(3768) Az idő

Tibor bá’ fordítása online

Le fog-e egyszer állni az idő?

Az idő az Univerzummal együtt kezdett el ketyegni. És – ha – az Univerzum a végére ér, az határozza meg, hogy vége lesz-e az időnek.

Jelenleg, úgy gondoljuk, hogy az Univerzum elindult egy végtelenül kicsi térben összepréselt állapotból, amit pillanatnyilag még nem értünk meg. Ezt követve az Univerzum azonnal terjedni kezdett, egyre nagyobbá vált. Ezt a modellt nevezzük „Ősrobbanásnak”.

1998-ban a tudósok rájöttek, hogy az Univerzum egyre gyorsabban tágul, de nem tudják, hogy miért.

Sötét energia

Lehet, hogy az űr (vákuum) energiájával függ össze. Lehet, hogy egy újfajta energia tér. Vagy, lehet egy teljesen más fajta fizika. Mivel nem értjük az egészet, az új jelenséget elneveztük „sötét energiának”.

Bár, még csak megpróbáljuk kideríteni, mi a sötét energia, máris fel tudjuk használni az Univerzum különböző végének megjósolására.

Ha, a sörtért energia nem túl erős, akkor végtelen ideig tart, hogy az Univerzum végtelenül naggyá terjedjen. A végtelen azt jelenti, sose lesz vége. Ez esetben az időnek sose lesz vége.

De, ha a sötét energia túl erős, az Univerzum olyan erősen terjed, hogy benne minden – még a minden létező dolog építő köve – az atom is darabokra hull. Ezen a Nagy Hasadás esetben, a tágulás nem fog örökké tartani.

Helyette nagyon gyorsan fog tágulni, így el fog érni egy végtelen nagy méretet az idő egy bizonyos pillanatában. Abban a pillanatban, amikor az Univerzum végtelenül nagy lesz, és az anyag szét fog hasadni, az Univerzum megszűnik és az időnek is vége lesz.

Van egy másik módja az Univerzum végének. Ez a Nagy Reccs. Ebben az esetben az Univerzum egy pontnál megáll terjedni és elkezd zsugorodni.

Az Univerzum egyre kisebb lesz, a galaxisok összeütköznek, és az Univerzum összes anyaga egybe tömörül. Amikor az Univerzum újra összetömörödik végtelen kis területre, az időnek vége lesz.

A Nagy Visszapattanás

Egyes fizikusok úgy gondolják, hogy a Nagy Reccs nem  jelenti az Univerzum végét, hanem létezésének a közepét. Ezek szerint az Univerzum végtelenül nagy lesz, majd végtelen sokáig zsugorodik, mígnem a lehető legkisebb méretűre zsugorodik. Amikor ez bekövetkezik létrejön egy Ősrobbanás és az Univerzum elkezd terjedni.

Ebben a Nagy Visszapattanásban van egy végtelenig terjedő idő, még mielőtt az Univerzum a lehető legkisebb méretűre zsugorodik, majd ezt követve végtelen ideig tejed. Vagyis nincs kezdet és nincs vég.

Néhány Nagy Visszapattanás modellben, az Univerzum csak egyszer pattant vissza. Másokban viszont végtelen számú visszapattanás van. Állandóan kiterjed és összezsugorodik.

Ezek a szcenáriók nem azt mutatják, hogy mi a valóság, hanem azt, hogy mik lehetségesek. Először is meg kell tudnunk, hogy mi az a sötét energia. Ennél is fontosabb, nincs arra garancia, hogy pillanatnyi elképzelésünk az Univerzum működéséről helyes.

Egy szép napon, talán 100 év múlva, vagy esetleg néhány hét elteltével valaki (esetleg te magad) előállhat egy jobb elmélettel az Univerzum működésével kapcsolatban. Akkor megtudhatjuk, hogy az időnek lesz-e valaha is vége. Megismételve, talán egy új elméletnek teljesen más elképzelése lesz az időről, vagy teljesen letesz róla.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29 gondolat erről: „(3768) Az idő

  1. Nem is tudom, tulajdonképpen hol is kezdjem, hogy érthető
    legyen, még ha hülyeségnek is tűnik. — Kezjük talán ott, hogy
    az IDŐ egy fogalom, amit ki kellett találni, el kellett nevezni.
    Olyan, hogy „”IDŐ”” önmagában nem is létezik, mindig
    társítjuk valamihez. — Van viszont egy állandő mozgás, az
    univerzum létező legparányibb részében is és az ember már
    az eszmélése idején ennek az mozgásnak, elmozdulásnak a
    meghatározására, érzékelteésére kitalált egy szót amit
    elnevezett IDŐ-nek. Mert a MOZGÁST, elmozdulást nem csak
    távolságban lehet, KELL meghatározni, hanem a hozzátartozó
    IDŐ-ben is. Tehát amedig az unverzum, a világ, az emberi test
    mikronnyi darabja mozgásban van, csak addig van az IDŐ-nek
    jelentősége. — Amint a mozgás, elmozdulás megfszünik, az
    IDŐ elveszti létjogosultságát. — ( Kérded, mitől van ez a sok
    zagyvaság ? — Kivasaltattam az agytekervényimet, mint Berki
    a herezacskóját. )

  2. Re: 1&Tibor bá’
    Ha időm engedi erre írok „pár” sort…

  3. Jó összefoglaló, Tibor bá, nem is tudok mint hozzátenni.

    1. Hamis. Vannak a világban dolgok, amik az embertől függetlenül léteznek. Aztán amikor az ember ezeket megfigyeli, nyilván foglmat alkot róluk és elnevezi őket, de a dolog létezését nem mi okozzuk. Ezek közé a létező entitások közé tartozik az idő is, elég nyilvánvalóan.

  4. Talán néhány fizikus érti, illetve azt hiszi hogy érti ! (?)
    Az emberek a saját megszokott környezetükben szakterületükön , többé kevésbé képesek követni a az események, összefüggések logikáját.
    Tehát értik.
    Lássuk talán be, ott sem mindenki, mindig és teljesen !
    Amilyen mértékben eltávolodunk a saját megszokott környezetünktől képzeletben, pont olyan mértékben lesznek egyre bizonytalanabbak a fogalmaink és megállapításaink.
    Vegyük azt is észre ,hogy a szavak nem alkalmasak a jelenségek tökéletes leírására !
    Ez a cikk nekem kínai. Mandarin.
    Ahogyan kínai számomra az Oroszország kontra NATO konfliktus is.
    Ködös , homályos , rejtélyes, zagyva és tökéletesen átláthatatlan.
    Csak tapogatom, csodálkozva , mint vak a pinát !

    :-)) lol

  5. Az idő nem létezik sem az univerzumban, sem a természetben. Csak a jelen pillanat. Az idő fogalmát az emberi egó hozta létre és görcsösen ragaszkodik hozzá. Amint az ember eltűnik az univerzumból, vele együtt tűnik el az idő fogalma is.
    Eckhart Tolle gondolatai az időről:
    „Képzeld el a Földet az emberi élettől mentesen – kizárólag növényekkel és állatokkal benépesítve! Gondolod, akkor is lenne múlt és jövő? Vajon akkor is lenne értelme az időről beszélnünk? A „mennyi az idő?” vagy a „hányadika van ma?” kérdés – ha lenne ott bárki is, akitől megkérdezhetnénk – teljesen értelmetlenül csengene. A tölgyfa vagy a sas csak összezavarodna az ilyen kérdéstől.”Hát természetesen most van. Az idő: most. Mi más lehetne?”

  6. 5 Marhaság, akármilyen nagynevű filozófus jegyzi is.

    Persze, ha nincs ember, akkor mégis ki kérdez és kitől? Ha nincs ember, akkor egy kőről se lehet megkérdezni, hogy akkor az vajon kő-e, vagy mi, vagy van-e egyáltalán. Attól még a kő ott van.

    A nagyokos tolle szerint ha ember nélkül nincs is idő, akkor mégis hogyan lett az ember? Egyszercsak előbukkant a semmiből, az egész világegyetemmel együtt? Nem esetleg a már létező, időt is magában foglaló világegyetemben jelent meg?

    Még az is mindegy, hogy Darwint vesszük-e alapul, vagy a teremtéstörténetet: mindkettő feltételezi, hogy egyéb dolgok, Föld, Nap, állatok már léteztek, valamennyi idő eltelt, és akkor jelent meg az ember. Mégis hogyan jelent volna meg idő nélkül?

    Röhejes fontoskodás azt gondolni, hogy az egész világegyetem metrikáját meghatározó idő csak a mi kis csökött, porszemnyi tudatunktól függ.

  7. 5: Még annyi, hogy a második mondattól kezdve a szöveg igaz, csak triviális, ezért érdektelen.

    Az idő FOGALMA valóban emberi találmány, csak az emberi agyban létezik. Ahogy minden más fogalom is, mert ilyenek a fogalmak.

    A durva csúsztatást az első mondatban követed el, amikor az időt magát összemosod a fogalommal. Az idő, mint a világegyetem metrikája egy létező dolog, csakúgy mint a tér, vagy a megfogható tárgyak. A mi elképzelésünk róla az agyunkban meg csak a mi interpretációnk.

    Egyébként szerintem az állatoknak is van valamiféle időfogalmuk, legalábbis az értelmesebbeknek. Hogy pontosan milyen, azt nem tudom, de nem is érdekes.

    De aki a fogalmat a fogalom tárgyától nem tudja elkülöníteni fogalmilag, az a filozófiában még Platónig se jutott el. Az annyira fogalmatlan, hogy jobb, ha nem osztja az észt.

  8. 6. A hozzászólásod jól szemlélteti, hogy az egó mennyire ragaszkodik az idő fogalmához. Az ugyanis feltétlenül szükséges ahhoz, hogy fenntartsa az uralmat a tudatod fölött. Amíg folyamatosan a múltban, vagy a jövőben tudja tartani a gondolataidat, fennmarad az uralma fölötted. Ez nagyon fontos a számára, mert csak így kerülheti el hogy csak, a jelen pillanatban élj. A Most az egó halála. A legtöbben így vagyunk ezzel. A saját egódtól való megszabadulás fontosságát kell felismerned ahhoz hogy megértsd miről írtam. Ha nem megy még nem gond, talán majd egyszer…

  9. Zee: ezo-blabla.

    Egy dolog az, hogy mit kezd az ember az elméjével. A meditációnak megvan a helye az életben. Jót tesz időnként valóban.

    Viszont egyáltalán soha nem gondolni sem a múltra, sem a jövőre hülyeség: az ember így nem tud tanulni a tapasztalatokból, és nem tud sem tervezni, sem áldozatot vállalni a jobb jövőért. Ennek a végletekig vitele zöldség-léthez vezet.

    De ez mind csak az emberi életről szól. Ami egy egész apró dolog a világegyetem egészéhez képest, ami teljes egészében az időben létezik. A világegyetem hatalmas, túlnyomó többségére semmiféle hatással nincs, hogy melyik kis emberizink hogyan is viszonyul az időhöz, hogy éli át.

  10. 10. Hm, csak elgondolkodtál rajta? Talán mégsem írtam hiába….

  11. Vannak időtálló értékes műalkotások és vannak olcsó, népszerű, divatos, igénytelen giccsek.
    Vannak filozófusok, akik Örök Értéket hoztak létre !
    Ekhart Tolle olcsó, igénytelen, népszerű és divatos.
    Olyan „szépség” árad belőle, mint a giccsekből.
    Nem valódi értékes személyiségeket ünnepelnek, hanem Majkát , Berkit, Kiszel Tündét.

  12. 11 Elgondolkodtam, és még az is eszembe jutott, hogy milyen ironikus, hogy pont Te papolsz az egótól való szabadulásról, miközben azt állítod, hogy az idő csak attól van, hogy az ember gondol rá. Mi lehet ennél énközpontúbb szemlélet?

  13. Mosógépszerelő, mostanában csupa jókat írsz! +1!
    Mintha egész egy rugóra járna az agyunk – pedig tudom, hogy bizonyos témákat egészen máshogy értékelünk.

  14. Lássuk csak:
    „És – ha – az Univerzum a végére ér, az határozza meg, hogy vége lesz-e az időnek.”
    Erre szerintem határozottan nem a válasz, mert az Univerzumunktól független létező az idő.

    „Jelenleg, úgy gondoljuk, hogy az Univerzum elindult egy végtelenül kicsi térben összepréselt állapotból, amit pillanatnyilag még nem értünk meg. ”
    Szerencsére nem fog sokáig tartani ez az ezt „gondoljuk” elmélet. Annyi sebből vérzik, hogy csak több problémát generál, mint megoldást ad.

    „1998-ban a tudósok rájöttek, hogy az Univerzum egyre gyorsabban tágul, de nem tudják, hogy miért.”
    Egyik szeg az ősrobbanás elmélet koporsójában.

    „Sötét energia”
    Másik szeg az ősrobbanás elmélet koporsójában.

    „Vagy, lehet egy teljesen más fajta fizika. Mivel nem értjük az egészet, az új jelenséget elneveztük „sötét energiának”.”
    Kellemetlen, de nagyon igaz megállapítás.

    „Bár, még csak megpróbáljuk kideríteni, mi a sötét energia, máris fel tudjuk használni az Univerzum különböző végének megjósolására.”
    Tehát azt sem tudjuk micsoda, de felhasználjuk jóslásra.
    Értem, ezek szerint akár kávézaccból is jósolhatnák ennyi erővel. 🙂
    Jósolgatás konklúzióit inkább ki se fejtem, ez nettó tudományos köntösbe bújtatott kávézacc jóslás.

    „Ez a Nagy Reccs. Ebben az esetben az Univerzum egy pontnál megáll terjedni és elkezd zsugorodni.”
    Csak győzzük kivárni, mert eddig csak gyorsulva tágult az Univerzum… 🙂

    „Az Univerzum egyre kisebb lesz, a galaxisok összeütköznek, és az Univerzum összes anyaga egybe tömörül. Amikor az Univerzum újra összetömörödik végtelen kis területre, az időnek vége lesz.”
    Ciklikus Ősrobbanás – Nagy Reccs elmélettel az a baj, hogy kihagyja a forrást, hogy mi a rézfánfütyülő rézangyalából származik a teljes Univerzum anyag mennyisége.
    Még egy szeg az ősrobbanás elmélet koporsójába.

    „Először is meg kell tudnunk, hogy mi az a sötét energia.”
    És nem tudjuk mi a sötét anyag, mert ennek a léte is bosszantja a fizikusokat…
    Ha már tippelni kell, akkor érdemes lenne foglalkozni a multidimenziós téridő elképzeléssel, amiben minden egy „helyen” van, de időben eltolva létezik, aminek okán saját hullámterük kvázi interferál(nem direkt interferenciáról van szó) az időben eltolt más téridőkkel, ami létrehozza ezt a sötét energia/anyag jelenséget.
    Ebben az esetben a hatás jelen van, de a keltő forrás nem látszik, mert nem abban az időben léteznek. Mondjuk így a paritás problémája is megoldódna, és a hiányzó Univerzum anyag is, amit annyira keresnek…

    „Ennél is fontosabb, nincs arra garancia, hogy pillanatnyi elképzelésünk az Univerzum működéséről helyes.”
    Szín igaz megállapítás.
    A modelljeink nem írják le a mért valóságot, tehát a modelljeink javításra szorulnak.

    „Egy szép napon, talán 100 év múlva, vagy esetleg néhány hét elteltével valaki (esetleg te magad) előállhat egy jobb elmélettel az Univerzum működésével kapcsolatban.”
    Újabb telitalálat, szerintem már le vannak téve a jó alapok több irányból is, előbb utóbb lesz mögötte jó matematika, hogy a tudományos világ el tudja fogadni.

    „Akkor megtudhatjuk, hogy az időnek lesz-e valaha is vége.”
    Mivel az idő az Univerzumunktól független létező, ezért soha sem lesz vége.
    Az megint más kérdés, hogy az Univerzumunknak van-e élettartama(szerintem igen), ami egyfajta idők végezetét jelenti, de nem az idő végét.

    „Megismételve, talán egy új elméletnek teljesen más elképzelése lesz az időről, vagy teljesen letesz róla.”
    Az új elméletek alappillére lesz maga az Idő, és ezen a ponton fog a vallás és fizika összekapcsolódni újra.

    Re:10
    Valóban ezobullshit szaga van, de ha lehámozod róla a „Coelhos mázat”, akkor igaz a megállapítás szubjektív szemszögből nézve. Ha Egységben vagy Istennel, megszűnik az idő szubjektív érzése, és minden egyszerre történik, csak a Most van.
    Egy nem túl mély meditációval, erős imádkozással is eltorzul az ember időérzékelése, és ha még mélyebbre mész, annál inkább igaz lesz ez.
    Ez tisztán szubjektív időérzékelés, és nem fizikai időről van szó.

  15. Nekem leginkább a tágulás gyorsulása nem tetszik. A gyorsuláshoz erő kell. Erő nélkül nincs gyorsulás. Hol van az az erő, ami az egész Univerzum terjedését gyorsulásra tudja bírni? Nekem kedvencem a tágulás/zsugorodás ciklikussága, de ezt felborítja a tágulás gyorsulása.

  16. 15 Az Einsteini relativitáselmélet szerint az idő messzemenően nem független az Univerzumtól.

    Lehet, hogy létezik valami másfajta idő is, Univerzumon túli, de akkor az nem egyezik meg azzal, ami ezt a 4D-s anyagi világot alkotja.

    Világos, hogy az idő szubjektív érzékelése sokféle lehet, de minek jön valaki az idő szubjektív érzékelésével, amikor az Univerzum teljes életciklusáról van szó? Ráadásul ilyen badarságokat állítani szubjektív alapon, hogy idő nincs is…

  17. Re: Tibor bá’
    Mivel halvány lila gőzük sincs mitől gyorsul, így ezt elnevezték a Nagy Mozgatónak. 🙂

    Egyébként vannak olyan elméletek, ami szerint az Univerzum egyfajta szingularitás, ami folyamatosan belülről kifelé keletkezik, ennek okán a külső „széle” egyfajta vonzóerőt képvisel, mert ide felkenődött folyamatos keletkezésből származó anyag magához vonzza a belső struktúrákat.
    Egyfajta inverz fekete lyukként kell elképzelni, amiben van az Univerzum, csak itt az esemény horizont az Univerzum határfelülete.

    Re:17
    „Az Einsteini relativitáselmélet szerint az idő messzemenően nem független az Univerzumtól. ” Bizonyos szempontból igaz, mert az univerzumnak van egy saját belső/lokális ideje, de az ezt létre hozó rendszer(vallásos neve is van, de ebbe nem menjünk most bele) belső ideje bizonyos szempontból független lehet tőle. Ugyan ez igaz Univerzumon belülre is, mert lehet egy alrendszer belső lokális ideje eltérő a környezete idejéhez képest, aminek okán már nincsenek szinkronban egymással, ami miatt számunka „láthatatlanná” teszi, de egyben hat is ránk, mert a hullámtere előbb utóbb eléri a mi téridőnk ezen részét, és akkor jön a fejvakarás, és tudományos pántlikázás, úgy mint a sötét anyag és energia.
    Ha fázisban van látod, ha nincs, nem látod, de még mérni tudod közvetetten a jelenséget. (Most nem megyek bele, hogy a vallásokban milyen terminológiával jelenik ez meg.)

  18. Dajtás !
    Küldök még egy kis időt a sajátomból (annak ellenére h. Te fiatalabb vagy ) 🙂
    Folytasd !
    Miért ? Mert Neked sokkal jobban fog a pennád .
    Addig is,míg megkapod gondolatpostán az én időmet ,a többieknek :
    nem h. nincs is idő , csak az idő van.
    És minden ami lett belőle van ,s általa .
    Kezdetben vala az Ídő …

  19. Re:19
    Ne küldj semmit, jön az magától is, mert belőle, benne, általa vagyunk… 🙂

    Mondottam vala, eljött az idő, hogy dolgunkat tegyük, amiért itt vagyunk.
    Tegyük hát azt, amit kell, Isten segedelmével! 😉
    (Eddig tartott a lébecolás, most jön a munka java…)

  20. Egyébként a berakott kép mindig elbűvöl, mert úgy függnek benne a galaxisok mrd csilaggal, mint egy apró fénypont megmutatva azt, hogy mi milyen kicsik is vagyunk valójában, és az Univerzum milyen hatalmas.

  21. 21 dajtás
    És nekem az is mindig eszembe jut, hogy minden ilyen kis fénypöttyben is értelmes fajok tömegei létezhetnek, bárhogy is nézhetnek ki, és akik számára a mi galaxisunk – ami számunkra már önmagában egy áttekinthetetlen hatalmas rendszer- egy ilyen jelentéktelen fénylés az égen…

  22. Re:22
    Ezért teljesen abszurd azt gondolni, hogy a Világegyetemben mi vagyunk az egyedüli értelmes faj(ezt élből megcáfolja a valóság, mert bőven van állati intelligencia is, ami sokkal jobb bizonyos téren mint az ember).
    https://www.youtube.com/watch?v=cPiDHXtM0VA
    Ha memoriter bajnok vagy, akkor is lassabb leszel, mint egy csimpánz.
    Nagyon ciki… 🙂

  23. 23 dajtás
    Imponáló a csimpánz képessége, főleg, hogy egyik oldalról bemutatja az elvont jelek felismerésére vonatkozó készségét, kombinálva emberfeletti gyorsasággal.
    Számomra az előbbi a nyomósabb, mert a gyorsaság az állatvilágban nem ritka, ahol evolúciós előnyt jelent a túlélésben.
    Én arra is rácsodálkoztam, milyen hihetetlen sebességű hardver van egy fecske fejében is, mikor óriási sebességgel cikázik a levegőben, és módosít pályát az útjába kerülő rovarokat érzékelve, pedig egy légy sem gyenge a kitérő mozgásokban, ha megpróbáljuk megfogni…

  24. Re:24
    Denevérről nem is beszélve, ami echolokációval kapja el kuka sötétben az apró rovarokat… 🙂
    Plusz a nagyobb agytérfogat, és a kognitív készségek korrelációja is megbukott, mert a delfin agya nemhogy nagyobb, de még barázdáltabb is az emberéhez képest(ebből is látszik, hogy az intelligencia nem igazán függ össze az agy nagyságával).

    Minden esetre a képet nézve eszembe juttatja a gyerekkori emlékeimet, amikor egy csillagászati könyv került a kezembe, lenyűgözött és elvarázsolt a szépsége, amiben mindegyik apró fényes pötty egy komplett bolygórendszert/galaktikát jelentett.

  25. 25. Honnan veszed, hogy a delfinek nem éppen olyan intelligensek, mint mi? Nincs kezük, így nem használnak eszközöket és nem építenek. De beszélgetnek, társas életet élnek, csoportos nemi erőszakolnak… pont mint az ember.

  26. Re:26
    A delfin egy vízben úszó nagyon okos kutya, ha sarkítani kellene milyen is valójában.
    ” társas életet élnek, csoportos nemi erőszakolnak”
    A farkas is csoportban él, és elkapja az alfa hím a szukát, ha akarja, ha nem.
    Intelligencia fokmérője amúgy sem a csoportos nemi erőszak. 😉
    Nem azt mondom, hogy buta mint a kő, de nem tudnád megtanítani deriválni, mert már nincs akkora absztrakciós készsége, mint egy embernek.

  27. Lehet, hogy az ember az egyedüli értelmes lény a világegyetemben , lehet, hogy nem.
    Ezt nem tudjuk minden más kijelentés ezzel kapcsolatban puszta szószaporítás.
    Egyikből sem következik semmi érdemleges.
    Lehet, hogy a delfin intelligensebb mint az ember,lehet hogy nem.
    Kevés fogalmat ismerek ami annyira definiálhatatlan , mint az intelligencia.
    Mindenki kurva intelligensnek képzeli magát.
    Nekem pont 100 az IQ -m.
    Az életkorom magasabb mint az átlag.
    Vannak nálam butábbak és vannak értelmesebbek.
    Minden másban sajnos átlag alatti vagyok.

  28. 27 A csoportos nemi erőszakot, mint intelligenciakritériumot viccnek szántam…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük