(3820) Vagina

Tibor bá fordítása

Utazás a vagina körül


89. Útban a 90. felé

Míg a férfiak utálnak elmenni az urológushoz, addig a nők imádják meglátogatni a nőgyógyászokat. A férfiak esetében a szakorvos a végbélben kotorászik, ami nem nevezhető kellemesnek. Ezzel szemben a nőgyógyász a vagina körül ólálkodik, ami lényegesen kellemesebb művelet. A férfi akkor keresi fel az urológust, amikor már komoly vizelési nehézségei vannak. A nők viszont – na mivel? – hát persze, főleg esztétikai okokkal zavarják az orvost.

Pedig a nőgyógyászokat apró méret- vagy színbeli eltérésekkel felkereső nők megnyugodhatnak: a szeméremajkakkal tulajdonképpen csak akkor van probléma, ha szex közben is zavaróak, például a hüvelybe is betüremkednek, de ilyen esettel még egyszer sem találkozott a nyilatkozó, 40 éve praktizáló nőgyógyász.

Nem baj, ha nagyobb
Dr. May Jane Minkin elmondása szerint még soha senkinek nem ajánlotta emiatt a műtéti beavatkozást. A legtöbbször 2,5 – 5 centiméter hosszú kis szeméremajkakkal kapcsolatos félelmekért szerinte részben a pornó és a szőrtelenítés a felelős: többnyire a gyakrabban reflektorfénybe kerülő kisajkukkal szemben támasztott irreális elvárásaik miatt keresik fel a nők.

A 2,5 – 5 cm-nél hosszabb vagy rövidebb, illetve az aszimmetrikus kisajkak is teljesen normálisak a nőgyógyász szerint, aggódni pedig csak akkor kéne a méretek miatt, ha a bugyidból is kilógnak és sport közben is gondokat okoznak a kisajkak.

Nem baj, ha más színű
Ehhez hasonlóan a kisebb-nagyobb színbeli eltérések miatt is fölösleges aggódni: a vörös és gyulladt alkatrészek az irritáció vagy egy fertőzés jelei is lehetnek, az azonban teljesen normális, ha más színűek a szeméremajkak, mint a vagina többi része.

Váladékozás
A menstruáción kívüli hüvelyi folyás segít tisztán tartani a nemi szervet, összességében tehát a tojásfehérjéhez hasonló, vagy annál kicsit sűrűbb váladék miatt sem kell aggódni. Kivételt képez ez alól Dr. Minkin szerint, ha sárgás/zöldes (bakteriális fertőzésekre vagy nemi betegségekre is utalhat) vagy túrószerű (gombás fertőzésekre utal) váladékkal találkozik valaki.

Kisebb csomók
Egy-egy csomó vagy púp megjelenése sem feltétlenül problémás jelenség. A Bartholin-mirigyek és a verejtékmirigyek ártalmatlan duzzanatai is kitapinthatók olykor a vagina környékén, de a benőtt hajszálak és a tompa borotvák is eredményezhetnek kisebb-nagyobb duzzanatokat. A csoportostul megjelenő, fájdalmas vagy hólyagos kinövések megjelenése esetén ugyanakkor nem árt szakorvoshoz fordulni.

Nem rózsaillatú?

Nem kell, hogy illatos virágokra emlékeztessen a vagina szaga: ha nincs kifejezetten szúrós, rothadásra emlékeztető szaga, valószínűleg nincsen semmi baj. A nyilatkozó nőgyógyászok az illatosító készítményeket sem ajánlják, azok ugyanis gyakran megváltoztatják az ideális pH-értéket és akár fertőzésekhez is vezethetnek.

Darabos menstruáció
Dr. Minkin szerint a menstruációs vérben felbukkanó kisebb csomók miatt is fölöslegesen aggódnak a nők. A csomók csak azt jelentik, hogy a véralvadást gátló anyagoknál gyorsabban távozik a vér.

Több síkosítóra van szükséged?
Ha egyszerűen nincs idő az előjátékra, vagy a korosodó hüvely már nem termel elég síkosító váladékot és kicsit száraznak tűnik, bátran kisegítheted az akadozó rendszert egy adag síkosítóval.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(3820) Vagina

  1. Hát, nem.
    A nők többsége egyáltalán nem rajong a nőgyógyászati vizsgálatért.
    A nőgyógyász mint férj más tészta, de az eme állatfaj ritkasága miatt csak kevesek kiváltsága lehet.
    Vagina nem egyenlő a vulvával.
    A vulva a női nemi szerv külső része. (szeméremtest, avagy a hüvelybemenet és annak környéke)
    A vagina, magyarul hüvely, a csőszerű alkatrész odabent.
    Nem a hüvely termeli a nedvességet, hanem a közelében lévő mirigyek.
    Kellemesebb ezen a témán felidegesíteni magam, mint máson, ezért a témahoz kapcsolódó két további gondolat:
    Igenis létezik az a valami, amit G pontnak neveznek és sokak szerint nem létezik.
    És igenis van női ejakuláció, ami nem pisi.
    Any other question?

  2. Végre pinás poszt 🙂 a sok háború meg járvány idején gondolni kell szaporodásra is. Ehhez nem sokan fognak hozzászólni. Azt mondjuk sosem értettem miért van sokkal több férfi pinaturkász mint nő. Igaz ez? Mi lehet az oka?

  3. 1 – Delp:
    Én nem vagyok se G-pont, se ejakuláció tagadó. Azt viszont tudom, hogy a női szexviselkedés meglehetően egyéni, a férfi sokkal univerzálisabb.

    2 – Minato:
    Mi tagadás, a háborút már én is unom.

  4. 2. Minato

    Mert nekik áll rá a kezük.

    Tibor bà`

    Nincs kedvem a kéket soronként, szavanként megcáfolni, ugyanis nem stimmel. Maradok a háborúnál.

  5. 4 – Tia:
    A bloglátogatók 95-98 százaléka férfi. Szex tartalmú posztjaim ezt kénytelenek figyelembe venni.

  6. Kedves Tiborbá,
    Oly sommásan odaszúrt „igazságodban” nem tudok osztozni addig, amíg az érintettek meg nem erősítik! Addig csak feltételezésed maradhat…

    Így hát szavazást követelek, na jó, kérek. Csak hölgyek szavazhatnak: Valóban örömmel indulnak neki a nőgyógyászati rendelésnek és vizsgálatnak? Félek, nem ez lenne az első és nem is az utolsó tényközléseid közül, ami végül érvénytelennek bizonyulna…

    Azt, hogy a végbélkurkászást nem szívlelem én sem, megerősítésként veheted, de bizonyára itt is akadnak kivételek. Mint tudjuk, másként értelmezők és másként gondolkodók, mi több másként érzők is, mindig lesznek.

    Akárhogyan is, mindenkinek bölcs döntést kívánok a holnapi szavazáshoz, hogy holnap is mindannyian nyugodtan tudjunk aludni! Ezért most jó éjszakát!

  7. A nőgyógyászati vizsgálatra egyetlen általam ismert nőtársam sem megy örömmel. A többség azért jár magánorvoshoz, mert az is kellemetlen, de legalább kevésbé megalázó mint az SZTK . Ha az ember lánya megfizeti, képesek emberként kezelni, és a vizsgálat sem olyan durva. A rákszűrés miatt legalább évente meg kell jelenni, és ez egy kifejezetten kellemetlen vizsgálat. Három gyermekem születése kapcsán sokat jártam kötelező vizsgálatokra . Kórházi tartózkodásaim során válogatott megalázó, fájdalmas vizsgálatban volt részem. A fent felsorolt esetekben felnőtt nő nem megy orvoshoz. Ennél sokkal több és nyomósabb indok kell az orvos felkereséséhez. Sokan a megalázó traumatikus élményeik miatt későn keresik fel az orvost, amikor már nagyon nagy a baj. Saját környezetemben is van olyan elhunyt nő, aki egy rémes vizit miatt kihagyta a szűrést. A következő időpontot meg már nem érte meg. Szóval nem. Mi nők nem szeretünk nőgyógyászhoz menni. Ha rangsorolni kéne, a gyökérkezelést érzéstelenítés nélkül előbbre sorolnám.

  8. 7 – Anna:
    Köszönöm a véleményed ismertetését. A lefordított cikk amerikai és ott a nők divatkövezők. Ez a posztból kikövetkeztethető.,-
    6 – Horváth Csongor
    Kérésed számomra parancs. 😀

  9. Tibor bà`

    Anna ìràsa nem vèlemèny, hanem a valósàg. Sajnos.

  10. Egyetértek Annával, nekem is hasonló élményeim vannak, de ismerősi körben annak is, akinek még nincsenek gyerekei csak szűrésre járnak.

  11. 9 – Tia:
    Egy vélemény akkor válik valósággá (ténnyé), ha „tudományos” bizonyítást nyer. Esetünkben „közvélemény kutatás” útján. Ennek hiányában csak feltételezések vannak.

  12. 11. Tibor bá`

    Ha lehetne ezt tudományosan bizonyítani, akkor pár orvoskollégám úgy lenne kirúgva, hogy a lába sem érné a földet…Méghozzá világszerte.

  13. 2 Minato

    Az elmúlt évszázadok során a nők nagy tömegei sokáig még írni-olvasni sem tanulhattak meg, nemhogy iskolába járjanak, pláne egyetemre nem.

    Olvasd el Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő történetét.
    https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Hugonnai_Vilma

    1. A nők még ma is az élet sok területén többen vannak a kisebb társadalmi és anyagi megbecsüléssel járó és a nagy monotónia tűrést igénylő szakmákban, hivatásokban. Az iparban két hasonló képességű/adottságú jelentkező közül kimondatlanul is előnyben van a férfi, mert ő nem fog szülni, nem ő fog otthon maradni, ha megbetegszik a gyereke, stb. Megbízhatóbban rendelkezésre álló munkavállaló.

    2. A szülészet-nőgyógyászat hagyományosan pénzes szakma, ahová nők eleve nehezebben kerülnek be (vajon ki az intézmény vezetője, aki eldönti, kit vesz fel oda? A szakmai kvalitások mellett mindig ott van a terhelhetőség mérlegelése és a személyes szimpátia is valamennyire.)

    3. Ezen felül a szülészet-nőgyógyászat nemcsak az egyik legpénzesebb orvos-szakma, hanem az egyik legstresszesebb is. Itt most nem a szülőszobára csapatostól bevonuló népes barnabőrű szurkoló családra gondolok. Egy szülésnél még ma is – szerencsére nagyon ritkán – bele lehet halni. Belehalhat vagy megrokkanhat a szülőnő és a gyerek is. A legmagasabb szintű, legprofibb orvosi ellátás ellenére is. Egy szempillantás alatt kialakulhat egy életveszélyes állapot (pl köldökzsinór előreesés, méhruptúra), amikor azonnal kell jó döntést hozni, cselekedni és akkor sincs rá semmilyen garancia, hogy mindenki egészségesen kerül ki a helyzetből. A legjobb döntés és azonnali cselekvés ellenére sem.
    Ez hatalmas lelki teher ezeken az orvosokon és a mellettük dolgozó egészségügyi szakdolgozókon.

    4. És még egy: nem kevés fizikai állóképesség is szükséges hozzá. A műtétre részhez különösképpen. Éjjel-nappal, ha úgy alakul.

    Ez alkatilag is több férfiban van meg, mint nőben (biológiai adottságok).

    Ez jutott eszembe a kérdésedre válaszolva.

  14. Tibor bá’
    A szavazásod kérdéseit a következőképpen értelmeztem:

    – Igen

    – Nem, csak ha feltétlenül szükséges (szűrés vagy panasz esetén)

    – Nem, akkor sem, ha valami bajom van

    (Na, most jól el is rontottam a válaszomat )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük