(3835) Taktikai atom

Tibor bá’ forditása online

Moszkva „csillagászati” árat fizet, ha taktikai nukleáris fegyverek alkalmazása mellett dönt – mondta az Egyesült Államok helyettes külügyminisztere

 


89. Útban a 90. felé

Ukrajna nem marad magára, ha Oroszország taktikai atomfegyvereket használ – állítja Victoria Nuland

Oroszország csillagászati ​​árat fog fizetni, ha Vlagyimir Putyin elnöke taktikai nukleáris fegyverek bevetését rendeli el Ukrajnában – jelentette ki Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős helyettes külügymiisztere pénteken a folyamatban lévő orosz offenzíva közepette.

Az ukrán European Pravda hírügynökségnek adott interjújában Nulandot felkérték, hogy értékelje Oroszország taktikai nukleáris fegyverek alkalmazásának lehetőségét. Azt válaszolta, hogy nem zárhatja ki az ilyen „ katasztrófa forgatókönyvét ”. Ahogy Putyin” már elrendelte , „amelyek – mondta – brutális háborús bűnök, „A világnak fel kell készülnie a legrosszabbra. Nuland ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ilyen intézkedések katasztrofális következményekkel járnának Oroszország és személy szerint Putyin réazére.

Nuland nem volt hajlandó részleteket közölni a Nyugat lehetséges válaszáról, ehelyett azt mondta, hogy a nukleáris fegyverek használata „ alapvetően új szintre ” emelné a helyzetet, ahol az ára „egyszerűen csillagászati” lenne.

Egy újságíró kérdésére, hogy Kijev számíthat-e nyugati partnerei támogatására a legrosszabb forgatókönyv esetén, Nuland biztosította Ukrajnát, hogy nem hagyják magára. A helyettes külügyminiszter mindeközben közölte: az Egyesült Államok továbbra is katonai segítséget nyújt Ukrajnának. Felfedte, hogy Washington megkezdte Kijev több kilövő rakétarendszerrel (MLRS) való ellátását, és mindent megtesz, hogy kielégítse Ukrajna igényeit.

 Nuland határozott figyelmeztetései mindössze két nappal azután hangzottak el, hogy a Pentagon ezen a ponton kijelentette, hogy nem látja szükségesnek változtatni az ország nukleáris álláspontján. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivőjének nyilatkozata Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon állításait követte, amelyek szerint Moszkva taktikai nukleáris fegyvereket alkalmazna Ukrajnában.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

133 gondolat erről: „(3835) Taktikai atom

  1. Nuland egy nagy szarkavaró. Két atom után az amcsiktól kicsit hiteltelen ez ügyben pattogni.

    Remélem, azért nem lesz bevetve semmilyen atomfegyver.

  2. Május 9., a GyŐZELEM Napjára siettettik az oroszokat a taktikai atomfegyverre való utalással?

    Szépen haladnak a tengerentúli legények a kidolgozott forgatókönyv szerint, az ukrán NÉP SZOLGÁJÁVAL?

    Mikor fog feltűnni szkeptikusoknak, hogy hetente hány perces filmes animációt tud gyártani – az ukrán harci sikerekről – a Studio Kvartal-95 vállalat?

    A DOD a „csillagászati összeg” kifejezéssel az űripar-űrgazdaság-űrszállítás közelébe nem engedi az oroszokat, ha a dollár uralmát V.P. elnök, végleg megszünteti?
    Az űrhaderők a fejünk felett egymásnak esnek, hibára állítják egymás alacsony pályán keringő műholdjait?

  3. Vajon mire készülhetnek?

    „Oroszország azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy tömegpusztító fegyvereket (WMD) szándékozik bevetni Ukrajnában…Az Egyesült Államok „provokációra készül , amelynek célja az orosz fegyveres erőket vegyi, biológiai vagy taktikai nukleáris fegyverek bevetésével vádolni” – mondta szombaton Igor Kirillov altábornagy, az orosz sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erők vezetője.
    Kirillov szerint a feltételezett tervek „három forgatókönyvet” tartalmaznak. A legvalószínűbb forgatókönyv szerinte egy civilek elleni hamis zászlós támadás,..”
    Kirillov azt állította, hogy a potenciális célpontok a március eleje óta Oroszország által ellenőrzött Zaporozhskaya atomerőmű, valamint a kelet-ukrajnai Kamenszkojeban található egykori vegyi üzem helye.
    ..második lehetőség a tömegpusztító fegyverek „diszkrét” használatát jelenti „ kis mennyiségben”. Azt állította, hogy a Pentagon eredetileg tömegpusztító fegyverek telepítését tervezte az Azovstalban..
    Az utolsó lehetőség az, amit Kirillov „a tömegpusztító fegyverek nyílt felhasználásának a csatatéren” nevezett. Elmondása szerint a frontvonalhoz közel eső, Kijev által ellenőrzött donbászi Szlavjanszk és Kramatorszk városokban is használható. Kirillov ezt a forgatókönyvet „a legkevésbé valószínűnek” nevezte.”
    A tábornok elmondta, hogy a múlt hónapban az orosz titkosszolgálatok három permetező drónt találtak Ukrajna déli Herson régiójában. Azzal érvelt, hogy az UAV-kat fel lehet használni „biológiai anyagok és mérgező vegyszerek” permetezésére. Kirillov azt állította, hogy ismeretlen anyagot tartalmazó fiolákat dobtak le csütörtökön az orosz csapatokra. A fiolákat a védelmi minisztérium vizsgálja – mondta.
    A múlt héten a CNN-n sugárzott interjúban Zelenszkij azt mondta, hogy „minden országnak aggódnia kell” , hogy Oroszország nukleáris vagy vegyi fegyvereket alkalmazhat.
    Márciusban Victoria Nuland amerikai diplomata azt vallotta a szenátus előtt, hogy az Egyesült Államok Kijevvel együttműködve „gondoskodik arról, hogy a biológiai kutatások anyagai ne kerüljenek az orosz erők kezébe”. A külügyminisztérium ugyanakkor kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Kijev állításai „kémiai és biológiai fegyverekkel kapcsolatos tevékenységről Ukrajnában” „ nyilvánvaló hazugságok”.
    #https://www.rt.com/russia/554387-russia-us-nuke-claims/

  4. Srácok, nyilván jön az infó jobbról balról csőstől. Mimdenki hivatkozik erre meg arra. Nem ártana kicsit logikusan, józan ésszel átgondolni mi is van, tudom nem könnyű.
    Nyilvánvalóan az Oroszok az agresszorok, hisz ők vonultak be, ölnek embereket, nöket, gyerekeket csecsemőket. Porig rombolnak , millió felvétel, bizonyíték van erre. Az oroszok megszegtek legalább 5 korábbi multilaterális nemzetközi szerződést, ami garantálta Ukrajna területi épségét. Tesznek az ENSZ-re, BT-re. Nyugatnak hívnak 140 országot a világon akik elítélik tetteiket. Atommal fenyegetőznek. Hazudnak mindenről mintha könyvből olvasnák fel (nem támadnak, nincs is háború, nyilván az Ukranok magukat lövik, s tb).
    Ezek után, nekem nagyon elszomorító, hogy egyáltalán van valaki, logikusan gobdolkodó épeszű ember aki hivatkozza őket, vagy egyáltalán elgondolkodik a mondanivalójukon. Hangsúlyozom, fentiek tények, nem nyugati propaganda, ha valaki ezt hozná fel. A holottak, menekültek, lerobolt városok tény. Nem a „nyugati” szajhamédia „terméke”! 🙁

  5. Más: tudom korában sokszor hangoztattam hogy nem gondolom hogy Oroszország lerohanhatja Ukrajnát, mivel nem illeszkedne Putler hideg, logikus, alapos politikai terveibe amit a korábbi 20 évben véghezvitt politikailag, társadalmilag, nem áldozza be, hisz nagyon kockázatos. Ez másonnét is, szakértőktől is hallható volt.
    Viszont, mostanában egyre többször jön elő, videókról is láthatóan Putler – valószínű – betegsége, remegése, egyáltalán a sápadtsága, kinézete. Ha valóban beteg és valóban nincs neki sok hátra, az más megvilágításba helyezheti a dolgokat. Hangoztatta is még a háború elején, hogy „majd az idő megoldja”. Talán emiatt tévedett minden szakértő – én is a logikámmal- azzal kapcsolatban hogy nem fog támadni.
    Sajnos, ha súlyosan beteg, a beteg elme úgy gondolhatta hogy egy egyesített nagy új Oroszországot hagy hátra ha már ígyis úgyis elmegy. Emiatt lehettett az idő hiányában nem jól előkészített támadás ami kudracba fulladt. Emiatt lehetett hogy ennyire siet, nem a Május 9.-iünnepség miatt, mivel ez fontosabb neki ennél is, ha már Ő nem lesz mivel ezek az Ő tervei voltak, az idő megoldja majd a problémákat, mivel a felelősség vele együtt száll sírba viszont Oroszo. újra egységes lesz – gondolta. Valószínű ezért pereg le róla minden és mindenki jótanácsa, mivel neki pont mindegy már. A nemzeközi politikában már ígyis úgyis eltemették -és ezt Ő is tudhatta.
    Nyilván ezek csak spekulációk – de valami lehet benne. Szerintem a háború Putler halálával fog véget érni és nem előbb.

  6. A baj nagy.

    Nem csak a szajhamédia mindent elöntő mocskáról van szó, ami egyébként nem csak a politikai kérdéseket érinti, a kultúra kezelésének módja még ennél is fontosabb.

    Nem csak az a baj, hogy ipari méreteket öltő történelemhamisítás folyik nagyon-nagyon régóta. Sokan azt észreveszik, ha ez a mai világban a szemük előtt zajlik, viszont készpénznek veszik azt, amit az iskolában gyerekkora óta belé sulykoltak vagy később olvasott, látott a tévében, hall a közbeszédben. Pedig ebben a kérdésben Napoleonnak volt igaza, aki valami olyat mondott, hogy ” a történelem egy csokor hazugság, amiben többen megegyeztek.”

    A baj a fogalmakkal van. Az embereket teljesen összekeverték. Az élet minden területén, nagyon jó példa erre a tudomány, mint olyan. Például a mai orvostudomány az Az Orvostudomány és kész! Pedig még a középkori Európában is a mai orvostudomány csak egy volt a sok irányzat közül, konkrétan ezt hívták hadi orvoslásnak – hatékony a sebészeti beavatkozásokban, ami a harctereken szükség is volt, de az emberre egyáltalán nem holisztikus módon tekint. A tüneteket kezeli, sokkal kevésbé az okokat. Innen már csak egy kis lépés az, hogy a mai orvostudományi egyetemeken lényegében gyógyszerügynököket képeznek, nem igazi orvosokat. És az, hogy valami nagyon félrement, a legtöbb tudományágat érinti.
    Ez persze egyáltalán nem véletlen.

    A kék pilula kényelmes, az piros több, mint ijesztő. A kognitív disszonancia az emberek nagy barátja, jól ki is használják ezt azok, akik „öntözik az ültetvényt”.

  7. 3, kakukk
    Habosra verik a fost, pláne ha a donbasszi nehézfegyverzet segélyszállítmánya mellé pár m3 sugárvédelmi, mentesítő, neutronszámláló személyi felszerelést is szépen odacsomagolnak?

    Boris Johnson pedig csak aszáját jártatja (mármint, hogy rakétacsapást mér az oroszokra) ugyanúgy mint a huzalos irányítású V.Z. elnök.

    A kifinomult európai lakosságnak valószínűleg nem esett le a tantusz, hogy a ballisztikus rakéták kiiktatása – a légkörbe visszajutás során – hova zuhannának le…nem is beszélve a csalifejekről.
    Ehhez képest a covid világgazdaságra mért csapása semmi….

  8. Csodálatos tavaszi időnk van. Gyönyörű madárhang koncert folyik. Virágba borult a táj. Élvezzük azt, ami nekünk a jelen. Az élet szép.

  9. 9. Dan
    „Élvezzük azt, ami nekünk a jelen. Az élet szép.”

    Élveznénk, ha hagynák!
    Déltől újra teljes erővel „sakkoznak” a csodálatosan szép kék egünk felett.
    Holnap szürke borus egünk lesz…

  10. 4 Minato
    „fentiek tények, nem nyugati propaganda, ha valaki ezt hozná fel. ”
    A gazdasági háború fontosabb és árulkodóbb. Már akkor előkészítették a szankciókat, amikor még sehol sem volt a támadás. Egyik pontosan bejelentett támadási időpont sem stimmelt, ekkor már kongresszusi határozat volt arról, hogy a szankciókat mindenféleképpen be kell vezetni, ha támadnak az oroszok, ha nem, az utóbbi esetben megelőzésül.
    Az már látszik, hogy a szankciók nem segítik elő a háború befejezését, viszont a folyamatos fegyszerszállítási ígéretek pláne nem.
    Az EU pedig továbbra is erőlteti az újabbakat. Már arra sem figyelnek, hogy mi lenne akkor, ha valami csoda folytán vége lenne a háborúnak. Az orosz olajimport megszüntetésének a határideje az év vége a tervezet szerint, a széné szinte azonnali, a gázé pedig két év múlva. Tehát a cél az, hogy Európát teljesen leválasszák az energiahordozókról, a függést áttéve az USÁ-ra, mert az jó függés. Az oroszokat így Ázsia felé tolják, az EU-t pedig a természetes kapcsolat helyett, egy drága, bizonytalan beszerzési forrás felé. Ez teljesen hazavágja és versenyképtelenné teszi az amúgy is már visszaszoruló gazdaságot. Ilyenkor még a szent tehénként tisztelt környezetvédelem sem számít.
    Az ukrajnai háború hamarosan véget ér, hiába a sok fegyver, a katonai erőviszonyok egyértelműek. De mi lesz utána? Az oroszok az elfoglalt területeket megtartják, az ukrán tárgyalási pozíciók a hadsereg összeomlása után a nullával lesznek egyenlőek. Az idő elteltével egyre kisebb Ukrajna valószínű. Viszont a bölcs EU vezetés már az ország újjáépítését tervezi. Igaz, erre nincs pénze, de sebaj, legalább lehet hitelt ráfelvenni. De melyiket? Az Oroszországhoz csatolt részt, ahol harcok folytak? Vagy a néhány megyényi semleges Ukrajnáét? Ott nem volt jelentős rombolás.
    Az EU-nak inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy a szankciók miatt versenyképtelenné váló gazdasága milyen elégedetlenségi hullámot vált ki. Az utóbbi időben már az elődök által felhalmozott tartalékból éltek, de ez már nem sokáig tart. A vegyessé tett lakosságának a tűrésküszöbe messze az oroszoké alatt van.

  11. „Az élelmiszerárak meredek emelkedése napokon belül újabb lökést kap, és hamarosan jóval súlyosabb következmények várhatók. Az indonéz kormány ugyanis exporttilalmat rendelt el pálmaolajára, ami az élelmiszeripar egyik leggyakrabban használt olaja: benne van az élelmiszerek nagy részében, ételcsomagoláson át a kozmetikai cikkekig rengeteg mindenben használják.

    https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2022/04/24/egyre-tobb-orszag-fogy-ki-az-etolajkeszletekbol-indonezia-dobott-meg-egy-lapattal-a-tuzre/

  12. L.S.

    „Déltől újra teljes erővel “sakkoznak” a csodálatosan szép kék egünk felett.”

    Erről jut eszembe :ha jól tudom Mengyelejev is orosz .
    Őt miért nem tiltották be ,sakktáblástól ?
    Mert az viszont tökéletesen megfelel a terveiknek .
    M. óta ugyanolyan dobozokba zárták az állatokat,majd az embereket(panel lakások),
    mint ő az anyagot .
    Miközben nincs két egyforma hópihe sem…

  13. 13 Mi bajod van Mengyelejevvel?
    Látom, neked gyanús minden értelmiségi, akinek nem tudod követni a munkásságát, akik rájöttek olyan dolgokra, ami a korábbi generációknak ismeretlen volt…
    M. nem kitalálta a sakttábláját gonosz passzióból, hanem megfejtette a nélküle is létező szabályokat.
    Olyan vagy, mint az iráni mullahok, mikor azt mormogták az orruk alatt, hogy mi az, hogy elektromosság? Mohamed nem írt az elektromosságról a koránban, akkor nincs is rá szükségünk…

  14. 14
    Mi bajom ?
    Legyünk következetesek .
    Ha ő is orosz ,akkor rossz ,mint az összes író ,zeneszerző,sportoló.
    Vagy nem ?

    ” Mohamed nem írt az elektromosságról a koránban, akkor nincs is rá szükségünk…”

    Villanyos mérnökként azt mondom ,h. internyet,wifi,mobil telefon ,okos lazannya pixájá ,stb nélkül még lehetne pár száz,v. pár ezer évünk . …
    Így ?
    Csatlakozz a Bálint által említett mesterséges intelligenciához .
    Neked 5 gigabájt ,nekem 5 libabáj …

    U. i. Gondolatban ma többször eszembe jutottál .
    Itt van ez a Hubab (nem kebab)
    Értelmes,jól informált ember .
    Hogyan lehetséges ,h. mégis teljesen másként látjuk a világot ?
    Min múlik ?
    Huszon éve én kaptam egy fejlövést .
    Vajon Neked mi kellene ,h. átértékeld a világot ?

    Tovább nem udvarolok ,mert L. S. féltékeny lesz . 🙂

  15. Re:15
    Egyszerű, még nem látott „zsiráfot”, ami miatt át kellene értékelnie a világképet.
    (Bízom benne, hogy képes rá 😉 )

  16. Tibor bá’ !
    Nem tudom .
    Legfeljebb eldugulok .

  17. 16 dajtás
    Én meg bízom benne, hogy rájössz, hogy nem jó stratégia eleve mindent tagadni, ami most a hivatalos tudományos álláspont, csupán azért mert még van benne néhány hézag… 🙂

  18. 9. Dan

    Egyetértek. Nagyon is.

    7. Zsolt

    Hát igen. Tetszik a hsz-d!

    15. Buda

    Ez én is sokat gondolkodtam. Az egyéni hitrendszer is logikusan levezethető. Ez mindenkinek olyan amilyen.
    Mi adja a dobozon kívüliséget? Ennek sok összetevője van. Vagy nem látott még zsiráfot(dajtás), vagy el se tudja képzelni, hogy mit tud vagy nem tud elképzelni.

    Az emberek általában görcsösen ragaszkodnak a világképükhöz, teljesen feleslegesen, de ezen nagyon nehéz változtatni.
    Mindrn tudásuk -szerintük-tényekből indul ki, de a tények még nem tisztázottak teljesen.
    Egyfajta gyermeki naivitás, látásmód szükségeltetik, mely nem zárja be az ablakot.

    Az információk jönnek(túl sok is és rádásul zavaros), azok minőségi szelektálása pedig olyan szinteken is történhet amely világképükkel nem összeegyeztethető.

    Sok összeesküvés hívő (a legtöbb)ugyanezt csinálja, csak hitének tárgya más, mást gondol ténynek.

    Azért az megfigyelhető, hogy sokan változtatják meg véleményüket ezügyben is. Túl sok lett számukra az ellentétes impulzus, így kénytelenek revideálni nézüpontjukat.
    Talán vmi cdúfság és szándékosság mégis van az események hátterében. Túl jel mutat már errefele.

    nnek mértéke és megalapozottsága nagyon sok tényezős.
    Tudom, hogy ez a vesszőparipám, de valahogy ez nem fontos általában. Sokkal jobb és leginkább egyszerűbb ugyanabból a sablonos gondolkodásból lereagálni minden témát.

  19. Japán példa nélküli segítséget nyújt Ukrajna számára, és arra sem igen volt példa, hogy a szigetország menekülteket fogadjon be, az ukránokkal mégis megtették ezt is. Erre válaszul Kijev az egyik köztiszteletben áll uralkodójukat Hitlerhez hasonlítja. Egy hónappal korábban pedig az orosz katonai akciót Japán Pearl Harbor elleni támadásához.
    https://www.origo.hu/nagyvilag/20220425-az-ukran-elnok-sorra-serti-meg-legfontosabb-szovetsegeseit.html
    Pearl Harbor egyébként telitalálat 😉 , az USA vastagon benne volt, ágyútöltelék volt ott minden, cél szentesítette az eszközt.

  20. Re:19
    „nem jó stratégia eleve mindent tagadni, ami most a hivatalos tudományos álláspont, ”
    Nem, nem, nem tagadok mindent, mert akkor tényleg lapos földes szinten mozognék…
    Műszaki területen mozgok, teljesen abszurd lenne, ha így tennék, ellenben nem egy magyarázat elég gyenge lábakon áll.
    A kritikus pontokat támadom, mert láthatóan nincs rá jó megoldás, pl ilyen az ősrobbanás elmélet, és a jelenlegi téridő felfogásunk. Utóbbinál ha rendes alapokra helyezzük a dolgot, akkor az ezotéria 99% tudományosan magyarázható lesz, szóval már csak ezért megéri kicsit kötözködni… 😉

  21. Gyerünk, írjuk át a periódusos rendszert, sőt tegyük semmissé! A sakkot arabok találták ki (persze őket is utáljuk) , semmi köze az oroszokhoz, hacsak nem az, hogy ők, a zsidók, az indiaiak és mi magyarok játszuk a legjobban.

    Őszintén ennyi szerencsétlen megvezetett idióta közt mitől várjuk a megújulást?

    Leírom. Az arab csak azért szar alak, mert lerohantuk a hazáját, és kiprovokáltuk azt, amit dzsihadistának hívnak. Így van vagy nem?

    A török csak azért fasza gyerek mert NATO tag, és ő rendelkezik a NATO második legnagyobb hadseregével. Nesze neked.

    Oroszország azért mocskos, mert nem akarja hagyni, hogy körbekerítse a NATO. Az a NATO amelyik ugyan úgy háborús bűnöket követett el az arab lakosság ellen, és az az ország a vezetője, amely két atomot dobott le polgári civil lakosokra Japánban. Amelyik náci mérnöknek köszönheti a holdraszálást, illetve a rakéta programot. Amely ország halomra gyilkolta a civil falvakat vietnámban.

    Mindez, és ennél több, ami szemben áll egy olyan országgal amelyik megnyerte mindkét világháborút pont azoknak a nyugati országoknak, akik élvezték eddig az előnyeit.

    Semmi sem tart örökké.

  22. Sz.tem nem az oroszok vannak bajban, hanem a Nyugat.
    Ugyanis nincs energiafedezete a pazarló életvitelére.
    Hogy könnyebb legyen a hajó a nehezéket kidobják, a kosárban maradtak megmenekülnek. Ez lesz a „megváltás”. Na ugye, hogy el kell hogy jöjjön, tökfejek!

  23. L. S.
    Miért van az hogy a zsidók a legnagyobb kollaboránsok? Nem személyeskedek. Kőkeményen rákérdezek. Érted?

  24. 25 – Dan:
    Az együttműködés adott esetben túlélés egyik kulcsa. Az állandó kuruckodás gyümölcsét pedig láthatod, ha körülnézel.

  25. Nincs több kérdésem. Megjegyzésem annyi, hogy ezzel a felhozatallal csak veszíteni lehet, nem azért mert, hanem pont azért mert. Gerjesztik a szart, ami mindenkit elborít.

  26. Dan

    Szeszák Gyula hagyatékában könnyen át lehet esni ebben a bizonytalan helyzetben , és nem is biztos hogy alaptalanul.

    Néhányat visszaolvastam,de már izomlázam van a vízgereblyézéstől.

  27. „Az orosz állami tévében atomháborúról beszélnek

    Amióta az orosz vezetés elkezdett beszélni a harmadik világháború és az atomfegyverek bevetésének lehetőségéről, az orosz állami televízióban is egyre több szó esik a témáról − írta meg a Daily Beast.

    Margarita Simonyan, az Európai Unióban már betiltott Russia Times vezetője az egyik műsorban úgy fogalmazott, hogy

    „személy szerint az a legvalószínűbb, hogy most következik a harmadik világháború. Mi nem fogjuk feladni. ”

    A műsor házigazdája, Vlagyimir Szolovjov arra a következtetésre jutott, hogy

    ” a legvalószínűbb végkimenetel szerintem az, hogy minden egy atomcsapással fog véget érni. De végül is egyszer úgyis mindnyájan meg fogunk halni. ”

    https://index.hu/kulfold/2022/04/28/haboru-oroszorszag-ukrajna-orosz-ukran-konfliktus-tamadas-katonai-hadmuvelet-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-csutortoki-hirosszefoglalo-percrol-percre-/

  28. Az orosz Pravda című lap hosszú véleménycikket közölt arról, mely országok ellen kell rakétacsapást végrehajtani amiatt, hogy segítik Ukrajnát.

    a Pravda cikkében felsorolták, mely országok ellen kellene csapást végrehajtani Kalibr rakétákkal „a kijevi náci rezsim” fegyveres támogatása miatt:

    Csehország,
    Lengyelország,
    Szlovénia,
    Törökország,
    Németország,
    Egyesült Államok.

    Ezenkívül a cikkben célpontként említik a fegyverszállítások miatt a briteket is, valamint – teljesen más alapon – Romániát. A románokat azért, mert a szerző attól tart: a napokban történt moldovai incidensek miatt a románok beavatkozhatnak a háborúba, és támadást indíthatnak az oroszpárti Dnyeszter Menti Köztársaság ellen.

    https://index.hu/kulfold/2022/04/28/haboru-oroszorszag-ukrajna-pravda-cikk-mas-orszagok-megtamadas-harmadik-vilaghaboru/

    Fokozódik az elmebaj. :-O

  29. A te és a hozzád hasonlók fejében, ott fokozódik, s nektek köszönhetően. Sebaj, pusztulni úgyis együtt fogunk.

  30. 29, Camelia:

    Neked az USA proxiháborúja Ukrajnában, az semmi?
    A Pravda véleménye szerintem nem tükrözi a Kreml álláspontját, még ha cenzúrázzák is.

    Már több hete megbeszéltük itt az ukrajnai konfliktus – eredeti – kiváltó okait, és azt is, hogy Ukrajna sok-sok év óta készül a háborúra (a nyugati tanácsadóival), továbbá Oroszországhoz – a NATO, támadó félként egyre közelebb nyomul, ilyen-olyan indokkal.

    A „figyelmezető nem nukleáris elrettentő rendszert” én ugyanúgy képzelem el, mint az Ivano-Franszki volt szovjet hidegháborús központi atomraktár elleni – üres fejű -hiperszónikus rakétát – a Nyugatnak bemutató jelleggel. A húr el fog pattani, mert az oroszok kérését-figyelmeztetéseit a Nyugat már meg se hallja!
    Az orosz katonai doktrína mögötti dinamikus gondolkodás nehezen értelmezhető (mint ahogy V.P. elnök gondolkodása is), egész más logikát követ, mint pl. az amerikai.

    Kelet-Európa számos országába minek dobtak át az elmúlt hetekben, több tízezer jól felkészített katonát és felszerelést? Azon nem lovagol a sajtó? És te sem?

    Írtam, hogy nemcsak Javelin kisrakétát, hanem több tucat köbméternyi személyi NBC felszerelést is becsomagoltak az ukrán haderőnek akik, számtalan vasbeton objektumba bevették magukat.
    Biztos nem jópofizásból küldenek speciális védőfelszerelést oda.

    Ukrajna donbászi – mintegy 400 km hosszú frontvonala lesz az új VERDUN, ahová évtizedekig nem ajánlott majd belépni?

  31. Jövőnk

    Hogy látod, mennyi az esély egy orosz részről bekövetkező Ukrajna/k.-Európa elleni taktikai atomcsapásnak?
    Ha lesz ilyen, korlátozott, vagy leverik vele a NATO keleti részét is? Ebben az esetben a NATO atommal válaszol?
    Szóval, szerinted mi lesz?

  32. 33 – Bendegúz:
    Ok már lenne elég, hogy mikkor, és hogyan nyúl Oroszország az atomhoz az a döntéshozó egyéniségén múlik. Én már rég lőttem volna. Mondjuk 10 amerikai városra üres kanistent, amire előre felhívnám a Pentagon figyelmét. Aztán gondolkozzanak.

  33. Végül is összegezve már sok milliárd dollár értékű fegyvert küldtek a különböző országok Ukrajnának.Az elején figyelmeztetett hogy aki beavatkozik azt megtorolják.Hát ez a több milliárd dollár értékű fegyver már szerintem nem is kicsit minősül beavatkozásnak.Ráadásul gondolom folyamatosan küldik a fegyvereket a jövőben is.Szerintem még az oroszok gondolkodnak az atomcsapáson, mert azért csak nagy dilemma hogy beindítsák e a bulit.
    Lehet hogy még most az ukrán konvencionális háborút csinálják egy hónapig (addig is még küldik a fegyvert az ukránoknak) és utána bevetik a taktikai atomot elrettentésképp elsőre.
    De az is lehet hogy egyből lezúzzák az ellenséges országokat.Azt mondták hogy akár évekig is elhúzódhat a háború.
    Ha lesz atom akkor szerintem nem most lesz , talán a nyáron.Most még a háború konvencionális felvezetése van , erőfitoktatás.Hogy nézne ki egyből eldurrantani mindent.
    Nem tudom hogy áll az orosz gazdaság most, gondolom szarul nekik már ugyis mindegy.Még egy kicsit játszadoznak aztán jöhet az atom.Mit veszíthet vele oroszország?
    Ez már lehet nem szájkarate lesz 😀

  34. Bendegúz, andrew, a lenti linken egy friss cikk az orosz gazdaságról. Megemlítik benne az atommal való fenyegetés vélt okát is:

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220429/orosz-allamcsodrol-beszelnek-pedig-putyin-valosaggal-furdik-az-olajmilliardokban-541907

    „Logikusnak tűnik, hogy az orosz vezetés épp most kezdte újra a verbális eszkalációt, amikor az EU komolyan megfontolja az olajembargó bevezetését, és immár a politikai egység is kialakulóban van erről (az USA és a britek már be is tiltották, de a csekély kereskedelmi volumen miatt a lépés szimbolikus volt).

    Az orosz vezetés és a propaganda ismét atomháború lehetőségéről, válaszcsapásról, EU-s országokra irányított rakétákról beszél. Ez a kétségbeesés jele és az elrettentés eszköze lehet, az olajembargó napirendre kerülésével ugyanis az orosz költségvetés kilátásai sokkal borúsabbá váltak”

  35. 32: „Kelet-Európa számos országába minek dobtak át az elmúlt hetekben, több tízezer jól felkészített katonát és felszerelést? Azon nem lovagol a sajtó? És te sem?”

    Az ukrajnai háború az egész világ problémája. Aki ezt nem látja be, az tudatlan, sekélyes és önző. Nem csak erkölcsi kötelességünk segíteni annak, akit egy agresszor letámad, de magunkat is védjük ezzel, mert ha sikerrel jár, nem fog megállni és mi leszünk a következő áldozat. Nekem speciel elég volt 45 év az oroszokból.

  36. 34. Tibor bá’
    Ha elindul egy nukleáris eszköz hordozására alkalmas rakéta az USA felé, mivel nem tudja hogy az üres-e vagy töltött – az USA vezetése reagálni kénytele. Vagyis indítja a saját éles eszközeit az orosz ellen, aki látva, hogy nem jött be a tréfa, ő is indítja a sajátjait. És ezzel meg is indul a 1 óra múlva véget érő III. Vh.
    Egyébként nem kell semmit demonstrálnia az orosznak, mert az USA nagyon jól tudja, hogy mire képes a medve.

  37. 38 Camelia

    „Nekem speciel elég volt 45 év az oroszokból.”Akkor most 77 éves vagy ? Jól tartod magad. Ismerlek, ha nem is tudod ki vagyok.

  38. 39 – Bendegúz:
    Ezt előre le lehet rendezni. Egyetlen egy rakéta nem jelent világháborús veszélyt. Csak demonstráció.

  39. 41. Tibor bá’
    Azt az egyet elfognák az amerikaiak, ehhez megvan a képességük, sőt akár egy tucatot is.
    Persze ha az egész arzenál menne, akkor a rendszer tulterhelődne, és a robbanó fejek nagyobb része célba érne.
    De, szerinted miért kellene egyből az USA-t megroketyázni, ha nagyobb arcvesztést tud a
    Muszka okozni azzal, ha egy taktikai atommal, pl. a lengyelt csapja meg? Ha ezek után nem lép ameroka, és védi meg a szövetségesét, akkor vége a NATO-nak és az európai uralmának!

  40. 40: Nem vagyok 77, de még mindig nyögjük mindannyian azt a 45 évet.
    No és te ki vagy akkor?

  41. Az orosz tévében már arról beszélnek, hogy ha Putyin mindenkit elpusztít atomháborúval, készek meghalni

    A Daily Beast arról írt, hogy az elmúlt napokban az orosz állami média ugyanezt a retorikát alkalmazta, és a közönséget olyan megrázó kijelentésekkel bombázta, hogy közeleg a III. világháború. Minden nagyobb csatorna egy elkerülhetetlen, soha nem látott eszkaláció gondolatát hirdeti Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban, amit a kollektív Nyugatnak a Kreml elleni háborújaként mutat be.

    A hazafias oroszokat most azzal a gondolattal táplálják, hogy a legrosszabb eredmény is jó, mert a hazáért meghalók a paradicsomba mennek.

    https://444.hu/2022/04/28/az-orosz-teveben-mar-arrol-beszelnek-hogy-ha-putyin-mindenkit-elpusztit-atomhaboruval-keszek-meghalni?fbclid=IwAR2kG4NnXaDguVXuPj2kSvl8qr5g9ZXcNw84u1hCZba8b0w1_XvPcXmEYGY

  42. 45. Camelia,

    Érzi a vesztét Putler és rendszere. Talán próbálják az ország népét felkészíteni az általános mozgósításra – mert most még ugye nincs háború, csak különleges katonai hadművelet Ukrajnában.

    Az jó kérdés, hogy mi lesz akkor, ha Putyin háborút hírdet és általános mozgósítást rendel el, így behívhatóvá válik több millió ember. Hogy fog reagálni a lakosság? Lesz-e elegendő fegyver, logisztika stb. Vagy káoszba süllyed az egész próbálkozás és a putyini rendszer megbukik, esetleg Oroszország szétesik? Vagy sikeres lesz és benyeli Ukrajnát és meg se áll ki tudja meddig?

  43. Gyarmathy.
    „Vagy sikeres lesz és benyeli Ukrajnát és meg se áll ki tudja meddig?”
    Ezt fejtsd már ki bővebben…

  44. 46. Gyarmathy
    Ezeket csak akkor fogjuk megtudni, ha Putyin valóban hadiállapotot hirdet. Egyelőre nagyon szkeptikus vagyok Putyin belső bukásával kapcsolatban, de majd ez is kiderül.

    48. Camelia
    Nógrádi február 23.-án még arról beszélt, hogy az oroszok nem fognak támadni.
    -1 pont

    Utána arról, hogy Kijevnek 4 napja van vissza.
    -1 pont

    Most meg arról, hogy az oroszok már nem bírják már sokáig…?
    ……………

    Olvastál arról, hogy Boris Johnson miről beszélt Új-Delhiben a minap?

    Más:

    Taktikai atomcsapás Ukrajna ellen nem jelent automatikusan globális full scale atomháborút.
    Atomcsapás a lengyelek vagy a románok ellen jelenthet világháborút, de nem biztos, hogy az USA beáldozza magát néhány „koszlott” (elnézést a megfogalmazásért, nem ezeket a népeket akarom bántani) kelet-európai államért.

    Ha mégis kiterjedt atomháború kezdődik, akkor az orosz hadseregnek nem kell mennie sehova Nyugati irányban, nem is hiszem, hogy ilyesmire egyáltalán reálisan készültek volna a SZU szétesése óta, Oroszország eleve nincs valódi expanzív terminusban semmilyen szinten.

    Egy kiterjedt atomháború viszont mindenkinek házhoz hozza a világháborút, mint pizzát a futár – a háborút ugyan atomcsapásokkal kezdik, de a túlélő lakosság fogja majd befejezi saját magán kajáért, vízért, menedékhelyért.
    Oda már nem fog kelleni semmiféle idegen haderő.

    Egy globális atomháborúban nem az első pár óra a legdurvább (bár kétség kívül az lesz a leglátványosabb), hanem az azt követő néhány évtized.
    Jó lenne, ha ez az opció elmaradna.

  45. 43. Tibr bá’
    Nagyobb lenne az USA-nak az égés, ha nem védené meg a szövetségesét (nem védené meg!). Ettől kezdve leendő szövetségesi pozícióban pária lenne.

    46. Gyarmathy
    Ha Oroszország háborút hirdet és mozgósít, és összekap 2-3 hónap alatt 3-4 millió katonát, plusz a meglévő 850 ezer, akkor már ne vegyünk tartós konzervet, főleg itt K-Európában. Ha csak nincs a nyugat tarsolyában valami olyan eszköz, amivel Oo. atomostól, mindenestől két perc alatt taccsra vágja (kételem, hogy van ilyen).

    Szóval, ha – még ha csak színleg is – Putyinnak feláll a többmilliós hadserege Oroszország nyugati határán, annak még akkor is súlyos következményei lesznek nyugatra nézve, ha még egy lövés sem fog eldördülni. Mert tudni illik, akkor kb. nyugat és kelet EU is el kell rendelje az általános mozgósítást, ami alap esetben is azzal jár, hogy az ipar nagy részéből ugrik a szakképzett munkaerő, vagy ha nem, akkor nem lesz akit besorozni. Ma már nem úgy van, hogy Józsi helyett Gizike megy az eszterga padhoz, mert az minimum CNC gép és évek kellenek a megtanulásához. Szóval ipar és termelés megfekszik. Kb. úgy járunk, mint É-Korea amikor évente össze kellett kapja a népeséget a seregbe, mert éppen véletlenül a rizs aratásakor USA-D-Koreai hadgyakorlat folyt a határán. Aztán láss csodát, elkezdtek éhezni (míg a rizs rohadta a mezőkön – ennek vetett véget a saját atommal).
    Szóval, ha csak feláll ez a milliós hadsereg az EU határán, akkor is veszítünk a jólétünkből.
    De ha meg is indulnak, akkor szép világ lesz erre felé. Főleg, ha taktikai nukleáris fegyverrel kopogtatnak be Lo.-ba és Ro.-ba. Ez lenne a vízválasztó. Ha a NATO atomerővel bíró tagjai válaszolnának a muszkának, akkor menne minden az orosztól (persze ők is pusztulnának – ahogy fent írta valaki, erre készítik a lakosságot), ha nem akkor meg a csapással érintettek feltartanák a kezüket (leghamarább a román), nyugat pedig visszahúzódna kb. No.-ig. Szerintem, ha lesz valami ilyen – amitől isten és a ráció (hogy mondjak valami kedveset Tibor bá’-nak is:-))őrizzen meg minket – az utóbbi szcenárió lesz a valós. Nem hiszem, hogy értünk K-európai népekért – akiket nem mellékesen mélyen lenéznek és primitív bukóknak tartanak és csak érdekből „barátkoznak” velünk – nyugat vállalná, hogy elégjen.

  46. 51. MangaM
    Putyin szerintem a nyugat beépítette embere. Nem véletlen, hogy elvégezte a Klaus Schwab (Világgazdasági Fórum alapítója és elnöke) féle fiatal vezetőképzőt (Merkel egyetemben, aki No.-ot tette két vállra!).
    Amíg Putykó irányít, Oo. nem tud nyerni. Nem véletlenek ezek a bénázások, fél lábon, fél kézzel harcolás, meg különlegesezés. Röhej az egész.
    Ha sikerülne eltávolítani Putyint, (amit kétlek) hamar lerendeznék az oroszok Ukrajnát. De így, ki tudja mibe sakkozza be „véletlenül” az országát.

  47. 53 – Bendeguz

    „Putyin szerintem a nyugat beépítette embere. Nem véletlen, hogy elvégezte a Klaus Schwab (Világgazdasági Fórum alapítója és elnöke) féle fiatal vezetőképzőt (Merkel egyetemben, aki No.-ot tette két vállra!).”

    Nem véletlen, de nem sorsdöntő dolog ez, gondolj csak a Soros-Orbán példára!

    Igazából sokkal mérvadóbb az, hogy Putyint Lev Leviev mutatta be Jelcinnek, mint az utódját. Igen, nem tévedés, nem Jelcin választotta ki őt (ritkán döntött el bármit magától, fontos dolgot meg soha!), hanem kész tények elé volt állítva, nagyjából ilyesmi történhetett:

    Leviev: – Jó napot, Borisz Nyikolajevics! Figyeljen jól, mert fontos dolgot szeretnék mondani!
    Jelcin: – Öööö…
    Leviev: – Szeretném, ha figyelne! Ez az ember itt mellettem az Ön utódja. Vlagyimír Vlagyimírovics Putyin a neve.
    Jelcin: – Öööö… igen? Az, akit majd…
    Leviev: – Igen, ő a megfelelő ember, bízhat bennem, jó választás, elhiheti Borisz Nyikolajevics!
    Jelcin: – Persze, persze… izé… (Putyinhoz fordulva kérdő pillantással)…
    Putyin: Vlagyimír Putyin.
    Jelcin: Igen… No, kedves Vlagyimír, ezt meg kell ünnepelni! Poharakat!

    Borisz Berezovskij volt az, aki sokkal inkább láthatóan egyengette Putyint azon az úton, amin a politikai karriere elindult. Lev Leviev nem volt reflektorfényben, ez nem az ő stílusa, de persze, mindenki, aki számított az országban tudta, hogy nagy kaliberű játékos.
    Berezovskij azt a sorsot szánta Putyinnak, hogy mint, leendő legfőbb vezetőt, a szociális robbanásban forrongó Oroszországban feláldozzák, majd a megfelelő időben a „Kreml falainál agyonlövik”, így csillapítva a nép dühét, akár csak ideiglenesen is. Behazudva, hogy majd Putyin után az új vezető jobban teljesít a szétlopott, porig alázott, működőképtelen, millenium előtti Oroszországban.
    Lev Leviev fejébe nehéz belelátni, de szerintem ő egyáltalán nem biztos, hogy így gondolkodott. Opció lehetett ez is számára , de Putyint látva működése közben a korai években, lehet, hogy teljesen megváltozott a terve és hosszú távra nézett előre, másokkal együtt, természetesen. Lehet, hogy e tervekben már felsejlett Donald Trump alakja is, ez egyáltalán nem kizárt! Ezt szerintem, sosem tudjuk meg!
    Berezovskij elsősorban a végtelenségig gátlástalan volt, de okos már sokkal-sokkal kevésbé. Leviev viszont igen, nagyonis az!

    Aztán, Bendegúz, igaz ritkán, de előfordul az is, hogy porszem kerül a „gépezetbe”. Az szinte soha, hogy egy kavics, jó nagy kőszikla meg sok-sok évszázadonként egyszer, ha egyáltalán. Putyin egyelőre, szerintem, csak egy porszem. Az, aki előtte egy ilyen porszemként kezdte, de végül egy jó nagy darab kősziklaként végezte és aki a jól eltervezett történelmet végül jó 40 évre teljesen kisiklatta, nem putyini kaliberű volt; sokkal magasabb szinten tudott játszani és a kétségbeesésbe kergetni az „Idő Urait”. Ezek most nagyon oda fognak figyelni, hogy Putyin csak egy porszem is maradjon! De a végeredmény még nyitott, minden megtörténhet! Jól átgondolt tervek vannak, de ahogy a magyar mondja:”Ember tervez, Isten végez!”. Az „Idő Urai” meg nem istenek, habár sokan abban a hiszemben élnek és úgy cselekszenek. Igazából ez jó, a büszkeség és a hübrisz rossz tanácsadó! Nagy játszmák mennek a háttérben, az ukrajnai konfliktus csak egy epizód ebben a történetben. Rázós menet lesz ez, de ezt már mindenki tudja. Nehéz idők jönnek.

  48. Drámai jóslat a szakértőtől: az orosz hadsereg összeomlik, Putyinra puccs vár

    „Martin szerint a Donbasz elleni orosz támadás elveszett, és Moszkva elszalasztotta az egyetlen esélyét arra, hogy elfoglalja a régiót. Így végül nem lesz majd semmi olyan az orosz vezetés kezében, amit az Ukrajna ellen vívott háború sikereként tudna felmutatni.

    A katonai szakértő szerint még kettő-négy hét lehet hátra addig, hogy Oroszország katonai tartalékai kimerüljenek …. Truss téved, amikor azt jósolja, hogy az orosz csapatok Ukrajnából történő kiszorítása 10 évbe telik majd.

    Az orosz erők még azelőtt összeomlanak és puccsot fogunk látni”

    https://www.portfolio.hu/global/20220429/dramai-joslat-a-szakertotol-az-orosz-hadsereg-osszeomlik-putyinra-puccs-var-542101?fbclid=IwAR3a8U0R4lN2BQ5g_uzd7dqiZh7bbiG-LI3qamUt-LajuiXKWJdQKxCzhqM

  49. 52. Bendegúz,

    „Ha Oroszország háborút hirdet és mozgósít, és összekap 2-3 hónap alatt 3-4 millió katonát, plusz a meglévő 850 ezer…”

    Ez a szöveg jó lett volna február 24.-e előtt. De mára elég világosan látszik, hogy az orosz hadsereg sokak által túl lett értékelve.
    A sok sebtiben behívott katona az kevés.(Egyébként van 3-4 millió ember, aki valamennyire ki van képezve és kiállítható?) Iszonyat mennyiségű fegyver, lőszer, szállítójárművek, élelmiszer és még ki tudja mi kellene egy kiterjedt hagyományos háborúhoz. De még ahhoz is, hogy több millió embert felszereljen és kiállítson. Nagyon úgy néz ki, hogy Oroszország erre nem képes.
    Ha atomtöltetei nem lennének ezerszámra, a NATO már taccsra vágta volta Putler hadseregét.

  50. 51. MangaM,

    Nekem kissé zavaros ez a cikk. Hogy megy a bűnbak keresés az orosz vezetésen belül, azon nem csodálkozom.

    Emlékezzünk, hogy januárban volt egy orosz akció Kazahsztánban, ahová bevonultak, közzévágtak a tüntetőknek, pár tucatot megöltek, 15-20 ezer embert letartóztattak és egy hét alatt meg volt oldva a kazah helyzet.
    Gondolták, hogy Ukrajna is hasonló lesz.
    Elbízták magukat, be(vagy inkább le)nézték az ukrán ellenállást, nem gondolták, hogy a nyugat ennyire felszívja magát, hogy ennyire összezár, hogy ennyire durván szakcióz.

    Nem gondolták, hogy ez lesz. Azt sem, hogy nem marad senki, aki segítene. Kína sem segít, esetleg féláron titokban megveszi az olajat meg ezt-azt. (Szerintem Kína csak azt várja, hogy az orosz vezetés megbukjon, az ország meggyengüljön és elfoglalhasson egy rakás szibériai területet).

    Egyébként szerinted az orosz vezetés háborút fog hírdetni és általános mozgósítást rendel el? És ha igen, az mihez fog vezetni?

  51. 57 – Gyarmathy

    „Ha atomtöltetei nem lennének ezerszámra, a NATO már taccsra vágta volta Putler hadseregét.”

    Szerintem is.
    De addig is tudunk sokkal békésebb eszközökkel harcolni Putler ellen. Brexit ide vagy oda, szolidaritásból te is szellőztess, ne moss, kérlek!

    http://www.youtube.com/watch?v=fIGmSRrK7So

    És a legfonsosabb, hogy ne higgyünk mindenféle pánikkeltő mendemondáknak! Ragaszkodjunk mindig a tényekhez!

    http://www.youtube.com/watch?v=JFoe1XxuJD4

  52. 47. Valaki,

    Arra gondoltam, hogy – ha Ukrajna megvan – megtámad más országokat is. Már hallottunk nyilatkozatot, hogy Moldovában az egyik orosz katonai vezető szerint rosszul bánnak az orosz kisebbséggel és ezért meg fognak fizetni. A finneket és a svédeket is fenyegeti (mert NATO tagok akarnak lenni).

    Egyébként főleg csak azért tettem be azt a mondatot, hátha valaki reagál rá és kifejti, mi lesz abban az esetben, ha általános mozgósításra kerül sor Oroszországban.

  53. MangaM,

    Ehhez mit szólsz.

    Jurij Svec egykori orosz titkosszolgálati ezredes véleménye (Putyinnal együtt tanult a KGB akadémiáján).

    #https://www.klubradio.hu/adasok/egy-bunkerben-ulo-orult-pszichikai-allapota-az-egyetlen-ok-a-haborura-125896

    Hallgatni is lehet. 6 perces hangfelvétel.

    Az atomháborús parancs Putyin általi kiadásával kapcsolatban ezt mondja az ezredes(Putyinról): „Amellett jól ismerem őt: gyáva. Patologikusan félti biztonságát, egészségét. Ez nem az az ember aki egy ilyen önpusztító parancsot kiad. A Nyugat már tudja, hogy ez egy blöff.

  54. Mitől különlegesebb, veszélyesebb ez a háború, mint az 1492-s évtől nyugat által napjainkig megvívottak? Emlékeztető. Indián törzsek kiírtásától a gyarmatosításokon, a rabszolgaságon keresztül Afganisztánig többszáz millió halott, majd milliárdnyi megnyomorított élet. Nem hiszek az USA-nak sem, meg úgy en bloc a nyugatnak sem. Ebből nem következik, hogy az oroszoknak hiszek.

    Még a két világháborút kirobbantó németországot sem szankciózták meg ennyire. Annyira haza akarják vágni Oroszországot, hogy az sem számít, ha az EU szankciók
    hatására az EU gazdasága összeomlik.

    Most majd a mindig jóságos USA gázától, a soha senkit olajjal nem zsaroló arboktól és egy sor szintén megbízhatatlan afrikai országtól függünk. Az élelmiszert és nyersanyagokat ne is említsük.

    Van egy rossz hírem számunkra. Aki a kincseskamra kulcsát bírtokólja azt meg lehet gyötörni, de nem lehet térdre kényszeríteni. Az oroszaknak pedig több kamra kulcsuk is van.

  55. A cél az orosz nyersanyagok megszerzése, hogy nem látjátok!
    Mindegy milyen áron… Ez az igazi veszély! És az, hogy Putyin ebből nem tud visszatáncolni, tulajdonképpen kivégezték, nem hiába remeg, grimaszol, mint Orbán szokott az EU csúcsokon.
    Cár atyácska, USA atyácska, nekünk mindegy. Itt egyedül Orbán miatt van okunk aggódni, ha nem tudja folytatni ügyesen a pávatáncát.

  56. 62. Károly,

    „Még a két világháborút kirobbantó németországot sem szankciózták meg ennyire. Annyira haza akarják vágni Oroszországot, hogy az sem számít, ha az EU szankciók
    hatására az EU gazdasága összeomlik.”

    Nem hiszem, hogy összeomlik. Talán jól visszaesik és persze vele az életszínvonal is.

    Egyébként ha hagyná a nyugat, hogy Oroszország szépen hódítsa meg Ukrajnát, vajon megállna az orosz armada? Vagy végigsöpörne még néhány országon?

    Vagy Putler követelése, hogy a NATO vonuljon vissza az 1997 (vagy 99?) előtti határaihoz, csak duma? Ha benyelte volna Ukrajnát egy hét alatt, a nyugat félrenézett volna, vajon nem jött volna meg az étvágya a szovjet birodalom helyreállítására?
    Elég agresszív volt az a február 21-ei putyini beszéd, nem sok jót sejtetett.

  57. 63. Horváth Csongor,

    „A cél az orosz nyersanyagok megszerzése, hogy nem látjátok!
    Mindegy milyen áron..”

    Mégis hogyan történt, hogyan alakult ki ez a helyzet? Akkor Oroszország mégiscsak áldozat? (Mintha nem erről írtál volna úgy két hónapja, a háború kezdete után nem sokkal).

    De lehet én értettelek félre.

  58. 63 – Horváth Csongor:
    Nem csupán a nyersanyag kell nekik, hanem egy olyan politikai berendezkedés, amivel azt tesznek, amit akarnak. És aztán ki lehet rabolni az országot. — Jó példa erre Ukrajna, akiknek nem szabad békét kötni Putyinnal. Harcolniuk kell az utolsó ukrán katonáig, és azok a barmok bevették a cuclit, szét veretik az egész országot. Micsoda üzlet lesz, mindent újjáépíteni.
    Az se semmi ellopni az orosz aranyat és valuta tartalékot. Ilyen az, ha a nyugati propagandát beszopó áruló van a nemzeti bank élén.

  59. 65: Gyarmathy:
    Nem változott a véleményem a háború kirobbantása kapcsán.
    Putyint és a támogatottsága okán most már az oroszokat is elítélem, számomra nem mentség, hogy sarokba szorította őket a NATO. A jelenlegi, egyre süllyedő világpolitikai helyzetükben maguknak is köszönhetik, hogy mindez így alakult.
    A háborús bűneikre nincs mentség, akik ezeket relativizálják, erkölcsileg örökre elvesztek, vagy egyszerűen csak „szadista hajlamú itelligens seggfejek”.

    De azt is tisztán kell látni, hogy a veszedelem maga az USA-ból jön. Szinte nincs olyan szar a világban, ami ne onnan ömlene ránk. Tehát a válasz és a háborúmentesítés épp az USA gazdasági elszigetelésében lenne, amit Kína okosan és jogosan elkezdett felépíteni. A rendkívül büszke, de amúgy nyers, hülye ruszki agy ebbe rondíthatott bele. Olyan ütőkártyát adtak az ellenfél kezébe, amiből nem lehet jól kijönni, s most megy a sárdobálás kőkorszaki szinten, miközben lassan mindenki kárvallotja lesz az egyszerű emberek közül, bárhol is éljen a világon.

    A taktikai atomfegyverek bevetése számomra nem kérdés, maximum az, hogy meddig várnak még vele. Remélem, Jövőnknek lesz igaza és valóban nem fog az egész Földre kiterjedő hatással bírni, így bízhatunk a számunkra jó szélirányban. De biztos vagyok benne, hogy ezt igazán az USA szeretné, ahogyan jóval korábban már tanulmányozták ezt az eshetőséget és nyilvánvalóan felkészültek rá. Nos a fejlett világ érzelmi reakciója épp ennek segítését és kielégítését szolgálja, miközben mindenki (természetesen) megállítaná a háborút. A „nyugati átlagember” most azért fázik, hogy Szása takarodjon el Ukrajnából, miközben a CIA dörzsöli a tenyerét… Nekem egyedül ez a része nem tetszik! Ugyanolyan ostobaságnak tartom kiállni az oroszok mellett, mint szétszankciózni őket. Persze most már nincs más út, mert megindultak, s ezt valóban maguk hozták meg döntésként. De közben elvész a világ, s jön Orwell víziója, de ebben már nem az oroszok a hibásak és a felelősek.
    Mi meg tátogunk, mint a halak (egyelőre még nem némán), mert valójában nem tehetünk semmit…

    66: Tiborbá:
    Putyin betegségével megnyílik erre a reális lehetőség.
    Vagy épp ellenkezőleg, ha egy pszichopata végül mégis ledobja a cár bombát, akár saját országában. Sztem. ezzel meg amazok nem számoltak/nak!

  60. 63 és 66.

    Ha Amerika (és szövetségesei) ennyire Oroszország kirablására hajt minden áron, vajon miért nem tette meg ezt mondjuk a Jelcin ideje alatt? A Szovjetúnió széthullása után volt vagy 10 év, amíg Oroszország igencsak gyengélkedett, vajon miért hagyta Amerika, hogy ismét megerősödjön?
    Miért nem verte szét az orosz sereget, amíg az gyengébb volt?
    Megvárta a nyugat az orosz sereg modernizálását, Putyin megerősödését, a hipermodern hordozórakéták kifejlesztését?

    Valahogy hibázik ez az Oroszország, mint áldozat és a nyugat csak a mindenáron való kirablására hajt. Bár kétségtelen évek óta ezt sugallja az orosz propaganda.

  61. 68: Gyarmathy:
    Ne hülyéskedj, hiszen megtették! Befejezni nem volt idejük, mert Putyin, miután beült a székébe, ugyanúgy belerondított a levesükbe, mint Orbán „Soros tervébe”… S mint mindig, egy nép ismét osztozni kényszerül vezére sorsában. Rövid diadalok ezek, s mindig háborút hoznak, amely végül teljes vereséggel jár, s közben nincs nyertes, csak maga a kényszer.

    Az USA sosem kezdett nyílt konfrontációt. Annál sokkal dörzsöltebbek. Most is az orosz fél ugrott be… Kína is megtehette volna. S akkor hadd kérdezzek vissza, vajon Kína most miért nem segít az oroszoknak egy egyértelmű hatalmi tengely felállításával? Minden okuk és lehetőségük meglenne rá.

    A világot egyszerű, felülről nézve rendkívül satnya és kicsinyes emberi érdekek irányítják, ezért olyan, amilyen.

  62. 69. Horváth Csongor,

    „Ne hülyéskedj, hiszen megtették! ”

    Ugyan már. A markukban volt és kiengedték? Ha ennyire dörzsölt Amerika, miért nem csinálta ki Putyint, amikor még kezdő volt.

    „Az USA sosem kezdett nyílt konfrontációt.” Már kivel? Az oroszokkal? Mert elég sokkakkal viszont igen. Én nem mentegetem Amerikát, de azért nem kéne mindent a nyakukba varrni és Oroszországot meg mint áldozatot láttatni, mert ez nem igaz.

    „S akkor hadd kérdezzek vissza, vajon Kína most miért nem segít az oroszoknak egy egyértelmű hatalmi tengely felállításával?”

    Mert ahhoz nagyon gyengécske. Fele annyi szankció – mint az oroszokat éri most – rövid időn belül romba döntené. Így is van már elég belső baja, mi lenne a túlnépesedett, ásványkincsekben és energiában szegény, de 1.4 millird lakossal rendelkező Kínával?
    Szóval ezzel nem értek egyet: „Minden okuk és lehetőségük meglenne rá.”
    Nem, nincs rá lehetőségük.

    „A világot egyszerű, felülről nézve rendkívül satnya és kicsinyes emberi érdekek irányítják, ezért olyan, amilyen.”

    Igen, a világot a hatalomvágy és a kapzsiság hajtja. Amerika és a nyugati világ előnye az, hogy ott a kisember jobban boldogul és jóval nagyobb szabadságnak örvend. Ezért a nyugati világ magához vonzza a tettrekész és tudós elméket. Ezért a technológiai és az erőfölény mindig a USA-nál és a nyugati országoknál lesz, amíg ez az ember uralta világ még fenn áll.

  63. 70 – Gyarmathy:
    ” Ezért a technológiai és az erőfölény mindig a USA-nál és a nyugati országoknál lesz,”
    Vagyis nem veszd észre, hogy az USA Európát (nyugati országok) is ki akarja nyírni.

  64. Ugyan! Az USA-nak már az USA sem fontos. 🙂

    Gyarmathy:
    Kínával kapcsolatban sztem. nincs igazad, mert az előző világrend alapján számolsz vele, ami napjainkra megváltozott. Ha odatelepülnek (persze nem maguk, hanem a cégközpontjaik) a milliárdosok (ahogy már ott is vannak, mert sokmindent megtehetnek, amit otthon nem), sok érdekes dolog fog történni… Egyelőre a kommunista vezetés hátráltatja ezt.

  65. 71. Tibor bá,

    „Vagyis nem veszd észre, hogy az USA Európát (nyugati országok) is ki akarja nyírni.”

    Ugyan már, miért akarná kinyírni? VAn némi vesengés a nyugati tömbön belül is, de kinyírásról szó sincs.

    72. Horváth Csongor,

    Nem változott meg semmi. Putyin és a kínai vezető az elmúlt nyolc év alatt 38-szor találkoztak egymással.
    Olyasmi lehetett a terv, hogy ketten együtt Amerika (és szövetségesei) fölé kerekednek. Egyelőre ez a terv kudarcot vallani látszik (és szerintem az orosz világhatalmi pólus pusztulásához fog vezetni a jelenlegi ukrajnai háborúval kezdődő folyamat). Ha pedig Oroszország -mint világhatalmi tényező – végzetesen meggyengül(márpedig szerintem ennek folyamatát látjuk), akkor Kína világhatalmi törekvéseinek is kampec.wishful thinking

    😀

  66. Az egész téma talglalása nem más, mint találgatás.
    Bizonyos emberek érdekei szerinti bonyolult játszadozás-véljük sokan sokszor.

    Bizonyos viszonyrendszerekben állják meg a helyüket.
    Ha létezik pl. Klaus Schwab féle iskola, akár lehet összeesküvés is a háttérben. Ami már önmagában hitelteleníti a híreket. A lakosság legnagyobb százaléka tv híradót néz és a facebookot falja. A kritikus gondolkodás hiánya simán tetten érhető.
    Szellemi f@szverésnek éppenséggel tökéletes, de a realitásáról semmit sem tudunk.
    Mi van ha David Icke verziója az igaz és valamiféle idegen lények, gyíkemberek képezik az un. háttérhatalmat?
    Azért mert abszurdnak ítéljük az igazságtartalmáról nem sokkal tudunk többet, mint jogy Putyin beteg-e vagy sem.
    Nem azt állítom, hogy ez van vagy sem, de azt igen, hogy globále nagyon mellélövünk.

    Én azt látom, hogy a legtöbben nem azzal foglakoznak amiről ez az időszak szól, hanem sokkal inkább belemennek a játékba és az események igencsak felszínes tükrében vizsgálják a történetet.

    Az utóbbi időben be kellett(volna) bizonyosodjon minden nem bambuládán élő embernek, hogy a színfalak leomlottak. A régi, dobozba zárt világ és gondolkodásmód, geopolitikai elemzés, erővonalak felállítása stb. nem más mint eltávolódás a lényegtől.
    Persze jó móka várni egy atomháborút vagy egy gazdasági összeomlást hiperinfációval nyakonöntve, de teljesen érzelmetlen is egyúttal.

  67. 58.-61. Gyarmathy

    „Egyébként szerinted az orosz vezetés háborút fog hírdetni és általános mozgósítást rendel el? És ha igen, az mihez fog vezetni?”

    Szerintem nem fognak általános mozgósítást elrendelni, legalábbis remélem. Eleve nem egészen értettem a támadás megindítását sem, főleg, hogy az USA előtte már hetek óta erről beszélt, egyszóval agyrém az egész. Most abba bele sem megyek, hogy ennek a támadásnak ebben a formában ráadásul értelme sem volt, gyakorlatilag az összes alapelvet, amit csak lehetett fel is rúgtak folyamatosan.
    Ha már háborút indít valaki, azt nem lehet lábujjhegyen és fél kézzel folytatni, mert annak az eredménye az lesz, ami most is látható.
    Hajlok arra, hogy az orosz tábornokok kritikája igaz lehet, Putyin elrendelt egy hadműveletet, de olyan, a politika által előre kikötött peremfeltételekkel, amelyekkel ezt nem lehet eredményesen végrehajtani. (Egyébként a vietnami háború idején hasonló problémákkal szembesült az amerikai vezérkar is, a politikai vezetés folyamatosan beleszólt és lekorlátozta a katonai lépéseket, miközben azt várták a hadseregtől, hogy ennek ellenére nyerjen.)

    Atomfenyegetés:
    Ez arra jó, hogy az egész világot pánikoltassák, az emberek szorongjanak és féljenek.
    Egy atomhatalomnak – pláne az oroszoknak vagy az USA-nak – az égvilágon semmi szüksége arra, hogy hetente atomcsapásokkal fenyegetőzzön, a világ összes katonai szakértője és hadereje/vezérkara teljesen tisztában van az atomképességeikkel, nem kell őket erre non-stop emlékeztetni.
    A másik oldala a dolognak: ha valakire atomcsapást akarok mérni, nem fogom előtte heteken át naponta figyelmeztetni megállás nélkül, hogy elhiggye, majd jól fel tudjon rá készülni, sőt, esetleg egy megelőző csapást is képes legyen indítani. Ráadásul a média erre duplán rá is játszik, a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a káosz és a félelem a fejekben.

    Zavaros ez az egész történet, az viszont figyelemre méltó, hogy kezdetben vala a klímaváltozás, majd a klímának hirtelen médiastop, megérkezett a migránsválság, majd egyszer csak ez is lekerült a főmenüről és befutott a világjárvány. Ez a világjárvány élt-éldegélt boldogan, majd jött Putyin és február 24. óta a világon jóformán senkit sem érdekel, most itt az új show: III. VH.
    Igaz, kicsit bénább, kicsit kisebb (egyelőre) és abszolúte érthetetlen katonai oldalról, ami zajlik, de a lényeg, hogy végre itt van és lehet tovább tekerni a gázcsapokat, a szankciókat és a vérnyomásokat.

    Hogy mit szólok mind ehhez…
    Nem tudom, hogy valójában mit szóljak vagy mit gondoljak.
    Vagy egy újabb qrva nagy átverő showban vagyunk statiszták, és ordas nagy kamu ez az egész háborúsdi (leszámítva néhány várost meg pár millió embert persze, de ez eddig is így volt, lásd pl. Irak), vagy tényleg érkezik az Armageddon, de már senki sem képes komolyan venni ezt az egészet, így fel sem készül rá.

  68. 75. MangaM,

    Köszi, hogy válaszoltál, ráadásul részletesen.

    Én ma is azt mondom, mint kb. két hónapja is, az orosz bukás elkerülhetetlen. De hogy mennyi időbe telik és mekkora szenvedést, pusztítást okoznak még addig, az nem világos.

    Világ és atomháborút nem fognak okozni, de sok egyéb bajt, élelmiszerhiányt, éhhalál szélére sodródó milliókat, durva drágulást Európában is, sok százezer vagy millió munkahely elvesztését mindenféle szektorokban és hasonlókat viszont igen.

  69. Re:76
    „Én ma is azt mondom, mint kb. két hónapja is, az orosz bukás elkerülhetetlen”
    Eddig a történelem során aki a medve kimúlására ivott, az mindig bele harapott a fűbe…
    Végzetes hiba lebecsülni az oroszokat, még úgy is, hogy hibát hibára halmoznak.

  70. 77. Gyarmathy

    Miért veszítene a medve?
    Mindene megvan házon belül (nem mint az EU-nak). A luxuscikkek hiánya még nem jelenti azt, hogy nem lehet élni. BMW helyett lesz Lada, igaz nem agyonelektronizálva, (teljesen feleslegesen) hanem csak úgy a 80-as évek szintjén. Azzal is nagyon jól lehet közlekedni, akkor is volt élet. Nehéz géptől a repülőig mindent elő tud állítani. Energia és nyersanyag dögivel (benzin valami 120 Ft/l-es áron van – nálunk/nálatok mennyi is?). Az orosz emberek sokkal többet elviselnek mint nyugati társaik, akik már vagy 50 éve csak a jólétet ismerik. A 2014-ben bevezetett embargó sem ért semmit. Nem omlott össze Oo. Az embargótól most sem fog. Még ha fallal körül veszik, akkor sem fog. De nem fogják, mert nem lehetséges teljesen lezárni. Mindig lesznek élelmes kereskedők akik átásnak a fal alatt. Egyébként sem állt be mindenki a sorba. Bár, hogy is szerették volna az angolszászok/atlantisták. Persze nem adják fel. Most Kína India viszonylatában kevernek, na meg a Pakiknál is kormányt buktattak. Az a baj, hogy túl sok a szót nem fogadó állam. Ennyire nekik sincs kapacitásuk. Ahogy az idő telik, egyre több lesz belőlük.
    Már a dollárt is kikezdték, elveszítette kizárólagos kereskedelmi közvetítői szerepét a nyersanyagpiacon. Az EU egy kemény telet, hatalmas munkanélküliséggel és ebből eredő szociális válsággal nem fog kibírni. DE az angolok sem. Na jó, őket nem az EU romjai ütik agyon, hanem a sajátjuk (ha elfogy a családi ezüst).

    A háborút, ha csak nem megy be a NATO és avatkozik be közvetlenül, az ukránok nem tudják megnyerni. Mióta elindult még egy valamire való összfegyvernemi támadást nem tudtak bemutatni (az oroszok által otthagyott Kijev környéki területekre történő bevonulásukat, nem nevezném ennek, ellenség hiányába). Bokorból ki, rakéta el, szlava ukrajna ordítás, bokorba vissza, nem hiszem, hogy ez a győzelem küszöbe lenne. Valamennyi seregük be van szorulva a városokba. A nyílt terepen szétlövi őket az orosz tűzérség. A legerősebb állásokat is bedarálja a légi erővel közösen (lásd a mostani Donbaszi előre nyomulást). Nehéz technika hiányában esélyük sincs a kezdeményezni és nyerni. Ami volt annak nagy része el lett pusztitva, ami még van, nem merik előhozni (sok felvétel szerint m.gazdasági épületekben rejtegetik), mert szétlövi az orosz. Nem véletlen, hogy ez után könyörögnek és a nyugat is ezt akar szállítani. De mit fog érni az a pár száz modernnek nem nevezhető eszköz, ha még mielőtt bevetnék őket, a levegőből szétlövik az oroszok. És meddig lesz elég? Mert azt a több ezret ami megvolt a háború előtt Ukrajnának, azt két hónap alatt amortizálták. Légierő nélkül pedig nem lehet megóvni őket. Jó, jönnek a nyugati drónok is. Igen csakhogy azok nem légifölény megteremtésére vannak kitalálva. Megfelelő légi biztosítás nélkül hamar elfogynak, ahogy a Bajraktárok is. És nem két perc pótolni őket. A töröknek sem megy. Most már csak a saját készletei maradtak.
    Ha Donbaszban sikerül körül zárni és felszámolni az ukrán erőket, nagy csapás lesz az ukránok moráljára. Ott koncentrálódik a seregük színe java. Szerintem egy hónap múlva, már nem lesz ott ellenállás. Nem lesz nehéz elérni. Az orosznak korlátlan tűzérségi lőszerkészlet áll rendelkezésére. Ukránok kifogyóban vannak, így spórolnak. Emberanyaguk ki van fáradva. Két hónap alatt nem pihentek jóformán semmit. Most még kevesebbet a folyamatos ágyúzás és bombázás miatt. Ezzel szemben az orosz hadsereg, mielőtt kiégnének, forgatni tudja a fronton harcoló állományt.
    Ezenkívül az oroszok lakta nagyvárosokban is kezd a hangulat az ukránok ellen fordulni. A tegnap is nagy megemlékezés volt Odesszában a 2014 május 2.-án meggyilkolt több tucat ember miatt. A nem orosztöbbségű városok pedig nem akarnak Mariopul sorsára jutni. Látták, hogy mit tett az orosz egy oroszok lakta várossal. Ennek alapján el tudják képzelni, hogy mit tenne az ő városukkal. És meg is tenné muszka. Miért is hezitálna, amikor már úgy is patás ördögnek a nyugati polgárok szemében. Enged meg, hogy ne menjek a részletekbe.
    Ha a nyugat biztatására a hülye lengyelek bemennek (a ravasz románok nem fognak, ha csak az USA komiszárok nem lövik hátba őket amiért nem rohamoznak), akkor érdekes helyzet állhat elő. Ti. az 5. cikkely ilyen esetre nem vonatkozik. Hát nem fogják egyhamar elfelejteni az biztos.
    Az idő minden esetre nem Ukrajnának dolgozik.
    Ha volna egy nagyobb összeged, te kire tennéd? A fogadó irodáknál egyébként elég gyengén állnak az ukránok. Valamit csak tudnak arrafelé. Ezt miért nem reklámozzák a nyugati médiában?
    Bocs Tibor bá’, hogy hosszú voltam, így reggeliben.

  71. 78 – Bendegúz:
    Semmi baj. Jó ez az objektív összefoglaló,egyesekre ráfér a CIA propaganda beszopása után.

  72. Fiúk! Ne magatokból induljatok ki!
    A világ élni és nem túléni szeretne… 🙂
    De elképzelhető, hogy az az orosz többséggel jól kijönnétek. Ne akarjátok, hogy ide jöjjenek, el tudtok ti is menni az ígéret földjére, ha ez minden vágyatok!

  73. 76, Gyarmathy (és a többi nagyon lelkes ukrán/migráns/barát):

    Ha az oroszok nem nyomják le az amerikaiakat Ukrajnában, akkor Európának közel a vég.
    (Ettől egyszerűbben nem tudom már mondani).

  74. Oroszország bukása a világ bukását is jelentené. Azért abba gondoljon már bele mindenki, ha Izrael anno nyíltan felválllata a Sámson-opciót (Golda Meir), akkor majd pont egy No1 atomhatalom nem fogja?
    Azt gondolom erről, hogy akár az USA, akár Oroszország, akár Kína van terítéken, ha ebből a háromból bármelyik bukik és omlik össze, akkor 30 percen belül viszi magával az egész világot. Ezeknek a hatalmaknak a szuper elitjük nem fog csendesen elvonulni a történelem süllyesztőjébe.

    Még néhány cikk a témában, ami mellett szerintem nem érdemes csak úgy elmenni több okból sem – nem ártana elkezdeni mindenkinek azon gondolkodni, hogy egészen pontosan mit is látunk, mi történik és mit akarnak velünk elhitetni.
    A jelenkor az „elhitetés” kora!

    https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/05/03/az-amerikai-professzor-szerint-oroszorszag-nem-valoszinu-hogy-szivesen-lenyelne-egy-sundisznot

    https://nyugatifeny.hu/2022/05/03/ferenc-papa-orban-nekem-elarulta-mikorra-tervezik-az-oroszok-a-haboru-veget
    „… május 9.-én mindennek vége lesz.” – ezt most hogyan kell érteni?

    https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/05/megfenyegette-magyarorszagot-zelenszkij-jobbkeze?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

    https://ripost.hu/kulfold/2022/05/ukrajna-felajanlotta-moldovanak-hogy-lerohanja-a-szakadar-teruleteit?fbclid=IwAR0vuO224fbxSIPXcPDPVTYmW5P7zNn2OQnwfqCL8W04LNp8CnBRD2Bm5x0

    https://infostart.hu/kulfold/2022/05/03/a-vegen-meg-oroszorszag-fog-egyedulikent-jol-kijonni-az-olajembargobol?fbclid=IwAR02D28WCYQ3sxZ0bNsvvu_SZESkowth9ZQjbFwlYWWqdhRpBFiJySrXvUI

  75. Re:82
    „hasonló cipőben jár Németország is, ahol sajtóhírek szerint a legnagyobb mértékben orosz olajra támaszkodó finomítót államosítani kívánják,”
    Ez a sor különösen „érdekes” annak fényében, hogy a szabad piaci elvekben végtelenül, és azon túl is hívő EU-ról van szó…

  76. A CNN megint jólértesült.
    „A vártnál lassabb orosz előrenyomulás és a második világháborús győzelmet ünneplő május 9-i dátum közeledése azt eredményezheti, hogy Vlagyimir Putyin hivatalosan is hadat üzen Ukrajnának – írja a CNN.
    Mindennek nem csupán szimbolikus jelentősége lenne, de lehetővé tenné a tartalékosok és a sorkatonák bevetését, sőt az általános mozgósítást is a háborús erőfeszítések érdekében. ”
    https://www.vg.hu/kozelet/2022/05/napokon-belul-hadat-uzenhet-putyin

    Már érdemes is menni, mert van mit megszerezni. 🙂
    „Biden kezdetben 18 tarackot ígért Ukrajnának, de később további 72 darabot, 140 000 155 mm-es lőszert, tíz elhárító tüzérségi radart, két légtérfigyelő radart, 200 M113-as páncélozott szállítójárművet, 100 humvee-t és 11 Mi-17 helikoptert adott hozzá.
    A Pentagon szerint a 155 mm-es lőszer fele már ukrán kézben van, és minden nap újabbak érkeznek. Összesen 72 tarack került leszállításra, „majdnem az összes” radarral együtt. Összesen 14 teherszállító járat indult az Egyesült Államokból az elmúlt 24 órában, és további 11 járat várható a következő napon, valamint 23 járat öt másik országból.
    Ezek az utánpótlási járatok állítólag Lengyelországban landolnak, ahonnan közúton és vasúton viszik át a fegyvereket az ukrán határon.
    A Pentagon azt is elárulta, hogy Németországban folyik az ukrán csapatok kiképzése az új tarackokon. Az ott állomásozó floridai nemzeti gárda csapatai, amelyek korábban Ukrajnába vezényeltek kiképzést, átvették a tarackgyakorlatokat az eredeti kanadai oktatóktól. Több mint 170 ukrán katona kapott már kiképzést az M777-esek kezelésére, további 50 pedig befejezi kiképzését – közölte a tisztviselő.
    Egy 20 fős ukrán csoport elkezdett egy hetes tréninget a Phoenix Ghost taktikai drónok használatáról – tette hozzá az illetékes. A Mi-17-es helikoptereket azonban még nem szállították Kijevbe.
    Egy másik, a Pentagon által nyilvánosságra hozott részlet, hogy Ukrajna eddig 5000 Javelin páncéltörő rakétát kapott. Az amerikai hadsereg mind a Javelins, mind a Stinger légelhárító rakéta tekintetében felkutatta saját készleteit, mivel gyártójuk, a Raytheon a múlt héten panaszkodott , hogy a további gyártáshoz szükséges alkatrészek hiányoznak. ”
    #https://www.rt.com/news/554871-howitzers-ukraine-pentagon-javelins/

  77. Re:84
    Végén még az orosz „tökölés” azt fogja eredményezni, hogy kifogy a NATO a saját lőszer készleteiből.
    Én arra lennék baromira kíváncsi, hogy az „ajándékba” kapott hadi felszerelésből mennyi jut a valós harctérre, mert lehet ennek az a vetülete is, hogy szimplán a régi szar lejárt szavatosságú vackokat(mintha lenne erről infó) így adják el jó pénzért, és az oroszok tesznek nekik egy jó nagy szívességet, hogy a drága megsemmisítés helyett szépen szétbombázzák. Máskülönben ettől szépen pörög(ne) az amerikai hadi ipar, már ha kaphatóak lennének hozzá a vezérlő chipek.
    (Gyártó kapacitás jelentős része Kínában/Japánban/távol-keleten van)

  78. #https://www.paulcraigroberts.org/2022/05/02/washington-moscow-have-combined-to-make-the-ukrainian-situation-into-armageddon/

    Paul C. Roberts elég régóta hangoztatja azt a véleményét, hogy az oroszok legnagyobb stratégiai baklövése az volt, hogy „tökölős” háborút indítottak ahelyett, hogy egy masszív és gyors átfogó hadművelettel kivégezték volna Ukrajnát.
    Igen, ehhez nem 50-100 ezer katonára, hanem legalább félmillióra lett volna szükség nyitásképpen, illetve a szárazföldi erők és a légierő döntő részének koordinált és közel egy idejű bevetésére.
    Igen, lehet, hogy százezer halott lett volna a vége, de ehhez képest a mostani helyzet legrosszabb esetben akár százmilliók gyors (vagy lassabb) halálát hozhatja el.

    A tököléssel az oroszok elég időt adtak mind a Nyugatnak, mind Ukrajnának, hogy összekapják magukat és legyen idő felfejlődni, illetve elegendő utánpótlást vinni a harcok eredményes folytatásához.
    A lassú és gyenge orosz hadműveletek megteremtették az alapot arra, hogy az USA ezt az egész konfliktust lépésről-lépésre kiszélesítse egy európai háborúvá.
    Összegezve a lényeg annyi, hogy bár Putyin hivatalosan meg akarta kímélni a lakosságot és az infrastruktúra jelentős részét, emiatt korlátozott erőket vetett be, de ennek a következménye olyan katonai helyzet lehet, ami szerencsétlen módon végül egy atomháborúba torkollik majd.
    Nem hogy a polgári lakosság nem lesz ezáltal megvédve, hanem sokkal több ország és nemzet pusztulhat el majd emiatt.

    Ez röviden P.C. Roberts véleményének a lényege, amelyet két hónapja folyamatosan leír, illetve azt veti Putyin és a kormánya szemére, hogy még mind a mai napig nem akarják tudomásul venni azt, hogy a Nyugat és az USA vezetésének esze ágában sincs kiegyezni velük, hanem a bukásukat akarják, szinte bármilyen áron.

    Amerikának Európa egy feláldozható kontinens és ebben a játékban az EU vezetése vígan asszisztál.

  79. 85 – dajtás

    Bizony, többen már Nyugaton is felvetették, hogy ha ez megy tovább, akkor teljesen üresek maradnak a fegyverraktárak, meg hogy „ebből-abból nem küldhetünk többet, mert akkor nekünk se marad semmi!” – ilyen hangokat konkrétan hallottam a hadianyagot illetően Németországból és Kanadából is.
    Néhány országot ez a háború már szinte teljesen demilitarizált! 🙂 Ilyen például Szlovákia. A szlovák hadsereg előtte sem volt félelmetes, de ma egy fügefa levéllel a nemi szerve előtt vicsorgó kis tátrai hiúznak sem nagyon néz ki. És csak egy példa a sok közül.
    Az, hogy a magyarok nem küldenek fegyvert Ukrajnának, minden szempontból helyes döntés!

  80. Re:87
    Szinte biztos, hogy most a fegyver gyártó cégek hülyére keresik magukat, ahogy pár éve a gyógyszer gyártó cégek is hülyére keresték magukat. Mintha tervezetten most fosztanák ki az embereket, hisz hol a kovidtól, most meg Putyintól kellene félni, amire hivatkozva egyből dől a lé mindenre, de főleg tőlünk el.

    Azért arra kíváncsi lennék, hogy pl a finn, vagy svéd lakosság hogyan gondolja pl a NATO tagságot, mert hogy őket nem kérdezte meg senki…

  81. 56.
    „Amerikának Európa egy feláldozható kontinens és ebben a játékban az EU vezetése vígan asszisztál.”
    A gazdasági háború a harcok befejezésével sem fog véget érni, annak más célja van. Európát előre küldték a harcvonalba, beáldozandó. Kína felkészülhet, ő lesz a következő (az orosz példa nyomán már egyeztettek a bankokkal, hogyan tudják megelőzni a pénzük lenyúlását). Azt a csapást már nem éli túl Európa, itt már a pénzügyi spekuláción kívül semmi sincs.
    Az EU-s országok már most is a másik gyengülésére spekulálnak, mi lesz itt akkor, amikor már a fennmaradásuk a tét?

  82. 86 – MangaM

    „Amerikának Európa egy feláldozható kontinens és ebben a játékban az EU vezetése vígan asszisztál.”

    Ez nem is kérdés! Az nem úgy van, hogy az amerikaiak készek az utolsó ukránig harcolni az oroszok ellen, nem! Akár az utolsó európai emberig is!

    De tovább megyek. Az is csak egy blöff, hogy az amerikai elit egységes. Egy részük nagyon is nemzetközi, aki hiába amerikai származású, az USA-t csak egy jól használható fegyverként használja. Ezek képesek még Amerikát is beáldozni, és mondjuk átköltözni Új-Zélandra. Vagy akármilyen biztonságosnak vélt helyre.
    Egy másik részének az amerikaii elitnek, döntéshozóknak ez meg már egyáltalán nem tetszene. És ezek között az emberek között szinte biztosan vannak magas rangú amerikai katonai vezetők is. Paradox módon ők tehetnek sokat egy világégés elkerüléséért, én ott még feltételezem a józan ész magját. Ha a dolgok igazán durván alakulnak, von Stauffenbergek lehetnek bárhol, Moszkvában éppen úgy, mint Washingtonban. Én semmiféle katonai puccsot nem tartok valószínűnek. Most még főleg nem. Ez csak egy lehetőség, aminek ugyan kicsi az esélye, de nem nulla. Ha a politikai vezetés bizalma fogja megközelíteni a nullát és egy atomháború reális képe vetül fel, akkor a hadsereg erre akár reagálhat is.

  83. off
    „A május 2-án megjelent országos főállatorvosi határozat lehetővé teszi az élelmiszeripar számára, hogy ezeket a hiánytermékeket pótolják, így a napraforgóolajat repceolajjal helyettesíthetik.
    Ez érinti többek között az elősütött termékek gyártását, valamint a napraforgóolajat tartalmazó termékeket, majonézt, kekszeket, de akár a margarint is. …
    Kiemelték, vannak kivételek, például azok a sérülékeny fogyasztói csoportok az allergiások és a csecsemők, akik számára készült termékeknél a könnyítés, a felülcímkézés nem alkalmazható…Mindenki elkezdte lekötni a mennyiségeket a piacokon. Az idei szezon kiesése mellett, nem látszik, hogy mikor állhat vissza a normális, kiszámítható modell az élelmiszerlánc területén. A gyártók számára a csomagolóanyagok felülcímkézése egy könnyítés,..”

    Jó, de akkor mi kerül az E10-be? Így hogyan zöldülünk?
    https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/05/napraforgoolaj-helyett-repceolaj-is-lehet-majd-a-majonezben

  84. 79. Tibor bá’

    Köszönöm, és megtisztelő a véleményed.

  85. 91 kakukk

    Nem elég az az 1,8 M tonna napraforgó, ami tavaly termett? (KSH adat) Vagy még ebből se vagyunk önellátók?

  86. 93. hargi
    Van saját napraforgó feldolgozásunk? Volt.

  87. 81: János:
    „Ha az oroszok nem nyomják le az amerikaiakat Ukrajnában, akkor Európának közel a vég. (Ettől egyszerűbben nem tudom már mondani).”

    – És akkor én most mit csináljak? Tisztában vagyok vele én is, de szerinted/szerintetek tényleg az lesz ennek a vége, hogy az oroszok erőfölénybe kerülve, legyőzik a NATO-t és mindenki boldogan él tovább? Én pont a fent -többek által is leírt- tények miatt gondolom úgy, hogy abszolút beárazták az atomfegyveres, vagy valami hasonló új technikán alapuló összecsapást.

    S igen, egyértelműen a mi, egyszerű kisemberek ellehetetlenítése a céljuk. Valójában tudjuk a választ mindenre, de mit tudunk tenni ellene??
    Sajnálom, nekem nem az látszik a jelenlegi nézőpontomból, hogy az oroszok akár katonailag, akár erkölcsileg nyerésre állnának. Ellenkezőleg, még a védhető, vagy jól menedzselhető szegmensekben is rendre vétenek, hibáznak, számomra érthetetlen módon.

    Vagy tényleg eljött a full idiokrácia a világban, vagy MangaM-nek van igaza, és csak egy rajtunk megrendezett színjáték résztvevői vagyunk (akaratunk ellenére)…

  88. 80. Horváth Csongor. Igen, ne jöjjenek ide sem az amerikaiak sem az oroszok.
    De ha már választhatok, akkor inkább egy orosz szomszéd, mint egy frusztrált, minket naponta megfenyegető ukrán. És ha mégis marad szomszédnak, nagyon remélem, úgy el kalapálják őket, hogy vagy 50 évig semmire sem lesznek képesek, nemhogy minket támadni! Ami most van, azt ők keresték maguknak. Hallgattak az USA sziréndalára.

    95.
    „És akkor én most mit csináljak? Tisztában vagyok vele én is, de szerinted/szerintetek tényleg az lesz ennek a vége, hogy az oroszok erőfölénybe kerülve, legyőzik a NATO-t és mindenki boldogan él tovább?”
    Nem a NATO-t kell legyőzniük, hanem Ukrajnát. Persze ha a NATO valamelyik tagja bemegy, az is kap a képére – és nincs 5. cikkelyre való hivatkozási alap!

    „Én pont a fent -többek által is leírt- tények miatt gondolom úgy, hogy abszolút beárazták az atomfegyveres, vagy valami hasonló új technikán alapuló összecsapást.”

    Ebben igazad lehet. Van valami a NATO (USA) tarsolyában, amitől olyan biztos magában, hogy még egy atomháború kockázatát is bevállalja.
    Vagy nincs semmi, csak az okultista elitjük (mert, hogy azok az nem vitás) most akarja meghozni valami elképzelt démonának a nagy emberáldozatot (de ezt hagyjuk, mert Tibor bá’-nak is véges a türelme).

    „S igen, egyértelműen a mi, egyszerű kisemberek ellehetetlenítése a céljuk. Valójában tudjuk a választ mindenre, de mit tudunk tenni ellene??”
    Így van. A mi társadalmunkat akarják átalakítani a nyolc éve kétévente jelentkező válság ternirrozással.

    „Vagy tényleg eljött a full idiokrácia a világban, vagy MangaM-nek van igaza, és csak egy rajtunk megrendezett színjáték résztvevői vagyunk (akaratunk ellenére)…”

    Sokszor én is azt gondolom, hogy egy jól megrendezett darabot nézünk már 2014 óta. Ukrán-migráns-klíma-vírus és megint ukrán válság, két éves pontos érkezési menetrenddel. Az elmúlt 50 évben, hogy a búbánatba nem volt ilyen? És ha igen, akkor is jó nagy időközönként, össze vissza, nem így 2 évente.

  89. Re:95
    „Ellenkezőleg, még a védhető, vagy jól menedzselhető szegmensekben is rendre vétenek, hibáznak, számomra érthetetlen módon.”
    Hibáznak? Biztos.
    Úgy van minden, amit a nyugati sajtó mond?
    Ebben már nem lennék annyira biztos.
    Történelmi tapasztalat az, hogy az oroszok lassan indulnak be, de ha beindulnak, akkor elérik a céljaikat.
    Eddig mindenki pórul járt, aki a medve bőrére ivott, most sem lesz ez másként.

  90. 97-re:
    Nem hinném, hogy az afganisztáni kalandozásaik során annyira elérték volna a céljaikat. Vagy korábban a finnek ellen. Jó, ellenük éppen nyertek, de nem sokra mentek vele, és Finnország független maradt. Aztán ott volt még korábban az orosz-japán háború. Hát az aztán végképp nem sikertörténet. Újabban a proxyzott konfliktusokban sem gondolnám, hogy mindíg, minden céljukat elérték. Árnyaltabb a kép. Bár most én is azt gondolom, végigtolják, de szörnyű ára lesz, még atomozás nélkül is. Megkapják amit akartak, de nem lesz benne köszönet. És hogy mi lesz utánna, mihez kezdenek a felperzselt földdel, a lerombolt infrastruktúrával, az ellenséges emberekkel, az megkérdőjelezi, hogy sikernek lehessen nevezni ezt a „különleges műveletsort”.

  91. Re:98
    Orosz-japán háborúban az angolok hathatós közreműködésével fegyverezték fel a japánokat. Már akkor is kavarták a s.art az angolok, mint most. 😉
    Afganisztán jogos, szokták is birodalmak temetőjének is hívni(angolok is elhúztak onnan füstölgő cipővel), de nem is orosz terület volt, máskülönben ebben az esetben a CIA pénzelte a tálibokat, csecsenföldi projekt viszont már bukta volt az amerikaiaknak, ami déli belterület.
    Persze lehet véralgebrát játszani, de az tény, hogy ha orosz belterület lett megtámadva, akkor sok áldozat után, de mindig felülkerekedtek(Napóleon/Hitler).
    Ebből a szempontból nézve Ukrajnának nem sok jót lehet jósolni, csak a polgári áldozatok száma fog nőni, és közben mindent lerombolnak. Ezért is kellene minél hamarabb véget vetni ennek a háborúnak.

    Igazából hideg fejjel azt a következtetést le lehet vonni, hogy az oroszok addig nem állnak meg, amíg el nem érik a céljaikat(mi az, jó kérdés…), ami korlátlan(vagy még sem?) nyugati fegyverszállítások ellenére is be fog következni, ergo minél tovább „kitartanak”, annál több civil lakos fog meghalni. Ilyenkor, aki valóban a népét képviseli, megadná magát, mert fontosabb számára a kevesebb halott, mint a vég nélküli öldöklés. Még a japánok is kapituláltak a végén, pedig ott kultúrális hagyománya van az öngyilkosságnak… Jól láthatóan nem ez látszik az ukrán viszonylatban, ami arra enged következtetni, hogy itt az ukrán nép vastagon le van kakkantva, ők csak élő pajzs a játszmába, és itt valójában nagyhatalmi érdekek vannak, aminek az arca az ukrán komikus/elnök.
    Lényegében most játsszák le direktben a szovjet-orosz háborút ukrán földön, mert szinte nyílt titok, hogy NATO tisztek is vannak az ukrán katonai vezetésben, amit angszoc nyelven „katonai kiképző” név alatt futnak.
    Oroszok által elfogott hadifoglyok között sok „leszerelt” angol, kanadai katona van, szóval kb nyakig benne van mindenki már.
    Zárójel zárójelében Kína lapít, mint az a bizonyos a fűben, jelenlegi állás szerint orosz verőlegénnyel puhítja az atlantista világrendet, ami mellesleg elég sikeresnek bizonyul.

  92. 99.:
    „CIA pénzelte a tálibokat”? Már megbocsáss, de a tálibok sokkal később jöttek a képbe. A CIA a mudzsahedeket támogatta, akik 1992 április 16-án elfoglalták Kabult.
    Az észak-koreaiakat és az észak-vietnámiakat ki támogatta? Vagy a továbbiakat: Irakot, Szíriát, Líbiát, Egyiptomot, Nicaraguát, Angolát, Indonéziát? Csak nem a KGB?
    „Lényegében most játsszák le direktben a szovjet-orosz háborút ukrán földön” : itt valami elírás történt, gondolom szovjet-amerikai háborút szándékoztál írni.
    „mert szinte nyílt titok, hogy NATO tisztek is vannak az ukrán katonai vezetésben” : 2014-ben az is nyílt titok volt, hogy Donbaszban orosz reguláris erők támadták a békés ukrán lakosságot, majd lelőttek egy utasszállítót.

  93. 101.: – dajtás –
    Én viszont ott kezdeném, hogy az USA megvédte a SZU seggét a 2. világháborúban és legalább 1000 milliárd USD-nyi hadieszközt adott nekik. E segítség nélkül nem lenne ma Oroszország, vagy legfeljebb valahol Szibériában. Mi volt erre a köszönet: hát az hogy megtámadták a dél-korea amerikaiak által felügyelt részét.
    Azután jött Vietnamban ugyanez, vagy valami hasonló. Az expanzió az orosz-szovjet birodalom szerves része!

  94. 102 – Kacor:
    Kölcsönbérlet nélkül nem lett volna Normandiai partraszállás. A Vörös hadsereg lassabban haladt volna és nagyobb ember áldozattal, valamint tovább tartott volna a háború. Bár történelemben nem lehet „mi lett volna” kérdést feltenni.

  95. 103 – Tibor bá´

    A normandiai partraszállás nélkül a szovjet katona Le Havre-ban mosta volna le a poros bakancsát. Ez az értelmesebbeknek már Sztálingrád és Kurszk után is nyilvánvaló volt. A kevésbé értelmeseknek csak a Bagratyion hadművelet után.

  96. Kacor

    Bocs, hogy közbeszólok, de a történelem nagyon nem úgy kezdődött, hogy jött Amerika segíteni a bajba jutott európaiaknak, de most ebbe ne menjünk bele.

    A Lend Lease során az amerikai segítség az elfogadott becslések alapján szovjetek által maguknak előállított termékek teljes mennyiségére vetítve 4,5-5% volt, ezek egy része Kurszk/Sztálingrád után érkezett, tehát az, hogy ez fordította meg a háború menetét szimpla urban legend. A szállított tételeken belül rendkívül nagy eltérések voltak, például harckocsik esetén ez 12,3% volt, légvédelmi és pct. fegyverek esetében ez 2,7%.
    Nem az amerikai segítség fordította meg a háború menetét a keleti fronton és nem ez volt a szovjet katonai győzelem alapja, ettől függetlenül hazugság lenne azt állítani, hogy semmit sem számított. Az amerikai segítség lerövidítette a németek elleni szovjet offenzívát és csökkentette az áldozatok számát is.
    Ezt a kérdést is a saját helyi értékén kell kezelni, sem lebecsülni, sem túldimenzionálni nem kellene.

  97. 105.:
    Csak azért folytatom, hogy képviselve legyen a másik fél is. Szóval ott tartottunk, hogy a land leasing keretében s Szovjetunió 10,9 milliárd hadifelszerelést kapott. Ismerve az akkori viszonyokat, kizárt, hogy ez csak 4-5%-ot jelentett Szálinéknak. De ezt is lehet folytatni: mennyit jelentett pl. az afrikai hadművelet, az olasz partraszállás, a franciáknak és a briteknek nyújtott segítség, sőt a japán haderő lekötése. Ha Sztálin bevallotta, hogy nagy segítség volt, akkor ti is megtehetitek.
    „Ezt a kérdést is a saját helyi értékén kell kezelni, sem lebecsülni, sem túldimenzionálni nem kellene.” Ezzel tökéletesen egyetértek!

  98. Re:102
    Nekem az rémlik, hogy Sztálin arannyal fizetett, és nem puszira kapta a hadi anyagot.
    Máskülönben az angolok a legsötétebb órákban is üzleteltek a náci németekkel, valamilyen motoradalékot csak ők gyártottak az egész világon, és fel sem tudott volna szállni egy német gép sem nélküle, amivel pont Angliát bombázták.
    Ahogy a „művelt” angolszász mondja business as usual…
    Tudod meddig mehetünk el a történelemben, hogy ki kezdte?
    Egészen elmehetünk Káin és Ábelig.
    Igazi soha sem véget érő történet, mert erre a hibás alapfilozófiára épül a jelenlegi civilizációnk, és egyben ez az oka a csődjének is.
    Ha zsidó etikára támaszkodunk tovább(bocs Bálint), akkor civilizációs zsákutca lesz belőle.

  99. 107 – dajtás

    Közhely, hogy üzleteltek a nácikkal. Az amerikaiak meg pláne, elég csak ilyen Prescott Bush-okra gondolni.
    Messze felháborítóbb az, amit Winston Churchill akart véghezvinni, miután a szovjetek felülkerekedtek a náci Németországon:

    https://winstonchurchill.org/publications/churchill-bulletin/bulletin-066-dec-2013/operation-unthinkable-war-with-the-soviet-union/

    Igen, elképzelhetetlen galádság.

    Szerencsére sem Roosevelt, sem Eisenhower nem voltak elmebetegek, akik elitták a maradék eszüket.

  100. 105. Kacor

    Elég sok adatot találni erről a témáról, nézz utána.
    Senki nem mondta, hogy nem volt érdemi a segítség.

    Csakhogy a Lend Lease szállítások felfutása 1942 közepétől indul és 1943 közepére éri el a csúcsot, márpedig addigra túl vagyunk a Don-kanyaron, a kurszki tankcsatán, Sztálingrádon – a háború menete pedig ezeken a helyeken fordult meg, méghozzá hamarabb, minthogy a jelentősebb tételek egyáltalán a szovjet csapatokig eljutottak volna.
    Kurszknál nem amerikai tankok verték szét a német páncélosokat, mint ahogy a Don-kanyarnál sem amerikai fegyverekkel törtek át és Sztálingrád ostrománál sem amerikai puskákkal lövöldöztek.
    Ezek haditechnikai és hadtörténeti tények.

    Többször már nem ismétlem magamat: az amerikai segítség lerövidítette a szovjet hadjárat befejezését, de nem ez döntötte el a háború végkimenetelét.

  101. Nem ez a lényeg! A lényeg, hogy gyorsan véget ért a II.vh.
    Az agresszor ellen összefogott az egész világ. A pszichológiája nagyobb lendületet adott, mint az, hogy ki mit csencselt, ill. lopott össze magának, ami ma már közismert, nem vitatható.

    Most is ez történik, függetlenül attól, hogy miféle agreszióval állunk szemben, mert a háború, az háború és nincs épeszű ember, aki azt támogatná, ill. aki ezt teszi, az biztosan a vesztes oldalra kerül. Ha nem így lenne, Kína rég beszállt volna, legalább a gazdasági haszon érdekében, a felszabaduló készletek felvásárlásával (de egyelőre csak magáncégeknek engedik, hogy üzleteljenek)!

    Közben Putyin újabb óriási hibát vétett, belekeverte a háborús konfliktusába az egyházat.

    Dajtás,
    látom 107-ben -ebben a kérdésben is- elrugaszkodsz a valóságtól.
    „…és fel sem tudott volna szállni egy német gép sem nélküle, amivel pont Angliát bombázták.”
    Megértem, szeretsz szerepelni… egye fene! 🙂

  102. 110 – Horváth Csongor:
    A dolog nem ilyen egyszerű. Nem lett volna II. világháború 1939-ben, ha az első világháború végén a győztesek nem alázták meg a németeket a végtelenségig. És Putyin nem támadja meg Ukrajnát, ha az orosz biztonsági igényeket legalább megtárgyalták volna.

  103. 112: Tiborbá:
    Természetesen. De ezeken a pontokon túl vagyunk…
    Én is szoktam mondani, hogy nem lett volna 5 beírás, ha Pistike otthon hagyja a buzerálásra használt köpőcsövét, de nem hagyta. Így aztán következményként öten bűnhődtek, abszolút jogosan.

    Történelmi szempontból, sőt etikai oldalról teljesen igazad van.
    De nem várhatod, hogy kizárólag emiatt az oroszok oldalára álljak. Ez olyan lenne, mintha megrekednénk a szemet – szemért, fogat – fogért középkori mentalitásban.
    Abban értünk egyet, hogy a béke érdekében mindkét félnek engednie kellene egymás felé! De jelenleg én egy ökröt látok, aki ajtóstól rontott a más házába. Kijev ostromának, ill. annak céljának biztosan nem volt köze az orosz szakadár régiókhoz, ill. ez szükségtelen és aránytalan megtorlásnak indult. Meg is van az eredménye…

    A diktátor és a diktatúrák megjelenése -úgy látszik- automatikusan magával hozza a háborúskodást.
    Tisztában vagyok azzal, hogy nem létezik tiszta demokrácia, de azt mindenhol be lehetne vezetni, hogy 8 évnél tovább, egyetlen személy, sehogyan se maradhasson, semmilyen hatalmi pozíció közelében, maximum úgy, mint az angol királynő. Így például az USA-ban a kormányzati beszállító cégeket is cseréltetném biz. időintervallumban, mert különben az is egyfajta csomagolt diktatúra.

  104. A mostani háború kitervelője, az u.sa illetve az őt mozgató elit két legyet üt egy csapásra: kivérezteti a nagy barnamedvét (az oroszokat) és végre kivérezteti a már többször megkóstolt (I. Ill. II. vH.) németeket és vele együtt egész Európát.
    Nem kell mást tenni, mint feltenni a kérdést: Ki kaszálja a legnagyobbat? Kinek állt érdekében ez a színjáték háború?

    Ügyes, mondaná Kohn bácsi!

    A második VH is csak egy mocskos nagy üzlet volt, amibe szépen belerángatták a németeket az agyfúrt angolszász diplomaták. Ugyanarra a kaptafára dolgoznak azóta is, amíg fel nem ébred a világ!

  105. 112 – Tibor bá´

    „Nem lett volna II. világháború 1939-ben, ha az első világháború végén a győztesek nem alázták meg a németeket a végtelenségig. ”

    A 20. században igazából egy világháború volt két felvonásban. Nem arról van szó, hogy Ferdinand Foch tábornok 1918-ban látnok lett volna („Ez nem béke, csak fegyverszünet húsz évre”),; nem, mindenki, aki számított a világpolitikában tudta, hogy az események abba az irányba lesznek terelve, hogy a második felvonása a háborúnak, amit a világ II. Világháborúként jegyez majd, kirobbanjon. A németek megaláztatásának semmi köze nem volt a bosszúvágyhoz vagy a véletlenhez, úgy, ahogy Hitler hatalomra jutásának sem volt. Sztálin is jól tudta, hogy a szovjeteknek kb. 20 év áll a rendelkezésükre, hogy felkészüljenek az elkerülhetetlenre – pontosan ezzel függ össze a nagy áldozatokkal is járó, gyorsított ütemben folytatott iparosítás is a Szovjetunióban. Ugyanis ennek az alternatívája a végpusztulás volt a szovjetek szempontjából. Így is csak Moszkva külvárosának a szélén és Sztálingrádnál sikerült megállítani a német hadsereget, emberfeletti áldozatok árán. Aminek előtte mindenképpen szüksége volt Csehszlovákia hadiiparára, amely egy nagyságrendet emelt a német hadsereg erején, hadianyag ellátásán. A csehszlovák hadsereg a 30.-as években kimondottan erős és motivált volt. Semmi szükség nem volt egy nagy német-csehszlovák csetepatéra; mások voltak a kitűzött célok! Münchenre volt szükség, meg is csinálták!
    Egy vastag könyv megtelne csak azt körüljárva, hogy pontosan hogyan is sikerült a náci Németország pénzügyi és ipari talpra állítása, kik és hogyan mozgatták a szálakat és terelték az eseményeket a kijelölt úton.

    Véletlenek a történelem folyamán vannak, de sokkal ritkábban, mint azt az egyszerű emberek gondolnák…

  106. Az ukrán orosz háború előtt és a megindulásakor még lehetett réveteg kísérleteket tenni arra,hogy a Putyin nevű szerecsent valaki kimosdassa.
    Mára azonban már napnál is világosabb, hogy egy klasszikus hatalmi tébolyban szenvedő gonosz diktátor háborújáról van szó.
    Lehet persze most is relatívizálni, mentegetni, de ez mára már senki számára nem hihető. Ezek a gaztettek ,se nem arányosak, se nem magyarázhatóak,se a NATO terjeszkedésével, se az ukrán „nácik” gaztetteivel.
    Ennyi halott , árva , sebesült és gyászoló , egy ország romba döntése, nos ezek a gonoszságok egy háborús bűnös művei és pont.

  107. Idézet a cikkből:

    „Hazudnak az ukránok reggeltől estig, sikerekről, kudarcokról, halálokról – s leginkább az ártatlanságról. Itt tetszelegnek, szemünk előtt, az ártatlanság képében. Miközben Ukrajna: latorállam. És alig-állam. Ukrajna legkésőbb 2014 óta a CIA lerakata. Az Egyesült Államok és a Brzezinski-terv felvonulási terepe. A Nyugat újabb nagy kísérlete Oroszország és az orosz nyersanyagok megszerzésére.

    Hazudnak az oroszok reggeltől estig, sikerekről, kudarcokról, halálokról – s leginkább az ártatlanságról. Itt tetszelegnek szemünk előtt a „különleges hadművelet” képében, miközben háborút indítottak, és megtámadtak egy másik országot – még akkor is, ha az a másik olyan-amilyen.

    Hazudik Európa reggeltől estig, sikerekről, kudarcokról, halálokról – s leginkább az ártatlanságról. Itt tetszeleg szemünk előtt az ártatlanság képében. Miközben Európa: kollaboráns. Jóemberkedésnek és szolidaritásnak hazudja az Egyesült Államok nyers, primer érdekeinek elvtelen, önsorsrontó kiszolgálását.

    Hazudik az Egyesült Államok reggeltől estig, sikerekről, kudarcokról, halálokról – s leginkább az ártatlanságról. Itt tetszelegnek szemünk előtt az ártatlanság képében, miközben valójában ezt a háborút ők vívják Oroszországgal, miközben ez, ami zajlik, valójában az ő proxyháborújuk. Már akkor előkészítették, amikor kirobbantották Ukrajnában a 2014-es „forradalmat”, hogy elzavarják a hatalomból az oroszbarát ukrán vezetést, helyére ültetve egy amerikai ügynökökből álló, hazaáruló bandát.”

    #https://hirtv.hu/hirtvkulfold/legyen-vege-mar-az-oruletnek-2543665?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

  108. Friss hírek egy kávé mellé… vagy helyette:

    „A New York Times, amit a Porfolio szemléz, arról ír szenior amerikai bennfentes források alapján, hogy nagyrészt az Egyesült Államok hírszerzésének köszönhetően sikerült likvidálni orosz tábornokokat, hiszen Amerika folyamatosan adatokkal látja el az ukrán haderőt az orosz csapatmozgásokat illetően.”
    #https://infostart.hu/kulfold/2022/05/05/bennfentes-forrasok-amerikai-segitseggel-vadasszak-az-orosz-katonai-vezetoket

    „Oroszország közölte, hogy erői szimulált nukleáris rakétacsapásokat gyakoroltak Kalinyingrád nyugati zónájában, amely Lengyelország és Litvánia között fekszik a Balti-tenger partján.”
    #https://168.hu/kulfold/nuklearis-raketacsapasokat-gyakorol-oroszorszag-234142

    „A kiszivárgott hírek szerint fogy a türelem a Kremlben az ukrajnai háború sikertelensége miatt. Többen már egyenesen puccsra készülnek. Több tábornokot és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot aggasztja, hogy nem haladnak a katonai akciók és a nyugati szankciók is súlyos károkat okoztak a gazdaságban. A hírek szerint több katonai és hírszerzési vezető Putyin távozását akarja.”
    #https://www.borsonline.hu/aktualis/2022/05/puccs-keszul-oroszorszagban-putyin-tavozasat-akarjak-a-tabornokok?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

    „A napokban Moszkva felett látták az átalakított orosz Il–80-as repülőgépet, amelyet repülő Kreml néven is emlegetnek. Egy atomcsapás esetén ez a repülőgép lenne az, ahonnan Vlagyimir Putyin az országot irányítaná.”
    #https://mandiner.hu/cikk/20220505_felszallt_moszkva_atomhaborus_repulogepe?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

    „Andrej Krukovszkij, a Gazprom egyik síközpontjának vezetője lezuhant egy szikláról és szörnyethalt. Január óta a Gazprom öt vezető munkatársa halt meg látszólag előzmények nélkül.”
    #https://nlc.hu/eletmod/20220504/gazprom-vezeto-furcsa-halala/

    Néhány dolog tűnik biztosnak.
    Az egyik az, hogy valami vihar készül a színfalak mögött is.
    A másik az, hogy a média közben igen rendesen megdolgozza a nyájas olvasótábor maradék lelkierejét is.
    A harmadik az, hogy nem egészen az történik valójában, amit a turbó fokozatra kapcsolt médianyomás el akar hitetni a világgal.

    Mi a cél?
    Mit akar az USA valójában?
    Mit akarnak az oroszok?
    Mit akar Európa?
    Megbukik Putyin?
    Ha megbukik ki jön utána?
    Egy nyugatbarát II. Jelcin vagy egy revansvágytól túlfűtött katonai junta, amelyik nukleáris full kontaktot akar majd?
    Vagy szétesik Oroszország és kisebb-nagyok alkalmi hadurak kezébe kerül az atomfegyverzet?
    Vagy az Európai Unió fog gazdaságilag összereccsenni és széthullani, felszínre hozva az európai nemzetek között lappangó, soha meg nem oldott feszültségeket?

    Egyáltalán bármelyik oldal felmérte azt, hogy a céljai elérésének mi lesz a valódi ára?

    Kérdéseim bőven vannak, válaszaim viszont nem nagyon.

  109. 113 – Horváth Csongor:
    „De nem várhatod, hogy kizárólag emiatt az oroszok oldalára álljak.”
    Természetesen nem várom el. Sőt én magam se állok egyik oldalon se. Megpróbálom kikaparni a tényeket a sok-sok propaganda alól. A magyar társadalom gyakorlatilag csak CIA propagandához jut hozzá. Az ukrán hadsereg iskolákból, kórházakból támad. Ha visszalőnek, akkor, Putyin egy mészáros. A orosz hadsereg elengedné a civileket, de az ukránok nem engedik. Az oroszok tárgyalnának, de az ukránok nem tárgyalnak. Az ukrán biztonsági erők kivégzik azokat, akik együtt működtek az oroszokkal (mondjuk megmutatták merre van a városháza) majd a hullákat leterítették az útra, levideózták és az oroszokra fogták. Itt meg mindenki beszopja. Katonai szakértők szerint az oroszok félseggel harcolnak, itt meg mindenki arról papol, hogy brutális gyilkosok. Mindenki szörnyülködik, hogy máris van 3000 civil halott. A II. vh. alatt Magyarországon 800.000 civil halott volt, amit mindenkik tudomásul vett, zokszó nélkül. Elvégre háború van, alapon. A helyzet az Csongor, hogy létre jött a wellness generáció, és egy teljesen torz szemüvegen keresztül nézitek a világolt. Iszonyatos mennyiségű hadianyag van legyártva. Ezeket előbb vagy utóbb fel fogják használni.

  110. 119 SZVSZ, abból, hogy a legkisebb kritika vagy kétely nélkül ismétled az orosz propagandát, nem az jön le, hogy nem állsz egyik oldalon se. De nekem mindegy.

  111. 120 . Ábel:
    Amiket leírtam nem orosz propaganda, hanem tények, amiket nem orosz forrásból vettem át. És logikailag megállják a helyüket. Pl. A vasművek pincéiben bujkáló civilek eleresztése orosz érdek lenne. Miért ilyen lassú a folyamat?

  112. 118: MangaM

    „Kérdéseim bőven vannak, válaszaim viszont nem nagyon.”

    Tesznek is róla…

    Kevesen gondolták, hogy egyáltalán háború lesz, nemhogy elhúzódó. (Ez utóbbit az oroszok főleg nem gondolták, pár percen múlt a főszereplő kiiktatása)
    Írtam róla hogy kegyetlen csapdát építettek Ukrajnából már 2014-től, most már nyíltan Európa legerősebb hadserege a cél!
    @https://www.portfolio.hu/global/20220504/putyin-vegzetes-dontese-utan-szep-csendben-katonai-nagyhatalom-valhat-ukrajnabol-542637

    Becsalták a medvét a csapdába, most megindűlt nyíltan gőzerővel a fegyver, ami ehhez még kell, a III. vh első lépése az oroszok szétszedése. Csak az nem tiszta még, hogy Putyint hogyan hatástalanítják? Megműtik, oszt megoldódik? De fogadásom még mindig áll, hogy atom nélkül megoldják, annyi kettős állampolgár a világon nincs, mint ott (max nincs róla papírja)

    Az Atlanti Tanácsban is együtt ülnek ukrán és orosz oligarchák…
    Nem szedik szét Davost sem, erről írt Ryan Matters:
    @https://istvannemet.substack.com/p/10-ok-hogy-megkerdojelezzuk-a-putyin?s=r

    Megy terv szerint a hajó, még tíz évig lesz energia, ásványkincs, dőzs a piacon, azutánra tippelem a teljes erkölcsi összeomlást – hacsak egy újabb kiszabaduló vírus nem szünteti meg a kérdéseinket.

  113. A magyar Kormány és a Honvédség meddig tud majd lavírozni az Eunato/Oroszország közt, úgy, hogy az országunk ne legyen célpontja a szabotázsakcióknak az energiavezetékek és a hatalmas földgáztározók miatt ill. a fegyvergyártás kiütésének…ha már ország-világ előtt nagy felhajtással bemutatták. Nem csendben, titokban, álcázva.

    A norvég kormánynak is hasonló – jövőképe van, annak ellenére, hogy jelentős földgázvagyon felett rendelkezik? A norvég Nammo cuccokra is égetően nagy szükség (van) lesz…

    Csak honnan lesz földgáz, kőolaj, ammónia, salétromsav, vegyszer-biszbasz…ha világ logisztikája ismét megborul valami (szankció) miatt?

    Pár száz harckocsi, löveg, rakéta-sorozatvető és soktízezer külföldi felszabadító miatt, ukránföldön nem fognak atomfegyvert bevetni. Pláne, amíg orosz légifölény van.

    Majd lefejezik hagyományos rakétával az irányítási központokat az eu keleti határainál és szétrángatják a tengeralatti kommunikációs kábeleket.
    És még újabb felvonásokkal tarkítható az eszkaláció.
    ÍGY haladunk a „sparhelt és a lovaskocsi” színvonal felé (ipartartalanítás és fegyvertelenítés).

    Európa elvesztette a csatát, ha ez most még nem is látszik.

  114. 123 – János:
    Azon tűnődök, hogy a mai EU vezetőket fogják-e bíróság elé állítani hazaárulás címen?

  115. Az éhezők forradalma során biztosan, nyilvánosan felrángatják őket és a korrupt bandájukat is.

  116. Dezindusztrializációval fenyegeti Európát az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvénye, amely hatalmas támogatást nyújt az amerikai vállalkozásoknak – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök 2023. január 19.-én Barcelonában, Petró Sánchez spanyol miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

    Szoktatják a népet a sparhelt és lovaskocsi komfortjához.

  117. Sparheltem már van, lovaskocsi még nincs (de lesz, ha kell…)

  118. Szerintem lovaskocsi nem is kell. Egy akármire ráépített Hoffher csettegőmotor, bármivel elmegy étolajtól fagázig. Erősebb egy lónál, és nem kell csutakolni, etetni. Alacsony fordulatú motor. Jól karbantartva „örök élet, meg egy nap”.

  119. 124 Tibor bá’ nem fogják, mert az EU kapcsán nincs olyan, hogy hazaárulás, legfeljebb az adott tagországok szintjén.
    De – nem Neked szól – mi is az a hazaárulás, a magyar Btk. ugyanis sunyi e téren.
    Máshol van hazaárulás és felségárulás, előbbi kifelé értendő, utóbbi befelé, népfelség esetén a néppel szembeni árulásra vonatkozik… sok sikert a kereséshez a Btk.-ban.
    (Lehet jogászkodva kritizálni, nem fogok tudni érdemben védekezni, de a fentieket nem magam raktam össze, hanem egy igen jó büntetőjogi ügyvéddel.)

  120. 128 technomuzsik

    És meg is termeled neki az olajat? Mert szénát, zabot tudok termelni, plusz a lószar igen jó melegágyba, palántaneveléshez.
    de ne OFF-oljuk szét a témát

  121. 131 Hargi
    Szerintem ez nem „off”. Geddon esetén kincs lesz egy csettegő. Üzemanyagnak jó bármi ami füstöl. Pl. azok közül amit felsoroltál : szárított lószar, széna, zabszalma/pelyva, falevél. A csettegő termelhet akár áramot is. Lóval is megoldható, de nehezebb. Nincs rá kialakult technológia. Felügyelet kell mellé. Nincs kézigáz, fordulatszámszabályzó … stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük