élelmiszerek és műtrágyák világpiaci visszaintegrálása nélkül” – mondta.
  „Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország úttörő szerepet tölt be a műtrágyák és élelmiszerek gyártásában, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni” – zárta gondolatait!

  / https://www.euronews.com/2022/05/19/russia-says-easing-ukraine-black-sea-ports-blockade-dependent-on-sanctions-review/

 52. Re53: “A társadalmi hozzáállás -ahogy a ti megmagyarázó szövegetekből is látszik- gyalázatos” – mivel tisztában vagyok vele, hogy nem várható jelentős bérrendezés az oktatásban, én erre a környezetre írtam olyan példákat, amiket eredményesen láttam működni az alacsony bérezés ellenére. (A mérnök+tanár párok esetben is hivatástudattal oktatnak, akiket ismerek, nem alibi munkának tekintik, sőt!)

  Természetesen a bérrendezés lenne a megoldás, ez világos (már 30 éve is világos volt számomra, ahogy azt akkor fiatalként egy tanár ismerősömnek el is mondtam).
  Amúgy szerintem egy drasztikus lépéssel elérhető a béremelés: augusztus 1-jén minden pedagógus felmond egyszerre, egyúttal jelezve, hogy 2x bérért maradna.
  Ez esetben szerintem lenne béremelés, azt nem kockáztatná a kormány, hogy elsöpörje a népharag. De ehhez kell a 100%-os összefogás részetekről. (Írom ezt a jelenlegi kormány szavazójaként, mivel az oktatás szerepét fontosnak tartom és a béremelést szükségesnek gondolom a minőségi oktatáshoz.)

  Egyébként szerintem szándékosan csökkentik világszerte az átlag állampolgár számára elérhető oktatás színvonalát:
  – nincs szükség képzett tömegekre (még a végén megértenék a világ működését, valamint sok, maximum középszintig képzett munkaerőre van szükség)
  – minél kevesebb képzett ember, annál kisebb veszély a jelenlegi elit leváltására

 53. 48, Zsolt: Az alapján, amit írsz, akkor szint feletti lehet még: Lichtenstein, Andorra, Monaco, San Marino tulajdonosai (“uralkodói”) is? Esetleg Vatikán vezetői?

 54. 56 – Ganser

  Nem, dehogy. Nem minden európai miniállam családfője (vagy akár családtagja) tartozik az ilyen magas körbe, szinte mindegyikük kirakatfigura. Maga a nemesi származás sem mérvadó, de ilyen is van, mondjuk Olaszországban, példának okáért. Mindig is nagy befolyásuk volt Itáliában és annak előd város- és államalakulataiban. Sőt, előtte máshol már szintúgy, nem a mai Olaszország területén “másztak le a fáról”.

  A Vatikán szerepét alábecsülni és túlbecsülni sem kell. Voltak időszakok, amikor a befolyásuk a történésekre egy-egy földrajzi területen nagy volt, formálisan akár mérvadó is, máskor meg jóval kevésbé.
  Voltak erős pápák is, voltak erős rendek is (sőt, van olyan is, ami mai is erős befolyással bír), de sokszor a vatikáni hatalom igazi birtokosát a Vatikáni Könyvtár főkönyvtárosi névjegyzékében lehet megtalálni, ez is csak egy példa.

 55. Háborús veszélyhelyzet!

  Extraadók mindenféle szektoroknak (amiket persze ti fogtok megfizetni a növekvő banki, telefon, internet, biztosítási díjak és dráguló élelmiszereken stb. keresztül).

  Nagy lehet a baj!

 56. 58 – Gyarmathy:
  Ez a nép mindent megérdemel. A világtörténelemben még ilyen nem volt, hogy egy kormány NÉGYSZER kap kétharmadot. Ennél hülyébb nép nincs a világon.

 57. 59: Nincs 2 hete, hogy nagyokat örvendeztél a Fidesz-győzelemnek. 😀

 58. 60 – Camelia:
  Igen, mert ha MZP nyer, akkor már toboroznának önkénteseket Ukrajnának. Ez a vonat elment, de itt maradt a hatalmas túlköltekezés, amit majd ki kell magunkból izzadni.

 59. Akkor mégsem olyan csúnya dolog a GMO, ha üres a kamra? Csak át kell nevezni precíziós technológiára.
  “A brit törvényhozók hamarosan enyhíthetik a géntechnológiával módosított élelmiszerekre vonatkozó korlátozásokon, és az új jogszabályok több génszerkesztést engedélyeznek bizonyos termények esetében, miközben ragaszkodnak ahhoz, hogy ezek nem minősülnek „géntechnológiával módosított szervezeteknek” (GMO), amelyekre szigorú szabályozás vonatkozik.
  „Ezek a precíziós technológiák lehetővé teszik számunkra, hogy felgyorsítsuk a betegségekkel szemben természetes ellenálló képességgel rendelkező növények nemesítését és a talaj tápanyagainak jobb felhasználását, így kevesebb növényvédőszerrel és műtrágyával magasabb hozamot érhetünk el” – mondta George Eustice környezetvédelmi miniszter közleményében, hozzátéve, hogy „ Az EU-n kívül szabadon követhetjük a tudományt.”
  Az új törvényjavaslat jobban illeszkedik az amerikai állásponthoz, mivel a génszerkesztést alapvetően különbözik a génmódosítástól, amely magában foglalja az egyik fajból a másikba bevitt DNS-t….
  Jelenlegi formájában az intézkedés csak Angliára vonatkozik, ami vitákat okozhat Skóciával és Walessel, mivel mindkét régió fenntartja az EU szabályozást a GMO-k és a genetikailag módosított élelmiszerek előállítására és értékesítésére vonatkozóan.
  ..az állatállományra is tartalmaz rendelkezéseket, mivel a génszerkesztés segítségével betegségekre ellenállóbb állatokat lehet tenyészteni.”
  #https://www.rt.com/news/556107-uk-genetic-editing-food/

 60. 58.Gyarmathy

  “Nagy lehet a baj!” Sőt még ennél is rosszabb lehet a baj..nincs pénz a kasszába államcsöd közeli a helyzet ez nem más amit csinál a Kárpátok géniusza mint kétségbeesett kapkodás..sehol máshol nincs ilyen vészhelyzett kihirdetve mint nálunk és ez nem az ukrán háboru miatt van..

 61. 60: kit érdekelnek az önkéntesek??? Az volt a lényeg, hogy a NATO nem akar háborúzni. Ergo mi sem háborúztunk volna. Az, hogy itt csak lopás van, és semmiyen normális kormányzás, az nem gond?? :-O

 62. 64 – Camelia:
  Persze, hogy gond. De lehetne rosszabb, ha beállunk ukrán seggnyalásra.
  Nem szeretném, ha félre értenéd (erre hajlamos vagy). Nem vagyok Orbán hívő, de ez az ellenzék egy nagy nulla. Amíg van ukrán háború, addig a Fidesz jobb.

 63. 64. Camelia:
  Nem lehet tudni a NATO mit akar, lehet nem akar háborúzni csak háborúztatni másokat. De attól függetlenül, mikor valaki azt mondja, hogy feltétel nélkül mindenben NATO nak s EU nak fog engedelmeskedni az azonnal a vészjelzőt beindítja, legyen bármelyik párt akkor már nem az a kérdés merül fel hogy ki lop s ki nem lop, hanem ki fog nagyobb eséllyel rabszolgát csinálni belőlünk. Legjobb nem szavazni, nem támogatni a rendszert, mert mind a két oldal aljas.

 64. 65. Tibor bá,

  Csak bedőltél az orbán féle hazugságoknak. Ennyi történt.
  Orbán úgyis azt csinálja, amit a NATO mond, MZP sem csinált volna másként.

  Nem jön a helyreállítási alap visszatartott pénzei, ami kb. 2 500 milliárd veszteség, mert az ország orbánra szavazott.
  Ez nagyon fáj már most és mennyire fog fájni.

  Orbán a jogállamtól az elmúlt két napban még messzebbre sodródott. A magyar viszonyok egyre feudálisabbak és kiszámíthatatlanabbak, gyengül a forint, ami a különadók mellett tovább növeli az árakat.

  Honvédelmi alap, ez meg micsoda?

  Emlékezzünk csak, hogy a járványügyi alap mire lett használva.

  Rezsialap? A kisemberek tömegei a magas(banki, telefon, élelmiszer stb) árakon keresztül tovább támogatják a gazdag réteg palotáinak, luxusgarázsainak, medencéinek, szaunáinak stb. olcsó fűtését, hűtését, világítását.

  Rettegjetek csak tovább MZP-től és fizessétek ‘megmentőitek’ irgalmatlan luxusát.

 65. 67: Ráadásul elkezdték nyomni ezerrel a Huxit-kampányt minden fórumon, épp a szondáztatás folyik Volner vezetésével. Rohadt nagy gáz lesz itt hamarosan, de a félrevezetett tömegek még mindig MZP-től rettegnek. :-O Az ember esze megáll. Nem kell minket a balsorsnak tépni, elintézzük magunknak a szellemi és mentális zsákutcát, mindig is önpusztító nemzet voltunk.

 66. Ez egy rendkívül jó, informatív összefoglaló, ami tegnap jelent meg The Saker oldalán.
  Felhívnám arra a figyelmet, hogy az összes hivatkozása a nyugati szajha médiából van, hogy ne érhesse az a vád, hogy “konspiratív oldalak” adataival, információival dolgozik
  (“this article uses references to corporate Western media outlets and organisations”).

  http://thesaker.is/grains-of-deceit/

 67. Egy kis adalék az eddigiekhez:
  Nem bírom amit Orbán művel, de kivételesen egyetértettem azzal is, hogy Magyarország ne csatlakozzon az orosz olaj bojkottjához, amennyiben valóban képtelenek lennénk a kért határidőn belül helyettesíteni, és ezzel beomlana a gazdaság.
  De kiderült, hogy ez jól bekajáltam, most olvastam egy cikket, amely szerint a kormány szemérmetlenül hazudik a témában, semmi nem igaz a felhozott érvekből, minden megoldható lenne az alternatív ellátásra, ha akarnák.
  Talán egyedüli érv, ami reális lehet, az az, hogy az drágítaná az olajellátásunkat, nem lenne a MOL-nak extra profitja, ami persze segíti a kormányt az ismert kompenzáló intézkedései fenntartásában.
  Ez mindjárt más megvilágításba helyezi az embargó ügyet, nagyobb a gyanú, hogy Orbán egyszerűen kerüli a konfliktust a medvével, fél, hogy az olajembargót provokációnak éreznék, és veszélybe kerülhetnek az egyéb üzleti megállapodások az oroszokkal, esetleg Paks…
  Mindez persze csak akkor igaz, ha reális a szakértő véleménye, és nem csupán a horvátok bosszújáról van szó, akik régóta orrolnak a MOL-ra, miután a főnöke ellen ítélet született náluk, amit nem tudnak érvényesíteni…
  https://liner.hu/magyarorszag-orosz-olaj-levalas/

 68. 70, hubab:

  Nem a magyar kormányzati lóti-futik állítják, hogy a százhalombattai finomító nem tud átállni az alacsony kéntartalmú Brent olajra … így tanítják a hazai műszaki felsőoktatásban.

  Ez most nem az a helyzet, hogy Soros György “intézi” a migrációt Európába, mint ahogy mutatták pár éve az ISAURA-tv-ben…

  Itt is elkezdődött a téves információ áradat…

 69. Re:70
  Nem értek egyet azzal amit írsz, mert a felkent “szakértők” nem olajipari mérnökök, pláne nem olajfinomítói rendszermérnökök/kémikusok, akik már azon dödögnek, ha az összetétel bármiben is változik, márpedig változik valamennyire, mert nem konstans az import olaj minősége sem.
  Valamennyire rugalmas a finomító nyersanyag tekintetében, de nem lehet egyik napról a másikra más olajfajtára átállítani egy finomítót, ez olyan triviális tény, mint az 1×1. Aki azt állítja, hogy lehet, és bármit is bele lehet önteni egy ilyen üzembe, az vagy kókler, vagy hazudik.
  A battai finomító főleg orosz olajra van átállítva, elég magas kén tartalommal, és külön krakkoló reaktor van az üzemben, hogy jobb legyen a gázolaj finomítói arány, különben a “szemétben” landolna az alapanyag. Egy mai modern finomító nem egy szimpla szeparált desztilláló berendezés, hanem a szénhidrogén láncokat tördelni, de akár építeni is kell, hogy a kívánt terméket és hozamot elérjék. Erre külön katalizátorok és technológiai folyamatok vannak, ami nem tud univerzális lenni.
  Ebből is fakad az a probléma, hogy baromira nem mindegy mivel etetjük a finomítót, amit persze át lehet alakítani, de több év, és jó sok pénz kell hozzá.
  Persze ha csak az a cél, hogy “legyen valami”, és tök mindegy mi a kihozatal, akkor bármit is beleönthetünk egy finomítóba, de egy akkora üzemnél ez évi több 100 millió USD pénzkidobást jelent, nem is csinálja senki, már ha nem valami semmirekellő vezetősége van a finomítónak.
  Szóval valid a MOL dödögése, hogy azonnal nem tudnak átállni, az persze megint más kérdés, hogy vastagon világpiaci brent olajár alatt veszik az orosz olajat, és szépen keresnek vele, még hatósági hókusz-pókusz árképzés közepette is.

  (Cikk is azt írja, hogy pénz és idő kell az átálláshoz, de pl nem említi meg azt, hogy szabad tanker kapacitás is kell, ami vagy lesz vagy nem, főleg úgy, hogy más is le akar válni az orosz olajról. Persze nyilván húsba vágó másnak a saját hülyesége, és próbálja a környezetét is behúzni a ganéba, de had ne ugorjunk már a kútba, mert azt mondták…)
  Ha lokálisan olcsóbb nálunk az energia, akkor versenyelőnyünk származna belőle, és ezt nehogymár a bugris magyaroknak legyen…

 70. Nekem ez az LNG behozatal a gyanús.Nézzük az egész folyamatot: (nem értek hozzá de csak gondolatban:D ) Főleg repesztéses eljárással kibányásszák a gázt amerikában.Itt eleve a kutak hozama 1-3 év alatt kiapad. Újabb területekre kell menni. Vannak e újabb területek amerikában ??? Azért egy európai piacot ellátni gázzal ahhoz szerintem nagyon sok területet fel kell túrni.Amúgy sok amcsi panaszkodik hogy elszennyeződött a víz, levegő a környéken,daganatos betegségek, stb….Ugye itt azt akarják hogy több 10 millió embert és a hozzá tartozó ipart ellássák LNG-vel európában.Namost hogy folyamatosan tudják szállítani az LNG-t európának mennyi ilyen amerikai földet kell feltúrni?És utánna újabbakat? stb….Már nem azt rebesgették régebben is hogy ezek a palgáz kutak csődbe mehetnek? Továbbmegyek csak képzeletben mennyi ilyen kis kút kell hogy megtöltsön egy LNG hajót? Ezeket hogy töltik meg? Mondjuk kibányásszák colorádóban a földgázt egy kis 24 tonnás kamionba azt elszállítják több száz kilométert egy kikötőig , ott átfejtik a nagy LNG hajóba, lefegyasztják…Hány ezerzer , tízezerszer kell forulni a kamionnak mire megtölti a tankert???
  Mire átér egy hajó európába elhasznál millió liter olajat és utána átfejtik a gázt az meddig elég mondjuk a német gazdaságnak pl. elméletben ki kellene számolni hogy az össz német gázfogyasztást meddig fedezné?Nem tudom lehet 1 LNG hajó kb. 3 óra hosszáig leég lenne a német gazdaságnak?? Ráadásul lehet amerika behúzza csőbe az EU-t , mert kérdés hogy ha kiépül és elindul az LNG szállítás (2024??) akkor EZ MENNYIRE LESZ HOSSZÚTÁVÚ? Több évtizedig át lehet rángatni a gázt egy másik kontinensről? Na és mi van ha ez a trükk? 1-2 évig szállít utánna meg mondjuk becsődölnek/becsődöltetik ezek az bányász cégeket az USA-ban és Európa gáz nélkül marad?? Nem hiszem hogy több évtizedes dolog lesz ez.De az oroszoktól az EU már soha nem vesz gázt.Ráadásul amerikának a belső piacra is kell a gáz, nem hinném hogy hosszútávon el tudja látni gázzal a saját piacát EU-t. Közben meg az olajat amerika is veszi. Tiszta vicc.
  Valaki vágja ezt a témát a részleteiben?

 71. Re:73
  Amerikai szabad LNG kapacitás egy lufi(szerintem), ami nagyon gyorsan ki tud durranni, ha megterhelnék fogyasztói oldalon. Az LNG futtatása inkább azt jelenti, hogy az amerikai drága LNG-t így el lehet adni a piacon, mert van olyan hülye, aki megveszi ennyiért is. Azon meg sem lepődnék, ha “véletlenül” 51% amerikai, és 49% orosz LNG lenne valójában a forrás, angolok is 51% valahonnan, és 49% orosz olajat kevernek be, és egyből elmondható, hogy ők bizony orosz olajat nem használnak…
  (Klasszik angszoc csűrcsavarás a proliknak, vagyis nekünk.)

 72. 74 – dajtás

  A szíriai háború egy jó ideje alatt, a háború első szakaszában, az ISIS által megszállt területről Törökországon keresztül érkezett nagy mennyiségben a lopott kőolaj (főleg) Európába. Amerikai palaolajként lepapírozva. Miután a buliba beleköptek az oroszok, a palaolaj hirtelen nem tudott átúszni az Atlanti-óceánon.

  Szinte biztos vagyok benne, hogy a LNG csak egy töredék lenne a jövőben, mondjuk, katari vagy iráni. A nagyobb része ugyanúgy orosz lenne, az orosz LNG-terminálokon keresztül lenne elküldve Európába, csak valaki más fog rajta jó nagyot kaszálni. A többi csak papírmunka. Európa polgárai meg szívnak, de kegyetlenül!

  “Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world.”
  Henry Kissinger

 73. Gyerekek,
  nyugodjatok meg, ez csak a pénzről szól!
  Csak a pénzről… nincs semmi más ok vagy indok.
  Az más kérdés, hogy ebből a pénzből mi/ti semmit sem fogunk/fogtok látni! 🙂

 74. 72 dajtás
  Nem állítom, hogy igaz ez a hír, csak azt próbáltam bemutatni, hogy sokszor mennyire elbizonytalaníthatják az embert az ellentmondásos hírek.
  A cikk szerint már ott van csúsztatás, hogy a magyar olajigényeket csak orosz olajból fedezik, szerinte most is 40 százalékot egyéb forrásból biztosítanak, méghozzá szerződéses alapon, tehát ma is van feldolgozó kapacitás nem orosz olajra is, ezt kellene felturbózni.
  Én ez sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, ehhez mélyebb ismeretek kellenének a mai magyar kőolajiparról.
  Az számomra is nyilvánvaló, hogy különböző olajokhoz más technológia és technika kell.
  A lényeg az, hogy a kormány nem az objektív tájékoztatásra törekszik, hanem a saját politikai döntéseit, igyekszik műszaki érvekkel alátámasztani, amelyek sokszor manipuláltak, részigazságok…

 75. Nem lehet átállítani a jelenlegi finomítói infrastruktúrát. Régi, de stabil orosz rendszer zakatol Sz.battán, ami csak a gyártója olaját kajálja, erre lett kifejlesztve. Aki mást mond, hazudik. Ha a nagy medve teljesen elzárja a csapot, nagy baj lesz. El kellene engedni a mocskos, kizsákmányoló Eu-t, mielőtt a szakadékba ránt bennünket is.

 76. 79:
  Mindig is tudtuk, hogy nem vagy beszámítható… 🙂
  Akkor neked Hernádi a jótündér! Tényleg, visszakaptad már tőle a tejfogacskáidat?

  78: Tiborbá:
  Bizony, s nézzünk csak rá az alábbi ábrasorokra, pontosan kiknek is hoz ez valós extraprofitot… /ha már ismét a gonosz EU multikról van szó abban a bizonyos köztudatban./
  https://molgroup.info/hu/a-mol-csoportrol/attekintes

 77. 75.

  “a háború első szakaszában, az ISIS által megszállt területről Törökországon keresztül érkezett nagy mennyiségben a lopott kőolaj (főleg) Európába.”

  Nagy mennyiségben? És mégis mivel érkezett? Tartálykocsikkal vagy mivel?

  79.
  Csúnyán bekajáltad a szijjártópetya-hernádi féle koszos, olcsó hazugságokat.
  Csak akarni kell és bármikor kikeverhető az az olaj, amit a szászhalombattai finomító fel tud dolgozni.
  Én nem hernádinak, hanem a szakértőknek, pl. Holoda Attila energetikai szakértőnek hiszek, aki azt állítja, hogy az orosz olaj viszonylag hamar helyettesíthető, csak akarni kell.
  Tibor bá-nak, Csongornak és Hubab-nak van itt igaza. Ez a történet a mol és holdudvarának a gigaprofitjáról szól, a pénzről és semmi másról. Esetleg még egy kis oroszok felé gyakorolt jópofizásról.

 78. Most hallgattam bele a kormányinfó felvételébe. Csak a magyar rendszámosoknak jár az olcsó magyar üzemanyag?
  Egy határok nélküli európai únióban nem lesz ebből baj? Hogy lesz ez megolva techikailag, adóügyileg, emberileg?
  Majd a benzinkutas megnézi, hogy ki, milyen rendszámú járműbe tankolt?

  Egyre mélyebbre és veszélyesebb területre süllyednek a maguk kreálta mérgező mocsárba.

 79. 81 – Gyarmathy

  Elképesztő, hogy erről nem hallottál!
  Rendkívül nagy számú tartálykocsi mozgott akkortájt a térségben és nagyban lopták az olajat az ISIS által ellenőrzött kelet-szíriai és iraki helyekről.
  Konkrétan Ceyhanban töltögették a tankereket a tartálykocsikkal és irány Európa! Te is nagy eséllyel használtál ilyen olajból készült üzemanyagot Nagy-Britanniában és ezzel is áttételesen támogattad a terrorizmust! 🙂
  Mert ezt az USA, állítólat, nem tudta megakadályozni! Sem pénzügyileg, sem katonailag, ugyebár?! Miért is nem? A Mórickás viccek is komolyabbak.

  Az internet tele van az erről szóló hírekkel, akár felvételekkel is.

  https://maszol.ro/kulfold/57853-igy-semmisiti-meg-az-orosz-legier-az-iszlam-allam-k-olajat

  Ha nem tetszik az orosz forrásra való hivatkozás, nyugodtan keress magadnak mást, mondom, sok hír szólt akkor az egész ügyről, de látom, hogy a BBC (Bullshit Broadcasting Company) és társai nem álltak a helyzet magaslatán, nem meg lep egy kicsit sem…

 80. Re:77
  Finomítót ne úgy képzeld el, hogy van erre meg arra is lepárló. Jelenleg is úgy dolgoznak, hogy kettő kőolaj fajtát keverik össze, hogy kiadjon egy koktélt, hogy fel tudják dolgozni, de a keverési arányon korlátlanul nem tudnak változtatni a fenti okok miatt.
  Az hogy mennyi idő átállni pedig csak az tudja, aki üzemelteti a finomítót.
  Szakértők amúgy elmehetnek a 3,14csába, egy csavarkulcsot nem fogtak sokszor a kezükbe az életük során, ezért a valóság és a szakértői átállási idő köszönő viszonyban sem lesz egymással.
  Ha Báttán egyedül csinálnák ezt, akkor valid lenne 1-2 év átállás, de hogy fél Európa ezt csinálja, már erősen kétlem. Speciális anyagok, és gépek kellenek hozzá, ami nem a klasszikus Praktiker barkács osztály kategória… Szóval azok a merész kijelentések hogy szűk 1 év, és kész a meló, azok kókler szakértők.
  Tippre min 1hónap, mire csak azt mérik föl, hogy mit kell cserélni, ezek után jön legalább a fél éves tervidőszak, és akkor széthajtják a tervezők belét is, már ha van szabad emberkapacitás (más finomító is úgy ezt csinálja), kiírják a tendert, ami hónapok megint, és eltelt majdnem 1 év, és még egy kapavágást sem csináltak. Alaktrész gyártása megint sok sok hónap, már ha nincs alapanyag hiány, plusz a beszerelés, ami szintén nem 1 hetes meló.
  Mihez tartás végett, egy szutyok horganyzott zárt szelvény nincs a vaskereskedőnél, és hol vagyunk a minősített spéci acéloktól, amit jellemzően külön gyártanak le neked.

  Szóval a fotelhuszár szakértők szavára óvatosan kell támaszkodni, mert gyakran köszönő viszonyban sincs a valósággal.
  (Műszaki ember vagy, tedd félre a politikai rizsát, és gondold végig mekkora, és milyen komplex meló lenne ez a feladat.)

 81. 84:
  A szándék hiánya a probléma…
  Nyilván nem lehet holnapra átkapcsolni egy karral, s nyilván sok pénzbe kerül, ezt senki sem kérdőjelezi meg. S gondolom azt sem, hogy az EU-ban egyedüliként orosz olajra támaszkodni anyagilag nagyon is nyereséges “lehetőség”.
  De mi lesz, ha az EU is azt mondja, hogy az így megszerzett extraprofitot kell az átállásra fordítanunk?! 🙂

 82. 80. “ Mindig is tudtuk, hogy nem vagy beszámítható… 🙂
  Akkor neked Hernádi a jótündér! “ Te aztán beszámítható vagy! “Aki tudja csinálja, aki nem tudja, az tanítja!” 🙂
  Egyébként ki az a Hernádi?
  81: Gyarmathy “ Csak akarni kell és bármikor kikeverhető az az olaj, amit a szászhalombattai finomító fel tud dolgozni.”
  Nem keverhető ki! A gépkezelők jobban tudják, mint az okoskodók, hazudozók.
  “ Csúnyán bekajáltad a szijjártópetya-hernádi féle koszos, olcsó hazugságokat.”
  Nem is hallottam, hogy mit hazudoznak. Logikai úton jutottam erre a következtetésre.
  Európa kivéreztetése folyik, a tudatlanok pedig asszisztálnak hozzá.

 83. 84 dajtás

  84 Dajtás
  Jó gondolat.Plusz szerintem is ez a helyzet az USA-ban a repesztéses gázbányászattal.Hogy ellássák európát mennyi millió millió gépészet kellene oda.Gyerekek egy fűtésszerelő felszerel 3-4 radiátort és a csövezést több nap alatt és el is ment a nap.
  Namost a palagáz bányászathoz is millió gépészet kell.Kik fogják ezeket összeszerelni , üzemeltetni stb….. Tudom magamról ha otthon belefogok valamibe egy nap úgy elszáll mint a szar és sokszor alig csinálok valamit, nemhogy egy ilyen repesztéses gábányászatnál., ott rengeteg meló van.Nem tudom elképzelni hogy az elkényelmesedett amerika majd beállít még vagy 100-200-500 ezer embert a gázbányászatba azért hogy a német bírjon fűteni 😀

  Amúgy meg orosz olaj, szaudi olaj.Helló helló hogy is állunk ezekkel.Tudom hogy mindenki olajpeak tagadó lett már de az tudni kell hogy az orosz és a szaudi olajkitermelés is túljutott a csúcsán.Nagy mezők már mind fel vannak tárva újak nincsenek.
  Egyszer jövőnk írta hogy a szaudi olajexpot 2026-ban 0 AZAZ 0 lesz!!!!!Mert ugye a belső fogyasztásuk rettentően nől az olajkutak hozama pedig csökken így amikor a kettő görbe metszi egymást akkor nem tudnak majd exportálni.Nem tudom igaz e de gondolom jövönk sem viccből írta ezt.Mximum pár évet tévedett.
  Az orosz olajkitermelés is jelentősen hanyatlóban van , ne higgyétek már azt hogy giga mezők vanank még több milliárd billiárd hordó olajjal.A kitermelés már ott is minden évben kevesebb lesz. Az ffek azt írta hogy az orosz kitermelés évi 18%-al csökken(nekem picit soknak tűnik de lehet elírta) Bocs nincs most időm átmazsolázni a netet meg a festa jelentést ha valakinek van ideje megköszönném:D
  De szóval nehogy azt higyjétek hogy az orosz és a szaudiak tele vannak még olajjal és olyan mint egy spajz ami tele van dugig kenyérrel mindneki azt hiszi.Kinyitod az ajtót és ömlik ki a kenyér mindenki ezt hiszi.A faszt, kinyitod az ajtót és a sarokban
  van még pár kenyér szerintem így kell elképzelni.Namost ha nem az oroszoktól veszi európa az olajat hanem a szaudikaktól (európa hahó európa nem józsibácsi a daewo matizba hanem az 500 milliós európa ahol a németeknél a 16 éves feka gyerek már kocsival megy a vécére szarni 😀 ) akkor kérdés hogy a hanyatló szaudi, közel keleti kitermelés
  MENNYISÉGILEG hosszútávon el tudja e látni még pluszban a kis 500 millió olajzabáló európát miközben máshová is szállít (kína, usa….) és a belső fogyszatása is nől és a kitermelése pedig csökken. Most még arról beszélünk hogy honnan jöjjön az olaj
  az orosz helyett,de nemsokára meg lehet arról hogy TUD E JÖNNI ANNYI MENNYISÉG AMENNYI KELL????
  Most azért a közel keleti csöcsre ami apad ki még rácuppan egy 500 milliós európa, hát nem tudom meddig tudja táplálni.
  Jövőnk nagyon nagy agy ebben a témában remélem hozzászól vagy kikalkulál valamit az infók alapján 😀

 84. 82: Az automata kutaknál, ahol se benzinkutas, se pénztáros, vajon ki fogja kapcsolgatni a kétféle ár közt a rendszert, ha nem magyar rendszámos verda áll be tankolni?
  Vagy tegnapról mára be kellett volna kötniük egy rendszám felismerő rendszert a fizetési folyamatba?

 85. Re:88
  Nem sokszor értek veled egyet, de ez teljesen jogos…
  “Majd megoldják” valahogy.

  Re:85
  Nyilván vastagon megéri a MOL-nak ez a húzás, nem véletlenül kapták a nyakukba az adót, de az eléggé “felbosszant” hogy a sok “szakértő”, aki életében nem szagolt közelről egy finomítót sem, elkezdi osztani az észt, hogy ezt biza 1 év alatt is át lehet állítani, sőt 9 hónap alatt is menni fog. Én meg azt mondom, hogy 3 hónap, és én nyertem… 🙂
  Megjegyzem kiszivárgott a MOL részéről az, hogy felmérik az átállás technológiai eszközváltás/pénzügyi oldalát. Egy ilyen kaliberű munka nem 2 csavar kicserélése, hanem egy komplett infrastruktúra újraépítése, és az a gyanúm, hogy az adriai olajvezetéket sem lehet csak úgy a kapacitásának határáig túlfeszíteni, mert ott is van 1-2 műszaki akadálya ennek, amihez hozzá kell nyúlni(újabb fotelszakértői húzás, papír mindent elbír). Egy ilyen átvilágítási procedúra nem egy röpke hét, de az látszik, hogy foglalkoznak a témával, szóval nem kenik el a témát. Az megint más kérdés, hogy pénzügyileg ellenérdekeltek ebben, de sok víz le fog csorogni a Dunán, és lehet hogy okafogyottá válik az egész.

 86. 83, Zsolt:

  Mivel szíriai tartálykocsi-karavánt sem mutatta be akkoriban az Isaura-tv, így nyilván nem is létezett!

  89, dajtás:

  a fotelszakértők jó része, az utóbbi két évben egy kiló hatvanötös szeget nem egyengetett ki, de nagy volumenű dolgokról – levegővétel nélkül beszél!

 87. Re:90
  Van egy vödörnyi görbe 100-as szögem, jöhetnek kalapálni, de szívesen áshatnak alapot is, cserébe még még kaját is adok, állítólag nem is rosszat(ezt mondják mások a főztömről). 1-2 napnyi meló után majd meglátjuk hogy pár m3 föld kiásása, és némi betonozás után mi lesz a véleményük a “meg lehet azt csinálni, de gyorsan” álláspontról.

 88. 83.
  Szárazföldön guruló szállítással foglalkoztam életem jelentős részében – néha még most is – és a közel Keletről Európába szárazföldön szállítva kőolaj nem tűnik hatékonynak.
  Kíváncsi lennék mégis mekkora az a “nagy mennyiség”?

  1000 tartálykocsi, (az már szép karaván) elvisz mondjuk(legyünk nagyvonalúak) 40 000 tonnát. Ez a napi európai fogyasztásnak kevesebb, mint az 1%-a.

  Na jó, utánanézek mi volt ez pontosan, ahol az ISIS volt a rabló, Erdogan papa a szállító és Európa pedig az orgazda.

  De akárhogyis volt, az orosz rablásnak továbbra sem tudok tapsolni, sőt kisebbíteni sem a dolgot.

  90.
  Majd egyenesítek némi rozsdás szöget és akkor megvilágosodom. 🙂

 89. 92 – Gyarmathy

  “Szárazföldön guruló szállítással foglalkoztam életem jelentős részében – néha még most is – és a közel Keletről Európába szárazföldön szállítva kőolaj nem tűnik hatékonynak.”

  Írtam, hogy a török Ceyhan olajkikötőbe ment a sok tartálykocsi, ott befejtették a kőolajat a tározókba, ahonnan a tankereket töltötték. Ez a táv közúton gond nélkül működött Szíriából, Irakból. Természetesen nem maga a tartálykocsik jöttek Európába! Igen, sok tartálykocsi kell, tisztában vagyok egy tartálykocsi és egy olajszállító tanker kapacitása közötti különbséggel, de több ezer közúti fuvareszköz állt rendelkezésre, amelyek ingáztak a rakodási és lerakodási pontok között. Ennyi.

 90. Re:92
  Már ne haragudj, de te értelmesebb vagy sok fotelszakértőnél, így felmentést kapsz a szögegyenesítésből. 😉

 91. @88 Avatar: Szerintem az automata kutaknál/töltőfejeknél, ahol közvetlenül az oszlopnál fizetsz humán erőforrás közbeiktatása nélkül, csak piaci áron mért nafta lesz. Én így tudom elképzelni.

 92. 83. Gyarmathy: keveslem a 40000 tonnát… Szlovákiába napi 800 kamion hordja csak az élelmiszert…

 93. A töltőállomásokon a piaci áron számolja a mechanika a betöltött literek után fizetendő összeget. (Az egészen rémisztő!)
  A pénztáros közben rápillant, hogy melyik kútfejnél álltál meg, milyen rendszámmal.

  Innen tovább lehet gondolni, hogy ki fizet 480,- ft.-ot és ki fizet 720.-at a normál 95- ös benzin után.

 94. A külföldi normálárat, a belföldi csökkentettet. Ezzel minden rendben van, vagy nem?

 95. 95: akkor rosszul képzeld. Az nekik azonnali bezárást jelentene, mert pl. Bp környéki automata kutakon ~99% a magyar rendszámú autók aránya. Így lényegében senki se tankolna náluk, ha ott nem lehetne árstoppos benzint venni.

 96. Különben nekem ebből az jön le, hogy fogy az üzemanyag, és minél később táraz be valaki, annál kevesebb ideig veszi hasznát a kocsijának…

 97. 100.
  Az ukránok arról beszélnek, hogy történhet valami a Barátság kőolajvezetékkel, amin keresztül kapja Magyarország az orosz olajat.

  Ha tényleg történik vele valami – elzárják, vagy felrobbantják – akkor szinte azonnal üzemanyag hiány várható (főleg Magyarországon és Szlovákiában).
  Szóval nem árt némi tartalékot képezni már csak emiatt is.

 98. Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója:

  “…ebből az időhúzó magyar taktikából Magyarország előnyre tett szert, és minden nap egyre több EU-pénzt követel az embargó megszavazásáért, mert azt gondolja, hogy bármit kérhet az uniós egység érdekében”. Azt is hozzátette azonban, hogy

  Ukrajnának van egy csodálatos eszköz a kezében, a Barátság kőolajvezeték, amellyel történhet valami.

  Azt sem rejtette véka alá, hogy mit gondol ezzel kapcsolatban: „véleményem szerint nagyon helyes lenne, ha történne vele valami”. Hozzátette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dolga eldönteni, hogy „mi is azon a nyelven beszélünk-e, ahogy Orbán Viktor is megérti és amely nyelven ő is beszél az EU-val”.

  Nem túl jó a helyzet.
  Egyébként a gáztranzitnál is hasonló. Biztos, hogy Bulgária át fogja engedni a Magyaroroszágnak szánt gázt?
  Úgyhogy ez a lesajnáljuk nyugat Európát, hogy ők hogy fognak szívni, fázni, míg mi biztonságban vagyunk, hát nem olyan egyértelmű.

  Az egész EU-val és Ukrajnával szemben álló Orbánt és országát csúnyán megszívatják, ha akarják.

 99. 102 Garmathy

  Most mi adjuk az ukránok felé az orosz gázt, mert ők is azt használják. Meg segélyként küldjük az orosz olajból készített üzemanyagot nekik, ami nem lesz, ha tönkreteszik a vezetékeket. Szerinted miért működnek zavartalanul a háború kezdete óta?

 100. 103. hargi,

  Biztosan így van, ha mondod. De nem hiszem, hogy ez túl sokat nyom a latban, ha az országot meg akarják szívatni, vagy ha rá akarják venni valamire (pl. olajembargó).

  Orbán szépen felsrófolta az árat és a hírek szerint 18 milliárd eurót akar az EU-tól – meg éveket – az olajembargó támogatásáért.
  A zsarolás és követelőzés visszaüthet, ha túlfeszíti a húrt.

  (Akkor majd a környéken két euró lesz a benzin, magyar rendszámmal meg három 🙂 )

 101. 105.
  “Van egy rossz hírem: Magyarországnak nincs elég üzemanyaga.”

  Hát igen, ezt nem nehéz belátni, hiszen hónapok óta akadozik az ellátás. Az ársapkás szívatás miatt a MOL-on kívűl a nagykereskedők kivonultak a magyar piacról, mert nem hülyék, hogy veszteséggel adják el a portékájukat, mikor el lehet adni a környező országokban piaci áron is.

  Most, hogy az üzemanyag turizmus megszűnik, javulhat a helyzet. Amíg az ukránok nem babrálják meg az olajvezetéket.

 102. Nem lehet eladni… hallgasd végig a videót… az üzemanyagturizmus lestoppolásával azt értétek el, hogy nálunk se fogtok benzint kapni, olcsóbban, ha nálatok drágább lesz, vagy nem lesz…

 103. 107. infos,

  Attól tartok, ezt most nem értem. (a videót megnéztem, addig, amíg erről volt szó).

  Pl. a Shell vagy OMW nagykereskedelmi vállalatok miért ne adhatnák el az üzemanyagukat Ausztriában, Szlovákiában, vagy akármelyik országban (amit eddig Magyarországon adtak el)?
  Én úgy tudom már hónapok óta ez a helyzet.

 104. 108, 109 – Gyarmathy, infos

  Közkeletű félreértés az emberekben, autósokban, hogy azt hiszik, hogy ha OMV kuton tankolnak, akkor osztrák benzint meg gázolajat vásárolnak, ha Shell kúton, akkor meg mondjuk holland üzemanyagot. Ez nem így működik. Ezek a multik is helyben veszik az üzemanyagot, mondjuk a magyar piacra Százhalombattából a szlovák kútjaikra meg a pozsonyi finomítóból. Annak ellenére, hogy például az osztrák finomító itt van Bécs mellett Schwechaton, nagyon közel a magyar és a szlovák határhoz is. De logisztikailag, költség szempontjából sokkal ésszerűbb a battai Dunai Finomítóban illetve a Slovnaftban vásárolni az üzemanyagot. Legalábbis döntő részét, Csepelen van az OMV-nek telephelye, tartálya, a Dunánn is tud árut fogadni, de ez az összmennyiség kis része lehet, szerintem a dieselnek lehet nagyobb aránya ilyen szempontból.
  Utána meg a brandeknél, mondju V Power a Shell-nél belekeverik a saját adalékukat, de igazából maga az üzemanyag a helyi finomítók terméke.
  Világi ezt említette egy rövid mondatában.

  Gyarmathy, egyébként ha végig hallgattad ezt az interjút, akkor gondolom, hogy változtattál kicsit a nézeteden, amit például Holoda Attila érvelései alapján eddig kialakítottál. Vagy nem?
  Ebbe az egész embargós játékokba Európa bele fog rokkanni, de az oroszok simán túlélik, Világi Oszkár is pontosan ezt állítja.

 105. 110. Ez pontosan így van, ahogy mondod. Ezért linkeltem be a Világi videót, mert elmagyarázza. Gyarmaty viszont azt magyarázza, amit hisz, de a valósághoz semmi köze.

  Szlovákiában a Slovnaft üzemanyagai vannak mindenhol forgalomban, valamint Észak Komáromba hord a Real kész üzemanyagot Swechatból hajón nagyon kis mennyiségben, és amiatt hogy a Slovnaft ne legyen monopolhelyzetben, a Gazdasági Versenyhivatal ne köthessen bele. Saját kúthálózata is van, a Real-K, van tán 30 kútjuk, de a Komáromtól messze eső kutak szintén a Slovnafttól vàsárolnak, mert nem férne bele az árba a fuvarköltség…

 106. 111 – infos

  Még annyit, hogy természetesen – mondjuk Magyarországon – nem csak magában a finomítóban lehet üzemanyagot felvenni a tartálykocsiknak, hanem országszerte vannak MOL-telepek, ahová a finomítóból csővezetékeken érkezik az üzemanyag. Plusz vannak nem MOLos telepek is, például Pétfürdőn, Vámosgyörkön, Celldömölkön, amelyeket bérelnek a multik (több multi egy-egy telep részét is bérelheti, nem kell az egész tartályparkot), amely helyekről újra optimalizálni lehet az ellátást.
  Akár úgy is, hogy mondjuk Kelet-Szlovákiába egy észak-magyarországi telephelyről érdemesebb üzemanyagot szállítani, mint Pozsonyból, ami az ország dél-nyugati csücskében van. Persze, a szlovákoknak is vannak ilyen üzemanyagtelepei, de jóval kevesebb, mint a magyaroknak.

 107. 110. Zsolt, Infos

  Persze, persze, de bőven került a magyar kutakra Ausztriában, illetve Romániában finomított nafta is.

  Ezek beszállítására a nagyker ársapka után elveszett a motiváció, ez okozza a gondot.

  A videót nem néztem végig, de nemsoká megteszem. Mondjuk ezt a beszélőt nem ismerem, de most már kíváncsi vagyok.

 108. 114 – Gyarmathy

  Világi Oszkár a leggazdagabb felvidéki magyar és messze nem csak az olajbizniszben van benne, hosszú a lista, mi minden az övé, mi mindennel foglalkozik.
  Sokszor együtt szoktak szotyizni válogatott- vagy klubcsapatok meccsein Orbánnal, Csányival, hébe-hóba Hernádi is megjelent. 🙂

 109. Most meg a cukor következik? Erre is hat a magas energiaár, jobban megéri elfüstölni, mint megenni. Hasznos volt az EU részéről, hogy támogatta a cukorgyárak lebontását, ezzel a cukorrépa termelés megszüntetését. Valóban felesleges, hiszen a világpiacról olcsón és bármilyen mennyiségben beszerezhető, minek vele vacakolni.
  “A cukorárak várhatóan ugrásszerűen megemelkednek a számos kulcsfontosságú termelő ország által bevezetett exportkorlátozások miatt…
  Hétfőn Kazahsztán hat hónapos tilalmat vezetett be a fehér- és nádcukor exportjára. India állítólag hat év után először fontolgatja a cukorexport korlátozását, hogy megakadályozza a hazai árak megugrását. India tilalma várhatóan körülbelül 10 millió tonnát érint az idei szezon exportjából…
  A múlt héten a Reuters arról számolt be, hogy a brazíliai cukornádgyárak, a világ legnagyobb cukortermelője és exportőre cukorexport-szerződéseket mondanak fel, és a termelést etanolra helyezték át, hogy kihasználják a magas energiaárakat. A becsült törlések akár 400 000 tonna nyerscukornak felelhetnek meg.
  A hónap elején Pakisztán teljes cukorexporttilalmat vezetett be…Márciusban Oroszország augusztus végéig betiltotta a cukorexportot.”
  #https://www.rt.com/business/556076-sugar-shortage-world-food-crisis/

 110. 115. Zsolt,

  Akkor mégis miért kéne annyira odafigyelnem rá?

  Egyébként megnéztem az egészet. Nem állít olyat, hogy Európa bele fog rokkanni az embargósdiba.
  Megértem én, hogy most mennyei helyzet ez a MOL-nak,(meg a Slovnaft-nak) hogy 30-35 dollárral olcsóbban kapja az orosz olajat a világpiaci árnál. A MOL a nagy nyertese ezzel a háborús embargóknak, mert az oroszok odaadják olcsón az olajukat és most a csúnya szlovák állam különadót vet ki Slovnaft-ra.
  Nahát, borzasztó ez. Mintha a magyar kormány is ilyesmiket csinált volna az elmúlt pár napban.

  A 18. percnél megtudtuk azt is, hogy az urál féle olaj az egy keverék. Nocsak. Holoda Attila azt állítja, hogy ki lehet keverni. Biztosan nem holnap, meg többe is kerül, de biztosan nem annyiba, mint amit Orbán követelne az Eu-tól erre a célra.

  Szóval meghallgattam. Ez egy mol-os magyarázkodás. Konkrétum (pl. számok, egy tonnára eső költségek növekedése vagy valami hasonló) semmi.

  Vannak viszont tények, számok. A MOL 242 milliárd forint osztalékot tud kifizetni és még 300 milliárd forint különadót is kivetettek rájuk orbánék. Gondolom nem fog csődbe menni.

  Ez a beszélő ember – ahogy említetted – az egyik leggazdagabb felvidéki magyar. De Hernádinak is van mit aprítani a tejbe. Tavaly – ha jól emlékszem – valami 380 millió forint fizetést vett fel.

  Majd sajnálom őket, ha ráérek!

 111. 117 – Gyarmathy

  A pasas ért a dologhoz, érdemes meghallgatni. Csak ezért.

  Nézd, a lényeg az, hogy van egy létező, jól kitalált és működő energetikai infrastruktúra, amely optimalizálva van, hogy a lehető legversenyképesebb legyen. Ebbe beleértem a villany-, üzemanyag-, földgáz ellátást.
  S most azért, mert valakinek az óceánon túl az az érdeke, dobja Magyarország meg sok más hasonló cipőben járó ország a “kukába” azt, ami van, ami kézzelfogható, ami hatékonyan működik. Cserébe a teljes bizonytalanságért, egy csomó, egyébként felesleges beruházásért, ami csak púp a hátán az érintett cégeknek, ahhoz képest mindenképpen, ami ma létezik.
  Az ideg rángatja a felelős szakembereket, döntéshozókat, ha ebbe belegondolnak!

  Nem értem, hogy ki és miért lovagol azon, hogy mit lehet, meg mit nem lehet kikeverni! Igazából sok mindent ki lehet keverni különböző olajfajtákból, ha erről van szó. A lényeg a finomítók szempontjából a stabil minőség. Az orosz – meg minden más – szerződés része a mellékelt minőségi bizonylat, konkrét min.-max. paraméterekkel, az oroszok az Ural típusú, szállított kőolajat úgy keverik, hogy minden egyes szerződött érték olyan legyen, amilyennek lennie kell! A minőség stabil.
  Ha viszont majd tankerek hozzák a kőolajat Omišajba, simán jöhet egyszer ilyen, egyszer olyan tétel, különböző országokból. Megszűnhet az alapanyag minőségének a stabilitása, amely egy csomó gondot okoz a termelésnek, megsokszorozódhat a nem tervezett leállások száma, karbantartások száma stb. Sok egyéb “apróság” is lehet még, ami szóba sem került sehol a médiákban, de a MOL-ban ugyancsak fejfájást okozhat az illetékeseknek. Itt a beteges politika írja felül a ésszerű gazdasági érdekeket. A miénket. Mások érdekében.

 112. Hallgasd meg még egyszer, és próbáld meg értelmezni, amit hallasz, mert amit leírtál, abból az jön le, hogy “te nem érteni magyar.”

 113. 119.
  Én érveltem, próbáld meg te is ilyen beírások helyett.

 114. 118. Zsolt,

  #https://www.atv.hu/videok/20220529/kozel-lehet-az-olajembargos-megallapodas-elszigetelodhet-magyarorszag-az-unioban

  Magyarország felmentést kaphat a csövön Oroszországból érkező olajra. Csak akkor azon nem kell csodálkozni, hogy pl. a szlovák állam különadóval fogja súlytani az ilyen olajat feldolgozó és ezzel komoly árelőnyre szert tevő finomítót.

 115. Valóban, meg kell büntetni azokat, akik a megemelt világpiaci árnál olcsóbban jutnak hozzá, nehogy már jobban járjanak, mint azok, akik az áremelkedést okozták.
  Tehát büntetést kell fizetnie a kínaiaknak, indiaiknak, meg a világ többi részének is, mert a nyugat elszúrta. Az orosz export kb. 20%-al csökkent, de a magas árak miatt így is több a bevétele, pedig olcsóbban adja, mint mások. Akkor ki járt jól? Azok, akik világpiaci áron adják és röhögnek a markukba. Őket is meg kell büntetni? Azt már nem kérdezem, hogy ki faragott rá.

 116. 117. Megneveznéd, melyik része a posztodnak érv?

  “Magyarország felmentést kaphat a csövön Oroszországból érkező olajra. Csak akkor azon nem kell csodálkozni, hogy pl. a szlovák állam különadóval fogja sújtani az ilyen olajat feldolgozó és ezzel komoly árelőnyre szert tevő finomítót.”ja:

  Ja: https://hogyirjuk.blog.hu/2012/05/09/hogyan_irjuk_j_ly_lesujt_lesulyt

  Miért nem kell csodálkozni? Hogy jön ez ide? Szlovákiába is kizárólag csövön jön az olaj. Szlovákia is felmentést kap. Ausztria detto. Csehország is. Az meg, hogy egy idióta, pszichiátriai beteg szlovák pénzügyminiszterünk van, hab a tortára. Én nem érteni tied magyar…

 117. 122.
  Akkor nyilatkozzál már először a MOL különadójáról, amit Orbántól kapott. Azért kapja a nyakába a 300 milliárdos különadót, mert extraprofitot termel (többek között főként az olcsó ural olajnak köszönhetően).

  Ilyen idők járnak.
  Lesz ez még rosszabb is.

 118. 122. Tévedsz. Azért kapja, hogy ne Te fizesd. Neki van pénze, Neked meg nincs. Vagy, hogyha ez se lesz elég, még tőled is legyen mit elvenni.

 119. 125.
  Mert az ársapka ellenére is még bőven van nyeresége. Ahogy a többi hasonló külföldi cégnek is, Valakik felnyomták az egekbe az árat, holott a kitermelési költségek semmit sem emelkedtek. Az újabb döntéssel meg majd még rátesznek egy lapáttal. Az oroszok meg köszönik szépen.
  Meg azok az európai tengeri szállítók is, akiket most kitiltanak arról a piacról. Lehet majd átlajtsromozni a hajóikat, ha nem akarják bezárni a boltot.

 120. 122.
  “Tehát büntetést kell fizetnie a kínaiaknak, indiaiknak, meg a világ többi részének is, mert a nyugat elszúrta.”

  Nyilván a nyugat szúrta el és az oroszok meg ártatlan báránykák.
  Az EU piaca egy közös piac, ahol szabadon áramolhatnak a termékek. Mi köze ennek Kínához meg Indiához?
  Ha valaki kivételt kap egy közösségen belül az embargó alól, olcsón kap egy keresett nyersanyagot, akkor ha a közös piacon akar értékesíteni, többletadót is fogadja el.

  127.
  “Mert az ársapka ellenére is még bőven van nyeresége.”
  A Slovnaft-nak meg még ársapkája sincsen, úgyhogy neki is van bőven miből különadóznia.

  “Az oroszok meg köszönik szépen.”
  Hát igen, amíg Európa megosztott és a profiton, a kieső nyereségen marakodik, addig az oroszok röhögnek a markukba. És finanszírozzák tovább a háborújukat Európa pénzén.

  A “nyugat elszúrta” dologból (no meg az rassatödéj rendszeres idézgetéséből) világos, hogy te egy orosz fan vagy. Úgyhogy a lehetséges vitánk egy felesleges időpazarlás lenne.

 121. 116. kakukk
  ” Most meg a cukor következik? Erre is hat a magas energiaár, …
  A cukorárak várhatóan ugrásszerűen megemelkednek a számos kulcsfontosságú termelő ország által bevezetett exportkorlátozások miatt…”

  Az óceánokban cukorhegyek rejtőznek

  A tengeri növényzetek a becslések szerint több mint 1,3 millió tonna cukort tartalmaznak világszerte.
  Egy új kutatás szerint a hullámok alatt rejtőzve az óceán hatalmas cukortartalékokat tartalmaz, amelyekről eddig nem tudtunk.
  A tudósok felfedezték, hogy a víz alatti rétek alján hatalmas mennyiségű szacharózt tárolnak, amelyet az alattuk lévő talajba bocsátanak ki, közvetlenül érintve a rizoszférájukat, azt a területet, ahol gyökereik nyúlnak.
  A cukor szacharóz (a főzés során használt cukor fő összetevője) formájában szabadul, és a tengeri fű az alatta lévő talajba bocsátja, a gyökerek által közvetlenül érintett területre, amelyet rizoszférának neveznek. Ez azt jelenti, hogy a cukorkoncentráció a tengerfenéken körülbelül 80-szor magasabb, mint általában.
  A tengeri növényzetek által termelt szacharóz a becslések szerint több mint 1,3 millió tonna.
  “Mérsékelt fényviszonyok mellett ezek a növények az általuk termelt cukrok nagy részét az anyagcseréhez és a növekedésükhöz használják fel. De erős fényviszonyok között, például délben vagy nyáron a növények több cukrot termelnek, mint amennyit felhasználhatnak vagy tárolhatnak.
  Ezután a felesleges szacharózt a rizoszférájukba bocsátják.
  “Túlfolyószelepként – vagy biztonsági szelepként- kell elképzelni” – mondta Nicole Dubillar, a Max Planck Intézet tengeri mikrobiológusa.
  A meglepő az, hogy ezt a felesleges cukrot nem “fogyasztják” a környezet mikroorganizmusai.
  Ennek megállítására úgy tűnik, hogy a tengeri növények ugyanúgy fenolvegyületeket bocsátanak ki, mint sok más növény.
  A tengeri növények kétszer annyi szenet képesek megkötni, mint az azonos méretű szárazföldi erdők, sőt 35-ször gyorsabban.
  Így ezeket az egyik legfontosabb szénmegkötő mechanizmusnak tekintik.

  A kutatás a Nature Ecology & Evolution folyóiratban jelent meg.

  Sciencealert

 122. 128. Nekem az jött le, hogy Te vagy orosz fan. Nem olcsón kell venni az olajat Putintól, hogy hamar tönkremenjen, hanem drágán, hogy megtömje a pénztárcáját… és mèg magunkat is jól megszopatni adókkal, drága benzinnel, gázolajjal a traktorba, hogy mindenen dobjon egy kicsit, gyorsan éhen haljunk, Putyinunk meg röhöghessen a markába: egy golyót nem kellett kilőnöm, ezek taccsra tették magukat…

  🙂

  Ezt már Von der leyen is kitalálta:

  https://sp.rmbl.ws/s8/2/T/f/8/q/Tf8qe.caa.mp4?u=4&b=0

  Te vagy a Putyin fan, csak ravaszul csinálod… 🙂

 123. 130.
  Jól van, nyertél.

  Ezen a szinten én védtelen vagyok. 🙂

 124. Az élelmiszerárak csak nőnek a világ népességének növekedésével és az aszály-klímaváltozás terhével együtt.
  Függetlenül az orosz-ukrán konfliktustól is!

  forrás: eurasiagroup.net

 125. Ha valami egyszer beindul. Hiába, a lejtőn nehéz megállni. Jó megbízható partnerekkel egyezséget kötni. Ennél még a KGST is becsületesebb volt.
  “Brüsszel vámot vethet ki az orosz nyersolajra, hogy kevésbé versenyképes legyen.
  A mentesség állítólag nem járt egyeztetett időkerettel, ami aggodalmas amiatt, hogy Budapest addig folytathatja az orosz nyersolaj importját, ameddig csak akarja.
  E forgatókönyv elkerülése érdekében az EU vámokat kér az orosz olajimportra, ha Orbán Viktor magyar miniszterelnök végül nem vállalja a határidőt – állítja az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztviselője – idézi a sajtó.
  A vámjavaslathoz a hírek szerint a 27 tagállam minősített többségi szavazata kellene, nem pedig a normál szankciókhoz szükséges egyhangúság, így Magyarország nem vétózhatná meg az intézkedést.
  Ha bevezetik, a vámok várhatóan csökkentik az orosz olaj versenyképességét, ami Moszkvát arra kényszerítheti, hogy leárazza nyersolaját, illetve Magyarország és más nemzetek többet fizessenek…
  A Druzsba vezetéken keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba szállított orosz kőolaj 20%-kal olcsóbb, mint a többi tagállam alternatívája.”
  #https://www.rt.com/business/556425-eu-russia-oil-import-tariffs/

 126. Mi értelme van akkor ennek a bohóckodásnak?

  “Hollandia továbbra is kap orosz gázt, miután a Gazprom leállította a gázszállítást a GasTerra állami energia-nagykereskedőnek rubelben történő fizetés elmaradása miatt – jelentette kedden a NOS műsorszolgáltató. Tisztázta, hogy számos holland energiavállalat továbbra is importál orosz gázt.
  A jelentés szerint a cégek közvetlenül és közvetve is vásárolnak orosz energiát. Így az orosz gázt a holland Essent és Eneco cégek, valamint a német Uniper és az RWE révén szállítják Hollandiába. “

 127. 134 – kakukk

  Finnország is hasonlóan izmoskodott pár hete, ugyanúgy sutyiban megveszi az orosz gázt, közbeiktatva egy-két céget.
  Putyin a minap azt mondta, hogy “minden vevőnek örülünk. Némelyiknél annak, hogy elmegy, némelyiknél meg annak, hogy jön.”
  Ez nem éppen úgy néz ki, hogy nem tudnák eladni az oroszok a portékájukat.

 128. Azért az utóbbi pár nap esőjeivel szerintem Magyarországon lesz termés szépen Ilyenkor már ami csapadék lefolyik a szántóföldi növények gyökeréig az nem olyan gyorsan tud kiszáradni mivel a növény szára árnyékolja a talajt.
  Amúgy minden évben ez van hogy tavasszal aszály hiszti van utána meg beindulnak az esők.Ennek ellenére persze drágul minden brutálisan.
  Mondjuk kíváncsi leszek hogy globálisan van e/lesz e nagy terméskiesés az aszály miatt vagy megint ugyanannyi termés lesz mint tavaly (kivéve az ukrán terméskiesést) ? Lassan kezd kirajzolódni a kép csak legyen aki a statisztikákat bújja a termésátlagról.

 129. 137, andrew

  Aszály hiszti?

  A 12 havi mozgó átlag szerint (2021. március – 2022. május közt) Északkelet-Magyarországon 200 mm csapadék hullt az égből.

  Egyébként 2022. januárja óta az újabban szokásos évi 500 mm csapadéknak, még alig a 20%-a esett le, pedig már az év felében járunk!
  A faültetvények földje két ásónyom mélyen porzik. Nincs gomba és az aljnövényzet is elszáradt.

  Városi ember semmit nem érez ebből, mert a falból mindig jön a víz.

 130. János

  Énis keleten vagyok a jászságban.Sokáig száraz volt a föld felénk is lehet csak szerencsések voltunk eddig hogy az utóbbi napokban igaz hogy hirtelen de sok csapadék esett.Általában az egész ország kap ebből lehet egyik fele ma, a másik 10 nap múlva.Olyan részek mindig lesznek amik statisztikai alapon kimaradnak.Ráadásul nálunk most még júnisuban nem megy 30 fok fölé a hőmérsékletami nem szárítja a talajt annyira.Ha meg jönnek a 40 fokos melegek akkor általában azok után mindig jön hatalmas eső.

  Ha lehet hinni az agroinformnak itt vanank a termésátlagok:
  https://www.agroinform.hu/termenypiac

  Pl. Világ búza termelés összesen (millió tonna) 2020 775,72 2021 779,29 2022 774,83
  Mellesleg Ukrajna 2020 25,42 2021 33,01 2022 21,50

  Akkor most mi a fasz van hogy mindenki sipákol hogy aszály van közben meg a világ búza, kukorica, gabonatermése szinte állandó!

  Mellesleg jIndiát is pedzegették hogykiseik a termés 30%-a.
  Itt van a búzatermése :India 2020 107,86 2021 109,59 2022 108,50
  Akkor most hogy van ez ? Stabilan lejön az évi 108 millió tonna termsés.

  De a világ termése is állandó.Akkor lenne baj ha a 774 millió tonna termés leesne 500-400-300 millióra.De stabilan tartja magát.Ez alapján baj egy szál se.Persze ennek ellenére az árak mennek majd fel őszre
  Akkor hogy van ez?

 131. 139. Andrew
  Mesterséges az egész folyamat. Úgy képzeld el, mint a ’70-es olajválságot amit a SzU ellen csináltak, hogy bedöntsék (sikerült).
  Az eltérés annyi, hogy most ellenünk megy a játék. A népek fogyasztását vágják vissza, azt remélve, hogy ezzel hátha meg tudják fogni a klímát.
  Egyébként – szerintem – ez éppen annyira reménytelen próbálkozás, mint amikor a COV19 megjelenésekor 2020 tavaszán szinte varázsütésre több hónapra leállították a globális ipart, repkedést.
  Közben meg azt lesték, hogy milyen hatása lesz a melegedésre.
  Aztán meggyőződtek, hogy semmilyen.
  Ha már ez nem jött be (mármint az, hogy a CO kibocsátás csökkentése pozitív hatással legyen a klímára) akkor most a fogyasztás visszavágásával próbálkoznak. Háború miatti terméskieséssel és nyersanyagkrízissel riogatnak, közben nyomják fel az inflációt ezekkel az eszközökkel is.
  Valamikor azt olvastam, hogy ahhoz hogy remény legyen a felmelegedés megállítására, az 1985-ös szintre kell az emberek fogyasztását visszavágni. Na most éppen ennek a kísérletnek vagyunk a tanúi. Finomhangolnak a gazdaságban és a pénzügyi rendszerben is.
  De hiába. Beléptünk az eseményhorizontba.

 132. Experian Catalist adatszolgáltató cég szerint a briteknél ezen a héten egy liter benzin átlagosan 180.73, míg a dízelolaj 186.6 pennybe kerül.

  A Brent könnyűolaj 120 dollár fölé ment.

  Lesz ez még így se, RAC ide vagy oda.

 133. 10.7% infláció májusban és mindez árstopok mellett.
  Mi lenne a hatósági üzemanyag és rezsiárak nélkül?

  Élelmiszereknél ez 18.6% (ez is árstopok mellett).

  Nemzetközi áremelkedéshez hozzájön az forint gyengülése és mostantól még hozzájön a különadók hatása is.

  Mi lesz a magyarok szegényebb 3-4-5 milliós rétegével?

 134. 143.
  Én szerintem aki dolgozik és keres minimum nettó 250 eft-ot azzal nem lesz nagy baj.Gondoljunk bele hogy egy pár így hazavisz havi fél milliót.Ez régen pár éve még álomfizetés volt ma akár egy operátor pár hazaviheti ezt a pénzt vagy segédmunkás.
  Persze sokan nem keresnek nettó 250 eft-ot (egészségügy,közalkalmazott, mittudomén) azoknak nehezebb lesz az élet.Illetve a kisnyugdíjasoknak is.Leírtam már vagy 10x hogy az utakon járva mostanában rengeteg bmw-t , mercedest látok.Nem úgy tűnik hogy nincs pénz.Sokszor az a gondolat támad bennem hogy a magyar kulákabb mint a német, hát ott nincs ennyi közép é felsőkategóriás autó 😀 Mentem busszal pestre és mindenhol azt látom hogy 10-ből 6 autó felsőbbkategóriás.Persze ettől még lehet 4-5 millió magyar aki a legalsó rétegben van, de mondom nekem úgy tűnik hogy itt már nem 4-5 millió szegény magyar van hanem kb. 1-2 millió.Persze lehet rosszul gondolom.
  Pl az utcánkat megnézve van 3-4 kulák család (én így hívom:D) egyik nagy salátatermelő, ,másik kertész harmadik ács 4 emberrel, a negyediké a város vegyeskereskedése.Vannak egy páran gyárban melózó emberek, meg viszonylag jó-, és kisnyugdajasok.Nagyjából ennyi.Nem is gondolnánk hogy egyes helyeken dögivel van pénz.
  Az is a baj hogy ilyen nagy vagyoni különbségek vannak .Régen nem volt ilyen ennyire mint amit fent is leírtam.Ráadásul akkor nem volt ilyen drágaság mint most.A 80-as években el nem képzeltük volna hogy ez lesz.Ott a lakosság többsége egyenlő volt.Ma meg majd tényleg vagyoni alapon szelektálódik kihogy van aki majd éhen döglik és van aki így is fürdik a pénzben.
  Ami aggasztó persze hogy egy kisnyugdíjas pl. eddig valahogy csak eltengődött akármilyen rendszer is volt mert azért csak meg tudta venni a kaját.De a mostani inflációval lehet hogy már sakkozni sem tud mert egyszerűen nem jön ki a matek majd ősztől.

 135. 144 – andrew:
  Ha Orbán nem tesz semmit a kis nyugdíjak valós értékállósága ügyében, akkor nagy bajok lesznek.
  A kifli kiszállító áruház egyik napról a másikra a csirke farhát árát 300-ról 600-ra emelte. Aminek 3 éve ég 100 Ft/kg volt az ára.

 136. Re:146
  Milyen meglepő “esemény”. 🙂
  Komikusunk mai javaslat csomagja az EU-nak az orosz gáz helyett, hogy több zöld energiát kell használni.
  Bravó, és tapsvihar!
  Szeretem a mindenhez is értő politikusokat! 🙂
  (Én nem tragikomédiára fizettem be a jegyemet)

 137. Tamponhiány kezdődött az USA-ban ez év májusában az ukrán pamut hiányában.

  forrás: Allison Morrow, CNN Business

 138. 148 – János:
  Mi az hogy ukrán pamut? Európában nem termelnek pamutot. Az USA déli államaiban viszont igen.

 139. 149. Tibor bá”

  Igazad van. Nem ukrán pamut, hanem ukrán és orosz MŰTRÁGYA hiánya miatt, no meg az extra texasi aszály miatt, nincs elegendő tampon. Ezt írta a fordító.

 140. Az élelmiszerár – és a benzinárstopot
  2022. október 1.-ig
  hosszabbította meg Orbán Viktor.

 141. Ezek a mocsok oroszok már megint trükköznek, meg kellene büntetni őket. Miféle dolog az, hogy nem azt teszik, amit mondunk. 🙂

  “Miller az európai szankciók és olajembargó kapcsán elmondta, hogy a földgáz
  “A mi termékünk, a mi szabályaink. Nem játszunk olyan szabályok szerint, amelyek létrehozásában nem vettünk részt” mondta.

  “Miller elismerte, hogy csökkent az Európába menő földgázmennyiség, és jelezte, hogy hamarosan felszökik a kereslet az LNG iránt is az ázsiai piacokon. (Mindkét megjegyzés nagyon rossz hír Európának. Egyrészt, csökken az ide érkező orosz gáz mennyisége, de egyúttal a növekvő kereslet miatt nem lesz elég cseppfolyósított gáz sem a hiány pótlására – és akkor még az árakról nem szóltunk… – a szerk.)

  https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2022/06/16/tul-nagyot-ut-vissza-europa-szankcios-amokfutasa-kinaba-megy-az-orosz-gaz/

 142. Újra felmelegítették a nigériai földgáz Európába történő szállítását csővezetéken keresztül csillámpóniék…
  Ez annak a gázvezetéknek a meghosszabbítása lenne, amely 2010. óta szállít gázt Nigéria déli részéből Beninbe, Ghánába és Togóba.

  Persze az csak úgy van “csillámpóniéknál”, hogy a BOKO HARAM majd az árnyékban jól elterülve nézegeti a csővezeték-fektetést, nem is beszélve a Marokkó-Algéria feszültségéről vagy épp a POLISARIO FRONT-ról.

  A katari emír őfelsége (Tamim bin Hamad al-Thani ), ezt a nigériai SHELL földgáz témát majd jól megszakérti Abdelmadjid Tebboune algír elnökkel, a biztonság és országaik jóléte kedvéért…

  //Már megint ott gyakorolják a drónteknyikás mozgolódásokat “Afrika 2022. oroszlánjai” Algéria mentén…//

  a hűs forrás: africom, vanguardngr… meg ilyenek

 143. Re: János
  Most az EU olyan mint egy rossz k.rva, mindenkit lepippant, hogy legyen egy kis pénze(gáza), miközben a konkurens stricik alaposan kipicsázzák, mert a kitartóját kidobta. Mindezt azért, mert az egyik hamis kártyás kuncsaftja bedumálta neki azt a hülyeséget, hogy csak őt szereti, és érte a tűzbe is tenné a kezét…

 144. Finnországban évekig tartó európai konfliktusokra készülnek, olyannyira, hogy egy miniszteri munkacsoport nemcsak az országos tüzifatároló kapacitást, hanem a tárolt tőzeg mennyiségét is évekre – előrelátóan megnöveli.

  forrás: Huoltovarmuuskeskus aloittaa polttoturpeen varmuusvarastoinnin

 145. ‘A párizsi PXE tőzsde által közölt adatok szerint a Szlovákiába érkező villanyáram jövő évi határidős jegyzésben elérte 305 eurót is megawattóránként, és pénteken tartotta is ezt az árszínvonalat. Június közepén ez az ár még “csak” 226 euró/MWh volt.
  Hasonló drágulás volt tapasztalható a földgáz esetében. Az irányadó holland TTF tőzsdén jelenlg 148 euró/MWh áron kereskednek a földgázzal, egy hét alatt 23 eurót drágult az energiahordozó, június közepén pedig az egységára még 80 euró volt.

  https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2022/07/02/megint-egekben-a-villanyaram-ara-az-europai-piacokon/
  Mire számítanak? Most éppen dőzsölnünk kellene benne, mert hosszúak a nappalok, kevés a felhő, tehát az óriási beépített kapacitás miatt hatalmas feleslegnek kellene lennie az “ingyen” energiából, hála a zöldítésnek.
  Így hogyan lesz vége az energiahordozók drágulása miatti inflációnak Európában?

 146. 156.kakukk

  “Igy hogyan lesz vége az energiahordozók drágulása miatti inflációnak Európában?”

  Nem az cél,hogy vége legyen..

 147. Tehát már látjuk, hogy az oroszokkal nem szúrunk ki, viszont mi ráfaragunk, így szükséges az újabb szankció. Mi lesz azokkal, akik csövön kapják? Nem lesz a csőre biztosítás 🙂 ?
  Annak idején, amikor főnökcsere volt várható, reménykedtem, hogy ennél hülyébb már nem jöhet. Mindig tévedtem.
  “A legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan azt prognosztizálja, hogy a Nyugat által előkészített új szankciók következtében a kőolaj barrelenkénti ára 380 amerikai dollárra növekedhet. Miközben jelenleg az olaj ára nem egész 112 euró körül mozog….
  A G7-ek az orosz kőolajra kivetendő új szankciókról tárgyal. Az árát egy bizonyos szinten akarják maximalizálni, miközben azok a tankerek, amelyek az orosz kőolajat magasabb árért szállítják, nem kaphatnának biztosítást. A tankerek biztosítását többnyire nyugati intézmények tartják a kezükben.

  Oroszországnak idén jelentős bevétele származik az olajból, aminek az oka háború, amit kirobbantott.

  Ha a szankciókra, a benzin árának maximalizálásra visszavágna és napi kőolaj-kitermelését 5 millió barrellel csökkentené, ami az egyik lehetséges forgatókönyv a JP Morgan analitikusai szerint, az olaj árának növekedése miatt költségvetésében nem érezne jelentős negatív különbségeket, állítja Kovanda.”
  https://ma7.sk/gazdasag/mit-szolna-ha-350-euroba-kerulne-egy-liter-benzin-ez-konnyen-elofordulhat

 148. Ezek szerint csak a cső szolgáltató felöli végén lehet elzárni a szelepet. Érdekes.
  A cikkben van egy ábra, ami a várható GDP visszaesést mutatja. Elég durva. Ezt nem tudták, amikor elkezdtek nagylegénykedni?

  “a német kormány elindította a háromlépcsős gázvészhelyzeti terv második szakaszát. ..Habeck szerint a gázszabályozás kihívásokat jelent, mivel a hálózat gyakran nincs szétválasztva a lakossági és a kereskedelmi fogyasztók között.
  Ha egy gyár rá van kötve a gázhálózatra és a város egész része rá van kötve, akkor ezt a gyárat nem lehet kivenni a hálózatból.
  „Ezt valószínűleg a vegyes hálózathoz nem csatlakozó gyárak rovására fogják szabályozni” – mondta Habeck.
  A németországi háztartási fogyasztókat törvény védi a gázelzárástól.”
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-02/germany-risks-a-cascade-of-utility-failures-economy-chief-says?srnd=premium-europe
  A németországi háztartási fogyasztókat törvény védi a gázelzárástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.