(3807) Fény az alagút végén

Tibor bá’ online


89. Útban a 90. felé

Azt nagyon hamar megtanultuk, hogy az idős kor, az elhízottság, és a dohányzás óriási rizikó fakor. Csakhamar azt is tapasztaltuk, hogy míg egyesek komoly betegségen esnek át, és bele is halhatnak, mások hihetetlen könnyűséggel élik túl a fertőzést, sőt, adott esetben meg se kapják (például házastársak között az egyik halálos beteg, a másik el se kapja tőle). Hogy ennek mi van a hátterében a mai napig rejtély volt. Most azonban kiderült, hogy a hajlandóságot és a védettséget a vérben található különböző fehérjék határozzák meg. Folynak a vizsgálatok annak megállapítása végett, hogy pontosan mi okoz mit. Ha kiderül, akkor könnyen megállapítható lesz, hogy kit tanácsos beoltani, és ki engedheti meg magának a betegség félvállról vételét. Esetleg a kedvező fehérjék ismeretében lehetséges lesz egy hatásos gyógyszer kifejlesztése.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(3807) Fény az alagút végén

  1. Ez valószínűleg így van, és a jelenlegi általános oltásra buzdítást felválthatja egy célzott válogatás.
    De – ezzel még nagyobb felelősség kerülne az egészségügyi rendszerre, hiszen a kockázati faktor behatárolása innentől kezdve életről halálról dönthet, és mivel a hibaszázalék elkerülhetetlen, biztos lennének esetek, mikor valaki belehalna a fertőzésbe, miközben nem sorolták a kockázati csoportba, és ilyenkor felvetődne a felelősség kérdése.
    Igaz, ennek a méregfogát ki lehetne húzni azzal, hogy az oltást bárki kérheti akkor is, ha nem minősítették veszélyeztetettnek, itt meghagynák az egyéni szabadságot.
    Habár úgy, ahogy most sem teszik lehetővé az oltás mellékhatásaitól elhunytak esetében a jogi következményeket, úgy lehetne ezzel is.
    Viszont ezután az oltásokkal kapcsolatban már nem csak az oltásellenesek kritikájával kellene számolni, hanem azokéval is, akik kimaradtak az oltásból orvosi minősítés miatt, és ezért kerültek bajba…
    De vélhetően nagyon lecsökkenne azok száma, akik konfliktusba keverednének az oltások kapcsán a korábbi állapothoz képest.
    Persze még itt maradna az a kérdés, hogy mibe kerülne egy ilyen általános, teljes lakosságra kiterjedő vizsgálat, és megvan-e a kapacitás erre?
    Főleg annak tükrében, hogy nálunk még a teszteléseken is spóroltak.
    Mikor Tia írta, hogy fel vannak háborodva Ausztriában az ingyenes tesztelés felfüggesztése miatt, amit havi 5+5 ingyenes tesztre korlátoztak, rögtön arra gondoltam, hogy örülnénk, ha nálunk legalább ennyi ingyenes teszt lenne.
    Gondolom, egy ilyen alapos vizsgálat nem lenne egyszerű feladat, viszont igaz, elég lenne egyszer elvégezni, legalábbis hosszabb időre…
    És persze még felmerül a kérdés, hogy a veszélyeztetettnek minősített csoport számára kötelező lenne az oltás, vagy továbbra is egyéni döntés alapján adnák, be?
    Persze valószínűsíthető, hogy ha valakit határozottan a súlyos kockázati csoportba sorolnának, az már önmagában elég motivációt adna számára, hogy beadassa az oltást, de ismerve, hogy vannak emberek, akik elvi kérdést csinálnak ebből, biztos volnának, akik még akkor sem adatnák be, ha tudnák, hogy ezzel súlyos életveszélynek teszik ki magukat.
    De azért van esély arra, hogy ezek száma drasztikusan lecsökkenne a korábbihoz képest, ha egy vizsgálat konkrétan kimutatná az illető magas elhalálozási valószínűségét egy fertőzés esetén, és csak a legfanatikusabbak mondanának nemet az ajánlott oltásra…

  2. 1 – hubab
    Logikus a spekulációd, de szerintem a valóságban az lesz, amit a „befektetők” kitalálnak.

  3. 2 Tibor bá’
    Lehetséges, akkor bajban vagyunk, mert a befektető azzal tud érvelni, hogy neki egy bizonyos nyereségszint alatt nem éri meg befektetni óriási pénzeket a vakcinák fejlesztésébe és gyártásába.
    Ha lekorlátozódik az oltottak száma tizedére, akkor úszik a pénze…
    Esetleg azzal lehetne a dolgot kezelni, ha az állam garantálná nekik állami forrásból a nyereséget akkor is, ha üzleti alapon nem térülne meg, akkor viszont fejőstehénnek néznék az államot, és korrumpálnák a döntéshozókat… 🙁

  4. 1. hubab

    Ennél ostobábbak az emberek. Kockázati csoportba sorolnánk: Kikéri magának. Nem sorolnánk: Már pedig ő úgy gondolja..
    A két évben eléggé belefáradtunk a magyarázásba néhányan az egészségügyben. Oltás van, fel lehet venni. Ha majd esetleg lehet szűkíteni a kört, meg lehet beszélni a kezelőorvossal, aztán lehet dönteni.

  5. Szerintem meg akik eddig nem kérték az oltást, és „semmi bajuk se lett” azok nagy valószínűséggel NEM a kockázati csoport. Lassan két éve van rajtunk ez a szarság, akit eddig nem kapott el, eztán se fogja.
    Ez a csoport pedig NEM kis létszámú! Nagyon sok melós nem oltatta magát, mert látta a környezetében a jeleket, és eztán se fogja beadatni. És erről a döntéshozók is tudnak, nem is erőltették ezt az oltásosdit; nem eshet ki ennyi dolgozó, mert tényleg összeomlik a gazdaság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük