(3850) Atom!

Tibor bá’ fordítása online

 Hány nukleáris töltete van az USA-nak?

89. Útban a 90. felé

2022 elején az amerikai Védelmi Minisztérium szerint, 3.708 nukleáris töltet állt rendelkezésre, amelyeket ballisztikus rakétákkal vagy bombázókkal juttathat célba.

A töltetek legnagyobb része nincs kihelyezve, hanem tárolják azokat az esetleges felhasználásra. Jelenleg 1.744 töltet van kihelyezve, bevetésre kész állapotban. Ezek közül 1.344 darab ami ballisztikus rakétába, míg 300 darab bombázóba helyezhető el az USA területén.

Ezen kívül 100 taktikai bombát tartanak Európai bázisokban. A többi 1.964 töltetet tárolják technikai vagy geopolitikai meglepetésre. Ezek közül több százat le fognak szerelni 2030-ig.

Az általános feltételezés szerint Oroszország másfélszer ennyi töltettel rendelkezik. Magyarul egy totális összecsapás esetén közel tízezer, átlagosan 150 kT erejű töltet felrobbanásával számolhatunk. Átlagosan 51.000 km2 területre esik egy (ha jól számoltam). De mivel az óceánokat nem szórják meg, ez azt jelenti, hogy hazánkra kb. 5 darab jutna.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

42 gondolat erről: „(3850) Atom!

  1. Nyilván nem egyenletesen szórnák, és nem is tudnák mindet kilőni. Az első csapás-sorozat nagyobb része bizonyosan az ellenfél ismert rakétabázisait célozná, hogy gyengítse annak csapásmérő képességét.
    Szvsz Mo-ra nem pazarolnának egyetlen töltetet sem, mert nincs akkora stratégiai jelentősége.

  2. Tibor bá’:

    Ez úgy lett volna hiteles, ha az amerikai Védelmi Minisztérium után az orosz Hadügyminisztérium számait olvashatnánk. Vagy esetleg ők nem hozzák nyilvánosságra milyen és mennyi atombombájuk van?

  3. Igazából mindegy hova dobják le. Olyan környezeti hatásokkal jár, hogy nincs értelme számolgatni mennyire lehetne megúszni. Talán a csendes óceán kellős közepén hatszáz lakost nem ér el semmi hatás.

  4. 3 – Dan:
    Nem lehet megúszni.Éppen ez a poén. Putyin már 3 éve megmondta (csak senki se figyel oda) Ha Oroszország nem élhet szabadon úgy, ahogy akar, akkor inkább a halált választja. Ez az izraeliek által kitalál „Sámson opció”. És a Nyugat hülyesége miatt egyre közelebb kerülünk ehhez az opcióhoz. Egy idős, beteg ember, közel a sírhoz, könnyen megnyomja azt a piros gombot.

  5. Én arra számítok, hogy Magyarország nem kapna atomot, mert ugyan ki is akarna kilőni minket? De ha mindenki mást szétlőnek, akkor ez sovány vigasz lesz…

  6. Kérdés hogy hogy értelmezzük ezt az Ororszország nem élhet szabadon kifejezést? Mert ha azt nézzük bevétele van bőven az energiahordozókból.Kivonult egy csomó cég emiatt az átlagember lehet még rosszabbul él.
    Munkanélküliség talán az egekbe ugrik ott.Azt a lépést már eljátszotta Putyin hogy élesíti az atomarzenálját.Hát nem tudom talán most nagyobb egy esély egy atomháborúra mint valaha, de ha valaki lép akkor utána már
    cseszhetné hogy van energiahordozója mert egy atomháború után már ő sem tudná eladni egy szétcseszett infrastruktúrában.
    Ha bejön a sámson opció akkor lehet tényleg az lesz az oka hogy Putyint felbasszák idegileg a szankciókkal.Idősödik , lehet beteg is és lehet megnyomja a gombot mert akar egy kis apokaliptuikus világot már csak kíváncsiságból is.
    Ez olyan mint pl . én is szeretem a II világháborús filmeket, a hangulatukat főleg a régebbieknek.Putiynnál csak az a különbség hogy egy gombnyomással meg tudja ezt teremteni hogy a valósággá váljon 😀
    Persze ha megteremti az nem olyan lesz mint a II vh amikor majdnem ment minden a háttérben (élelemtermelés,gyárak stb…) , mert most senki nem termel már otthon élelmiszert (akkor meg szinte mindenki)
    Kérdés hogy van e még tovább? Lesznek e további szankciók? Valóban csatlakozni fognak a svédek,finnek a Natohoz? Putyin ellenne ott az orosz erdők mélyén valahol.
    Lehet már nyárra megkapjuk az atomot? Remélem még te is megéred Tiborbá az atomháborút 😀

  7. három embernél vannak az indító gombok, nem Putyinnál van egy. Ő egyedül nem tudja elindítani

  8. Putyin sugárkezelésre vágyik. Az utolsó hírel szerint leukémiás. Erre a legjobb gyógyír a teljes test besugárzása 🙂 nyilván erre hajt, ezt mindenki láthatja. 😉 ott remeg a jobbkeze a nagy piros gombon.

  9. 9 Asidotus

    Amerika: egy embernél (elnök), ha reggel meghülyülve ébred és lőni akar, lő. A testőrök vélhetőleg az utolsókig védenék. Ha közben fejbe lövik, a testőrök standby üzemmódba mennek. „Utód” alelnök. Ha nem akar lőni, nem lesz tüzijáték, ha akar, akkor lesz. Halottkéz nincs. A „Higany” gépek csak távirányítani tudják az ICBM-eket és jelezni – ez volt az eredeti képességük – a tengeralattjáróknak, ha azok nincsenek mélyen. (Elvileg nem mélyen lopakodnak, de ez sem teljesen igaz.)

    Oroszország: elvileg kettes indítás van, Putyin, Sojgu és a főmufti, de nem teljesen világos és biztos, hogyan is zajlik a valóságban a protokoll. Halottkéz nem igényel emberi beavatkozást. Akkor megy mindenhová, ami csak van, hazánkra is.

    Kína: bonyolult és bizonytalan, ahogy a töltekek száma is. Nyugati hivatalos adat 300 alatt, orosz becslés jóval ezer felett.

  10. 10. Tibor bá,

    Többszörös végrehajtási láncolat van. Putyinnak azok volnának az utolsó percei, amikor el akarná indítani az atomháborút.

  11. Őszintén, jobban járnánk most (ha nem csak az emberiségre koncentrálunk) egy atomháborúval, mint mikor fegyverrel kell kimennünk az utcára jegyrendszerben kapható kenyérért meg húsért, mert a felfegyverzett hordák ellen nincs esély.
    Latolgassuk a lehetőségeinket. Tulajdon kép akkor jársz jól, ha nincs semmid és bevesz egy horda. . A pénz értékét vesztette már rég, az arany meg célponttá tesz,nem partnerré.

    Putyin nem beteg. Csak idős. A paranoid beidegződések nem veleszületettek, az élet során alakulnak ki az agyban, mint reakciók bizonyos hatásokra.

  12. 13 – Gyarmathy:
    Putyin nagyon jól navigál orosz honban. Kizárt, hogy az akaratát ne tudja érvényesíteni

  13. 15. Tibor bá,

    Sok erős kezű diktátort láttunk már megbukni, akit a sajátjai nyírtak ki.

    Putyin sem kivétel. Főleg ha kiadna egy atomtámadási parancsot. Ugyanis mindenki tudná – akinek végre kellene hajtania egy ilyet – hogy ezzel rajtuk és családjuk, országuk, mindenük felett kimondta a halálos ítéletet.

    Szóval nem fog egy ilyen parancsot kiadni, vagy ha igen, akkor neki rövid úton vége.

  14. Érdekes, hogy ehhez a témához csak 16 hozzászólás lett.

  15. Már önmagában az a tény, hogy rengeteg atomfegyver van magában hordozza az önpusztítást.

    Épeszűnek kellene lennünk!
    A helyzet azért is komplikált, mert az emberi faj nincs elengedve, hogy szabadon evolválódhasson (tudatilag).Értelme figyelme révén erősen keretek közé van szorítva és ez predesztinálja sorsát, de az atomháború -mint végkimenetel- nincs benne a tervekben.
    Ettől függetlenül könnyen, nagyon könnyen összejöhet.

    Putyin mindenkit megzavart a pár évvel ezelőtti „tiszta” beszédeivel. Világosan kifejtette, hogy nem enged a világkormányt létrehozó törekvéseknek.
    Több lécsős színjáték nézői vagyunk.

    Az alsó lépcsőkön a hagyományos (2 .vh óta) angolszász dominancia és retorika tarol. Szegény ukránok, csúnya oroszok. Emberek 75-85%-a kajálja.

    Következő szinteken beszorított oroszok, összeesküvő nyugat. Összeesküvés elméletek, hogy dönti káoszba a világot a direkt energiaválságot előidéző oroszellenes lépések.

    A felsőbb szinteken már rég lejátszott a dolog, már csak a kifutásokat várják, remélhetőleg atomháború nélkül.
    Azért remélhetőleg mert ők a színjáték ellenére nem fognak indítani, de az alsóbb szintek megtévesztő retorikája révén nem kizárt, hogy valakik igen.
    A megoldást a közös együttélésre sikeresen kitotlták az „Új világrend” dumával. Ugyanis a valódi megoldás a törpeállamok nemzeti gondolkodása helyett központi irányításban lehetne csak. 3 nagyágyú meg 5 közepes és számtalan kisebb érdekcsoport alacsony tudatszinten, energiaforrások szűkülése esetén csak egyetlen egy forgatókönyvet játszhatnak el. Szétesést, káoszt! Ez könnyen tragédiába torkolhat, ld.atom, tehát irányítani kell az eseményeket. Nem lesz totális atomháború. Ha lesz is megelőző csapás, nem fognak visszalőni.

    Tudom ez a gondolatmenet ovódásnak tűnik, de mindig azt kell nézni mit csinál a kezük.
    A nemzetek nem számítanak, egyedül a föld-mint bolygó- egészségi állapota számít. Ha a klíma a számításaik szerint kritikus szintre romlik akkor azonban a nukleáris tél lehetőségét(mint hűtőhatás) is jobban meg fogják fontolni.
    Minden a kifutási időn és a droidok(mi mindannyian) reakcióján múlik.

    Ha figyelünk és tanulunk megérthetjük a rendszerkben jelen lévő alrendszereket. Pl. a bolygó naprendszerbeli helyzete hogyan hat a bolygó ökoszisztémájára. Ezek a rendszerek feljebb, sokkal feljebb is mennek a teremtési láncolatban. Tehát nem az orosz-ukrán háború a mai események non plusz ultrája, hanem mi.
    Milyen jelzéseket adunk le a gondolatainkkal, tetteinkkel, cselekedeteinkkel a felsőbb régióknak?

    Hülyeség?
    Közel sem az, ha érted egy kicsit is a világ fraktális felépítését.
    Sokan úgy érzékelik, hogy az információ egyirányú lett mostanában, tehát nem jön visszajelzés előbbről, feljebbről. Eddig volt a segítség, nem tovább. Magunkra lettünk hagyva az égi hiearchiák által. Ocsú és búza.
    Ez már a totális végjáték.
    Most kell igazán „jónak” lenni!

  16. 16 – Gyarmathy:
    Sztálint nem nyírták ki, Fidel Castro végelgyengülésben halt meg. Frankó is megöregedett. Hitlert a bunkerben hűen követték hívei a halálba. Vágy vezérelt szövegeddel teli van a hócipőm.

  17. „… a világ közel 150 semleges állama legalább annyira retteg a Nyugat vehemenciájától, mint az orosz agressziótól.

    Ezek azok a félelmek, amik miatt a 150 semleges ország mindent meg fog tenni, hogy meghiúsítsa a Nyugat politikai, gazdasági és kulturális szankció-politikáját Oroszországgal szemben. Még azok is, akik hajlandók segítséget nyújtani az orosz agresszió katonai megfékezéséhez, minden erejükkel szabotálni fogják a nyugati keresztes hadjárat egyéb formáit.”
    (R. C. Castel, IDI)
    #https://neokohn.hu/2022/05/12/amikor-a-nyugat-magara-maradt/

  18. Kiegészítés:

    1. Nincs pontos infó sem az amerikai, sem az orosz, sem a kínai nukleáris protokollról, tehát ne adjuk ezt elő úgy, mintha tudnánk, kinél hány „indítógomb” van a fiókban.

    2. Az amerikai katonai doktrína lehetővé teszi azt, hogy a hadszíntéri parancsnok elnöki felhatalmazás nélkül is kis hatóerejű taktikai atomfegyvert bevetése mellett döntsön, ha a katonai helyzetet úgy értékeli. Ez nyilván közvetlenül nem a stratégiai arzenált érinti, de senki sem lehet biztos abban, hogy taktikai atomcsapásra nem stratégiai válaszcsapás érkezik.

    3. Az orosz Perimetr-rendszer valódi működési mechanizmusa sem ismert teljesen, azt sem tudjuk, hogy a vezérrakétákat csak és kizárólag automatika indíthatja avagy emberi beavatkozásra is aktiválható-e.

    4. A globális Sámson-opció teljesen egyértelmű kellene, hogy legyen mindenki számára. Sem az amerikai, sem az orosz, sem a kínai szuperelit nem fog csendben távozni a hátsó kiskapun, ha dől a bili. Ha nem tudnak bármelyik számára elfogadható és reális jövőképet adni a többiek, csak a totális bukást, akkor nem marad sem vesztenivalójuk sem okuk arra, hogy életben hagyják a jelenlegi civilizációt.

    Jelenleg az orosz elit egy része atomháborúra készül, a Nyugat elitje pedig valószínűleg úgy kalkulál, hogy ezt úgysem merik bevállalni az oroszok. A tévedés kockázata nagy, a következmények pedig drámaiak lesznek, ha elindulnak a strat fegyverek.
    Onnantól már lényegtelen lesz az, hogy ki kezdte, kinek volt igaza, ki tehet róla, satöbbi. Minden etikai és erkölcsi polemizáció a témában együtt olvad el a jelenleg ismert világgal.
    Tehát jó lenne, ha mindegyik oldalon észbe tudna kapni az elit és átgondolná, hogy egészen pontosan hova is vezetik így a világot.

    Nem látok semmilyen alapvető különbséget a keleti vagy a nyugati elit önzésében, gátlástalanságában és kegyetlenségében. Itt farkasok marakodnak a világkoncon és ritka nagy baromnak kell lenni ahhoz, hogy bárki ész nélkül beleálljon a szurkoló tömegbe és tapsoljon ennek a sztorinak.

    Pláne, hogy a Föld lakosságának jelentős csökkentése mindegyik oldal elitjének közös érdeke egyébként.

    Ha esetleg nem lenne egyértelmű az elb@szott trend:
    https://www.statista.com/statistics/1006502/global-population-ten-thousand-bc-to-2050/

  19. 18. Balázs
    ” Több lépcsős színjáték nézői vagyunk.”
    „Magunkra lettünk hagyva az égi hiearchiák által.
    Ocsú és búza. Ez már a totális végjáték.
    Most kell igazán “jónak” lenni!”

    Balázs, fogadd őszinte elismerésmet.

    19. Tibor bá’
    ” Sztálint nem nyírták ki, ”
    „Hitlert a bunkerben hűen követték hívei a halálba.”

    Tibor bá’ én nem lennék ebben annyira biztos.

    Putyinra sem lennék annyira biztos, hogy Ő most az eredeti…

  20. 14. – Dan –

    „Putyin nem beteg. Csak idős.” Ezt te mire alapozod? Idén lesz 70 éves a kölyök. Görgey és Kossuth is több mint 20 évvel túlélte.

    22. – LS –

    „Sztálin nem nyírták ki”. Nem is. Sztálin magát nyírta ki azzal, hogy olyan körülményeket teremtett maga körül, hogy bármiért kinyírhatott akárkit a legkisebb vétségért is. Az emberek már attól is féltek, hogy segítsenek rajta, így hagyták meghalni. Ez a diktátorok sorsa.

  21. https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/ket-dublor-helyettesitheti-putyint-amig-az-orosz-elnokot-allitolagos-betegsege-miatt-mutik/

    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/orosz-ukran-haboru-puccs-keszul-putyin-ellen.752386.html

    https://mandiner.hu/cikk/20220514_ukrajna_oroszorszag_haboru_boris_johnson_vlagyimir_putyin_targyalas?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

    https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/orosz-ukran-haboru-orosz-ukran-konfliktus-atombomba-finnorszag-fenyegetes/jdcyczb?utm_source=hirstart&utm_medium=hirstart&utm_campaign=hirstart

    A fenti cikkeket nem fogom kommentálni, ellenben néhány aggasztó kérdés azért felmerült bennem.

    1. Az orosz politikai vezetés főműsor időben az orosz lakosságot non-stop atomháborús gondolatokkal bombázza, illetve részletezi, hogy melyik államot mennyi idő alatt tudnák elpusztítani.
    A szükséges katonai technológia ehhez már a klasszikus hidegháború idején is rendelkezésre állt, tehát számomra nem az a kérdés, hogy darabra és képességekre megvan-e az elméleti lehetőség ennek a végrehajtására, hanem az, hogy miért folyik az orosz lakosság atomháborús tudati kondicionálása? Ez nem jó előjel.

    2. Boris Johnson szerint felesleges Putyinnal tárgyalni.
    Oké, akkor mégis mi a britek terve?
    Lesz más Putyin helyett és ők ezt már tudják?
    Vagy erről szó sincs, már mindenki a nagy háborúra készül, emiatt valóban felesleges bármilyen további szócséplés.

    3. Puccs készül Putyin ellen?
    Remek!
    Nincs is jobb, mint egy háborúban álló atomhatalmon belüli katonai puccs!
    Ha sikerül a puccs, ki jön helyette?
    Egy nyugatbarát kezesbárány?
    Vagy egy frusztrált és revans vágytól fűtött keményvonalas katonai vezető?
    Mi van, ha nem sikerül a puccs, szétszakad az ország és a haderő, ebből eredően pedig lesz itt is és ott is némi atomfegyverzet + egy folyó háború + egy új polgárháború?

    4. Putyin beteg és rövidesen műtik, de no problem, van helyette két dublőr, aki majd helyettesíti.
    Oké.
    Én pedig felteszem az utolsó kérdésemet:
    Mi van, ha jelen idő szerint is már csak egy fantom elnök van?

    Nem látom azt, hogy az orosz vezetés le akarná állítani a háborút, nem látom azt, hogy a Nyugat le akarná állítani a háborút – ebből így eszkaláció lesz.
    Ha a két háborúzó oldal nem akar leállni és csak a növekvő téteket emelik egyre gyorsabban, az semmi jót nem ígér az álmoskönyv szerint.

    Az atomháború véleményem szerint szinte csak egy lépésre van.
    A világ és Európa közben meg alszik.

  22. 25 – MangaM
    „Az atomháború véleményem szerint szinte csak egy lépésre van.
    A világ és Európa közben meg alszik.”
    Egyet értek. Erről szól a hétfői poszt, de kicserélem a holnapival.

  23. 25 – MangaM

    Nyugi. Semmi sem kizárt, de nem az atomháború a legvalószínűbb lehetőség.
    Az amerikai hadiipari komplexusnak folyamatos háború kell. Az USA nem szeret gyorsan győzni, maga a háború fontos és az, hogy a lehető legtovább tartson.
    Mi lett volna abban a buli pénzügyileg, ha gyorsan győznek annak idején Vietnamban? Irakban maga a megszállás tartott sokáig, nem a hadművelet. Afganisztán messze sokkal jobb üzlet volt, lényegében sok évtizedes. De amint véget ért, új „kaland” kell, Ukrajna elő lett készítve az eseményekre, a fegyvereket oda már évek óta szállítják, nem most kezdték. A szakadár Donbaszt az ukránok ez év februárjában irgalmatlan módon lőni kezdték, egyre növekvő intenzitással. Ez (és egyáltalán nem kizárt, hogy még a biolaborok ténykedése) kiprovokálta az oroszokat.
    Értem, hogy van veszély az atomot illetően, ez már önmagában is felér egy katasztrófával. Elmondom mi cseszi fel legjobban az oroszok agyát. Nem a szankciók, felejtsd el! Azokat kezelni tudják, más kérdés, hogy Európa egyáltalán nem fogja tudni, ha nagyon eldurvul a helyzet ez ügyben.
    Hanem, amikor azt látja egy átlagos orosz állampolgár, hogy folyamatosan szentségtelenítik meg a szovjet katonai temetőket, bontják a szobrokat, aláírásokat gyűjtenek, hogy a szovjet katonai temető helyén élményfürdőt építsenek(Pozsony), nos, akkor még nagyon sok orosz liberális is csuklani kezd. És elvörösödik a feje, még nekik is. Jobban felhúzza magát, mint azt a nyugati vagy közép–európai szir-szar fellowship programot végzett vagy civil mozgalmas „osztálytársuk” az legrosszabb álmában elképzelni tudná!

    Mit is mondott Navalnij?
    http://nol.hu/kulfold/navalnij-sem-adna-vissza-a-krimet-1493023

    Úgyhogy a Nyugat a legjobban egy dologhoz ért: a provokációhoz. Ez nagyon megy neki, minden elismerésem!
    Csak az a baj, hogy az oroszok, ha a sok milliós 2. világháborús halottjaikra gondolnak, akkor azok emlékének a meggyalázását egyáltalán nem tartják tréfadolognak! Túl sok családot érintett Oroszországban és más volt szovjet köztársaságban is. Ha ebben a témában túltolja a Nyugat a biciklit, akkor átmennek „katekhónba”. я́рость благоро́дная – ezt fogják érezni.

    http://www.youtube.com/watch?v=D0xGimfwDL4

  24. 25,26:
    A „Világ” atomháborút akar. Számomra ez a napnál is világosabb.
    Az egyszeri ember ez ellen nem tehet semmit. És itt van vége a történetnek. Európa mozgástere szintén elég szűk, ráadásul a nyugati multikulturalizmus miatt nincs nemzeti érdek, ezért is cselekvőképtelen a rendszerük.
    Az emberiség megmaradó mocska túlélhetőnek véli, rég készen állnak rá mindkét oldalon. Véleményem szerint a piros gomb megnyomása a gazdaság összeomlására vár, mert akkor éri meg indítani, amikor már senkinek sincs közülük ennek fenntartásában haszon. Ráadásul az USA háttérszervezete szentül hisz abban, hogy az űrből levadászhatók a ruszki rakéták és csak azzal számolnak, hogy porig rombolják Moszkvát, amivel lényegében az oroszokat megsemmisítenék… Sikerülhet -e? Fogalmam sincs róla, de ahogy elszámolta magát Putyin, bárki csúnyán elszámolhatja magát a továbbiakban is!

    Nem tudom Kínát mennyiben befolyásolja most az amerikaiak által telepített „covid-bomba”, de amennyiben saját elhatározásukból is maradnak a semlegesség pártján és a gazdasági folyamatok fenntartásának érdeke mellett, nagyot nőttek a szememben, bennük talán még bízhatunk…

    Geopolitikusok,
    Azt mondjátok meg nekem, mit tud Ukrajna, ami miatt megéri ekkora erővel támogatni, hiszen erre, ill. ilyenre korábban soha sem volt még példa?! Az nekem kevés, hogy a XXI.század űrkorszakában az oroszok attól félnek, hogy bekerítik és lerohanják őket tankokkal a NATO erők…
    Mit tud, mire hivatott ez a náció?
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Ukrajna_címere#/media/Fájl:Project_of_the_Large_coat_of_arms_of_Ukraine_(color).png

  25. 29 – Horváth Csongor:
    ” bekerítik és lerohanják őket tankokkal a NATO erők…”
    NEM. A félelem oka, hogy a határtól 3 perc a rakéta röppályája.

  26. Ne felejtsük el, hogyha az Orosz területszerző háborúra nincs kellő erejű reakció, akkor Kína lesz a kövertkező a déli tengereken.

  27. Mindegy mit gondolunk, jósolunk vagy kommentelünk, az emberiség azt aratja amit termelt.

    „Ernst Wolff mellett a neves pénzügyi és geopolitikai elemző, Martin Armstrong is egyértelműen fogalmaz: „Az ukrajnai háború, és az Oroszországgal való konfrontáció valódi oka a globális pénzügyi és gazdasági rendszer katasztrofális állapota. Hasonlóképpen, háborúra van szükség a Világgazdasági Fórum (WEF) által meghirdetett „Nagy Reszet” (GR) megvalósításához is.” A II. vh óta növekvő adóssághegyek mára kifizethetetlenné váltak, szükség van tehát egy globális szanálásra a továbblépéshez, mert a banki és pénzügyi lehetőségek már kimerültek.”

    OK, az összeomló társadalmakból papíron mindent megszereznek, de mit cselekednek azután a totális csődtömeggel?!?
    Újrakezdik,ugyanígy??
    https://t.me/nemazujvilagrendre/2000

  28. 30: Tiborbá:
    Akkor minden ok.:
    https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/nagyjabol-200-masodperc-alatt-ernek-el-europa-nagyvarosait-putyin-atomraketai-az-orosz-allami-teve-szerint/
    Mert, ha jól számoltam, most épp egyenlőek az erőviszonyok…

    Hacsak, a kalinygrádi részről ki nem szorítják az oroszokat. A jelenlegi helyzetben akár ez is sanszos lehet, hála Putyin nagy eszének!

    A lényeg sztem. alant olvasható Oroszország jövőjét illetően:
    https://telex.hu/kulfold/2022/05/15/orosz-sztarkozgazdasz-putyin-oroszorszag-jelenet-mar-tonkretette-de-most-szaz-evre-elhaboruzza-a-jovojet-is
    Vagy az atomháború, amelyben a majomemberek gondolkodása szerint az győz, aki előbb nyomhatja meg a piros gombot. Mennének inkább orosz rulettet játszani, mint az alábbi észkombájnok:

  29. 33 – Horváth Csongor:
    Putyinnak nem Európa az ellenfele, hanem az USA. Oda pedig 15-20 perc a rakéta idő.

  30. 33. – Horváth Csongor –

    Hat ember közül ötnek az a tapasztalata, hogy az orosz rulett veszélytelen! 🙂

  31. 34: Tiborbá:
    Akkor miért nem Kamcsatkára telepítik a szuper-rakétáikat Európa basztatása helyett?
    Európának rég nem volt konfliktusuk velük, most intézték el maguknak Ukrajna katonai megtámadásával a finn és a svéd NATO határszakaszt és a „védekezési célból” körbetelepítendő rakétabázisokat Romániától – Finnországig, alig 1000 km-re Moszkvától. Hamarosan tényleg csak Európát tudják bosszúból elpusztítani egy USA-Orosz konfliktus esetén.

    Nem tudom, én nem érzékelem sehol a putyini észt és előrelátást! Biztosan hülye vagyok… 🙂

  32. 36. Horváth Csongor

    A kérdésedre a válaszok:

    1. Az USA/NATO haderőknek nem kevés európai támaszpontja van, ami célpont, mert logisztikai, hírszerzési, atomtöltet raktározási, atomtöltet célba juttatási, kommunikációs és számtalan egyéb, egy háború során az USA sikeres katonai tevékenységéhez nélkülözhetetlen feladatokat lát el. Ha ezek nem kerülnek egy háború esetén kiiktatásra, akkor esélytelenek az oroszok a saját területüket megvédeni.

    2. Európában az amerikai taktikai atomfegyvereken kívül brit és francia atomfegyverzet is telepítve van, amelyek szintén a NATO ármádiájába tartoznak. A NATO-t pedig a Pentagon irányítja.

    3. Kamcsatkára támadó ICBM-ek telepítése a lehető legnagyobb ostobaság lenne, az amerikai hajókra telepített rakétavédelmi rendszerek ugyanis pont egy ilyen helyszínről indított ICBM-et tudnának még az emelkedő fázisban elkapni.
    Az USA elleni ICBM-ek mélyen a szárazföld belsejében vannak telepítve.

    Az európai célpontok elleni taktikai/harcászati atomfegyverek viszont – a relatíve kisebb hatótávolság és a nagy sebesség miatt – pont, hogy a célpontok földrajzi közelségébe kerülnek inkább telepítésre (pl. Iszkander-rendszerek), ugyanis így a leginkább hatékonyak és így lehet biztosítani hasonlóképpen azt, hogy egy háború esetén az észlelés, követés, befogás és ellentevékenység (elfogás) időablaka minimális legyen, azaz a csapásmérést lehetőleg ne tudják kivédeni.

    Ez alól a levegőből, tengeralattjárókról és hadihajókról indítható szubszonikus cirkálórakéták a kivételek, ezek sebessége „alacsony”, viszont az észlelésük és lelövésük nagyon nehéz a terepkövető mód, az alacsony repülési profil és a kis fizikai méret miatt, a hatótávolságuk viszont 1500-3000 km közötti, ergo nem kell „beletolni az ellenfél arcába”.

    Csak az az atomfenyegetés ér valamit, ami mögött valós képesség is van, a bevethető atomfegyverzet nem csak a robbanófejekből áll, hanem a hordozóeszközből is együttesen, hiszen a megfelelő hordozó platform nélkül – ami a célpontig képes eljuttatni a tölteteket – a robbanófejek önmagukban csak elméleti lehetőségek, nem pedig valós csapásmérő potenciál.

    Ezek a dolgok alapvetően függetlenek Putyin Ukrajna kapcsán követett stratégiájától, amit a magam részéről alapvetően elhibázott lépésnek tartok az első pillanattól kezdve.
    Ha még lesz kedvem és időm, egyszer majd talán bővebben is kifejtem azt, hogy Putyin egy geostratégiailag nyerő helyzetből hogyan bukott meg egyetlen pillanat alatt egy rossz időpontban, elhibázott stratégia mentén megindított alul kalibrált katonai akcióval.
    Egyetlen rossz stratégiai lépéssel tönkrevágta az elmúlt 22 év alatt elért eredményeit és egy alapvetően nyerő helyzetből belezuhant egy megnyerhetetlen szituba.
    A Nyugat lépre csalta és beugratta a háborúba egy patyomkin NATO-tag Ukrajna rémképével, az orosz elit pedig ráharapott a csalira és felkészületlenül beleléptek a medvecsapdába.

  33. Mindhárom orosz atomtáska csak egy műholdas videotelefon. Bármelyik táskában lévő rádiótechnika, csak akkor indít jelet a Stratégiai Nukleáris Erőkhöz, ha mindhárom rádión ugyanazt a gombot nyomják meg. Az egyezményes jel befut és csak utána – további emberi és most már gépi intelligencia bevonásával – indul el a válaszcsapás, mely a földi-vizi-vízalatti hordozókat optimalizálja a célpontokra, az agresszor csapása után még aznap.
    A Periméter rendszer, pedig független az emberi irányítástól, ha sem a táskákból, sem a Stratégia Nukleáris Erőktől nem érkezik az időszakos nyugtázó jel, akkor élesíti a több ezer rakétát és drónt…

  34. 38 – MangaM:
    „Divattá” vált vörös vonalakat húzni, amit a másik fél nem léphet át, mert akkor….atom? Putyin megfenyegette a NATO-t, hogy ha beavatkoznak akkor….. Hát beavatkoztak, és Putyin nem csinált semmit. Mert először csak kis dolgot tettek – mondjuk amerikai kiképzők jöttek az amerikai fegyverek használatának megtanítására. Ezért még nem lehet az atomhoz nyúlni. A NATO tehát szépen lépegetett tovább. Ukrajnának rengeteg fanatikus ember anyaga van. Kapja hozzá a legmodernebb fegyvereket szinte számolatlanul. Én nemigen látok kiutat. Előbb vagy utóbb Putyinnak az atomhoz kell nyúlni. Nem vérezhet el Ukrajnában.
    De nem ez a kérdés. A kérdés az, mért hiszik a Pentagonban, hogy ők életben fognak maradni?

  35. 38: MangaM:
    Köszönöm!
    S mi a helyzet az űrfegyverkezéssel? Ez csak egy malaszt lenne?
    Mert én onnan irányítanám és oldanám meg a kényes szituációkat. Jelenleg az oroszoknál a kínaiak is hatékonyabb űrtevékenységgel büszkélkedhetnek. A múlt nem számít, csak a jelen!
    Aztán továbbra sem világos, hogy amennyiben ilyen könnyen semlegesíthet az USA egy orosz rakétatámadást, miért nem azon ügyködtek az elmúlt évtizedekben, hogy egy vaskupola szerű védelmi rendszert fejlesszenek a nyugati határukon?
    Akárhogyan is, abban egyetértünk, hogy Putyin ebből nem fog nyertesként kikerülni, s abban is egyezik a véleményünk, hogy bűzlik ez az egész minden oldaláról…

  36. 40. Tibor bá’

    Obama elnök asztalára annak idején már letettek Pentagon tanulmányokat arról, hogy egy atomháború megnyerhető.
    Hogy ez igaz vagy sem, tévednek vagy sem azért lényegtelen, mert nem a mi véleményünk számít, hanem a döntéshozóké.

    A Pentagon három dolgot is gondolhat ezzel kapcsolatban:
    1. Putyin csak fenyeget, de végül akkor sem fog atomfegyvert bevetni, ha bukik a rendszere.
    2. Putyin csak európai és/vagy ukrán célpontokra dob maximum atombombát, így a közvetlen USA-orosz stratégiai atomderbi elmarad, Európa meg amúgy is le van sz@rva.
    3. A 3 (vagy már azóra talán 4) lépcsős amerikai rakétavédelem jól fog működni és egyébként is, ha az oroszok előkészületeket tesznek egy atomháború megindítására, akkor az USA lopakodó gépei és a tengerre telepített SLBM és cirkáló rakétái gyors és lefegyverző megelőző csapást mérnek az orosz hadseregre.

    41. Horváth Csongor

    Bizonyos „határokon” nem lépek át, mert az már „nemzetközi szintű összeesküvés-elmélet”-nek lenne titulálva azonnal, így az a megállapítás, hogy ez az egész több oldalról is bűzlik, legyen egy önként vállalt és nem átléphető peremfeltétel.

    Az űrfegyverkezésről szinte semmi infó nem szivárog ki sehonnan, ezek talán még titkosabbak, mint az ukrajnai titkos biolaborok – viccet félretéve ez No1. államtitok mindenhol!

    Innentől kezdve csak spekulálni lehet arról, hogy kinek milyen szintű ASAT (anti-satellite, azaz műhold elleni) fegyverzete van, kinek milyen űrbe telepített fegyverei lehetnek már most is (EMP, HEMP, stb.) és ki mit képes a világűrből felderíteni, koordinálni, zavarni, lehallhatni, beavatkozni, stb.

    Az ICBM/SLBM töltetek elleni védekezés önmagában is nagyon kemény dió, nem tudsz a nyugati határok mellé „Vaskupola-rendszereket” fejleszteni, mert ezen töltetek ellen semmit sem érnének.

    Egy nagy hatótávolságú (interkontinentális) ballisztikus rakéta robbanófejének a tetőpontja 10.000 km körüli hatótávolság esetén 1000-1200 km (!!!) magasságban van, majd a visszatérő robbanófej onnan gyorsulva érkezik ballisztikus pályán, ami a Föld görbületét is figyelembe véve meglehetősen lapos szöget jelent. Közben a sebessége 7-9 km/sec(!!!) nagyságrendű, a mérete pedig nagyjából egy mosógépé, vagy még akkora sem.

    Ezt megfogni…, hát az eddigi, szinte laboratóriumi körülmények közötti kísérletek is eléggé felemás eredményt hoztak, ott ráadásul ismert volt az indítás helye, a célpont helye és 1, azaz 1 db robbanófej imitátor ment mindösszesen.
    Egy valódi háború esetén meg több száz vagy akár ezer db robbanófej érkezne különböző irányokból és különböző időzítéssel.

    Az újgenerációs, manőverező hiperszonikus robbanófejek pedig még tovább nehezítik a dolgot, ugyanis a legfontosabb, a sikeres ellentevékenységhez gyakorlatilag nélkülözhetetlen tulajdonságot mellőznek: nincs végig ballisztikus röppálya, azaz az előre számítható találkozási pont nem létezik. Magyarul a visszatérő robbanófej egy ideig ballisztikus röppályán érkezik, majd az érkező szakasz egy pontján végrehajt egy olyan manővert, ami az előre számított találkozási pontot lenullázza, így az ellenük indítható ellenrakéták simán lukra futhatnak.

    Az amerikai rakétavédelmi fejlesztések nem véletlenül az emelkedő fázisra akartak koncentrálni, ott ugyanis 1 db rakéta 1 db célpont – ehhez viszont közel kell vinni az elfogókat az indítási szektorokhoz, emiatt van lengyel vagy román rakétavédelmi bázis és emiatt pakolták hajókra az ellenrakétákat, mert azok képesek közelebb úszni az ellenfél területéhez.
    Ha ebben a fázisban sem sikerül elérni és megfogni a rakétát, akkor nagy baj van, ugyanis a „busz” több robbanófejet vihet magával, azaz 1 rakéta indult, de akár 3-6-10-12 db, különvált robbanófej érkezik már vissza brutális sebességre felgyorsulva és ezeket kellene egyenként megfognia a honi rakétavédelem utolsó lépcsőfokának – ami ezen átmegy, az célba ér és robban.

    Hivatalosan az USA-nak és az oroszoknak nagyjából 1500-1500 db stratégiai robbanófej van szinte azonnal bevethető állapotban (START egyezmény), amelyeknek ha csak a 20%-a célba ér az is 300 db stratégiai atomcsapás/ország.
    Ezek a robbanófejek 200 kT-750 kT közötti hatóerejűek (Hirosima 15 kT körüli volt viszonyítás képpen), azaz 20% siker esetén is csak 200 kT hatóerővel számolva ez nagyságrendileg 4000 db Hirosimával egyenértékű csapást jelentene oldalanként!
    Na most ha nem 20% a sikeres célbaérés, hanem 80% és nem 200 kT, hanem 450-750 kT/robbanófej is lesz köztük…

    Egyszóval nagy gáz lesz, ha kitör egy atomháború.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük