(3753) Beborul az égalja

Tibor bá’ online

 

Inspiráló: The Saker kiértékelése

Hétfőn és Szerdán két beszélgetés már volt, nulla eredménnyel. Orosz részről ez OK. mivel január közepét adták meg határidőnek, és az még nem egészen járt le. Azonban, mindent áthúzó bizonyíték szól az mellett, hogy az oroszok nem blöffölnek. Valóban, szó szerint értik azt, amit mondanak. Olyan hangok is vannak, hogy az oroszoknak az lenne a legjobb, ha a Nyugat elutasítanának minden orosz kérést. Ez esetben az oroszok kezét semmi se kötnél meg.

A katonai szakértők egyetértenek abban, hogy NATO ellenes totális háború nem várható, de bizonyos konfliktus elkerülhetetlen.

Az biztos, hogy az oroszok nem blöffölnek, az pwdig egyáltalán nem biztos, hogy a nyugati döntéshozók ezzel tisztában vannak. Ha a szajha média „híreiből” indulunk ki, akkor egészen biztos nincsenek vele tisztában, vagyis az égalja beborul.

Jelenleg, a legnagyobb veszély az, hogy Washington húzza az időt, nem ad egyértelmű választ az oroszoknak, amire a helyettes külügyminiszter azt mondta „nincs szükségünk tárgyalásokra, biztonságot akarunk, és nagyon gyorsan.”

Moszkva addig nem tesz egyoldalú lépést, amíg meg nem győződik meg arról, hogy Washingtonnak esze ágában sincs a kért biztonságot garantálni. Egyértelmű álláspontjuk szerint, ha nem kapják meg, amit kérnek, akkor megteremtik maguknak.

Mindent összevetve, várható, hogy a nagyon közeli jövőben Moszkva valamifajta katonai lépést tesz. Például atomtöltetű cirkon rakétákkal felszerelt hajókat, atom meghajtású tengeralattjárókat küld az USA tengerpartjától 160 km-re, nemzetközi vizekre le-fel sétálni. De más lépés se lehetetlen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

61 gondolat erről: „(3753) Beborul az égalja

 1. Grancia blöff . Putinnnak semmi nem kell jobban mint a hàtàra egy púp.meg mint egy ilyesmi konfliktus mèg kazaksztàn meg az össze orosz vazallus bènafasz diktàtorsàg összeomlasa mellè (fehèr orosz , tàdzsik , türkmèn stb mellè . A finnek azonnal belèpnek a natoba azok màr.egyszer az oroszok seggèt a kezükbe adtàk . A baltikum azonnal ezer atomrakètàval lesz felszerelve Aztàn összes gazdasàgi blokàd meg minden amit a nyakàba akasztanànak amikor az oroszok olyan szarul àllnak . Akinek elkerulte a figyelmét az amerikaiak közben megszerveztèk európa LNG (hajókon szàllítható folyèkony földgàz) vel való ellàtàsàt úgyhogy putyin ugràljon csak èn meg szèpen vègignèzem a karosszèkből ahogy az oroszok èhen döglenek .

 2. 1. Tettestárs

  “A baltikum azonnal ezer atomrakètàval lesz felszerelve”

  Rossz hírem van, valami apróság elkerülte a figyelmed..
  Oroszország türelmetlen kisgyermekké vált, nem kívánja mindezt megvárni.
  Úgy tűnik, még most sem világos számodra, hogy ez mit is jelent..

  “az amerikaiak közben megszerveztèk európa LNG (hajókon szàllítható folyèkony földgàz) vel való ellàtàsàt ”

  Komolyan úgy gondolod, hogy Amerika ki tudná váltani a kieső gázmennyiséget??
  Ha szándékában állna, ha meg is tudná tenni, gondod az már nem lenne rá, mert esélyed sem lenne megfizetni!

  “putyin ugràljon csak èn meg szèpen vègignèzem a karosszèkből ahogy az oroszok èhen döglenek .”

  Itt sincs jó hírem, még éhen dögleni sem szándékoznak a rohadékok..
  Addig élvezd a karosszéked, még megteheted.
  Még bele nem fagysz, vagy eggyé nem olvadsz vele…

 3. 1. Tettestárs

  Ez jól hangzik, de akkor ennyi süket szócsépléssel és tárgyalássorozattal miért is töketlenkedik az USA/NATO/EBESZ ennyit, ahelyett, hogy már rég ilyen simán rendezték volna az egész ügyet?

 4. Normális férfi akkor verekszik csak, ha az elkerülhetetlen.
  Elkerülhetetlen, mert ha nem verekszik, akkor megverik.
  Talán engedjük meg, hogy az Usa és Oroszország normálisak és ítélőképességük lényegesen meghaladja, egy bedrogozott heveskedő kamaszét !
  Egyéb esetekben, igen nyomós ,alapos ok kell hozzá.
  Mert minden verekedés a verekedők pórul járásával terhes.
  Se az Usa se az oroszok nincsen alapos okuk.
  A fenyegetés, a fenyegetőzés nem elég ok.
  Pusztán arcoskodnak.
  Hogy miért és kinek, azt nem értem.
  Talán a szövetségeseiknek , talán a nagyérdeműnek , talán a szimpatizánsaiknak.
  Klasszikus pávatánc.

 5. 4. Mosógépszerelő

  Számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy ha eddig -megfogalmazásod szerint- mindössze csak “arcoskodás” folyt, az pontosan most ért véget!
  Oroszország sarokba lett szorítva, nem nézheti tétlenül, lépnie kell!
  Ha akarja, ha nem. Nem hagytak más lehetőséget neki.
  Oroszországnak végtelen türelme volt.. Eddig tartott.

 6. 4 – Mosógépszerelő:
  Ez nem az első poszt ebben a témában, de úgy tűnik vagy nem olvastad el, vagy nem érted. Putyin ilyen fenyegetést nem hajlandó csendben tűrni. Az ország folyamatos bekerítésének egyetlen egy célja lehet, Oroszország megsemmisítése. Ha a bekerítése nem szűnik meg, lépni fog, és Spanyolország is fog kapni egyet.

 7. Kedves Tibor ba’

  Spanyolországban élek, a megszólalásod ezért részben tagadhatatlanul személyeskedés, sőt, dühről árulkodó, halállal való fenyegetőzés!
  Utólagos engedelmeddel, lettlégyen, hogy hozzászólás csak a te jóváhagyásoddal jelenhet meg itt – válaszolok rá, hasonló stílusban.

  Ha valaki arra vágyik, hogy igaza legyen,
  az jól teszi, ha naponta társadalmi összeomlást,tömeges hőhalált ,világvégét, káoszt, Apokalipszist ,ökokatasztrófát ,az emberiség kipusztulását, epidémiától való kiszenvedését,
  ATOMHÁBORÚ – t jósolgat.
  Természetesen 100 % , hogy teljesülni fog a vágya.
  Igaza lesz ! Valamelyik jóslata előbb utóbb valósággá fog válni.
  Legalább egyszer biztosan.
  Hiszen tudott dolog , hogy minden (sic) az enyészeté lesz egyszer.

 8. Jelen pillanatban a legnagyobb agytrösztök is csak találgatnak, hogy valójában Putyin mire is készülhet, eléggé eltérőek a vélemények.
  Ha megnézzük az elmúlt 23 évet, mióta Putyin került Oroszország élére, annyit azért már mostanra észre lehetett venni, hogy sosem azt és úgy lépte, mint ahogy látszott eleinte.
  Hogy háború kirobbantására készül-e valójában, ezt nem tudni egészen biztosan, de az sejthető, hogy ha igen, akkor az szinte garantáltan nem olyan forgatókönyv szerint fog történni, ahogy most sokan várják/gondolják.
  Lásd a Grúziának történő visszavágást, a Krím megszerzését vagy a szíriai katonai beavatkozást – egyik esetben sem erre számoltak az elemzők.
  Annyit tudni, hogy az orosz vezérkar több beindítható katonai opciót is letett Putyinék elé, de hogy melyik mellett döntenek, azt senki sem tudja előre.
  Egy közvetlen háború kirobbanása ugyanúgy benne van a pakliban, mint tömeges atomfegyverzet telepítése az európai határokhoz vagy épp közel az USA-hoz.
  Ami szinte biztosan várható, az az, hogy valamilyen katonai lépések következnek és már a legjobb esetben sem jönnek vissza azok a “boldog 90-es évek”, ezt célszerű mindenkinek tudomásul vennie.

 9. 7. Mosógépszerelő

  Sok-sok mindent felsoroltál, de meg tudnál ezek közül akár csak egyetlen egyet is nevezni amelynek nem állunk a küszöbén?
  Vaknak kell lenni már ahhoz, hogy ne észleljük mindazt ami napról-napra egyre inkább kopogtat.
  De már inkább dübörög..
  Tibor’bá nem személyeskedett, nem fenyegetett, mindössze csak arra utalt, hogy bárhol is élhet az ember, ne legyen nyugodt ha baj van.
  Mert senki nem ússza meg.

 10. Talán itt az idő hogy az amerikai politikai elit leszámoljon azzal az elképzelésével hogy az egypólusú világrend korlátlan ideig tetszés szerint fenntartható. 1990 ben kaptak egy esélyt a történelemtől. Ennek lesz lassan de biztosan vége és most a részükre fájdalmas átmenet korszakába lépünk az egypólusú világrendet felváltja a több pólusú. Hogy ez háború nélkül zajlik le az kérdéses. Mindenestre elég ostobának tűnnek ahhoz hogy a szuperhatalommá váló Kínát és a katonai értelemben egyértelműen hatalmas erővel rendelkező Oroszországot egymás karjaiba taszítsák. Létrejött az a szövetség amelynek elkerülése az amerikai külpolitika egyik sarokkove volt 1945 óta. …..reméljük hogy a kölcsönös elrettentés működik majd most is mint a hidegháború évtizedei alatt.

  Ami pedig Putyin arcoskodasát illeti gondoljunk bele mi tenne az amerikai elnök ha Kanada és Mexikó Kubával eggyütt arra készülne és már részben meg is tette volna azt ami megtörtént és megtörténhet a Nato és Ukrajna és a mi régiónk- különösen Románia és Lengyelorszag viszonylatában.

 11. Az eddigi gazdasági szankciók okoztak ugyan problémát az oroszok számára, de a legnagyobb kár Európa érte, ami persze nincs ellenére az USÁ-nak. Hatásos lett volna egy régebbi felállásban, de azóta Kína annyira megerősödött, hogy ma már az ilyen szankciózás kontraproduktív, hosszabb távon a szankciózó pozícióját gyengíti. A megrendszabályozandó alternatív megoldásokat keres, már akkor sem lesz szüksége az eredeti felállásra visszatérni, amikor a szankciókat megszüntették.
  Azt még értem, hogy amerika érdeke az oroszok bekerítése és megsemmisítése (feldarabolása), azonban az európai vezetők (meg sajnos az elhülyített lakosság) ehhez való asszisztálása józan ésszel nehezen érhető. Ha annyira bajban vannak az oroszok és annyira gyengék, akkor miért kell rettegni tőlük?
  A Gazpromnak elég volt annyi, hogy nem vitte tőzsdére a gázát (csak a szerződött mennyiségeket szállítja), máris komoly bajba került a nyugati energiaeellátás, holott még igazi hidegbetörés sem volt.
  “Decemberben az egyébként sem olcsó elektromos áram lakossági ára 250, helyenként 300%-ot emelkedett Svédországban. A felmérések szerint egy átlagos nagyságú svéd háztartás 266%-kal kénytelen többet fizetni az áramért. A hideg időjárás és az energiahiány miatt megháromszorozódó lakossági árak nem egy svéd családot sodortak a tönk szélére. A helyi lapok szerint elterjedt gyakorlattá vált, hogy rövid lejáratú hiteleket vesznek fel a rezsiköltség miatt, esetleg alternatív fűtési módok (sokan állítólag fával fűtenek a nappali közepén) vagy nagykabát után néznek azok, akik kénytelenek lekapcsolni a távhőszolgáltatást.
  A svéd kormány is érzi, hogy nagy a baj. Összesen mintegy 6 milliárd svéd koronát, azaz nagyjából 585 millió eurót különítettek el a bajba jutott családok megsegítésére – jelentette be az ország gazdasági minisztere, Mikkel Damberg. A tárcavezető egyébként azt mondja, rendkívül szokatlan és hangsúlyosan egyszeri jelenségről van szó, holott világosan látszik, az Európai Unió zöldpolitikája, az orosz földgáztól való függő viszony és a Moszkvával játszott energetikai húzd meg – ereszd meg mind-mind hozzájárult a válsághoz.
  A fenti három tényező várhatóan nem szűnik meg a közeljövőben, így felelőtlenségnek tűnik azzal hitegetni az embereket, hogy a mostani drágulás kirívó eset….”
  https://ma7.sk/nagyvilag/haromszorosara-dragult-az-elektromos-aram-fogyasztoi-ara-svedorszagban-sokan-mar-banki

 12. Az egyre hangosabb zajkeltésnek nem csak nemzetközi okai vannak…:

  A Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz hű Rt.com tette közzé a gabonatermés lehangoló eredményeit, amelyek valóban rosszak lehettek, ha ezt már Moszkvában is elismerik. Mivel magyarázható a kínos helyzet? Rémes időjárás és a migránsmunka hiánya – írja a portál.

  Pocsék volt a termés Oroszországban – tovább nőhetnek az élelmiszerárak a világon
  https://hvg.hu/gazdasag/20220114_oroszorszag_elelmiszerarak_inflacio

 13. 9.

  A felsorolt tragikus események egyikéről sem állítottam, hogy nem állunk a küszöbén.
  Nem azt írta bárhol, hanem azt, hogy Spanyolországban.
  Nekem írt és én élek Spanyolországban, ezért evidens, hogy a dühös fenyegetést nekem szánta.

 14. 3: Monte, nagyon egyszerű, és most ne a kifárasztásra gondolj. Belpolitika, és az EBESZ, NATO duó hanyagolható is. Csak az USA -ra kell koncentrálni: A mára teljesen trumpistává vált Republikánus Párt a szenátusban Ted Cruz vezetésével benyújtott egy törvénytervezetet, amely az Északi Áramlat 2. vezetéket szankciózná meg még jobban azonnali hatállyal, mint azt anno Trump tette. Mindezt csak is belpolitikai számításból a közelgő félidős választások miatt, hogy lehessen Bident és a Demokrata Pártot ekézni. Csak az a bibi, hogy van pár demokrata szenátor is aki ingadozik, és mint tudjuk az elnöki vétó csak a képviselőházban meghozott döntések esetében érvényes, a szenátus döntései kötelezőérvényűek az elnök számára.
  Miközben Biden és a demokraták is benyújtotta egy saját javaslatot a szenátusban, de ebben csak akkor szankcionálnák az Északi Áramlat 2. gázvezetéket, ha az oroszok újból katonai műveletekbe kezdenének Ukrajnában. Biden eltörölte Trump szankcióit, és most is látható, hogy az amerikai elnök tartaná magát a tavalyi genfi Biden-Putyin alkuhoz.
  Szóval itt semmi sem tudna simán menni, főleg nem ennek a helyzetnek a megoldása.

 15. 13. Mosógépszerelő

  Ne vedd már ennyire a lelkedre, már majdnem úgy fogalmazol, hogy Tibor’bá még Putyinnal is felvette a kapcsolatot, hogy intézkedjen veled szemben.
  “Dühös fenyegetés”😀
  Ne vicceljünk már..😉

 16. 15.

  Mindannyiunknak előnyére válna, ha igazán tisztelnénk a Tényeket.
  Véleménye és s – tojás angolul-elyuka mindenkinek van.
  Szeressed csak bátran Tibor ba’- t, megérdemli !

 17. GlobalSecurity.org [news@news.nl00.net]:
  Oroszország próbál ürügyet találni a katonai beavatkozáshoz.

 18. 12.Phyton
  Tegnap a tv-ben láttam, csak a végét csíptam el , dél amerikát mutatta ott 40-45 fok meleg van és ott is gondok lesznek a terméssel.

 19. Aggasztó a helyzet. Az oroszok írásban adtak ki olyan ultimátumot, amit a NATO nem fogadhat el. Talán részleteiben még hajlandó lenne az USA engedményekre, de mint Lavrov elmondta, ez nem egy étlap, amiről válogatni lehet.
  Végiggondolva az elmúlt éveket, mintha Oroszország végig erre készült volna és várta, hogy minden fenyegetést elhárítson, enyhítsen és legyen valami, ami ütős, elrettentő az ellenségnek.
  -internetről leválás
  -40 millió polgári személy gyakorlata nukleáris csapás esetén
  -alternatív SWIFT rendszer beindítása
  -stabil gazdaság a világ negyedik legnagyobb valutatartalékával és komoly aranykészlettel
  -az energiahelyzet miatt könnyen lehet, hogy Európa rájön, hogy az ő farkával verik a csalánt és kissé visszalép az egységes szembenállásból. Csak halkan jegyzem meg, hogy Németország olyan mértékben kiszolgáltatott, hogy ez önmagában is elég lesz a jövőben, hogy az oroszokhoz csatlakozzanak. A franciák pedig hagyományosan vonzódnak az oroszokhoz valami számomra ismeretlen okból.
  – az S-550-el el tudnák fogni az ellenséges rakéták egy részét, ők viszont az új generációs rakétáikkal csapást tudnak mérni.
  Mikor húzzák meg határozottan a vörös vonalat, ha nem most? Felkészültek arra is, ha a válasz nem.

 20. 14, Python

  Jól beszélhetsz, mert csütörtök éjjel/ződhajnalban egy tengerentúli fórumbejegyzésben olvastam, miszerint logisztikázzák, hogyan, mennyi cseppfolyós földgázt kellene hajókon Európa felé elindítani, hogy biztosan elég legyen…
  Ha ez sem lesz elég, akkor második lépcsőben biztatják majd ukránokat, pont úgy, mint “56-ban, bennünket hogy tartsatok ki, megyünk…meg ilyenek.
  Pláne, ha a földalatti orvlövészek az oroszajkú ukránokba beleharapdálnak. Mondjuk ekkor a lövészek anyja-apja-gyereke is megy majd később a levesbe.

  Egyébként pedig az ukrán határhoz közel eső
  vorónyezsi, belgoródi, brjanszki, szmólenszki területeken tényleg felvonult egy hadosztálynyi haderő? Mert ha nem, akkor csak a félelemkeltés megy a média részéről ezerrel.
  Szerintem csak egy lövészezred vonult oda gyakorolni a kisegítő műszaki járművekkel, konténerekkel stb. mozgó objektumokkal együtt.

  Egy háborúra felkészülést nem lehet eltitkolni, (megvakult az objektív a zűrben vagy mi?).

 21. 12. Python,

  Könnyen lehet, hogy ez is benne van. Ha a vezető hatalma megrendül a belső problémák és elégedetlenség miatt, akkor külső ellenséggel való feszültségkeresés és riogatás eltereli a nép figyelmét. Ha inog a hatalma, akkor a hadiállapot (vagy akár háború) úgy kell neki, mint éhezőnek egy falat kenyér.

  Egyébként meg végtelen mennyiségű gázzal, olajjal és végtelen mennyiségű földterülettel Oroszország összvissz 76 millió tonna búzát és döbbenetesen kevés 14 millió tonna kukoricát tudott csak termelni?

  Annyi földgázuk, olajuk van, mint a szar és mégis oroszok milliói a szegénységgel és napi megélhetési gondokkal küszködnek?

 22. 22: János, ahogy korábban írtam SWIFT…, és igen az USA tárgyal egyes nemzetközi szereplőkkel az EU gázellátásának részleges biztosításáról. Közben a svédek egy elég jelentős csapaterősítést hajtottak végre Gotlandon, tartva egy a balti államokat is érintő orosz inváziótól. (Ehhez az oroszoknak el kellene foglalniuk Gotland-szigetét, mert oda telepítenék az Sz-400 -as légvédelmi ütegeket.)

  Továbbra is valószínűtlen, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, viszont ebben az esetben az Egyesült Államok olyan drasztikus válaszlépéseket foganatosítana, amelyek a globális gazdaságra, különösen Európára is hatással lehetnek – írják legújabb tanulmányukban a Danske Bank elemzői. A legnagyobb dán pénzintézet munkatársai szerint egy nyílt orosz támadás esetén elkezdenék zsákolni a befektetők a menekülőeszközöket, leértékelődne a rubel és súlyos fennakadások jöhetnek a gázellátásban. Még az is elképzelhető szerintük, hogy Oroszországot leválasztják a SWIFT nemzetközi banki üzenetküldő rendszerről, amely példátlan lépés lenne egy globális nagyhatalommal szemben.

  Megjött a figyelmeztetés: drasztikus akció készül Putyin ellen, ami egész Európának fájhat
  https://www.portfolio.hu/global/20220115/megjott-a-figyelmeztetes-drasztikus-akcio-keszul-putyin-ellen-ami-egesz-europanak-fajhat-521160

  Energiavállalatokkal tárgyal az USA a vészforgatókönyvről arra az esetre, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot Európa felé
  https://444.hu/2022/01/15/energiavallalatokkal-targyal-az-usa-a-veszforgatokonyvrol-arra-az-esetre-ha-az-oroszok-elzarnak-a-gazcsapot-europa-fele

  https://www.reuters.com/business/energy/exclusive-us-talks-energy-firms-over-eu-gas-supply-case-russia-ukraine-conflict-2022-01-15/

  A svéd hadsereg péntek óta katonákat és fegyvereket szállít a Balti-tengeren fekvő Gotland szigetére, írja a Bild, a lap szerint ugyanis a svéd kormány, ha kis esélyt is, de lát arra, hogy Oroszország felől támadás érje a legnagyobb balti szigetet.
  https://telex.hu/kulfold/2022/01/15/svedorszag-gotland-oroszorszag-katonai-keszultseg

 23. 25, Python

  Ugye nem azon a szigeten van az az állomás, ami naponta kétszer legyűjti az adatokat a műholdakról és egy tengeri optikai kábelen keresztül kipumpálja erre a földrészre? Vagy az Norvégiában van?

  Mert akkor ott rajokban állnának a védelmezők, ha az oroszok lennének maholnap az agresszorok…

 24. Kamionos: szerintem teljesen jól fogalmaztál meg mindent.
  Szokták mondani lépjünk egyet hátra és nézzük meg újra a problémákat.
  1. gazdaság: mostanra értek be a gazdaság fejlesztési eredmények idén beindul a Szibériában az Uszó LNG gyártó terminál
  2 Ns2 befejeződött
  3Elindul a kivitelezés szibéria ereje Kina felé
  4 sikeresen modernizálták a tengeri haderőt (az új tengeralattjárókat hetekig keresi az USA Navy sikertelenül.)
  5 fejlett rakéta fegyverek álltak hadrendbe (nincs kidolgozott védelmi rendszer/rek ellenük) a NAVY f-22/35 b/c kategóriás államok ellen jó.
  6 Gazdaság a kivetett szankcióknak hála saját fejlesztési irányba állt.
  7 mezőgazdaság már elérte a volt Szovjet szintet miközben területileg kisebb lett elvesztve a legjobb termőföldeket.
  8 Krim fejlesztése integrálása sikeresen megtörtént
  9 újra indult a Polgári repülőgép ipar Saját hajtómű , Kompozit gyártás (0-rol építették fel, elektronika.
  10 Északi Sarki régió feletti uralom újra kiépítése (Lég és partvédelem) ÉRTSD Oroszország segítsége nélkül az USA nem tud behajózni erre a területre Nincs jégtörő hajójuk.
  gazdaság és a haditechnika összeért de a külső térvesztés is, ami nem lenne probléma ha nem basztatnák őket folyamatosan de a növekvő provokálás cselekvésre kényszerítette az Oroszokat.
  USA:
  1 Ukrajna projekt nem úgy működik ahogy tervezték.
  2 USA a választások után kétrészre szakadás és a covid hatásai miatt nagy gazdasági pénzügyi csőd előtt áll
  3 KINA nélkül nincs ellátás
  4 Kina ellen csak egy letört Oroszország esetén indulhatnak

  Véleményem szerint az OROSZORSZÁG ÉS KINA Stratégiai partnerséget jelent be katonai pénzügyi szerződést.

 25. Mosógép szerelő, nyugi Spanyolország nem mérvadó világpolitikai viszonylatban. Az EU egységesen már az lehetne, ha egységes lenne, de nagyon nem az. Ugye a keleti régió igencsak másképp gondolkodik, lásd minket is, többek közt gázszerződés egyénileg. Ami nem volt faszság. Elárulom, ha a németek oldalán állunk a harmadik világháborúban, az egyenlő a halálos itéletünkkel. Orbán lavírozni próbál NATO tagként, de kurvára függ a gáz ellátás az oroszoktól. De Németország is kurvára függ az orosz gáztól… Viszont ők nem tehetik meg, hogy bratyizzanak Putyinnal. Mi igen. Ez előny. Kurva nagy előny.

 26. 27

  Egyetértek.
  Az egységes EU vagy inkább egy európai szuper állam az un. Európai Egyesült Államok létrejötte az egymással rivalizáló nagyhatalmaknak nem érdeke: USA, Kina, Oroszország…..és nem is biztos hogy maguknak az európaiaknak is megfelelne. Ha pedig túlzottan erőltetné ezt a brüsszeli elit előfordulhat meg az is hogy az ellenállás a tagországok részéről odavezetne hogy az még a meglevő egységet is gyengítené. Az EU valóban nem számít és nincs felkészülve egy elhúzódó konfliktusra a nagyhatalmak között így nem marad más hátra mint az hogy a tagállamoknak kell a saját érdekükben lavírozni ahogy lehet ahogy Nato , Brüsszel engedi…jó lenne itthon legalább ebben kérdésben valamiféle nemzeti egységre jutni. Persze ez csak egy csalóka ábránd és illúzió ha reálisak vagyunk.

  Az viszont jó hír hogy az amerikai szenátus nem szavazta meg az északi áramlat miatt az oroszokat sújtó szankciókat.Ezzel csökken a nyomás elvileg az oroszokon. De persze ez semmiség ahhoz képest hogy a Nyugat elfogadja e az orosz ultimátumot vagy sem.

 27. Az Európai Uniónak két opciója van.
  Vagy sikeresen araszol az Európai Egyesült Államok típusú működés felé vagy megállíthatatlanul, folyamatosan és gyorsan csökken a világpolitikai tényező mivolta.
  Az egységesedés egy lehetőség a régió lehetőségeinek jobb kihasználására.
  Tehát vagy – erősödik, tartja magát, kicsit és lassan gyengül – vagy szélsebesen eljelentéktelenedik.
  Az látszik hogy az utóbbi történik.
  A brexit, lehet hogy a kegyelemdöfés volt.
  Csodálkozom,hogy ezt kevesen értik.

 28. 30
  Az a baj hogy az Európai Egyesült Államok mint lehetseges opció vagyis mint egy európai birodalom eszméje és gyakorlati megvalósulása szembemegy az elmúlt 1500 év történelmi tapasztalatával a római birodalom bukása óta senkinek és semminek nem sikerült ezt kiviteleznie – voltak jelentkezők rá bőven- lehet hogy ez itt ezen a kontinensen nem megvalósítható. Ez a realitás más csak illúzió. A Brexit a vég kezdete….a realitás győzelme?

 29. Orbán Viktor sikeresen elhitette a magyarokkal, hogy a Birodalom elsősorban alávetettséget, szolgaságot és elnyomást jelent.
  Pedig dehogy !
  Egy jól prosperáló erős és gazdag birodalomban, minden alattvalónak jobb az élete mint egy független, de gyenge és szegény nemzetállamban.

 30. 30. Mosógépszerelő
  Lenne egy harmadik is: Európa leválik az USA-ról és Oroszországot beveszik az Európai Unióba.

 31. Az orbáni propaganda egy dolog a történelmi tapasztalat viszont ténykérdés. Ráadásul az idő előrehaladtával ahogy közeledünk a jelenhez a kísérletek időtartama és sikere egyre csökken… pl Napóleon 1805 -től császár de csak 1809 től a kontinens ura Angliát és Oroszországot leszámítva. 1812 tol hanyatlás 1815 bukás de már 1813 ban visszaszorul saját hazájába… Hitler 1940 kontinens ura – Nagy Britanniát, Szovjetúniót leszámítva. 1944 re a hódítások nagy része elveszik a Vörös hadsereg az év végére eléri az akkori -német határt aztán vége tudjuk mi lett… A nemzetállamoknak sincs jövője. Talán a regionalizmus lehetne alternatva mely felett van hatalom amelyben közös a hadügy és a külügy és persze az ehhez szükséges pénzügyek. De ez is kétséges a globális folyamatok tükrében

 32. Tom
  “A nemzetállamoknak sincs jövője.”
  Persze, a globalizáció miatt látszólag errefelé haladunk.
  De, lehetne sorolni a példákat a közelmúltból és törekvéseket az ellenkezőjéről.
  A Monarchia, Jugoszlávia, Csehszlovákia, a Szovjetunió szétesett, a katalán törekvéseket brutálisan leverték, Nagy-Britanniából is kiválni szeretnének, a népességcsere előrehaladtával Franciaország is szétmenőben. Azt sem tartom valószínűnek, hogy az USA egyben marad.
  Az EU jól működne nemzetállamok gazdasági közösségeként, de a birodalmi törekvések szétrobbantják.
  Amíg növekszik a jólét egy birodalomban, addig valamennyire egyben tartható. De akkor is van elégedettlenség, -miért én tartsam el ezeket a lusta élősködőket, ha nem kellene, nekem is jobb lenne -. Ha meg már baj van, akkor egy ideig erővel egyben tartható, de utána annál nagyobbat robban.

 33. 35.kakukk
  Egy rövid beirásban találóan megfogalmaztad a kérdés lényegét:Az európai államtömörülés mibenlétét és fennmaradásának esélyeit a jövöt illetöen.Mai formájában nem látszik életképesnek az unió, azonkivül nem tünik sem helyesnek, sem elfogadhatónak, legalábbis szerintem, a nemzetállamok megszüntetése, az uniót alkotó népek olyannyira különböző mentalitásuk mián.Nemcsak elhiszem, de biztos vagyok, hogy maguk között a németek, valamint a skandináv népek termelékenység, valamint munkaerkölcs – ezt tapasztalatból irom – szempontjából tényleg csak lusta élösködöket látnak a dél-európai népekben, ez egy államdó morgolódást, frusztrációt vált ki belölük, és valahol igazuk is van.Az unión belül, ahogy látom, valami kommunizmusra hajazó felfogás divik, azaz mindenki “ereje szerint dolgozik, de szükséglete szerint részesül a javakból” , márpedig eltérő szorgalmú népeknél ez nem fog müködni, de ezt magyarázd meg egy avatar-szerü akárkinek, akinél minden ember egyenlő, a tényeket meg lepofozzuk az asztalról.
  Társadalmi szempontból sem lenne jó egyetlen hatalmas népi katyvaszt csinálni Európából, mint ahogy nem fözzük össze a csokoládé-tortát a túróscsuszával, mert csúnya massza lesz az egészből.Miért ne élné nyugodt, zavartalan nemzeti életet a német, az olasz, a bolgár vagy a lengyel atyafi saját, körülhatárolt történelmi nemzetállamában a jelenlegi “mind egy akolban vagyunk” politika helyett?
  Kinek jó ez, és mivel jobb, mint a régi berendezkedés?

 34. 36 – bálint:
  Az “Európai Egyesült Államok” ötletét az USA-ból merítették. Elfelejtve azt az apró tényt, hogy ott minden államban angolul beszéltek. Ez Európára nem igaz, és akkor az egészet el lehet felejteni.

 35. 37,Tibor bá
  Hajszálra, ahogy irod, ott AZONOS gyökerü nép alkotott államot.Ha igy marad tovább , Európa saját sirját ássa, nagyrészt a beözönlött és eszméletlenül szaporódó migránsok közremüködésével. Csak rövid idő kérdése, mig az amúgy is elgyengült európai hátgerinc beleroppan.

 36. 37
  Kedves Tibor ba’ és Bálint

  Nem tudom, hogy igazatok van e.
  De, vagy elkezd apró lépésekkel egységesülni gazdaságilag, jogilag etc. az Európai Unió kiaknázva az ebből származó előnyöket vagy a benne élő népek sorsa könyörtelenül a globális értelemben való marginalizálódás lemaradás.
  Persze, ahogy az öregedés vagy az éhség sem gyorsan végez az áldozatával, úgy a sorvadás is hosszadalmas, de – úgy tűnik nekem – elkerülhetetlen.
  Gondolom a közös € – bevezetésének, volt hozadéka.

 37. 39,Mosógépszerelő
  …”Nem tudom, hogy igazatok van e.
  De, vagy elkezd apró lépésekkel egységesülni gazdaságilag, jogilag etc. az Európai Unió…”
  Tulajdonképpen egy kérdéssel válaszolnák felvetésedre: Nem fontos, hogy többemeletes tömbházban, avagy saját, külön udvaros családi házban laknál, akarod, hogy minden lakást minden emeleten összenyissanak? Akarnád, hogy minden udvar keritését eltávolitva egyetlen közös udvaron, az egész utcával közösen élj ezentúl, és mindenki szabadon ki-be járkál a hajdani saját udvarodon?

 38. 40
  A nemzetállam, “privát szféráját” azonos súlyúnak láttatod a személyiség privát szférájával.
  Az első nem feltétlenül szükséges az állampolgár komfortérzetéhez, a második azonban elengedhetetlen.
  Ez egy igen kreatív kifejező hasonlat,csak meghamisítja a valóságot.
  Nagyobbnak lenni előny.
  Ezt az előnyt realizálhatná az egységesebb, integráltabb Európa.
  Ahogyan az egyén, úgy a közösségek életében is hatalmas jelentősége van egy egy esemény változás narratívájának.
  Nem mindegy hogyan nevezzük !
  Alattvalókat szipolyozó “elnyomó” Birodalom építésének, szovjet mintára vagy egy új, erősebb életképesebb,ellenállóbb Európa építésének, amely nagyobb jólétet biztosít minden polgárának,mint a jelenlegi.
  De legalább, képes megőrizni az eddig elért jólétet.Minden közösséghez való tartozás előnyökkel és kötelezettségekkel is együtt jár. Az elsőt elvenni és a másodikat nem teljesíteni aljasság.

 39. Jól befűtenek a félelemkeltőknek 2022. februárjában az Union Resolve gyakorlással.

  Akkor aztán mi lesz, hogy fogják előadni az újságok a témát, miszerint már Lengyelország határainál lesznek a fehéroroszok az oroszokkal együtt? (Python, ez a te területed.)

  Mondjuk a Balti-tengeri orosz hajókivonulásnak (Leif Michael Claesson nyilatkozta az *omni.se-nek* ) mennyire van köze az oskarshamn-i, forsmarki, ringhals-i.. svéd atomerőművek felett átrepült (2022.01.15.) azonosítatlan repülőeszközöknek?

 40. 42: János, a pletykák szerint van hozzá köze. A Gottlandra áttelepült svéd csapaterősítés és utánpótlását egy pápai C-17-es reptette, közben Németországit kihagyva, Dánián és Lengyelországon keresztül 2 db angol C-17 vitt hadianyag utánpótlást Ukrajnába.
  Szokásukhoz híven kvázi hisztizve, mert az hoz magas megtekinésszámot.

 41. 43, Python:

  Az elfogott hírek, adatok, nyilatkozatok vagy a fülemmel hallottak egy részét én ide le se merem írni.

  Az ukrajnai orosz diplomaták szedelőzködnek és hazamennek a gyerekeikkel együtt.

 42. Ja igen.
  A februári belarusz-orosz gyakorlás a márciusi sártenger előtt kezdődik, így aztán logisztikailag a vasút jöhetne szóba, ha a teljes vasúti pálya őrizve lenne. Csak a vasúti pályák mentén tudna az orosz invázió benyomulni, ha menne, ha ez lenne a szándék.
  Vélhetően páncélosokkal és totális városi harcokkal számolnak a natóban, ha brit glóbemaszterekre páncéleéhárító kisrakétákat pakoltak be. #A német légtéret elkerülték, nyilván engedélyt az átrepüléshez nem kaptak.#
  Ha lenne orosz agresszió.

  Szerintem a szájbertér sötét mélységének erejét összegyűjtve, odavernek az oroszok-belaruszok néhány országnak.

 43. 45: Dehogy, diplomáciai üzenet. UK leszállított két C-17 -el elég nagyszámú ATGM -et és egy kiképző szakaszt Ukrajnába. Németország egyenlőre nem szállít fegyvereket az ukránok kérése ellenére sem. A gépek útvonala egyszerre üzenet és egy fricska a krautoknak.

 44. Re:46
  Nekem csak egy kérdésem van:
  Ha kvázi államcsőd szélén áll Ukrajna, akkor miből fizeti ki a fegyverszállítást? 🙂
  (Angolok híresen szeretik keverni a trutyit, most ismét bebizonyították)

 45. 47: Igaziból azt az USA fizette ki, az ukránon külföldi fegyverbeszerzések jelentős része az amerikai katonai segélyből történik. Persze meg van szabva, hogy a keretösszegből milyen fegyverek, eszközök, stb. vásárolhatóak.

  Egyébként MBT LAW -at szállítottak le az angolok.
  https://en.wikipedia.org/wiki/MBT_LAW

 46. Re:48
  Sokba fog kerülni az ukrán népnek ez a baráti segítség…

 47. “Napok lehetnek hátra Ukrajna orosz megszállásáig – állítják az amerikai titkosszolgálatok”
  Akkor sokat fejlődhettek az utóbbi időben, mert a Krím elcsatolásakor fogalmuk sem volt az egészről. 🙂

 48. Re:50
  Egyes körök minden áron háborút akarnak kirobbantani, de nem fog ez olyan könnyen menni. Kellene már nekik egy jó kis háborús csihi-puhi, hogy jól elfedje a közeljövő szarcunamiját, ami rájuk fog szakadni.

  (Elég komoly háttérben zajló események vannak, ennek egyik vetülete az erősödő pandémiás szigorítások, amivel megpróbálják az emberek alapjogait korlátozni, mert a cél a great reset lenne minden téren, aminek az egyik eleme egy “NATO” vs orosz konfliktus).

  Mondjuk 10 évet nem adok a jelenlegi Ukrajnának, mert ugyan úgy életképtelen,mint anno Jugoszlávia volt.

 49. 51.

  Hogy miről volt fogalmuk, azt nem fogják az orrunkra kötni. Másrészt az egész Ukrajna megtámadása és megszállása picit más mérték, más előkészítést igényel, mint a Dunántúl nagyságú Krím félszigeté.

  A tervek szerint két hét múlva Putyin-Orbán találkozó lesz. Ha meg lesz tartva, akkor érdekes optikája lesz a dolognak ebben a helyzetben.

 50. Gyarmathy 53. “A tervek szerint két hét múlva Putyin-Orbán találkozó lesz. Ha meg lesz tartva, akkor érdekes optikája lesz a dolognak ebben a helyzetben.”

  Kíváncsi leszek hogy a Habony-Rogán ötletgyár mivel fog előállni ha egyértelműen el kell köteleződni valamelyik fél irányába. Lehet hogy Orbán már a számlát csiszolgatja Putyin részére egy orosz kompetens politikai reakció ellenében. 2022-es választás Orbán 2/3-ad megint?

 51. Nem akarok vészmadárként huhogni, de a háttérben kavarognak dolgok, melyeket senki nem köt az átlagember orrunkra, ilyenkor demokratikus jogaink eltüntek, mint szamár a ködben, érzékeltetvén, mennyire is ingatagok ezek a jogok.Ismét halkan megremegnek néha éjszakánként az ablakok a magasba elhuzó Globemaster hajtómüvek erejétől.Annakidején is irtam volt nektek erről, azóta kiderült, hogy az afgán kivonulásból cipelték el a katonákat / felszerelést.Akkor szinte minden éjszaka hallani lehetett a gépek moraját, most ritkábban, de ismét. Csak az uristen tudhatja mire készülhetnek, de tény, hogy semmit nem közölnek a máskor olyannyira szemfüles médiák, és ime, egyik polgári jogod megtudni, mire készül esetleg kormányod, elenyészett a ködben.Ha kitör valami,az már késő lesz. Ezokán tanácsolnám a bölcs “jobb félni, mint megijdni ” mondást megfogadva, valamelyes kis nem-romlandó, és hűtést nem igénylő – azonkivül tél van – akármilyen élelmiszerféleséget igenis bespájzolni egy esetleges borus napra.
  Ha kitör a szomszédotokban a balhé, mint ahogy nálunk is megeshet egy iráni konfliktus, egy dolog biztos: a kormányok AZONNAL bezárják a szupereket, hogy az amerikai szörnyü tömegverekedési jelenetek ne ismétlödhessenek , és állhatsz majd a sorban órákig a kis fejadagodért. Ne várjátok ezt meg, legalább az első idöket-napokat vészeljétek át kis nyugalomban. Gyufa és gyertya se hiányozzon, bizonytalan időkben a legingatagabb szolgáltatás a villany lesz, ennek minden hozadákával.Az első napokban esetleg még kaphatsz a szomszédtól két szál gyufát és egy fél gyertyát, de többször már nem. Ezt se várjátok meg. Nem lesz semmi, adná isten, semmi baj, feléljük a bevásároltakat.

 52. 55 – bálint:
  Volt már néhány csete-paté 1945 óta, de nem volt szükség a gyertyákra. Most se lesz. Ez még nem az igaz.

 53. 55 – 56.

  Bálint, egyetértek veled márcsak azért is, mert sohasem árt, ha van. Legfeljebb majd oda kell figyelni, hogy ne menjen tönkre.
  Arra meg hajlok, hogy Tibor bá optimizmusa fog bejönni, azaz hogy nem lesz komolyabb háború.

 54. 54. Gilgames,

  Biztosan megy ezerrel a kupaktanácskozás a háttérben, hogy most mitévők legyenek. A szövetségi rendszerrel csak nem lehet nyíltan szembe menni, viszont Putyin érdeke az, hogy Orbán maradjon és ebből mit lehet (és főleg HOGYAN) kihozni?
  🙂

 55. A mai nap 10 db. speciális NATO repülőgép járta meg a forró vidéket (hírszerző, megfigyelő, jelfelderítő).

  12 db. Szuhoj és valami Sz-400-nak mondott ütegek indulnak Belarusszia felé.

  Lengyelország fullos kiberterror cselekményekre készül mától.

  Az Europol (Edvardas Šileris nyilatkozta épp ma) pár országban leállitja a VPN szolgáltatást, ha valakit ez érdekel.

  Érdemes lesz ma este fennmaradni…

 56. Ben Wallace védelmi miniszter nyilatkozata (2022. január 17.) olvasható a brit kormányzati oldalon (#gov.uk) Ukrajnáról, Oroszországról és a Balti-országokról…

  Ezenkívűl részleteket osztott meg az ukrán Szerhii Demediuk a január 13.-i kibertámadásról, a *The Recorded Future* elemzőjének. Az interjú email-ben történt oroszul, majd angolra fordították le.

 57. Mosógépszerelő, Bálint: szerintem az EU fokozatos egységesülése nem lenne se megvalósíthatatlan, se rossz dolog, ha a jó értékeket tartanánk meg az európai kultúrából, és a rosszakat dobnánk ki.

  A tragédia az, hogy ennek az ellenkezője történik!

  Európának sokezeréves hagyományai, erkölcse, társadalomberendezkedése van, aminek van ugyan valamennyi változatossága népenként, területenként, de mégis van ennek az értékrendszernek egy egységes gerince, amire lehetne építeni.
  A jó értelemben vett patriarchátus (a férfi kötelezése ér ránevelése a felelősségvállalásra és építő munkára), az építő teljesítmény elismerése, a gondolkodás, az iskola, a megoldások keresése, a család szeretete, a monogám párkapcsolat, az erkölcs, a személy elidegeníthetetlen méltőságának tiszelete, az emberi jogok, stb.

  Ehelyett az megy, hogy mindezt ki kell dobni az ablakon, aki nem akarná, azzal is kidobatják (“aki az egyik EU államban házaspár, az mindenütt az”), és helyette a beözönlő sáska-mentalitású muszlimok meg a szexuális ragadozók és eltévelyedett áldozataik seggét kell nyalni, őket kell példaképül állítani a felnövekvő ifjúság elé.

  Ezzel a programmal egy kistelepülés is nagyon gyorsan a gödörbe kormányozná magát, nemhogy egy földrésznyi birodalom! Ezzel a mentalitással tényleg csak a saját sírunkat ássuk!

  Ha ezt jeletni Európa, akkor abból jobb kimaradni, akár az anyagi nehézségek, sőt akár a korrupt politikusok árán is!

  Én azért még remélem, hogy Európa nagyobb része se veszett még végleg el, és valahogy megfordíthatóak lesznek még ezek a folyamatok. Csak ehhez a nyugati többségnek is fel kell ébrednie, és kiszavaznia a szabadkőműves bomlasztó árulókat a parlamentekből – a helyiekből és az európaiból is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük