(3742) Szavak

Tibor bá’ online

 

A kilencedik iskolaévben kaptunk egy nagyon aktív magyar tanárnőt. Akkoriban sok gyerek veszített évet a háború miatt, így az osztályban voltak 15/16 évesek is. A tanárnő megkérte őket, hogy írják össze azokat a jassz szavakat, amiket egymás között használnak, és írják meg azt is, hogy mit jelentenek, mert például el nem tudta képzelni mit jelent az, hogy „ennek a bigének jók a virgácsai”.

Egy tucat osztálytársam adott be egy-egy lapot teleírva. A lista első tagja mindenkinél a „kefélés” volt, jó lehet, a tanárnő pontosan tudta, hogy mit jelent. Ma már nincs ez a szó használatban, ma már nem kefélnek, hanem helyette dugnak.

Anyámnak, a kefélni is túl közönséges volt, ezért ő helyette (ha muszáj volt ilyesmiről említést tenni), akkor az „izélni” szót használta. Ez, azért volt elfogadhatóbb, mert az „izé”  bármit helyettesíthető szócska volt. Akkor volt divat emlegetni a szerelem három fokozatát: 1) izé a kézben, 2) kéz az izében, 3) izé az izében.

A rendszerváltás nemcsak több tucat angol szót épített be a magyar nyelvbe, de voltak egyéb kezdeményezések kis. Az egyik friss vállalkozó lacikonyháját „házias” ételekkel hirdette. Ezt aztán átvették mások is. Régen házias volt az a ő, aki rendben tartotta a lakását. Újabban az ételek háziasak. Házi sütés már nem létezik.

A magyar kofák megunták a 3-4 szótagos termékeket. Bevezették az úbi, cseri, pari jövevény szavakat, és egyre nagyobb teret kap a „helység” szó használata,  a szóvégi „i” elhagyásával.

A nyelv él (szokás mondani), a szavak jönnek mennek. Amikor először hallottam a „verda” szót, igencsak meglepődtem. Nem tudnék magyarul? Aztán jött a ne „parázz”.

Van persze az is, amikor nem egy új szó üti fel a fejét, hanem meglévő szót meglepő szituációban alkalmaznak. Na ez az a jelenség, amik most nálam kiverte a biztosítékot.

Amióta az eszemet tudom, december végén „kellemes” karácsonyt, majd „boldog” új évet kívántak egymásnak az emberek. És nem fordítva. Most viszont, bejött egy új fordulat. Az emberek (Fideszes útmutatás alapján) elkezdtek egymásnak „áldott” karácsonyt, vagy új évet kívánni.

Bassza meg! Az én karácsonyom nem áldott. Én kellemesen akarom magam érezni, boldog akarok lenni, de nem akarok áldott lenni. Valamikor, ha finoman akarták magukat kifejezni, akkor a terhes nőre azt mondták, áldott állapotban van. Akkor, most ki legyen áldott állapotban? Én, vagy a feleségem? Mi a fenét jelent ez? Fidesz parancsszóra minden „nemzeti” lett. Az „alkotmány” nem volt elég jó, lett belőle „alaptörvény”. Most meg a karácsony lett áldott, miközben a vallás nem kötelező. Persze, lehet, hogy kötelezővé teszik, mint Horthy alatt, és bevezetik az egyházi adót. Az aztán lehet áldott.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(3742) Szavak

  1. Idegen szavak?? Tiborba’ szerintem pont neked nem kell bemutatni a forditasbol vagy epp azok hibajabol (szandekosan) atvett suletlensegeket.

    Ime egy kinai gyongyszem, egy hvg-s kommentelo, „Ellobo” jovoltabol.

    „Vagdosó masina embernek nem próbálhat orrában hajat, fülében hajat, könnyedén eltűnhet orr vagy fül. Bekapcsoló gombban kicsit nem marad lovak hajának semmi, ilyedős nem csak lovak de gazdának is. Vágás egy lovat minden öt percre mártsuk a fejét olajban, hogy simán összecsúszik. A ló aki csalódott, de általában őszinte fogja rúgni a lábát a szemközti oldalon az Ön részére.”

    „Vagdosó masina ölelkezik földön kicsi darabkák, nagyon nem szép ha hasznos. Lovának elválik télikabát, hajban a masina nem köszön, de pucolós seprű fogásával megoldható. Nincs olló teljesen csendes, hogy a ló néz ki mintha már csapkodott. Füstölget néha erős jó illatot hiányolnak, ilyenkor masina bekapcsoló gombban letesz és fut gyorsan.”

    Elektromos loszor-nyiro-gep vagy mifene hasznalatija.
    Gondoltam megosztom mert elegge sirva-rohogos – akkor is ha kamu 🙂

    Es hogy a cikkhez is szoljon az iromanyom: e nehany gondolat is tele van ketes helyessegu, ambar koznyelven forgo szavakkal, hibakkal – nembeszelve az ekezetmentessegrol (koszi android – koszi esznelkul rohano vilag) 😉

  2. A múltkor hallgattam a mai „édes anyanyelvünk” típusú nyelvi műsort.
    A műsorvezető kérdezte a nyelvészt, mi a véleménye ezekről az ubi, cseri, pari, pöri típusú rövidítésekről.
    Meglepődve hallottam, hogy nem tartotta helytelennek, csupán egy trendnek, ami nyomán korábban is sok szó beépült a magyar köznyelvbe.
    Mint a csoki a csokoládéból, cuki a cukrászdából, mozi a mozgókép-színházból.
    És tényleg…

  3. Kíváncsi lennék, melyik kívánság járta a Horthy-korban.

    Merthogy amennyire én tudom, keresztény körökben már emberemlékezet óta az a mondás, hogy „kellemes, az a lábvíz!” A karácsony lehet áldott, békés, boldog, az új év boldog, kegyelmekben gazdag, stb, lehet cifrázni, de aki „kellemes karácsoyt” kíván az valószínűleg kommunista, de legalábbis ateista.

    Mostohaapámnak már 30 éve biztosan ez volt a szavajárása, de szerintem jóval régebbi a mondás ennél.

    Hogy a mostani kormány keresztény identitást vesz föl, az nem kell, hogy mindenkinek tessék, de meglepődni rajta? Hol voltál az elmúlt 20 évben, ha ez új neked?

  4. 2 Szóval akkor az ubi, cseri, pari, pöri rendben. De mi a helyzet az úbival? Az biztos ebből a slágerből jön:
    Ú, bíbi, icc a váld vőld!

  5. Re:3
    Ez valami szoci szófordulat lehet, klasszik szalámi technika, amiből a Karácsony is szépen lassan kikerül, és lesz belőle kellemes téli szünet(mintha valamelyik EU-s biztos ötlete rémlene erről a közelmúltban…)
    Maradjon szépen Boldog/Békés/Áldott Karácsony, és a kellemes maradjon lábvíznek.

  6. 6 – Hol vagyunk mi attól, hogy bármit is kiirtsunk? A mainstream szöges ellenkező irányba megy, mint mi.

    A keresztény ünnepekből kigyomlálni a keresztény tartalmat nem új törekvés. A kommunista országokban alapvető volt, ezért is jött a Mikulás helyett Télapó, karácsony helyett az „ünnepek”, „áldott” helyett a „kellemes”.

    Amit mi abbahagytunk 90-ben, abba kezdett bele a woke-hülyeségbe fúló Nyugat azóta. Christmas helyett X-mas, de méginkább Holidays, nehogy véletlen Krisztus eszébe jusson az embernek karácsony kapcsán!

    Te ateistaként mondd, ahogy akarod, mi is mondjuk továbbra is, ahogy akarjuk, közben szép csendben meglesz a véleményünk egymásról.

  7. Ateisták nyugodtan kanyarodjanak vissza a kályhához. Kívánjanak egymásnak kellemes Fenyőünnepet és epekedve várják legközelebb, hogy végre megérkezzen Fagy apó (Gyed Maróz) ! 🙂

  8. 7 – Ábel:
    Az én véleményem meg van rólad, de nem csendes. Hülyeségeket írsz össze-vissza. A X-mast nem tegnap találták ki. A görög Khristost jelző chi-ből származik. Már milliószor mondtam, nem vagyok ateista, de várom, hogy Isten létezése bizonyítva legen.A „kellemes ünnepeket” már gyerekoromban is használták. Az „áldott” kifejezésre nem emlékszem. Teljesen új keletű. A klisé: Kellemes ünnepeket, boldog újévet, év tizedek óta. Belinkeltem egy URL-t. Miért nem nézed meg? Nézd meg ezt: https://m.nyest.hu/hirek/boldog-aldott-bekes-vagy-kellemes .

  9. 1,Mobius
    Háromszor estem le a székröl …nem emlékszem, mikor röhögtem ennyit.

  10. „Magikat az Isten sok jóval megáldja!” Az áldott kifejezés annyira újkeletű, hogy:

    A XX. század közepéig jellemzően csak férfiak, pontosabban csak házas emberek jártak kántálni, később kerül be a szokáshagyományba, hogy asszonyok, majd leányok is részt vehetnek benne.

    A kántáló ének után beköszönő verssel kéredzkedtek be a házba:

    Szálljatok, le, szálljatok, betlehemi angyalok,
    Zörgessetek meg ma minden apró, kicsi ablakot,
    Palotába és kunyhóba sok örömet vigyetek,
    Kívánunk e háznak áldott ünnepeket!

    https://egy.hu/unnep/magikat-az-isten-sok-joval-megaldja-karacsonyi-aldashozo-koszontesek-a-multbol-108488

  11. 9: Tibor bá!

    Isten létezésének a bizonyítására várhatsz! Kényelmes álláspont másokra várni, hogy eldöntsék helyetted. És Te majd hinni fogsz a bizonyítékaiknak? És mi van akkor, ha csak 2100-ban bizonyítják majd be?

  12. Amúgy a poszt érdekes témát feszeget, mert ezt más területen is tapasztalni lehet. Nagyon-nagyon régen nem kellett azt mondani a vegyszermentes gyümölcsre, hogy bio. Az volt a természetes, hogy vegyszermentes volt.

    Szerintem ez az áldott karácsonyra is igaz. Manapság bio-nak számít.

  13. Tibor bá, az összes linked engem erősít meg, de még te is. A kellemes, és pláne az ünnepek a vallástalanok frázisai. Letegadhatod az ateizmusodat, de árulkodó már az is, ahogy bosszankodsz azon, hogy a fidesz áldást kíván neked.

  14. Személyes tapasztalat, hogy gyerekként a kellemes karácsonyi ünnepekkel sem volt semmi bajom. Az áldott szót egy gyerek még kevésbé tudja értelmezni. A kellemes szóhoz annál több dolgot tud kapcsolni: kellemes a fenyőfa (karácsonyfa) illata, kellemes az ünnepi hangulat, az ételek ízei, a téli szünidő. Természetesen a karácsony lényege az ajándékok mögött akkor is a kis Jézusról szólt. A rendszerváltás előtti időben az áldott és a kellemes közötti különbség fel sem tűnt nekem gyerekként.

    Amikor tudatosult bennem a hit, tehát már nem egyszerű gyermeki szívvel hittem, hanem tapasztalatokat szerezve, akkor én is elkezdtem áldott karácsonyt kívánni, tudatosan. Ez valamikor döcögve, félénken ment, figyelve a másik ember reakcióját.
    Valamikor önazonosan, bátran, meggyőződéssel. Valamikor direktbe, válaszként a kellemesre, mintegy felhívva a figyelmet. Manapság tudok kellemes ünnepeket is kívánni, mert sokan azt kívánnak és inkább a szeretetteljesség számít szerintem.

    Ugyanakkor az áldott szót is ki lehet mondani önazonosan és szeretetteljesen. Mert a szavaknak igenis van tartalma és jelentése. És teremtő ereje. Valamit építünk a szavainkkal is, egymást, önmagunkat és a világunkat, jövőnket. Gondolat, szó, tett, szokás, jellem, sors lépésről lépésre épül fel. Aki hisz Istenben és karácsonykor Jézus születését ünnepli, az nyugodtan kívánhat áldott karácsonyt, ha ezt önazonosan teszi, nem kell megfelelni más emberek elvárásainak, divatoknak, szokásoknak. Ha más ember kívánhat kellemes ünnepeket, akkor megint mások kívánhatnak áldott karácsonyt is. De mégegyszer mondom, legyünk olyanok, mint a gyerekek, fogadjuk szeretetteljesen mások köszöntését és köszöntsünk másokat úgy, ahogy a szívünkből jön.


  15. Sajnálom emberek. Arra akartam rámutatni, hogy amióta a KDNP a Fidesz szekerét tolja, az „áldott” kifejezés divattá vált.

  16. 17: Tibor bá!
    Ebben az észrevételben van igazság. De saját tapasztalatból kiindulva én is sokszor csak azért kívántam kellemes ünnepeket, mert nem akartam mások érzékenységét sérteni. Aztán amikor megtapasztaltam, hogy valaki teljesen önazonosan áldott karácsonyt kíván nekem, ez erősítette bennem is a hitet és bátrabban köszöntöttem én is így másokat. Mindig vannak zászlóvivők és divatdiktátorok. Ez a Fidesz és a KDNP esetében is fennáll. Van akiben erősíti a belső meggyőződést, van aki csak divatból teszi. De ez a kellemes ünnepeket esetében is így volt egykoron.

  17. 17. Tibor bá’

    Ez a fityesz engedménye a kdnp-nek, hadd buzgólkodjanak.
    Én veled értek egyet, a belem kifordul az ilyenektől.
    Álszent majmok!
    —————————
    Persze az igaz amit Ábelék leírtak, hogy a ruszkik hogyan változtatták meg a szavakat, hogy a vallást letörjék. De azt nem állítanám, hogy a KDNP most vissza akarná hozni a vallást az emberek mindennapjaiba.
    Azt az emberek szeretnék(bár ez sem látszik)ők meg csak erre a belső igényre reagálnak, nagyon okosan, ahogy szoktak.
    Ezekkel a felszínes dolgokkal komoly hatást érnek el.

    A Karácsony valóban áldott, mint ahogy az állapotos nő is az.
    De ez tőlük picit sem őszinte.

    Ha meg a Karácsony valódi jelentését szeretnék visszahozni, akkor pl. kezdjék azzal, hogy az év utolsó időszaka ne a vásárlásról, hanem a befelefordulásról szóljon.
    A fény születéséről szól(ez lenne Jézus) ami előtt sötétség van.

    Ehelyett ráveszik az embereket, hogy vegyék az egyre inkább luxus ajándékokat, vagyis FÉNYŰZŐBB(milyen érdekesek ezek a régi magyar szavak) dolgokat amit a fa alatt nyitnak ki. Úgyanis a trend, ez, amit szintén erősítenek.

    Valójában olyan messze vagyunk a Karácsony szellemétől, hogy még.
    Tisztelet a kivételnek!

    Ennek az elfajzásnak egyik lekékesebb példája maga a Fidesz-KDNP, a maga kis vadászati kiállításával, helikopteres vadászattal és egyéb csalfa dolgaival.

  18. 15, ötlet:

    Hidegvizi Apetor sajnos 1-2 hete korcsolyázás közben meghalt, pedig gyakorlott jegesvizes úszó volt.

  19. Re:19
    Erről a mostani Karácsony jutott eszembe, mert a fiam Karácsonyra több ügyességi játékot távcsövet, katonai iránytűt, tűzkövet, stb kapott, aminek azért nem örült, mert megtudta, hogy az éppen váló félben lévő baráti házaspár fia kompenzálásként egy közel 100eFt-os Legot kapott…
    Én már évek óta kihagyom a Karásconyi bolondériát, csak jelképes dolgokat adunk egymásnak(felnőtteknek), és csak a gyerekek kapnak valami „rendeset”.

  20. 19 – Balázs:
    Csak a vita kedvéért. Mit jelent az, ha valami „áldott”. Tudom mi a kellemes, boldog, de mi az ha valami áldott?

  21. 23 – dajtás:
    Türelmesen végigolvastam. Visszavitt kamasz koromba. Tulajdonképpen az olvasó elvész a sorok között. De nem ez a lényeg. Gondolod, amikor ezt kívánják az emberek egymásnak Karácsonykor, akkor tudják, hogy ez mit jelent? Arról nem beszélve, hogy a társadalom apró hányada jár vasárnaponként templomba, a hatalmas többség otthon marad. Akkor miért kívánnak egymásnak ÁLDOTT akármit? Sejtésem szerint divatból.

  22. 24 Tiborbá: az áldott szó már át van itatva valami szent, fenséges tartalommal, amit az is érez, aki teljesen párhuzamos a témával. A kellemes szóról ezt nem lehet elmondani.

  23. 18.
    A tavalyi év attól lett e boldogabb, hogy hányan milyen szavakat használtak s milyen hangnemben kívántak boldog karácsonyt s újévet ? Valakinek meghosszabodik e az élete attól hogy Isten éltessen t kívánok neki ?

  24. 21. dajtás
    Őrület!

    100eft-os legó? Ez most komoly?
    Jövőre minimum egy póni kell, de inkább egy robotkutya, mert azt ki lehet kapcsolni.

    A 4 éves kislányom is azért volt szomorú amit nem kapott meg.
    Én már 15 éve letojom az ilyen ajándékozgatásokat.
    Se időm, se kedvem ezzel foglalkozni. Már pár éve én sem kapok semmit, végre leesett nekik.
    Semmiben nem szenvedünk hiányt, pedig nem vagyunk gazdagok mai szemmel, inkább szegények.
    De ez nem szegénység, arról nekünk fogalmunk sincs.
    Túl jó dolgunk van.

    22. Tibor bá’

    Áldott? Hm. Isten által jóváhagyott, sőt támogatott dolog.
    Az átkozott ellentéte. Majd elolvasom amit dajtás belinket.
    Mindenesetre rendkívül magasztos szó!
    Nem is illik hozzájuk!

  25. 20

    Nekem mondod? Megkönnyeztem.
    Idecsempésztem , emlékként , és megmutatva hogy lehet élvezni az életet ahogy csak Ő tudta.

  26. 21,dajtás
    Én ugy tudom, hogy a keresztény hitvilágban a karácsony a szeretet ünnepe, és valahol hallottam volt, hogy néhol a fény ünnepének is nevezik. Szerintem nagyon szép és kedves dolog az egyik felemelő emberi alapérzésnek, a szeretetnek ünnepet szentelni, a probléma, mint nagyon helyesen ráéreztél, az ajándékok körül van.Ugy látom nálunk is, hogy az ajándékok kezdenek nagyon jelentős súllyal birni, minden kölyök azt lesi, mit kapott a szomszéd gyereke, már nem ritkaság az 1500 dolláros villamos kerékpár, a néha többszáz dollárba kerülő 4-5-6 K, 5G, GPS fricfrancokkal ellátott kamerás drón -gyerekeknek, igen? – és az ilyesmik elveszik az ünnep tulajdonképpeni üzenetét, kimitkapottkarácsonyra dicsekedéssé degradálva, és ez bizony kár.

  27. Ha azt mondom: Boldog új évet – azt kívánom, hogy egész évben legyetek boldogok . A karácsonyhoz inkább a kellemes illik: kívánom, hogy december 25-én kellemesen érezzétek magatokat szeretteitek körében. Akik hisznek a papi meg isteni áldás hathatósságában , azok teljes meggyőződéssel kívánhatnak egymásnak áldásos vagy áldott karácsonyt, hiszen vallási ünnep, s végeredményben csakis áldott lehet – ha ugyan van aki megáldja. Nekem a feleségem sem volt soha áldott állapotban, hanem csak állapotos, terhes – esetleg babát várt.

  28. Nem az esztelen pénzszórást védem, nem is a gyerekek közti versengést, hogy ki kapott drágább szirszart.

    De az ajándékozás azért mégsem értelmetlen dolog. Nem tudom, hallottatok-e az öt szeretetnyelvről azok egyike az ajándékozás. Vannak emberek akik kifejezetten az ajándékozás által tudják leginkább átélni, hogy szeretnek valakit, hogy szeretve vannak. Ezért is illik a szeretet ünnepéhez. És akiknek nem is ez az elsődleges szeretetnyelvünk, mégis jólesik kapni valami szépet, hasznosat, hogy gondoltak ránk, és jó a kedvesünket, gyerekünket megajándékozni, örülni az örömének.

  29. Már január 5.-e van. A TV-ben mindenki jó kívánsággal kezdi a beszédet. Még egyetlen egy „áldott” jelzőt se hallottam. Tipikusan a „kellemes, sikerekben gazdag” hangzik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük