(3811) Maszturbáció

Tibor bá’ fordítása online

 

A mindennapi maszturbáció távol tartja-e az orvost a háztól?

 

89. Útban a 90. felé

Régi intelmek: Meg fogsz tőle vakulni! Szőrös lesz tőle a tenyered! – Hála istennek, ezek a balsejtelmek többnyire már a múlté, de a legújabb kutatások ennél is jobb hírekkel szolgálnak a fiatal férfiaknak: a gyakori önkielégítés védelmet nyújthat a leggyakoribb rákfajta ellen.

A Melbourne-i Rák Tanács munkatársa Graham Giles és csoporttársai 1079 prosztatarákban szenvedő férfitől részleteiben érdeklődtek szexuális szokásaikat illetően, majd az adatokat összemérték 1259 hason korú, de egészséges férfi adataival. A csoport úgy találta minél gyakrabban maszturbál egy férfi 20 és 50 éves kora között, annál kisebb az esélye, hogy prosztata rákot kap.

A védő hatást legjobban huszonéves korban lehet elérni. Azok például, akik hetente ötnél több alkalommal ejakuáltak huszonéves korukban, harminc százalékkal kisebb eséllyel kaptak prosztata rákot életük későbbi szakaszában.

Ezek az eredmények ellentmondanak korábbi tanulmányoknak, amelyek szerint minél több szexuális partnere van egy férfinek, és minél nagyobb a szexuális aktivitásuk, annál nagyobb az esélye, – akár 40 százalékkal is több -, a prosztata rák kialakulására. A két kutatási adat közti különbség oka abban van, hogy a korábbi tanulmányok szerint a szexuális aktivitás közösülést jelentett, míg a legutolsó felmérés az ejakulációk számára összpontosított függetlenül attól, hogy volt-e közösülés vagy sem.

A kutató csoport úgy gondolta, hogy közösülésből származó fertőzés növelheti a prosztata rák előfordulását. „Ha ki tudtuk volna venni a közösülésből származó ejakulációkat a kalkulációból, akkor az önkielégítés óvó hatása még nagyobb lett volna” állítják a kutatók. Giles hozzátette még: „A férfiak prosztatájukat számtalan módon igénybe tudják venni, nők vagy akár férfiak segítsége nélkül is”.

Giles elfogadja azt a lehetőséget, hogy a megkérdezett férfiak hazudhattak szokásaikat illetően, de nem tartja valószínűnek, hogy ez befolyásolná az eredményeket. Végtére is az önkielégítéssel kapcsolatos kérdés nem sarkalja hencegésre a férfiakat, ellentétben például a „Hány szexuális partnere volt?” kérdéssel.

A kérdés mégis az, a gyakori ejakuláció miért csökkenti a prosztata rák valószínűségét? A csoport úgy gondolja, hogy az ondó kilövelés megakadályozza karcinogén (rákkeltő) anyagok felgyülemlését a mirigyben. A prosztata termeli az ondó legnagyobb részét, amiben jelentős mennyiségű nátrium, cink, fruktóz és citromsav található. Ezeknek az alkotóknak a vérből történő koncentrálása akár hatszázszoros is lehet. Innen indul ki a baj. Kutyákkal végzett kísérletek kimutatták, hogy olyan karcinogének, mint például a cigaretta füstben bőségesen található 3-metilkolantrén, szintén koncentrálódik az ondóban. Giles szerint: ez a pangó prosztata hipotézis, vagyis minél gyakrabban öblítjük ki a vezetéket, annál kevesebb anyag marad benne, ami a nyálkahártyát károsíthatja.

Ezek az eredmények sokatmondó párhuzamosságot jelentenek a prosztatarák és az emlőrák között. Ugyanis jól ismert, hogy a szoptatás csökkenti az emlőrák kialakulási esélyét, feltételezhetően azért, mert az anyatej kimossa a rákkeltő anyagokat az emlőből.

„Ezek a mechanizmusok azonban kizárólag spekulációk termékei.” Int óvatosságra a Marylandi Nemzetközi Epidemiológiai Intézet emlőrák specialistája Loren Lipworth.

Ha azonban az eredmények más oldalról megerősítést nyernek, akkor a prosztatarák elkerülésével kapcsolatos orvosi tanácsok nem lesznek lehatárolhatók diétákra és testedzésre. Megelőző óvintézkedésnek fog számítani a gyakori maszturbáció is.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6 gondolat erről: „(3811) Maszturbáció

 1. Idősebbek biztos emlékeznek rá, volt egy Dr Veres Pál nevű szexológus, aki vicces formában tartott előadásokat egyetemeken, katonáknak ,stb.
  Idézet egy előadásból:

  Egy amerikai felmérés szerint a felnőtt férfi lakosság 92 %-a veri a f@szát.
  4% nem veri.
  4% meg hülye.

 2. Egy régi ujságcikk szerint a gyakori maszturbáció erősíti az emlékezőképességet!

  Ezt 1986 január 17-én reggel 9 óra 34perckor olvastam az UJ SZÓ nevezetü napilap 4-ik oldalán, jobb oldalt a harmadik cikkben, a 16ik és a 17-dik sorban.

 3. 1 – 2:
  Felmérések szerint olyan ivar érett férfi nem létezik, aki sose maszturbált.

 4. Tapasztalatom, meggyőződésem – mint sok minden mást – az önkielégítést is lehet előnyös és ártalmas módon csinálni.

 5. Vakulásban lehet valami, mert romlik a szemem. 🙂 20/f

 6. 2. Gábor
  „Egy régi ujságcikk szerint a gyakori maszturbáció erősíti az emlékezőképességet!”

  Sőt egy kis szorgalommal még filozófusá is válhatsz!!!

  A híres Diogenes Sinopeus- Διογένης ο Σινωπεύς, Antisthenes cinikus iskolájának legkiemelkedőbb képviselője szerette a maszturbációt, és nyilvánosan maszturbált a város főterén vagy a cserepes „hordó”- lyában.
  Amikor egy járokelő megkérdezte tőle, nem szégyelli-e magát ezért azt válaszolta:
  -„Bárcsak az éhségemet is csillapíthatnám a hasam dörzsölésével.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük