(3745) A legnagyobb érték az ember

Tibor bá’ online

 

Az idősebbek emlékezhetnek erre a szocialista szlogenre: „A szocializmusban a legnagyobb érték az  ember.” Röhögtünk rajta, mert szerintünk ez csak a Nyugaton igaz, idehaza nem. Pedig, igaz volt. Minden egyes munkás jóval több javakat állított elő, mint a fizetése. Ezért nem kaptak útlevelet, ezért nem lehetett Nyugatra utazni, mert nem jöttek volna vissza. Erre bizonyíték az, hogy mára már több mint félmillió magyar települt át Nyugatra. Ezeknek nagy része sohase jön vissza, bár szeretne, hiszen úgy ment el, hogy megszedi magát, aztán hazajön, de az utódok, a gyerekek maradni akarnak. Tehát marad a család.

Na jó, de akkor vizsgáljuk ezt a tételt! Tényleg a nyugati demokráciákban az ember (a szavazó ember) értékes? Na, majd meglátjuk. Minden esetre, a ma reggeli hírekből kiragadtam néhányat.

 

Hogyan profitál a halálból az amerikai kapitalizmus

Január 3.-án az Egyesült Államokban egy millió COVID-19 fertőzöttet találtak, ami háromszorosa a korábbi rekordnak. Ezzel egy időben, az amerikai tőzsde 400 ponttal emelkedett, szintén minden idők rekordja. Megfigyelhető, amikor a kellő intézkedések hatására a fertőzöttek száma csökken, a tőzsdei mutatók csökkennek, amikor a megfelelő intézkedések hiányában a fertőzések száma nő, a tőzsde virágzik.

 

A német kormány annak ellenére csökkenti a karanténban eltöltendő időt, hogy az Omikron vágtatva terjed

Ahelyett, hogy elrendelnék a megfelelő védekezést, amivel száz ezrek életét és egészségét lehetne megmenteni, az uralkodó osztály olyan intézkedéseket hoz, amivel iparkodnak a dolgozókat munkahelyeiken tartani a profit maximalizálása végett.

A fertőzések és a kórházba kerülések száma az egekbe száll, miközben a kanadai kormány megkönnyíti az Omikron terjedését

A szövetségi, és helyi kormányok nyíltan felvállalják a „nyáj immunitás” fasiszta politikáját azzal, hogy lecsökkentik a karantén idejét, bebiztosítva ezzel, hogy a gyárak munkás állománya munkába álljon. Ezen kívül, korlátozzák a COVID-19 tesztelést, eltitkolva vele a társadalom átfertőzöttségét.

Ausztrália és Új Zéland, valamint Anglia hasonló utakon jár.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29 gondolat erről: „(3745) A legnagyobb érték az ember

  1. Az ausztrálok okosabbak. Nem annyira engednek be minden jöttmentet a kis szigetükre. Jó példa Djokovic esete. 🙂

    Apropó, Tia mi az osztrák gyakorlat, oltatlan menekült bemenekülhet Ausztriába vagy ki kell várja a karantént?

  2. Amikor az életüket mentő és a gazdasági bevándorlókat mészárolják le a Tőke oltárán az tetszik. Az nem fasizmus.
    Amikor a 60 év feletti öregeket, akkor az nem tetszik. Az fasizmus.
    Sajátságos.
    Naná, hogy mindenki a hozzá hasonlókkal tud jobban együtt érezni.

  3. Nem járok utána olyan alaposan a híreknek, de a kiragadott példákból és szalagcimekből az jön le, hogy ugyan brutális emelkedés várható az omikron miatt, de ezzel együtt az intenzív ágyak foglaltsága stagnál ill csökken.
    Pl a helyi kórház vezetője már azt nyilatkozta, hogy közvetkezo hetekben elkezdik az elmaradt műtétek pótlását. (Innsbruck)

  4. A legördögibb találmány ami létezik az annak a lehetősége, hogy a pénz dolgozzon helyetted. Az abszurd helyzet, hogy minél rosszabb irányba alakulnak a dolgok annál inkább nő az esélye, hogy újabb pénzkibocsátások következnek segítség, meg mentőakciók köntösébe bújtatva de a valódi ok a gazdasági növekedés illúziójának a fenntartása, a szent tehén, a tőzsde növekedési pályályának a fenntartása (az elit pénzének védése, gyarapítása). Kinek az érdeke a helyzet fennmaradása meg ki veszít a dolgon azt nem kell megválaszoljam. Nem mellékesen a központi bankoknak ekkora hatalma még soha nem volt.

  5. Ha az omikron 3 naponta megháromszorozódik akkor nem kell hozzá Lobacsevszkíjnek lenni, hogy ebből levonjuk azt a következtetést, rövidesen eljön az idő, amikor a halottak száma is 3 naponta megháromszorozódik !
    Akármilyen kicsi az omikron halálozási rátája.

  6. 2 Mosógépszerelő
    Nehéz dolog a szembenézés önmagunkkal.
    Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméje nem a nagyvilágra lett kitalálva, csak az európai emberre, de még ott sem mindenkire…
    Egyre világosabb lesz mindkét oldalon hogyan is állnak a dolgok.
    A nyugati átlagpolgár is szembesül azzal, hogy a világ nagyobbik részén milyen elviselhetetlennek tűnő nyomorban élnek mások, hogy azok is szeretnének jobban élni, és hogy ez lehetetlen anélkül, hogy tönkretegyük a földet, és/vagy lemondjunk a saját jólétünk egy jó részéről.
    A politikusok ezt mindig is tudták, de álszent módon kerülgették, és a tömegeket meghagyták a maguk jóhiszemű, tiszta lelkiismeretük tudatában, hogy mindenki csak jót akar a világnak, míg ők maguk meg valójában azt keresték, hogy lehet még több bőrt lehúzni a világ kiszolgáltatottabb részéről bármi áron.
    A világ szegény régióiban meg most kezdenek rádöbbenni tömegek arra, amiről eddig fogalmuk sem volt, hogy a világ másik részén számukra elképzelhetetlen bőségben, jólétben élnek még az egyszerű emberek is.
    És el fog jönni az a pillanat, mikor a szerencsés oldalon lévő embereknek is világos lesz, hogy vagy tudomásul veszi, hogy a világ anyagi javain meg kell osztozni valamiféle méltányos módon, de ez fájni fog, vagy tudomásul veszi, hogy a humanista eszméit, illúzióit zárójelbe kell tenni, és felvállalni, hogy igen, mi vagyunk birtokon belül, és tetszik, nem tetszik, ezen nem vagyunk hajlandók változtatni, amíg ez módunkban áll.
    A szegény régió embereit hajlandó a nyugat fogadni addig, amíg az a gazdasági érdekeket szolgálja, de emögött semmiféle humanizmus nincs, legfeljebb álcaként.
    Az a migráns, aki helyet kap a nyugati gazdaság hajójában, az megkapja a velejáró jólétet is, aki meg nem fér fel, annak marad az otthoni nyomor, de most már kellően frusztráltan annak tudatában, hogy miről maradt le…

  7. Interpretáció kérdése…

    1. Annak, hogy korreláció van a halálozások és a tőzsde között nemcsak az lehet az oka, hogy a halál jó üzlet. Lehet közös ok is. Például a lezárások hatására egyrészt csökken a fertőzésszám, másrészt csökken a termelés és a fogyasztás is. Tehát nem arról van szó, hogy disznó kapitalisták direkt ki akarják nyírni az embereket, hanem csak a dolgok természeténél fogva így működik a gazdaság.

    2. Az Omikron kapcsán mértékadó emberek fejtették ki, hogy ez az igazi oltás, amit nem sikerült az embernek, előállította a természet: mindenki megkapja, mert nagyon fertőz, de ártalmatlan, az embereknek nem lesz komoly bajuk tőle, viszont immunitást szereznek vele a koronavírusra. Minimális halálozása biztos ennek is van, nem biztos, hogy rosszabb, mint az oltásnak magának, amit viszont elfogadhatónak tartottál, Tibor bá.

    Ennek fényében értelmesnek tűnik a kormányok részéről a korlátozásokat csökkenteni, nem növelni. Tényleg lehet, hogy a közösségnek ez a legkisebb rossz.

  8. Mosogépszerelő, fordítva ülsz a lovon: a nagytőke pont, hogy nem löveti a migránsokat, hanem ellenkezőleg: ők hívják őket, ha kell ha nem, ők erőltetik rá a nyugati népekre, hogy fogadjuk be őket! Hogy ezzel le lehessen nyomni a nyugati munkásosztály béreit, és újra a 150 évvel ezelőtti nyomor felé tolni a dolgozó osztályt. Baloldaliként ezt nem látod át?

    Sőt, az országaikat is ők teszik tönkre, ők taszítják polgárháborúba, ők adósítják el. Nem mi, konzervatív középosztálybeliek.

  9. Az ember mára nem èrtèk hanem egy felesleges nyűg . Mármint a felesleg amelyiket fenn kell tartani ellatni a szennyező èletmódja a fogyasztás annak vonzatos következmènyeivel . A mai vilagban az antibiotikumok orvosi ellátások stb az emberi szaporodás ès.fennmaradást visszájára fordította ès ez pontosan a pusztulását kèszítette elő . Amikor a törtènelem.előtti idők voltak ès jött a jègkorszak az emberek bőrökbe varrva mentek dèlre úttalan utakon a vadaknak a hidegnek a körülmények nek kitève vittèk mentettèk a gyerekeket akkor èrtèk volt az ember akkor az egy elemi törekvès a túlèlèsre.a fajfenntartásra . Mára ez egy nulla . A mára degenerálódott kisember azzal hogy megpróbalja átörökítenie gènanyagát egy mèg degeneráltabb utódba egy pótcselekvèssè vált . Mivel az elemi törekvès a genom.fenntartására mára teljesen feleslegessé vált ès egy piti egoista törekvèssè . Ezèrt mára az ember nulla èrtèket kèpvisel. Mert Az emberiség a szar mennyisèget ès nem a minősèget választotta . Ez most majd amikor ez a degradált embertömeg majd letűnik a törtènelem.ès.a.törtènelem.utáni dögkútba az ember megint èrtèkkè válhat ha lesz túlèlője annak

  10. Ausztria is hasonló utakon jár: van már egy olyan lehetséges verzió is, hogy tünetmentes fertőzött mehetne vissza dolgozni. A karantén idejét szintén csökkentik, illetve 5 nap után negatív PCR-teszttel is lehet szabadulni. Átfertőződésbe terelnek bele:
    https://orf.at/stories/3242796/
    Ugyanakkor a szabadban is FFP2-maszkot kell viselni (ahol nem tartható be a 2m távolság – tehát városban majdnem mindenhol)
    A bevándorlós-menekültes kérdés engem nem érint annyira, hogy tudjam pontosan, de hogy oltatlanul nem sokáig tud szabadon futkozni az biztos. Az oltatlanoknak most is karantén van, élelmiszert vehetnek „csak”. Minden bolt bevezette az védettség ellenőrzését.

  11. Re:6
    „szabadság, egyenlőség, testvériség”
    Ezt konkrétan a francia szabakőművesség találta ki, hisz maguk voltak a balhé kivitelezői.
    Úgy gondolták, hogy ők jobban tudják irányítani a világi dolgokat, mint a szakrális rend, ma már látjuk hogy nem, de ők még most is azt hiszik hogy igen.
    Most van ennek a vízválasztója, mert vagy lemondanak önként a hatalomról, vagy ha nem, akkor megy a lecsóba az egész emberiség.

  12. 12 dajtás
    Azért tegyük hozzá, hogy ezek a jelszavak nem lettek volna nyerők, ha nem tudták volna magukkal ragadni a tömeget.
    Az emberekben azt az illúziót erősítették, hogy egy kiváltságok nélküli világot lehet építeni, ahol mindenkinek joga van, hogy egyenlő jogokkal küzdjön a saját jólétéért.
    Azért ez egy vonzó ideológia volt, miközben nyakig ültek az addig uralkodó feudális bilincsekben, röghöz kötöttségben, úri önkényben.
    Akkor még nem tudták, ami most egyre nyilvánvalóbb, hogy minél több ember él jólétben és kényelemben, annál hamarabb lesz vége a dalnak az emberiség számára.
    Kevés élősködőt el tud tartani a nyomorgók tömege, de a sok élősködőt már az egész föld se…

  13. 6.Hubab:”A szegény régió embereit hajlandó a nyugat fogadni addig, amíg az a gazdasági érdekeket szolgálja, de emögött semmiféle humanizmus nincs, legfeljebb álcaként.”
    Szerintem közvetlen gazdasági érdek sem lehet mögötte, mert akkor inkább lezárnák a határokat, s helyben kimazsoláznák a csekély számú használhatót, s otthon tartanák a rendbontó, használhatatlan parazitákat , sajnos emögött csak valamiféle aljas szándék húzódhat.

  14. Re:13
    Van egy rossz hírem. 😉
    A természet nem demokratikus, hanem hierarchikus, ebből fakadóan a tartós emberi társadalmak is hierarchikusnak kell lenniük, különben ez lesz belőle, mint amit ma látsz…

    Ne értsd félre, nem egy neofeudalista/fáraós világra vágyom, de ma sok ember bőven a kompetencia határán túl dönt, mert azt hitették el vele, hogy kell dönteni, és mindenféle komédiákkal ámítják, hogy valójában csak egy kis szűk csoport érdekét tolja. Platón is megmondta, hogy nem működik a népdemokrácia, pláne nem a pártoskodás(magyar nyelv szépen leírja, hogy milyen is ez valójában)…
    Megoldás valószínűleg egy hibrid részben demokratikus, részben hierarchikus rendszer lesz, ahol a nép választhat, csak nem pártokra, hanem visszahívható népképviselőkre a felső házban, de lesz egy elég szigorú keretek közé szorított érdemes vezető is, akit nem váltanak le 4 évente(kormányzó, király, kalifa, akármi), hogy hosszú távú stratégiákat is véghez tudjon vinni. Persze azok akik abban lelik örömüket, hogy pártoskodjanak, azok az alsó házba verhetik az asztalt, de nulla állami támogatással, önfinanszírozva, így ez a tébolyda, ami van, kvázi megszűnne.
    Igazából ez a politikai modell már ki van dolgozva, csak objektív okok miatt nem látod működni, hisz akiknél a kormány van, nem mondanak le a hatalmukról. 🙂

  15. 15 – dajtás:
    Az Internet mai fejlettsége mellett meglehetne csinálni, hogy nyilván tartják minden egyes megválasztott tisztségviselő támogatottságát. A választok akár naponta visszavonhatják szavazatukat. Ha valaki 50 % alá esik, már repül is.

  16. Re: Tibor bá’
    Ez újabb politikai showműsort eredményezne, mert átmenne a népszerűség hajhászásba, mint most.
    Vannak olyan problémák, amik nem népszerűek, de szükségszerűek, ezért a visszahívást én nem kötném az általad vázolt módszerhez, mert valamikor meg értenie egy közösségnek, hogy áldozatokat kell hoznia.
    Ettől függetlenül teljesen jó az irány, lehetne találni olyan megoldást, ami jó kompromisszum lenne, de ennek az egyik eleme kell hogy legyen, a korrupcióba, büntető ügybe, bármilyen a közössége ellen elkövetett disznóságba kerül a képviselő, akkor 24 órán belül leváltható. Igazából a valós számonkérhetőség hiányzik, és ez pl maximálisan demokratikus, avagy egyes szinteken elég nagy szabadság fok van a rendszerben.

  17. 16. Tibor bá’
    17. dajtás

    Az a baj ezzel, hogy ez egy belső igény kéne, hogy legyen.
    Kívülről azért nem lehet kellően leszorítani a korrupciót stb. mert maga a kívülálló is hasonlóan cselekedne hasonló helyzetben. A hatalmon lévőknek nem is kell mást csinálni csak a „szerencsések” körét jól megválasztani és a megfelelő pillanatban kompromisszumot kínálni.

    Pl.Orbán végzete is ez lehet.
    A túl nagy hatalomhoz túl nagy(már-már kezelhetetlen és kielégítgetetlen) kör párosul.
    A nép nagy része meg csak irigykedve vágyakozik a materiális dolgokra a boldogság reményében.

    Aztán mikor rájönnek mi történt akkor csak a lámpavasra húznak fel embereket, meg szétlövik a márványpalotákat.
    A forradalmárok legjava pedig belefáradva a harcokbaaztán renováltatja új otthonukat, a márványpalotákat.
    A megfelelő rendszert csak megfelelő gondolkodású emberek hozhatnak létre, ahol már csak kicsit játszik a külső kényszerítő erő.

  18. Yuval Noah Harari írt egy nagyon jó könyvet, a Homo Deus-t, ami a jövőbeli történéseket próbálja kitalálni.
    Abban azt fejtegeti, hogy az elmúlt évszázadokban kialakult a humanizmus, ami lényegében emberközpontú gondolkodást jelent. Ennek van több fajtája is, a klasszikus liberalizmus mellett ide sorolja a fasizmust is és a kommunizmust is, hiszen azok is az emberekre építik eszméiket. Mindezen eszmék abból indulnak ki, hogy az ember a lényeg. Mindegy most, hogy minden egyes ember, a felsőbbrendű faj (nép) minden egyes tagja, vagy a munkásosztály minden egyes tagja.
    Na, szerinte ennek a XXI. században vége lehet. A jövőben nem lesz érték az ember.
    A hadseregek már rég nem igénylik a tömegeket. Gépek, elit katonák, atomfegyverek. Nincs szükség tömeges sorozásra.
    Lassan a gazdaságnak a termelés része sem igényli a tömegeket, megcsinálják majd a gépek, kevés számú kezelővel, programozóval. A népnek majd dobnak alapjövedelmet, és abból majd megveszi, amit akar. (Azt a keveset, amire futja belőle.)
    A tudomány, az orvostudomány fejlődése pedig majd kiemeli a kevés nagyon gazdagot az átlagnépességből. Azok a kutatások, amelyek most pl. mentális betegségek vagy időskori leépülés ellen folynak, azok majd elhozzák azt, hogyan lehet tovább fejleszteni azok képességeit, akik ezt meg tudják fizetni, hogyan lehet meghosszabbítani azok életét, akik ezt meg tudják fizetni.
    Kialakul majd a homo deus, ami sokkal intelligensebb, sokkal egészségesebb, sokkal tovább él majd, mint az átlag homo sapiens.
    Rá fognak jönni, hogy miért van az, hogy pl. egyesek 130 fölötti IQ-val rendelkeznek, és még 89 évesen is szellemileg fittek. És maguknak meg fogják oldani, hogy ők is, sőt, az ő gyerekeik is ilyenek legyenek. Vajon milyen lenne Tibor bá’, ha 30-40 évvel fiatalabb állapotú lenne a teste, most, 89 évesen?
    És ez nem fog elterjedni a tömegek között, nem fog elterjedni a középosztályban sem. Miért, miért lenne ez érdeke a kevés gazdagnak? A gépek termelnek, a gépek háborúznak az ember helyett, nincs szükség sok emberre

  19. 14 Gartai
    Attól tartok, hogy a multiknak csak az a fontos, hogy szert tegyenek minél olcsóbb munkaerőre, akikkel leváltható a túl igényes hazai.
    Hadd dőljön a tömeg befelé, az mind nyomás a munkabérek leszorítására, a terhekkel, problémákkal meg nem törődik, az az állam gondja lesz.
    Sőt, a migránsok ellátása újabb biznisz, amit majd az állam finanszíroz, és jó nyereséget lehet belőle húzni az erre szakosodott vállalkozásoknak.
    És ebben az a szomorú, hogy a bejövő migráns akkor is segít lehúzni a munkabért, ha a éppen a jobbik fajtából való, aki akar dolgozni.
    Amerika is sokat profitál az illegális latinókból, akik mélyen áron alul dolgoztathatók.
    A humanitárius szempontokat meg jól lehet itt fegyverként használni, nem is szólva a politikusok korrumpálásáról, amit valahogy egy ország sem tud kiiktatni…
    A csöpögtetett migráció mindig is volt, azzal semmi gond, nálunk is sok értékes migrációs hátterű ember dolgozik az élet minden területén, akik jól „elmagyarosodtak”.

  20. 19 Asidotus
    Én azt az analógiát szoktam említeni, ahogy az evolúciós folyamat során az egysejtűekből kialakultak a telepes fajok, majd végül az összetett szervezetűek egyre bonyolultabb, hierarchikus működésűek.
    Tartok tőle, hogy az emberi társadalom is efelé halad.
    Ahogy egy összetett szervezetben sem számít az egyes sejtek sorsa, csak annyiban, amennyiben a gépezet működését segíti, feladatát ellátja, vészhelyzetben beáldozható, lecserélhető.
    És van a rendszernek az az eleme, amely az egészet irányítja, és nem lecserélhető, beáldozható, mint az idegrendszer.
    A szervezet minden sejtje csak annyi forrást kap, amennyi a feladatai ellátásához szükséges, függetlenségét teljesen elvesztette, léte csak a közösség egészében értelmezhető.
    Nem egy vonzó perspektíva az individuális ember szemszögéből, ha éppen nem vagy az elit tagja, ez igazi falanszter felé mutat…

  21. 15,dajtás
    …”A természet nem demokratikus, hanem hierarchikus…”
    Mély igazság van fenti megállapitásodban.A természetközeli életmód kizárja a demokráciát, mint a való életbe nem odavaló, mesterséges találmányt, mert ugyan hogy is nézne ki egy demokratikus farkasfalka, ugyanugy, mint az ősemberi törzsek, ott ilyesmi még nyomokban sem fordulhatott elő.
    Maga a régi görög demokrácia sem nézett ki mai alakjában, ha nem tévedek, annakidején csak annyiból állt, hogy az athéni polgárok egy választott küldöttsége terjesztett volna ilyes-olyas, a polgárok javát szolgáló alázatos kérelmeket a király elé.
    A mai újjáéledt de degenerált demokrácia egy korcs államélméleten alapul, ami abban merül ki, hogy a polgár a központ, a kiskirály,kinek csak jogai, kötelessége szinte nulla, betegesen érzékeny, sértődős gyerek, de kitől félni kell, mert vannak a választások ugyebár.Ez a gyengesége és legnagyobb baja a demokrácia mai formáájának, a választások, melyekre ugy készül minden politikus, mint , kis túlzással, a halálraitélt a fellebbviteli biróság döntésére.Ez alakitotta a demokratikus politikai életet olyan szégyentelenül gyaláztos cirkuszi előadássá, mint amilyen.Ez oka annk, hogy a mai politika szánalmas gyüjtőhelye a leghitványabb alakoknak, a hazugoknak, a gerincteleneknek, a tolvaj szélhámosoknak, kik egy normativ, rendes polgári életben egy akár 2000 forintnyi zöldségesstand vezetésére is alkalmatlanok, de behazudják magukat a parlamentbe, és az a senki, aki fabatkát sem ér kint, most egyből a nép, az ország sorsdöntö ügyeibe pancsolhat bele.
    És nem őket hibáztato, hanem a választási rendszert, amely szinte hogy kikényszeriti az ilyen viselkedést, a hazugság, az üres igérgetés, a választó őfenség kegyeiért mindenre képes viselkedést, és ahány hitvány, hazug, semmirekellő embere van egy népnek, ezek mind a parlament körül tolonganak majd a bejutás reményében.
    És valamennyien tudják, hogy annyijük lesz, amennyit a négy év alatt összelopkod magának, mert nem biztos , hogy a következő ciklusban is bennt maradhat.
    Ez az én szememben a mai demokrácia, ugy is néz ki a világ.

  22. Re:19
    Ez mint és szép és jó, de mit várunk egy vakoló klubbos elmélettől, aminek a vége a transzhumanizmus, és az olyannyira vágyott tehnológiai szingularitás, amit az AI felügyel.
    Köszönöm, de ebből a menüből nem kérek! 😉

  23. 22 balint
    Jó példa erre nálunk most az aktuális cirkuszban szereplő Márki Zay Péter esete, habár gondolom nem tudod kiről van szó.
    Márki úgy próbál nekilátni a kormány leváltásának, hogy igyekszik leleplezni a populista kormánypolitika hosszabbtávú tarthatatlanságát, és veszélyeit.
    És ezzel óriási fegyvert ad maga ellen, mert a néptömegek nem kíváncsiak egy kellemetlen igazságra, amit el lehet hazudni, szívesebben lubickolnak a kellemes illúziókban, és ezt a kormány megadja nekik.
    Magyarul, egy politikus, ha érvényesülni akar, akkor az igazság kimondása hátrányos, a megfelelő mézesmadzagok alkalmazása helyett.
    Ez egy olyan küzdőtér, ahol nem lehet tisztának maradni, legfeljebb vesztesként…

  24. 24,hubab
    Pontosan, ahogy irod, a nép is megérdemli amit kap, mert szinte kikényszeriti belölük a hazugságot, elvárja, hogy rózsaszin álmokba ringassk, mert az igazság, a nehézségek, a realitások kellemetlenek.
    Akkor jönnek a dajkamesék, a plebsnek ez kell!

  25. Re:23 Dajtás!
    Pont nem kérdezte meg senki tőled, hogy te milyen jövőre vágysz. Ha nem vagy Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos, akkor nem sokat tehetsz ellene, leginkább semmit sem.
    Amit leírtam (vagyis Harari), az egy elmélet, egy lehetséges jövő, leginkább persze csak akkor, ha nem következik be Tibor bá’ által oly sok posztban megírt összeomlás.
    Elég sok minden mutat arra, hogy ez be fog következni, a kérdés igazából csak a mikor.
    2050. vagy inkább a század vége, de én nem hiszem, hogy annál később

  26. 26 Én ne zárnám ki azt se, hogy összeomlás után jön el a Harari-féle disztópia, jóval kevesebb emberrel, akik alázatosan elfogadják a nyomort mint egyetlen lehetőséget az életbenmaradásra.

  27. Re:26
    Lehet hogy nem kérdezte senki, de ha sokan vannak így vele, mint én(sokan), akkor elég nehéz lesz átnyomni mindenkin… 🙂
    Ez a disztópia ugyan úgy halálra van ítélve, mint bármelyik izmus, olyannyira elrugaszkodott a természettől, hogy szükségszerűen felszámolja önön életterét.

    Tudod mi a biztos?
    Halál és az adózás. 🙂
    Én nem mernék nagy összegben fogadni erre a jövőképre, hiába Musk ábrándja, amit éppen kettő joint között szívott.

  28. Nos, ha röhögtél rajta, akkor további Jó Mulatást kívánok neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük