(3740) McPherson

Tibor bá’ online

 

Boldog Új Évet Kíván

Tibor bá’ & Éva asszony

minden olvasónak

___________________________________________________________________________

 

Guy McPherson csipog (twitter)

McPherson jó három éve, június 25-én! Igazán meglepő szöveget „csiripelt” az Interneten. Ennek két bekezdését az alábbiakban közlöm:

Mivel, a hagyományos biológiával eléggé tisztában vagyok, komolyan feltételezem, hogy 18 hónapnál kevesebb van nekem hátra, a Föld korábbi felmelegedése és a hamarosan bekövetkező jég nélküli sarkvidék következtében. Az se lehetetlen, hogy 18 hónap helyett mindössze 4 hónapról lehet szó. Esetleg, van még néhány évem (bár, ez eléggé valószínűtlen), de tök mindegy, a hátralévő időm igen rövidke, ahogy a tiéd is.

A hamarosan bekövetkező kimúlásunkkal jó hír is érkezik, amire múlt héten emlékeztettek, amikor az összes készpénzemet elrabolták. Miután eladtam a sárkunyhómat, a nálam lévő pénz majd teljes elvesztése arra emlékeztet, hogy (1) néhány ember azért van a Földön, hogy nyerészkedjen, (2) A fiat pénz fontossága elhalványul, amikor szembe kell nézni egy visszafordíthatatlan, rövid ideig tartó körülménnyel. A gazdasági összeomlás rohamosan közeleg, és amikor bekövetkezik, az egész világon el fog tűnni az emberiség élettere.

Nehéz elhinni, de isten bizony ezt írta, és hogy bizonyítsam, kimásolom az eredetit: Because I am knowledgeable about conservation biology, I strongly suspect I have fewer than 18 months to live as a result of the consequences resulting from prior warming of Earth and a near-term ice-free Arctic Ocean. It may well be less than 4 months, rather than 18 months. Or perhaps I have a few more years (though this seems highly improbable). Regardless, my time is very limited. So is yours.

Our near-term demise brings good news, of which I was reminded again last week when I was robbed of all my cash. The loss of nearly all the money in my possession after selling the mud hut reminds me that (1) some people are here to take and, more importantly, (2) the importance of fiat currency pales when faced with an irreversible, short-term condition. Economic collapse is fully under way and its completion will cause the worldwide loss of habitat for humans as a result.

Ez, persze nem következett be, sőt van egy fogadásom, jövőre se fog, se az azt követő évben. Ennél fontosabb, hogy a második bekezdés szerint McPherson az állandóan ismételgetett „habitat” (vagyis élettér) megszűnését nem a klímához, hanem az összeroppant gazdasághoz köti, amiből szerintem soha nem lenne teljes kihalás. Marad tehát  2026, ami nagyon-nagyon messze van 2022 januárjához képest.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13 gondolat erről: „(3740) McPherson

  1. A habitat az élőhely. Az élettér az más terminológiából szivárgott vissza az újfasiszták közreműködésével.

  2. BÚÉK! Viccelt az öreg’. A szilveszterről megmaradt absinthot megtalálta nyáron, sok volt kicsit.. 😉

  3. Összeomlásokban és egészségben gazdag boldog új évet kívánok 😀
    2026 valóban messze van de amúgy meg gyorsan telnek az évek amikor eltelik.
    Gazdasági válság miatt kihalás nem lehet de alapos gebasz viszont lehet majd amikor nem lesz munka és nem pörög a pénz.Ugye 2008-ban volt utóljára válság ami már 14 éve volt.Azóta semmi.De lehet változnak az idők és amiatt hogy mindenkihez eljutott az internet mindenki vágyakozik valami új kütyü iránt így a termelés nem esik vissza.
    Épp megye az egyik látszatra kispénzű ismerősömhöz és az udvaron egy vadiúj 8,5 millás autó áll.Na ezek pörgetik a gazdaságot.
    Viszont előállhat olyan hogy nagy gazdasági válság lesz és aki elveszíti a munkáját már nem talál holnap újat mint most, hanem évekig nem talál. Na az is nagy szopás lenne , nem kell ide kihalás.

    Majd mondják hogy választások után sok ember beszophatja a lakáshitelét és megismétlődik 2008.Ez megérne egy külön posztot hogy vajon így lesz e vagy sokan azért nem kockáztattak nagyot egy felelőtlen hitellel.Utcánkba is a fiatalok veszik a 30-35 milliós házakat úgy hogy még az autó is újabb , mintha mindenkinek tele lenne a zsebe.

    Azért most is melegrekordok dőltek meg szilveszterkor Mo-on. 16,5 fok >>18 fok.Az arktiszon is vannak ilyenek folyamatosan így azért lehet ebből valami előbb utóbb.
    A fehér karácsonyt újévet mondta hogy ugye az elmúlt 20 évben talán 1 volt. És nem is nagyon van rá esély hogy a jövőben fehér karácsony/újév legyen.Maximum ha véletlen összetöcskölődik egy északi sarkról leszakadó jet stream és hoz egy hirtelen hózáport.
    Tiborbá indíthatnál egy szavazást hogy vajon hány évünk van még , na nem az amikor fekete lesz minden és kihal az utólsó ember is hanem arról hogy vajon mikor vált át a klíma durvább fokozatba, lesz még nagyobb élelmiszerdrágulás, termelési válság stb…Amikor már igazán kényelmetlen lesz az élet az átlagembernek.

  4. 1 blabla
    Ez tényleg felesleges kötözködés, az élettér igenis használható ilyen értelemben is, sőt, ez az elsődleges jelentése:
    „Az élettér olyan ökológiai vagy környezeti terület, amelyen egy konkrét faj – állat, növény vagy egyéb organizmus – él. Az a természeti környezet, amelyben a faj él, vagy az a fizikai környezet, amely körülveszi a faj populációját. ”
    Az más kérdés, hogy az ideológia átvette sajátos jelentéssel…

  5. McPherson mostanában a jégmentes Északi-sarkra, illetve Jeges-tengerre próbálja felhívni a figyelmet, ami hamarosan bekövetkezhet, ami miatt elveszítenénk az életterünket.

    https://youtu.be/xP9BDvY9DT4

  6. 7: hubab
    Ott a pont! Különösen hogy az élőhelynek van egy kétdimenziós kicsengése az élettérrel szemben. Az élőhely esetében max földrajzi kordináták ugranak be, kis lokális beütéssel, míg az élettér többdimenziós gondolkodásra nyitja ki a kaput – amihez a technikának hála – egyre több infónk is kezd gyűlni 🙂

    Ahogy ma már a fizika sem ér semmit a térgeometria nélkül…

    De ennyi komolykodás Újévkor elég is…

    Kivánok a bloggazdának és az idejáróknak 2022-re további gazdagodást – mindenféle értelemben!

  7. 8 – dávid:
    A jég olvadozik-olvadozik, de saccra nem úgy néz ki, hogy 2026-re teljesen elolvad. A kását nem eszik olyan forrón.

  8. 10.
    Na de a lényeg az az hogy elvileg nincs már 10-20-30 vagy esetleg több évünk.
    Lehet 2026-ban indul de az is lehet hogy 2030-ban lesz jégmentes.Egy valószínű hogy már nem lesz 2050 vagy 2060 a most élő 7 milliárd ember többségének 😀

    De mindegy hogy jégmentes lesz vagy nem,mert ha marad félmillió m2 nyáron az már szintén beindíthatja a megfutást, mert ugye a víz többször nagyobb hőt nyel el.Nem is emlékszkem talán a 20x-osát. A betyarosvilagon hallgattam a posszeidon bosszúja fejezetet, ott mondta hogy ha leolvad a jég akkor 1 év alatt annyi többlethőt nyel el az óceán mint az eddigi összes co2 kibocsájtásunk miatt.NA ez nagyon DURVA.Pontos számra nem emlékeszem de valami ilyesmit mondott , de ha valakinek van ideje halgassa meg és írja ki a pontos számot, mert elég durva szám volt.

    Amúgy meg most is viszonylag drága az élelmiszer.Ha a klíma belecsíp még majd akkor mégdrágább lesz .Jöjjön globálisan egy kis aszály vagy ilyesmi és máris lehet gazdasági válság mert nem lesz lóvé élelemre sem sok embernek.Persze ez indulhat kisebb válsággal és évek alatt elmélyülhet nagyobbá.
    Mindenesetre izgalmas az állás és nyáron majd nézegethetjük a jégolvadási grafikont.
    Talán a covid is elcsendesedik majd és jönnek újabb dolgok amin rágódhatunk 😀

    Amúgy a nagy gabonamezők kiesését is 5-15 éven belülre saccolják.Bár kérdés is egyben hogy ez mi alapján saccolják meg vagy mi miatt számítanak a kiesésre?

  9. Aki tanulmanyozta a „rendszer dinamika” (system dynamics) tudományát tudja hogy a rendszerek (gazdasági politikai társadalmi sőt szemèlyi ezen belül egèszsègi aztán mára környezeti ) dinamikája nemlineáris avagy exponencialis ill.ascentotikus fejlődès olyan törvènyszerűsègnek van alávetve amely mindig hirtelen vált egy másik üzemmódba . Mára mindenki akinek több esze van egy muslincánál (sajnos az emberisèg csak egy miniszkulus százezrelèkère vonatkozik ez ) tudja azt hogy ezek a határesetek minden szempontból megvannak közelítve sőt egyes elemek (pl.a gazdaság) csak művi lèlegeztetőgèpen vannak mára . Az hogy mek perzon jege èpp mikorra olvad el a közeljövőben vagy a gazdaság valamely fundamentuma mikor teszi lehetetlennè a jelen dolgok folytatását egy olyan matematikai bizonyosság aminek bekövetkezte csak idő kèrdèse egy elèggèbehatárolt kereten belül 18hónap 4 èv 6 èv teljesen mindegy . A valóság jelen idejèben a következő szlogen ami èrvènyes
    ” A jövő bizonytalan a vèg mindig közel van „-The Doors … Roadhouse blues

  10. 10:

    Anno kb ezt pofáztam, amikor a mindmeghalunk elolvadazeszakisarkjege posztok mentek.
    Persze le voltam sajnálva. 🙂

    Most sem látok összeomlási trendet, bár kétségtelen hogy minden ereszték tesztelve van, recseg ropog is az egész.
    Vírus ellenére be fogja rúgni az ajtót egy gazdasági válság előbb utóbb, kinéz egy-két katonai konfliktus is, ahol lehet izgulni hogy eszkalálódik-e világméretűre.
    Közben fogy az édesvíz, a termőföld, a fosszilis energia; nő a népesség és annak a fogyasztása is, melegszik a klíma is egyenlőre szépen lassan.
    Jóslás kategória bármilyen ok megjelölése a világvégére, csak azt tudjuk hogy valamikor a közel vagy távoli jövőben eljön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük