(3764) Omikron jövője

Tibor bá’ fordítása online

 

Mennyire valószínű, hogy az Omikron halálosabbá mutálódik?

Forrás: AlterNet Media Inc.

Nehéz kitalálni, hogy a pandémia jövőjét illetően mit jelent az Omikron. Egyesek úgy gondolják, hogy ez lehet az utolsó ugrás egy új endémiás formára. Viszont a kutatók figyelmeztetnek, hogy a Deltánál enyhébb, de könnyebben fertőző Omikron halálosabbá  is válhat.

Az emberek azon töprengenek, hogy a vírus nem evolválódhatna-e enyhébbé, de semmi ok nincs arra, hogy így történjen, nyilatkozott Dr. Stuart Campbell Ray, a Johns Hopkins University fertőző betegségek szakértője: „Nem hiszem, hogy bízhatunk abban, hogy a vírus a végén enyhébbé változik.”

Az RNS vírusok, mint például a SARS-CoV-2, állandóan mutálnak, a gazdasejt minden egyes reduplikációja alkalmat ad arra, hogy mutáció jöjjön létre. Bár lényegét tekintve a vírus nem élőlény, természetéből fakadóan mutál és evolvál. Amint megfertőzi a gazdasejtet, azonnal duplikálódik, ami a túlélésének a záloga.

Általánosságban az evolúció folyamán, ami gyorsabban reprodukál, és előnyösebbé válik, annak testvéreivel szemben előnye lesz. Vírusok esetében ez akkor következik be, amikor könnyebben fertőzővé válnak. Pontosan ezt láttuk a Delta és az Omikron esetében. De, miért ne tudna ez az Omikron még fertőzőbbé válni, majd később halálosabbá?

„Az Omikron a tüdőben jobban kapcsolódik a receptorokhoz egyetlen mutáció után.” – mondja Dr. Gerorge Rutherford a San Franciscoi Universty of California a fertőző betegségek és globális epidemiológia professzora. – „Néhány mutációs lépés után súlyosabb, halálosabb betegségé válhat, de vírusok esetében az evolúció szokatlan fordulatot vehet.”

Míg elvileg lehetséges, hogy az Omikron halálosabbá mutáljon, ez nem feltétlenül következhet be.

„Ami pedig a jóslatot jelenti, mi  fog az Omikronnal történni, nos felválthatja valamik teljesen más.” – állítja Rutherford, majd hozzáteszi: „az Omikronnal három lehetséges dolog fordulhat elő.” Ezek: (1)Az Omikron fertőzőbbé válik. (2)A megfertőzött személy két-három nap helyett tovább lesz szimptómamentes, és így több embernek adhatja át fertőzést. (3) Az oltással kialakított immunreakciót kikerüli.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

125 gondolat erről: „(3764) Omikron jövője

  1. Reálisnak tűnik az elemzés.
    Tegnap Szlávik is azt mondta,csak óvatosan azzal a feltételezéssel, hogy az omikronnal kifut a súlyos betegség, és endémiává szelídülhet.
    Sajnos a három várható evolúciós változás, amit a kutató felsorol, azt nem tartalmazza, hogy az újabb változat enyhébb lefolyású is lenne.
    A legrosszabb variáció az lenne, ha a felsorolt nagyobb fertőzőképesség, kisebb lappangási idő, és vakcinaelkerülés mellé még ráadásul súlyosabb is lenne a lefolyás.
    Szerencsére erre viszont nincs evolúciós nyomás, de sajnos ellene se, mondhatjuk szerencse kérdése lesz…

  2. Régi és víruskutatók által sokszor hangoztatott tapasztalat , hogy a vírusok szelídülni szoktak.
    A gyorsabb terjedést, enyhébb de hosszabb lefolyású betegség okoz.
    A halott már nem terjeszti a vírust, ezért a halál okozás nem evolúciós érdeke a vírusnak.
    A 2 éves és 2 (?) hónapos Covid-19 esetében pont ez történt.
    Az omikron jelenleg napi 3, 5 millió új fertőzés ellenére csak 10 ezer körüli napi halált okoz.
    Súlyosabb mutáció megjelenésének nincsen ugyan elvi akadálya , de szerintem nem valószínű, hogy az új mutáció egyszerre legyen fertőzőbb és súlyosabb betegséglefolyást okozó is.
    Az omikron megjelenése az emberiségre nézve egyértelműen sokkal veszélytelenebbé tette a járványt.
    De nem kell feladnunk az Apokalipszis bekövetkezése iránt táplált reményeinket, mert feltartóztathatatlanul jön a hőhalál.

  3. 2 Mosógépszerelő
    Ez a szelídülés logikus a nagy halálozási rátát okozó kórokozóknál.
    Minden tisztelet mellett sem mondható a Covid 19-re, hogy ide lehetne sorolható.
    A halálozás miatt kieső emberek száma elég jelentéktelenek a túlélőkhöz képest, ezért itt ez a mechanizmus igen lusta lehet.
    Talán az működhet, hogy a súlyos, hosszú ideig tartó betegséget okozó változatok attól is fékeződhetnek, hogy az érintettek hosszú ideig nem érintkeznek az egészségesekkel.
    Az biztos, hogy a vírus terjedésének az a legkedvezőbb, ha annyira enyhe, hogy senki nem védekezik, zárkózik, oltakozik.
    Itt már belép a társadalmi reakció hatása is, ami ráerősít a biológiai folyamat hatására.
    Igaz, ez viszont már erősebben függhet a halálos áldozatok számától, mert ez lélektanilag visszacsatolódik a társadalmi reakciókon át…

  4. Omikronból van már BA.2-altípus. Majd meglátjuk mit tud.

  5. 4. Tia, itt ezeket írják…: Zanzásítva annyi, hogy a BA.2 alváltozat 1,5x fertőzőbb a BA.1 -hez képest, és az eddigi adatok alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést mint a BA.1 alváltozat.

    A BA.2 alvariáns Dániában már kiszorítja az eredeti omikront, de az első adatok alapján közel sem annyival fertőzőbb nála, mint amennyivel az omikron lehagyta a deltát, és úgy tűnik, nem okoz gyakrabban súlyosabb betegséget, mint a világot letaroló rokona. Korábban elterjedt, hogy a tesztek nem mutatják ki, de ez félreértés volt.

    Még gyorsabban terjed az omikron új változata, de nincs ok aggodalomra
    @https://telex.hu/koronavirus/2022/01/28/omikron-uj-varians-alvarians-ba-2-dania-gyorsabban-terjed-fertozokepesseg-vakcinak-oltasok-termeszetes-immunitas

  6. A koronavírus elleni emlékeztető oltások 95 százalékra növelik a védettséget az omikron variáns okozta halálozással szemben az 50 éves vagy annál idősebb emberek esetében – közölte csütörtökön az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége.
    Az UKHSA szerint körülbelül hat hónappal bármelyik koronavírus-vakcina második adagjának beadását követően az omikron variáns okozta halálozással szembeni védelem az 50 évesek és idősebbek körében 60 százalék körüli. Ez azonban két héttel az emlékeztető oltásadag beadása után mintegy 95 százalékra emelkedett.
    Az UKHSA hozzátette, hogy az adatok továbbra is magas szintű védelmet mutatnak a kórházi kezeléssel szemben az emlékeztető oltás után.
    @https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220128/koronavirus-jo-hir-az-50-ev-felettieknek-az-emlekezteto-oltasokrol-523587

  7. 5. Python

    Akkor úgy mondom inkább, hogy Ausztria még nem látja mit tud ez az új, mert még kevés a mintánk.

  8. Re:8
    Már Ottawában vannak, persze a szajha média lapít, mint az a bizonyos a fűben.
    Persze az fontos, hogy Rihanna szőrös narancsnak öltözött… 🙂

  9. Twitter: TruckerConvoy2022 TruckersForFreedom2022

    Több országban csatlakoznak hozzájuk a kamionosok. Max Respect!

  10. Justin Trudeau elszeparálta és izolálta magát, mivel ki volt téve állítólag a koronavírusnak…

    Mindezt kettős oltás + harmadik booster után és azelőtt, hogy hétvégére a több tízezer kamionból és teherautóból álló „Szabadság-konvoj” Ottawába érkezne a kötelező oltás és a vakcina-fasizmus elleni tiltakozásul…

    Milyen stílusos groteszk helyzet… 😀

    https://news.yahoo.com/canadas-trudeau-isolation-covid-exposure-144332198.html

  11. Elon Musk, twitter: „If you scare people enough, they will demand removal of freedom. This is the path to tyranny.”

    „Ha eléggé megijesztik az embereket, akkor követelni fogják a szabadság megvonását. Ez a zsarnoksághoz vezető út.”

    Csak szólok, hogy közületek sokan ehhez asszisztáltok 2 éve…

  12. 15
    oasis77

    Az elefánt ormánya hasonlít egy kígyóra.
    De az elefánt mégsem kígyó és a kígyó sem elefánt !

    *************************************************************

    Az „illiberális demokrácia” nem egy szimpatikus társadalmi képződmény,
    de mégsem diktatúra !
    Az elefánt soha nem változhat kígyóvá, de az illiberális Orbán rendszer jó úton halad a diktatúra felé.

  13. 16@:Azt hiszem nemsokára szembesülni fogtok a kellemetlen igazsággal, hogy minket nagyon megetettek…, szép lassan majd feldereng, minél „okosabb” most valaki, annál később.

  14. 15: oasis77:
    17: Gartai:
    Ja, mint az a diákom, aki épp pénteken ért haza hidegrázással, 1 órán belül kialakult magas láz, s minden kedvesség, ami egy felső légúti betegségben elképzelhető.
    Na ő és a családja most biztosan azon töprengenek, hogy mennyire meg lettek vezetve! Én is szégyenkezve olvasom soraidat, mennyire megettem, hogy az osztályainkban a feles létszámok csak egy színházi előadás része, s a sok göthös nebuló mindössze ennek kelléke, statisztálnak. Az az egy, aki majdnem meghalt, pedig csak móka-kacagás, úgymond hab a tortára a nagy etetésben.
    BALFÁCÁN.OK!

    Persze a magyar politika az rendben van… Orbán a megváltónk!
    Ott aztán tűéles ésszel követhető minden lépés, amely kizárólag a jó irányba visz!

  15. 18. Nem vagyok vírustagadó, ne állíts be annak.

    Az előző bejegyzésem arra vonatkozott, hogy azzal nem értek egyet ahogy a nyugati kormányok egy része kezeli/kezelte a helyzetet…Lezárások, kötelező oltások, stb. Kész téboly, hogy pl. Ausztriában pénzbüntetést kap az, aki nem hajlandó beoltatni magát egy kísérleti oltóanyaggal. Ausztrália meg egy tragikomédia kb amit műveltek magukkal. Nem hiába van mindenhol nyugaton felháborodva az emberek egy része. Ők még látják, hogy mi felé haladunk…A többiek sajnos elvesztek, totál agymosottak lettek a tömegmédia áldásos tevékenységétől és megingathatatlan hitükben, hogy a hatalom jót akar…Hát persze. Mert mindig is jót akart, ugye?

  16. 11: „Több országban csatlakoznak hozzájuk a kamionosok. Max Respect!”
    19: „Nem vagyok vírustagadó, ne állíts be annak.”
    🙂

  17. Lehet az oltásokat kisérleti oltásoknak nevezni.
    Hiszen az alapos, tradicionálisan szabványos, sokéves tesztelésükre, igen nyomós okoból nem kerülhetett sor és mégis bevetették őket.
    De ez volt most is ez a kisebbik rossz, a sokkal kisebbik !
    Alig tudom megmagyarázni,hogy ez egyeseknek miért nem érthető.
    Mégegyszer mondom, hogy mindenki megértse, a koronavírus egy halálos betegség , a vakcinák halálos mivolta pedig egy hazugság !
    Nem tudom, mi kivetnivaló lenne a kötelezővé tételben.
    Mindenkinek a szabadsága addig tart, amíg másoknak nem árt !

  18. Ti mindig olyanokat mondtok , hogy vírustagadók, meg hasonlók, én nem állítottam, hogy nincs vírus! , sőt, azt se, hogy nem betegíthet meg, azt sem állítottam, hogy az oltás hatástalan, csak vannak kételyeim a kockázatokkal kapcsolatban, meg furcsa, hogy minden mást elnyomnak és a kötelezővé tétel felé nyomulnak ( főként az elért eredmények tükrében ). A kormányzati kommunikáció meg egyszerűen röhejes. A cégnél ahol dolgozom, most már szemmel láthatóan, csak azok betegszenek meg akik oltottak, nem súlyosan, de csak azok, ez tudom kis minta, de nekem elegendő. Az az egy szerencsénk, hogy vannak olyan példák, mint a Kanadai, az ott vonulók nagyobb része oltott, mégis csatlakozott, miért is…, mert nem kérnek abból, hogy mások döntsenek helyettük a saját testük, egészségük felett. A Vukics Ferenc ezeket nálam sokkal jobban elmondja a Szilaj Csikó-s web lapján, de persze az is csak hazugság, meg sarlatán, mint a Bakhdi, aki ezeket a dolgokat egy éve pontosan előre megmondta.

  19. 21 Mosógépszerelő
    Én azért mindig próbálom az ördög ügyvédjeként elképzelni, hogy mi lehet a belső motívuma egy oltásellenesnek.
    Sok nem veszélyeztetett korú, és jó egészségű ember úgy áll hozzá, hogy az ő immunrendszere biztos megoldja a betegséget enyhe tünetekkel, (esetleg egyszer -kétszer már át is esett rajta), és ezért nem hajlandó bevállalni a vakcinák igen kis valószínűséggel fellépő, de nem kizárható súlyos mellékhatását.
    És igazából teljesen közömbös az iránt, hogy oltatlanul megnöveli az esélyét, hogy a környezetében lévő veszélyeztetett embereket nagyobb eséllyel fertőzi meg, azok halálát, vagy súlyos egészségkárosodását okozva, nem fogadja el azt, hogy az ő oltása is csökkenti az általános R értékét, ezzel statisztikailag csökkenti a várható halálozási számot is.
    Pusztán azért, mert egyes egyedi esetekben ez nem érvényesül feltétlenül, ott minden lehet így, vagy éppen ellenkezőleg, és erre az ellenkezőre mindig lehet hivatkozni.
    De a nagy számok nem hazudnak, azok jól mutatják, hogy az oltás használ…
    Lehet, hogy oltottan is megfertőz valakit, de nem annyit, és nem olyan valószínűséggel mintha oltatlan lenne, de ő ezt egy kalap alá veszi, hogy akkor mire jó egy egészséges embernek…

  20. hubab@: Talán igazad is lehetne, ha nem egy nyilvánvalóan hamis információ halmaz alapján vonnál le következtetéseket. Szerintem Te túl becsületes vagy, így nehezen tudod elképzelni mennyi becstelen ember van felsőbb pozíciókban is. De persze leszögezném ( vagy csavaroznám ), hogy ez az én saját véleményem és semmi több. Láttad a „Ne nézz fel” című filmet?, ha nem, ajánlom figyelmedbe, sajnos szatíra helyett, az egy „dokumentum” film.

  21. 20, Horváth Csongor,

    Előbb utána kellene nézni, hogy a kanadai kamionosok mi ellen szólalnak fel, nem gondolod?
    Vagy neked mindenki automatikusan vírustagadó, aki nem azon az állásponton van, mint te?

    Mutass egy olyan hozzászólásomat amiben tagadtam a vírus létezését…

    Szóval ezt most nagyon benézted.

  22. 22: Gartai:
    Ezt én így el tudom fogadni!

  23. 25: Oasis77:
    „Előbb utána kellene nézni, hogy a kanadai kamionosok mi ellen szólalnak fel, nem gondolod?”
    – Fent a link, mindenki tud olvasni, talán meg is érti, én is igyekeztem:
    https://telex.hu/kulfold/2022/01/28/kanada-oltasellenes-tuntetes-musk-trudeau-kamion
    „…az összes járványügyi intézkedés visszavonását és a szövetségi kormány lemondását akarja elérni…”
    „Az extrém hangoktól azonban egyes szervezők élesen elhatárolódtak, szerintük ezek nem tükrözik az összes tiltakozó véleményét. ”

    Valaki, valamit tényleg benézett… 🙂
    S igen, abban egyetértünk, hogy érdemes alaposan átgondolni, hogy mit és mihez szólunk hozzá. Gartai 22-ben tisztázta, úgy ok.

  24. 27,

    “…az összes járványügyi intézkedés visszavonását és a szövetségi kormány lemondását akarja elérni…”

    Ez neked egyenlő azzal, hogy vírustagadók?

    A KÖTELEZŐ oltás ellenes = vírustagadó?

    Továbbra is a kérdésem az, hogy neked mindenki vírustagadó, aki nem mindenben a te álláspontodat képviseli? Milyen éles elmére vall…

    Segítek….válaszd ketté ezt a szót…vírus – tagadó. Remélem tudtam benne segíteni, hogy értelmezd.

  25. Az omikron variáns halálozási rátája valóban sokkal alacsonyabb, mint az eddigi koronavírus-variánsoké, de ebből nem következik az, hogy az általa okozott járványhullám is enyhébb lesz. Ha megnézzük azokat az országokat, ahol az omikron viszonylag korán megjelent, egyértelmű a kép: az omikron már most majdnem mindenhol erőteljesebb kórházi terhelést okozott, mint a delta. Öröm az ürömben, hogy az is egyértelműen látszik, hogy az elképesztő terjedési sebessége mellett sem tud annyira súlyos járványhullámot okozni, mint az alfa. Emellett most először okkal bizakodhatunk abban is, hogy valódi társadalmi immunitás alakul ki a koronavírussal szemben. De a külföldi példák azt mutatják, hogy ennek bizony ára van.

    Eldőlt: nem igaz, hogy az omikron-hullám enyhe lesz
    https://www.portfolio.hu/global/20220130/eldolt-nem-igaz-hogy-az-omikron-hullam-enyhe-lesz-523759

  26. 29: Tiborbá:
    Én is örömmel integetek, pá-pá!
    Miért van az, hogy a butuska emberek ráadásként agresszívek is?
    Az élet számos területén kénytelen voltam már ezt megtapasztalni…

  27. 25, oasis77:

    a #FreedomConvoy2022 nemcsak akadályozza a közlekedést Ottawában, hanem az is a baj, hogy olyan szélsőségesek csapódtak hozzájuk, akik II. vh-s emlékműveket rongáltak meg, továbbá kisebb atrocitásokat követtek el hatósági emberekkel szemben…

    A kamionosok már csak olyan emberek, akik hetekig képesek egy helyben maradni, ha kell!
    …a Kanadai Néppárt (PPC, Maxime Bernier)-nak jól jön most a tüntetés.
    Sok ezer kamion.
    Sok dühös ember.
    Sok kézifegyver.

  28. 31.Horváth Csongor
    Kritikán aluli a modorod.

    * Az egész világjárvány-show végső soron az egész világpolitikai rendszert célozza meg, amelyet hibáztatnak és BŰNÖSNEK fognak találni, a junta intézkedéseinek társadalmi és gazdasági következményeiről.
    Az egyes országok politikusait államigagatáson kivüli szervezetek által kinevezett bizottságokkal kívánják leváltani.Talán ezekben a bizottságokban is látunk olyan embereket, akik részt vettek a választási folyamatokban az egyes államokban.
    Elon Musk, aki Kanadában támogatta a 1,5 millió Corona- junta elleni tüntetőket, azt mondta, hogy a politikusok minden államban képtelenek kezelni a nekik készpénzben nyújtott segélyeket a korrupciójuk miatt.
    Így a választásokat és a parlamenti demokráciát a globális kormányzás új rendszere fogja felváltani, a Nagy Újraindításon keresztül, amivel a jól ismert kapzsik (Bill Gates, Elon Musk, Bezos, Zuckerberg stb.) és bevallják nekünk, hogy amúgy is ők finanszírozták az egész bolygó gazdaságát és hogy eltávolítják a közvetítőket, vagyis a politikusokat, és vállalják, hogy egy globális pénzügyi szervezeten (ANYACÉG) keresztül saját maguk népszerűsítik „jótékonysági munkájukat”.

    https://www.el.gr/nea-taxh-2/liakopoylos-erchetai-to-pagkosmio-tel/

    Ezt akarják tenni. Az emberek sok politikust a birósági fapadon fognak látni és így örömmel fogadják el egy globális junta létrehozását a parlamentáris demokrácia álcája nélkül.

  29. 37:
    Sokra mész azzal, hogy ezt leírtad…
    Engedd el a vírust, nem a te asztalod! A geopolitikai elemzésed jó, abban dolgozz, amiben jó vagy! Mindenki jobban járna.

  30. Várom(megint) a megjegyzéseket a vita kapcsán…Csongor! Neked pl. mi a véleményed?…50 perc a videó.Tele aktuális(megválaszolatlan) kérdésekkel….hajrá!

  31. 39 – Valaki:
    A sebész előállt az összes oltásellenes aduval. Azt állítja, hogy az oltás után 3% halott van. Ez nálunk a 6 millió beoltott után 180 ezer halottat jelent. Ezt azért észrevennénk. A pandémiában meghalt 41.000, az oltásban meghalt 180.000. Ez abszurd.

  32. #https://www.youtube.com/watch?v=M0lzo6yBKiQ

  33. Tia,
    erről mit lehet tudni?
    #https://www.youtube.com/watch?v=-ktNbvW6AWw

  34. 42. malleusorbis

    Igen, igaz, ez van. Várható volt, mert az omikron ellen nem véd (vagy kevéssé) ez a mostani vakcina. Prof Kekulé ugyanazt magyarázta ma, amit én itt is korábban, hogy Omikron ellen nem hatékony, de a rizikócsoport oltasson ezzel Omikron ellen is. Kekulé nem tenné kötelezővé az oltást azért mert az Omikron ellen nem hatékony. Én kötelezővé tenném azzal a kitétellel hogy a mindenkori variánsra megfelelő oltással kiegészítve.
    (Nagyon kiakadtam most az osztrákokra, mert csak papíron létezik ez a nagy védekezés. Ugyanis az iskolákon szépen végigtolták a Covidot. Az osztályok fele beteg. Utólag kapnak karantén-elrendelést, miközben már hazavitte a fél osztály a kórt. Azzal hogy a szülőkre bízták a heti 2-szeri PCR-tesztelést kamera előtt..pont nem csinálja meg majdhogynem senki. Az iskola pedig hozzáfér a teszt-portálhoz, ellenőriznie kellene hogy elkészültek-e a tesztek, de nem teszik meg, mert nincs elég ember erre.)

  35. …Végignéztem ezt a magyar videót. Azon cikkeket fordította le, akik a tagadók. Nem erről van szó a valóságban. A cirkusz az oltás kötelezővététele miatt van (omikron miatt nem oké) Most febr.1. helyett febr.8. a kötelező oltás bevezetésének időpontja. Az alkotmánybíróság eljárása formális. Nem támadja a kormányt. (Egyébként ez a kormány egy nulla. Hirtelen összerántott miniszterek..a láncdohányos egészségügyminiszterrel..Szóval lenne itt mit javítani.)
    Ez a hivatalos cikk:
    https://www.derstandard.de/story/2000132957841/verfassungsgerichtshof-prueftcoronamassnahmen

  36. Gyerekek! Megvan a megoldás a járvány ellen! Most megosztom veletek: mindennap ki kell hirdetni a 91. zsoltárt:
    https://szentiras.hu/SZIT/Zsolt91
    „1Aki a Fölséges védelmében lakik, aki a Mindenható árnyékában él, 2az így beszél az Úrhoz: Te vagy a váram és a menedékem, Istenem, benned bízom! 3Ő szabadít ki az életedre törő vadász csapdájából. 4Szárnyaival oltalmaz, tollai alatt menedékre lelsz, hűsége a védőpajzsod. 5Nem kell félned az éji kísértettől, sem a nappal repülő nyilaktól; 6sem a sötétben terjedő ragálytól, sem a fényes nappal kitörő dögvésztől.

    Mondjuk aki istentagadóként él, annál nem biztos, hogy működik…

  37. 38. Horváth Csongor
    Amikor a kamionosok szabadság konvoja
    átterjed EU földjére és J. Trudeau europai kollégái a fapadon izzadva csücsülnek, akkor szeretném látni, hogy melyik nyulüregben fogsz lapulni Te és a hasonszűrőek.

  38. Re:47
    Csongor van annyira gerinces, hogy be fogja vallani, ha tévedett.
    Nem politikus, hanem tanár, csak azért van még mindig a pályán, mert van hivatás tudata, szemben a gumigerincű politikusokkal.

    Re:46
    Minden embert Isten teremtett, ahogy az egész világot is, mindegy hogy hisz valaki benne, vagy nem. Pont tök mindegy, hogy valaki tagadja Istent, akkor is a teremtménye marad, ha tetszik neki, ha nem… 🙂 Kb egy isten tagadó abban a pozícióban van, mint egy hámsejt az ujjunk végén. Tagadhatja a teljes testet, hogy létezik, hisz nem látja, de ettől még a test része, és a test hozta létre a létét.
    Amúgy meg a zuhanó repülőn kevés az ateista, egyből eszébe jut az embereknek a Miatyánk, ha elértek az életük végére. 🙂

    Nyomják még ezt a pszichózist, lényeg az, hogy minél több irányból érezd a szorítást, hogy önként és kitörő örömmel fogadd el a „vezetők” javaslatait.
    Persze a s.art ugyan azok keverték, aminek csak egy célja van, a tömegmanipuláció, hogy elérjék a céljaikat.

  39. #https://www.portfolio.hu/global/20220131/ez-a-jarvany-vegenek-kezdete-ebben-az-europai-orszagban-mar-a-maszk-sem-kotelezo-524199

  40. 48: Így van, minden embert Isten teremtett, mégis úgy néz ki, hogy nem mindenkit óv meg egyformán. El is kell fogadni azt a megváltást ahhoz, hogy életbe lépjen.

  41. 49 malleusorbis
    Ez mind szép, de azért az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a napi halálos áldozatok száma azért magasabb, mint a megelőző delta hullámban volt.
    Ez azt is jelenti, hogy a korlátozásokkal nehezebb fékezni az igen fertőző vírust, és nem akarják összeomlasztani a gazdaságot, ezért inkább támaszkodnak a vakcinákra, mint a korlátozásokra.
    Ami mindjárt cáfolja is egyesek állítását, hogy a vezetők szándékosan rombolják a gazdaságot, elszegényítik a lakosságot, leépítik a középosztályt intézkedéseikkel…

  42. Re:50
    „mégis úgy néz ki, hogy nem mindenkit óv meg egyformán. ”
    Erre van egy hasonlatom:
    Mindenkit ugyan annyi Isteni fény ér, de aki szándékosan beöltözik egy nagykabátba, az ne lepődjön meg azon, ha kevesebb jut belőle neki…
    Rajtunk múlik igazából minden, mert minden lehetőséget megadnak nekünk, max nem élünk vele, és rossz döntéseket hozunk.

  43. Re:51
    „vezetők szándékosan rombolják a gazdaságot”
    A vezető réteg sem homogén, vannak akik kovidfasizmust akarnak, és vannak, akik élhető életet.

  44. Azér itt megvilágosodik az ember, azt hittem anyám szült, aztán kiderül, hogy az isten teremtett…

  45. Re:54
    A te biológiai testedet valóban édesanyád hozta a világra, de a lelkedet, ami vezérli a testedet nem, ezt már bizony Isten teremtette, és a te lelked szabad akaratából(ez sem teljesen igaz így) kapcsolódott fizikálisan a megtermékenyüléskor a petesejthez.
    (Ezért gyilkosság az abortusz, bárhogyan is csűrik-csavarják a feminista jogvédők a dolgot)
    Mondjuk az anyagi világ is teremtődött, csak nem éppen egy antropomorf öreg szakállas bácsiról van szó aki csinálta, de ez már vallási félreértelmezések közé tartozik.
    Nem véletlenül tagadják a materialisták a lélek létezését, mert különben az egész felépített filozófia alapjuk porba hullana.
    Nem nyíltan, de már a materialista tudomány is elismeri a létét, igaz a proletár mókusvakítás megy még erről, miközben gőz erővel kutatják a témát…

  46. Nekem valójában az az abszurd, hogy 4 milliárd ember beoltása eredményezi a legtöbb pozitív vizsgálati eredményt.
    És nem csak egy kicsit, hanem nagyságrendekkel.
    Ennek egyik oka, hogy a csak a tüskefehérje ellen irányuló szűk antitestvédelem felgyorsította a vírus mutációját, és immunreakció lelassulást okozott.
    A második ok az, hogy nyilvánvalóan a többszöri adagolás az immunrendszer érzékenységének csökkenését okozta a vírussal szemben, harmadszor pedig a felkarba adott injekció nem okozott védekezést a felső légutakban.

    https://i0.wp.com/tkp.at/wp-content/uploads/2022/01/Nwe-cases.png

    További jó és értelmes magyarázatokat kívánok!

  47. dajtás,
    Nincs szabad akarat. Vágy, vagy erőszak vezérelt döntéseink vannak. A vágyainkat nem tudjuk befolyásolni. Mindig a vágyaink szerint vagy erőszakra cselekszünk.

  48. Re:57
    Miért ne lenne?
    Szabad döntésed van abban, hogy jól/rosszul éld az életedet, de egyben determinált is, mert hiába akarsz opera énekes lenni, ha nincs hangod, nem leszel az.
    Elég leegyszerűsített álláspont a vágy, vagy erőszak vezérelt döntés alapú elképzelés.
    Pláne úgy, hogy lehet tisztán racionálisan is cselekedni.
    Pl ha sok kólát iszok mozizás közben, akkor a film végére baromira kell brunyálnom, ergo nem vágyok rá, és nem is verem be a fejét a mozisnak, csak elmegyek a WC-re üríteni. De semmi vágy nincs abban, hogy a rövidebb úton megyek, hanem tisztán ráció alapon döntök, mert kevesebb lesz az üzemanyag költségem.
    Ember több egy ösztönlénynél, hiába próbálják lealacsonyítani oda.

  49. Dajtás!
    Anno megegyeztünk, hogy nem térítesz.
    De ha már szóba hoztad, megkérdezem a vírust is isten teremtette? Minek?

  50. 57: Ugyan már! Ha mindig a vágyaink szerint cselekednénk, akkor tele lenne az utca nemi erőszakkal és gyilkossággal.

    Pont ez az emberségünk egyik fő ismérve: le tudunk mondani a vágyainkról és késleltetni tudjuk őket. Egymásért, jövőbeni magunkért, a nagyobb jóért.

    Megteheted, hogy nem élsz a szabad akaratoddal, és szabad folyást engedsz az impulzusaidnak, de nem ez az egyetlen lehetőséged. Már az is, hogy tudsz írni, azt mutatja, hogy te magad is képes vagy rá. Nap mint nap megteszed. Képesek vagyunk szabályozni saját magunkat.

  51. Vágy az is, ha racionális vagyok, így nem a hosszabb utat választom, meg az is, ha a társadalmi írott és íratlan törvényeknek felelek meg inkább, mint megerőszakoljak valakit. Nem tudunk vágyaink ellen dönteni. Meg lehet próbálni, de nem fog menni. Csak azért is visszautasítod kedvenc sütidet, csak bebizonyítsd, hogy van szabad akarat. Ekkor jobban vágysz a bizonyításra, mint a sütire.

    Azért hozakodtam elő ezzel a témával, mert rendre felmerül, hogy a döntés, hogy oltok nem oltok, okos vagyok, hülye vagyok, mintha ez az egyén akaratától függene.
    „Rajtunk múlik igazából minden, mert minden lehetőséget megadnak nekünk, max nem élünk vele”
    Ha kikandikálnál a dobozból… 🙂

  52. Re: Tibor bá’
    Valóban kicsit túltoltam a bringát, elnézést érte.

    Re:61
    Értem amit írsz, csak max nem értek vele egyet 100%-osan. Az ember nem lesz tisztán racionális, mint egy vulkáni, de tud nem csak érzelmi alapon dönteni. Meg kell találni az egészséges középutat, másként nem leszünk különbözőek egy állatnál.

    Szabad akaratod abban merül ki, hogy a determinált életutadat hogyan járod be.
    Ezért írtam, hogy rajtunk múlik igazából minden, mert minden lehetőséget megadnak nekünk, max nem élünk vele.
    Nem kötelező csövesek lenni, de ha sorozatosan rossz döntéseket hozunk, akkor csövesek leszünk, és vica versa, ha sorozatosan jó döntéseket hozunk, élhetünk boldog életet is.

  53. A szabad akarat hiányától nem leszünk állatok. Egy emlős állatban a vágyakozás tárgya kimerül az életben maradását segítő cselekvésekben, utód biztosításában.
    Az emberré válás kezdetén nem sokban, de lényeges tulajdonságban különböztünk a többi emlőstől. Az emberben veleszületett a felfedezés a kísérletezés utáni vágy. Ez a képességünk nem akaratunktól függő.
    Kíváncsiságunk kielégítése utáni vágy végül is elvezetett minket a tűz használatától a kvantum teleportálásig. A szomszédos erdőség megismerésétől a marsra szállásig és, hogy kapcsolódjunk a témához is, a jelenlegi pandémiához és a védőoltáshoz. Nem a szabad akarat tette ezt velünk, hanem született kíváncsiságunk kielégítésének vágya űzte előre az embert ezen az úton.

    A szabad akarat érzését az okozza, hogy vágyaink kielégítésére megszámlálhatatlanul sok minden áll rendelkezésünkre.
    Cselekedeteinket a vágyaink, a kényszer, a biológiai egyedi sajátosságaink és környezetünk tulajdonságai és ezek összessége határozza meg.
    Tetteink mozgató rugóit tekintve távolról sem hasonlítunk az állatokhoz.

    Ha valaki gyáva az gyáva marad, aki merész az az is marad. Nem akaratunk függvénye milyen érzelmi, fizikai tulajdonságaink vannak. Hiszékeny, bizalmatlan. Olyan nincs, hogy eldöntöm, holnaptól alapvetően megváltoztatom velem született alapvető képességeimet. Akinek kiül az arcára, hogy hazudik, ha megfeszül sem lehet jó póker játékos.

    Képesnek kell rá lennünk és vágyni, hogy a csöves életből kitörjünk vagy kényszeríthetnek rá, hogy váltsunk. Ha nincs meg a vágy, de meg van minden egyéb feltétel, akkor is csövesek maradunk. A vágyainkat pedig nem tudjuk befolyásolni.
    Ez filozófiai megközelítés.

  54. Re:63
    „Az emberré válás kezdetén nem sokban, de lényeges tulajdonságban különböztünk a többi emlőstől.”
    Erre szoktam mondani, hogy lehet hogy valakinek majom volt az őse, de nekem nem… 🙂

    „Egy emlős állatban a vágyakozás tárgya kimerül az életben maradását segítő cselekvésekben, utód biztosításában.”
    Nagyon lebecsülöd az állatokat, amúgy is diszkriminatív vagy, mert kihagytad a növényeket. 😉
    Állatok nem tisztán ösztönlények, van személyiségük, sőt gondolkodni is képesek logikusan, ráadásul még emlősnek sem kell lenni hozzá, mert eszközhasználó is lehet egy állat, pl a varjú, aki a diót a kocsikkal töreti fel, mert eléjük dobja, hogy átgurulva rajta törjék fel a kocsik… Egy állat képes terveket szőni, hogy mit hogyan csináljon meg, sőt, ha rajta kapják a sumákságon, még el is tudja magát szégyelleni.
    Növényi intelligenciákról nem is beszélve, mert van ilyen, igaz se idegrendszere, se agya nincs, de interakcióban van a környezetével, és képes kommunikálni más fajtásaival/fajokkal, és képes félni is, bármilyen furcsa, erre számos kísérletet végeztek a 60-as évek óta.

    „Ez filozófiai megközelítés.”
    Ez szín igaz, ezért mondom én azt, hogy részben determinált részben szabad akaratodon múlik, hogy milyen pályán vezeted az életedet.
    Nem leszel opera éneked ha kőműves kvalitásaid vannak, ez a determináltság, de lehetsz tisztességes kőműves, és lehetsz lecsúszott alkesz kőműves is, ami már a szabad akaratodon múlik.
    (Igazából ugyan azt mondjuk mindketten, csak más kontextusban)

  55. 61 Károly, a vágy egy magyar szó, aminek van egy szokásos jelentése. Átdefiniálhatod úgy, hogy minden elképzelhető motiváció beleférjen.

    Akkor is azt mondom, hogy pontosan az a szabad akarat, ami eldönti bennünk, hogy melyik lesz az a vágyunk, motivációnk, aminek engedünk, és melyikről mondunk le.
    Valaki dönt bennünk, és pont az vagyunk mi aki ezt teszi.

    Az a tapasztalatom, hogy amíg abszlút determinált dologként gondoltam az életre, csak sodródtam. Megcsináltam az iskolát, ha már ott voltam, elkezdtem dolgozni, hamár volt munka, de nem kezdeményeztem. Azóta kezdtem el feljődni, mióta elfogadtam a szabad akaratot, és vele a felelősséget, hogy nekem kell magammal kezdeni valamit, ha egyről a kettőre akarok jutni.

    Ott tévedsz, hogy a külső és belső hatások a gondolatainkat, akaratunkat nem határozzák meg teljes egészében, csak erősen befolyásolják.

    Képességeink és korlátaink csak kis részben velünk születettek, nagyobbrészt tanultak.

    Ha nem is tudunk egycsapásra egyetlen tudati döntéssel gyökeresen változtatni a vágyainkon és érzelmeinken, nem is vagyunk tehetetlenek velük szemben. Tudatosan tudjuk irányítani a gondolatainkat, és ha valami ellen döntünk, akkor végig tudjuk gondolni, hogy mért is nem jó az a dolog amire ösztönösen vágyunk, és így az érzelmeinket is más irányba tudjuk terelni lassan.

    Pl. ha tetszik egy kolléganőm, de nem akarom a feleségem megcsalni, akkor elindulhatok a rossz úton, és fantáziálhatok róla, amitől csak egyre jobban fog tetszeni, vagy megtehetem, hogy tudatosan másfelé irányítom a gondolataimat, amikor azon kapom magam, hogy rágondolok.

    Vagy ha szeretnék lefogyni, de kívánok egy sütit, akkor ez a két vágyam ütközésben van. Akkor megtehetem, hogy olyan helyzetet teremtek magamnak, hogy kisebb legyen a kísértés, hogy mégis megegyem. Eleve nem veszem meg, nem megyek olyan helyre, ahol sütit látok.

    A lényeg az, hogy végül mindig én döntök.

  56. Ferenci Tamás, klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök véleménycikket írt arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) január 31-én közleményt adott ki, mely szerint „rémhírterjesztés bűntette miatt” feljelentést tettek olyan cikkek kapcsán, amelyek „a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságát kérdőjelezik meg” a COVID-19 ellen. Ferenci több tudományos cikket idézve rámutat: a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságának megkérdőjelezése teljes mértékben megfelel az orvostudomány jelenlegi álláspontjának. „Az OGYÉI az általa el nem fogadott álláspontot nem tudományos értelemben vitatja” – írja. „Azt gondolom, hogy a magyar egyetemeknek, kutatóintézeteknek, a tudományos akadémiának nagyon egyértelműen és nagyon határozottan ki kellene állniuk ezen a ponton a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága mellett.”

    Ferenci Tamás: megfélemlíti, börtönnel fenyegeti az OGYÉI a tudósokat, ami ellen fel kell lépni
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220202/ferenci-tamas-megfelemliti-bortonnel-fenyegeti-az-ogyei-a-tudosokat-ami-ellen-fel-kell-lepni-524479

    Az omikron a nem megfelelően vagy oltatlanok körében arat jobban – mondta a Rádió1-en Kemenesi Gábor virológus, aki szerint a biztonságot az oltások adják, mivel azok 99 százalékban megmentenek a haláltól. A szakértő úgy véli, hogy nem kizárt, hogy a jövőben az alapimmunizációhoz három oltásra lesz majd szükség.

    Kemenesi Gábor: nem kizárt, hogy a jövőben három oltás lesz majd az alapimmunizáció
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220202/kemenesi-gabor-nem-kizart-hogy-a-jovoben-harom-oltas-lesz-majd-az-alapimmunizacio-524525

  57. 64 dajtás
    „Erre szoktam mondani, hogy lehet hogy valakinek majom volt az őse, de nekem nem…”
    Tőled nem várnék ilyen együgyű szólamokat…
    Ha már feltételezed is, hogy a teremtő beletáplálta az állítólagos lelket az ordítóan állati, vagy mondjuk majomi testbe, akkor sem vonható kétségbe a testi jellemzők, és genetikai szerkezet alapján közeli rokonságunkat a majmokkal, legfőképpen az emberszabású majmokkal.
    Minden létező földi lénynek logikusan átlátható rokonsági köre, leszármazási vonala van, nekünk is.
    Legalább annyit módosíts a hozzáállásodon, hogy csupán a tested származik a majomtól, de a lelked az nem, akkor nem szaladsz ennyire tenyérbemászó ellentmondásba… Mert ezen már a modern egyház is túllépett, az evolúciót is beépítették világképükbe 🙂

  58. Hogy ne maradjunk kis bizonytalanság nélkül az omikronnal kapcsolatos óvatos optimizmusunkban:
    &https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/27903/omikron-ba-2-valtozat
    Fene bánná, ha az új változat nem veszélyesebb.
    De a legfontosabb kérdés az lehet, hogy áttörheti-e az eredeti omikronon áteséssel szerzett védettséget.
    Ha nem, akkor nem sokat oszt-szoroz a járvány lefutásában, hamar túllehetünk rajta.
    Ha igen, akkor kezdődik előröl az egész…

  59. Re:67
    Nem, nem, az emberi genom egy fejlődési út, amiben vannak részelemek, amik univerzálisan felhasználhatók, de ez nem azt jelenti, hogy a majom őstől származik az ember.
    Egyszerű analóg példaként egy rakás „lego” kockából lehet páfrányt, dinót, majmot, embert is kirakni, amiben vannak tipikus lego kocka részek, amik nagyon hasonlóak, mert pl jól használhatóak a majomnál, és az embernél is, de ez nem azt jelenti, hogy a majomból származik az ember, hanem csak azt, hogy vannak közös halmazok, és azonosak az építő kövek.
    Írtam már régebben, hogy az evolúció szemiautonóm, ami megenged egy bizonyos fokú fejlődést/változást, de a fejlődési ugrásokat nem tudod már így megugorni, ahhoz az alap tervrajzot kell átírni.
    Pontosan ugyan ezt csináljuk mi is a GMO növényekkel, beleviszünk olyan tervrajz részeket egy adott élőlénybe, ami soha a büdös életbe nem tudott volna kifejlődni, magyarán vallási vonatkozásban Istent játszunk, amit mi génmérnökségnek hívunk, de a lényeg ugyan az, külső beavatkozást eszközöltünk a rendszerben…

    Ne lepődj meg, hogy ha a nagyon közel jövőben a klasszikus emberi evolúciós elmélet inogni kezd, ez is egy tudománytörténeti állomás marad csupán.

  60. 69 dajtás
    Te nagyszerűen haladsz visszafelé affelé a bibliai alapvetés felé, hogy minden fajt olyannak teremtettek amilyennek ma ismerünk, nincs semmiféle evolúció.
    Ezen már a kreacionisták is túlléptek, mert ők már nem tagadják a fajok rokonságát, csupán az új tulajdonságokat nem spontán folyamat eredményének, hanem intelligens tervezők művének tekintik. De az mindig valami korábbi alakra épült, a kérdés csupán a kiváltó ok…
    Arról már nem is szólva, hogy az utóbbi 3-4 millió év óta határozottan végigkövethető a csontleletek alapján az ember felé vezető átmeneti alakok egész sora, akik mind külső fizikai jellemzőikben, mind az általuk alkotott szerszámok bonyolultságában jelzik a hosszú utat, amin az emberi faj végigment.
    Ez bizony nem egy varázsütésre következett be…

  61. A média bizonyos része (valamiért főleg Indiában) nagyon zizeg az elmúlt napokban a wuhani virológiai intézetben folyó új koronavírus-kutatás miatt. Egy NeoCoV nevű koronavírusról van szó, amely lényegében egy változata a MERS koronavírusnak, melynek a halálozása 35% volt. Kezdjünk el aggódni? Lehetséges, hogy ez a koronavírus a következő nagy járványt okozhatja?

  62. 70. hubab
    „Arról már nem is szólva, hogy az utóbbi 3-4 millió év óta határozottan végigkövethető a csontleletek alapján az ember felé vezető átmeneti alakok egész sora, akik mind külső fizikai jellemzőikben, mind az általuk alkotott szerszámok bonyolultságában jelzik a hosszú utat, amin az emberi faj végigment.”

    Kedves „hubab”
    Talán az óriási emberi csontvázakat vagy a kristály koponyákat is megmagyaráznád nekünk sebtében, mielőtt a bloggazda gyorsan a szőnyeg alá söpörné?

  63. 73.

    Kedves L.S.

    Én ugyan még nem vettem fel a tévedés elleni vakcinát !
    70 évet megéltem , ezt, azt szorgalmasan elolvastam, a természettudományokban többet tudok az átlagnál.
    Sokakkal ellentétben, én értem az evolúciót.
    Szerintem amiról te beszélsz, az utolsó hozzászólásodban az egyszerű csalás !
    Az emberek olthatatlanul szomjaznak a csodákra és vannak, akik ezt a vágyat kielégítik és kihasználják.
    Ennyi.

  64. 73 L.S.
    Nem is lepsz meg az eddigiek alapján…

  65. Re:70
    Válaszolok erre Tibor bá’ mai posztjában.

  66. Ma, a jelenlegi fejlett technikákkal sokmindent lehet hamisítani , amit csak alaposabb költséges laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges megkülönböztetni az eredetitől.
    A you tube, élenjár a szenzációhajhász félretájékoztatásban.

  67. 74. Mosógépszerelő
    „70 évet megéltem , ezt, azt szorgalmasan elolvastam, a természettudományokban többet tudok az átlagnál.
    Sokakkal ellentétben, én értem az evolúciót.”

    Kedves Mosógépszerelő
    Amint a „kulcslyukbol” olvashattad egyidős vagy velem.
    Sosem állitottam, hogy mindent tudok, ez azonban Rád is érvényes mivel „a jó pap haláláig tanul.”

  68. Kedves L. S.

    Útálom a facebookot pláne az újat.
    Kizárólag hirdetésre használom.
    Korunk egyik kártékony agyréme !
    Jó pap holtig tanul.
    Egyetértek.
    Óriások csak a mesékben vannak.
    Örülök, hogy egykorúak vagyunk.
    GÖRÖGORSZÁG a civilizáció , a kultúra, a filozófia , a tudomány és a demokrácia bölcsője.

  69. Re:81.
    Ugye tisztában van vele, h. ezzel az idejárók nagy részét is lekreténezted ?
    Köszönjük !
    Sőt ezek a kretének még azt is megszavazzák, h. van lelkük.

  70. 82.

    A virtuális tér,a szabad gonoszkodás optimális színtere.
    Itt megteheti büntetlenül , máshol nem.

  71. 8O. Mosógépszerelő
    ” Óriások csak a mesékben vannak.”

    A múltrol beszélünk Gábor!
    Földünk történelmében lépten nyomon találkozunk velük.
    Keress rá az interneten: „az óriások csontvázai” cim alatt bármely nyelven amellyet ismersz. Meg fogsz lepődni…
    Tőlem inditóként szeretettel:

    https://olastofos.com/%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD/

    A video magyar nyelvre is állitható.

  72. 82: Nem tudom mi alapján gondolod, hogy az ide járók nagy része L.S.-sel azonos állásponton lenne az óriási emberi csontvázak vagy a kristály koponyák meséi ügyében?

  73. 85:
    L.S. kapcsán már volt egy-két népszavazás .
    Ha Tibor bá’ úri kedve úgy tartja ,ezt is megszavaztathatja . 🙂
    A gugli a barátod .Írd be :óriás emberi csontvázak, kristálykoponya .

  74. Buda, L.S.
    Olyan hihetetlen tájékozatlanok vagytok az élővilág kérdéseiben, hogy teljesen fogékonyak vagytok az interneten kerengő számtalan teljesen abszurd hamisításoknak, amit nagy előszeretettel gyártanak mókás kedvű lájkvadászok.
    Szerintem nincs olyan őrült kitaláció, aminek ne adnátok hitelt, a lényeg az, hogy szembemegy minden tudományos nézetnek.
    Elszomorító, hogy itt tartunk a XXI. században.
    Már az a feltételezés is abszurd, hogy ha találtak volna ilyen a mai méretektől lényegesen eltérő emberi maradványokat, akkor ugyan mi a fenéért semmisítették volna meg?
    Az eddig feltárt ősi emberi maradványok is elég szélsőséges alaki és méretbeli különbségekkel bíró emberősöktől származnak, és érdekes módon, ez soha nem okozott problémát a kutatóknak.
    Ugyan miért éppen ez jelentett volna olyan veszélyt az evolúciós elméletekre, hogy meg kellett semmisíteni?
    Igen sok állatfajnak is találtak rendkívül kicsi, vagy rendkívül nagyméretű változatai is.
    A törpe, hobbitnak becézett Homo floresiensis maradványai nem verték ki a biztosítékot, amelyeket Flores szigetén találtak meg, csak éppen az óriás?
    Csak logikusan kellene gondolkodni, de akinek csak mozaikos ismeretei vannak a témában, annak ez nehéz…

  75. A nefilimek léteztek, a kristálykoponyák ellenben újkori hamisítványok, akárcsak a dínós kövek és társaik.

  76. 87. hubab

    Boldogok a tudatlanok?
    „Minden kor más eszközzel dolgozik. Minden kort meghalad a következő. Sőt, legtöbbször meg is kérdőjelezi azt.
    Egyiptomban a spirituális gyógyítás létezett. Azt a kort maguk a mai egyiptomiak sem értik. Mert ma a materializmusban élünk. Ez a materiális világ megkérdőjelezi az ókori spirituális világszemléletet. Ehhez hasonlóan, az utánunk következő kor (mely már nagyon közel van) meg fogja kérdőjelezni a materializmust.
    Ez egy fizikai törvényszerűség. ”
    „A tudatlanság nem boldogság, hanem hárítás. Nem vállaljuk fel a játékszabályokat. Mikor azt mondja a modern tudomány, hogy Sumer mitológia, akkor hárít, mert letagadni nem tudja. Ehelyett fel kellene vállalni a múltat és komoly technikákkal, komoly szakemberekkel arról kellene vitázni, hogy mi is volt akkor.”

    Boldogok a tudatlanok? – végtelen határok … maga a valóság

    Mások meggyőzése?
    „Egyenesen TILOS. Mindenki csak egy kis mécses lehet és nincs sem joga, sem lehetősége másik embert felgyújtani, elégetni. Aki tudatos, úgyis oda vonzza azokat, akik erre fogékonyak, és erősen taszítja azokat, akik erre nem fogékonyak. Meggyőzni nem lehet és nem is szabad senkit.”

    * Dr. Ray Bohlin:
    http://teremtestudomany.hu/ot-kritikus-pont/
    Az evolúciós elmélet öt kritikus pontja

    ** AZ EVOLÚCIÓ ELMÉLETÉNEK ACHILLES – SARKA
    /olastofos.com/η-αχιλλειοσ-πτερνα-τησ-θεωριασ-τησ-εξε/* (Videó)
    Kritikus hibák az evolúcióelméletben -15 doktori tudóstol
    Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

  77. 88: így kell ezt… Nem fullba, de azért nyomod. 🙂

  78. Ausztria a 6-9 havi emlékeztetőt javasolja, ha nem változik a variáns. Minden ősszel lenne oltás, mint az influenza esetében.

  79. 91 – Tia:
    Mert a variánsok arról híresek, hogy nem változnak. 😀
    Azt ugye tudjuk, hogy az influenza oltásokat úgy készítették, hogy megpróbálták kitalálni mely törzsek fognak támadni. Na ezt mos próbálják meg. 😀

  80. A tavasz elhozza majd a megnyugvást, a nyár talán ismét vírusmentes lesz.
    Az oltásokat sztem. többet nem veszik elő, megnyugodhat mindenki, aki félt a szuritól!

    Az ellenben nagy kérdés, hogy a jövőben megússzuk -e a SARS-ra kifejlesztett új megoldások valamelyikével, vagy készülhetünk egy komolyabb menetre a MERS-el, ami esetében mindenki vissza fogja még sírni a védőoltásokat…

  81. Re:95.

    Igen, aki félt a szuritól fellélegezhet!!!
    Most jöjjünk mi, akik beadattak 3 oltást, hogy ne legyen maradandó mellékhatása..
    Vagy a MERS, vagy az ENSZ, vagy az orosz atom!

    A lényeg, hogy a rettegtetés fent legyen tartva.

  82. Az oltottakban pedig szép békében él az amerikai-kínai-orosz egymással…

  83. 98@polygon: Köszi a linket, ebből és számos más forrásból már egyértelműnek látszik, kis hazánk független blogjai közül, csak ez maradt kifejezetten oltás szimpatizáns.

  84. 100 – Gartai:
    És arra büszke vagyok, hogy a sok hülye között normálist tudtam maradni.

  85. Én is abban bízok, hogy jó irányban haladnak a dolgok, és a covid lassan annyira elgyengül, a lakosság meg ellenállóbbá válik,, hogy szépen mindenütt elkezdik leépíteni a korlátozásokat, majd az oltásokat is egyre kisebb vehemenciával propagálják, és a végén már csak a valóban veszélyeztetetteket próbálják rávenni, hogy védjék magukat.
    De akkor mi marad a szegény oltásellenes összeesküvés-elmélet hívőknek?
    Mivel fogják magyarázni, hogy már nem is annyira próbálják az embereket megölni a vakcinákkal?
    Majd arra is ki kell találni, valami körömfontabb verziót… 🙂
    Mindenesetre bízom benne, hogy az élenjáró országok példáját rohamtempóban fogják követni a többiek, ha azt látják, hogy nem okozott problémát a lazítás, mert minden ország szenved a korlátozások gazdasági kárától…
    Persze, ha nem üt be valami váratlan.

  86. 92. Tibor bá`

    Bizony Tibor bá`, igaza van.
    De ha elmesélném hogy családi okból milyen perben vagyok itt Ausztriában, ahol hülyének néznek, mert fél tüdővel élő idős ember mellé nem engedek 3-szor oltott világjárót, aki az oltáson kívül más óvintézkedést nem tart be…Mint tudjuk oltás ellenére is továbbadhatja. A két említett félnek nincs köze egymáshoz, csak egy harmadiknak aki a közös kapocs. De hát ugye jogok vannak, aki pedig felszólal ilyen helyzetben arra rá kell nyomni valami pszichológiásat…
    Amikor köhintek és ezért becsinálnak azok, akik a döntéshozók viszont közben kényszeríteni kezdenek a fenti kapcsolat létrehozására, mert hát ugye a másik az megdögölhet nyugodtan…Elég ellentmondásos helyzet. A per még a covid elején indult, tehát folyamatosan másképp lehet hülyének lenni benne.
    Ami pedig megy hogy 1hónapja még jaj delta, most jaj omikron, jajj de jó mégsem dőlt be a kórház, mert enyhe, jaj de jó mert így marad és nem lesz erősebb variáns…Hát ha még valaki itt normális…
    De ha megszelidülne a covid végleg, akkor a tüntetők nehogy kivonuljanak hogy új variánst akarnak, mert megszokták a balhét.. 🙂

  87. Én is abban bízok, hogy jó irányban haladnak a dolgok, és a covid lassan annyira elgyengül, a lakosság meg ellenállóbbá válik,, hogy szépen mindenütt elkezdik leépíteni a korlátozásokat, majd az oltásokat is egyre kisebb vehemenciával propagálják, és a végén már csak a valóban veszélyeztetetteket próbálják rávenni, hogy védjék magukat és végre békén hagyják a gyerekeket is.
    De akkor mi marad a szegény oltáshívőknek?
    Mivel fogják magyarázni, hogy több, mint 1 éven keresztül hittek a jóságos gyógyszeriparnak?
    Majd arra is ki kell találni, valami körömfontabb verziót… ?
    Mindenesetre bízom benne, hogy az élenjáró országok példáját rohamtempóban fogják követni a többiek, ha azt látják, hogy a kötelező oltás lebegtetése, a jogkorlátozások és az oltatlanok diszkriminálása nem nyerte el a lakosság többségének tetszését, mert idő kellett, de az emberek kezdték felismerni, hogy mi történik a háttérben…
    Persze, ha nem jön meg a gyógyszer-lobbi étvágya és nem szabadul el egy újabb variáns, amire majd újjáépíthetik a színpadot.

  88. 97. János

    Ezt lopom 🙂
    A magyarokra igaz ez a 3-as, de az osztrák nem hódolt be 🙂 csak nehogy beépüljön annyira hogy az antopológusok a maradványokból meg tudják mondani hogy hopp: amerikai-kínai-orosz, akkor ez magyar csontváz 🙂

  89. Az, hogy nem kell tovább oltásparázni, nem jelenti azt, hogy az oltás haszontalan volt, vagy felesleges volna. Azt sem jelenti, hogy a covid végleg megszelídül…
    Ugye emlékszünk még, hogy bár a spanyolnáthához hasonló influenza törzs nem ütötte fel a fejét az elmúlt 100 évben, de azért komolyabb fertőzéseket, sőt haláleseteket tudott az influenza is produkálni. Aztán jött a covid.

    Sztem. most ugyanez várható, csak felgyorsult időléptékben és egyre vadabb formákban. Az sem utolsó szempont, hogy ezt már politikailag és gazdaságilag, sőt katonailag is meg lehet lovagolni.

    S már előre hallom a vészterhes hangon megszólaló legnagyobb arcokat, ahogyan a következő jajnál felteszik félszegen a kérdést: Nincs erre is valami védőoltás? 🙂

  90. 106. polygon

    Fog még téged az egészségügy injekciózni, nyugi.

  91. 109,

    Az lehet, csak nem kísérleti vakcinákkal, mint amikkel oltatnád az összes gyereket is.

    Nézzük csak:

    „Az elmúlt 2 évben számomra a legmegdöbbentőbbek azok az emberek voltak, akik önként dalolva csapták be embertársaikat és járultak hozzá egy alapjaiban hazug rendszer kiépítéséhez és fenntartásához. Mert ha valaki végiggondolja a SARS-CoV-2 fertőzés legsúlyosabb szövődményeinek molekuláris alapjait – azaz hogy a fertőzött sejtek szétesésével a tüskefehérje a tüdő vérkörbe jutva vérrögképződést okoz – akkor nyilvánvaló, hogy a tüskefehérje termeltetést testi sejtekbe indukálo vészhelyzeti vakcinák rejtenek potenciális mellékhatásokat magukban. Aki ezt tagadja, az nincs tisztában a COVID patomechanizmusával és ezért egy valódi vírustagadó. A COVID által veszélyeztetett kockázati csoportok esetében azonban az ember a kockázat/haszon ráció miatt nagyvonalúan átsiklik ezen potenciális mellékhatások felett. De nem az egészséges gyerekeknél. Akik a SARS-CoV-2 fertőzést enyhe megbetegedéssel vagy tünetmentesen átvészelik. Mégis ezt a COVID szempontjából teljesen védett, de szavazati joguk miatt mégis védtelen populációt érte a legtöbb inzultus és hazugság a járványkezelés során. Az alábbi rejtett kamerás felvételek egy holland képviselő mutatja be, hogy a holland oltópontokra felnőttek nélkül érkező 16 év alatti holland gyerekeket az ottani személyzet hogy manipulálja. „Ha oltás után rosszul leszel, mondd azt, hogy rosszat ettél!” Ez nemcsak végletesen ostoba, de a potenciális mellékhatások súlyosbodásának kivédése miatt is életveszélyes hazugság (ti. megfelelő időben kezelt esetleges mellékhatások is hatékonyan orvosolhatóak). Az egyének egészségére vonatkozó megfelelő szintű tájékoztatás pedig az orvostudomány alapja. Szerintettek az alábbi videóban tapasztaltak mennyire felelnek meg ezeknek az évszázados orvostudományi elveknek? Semennyire.”

    https://www.facebook.com/tamas.letoha/videos/366070748252247

  92. Két év „szenvedés” után mindenki vágy vezérelt módon gondolkodik. 2020 nyarán a napi 2-3 halottól mindenki beszart. Most a hétvégén 234 halott volt és mindenki enyhülésről, sőt normál élet visszaállításáról beszél. hülyeség. Nem vagyok szakember, de nem látom be, hogy ez a vírus eltűnne. Se azt, hogy ne lenne halálos hosszú távon.

  93. 111. Tibor bá`

    Tibor bá` for president 😉 Felüdülés olvasni a lényeget, főleg most amikor próbálják elbagatellizálni, sőt visszamenőleg is tagadni a súlyosságot.
    Most jön esetleg az hogy IQ-szerint lehet sorrbaállni a halálnál? Tehát aki gyorsan elhiszi hogy minden rendben és sosem volt semmi, az még kaphat egy adagot a deltából is akár? Vagy most épp bevezetik a „nyárra javul a helyzet”, és majd ősszel megint kezdik a sutyorgást hogy 4.oltás mert gond lesz..?(bár az osztrák ezt a 4. oltást már előrevetítette)
    Azért ott az alfa miatti lezárásban, a melegben is vastag kabátba burkolózva mentek gyorsan vásárolni, mintha atomtámadás lett volna. Most meg…

  94. 111: „A szakemberek ugyanis azt is vizsgálják, hogy Afrikában, Ázsiában milyen járványgócok vannak, és azt látják, hogy egyre nagyobb intenzitással törnek ki a világban kisebb járványok. Alapos okkal feltételezhető, hogy egyik-másik vírusból akár egy világjárvány is kitörhet.

    A virológus szerint fel kell készülni arra, hogy egy-egy kisebb járványból világjárvány lesz. Jakab elmondta, hogy kutatócsoportjának két tagja most tért haza Bangladesből, ahol expedíciójuk során egy cseppfertőzéssel terjedő vírust kergettek.

    A tanulmányozott vírus idegrendszeri betegedést okoz és 65 százalékos a halálozási aránya, szemben a koronavírus most két és fél százalékos halálozási arányával. ”

    https://www.portfolio.hu/global/20220205/jakab-ferenc-65-os-halalozasi-aranya-van-egy-idegrendszert-tamado-virusnak-525153

  95. 113: Camelia ez nem más lesz, mint a NiV (Nipah vírus) ami szintúgy egy RNS vírus.

    Bár nagyobb jelenleg az izgalom a MERS egy közeli koronavírus rokona kapcsán ami kb. 1 vagy 2 mutációs ciklusra áll attól, hogy a SARS-CoV-2 -höz hasonló pandémiát tudjon okozzon. Csak míg a COVID-19 esetében 2,5-3% a mortalitás, addig a MERS és közvetlen rokonainál kb. 30-35% körül mozog ez az érték.

  96. 112

    TIA

    Kívülről ez látszik Neked.

    Hülyék tömkelege.

    Azért ha van időd olvasd el,és ha tudsz tenni,
    csatlakozz.

    https://index.hu/belfold/2022/02/07/covid-halalozas-magyarorszag-statisztika/

    De az ilyen megnyilvánulások mint

    ” Fog még téged az egészségügy injekciózni, nyugi.”

    …nem ezt nem veszi be senki egészségügyes vonaltól, ELLENSZENVET generál a jól tudott körülmények ismeretében.

    Lehet látni hogy már szédülsz a sok megnyilatkozástól,amiket még védsz,mint egészségügyes – persze biztos sértő ez a jelző,,próbáld át lépni – de a zömnél így csapódik le.

    Csak egy vélemény.

    Ja és emlékeztetek a hatvan milliót lenyelő hamis védettségit író,ampullákat a lefolyóba iktató elvtársra,ő most fel van függesztve,nem előzetesben rohad.

    És ez a hányadik ilyen hír?

    Szóval a lényeg ;

    Csúnyán el van BASZVA ma Magyarországon az egészségügybe vetett hit,többet kéne tenni érte,nem az ostort csapkodni a magukra hagyottak hátán.

  97. Tibor bá

    Akiknek Iványi elnökjelölt,és el is fogadná?

    Kösz nem.
    Bocs Tia,elő a prakkert.

  98. 117. ötlet

    Nem tudok a magyar egészségügyhöz hozzászólni. Megpróbáltam egy ideig létezni benne, aztán párhuzamos is megpróbáltam, tehát Ausztriával együtt. De aztán a magánélet sem úgy hozta, hogy bármi is a magyar verzió mellett szólt volna.
    Vannak kiváló orvosok még Magyarországon, (de erős a paraszolvencia). Komoly bajoknál, pl. onkológia, kardiológia tudok felsorolni nagyon jó szakembereket (és nem csak orvosokat, mert az ápolók is lényegesek). De az hogy az eleve egészségére keveset adó magyarral a mentő hová ér és ott épp ki ügyel, és az a csapat mennyire túlterhelt még ha jók is..Szerencse kérdése.
    Háziorvosokra kevés rálátásom volt, de az Ausztriában is majdhogynem csak gyóntató hely 🙂 De az nem is lenne baj, ha az orvos bírja az iramot és felkészült. Magyaro.-n viszont a háziorvosi praxis kevés és leterhelt, nem megbecsült, nem nagyon felszerelt..
    Már amennyire rálátásom volt a kb.2 év alatt. A vezetés pedig..Na..azt inkább hagyjuk. A nagy baj ott van.

  99. 112 Tia
    Nem akarom elbagatelizálni a jelen járványügyi helyzetet, de azért nekem úgy tűnik, hogy a jelenlegi brit adatok is azt mutatják, hogy az omikron hullám csúcsa háromszorosa volt a korábbi legmagasabbnak, miközben a hozzá tartozó halálozási csúcs negyede az ahhoz tartozó halálozási csúcsnak.
    Ez azért több mint egy nagyságrendi csökkenés az esélyben a halálra a fertőzöttek körében, ami nem nevezhető jelentéktelennek.
    Igaz, így is magasabb a halálozások száma, mint az előző delta hullámban volt, de legalább ehhez óriási átfertőződési szám tartozik, akik igen rövid idő alatt védett státuszba kerülnek, és kiesnek a terjesztők köréből, tehát viharos gyorsasággal lesz védett a lakosság többsége.
    Megdöbbentem a mi számainkon is, azt mondták, a teszteltek 54%-át találták pozitívnak.
    Ha ez igaz mindenütt, akkor egy héten belül a fél lakosság már nem tudja terjeszteni a vírust, és rövid időn belül a teljes lakosság java része védetté válik.
    Tudom, az egészségügy pillanatnyi csúcstól szenved, egy kórházi ember ezt érzékeli, és kevésbé vigasztalja, hogy esetleg ez egy rövid ideig tartó csúcsterhelés, amit remélhetőleg majd egy gyors lecsengés fog követni.
    Persze tudom, jöhet új mutáció, és a védettségi idő is letelik egyszer…

  100. 120
    Tia.

    Hát ez baj.

    Fenti cikk alapján akár feleződhetne a halottak száma,nem pedig az oltás mantra dominálna egy viszonylag védhető állapotban.

    Kubai orvosok,- ez az én mantrám – mit alakítottak Lombardiában… zseniális.

    Na lépjünk,Hubab átírt megint rajtam,én meg a buta kérdéseimmel csak zaklatok.

    Köszi
    Üdv.

  101. 122 ötlet
    Mit írtam át?
    Én Tia egy jóval régebbi hozzászólására reagáltam…

  102. * Hellas: A mai naptól kezdve azok, akik nem vették be a 3. adagot, oltatlanokká minösülnek – Az oltatlanok száma körülbelül 300 000-rel nőtt.
    *https://www.pronews.gr/ygeia/1055716*

    * Több mint 1000 tanulmány bizonyítja, hogy a Covid-19 elleni védőoltások veszélyesek – csak az EU-ban 38 983 haláleset történt. Az EudraVigilance részletei
    *https://www.pronews.gr/ygeia/1055822_pano-apo-1000-ereynes-deihnoyn-*

    * Véget vetnek az oltási bizonyítványoknak Izraelben, Angliában, Írországban, Dániában, Máltán, Svájcban, Finnországban, Katalóniában, Svédországban. Csehország és Baszkföld Legfelsőbb Bírósága pedig megszünteti azokat! Az intézkedések megszüntetése Norvégiában! – *https://dimpenews.com/2022/02/02/*

    *Az izraeli Ichilov Kórház igazgatója: „A súlyos COVID-esetek 80%-a teljes körűen beoltott (háromszoros dózis)”.
    *https://kourdistoportocali.com/wp-content/uploads/2022/02/-2022-02-06-9.07.09-%CF%80.%CE%BC.*

    *Egy olasz kórházigazgtó leleplezi a csalást. A kórházak pénzt keresnek a Covid álbetegeivel… amit üzletté alakítottak át. Amint azt a Restart című műsor ismerteti, a Kormányzati Közlöny több mint 3000 eurót biztosít az egészségügyi szektorba történő felvételekhez, és több mint 9000 eurót minden egyes intenzív osztályon lévő beteg számára a Covid miatt.
    *https://www.mag24.es/2022/01/27/gli-ospedali-fanno-*

    *A 6 legjobb COVID-19 korrupciós bejelentő
    *https://www.naturalnews.com/2022-02-05-top-6-covid-corruption-whistleblowers-2021-2022.html#*

  103. 105 polygon
    Mindezen forgatókönyvek realitását a jövő fogja eldönteni.
    Én sem állítom biztosra, hogy az általam felvázolt pozitív forgatókönyv fog megvalósulni, csupán bízom benne a legújabb tendenciák alapján, de nem kizárt, hogy Tibor bá’-nak lesz igaza, és ez túlzott optimizmus.
    Az én felfogásom szerint lehet realitása a Rusvai-féle hozzáállásnak, aki eddig szorgalmasan oltatta magát, de már kezdi bevállalhatónak érezni a kockázatot, hogy negyediket ne kérjen, mert egyre kisebb az esélye annak, hogy megfertőződve súlyos állapotba kerüljön.
    És az eddigi oltások hasznaként azt könyvelem el, hogy sok életet megmentett, akiknek módja volt megélni a vírus tapasztalható szelídülését, és nem ment el neki a hajó örökre.
    Te ezt nyilván vitatod, illetve szembeállítod a vakcina miatt meghalt emberek számával.
    Teheted, mert erre nincs hiteles statisztika, csak keringő pletykák, amit főleg elkeseredett oltásellenesek terjesztenek.
    Én mindenesetre nagyon fogom figyelni a közeljövő adatainak tendenciáit, mert attól teszem függővé, hogy milyen döntéseket fogok hozni az oltakozások kapcsán.
    Az európai élenjáró országok statisztikái az optimista forgatókönyvet erősítik, ami most ezt elbizonytalanítja, az Izrael, ott nyugtalanító fordulat állt be, ami még magyarázatra szorul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük