(3753) Beborul az égalja

Tibor bá’ online

 

Inspiráló: The Saker kiértékelése

Hétfőn és Szerdán két beszélgetés már volt, nulla eredménnyel. Orosz részről ez OK. mivel január közepét adták meg határidőnek, és az még nem egészen járt le. Azonban, mindent áthúzó bizonyíték szól az mellett, hogy az oroszok nem blöffölnek. Valóban, szó szerint értik azt, amit mondanak. Olyan hangok is vannak, hogy az oroszoknak az lenne a legjobb, ha a Nyugat elutasítanának minden orosz kérést. Ez esetben az oroszok kezét semmi se kötnél meg.

A katonai szakértők egyetértenek abban, hogy NATO ellenes totális háború nem várható, de bizonyos konfliktus elkerülhetetlen.

Az biztos, hogy az oroszok nem blöffölnek, az pwdig egyáltalán nem biztos, hogy a nyugati döntéshozók ezzel tisztában vannak. Ha a szajha média „híreiből” indulunk ki, akkor egészen biztos nincsenek vele tisztában, vagyis az égalja beborul.

Jelenleg, a legnagyobb veszély az, hogy Washington húzza az időt, nem ad egyértelmű választ az oroszoknak, amire a helyettes külügyminiszter azt mondta „nincs szükségünk tárgyalásokra, biztonságot akarunk, és nagyon gyorsan.”

Moszkva addig nem tesz egyoldalú lépést, amíg meg nem győződik meg arról, hogy Washingtonnak esze ágában sincs a kért biztonságot garantálni. Egyértelmű álláspontjuk szerint, ha nem kapják meg, amit kérnek, akkor megteremtik maguknak.

Mindent összevetve, várható, hogy a nagyon közeli jövőben Moszkva valamifajta katonai lépést tesz. Például atomtöltetű cirkon rakétákkal felszerelt hajókat, atom meghajtású tengeralattjárókat küld az USA tengerpartjától 160 km-re, nemzetközi vizekre le-fel sétálni. De más lépés se lehetetlen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

142 gondolat erről: „(3753) Beborul az égalja

  1. Grancia blöff . Putinnnak semmi nem kell jobban mint a hàtàra egy púp.meg mint egy ilyesmi konfliktus mèg kazaksztàn meg az össze orosz vazallus bènafasz diktàtorsàg összeomlasa mellè (fehèr orosz , tàdzsik , türkmèn stb mellè . A finnek azonnal belèpnek a natoba azok màr.egyszer az oroszok seggèt a kezükbe adtàk . A baltikum azonnal ezer atomrakètàval lesz felszerelve Aztàn összes gazdasàgi blokàd meg minden amit a nyakàba akasztanànak amikor az oroszok olyan szarul àllnak . Akinek elkerulte a figyelmét az amerikaiak közben megszerveztèk európa LNG (hajókon szàllítható folyèkony földgàz) vel való ellàtàsàt úgyhogy putyin ugràljon csak èn meg szèpen vègignèzem a karosszèkből ahogy az oroszok èhen döglenek .

  2. 1. Tettestárs

    „A baltikum azonnal ezer atomrakètàval lesz felszerelve”

    Rossz hírem van, valami apróság elkerülte a figyelmed..
    Oroszország türelmetlen kisgyermekké vált, nem kívánja mindezt megvárni.
    Úgy tűnik, még most sem világos számodra, hogy ez mit is jelent..

    „az amerikaiak közben megszerveztèk európa LNG (hajókon szàllítható folyèkony földgàz) vel való ellàtàsàt ”

    Komolyan úgy gondolod, hogy Amerika ki tudná váltani a kieső gázmennyiséget??
    Ha szándékában állna, ha meg is tudná tenni, gondod az már nem lenne rá, mert esélyed sem lenne megfizetni!

    „putyin ugràljon csak èn meg szèpen vègignèzem a karosszèkből ahogy az oroszok èhen döglenek .”

    Itt sincs jó hírem, még éhen dögleni sem szándékoznak a rohadékok..
    Addig élvezd a karosszéked, még megteheted.
    Még bele nem fagysz, vagy eggyé nem olvadsz vele…

  3. 1. Tettestárs

    Ez jól hangzik, de akkor ennyi süket szócsépléssel és tárgyalássorozattal miért is töketlenkedik az USA/NATO/EBESZ ennyit, ahelyett, hogy már rég ilyen simán rendezték volna az egész ügyet?

  4. Normális férfi akkor verekszik csak, ha az elkerülhetetlen.
    Elkerülhetetlen, mert ha nem verekszik, akkor megverik.
    Talán engedjük meg, hogy az Usa és Oroszország normálisak és ítélőképességük lényegesen meghaladja, egy bedrogozott heveskedő kamaszét !
    Egyéb esetekben, igen nyomós ,alapos ok kell hozzá.
    Mert minden verekedés a verekedők pórul járásával terhes.
    Se az Usa se az oroszok nincsen alapos okuk.
    A fenyegetés, a fenyegetőzés nem elég ok.
    Pusztán arcoskodnak.
    Hogy miért és kinek, azt nem értem.
    Talán a szövetségeseiknek , talán a nagyérdeműnek , talán a szimpatizánsaiknak.
    Klasszikus pávatánc.

  5. 4. Mosógépszerelő

    Számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy ha eddig -megfogalmazásod szerint- mindössze csak “arcoskodás” folyt, az pontosan most ért véget!
    Oroszország sarokba lett szorítva, nem nézheti tétlenül, lépnie kell!
    Ha akarja, ha nem. Nem hagytak más lehetőséget neki.
    Oroszországnak végtelen türelme volt.. Eddig tartott.

  6. 4 – Mosógépszerelő:
    Ez nem az első poszt ebben a témában, de úgy tűnik vagy nem olvastad el, vagy nem érted. Putyin ilyen fenyegetést nem hajlandó csendben tűrni. Az ország folyamatos bekerítésének egyetlen egy célja lehet, Oroszország megsemmisítése. Ha a bekerítése nem szűnik meg, lépni fog, és Spanyolország is fog kapni egyet.

  7. Kedves Tibor ba’

    Spanyolországban élek, a megszólalásod ezért részben tagadhatatlanul személyeskedés, sőt, dühről árulkodó, halállal való fenyegetőzés!
    Utólagos engedelmeddel, lettlégyen, hogy hozzászólás csak a te jóváhagyásoddal jelenhet meg itt – válaszolok rá, hasonló stílusban.

    Ha valaki arra vágyik, hogy igaza legyen,
    az jól teszi, ha naponta társadalmi összeomlást,tömeges hőhalált ,világvégét, káoszt, Apokalipszist ,ökokatasztrófát ,az emberiség kipusztulását, epidémiától való kiszenvedését,
    ATOMHÁBORÚ – t jósolgat.
    Természetesen 100 % , hogy teljesülni fog a vágya.
    Igaza lesz ! Valamelyik jóslata előbb utóbb valósággá fog válni.
    Legalább egyszer biztosan.
    Hiszen tudott dolog , hogy minden (sic) az enyészeté lesz egyszer.

  8. Jelen pillanatban a legnagyobb agytrösztök is csak találgatnak, hogy valójában Putyin mire is készülhet, eléggé eltérőek a vélemények.
    Ha megnézzük az elmúlt 23 évet, mióta Putyin került Oroszország élére, annyit azért már mostanra észre lehetett venni, hogy sosem azt és úgy lépte, mint ahogy látszott eleinte.
    Hogy háború kirobbantására készül-e valójában, ezt nem tudni egészen biztosan, de az sejthető, hogy ha igen, akkor az szinte garantáltan nem olyan forgatókönyv szerint fog történni, ahogy most sokan várják/gondolják.
    Lásd a Grúziának történő visszavágást, a Krím megszerzését vagy a szíriai katonai beavatkozást – egyik esetben sem erre számoltak az elemzők.
    Annyit tudni, hogy az orosz vezérkar több beindítható katonai opciót is letett Putyinék elé, de hogy melyik mellett döntenek, azt senki sem tudja előre.
    Egy közvetlen háború kirobbanása ugyanúgy benne van a pakliban, mint tömeges atomfegyverzet telepítése az európai határokhoz vagy épp közel az USA-hoz.
    Ami szinte biztosan várható, az az, hogy valamilyen katonai lépések következnek és már a legjobb esetben sem jönnek vissza azok a „boldog 90-es évek”, ezt célszerű mindenkinek tudomásul vennie.

  9. 7. Mosógépszerelő

    Sok-sok mindent felsoroltál, de meg tudnál ezek közül akár csak egyetlen egyet is nevezni amelynek nem állunk a küszöbén?
    Vaknak kell lenni már ahhoz, hogy ne észleljük mindazt ami napról-napra egyre inkább kopogtat.
    De már inkább dübörög..
    Tibor’bá nem személyeskedett, nem fenyegetett, mindössze csak arra utalt, hogy bárhol is élhet az ember, ne legyen nyugodt ha baj van.
    Mert senki nem ússza meg.

  10. Talán itt az idő hogy az amerikai politikai elit leszámoljon azzal az elképzelésével hogy az egypólusú világrend korlátlan ideig tetszés szerint fenntartható. 1990 ben kaptak egy esélyt a történelemtől. Ennek lesz lassan de biztosan vége és most a részükre fájdalmas átmenet korszakába lépünk az egypólusú világrendet felváltja a több pólusú. Hogy ez háború nélkül zajlik le az kérdéses. Mindenestre elég ostobának tűnnek ahhoz hogy a szuperhatalommá váló Kínát és a katonai értelemben egyértelműen hatalmas erővel rendelkező Oroszországot egymás karjaiba taszítsák. Létrejött az a szövetség amelynek elkerülése az amerikai külpolitika egyik sarokkove volt 1945 óta. …..reméljük hogy a kölcsönös elrettentés működik majd most is mint a hidegháború évtizedei alatt.

    Ami pedig Putyin arcoskodasát illeti gondoljunk bele mi tenne az amerikai elnök ha Kanada és Mexikó Kubával eggyütt arra készülne és már részben meg is tette volna azt ami megtörtént és megtörténhet a Nato és Ukrajna és a mi régiónk- különösen Románia és Lengyelorszag viszonylatában.

  11. Az eddigi gazdasági szankciók okoztak ugyan problémát az oroszok számára, de a legnagyobb kár Európa érte, ami persze nincs ellenére az USÁ-nak. Hatásos lett volna egy régebbi felállásban, de azóta Kína annyira megerősödött, hogy ma már az ilyen szankciózás kontraproduktív, hosszabb távon a szankciózó pozícióját gyengíti. A megrendszabályozandó alternatív megoldásokat keres, már akkor sem lesz szüksége az eredeti felállásra visszatérni, amikor a szankciókat megszüntették.
    Azt még értem, hogy amerika érdeke az oroszok bekerítése és megsemmisítése (feldarabolása), azonban az európai vezetők (meg sajnos az elhülyített lakosság) ehhez való asszisztálása józan ésszel nehezen érhető. Ha annyira bajban vannak az oroszok és annyira gyengék, akkor miért kell rettegni tőlük?
    A Gazpromnak elég volt annyi, hogy nem vitte tőzsdére a gázát (csak a szerződött mennyiségeket szállítja), máris komoly bajba került a nyugati energiaeellátás, holott még igazi hidegbetörés sem volt.
    „Decemberben az egyébként sem olcsó elektromos áram lakossági ára 250, helyenként 300%-ot emelkedett Svédországban. A felmérések szerint egy átlagos nagyságú svéd háztartás 266%-kal kénytelen többet fizetni az áramért. A hideg időjárás és az energiahiány miatt megháromszorozódó lakossági árak nem egy svéd családot sodortak a tönk szélére. A helyi lapok szerint elterjedt gyakorlattá vált, hogy rövid lejáratú hiteleket vesznek fel a rezsiköltség miatt, esetleg alternatív fűtési módok (sokan állítólag fával fűtenek a nappali közepén) vagy nagykabát után néznek azok, akik kénytelenek lekapcsolni a távhőszolgáltatást.
    A svéd kormány is érzi, hogy nagy a baj. Összesen mintegy 6 milliárd svéd koronát, azaz nagyjából 585 millió eurót különítettek el a bajba jutott családok megsegítésére – jelentette be az ország gazdasági minisztere, Mikkel Damberg. A tárcavezető egyébként azt mondja, rendkívül szokatlan és hangsúlyosan egyszeri jelenségről van szó, holott világosan látszik, az Európai Unió zöldpolitikája, az orosz földgáztól való függő viszony és a Moszkvával játszott energetikai húzd meg – ereszd meg mind-mind hozzájárult a válsághoz.
    A fenti három tényező várhatóan nem szűnik meg a közeljövőben, így felelőtlenségnek tűnik azzal hitegetni az embereket, hogy a mostani drágulás kirívó eset….”
    https://ma7.sk/nagyvilag/haromszorosara-dragult-az-elektromos-aram-fogyasztoi-ara-svedorszagban-sokan-mar-banki

  12. Az egyre hangosabb zajkeltésnek nem csak nemzetközi okai vannak…:

    A Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz hű Rt.com tette közzé a gabonatermés lehangoló eredményeit, amelyek valóban rosszak lehettek, ha ezt már Moszkvában is elismerik. Mivel magyarázható a kínos helyzet? Rémes időjárás és a migránsmunka hiánya – írja a portál.

    Pocsék volt a termés Oroszországban – tovább nőhetnek az élelmiszerárak a világon
    https://hvg.hu/gazdasag/20220114_oroszorszag_elelmiszerarak_inflacio

  13. 9.

    A felsorolt tragikus események egyikéről sem állítottam, hogy nem állunk a küszöbén.
    Nem azt írta bárhol, hanem azt, hogy Spanyolországban.
    Nekem írt és én élek Spanyolországban, ezért evidens, hogy a dühös fenyegetést nekem szánta.

  14. 3: Monte, nagyon egyszerű, és most ne a kifárasztásra gondolj. Belpolitika, és az EBESZ, NATO duó hanyagolható is. Csak az USA -ra kell koncentrálni: A mára teljesen trumpistává vált Republikánus Párt a szenátusban Ted Cruz vezetésével benyújtott egy törvénytervezetet, amely az Északi Áramlat 2. vezetéket szankciózná meg még jobban azonnali hatállyal, mint azt anno Trump tette. Mindezt csak is belpolitikai számításból a közelgő félidős választások miatt, hogy lehessen Bident és a Demokrata Pártot ekézni. Csak az a bibi, hogy van pár demokrata szenátor is aki ingadozik, és mint tudjuk az elnöki vétó csak a képviselőházban meghozott döntések esetében érvényes, a szenátus döntései kötelezőérvényűek az elnök számára.
    Miközben Biden és a demokraták is benyújtotta egy saját javaslatot a szenátusban, de ebben csak akkor szankcionálnák az Északi Áramlat 2. gázvezetéket, ha az oroszok újból katonai műveletekbe kezdenének Ukrajnában. Biden eltörölte Trump szankcióit, és most is látható, hogy az amerikai elnök tartaná magát a tavalyi genfi Biden-Putyin alkuhoz.
    Szóval itt semmi sem tudna simán menni, főleg nem ennek a helyzetnek a megoldása.

  15. 13. Mosógépszerelő

    Ne vedd már ennyire a lelkedre, már majdnem úgy fogalmazol, hogy Tibor’bá még Putyinnal is felvette a kapcsolatot, hogy intézkedjen veled szemben.
    “Dühös fenyegetés”?
    Ne vicceljünk már..?

  16. 15.

    Mindannyiunknak előnyére válna, ha igazán tisztelnénk a Tényeket.
    Véleménye és s – tojás angolul-elyuka mindenkinek van.
    Szeressed csak bátran Tibor ba’- t, megérdemli !

  17. GlobalSecurity.org [news@news.nl00.net]:
    Oroszország próbál ürügyet találni a katonai beavatkozáshoz.

  18. 12.Phyton
    Tegnap a tv-ben láttam, csak a végét csíptam el , dél amerikát mutatta ott 40-45 fok meleg van és ott is gondok lesznek a terméssel.

  19. Aggasztó a helyzet. Az oroszok írásban adtak ki olyan ultimátumot, amit a NATO nem fogadhat el. Talán részleteiben még hajlandó lenne az USA engedményekre, de mint Lavrov elmondta, ez nem egy étlap, amiről válogatni lehet.
    Végiggondolva az elmúlt éveket, mintha Oroszország végig erre készült volna és várta, hogy minden fenyegetést elhárítson, enyhítsen és legyen valami, ami ütős, elrettentő az ellenségnek.
    -internetről leválás
    -40 millió polgári személy gyakorlata nukleáris csapás esetén
    -alternatív SWIFT rendszer beindítása
    -stabil gazdaság a világ negyedik legnagyobb valutatartalékával és komoly aranykészlettel
    -az energiahelyzet miatt könnyen lehet, hogy Európa rájön, hogy az ő farkával verik a csalánt és kissé visszalép az egységes szembenállásból. Csak halkan jegyzem meg, hogy Németország olyan mértékben kiszolgáltatott, hogy ez önmagában is elég lesz a jövőben, hogy az oroszokhoz csatlakozzanak. A franciák pedig hagyományosan vonzódnak az oroszokhoz valami számomra ismeretlen okból.
    – az S-550-el el tudnák fogni az ellenséges rakéták egy részét, ők viszont az új generációs rakétáikkal csapást tudnak mérni.
    Mikor húzzák meg határozottan a vörös vonalat, ha nem most? Felkészültek arra is, ha a válasz nem.

  20. 14, Python

    Jól beszélhetsz, mert csütörtök éjjel/ződhajnalban egy tengerentúli fórumbejegyzésben olvastam, miszerint logisztikázzák, hogyan, mennyi cseppfolyós földgázt kellene hajókon Európa felé elindítani, hogy biztosan elég legyen…
    Ha ez sem lesz elég, akkor második lépcsőben biztatják majd ukránokat, pont úgy, mint „56-ban, bennünket hogy tartsatok ki, megyünk…meg ilyenek.
    Pláne, ha a földalatti orvlövészek az oroszajkú ukránokba beleharapdálnak. Mondjuk ekkor a lövészek anyja-apja-gyereke is megy majd később a levesbe.

    Egyébként pedig az ukrán határhoz közel eső
    vorónyezsi, belgoródi, brjanszki, szmólenszki területeken tényleg felvonult egy hadosztálynyi haderő? Mert ha nem, akkor csak a félelemkeltés megy a média részéről ezerrel.
    Szerintem csak egy lövészezred vonult oda gyakorolni a kisegítő műszaki járművekkel, konténerekkel stb. mozgó objektumokkal együtt.

    Egy háborúra felkészülést nem lehet eltitkolni, (megvakult az objektív a zűrben vagy mi?).

  21. 12. Python,

    Könnyen lehet, hogy ez is benne van. Ha a vezető hatalma megrendül a belső problémák és elégedetlenség miatt, akkor külső ellenséggel való feszültségkeresés és riogatás eltereli a nép figyelmét. Ha inog a hatalma, akkor a hadiállapot (vagy akár háború) úgy kell neki, mint éhezőnek egy falat kenyér.

    Egyébként meg végtelen mennyiségű gázzal, olajjal és végtelen mennyiségű földterülettel Oroszország összvissz 76 millió tonna búzát és döbbenetesen kevés 14 millió tonna kukoricát tudott csak termelni?

    Annyi földgázuk, olajuk van, mint a szar és mégis oroszok milliói a szegénységgel és napi megélhetési gondokkal küszködnek?

  22. 22: János, ahogy korábban írtam SWIFT…, és igen az USA tárgyal egyes nemzetközi szereplőkkel az EU gázellátásának részleges biztosításáról. Közben a svédek egy elég jelentős csapaterősítést hajtottak végre Gotlandon, tartva egy a balti államokat is érintő orosz inváziótól. (Ehhez az oroszoknak el kellene foglalniuk Gotland-szigetét, mert oda telepítenék az Sz-400 -as légvédelmi ütegeket.)

    Továbbra is valószínűtlen, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, viszont ebben az esetben az Egyesült Államok olyan drasztikus válaszlépéseket foganatosítana, amelyek a globális gazdaságra, különösen Európára is hatással lehetnek – írják legújabb tanulmányukban a Danske Bank elemzői. A legnagyobb dán pénzintézet munkatársai szerint egy nyílt orosz támadás esetén elkezdenék zsákolni a befektetők a menekülőeszközöket, leértékelődne a rubel és súlyos fennakadások jöhetnek a gázellátásban. Még az is elképzelhető szerintük, hogy Oroszországot leválasztják a SWIFT nemzetközi banki üzenetküldő rendszerről, amely példátlan lépés lenne egy globális nagyhatalommal szemben.

    Megjött a figyelmeztetés: drasztikus akció készül Putyin ellen, ami egész Európának fájhat
    https://www.portfolio.hu/global/20220115/megjott-a-figyelmeztetes-drasztikus-akcio-keszul-putyin-ellen-ami-egesz-europanak-fajhat-521160

    Energiavállalatokkal tárgyal az USA a vészforgatókönyvről arra az esetre, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot Európa felé
    https://444.hu/2022/01/15/energiavallalatokkal-targyal-az-usa-a-veszforgatokonyvrol-arra-az-esetre-ha-az-oroszok-elzarnak-a-gazcsapot-europa-fele

    https://www.reuters.com/business/energy/exclusive-us-talks-energy-firms-over-eu-gas-supply-case-russia-ukraine-conflict-2022-01-15/

    A svéd hadsereg péntek óta katonákat és fegyvereket szállít a Balti-tengeren fekvő Gotland szigetére, írja a Bild, a lap szerint ugyanis a svéd kormány, ha kis esélyt is, de lát arra, hogy Oroszország felől támadás érje a legnagyobb balti szigetet.
    https://telex.hu/kulfold/2022/01/15/svedorszag-gotland-oroszorszag-katonai-keszultseg

  23. 25, Python

    Ugye nem azon a szigeten van az az állomás, ami naponta kétszer legyűjti az adatokat a műholdakról és egy tengeri optikai kábelen keresztül kipumpálja erre a földrészre? Vagy az Norvégiában van?

    Mert akkor ott rajokban állnának a védelmezők, ha az oroszok lennének maholnap az agresszorok…

  24. Kamionos: szerintem teljesen jól fogalmaztál meg mindent.
    Szokták mondani lépjünk egyet hátra és nézzük meg újra a problémákat.
    1. gazdaság: mostanra értek be a gazdaság fejlesztési eredmények idén beindul a Szibériában az Uszó LNG gyártó terminál
    2 Ns2 befejeződött
    3Elindul a kivitelezés szibéria ereje Kina felé
    4 sikeresen modernizálták a tengeri haderőt (az új tengeralattjárókat hetekig keresi az USA Navy sikertelenül.)
    5 fejlett rakéta fegyverek álltak hadrendbe (nincs kidolgozott védelmi rendszer/rek ellenük) a NAVY f-22/35 b/c kategóriás államok ellen jó.
    6 Gazdaság a kivetett szankcióknak hála saját fejlesztési irányba állt.
    7 mezőgazdaság már elérte a volt Szovjet szintet miközben területileg kisebb lett elvesztve a legjobb termőföldeket.
    8 Krim fejlesztése integrálása sikeresen megtörtént
    9 újra indult a Polgári repülőgép ipar Saját hajtómű , Kompozit gyártás (0-rol építették fel, elektronika.
    10 Északi Sarki régió feletti uralom újra kiépítése (Lég és partvédelem) ÉRTSD Oroszország segítsége nélkül az USA nem tud behajózni erre a területre Nincs jégtörő hajójuk.
    gazdaság és a haditechnika összeért de a külső térvesztés is, ami nem lenne probléma ha nem basztatnák őket folyamatosan de a növekvő provokálás cselekvésre kényszerítette az Oroszokat.
    USA:
    1 Ukrajna projekt nem úgy működik ahogy tervezték.
    2 USA a választások után kétrészre szakadás és a covid hatásai miatt nagy gazdasági pénzügyi csőd előtt áll
    3 KINA nélkül nincs ellátás
    4 Kina ellen csak egy letört Oroszország esetén indulhatnak

    Véleményem szerint az OROSZORSZÁG ÉS KINA Stratégiai partnerséget jelent be katonai pénzügyi szerződést.

  25. Mosógép szerelő, nyugi Spanyolország nem mérvadó világpolitikai viszonylatban. Az EU egységesen már az lehetne, ha egységes lenne, de nagyon nem az. Ugye a keleti régió igencsak másképp gondolkodik, lásd minket is, többek közt gázszerződés egyénileg. Ami nem volt faszság. Elárulom, ha a németek oldalán állunk a harmadik világháborúban, az egyenlő a halálos itéletünkkel. Orbán lavírozni próbál NATO tagként, de kurvára függ a gáz ellátás az oroszoktól. De Németország is kurvára függ az orosz gáztól… Viszont ők nem tehetik meg, hogy bratyizzanak Putyinnal. Mi igen. Ez előny. Kurva nagy előny.

  26. 27

    Egyetértek.
    Az egységes EU vagy inkább egy európai szuper állam az un. Európai Egyesült Államok létrejötte az egymással rivalizáló nagyhatalmaknak nem érdeke: USA, Kina, Oroszország…..és nem is biztos hogy maguknak az európaiaknak is megfelelne. Ha pedig túlzottan erőltetné ezt a brüsszeli elit előfordulhat meg az is hogy az ellenállás a tagországok részéről odavezetne hogy az még a meglevő egységet is gyengítené. Az EU valóban nem számít és nincs felkészülve egy elhúzódó konfliktusra a nagyhatalmak között így nem marad más hátra mint az hogy a tagállamoknak kell a saját érdekükben lavírozni ahogy lehet ahogy Nato , Brüsszel engedi…jó lenne itthon legalább ebben kérdésben valamiféle nemzeti egységre jutni. Persze ez csak egy csalóka ábránd és illúzió ha reálisak vagyunk.

    Az viszont jó hír hogy az amerikai szenátus nem szavazta meg az északi áramlat miatt az oroszokat sújtó szankciókat.Ezzel csökken a nyomás elvileg az oroszokon. De persze ez semmiség ahhoz képest hogy a Nyugat elfogadja e az orosz ultimátumot vagy sem.

  27. Az Európai Uniónak két opciója van.
    Vagy sikeresen araszol az Európai Egyesült Államok típusú működés felé vagy megállíthatatlanul, folyamatosan és gyorsan csökken a világpolitikai tényező mivolta.
    Az egységesedés egy lehetőség a régió lehetőségeinek jobb kihasználására.
    Tehát vagy – erősödik, tartja magát, kicsit és lassan gyengül – vagy szélsebesen eljelentéktelenedik.
    Az látszik hogy az utóbbi történik.
    A brexit, lehet hogy a kegyelemdöfés volt.
    Csodálkozom,hogy ezt kevesen értik.

  28. 30
    Az a baj hogy az Európai Egyesült Államok mint lehetseges opció vagyis mint egy európai birodalom eszméje és gyakorlati megvalósulása szembemegy az elmúlt 1500 év történelmi tapasztalatával a római birodalom bukása óta senkinek és semminek nem sikerült ezt kiviteleznie – voltak jelentkezők rá bőven- lehet hogy ez itt ezen a kontinensen nem megvalósítható. Ez a realitás más csak illúzió. A Brexit a vég kezdete….a realitás győzelme?

  29. Orbán Viktor sikeresen elhitette a magyarokkal, hogy a Birodalom elsősorban alávetettséget, szolgaságot és elnyomást jelent.
    Pedig dehogy !
    Egy jól prosperáló erős és gazdag birodalomban, minden alattvalónak jobb az élete mint egy független, de gyenge és szegény nemzetállamban.

  30. 30. Mosógépszerelő
    Lenne egy harmadik is: Európa leválik az USA-ról és Oroszországot beveszik az Európai Unióba.

  31. Az orbáni propaganda egy dolog a történelmi tapasztalat viszont ténykérdés. Ráadásul az idő előrehaladtával ahogy közeledünk a jelenhez a kísérletek időtartama és sikere egyre csökken… pl Napóleon 1805 -től császár de csak 1809 től a kontinens ura Angliát és Oroszországot leszámítva. 1812 tol hanyatlás 1815 bukás de már 1813 ban visszaszorul saját hazájába… Hitler 1940 kontinens ura – Nagy Britanniát, Szovjetúniót leszámítva. 1944 re a hódítások nagy része elveszik a Vörös hadsereg az év végére eléri az akkori -német határt aztán vége tudjuk mi lett… A nemzetállamoknak sincs jövője. Talán a regionalizmus lehetne alternatva mely felett van hatalom amelyben közös a hadügy és a külügy és persze az ehhez szükséges pénzügyek. De ez is kétséges a globális folyamatok tükrében

  32. Tom
    „A nemzetállamoknak sincs jövője.”
    Persze, a globalizáció miatt látszólag errefelé haladunk.
    De, lehetne sorolni a példákat a közelmúltból és törekvéseket az ellenkezőjéről.
    A Monarchia, Jugoszlávia, Csehszlovákia, a Szovjetunió szétesett, a katalán törekvéseket brutálisan leverték, Nagy-Britanniából is kiválni szeretnének, a népességcsere előrehaladtával Franciaország is szétmenőben. Azt sem tartom valószínűnek, hogy az USA egyben marad.
    Az EU jól működne nemzetállamok gazdasági közösségeként, de a birodalmi törekvések szétrobbantják.
    Amíg növekszik a jólét egy birodalomban, addig valamennyire egyben tartható. De akkor is van elégedettlenség, -miért én tartsam el ezeket a lusta élősködőket, ha nem kellene, nekem is jobb lenne -. Ha meg már baj van, akkor egy ideig erővel egyben tartható, de utána annál nagyobbat robban.

  33. 35.kakukk
    Egy rövid beirásban találóan megfogalmaztad a kérdés lényegét:Az európai államtömörülés mibenlétét és fennmaradásának esélyeit a jövöt illetöen.Mai formájában nem látszik életképesnek az unió, azonkivül nem tünik sem helyesnek, sem elfogadhatónak, legalábbis szerintem, a nemzetállamok megszüntetése, az uniót alkotó népek olyannyira különböző mentalitásuk mián.Nemcsak elhiszem, de biztos vagyok, hogy maguk között a németek, valamint a skandináv népek termelékenység, valamint munkaerkölcs – ezt tapasztalatból irom – szempontjából tényleg csak lusta élösködöket látnak a dél-európai népekben, ez egy államdó morgolódást, frusztrációt vált ki belölük, és valahol igazuk is van.Az unión belül, ahogy látom, valami kommunizmusra hajazó felfogás divik, azaz mindenki „ereje szerint dolgozik, de szükséglete szerint részesül a javakból” , márpedig eltérő szorgalmú népeknél ez nem fog müködni, de ezt magyarázd meg egy avatar-szerü akárkinek, akinél minden ember egyenlő, a tényeket meg lepofozzuk az asztalról.
    Társadalmi szempontból sem lenne jó egyetlen hatalmas népi katyvaszt csinálni Európából, mint ahogy nem fözzük össze a csokoládé-tortát a túróscsuszával, mert csúnya massza lesz az egészből.Miért ne élné nyugodt, zavartalan nemzeti életet a német, az olasz, a bolgár vagy a lengyel atyafi saját, körülhatárolt történelmi nemzetállamában a jelenlegi „mind egy akolban vagyunk” politika helyett?
    Kinek jó ez, és mivel jobb, mint a régi berendezkedés?

  34. 36 – bálint:
    Az „Európai Egyesült Államok” ötletét az USA-ból merítették. Elfelejtve azt az apró tényt, hogy ott minden államban angolul beszéltek. Ez Európára nem igaz, és akkor az egészet el lehet felejteni.

  35. 37,Tibor bá
    Hajszálra, ahogy irod, ott AZONOS gyökerü nép alkotott államot.Ha igy marad tovább , Európa saját sirját ássa, nagyrészt a beözönlött és eszméletlenül szaporódó migránsok közremüködésével. Csak rövid idő kérdése, mig az amúgy is elgyengült európai hátgerinc beleroppan.

  36. 37
    Kedves Tibor ba’ és Bálint

    Nem tudom, hogy igazatok van e.
    De, vagy elkezd apró lépésekkel egységesülni gazdaságilag, jogilag etc. az Európai Unió kiaknázva az ebből származó előnyöket vagy a benne élő népek sorsa könyörtelenül a globális értelemben való marginalizálódás lemaradás.
    Persze, ahogy az öregedés vagy az éhség sem gyorsan végez az áldozatával, úgy a sorvadás is hosszadalmas, de – úgy tűnik nekem – elkerülhetetlen.
    Gondolom a közös € – bevezetésének, volt hozadéka.

  37. 39,Mosógépszerelő
    …”Nem tudom, hogy igazatok van e.
    De, vagy elkezd apró lépésekkel egységesülni gazdaságilag, jogilag etc. az Európai Unió…”
    Tulajdonképpen egy kérdéssel válaszolnák felvetésedre: Nem fontos, hogy többemeletes tömbházban, avagy saját, külön udvaros családi házban laknál, akarod, hogy minden lakást minden emeleten összenyissanak? Akarnád, hogy minden udvar keritését eltávolitva egyetlen közös udvaron, az egész utcával közösen élj ezentúl, és mindenki szabadon ki-be járkál a hajdani saját udvarodon?

  38. 40
    A nemzetállam, „privát szféráját” azonos súlyúnak láttatod a személyiség privát szférájával.
    Az első nem feltétlenül szükséges az állampolgár komfortérzetéhez, a második azonban elengedhetetlen.
    Ez egy igen kreatív kifejező hasonlat,csak meghamisítja a valóságot.
    Nagyobbnak lenni előny.
    Ezt az előnyt realizálhatná az egységesebb, integráltabb Európa.
    Ahogyan az egyén, úgy a közösségek életében is hatalmas jelentősége van egy egy esemény változás narratívájának.
    Nem mindegy hogyan nevezzük !
    Alattvalókat szipolyozó „elnyomó” Birodalom építésének, szovjet mintára vagy egy új, erősebb életképesebb,ellenállóbb Európa építésének, amely nagyobb jólétet biztosít minden polgárának,mint a jelenlegi.
    De legalább, képes megőrizni az eddig elért jólétet.Minden közösséghez való tartozás előnyökkel és kötelezettségekkel is együtt jár. Az elsőt elvenni és a másodikat nem teljesíteni aljasság.

  39. Jól befűtenek a félelemkeltőknek 2022. februárjában az Union Resolve gyakorlással.

    Akkor aztán mi lesz, hogy fogják előadni az újságok a témát, miszerint már Lengyelország határainál lesznek a fehéroroszok az oroszokkal együtt? (Python, ez a te területed.)

    Mondjuk a Balti-tengeri orosz hajókivonulásnak (Leif Michael Claesson nyilatkozta az *omni.se-nek* ) mennyire van köze az oskarshamn-i, forsmarki, ringhals-i.. svéd atomerőművek felett átrepült (2022.01.15.) azonosítatlan repülőeszközöknek?

  40. 42: János, a pletykák szerint van hozzá köze. A Gottlandra áttelepült svéd csapaterősítés és utánpótlását egy pápai C-17-es reptette, közben Németországit kihagyva, Dánián és Lengyelországon keresztül 2 db angol C-17 vitt hadianyag utánpótlást Ukrajnába.
    Szokásukhoz híven kvázi hisztizve, mert az hoz magas megtekinésszámot.

  41. 43, Python:

    Az elfogott hírek, adatok, nyilatkozatok vagy a fülemmel hallottak egy részét én ide le se merem írni.

    Az ukrajnai orosz diplomaták szedelőzködnek és hazamennek a gyerekeikkel együtt.

  42. Ja igen.
    A februári belarusz-orosz gyakorlás a márciusi sártenger előtt kezdődik, így aztán logisztikailag a vasút jöhetne szóba, ha a teljes vasúti pálya őrizve lenne. Csak a vasúti pályák mentén tudna az orosz invázió benyomulni, ha menne, ha ez lenne a szándék.
    Vélhetően páncélosokkal és totális városi harcokkal számolnak a natóban, ha brit glóbemaszterekre páncéleéhárító kisrakétákat pakoltak be. #A német légtéret elkerülték, nyilván engedélyt az átrepüléshez nem kaptak.#
    Ha lenne orosz agresszió.

    Szerintem a szájbertér sötét mélységének erejét összegyűjtve, odavernek az oroszok-belaruszok néhány országnak.

  43. 45: Dehogy, diplomáciai üzenet. UK leszállított két C-17 -el elég nagyszámú ATGM -et és egy kiképző szakaszt Ukrajnába. Németország egyenlőre nem szállít fegyvereket az ukránok kérése ellenére sem. A gépek útvonala egyszerre üzenet és egy fricska a krautoknak.

  44. Re:46
    Nekem csak egy kérdésem van:
    Ha kvázi államcsőd szélén áll Ukrajna, akkor miből fizeti ki a fegyverszállítást? 🙂
    (Angolok híresen szeretik keverni a trutyit, most ismét bebizonyították)

  45. 47: Igaziból azt az USA fizette ki, az ukránon külföldi fegyverbeszerzések jelentős része az amerikai katonai segélyből történik. Persze meg van szabva, hogy a keretösszegből milyen fegyverek, eszközök, stb. vásárolhatóak.

    Egyébként MBT LAW -at szállítottak le az angolok.
    https://en.wikipedia.org/wiki/MBT_LAW

  46. Re:48
    Sokba fog kerülni az ukrán népnek ez a baráti segítség…

  47. “Napok lehetnek hátra Ukrajna orosz megszállásáig – állítják az amerikai titkosszolgálatok”
    Akkor sokat fejlődhettek az utóbbi időben, mert a Krím elcsatolásakor fogalmuk sem volt az egészről. 🙂

  48. Re:50
    Egyes körök minden áron háborút akarnak kirobbantani, de nem fog ez olyan könnyen menni. Kellene már nekik egy jó kis háborús csihi-puhi, hogy jól elfedje a közeljövő szarcunamiját, ami rájuk fog szakadni.

    (Elég komoly háttérben zajló események vannak, ennek egyik vetülete az erősödő pandémiás szigorítások, amivel megpróbálják az emberek alapjogait korlátozni, mert a cél a great reset lenne minden téren, aminek az egyik eleme egy „NATO” vs orosz konfliktus).

    Mondjuk 10 évet nem adok a jelenlegi Ukrajnának, mert ugyan úgy életképtelen,mint anno Jugoszlávia volt.

  49. 51.

    Hogy miről volt fogalmuk, azt nem fogják az orrunkra kötni. Másrészt az egész Ukrajna megtámadása és megszállása picit más mérték, más előkészítést igényel, mint a Dunántúl nagyságú Krím félszigeté.

    A tervek szerint két hét múlva Putyin-Orbán találkozó lesz. Ha meg lesz tartva, akkor érdekes optikája lesz a dolognak ebben a helyzetben.

  50. Gyarmathy 53. „A tervek szerint két hét múlva Putyin-Orbán találkozó lesz. Ha meg lesz tartva, akkor érdekes optikája lesz a dolognak ebben a helyzetben.”

    Kíváncsi leszek hogy a Habony-Rogán ötletgyár mivel fog előállni ha egyértelműen el kell köteleződni valamelyik fél irányába. Lehet hogy Orbán már a számlát csiszolgatja Putyin részére egy orosz kompetens politikai reakció ellenében. 2022-es választás Orbán 2/3-ad megint?

  51. Nem akarok vészmadárként huhogni, de a háttérben kavarognak dolgok, melyeket senki nem köt az átlagember orrunkra, ilyenkor demokratikus jogaink eltüntek, mint szamár a ködben, érzékeltetvén, mennyire is ingatagok ezek a jogok.Ismét halkan megremegnek néha éjszakánként az ablakok a magasba elhuzó Globemaster hajtómüvek erejétől.Annakidején is irtam volt nektek erről, azóta kiderült, hogy az afgán kivonulásból cipelték el a katonákat / felszerelést.Akkor szinte minden éjszaka hallani lehetett a gépek moraját, most ritkábban, de ismét. Csak az uristen tudhatja mire készülhetnek, de tény, hogy semmit nem közölnek a máskor olyannyira szemfüles médiák, és ime, egyik polgári jogod megtudni, mire készül esetleg kormányod, elenyészett a ködben.Ha kitör valami,az már késő lesz. Ezokán tanácsolnám a bölcs „jobb félni, mint megijdni ” mondást megfogadva, valamelyes kis nem-romlandó, és hűtést nem igénylő – azonkivül tél van – akármilyen élelmiszerféleséget igenis bespájzolni egy esetleges borus napra.
    Ha kitör a szomszédotokban a balhé, mint ahogy nálunk is megeshet egy iráni konfliktus, egy dolog biztos: a kormányok AZONNAL bezárják a szupereket, hogy az amerikai szörnyü tömegverekedési jelenetek ne ismétlödhessenek , és állhatsz majd a sorban órákig a kis fejadagodért. Ne várjátok ezt meg, legalább az első idöket-napokat vészeljétek át kis nyugalomban. Gyufa és gyertya se hiányozzon, bizonytalan időkben a legingatagabb szolgáltatás a villany lesz, ennek minden hozadákával.Az első napokban esetleg még kaphatsz a szomszédtól két szál gyufát és egy fél gyertyát, de többször már nem. Ezt se várjátok meg. Nem lesz semmi, adná isten, semmi baj, feléljük a bevásároltakat.

  52. 55 – bálint:
    Volt már néhány csete-paté 1945 óta, de nem volt szükség a gyertyákra. Most se lesz. Ez még nem az igaz.

  53. 55 – 56.

    Bálint, egyetértek veled márcsak azért is, mert sohasem árt, ha van. Legfeljebb majd oda kell figyelni, hogy ne menjen tönkre.
    Arra meg hajlok, hogy Tibor bá optimizmusa fog bejönni, azaz hogy nem lesz komolyabb háború.

  54. 54. Gilgames,

    Biztosan megy ezerrel a kupaktanácskozás a háttérben, hogy most mitévők legyenek. A szövetségi rendszerrel csak nem lehet nyíltan szembe menni, viszont Putyin érdeke az, hogy Orbán maradjon és ebből mit lehet (és főleg HOGYAN) kihozni?
    🙂

  55. A mai nap 10 db. speciális NATO repülőgép járta meg a forró vidéket (hírszerző, megfigyelő, jelfelderítő).

    12 db. Szuhoj és valami Sz-400-nak mondott ütegek indulnak Belarusszia felé.

    Lengyelország fullos kiberterror cselekményekre készül mától.

    Az Europol (Edvardas Šileris nyilatkozta épp ma) pár országban leállitja a VPN szolgáltatást, ha valakit ez érdekel.

    Érdemes lesz ma este fennmaradni…

  56. Ben Wallace védelmi miniszter nyilatkozata (2022. január 17.) olvasható a brit kormányzati oldalon (#gov.uk) Ukrajnáról, Oroszországról és a Balti-országokról…

    Ezenkívűl részleteket osztott meg az ukrán Szerhii Demediuk a január 13.-i kibertámadásról, a *The Recorded Future* elemzőjének. Az interjú email-ben történt oroszul, majd angolra fordították le.

  57. Mosógépszerelő, Bálint: szerintem az EU fokozatos egységesülése nem lenne se megvalósíthatatlan, se rossz dolog, ha a jó értékeket tartanánk meg az európai kultúrából, és a rosszakat dobnánk ki.

    A tragédia az, hogy ennek az ellenkezője történik!

    Európának sokezeréves hagyományai, erkölcse, társadalomberendezkedése van, aminek van ugyan valamennyi változatossága népenként, területenként, de mégis van ennek az értékrendszernek egy egységes gerince, amire lehetne építeni.
    A jó értelemben vett patriarchátus (a férfi kötelezése ér ránevelése a felelősségvállalásra és építő munkára), az építő teljesítmény elismerése, a gondolkodás, az iskola, a megoldások keresése, a család szeretete, a monogám párkapcsolat, az erkölcs, a személy elidegeníthetetlen méltőságának tiszelete, az emberi jogok, stb.

    Ehelyett az megy, hogy mindezt ki kell dobni az ablakon, aki nem akarná, azzal is kidobatják („aki az egyik EU államban házaspár, az mindenütt az”), és helyette a beözönlő sáska-mentalitású muszlimok meg a szexuális ragadozók és eltévelyedett áldozataik seggét kell nyalni, őket kell példaképül állítani a felnövekvő ifjúság elé.

    Ezzel a programmal egy kistelepülés is nagyon gyorsan a gödörbe kormányozná magát, nemhogy egy földrésznyi birodalom! Ezzel a mentalitással tényleg csak a saját sírunkat ássuk!

    Ha ezt jeletni Európa, akkor abból jobb kimaradni, akár az anyagi nehézségek, sőt akár a korrupt politikusok árán is!

    Én azért még remélem, hogy Európa nagyobb része se veszett még végleg el, és valahogy megfordíthatóak lesznek még ezek a folyamatok. Csak ehhez a nyugati többségnek is fel kell ébrednie, és kiszavaznia a szabadkőműves bomlasztó árulókat a parlamentekből – a helyiekből és az európaiból is!

  58. 61.Ábel
    …”Mosógépszerelő, Bálint: szerintem az EU fokozatos egységesülése nem lenne se megvalósíthatatlan…”
    Egységesülés, hogy szavaddal éljek, ez nekem egy össznépi katyvasz. Az emberek , különbözöségük mián, nem egyesithetök, nem lehet öket huzamosabb ideig egy közös akolban tartani, az efféle társadalmi olvasztótégelyek soha sehol nem müködtek, lásd Csehszlovákiát, Jugoszláviát, valamint a volt Szovjetuniót.Ugyanakkor emlithetem neked élő példaként a New-York-i Second Avenuet.
    Lássuk akkor a gazdasági alapokon nyugvó egyesülést: Semmi baj nem volt , mig ez a régi Közös piac szintjén leledzett, minden államnak megvoltak határai, nemzeti pénzneme, saját nemzeti jogrendszere, és az erösebb, fejlettebb országok nem cipelték ugymond a hátukon , fölös teherként, a gyengébbeket.
    Ez igy, ezen formában, nem fog müködni, kedves Ábel barátom, ismerve az emberi természetet.

  59. BÁLINT !
    Súgjál már nekünk(mint azt már többször is tetted )mit mondd a rabbid ,ill. mit kottyantott el a fiad az utóbbi időkben ?

  60. 63,Buda
    Mostanában semmit, nagyon ritkán látom. Az világosan látszik, hogy valami rossz irányba halad a világ, ha csak a mindennapi drágulásokat tekintjük, ez valamikor robbanni fog.
    Eszméletlenül megdrágultak dolgok,ez a zavargások, felkelések szinte fő triggere.Ha ennyire megdrágult minden, ott valami nagy baj van gazdasági téren. Az egyre devalválodó, értéktelenedő pénz minden kormány rémsége,ilyenkor nagy a csábitás egy kis háborús feszültséget kelteni, figyelemelterelés okán.
    A járvány gyanakvásom szerint nagyon betett a világ-gazdaságnak, világszerte, elképzelhető, hogy a tönk szélén tántorgó Amerika a föld alól is szert tesz egy jó kis háborúra ott valahol a szomszédoknál, Ukrajnában, hiszen egy háború egy olyan gödör, ahova sok más társadalmi bajt azonnal el lehet temetni.És efféle gödrök nem hiányzanak, de ha nincsenek, majd ásnak párat.
    Nálatok Ukrajna, mifelénk Irán.

  61. Kedves Bálint

    Olvasztótégely

    A vitapartner szájába ne adjunk demagógiát, azzal a céllal hogy azt sikeresen nevetségessé tegyük !
    Vannak arra példák, hogy különböző anyanyelvű emberek békésen képesek együtt élni.
    Az egyik ilyen példa éppen Izrael.
    A nemzet, a nemzetállam fogalma és gyakorlata hatalmas változásokon ment át.

  62. „Az államfő arra kérte az ukránokat, hogy ne essenek pánikba egy esetleges orosz invázió hírei közepette.
    Zelenszkij hangsúlyozta: nem kell árukat lesöpörni a boltok polcairól, pénzt levenni a bankszámlákról,
    és hamis, háborús rémtörténeteket terjeszteni az ismerősök között.”
    Már teljesen összezavarodtam. Akkor az oroszok terjesztik, hogy hamarosan támadnak, de nem kell hinni nekik, vagy a szövetséges USA akar káoszt teremteni? 🙂
    https://www.karpatinfo.net/2022/1/20/zelenszkij-ne-terjesszenek-hamis-informaciokat-haborurol-200054456

  63. 65 +1 De szerintem az igazi jó példa nem is Izrael, hanem Svájc.

    De a legtöbb birodalom is különböző népeket olvaszt magába, mégis van, amelyik aránylag sikeres és stabil. Pl USA.

  64. 65.Mosógépszerelő
    Az olvasztótégely egy abszolut legitim kifejezés,nem volt semmi demagógia, sem nevetségessé tétel , mi sem áll távolabb tölem.
    A témát érintve, ismétlem, mindenki képes eggyütt élni, mindaddig, mig gazdasági-pénzügyi dolgok, illetve szokások, életmódók, mentalitások nem ütköznek, és nem merülnek fel ezen közös életben.
    Izrael nem jó példa, sok a közös vonás ugy vallásilag, mint gazdaságilag, senki nem élösködik a másikon, ergo nincs az a benyomás, mint irtam volt, hogy valaki egy más munkaerkölcsü akárkit a hátán cipel.Nem igy a helyzet az unióban, ezt gondolom tudod.
    Igazat adok neked abban, hogy az utóbbi időkben a nemzetállam fogalma” hatalmas változásokon ment át.”
    Igazad van. Nagyon KÁROS változásokat szenvedett.

  65. Mai nap újabb Ranger Red katonai oktatók érkeztek Ukrajnába és spanyol hadihajók indultak el a Földközi-tengerre..
    # forrás: Deborah Haynes és Jennifer Grifin. Az egyikük ott volt szinte az utolsó napokig Kabulban#

    Biztos nem tudják a csínját-bínját a megajándékozottak, hogyan is lehet használni a páncélöklöt totális városi harcok során (45. h.sz.).

  66. 68. Bálint

    Egy normális közösségben a megtermelt anyagiak elosztásnak legeslegelsősorban az egész közösség javát kell szolgálja.
    Se nem pusztán az érdemek, se nem pusztán a rászorultság okán kell történnie.
    A skandináv országokban a legnagyobb az egyenlőség, a legkisebbek a vagyoni és jövedelmi különbségek.
    Ez az egyik fontos ok, amiért tudtommal – Új Zéland után – a legélhetőbb társadalmak a világon.

  67. Python:

    Mi is volt egész pontosan az a kijelentés Kay-Achim Schönbach admirális részéről, ami miatt elbúcsúzott a német haditengerészet éléről?
    A kijelentését egy indiai agytrösztben tette, alig 1-2 napja.
    Ugyanehez a kijelentéshez kapcsolódik, hogy Németország nem adta meg a napokban az átrepülési kérelmet a brit szállítógépeknek ill. nem küldenek német gyártmányú fegyvereket sem – sőt állítólag még Észtországot is akafályozza, hogy német fegyverekkel exportáljon Ukrajnába?
    A német álláspontot jól képviseli, miszerint csütörtök-pénteken egy komplett tábori kórházat reptettek át.

    Az elég kemény viszont, hogy a Neptun Strike pedig február 4.-ig fog tartani. Egy hordozó meg egy csomó más feladatot ellátó hajó, az bezzeg nem baj…

  68. 71. János
    Pontosan kijelentette, hogy szerinte Krim soha nem fog visszatérni ukrajnába és az oroszok nem fogják megtámadni ukrajnát. És az oroszokat inkább partnerként kellene kezelni, nem mint ellenséget.
    Szerintem az olimpia alatt vagy előtte lesz provokáció, hogy az oroszokat belekeverjenek egy háborúba.

  69. Köszönöm szépem Csaba81!

    Nem egy, hanem három hordozó és a falkáik mennek a Földközi-tenger keleti részére…
    Amúgy a nagytudású média igazán felvilágosíthatná a módern városi népeket, hogy az oroszoknak egyszerűen nincs sok gyakorlóterük, ezért mentek oda ahova, továbbá a MAXAR műhódképek szerint nem egy vagy több komplett hadosztály váltott jegyet a vonatra, hanem alig 300 harckocsi és egyéb járművek, de riogatásnak egész jól van beállítva az orosz agresszió….
    Továbbá a megvakult műhódak nem látják a szemükkel, hogy komplett hadsereg felvonultatásához az ukrán határhoz – háttérlogisztikailag – nagyon sok mozgolódással járna?

    Egy háború nagyon sokba lenne mindenkinek. Nem hiányzik ez Kelet-Közép Európának sem, pláne most a Covid-19-ben!

  70. 73 János
    Nekem még van egy olyan gyanum, hogy mivel az iráni atomalku tárgyalások nem haladnak elég gyorsan, az amerikaiak megprobálhatják lebombázni szép csendben az iráni atom és rakétagyártó létesítményeket B2-es bombázókkal(míg tart az olimpia és a sajtó az orosz „agresszióval” van elfoglalva). Az anyahajók meg lehet azért vannak ott, hogy egy lehetséges hezbollah vagy hamasz bosszú Izrael ellen esetén, gyorsan csapást tudjanak mérni rájuk. Sok esemény állítolagos időpontja lett megnevezve február elejére, közepére.

  71. 68: Bálint:
    „Igazat adok neked abban, hogy az utóbbi időkben a nemzetállam fogalma” hatalmas változásokon ment át.”
    Igazad van. Nagyon KÁROS változásokat szenvedett.”
    – Bizony, főleg azon országokban, ahol a nemzet fogalma egyenlő egy személlyel, ill. annak akaratával! Egyre csak szaporodnak ezek a „nemzetek”…

  72. Csaba81…
    Sok esemény történt az elmúlt hetekben Irakban, Szíriában, pesmergaföldön, táliboknál is és a mondókádhoz hozzátartozik még:

    Január 11-én katari látogatása során Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter találkozott a Hamász Politikai Hivatalának vezetőjével, Ismail Hanniyeh-vel. A találkozón, amelyet Irán dóhai nagykövetségén tartottak, Abdollahian hangoztatta, hogy Irán továbbra is támogatja a palesztinokat és az ellenállást, mivel a gázai rakétamanufaktúrát és a határmenti rejtett állásokat az ájdief jelfelderítő drónjai felkutatatták )2022. januárjának első napjaiban (, majd elpusztították.
    Észak-Kórea már nem küld halászhajónak látszó hajókon erpégé fegyvert nekik?

  73. 71: János, a lemondott admirális úgymond hintapolitikát képviselt, és azt most nem lehet, mert nemiszerv méregetés van a NATO és Oroszország részéről az elkövetkező időszakban. Szóval most erős emberek kellenek, de ez is a zajkeltés része.
    Németország nem tagadta meg az átrepüléseket, az angolok nem akartak Németországon át repülni. Ez egyfajta politikai fricska és nyomásgyakorlás az angolok részéről.

    Egyébként az oroszok tudják, hogy mire számíthatnak ha bemennek Ukrajnába, hisz még decemberben voltak telefonos egyeztetések az amerikai védelmi miniszter és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke és az orosz védelmi miniszter és a vezérkari főnök között. Úgy mondanám, hogy Afganisztán Szíria kombináció gerillahadviselési módszereket alkalmazó összfegyvernemi eszközökkel.
    A nyugati fegyverszállítások is ezt sugallják. Kapnak még FGM-148 Javelin ATGM -hez (lőtáv.: 200-2500m – újabb típusú rakétáknál 4000m) indítókat a meglévők mellé, plusz kb. 120 db rakétát is a meglévő többszázas tétel kiegészítésére. Az angolok leszállítottak 2000 db MBT LAW -ot (lőtáv.: 20-600m max. 1000m), továbbá a baltiaktól kaptak 500 db Spike SR (lőtáv: 50m-1500m) ATGM és még meg nem nevezett mennyiségű FIM-92 Stinger MANPAD -ot is. És lesznek további fegyverszállítások is, az USA átdobott 90 tonna hadianyagot légihídon ami zömében lőszereket és robbanóanyagokat tartalmazott.

    És Ukrajna nem a Szíriában használt BGM-71 TOW huzalos ATGM -et kapta, hanem a modern, tüzelj és felejtsd el elvű ATGM -ket. Ellen tudna az orosz gőzhengernek állni az ukrán haderő? Nagy valószínűséggel nem. Viszont ezekkel a fegyverekkel az orosz benyomulás nagyon is kellemetlenné és komoly veszteségeket produkálóvá tehető. Nagy vér- és anyagi veszteségek várhatóak a helikopterek és a páncélos technika vonatkozásában. Plusz a törököktől beszerzett Bayraktar TB2 drónok már bizonyítottak, nem csak Hegyi-Karabahban hanem bizony már Dombaszban is.

    A két fél előttünk álló hadgyakorlatai egyenlőre nem mások, mint a Hidegháborúban is látott kölcsönös nemiszervméregetések, egyenlőre…!

  74. A bontakozó orosz-amerikai feszültség eddigi legnagyobb vesztese Európa. A hidegháborúban a két nagy intézte a katonai feladatait, és most azzal kell szembesülnie, hogy a helyzet 30 év után sem változott.

    Most látszik csak, hogy milyen gyenge lett Európa a két világháború után
    @https://444.hu/2022/01/24/most-latszik-csak-hogy-milyen-gyenge-lett-europa-a-ket-vilaghaboru-utan

    A NATO-tagországok készenlétbe helyezik erőiket, az elrettentés és a védelem fokozására több hajóval és vadászgéppel erősítik meg a NATO kelet-európai szárnyát – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben az MTI szerint.

    Mozgósít a NATO, hadihajókat és vadászgépeket vezényelnek Ukrajna közelébe
    @https://24.hu/kulfold/2022/01/24/ukran-orosz-konfliktus-nato-mozgositas-hadihajok-vadaszgepek/

    Olyan jelentős az orosz katonai mozgósítás, hogy a haderőket lehetetlennek tűnik visszahívni a határról. A nyugati országok sietve evakuálják nagykövetségeiket. Mindenki azt találgatja, egy orosz invázió elérheti-e akár Kijevet is. Jászberényi Sándor riportja.

    „Gerillaháborúra készülünk” – riport Ukrajnából
    @https://24.hu/kulfold/2022/01/24/ukrajna-oroszorszag-megszallas-kijev-riport/

  75. A földgáz ára óriásit ugrott Európában, tőzsdei jegyzése 12 hónap alatt 300 százalékos emelkedést mutat. Ennek több oka van, az orosz-ukrán konfliktus mellett például az, hogy csökkent az orosz szállítás, miközben a szükségletei 90 százalékát importból fedező Európai Unióban a gazdaság újraindulása növelte a keresletet. Emiatt több uniós ország – Spanyolország és Olaszország is – arról tárgyal, hogy a beszerzést és a tárolást közösen oldják meg. Több országban jelentősen, akár 50 százalék felett nőttek a lakosság terhei is januárban, de van, ahol ártámogatással, a gáztarifák befagyasztásával igyekeznek kezelni a helyzetet, ami Franciaországban az állami energiacég részvényeinek összeomlásához vezetett. A Fidesz a rezsicsökkentéssel dicsekszik, így tovább nyílik az olló a hazai és az európai piaci árak között. Hosszabb távon kérdéses, hogy ez meddig fenntartható.

    Földgázzal zsarolja Európát Putyin, de hosszú távon nagyot veszíthet
    https://24.hu/kulfold/2022/01/25/orosz-gaz-energia-dragulas-europa/

    Az Egyesült Államok komoly gazdasági következményekkel fenyegeti Putyint az ukrajnai helyzet miatt. Az ukrán határnál több mint 100 ezer katonát összevonó orosz elnök azonban csak mérsékelten izgulhat emiatt: a múltbéli tapasztalatok alapján az amerikai szankciók egyre ritkábban tudják elérni a várt hatást. A pénzügyi atombomba bevetése nagyot üthetne, viszont az hosszabb távon az USA-nak is gondot okozna.

    Biden soha nem látott szankciókat is belengetett Putyinnak, de ezek egyre kevésbé elrettentőek
    https://telex.hu/kulfold/2022/01/25/oroszorszag-egyesult-allamok-biden-szankciok-blinken-putyin-ukrana-haboru-gaz-olaj-swift-dollar-penzugy

    Egyre aggasztóbb a helyzet az orosz-ukrán határon, a csapatösszevonások után bármelyik pillanatban invázióba kezdhet Oroszország, úgy tűnik, hogy egyre kisebb az esély a helyzet tárgyalásos rendezésére. Ha kirobban a háború, akkor pedig a gazdaság is megérezheti annak hatásait. Ebből a szempontból kevesebb a veszítenivalója az Egyesült Államoknak, Európa sokkal nehezebb helyzetben lehet.

    Bármelyik pillanatban kitörhet a háború, ami Magyarországnak is fájdalmas lenne
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220125/barmelyik-pillanatban-kitorhet-a-haboru-ami-magyarorszagnak-is-fajdalmas-lenne-522711

    A kardcsörgetés, a hírek manipulálása, a kiberterek támadása folyamatos, de a legrosszabb talán még elkerülhető.
    https://bekialtas.blog.hu/2022/01/24/976_bekialtas_az_orosz_amerikai_haborusag_hattere

  76. 78 Python
    Nekem úgy tűnik, hogy Amerika nagy hisztériát csap az ukrán helyzet kapcsán.
    Én nem érzem reálisnak, hogy az oroszok valóban támadnának.
    Annyiban lehet reális a nyugat félelme, hogy a krími orosz lerohanás olyan váratlanul érte őket, hogy se nyelni, se köpni nem tudtak.
    Talán attól tartanak, hogy az oroszok hasonló lépésre készülnek a szakadár területeken, és megpróbálják ezt azzal megakadályozni, hogy kellő fenyegetést jelentő katonai lépéseket helyeznek kilátásba, és tesznek is konkrét lépéseket ennek nyomatékosítására.
    Bízom benne, hogy az oroszokat ez valóban vissza fogja tartani egy ilyen kockázatos lépéstől, és az egész egy nagy kardcsörgetés marad.
    Ha ez így történne, azt biztos azzal magyaráznák, hogy a mi katonai fenyegetésünk eredménye, hogy nem történt semmi…

  77. Oroszország valószínűleg nem szeretne direkt háborút Ukrajnában, de a mostani kiélezett helyzet nem segít abban, hogy ezt elkerüljék. Furcsa módon épp az EU reakciója garantálhatja a leginkább a krízis békés megoldását, miközben az unió kénytelen volt arra is ráébredni, hogy mennyire gyenge.

    Komoly pofon az ukrán helyzet az EU-nak, de még mindig az európai válasz vezet legkevésbé háborúhoz
    https://24.hu/kulfold/2022/01/25/ukrajna-nato-oroszorszag/

    Twitter-oldalán közölte kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat, hogy gyaníthatóan orosz szabotőröket fogott el. A bűnözői csoport a közlemény szerint akciókat tervezett végrehajtani határmenti ukrán létesítmények ellen. Az akciót Zsitomir és Harkov városokban hajtották végre. Arról is írnak részletek nélkül, hogy az orosz biztonsági szolgálatok irányítása alatt álltak a bűnözők.

    Orosz szabotőröket foghattak az ukrán hatóságokű
    https://24.hu/kulfold/2022/01/25/ukrajna-orosz-szabotorok-biztonsagi-szolgalat-bunozok/

    Az egész világ azt találgatja, vajon inváziót indít-e Oroszország Ukrajna ellen, vagy sem. A választ talán még maga Vlagyimir Putyin sem tudja, mindenesetre a kérdés hamarosan eldől, szakértők szerint ugyanis az időjárási viszonyok és más tényezők miatt még a tél folyamán el kellene indítani a támadást, hogy Oroszország minél kisebb veszteségekkel jusson ki belőle. De vajon milyen kérdéseket fontolgat az orosz elnök, és milyen motivációi lehetnek, amelyek Ukrajna elfoglalására ösztönözhetik? Összeszedtünk hármat.

    Küszöbön a háború: három nyomós ok, amiért Putyin lerohanhatja Ukrajnát
    https://www.portfolio.hu/global/20220125/kuszobon-a-haboru-harom-nyomos-ok-amiert-putyin-lerohanhatja-ukrajnat-522667

    Ahogy egyre inkább valószínű, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, úgy durvulnak a megtorlással kapcsolatos fenyegetések az Egyesült Államok, a NATO és más, nyugati nagyhatalmak vezetőinek részéről. Ha lesz is orosz támadás, továbbra is alacsony az esélye a nyílt katonai válaszadásnak a NATO-részéről, más, haditechnikai opciók viszont nyitva állnak a beígért, bénító gazdasági szankciók mellé.

    Fenyegetőzik Amerika, de mégis mit tud csinálni, ha Vlagyimir Putyin tényleg megtámadja Ukrajnát?
    https://www.portfolio.hu/global/20220125/fenyegetozik-amerika-de-megis-mit-tud-csinalni-ha-vlagyimir-putyin-tenyleg-megtamadja-ukrajnat-522957

    Mindegy hány életbe kerül, a lényeg, hogy a fegyverszállító országok kétszeresen is jól járjanak.
    https://bekialtas.blog.hu/2022/01/25/977_bekialtas_az_ukrajnai_fegyverbiznisz_hordalekai

  78. Az USA riogat, jól jár, Európa szív.
    „A rubel, amelyet hétfőn 15 hónapos mélypontra taszított a dollár ellenében a kockázatkerülés és a félelem, hogy Oroszország lerohanhatja Ukrajnát, már hétfőn megvetette a lábát, miután az orosz jegybank bejelentette, hogy egyelőre abbahagyja a devizavásárlást a piacokon….
    A rubel mindenesetre visszafordult a hétfőn a dollár ellenében 79,5 körül elért szintekről, és kedd délelőtt 78,5 környékén kereskedett. Csak döccenőt okozott, hogy a dollár ismét menetelésbe kezdett – ami a feltörekvő piaci devizákat általában gyengíti –, megint erősödve az utóbbi hetekben számos alkalommal átszakított 1,13-as szinten az euróval szemben…
    A közép-európai devizáknak sem mindegy időnként, milyen a keleti szél (a nyugati pedig szinte soha). A kockázatkerülés a „magas bétájú” – azaz a kockázati étvágy hullámzására érzékeny – devizákra ránehezedik…
    Az MNB keddi kamatülésének eredményére várva a forint némi erősödéssel kezdte a napot a hétfői zuhanás után, eltérően a złotytól, amely még a forintnál is nagyobbat zuhant, és kedden tovább gyengült, követve az euró/dollár keresztet.”
    https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/01/agyba-fobe-vertek-a-rubelt-de-a-jegybank-labra-allitotta

  79. 80: hubab, ez ennél komplexebb és bonyolultabb folyamat lett. Nagyon úgy néz ki, hogy a két nagy játékos Európában újra Hidegháborút akar, azt a viszonyrendszert jól ismerik, zsigerből tudják kezelni. Csak a területi leosztás lesz más, mint ’90 előtt.
    Mivel a tavalyi „Jalta II.” Genfben letudott Biden-Putyin paktumot nem lehet 1:1 -ben átnyomni Európán, így kell a nagy zaj, a feszültség fokozása, és akár egy casus belli az új Hidegháborúhoz. Ha ez megvan, és kiépült a viszonyrendszer, akkor az USA ráfordulhat Kínára, Oroszország meg el lesz foglalva a közel külföldjével, stb.! Hogy az EU rövidtávon szívni fog, 120%! Aztán majd meglátjuk, de 99% -ban biztosra vehető, hogy az USA és Oroszország között nem lesz fegyveres konfliktus. És az orosz benyomulás mértékétől függően ejnyebejnye, vagy proxy háború. (Lásd Biden „véletlen” elszólását…!)

  80. https://www.youtube.com/watch?v=yWIyEFMH-pM
    Ukrajna: A CIA ügynökei kiket használnak az oroszok ellen?
    (11:30) a moszkvai titkosszolgálat nagy sikerrel beépült a CIA által kiképzett ukrán felforgató sejetekbe.
    (16:30) azt is látjuk, hogy a CIA felül áll a a mindenkori politikán
    (22.10) Minden, amit Biden csinál, …felforgatni és káoszt teremteni, …egy dologra játszik, a globalizáció előmozdítására
    (22:55) mindig vannak beáldozható népek
    (24:10) ezért kell nálunk is egy destabilizáció, mert már jól tudja a nyugat, hogy már nem vagyunk egy ideológia platformon..

    Már a horvátok is irányt váltanak, eddig teljesen szervilisek voltak.
    „Zoran Milanovic horvát államfő kedden egyebek mellett kijelentette, hogy Ukrajnának nincs helye a NATO-ban, továbbá az orosz-ukrán válságnak semmi köze Ukrajnához vagy Oroszországhoz, köze van azonban Joe Bidenhez és kormányához.”
    https://www.karpatinfo.net/2022/1/26/kijev-nyilvanos-bocsanatkerest-kovetel-zagrabtol-horvat-elnok-kijelentesei-miatt-200054674
    off Érdekes, hogy egy vallási gyülekezetnek milyen erős média aktivitása van, nem vallási témában (tv, rádió, sajtó).

  81. 84 kakukk
    Az nekem is feltűnt, hogy pl. az ATV spiriten közvetített 700-as klub amerikai műsor részben igen ájtatos, közös imákat kezdeményező, erősen vallásos beállítottsága mellett a konkrét napi politikai események kapcsán nagyon határozott véleményeket alakít ki, konkrétan politikai propagandát folytat.
    Ott mindig kiderül, hogy a mindenható szándékát milyen politikai állásfoglalásokkal támogatjuk…

  82. 85 hubab
    Érdekes, hogy az atv ellenzéki hírcsatornának tekinthető, míg a fentebb linkelt videóban a HETEK újságírójának utolsó mondata ez: „…Ukrajna már egy játékszer, szeretnénk-e azt, hogy Magyarországból is játékszer legyen? Ezért kell mindig olyan vezetőket választanunk, akik megtartják a nemzetünk vezetését és nem engedik, hogy ilyen ócska…legyünk.”

  83. „Továbbra is hatalmas a feszültség és a bizonytalanság Ukrajna körül. A NATO a legmagasabb készültségbe helyezte egységeit, katonákat és haditechnikát mozgósított a keleti szárny védelmére. Az Egyesült Államok 8500 katonát tervez Kelet-Európába vezényelni, egyes híradások Lengyelországot, Magyarországot és Bulgáriát emlegetik ezzel kapcsolatban. Ukrajna keleti határainál 130 ezer körülire tehető az összevont orosz katonaság létszáma, amit persze Moszkva még tovább növelhet. Az oroszok központi követelése az, hogy Ukrajna sose csatlakozhasson a NATO-hoz, és ehhez garanciákat kérnek. A másik oldalon ott van az Egyesült Államok és a NATO, amely támogatta Ukrajnát az oroszbarát rezsim megdöntésében 2013-2014-ben, és azóta is segítik haditechnikával, de nem katonákkal. Hivatalosan Ukrajnában 150 amerikai katona tartózkodik kizárólag a kiképzések támogatása céljából.”
    #https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/01/26/orosz-ukran-konfliktus-haboru-lesz-vagy-kompromisszum-mennyit-ernek-a-szankciok-es-miert-lognak-ki-a-sorbol-a-nemetek/
    Az USA orosz beavatkozást akar kikényszeríteni, valamilyen provokációval. Nyilván nem az elszakadt területeken, mert ott sokra mennének, valószínűleg valamelyik oroszok lakta területen. Szeretné, ha hosszan tartó, elhúzódó konfliktus lenne. Gondolom, ezt az oroszok is tudják, felkészültek arra, hogy be is vatkozzanak, meg nem is.

  84. Próbálják csillapítani az Ukrajnában kialakuló pánikhelyzetet az ország vezetői. Zelenszkij elnök és Reznyikov hadügyminiszter is azt nyilatkozta a napokban, hogy az orosz invázió valós veszély, de nem egy olyan dolog, amire egy-két napon belül sor kerülhet.

    Sikerül elkerülni a háborút? Ukrajna vezetői már nyugtatják a kedélyeket
    https://www.portfolio.hu/global/20220126/sikerul-elkerulni-a-haborut-ukrajna-vezetoi-mar-nyugtatjak-a-kedelyeket-523085

    Az ukrajnai konfliktus feloldására tett ajánlatában Moszkva lényegében kiherélné a közép- és kelet-európai NATO-tagok védelmi garanciáit. Ahogy a magyar példa is mutatja, a Kreml követelése lényegében az érintett országok NATO-tagságának megszűnését jelentené. A szervezet és tagállamai csípőből utasították vissza az ajánlatot, de ha erre Moszkva is számított, akkor mi értelme volt? A szuverenitását az EU-val szemben olyan harcosan védelmező magyar kormány most nem szólalt meg az ügyben, Orbán Viktor a jövő héten Moszkvában találkozik Putyinnal.

    Az orosz békeajánlat: vissza 1997-be, Magyarország NATO-tagsága is szűnjön meg
    https://telex.hu/kulfold/2022/01/26/oroszorszag-ukrajna-nato-csapatok-kivonulasa

    „Ne legyenek olyan illúzióik, hogy az oroszok megállnak Ukrajnánál. Addig nyomulnak majd előre, amíg valaki meg nem állítja őket” – mondta lapunknak adott interjújában Volodimir Omeljan. A korábban infrastrukturális minisztereként dolgozó, a külügyben hosszú ideig diplomataként tevékenykedő politikus beszélt az orosz birodalmi törekvésekről, Ukrajna NATO-tagságáról és a romló magyar-ukrán kapcsolatokról is.

    „Az ukrajnai orosz invázió esélye 70 és 90 százalék között van”
    https://24.hu/kulfold/2022/01/26/ukrajna-oroszorszag-volodimir-omeljan-miniszter/

  85. Az Egyesült Államok és néhány szövetségese tárgyalásokat folytat arról, hogy több ezer katonát vezényeljenek a kelet-európai NATO-országokba egy esetleges ukrajnai orosz invázió előtt, hogy ezzel is kifejezzék támogatásukat Moszkva folyamatos agressziójával szemben, írja a CNN.

    Ukrán-válság: Magyarországra is érkezhetnek NATO-szövetséges csapatok
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220126/ukran-valsag-magyarorszagra-is-erkezhetnek-nato-szovetseges-csapatok-523255

  86. Eddig nem látott nagyságú – és főleg: összetételű – orosz csapatösszevonás zajlik az ukrán–orosz határon, a háborús fenyegetés ráadásul Belarusz felől is megjelenőben van. Közben NATO-országok küldenek fegyvereket Ukrajnának. Miért éppen most történik ez? Ha megtörténik a legrosszabb, megnehezítheti-e az oroszok dolgát a 2014 óta látványosan felfejlesztett ukrán hadsereg? HetiVálasz podcastunkban minderről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársával, Rácz András Oroszország-szakértővel beszélget Ablonczy Bálint és Vörös Szabolcs. Szóba kerül Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatása is. De arra nincs magyarázat.

    „Moszkvának most lépni olcsóbb, mint három vagy öt év múlva” – az ukrán háború kulisszatitkai
    https://www.valaszonline.hu/2022/01/27/ukrajna-oroszorszag-haboru-racz-andras-podcast-hetivalasz108/

  87. Azon röhögtem, hogy kiakadt Klicsko az 5000 sisakon, amit a németek küldtek. Mintha bárkinek is kötelessége volna támogatni az ukránokat az oroszölésben.

    Remélem, béke lesz, de azért ha Ukrajna kapna egy leckét az oroszoktól, az tudna tetszeni. Csak azt remélem, kimaradunk belőle.

    Vagy ha nem, legalább foglaljuk vissza Kárpátalját!

  88. Re:92
    Nem kell hozzá szuper látnoknak lenni hozzá, hogy Ukrajna jövőjét lássuk.
    Az ország összedőlés szélén tántorog, mert migrál a lakossága, úszik az adósságban(plusz a jó fej amcsik le is nyúlták az arany tartalékukat), etnika feszültségek feszítik szét, amit tetéznek egy ultranacionalista ukrán attitűddel, mindez előbb utóbb oda fog vezetni, hogy vagy szétszakítják a nagyok, vagy újra betagozódik az orosz föderációba. Önálló ukrán állam a jelenlegi területi formájában nem sokáig fog megmaradni…

    „Vagy ha nem, legalább foglaljuk vissza Kárpátalját!”
    Ne haragudj Ábel, de ez teljesen rossz hozzáállás.
    Nem elfoglalni kell, mert nincs mit.
    Önként vissza kell adni a lopott javakat. 😉
    Ettől fosnak a románok is igazából, mert a nemzetközi jogi platformra kerülne a téma, akkor ott orbitális bukó kerekedhetne belőle, ezért is reagálnak rá hisztérikusan…

  89. 93 Az milyen már, ingyen visszakapni? Mint Hitertől… Nincs ingyen ebéd.

    Ők bevonulnak keletről, mi nyugatról. Hallgatólagos megegyezéssel. Úgy már inkább.

    De egyébként totál laikus vagyok a témában. Még sorkatona se voltam, gőzöm sincs, hogy megy ez.

  90. 94 Nem értem. Nincsenek nekünk lopott javaink, amiket vissza kéne adni.

    És hogyhogy nincs mit elfoglalni? 12 753 km², 1,254 millió fő, egy rakás város, falu, mező, hegy, folyó, vasút, stb. Olyan nem lesz, hogy valaki szívjóságból egyszer csak a nevünkre írja. Ha akarunk valamit, oda kell menni hadsereggel, és elfoglalni.

    Ami azért nem feltétlen egyszerű, hiszen nálunk még közkatona sincs, ők meg éppen gyakorlatban vannak.

  91. Mivel vonulunk be, a két demó verziójú német tankkal, amink van? Valószínűleg egyszerűbb volna megvenni tőlük…

  92. 97 Csak két tankunk van? Nemrég jöttek a hírek, hogy szerelkezünk.

    De a tank úgyis elavult. A török drónok seperc alatt kilövik.

    Inkább kéne egy jó kis drónfelhő. Szélnek eresztjük őket, és lelövik az összes ukrán katonát, akit találnak. Esetleg csak altatóval, hogy kerüljük a vérontást. Addigra turistaként meglátogatja őket egy hadosztálynyi ember, és amikor a tisztjeik alszanak, egyszerűen lefegyverzik őket és átveszik a hatalmat.

  93. 99 Az igaz. De azért mégiscsak furcsa, hogy 90 óta több szomszédos állam is felbomlott alkotóelemeire, mi meg még csak egy halvány kísérletet se tettünk soha, hogy visszaszerezzük legalább valamicskét a magyarlakta területekből.

  94. Jó ez a közösségi média, most már semmit sem lehet titokban tartani. 🙂
    Kiket utánoznak?
    „A rendőrség hívta fel rá a figyelmet, hogy álhír terjed, miszerint Szlovákiában az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban megkezdődött a katonai invázió.”
    #https://ujszo.com/katonai-invaziorol-szolo-alhirek-terjengenek-szlovakiaban-a-rendorok-figyelmeztetnek
    Bár a hülyeségért nem kell a szomszédba menni. A napokban rakták fel. Érdekes, Békéscsabán már lombosak a fák, nálunk még csak a hóvirág nyílik.
    „Jönnek a Tankok! Katonavonat halad Románia felé | Military Train with Tanks to Romania”
    #https://www.youtube.com/watch?v=0iVX_RwicMU

  95. Re:96
    „Nincsenek nekünk lopott javaink, amiket vissza kéne adni.”
    Nem is mi loptuk el, hanem tőlünk lopták el.
    Azért így kicsit más a leányzó fekvése.
    Megjegyzem nem a háború lesz a megoldás, mert az erőszak erőszakot fog szülni.
    Önként és saját akaratukból rendeződik ez a vita, mert ez lesz az érdekük.

  96. A pszichológiai hadviselésé és a nyomásgyakorlásé a főszerep, de túl sok indulat és túl sok katona vonult fel ahhoz, hogy garantálható legyen a tárgyalásos rendezés a konfliktusban, amely Ukrajnát érinti, valójában azonban az európai biztonságról szól, noha ennek megteremtésében Európának csekély szerepet osztottak. Az amerikaiak írásos válaszai után kiderülhet, hogy Putyin tovább fokozná-e a feszültséget, vagy pedig látszani fog, hogy azért emelte a tétet, hogy legyen miből engedni.

    Már a hidegháborúig emelte Putyin a tétet
    https://telex.hu/kulfold/2022/01/27/ukrajna-oroszorszag-haborus-helyzet-egyesult-allamok-nato-eu

    Kifejezetten forró a helyzet Ukrajna körül, ahogy lélegzetét visszafojtva figyeli a világ, hogy vajon Putyin kiadja-e a támadási parancsot az ukrán határ körül állomásozó 100 ezer orosz katonának. Bár a Kreml továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem akar támadni, nyugati elemzők azt találgatják, hogy teljes invázióra, vagy csupán limitált behatolásra kerülhet sor. Az orosz erőfölény jelentős, ettől függetlenül az ukránok remélik, hogy ha az oroszok valóban támadnak, az egész ország fegyvert fog és egy elhúzódó háború során sikerül „kivéreztetni” az inváziós sereget.

    Véres háború robbanhat ki a szomszédban – Túlélheti Ukrajna Putyin támadását?
    https://www.portfolio.hu/global/20220127/veres-haboru-robbanhat-ki-a-szomszedban-tulelheti-ukrajna-putyin-tamadasat-523235

    A veterán amerikai diplomaták már évtizedekkel ezelőtt óvtak Oroszország lekezelésétől.
    https://bekialtas.blog.hu/2022/01/27/978_bekialtas_a_nato_nem_csak_ved_veszelyeztet_is

  97. Csak egy mellékzönge a jövő geopolitikájában,
    hogy a 2 napja – egy szerencsétlen légimanőver miatt a Carl Vinson hordozón – a Dél-Kínai tengerbe zuhant F-35 repülőgépet ki fogja elsőnek ellopni a tengerfenékről…

  98. https://www.kaotic.com/video/5b0795e5_20220127091854_t
    „Katona Lelövi Társait Ukrajnában”
    „Kiszivárgott” video.
    Ekkora kupleráj lenne ott? Igaz, ez csak egy fegyverszoba, de egy olyan üzemben, amit katonák őriznek, valószínúleg nem kávéskanalat gyártanak.
    Nem lenne egyszerűbb az amerikaiaknak a fegyvereket rögtön az oroszoknak küldeni? Minek ez a felesleges kitérő?
    – Valamikor beüzemeltem biztonsági kamerarendszereket is . Alapvető szabály volt az, hogy a biztonsági őrnek csak nézési joga volt, más semmi. Pedig azok nem hadipari üzemek voltak. –

  99. 104: János, Kínát nem érdekli az F-35 kiemelése, egyrészt drága mulattság, másrészt a terv-, és gyártási dokumentációjának túlnyomó többségét már rég ellopták, és ezek felhasználásával fejlesztették ki a Chengdu J–20 főbb elemeit és rendszereit.
    Inkább az oroszok miatt emeli ki SOS sebességgel az USA a sós fürdőt vett F-35C gépét és az anyagvizsgálatok miatt. (A sós víz, a nagy mélység egy extra terhelési teszt, amit alaposan ki kell elemezni.) Az angolok csobbant F-35B gépét is hasonló okok miatt emelték ki a Földközi-tengerből.

  100. kakukk hozza a hülyeséget…! Az adott „sorozott” Nezeti Gárdista hónapokkal ezelőtt jelentett az elöljáróinak egy eldurvult csicskáztatás miatti visszaélést amit a társai követtek el. Az elöljárók szokás szerint az eltusolást választották a hivatali út helyett, meg nem hivatalosan kiadták a feljelentő nevét, hogy oldják meg egymás között „okosban” a gárdisták. Az elkövetőt árulónak tartották és retorziók, megaláztatások érték. Nagyjából 2-3 hónapig készült erre az akcióra, ami részben egy pszichés bekattanás, mert majd jól megmutatja meg visszaadja az őt lenéző és verbálisan bántalmazó bajtársainak kamatostól azt, amit kapott. Ennek eredménye 10 lelőtt gárdista és a biztonsági őr akikből 5 fő elhalálozott.
    Ez megfelelő elöljárói hozzáállással, még ha mismásolós intézkedésekkel is és az érintettek áthelyezésével teljes mértékben megelőzhető lett volna!

  101. Bármikor jöhet a háború, a levegőben tapintható a feszültség, családjuk kimentésén gondolkodnak már a kijeviek, mégis, hirtelenjében, kívülállóként úgy tűnhet, nincs nagy baj a hárommilliós ukrán fővárosban. Megdöbbentő, hogy az erőszak közelsége ellenére milyen csalóka a külső kép, és így volt ez más konfliktusövezetekben is – erről is beszélt a korábban a világ több fegyveres kríziséről tudósító Jászberényi Sándor, aki jelenleg Kijevben tartózkodik.

    Lázas rettegés a háborúra készülő Kijevben, de ez elsőre nem igazán látszik
    https://www.klubradio.hu/adasok/lazas-retteges-a-haborura-keszulo-kijevben-de-ez-elsore-nem-igazan-latszik-123868

    Szinte pattanásig feszült a helyzet Oroszország és a NATO, valamint az Egyesült Államok között az ukrajnai válság vonatkozásában. Az azonban szembeötlő, hogy az európai országok eddig kevésbé jelentek meg az események alakító tényezőiként, noha a földrajzi közelségből adódóan is ők lehetnek a legközvetlenebb kárvallottjai egy esetlegesen kirobbanó konfliktusnak. Az óvatos európai politika egyrészt fakad az Európai Unió jelenlegi struktúrájából, másrészt pedig a fajsúlyos európai országok Oroszországgal ápolt viszonyából. Az egyértelmű, hogy Európa az események deeszkalációjában érdekelt, kérdés azonban, hogy rendelkezésre áll-e elegendő eszköz a közösség kezében ennek elősegítésére.

    Európa két tűz közé szorult – A feje fölött dönthetnek a sorsáról
    https://www.portfolio.hu/global/20220128/europa-ket-tuz-koze-szorult-a-feje-folott-donthetnek-a-sorsarol-523617

    Oroszország nem akar háborút, de nem hagyja, hogy semmibe vegyék biztonsági érdekeit – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken, négy orosz rádióadónak nyilatkozva.

    Lavrov: Oroszország nem akar háborút, de…
    https://www.portfolio.hu/global/20220128/lavrov-oroszorszag-nem-akar-haborut-de-523645

  102. 108. Python
    Amit írtál, az méginkább alátámasztja a feltételezésemet.
    A videót telefonnal vehették fel a képernyőről, azok közül valaki, akik visszanézték. Bizonyára nekik is valamilyen sérelmük volt, de megbosszulják, azért kiszivárogtatták. 🙂
    Ez olyan, mint a terroristáknál. Utólag mindig kiderül, hogy nincs is itt semmi baj, csak egyedi, elszigetelt eset volt, valamilyen lelki problémával küzdött, így vezette le a feszültségét, valójában sajnálni kellene, tehát tulajdonképpen az őslakosság a hibás, mert ilyen helyzetbe sodorta .
    Jó, nem illeszkedik a telex, 444, hvg, portfolio hírfolyamába, tehát nincs, vagy nem is úgy van.

  103. Az Európai Bizottság most több forgatókönyvet is elemez, miképpen tudnák biztosítani a tagországok megfelelő gázellátását a mostani szokatlanul alacsony gázkészletek és a keleti geopolitikai feszültségek mellett.

  104. 100 Ábel
    „1992 Jelcin egyértelművé tette a magyar elit számára, hogy nincs kifogása az ellen, hogy Kárpát-Ukrajnában népszavazást tartsanak, ha a többség Magyarországhoz akar tartozni, akkor nem gördít akadályt az ellen ….hogy visszakerüljön….
    Valószínűsíthetően a szlovák, a román és szerb elitek egyesült erővel …elérték azt, ne hogy precedens legyen. az akkori uralkodó magyar eliteknek meg se tudása, se bátorsága, se becsülete nem volt ahhoz, hogy ez megtörténjen.”
    https://www.youtube.com/watch?v=_VarFro5zC8 (4:21 percnél)
    U Kraina, avagy egy „csinált” ország a végső határnál

  105. Vajon a pár nappal ezelőtti támadás a Barkhane tábor %Gaó% ellen szoros kapxsolatban van a legújabb puccsal és a Wagner tevékenységével?
    Az optikai kábeleket szétcsapkodták a forradalmárok, mert hogy nem lehet nézelődni arrafelé…

  106. Holnaptól viharba keveredik az ország, ma reggel mondta a Kossuth-Rádió…

    El se tudom képzelni, hogy OV és SZP kontra VP február elsején milyen hangnemben fog kommunikálni…mert egyrészt még több földgáz kellene a hazai tárolókba – vélhetően a műtrágya-gyártás ill. gázexportálás miatt ill. ha tényleg kiprovokálják a harcérintkezést, akkor egészen BAKU-ig fognak menni földgázért?
    Másrészt itt van ez a bizonyos felkérés, miszerint az USA felkéri a Kelet – Európai NATO országokat, hogy akkor legyenek szívesek csapatokat küldeni Ukrajnába…
    Akkor most mi van? CSTO-tagország leszünk? Vagy kiküldenek néhány tucat magyar KMZ-st Ukrajnába?
    Vagy a finneket és a svédeket is gyorsan felveszik a NA TO-ba, ha csapatokat állítanak kiaz oroszok elrettentésére.

    Az ellenzék nemhogy ezzel a kritikus helyzettel törődne, minthogy hergeli a lakosságot az oltás ellen meg leminősíti a vidéki embereket a gyurcsány klón…

  107. „Az ellenzék nemhogy ezzel a kritikus helyzettel törődne, minthogy hergeli a lakosságot az oltás ellen meg leminősíti a vidéki embereket a gyurcsány klón…”

    WTF ???

  108. Tibor bá és a többiek!
    Most, ezen pillanatban mennek az esti hirek nálunk, ahol megtudom, hogy Amerika valami 8 ezernyi katonát vezényelne át HOZZÁTOK, az ukrajnai helyzet mián.
    Ha országotok ebbe belement, akkor közel-keleti, a háborúk borzalmát közelröl megtapasztalt emberként megkérdem régi kolozsvári zsargonban:
    Megzöldültetek????Teljesen???

  109. 116 – bálint:
    Nálatok a miniszterelnök népszavazást tart mielőtt elindít egy bevetést Szíria ellen?

  110. 116: Bálint:
    Van az a pénz… 🙂
    Itt már kizárólagosan csak ez számít!

  111. 116: Bálint nem hozzánk, hanem a kelet-európai NATO tagországokban lesz elosztva a 8500 fő amerikai katona, túlnyomó többségében Lengyelországba és Romániába kerülnek telepítésre. Amennyiben szükséges telepítve lesznek még Bulgáriába, Magyarországra, Szlovákiába is kisebb létszámú alakulatok.

    Egyébként meg ennyit mondok: Defense Cooperation Agreement – DCA (2019. évi LI. törvény a Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya közötti, a védelmi együttműködésről).

  112. 119: Python:
    De az csak Trump elnökkel érvényes! 🙂
    Veregetik is egymás vállát, csak jó lenne, ha ezt végre mindketten a ringen kívül tehetnék…

  113. Nyomás a kormányon – Budapestre jön a brit védelmi miniszter
    https://azonnali.hu/cikk/20220129_nyomas-a-kormanyon-budapestre-jon-a-brit-vedelmi-miniszter

    Nagy-Britannia jelentős NATO-csapat telepítést fontolgat az orosz-ukrán válság láttán a brit kormány szombati közlése szerint. Ez annak a tervnek a része lenne, amivel a katonai szövetség megerősítené Európa határait válaszul az orosz csapatmozgásokra.
    https://www.portfolio.hu/global/20220130/komoly-nato-csapat-telepitest-fontolgatnak-a-britek-523911

    Az orosz támadáshoz már a sebesülteket ellátó alakulatok sem hiányoznak
    https://g7.hu/vilag/20220128/az-orosz-tamadashoz-mar-a-sebesulteket-ellato-alakulatok-sem-hianyoznak/

  114. Remélem vannak olyan felelősen gondolkodó vezetők Kijevben akik okulva Grúzia példájából képesek lesznek behúzni a féket még időben. Másrészt azt is tudják hogy olyan katonai szövetség tagjaitól várnak bármiféle segítséget amely éppen maga sértette meg a határok sértetlenségének elvét elsőként a kontinensen Koszovó esetén a maradék Jugoszláviával szembeni háborúja révén…..ahol még a népszavazás látszatára sem ügyeltek ha már a nyugati felfogás szerint a Krímben lezajlott nem volt az. Persze joggal felvetődik az is hogy az ukrán vezetésnek mennyire van egyátalán még befolyása az eseményekre.

  115. Re:21
    Én arra leszek kíváncsi, hogy ha ideiglenesen NATO csapatok lennének idehaza, akkor meddig maradnának.
    Ha választásokig, akkor önkéntelenül felmerülne pár kérdés bennem…
    Túl sokáig nem lehet hinta politikat játszani. 🙂

  116. #https://infostart.hu/belfold/2022/01/30/ellenzek-orban-viktor-ne-menjen-moszkvaba-vagy
    Még szerencse, hogy nem ők vannak hatalmon.
    Jó, kampány van, de ezzel mire számítanak? Kinek akarnak megfelelni, kinek akarják bizonyítani, hogy jól választották ki őketm negfelelnek a feladatnak? Kik szeretnék, hogy ők kerüljenek hatalomba? Kik akarnak ennyire jót nekünk?
    Aki tud, farolna ki ebből az egészből, lásd horvátok, mások lapítanak. Erre ez a társulat …
    Ki fenyeget bennünket? Vagy azt szeretnénk?

  117. https://ma7.sk/tollhegyen/most-lett-elegem
    „Hogy akik még életben maradtak a Covid-hullámaiban, azokat majd a következő, kapunk előtt álló világháborúban lelövik mind egy szálig az oroszok, miután keresztül robogtak Ukrajnán, és digitális uniós Covid-igazolvány nélkül átlépték a szlovák határt. Vagy ide se jönnek, csak idedobnak valami robbantósat, mivel amerikai támaszpontok létesülnek itt…..”

  118. 124-125:
    És ki idézte elő azt a helyzetet, hogy nekünk most nem egyértelmű, hol is állunk?
    Tanultál történelmet, már csak, hogy mi várható, kedves kakukk?!

    „Két ló közül a padlóra”… nagyjából így szól a bölcs közmondás, amely alapján dicső vezéredet elképzelhető, hogy nem a legpozitívabb lapokon fogják majd emlegetni a jövő tankönyveiben. Kár, hogy az itt is olvasható nagyszerű vélemények és elemzések már nem lesznek elérhetőek hozzá, bár ki tudja, elképzelhető, hogy a net megőrzi majd a mi gondolatainkat is a jövő számára.

  119. 126. Horváth Csongor
    Bizony, a történelem ismétli önmagát. Már jó ideje sikerült sorsdöntő helyzetekben „kiváló” vezetőket választanunk, meg is lett az eredménye. Még egy hibát már nem bírnánk ki.
    A Közép-Európai térség akkor élné túl, ha sikerülne neki északtól délig egy puffer zónaként működnie, ahol sem a kelet, sem a nyugat ideológiáját nem kell átvenni.
    Ez mindkét nagyhatalom érdeke lenne, a keleti ezzel meg is elégedne.
    A nyugati viszont most odalök bennünnket azért, hogy lekössük a keleti hatalmat, ezzel el is pusztuljunk.
    Valószínűleg a keleti is tisztában van ezzel és amint már többször kijelentette, nem a kézre csap rá.
    Igen, a történelemből bőven lehetne tapasztalatot leszűrni. Csak ahhoz a szemellenzőt le kellene venni.

  120. A csernobili 30 kilométeres körzet, más néven tiltott zóna egy 2600 négyzetkilométeres terület Ukrajnában, amely északon a fehérorosz határig terjed, majd egy majdnem ugyanekkora fehéroroszországi radioökológiai rezervátumban folytatódik. Ezeket a területeket érintette leginkább a csernobili atomerőmű 1986-ban bekövetkezett katasztrófája, ezért hivatalosan ma is lakatlanok. A csernobili körzet valószínűleg az utolsó helyek egyike, amelyeket egy hódító sereg el kívánna foglalni, az egyre súlyosbodó orosz–ukrán feszültség közepette azonban felvetődött, hogy az orosz hadsereg Fehéroroszországból indulna útnak, és Csernobil mellett áthaladva támadná meg Kijevet. Ukrajna több ezer fegyverest vezényelt a fehérorosz határ közelébe, egy részüket a csernobili tiltott zónába, ahol egyelőre csak megfigyelést végeznek. Csernobil környékén több, a donbaszi polgárháború elől menekült ukrán is új hazát lelt, akik komolyan valószínűleg soha nem hitték volna, hogy Csernobil egyszer még akár háborús zóna is lehet.

    Csernobil védelmére készülnek – Mi lesz, ha Oroszország a tiltott zónán keresztül indít támadást?
    https://www.portfolio.hu/global/20220130/csernobil-vedelmere-keszulnek-mi-lesz-ha-oroszorszag-a-tiltott-zonan-keresztul-indit-tamadast-523227

    A Szabad Európa orosz szolgálata és a Conflict Intelligence Team által végzett vizsgálat szerint a közösségi médiában közzétett többtucatnyi bejegyzés azt mutatja, hogy katonai egységeket szállítanak az Ukrajnához közeli régiókba. Mindez újabb bizonyíték arra, hogy Moszkva nagyszabású offenzívára készül.

    „Ukrajnába mennek”: az orosz közösségi médiát figyelve világossá válik a mozgósítás
    https://www.szabadeuropa.hu/a/ukrajnaba-mennek-az-orosz-kozossegi-mediat-figyelve-vilagossa-valik-a-mozgositas/31667599.html

  121. 129: Tibor bátyám, semmi CIA propaganda.
    PR az egész világ, mindegyik résztvevő fél oldaláról is az, és egyre inkább propaganda lesz a PR -ből. Az igazság meg a kettő PR narratíva között félúton fekszik valahol…!

    Az OSINT meg mindkettő oldalról működik, szóval az, hogy az oroszok ilyenkor elnémítják részlegesen magukat elektronikailag és előveszik az írógépeket meg a papírt a napi parancsokhoz, attól még az orosz katonák is kb. ugyan olyan fegyelmezetlenek a virtuális térben mint az amerikaiak. És ilyenkor jön egy idő után az OSINT -en alapuló információ kiszivárogtatás a sajtónak. Az OSINT -on túl amennyi COMINT, SIGINT, ELINT felderítési repülés volt az elmúlt hetekben Ukrajna és a Fekete-tenger térségében ezekről az információkról az USA és a NATO döntéshozói már hetekkel, hónapokkal ezelőtt tudtak. Az, hogy ezt kiszivárogtatják a sajtónak nekünk csak jó, a tisztábban látás miatt. Az persze már egy más kérdés, hogy a PR cél és a befolyásolási szándék milyen irányú a kiszivárogtató fél részéről. Tudnunk, vagy a lehető legjobban képesnek kell lennünk a generált „zajban” szűrni és a meglévő PR -ből kinyerni a lényegi információkat. 😉 Az alternatív média az zömében a GRU és az SzVR által kreált narratívát harsogja, ami szintúgy egy PR és a PsyOp (Psychological warfare (PSYWAR)) tevékenyég, ugyan úgy, mint a mainstream média CIA narratívája. Ezek a lépések is a Hibrid Hadviselés eszközei, mindkét nagyhatalom részéről.

  122. 127: Kakukk:
    Igen, de mi szerepe van ebben OV-nak a pénzen kívül?

    130: Python:
    Sajnos az biztos, hogy hamarosan lesz valami, ami megint nem fog jót tenni sem nekünk, sem a világnak!

  123. Az európai gazdaság az Egyesült Államok számára ellenséges gazdasági versenytársat jelentenek. Emiatt heves gazdasági háború folyik a sötétben. Létezik egy európai ipari versenyképesség, amelyet le kell rombolni.Ezért kell leválasztani Európát Oroszországtól, az olcsó energiaszolgáltatótól.És mi lehet jobb egy jó kis háborúnál Európa szívében, egy olyan területen, ahol gázvezetékek találhatók.
    Orosz gáz nélkül az európai gazdaság összeomlana, és az európai országok a Közel-Keletről érkező szállítási útvonalakat ellenőrző USA kegyének lennének kitéve. Ha Európa ipara megsemmisül, az az amerikai termékek természetes piacává válik. Az amerikai elit egy része által elindított termelés áttelepítési projektnek új piacra lesz szüksége a megtermelt áruk értékesítéséhez. Mi lehet jobb, mint egy négyszázötvenmilliós, fogyasztásra vágyó fogyasztóból álló piac?

    Mi van akkor, ha nem Oroszország, hanem Európa a célpont?
    Ben Fofana. Reseau, International, 29-1-22

    Na látod, tudsz te hasznos is lenni. Köszönjük.

  124. 130. Python
    Én azon szoktam néha elmélázni, hogy a kiszivárogtatás egy jövőbeli médiatudatos világközösség (web 3.0) felé, akár mélységi kiberbűnözők, akár etikus harkályok részéről megakadályozhatna kiber-drónháborúkat a jövőben? Direkt nem osint-ot mondok.
    Viszont az isis a virtuális térben az utóbbi pár évben nagyon fegyelmezett lett.

    Egyébként annak a komplett tábori kórháznak, amit Németország küldött Ukrajnába…annak a vérkészletnek a szavatossága alig pár hét lehet csak hűtéssel.
    A 2014-es harcokban edződött katonaorvosok twitter megosztásai ellentmondásosak, ill. az ezekhez az ukrán hírekhez kapcsolódó sok fotó és videó szerkesztett vagy ezek pár éves videók lehetnek.
    Egyébként fennállhat az az eshetőség is, hogy Donbász kéri a CSTO segítséget.
    Boris Johnson miniszter szerepe a jövőjére nézve érdekes, hogy miért is küld dolgokat Ukrajnába, ha az nemis nátó-tag.
    Közel vagyunk ahhoz, hogy az európai-amerikai lakosság a mindennapokban megtapasztalja a kiberháború jelenségét, ha az oroszokkal azt akarják csinálni, mint amire Henry Kissinger figyelmeztette a világot valamikor.

    Az ukrán háborús menekülteket átvilágítás után pedig be kell engedni Kelet-Európába.

  125. 2022. január 25-én az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének szakértői egy újabb orosz-ukrán fegyveres konfliktus esélyét, jellemzőit, lehetséges következményeit értékelték.

  126. 132

    Igen ezzel stratégiával az amerikai vezetés két legyet ütne egy csapásra: Európát és Oroszországot. Az igazi távlati cél azonban Kína legyőzése . De az odavezető úthoz el takarítania az útból Oroszországot és Európát katonai és gazdasági értelemben is. Kina ellen szükség vsn mindkettőre mind az amerikai hadigépezetet és gazdaságot maradéktalanul kiszolgáló területekre egyfajta vazallusi státuszban……

  127. 135 Nem tudom. Kína nem lenne sehol, ha az amerikai tőke nem dönt úgy 50 éve, hogy kiviszik a termelést. Úgy gazdaságilag mint technológiában ők emelték fel a béka segge alól.

    Arra hajlok inkább, hogy Amerika és Kína ugyanannak a tenchokrata pénzhatalmi elitnek a kétféle társadalmi kísérlete. Acsarkodhatnak egymásra, de ugyanazoknak az uraknak engedelmeskedik mindkettő.

  128. Ábel !

    Csillagos ötös !
    Időközben a kinai modell mellett döntöttek.
    A pénzcsinálók szerintem előbb Európát intézik el,ehhez kell a Nato (US Army).
    Aztán jöhet maga az USA (pl. polgárháború ).
    Végül érkezik a „sárga veszedelem” .
    Nem túl biztató …

  129. Az amerikai külügy -alig pár órája jelentette be – hazarendeli Fehéroroszországból a diplomatacsaládokat.
    Forrás: Jennifer Hansler CNN

    %%travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/traveladvisories/belarus-travel-advisory.html

  130. A másik posztban azért kérdeztem hogy egy szállítórepülőgép, mondjuk a Végítélet Bombázó, az kibírná a Krasukha hajóra vagy repülőre telepített változatát, ha például direkt próbaképpen odamerészkedne az Írországhoz közeli vizekre, ahol mostanában keményen hadijátékoznak az oroszok…?
    Sőt, hát ha még meg is beszélték titokban egymással, hogy mi odarepülünk, ti meg védekeztek és megengedjük nektek – mondjuk Skócia környékén, hogy elfogjatok és elkísérjetek onnan…

  131. Na végre, szépen előkerültél Jövőnk.

    Csak a megfelelő hívószavakat kell belecsempészni a mondókámba és bejelez a rendszer vagy másnap már „küszködik” is az okostelefon.

    Nemhogy a Horizon Worlds-és Venues virtuális játék hazai meghonosodására gerjedne rá a rendszer, ha már úgyis figyuzzák a gmail-t és mellékleteit a szexuális ragadozók miatt…

    (B-52 repülőgép háztáji neve)

  132. 140. Jövőnk

    János valószínűleg a Végítélet repülőgépekre gondolt, amelyek voltaképpen olyan légi harcálláspontok, ahonnan a komplett haderőt és a nukleáris triádot is irányítani lehet.
    Nukleáris triád: szárazföldi telepítésű, haditengerészeti telepítésű és légi indítású stratégiai atomarzenál összessége.

    USA:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/US_Air_force_E-4B.jpg/1920px-US_Air_force_E-4B.jpg

    Oroszo.:
    https://phototass2.cdnvideo.ru/width/1020_b9261fa1/tass/m2/en/uploads/i/20160113/1120345.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük