(3783) Újra fertőződés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

COVID újra fertőződés: enyhébb és erősíti az immunitást?

Szerző: Paul Hunter


89. Útban a 90. felé

A pandémia kezdete óta tudjuk, hogy előfordul COVID újra fertőződés. Az első eset egy 33 éves férfi volt Hong Kongban. Az első fertőzését 2020. március 26.-án diagnosztizálták. 142 nappal később egy genetikailag eltérő vírussal diagnosztizálták másodszor.

Azt követve, hogy az újra fertőződés mindennapivá vált, különösen az Omikron megjelenése óta, Dél Afrikában az Omikron kutatások (még nincs szakmailag bírálva) az sugallják, hogy az újra fertőzés kockázata jelentősen megnőtt az új variáns megjelenésével.
Miért fokozódik az újrafertőzések száma? Az egyszerű válasz, mivel az immunitásunk nem elégséges a fertőzés megakadályozására. Ennek, oka lehet egy új változat, például az Omikron megjelenése, mivel ezt a mutációt az immunrendszer kevésbé tudja felismerni, aminek következménye, hogy a vírus kikerüli a korábbi immunitást. Vagy, mert az immunitás lecsökkent az utolsó fertőzés, vagy oltás óta. Tudjuk, hogy ez különösen a COVID immunitásnál fordulhat elő – ezért van szükség harmadik (emlékeztető) oltásra.

Plusz, ahogy erre korábban kitértem, a koronavírus majdnem mindig az emberi orron és torkon keresztül jut be a szervezetbe. Azonban a nyálkahártyán az immunitás a testhez képest viszonylag rövid ideig marad meg. Ez megmagyarázza, hogy a súlyos betegségekkel szemben a védelem rendszerint a tüdőkben  tovább él, mint az orron át történő fertőzés elleni védelem.

 

Mennyire gyakori az újra fertőződés?

Az Egyesült Királyságban elkezdtek nyilvánosságra hozni adatokat a COVID újra fertőződéssel kapcsolatban. Felhozott példa szerint valaki újra pozitív COVID tesztet produkált 90 nappal az első fertőzést követően. Angliában 2022. február 6.-áig 14,5 millió prímér fertőzés volt, és kábé 620.000 újra fertőződés. Vagyis, minden 24  prímér fertőzésre esett egy újra fertőződés. Az újra fertőzések 50 százaléka 2021. december 1.-óta jelezték. Ezt azt sejteti, hogy az Omikron jelentősen megnövelte az újra fertőződés lehetőségét.

Az Egyedsült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala (ONS) szintén méri az újra fertőződést, de más módszerrel. Hogy valaki újra fertőzött legyen, ahhoz szükség van 120 egymást követő betegségmentes napra, vagy négy egymást követő negatív PCR tesztre a két pozitív teszt között. Az ONS szerint az újra fertőződési ráta tizenötszörösére nőtt az Omikron megjelenése óta. És a jelenlegi újra fertőződés körülbelül a fertőzések 10 százalékát teszi ki Angliában, ami 2021 novemberében mindössze 1 százalék volt.

Én azonban feltételezem, hogy ez a szám jelentősen alul van becsülve. A 90 vagy 120 napos szünet egészen biztos kihagy néhány újra fertőződést, ami az intervallum végénél korában következik be. A prímér fertőzések egy részét nem diagnosztizálják. Ezért, számtalan újra fertőződést prímér fertőzésnek ismernek el. Valamint az újra fertőződés rendszerint enyhébb, ezért nagy részük nem lesz diagnosztizálva.

 

Az újra fertőződés enyhébb?

Bizonyos immunitással rendelkező oltott emberek prímér infekciója általában kevésbé súlyos, mint a nem oltott emberek prímér fertőzése (akiknek nincs immunitása). Ez az oka annak, hogy ritkábban kerülnek kórházi kezelés alá.

Éppen ezért, reális annak feltételezése, hogy az újra fertőződés kevésbé súlyos, mint a prímér fertőzés, mivel az újra fertőzött személynek van némi eleve létező immunitása a prímér fertőzésből kifolyólag. Ráadásul, sok ember oltást kap a két fertőzés között, ami tovább emeli a védettségét.

És, bár a koronavírusos fertőzés, és COVID szimptómák kialakulása elleni immunitás csökken, a súlyos betegség és halál elleni védelem sokkal tartósabb. Végeredményben az újra fertőződés határozottam enyhébb.

Azonban, amikor a második fertőzés lefut, az hogy nem érzed magad oly kellemetlenül, mint az első fertőzéskor, függ attól, mikor fertőződtél meg. Az ONS adatokból az derül ki, hogy a szimptómákat jelző betegek aránya függ attól, mely variánst szedett össze a második fertőzésnél.

Az ONS becslése szerint az Alfa variánssal történő újra fertőződés esetében a fertőzöttek csupán 20 százaléka mutat szimptómákat. Delta újra fertőződésnél a fertőzöttek 44 százaléka, míg az Omikron esetében 46 százaléka mutat szimptómákat. Az ONS adatok azt is mutatják, hogy az Alfa variánssal kapott újra fertőződés kisebb eséllyel mutat szimptómákat, mint a prímér fertőzéskor. Az is látható, hogy Alfával történő újra fertőződés kisebb eséllyel mutat szimptómákat a második esetben az első fertőzéshez viszonyítva. Ezzel szemben a Deltával történő újra fertőzésnél inkább jelentkezik szimptóma az első fertőzéshez viszonyítva. Viszont, Omikron esetében a szimptóma jelentkezés körülbelül azonos az első és a második fertőzés után.

Azt tudjuk, hogy a COVID súlyossága változik a különböző variánsok között. Azt azonban nehéz pontosítani, hogy a betegség súlyossága milyen mértékben függ a variánstól, és milyen mértékben a korábbi fertőzéstől vagy oltástól nyert immunitástól.

Meg nem válaszolt kérdés az, hogy nem oltott személynél Omikron fertőzés kevésbé súlyos-e, ha korábban már volt fertőzve. Egy amerikai családban egy nem oltott tag Omikron prímér fertőzést kapott. Tőle a többi családtag másodszor fertőződött meg. Annak a betegsége sokkal súlyosabb volt, aki először lett megfertőzve, mint azoké, akik újra fertőzöttek. Ez, azonban csak egy eset, ebből nem lehet érdemleges következtetésre jutni.

Másfelől viszont ellenkező tartalmú jelentések is érkeztek, ami szerint az újra fertőzésnél súlyos betegségek alakulnak ki. Vagyis, plauzibilis az feltételezni, hogy az újra fertőződés enyhébb, de ebben a pillanatban nincs kellő bizonyíték arra, hogy ez így van.

 

Az újra fertőződés erősíti az immunitást?

A válasz: majdnem biztosan igen. Egyetlen korábbi fertőzés azonos védelmet nyújt Omikronnal szemben, mint két adag vakcina, vagyis méltányos arra a következtetésre jutni, hogy az újra fertőződés szintén fokozza az immunitást.

Azonban, egy ilyen immunitás még mindig nem nyújt 100 %-os védelmet. Kezdenek bizonyítékokkal előállni (nyomtatás előtt) olyan emberektől, akik többször is újra fertőződtek. Ez nem meglepő, mivel más koronavírusok esetében évente lehetséges az újra fertőződés.

Mindent összevetve, jogosan háborodtam fel, amikor valamelyik magyar oltás guru a TV-ben közölte, hogy ő már három oltást kapott, de negyedik helyett inkább fertőződik, mert az nagyobb védelmet ad. Nincs biztos védelem, és minden fertőzés káros. Ráadásul életünk végéig ki leszünk téve az újra és újra fertőzésnek, csak úgy mint az influenza esetében. Azzal a különbséggel, hogy influenzánál nincs „post” és kevésbé fertőző. Ez az „áldás” a várható élettartamot évekkel, ha nem évtizeddel, fogja visszavetni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „ (3783) Újra fertőződés

  1. Tibor Bá! Felháborodásod jogos, még azért nálunk is lehetnek fejlődőképes „szakértők”, a Rusvai az ilyen, javasolnám hallgasd inkább a Duda Ernő nyilatkozatait, az Ő véleménye sokkal közelebb áll a tiédhez.

  2. Jogos és helyes a „kék meglátás”. A vírus velünk marad.
    Ausztria éppen leépíti a PCR-teszteléseket. De meglátjuk mi lesz novemberben..Nekem ez ugyanúgy the hammer and the dance. Most jön a nyári nyugi, sulikezdésre pedig megint lesz helyzet. (Ha nem korábban) Mert az immunitás nem örökre szól.

  3. (..Rusvaihoz meg nem szólok hozzá..A németekre hallgatok és arra amit tapasztalok.)

  4. 3 – Tia
    Mi igaz abból, hogy a kötelező oltás március 5.-től nem lesz kötelező, és kb az összes korlátozás megszűnik?

  5. 4. dajtás

    Stimmel, de az FFP2-maszk megmarad a boltokban, tömegközlekedésben, kórházakban, idősotthonokban..és nem arról van szó hogy letettek a kötelező oltásról, hanem eltolták őszig..
    Ápr.-máj.-ra várják az omikron elleni oltást.
    Aztán ősszel majd gondolom megint kezdődik. Nekem ez annyira tipikusan krónikus jelleg…: Minden rendben, de azért fél év múlva kontroll..Háát, János bácsi valami van ott, megnézzük, jó? Na kivették..Minden rendben, fél év múlva megint kontroll, addig felejtse el.. The hammer and the dance.

  6. Re:Tia
    Köszönöm az infót, maszkról tudtam, de ez kibírható kompromisszum.
    (Amennyire tudom szórakozó helyeken ez sem kötelező, ergo adtak a s.arnak egy pofont..)

  7. 6. dajtás

    Hát persze hogy a s.arnak adnak egy pofont. Részemről már „vállvonás”.
    Gyerekem osztályában kb. a 90% már volt pozitív, sokan múlt héten, pont a síszünet előtt. Gyerekem nem kapta el, talán még 1-2 gyerek volt negatív eddig.

  8. „Ápr.-máj.-ra várják az omikron elleni oltást.” – Tényleg? Addigra már egy újabb mutáns lesz a divat.

  9. 8. Àbel

    Ùgysem érik utol, minek idegesítsem magam ezen az „apróságon”.

  10. 8: A kérdés az, hogy az akkor „divatos” változat az eredeti, vagy az omikron variánshoz lesz-e hasonlatosabb, melyik ellen célzott vakcinák lesznek hatékonyabbak ellene.
    Az eredeti vírustörzs ellen fejlesztett vakcina elég jó eredményeket mutatott a delta ellen is a halálozási számok csökkentésében (és talán az alfa hullám kifutásában is volt már szerepe).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük