(3853) Jövőnk

Tibor bá’ online

89. Útban a 90. felé

Nem értek a geopolitikához, nem értek a hadászathoz, nem értek a nemzet gazdasághoz. Tulajdonképpen semmihez se értek csak az emberi természethez, mert közel 90 éve élek emberek között, és azt tapasztaltam, hogy az emberi természet minimum irracionális. Amiből az következik, hogy egy-egy ember döntését, bármely helyzetben nem a racionalitás fogja vezérelni. Ennyi bekezdés után térjünk a tárgyra.

A II. világháború után kialakult világrend napjainkban romokban hever. Az USA által képviselt egy pólus mellé felfejlődött még kettő, plusz sok apró pólusocska. Az USA-nak ez nyilván nem tetszik. Eldöntötte tehát, hogy „rendet tesz”, amit Oroszországgal kezd el. Oroszország a közelgő veszély láttán tiltakozott, amit Washington lesöpört az asztalról, még megvitatni se volt hajlandó. Putyinnak nem maradt más választása, mint Ukrajna megtámadása. Számításába azonban hatalmas hiba csúszott. Nem számolt azzal, hogy a Nyugat (USA manipulálással) egy emberként fogja Ukrajnát segíteni katonailag és propagandailag is.

A katonai segítség igen számottevő. Nem csak a legmodernebb elhárító fegyverekről van szó (és ne feledjük a védekezés mindig könnyebb, mint a támadás), hanem műholdas és egyéb felderítésről is. [közölni a Moszkva csatahajó helyzeti koordinátáit és adni hozzá hajóelhárító rakétákat is, Putyinnak még lázálmában se jelent meg a támadás előtt].

Propaganda oldalon a helyzet az, hogy mára a tömegek úgy tudják, hogy Putyin egy véreskezű agresszor, aki meg kell állítani, a földbe kell döngölni. Ezt a nézetet a tömegek elfogadták, nem véve észre a mögötte leselkedő veszélyt, amit még a politikusok se érzékelnek, nem engedi nekik az emberi természet. Ami ez esetben a biztonságot keresi.

Hogy Putyint döntésében éppen ez, a biztonság keresése volt a döntő ok, azt senki se teszi megfontolás tárgyává. Putyin, az agresszor, támadott, és ezt folytatná, ha nem állítanánk meg. Félelmében Finnország és Svédország is kéri felvételét a NATO-ba. Nem törődve azzal, hogy pont a NATO tagság volt Putyin félelme. Várható volt, hogy a finn és a svéd indítványra Putyin ellenlépést lesz kénytelen tenni. Tesz is. Bejelentették, hogy a Finn/orosz határhoz atomtöltetű rakétabázisokat helyeznek el.

Itt van ni! Atommal fenyeget. Hát nem maga az ördög. Rossz kiértékelés. Észre kellene venni, hogy nem ördögi mivolta, hanem a kényszer működik. Erre nem lehet válasz a további eszkaláció. Ugyanaz megy, mint az I. világháború előtt. Mindenki fenyegetésnek veszi a másik fegyverkezését, és erre fegyverkezéssel válaszol.

Svédország 200 éve semleges, amit nem tört meg a II. világháború. Finnországnak nem jutott eszébe a 40 éves hidegháború alatt, hogy a Szovjet lerohanhatja. Most eszébe jut, amikor Oroszországban is kapitalizmus van, és nincs szüksége további területekre, nagyon jól megvan a természeti kincseivel.

Természetesen a moszkvai bejelentés nem mehet el ellen intézkedés nélkül. Az eszkaláció folytatódik, ilyen az emberi természet. Az eszkalációk ritkán fordulnak vissza, a robbanásig szoktak folytatódni. Ez esetben a robbanás az atomhoz nyúlás lesz.

A fejemben az jár, hogy 90 százalékos eséllyel a világ 2022 végéig felrobban. Ne legyen igazam!

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

56 gondolat erről: „(3853) Jövőnk

  1. „Finnországnak nem jutott eszébe a 40 éves hidegháború alatt, hogy a Szovjet lerohanhatja.”

    Dehogynem. Nem felejtették el a Téli háborút, amikor Karéliánál többet is el akarták venni tőlük a ruszkik. Azóta egyhuzamban az újabb orosz támadásra gyakolatoznak.

    „Most eszébe jut, amikor Oroszországban is kapitalizmus van, és nincs szüksége további területekre, nagyon jól megvan a természeti kincseivel.”

    Azért a Krím csak kellett neki… Meg most már elég nyilvánvaló hogy Donyeck és Luhanszk mellett legalább a Krímig a tengerpart…

  2. Tibor ba’, két kérdésem lenne: 1. Vajon mire alapozza Putler a félelmét a NATO-tól? A szervezet doktrínája nagyon világosan a védelemről szól. Háborút sosem indított, területet nem szerzett. Oroszország határainak 6%-a határos a NATO-val. Szerintem ez csak duma, ürügy. 2. A háború ideológiai alapú, sok propaganda előzte meg, a nép feltüzelése, ez most is nyilvánvaló az Orosz médiából, tagadni nem lehet. Miért is akarna Putler még több gondot a nyakába? Miért nem szóltak neki arról, hogy a világ a következő 100 évben véres ronygként fog tekimteni az Oroszokra és szenvedni fognak? Valóban idiótaságnak tűnik, nem látszódik racionális érv e háború mögött, akkor miért indította el vajon?

  3. 1.
    1 Avatar
    Azért lényeges különbség van a főleg oroszok által lakott térségek, és az idegen területek között.
    Tudom, itt ennél többről van szó, a status quo megbontása óriási veszélyeket rejt, hogy elszabadul a pokol, mert minden országnak vannak lerendezetlen nemzetiségi ügyei szomszédaival.
    Nézzünk csak körül házunk táján, ahol Trianon még mindig fájó seb a magyarság lelkében, és gyakran idézik, hogy csak az veszett el véglegesen, amiről az ember maga is lemond, ezzel kinyilvánítva, hogy nem adtuk fel a reményt a nemzet egyesítésére.
    Az oroszok esetében ezt szorozzuk meg százzal, tekintve a határokon kívül rekedt oroszság létszámát, valamint a szétszakadás viszonylag közeli időpontját.
    Szerintem most nincsenek veszélyben az oroszmentes térségek, az ukránok meg ráadásul olajat öntöttek a tűzre, mikor állami szintre emelték a harcot az orosz kisebbség jogai ellen, ezzel feltüzelve az átlag orosz ember érzelmeit is, ami a politikának komoly hátteret nyújt.
    De érthető az is, hogy a szomszédságban lévő országok ijesztőnek találják a történteket, és próbálnak nem a jóhiszemű logika szerint reagálni, hanem a rosszabb variációra felkészülni még akkor is, ha ennek kisebb a valószínűsége emberi számítás szerint, mert nagy a kockázat egy esetleges tévedés esetén.
    És ez oda-vissza működik, ezért nehéz az eszkalációt megállítani.
    Melyik az a politikai vezető, aki bevállalja, hogy döntése nyomán az országa hátrányos helyzetbe kerül egy nem várt katonai konfliktus esetén csupán azért, mert ő rosszul ítélte meg a másik fél szándékait?
    De ugyanezen logika alapján lehet az orosz felet is megítélni, mikor fenyegetőnek érezte a NATO közeledését határaihoz.
    Meglehet ők is túlreagálták a tényleges veszélyt, de ki adott volna nekik hiteles garanciát, hogy ez számukra nem lehet fenyegetés a jövőben?
    Nem egyszerű játszmák ezek…

  4. Tibor bá’
    Elnézést, ha kétszer ment a hozzászólásom, de azért küldtem el újra, mert a korábbiaktól eltérően most még csak nem is jelezte a gép, hogy a hozzászólás moderációra vár, egyszerűen visszajelzés nélkül nem jelent meg.
    Nem tudom, ez mire utal…
    Nekem két lehetőségem van: 1) moderáció 2) kitiltás. – A te szövegedben olyan szó volt, ami a kitiltás” kategóriába utalt, ott nincs értesítés.

  5. „A fejemben az jár, hogy 90 százalékos eséllyel a világ 2022 végéig felrobban.”

    Bárcsak így lenne, elegem van ebből a hülye fasz világból!! 🙁

  6. Re:5
    Ne haragudj Elek, de a szucid igényedet sok mrd ember nem osztja.
    Én azt szeretném, hogy a jelenlegi szarkavarást fejezzék be, és élhető társadalmat építsünk. Ma már minden tudásunk megvan ahhoz, hogy ne ilyen pöcegödör stílusban éljünk, de a jelenlegi status quo nem engedi, és ezen kell változtatni, nem pedig feladni, és a kútba ugorni, hogy a szarkavarók tovább fáraóskodjanak…

  7. Tibor bá’ ez egy igen jó összefoglalása a jelenlegi helyzetnek.

  8. 8: semmi gond Tibor ba’. Sejtettem hogy előbb utóbb hisztizni fogsz egy kis fricskázás miatt. Nyilván könyebb ezzel terelni, mint az egyszerű és logikus kérdésekre választ találni. Sajnálom hogy ebbe az irányba orientálódsz, korábban sokkal szélesebb látókörrel, analitikusabb és logikusabb érveket használtál. Imádtam a könyveidet. Good luck!

  9. Tibor bá’:

    Nagyon szépen összefoglaltad Putyin szemszögéből. Olyan, mintha a boszorkány írná a Jancsi és Juliska meséjét.
    Tegnap elkezdtem olvasgatni a Szovjetunió/Oroszországgal határos országok történetét. Nem akarom sorolni, de olyan ország nincs, amit nem támadott vagy nem foglalt volna el. Csodálkozunk, hogy a Balti-államok, Finnország és Lengyelország fél Putyintól. Minden okuk megvan rá. Nekünk is megvan és a többi volt szocialista országnak is. 45 évig itt ültek a nyakunkon, de a fejlődésünkben ez jóval többet jelentett. Egy virágzó M.o. lehetőségét vették el tőlünk hosszú évtizedekre.
    És kérek mindenkit, hogy ne mondja azt: ezek nem ugyanazok. A diktátorok mindig ugyanazok…

  10. 2

    A Nato védelmi szervezetként humanitárius jogokra hivatkozva -amit a nemzetközi jog nem ismert- megtámadta Jugoszláviát. Konkrét Ensz határozat ez alkalommal -szemben 1991 -es iraki és a 2001 -es afganisztáni beavatkozással- nem engedélyezte a katonai beavatkozást. Majd a bombázások után megsértettek a határok sérthetetlenségének elvét de facto és de jure mivel Koszovo felett Jugoszlávia elvesztette fennhatóságát. Most jelenleg a Koszovóban élők önrendelkezéshez való joga sérül folyamatosan az ott állomásozó nemzetközi erők miatt……

    Másrészt a biztonsághoz való joga sérülhet egy olyan államnak akkor amikor két állam feladva korábbi semlegességet csatlakozik egy olyan katonai szövetséghez melynek a már emlitett velük szomszédos állam nem tagja. Természetesen ehhez mint szuverén államoknak esetünkben Finnország nak és Svédországnak joga van viszont Oroszországnak meg ahhoz van joga hogy erre aranyos választ adjon a biztonsághoz való joga alapján. Mivel a SZU megszűnt létezni a Nato pedig terjeszkedése réven még tovább erősödött is,az orosz félnek alkalmazkodnia kell az új helyzethez. Nincs kétfelé Nato tagság ,semmi sem korlátozza a Nato- t abban hogy a tagállamok területen bármilyen külső korlátozás egyezmény vagy szerződés szabályozza a fegyveres erőit. A Nato és az oroszok közötti un partnerségi viszony a gyakorlatban már régóta nem működik. Az ún. rakétavédelmi pajzs telepítése körüli viták az iráni veszélyre hivatkozva is ezt példázza vagy mutatja.A védelem lehetőségeinek egyoldalú megváltozása egy támadás észlelhetőségének lerövidülése a Nato számára talán nincs hatással a biztonsági helyzetre nem változtatja meg az erőviszonyokat? Ez pedig 2014 előtti történet.

  11. 1. – Bandi –

    Nekünk az általános iskolában tanították, hogy mit kell tenni atomtámadás esetén. A honvédségnél pedig már vegyvédelmi öltözékben és gázálarcban gyakorlatoztunk. Ez azt jelentette, hogy Magyarország az 50-es 60-as években atomháborút akart kirobbantani? Hogy is van a mondás: készülj a legrosszabbra és válaszd a legjobbat!

  12. 13: ” Konkrét Ensz határozat ez alkalommal -szemben 1991 -es iraki és a 2001 -es afganisztáni beavatkozással- nem engedélyezte a katonai beavatkozást. ” Ez hazugság.

    „A világszerte hatalmas felháborodást keltő vérengzések végül cselekvésre késztették a nemzetközi közösséget. Az ENSZ felhatalmazta a NATO-t, hogy hajtson végre légicsapásokat a Szarajevó és más védett övezetek elleni további szerb támadások megelőzése érdekében. Az 1995. augusztus 30-án kezdődött Megfontolt Erő (Deliberation Force) hadműveletben a NATO légiereje, illetve szárazföldön az ENSZ békefenntartó-erők (UNPROFOR) katonái vettek részt. …… A komoly veszteségeket elszenvedő szerbek szeptember 20-án elfogadták az ENSZ feltételeit, és megkezdték nehézfegyvereik kivonását Szarajevó környékéről.

    A NATO beavatkozása komoly szerepet játszott abban, hogy a szemben álló felek végül tárgyalóasztalhoz ültek.”

    https://mult-kor.hu/a-nato-beavatkozasa-hozta-el-a-delszlav-haboru-veget-20150830

  13. Tibor bá’
    „Az eszkaláció folytatódik, ilyen az emberi természet. Az eszkalációk ritkán fordulnak vissza, a robbanásig szoktak folytatódni. Ez esetben a robbanás az atomhoz nyúlás lesz.”

    Tibor bá’
    Sajnos nekem is egyet kell értenem ezzel a következtetéssel.

    Talán azt még hozzáfüzném, hogy a háttérhatalmi elit – ami nem létezik – már réges régen elhatározta ezt.

    Túl sokan lettünk számukra, mivel csupán 5OO millió ember is elegendő számukra a mai technikai szint mellett.

    A kérdés:
    – Mi „az emberi felesleg” elfogadjuk-e vagy sem.

  14. 16 „Túl sokan lettünk számukra, mivel csupán 5OO millió ember is elegendő számukra a mai technikai szint mellett.” Ehhez nem kell atom, csak fogamzásgátlót beadni a lakosságnak, max 70 év múlva meg van oldva a probléma.

  15. A hírek tartalma is érdekes lehet,,fent a balfelső sarokban,,,ott van a rengeteg,,hallani egyről sem lehet,,

  16. Lesz e atomháború?
    Igen, lesz.
    Mikor?
    Még a mi életünkben.
    Sajnálom e?
    Nem. Miért sajnálnám?
    Félek e?
    Nem. Tök mindegy hogy félek e vagy sem.
    Fel tudok készülni?
    Ugyan mire? Ha kitör a nukleáris háború, nagyjából mindegy hány babkonzerved van a kamrában, vagy hogy mennyi a befektetési aranyad.
    Most élj boldogan. Azután vége.

    Utóirat:nem véletlenül gyakorolják az ürbéli szituációkat azok, akik ezt megtehetik. Ha van elég pénzed, még felkerülhetsz a listára ?

  17. 15. Camélia.
    Eléggé sarkos a 13. Tomnak sóló véleményed = „”haztugság””
    Szerintem = Ő úgy tudja, mert úgyanabban a helyzetben lehet,
    mint én. = egyetlen hírforrást nem tudok elolvasni, ahol el
    kéne fogadnom a sütiket. — Biztosan HÜLYESÉG a részemről,
    de nekem senki ne szabjon semmiféle feltételt semmihez.
    ( Gyerekkori beütés lehet, mert a szülő regulát sem türtem,
    13 évesen leléptem, azóta a saját kenyeremet eszem. — Az
    csak mese, hogy a rákosi rendszerben el kellett végezni az
    elemi iskolákat. — Engem még a rendőrég sem talált meg,
    pedig kerestettek a szüleim. ) SZÓVAL = Nem kéne senkit
    hazugsággal vádolni.
    19. Manooo.
    ÉRDEKES ÍRÁS, ha picivel nagyobb a fantáziám „”csípőből””
    összeütnék hasonlót, csak hát én senkit nem szoktam
    HÜLYÍTENI !!!
    21. Dan.
    Ime egy régebbi dal az 50-es évekből = „”Bárhogy lesz,
    úgy lesz, a jövőt nem sejthetem””

  18. Pár napja átfutottam egy rövid bejegyzést: egy kínai hadihajó „porszívózott” az ausztrál felségvizek közvetlen közelében…biztos várt valamireaz AUKUS témakörben.
    A cikket azóta is keresem…

  19. 18: az általam betett cikk egyértelműen ENSZ felhatalmazást említ, a tiéd nem cáfolja ezt, csak nem említi konkrétan az ENSZ-et.

  20. Mutatta a tévében hogy az ukránok sima drónról rakétákot ejtenek le az orosz tankokra amik meg is semmisülnek mert felülről gyengék.
    Így elég sok orosz tankot megsemisítenek .Persze ez köszönhető a fegyvertámogatásoknak.Csak én mondom lehet emiatt már mondjuk odelett 2000 db tankjuk az oroszoknak ami azért nem kis veszteség.
    Szóval az ukrajnai fegyvertámogatások igen sokat számítanak abban hogy meggyengítsék az oroszokat esetleg taccsra vágják.Mert sok kicsi sokra megy.Plusz még a svéd ,finn nato csatlakozás.
    Hát lehet még Putyin váregy kicsit meg még egy darabig nyeli a faszt (ami már mélytorkos ) de utána lehet tényleg jön az atom 😀
    Ráadásul a további fegyverszállítmányok még sok orosz tankot és repülőt le fognak szedni.Nem tudom hány tankja van az oroszoknak de ha mondjuk van 10 ezer tankjuk és leszednek sima drónos ejtéssel 6000-et az év végéig mondjuk az nagy szám lenne.Plusz a leszedett repülők stb..Szóval lehet nem marad más Putlernek mint az atomhoz nyúlni majd.

  21. 3: „Azért lényeges különbség van a főleg oroszok által lakott térségek, és az idegen területek között.”

    Az oroszoknak meglehetősen jól bejáratott módszerei vannak arra, hogy a kezdetben idegen területeken orosz többséget alakítsanak ki. Enélkül nyilván nem is tudott volna az orosz birodalom kialakulni. De az ukrajnai háború még azt is szépen bemutatta, hogy az orosz anyanyelvű ukránok se feltétlen vágynak Oroszország részévé válni.
    De a svájci és osztrák német nyelvűek is jól elvannak a német anyaországon kívül…

  22. 25

    Ensz BT felhatalmazás? Orosz vétó mellett ?! Kizárt dolog…..konkrétan katonai beavatkozás engedélyezése?

  23. 15, 18, stb:
    Két külön esetről beszéltek, az egyik a 1995 Bosznia (ENSZ felhatalmazással végrehajtott) Szarajevó környéki szerb állások bombázása, a másik 1999 Koszovó kapcsán (Orosz vétó ellenére indított) Belgrádot is bombázó hadművelet.

  24. 30.
    A cikkre:
    „Putyin Raszputyinja” mint illő kifejezés? Az a bibi, h az igazi Raszputyin éppen le akarta beszélni a cárt a háborúról (nem is kedvelték a britek). És milyen ideológiacsináló volt? Nem egy Dugin volt az biztos.

  25. 26. andrew
    ” Szóval lehet nem marad más Putlernek mint az atomhoz nyúlni majd. ”

    Vagy mégis?

    Első alkalommal fejlett orosz fegyvereket vetettek be Kelet-Ukrajnában.
    BMPT “Terminator” páncélosok érkeznek Severodonyeckbe amely egy rendkívül fejlett fegyver.
    A BMPT „Terminator” egy páncélozott harcjármű (AFV), amelyet városi területeken belüli harcokon a páncélozott és egyéb harcjárművek támogatására terveztek.

    /https://www.youtube.com/watch?v=qZ72cBXHUGE&t=7s/

  26. 30 -Camelia:
    Itt, a honlapon fajsúlyos hozzászólások jelennek meg, amikből lehet tanulni. Neked ezekre kellene figyeled, helyette esztelen propagandát terjesztesz, holott csendben kellene maradnod.
    Még azt se veszed észre, hogy nem orosz propagandát fújunk. Ilyennel nem is találkozunk. Maximum a harc orosz értékelése jelenhet meg. A hamis tényeket és durva propagandát Ukrajna áraszt. Csak erre a szajha média nem mutat rá. Minket a tények érdekelnek.

  27. 33. János
    „A cikket azóta is keresem…”

    Talán ez segithet:

    Kína a bázisokat veszi célba – Rendkívüli interjú Ausztrália Honvédelmi Minisztériumátol :
    „Egy kémhajó már egy hete öleli” partjainkat! – WarNews247

    /https://warnews247.gr/ektakti-synentefxi-yp-am-afstralias-ploio-ypoklopon-tis-kinas-echei-agkaliasei-tin-aktogrammi-mas-edo-kai-mia-evdomada-einai-dipla-se-nafstathmo/

  28. Ne keverjük már össze a NATO szerbeket büntető akcióját (megérdemelték és meg is kellett fékezni őket) Oroszország területszerző és rabló hadjáratával.

    35. Tibor bá,

    (Ne haragudj, nem bántani akarlak, de évekig az orosz propagandát terjesztetted, ami áthatotta a zsigereidet is. Te ellenpontnak, alternatívát meg hasonlóknak hívtad, de RT és hasonló oroszrezsim közeli szövegek, írások voltak, vissza lehet keresni. De ez csak zárójelesen reakció, vélemény részemről.)

    A múltkor már betettem egy orosz volt hírszerző ezredessel készített interjút, aki közelről ismeri Putyint.
    Nem fog atomháborút kirobbantani akkor sem, ha elvérzik Ukrajnában.
    Ha pedig ő maga megbukna, akkor úgyis ő viszi el a balhét.

    Oroszország szépen kivérzik, legyengül, visszarepül évtizedeket a fejlődésben, elszigetelődik és nem fog az atomhoz nyúlni.

    De van egy magasabb szint is, ami miatt biztos vagyok ebben, de azt nem hozom ide.

    Úgyhogy a posztod utolsó mondatára reflektálva, sem ez év végéig, sem később nem lesz semmiféle atomháború, ebben 100%-ig biztos vagyok. Legyen igazam! (Igazam lesz) 🙂

  29. 37 – Gyarmathy:
    Ezzel fejeztem be az eszmefuttatásom: „A fejemben az jár, hogy 90 százalékos eséllyel a világ 2022 végéig felrobban. Ne legyen igazam!”
    Ezt nem lehet orosz propagandának nevezni. Leírom a saját véleményem, a saját félelmem, a saját sejtésem. Ezt várnám el mindenkitől, de a hölgy nem ezt teszi.

  30. A gond az, hogy maga az emberi társadalom alapvetően elmebeteg. Ezt többször megbeszéltük. Aki naponta rájár a híroldalakra, és nem lehet befolyásolni bizonyos okokból kifolyólag, az szörnyülködik. Csak sajnos nem tehet semmit.
    Tegyük félre a befolyásolhatóságot, és kezdjünk el a lényeggel foglalkozni.
    Oroszország nem fogja feladni a céljait, Ukrajnával szemben, ez világos. Az ukrán elnöknek hatalmas „PR” jutott. Gyakorlatilag jelenleg azt teszi amit a „nyugat” tenne. Nyugati fegyverekkel, „önkéntes” zsoldosokkal.
    Ha Ukrajna nem teszi le a fegyvert, akkor itt bizony világháború lesz. Akár tetszik akár nem.

  31. Gyarmathy: Miért is ne? PUTYIN PONT A KOSZOVÓI NATO hadművelettel próbálta legalizálni a saját hadműveletét és megcáfolni nem igazán tudta az ENSZ főtitkár se személyes találkozójukon..

    Kvázi ő is menteni ment az elszakadni kívánó oroszokat az elnyomó ukrán hatalomtól..

    Dan: vilægháború esetén az egész hacacárénak semmi értelme nem lesz…

    Erre én is csak habogni tudnèk… de ha van valami válaszod erre, szívesen vennèm. Csak ne vélemény legyen, hanem tényeken alapuló megokolás…

  32. 37
    Gyarmati !

    Hol élsz Te ?
    Valami álom világban .

    ” Oroszország területszerző és rabló hadjáratával.”

    Putyin a saját országát nem tudja rendesen működtetni , mert akkora .

    Minek kellene neki még több terület. Olyan nincs ami Oroszországban ne lenne.
    Jól beszoptad a nyugati propagandát.

  33. 42. Bandika,

    TAnulj egy kis történelmet, mielőtt írogatsz. 🙂

    Ez 100 % személyeskedés!

  34. 41. Bandi: MangaM már levezette, minek kellene Putyinnak Ukrajna: csatatérnek, pufferzónának, felvonulàsi területnek közte és a NATO között.

    Rabolni is van mit: csernovzjomnak hívják, 10 méter vastag fekete humusz, a németeknek és a hollandoknak fáj rá a foguk..

  35. Gyarmati !

    Bandika ám neked a jó……………………………….

  36. 42.

    „Ez 100 % személyeskedés!”

    Igen!

    Akárcsak a „Jól beszoptad a nyugati propagandát.”

    Bandi hülyeséget állít, azt, hogy Oroszország nagyságából logikusan következik, hogy nem folytathat területszerző és rabló hadjáratot. Pedig a történelem világosan mutatja, hogy ez nem így van.
    Úgyhogy Bandira ráfér némi tanulás még. 🙂

    Persze tudom én vagyok a hülye, hogy reagáltam rá. Ezután nem követem el ezt a hibát.

  37. Infos,

    Van még ott sokminden más és nem csak ásványkincs. Mindent visznek az oroszok, ami mozdítható és értékes. A műkincseket például szakértő csapat szedi össze és viszik Oroszországba.

    Rablóhadjárat, nincs rajta mit szépíteni.

  38. 46.
    Amikor Dombaszt ágyúzták az Ukik, szerinted az mi volt . Meg, nem használhatják a saját nyelvüket stb. az mi ?? Erre válaszolj ha tudsz.

  39. 42. Gyarmathy

    Ha a történelmet nézzük, akkor Putyinék tulajdonképpen most visszaveszik azokat az eredetileg orosz területeket, amiket a gyűlölt szovjet (főleg az ukik utalják őket) vezetők odaadtak az ukránoknak. Mi is szeretnénk ilyet, csak hát gyengék vagyunk hozzá stb… Közép- és Kelet-Európa és a rosszul meghúzott határok. Újabb fejezet.

  40. Háborúban a műkincsek védelme nem szavatolható. Az a jobbik eset, ha szakértők szedik össze, mert akkor megmarad az utókornak. Csak a helyszín változik. Aztán majd talán visszakerül az eredeti helyére, egy újabb békeidőben. A rosszabb az, ha sima katonák kezdenek el fosztogatni, akkor sokminden eltűnik örökre.

  41. Ukrán műkincseket? Ez olyan, mikor a szlovákok a bártfai szárnyasoltárt szlovák eredetűnek mondják… Fura…

  42. 48. 49.50.

    Milyen kár, hogy Putyinék ezeket az érveket nem sorakoztatták fel az háború ürügyeként! Pedig igyekeztek nagyon, de még ezt sem tudták rendesen összehozni. Szerencsétlen népség, Amerika nélkül még egy háborút sem tudtak nyerni!

  43. Kacor, úgy látszik, hogy a személyes erzelmeidet kevered az események értèkelésébe, ami nekem mindegy, de téged nem segít a helyes kiértékelésben.

    Nekünk nem barátunk se az orosz, de még kevésbé az ukrán. Az orosz üzletfelünk, helyettesíteni csak úgy lehet, ha több pénzt fizetsz, vagyis az idődet adod. Az ukrán, cserèbe azért, hogy segítesz neki, ahogy tudsz, dirigál, és ingyen elviszi mindenedet, elzárja a csapot, ami nem az övé.

    Tehát egyik se a barátunk, és addig örülhetünk amíg egymással, és nem velünk foglalkoznak.

    Máshogy látod?

  44. Kacor. A második világháború végén már nem a náci Németország ellen ment az offenzíva, hanem a szövetségesek egymással versengtek. Az hogy ki milyen módon és mértékben szegte meg a megállapodásokat, jelen időben lényegtelen.
    A háború elején egyik fél sem fegyverkezett, ez egy hatalmas adu ász volt a németeknek. Anglia csupán azért tudott kitartani, mert egy sziget.

  45. 43, infos:

    a BMW-gyár területéről is azt állították az összeesküvéshívők, hogy elvitték a kiváló minőségű termőföldet külföldre…
    Hamis állítás.

  46. János, nem viszik el, olcsón felvásárolják, és megműveltetik. A mező- és erdőgazdaság kérdése egy külön téma lehetne…

  47. 9 Minato

    Igaz 45 éven át itt voltak de épültek a gyárak éelelmiszerfeldolgozás töltés könnyü és nehézipar söt informatika átviteltechnika is. És mióta eu tagok vagyunk nyugat felé tartozva ezeket a gyárakat a termelöeszközeivel lebontva elvive mert konkurenciát jelentett a nyugatnak a gépeket keletre vitték olcsóbb munkaeröhöz és a pénzt már amit ezért fizettek meg a vámmentességért az ingyen úthasználatért már mindenféle jogállamiság cimszó alatt nem akarják továb adni…NEM INGYEN KAPJUK AZT!

    Mig itt voltak biztonság volt én 17 évesen már éjjel mentem haza egy másik ruszki laktanya környéke volt a XVIII ker akkor Vörösfényutca 40 villamoson.Délutános müszak 10h20′ ig tartott mire a béke térre értem 11 fél 12 volt…Ma mi van???Nem mernék a körutón végigmenni pedig nem vagyok majrés nö!
    Igaz az osztrákok magasabb életszinvonalon voltak de spórólósak a svábok itthon is sok sváb falu jóval kiépültebb volt Solymár és a Budakalászi térség. Hozták a ‘németes’ pontosságukat és takarékosságukat.Nézd meg majd minden szakma szakszavai német. Ezért éltek jobban mert termelés volt .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük