(3755) Omikron

 

Az Omikron rosszabb, mint gondoltuk

Szendi Gábor posztjából átvéve (kivonat)

Szerző: Umair Haque

Fordította: Czárán Judit

Lehet, hogy sok más emberhez hasonlóan te is azt hiszed, hogy az omikron enyhe tüneteket okoz. Nos, kapaszkodj meg: az omikron sokkal veszélyesebb, mint gondoltad.

Tudod, miért bízol ebben? Két okból. Az egyik az a bizonyos dél-afrikai nő, Dr. Angelique Coetzee, a Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke, aki egyik interjút adja a másik után a nemzetközi médiában, azt ismételgetve, hogy tapasztalatai szerint „az omikronnak nagyon-nagyon enyhék a tünetei, és eddig senki nem került miatta kórházba.” Mindig a „nagyon enyhe„szóösszetételt használja, és ellenez mindenféle szigorítást.

Ha gyanakszol, hogy itt valami nem stimmel, akkor igazad van. Először is Dr. Coetzee nem tudós, ő csak a saját, meg talán néhány orvostársa betegek körében szerzett anekdotikus tapasztalatairól beszél. Vagyis nem áll mögötte gondosan kivitelezett, célzott kutatás. Erre mondhatja valaki, hogy „Na és?” Nos, éppen ez az, amiről beszélni akarok.

Eszembe jutott, amit Stephane Bancel, a Moderna ügyvezető igazgatója mondott. Arról beszélt, hogy Dél-Afrika népessége sokkal fiatalabb és egészségesebb a legtöbb más országéhoz képest, úgyhogy az onnan érkező adatok torzítanak, nem szabad őket automatikusan más populációkra kiterjeszteni. És igaza van. Dél-Afrika lakosainak átlagéletkora 27 év, Amerikáé 38, az Egyesült Királyságé 40 (Magyarországé 43). A másik az, hogy ez a fiatal populáció már számos covid vírussal találkozott, így eleve van némi szerzett immunitása a vírussal szemben. Így a kiválasztási torzítás, ahogy a statisztikusok mondanák, az „omikron enyhe tünetekkel jár” következtetés esetében, már önmagában azért őrült nagy, mivel az adatok Dél-Afrikából származnak.

Bancel véleményét részletesebben is kifejti: „Szerintem óvatosabbnak kellene lennünk. Nem hiszem, hogy ami az elkövetkező egy-két hétben Dél-Afrikában történni fog, abból megjósolható lenne ennek a vírusváltozatnak a valódi virulenciája, hiszen Dél-Afrikában a lakosságnak mindössze 5%-a 60 év fölötti, így az embereknek nincs számos más társbetegségük, ezért aztán abból, hogy a vírus nem tűnik nagyon virulensnek Dél-Afrikában, nem következik automatikusan, hogy Európában, Amerikában vagy az északi országokban sem lesz az„.

És akkor most térjünk át az omikronnal kapcsolatos első kutatás eredményére, amelyet az Imperial College London végzett, ahol igazi tudományt művelnek. Itt már nem anekdotikus megfigyelésekről és elrontott vizsgálatokról van szó. És a hírek itt már egyáltalán nem jók.

Íme, a híres idézet, amit talán már olvastál: „A vizsgálat nem talált bizonyítékot arra, hogy az omikron ártalmatlanabb lenne, mint az alfa vagy a delta, akár a tüneteket mutató, pozitívra tesztelt személyek számát, akár a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek arányát nézzük.

Az igaz, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek száma egyelőre alacsony. De semmi okunk feltételezni, hogy ez a szám nem fog felfele kúszni, ahogy egyre többen és többen fertőződnek meg.

Nézzünk egy kicsit jobban bele a számokban, mert itt kezd a dolog valóban aggasztóvá válni (9).

Az újbóli megfertőződés kockázata az omikron variáns esetében 5,4-szer nagyobb, mint a delta esetében. Ez azt jelenti, hogy korábbi fertőzések mindössze 19%-os védelmet nyújtanak az omikronnal való újrafertőződés ellen.”

Hogy kontextusba helyezzük a dolgot, az omikron korszak előtt az Egyesült Királyságban egészségügyi dolgozók körében végzett ‘SIREN’ vizsgálat szerint egy korábbi megfertőződés 85%-os biztonsággal megvédte az illetőt a 6 hónapon belüli újrafertőződés ellen.

De még csak nem is ez az igazán rossz hír.

A kutatók azt találták, hogy szignifikánsan nagyobb eséllyel fertőződnek meg tünetes omikronnal azok, akik két héttel ezelőtt vagy annál régebben megkapták a második oltásukat, illetve két héttel ezelőtt vagy annál régebben kapták meg az emlékeztető oltásukat (az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák esetében).

Érted, hogy az utóbbi mit jelent? Azt, hogy még akkor is szignifikánsan nagyobb esélyünk van a tünetes omikronnal való megfertőződésre, ha háromszor be vagyunk oltva.

Hogy miért? Azért, mert „attól függően, hogy mekkorára becsüljük a vakcina hatékonyságát a delta vírussal való tünetes megfertőződés ellen, az omikronnal való tünetes megfertőződés ellen két oltás 0-20% közötti, míg a három dózis 55-80%-os biztonsággal véd.

Az utolsó mondat különösen fontos, mivel ebből látszik, mennyire veszélyes valójában az omikron.

Lehet, hogy akkor is csak 55%-ban vagy védett az omikron ellen, ha már a harmadik oltását is megkaptad.

Persze vannak más kockázati tényezők is, például az életkor – ami a Dél-Afrikából származó adatokat eleve értelmezhetetlenné teszi.

Mi a legjobb eset? Nos, ha fiatal és egészséges vagy, tökéletes kondícióban, és bivalyerős az immunrendszered, akkor nagyjából 80%-ban vagy védett a tünetes fertőzés ellen – akkor is, ha már a harmadik oltáson is túl vagy. Ez jóval alacsonyabb, mint az a 90%, amivel a delta ellen védenek a vakcinák. Ha viszont a negyvenes éveiben jársz, nagyjából megfelelő, de nem tökéletes az egészséged, akkor a védettséged jóval kisebb, mint 80%, még akkor is, ha háromszor be vagy oltva.

Az omikron nem megfázás. És még csak nem is influenza. Hanem egy covid vírus, egy veszedelmes betegség, ami sok embernél fulladásos halált okoz. Igen, ha megkaptad az emlékeztető oltást is, akkor a végzetes kimenetel esélye csökken. De még akkor is lehetsz nagyon, nagyon beteg. És a mi országainkban elég ember lehet komolyan beteg vagy kerülhet kritikus állapotba ahhoz, hogy az életünket, ahogy eddig ismertük, a vírus újra és újra ellehetetlenítse. És lehet ugyan, hogy a végén az omikron „enyhébbnek” fog bizonyulni, mint a delta, de ez sovány vigasz, hiszen tudjuk, hogy a delta kevesebb, mint egy év alatt több millió embert ölt meg világszerte.

Az omikron súlyos, halálos betegség. Egy szuper fertőző, vakcináknak ellenálló változata a covid vírusnak. A legjobb kutatás, ami pillanatnyilag a rendelkezésünkre áll, magáért beszél. És itt nemcsak arról van szó, hogy nincs rá bizonyíték, hogy az omikron kevésbé lenne veszélyes, mint a delta. Hanem arról is, hogy hibás adatfelvétel alapján vonták le azt a hibás következtetést, hogy az omikron enyhe tüneteket okoz. Igazából soha nem volt megalapozott a feltételezés, hogy az omikron egy megfázáshoz hasonló betegség. A tudósok mindig is azt mondták – ahogy erre a Moderna ügyvezető igazgatója is rámutatott -, hogy az omikron egy vakcina-elkerülő vírus, ami még a megerősítő oltásnak is ellenáll, és távolról sem olyan, mint a megfázás vagy az influenza, hanem a covid világjárvány egy új változata, amely képes az emberiségre a betegség és a halál új hullámát zúdítani.

A baj nagyobb, mint gondolnád. Hiszen minden egyes omikron esettel annak is nő az esélye, hogy egy még újabb mutáns alakuljon ki.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

57 gondolat erről: „(3755) Omikron

  1. Engem csak az adatok tudnak meggyőzni.
    Pillanatnyilag a briteket látom a legközelebb ahhoz a fázishoz, amikor már lehet reális következtetéseket levonni az omikron veszélyességéről.
    Ők már érzékelhetően túl vannak az omikron fertőzések csúcsán durván két héttel, viszont a halálozások csúcsa a korábbi tapasztalatok szerint kb. 3 héttel követi a fertőzési csúcsot.
    Ezt egyenlőre tükrözik is az adatok, mert a halálozások száma egyenlőre emelkedőben van, tehát még nem tudjuk, mekkora lesz a halálozási csúcs.
    Remélhetőleg egy hét múlva jobban fog látszani, mire számíthatunk, akkor már hasonlítgathatjuk, hogy mennyiben különbözik a fertőzöttek és elhalálozottak aránya a deltához képest, valamint abszolút számokban mi a különbség a két hullám között…
    Mert az sem lenne nagyon vigasztaló, ha az arány sokkal jobb, viszont mégis meghal ugyanannyi ember, vagy még több a sok fertőzött miatt…

  2. Az 1945 utáni status-quo recseg ropog. (Pénz-, gazdasági-, politikai rendszer ÖSSZEDŐLT!. A globalista elit menti a globális vagyonokat (Benne mieink is!) és a hatalmát. Ennek kiváló álcaruhája a kovid, meg az „omikron”. Aki továbbra is csak ezekkel a „betegségekkel” foglalkozik félrevezet, és felelősség terheli. Sajnálom, hogy Tibornak is igy beszűkült a látóköre.

  3. Az Omikron más módon lép be a sejtekbe mint a korábbi SARS-COV2 koronavírusok.
    Eddig az ACE2 receptor volt a belépési pont amit a vírus a tüske fehérjével (spike proteinnal) tudott megoldani. Az Omikron esetében nagyon sok mutáció lépett fel a tüskefehérjében.
    #https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.01.12.476031v1
    Kutatásokból kiderült hogy az Omikron nem az ACE2 receptort használja hogy bejusson a sejtekbe. Az oltások lényege hogy spike protein ellen „gyártunk” IGG antitesteket, aminek számát sokan mérik is. Ezen antitestek magas száma biztosított korábban magas védelmet a korábbi koronavírus törzsek ellen. Ezen antitestek száma illan el fél év alatt kb annyira hogy a védelem emiatt lecsökken. Ha az Omikron nem a tüskefehérjét használja hogy belépjen a sejtbe akkor miért jó nekünk hogy továbbra is oltunk egy oltással ami a tüskefehérje ellen véd ? Erre az volt a magyarázat hogy csak a harmadik oltás vált ki rendes T-sejtes immunitást az első kettő nem. Ha ez így van akkor az átesettek T-sejtes immunitása az miért nem számít többé? Miért Macron féle politikai megkeserítés a cél egy átfogó egészségügyi intézkedés helyett ? Miért tüskefehérje ellen oltunk ha lehetne más ellen is ? A Delta egy nagyon veszélyes változat volt amibe sokan belehaltak. Az Omikron ellen termel a szervezet IGG antitestet is így a Delta ellen is véd, vélhetően ezért szorítja ki ami jó hír. Japánban miért nincs vírus ? Japánban tavaly év vége óta használják a „lógyógyszert” a „lószerészek” amiről korábban a „laposföldesek” beszéltek, erről miért nincs a hírekben semmi ?

    Adatok:
    #https://www.worldometers.info/coronavirus//country/denmark/
    Dániában 2020 decemberében volt az előző csúcs.
    Akkor a napi pozitív tesztek száma maximum közel 4500 volt.
    Ezen hullám alatt a napi maximális halálok száma maximum 45 volt
    45/4500=0.01

    Jelenleg az Omikron hullám alatt a napi pozitív tesztek száma közel 27000 volt.
    Jelenleg az Omikron hullám alatt a napi maximális halottak száma (eddig) 28 volt
    28/27000=0.001037037

    Hányan haltak meg itthon a 2007-es nagy influenza járványban ?
    Hányan haltak meg a 90-es évek nagy influenza járványaiban ?

    Nyilván ezek a számok nem adnak pontos visszajelzést arról milyen veszély is van valójában mert sokakra nagy veszély van továbbra is, de az adatsorokból mintha az rajzolódna ki hogy kevésbé veszélyes.
    Mivel nem az ACE2 receptort támadja így nincs többé vér agy gát, és egyéb ACE2 receptort érintő történet sem.

    Miért nem hiteles tájékoztatással állnak elő ?

  4. 2015-ös cikk
    #https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/rejtelyes-kor-pusztit-magyarorszagon-miert-halnak-meg-egyre-tobben.604981.html
    „Ha a kórházi halálozás-növekedést (mely nagyjából arányos az adott periódus összes halálozás-növekedésével) csak az influenza okozta volna, úgy minden 127. jelentett influenzás megbetegedés vezetett volna halálhoz, azaz a 2015. évi magyarországi influenzajárvány csaknem 1 százalékos halálozási rátával rendelkezett volna az irodalmi 0,075 – 0,1 helyett.”

  5. 3, Jacksoon:

    A *jappántájmsz* szerint 14 prefektúrát terveznek lezárni a hatodik hullám miatt, valamint tervbe van, hogy többek közt Tokióban, Oszakában újranyitják január végén az oltóközpontokat is.

  6. 3 Jacksoon
    A dán adatokból még ne indulj ki, ott a fertőzések is emelkedőben vannak, és a halálozások is.
    Meg kell várni a halálozások csúcsán mi lesz a helyzet…

  7. A lógyógyszert felejtsétek el. Több haláleset van miatta. Kickl lovagol rajta folyton, ne kövessétek.

    2.hubab
    Az utolsó mondatod a kulcs. Egyszerre lesz sok fertőződés, és emiatt több haláleset. De ezt már hetekkel korábban leírtam.

  8. János,

    Köszönöm az információt.
    Nyilván nem a „lógyógyszer” a megoldás!
    Csak hiányzik a hiteles tájékoztatás arról hogy náluk miért maradt el a 2020 decemberi járvány, mi volt másabb ?
    Egyébként az omikron már beindult Japánban is és a 2,4 naponta duplázódás nemsokára megjelenik majd magas számokban.

    Tia, Hubab
    Valóban lehet a Dánoknál még felfutóban van a vírus. Nehéz megmondani mi várható mert már a tesztelést sem győzik. Azt azért érdemes megjegyezni hogy nincs annyi ember kórházban mint az előző nagy hullámban, ezt maga a Dán egészségügy jelenti:
    https://www.sst.dk/en/english/corona-eng/status-of-the-epidemic/covid-19-updates-statistics-and-charts
    Az is érdekes hogy fele annyi embert lélegeztetnek az előző nagy hullámhoz képest pedig most többszöröse esetszám van.

    UK adatsor
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/uk/
    Már lecsengőben van az omikron.
    Bár a halmozott számok szerint rekord a kórházi esetek száma, de az időarányosan kórházba kerülők száma kevesebb mint a korábbi nagy hullám esetében.
    https://coronavirus.data.gov.uk/details/healthcare

  9. ..és a postcovid-ot/longcovid-ot se felejtsétek majd el..Nem jó átfertőződni. Már most is sok postcovid ambulancia létesült. Teljesen új terület.

  10. Lehet nekem nehéz a felfogásom, de ha az Omikron másképp terjed mint az előzőek, akkor az eredeti vakcina már semmit sem ér, mindegy hányszor adják be. Ezt kb. olyannak érzem, mintha valaki hallja, jön az ár, s a meglévő ritka léckerítése elé még épít 3 hasonlót, s reménykedik, az már nagy valószínűséggel megállítja, vagy jelentősen mérsékli az árhullámot. A másik érdekesség, hogy azt mondják Dél Afrika lakossága sokkal védettebb, mert fiatalabb, akkor itt miért erőltetik annyira a gyermekek oltását is, én azt érzem, nagyon ellentmondásosak a nyilatkozatok az u.n. szakértőktől.

  11. 11 – Gartai
    Próbálj egyenesen gondolkodni. A „sokkal védettebb” nem azt jelenti, hogy védett. Ebben a témában csak valószínűségekről van szó.

  12. 8. Tia – „A lógyógyszert felejtsétek el. Több haláleset van miatta.”

    – A lódoktor vakcináját azonban egész nyugódtan?
    Gyanus az a szakács, aki makacsul nem próbálja ki finomságait! .. Bourlas Albertos elmagyarázza, miért nem próbálja ki az oltásait!… Hihetetlen kifogás! …

    – Megszavazták, hogy nem kell oltakoznia az Országgyűlési képviselőknek!!
    Most köpték szembe azokat, akik beoltatták magukat!! Nekik miért is nem kell??

    – Tíz évre titkosították az operatív törzs üléseinek dokumentumait

  13. A cikk szerzőjével kapcsolatban javaslom megnézni Umair Haque korábbi cikkeit bármilyen témával kapcsolatban. Azonnal észrevehető, hogy milyen mély, túlzottan pesszimista hangnem jellemző rá úgy általánosságban véve, legyen az bármilyen témakör. Javaslom ezt is ennek megfelelően helyén kezelni s józan ésszel kiértékelni, mielőtt azonosulnánk vele.

  14. 10: Pedig szinte mindenki meg fog fertőződni, vagy már meg is fertőződött. Ebben nincs ellentmondás a szakemberek között. Idő kérdése. Sőt Rusvai kimondottan szeretne átesni rajta, hogy legyen természetes védelme.

    11: Azért abban tényleg van némi ellentmondás, hogy Dél Afrika esetén a sokkal fiatalabb átlagéletkorral hivatkoznak, mint enyhítő tényező, ugyanakkor a gyerekek/fiatalok oltására szólítanak fel. Persze nincs 100% védelem, de ezt a vakcina sem garantálja, főleg a jelenlegi. A mellékhatásokról pedig még kevesebb az infó a gyerekek esetén.

    Elég szomorú/vicces/hiteltelen volt december elején amikor a TV-ben beadták az Országos Házi Gyermekorvosok elnök asszonyát aki a gyerekek oltására buzdított mint egyetlen opció, majd a következő riportban Rusvai óvatosságra intett, azzal, hogy nincs elegendő információnk a mellékhatások tekintetében. Mindeközben a WHO sem tartja sürgetőnek a gyerekek oltását.

    Korai Covid tünetek ismerethiányáról:
    https://committees.parliament.uk/writtenevidence/36755/pdf/

    Itt pl. Dr. Shankara Chetty munkássága is érdekes lehetne. Gyakorlatilag a Covid kiváltotta súlyos szövődményeket ő allergiás reakcióval magyarázza és ennek megfelelően kezelte kiemelkedő sikerességgel, a betegség korai fázisában.

  15. 13. L.S.

    Hát ez nagyon gáz, de van akiket efféle csekélységek abszolút nem zavarnak.

    15. berko

    Nem húzták eléggé szét a híreket!!!

    kb. 10 éve jöttem rá, hogy a kormányok is tudnak elég hülyék lenni ahhoz, hogy a hírekben lebuktassák magukat. Úgyanígy a háttérhatalmak is fel-, felfedik magukat akaratlanul is.
    ld. 13. hsz.

    Vagy csak felhívják a figyelmet arra, hogy fogalmuk sincs semmiről.
    A kedvenc régi példám, hogy a Kossuth rádióban 1 hírblokkon belül mondták, hogy Áder klíma így-úgy, meg fenntarthatóság stb., egy pár mondattal később meg Varga Misi bácsi beszél a gazdasági növekedésről. Ajjaj.
    Millió egy ilyen van, ha valaki figyel, különösebb logika sem kell hozzá, csak jegyzetelni.

  16. 8 éves gyerekem pénteken megkapta a 2. oltást. Se oltási reakció, se mellékhatás.
    Elég szar érzés lenne, nézni a fulladozó gyerekemet, s közben azon mardosódni, hogy lusta voltam 20 percre elvinni a Bethesdába.
    Egy osztálytárs anyuka megkérdezte, nem félek-e a jövőbeli mellékhatásoktól.
    Kéremszépen! 4+4 évig tanultam biológiát, mondom. 5-ösre érettségiztem kémiából.
    Scientológus Lenkei meg elmehet a picsába.

  17. Mi tegnap kaptunk az iskolától egy levelet, amiben közlik, hogy az eddigi 10 napos karantén időszakot lecsökkentette az állam 5-re, és az oltott gyerekeknek nem kell kontakt karantén sem, mivel ők védettek (pedig az oltottak is fertőznek és meg is betegedhetnek, max. kevésbé lesz súlyos a lefolyása, de ez sem garantált).

  18. Ki gondolná, hogy mennyi magyar van mindenfelé a világban. Orvosok is.

    Amikor először láttam a belinkelést, azt hittem, hogy angol nyelven hallok majd egy helyzetjelentést, de meglepetésemre magyarul szólalt meg.
    Érdemes meghallgatni ezt a magyar/magyarul beszélő orvost Skóciából. Nekem hitelesnek tűnik.

    https://www.facebook.com/ali.harmouche.1/videos/3020179244899186

  19. 22 Gyarmathy
    Szívemből beszél a doki.
    Az oltásellenesek nyilván erre is azt mondják, hogy ez egy jóindulatú, de naiv ember, aki megette a hivatalos álláspontot, meg hogy nem látja a fától az erdőt…

  20. Saját tapasztalat:
    – a második oltásom után kb. 20 napra egy légtérben voltam valakivel, több órán keresztül, akinek másnap pozitív lett a tesztje. Utána két napra rámtört valami nyavalya… torokfájás, taknyolás, és 3 napos fejfájás. Csináltam egy gyorstesztet, ami negatív lett, de a tünetek alapján sanszos, hogy omikronos voltam. Több ismerős is, akinek pozitív volt a tesztje, panaszkodott fejfájásra.
    Szóval minden jel arra utal, hogy az oltásom lószart ért (a nem oltott ismerősök is pont ennyi napig voltak betegek és csak ennyire). Anno az első fertőzésem kemény légzési nehézségekkel járt, ahhoz képest ez semmiségnek tűnt.

  21. 23: hubab
    „Az oltásellenesek nyilván erre is azt mondják, hogy ez egy jóindulatú, de naiv ember, aki megette a hivatalos álláspontot, meg hogy nem látja a fától az erdőt…”

    Az oltásellenesek lehet hogy csak ennyit mondanak, már elfáradtak a számháborúban.

    De akik nem állnak bele egyik”szélsőségbe” sem, akik figyelik a valódi tudományos infókat is erről a technológiáról, azok ennél többet is mondanak:

    “Aki Szegeden végzett a 80-as években a molekuláris biológia területén, az bárhová ment is a világon, ott döbbent rá, hogy nagyobb tudással rendelkezik, mint Amerika legmenőbb intézeteiben végzettek…

    Az megtudhatja, hogy „mivel az mRNS vakcinák nem aktiválják az immunrendszer memória-génjeit, azokat megkerülik, ezért az un. ’emlékeztetőknek’ soha nem lehet vége. Ráadásúl minden újabb adag ezekből, csak tovább amortizálja a saját immunrendszert…”

    Csiki-csuki :((

    A vakcinázással generált milliárdnyi mutáció már csak hab a tortán…

    Ez kb az alábbi videó lényege számomra. De persze mindenki azt rakja össze belőle, ami neki tetszik. Kinek a pap, kinek a papné…
    https://youtu.be/5pu3tnRfit0

    Tudják ezt már képviselő uraink és hölgyeink is, csak ugye jól jön azért még az a párhavi júdás-pénz..

  22. 24 Intuitív
    Egyes vélemények szerint a legkönnyebb a második-harmadik oltás mellék/utó/hatásait következményeit kinevezni „omikron” variánsnak. Nagyon sokan tapasztaltak hasonló megbetegedést néhány nappal az oltás után.

    „Nahát, véletlenül pont ráoltottak a benne még tünetmentesen lappangó vírusra.”

    Aha. Persze.

  23. az Omikron egy nullafasírozott covid nàtha aminek mèg mindig keresik azt az àldozatjàt akit nem egy enyhe szellőcske is elvitt volna a valós betegsègei miatt . Egy röhely hogy vannak emberek akik ennek a kacsànak bedőlnek .

  24. 25 Vaszil

    A belinkelt videód – https://youtu.be/5pu3tnRfit0 – már másodszor talált meg a héten. Voltam annyira „mazo”, hogy még egyszer végignézzem. Nehéz anyag. Időnként a kérdező próbál valami filozófiai/politikai vonalat erőltetni. Néha sikerül is neki. Ilyenkor kissé kellemetlen nézni. De…! Ajánlom mindenkinek ! Van benne muníció oltáselleneseknek, és oltáspártiaknak egyaránt. Szerintem, ez egy hiteles tudós ember kiegyensúlyozott véleménye. Kicsit zavaró, hogy benne van a keze az AVIRA nevű szerben, de ez lehet csak bántó előítéletesség a részemről. Létrejöhet egy ilyen próbálkozás jószándékból is!

  25. 28: technomuzsik

    Ez így igaz. Gondolkodni gond. A magyar nyelv ezt is pontosan kódolja!
    Nincs senkinél a bölcsek köve, pont ezért raktam be. Egy olyan fickó meditál a kérdésről, aki nálunk sokkal jobban benne van a témában. Ha úgy tetszik, szinkronban vajúdik a helyzettel. Ez hitelesíti. Én inkább mindig mélyebbre ások a véleményekhalmaza alá.

    Hogy nehéz ez? Van akinek igen, de lehet csak azért, mert nincs ideje, energiája…

    Nem reklámoz semmit az Avirán kívűl, engem ez se zavar. Meg kell élni mindenkinek, ha mást nem tudok, akkor legalább úgy, hogy nem ártok…

  26. Gyerekem általános iskolás, 2 naponta PCR-teszt, hét elején plusz egy antigén teszt is. Az osztályában már több pozitív eset volt, tanárok is. Volt hogy a padtársa, volt hogy a közeli barátja..minden verzió volt már. Rendesen körbelőtte a Covid, de még mindig megúszta. Duplán oltott, állandóan komoly maszkban van (kötelező is), kezet mos, hazaérve ruhát cserél. Én is megúsztam (pedig nyakig benne vagyok az esetekben), állandó a tesztelésem. Az egész családunk megúszta, a felnőttekben 3 db mRNS-oltás van.

  27. Dr. Rochelle Walensky (a CDC igazgatója) rakta ki a Twitter fiókjára”
    link a poszthoz: #https://bit.ly/3KmcYDH
    Az Omicron variánssal fertőzöttek vs Delta fertőzöttek állapota:
    – 53%-kal kisebb a tünetes kórházi kezelés kockázata
    – 74%-kal kisebb az intenzív osztályra kerülés kockázata
    – 91%-kal kisebb a halálozás kockázata
    – Az Omicron-betegeknél gépi lélegeztetésre NEM volt szükség
    Az eredeti tanulány linkje: #https://bit.ly/3GiRpBC

    ———————————————————————————-

    Az Omicron (B.1.1.529) variánsa gyorsan elterjedt a világban, és 2021 decemberére a legtöbb fertőzést okozta az USA-ban. Az Omicron fertőzésekkel kapcsolatos következmények kockázatának felméréséhez a Pfizer és a Merck gyógyszergyárak által is támogatott amerikai kutatók a dél-kaliforniai egészségügyi ellátórendszer 2021. november 30. és 2022. január 1. közötti SARS-CoV-2 fertőzések pozitív eseteinek klinikai és epidemiológiai adatait elemezték. Eredményeik szerint a Delta és Omicron variánssal terhelt időszakban az Omicron variáns fertőzéssel járó SARS-CoV-2 fertőzések jelentősen csökkentették a súlyos klinikai esetek kockázatát és lerövidítették a kórházi tartózkodás időtartamát.

    https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.01.11.22269045v1.full

    —————————————————————————————

    Több mint 30 angol tudományos szakember, orvos (köztük az angol kormány korábbi vakcina tanácsadójával, a háziorvosi szakkolégium korábbi vezetőjével és infektológus szakértőkkel) és parlamenti képviselő írta alá azt a nyílt levelet az angol kormány vakcinázási felügyeletének, amelyben felszólítják a felügyeletet, hogy vizsgálja felül a COVID-oltás bevezetését az egészséges 12-15 éves korosztály számára, miután az új tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a szívizomgyulladás kockázata a fiatal férfiaknál és fiúknál akár 14-szer magasabb a gyerekkori mRNS oltások után, mint a fertőzés után.
    Az aláírók felhívják a figyelmet a fertőzésekkel szembeni természetes úton szerzett immunitás magas szintjére, valamint a Delta változatnál enyhébb Omicron terjedésére és új adatokra hivatkoznak, amelyek mutatják, hogy a vakcinák már nem hatékonyak az Omicron fertőzés megelőzésében.

    https://www.express.co.uk/news/uk/1547050/covid-vaccine-JCVI-omicron-delta-myocarditis

  28. Ha valaki hajlandó alaposan tanulmányozni a worldometer pontatlan adatait, akkor megállapíthatja, hogy a tavalyi esetenként és régiónként 4 % – ot is elérő, globálisan 2 % – os halálozási ráta, mára globálisan 3 ezrelék (sic) alá csökkent.
    Az okokon el lehet vitatkozgatni.

  29. 32 Mosógépszerelő

    És még vannak akik kételkednek az
    oltások hatékonyságában …

  30. -USA – Életbiztosítási vezérigazgató: „Közel 100 000 extra haláleset havonta az Egyesült Államokban…”
    -David Bauer: „A 2 adag Pfizerrel beoltott embereknek 5-6-szor alacsonyabb volt a semlegesítő antitestek szintje,
    – Egy nagy dán újság az “EkstraBladet” elnézést kér a nyilvánosságtól a járvány kezeléséért! „Meghipnotizáltak minket, nem ellenőriztük a kormányt és annak hazugságait!”
    – A Covid elleni „csípésből” bekövetkezett halál előre megfontolt és összehangolt – állapítják meg a szakértők…

    https://dailyexpose.uk/2022/01/06/death-by-covid-injection-is-premeditated-and-co-ordinated-experts-conclude/

  31. Cyrille Cohen, az izraeli vezető immunológusa szerint a 30 mutációval rendelkező Omicron időszakában, amely fertőzése ellen az eredeti tüskefehérje fókuszú vakcinák már kevésbé védenek (ld. az Izraelben elterjedt mRNS vakcinákat), az oltási útleveleket ki kell vezetni. „A hibákból tanulni kell és olyan orrnyálkahártyán keresztül immunizáló vakcinákat fejleszteni, amik jobban utánozzák a természetes fertőzést. Épp ezért, szerinte a relatíve enyhe tüneteket produkáló „Omicron jobban immunizál, mint a vakcina.”

    #https://unherd.com/thepost/israeli-vaccine-chief-we-have-made-mistakes

  32. 36. Zer0x

    A macskáknál van orrba cseppentős, koronaelleni vakcina, nem vált be.
    A gyerekeknél sokszor látok nem „enyhe” tüneteket az omikron-nál, szépen telnek fel váladékkal..Gyerekeknél szűkebbek a hörgök. Tehát nagyon is előfordul, hogy nem influenzaszerű ez.

  33. 37. Nyilván te jobban tudod, mint egy izraeli vezető immonológus. Ja, nem.

    Mellesleg feltételezem, hogy a gyerekeknek a covid előtt is voltak hasonló tünetei, csak akkor nem volt covid hisztéria.

  34. A Genesis-díj egy 1 millió dolláros díj, amelyet Izrael állam jelentős szakmai sikereket elért zsidó embereknek ítéli oda teljesítményük, az emberiségehez való hozzájárulásuk és a zsidó értékek iránti elkötelezettségük elismeréseként. Az idei díjat Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója kapja. Az izraeli kísérleti koronavírus-vakcina egykori fejlesztője Shmuel Shapira professzor, az Izraeli Védelmi Minisztérium Biológiai Kutatóintézetének – IIBR – volt vezetője a Twitteren „szánalmasnak” nevezte a döntést.
    Shapira a gyógyszergyártó COVID-19 vakcináját is „középszerűnek” nevezte, ami csak „rövid távon” hatékony.
    „Sokkal prominensebb izraeli tudósok vannak” – mondta Shapira a Chanel 12-nek adott interjújában.
    „Ő egy olyan cég vezérigazgatója, amely ezt nem jószántából tette, hanem azért, hogy milliárdokat keressen.” – mondta. „Ez egy közepes védőoltás – háromszor kaptam oltást, és megbetegedtem. Sokan megfertőződtek az oltás után. A vakcinát mérsékelten hatékonynak nevezni is elég nagylelkű dolog.”
    Shapira azt mondta, hogy megérti, amiért Izrael sietett megállapodást aláírni a Pfizerrel a járvány kezdetén, de „hosszú távon vakcináik kevésbé hatékonyak”.
    „Vannak más oltások is, amelyek sokkal hatékonyabbak. Vannak olyan országok, ahol alacsonyabb az oltási arány, és amelyek jól viselték [a járványt]” – mondta.
    Az intézet vakcinája nagyon sikeres volt, és még most is tesztelik” – mondta. „A legújabb tesztek azt mutatják, hogy az Omicron változat ellen is hatásos. A bürokrácia viszont többször is cserben hagyott bennünket.”
    Az IIBR a világjárvány korai szakaszában, 2020 februárjában elindította saját vakcinájának fejlesztését, és úgy tűnt, hogy jelentős előrelépés történt, amíg az erőfeszítések állítólag lelassultak, és Izrael elindította tömeges oltási kampányát, főleg a Pfizer-BioNTech oltással tavaly decemberben.
    Tavaly májusban Shapira lemondott a Biológiai Intézet igazgatói posztjáról. Könyvében azt állította, hogy lemondásában súlyos kormányzati beavatkozás, megmagyarázhatatlan szabályozási késedelem és bizonyos szintű „szabotázs” is közrejátszott.

    https://www.timesofisrael.com/ex-head-developer-of-israeli-covid-vaccine-slams-genesis-prize-for-pfizer-ceo/

  35. 39. Zer0x

    De a legjobban te tudod. Az immunológusok nem állnak ott a betegek mellett. Sőt, szerencsére az ilyenek sem, mint te.

  36. 39 – Zer0x:
    Nálam a felesleges pimaszság nincs megengedve, de a vakcina elleni uszítás se. Az antiszemita felhangról már nem is beszélve.

  37. Ma délelőtt megnéztem az M5-ön az Ez itt a kérdés c. műsort, amelyben többek között a kötelező oltás témájával is foglalkoztak 28. perctől kezdve.
    Azért nem volt egyoldalú, voltak véleményütközések.
    Amin meglepődtem, hogy L.Simon László, korábbi államtitkár sem ért mindenben egyet a kormány intézkedéseivel, olyan kérdésben, ami már itt is felmerült.
    Konkrétan abban, hogy miért szükséges a védettségi igazolványhoz a 3 oltás, ha az illető már átesett a közelmúltban a betegségen, miért nem felel meg ez egy oltás utáni állapotnak.
    Jogos az a felvetése, hogy miután mostanában esett át másodszor a betegségen, emiatt nem ajánlatos rövid időn belül oltani, így nem lesz védettségi igazolványa, amiből egy csomó hátrány érheti, holott ő nem is oltásellenes, eddig beadatta, ami dukált…
    Arra is utalnak érdekes módon a műsorban, hogy a kormány populista szempontok alapján nem meri rászánni magát az oltás kötelezővé tételére, nem akar szavazatokat veszíteni a választásokon…

  38. 41. Én azt nem mondtam, hogy én jobban tudom, de ha választanom kell, akkor valószínűleg nem te vagy a kompetensebb egy izraeli vezető immonológussal szemben.

    Továbbá arra nem reagáltál, hogy a gyerekeknek a covid előtt is voltak e hasonló tünetei. Ezért merem feltételezni, hogy igen.

    Lassan véget ér a covid hisztéria. Tudom, hogy ez nagyon fáj neked és ha rajtad múlna akkor még hosszú évekig elnyújtanád és tolnád tovább a beteges oltáspropagandát, számolatlanul oltatnád a gyerekeket, dehát egyszer minden bulinak vége szakad.

  39. A brit adatokat nézve úgy tűnik, mintha a halálozások száma is tetőzne, remélem nem csak átmeneti plató.
    Ha ez már valóban a csúcs, akkor az a jó hír, hogy annak ellenére, hogy a fertőzési csúcs háromszorosa a korábbi legmagasabbnak, a halálozási csúcs negyede a korábbi legmagasabbnak.
    Ez annyit jelent, hogy a fertőzöttek elhalálozási esélye egy nagyságrend körül csökkent.
    Innen kezdve már csak azt nehéz megítélni, hogy ez mennyiben tudható be az átoltottságnak, és mennyiben az omikron gyengeségének, ez megint jó terep a két fél vitájához…

  40. 46. hubab

    A longcovid/postcovid-ot is érdemes lesz belekalkulálni. Nem a tetőzéssel lesz „vége”. Egy covid-ossal nem egyszer beszélek, nem csak addig amíg covid-os. Visszajön. Elémkerül más panasszal, ami a covid-hoz köthető. Visszatér/benne marad az egészségügyben további időre, mint páciens. A hosszútávú hatás még nem átlátható.

    Ausztria két hét múlva várja a tetőzést, méghozzá a kritikus infrastruktúra bedőlésének esélyével. Napi 40ezer esetre számítanak már jövő héten. Kilépek az utcára és a covid a téma, pl. egymásnak magyarázzák a PCR-értékeket..

    Az ősz is előre van vetítve, nem az a fő gondolat hogy az omikronnal vége, hanem hogy jöhet újabb variáns.

  41. 47, Tia”

    Azon az osztályon ahol dolgozol, ott csak covid ITO van, vagy esetleg covidos páciensek sürgősségi műtétjei is? Milyen gépet használtok véralvadás-mérőnek az ilyen betegekhez?

    Már hetekkel ezelőtt többen elmondtuk, hogy az omikron miatt tömegeknek kell otthon gyógyulgatniuk és ez különféle szolgáltatások zavarával fog együtt járni.
    És még mindig kételkednek százezrek a járvány súlyosságában…gazdasági károkozás tényét talán most megértik?

  42. 47 Tia
    Te nyilván többet látsz a covid ezen oldaláról is.
    Akkor viszont az lehet még érdekes kérdés, hogy van-e lényegi különbség az oltottak és oltatlanok posztkovid esetek súlyosságában?
    Mert akkor ez válik lényeges kérdéssé, hiszen az már látszik, hogy az oltás nem vég meg a fertőzéstől, csak a súlyos állapottól és haláltól.
    De vajon véd-e valamennyire a súlyos posztkovidtól?
    Mennyire jellemző a posztkovid az oltottként megfertőződötteknél?

  43. https://youtu.be/xZYwz0rdYbQ
    2. perctől.
    „Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek…”

    Beteg a világ! De a jóhír, hogy hamarosan meggyógyul. Hogy velünk, vagy nélkülünk, az már eldőlt…úgyhogy dőljünk hátra és élvezzük a műsort! Engedjünk el mindent, ne ragaszkodjunk semmihez, hallgassunk a megérzéseinkre, erősítsük meg magunkat testileg, szellemileg, mert ilyen menet még nem volt az emberiség történelmében.

    Olvastam egy „tanmesét” a tücsökről és a hangyáról. Ugye a hangya egész tavasztól szorgalmasan dolgozott, gyüjtögetett, hogy télen ne kelljen nélkülöznie. A tücsök meg szart a világra…dorbézolt, hegedült…mulatta az időt.
    Aztán eljött a tél és mindketten megfagytak…☺

  44. 50 Valaki
    Az a beteg, hogy feltételezed, hogy döntéshozó képesek olyan döntést hozni, ami számukra is káros hatással lehet.
    Nem szavazna meg olyan törvényt, ami várhatóan saját egészségügyi érdekeit is sértené.
    Sokkal reálisabb, hogy olyan döntést támogat, amely mind a saját, mind a közösség érdekeit szolgálja, még ha sokan ezt nem is képesek elfogadni beteges képzelgéseik alapján…

  45. Az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagok önmagukban szinte egyáltalán nem tudják megakadályozni, hogy a szervezetben elszaporodjon az omikron.
    https://hvg.hu/tudomany/20220117_koronavirus_elleni_vedooltas_sinopharm_sinovac

    https://www.nature.com/articles/d41586-022-00079-6

    Az omikron variáns hosszabb ideig képes életben maradni műanyag felületeken és az emberi bőrön, mint a korábbi variánsok – derül ki egy japán laboratóriumi kutatásból, melyről a Reuters számolt be.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220125/a-tudosok-felfedeztek-egy-meglepo-omikron-tulajdonsagot-522813

    https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.01.18.476607v1

  46. 51: hubab
    Figyelmedet – és a döntő többségét – valószínűleg elkerülte egy a hatalom berkeiben jól ismert tény:

    „úgy szokott történni, hogy az olyan embernek, aki mindenkihez jó akar lenni, gonoszok okozzák a vesztét. Ezért szükséges, hogy a fejedelem hatalmának megóvása érdekében megtanuljon rossznak lenni, és ezt a szükségnek megfelelően gyakorolja.”
    (Niccolo Machiavelli: Fejedelem)

    Ennyit arról hogy mit számít a te érdeked meg képzeteid a hatalom számára.
    Hány vezető politikus növeli a kovid halálozást?
    Fogalmad nincs, mi áll Mr. Global rendelkezésére…

  47. 53 – Igen, a szükségnek megfelelően. De hol van a politikusnak arra szüksége, hogy fokozza az elhalálozást, vagy tönkretegye a gazdaságot?

  48. 53 Vaszil
    Persze, biztos minden ország politikusai, meg közeli hozzátartozói titkos ellenszert kapnak a vírus ellen, meg álvakcinát kapnak, hogy gonoszul pusztíthassák honfitársaikat…
    SZ@r lehet ilyen irracionális rémálmokkal élni…

  49. Ábel és hubab
    Rövidesen megkapjátok kérdéseitekre a választ, nem szóban hanem következményekben. Még nagyon csak a felszínt (kis politikusokat) látjátok, akik ugyancsak járulékos veszteség lesz, a hátsó érdekeket és mozgatókat semennyire. Ez van.
    Így zakatoltak a vagonokban nemrég milliók, abban bízva hogy csak kis munka lesz, azután szabadok lesznek…

    Úgy érzem tisztességesnek, hogy ezeket elmondtam, néhány figyelmeztető linket megadtam, mert ezt vallom:
    „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
    Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

    A többi nem rajtam múlik.

  50. Érdekes a járvány alakulása a briteknél.
    A napi fertőzöttek száma szépen tetőzött, majd meredeken esni kezdett, de egyenlőre csak a csúcs feléig, ami még mindig elég magas szám a korábbiakhoz képest.
    És itt dekkol már majd tíz napja valamivel 100 000 alatt.
    A napi halálozási számok meg lassan emelkedtek, de szintén beálltak egy 260-270 fő közti értékre, ami azért jelentősen magasabb, mint a delta csúcsán volt.
    Ez bizony azt igazolja, hogy hiába enyhébbek az omikron tünetei, a nagy esetszám miatt ettől még lehet sok halott, még ha lényegesen kevesebb is, mint a tavaly éveleji, delta előtti számok.
    Igaz, ha azt kibírta az egészségügyi rendszer, akkor most ennél lényegesen kedvezőbb a helyzet.
    Úgy néz ki, most a nagyobb veszélyt a karanténba kerülő emberek nagy száma miatti működési zavarok jelenthetik, hiszen az is karanténba kerül, akinél egész enyhék a tünetek, az meg minden eddigit meghaladó számban van…
    És kérdés, ezt a jelenlegi stagnálást mi fogja követni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük