(3777) Rövidlátás

Tibor bá’ online

 

A rövidlátás egyre gyakoribb, mind gyermekek, mind pedig felnőttek körében

89. Útban a 90. felé

Egy ideje már köztudott, hogy a rövidlátás (tudományosan mioptia) globálisan egyre gyakoribb. Egyes becslések szerint a Föld népességének a fele 2050-re rövidlátó lesz. Európában az elmúlt 50 évben a rövidlátók száma megduplázódott.

Ennek ellenére nem lehetünk tökéletesen biztosak az okokban, és abban, kik vannak kitéve a változásnak. Egy tanulmány ezt akarta most tisztázni. 107.442 résztvevővel, akik 40 – 69 évesek voltak. Kiderült, hogy az összes korosztálynál jelentkezik az emelkedés.

Amikor összemérték az 1935-1944 és az 1965-1970 között születetteket az arány 20 százalékról 30 százalékra ugrott. Arra is rájöttek, hogy nagyobb számban váltak felnőtt korban rövidlátóvá, valamint a gyermekkorban rövidlátóvá váltaknak erősebb szemüveg kellett, és nagyobb eséllyel fejlődött kik náluk komoly szemprobléma felnőtt korban.

Hogy jobb képet lássanak, a kutatók összemérték a vizsgált alanyokat nemük, etnikumuk, és iskolázottságuk szerint.

Korábban úgy találták, hogy nők körében gyakoribb a rövidlátás, különösen a fiatalabb generációnál, most nem találtak különbséget nők és férfiak között.

Jelen tanulmány szerint nőknek az esélye 24 %, hogy gyerekkorban rövidlátók lesznek, de 12 százalékkal kisebb az esélyük, hogy felnőttkorban lesznek rövidlátók. Az ok ismeretlen, de lehetséges a különböző életstílus, valamint hormon változás nők és férfiak esetében.

Etnikumokat vizsgálva az derült ki, hogy kínaiak nagyobb eséllyel lesnek rövidlátók. Tény az, hogy gyerekkorban a kínaiak 240 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek rövidlátók mint a kaukázusiak.

Ami az iskolázottságot illeti, az derült ki, hogy minél több évet tölt valaki iskolapadban annál nagyobb eséllyel lesz rövidlátó. Az is kiderült a fiatalabbak között (1965-1970 között születettek), akik egyetemi végzettséget kaptak, a gyerekkorban kialakult rövidlátás nyolcszor volt gyakoribb, mint a nem felsőfokú végzettségűek.

Bár az egyértelmű, hogy az oktatásnak köze van a rövidlátás kialakulásában, de a közvetlen ok nem ismert. Van, aki azt állítja, hogy többet olvasnak és néznek képernyőt.

A rövidlátás kellemetlenségei: a szemüvegviselés, kontaktlencse használata költséges, nagyobb esély későbbi szembetegség kialakulására (pl. retina leválás).

A genetika nem változtatható meg, de van néhány dolog, ami gyerekkorban csökkenti a rövidlátás fokozódásának esélyét ilyen a speciális szemüveg és a kontaktlencse.

Az én esetem:

Emlékeim szerint 3. általánosban szándékosan ültem az első sorba, hogy jobban lássak. 4. általánosban már bentlakó voltam. Egyetlen (szadista) tanár tanított minden tantárgyat, és általában mindig velünk volt (studium alatt is), ennek ellenére egy teljes tanév nem volt elég, hogy felfedezze, hunyorítok, ha a táblára kell néznem. A következő évben új osztályfőnökünk lett (Péter testvér), aki maga is rövidlátó volt. Telefonált az apámnak, hogy vigyen el szemészhez. Elvitt. Mínusz 2 dioptriás szemüveget kaptam, ami első nap délutánján foci közben eltörtem. Meg kellett tanulnom, hogy az eddigi viselkedésemet egy kicsit kordába kell tartani.

A katonaság alól a felmentést -6 dioptriától adták. Nekem akkora már -5 dioptria kellett, mert kb. évente fél dioptriát romlott a szemem. Katonaság után ment fel mínusz hatra. Ez az én szerencsém. Ezt követve a szemem tovább nem romlott.

Tízvvel ezelőtt szürke hályog alakult ki a szemembe. Magán klinikában az elhomályosodott lencsét kivették és kaptam helyette műanyag lencsét.

Szemlencse cserénél lehetőség volt, hogy ne kelljen többé szemüveg, de én azt választottam, hogy továbbra is hordjak. 75 év alatt úgy megszoktam, hogy „erre a kis időre” már nem akartam rajta változtatni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22 gondolat erről: „(3777) Rövidlátás

  1. Te is mazochista vagy Tibor bá’, ha volt választásod, hogy ne kelljen szemüveget hordani, de lemondtál erről… 🙂
    Igaz, nekem volt egy kolléganőm, akit fiatal korom óta szemüvegesként ismertem, és aki valamikor ötvenes évei vége felé megműtette a szemeit, és onnan kezdve teljesen elhagyhatta a szemüveget.
    Ráadásul előtte igen erős „szódásüveg” szemüvege volt, ami elég jellegzetes karaktert adott az arcának.
    Kétségtelen, hogy utána igen hosszú időnek kellett eltelni, hogy megszokjam az új arcot, egyszerűen idegenszerű volt szemüveg nélkül.
    Viszont korábban, ha valamiért levette a szemüveget, teljesen esetlen, bizonytalan volt a tekintete, látszott, hogy nem is tud az arcomra fókuszálni, a műtét után feltűnő lett, hogy ha rám nézett, akkor pontosan lehetett érezni, hogy tisztán a szemembe néz.
    A szemüveg nagy nyűg, főleg ha váltogatni is kell, és folyamatosan tisztán tartani.
    Nekem először az ötvenes éveim derekán kellett szemüveg, de most is csak olvasáshoz, de lemondanák róla, ha nem kellene miatta kés alá feküdni…

  2. Re:1
    Tibor bá’-nak annyira hozzá tartozik a szemüveg az Önképéhez, hogy neki már ez a természetes.

    Cikkhez:
    Privát véleményem, hogy a közellátás részben a szűk terekhez való „adaptálódás”, és a mesterséges fényforrások, főleg a régi fénycsövek(induktív előtétek miatt 50Hz-en villog a cső) eredménye.

  3. -2,75 és 12éves koromtól romlott folyamatosan, kb. 24éves koromra megállt. Nagyapám volt ugyanígy rövidlátó, de erősebb dioptriával. A családban senki másnak nem volt myopiája. Nagyapámmal voltunk hasonlóak karakterben, vele tanultam sokat. De ő a történelmet, irodalmat tudta jobban, én a természettudományokat, matematikát. Ő humán, én reál.

  4. 1 – hubab:
    Nem vagyok mazohista. A két szemem műtéte között volt 3 év. Az első után az lett volna az eredmény, hogy az egyik 0 a másik -6 szemüveg. A döntésem után nem kellett szemüveget cserélnem.

  5. Generációról generációra nő a szemüvegesek aránya, drasztikusan. Meg vagyok győződve róla, hogy ez az életmódból ered. Egyre több időt töltünk szobában, papírt vagy képernyőt nézve.

    A családban többen is akkor lettünk szemüvegesek, amikor elkezdtünk sokat olvasni.

    Az se véletlen, hogy a kínaiak a legszemüvegesebbek: embertelen mennyiségű időt töltenek tanulással, még a mi gyerekeinknél is sokkal többet.

  6. 3 – Tia:
    Se anyám, se apám nem volt rövidlátó. Sőt egyik felmenőiben se volt szemüveg. Abszolút mutáns vagyok, megnyúlt kisaggyal. Az összes gyerekem szemüveges. Egyik se hülye.

  7. Elvileg a szem arra van kitalálva, hogy vadászat, illetve hasonlók során közelre, távolra fókuszáljon folyamatosan, illetve cikázzon jobbra-balra, fel-le. (ugye a szemünk sarkából is a mozgó tárgyakat észre tudjuk venni, de mégse látjuk élesen amíg oda nem nézünk pontosan)

    Ehhez képest egy pontra fókuszálni, és alig mozdítani a szemet „teljesen” természetellenes.
    Benjamin Harry-nek volt egy könyve erről, szemtornával lehet javítani a helyzeten, úgy rémlik főleg mínuszos szemre jó, de nekem is segített, pedig plusszos.

    Mivel IT-ban dolgozom napi 8 órát monitor előtt, nekem az vált be, hogy marha nagy kijelzőt nézek, nagy betűkkel. (32″-os monitor, 60cm-ről) állandóan jobbra balra megy a szemem, a távolra fókuszálás meg úgy megy, hogy a monitortól balra már messzebb tudok nézni, 90 fokkal még tovább fordulva meg már ki tudok nézni az ablakon.
    Előtte 22″-os monitoron állandóan elfáradt a szemem (izmok folyamatosan egy pózban feszülve)

    Szerintem az egy helyre nézés pláne ha közelre kell, olyan, mintha a kezedben egy tányért kéne tartanod folyamatosan egy helyben. Ha mozgathatnád fel-le, jobbra-balra, sokkal tovább tudnád tartani, mint egy helyben.

    Emiatt olvasni is ezen a nagy monitoron szeretek, nem a mobilon, vagy rendes könyvet (nekem az is túl kicsi)

  8. 6. Tibor bá`

    De olvastak a szülők annyit mint Tibor bá? Szerintem genetika (vagy mutáció is lehet, igen) és környezeti hatások (és psziché, de annak alakulásához is hozzájárul a genetika is és a környezet is). Így most ezzel elég sok betegség, állapot kialakulásának a miért-jét megmagyaráztuk.
    Tia! Még az elején megállapodtunk, hogy itt mindenki mindenkit tegez.

  9. 7. Sanyi
    9. Buda

    Ez mind stimmelhet. 18évesen kb. 1 hétig volt kitartásom a szemtornához. Örülök ha addig eljutok hogy vizet igyak egy nap, nemmég szemtorna.. 🙂 Túl sok mással kell foglalkoznom és lemarad az hogy magammal foglalkozzam. (ahogy vicces meglátásként pont a fodrásznak is a haja milyen már 🙂 )

  10. Tibor Bá,
    Jó téma. Én is érintett vagyok.
    Kb 10 éves koromban kaptam először valami gyengén mínuszus szemüveget.
    40 év alatt apró lépcsőkben -3 -ra romlott.
    Kb 10 éve még szemüvegben el tudtam olvasni bármit. Aztán az utóbbi pár évben már olvasáshoz le kell venni a szemüveget.
    Én mostanra oda jutottam a szemromlás tekintetében, hogy valami gyenge plusszos lencse kell az apró betűkhöz.
    Tudom van multifokalus lencse. Van is ilyen szemüvegem, de utálom. Állandóan mozgatni kell a fejet. Oldalt hullámzik. Egyszóval nem jó.

    Tibor Bá,. Te mínusz 6-os szemüvegben olvasol?

  11. Kamaszként elkezdtem olvasni egy szemtorna könyvet. Amikor a bevezetőben azt írta, hogy közelre nézéshez növelni kell a szemlencsének a fókusztávolságot, távolra nézéshez csökkenteni, akkor letettem, azzal, hogy aki ennyire alapszinten nem érti az optikát, az ne akarjon tanítani a szemről. Lehet, hogy rosszul tettem, mert a torna attól még működhet…

  12. 8. Tibor bá`

    Hát az elejéről lemaradtam 🙂 Valamilyen iskolapadban ültem még akkor 🙂
    Az eleje 2008 volt. Szerintem akkor már bőven ivarérett voltál.

  13. Tibor bá’!
    Boldog 89. szülinapot. Remélem még sok szülinapod lesz.

  14. 14. Tibor bá`

    Egyetem akkoriban, de nem egy. Az ivarérés megvolt. Plusz munka és nem is orvosi. De internettel. Tehát akár meg is találhattam volna ezt a fórumot. Magyarországon nagyon tegeződtek akkoriban (lehet hogy most is csak már nem tűnik fel), bementem a bankba és ment a „Szia”. Nekem furcsa, mert Ausztriában erősen magázódnak. De akkor most ráállok a tegeződésre 😉

  15. 17 Ez tényleg nagyon kultúrafüggő.
    Én elég sokat vagyok oroszok által is látogatott közösségi médiában nyelvtanulás okán, és rájuk is jellemző, hogy szigorúan magázódnak.
    Nem mindegyik, de azok a kivételek, akik már régóta Magyarországon élnek, és „belejöttek”…

  16. 17 – 18:
    Ez természetesen az én „ötletem” volt. Ezzel akartam egyenlővé tenni magunkat. És persze kényelmesebb, mint emlékezni kivel így, kivel úgy kell értekezni. És így, aki nem akarja, nem kell felfednie magát. Nő-e, férfi-e, hány éves, mi a szakmája stb. csak ha van hozzá kedve. Végül, várható volt, hogy nemigen lesz nálam idősebb, érdem nélkül kénytelenek tisztelni, ami a vélemény szabadságát gátolja.

  17. Na, látjátok, bejött a sejtésem, miszerint aki sokat tanul, nemcsak hogy belehülyül, de a szemnek is árt! Komolyan, ime, élő példa vagytok teóriámat igazolandó.
    2,dajtás véleményét osztom szinte maradéktalnul. A mai ember sokkal kevesebbet van kinnt, nagyjából irodai, azaz ülő munkát végez, szabadidejében is káros , szemrontó mobil, vagy tévéképernyöt bámul órákig, a fénycsövek sem lehetnek jók a szemnek, és megvannak a modern látásproblémák okai.
    Azért sejtem, hogy dajtásnak igaza van, mert végigtekintek magamon, ki egész életemet a szabad láthatár bámulásával töltöttem :csak későn, jócskán benne a hatvanasban szorultam elöször szemüvegre, akkor is egy nagyon laza alig féldioptriásra, azóta lassan vánszorogtam egy mai másfél dioptriásra közel ,15 esztendő múltán.
    Ezzel szemben az irodista nejem alig volt 40 mikor szemüvegre szorult, mindenik gyerekem, és az unokák szemüvegesek!
    És elhiszem dajtásnak, hogy emiatt nagymértékben az életmód a hibás.

  18. A mesterseges fenyek elegge kinyirjak a szemet. Foleg a mobilok egyre nagyobb fenysurusegu kijelzoi melyek oriasi mennyisegu kekfenyt tolnak a retinara, es ugye ennek sokkal nagyobb az energiaja mint a vorosnek…
    (Olvastam egy cikket miszerint
    Del-Koreaban a 10-12(?)ev alattiak 90%-nal figyeltek meg latasromlast(!))

    Gyakorlati tippjeim:

    Szamitogepen (ahogy Satyi is irta):
    Nagy monitor, nagy betumeret,
    Szigoruan 100 candela fenyero ala kalibralva (ha napsutesben kell bamulni akkor fel lehet venni).
    F-lux nevu ingyenes programmal lehet kekfeny-szurest beallitani, idoziteni.
    Monitor(ok) moge voros szort hatterfeny. Lehet led is.
    Billentyuzet megvilagitas.
    Laptop melle kulso monitor ajanlott ha valaki sokat dolgozik (es helyhez van kotve)

    Mobil: lehetoleg jominosegu kijelzovel ellatott mobil hasznalata.
    (Igen, sajnos nem olcsok)
    Fenyero leszabalyzas, ejszakai mod bekapcsolasa, kekfeny szuro bekapcsolas (ahol ezek vannak) segitenek.
    Night Mode nevu app szinten remek szurest biztosit es szinte minuszba veheto a fenyero. (A sarga kepernyo arnyalat nagyon gyorsan megszokhato – a programban a merteke allithato) a szurt kepminoseg a kijelzotol/telefontol erosen fugg! (Olcso telefonokon eleg pocsek de nem egeti szet a szemet az embernek, mig jobb oled panelokon szep marad)

    Tv: hatterfeny alkalmazasa (lehet egy solampa is vagy lapos tvnel a hatara ragasztott szabalyozhato ledszalag )
    Modern keszulekeknel kalibralas (igeny szerint).

    Asztali vagy olvasolampa:
    Led, neon, kompaktcso kerulese lehetoseg szerint. Ha ez nem megoldhato legalabb a gagyi piacit kerulni
    (Leteznek nagyobb szinspektrumu kompaktok is de dragak (high CRI)

    Hagyomanyos wolframszalas (ha meg hozzajutsz), vagy halogen izzo.
    Ezek fenyspektruma sokkal kozelebb all a Napehoz. A fogyasztason nem vesztesz annyit mint a fajo szemen.

    Altalanossagban nagy feny-kontrasztok kerulese. (Sotet szoba – egyetlen eros pont-feny pl mobil)
    Ha van ra mod akkor sok szort feny. Olvasolampakbol a folfele is vilagitok a legjobbak, ezek szort fenyt is tudnak es igy arnyekmentes(ebb) a benti munka/olvasas.
    Ugyanez igaz munkateruleteken, gepek megvilagitasanal (ott viszont magasabb 4500-5000kelvin koruli szinhomersekletu fennyel jobban latni)

    Faradt szemre erdemes szemcseppet hasznalni idokozonkent, de egy vizes zsebkendo hutese is sokat segit.

    [nyomdaipari, orvosi/diagnosztikai rendszerek es epiteszeti munkateruletekrol szarmaznak a fentebbi tapasztalasaim, szemuveget eddig elkerultem.
    Remelem igy hiteles es valamennyire kozertheto, tovabba hasznotokra valik az irasom ;)]

  19. Re:21
    Most jutott eszembe az kommented olvasása közben, hogy a távol keleti emberek mániákusan 6-7000 Kelvines fényforrás alatt dolgoznak, ami szép korrelációban van a távol keleti emberek szem problémáival.
    Tipikus kínai bolt szindróma, kigúvad a szemed az alacsony CRI indexű, kékes-lilás fényforrástól, és ha gagyi a tapja a fényforrásnak, akkor még picit flikkerezik is…

    Jó öreg induktív előtétes fénycsövek a „kedvenceim”, 50Hz-es villogás miatt még az idegrendszered is faradékonyabb, plusz át van verve a szemed a vonalas spektrummal, mert csak látszólag fehér a fényforrás (ennek is van biztosan hatása).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük