(3786) Breaking News

Tibor bá’ fordítása

 

Egy 1991-es jegyzőkönyv alátámasztja az orosz vádakat – állítja a Der Spiegel


89. Útban a 90. felé

Oroszország évek óra állítja, hogy a NATO keleti terjeszkedése a Nyugat ígéretének a megszegése, amit a berlini fal leomlása után tett.

Az RT szerint dokumentum bizonyítja, hogy az USA megígérte, a NATO nem fog terjeszkedni

Putyinnak igaza volt, Stoltenbergnek nem volt igaza: NATO pimaszul hazudott az oroszoknak a terjeszkedésről, amit az angol dokumentum bizonyít.

Nem kizárt, hogy a Nyugat elhatározta, visszavesz a konfrontációból.

Egy újonnan felfedezett dokumentum 1991. március 6.-i keltezéssel arról árulkodik, hogy Amerikai, Egyesült Királyságbéli, francia, és német küldöttek megvitattak egy oroszoknak tett ígéretet, miszerint a NATO nem fog túlnyúlni a Kelet Német/Lengyel határ mögé. Hozta le a Der Spiegel tegnap (péntek). Ezek szerint Moszkvának igaza volt, míg a NATO-nak nem.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

115 gondolat erről: „(3786) Breaking News

  1. Az említett RT cikkből egy mondat.

    „A British representative also mentions the existence of a “general agreement” that membership of NATO for eastern European countries is “unacceptable.””

    Milyen létező általános megállapodás lehet az, amelyről az oroszok nem tudnak felmutatni egy dokumentumot?

  2. 1 – Gyarmathy:
    Az 1991.03.06. jegyzőkönyvnek nincs orosz aláírója, így nem lehet náluk egy példány. Az ígéret Gorbacsovnak „szóbeli” volt.

  3. Ha nem ígértem meg valakinek írásban, hogy nem fogok neki tartósan és ismételten kellemetlenkedni , vele szemben egyértelműen fenyegető módon fellépni, akkor már megtehetem ?

    „- Van róla papírod, baszki ?
    – Na látod, akkor kussoljá’ !”

  4. Gorbacsov nem tudott róla, az amerikai nagykövet igen, szó volt róla, szó se volt róla, írásba csak a kelet németeket foglalták, olvastam erről már mindenfélét.
    De az az igazság, hogy ha létezne is egy ilyen egyezmény, nem tudom mennyire lenne szerencsés semleges országként Oroszország mellett éldegélni. Érted, te semleges maradsz, én meg cserébe katonailag nem avatkozok be.
    Persze, Oroszország nagyhatalom, erős hadsereggel, nyersanyagokban megkerülhetetlen készletekkel, aki ha szeretne, miért ne rendelkezhetne befolyási/gazdasági/védelmi övezettel, csak épp gazdaságilag nem elég erős ahhoz, hogy ezt a befolyási övezetet felvirágoztassa/etesse, így a környező országok folyton a nyugat/pénz/tőke fele kacsingatnak.

  5. 4

    Értsd már meg mit mondott 3

    Mindenkire rá kell rúgni az ajtót?

  6. 4: Csongor, ez egy 1 éve eltervezett hadgyakorlat. A szokásos 150-200 fő közötti Stryker század jön gyakorlatozni. De ha ezt tegnap este leírom míg ki nem jön a hivatalos kommüniké, akkor én lettem volna a fórumon a fekete bárány. 😛
    Ha a NATO keretein belüli amerikai csapaterősítés jönne, akkor hozzánk 1000-1500 fő közötti létszámú egységek érkeznének.

    És nem, igazából senki nem akar háborút…! Médiahisztit a Hibrid Hadviselés keretében, na azt akarnak és csinálnak is mind az USA, mind Oroszország.

  7. egy kis kiegészítés:

    A Nyugat megígérte, hogy nem bővíti a NATO-t – írja a Der Spiegel

    A NATO becsapta Oroszországot a bővítéssel kapcsolatban és ezt egy brit dokumentum is bizonyítja – derül ki a vezető német hetilap értesüléseiből

    Egy 2022-ben újonnan felfedezett, 1991 márciusából származó dokumentum azt mutatja, hogy amerikai, brit, francia és német tisztviselők megvitatják a Moszkvának tett ígéretet, miszerint a NATO nem terjeszkedik majd Lengyelországra és azon túlra.

    ? „Világossá tettük a Szovjetunió számára – a 2+4-es tárgyalásokon, valamint más tárgyalásokon is -, hogy nem kívánunk hasznot húzni a szovjet csapatok Kelet-Európából való kivonásából” – idézi a dokumentum Raymond Seitz amerikai Európáért és Kanadáért felelős helyettes külügyminisztert.

    ? „A NATO nem terjeszkedhet kelet felé, sem hivatalosan, sem nem hivatalosan” – tette hozzá Seitz.

    ❗️ A dokumentumot Joshua Shifrinson, az amerikai Bostoni Egyetem politológia professzora találta meg az Egyesült Királyság Nemzeti Levéltárában. A dokumentumot „Secret” (titkos) megjelöléssel látták el, de valamikor feloldották a titkosítását.

    Forrás:
    https://www.spiegel.de/ausland/nato-osterweiterung-aktenfund-stuetzt-russische-version-a-1613d467-bd72-4f02-8e16-2cd6d3285295

  8. Tisztázzuk, szóban megígértek valamit Gorbacsovnak és az akkor utolsó óráit élő Szovjetuniónak. Ezt nagyjából 15 éve formálisan tudjuk, és tényként is kezeljük.
    Viszont az akkori szovjet vezetés annyira szét volt csúszva mentálisan, és/vagy nem volt lehetősége a folyamat továbbvitelére, hogy mindezeket írásban, szerződésekben is lefektessék.
    A szó pedig mint tudjuk elszál, az írás pedig megmarad…!

    Persze én egyik nagyhatalmat sem féltem ha az érdekeinek az érvényesítéséről van szó, legyenek akár szerződések, írásos dokumentumok akármiről is.

  9. Érdekes, az oroszok szóbeli ígéretekre hivatkoznak saját igazuk védelmében, amikor írásbeli ígéreteket (Ukrajna szuverenitásának tiszteletbe tartása) nem tartnak be?

    Az egyik legitim, a másik nem?

  10. „Ez lényegében el is dönti azt a vitát, amit a korszak szakértői folytatnak arról, hogy Baker 1990 februárjában arra tett-e Gorbacsovnak ígéretet, hogy a NATO infrastruktúrája az egyesült Németország keleti, korábban a Német Demokratikus Köztársasághoz tartozó területeire nem fog kiterjedni, vagy ígérete ennél általánosabb érvényű volt, és a szovjet szatellitállamokra is vonatkozott. A válasz egyértelmű: csak az előbbire vonatkozott, mert nem vonatkozhatott másra. ”

    #https://qubit.hu/2022/02/16/orosz-csapatok-az-ukran-hatarnal-putyin-szerint-a-nyugat-atvagta-moszkvat

    Lásd
    #https://www.antalffy-tibor.hu/3769-celpont-kijev#comment-314797

  11. 4. Majsz,

    Pontosan írtad le a helyzetet.

    Gyermekként emlékszem, hogy amikor Nagyapám szidta az oroszokat, Nagyanyám csitítgatta és attól rettegett, hogy valaki meghallja és Nagyapámat elviszik a kommunisták.
    Amikor széthullott a nagy Szovjetúnió és befolyási övezete, akkor kis Hazánk lakosainak nagy része a nyugathoz húzott és NATO-t akart. Így volt ez az összes többi volt szocialista tömb országaival is.
    E poszt kapcsán ezt azért jó lenne nem elfelejteni. Merthogy a NATO-nak kapóra jött, de csatlakozni önként és dalolva akartak ezek az országok, mert elegük lett a nagy Szovjetoroszország öleléséből.

    De most lépjünk egy kicsit és játszunk el a gondolattal.
    Mondjuk a putyini Oroszország bekebelezné Ukrajnát és (amit már most is pedzeget) szeretné visszakapni Magyarországot is, hogy ismét orosz érdekszféra legyen, ahogy az ’90 előtt volt.

    Mit szólnátok hozzá kedves orosz fan blogtársak?

  12. Idegen 10

    Ha az un. bp-i referendumra gondolsz, azt az irásbeli igéretet az atlantisták rugták fel akkor, amikor megpuccsolták a törvényes, legitim ukrán vezetést. Fegyveres erőszakkal.

    Minden utána való esemény ennek következménye volt.

  13. “A korábbi történelmi tapasztalatokon túl ezek a körülmények is közrejátszottak abban, hogy a köztes Európa országai a NATO-hoz való csatlakozásban látták szuverenitásuk és biztonságuk garanciáját. Ehhez pedig joguk volt, mert Oroszország jogelődje, a Szovjetunió is aláírta 1975-ben a Helsinki Záróokmányt, amiben szerepel a „szuverén egyenlőség”-elve: ez minden szuverén államot feljogosít arra, hogy ne csak külpolitikai irányvonalát határozza meg szabadon, de azt is, hogy mely szövetségi rendszerben kíván tag, vagy melyiken szeretne kívül maradni. Következésképpen egyetlen NATO-tagország, de a szervezet egésze sem adhatott – mint ahogy nem is adott – jogi érvényű írásos garanciát arra, hogy a katonai szervezet a későbbiekben nem bővül keleti irányba. Ez lényegében el is dönti azt a vitát, amit a korszak szakértői folytatnak arról, hogy Baker 1990 februárjában arra tett-e Gorbacsovnak ígéretet, hogy a NATO infrastruktúrája az egyesült Németország keleti, korábban a Német Demokratikus Köztársasághoz tartozó területeire nem fog kiterjedni, vagy ígérete ennél általánosabb érvényű volt, és a szovjet szatellitállamokra is vonatkozott. A válasz egyértelmű: csak az előbbire vonatkozott, mert nem vonatkozhatott másra. ”

    https://qubit.hu/2022/02/16/orosz-csapatok-az-ukran-hatarnal-putyin-szerint-a-nyugat-atvagta-moszkvat

    Lásd
    https://www.antalffy-tibor.hu/3769-celpont-kijev#comment-314797

  14. Ha nincs NATO, nincs Brezinsky-doktrina, soha nem mennek el az oroszok. Nincs olyan „Utcai Harcos”, aki ki tudta volna kergetni őket. Most azért ugrálnak, mert erősnek hiszik magukat. De mi van, ha lenyomják Ukrajnát? Megint szomszédok lennénk, és jogot formálnának arra, hogy úgy ugráljunk, ahogy ők fütyülnek. Elég volt belőlük 45-évig!

    Re. 5: Az, hogy valaki bottal piszkálja a kígyót, még nem bizonyíték arra, hogy meg is akar küzdeni vele.

  15. Fórumtársak, itt – ott valahol, mit tudom én ki hol vagytok… a „testvér“ megnevezés lehet kissé szervilis lenne… pedig közelebb vagyunk int gondolnánk (ti ugy hivjátok, ahonnan irok hogy FELVIDÉK, nekem Szlovákia, … szerintem a lényeg melyik himnuszra csurran a könny iletve dobban a szív… na de most ezt ne részletezzük…) … talán majd máskor … 1szerü paraszt ésszel: ha az ajtótok/kaputok elé (képletesen) beállítanának 1 ismeretlem talpig felfegyverkezett manust, és azt mondanák azért van ott, hogy megvédjen téged, családod , demokráciát (gondolkozz el rajta mi is az már mai értelembe???) tökömdutjamitmondanának + medializálnak… MIT SZÓLNÁTOK HOZZÁ???
    Drágáim… a “bótnak” menni kell, bármennyi nép is döglik bele!

    Gézá Bá mondta annó „ PUSSZANTÁS MINDENKINEK!“ UI: … aki nem szerette, most se ne szeresse… én imádtam/imádom mai napig!

  16. 13.Fényhozó Kerub:

    „Ha az un. bp-i referendumra gondolsz, azt az irásbeli igéretet az atlantisták rugták fel akkor, amikor megpuccsolták a törvényes, legitim ukrán vezetést. Fegyveres erőszakkal.”

    Ja, ja ezt már lefutottuk egyszer a grúz lövészekkel, emlékszel?
    Hogy CSAK a nyugat által felbérel mestertlövészek alkalmaztak erőszakot, az anno nem sikerült bizonyítanod.
    Keresd vissza a posztot…
    A végén Tibor bá kitiltott.

    Meg egy rakás egyéb szerződésre, iratra stb. amit anno felsoroltak az ezzel behatóbban foglalkozók.

    Területi integritás fogalmát kéne elemezned szerintem.
    Az nem puccsal egyenlő, az egy magasabb szint.
    Ha már pucs, akkor a krímit is tedd mellé (fegyveres erőszak-krim parlament stb.)

    No de nem ismétlek, mert unom.

    Az ukránok akkor követtek el egy nagy hülyeséget, amikor egy utólag kiderült üres papírért átadták az atomfegyvereiket.

  17. Idegen:

    Akkor vissza az alapokhoz:

    1. Demokráciában nincs forradalom, csak puccs. Az ukrán alkotmány nem teszi lehetővé a hatalom erőszakos megragadását. Ukrajnában választott, legitim vezető volt, a választások demokartikus voltát elismerte az ET kiküldött megfigyelő stábja, is. Aki ezt nem érti , vagy úgy tesz, mintha nem értené, az propagandát nyomat.

  18. 18.Fényhozó Kerub:
    Mellébeszélsz,

    TERÜLETI INTEGRITÁS fogalma.

  19. Az Orosz Föderáció, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság viszont vállalta:

    Tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását, meglévő határait és függetlenségét, az EBESZ záróokmányával összhangban.
    Ne használjon fegyvert a politikai függetlenség és Ukrajna területi integritása ellen, kivéve önvédelem céljából és egyéb esetekben az ENSZ Alapokmányának megfelelően.”

    Fegyveres puccs támogatása az atlantisták részéről bőven kimeríti a memorandum felrúgását.

    Azzal, hogy támogatták és elismerték a puccsisták az: van még kérdés?
    Pech

  20. Magyarországon senkinek sincs oka, hogy szeresse az oroszokat. De ez nem jelenti azt, hogy gondolkodó ember az érzelmei után menjen és ferdén lássa az eseményeket. Az erősen szubjektív véleményből haszon ritkán, kár annál gyakrabban van.

  21. Idegen jól kipropagandázta magát. Több teret nem adok neki, mert amit ír annak nincs semmi informatív értéke. Ő meg mást nem tud.

  22. „1szerü paraszt ésszel: ha az ajtótok/kaputok elé (képletesen) beállítanának 1 ismeretlem talpig felfegyverkezett manust, és azt mondanák azért van ott, hogy megvédjen téged, családod , demokráciát (gondolkozz el rajta mi is az már mai értelembe???) tökömdutjamitmondanának + medializálnak… MIT SZÓLNÁTOK HOZZÁ???”

    Tehát, ha az orosz cigány fenyegetné a családom a faluban, örülnék, ha egy ismeretlen, állig felfegyverzett rendőrt állítanának a kapum elé.

  23. 19

    A területi integritás fogalma a határok sérthetetlensége Irak, Sziria, Kosovo után erősen relatív értelemmel bír a nemzetközi diplomáciában….hála az Usa politikájának. Kiengedték a szellemet a palackból és a fagyi visszanyal ha nekik lehet……

    23

    Kérdezd meg a kelet – ukrajnai oroszokat ki fenyegette meg őket és miért kellett nekik őrt állítani a kapu elé és a kárpátalja magyarokat is hogy milyen jogaik voltak a puccs elött és most a puccs után. Aztán érdemes lenne annak is utána nézni ki voltak azok a banderisták a második világháborúban és hogy miért lett nekik akkora kultuszuk a nyugathoz tartozó akaró kijevi vezetés áldásával ……ez kb olyan mintha nálunk Szálasi kultusz lenne csak azért mert harcolt akkor a szovjetek ellen ..

  24. „Magyarországon senkinek sincs oka, hogy szeresse az oroszokat.”
    Voltak akkor is olyanok, akik szerették őket, örültek, hogy itt voltak (a szovjetek).
    Akkor ők védtek bennünket az imperialista fenyegetéstől, harcoltak a világbékéért, gondoskodtak a népi demokrácia kiteljesedéséről és a nép jólétéről, áradoztak az örök és megbonthatatlan szovjet-magyar barátságról.
    Ma a Szovjetunió szerepét átvette az USA, szinte ugyanaz elmondható róluk.
    Úgy látom, nem szerencsés időponban születtem, ez már így marad. Bár, ha belegondolok, a szüleimnek még rosszabb volt. Arra meg már nem is gondolok, hogy a gyerekemnek, unokáimnak mi jut, akkor meg miért panaszkodom.

  25. 22. Tibor bá,

    Mattot kaptál Idegentől. Amit pl. a 14-ben ismertet, az nem propaganda, hanem tények, érvek, melyek semmissé teszik a posztod érvelését.
    Nagyon jók, hasznosak, informatívak az írásai és nem mellesleg személyeskedéstől mentesek.
    Persze ha a rassatödéj-re alapozott orosz propagandavonalat szeretnéd folytatni, akkor meg is értem, hogy nem kell az ő hangja.

    Majd ha visszaengedted, akkor olvasok meg talán írok is még ezen a blogon.

    Minden jót mindenkinek!

  26. 25 – Kakukk:
    Édesanyámat szovjet aknatűz ölte meg. Egyik nagynénémet megerőszakolták a vörös hadsereg katonái, egy nagybátyámat megölték. Apám textil raktárát kifosztották az oroszok. Apámat elvitték málinki robotra, de sikerült megszöknie. 3 éven át hordtam a szovjet egyenruhát, kopaszra vágott hajjal, szovjet minta szerint. Én nem azért utáltam őket, mert így tanultam a nagyszüleimtől, hanem azért mert személyesen megtapasztaltam „áldásaikat”. De ez nem jelenti azt, hogy vakon el fogom hinni a CIA propagandát. A kijevi 2014-es CIA puccs tény, az orosz határhoz telepített USA rakétakilövők tények. A több száz USA katonai bázis a világ minden táján tény, míg Moszkvának egy sincs. Az USA üzletet csinál a háborúkból, ez is tény. Hogy a SzER 10 éven át nyomta a propagandát, aztán szarban hagyott minket 56-ban, az is tény. Ezek után köszönöm szépen nem kérek egyetlen hozzászólótól se CIA propagandát.
    Őszintén: Nem az orosz megszállástól félek, hanem az amerikaitól. Oroszországnak nem lenne érdeke a mi lerohanásunk. Az USA katonailag védi a dollárt, bárkit (ismétlem bárkit) megtámad, aki neki útjában áll.

  27. Kína: „Se a NATO ne terjeszkedjen, se az oroszok, és a továbbiakról tárgyalni kell – ez volt Vang Ji kínai külügyminiszter videoüzenetének lényege…
    Ukrajnának joga van a szuverenitására, a függetlenségre és a területi integritásra, ugyanakkor a NATO-nak szerinte abba kellene hagynia a terjeszkedést és tiszteletben tartani Oroszország aggodalmait. Az ukrán elnökhöz hasonlóan elítélte a pánikkeltést és a háborús veszély „trombitálását”. ”
    Oroszország: „Kijevnek mindössze annyit kell tennie, hogy tárgyalóasztalhoz ül a Donyec-medence képviselőivel, és megállapodik a konfliktus lezárását célzó politikai, katonai, gazdasági és humanitárius intézkedésekről” – tette hozzá.
    Sajnálkozását fejezte ki, hogy ezzel szemben éppen kiéleződik a helyzet, amiért az ukrán vezetést hibáztatta, amely szerinte elszabotálja a minszki megállapodások végrehajtását, elutasítja a közvetlen tárgyalást Donyeckel és Luhanszkkal, lényegében szabotálja az alkotmánymódosításról, a Donyec-medence különleges státuszáról, a helyi választásokról szóló megállapodások végrehajtását. Putyin szerint Ukrajnában tömegesen és szisztematikusan megsértik az emberi jogokat, az orosz ajkú lakossággal szembeni diszkriminációt pedig törvénybe iktatták.”
    EU: „Von der Leyen: a szankciók készek, a gázcsapok elzárása Moszkvának is fájna”
    Nagy-Britannia: „Az orosz invázió esetére előkészített brit szankciókról Johnson elmondta, a brit kormány az orosz állam szempontjából stratégiai fontosságú vállalatok és személyek ellen hozna büntetőintézkedéseket, egyebek mellett lehetetlenné téve számukra, hogy a londoni tőkepiacokon juthassanak finanszírozási forrásokhoz.
    A brit kormány mindemellett feltárná az orosz tulajdonú vállalatok tulajdonosi szerkezetét, annak kiderítése végett, hogy e vállalatok tevékenységének kik a tényleges haszonélvezői ”
    Ukrajna: ” Zelenszkij sürgette a résztvevőket, hogy ne várjanak addig a szankciókkal Moszkva ellen, amíg az oroszok támadást indítanak, és azt mondta, a jóslatok a támadás időpontjáról – mint amilyet pénteken Joe Biden amerikai elnök tett – ártanak Ukrajna gazdaságának és megrémítik a lakosságát.”
    Érdekes, régebben még volt COCOM lista is, ma már fel sem merül?

  28. Ez már megint egy orosz ökörség, nem kellene felülni neki. Egyrészt, harminc éves dolog most esik le nekik, most lett hirtelen fontos?! A másik, hogy Oroszország öt (!) különböző nemzetközi szerződésben garantálta Ukrajna területi függetlenségét , legutoljára 2008-ban, és látjuk hogy mennyire tartották be. Akkor miről beszélünk?! Ezek után elmebeteg, vagy orosz ügynök az aki ebben az ügyben az orosz állításokat komolyan veszi…

    https://qubit.hu/2022/02/16/orosz-csapatok-az-ukran-hatarnal-putyin-szerint-a-nyugat-atvagta-moszkvat

  29. 29 – Vödör:
    „Oroszország nemzetközi szerződésben garantálta Ukrajna területi függetlenségét.”
    És megsértette azt?

  30. „Oroszország ismét hadgyakorlatot folytat a fehérorosz-ukrán határ közelében. A mozgósításra a donbászi helyzet eszkalálódása miatt van szükség a belarusz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint. A korábbi terv az volt, hogy a hadgyakorlat február 20-án véget ér, mégis folytatják…”
    #https://www.vg.hu/kozelet/2022/02/ismet-orosz-katonak-gyakorlatoznak-az-ukran-hatarnal-biden-osszehivta-a-nemzetbiztonsagi-tanacsot-cikkunk-frissul
    Folytatódik a nyomásgyakorlás, de meddig lehet még fokozni? Az ukránok nem hajlandók tárgyalni. Valószínúleg nem ők döntenek ebben. Ahogy az EU sem az idóta szankcióival (ha meg támadás nélkül bevezetik, akkor mi veszteni valója lesz az oroszoknak?). Mindkettő beledöglik ebbe, kérdés, hogyan lehetne ebből kimaradni? Még a végén a lesajnált Szerbia is jobb helyzetben lesz mint mi?
    Aki egyedül jól jár, az az USA. Az, hogy az ukránokat ugráltathatják, megértem. De, hogy a valaha erős nyugati államok ennyire kiszolgáltatottak legyenek?

  31. 31 – Kakukk:
    A háború után 77 évvel, az amerikaiak 30.000 katonát állomásoztatnak Németországban, magyarul megszállva tartják őket. Japánban ez 80.000. Ráadásul, ha a megszálló katonák közül valamelyik köztörvényes bűnt követ el, a hatóságok nem intézkedhetnek, csak az amerikai tábori rendőrség, hadbíróság.

  32. Ha létezik ez az egyezmény, akkor írásos formában vagyon, mivel ugye levéltárban ráleltek,innentől kezdve nem értem mi a vita tárgya? Az hogy az akkor még szu, vezetőjével nem iratták alá maximum csak azért lehetett, mert pontosan tudták hogy a szu szétesik. Az a kérdés, hogy a dokumentum magára a szu ra érvényes, vagy az az utáni utódállamokra is.

  33. 34

    Amikor 1990 ben James Baker amerikai külügyminiszter a német újraegyesítésről tárgyalt az ekkori szovjet főtitkárral a Nato keleti terjeszkedésének kérdése elsősorban az NDK területére vonatkozott azért is mert akkor még létezett VSZ és eleve képtelenség lett volna mégcsak feltételezni is azt ,hogy Lengyelország vagy más kelet- európai szocialista vagy más VSZ tagállam a Nato tagja lehetne vagy hogy a VSZ megszűnik …. Egyszerűen a nem akarták hogy a VSZ határaihoz közelebb kerüljenek a Nato csapatok a szovjet fél egyik követelésének megfelelően Ez volt az akkori Szovjetúnió külső határa. Vagyis senki nem gondolt arra amire most mindkét fél hivatkozik. Ugyanakkor az orosz fél logikusan érvelhet úgy ,hogy egyrészt mivel jogutódja a SZU -nak ezért igenis minden amit az akkori szovjet vezetés tárgyalt rá is vonatkozik másrészt pedig a keletebbre nem megyünk kifejezés ha vonatkozik az egykori NDK- ra akkor furcsa lenne hogy még keletibb országokra meg nem…Az az érv pedig hogy az akkori amerikai külügyminiszter nem képviselte a Nato -t nem igaz mert anélkül soha nem tehetett volna ilyen ígéretet a német újraegyesítés kapcsán a szovjet félnek…

  34. Na igen. Az rendben van, hogy Ukrajna nem NATO tag, de mint szovjet utódállam, határos NATO tagállamokkal. Tehát az egyezmény értelmében sem Románia, sem Szlovákia, sem Lengyelország, sem mi nem lehetnénk NATO tagok. Ez azért elég fura helyzet,ha Oroszország elfoglalja Ukrajnát,a vele határos országokat ki kellene tenni a NATO-ból?

  35. Az oroszok szerint a Nato egyoldalú lépései miatt megváltozott a biztonságpolitikai helyzet ezért minden szerződés értelmet vesztette és idejétmúlt. Az oroszok azért léptek. Nem a 90 – es években vagyunk így más alapon ellenzik a Nato keleti bővítését.

    De ha visszamegyünk a múltba az hogy az oroszokat becsapták már a 1993 – as Nato keleti irányú első bővítése kapcsán elhangzott nyugati diplomaták részéről. Az orosz külügyminiszter hiába kért újabb és újabb garanciákat nem kapott. Ha nem a német újraegyesítés időszakában történt többoldalú NSZK USA , SZU stb tárgyalássorozatra gondoltak akkor mire ?Egyébbként a sokszor hivatkozott Baker -Gorbacsov megbeszélés csak egy volt a sok közül a döntő szót az öreg Bush elnök mondta ki : Mi nyertük meg a hidegháborút miért is korlátoznánk magunkat a német újraegyesítés kapcsán?Csakhogy ezt nem az akkori szovjet elnöknek hanem a saját külügyminiszterének mondta erről nem volt tárgyalás! A szovjeteket kész tények elé állítottak. Nem erről volt a szóbeli megállapodás. Így aztán végül az új német állam korlátozás nélkül lett Nato tag. Gorbacsov pedig saját politikai túlélése miatt otthon nem mondhatta azt SZKP keményvonalasai előtt elnézést elvtársak hagytam magam becsapni miközben népszerűsége folyamatos zuhanásban volt…..a Gorbacsovot támogató nyugati politikának sem volt érdeke hogy a szovjet főtitkár számára kudarcot jelentő diplomáciai tárgyalások eredményével sokat foglalkozzon a nyilvánosság előtt gyengítve a nyugaton nem véletlenül népszerű Gorbacsov pozícióit….

  36. 34. Dan

    A SZU szétesését követően Oroszország átvállalta az egész SZU adósságát és kifizette.
    A többi utódállam semmit nem vállalt át ebből, miközben – konkrétan például ukrán területen is – voltak ebből bőven fejlesztések. Ez is az igazság egyik oldala, amit nem biztos, hogy el kellene felejteni.

    Az azért egy elég furcsa „csendőrpertu”, hogy amíg az eltűnt SZU után a trágyát lapátolják el egyedül az oroszok, addig minden olyan ígéret, egyezség, stb., amit az oroszok felé tettek, az már ugyanakkor nem vonatkozik az oroszokra, hiszen azt a Szovjetuniónak ígérték.

    Az, hogy Gorbacsov a nagy békülés mámorában – rossznyelvek szerint friss szabadkőműves páholytagként – bevette a cuclit és azt „hitte”, hogy az úriemberek szava az olyan, mint a vérrel írt szerződés…, hát mit mondjak. Elqrta.
    Egyébként az írott szerződések sem érnek sokat, és itt messze nem csak a Budapesti Memorandumról van szó, hanem pl. INF, ABM, Párizsi Klímaegyezség, Iráni atomalku, stb., ergo az USA is lazán felrúgta vagy simán átlépett eddig gond nélkül bármilyen írott egyezségen is bármikor. Ez van.

  37. 26

    Szóval Matt? Tényleg? Akkor itt az ideje megemlítenem néhány ” apróságot ” a múltból.

    Forrás: National Security Archives
    Published : 2017 december 12 Svetlana Savranskava and Tom Blanton : The Nato Expansion: What Gorbachev heard ?

    Néhány szemelvény : 1989 Málta szovjet- amerikai csúcstalálkozó: Bush elnök elmondja a Nato nem fog előnyt húzni a szocialista diktatúrák összeomlásából.

    1990 január 31 Bajorország : Genscher nyugatnémet külügyminiszter ” Sem a kelet- európai változások sem a német egység nem vezethet egyensúlytalansághoz a szovjet biztonságra nézve”

    1990 szeptember 12 : Kettő plusz Négy Szerződés 5.cikkely 3.pont: ” külföldi csapatok és nukleáris fegyverek vagy azok hordozói nem állomásozhatnak a volt NDK területen illetve nem telepíthetők. Akkor logikus hogy Lengyelországba meg igen ugye ?

    1990- 1991 között Kohl, Genscher,James Baker,Mitterrand,Thatcher, John Major, Manfred Wörner mind biztosították a SZU-t arról hogy figyelembe veszik a biztonsági igényeit és integrálni fogják az európai biztonsági struktúrába.

    1990 február 14 : Douglas Hard britt külügyminiszter nek Genscher azt mondta: ” Az oroszoknak biztositekot kell kapniuk hogyha például a lengyel kormány egyik nap kilép a Varsói Szerződésből akkor másnap nem fognak belépni a Natoba ” Vagyis nemcsak a volt NDK -ról volt szó egyértelmű!! James Baker ebben a szellemben és ilyen értelemben mondta azt szovjet kollégájának ” Egy lépést sem Keletre „A Nato bővítése elfogadhatatlan ” nem lesznek győztesek nem lesznek vesztesek”

    1990 október 25 – én State Départment íródott feljegyzés szerint nem áll érdekünkben szovjetellenes koalíciót a szovjet határokig kitolni már csak azért sem mert a pozitív változásokat visszafordíthatná. …vagyis Gorbacsov érdekében nem szabad. Hogy a Nyugat ezt akkor komolyan gondolta vagy csak taktikázott az más kérdés . A tények azonban azt mutatják mind a szovjet mind a nyugati fél a Nato keleti irányú bővítése kapcsán ugyanazt értette.

  38. 42

    Senki semmilyen szerződést és szóbeli ígéretet nem fog betartani. A Clinton – korszak óta az USA egypólusú világrend koncepcióját választotta az együttműködés helyett ez azóta is tart…..eddig egyedül volt azt csinált amit akart de most már régi- és új szereplők jelentkeztek akik ezt nem fogják megengedni. Aki szelet vet vihart arat….

  39. Szerintem ebből nagyobb háború kerekedik egyik pillanatról a másikra. Nem feltétlenül atomháború.

  40. 44. Dan

    Sajnos én is jó esélyét látom ennek. 🙁

    (Ismételten örömmel venném ha MangaM kifejtené véleményét, így, hogy már “tovább léptünk egyet”.)

  41. Oroszország megindult Ukrajna ellen. Ennyit a politikai” szakértők „okoskodásairól.

  42. Putyin szerint bárki beavatkozik a konfliktusba, olyan válaszlépéssel szembesül, amit még nem látott a világ.

  43. 46-47 Dan,
    ezeket honnan veszed így hajnaltájt? Némi forrás nem ártana!

  44. És akkor megint megkérdezem. Mi van ha Ukrajna lerohanása után Putyin követelni fogja a NATO kivonását az Ukrajnával szomszédos országokból? Mert Ukrajna elveszett, ezzel mindenki tisztában van.

    Vaszil. Oroszország megtámadta Ukrajnát hajnali négykor.

  45. 46. Dan

    Mert ez egy önjáró pszichopata.
    A szakértők akik a helyzetet analizálták, azok logikusan gondolkodtak az eddigi tapasztalataik alapján, és megindokolták hogy a háború miért nem történhet meg. De ez pszichopatának mindegy hogy mi lenne a helyes és logikus.
    Megteheti? Meg. Akkor miért ne tenné meg, ugyanis nincs rajta saját belső fék.
    A körülötte lévő csapatnak kellene lépnie ellene, de azok stockholm-szindrómások vagy repülő majmok (Mint anno Hitler emberei, azok is azok voltak. Máskülönben nem gyújt be ép ésszel ember másik emberrel.)
    Na, belemerültem a pszichiátriába.

  46. Csak akkor nem lesz III. (nukleáris) világháború,. ha a (100 éve világ ura, és ehhez hozzászokott) USA le tudja nyelni önérzetét. Az emberi természet ismerete azt súgja, hogy ezt nem teszi meg.
    Putyin tisztán és világosan megmondta, ilyen feltételek mellett nekik nem éri meg az élet. Ha Washington nem lép vissza, a világ megy a lecsóba.
    Én szóltam.

  47. 50 – Tia:
    Putyin nem önjáró pszichopata. Egy abszolút hideg fejjel gondolkodó gátlástalan vezető.

  48. 52. Tibor bá`

    Hideg fejjel gondolkodó gátlástalan vezető = pszichopata

  49. Addíg, amíg a világ másik felén gyengeelméjű bábelnökök vezetnek nagyhatalmakat, akiket irányítanak a gazdasági oligarhiák addig Putyin egy éppelméjű nagyon megfontolt elnöke Oroszországnak.

    Hónapok óta megy a készülődés, de a nyugat nem vette komolyan. Teljesen hülye az, aki Oroszországot gazdaságilag és katonailag lebecsüli. Európa egy lepkefing minden téren, az USA meg egy kiherélt kakas,amelyik kapirgál a szemétdombon és azt hiszi még hatalmas a libidója…

    🙂

  50. Tibor bátyám, Putyin egy KGB alezredes volt, ha nem dől be a Szovjetunió akkor ma egy 2-3 csillagos KGB tábornok lenne. A gumitalpúak 99% az évek során komoly pszichózist él át a folytonos titkolózás miatt, így szocio-, vagy pszichopatává válnak.

    Egyébként annyit mondok, hogy 1917.02.23. azóta ez a nap a Szovjet Hadsereg Napja. Nem, ez nem a Vörös Hadsereg….! Ma az Ukrajna elleni támadás napja 2022.02.23.

  51. 55. Tibor bá`

    Nem. Megmondtam volna ha az lennél.

  52. 57: Ja, a paranoiát és a paranoid skizofréniát ki is hagytam, ami a leggyakoribb patológiás tünet a már nyugállományú egykori gumitalpúaknál.

  53. 57. Python

    Pontosan, jól mondod. Van egy alap már ahhoz hogy pszichopatává váljon. Akiben nincs meg az az alap az nem is lesz fegyveres. Aztán az alapra még jön hogy betörik. Kihozzák belőle. Persze lesznek különbségek hogy az alap mennyire volt „erős”, mennyire volt már eleve pszichopata. Van több pszichopata orvos is..nem fegyveresek, ők jók abban amit csinálnak, hasznosak a társadalomnak.
    Aztán ott van az önkontroll kérdése is. A rendőr aki megveri a „vétkest”, aztán kilép a szituból és kitölti a papírokat..
    Magas IQ plusz gátlástalanság, plusz erő, plusz hideg gondolkodás, plusz manipulatív készség, plusz még tanult katonásdi, (plusz pénz de az ezzel jön, ahogy a hatalom is)…hát „köszönöm szépen” az ilyen karakterű embert a földön.

  54. 59. Python

    …és még ott a PTSD lehetősége is.. Aztán lehet összerakni hogy miből következett mi és össze lehet-e még rakni a személyiséget megfelelőn működövé. Ha megérti (majdnem mégjobban mint az erre szakosodott pszichiáter) és mint Münchhausen báró a mesében, ki tudja saját magát húzni a saját hajánál fogva a gödörből, akkor igen..

  55. 61 – Tia
    Természetesen nekem is vannak érzéseim, de soha nem engedem, hogy döntéseimet érzelmi alapon hozzam. Az érzelmeim nem uralhatják a gondolataimat.

  56. 62. Tibor bá`

    De vannak érzelmeid. A pszichopatáknak nincs (talán egy: önmaguk imádata.). Bedöntenéd a világot ha megtehetnéd? Kétlem. Putin megtenné? Simán.

  57. Biztos igazatok van, de szerintem aki nem képes hideg fejjel nehéz döntéseket meghozni az országa érdekében, az nem is való vezetőnek.

  58. Nyilván a háborús helyzetnek van pszichés hatása, valaki fél, valakit feltüzel. Az hogy a jelenlegi állapot miért alakult ki, van magyarázat. Viszont nem pszichiátriai.

  59. 64. Ábel

    Nem a hideg fej a baj.

    65. Dan

    Az hogy ő van az oroszok élén, az pszichiátriai.

  60. https://orf.at/stories/3248582/

    A fotó a fenti linken, az a távolság.. Nem olvastam végig a cikket, csak beleolvastam, hogy mi szúr elsőre szemet, és ez: „mint ideges érettségizők, úgy válaszolja meg a Kreml-elitje Putin kérdéseit”

  61. 67 Szerintem a covid ellen védekezik a távolságtartással. Gondolom, nem szereti a maszkot. Nem rémlik, hogy covid előtt is ilyen fotók készültek volna vele, hogy mindenkitől legalább 5 méterre ül.

  62. 68. Ábel

    Na persze covid ellen, ez úgy 1,5m ugye 🙂 Egyébként a covid jól jött a felkészítésünkhöz a helyzetre.

  63. 63 – Tia:
    Bedönteném, ha lenne rá indok (ami természetesen kizárt). Semmit se utasítok el csípőből, érzelmi alapon.

  64. Ki is fenyegetett atommal?

    Ja,az ukránok.

    Tárgyaltak eleget.

  65. 63. Tia

    Ez butaság, már ne is haragudjon.
    Putyin az elmúlt 15-20 évben bármikor „bedönthette” volna a világot, ha ez lett volna a végcélja, mire várt eddig?
    Egyébként meg mi alapján tetszenek ilyen sziklaszilárd pszichiátriai szakvéleményt kiállítani Putyinról? Csak nem a közmédia alapján?
    A közmédia azt és úgy mutat, ahogy és amit akar, ez így nem túl egzakt.

    Junior Bush, Tony Blair, Trump, Macron, Boris Johnson, Biden…, ezek talán nem orvosi esetek?

  66. 70. Tibor bá`

    Ez a Putin-féle helyzet szerinted szimplán hideg döntés? Sokkal több van ebben abból, hogy Ő kicsoda.
    Te nem döntenéd be a világot. Aki Magyaro.-ról elkerülve vissza tudott oda menni a hazájába, annak van elég rendesen érzelme. Aki így meghallgat, olvas másokat (még ostobaságokat is, nem lemosva őket azonnal) az nem olyan. Aki a tudását, tapasztalatát így átadja mint te, az nem az. Sőt, ekkora IQ-val mint ami neked van, akár vmi komolyabb politikai szerepben is lehetnél, vagy vmi embereket cseszegető pozícióban – ha a diagnózis helytálló lenne rád. Tehát kiélnéd a hatalmi vágyad, ha lenne. De még itt a saját fórumodon sincs hatalmi vágyad. Ahogy moderálsz az is csak a logikus, racionális gondolkodásra rávezetés/kérés (ráadásul a realitás rövid és tömör leírásával megindokolva), és nem hatalmi erőfitogtatás.
    Hirtelen így ennyi jutott eszembe, amik feltűntek.

  67. 72. MangaM

    fentebb Tibor bá` is leírta, hogy most gondolja úgy Putin ilyen feltételek mellett neki nem éri meg az élet. Ezért most. Nem azért mert őrült lenne és bármikor megtehette volna.
    A közmédia lő éppen?

  68. 74. Tia

    Putyin pár évvel korábban kijelentette egy Valdai-fórumon, hogy Oroszország nem érdekelt egy Oroszország nélküli világban.
    Egykoron Golda Meir is világossá tette, hogy Izrael élni fog a Sámson-opcióval, ha olyan helyzetbe hozzák.

    Ma reggel Putyin jelezte, hogy ha bárki kívülről bele mer avatkozni a hadműveletbe, az olyan választ kap, amit még nem látott a világ – ez így egyenes beszéd.
    Az Engels légi támaszponton az orosz stratégiai bombázók készenlétben állnak, de közben nyílt frekvencián sugároznak, hogy mindenki jól hallja őket.

    Ez nem pszichopátia, hanem pszichológiai hadviselés, másképpen nukleáris zsarolás – élt már vele jó néhány állam eddig is a történelemben.

    Putyin győzni indult, nem pedig öngyilkosságot elkövetni. Ez persze gyorsan változhat, ha a NATO/USA közvetlenül beavatkozik a hadműveletekbe.

  69. 73 – Tia:
    Én a szülőföldemen jobban érzem magam. Nem vizsgálom miért. Kellemesen akarom magam érezni.
    Iskolás korom óta megszoktam, hogy vannak körülöttem gyengébb képességűek.
    A tudás, tapasztalat átadása kellemes, mert a képesség hasznosítása minden területen az.
    Tisztességes ember nem megy el politikusnak, és nem cseszeget másokat. Minek?
    A hatalmi vágy rossz tanácsadó.
    Ha nem így viselkednék, már rég nem lenne meg a honlap. Akkor minek indítottam volna be, ha nem vezetném racionálisan.
    Amiket felsoroltál mind igaz, de mind azt szolgálja, hogy jól érezzem magam a bőrömben.
    Megjegyzem, sose hazudok. Nem mert istenfélő ember vagyok, hanem mert kényelmes. Aki hazudik, annak állandóan figyelni kell, nehogy valamelyik hazugsága kiderüljön. Így nem lehet kényelmesen élni, és a végén úgyis lebukik.

  70. 75. MangaM

    Szerinted is így teljesen helyes, és teljesen rendben van a világ? Nem csak kizárólag Putin számomra a pszichopata, van még elég a világ vezető politikusai között, és egyéb vezetők között. Az emberiség a tudásával ezt képes csak elérni? Ez amit így leírtál..ennek alapján mehet a diagnózis Putinra. Pszichológiai hadviselést egy empata nem hinném hogy előadna.

    76. Tibor bá`

    Ez racionális amit mondasz. A pszichopatának pedig mindegy hogy lebukik-e hazugsággal, megmagyarázza azt is. A szemedbe. Miközben éppen lebukik.

  71. Egy kicsit gondolkodjunk el azon, hogy eddig az USA csak a gyengébb felet próbálta legyűrni, és neki tetsző bábállamot csinálni belőle. Legutóbb visítva menekült Afganisztánból a teljes ott lévő bagázs, és mit is hagytak hátra maguk után, miután kiseftelték magukat ópiumért cserébe? Káoszt. Semmit sem voltak képesek elérni, de valószínűleg nem is akartak. Nemzeteket leigázni nekik csupán biznisz.

  72. 77. Tia

    Hogy így rendben van-e a világ?
    Ilyet nem állítottam soha.
    De a működő játékszabályok szerint egy igazi empata sosem lesz sikeres vezető egy birodalom, egy hadsereg vagy egy cég élén.
    Értsd úgy, hogy sikeres = hatékony.
    Ez van, mióta a világ világ.
    Lehetne jobb is.

    Az empátia pedig eleve kizár bármiféle hatékony hadviselést.

  73. 79. MangaM

    Stimmel. Van hogy be is döntik ezen vezetők, mert a végtelenségig nem megy ez a hozzáállás.

    (Amikor a covid a könnyedebb téma.. De gyors volt ez a váltás…)

  74. 80. Tia

    A Covid a Te asztalod, a geopol/biztpol az egy kicsit másik világ.

  75. Ó, ezt csak múló sokkhatás.
    Most jön majd az, hogy megmagyarázzák azt, hogy ez mindenki más hibája, nem az oroszoké.

    A NER médiában már kezdődik, kíváncsian várom, amikor az értelmes emberek vitaformán is egyre hangosabbak lesznek.

    Természetesen a tévedések beismerése megint nem történik meg.

  76. 77 Tia, úgy van berendezve a világ, hogy empatából nemigen lesz országvezető. Ha néha mégis előfordulna, akkor nagy valószínűséggel csődbe viszi az országát.

  77. 85. Ábel

    Nem akarok empatát országvezetőnek. De ez a pszichopata a világ eltörlésének már majdhogynem több mint fenyegetésével, hisz nagyon is a lehetőségének előrevetítésével, – durva/erős ide.

  78. 82. MangaM

    De azért majd a sebesülteket rakjam össze, ugye? Vagy ha úgy az atomot véletlenül túlélve kószálni fogunk..
    Nem oké ez a műsor most sehogysem.

  79. No nézzük a hatásokat.
    Mindenki zuhan, de az oroszok vezetnek.
    Orosz tőzsde -38%, rubel all time high.
    Az orosz jegybank bejelentett, hogy beavatkozik, gondolom pár milliárd USD elmegy rá.
    Van miből, de az se lehet végtelenül költeni.
    Ebből minimum infláció lesz náluk is.
    Az olaj 100 USD felett, mindenhol inflációt generál, a jegybanki emelések valószínűsége erősödnek.
    Az USA 10 éves hozam először le (mert USD-be menekülnek), aztán fel, mert hát ebből kiadós infláció lesz.

    Biden bejelentette, hogy a szankciók, ellenlépések hatására az USA gáz és üzemanyag árak is emelkedni fognak.

    Jó eséllyel a világgazdaság, már csak az energia vonal miatt recesszióba jut.
    A bónusz az esetleg gabonatermelés kiesése.

    Ez magával vonja majd az olaj és gáz árak csökkenését is, mert kevesebb fog belőle kelleni.
    Eddig az OPEC valamiféle egyensúly megteremtésére törekedett, hogy ez ne következzék be.
    Mert az nekik se jó.

    A helyzet egyértelműen az oroszoktól való energiafüggetlenségnek kedvez.

    Van esély rá, hogy a klímaváltozás ellenes intézkedések az EU-ban félre lesznek téve és ismét beröffentik a szén és atomerőműveket.
    Ok megvan, arcvesztés nélkül lehet megcsinálni.

    Franciák már visszakoztak az atomerőmű leállítások ügyében, a németeken a soron.
    A lengyeleknél is kitolódik a szén kivezetése.

    Ha Swift nem is lesz bevezetne az oroszok ellen, az hogy nyugati tőke (nemcsak EU) nem fog érkezni, az nagyon valószínű.
    Marad a kínai.
    Azok a kényszerhelyzet miatt, meg fogják kérni az árát.

    Az európai gázexport Kína irányában való átirányítását felejtsük már el!
    Mint korábban írták az EU: Kínai vezetékes gázexport aránya jelenleg 171:10-hez, ez majd pár év múlva felmegy 171:48-ra.

    Hallod bálint?

    A gáz termelést nehéz leállítani, mert utána nehéz újraindítani.
    Egy megoldás van az oroszok részére, hogy az EU export helyett , saját földalatti gáztározóba nyomják a termelt gázt vagy elfáklyázzák.
    A fáklyázás is infrastruktúrát feltételez, a gáztározók meg ki tudja mennyit bírnak befogadni.

  80. Re:84
    Az orosz szemszögből nézve teljesen racionális ez a döntés, még ha nehezünkre is esik megemészteni, hogy a medve nem játék, és nem érdemes a barlangja előtt tüzet gyújtani, mert akkor kiront.

    Igazából az egyszerű ukrán népet sajnálom, mert ezt ők szívják meg leginkább… 🙁

    Amúgy üdv Idegen! 😉

  81. Nem megerősített hírek szerint csernobilt elfoglalták az oroszok.

  82. Megerősített a hír ukrán oldalról, hogy a szarkofágot és környékét elfoglalták az oroszok. A személyzetet túszként tartják fogva.

  83. 88. watcher
    „A gáz termelést nehéz leállítani, mert utána nehéz újraindítani.
    Egy megoldás van az oroszok részére, hogy az EU export helyett , saját földalatti gáztározóba nyomják a termelt gázt vagy elfáklyázzák.
    A fáklyázás is infrastruktúrát feltételez, a gáztározók meg ki tudja mennyit bírnak befogadni.”
    Igazából nem kell leállítani csak visszafogni a termelést 15-20%-al, és leállítani az exportot eu felé, juniusig csak a sajátját tölti fel és utánna meg nézi mennyi gázra van szüksége az eu-nak. addigra 2000 dollár felett lesz 1000köbméter.

    „Van esély rá, hogy a klímaváltozás ellenes intézkedések az EU-ban félre lesznek téve és ismét beröffentik a szén és atomerőműveket.”
    beröffentik az atomerőművüket, mivel? Ha már leállították öket akkor már nehezen lehet újrabeindítani, mert kell hozzá fütőanyag. Az urán meg oroszországon keresztül jön. A szén is nagy mennyiségben az oroszoktól jön. A németek bezárták az összes szénbányát. Majd meglátjuk mennyiért adják az amerikaiak a szént europának. Az ukiknak 250 dollárért adták tonnáját.

    Mellesleg, ha lezárják a légteret az oroszok, akkor a távol-keletről elég nehezen fog europába jönni a létfontosságú mikroprocesszor. És lehet hogy a mútrágya is kinában fog kikötni. Mellesleg az oroszok szállítanak gázolajat az usának az utobbi hetekben, ez is bukó lesz.

  84. 92.-93.

    Reggel ránéztem a térképre, hogy Kijev pontosan milyen messze van és láttam Csernobil közelségét..
    Az ukrán politikusokkal mi lesz? Mert az osztrák kancellárral volt egy telefonhívás ma, hogy nem tudják meddig lesznek életben.

  85. Stratégiai szempontból történt a körbetámadás. Így fegyvereket, municiót semmilyen legális formában sem lehet eljuttatni Ukrajnába. Maximum légi úton vöröskeresztes ládákban,polgári vagy vöröskeresztes szállítógépeken, de nagyjából addig, amíg el nem téved egy egy szállítmány.

  86. 94.Csaba81:
    „Igazából nem kell leállítani csak visszafogni a termelést 15-20%-al, és leállítani az exportot eu felé, juniusig csak a sajátját tölti fel és utánna meg nézi mennyi gázra van szüksége az eu-nak”

    Erről beszéltem.

    „A szén is nagy mennyiségben az oroszoktól jön.”

    Néz utána az arányoknak.

    „Az urán meg oroszországon keresztül jön. ”
    Néz utána az adatoknak!!!
    #https://www.statista.com/statistics/1147442/imports-of-uranium-to-eu-by-country/

    „Mellesleg, ha lezárják a légteret az oroszok, akkor a távol-keletről elég nehezen fog europába jönni a létfontosságú mikroprocesszor. ”

    Tessék, melyik légteret?
    Gondolod, hogy Európába Ukrajnán kívül nem vezet út?
    OMG.

  87. 92.Python:
    „Megerősített a hír ukrán oldalról, hogy a szarkofágot és környékét elfoglalták az oroszok. A személyzetet túszként tartják fogva.”

    Na még egy piszkos bomba támadás hiányzik.

  88. 98. watcher
    „Tessék, melyik légteret?
    Gondolod, hogy Európába Ukrajnán kívül nem vezet út?”
    Az orosz légteret „trans-szibériai légiutvonalat”.
    „Néz utána az adatoknak!!!”
    Azért 35-40%-a orosz területen keresztül jön, pl. kazahsztáni. Nem gondolom, hogy azeri-gruz utvonalon jönne a cucc.

  89. 97.Dan:
    Ja.
    https://www.portfolio.hu/global/20220124/amerika-hatalmas-fegyverszallitmanyt-kuldott-ukrajnaba-522593

    „Így fegyvereket, municiót semmilyen legális formában sem lehet eljuttatni Ukrajnába. ”

    A teljes lengyel, szlovák, román szárazföldi határ szakasz le van zárva?
    Ha a magyar szakaszt hagyjuk is…

    100.Csaba81:
    „Azért 35-40%-a orosz területen keresztül jön, pl. kazahsztáni. ”

    Ha az oroszok meg nem tiltják a kazakoknak, akkor miért ne lehetne kerülő úton szállítani?

  90. „Az amerikai elnök arról is beszélt, hetek óta figyelmeztettek arra, hogy megtörténik az, ami csütörtökön megtörtént Ukrajnában. Moszkvában politikai nagy színházat láttak azzal kapcsolatban, hogy milyen vezetés folyik Ukrajnában.

    Ami történt, az a nemzetközi jog megsértése, és két, senki által el nem ismert államalakulat politikai színtérre emelése.

    Már jó ideje megosztottuk a nagyvilággal azokat az információkat, amelyek arra utaltak, hogy az oroszok részéről háború készül. Ezért kemény szankciókról döntöttünk korábban, amelyek térdre kényszeríthetik az orosz gazdaságot

    – közölte Biden, hozzátéve, hogy ebben a döntésben nincsenek egyedül, hosszú ideje együtt dolgoznak a szövetségeseikkel a megfelelő szankciók meghatározásában.
    Kitiltják Putyin oligarcháit
    és a nagy orosz cégeket

    Megakadályozzuk, hogy az oroszok üzleteljenek jenben, dollárban vagy akár euróban. Olyan szankciók lépnek életbe, hogy megakadályozzuk, hogy tovább fejlesszék az orosz haderőt, és az orosz nemzeti valutát, a rubelt addig ütjük, amíg tudjuk. A rubel sosem volt olyan gyenge a dollárral szemben, mint ma

    – mondta Biden, megemlítve, hogy további négy orosz bank pénzügyeit fagyasztják be, míg az orosz elit vezetőit,

    Putyin belső körét kitiltják az országból, és folytatják a harcot a korrupt orosz milliárdosok ellen, valamint ugyanezeket a tiltásokat vezetik be a nagy orosz cégekkel szemben.

    Az amerikai elnök elmondta, hogy az orosz űrprogram fejlesztésére is megpróbálnak csapást mérni, és a gazdasági szankciók mellett más területeken is szankciókat vezetnek be.

    A NATO tagjai pénteken üléseznek, és Joe Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja a katonai tömb keleti szárnyának megerősítését.

    Világossá szeretném tenni, hogy az Egyesült Államok minden egyes NATO-tagállamhoz tartozó négyzetmétert megvéd mindenáron. Mégpedig a NATO 5-ös cikkelye alapján, hogy akit megtámadnak, azt meg kell védeni

    – mondta Biden, aki bejelentette azt is, hogy megerősítik a Romániában állomásozó NATO-erőket, valamint további erősítéseket küldenek Németországba, az ottani bázisaikra.”

    https://index.hu/kulfold/2022/02/24/orosz-ukran-konfliktus-egyesult-allamok-joe-biden/

    Ez azért érdekes.
    „a rubelt addig ütjük, amíg tudjuk.”

    Vajon direkt vagy indirekt módra gondolt itt, amikor a piaci szereplők a szankciókkal való fenyegetés miatt veszik a nyugati pénzeszközt rubel ellenében.

  91. 97.Dan:
    „A nemrég váratlanul bezárt Kyiv Post helyén nyitott Kyiv Independent úgy értesült, kisebb sikert ért el az ukrán hadsereg:

    visszafoglalták a Kijevtől mindössze 30 kilométerre lévő Hostomelen található repteret,

    amit az oroszok még délután foglaltak el.

    Ugyan ez még nem jelenti azt, hogy az orosz légifölénynek vége szakad, de így legalább Ukrajnának lesz egy valamennyire használható reptere, amit ha őrizni tudnak mind a szárazföldön, mind a légtérben, akkor esélye lehet Ukrajnának, hogy a légi úton keresztül fontos utánpótlásokat és csapatokat mozgósítson Kijev közelébe, bár a jelenlegi orosz légifölényt nézve ez még így is elég veszélyes vállalkozás lenne.”

    https://azonnali.hu/cikk/20220224_kijevet-lovik-az-oroszok-megkezdodott-a-haboru-ukrajna-ellen

    „Nemcsak Magyarországon – ahol az ellenzék szervez tüntetést az orosz nagykövetség épülete elé Budapesten –, hanem Oroszországban is többen elutasítják az orosz inváziót és a harcok azonnali beszüntetését követelik.

    Többek között Szentpéterváron és Moszkvában is háborúellenes tüntetők lepték el az utcákat. ”

    Vannak páran.

  92. Igen, Biden újabb szankciói 1000-1500 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztanak be. És innentől már nem is annyira acélos az a 662 milliárd USD összegű orosz valutatartalék. A rubelt nagyjából kifogják nyírni, meg az orosz gazdasági szereplőket is.Csak ma elégetett Oroszország majdnem 10 milliárd USD -t a tartalékból, mentve a rubelt, nem nagyon jött össze. Lesznek még szankciók, és ha ilyen ütemben kell égetni a valutatartalékot, akkor nem nagyon fog kitartani sokáig, és a tőzsdéken igazából holnaptól fog beindulni a tőzsdén szereplő orosz cégek igazi KO szintű ütése, de ma is 40-60% közötti esést produkáltak. Érdekes lesz, most poénból írom, de a végén még Putyin fog polóniumos teát kapni, mert ezt az orosz elit nem sokáig fogja tolerálni. Főleg hogy GB -ből Borisz kb. kitiltotta az összes orosz szereplőt, leszállás nuku, vízum nuku, vagyonbefagyasztás, stb.! És hát imádják Londont, meg az ott lévő ingatlanjaikat. Cifra lesz ez, nagyon cifra!

  93. 105. Python
    „Biden újabb szankciói 1000-1500 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztanak be.”
    Ennyi orosz vagyon nincs is nyugaton, még 8 éve sem volt.

  94. 106: Csaba81, a hvg -ben írták, nem magamtól találtam ki. Szerintem is túlzó, de mivel lesznek még szankciók, meglehet ez az összeg is. De meg kell várni a Fehér Ház hivatalos közleményét, hogy abban pontosan mi is szerepel.

  95. 107. Python
    Az eredeti szöveg így van/volt, de ez változott
    „He announced four more Russian banks that hold more than $1 trillion in assets would be sanctioned and their assets in the United States frozen”
    Bejelentette, hogy további négy orosz bankot, amelyek több mint 1 billió dolláros vagyonnal rendelkeznek, szankcionálják, és befagyasztják az Egyesült Államokban lévő vagyonukat.
    Szerintem, ezeknek a bankoknak nincs Oroszországon kivül 1 billió dolláros vagyona, ez egy kicsit tulzás. Szerintem az utobbi 8 évben csökkentették a kitettségüket. Még 2014-ben volt, hogy a gazprombank kb. 20-30 milliárd dollárt vitt vissza Oo-ba, a szankciók elkerülése miatt.

  96. 105. Python

    Belülről lehetne tenni ellene (teázgatva), ha nem stockholmosokkal és csatlósokkal lenne tele a sleppje. A távolságtartást sem csak hatalomfitogtatásból teszi, hanem a közvetlen támadások, mérgezések elkerüléséhez is jó.

  97. Magyarországra ha jól emlékszem a rendszerváltástól 200-250 milliárd USD vagyon kimentésről (off-shore és egyéb) írt talán egy Oxfam tanulmány.

  98. #https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/02/24/fact-sheet-joined-by-allies-and-partners-the-united-states-imposes-devastating-costs-on-russia/

    „Az Oroszország elleni pontos szankciókat a Fehér Ház sajtóközleményben tudatta a sajtótájékoztatót követően:

    Megszakítják Oroszország legnagyobb pénzintézetének, a Sberbanknak, és 25 leányvállalatának az amerikai pénzügyi rendszerrel való kapcsolatát.
    Teljes körű blokkoló szankciókat vezetnek be Oroszország második legnagyobb pénzintézete, a VTB Bank (VTB) ellen, beleértve 20 leányvállalatát is. Ez az intézkedés befagyasztja a VTB minden, az amerikai pénzügyi rendszerrel érintkező eszközét, és megtiltja az amerikai személyeknek, hogy velük üzleteljenek.
    Ugyanilyen, teljes körű blokkoló szankciókat vezetnek be három másik jelentős orosz pénzintézettel, a Bank Otkritievel, Sovcombank OJSC-vel és Novikombankkal, valamint 34 leányvállalatukkal szemben is.
    Új adósság- és tőkekorlátozásokat vezetnek be a tizenhárom befolyásos orosz nagyvállalat és szervezet ellen. Az érintett vállalatok: Sberbank, AlfaBank, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot és Russian Railways.
    További teljes blokkoló szankciókat vezetnek be az orosz elit legbefolyásosabb tagjai és családtagjaik ellen.
    24 belarusz magánszemély és szervezet ellen is szankciókat vezetnek be az Ukrajna elleni invázió támogatása miatt. Ezek között szerepel két jelentős fehérorosz állami tulajdonú bank, kilenc védelmi cég, valamint hét, a rezsimhez kapcsolódó tisztviselő.
    Korlátozzák szinte valamennyi amerikai termék és bizonyos amerikai eredetű szoftverek, technológiák vagy berendezések felhasználásával külföldi országokban gyártott termékek katonai célú, oroszországi importját.
    Megtagadják érzékeny technológiák oroszországi importját, amely elsősorban az orosz védelmi, repülési és tengerészeti ágazatot célozza, hogy elvágják Oroszország hozzáférését a csúcstechnológiához.”

    #https://telex.hu/kulfold/2022/02/24/kulfold-orosz-ukran-valsag-usa-szankcio-joe-biden-oroszorszag-ukrajna

    Az ördög a részletekben lakozik, meglátjuk, hogy ezek a szankciók mennyire kijátszhatóak, mennyire komolyak az életben.

  99. A pénzügyi szankciók miatt Európa nem tud fizetni az orosz gázért és nyersolajért. Tehát Putyinék elzárják a csapokat. Na, akkor mi lesz? Megmondom, Amerika röhögi fog a markába.

  100. Az uniós tagállamok vezetői teljes mértékben támogatták a következő szankciós csomagot és utasították az Európai Bizottságot, hogy újabb büntetőintézkedéseket dolgozzanak ki, amelyek már Fehéroroszországot is érintik majd. A részletekre viszont egyelőre várni kell.
    @https://hvg.hu/eurologus/20220224_eu_orosz_ukran_haboru_szankcio

  101. 113.Tibor bá:
    Nehezen hihető, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor nem lehet 100%-ban helyettesíteni az orosz gázt az EU LNG infrastruktúra hiányosságai miatt, tökön szúrja magát az EU.
    Ehhez nagyobb kényszer kéne, hogy ezt felvállalják.
    Ez az USA-nak sem érdeke rövidtávon az EU szívatása, amikor össze kell fogni.

    Alapítanak egy új bankot, és azon keresztül fizetnek majd.
    Oka volt annak, hogy SWIFT tiltást nem élesítették.

    Ezzel mindkét fél az EU és az orosz is jól jár rövidtávon.

    5-10 év távlatban borítékolható az LNG felfuttatása, a túl szoros orosz kötés oldása, még annak az árán is , hogy magasabb lesz az általár.
    A nagyobb biztonságnak költségei is vannak.

    Nagyon sok LNG kapacitás áll be 2025 körül világviszonylatban, addig tán pár EU-s LNG terminal is épül.

    Az oroszok is fejlesztik az LNG kapacitásukat, ott is tudnak versenyezni, de az LNG piac inkább piac, mint a lokációhoz kötött vezetékes.

    A másik kérdés, amire érkezik a megoldás, a tárolók feltöltési kötelezettsége.
    Most télen, az EU-s tárolók azért nem voltak az átlagosra feltöltve, mert a Gazprom által megvett tárolók alacsony töltöttséggel bírtak.
    Más piaci szereplők a szokásos szinten voltak feltöltve.

    Változni fog a szabályozás ( a németek már beharangozták), ami valami minimum szintet fog meghatározni télre a töltöttségre.

    Egyébként annak az egész Északi Áramlat 2-nek is a megoldása ott volt a levegőben, csak alkalmazni kellett volna.
    Ugyanis az egyik feltétel az volt, hogy a Gazprom ne monopól helyzetben használja egyedül használja a vezetéket, hanem úgymond legyen verseny.

    Nos a legnagyobb orosz olajtársaság (talán a Transznyeft?) jelentkezett volna erre a szerepre, mert az olajkitermelés mellett/miatt egyre több gázt is termel.

    Neki jó lett volna, mert új piacokra talált volna, a Gazpromnak kevésbé, de ha ezen múlt volna az engedély, akkor szerintem belement volna.

    De végső soron mindkét vállalatot Putyin (illetve az általa kinevezettek) irányítja, lehet, hogy domináns állami tulajdonnal.
    Úgy hogy a két „versenyző” összehangoltan versenyzett volna.

    A SWIFT-re vsisszatérve, arra is lenne kerülő megoldás.
    Ugye az SWIFT-nél is többségi vagy teljes konszenzus kell. így meg lehet fúrni.

    De ha átmegy valami folytán, akkor is lehet csak a gázra egy külön rendszert is létrehozni, de ehhez az EU-nak és az oroszoknak bele kel menni.

    Erre volt EU próbálkozás Iránnal kapcsolatban, amikor az USA egyezségből való kiugrása után, az maradék szerződők mégis életet akartak lehelni bele, az USA banki tiltást megkerülve.
    Nem tudom, hogy hol tart ez az úgy, mintha elhalt volna, de az út gondolom járható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük