(3799) Agyzsugorodás

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Egy angol tanulmány feltárta, hogy még enyhe COVID betegség esetén is előfordul agyzsugorodás és értelem csökkenés


89. Útban a 90. felé

Szerző: Benjamin Mateus

Gwenaëlle Douaud professzor az UK Biobank tanulmány szerzője: „Hatalmas értelem csökkenést láthatunk… bonyolult feladatok végzésénél tapasztalható értelmi csökkenést okoz a COVID fertőzés.”

Az egész világon végzett tanulmányokból minden nap érkezik új bizonyítás a SARS-CoV-2 fertőzés okozta komoly veszéllyel kapcsolatban. Az UK Biobank legújabb publikációja a Nature-ben jelent meg, amiben feltárják, hogy az agy szürkeállomány vesztése komolyan aggasztó.

Az University of London keblén belül az UK Biobank  beindított 2006-ban egy 30 éves tanulmányt, 500.000 önkéntessel. A cél az agy viselkedése volt a környezeti hatásra. 40.000 agyi átvilágításánál tartottak, amikor megérkezett a SARS-CoV-2. Úgy döntöttek, hogy átállnak a pandémiára, mivel egyre több helyről jelentették a betegek neurológiai panaszait.

Az első eredményeket 2021 júniusában hozták nyilvánosságra, ami „a COVID-19 betegeknél jelentős romlást jelzett az agy azon területein, amelyek a szag, és ízelés érzékeléssel foglalkoznak. Ezen kívül a hippokampusz  bal  oldalán jelentő szürkeállomány vesztést észleltek.

A jelenlegi tanulmányi eredmények azt mutatják, hogy még egészen enyhe fertőzés esetén is lehetséges az agyi károsodás.

Douaud így nyilatkozott: „Ami valóban meglepő, hogy egészen gyenge fertőzésnél, amikor kórházi kezelésre nincs szükség, sok esetben még szimptómák se jelentkeznek, mégis az agyi károsodás fellépett.”

Nyilvánvaló, hogy a tanulmány eredménye kellemetlen érzéseket gerjeszt, ha éppen nem is borzongást. Mi történik a föld több milliárd lakójával egy fertőzés után? A tanulmány nem csak feltárja a COVID hatását az emberi testre, de megdönthetetlen bizonyítékot szolgál arra, hogy az uralkodó osztály politikája veszélyes, amennyiben arra kötelezi a társadalmat, hogy „éljen együtt a vírussal”. Miközben, az eredmények nem csak dermesztőek, de a politika radikális változását követeli, megcélozva a COVID kiirtását egyszer és mindenkorra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 gondolat erről: „(3799) Agyzsugorodás

  1. Eltekintve ettől, szerintem a covid nélkül is gyakori és mindennapos az agyzsugor és a vele járó értelmi szint csökkenése 🙁 csak szét kell nézni közeli és távolabbi környezetünkben. Szerintem ezt nem szűrték ki 😉

  2. Mert a pénisz meg az agy összefügg 🙂
    Eddig a péniszük zsugorodott a covid-tól, most már az agyuk is 🙂 De szerintem eddig is az agyuk volt a gond… 🙂

    Egyébként igen, neurológiai tünet nagyon is lehet covid-tól. (állatgyógyászat többet tud róla mint a humán orvoslás)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük