(3796) Az ismert világ halála

Tibor bá’ online

 


89. Útban a 90. felé

Mint közismert, a globális kapitalizmus egyik kulcseleme a szabad verseny. A szabad versenyben az alulteljesítők az évek alatt elvéreztek. Vagyis kialakult, hogy melyik vállalat (egy adott országban) miben világ első, minőségben és árban. Erre, aztán ráhangolódott minden vállalkozás. Ez a fejlemény lehetetlenné teszi az embargókat. Ha a gépkocsik x alkatrészét Oroszországban gyártja valaki, akkor egy embargó esetében a világ összes gépkocsi gyártója meg lesz lőve, amíg valamit ki nem találnak, de az hónapokat vehet igénybe.

A gyártáson kívül a másik fojtogató tétel a nyersanyag piacon van. A lítium-aksikhoz természetesen lítium kell. Ha ezt az alkálifémet a világon csak egy-két helyen bányásszák, akkor ezeket az országokat nem lehet embargózni. Ugyanez van földgáz, nyersolaj, stb. területén is.

De, van egy harmadik tétel is: mezőgazdasági termékek. Ha a termesztést lehetetlenné teszik egy-két országban, akkor abból hiány lesz az egész világon. Ha, ez a termék földi eper, na bumm, ki fogjuk bírni, de ha búza, akkor valaki szarban lesz. Mégpedig az, aki a megnövekedett kereslet okozta magasabb árat nem képes kipengetni.

Ezért, aki élelmiszer hiánytól retteg, hagyja abba. Azt vizsgálja meg, ha az élelmiszer  árak 100-200 százalékkal megnőnek, anyagilag fogja-e bírni? Illetve, ha elveszíti bevételi forrását (mert, például, alkatrész hiányban leáll a gyár, ahol dolgozik) akkor mit tesz.

Ezeket korában is tudtuk, de most hirtelen igen aktuálissá vált a dolog. Tehát nem tartalékolni kell ínséges időkre, ami normál körülmények között néhány hónap lehet. Hanem fel kell készülni arra, hogy az élelmiszer árak az egekbe szöknek, és onnan soha többé nem jönnek vissza. A felkészülésnek kélt útja van: 1) jövedelem, 2) élelmiszer előállítás. Vagyis a csinos fiatal feleséged vagy bekergeted a hátsó kertbe egész nap kapálni. Vagy pedig, kiküldöd a sarokra strichelni.

😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24 gondolat erről: „(3796) Az ismert világ halála

  1. A poszt végén ajánlott megoldásban az a baj, hogy mit csinál az, akinek nincs fiatal, csinos felesége, sem hátsó kertje???
    Nagyobb szmájlit nem tudok csinálni.

  2. Re:1
    Én feltöröm az ugart, szerencsére van hol csinálni, és a fiatal feleségnek egy nyikkanasnyi ellenkezése sincs, mert maga is akarja. 😉

  3. És van egy 4. tétel is a neon. A neon fontos gáz a chip gyártáshoz. 90%-t Oo.-ban és Ukrajnában állítják elő. Ráadásul az Odessza-i üzem szállítja az amerikai vállalatoknak a neon 90%-t. Az oroszoknak ez kellene megsemmisiteni és kiüthetnék az amerikai tech oriásokat.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Neon

  4. Re:3
    Kiemelném a lényeget:
    „Ninety per cent of neon production is in Russia and Ukraine.[43] As of 2020, the company Iceblick, with plants in Odessa and Moscow, supplies 65 per cent of the world’s production of neon, as well as 15% of the krypton and xenon.[44][45]

    The 2022 Russian invasion of Ukraine is likely to create a shortage of industrial neon, as Ukraine is a major producer of neon gas critical for lasers used in chipmaking, and supplies more than 90% of U.S. semiconductor-grade neon.[45][44]”

    „Iceblick, which supplies 65% of the world’s production of Neon and 15% of the world’s production of Krypton and Xenon, was established in Odessa, Ukraine, ”
    https://the-european-times.com/iceblick/

    Mintha most támadják meg az oroszok Odessat…

  5. 3. Csaba
    Nem akarja megsemmisíteni, hiszen az rész Oroszország lesz.

  6. 5. kakukk
    Igazábol, hogyha megsemmisiti a gyárat és államosítja a moszkvai üzemet, akkor a globális chiphiány lép fel 2-3 honap alatt. Már tudja zsarolni a nyugatot.

  7. 6. Csaba81
    Odesszából már semmi sem megy ki, sőt Ukrajnából sem.
    Nem véletlenül álltak le az európai autógyárak, hiány lett Olaszországban a lisztből.
    Legfeljebb befelé fegyverek, de azok is már egyre nehezebben.
    Oroszországban most könnyen tudnak olyan intézkedéseket hozni a körülmények miatt, amit máshol nem lehetne.
    „Oroszország ideiglenes tilalmat vezetett be a külföldi orvostechnikai eszközök országból történő kivitelére… Olyan orvostechnikai eszközökről beszélünk, amelyeket olyan államokból szállítottak, amelyek csatlakoztak a szankciókhoz, és jelenleg az importőrök raktáraiban vannak, vagy vámeljárás alatt állnak, ”
    A neont a levegőből állítják elő, de most erre üzemet létrehozni nem két napba telik. A félvezetőgyártáshoz ritkaföldfémek is kellenek, a palládium nagy része Oroszoroszágból jönne. A titánnal már más a helyzet, de az más iparágnál nélkülözhetetlen.
    Nyersanyag exportáló országot szankcionálni nem túl okos gondolat. Az eredménye kiszámítható.

  8. Nincs értelme a részletezésnek. A lényeg, hogy a világon minden kölcsönösen függ egymástól. Ha ebbe most beleszarnak, akkor az egész emberiség megszívja. A szegények pedig beledöglenek. Itthon pedig, nem tartalékokat kell gyűjteni, hanem pénzt.

  9. A libsi Ny-i média csak terel a lényegről! Csak az volt a kérdés eddig, hogy melyik nagyhatalomnak sikerül először olyan bábkormányt hatalomra juttatni a legkorruptabb európai országban, amelyik aláírja a termőföldekre vonatkozó privatizációs törvényt!
    Erre várt már a HVG is 2019-ben:
    https://hvg.hu/gazdasag/201908..

  10. Tibor Bá
    Az utolsó mondat nagyon gáz. Ez nem a te nívód.

    De a poszthoz kapcsolódva:
    Amúgy meg előveszem a régi lemezt.
    Van miből leadni. Az élelmiszer 30%-a ma kukába megy. Az energiával is borzasztó pazarlóan bánunk. Órákig lehetne sorolni min lehet spórolni, és akkor még mindig nagyságrendekkel jobb életet élhetünk mint pl a nagyszüleink a háború után .

  11. Február 15-ike óta már háromszor ment fel a benzin ára.
    Tegnap éjféltől ismét drágult, litere 730-750 frt. körül.Minden drágul, most már nem is annyira lassan, mint régebben, hanem észrevehetően. Nincs nap, hogy a tévé be ne jelentené, mi drágult és mennyivel A NAP FOLYAMÁN!!!!
    Erről jut eszembe, Tibor bá mesélhetne nekünk arról a régi világról, ahol a pengő este már kevesebbet ért, mint aznap reggel!
    Igaza van a poszt cimének:az ismert világ elpusztult.
    Megölte a koronajárvány, de nem temette el.
    Most jött a háború és eli is temeti.

  12. 8. Tibor bá’

    Tehát akkor felesleges most dajtás segítségével fejleszteni a szigetüzemű rendszeremet. Inkább spóroljam meg azt a pénzt az áramszámlákra?!

    Szerintem a kaja ára is fel fog menni, tehát a élelmiszet tartalékolása egyben pénzmentés is.
    2020 elején a Covid felvonás előtt spájzoltam be rizst. Kb
    100 ft-tal emelkedett az ára. A rizsnek kutya baja.

    Én meg inkább arra figyelek, hogy kettős gondolkodás mentén tudjak működni. Ne ragadjon el sem az egyik(halmozás, tartalékolás), sem a másik (pénzkereset) irányvonala sem.
    Ez néha(pl.hogy fejleszem a vállalkozásomat nagyobb összeggel, mikor tudvan tudom, hogy nem lesz ideje megtérülni) tudathasadásos állapothoz vezethet, de nekem mint jó öreg skizonak ez nem probléma.
    A vagyoni alapú scenário csak egy nem túl nagy különbségű szintig tud menni, mert különben a tömeg mindent visz.

  13. 9. Zoltán
    Ejnye, ejnye Zoltán!
    Vigyázz hol császkálsz!
    Úgy néz ki, hogy nagyon nagy tyúkszemre tapostál.
    Törőlve a cikk!!!

  14. 11 – bálint:
    Igen, a mellettünk lévő zöldséges a krumplira kitett ártáblát naponta háromszor változtatta meg. 1945 karácsony környékét a nagyanyám meglátta nálam a 10.000 Pengőst. Elszörnyed, egy 13 éves fiúnak 10.000 Pengő van a zsebében! Másnap egy kiló burgonya 5.000 Pengő volt. Két nappal később lebélyegezték. 30.000 pengőért adtak egy bélyeget. A 10.000 Pengős csak bélyeggel volt érvényes. Minden trükköt kitaláltak. Amikor már a Bil-Pengő és a fellegekbe járt, bevezették az Adó-Pengőt. 1946 augusztus elsején jött a Forint. 200.000.000 Adó-Pengőért adtak egy Forintot. Az infláció hatására a pengő 4×10^27 -szeresére hígult. Ez azóta is világrekord. Egy kiló szilva 48 (forint) fillér lett. Mostanra már 600 Ft.

  15. A múlt héten hétfőn tankoltam gázolajat 36 CZK/l-ért (100HUF az kb. 7 CZK).
    Mellettem volt egy tartálykocsi, éppen üzemanyagot hozott a benzinkútra.
    Négy nap múlva újra ott akartam tankolni. A gázolaj ára 42 CZK volt, anélkül,
    hogy egy csepp üzemanyagot hoztak volna oda…

  16. 14,Tibor bá
    Ugy bizony, drága édesanyám is mesélt erről a bődületes jelenségről, a hiperinflációról.
    Hogy mennyire meg tud változni viszonylag gyorsan a világ, emlékezz , hogy a mondás szerint a jó békeidőkben 200 pengő fixre már házasodni lehetett, olyan hatalmas értéke volt.

  17. 8. Tibor b᧒

    Pénzt gyűjteni? Minek? Értéktelen papírfecni, lásd az áremelkedéseket és a Pengő esetét. Szerintem, mást akartál írni a pénzt helyett.
    Amúgy, asszonynak jeleztem, hogy vagy hátramegy kapálni, vagy kimegy strichelni. Azt mondja erre: „Anyádat” 😀 😀 😀

  18. Talán ide …
    Ma olvastam az rt.com- on egy hozzászólást angolul .
    Szabad fordítás :
    A kis gengszterek bankot rabolnak ,a nagyok bankok alapítanak .

  19. 18 – Csak kérdezek:
    Az enyém azt mondta, hogy kiáll, egy feltétellel: végighallgatom hogy sikongat a kéjtől. 😀 😀 😀

  20. 10. BAB
    A nézőszemszöged igaz, de ha más nézőpontból nézzük , hogy pl. nagyanyáim idejében az 50-60-as években mindkét mamámnak volt huszonévesen egy újépítésű kádárocka (kb. 100m2 +ólak,istállók) és két gyerek huszonévesen akkor meg ahhoz képest hogy egy mai fiatal 30-40 milláért tud egy panelt venni nagyon szar világ van, ráadásul sok a banki önerőt sem tudja már összeszedni.Most nem énrólam hanem általánosságról beszélek.És nagyanyáim nem bankárok voltak hanem egyszerű munkások.
    Na ma csináld meg hogy huszonévesen újépítésű ház meg 2 gyerek úgy hogy mondjuk sima melós vagy.Nagyanyáim gyereke a moslékon is felnőtt, mármint az ólban a malac megette a moslékot, a gyerek meg megette a malacot 😀 . Alig volt boltbajárás anno, csak kenyér, cukor, liszt kellett nagyvonalakban.Áprilistól meg majd a 800 ft-os benzinnel mennek az emberek a 20 km-re lévő tescoba bevásárolni majd dulpa áron nemsokára mindent.

    Persze az egyel előtti generáció dédmamáinkhoz képest jól élünk mert akkor még a vasárnapi ebédhez is csak a családfő ihatott szódavizet.
    Az utóbbi 2-3 év árrobbanásával a régi világ mégjobban megszűnt legyen az lakhatás, élelem.
    Pl. 3 éve még akár 25 millióból lehet kihoztál egy új házat ami akkor sem volt kevés és a tömegeknek elérhetetlen ma meg kulcsrakészen 45 millió az újépítésű alja.Drágult az alapanyag , szigorodtak az előírások.
    De pl. élelem tekintetében is akik most vállaltak 2 gyereket CSOK-ra azok is szembesülnek vele hogy drága volt az élelem eddig is de az idei év egy új árszintet hoz az élelmiszerár tekintetében.Ha mondjuk egy főre az élelem havi 50Eft volt az egy 4 tagú családnál 200eft/hó, ami most majd a helyzet függvényében lehet 3-400eft/hó is.Ilyen szempontból igen a régi világ halála van.

  21. Andrew !
    Inkább Endre vagy te .
    Miért csúfítod el a neved ?

    Amit felvázoltál teljesen valóságos .
    Tegyük hozzá ,h. a kutamban nincs víz ,a Cuha patak kiszáradt ,
    az esővíz gyűjtő tartályaim üresek ,a föld ,mint a beton …

    Évek óta tudom,olvastam,h. ez lesz .
    De akkor,amikor megtapasztalja az ember,akkor ugyanolyan lesújtó …

  22. Ezt csak úgy :
    Végignéztem a világ nemzeteinek múltbéli és jelenlegi vezetőin.
    „Színészek, buzik, ripacsok, üzletemberek, alvilági figurák, feministák, kurvahajcsárok, zombik, alkoholisták, szadista, gyilkos diktátorok…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük