(3822) A valóság

Stoffán György írása

A valóság, amit a szajha média sose fog megírni.

 

Amikor elindultam a határhoz, Budapesten keresztülhajtva számos, vadul közlekedő, sokmilliós autót láttam, mint eddig még soha. Ukrán rendszámmal. Akkor még nem értettem… Hazafelé már minden világos, drámai és elgondolkodtató volt. Megint politikai kényszerpályán vagyunk, megint a kommunista-fasizmus oldalára kerültünk, mert egy olyan szövetség tagjai vagyunk, amely szövetségben már nincs jog, nincs emberiesség, igazság és tisztesség. Ismét egyetlen nemzetet gyűlöl Európa, és ismét a hazudozás és a halál kultúrája uralkodik a világban.

Kíváncsian indultam a határátkelőhöz, de ha tudom, hogy milyen információk várnak ott rám, nem mentem volna…

Az iskola, amelyben most nem tanítanak, hanem menekültszállásként működik, zsúfolásig megtelt. A tornaterem telis-tele adományokkal. A magyar személyzet (az egyik szeretetszolgálat) önkéntesei szeretettel fogadják a menekülteket. A kormány orvosi ellátásban, pszichológusi segítségben, étel, ital kiosztásában részesíti őket.

Kisírt szemű asszonyok, reménytelenséget tükröző tekintetek, síró gyermekek, távolba merengő felnőttek között járok. Asszonyok és gyermekek sokasága… akik mindenüket otthagyva az életükért menekültek el egy őrölt országból, ahol saját állampolgáraik élete semmit nem számít, ahol emberek ezreit mészárolták le… és nem csak a háború alatt, hanem előtte is éveken keresztül. Tolmáccsal kezdek beszélgetni egy asszonnyal.

Mariupolból jöttem a két gyermekemmel. Temetőn, erdőn keresztül szöktünk ki a városból éjszaka, mert a katonák fegyvert fognak azokra, akik el akarják hagyni a várost. Mindössze annyit engednek meg, hogy a légiriadó alatt lemehettünk az óvóhelyre, de utána visszaparancsolnak a lakásokba. Ellátás nincs, és az oroszok által biztosított humanitárius folyosót sem nyitották meg, illetve kijárási tilalmat hirdetett az ukrán állam. Fegyverrel hajtották vissza azokat, aki megpróbáltak kijutni a városból… Ukrán létemre az ukrán állam foglya voltam. Ezért menekültünk el onnan. Rettenetes út volt… – zokog fel az asszony, és magához szorítja a két gyermeket…

Azt már meg sem kérdeztem, hogy hol a férje, hogyan jutott el a magyar határig… Egy másik asszony is egy kisgyermeket tart az ölében. Odalépek és megszólítom… Ömlik belőle a szó, a tolmács alig tud lépést tartani vele.

– Én is ebből a kísértetvárosból érkeztem. A férjem magas beosztású ukrán köztisztviselő, volt utazási engedélye, így kijutottunk a városból. Elhozott Munkácsra, de onnan vissza kellett mennie. Való igaz, hogy az ukrán katonaság az ukrán lakosságot túszként tartja fogva. Útközben is lőttek ránk… az ukránok! Amíg az oroszoknak parancsban van, hogy civilekre nem lőhetnek, addig az ukrán kormány a saját polgáraira lövet… Borzalom ez uram. El sem tudják képzelni mi folyik ott. Imádkoztunk, hogy az oroszok mielőbb szabadítsák fel a várost, de ők is azért haladnak olyan lassan, mert meg akarják kímélni a lakosságot. Nem tudom mi lesz még ebből a háborúból, de az ukrán kormány szadista és elmebeteg, ez biztos. Nem hiszem, hogy a németek a második világháborúban így bántak a saját polgáraikkal. Ezek rosszabbak a náciknál. Lehet, hogy már a férjem sem él… – és ez a nő is elsírja magát…

Egy éppen beérkező autóbuszról emberek szállnak le. Egy fiatal lány véresen, sárosan, kisírt szemmel, csomagját maga után húzva indul az épület felé. Többen odasietnek hozzá, és kérdezik magyarul, mi történt vele. Nem érti. Ukrán. A tolmács is odaér… a lány nem akar beszélni. Majd később, az orvosnak és a pszichológusnak, könnyek között kifakad: – Megerőszakoltak. Fegyveres ukránok voltak… A sajátjaink… érti mi történik ott?

– Már csak a nők és a gyerekek jöhetnek át. A férfiaknak 5000 eurót kell fizetniük, ha nem akarnak ezért a szemét kormányért meghalni. Itt nem Ukrajnáról van szó. Ez egy politikai játszma. – csapódik mellém egy ukrán asszony. – Akiket itt lát, azok mind Zelenszkijnek és a maffiájának az áldozatai. Világháborút akarnak, mert ez az USA akarata… Az oroszok a saját népüket, és ma már az ukrán népet is védik, mert ezek állatok uram… állatok! De itt is van valami nagyon furcsa dolog. Mióta itt vagyok, megtörtént az is, hogy éjjel a folyón át jöttek férfiak, mert nem volt 5000 eurójuk… és a magyarok visszaadták őket az ukrán hadseregnek. Nem értem én ezt az egész kurva világot… És ami a legfurcsább, hogy az ukránok többsége rajong azért a bohócért, pedig amilyen bűnöket elkövet a saját népe ellen, azért egyszer meg kell fizetnie. És a világnak, a maguk Uniójának is fizetnie kell ezért az egészért, ami most velünk történik. De megfizet Putyin is, mert másképpen is meg lehetett volna oldani az ukrajnai oroszok ellen elkövetett bűnök megtorlását. Nem kellene egy egész népet, egy országot és majd a világot is lángba borítani… – és ahogy mellém szegődött, úgy el is tűnik a hölgy, de pár perc múlva ismét ott áll mellettem és beszél… – Azok a kamionok, amiket maguk küldenek tele adományokkal, élelemmel és tisztálkodási eszközökkel, tudja hová kerülnek? Azonnal viszik tovább az ukrán hadseregnek vagy ki tudja kiknek, de nem oda kerül, ahová maguk szánták… – és ismét, köszönés nélkül tűnik el az asszony.

Az élet ára tehát 5000 euró, amit az ukrán fegyveres határrendészeknek kell kifizetni a határátlépés fejében. Ha nincs, jön a megerőszakolás, a visszaadás… akárcsak harminc egy nehány éve, amikor Ceausescu fogdmegjeinek adta vissza a magyar határőrség a diktatúra elől menekülő magyar fiatalokat…

A világ nem változik. A mai helyzetben ott van 1944., 1989. és az összes embertelenség, ami eddig, a civilizáltnak nevezett világról fellelhető a történelem lapjain. A száguldozó, tízmilliós autók tulajdonosainak volt 5000 eurója… Sok millió embernek azonban nincs. Ők a mai világpolitika túszai, járulékos veszteségei… Mégis ők, mi felelünk, halunk meg, válunk áldozattá…

Nem kellett volna a határ közelébe sem mennem… mert ismét belém nyilallt a gondolat: a világ megérett a pusztulásra…

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

67 gondolat erről: „(3822) A valóság

  1. Elég durva de valamiért az az érzésem, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. A szervkereskedelemről se nagyon hallani pedig nem hiszem visszahúzódtak volna mikor előtte virágzó üzlet volt. Ki a nagy Szajhát követi az ezzel azt is támogatja hogy bármikor hasonló sorsra juthat, amit ugyanúgy csak az internet rejtett zugaiban fognak megírni. Aki a sok elérzékenyítés hatására elhitte, hogy de jók vagyunk, meg morálisan felsőbbrendűek vagyunk, az a cikk írójához hasonlóan menjen oda s győződjön meg személyesen, hogy tényleg a jó oldalon áll e. Valamiért nagy csend van a sok önkéntes harcos körül is, nem nagyon hallani őket a médiában. Csaknem változott a véleményük s most már nem egyezik az előírt gondolkodásmóddal ?

  2. Orbánról a véleményem teljesen megváltozott. Ő az egyetlen országvezető, aki szembe mer szállni az USA akaratával. Aki meg meri mondani, hogy az orosz ellenes akció egyetlen nyertese az USA.

  3. 3. Tibor bá`

    Vagy az önös érdeke éppen egyezik a jelenleg kialakult helyzettel.

  4. 3:
    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
    Kedves Barátom! De megöregedtél… 🙂

  5. Na, végre.
    Ugyanezt beszélték a nyíregyházi ukrán árusok is…
    Erről beszélek hetek óta.

    És ez csak egy ukrán város a sok közül!

    Tucatjával viszi el eközben, az ukrán belügyi szolgálat börtönökbe a fegyvermegtagadó békepártiakat, akiknek az élettelen testét aztán valahol lelökik a teherautókról…

    Az acélműben dolgozói óvóhelyek is vannak a közműalagutak közt és ott rekedtek a romantikus szent ügyért (Rurik Dinasztia királyi vérvonala és a háromágú szent szimbólumért) harcoló „Jobb Szektor, Azov, Patrióták Ukrajnáért, Centuria…meg effélék és a külföldi tanácsadók” közt azok, akiket testpáncélnak-és kiszórakozásnak használnak.
    Még minyókat is küldtek értük, sikertelenül!

    Biztos el tudjátok képzelni, hogy mit csinálnak odabennt a „fajilag tiszták” az Azovstal-ban az etnikailag alacsonyrangú civilekkel vagy más városokban…ezért haladnak úgy az oroszok, mint a csiga.

    Eközben a médiatudatos liberális európai népségek az ukrán belföldi agressziót támogatják.

    Cementre, mészre, szénre, épületfára, nukleáris fűtőanyagra mikor vetnek már ki szankciót?

  6. 5 – Horváth Csongor:
    Orbán egyetlen egy disznóságát se felejtettem el, de ami igaz, az igaz. Nem megyek az érzelmeim után, mert az a hülyeségbe vezet.

  7. 3. Tibor bá’
    ” Orbánról a véleményem teljesen megváltozott.”

    Tibor bá’ ?!?
    Ezt nem vártam Tőled.

    Bár az igazat bevalva, várható volt, mert:

    ”Τα πάντα ρει ”
    – Minden változik…

    “Όσο μεγαλώνω, πάντα μαθαίνω κάτι καινούργιο”.
    – Ahogy öregszem, mindig tanulok valami újat.

    “Γηράσκω αεί διδασκόμενος”
    „A jó pap holtig tanul” – És mindenki más is!

    Kiváncsi vagyok mikor változik a véleményed a szeretet Sörös Gyuszidrol, az automata esernyőnyitásrol és a covidbérlet nyomdákrol.

  8. A történet szívszorító, de azért vannak benne érdekes ellentmondások.
    Ha ilyen nyilvánvalóan ez a helyzet, akkor miért lelkesedik mégis a túszként használt lakosság Zelenszkijért?
    Az sem világos, hogy a magyar határrendészet miért adja vissza az ukránoknak az átszökött férfiakat, miközben a hivatalos média azon sajnálkozik, hogy a férfiak nem tudnak elmenekülni…
    Ezek kicsit gyanússá teszik a történetet…

  9. Nincs igazság, nincs hazugság, nincsenek tények csak vélemények.
    Tehát bármit le lehet írni, aztán majd mindenki eldönti, hogy mit gondol.

  10. „Bármennyire is furcsán hangzik, ma a fegyverek a béke célját szolgálják.” „Minél több fegyvert kap Ukrajna, annál több emberélet menthető meg” – mondta az ukrán külügyminiszter.
    Én meg azt gondolom, minél inkább enged az EU ezeknek a követeléseknek, annál kevésbé lesz tartható a háború Ukrajnán belül, át fog terjedni belorusz, litván lengyel területekre is. Ha ez megtörténik, Európának lőttek.
    Ukrán katona esete egy bábuskával, aki féltve őrzött zászlóját többre becsülte mint az ételt. 🙂
    https://twitter.com/_TheRepublic_/status/1511948378585939972

  11. 14 „Orbánról a véleményem teljesen megváltozott. Ő az egyetlen országvezető, aki szembe mer szállni az USA akaratával. Aki meg meri mondani, hogy az orosz ellenes akció egyetlen nyertese az USA.”

    Orbán Paks után és a Belgrád vasút után sok pénzt kapott, az oroszoktól és kínától. Ezek a pénzek orosz bankokban van. Kénytelen az oroszok mellett állást foglalni, vagy 12 év mutyija megy a levesbe.

    A többi hozzászólás orosz propaganda, ahogy az eredeti cikk is. Mint mondtam, tisztességesebb lenne kiírni a fejlécbe, hogy ez egy orosz propaganda oldal – de hol van a tisztesség, ha oroszokról beszélünk? (Költői kérdés volt, a gyengébbek kedvéért).

  12. 8 – L.S.
    Az ukrán háborúval kapcsolatban Orbán hangoztatott véleménye 100 százalékban fedi az enyémet. Miért ne jegyezhetném ezt meg? Ettől még nem szavaztam rá, de megnyugtató, hogy USA érdekeiért nem hajlandó feláldozni a magyar nemzeti érdekeket. Ez jóval több, mint amit nyugat európai vezetők tesznek.

  13. Kíváncsi lettem, ki is ez a Stoffán György, beleolvasgattam blogjába.
    Hát ez sem teljesen normális, szélsőségesen csöpögős Orbán fényezés az egész a hivatalos médiát is messze túlszárnyalva…. 🙁
    https://stoffangyorgy44.blogstar.hu/

  14. Igaza van Tiborbának…

    Nem az a baj, ha valaki kretén, hanem ha hazudik.

  15. 15 Mariupol Magyarországtól 1500km, ha az ukránok valóban vadásszák a civileket, hogy élő pajzsnak használják, akkor nem valószínű, hogy temetőkön át ment 1500km-t két gyerekkel. Mariupol lakosságának nagy része orosz ajkú, azt képzelném, hogy a 20km-re lévő Oroszországba szökne, ha már az Oroszok voltak olyan jó fejek, hogy odamenjenek megmenteni őt a náciktól.

    Jó, tudom, a logika itt nem elvárás :))))

  16. Tibor bá’:

    Most komoly, hogy bedőltél egy elmebeteg hazudozásainak?
    Nem vagyok képes elhinni, hogy ilyeneket olvasol és ez befolyásol.
    Persze így érdekes a blog!

  17. Minden kamu.

    Kamu az a száz és száz felvétel, amelyeken gyerek- és felnőttszínészek hadserege olyan meggyőzően adja elő f poszttraumás stressz szindrómát színlelve élményeiket, hogy erre Hollywoodban ugyan csak felkapnák a fejüket még a legjobb producerek is! És akkor még a maszkmesterekről nem is szóltam, azok a ráncok, arcok még hagyján, de a szemek! Nem, éppen a filmiparban nem volt elvárható az ilyen teljesítmény az oroszoktól! Akik átmentek Rosztovból meg Taganrogból Mariupolba, hisz ott van egy köpésre, igaz? Nem semmi! Azta!

    Jó kis színész volt az tíz-tizenegy éves gyereklány, akik másfél év körüli kisöccsét szorongatja felemelve, átölelve és közben nem tudja abbahagyni a sírást, nem tud semmilyen kérdésre válaszolni, körülöttük felnőttek, gyerekek minden korban, mindannyian mocskosak, mert nem napokat, hanem heteket töltöttek pincékben, félelemben, fázva, vizük mosdásra már nem maradt. Nem igazak a történetek arról, hogy a hidegben gyerekek fáztak meg és haltak meg ezért, mert elhagyni a rejtekhelyet egyet jelentett volna az erőszakos halállal. Az összes mariupoli kamuzik, fiatalok, öreg nénik, bácsik, arról beszámolva, hogy az ukránok nem hagyták elhagyni a várost hetek óta, aki szeretett volna menni, azt lelőtték. Lőttek gyalogosokra, autókra, mindenre.
    Életerős férfiak is kamuzva sírnak, nyelik könnyeiket, nem merik elhinni, hogy már túl vannak az egészen vagy mindjárt megszakad a szívül azokért a családtagjaikért, rokonaikért, barátaikért vagy szomszédjaikért, akiknek nem volt ilyen szerencséjük.
    Minden kamu. A legnagyobb kamu az, hogy az azovosok echt nácik. Nem olyan futballdrukkerszerű, hőbörgő bikanyakúak ám! Nem, gyakorló nácik, akik embereket ölnek, köztük gyerekeket. Az sem igaz, hogy a jelük az SS „Das Reich” divízió szimbólumával szinte egy az egyben van, még a gúgli is kamuzik, hogy ezt dobja ki!

    Az ilyen történetekkel a jólélek közép- és nyugat-európaiakat traktáló menekültek mindannyian egytől egyig kamuznak! Egészen egyértelműen kamuzott az a charkovi hölgy is, akit egy varsói menekülthotelben néhány napja azt kamuzta, hogy a városban, ahonnan jött az ukránok lövik a civileket. Ez igazán felháborította a varsói hotel személyzetét, rendőrt is hívtak rá rögvest, fel is út, le is út!

    Ez a Stoffán György is egy kamugép; nem is lehet más, hiszen Orbánra szavazott! A rohadt kamus vén g…i!

    Ezektől a kamuzóktól elfordítjuk fejünket, csendben mosolygunk rajtuk: „Szegény szerencsétlen megvezetett hülyék! Azt hiszik, hogy beveszem ezt a sok kamut! Hiszen láttam a tévében, hogy mi megy igazából Ukrajnában!”

    Nézzétek továbbra is a tévét, ami soha nem kamuzik! De néha a tükröt is… Ha bírjátok!

  18. 15 Írjál Stoffán Györgynek, hogy írja át a történet második részét. Írja azt, hogy azt az Orosz határnál látta, az orosz katonák segítségével átjutott Mariopolból Oroszországba a család. Az egyik gyereknek egy ukrán levágta a kezét, de az Orosz katonák jégbe tették, és a state-of-the-art orosz kórházban a mosolygós orosz sebész visszavarta. Utána kaptak egy nyalókát, és boldogan élnek a szabad Oroszországban.
    Közben egy nyugati újságíró megpróbálta elferdíteni a történteket, de a folyóban megbúvó békaemberek elkapták, és igazságot szolgáltattak.

    Valami ilyesmi kell a népnek – szerintem.

  19. 19 Zsolt Miért hagyták az ukránok, hogy a civilek pincékbe menjenek? Miért nem hajtották ki őket az utcákra, vagy az épületekbe, ha pajzsként akarták használni őket?

  20. Azt tudja valaki, hogy miért jár 15 év börtön a szabadság országában, oroszországban, azért, ha valaki kimondja, hogy ez invázió, vagy háború?

  21. 22.
    Azért, mert Oroszországban tisztelik és betartják a törvényeket. (Ennél cinikusabban nem tudok válaszolni.)

    Amúgy fognak még ott ünnepelni jó pár új keltetésű Pavlik Morozovot.

  22. Radovan: 22
    Olyan jo lenne ha olvasnal Index.hu-t. Egesz pontosan az alabbi reszt (ez mindegyik oldalon rajta van) „A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! ” Amikor a szolasszabadsagrol beszelsz/irsz erdemes ezen is elgondolkodni….

  23. Ez a Stoffán György nagyon hajaz Szálasi Ferencre: Minden szavából süt a gyűlölet, kivéve amikor Orbánt isteníti.
    Nekem is lenne egy kérdésem: Aki segíti anyagilag a neonáci Marine Le Pent, az nem szélsőjobbos? (Most Orbán adott neki pénzt, az előző választáson meg Putyin.)

  24. 25 Mi köze az orosz propagandának ahhoz, hogy az index nem akar fizetni a facebook-nak?

  25. Sejtettem, hogy ez lesz belőle. Nem az számít, hogy mit mond, hanem hogy ki mondja. Persze, ha egyezik a véleménye az enyémmel (illetve az azon az oldalon elvárttal), akkor azért nem annyira baj. Akire rásütötték a bélyeget, annak annyi.
    Tibor bá’, ilyenkor a régi, új rituálé szerint az építő jellegű önkritikának kellene következni a taggyűlés előtt. Ja, az már nincs. Akkor mindenütt kinyilatkoztatni, hogy óvatlan voltam, nem figyeltem, … majd legközelebb…
    Bár azért van bűnbocsánat is. Ha már azt mondja valaki, amit szeretnék hallani, akkor mégsem annyira hülye és gonosz. Például Vona is már szalonképessé vált, hogy a másik oldalt se felejtsem ki, amíg nem simicskázódott le, addig a Csintalan is haver volt, vagy most a kultúrharcos Szakács Árpád lett hirtelen csúnya, mert nem tetszett neki a járványkezelés.

  26. 19: Zsolt:
    Sürgősen keress fel egy orvost!

  27. 28 „Sejtettem, hogy ez lesz belőle. Nem az számít, hogy mit mond” miért nem olvasod el a hozzászólásokat? Vagy te is egy orosz mesterséges (non)intelligencia vagy (bot), mint a facebookon a hozzászólók 90%-a?

  28. Nem tudom, hogy hány vesztes háború kell még ahhoz, hogy a vezető magyar elit megtanuljon politizálni! Pedig a történelem tanulása, tudása nem bűn, de az igen, hogy átírjuk a történelmet és siránkozunk, hogy mindenki minket bánt.
    Ilyen mértékű elköteleződésből, amit most Orbán mutat Putyin irányában, nem lehet jól kijönni. Erre példa van bőven, de a „keresztény konzervatívok” (magyarul: klerikális jobb és szélsőjobb)azt őrzik meg, amit nem kéne és azt dobják el, amire szükség lenne.

  29. Én nem tudom eldönteni, hogy ki mekkorát hazudik. Nem állítom, hogy a poszt minden mondata valóság. de… olvassátok el 6. alatt János tapasztalatát is. Különben, miért írnám azt, amit az összes szajha média teli torokból üvölt?

  30. 31. Kacor
    Ennyire egyértelmű a változások kimenetele? Én sajnos nem így látom, de ez lehet, hogy az én hibám. Valószínűségek vannak, meg történelmi tapasztalatok. Mindig azt hittük, hogy a nyerő szövetségben vagyunk (sokan már most is azt hiszik), sokáig úgy is nézett ki, aztán jött a pofára esés. A mozgástér így is kicsi, de magunknak beszűkíteni ostobaság.

  31. 33.: – kakukk –

    Az uralkodó (nemesi, rendkívül kulturált, de politikához abszolút nem értő) elit gondolta úgy! Sajnos 99%-ban csak az ő véleményüket ismerjük. Mivel csak a nemesek szavazhattak, ezért a parlamentbe is ők kerültek. Több nyelven beszéltek, zongoráztak, zenéltek. Persze tudom, hogy pl. Teleki Pálnak, Tisza Istvánnak több tudományos végzettsége is volt, amit nyugaton szerzett, de a politika egy más tudomány. Egy kiváló földrajztudós, vagy fizikus nem biztos, hogy tanult politikát. Tisza egyértelműen elkötelezte az országot Ausztria és Németország irányába, annak ellenére, hogy Redl ezredes átadta az oroszoknak a K.u.K hadsereg teljes felvonulási tervét. Teljesen felkészületlenül megtámadtuk Szerbiát, pedig akkor már nyilvános volt a szerb-orosz kölcsönös védelmi szerződés. Szokás volt (most is) lebecsülni az ellenséget: de a sokkal kisebb Szerbia jóval nagyobb hadsereget volt képes kiállítani, mint mi. Azután kiderült, hogy, Németország túlvállalta magát és nem képes két fronton harcolni, azután Olaszország és Románia is átállt az antanthoz. Az északi és a déli szlávok pedig felismerték, hogy egyedül nem tehetnek ellenünk semmit, ezért összeálltak és megalapították Csehszlovákiát és Jugoszláviát. Itt a mese vége: vagyis a monarchia és Magyarország vége. Még valami, amit nem biztos, hogy tudtok. Az első bécsi döntés előtt a Csehszlovákok felajánlották, hogy visszaadják az általunk kért területek 80%-át. Visszautasítottuk! Ez sem vallott nagy észre!

  32. 15 Tibor bá’
    Engem mindenesetre megdöbbentett a történet a visszaszolgáltatott ukrán férfiakról.
    Annyira irreálisnak tűnik.
    Miféle magyarázat lehet erre?
    Titkos megállapodás Zelenszkijjel, hogy iránta való jófejségből nem engedünk Magyarországra katonaszökevényeket, menjenek csak szépen vissza megdögleni egy háborúban, amit mi egyébként szeretnénk megállítani?
    Vagy az 5000 eurókból jut a magyar oldalra is, hogy ne rontsák a boltot?
    De hát ezt sem lehetne megtenni a fentről történő rábólintás nélkül, ilyent nem lehet megtenni anélkül, hogy feljebb ne legyen róla információ.
    Ha meg van, akkor meg az a kormány sara lenne, akit a cikk szerzője éppen fényezni szándékozott…
    Nagy katyvasz az egész.
    Legalább írta volna a szerző, hogy mi az ő verziója, mert így se füle, se farka.
    Ettől még lehetnek benne részinformációk, amelyek igazak, de ezek után ki tudja?

  33. Kacor és Radován
    Csak arról szeretnélek tájékoztatni, hogy személyesen dolgozom olyan ukránoknak akik 30 év körüli férfiak és 4 000 Eur-t dobtak a határon, hogy átengedjék őket. Talán jött veletek szembe viszonylag nagy értékű gépjármű ukrán rendszámmal. Ezeket is kell szervizelni és javítani, na ezzel foglalkozunk.
    Sokkal nagyobb számba fordul elő mint gondoljátok. Sőt még azt is elmesélik, hogy 200-300 eEur után a határőr is dobbant. Ez Bp. X. kerület.
    Elfogultságotok határtalan, objektiv elemző képességetek nullához konvergál.

  34. 31. Kacor:
    Megpróbálni kimaradni belőle, megpróbálni minél kevesebbet elszenvedni a nyugati ámokfutás következményeiből az Putyin iránti elköteleződés ? Ezt is a média sulykolja, ha semleges vagy, nem támadod Putyint akkor csakis a barátja lehetsz. Érdekes gondolatmenet. Vagy pedig nyugati seggeket kéne nyalni s magunkat tökön lőni csak azért hogy megfeleljünk, ez lenne a helyes politizálás ? Tisztán látszik a nyugat a kenyeret, a fűtést, az energiát akarja elvenni, őrült módjára a süllyesztő irányába halad, miért kéne vakon követni mindenben, csak azért mert 3. világbeli országok szegénységével, elnyomásával sikerült meggazdagodjanak, az nem jelent erkölcsi felsőbbrendűséget, azt el lehet felejteni. Ha teljesen elvágjuk a szálakat a földrajzilag teljesen egyértelmű energiabeszállítóval akkor irtó jó lesz nekünk a USA karjaiba hullani, mert az tuti csak a javunkat akarja. A kommunista kártyát pedig aki előhozza annak azt mondom, hogy ahová a nyugat megy a vágóhídra, ahhoz képest a kommunizmus egy megváltás lesz.

  35. 35.:

    Nekem ne mesélj Ukrajnáról, két évet töltöttem ott és több ezer kilométert mentem! Többet olvastam politikáról, történelemről, mint te a gépkocsikról!

    35.-36.: Miből gondoljátok, hogy nálatok van a „bölcsek köve”? Akárki is mondta nektek, félrevezetett!

  36. 6. János
    Egyes rossznyelvek szerint az Azovstal alatti bunkerekben egy igen fontos biolabor található, amit foggal-körömmel védeni (vagy felszámolni) kell, mielőtt „rossz kezekbe” kerül.
    Egyszer majd talán kiderül az igazság ezzel kapcsolatban is.

  37. 37.: Nem kell se bölcsek köve se másokra hallgatni, sőt jobb visszavonulni egy kicsit s elgondolkozni hogy minek van értelme s minek nincs értelme. Aki még mindig másokat, politikusokat, gurukat, megmondóembereket, a médiát s annak narratíváját követi, azt sajnálom, szerintem az már menthetetlen, az nem tudja meglátni az összefüggéseket, hogy lelkileg időben felkészülhessen. Elkurvulásnak nem tud jó vége lenni.

  38. 35 „Csak arról szeretnélek tájékoztatni, hogy személyesen dolgozom olyan ukránoknak akik 30 év körüli férfiak és 4 000 Eur-t dobtak a határon, hogy átengedjék őket. Talán jött veletek szembe viszonylag nagy értékű gépjármű ukrán rendszámmal. Ezeket is kell szervizelni és javítani, na ezzel foglalkozunk.
    Sokkal nagyobb számba fordul elő mint gondoljátok. Sőt még azt is elmesélik, hogy 200-300 eEur után a határőr is dobbant. Ez Bp. X. kerület.”

    Amit írtam, az nem mond ennek ellent. Vagy igen?

  39. 36 „csak azért mert 3. világbeli országok szegénységével, elnyomásával sikerült meggazdagodjanak” mi lett volna ezekkel az országokkal az elnyomók nélkül? Palesztina fejlettebb lenne? India?

  40. 36.: Egy dolgot kéne András, a saját fejedet használni és nem a KGB propagandára hallgatni.
    Nem tudom, mi a bűnöm? Azt mondtam, hogy ilyen politika már két vesztes háborút okozott. Nincs jogom talán elmondani a véleményem. Azt csak nektek lehet?

  41. Radován, nagyon erőlködsz a nyugati propaganda terjesztésében. Ez melyik field manualban van így megírva? Szerintem olvasd el még egyszer a vonatkozó fejezetet, mert ez így túl átlátszó.
    Az viszont nem semmi, hogy egy kis ország még kisebb blogjára is jut emberetek önteni a szar propangandátokat a nyakunkba.
    Kár, hogy több régi itteni olvasó is saját tapasztalatból alátámasztja az idézett cikkben írtakat, de ti csak erőlködjetek a kacor nevű társaddal. Értem, ha ez a munkátok, akkor ez. Van akinek a vécét kell pucolnia, nektek még szarabb meló jutott, van ilyen.

  42. 41. Azt nem tudhatom hogy mi lett volna. Csupa jót és szépet vittek be mindenhová, jó sok háborút, fegyvert, lőjék egymást, utána pedig munkára fogni s olcsón hozni a nyersanyagot virtuális pénzért. A média is pont ezt sugallja hogy ezek az országok életképtelenek lettek volna „felsőbbrendű” nyugati bábáskodás nélkül ezért feljogosítva látják hogy ítélkezzenek s beavatkozzanak. Fals, álszent, meg egyenesen undorító amit az európai parlamentben művelnek a béke nevében. Van baj elég az oroszokkal is de talán ennyire cinikusan, alattomosan mégse viselkednek.

  43. Alternatív cím lehetne:
    ” Tarkólövésekkel provokálnak az ukránok”.

  44. A poszt szerzője, Staffran György szerint: „nincs jó vagy rossz, csak a valóság.”.

  45. 43 Kacor: Tudom ha más a vélemény akkor az vagy oltásellenes vagy orosz propagandista. Nem személyeskedésnek szántam, csak nézőpontom összefoglalására jó támpontot adtál de vedd úgy mintha csak ki a világűrbe mondtam volna címzett nélkül. Vesztes háborúk a 100% ban befutónak hitt, utólag mégiscsak vesztesnek bizonyuló oldallal való közösülések következtében történtek. Akkor is értelmetlen volt beállni a sorba akárcsak most is az lenne ha beállnánk

  46. 44. Külsős
    Bejegyzésedre válaszul ideteszem Tibor bá egy korábbi hozzászólást. Különösen ajánlom figyelmedbe az első három mondatot:

    „Az idézett hozzászólásoddal nem az a bajom, hogy tiszteletlen, trágár, bunkó stílusú, de még az se, hogy értelmetlen. Az igazi probléma, hogy nincs benne semmi információ. Ezért mindenki számra értéktelen. De mondok mást is:
    A blog képvisel egy bizonyos világnézetet, aki idejön és itt marad, azt érdekli a bloggazda világnézete. Ezért jön ide. Ha azért jön, hogy rám erőszakolja az ő világnézetét, akkor rossz úton jár. Amennyiben ehhez ragaszkodik, akkor neki kell nyitni egy blogot. Különben pedig, nem várhatja el tőlem, hogy ilyen ocsmány, értelmetlen hozzászólást eltűrjek.”

  47. 39…MangaM

    Na.
    Akkor a kalinyingrádi-baltikumi körzet némasági fogadalma megtört…a gumikerekes hordozók bőszen gyakorolják az elrettentést – állítólag – a hidraulika letalpalásával…hogy mostmár a fegyverszállításoknak tétje legyen.

    44. napja tartanak a harcok a szomszédunkban. Menekültek itt vannak, alszanak, esznek, gyógyszert kapnak, fürödnek, Debrecenből szervezi a Vöröskereszt a humanitáriánus konvojokat Ukrajnába…közben megy az ellenpropaganda Magyarország ellen!

    Még védekezni sem tudunk a belső ukrán digitális térben, mindenféle szarházi gecinek vannak a magyarok elmondva…

  48. 51 https://metropol.hu/aktualis/attila-kemecse-vita-eroszak-kitepett-szem-18-608530/

    Hogyan viszonyulnál ahhoz az emberhez, aki azt mondaná, hogy bizony a fiatal lány a hibás, mert nem tett meg mindent, amit a cikkben említett Attila kért? Hogyan merészelt a lány mással is találkozni, amikor Attila megmondta, hogy a lány csakis az övé lehet. Attila speciális műveletet indított.

    Bizony, ha te kiállnál a cikkben említett Attila mellett, én azt mondanám, hogy mindenféle szarházi geci vagy. Még akkor is, ha adnál 10 ezer forintot a lánynak, vagy befogadnád pár hónapra a gyerekeit.

  49. 43. Kacor
    A háborúhoz való mostani hozzáállás számomra a legutóbbi világháborús időket idézi fel. Horthy is próbált kimaradni a háborúból, ugyan látta, hogy ez aligha lehetséges, de igyekezett az ország hadseregét a végsőkig tartalékolni, közben a tiltás után erőteljesen fegyverkezett. Inkább angolszász párti volt, amennyire a körülmények engedték. A végén már nem volt mozgástér, a későbbi győztesek is tojtak ránk (meg az elvileg győztes lengyelekre is).
    De a magyar elitben akkor is voltak németbarátok (most szerintem a nyugatpártiak a megfelelőik), akik követelték a birodalomhoz való teljes idomulást. Persze, akkor a németek szervezettebbek, fejlettebbek voltak, győzelmet győzelemre halmoztak.
    Most azért egyáltalán nem egyértelmű a változások (nem az ukrán háború, mert az csak egy apró bemelegítés, ami éppen most fegyveresen történik) kimenetele.
    Birodalomváltás, újrafelosztás zajlik az összeütközésekkel jár.
    Kimaradni nem lehet belőle, csak időt lehet húzni, talán most nem vagyunk annyira fontos helyen. A gazdasági háborút viszont nem tudtuk elkerülni, abból kellene viszonylag jól kijönnünk, amire azért esélyünk van. Szerencsére ebben segítenek a brüsszeli bürokraták is, az újraindítási pénzek visszatartásával, ezzel megnövelve a mozgásterünket. Én azt sem bánnám, ha nem adnának az elvileg mi pénzünkből semmit sem, mert akkor jogosan ki lehetne maradni a hitelközösségből, nem kellene más országok helyett visszafizetni a tartozást (bár, lehet, hogy azt már senki sem fogja visszafizetni).
    A fő probléma Európában az energiahordozók (a fűtés mellett az üzemek, különösen a petrolkémiai működtetése) és az élelmiszer miatt lesz. Az elsőt ki tudjuk védeni, mert mivel tudnának még zsarolni minket, az utóbbiból pedig jórészt el tudjuk látni magunkat. Sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek majd azok az országok, ahol még az idegenforgalom is szerepet játszik, a covid megroggyantása után egyáltalán nem hiányzott nekik az újabb csapás.

  50. 6. János
    „Az (Azovstal-i) acélműben dolgozói óvóhelyek is vannak a közműalagutak közt és ott rekedtek a romantikus szent ügyért (Rurik Dinasztia királyi vérvonala és a háromágú szent szimbólumért) harcoló “Jobb Szektor, Azov, Patrióták Ukrajnáért, Centuria…meg effélék és a külföldi tanácsadók…”

    Egy görög újságíró információi szerint:

    Az (Azovstal-i) acélmű fontossága miatt az alatt a hidegháboru ideje alatt hatalmas atombunkert épitettek amely 1OOOO személyt tud ellátni 4-5 évig fegyverekkel, lőszerrel, élelmiszerrel s.t.b.

  51. 51.János
    „…közben megy az ellenpropaganda Magyarország ellen!”

    Nem csak Nálatok, János.
    Nálunk már a Görög Parlamentbe is beengedték a Názikat:

    „Biztos el tudjátok képzelni, hogy mit csinálnak odabennt a “fajilag tiszták” az Azovstal-ban az etnikailag alacsonyrangú civilekkel vagy más városokban”

    Ma a Szégyen is elszégyelte magát a parlamentben, Zelenszki és az Azovi Nazi harcos beszédét követően álva tapsolták a képviselőink mert ezt követelik a NATO utasításai és kötelezettségvállalásai.

  52. ##https://ua.interfax.com.ua/
    @Metinvest_Group twitter

    Itt sok minden le van írva.

    Szabadon kutatható hidegháborús mikrofilm-adattárakból még több minden is.

  53. Finn kormányzati szervereket ezen a héten terheléses támadás ért ill. amíg V. Zelenszkij elnök Finnországhoz intézte a szavait…gondolom a NATO-tagságba jelentkezése miatt.

    A globális bothálózat lekapcsolásán dolgozik a Microsoft ill. az FBI a rosszindulatú kártevők eltávolítását végzi hálózati eszközökről.

    Forrás: wired.com és Jens Stoltenberg twitter

  54. „Az ellenzéknek nem a következő négy évre, hanem a következő néhány hónapra kell készülnie, arra, hogy akkor mit csinál majd, amikor ez az elhülyített magyar társadalom rá fog jönni, nagyon át lett verve” – mondja Inotai András, hozzátéve: „Nem akarok pánikot kelteni, de az látszik, hogy bármikor lecsaphat nálunk is egy argentin-típusú válság”, Orbán pedig nem tud, soha nem is tudott válságot kezelni. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet korábbi vezetője nagyon örül, hogy Orbánéknak kell kilapátolniuk azt a szemetet, amit 12 év alatt összehordtak. A nemzetközileg is elismert elemző szerint „úgy látszik, hogy Magyarországnak csak tragédiákon keresztül van túlélési esélye. Fogjuk fel úgy, hogy ami előttünk áll, összes problémájával és megpróbáltatásával együtt, a túlélés záloga”.

    https://hirklikk.hu/kozelet/negy-honapon-belul-hatalmas-gazdasagi-valsag-lesz-magyarorszagon/396213?fbclid=IwAR1Bt3dyQEfm2qdy4prXOvnNacbj35k-OsF8KdvibQ4jeZ7W4oV1dsMpC9Y

  55. 59 – Camelia:
    Inotai azt is megírhatta volna, hogy milyen az argentin típusú válság.

  56. 59. Camélia

    Inotainak nem tudok hinni, kb. annyira hiteles mint a pénzügykutató intézet vezére volt, aki minden évben megjósolta Orbán közeli bukását. Inotai 2008 augusztusában a 168 órában adott interjúban is biztosra vette a közelgő változást. Aztán nem jött be. És ki kéri számon az ilyeneken, hogy felesleges reménykeltéssel blokkolják a valós változáshoz szükséges tervezést? Elegem van belőlük.

  57. 58, Camelia

    Ukrajnában a NEMZETSZOCIALISTA ideológia (Organization of Ukrainian Nationalists) kezdete (Степа́н Андрі́йович Банде́ра, Stepan Andriyovych Bandera vezényletével) a második világháború előtt már megjelent ukrán földön és a saját ukrán lakosságot- kisebbséget terrorizálta…most ismét ugyanezt teszik!!!

    Majd biztos napvilágra kerül előbb-utóbb, hogy MOST ebben az orosz-ukrán különleges hadműveletben, ukrán-ukrán ellen támad, egyrészt az általános TRANSZGENERÁCIÓS traumatizáltság miatt, másrészt a PTSD miatt folytatnak borzalmas kegyetlenkedéseket…

    Még én arra is kíváncsi lennék, hogy az ukrán iskolarendszer mennyire tekintélyelvű-és büntető…tudod Camelia, ott kezdődik az erőszakoskodás csírája.

  58. „Az igazság olyan, mint a gyermek kezében az éles kés, és egy őrült kezében még annál is veszélyesebb, mert a kést a tokban kell tartani, és használni csak akkor szabad, ha valóban szükség van rá.”

  59. Protektorátus?
    Három kulcsfontosságú következtetés az USA ukrajnai miniszteri jelenlétéből.

    Panagiotis Nastos

    „https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7085364_protektorato-tria-basika-symperasmata-apo-tin-amerikaniki”

    Mi derül ki az ukrajnai háború jövője szempontjából az Egyesült Államok külügyminiszterének az országban tett látogatásából?

    Zelenszkij szerint Kijev az Egyesült Államokat tekinti vezetőnek azon jövőbeli országok között, amelyek garantálják Ukrajna biztonságát.

    A három kulcsfontosságú következtetés:

    Az Első az, hogy az USA a végsőkig támogatja a Zelenszkij-kormányt,..Úgy tűnik, hogy az USA szoros koordinációt, ellenőrzést és közvetlen beszédet szeretne a jövőbeni ukrán-orosz tárgyalásokon,.. Az orosz-ukrán tárgyalások erősödni fognak az elkövetkező időszakban, különösen a közelgő donbászi csata után.

    A Második az, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, hogy „elvérezteti Oroszországot” az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek folytatásával és korszerűsítésével, így még ha sikerrel járnának az orosz fegyveres erők Donbászon, győzelmük rendkívül költséges legyen emberi veszteségek és eszközök tekintetében.
    Ez nagyon megnehezítené, ha nem lehetetlenné tenné Putyin számára az ukrajnai háború folytatását.

    Az Utolsó az, hogy mivel az USA az aki felajánlotta a katonai segítség oroszlánrészét Ukrajnának, a háború utáni beváltását fogja eredményezni, az ország legfontosabb katasztrófa-helyreállítási projektjeinek vállalásával infrastrukturális, építési és védelmi projektekben.

    Ennek eredményeként az Egyesült Államok szinte teljes ellenőrzése alá kerül a jövőben az EU-hoz csatlakozó Ukrajna felett, amely saját érdekei alapján irányítja az ország külpolitikáját, és Kijeven keresztül szabályozza az EU-Oroszország kapcsolatok alakítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük